Electronica Azi nr 1 - Februarie, 2013

44
Anul XIII, Nr. 1 [ 171 ] / Ianuarie-Februarie 2013 www.electronica-azi.ro GĂSIŢI. REZOLVAŢI. RAPID. Sistemul wireless Fluke CNX seria 3000 Efectuaţi măsurări Rezolvaţi probleme MAI RAPID. P 24 În curând o nouă revistă:

description

A aparut noul numar al revistei Electronica Azi - editia din luna Februarie, 2013

Transcript of Electronica Azi nr 1 - Februarie, 2013

Page 1: Electronica Azi nr 1 - Februarie, 2013

Anul XIII, Nr. 1 [ 171 ] / Ianuarie-Februarie 2013 www.electronica-azi.ro

GĂSIŢI.REZOLVAŢI.RAPID.

Sistemul wireless Fluke CNXseria 3000

Efectuaţi măsurăriRezolvaţi probleme MAI RAPID.

P ⏐24În curând o nouă revistă:

Page 2: Electronica Azi nr 1 - Februarie, 2013
Page 3: Electronica Azi nr 1 - Februarie, 2013

3Electronica Azi Nr. 1 [ 171 ] www.electronica-azi.ro

Am început în forţă!În cele trei săptămâni de când ne-amînceput activitatea din anul acestaavem deja câteva realizări. Primulnumăr din acest an al revistei noastrepublicate în limba engleză - EP&Dee -a fost lansat la mijlocul lunii Ianuarie.Revista beneficiază nu numai de undesign nou, dar cuprinde o mulţimede articole tehnice interesante şi deultimă oră. Revista, după cum ştiţi,apare numai în format digital şi puteţisă o citiţi accesând site-ul publicaţieiwww.epd-ee.eu.Acum, iată şi primul număr al revisteiElectronica Azi, o ediţie care vă oferă,pe lângă concursuri, câteva articole“de laborator” sau “de analiză” exce-lente. Lăsând la o parte articolele dela Freescale şi Microchip cu care v-amobişnuit deja, vreau să remarc altelenoi, care, cu siguranţă, vă vor captaatenţia: primul este de la Kontron, unarticol “pentru cunoscători” desprenoul concept ULP-COM precum şispecificaţiile acestuia. Este vorba despre sisteme embedded de ultimăgeneraţie, iar seria de articole peaceastă temă va continua.InterElectronic prezintă un ghid

foarte util adresat celor care activeazăîn domeniul producţiei SMT şi dorescsă-şi doteze laboratoarele.Am lăsat la sfârşit articolul de la Aurocon pentru că subiectul îmi estefoarte drag: Raspberry PI - cel maimic şi mai ieftin PC din lume. Anultrecut, tot prin februarie, mă aflam laexpoziţia “embedded world” de laNurnberg, şi chiar la standul nostru ofirmă era disperată de faptul că, lan-sând acest produs, site-ul său se blo-case datorită numărului extrem demare de vizitatori şi de cumpărători! A fost o adevărată nebunie cu acestmini PC, iar eu sper să putem orga-niza şi noi anul acesta cel puţin unconcurs prin care cititorii noştri săpoată câştiga un Raspbeery PI. Dar până atunci, citiţi totul despre el chiar în această ediţie.În momentul în care citiţi aceste rân-duri, lucrăm la primul număr al noiinoastre reviste dedicate amatorilorde aplicaţii practice şi anume:Electronica Azi - HOBBY. Revista va fipe piaţă la sfârşitul acestei luni. Este oediţie care cuprinde multe articolepractice interesante şi va avea un CDcare va conţine o licenţă software pecare nu trebuie să o rataţi: este vorbade OrCAD PCB Designer Lite Edition.Mai mult, toate articolele prezentateîn revistă sunt realizate practic, iar ceiinteresaţi de anumite componente(PCB-ul aplicaţiei sau chiar montajulgata asamblat) se pot adresa redacţieinoastre pentru a putea achiziţionaceea ce-şi doresc. Şi nu în ultimulrând, abonaţii sau chiar viitorii cola -boratori ai revistei vor afla desprepremiile oferite de partenerii noştri.

[email protected]

Gabriel Neagueditorial

Modele 3D CAD de la RSVizualizaţi şi descărcaţi mii demodele 3D CAD.Prin intermediul imaginilor precise şirevoluționare 3D şi datorită ofertei im-presionante de modele CAD puse ladispoziţia dumneavoastră pentru a fidescărcate, RS vă ajută să găsiţi pro-dusul potrivit pentru aplicaţiile pe cerele dezvoltaţi.Lucrând în colaborare cu producătorii,am adunat în biblioteca noastră cuprin -zătoare modele 3D ce sunt disponibile în multiple formate de date ce pot fi in-tegrate în cele mai uzuale programe CAD, accelerând astfel procesul de integrarea produsului în proiectul la care lucraţi. În plus, pentru a vă ajuta să finalizaţiproiectul, toate modelele 3D sunt etichetate cu numărul de stoc RS pentru oidentificare mai facilă. În momentul în care căutaţi componenta dorită trebuie săvă uitaţi pur şi simplu după . Formate acceptate pentru descărcarea modelelor 3D CAD:

Aurocon Compec www.compec.ro

3D

Page 4: Electronica Azi nr 1 - Februarie, 2013

Electronica Azi ⏐ Ianuarie-Februarie 20134

®

EURO STANDARD PRESS 2000 srlCUI: RO3998003 Tel.: +40 (0) 31 8059955 [email protected]/1371/1993 Fax: +40 (0) 31 8059887 www.esp2000.ro

ISSN: 1582-3490

Electronica Azi este marcă înregistratăla OSIM, RomâniaManagement

Director General - Ionela GaneaDirector Editorial - Gabriel NeaguDirector Economic - Ioana ParaschivPublicitate - Irina GaneaWeb design - Eugen Vărzaru

Revista ELECTRONICA AZI are 10 apariţii pe an (exceptând lunile Ianuarie şi August. Revista în format tipărit este oferi tă gratuit inginerilor calificaţi, managerilor şi companiilor care activează îndomeniul electronicii şi automatizărilor industriale. Pentru persoanele care nu activează în dome niul electronicii, dar doresc să primească regulat revista ELECTRONICA AZI, preţul este de 10 Lei/buc. Revista în format digital este disponibilă gratuit la adresa de internet: www.electronica-azi.ro. În acest format pot fi vizualizatetoate paginile revistei şi descărcate în format PDF.2013© - Toate drepturile rezervate.

Editori SenioriProf. Dr. Ing. Paul SvastaConf. Dr. Ing. Norocel CodreanuŞl. Dr. Ing. Bogdan GrămescuDr. Ing. Marian VlădescuIng. Emil Floroiu

Tipărit de Tipografia Everest

Redacţie:Blv. Magheru nr. 32-36, Sc. E, Et. 7, Ap. 33 [email protected] Bucureşti, România www.electronica-azi.ro

SUMAR

Câştigaţi un iPod nano!Freescale Semiconductor România împreunăcu revista “Electronica Azi” oferă cititorilor săişansa de a câştiga un iPod Touch nano.Caracteristici tehnice:• Capacitate: 8 GB• Durata de funcţionare: Până la 24 ore redare audio,

Până la 4 ore redare video• Ecran: LCD - 346 × 240• Formate suportate: AAC (16 la 320 Kbps), Protected AAC

(din iTunes Store), MP3 (16 la 320 Kbps), MP3 VBR, Audible, Apple Lossless, AIFF si WAV

• Interfaţa: USB• Accesorii incluse: IPod nano, Cablu USB, Căşti, Adaptor Dock• Dimensiuni (W x H x D mm): 90.7 × 38.7 × 6.2• Greutate: 36.4 gCarcasă curbată, din aluminiu anodizat, culoare verde. Înregistrarevideo: VGA H.264, 640 × 480 pixeli, până la 30FPS cu audio AAC.

Pentru a avea şansa de a câştiga un iPodnano, abonaţi-vă acum la revista în formatdigital “Electronica Azi” . Accesaţi pagina web a revistei: www.electronica-azi.ro/abonamente.phpşi introduceţi datele voastre în formularulde înscriere online. Abonamentul la revista“Electronica Azi” este gratuit şi conţine 10numere ale revistei în format flash. Termen limită de înscriere la concurs:20.02.2013

Câştigaţi noul kit de evaluare

mTouch™ Capacitive!“Electronica Azi” oferă cititorilor săi șansa de a câștiga un kit deevaluare mTouch™ Capacitive îmbunătăţit de la Microchip. Noulkit de evaluare mTouch (P/N DM183026-2) oferă o platformă simplăpentru a dezvolta o varietate de aplicații cu sensibilitate capacitivătactilă folosind microcontrolerele PIC16F, PIC18F, PIC24F, PIC24H șiPIC32. Dispozitivul de diagnosticare oferit permite utilizatorului săanali zeze informațiiîn timp real desprecompor tamentulunui senzor tactil. Utilizarea kit-uluieste simplă: la oplacă de evaluare seconectează mai întâiuna dintre plăcile cusenzori, iar ansamblul se conectează prin cablul USB la programa-torul/depanatorul PICkit™ 3 sau la analizorul serial PICkit. Setulconţine 4 plăci de bază echipate cu microcontrolerele PIC16F1937,PIC18F46J50, PIC24FJ64GB106 și PIC32MX 795F512H, 4 carduri cusenzori tactil capacitivi : Direct 8-Key Board, 12-Key Matrix SensorBoard, Slider Sensor Board cu 4-canale și Slider Sensor Board cu 2-canale, un analizor serial PICkit și un cablu USB.

Pentru a avea şansa de a căştiga noul kit de evaluaremTouch™ Capacitive Touch de la Microchip, vizitaţi paginaweb http://www.microchip-comps.com/ea-encap şiintro duceţi datele voastre de contact în formularul online.

EDITORIAL

SISTEME EMBEDDED

6 Senzorii pentru domeniul auto de la Freescale La nivel global, Freescale a livrat mai mult de 2 miliarde de senzori bazați pe sisteme micro-electromecanice (MEMS) și pe dispozitive CMOS, componente cu senzor tactil și software cu senzor tactil pentru sute de tipuri de microcontrolere oferite tot de Freescale.

10 Controlul digital avansat creşte eficienţa energetică în aplicaţiile de putere medie şi mare Un proiect de referinţă este propus de Alex Dumais de la Microchip Technology.

14 Conceptul Computer-on-Modules potrivit pentru ARM SOC Până acum, schemele aplicaţiilor bazate pe ARM erau marcate în principal de caracteristicile lor specifice aplicaţiei şi adesea de designul lor complet particularizat. Blocuri scalabile, standardizate special pentru proiecte bazate pe ARM- SOC, pot reduce dramatic costurile de dezvoltare şi pot grăbi lansarea pe piaţă a aplicaţiilor embedded chiar şi cu serii de produse >200.

MODULE

18 Evoluţia M2M Evoluția M2M se referă la strângerea legăturii între tehnologia M2M și cerințele afacerilor din întreprinderile în care se implementează.

20 Putere electrică prin USB USB evoluează pentru a furniza date la o lățime de bandă și putere mai mari, pe un singur cablu, ducând la omniprezența acestei conectări

22 Sursele de alimentare TracoPower TCL garantează o putere de până la 600W

23 6 Waţi comprimaţi într-un pachet: SIP - TRACO TMR 6

34 Senzori de curent LEM

36 Povestea unei benzi

38 SELEC – PLC + HMI soluţii inteligente de automatizare

38 Carcase HAMMOND

CONTROL INDUSTRIAL

28 Ghid de selecţie a unui echipament Pick & Place

30 Hitachi High-Technologies - Productivitate, Precizie şi Flexibilitate

31 Soluţii de identificare, etichete, tag-uri.

32 High Quality Die Cut

33 PRODUSE ESD

EMC

24 Sistemul wireless Fluke CNX seria 3000

26 Echipamente Agilent Technologies

AMC

RASPBERRY PI -CEL MAI MIC ŞIMAI IEFTIN PC

DIN LUME 40

Page 5: Electronica Azi nr 1 - Februarie, 2013
Page 6: Electronica Azi nr 1 - Februarie, 2013

Monitorizarea bateriilor autoSoluțiile de management al bateriilor autose bazează pe tipul de baterie. Pentru baterii Plumb­Acid, un senzor inte ­ligent combină cerințele de măsurareexactă, cu o capabilitate logică de luare adeciziilor în funcție de soluția de sesizare.Automobilele actuale și cele electrice vi­itoare vor funcționa cu tensiune mai mare(28 ­ 450 volți) și se bazează pe baterii cutehnologie Li­Ion. Mai multe aspectetehnice trebuie să fie luate în considerare,deoarece sistemele de management al ba­teriilor necesită niveluri diferite de con­trol pentru a realiza:

• Echilibrarea corectă a celulelor• Izolarea între un set de celule și grup• Comunicația între fiecare grup• Controlul siguranței proceselor chimicedin baterie• Algoritmul de procesare care să optimi ­zeze durata de viață a bateriei și fiabilitatea.

Aplicaţii ţintă• Starea de încărcare a bateriei (SOC)• Starea de sănătate a bateriei (SOH)• Monitorizarea tensiunii Low și High a bateriei• Monitorizarea parametrilor Tensiune /Curent / Temperatură.

Electronica Azi ⏐ Ianuarie-Februarie 20136

LABORATOR

De peste treizeci de ani, Freescale a ajutat ca în lume să fie un mediu mai sigur și mai interactiv prin con­tinua inovare a senzorilor. La nivel global, Freescale a livrat mai mult de 2 miliarde de senzori bazați pesisteme micro­electromecanice (MEMS) și pe dispozitive CMOS, componente cu senzor tactil și softwarecu senzor tactil pentru sute de tipuri de microcontrolere oferite tot de Freescale. Pornind de la moștenireade inovare, Freescale continuă să extindă portofoliul de senzori sprijinind dezvoltarea de soluții in­teligente și coborând nivelul consumului de putere electrică. Freescale a anunțat o nouă eră de soluțiibazate pe portofoliul Xtrinsic care oferă combinația corectă de integrare inteligentă, logică și software

personalizabil, pentru a sprijini cele mai inteli ­gente și mai diferențiate aplicații. Soluțiile Xtrinsic implică inteligența de detectarecontextuală, care permite luarea deciziilor înfuncție de mediul în care este plasat senzorul,ajutând astfel la dezvoltarea unei mari varietățide aplicații noi. Senzorii realizați sub formă de circuite inte­grate (IC) completează largul portofoliu de pro­duse în tehnologia ZigBee®, familiile de dispo ­zi tive MCU, MPU, DSP, circuite integrate analogice,instrumente de dezvoltare CodeWarrior și alteinstrumente de dezvoltare pentru a oferi soluțiide sistem pentru toți clienții.

Senzoriipentru domeniul autode la Freescale

Page 7: Electronica Azi nr 1 - Februarie, 2013

Electronica Azi Nr. 1 [ 171 ] www.electronica-azi.ro 7

Avantaje• Senzor pentru baterie inteligent, integrat, de precizie• Măsurare precisă a curentului, a tensiunii și a temperaturii• Măsurare absolută și relativă• Comunicație integrată LIN / CAN• Soluție la cost eficient într­un singur dispozitiv• Soluție Chipset scalabilă pentru managementul bateriilor HV Li­Ion• Circuit de supraveghere a celulelor, controler pentru grup, cutie de joncțiune a bateriei• Suport pentru sistem de management al bateriilor Li­Ion 48V• Program de longevitate a produsului de la Freescale, care oferă disponibilitatea până la 15 ani.

Senzorii Freescale pentru bateriiSenzorii Freescale pentru baterii sunt circuite in­tegrate care oferă nivele superioare de tensiune,curent și de temperatură, precum și precizie demăsurare. Aceste circuite sunt concepute pentrua minimiza consumul de energie, fără a compro­mite acuratețea sau capabilitățile de procesare adatelor. Acestea sunt circuite integrate pe deplincalificate pentru industria de automobile, ceea cele face ideale în aplicații la bordul autovehiculelorpentru monitorizarea bateriei.

1. Senzorii pentru baterii Freescale XtrinsicMM912_637 sunt dispozitive care integrează pedeplin funcțiile de monitorizare a bateriei. Dispozitivele permit măsurarea simultană a ten­siunii și a curentului bateriei pentru deter­minarea precisă a stării de încărcare SOC (State

of Charge), a stării de sănătate SOH (State ofHealth), precum și alți parametri.Senzorul de temperatură integrat, combinat cupoziționarea în apropierea bateriei permitemăsurarea temperaturii bateriei. Blocuri hard­ware cu multiple aplicații specifice reduc supra ­încărcarea MCU și consumul de energie aferent.Moduri configurabile de lucru low­power, cumoduri de observare automată a stării bateriei șicapabilități sofisticate de trezire (wake-up) reducmai mult consumul de curent. Interfața LIN 2.1integrată permite comunicația și controlulfuncțiilor de monitorizare a bateriei.

2. Senzorii pentru baterii Freescale XtrinsicMM9Z1_638 cu LIN și CANXtrinsic MM9Z1_638 este un dispozitiv completintegrat de monitorizare a unei baterii. Dispozi­tivul asigură măsurarea precisă a curentuluiprintr­un rezistor de șunt extern. Dispune de ca­pabilitatea a patru măsurători ale tensiuniiprintr­un divizor rezistiv intern calibrat sau uti­lizarea unui divizor extern. Acesta include unsenzor de temperatură intern, permițândmăsurători de temperatură în proximitatea ba­teriei, plus patru intrări pentru senzori detemperatură externi.MM9Z1_638 include protocolul LIN 2.2 șiinterfața fizică de comunicație, precum și un con­troler de protocol MSCAN, pentru interfațarea cubus­uri de date din sistemele autovehiculelor.

Transmiţător Radar cu unde milimetriceTehnologia Automotive Radar Millimeter-WavePe lângă sistemele de siguranță pasive, sistemeleactive de siguranță joacă un rol important în re­ducerea deceselor rutiere. Sistemele active desiguranță includ controlul adaptiv al croazierei șisisteme de avertizare a coliziunilor cu control au­tomat al direcției și de intervenție pentru frânare.Într­un sistem de avertizare la coliziune, untransmițător 77GHz emite semnale care sunt re­flectate de obiecte din față, laterale și din spatelevehiculului și apoi sunt capturate de către maimulte receptoare integrate de­a lungul vehiculu­lui. Sistemul radar poate detecta și urmăriobiecte în domeniul de frecvență și declanșeazăo avertizare a conducătorului auto legat de o coli ­ziune iminentă și va iniția o intervenție de controlelectronic al stabilității.Soluțiile Freescale cu dispozitive radar pentru au­tovehicule, lucrând la 77GHz, bazate pe tehnologiasiliciu germaniu (SiGe) ridică siguranța autove­hiculelor prin sesizarea potențialelor situații deaccidente. Aceste soluții permit funcționalitatearadarului în gama distanțelor lungi și medii,permițând sistemelor de pe automobile să moni­torizeze mediul din jurul vehiculului pentru a ajutala prevenirea accidentelor. Aceste soluții sebazează pe receptoare și transmițătoare radarmulticanal, care permit un nivel înalt de integrareși de generare de semnal complex, fiind adecvatepentru procesarea în sistemele avansate desiguranță auto.

Xtrinsic PRDTX11101 VCO+Tx Automotive Radar TransmitterXtrinsic PRDTX11101 VCO + Tx este primulprodus industrial pe piață, construit pe bazatehnologiei SiGe BiCMOS milimeter­wave tech­nology lucrând la 77GHz pentru controlul adap­tiv al vitezei de croazieră și aplicații radar cu razălungă, precum și aplicații auto cu rază scurtă, cumar fi detectarea unghiului mort și alertă deîncrucișare de trafic.

Transmițătorul radar PRDTX11101 include undivizor on­chip de frecvență, care oferă ieșiri pen­tru controlul frecvenței. O caracteristică specială,numită PA, ajută la menținerea stabilă a con­sumului de curent on­chip, în timpul de activareși dezactivare a semnalului transmis, pentru aevita deriva termică a semnalului oscilatorului.Un detector de vârf de putere permite controlulputerii de ieșire prin intermediul buclelor des ­chise și închise pentru eficiență maximă șieficaci tatea radarului cu rază lungă. Un senzor detemperatură on­chip permite optimizarea aplica ­țiilor prin monitorizarea temperaturii de operarea cipului. Aceste caracteristici, combinate cufrecvență de funcționare la 77GHz și putere deieșire, susțin soluții radar cu rază scurtă (20m) șilungă (200m) de control adaptiv al croazierei.

Senzori pentru domeniul auto

Caracteristici Xtrinsic MM912_637• Măsurarea tensiunii bateriei• Măsurarea curentului bateriei în 8 game• Oscilator intern precis (cu acuratețea extinsă

utilizând oscilator extern cu cuarț)• Moduri de lucru: normal și două moduri

low­power• Comunicație prin interfața LIN2.1, LIN2.0 Bus• Trezirea prin triggerare prin interfața LIN sau

trezire periodică• Filtrare LowPass a semnalelor de curent și

tensiune• Amplificator programabil (PGA) low­noise, cu

un control automat al amplificării• Detectarea depășirii pragului de curent și

medierea curentului din modul low­power în stările standby/wake­up

• Opțiunea pentru senzor de temperatură extern (TSUP, VTEMP)

• Opțional, intrare de sesizare a unei a 2­a tensiuni externe

• Măsurarea on­chip a temperaturii• Încadrarea în standard industrial EMC

Caracteristici Xtrinsic MM9Z1_638• Interval larg de măsurare a curentului

bateriei; măsurare on­chip a temperaturii• Patru măsurători de tensiune prin divizoare

rezistive interne, și până la patru măsurători directe de tensiune pentru utilizare cu un divizor rezistiv extern

• Măsurarea sincronizată între canale de tensiune și canalele de curent

• Cinci intrări pentru senzori de temperatură externi, cu sursă de alimentare internă pentru senzori externi

• Operare în moduri low­power, cu low­curent• Mai multe surse de trezire (wake­up sources):

LIN, timer, intrare de înaltă tensiune, interfață CAN externă, precum și depășire de prag și prin integrare

• Oscilator intern de precizie și conexiuni pentru cristal de cuarț extern

• Protocol LIN 2.2 / 2.1 / 2.0 și interfață fizică de comunicație

• Controler MSCAN protocol, precum și capacitatea de alimentare pentru interfețe CAN cu 8 și 14­pini

• MM9Z1_638: S12Z MCU cu 128 KB Flash, 8.0 KB RAM, 4,0 KB EEPROM

Page 8: Electronica Azi nr 1 - Februarie, 2013

Electronica Azi ⏐ Ianuarie-Februarie 20138

Distribuitori Freescale în România Arrow Electronice SRL ⏐026 4417251 ⏐ [email protected] Elektronik ⏐021 5296911 ⏐ [email protected] ⏐0800 894 946 ⏐ info­[email protected] Electronics SRL ⏐0264 457774 ⏐ info­RO­[email protected]

Informațiile despre produs sunt preproducție și pot fi supuse la eventualeschimbări fără notificare prealabilă. Xtrinsic PRDTX11101 VCO + Tx areun nivel foarte ridicat de integrare, nu are părți în mișcare și este extremde fiabil, fiind rezistent la vibrații și foarte robust. Acest dispozitiv poatediscerne ținte multiple și poate detecta obiecte staționare dintr­un grup.

Aplicaţii ţintă• Control adaptiv al croazierei (ACC)• Detectare unghi mort (BSD)• Frânare de urgență• Alarmă de capăt de drum• Atenuare și sprijin la frânare• Detectare de pre­coliziune• Asistență la ieşirea din parcare• Alertare la întretăiere de drumuri• Stop & Go• Protecția la coliziuni din spate (RCP)• Atenționare la schimbarea benzii de rulare• Atenționare de coliziune frontală (FCW)

Documentaţii Freescale legate de senzorii pentru baterii șitransmiţător radar:AN4128, AN4129, AN4315, AN4446, AN4464, FXOS8700CQ,MM912_637D1, MMA955xL, MMA9559LSWRM, PRDTX11101FS,SENSPRODCAT

KIT912J637EVME: Placă de evaluare, senzor de baterie Xtrinsic cu LIN pentrubaterii Plumb­acid 12VModulul de evaluare suportă MM912J637, care este un dispozitiv complet integratLIN de monitorizare a bateriei, bazată pe tehnologia S12MCU Freescale. Dispozitivulrealizează măsurarea precisă a curen­tului printr­un rezistor extern șunt,măsu rarea precisă a tensiunii baterieiprin intermediul unui rezistor serieconectat la polul plus al bateriei. Sen­zorul de temperatură integrat, pozițio ­nat în apropierea bateriei permite mă ­surarea temperaturii bateriei. Inter fațaLIN 2.1 integrată va face feedback­ulsenzorului disponibil pe bus­ul LIN.

Caracteristici Xtrinsic PRDTX11101 VCO+Tx• Zgomot de fază redus la 77GHz, ­93dBc/Hz la 1MHz frecvență de offset• Tensiune de alimentare 3,3V• Gamă largă de tuning, mai mare de 6GHz• Frecvență joasă de extragere, pentru a permite aplicații software PLL• Consum redus de putere, 1.5W, cu o putere de ieșire mare 2 × 13dBm• Divizor de frecvență, pe cip, oferă ieșiri pentru controlul frecvenței• Caracteristică PA specială pentru a menține consumul de curent stabil

pe cip în timpul de activare și dezactivare a semnalului transmis, pentrua evita deriva termică a semnalului oscilatorului.

• Detector de vârf de putere ce permite controlul puterii de ieșire prin intermediul unor bucle deschise și închise

• Senzor de temperatură pe cip, ce permite optimizarea aplicațiilor prin monitorizarea temperaturii de operare a cipului.

LABORATOR

Page 9: Electronica Azi nr 1 - Februarie, 2013
Page 10: Electronica Azi nr 1 - Februarie, 2013

Electronica Azi ⏐ Ianuarie-Februarie 201310

SISTEME EMBEDDED

Power

Combinația dintre flexibilitatea controlului ener­getic digital şi eficiența îmbunătățită a conver­toarelor rezonante LLC (Inductor, Inductor, Con­densator) poate ajuta telecomunicațiile sau altemedii cu aplicații de mare putere să minimizezeconsumul energetic şi costurile de operare aleechipamentelor de răcire.Controlul digital oferă avantaje de proiectaresemnificative, precum un înalt nivel de flexibili­tate cuplat cu înalte performanțe şi siguranțămare de funcționare, în vreme ce convertoarelerezonante LLC cresc eficiența prin reducereasemnificativă a puterii disipate de MOSFET­uri încadrul convertoarelor DC­DC. Împreună, acestetehnologii pot ajuta companiile să îndeplineascănoile nivele de eficiență prin inițiative precumENERGY STAR Data Center Energy EfficiencyInitiative şi 80 PLUS® Initiative. Prima dintreele are drept țintă echipamentele şi infrastruc­tura pentru tehnologia informației (IT), surselede tensiune neîntreruptibile (UPS) şi alte echipa­mente cu nivele ridicate de consum energetic.Inițiativa 80 PLUS® se adresează de fapt multorsurse de alimentare cu operare în timp, care pe­trec un timp considerabil la sarcini mult subnivelul la care au eficiență maximă. Aceastăinițiativă prevede ca un randament de 80% să fieminimul pentru sursele de tensiune de 115V ope ­rând la 20%, 50% şi 100% din sarcina nominală.Clasările Platinum, Gold, Silver şi Bronze pot fialocate atunci când o sursă depăşeşte aceste ran­damente țintă. De exemplu, pentru a primi clasi­ficarea Bronze, o sursă de 230V trebuie să ofereun randament de 81% la 20% şi 100% din sarcinasa nominală şi un randament de 85% la 50% dinsarcina nominală. Un imbold mai mare pentrucreşterea eficienței vine din partea utilizatorilorfinali, care includ în contractele de achizițiecerințe ca sursele de alimentare să fie certificateconform acestor inițiative. Pentru proiectant, sursele de tensiune economicepot fi realizate prin combinarea dintre eficiențaunui convertor rezonant LLC şi un control digital

avansat oferit de controlere de semnal digital(DSC) precum familia dsPIC® de la MicrochipTechnology. Aceste DSC­uri cu număr mic de pinioferă capabilitate puternică de procesare a sem­nalelor digitale (DSP) suplimentar controluluienergetic digital optimizat.

Elemente de bază despre convertoarele rezonanteOperarea unui convertor în mod rezonant, înpunctul în care impedanța dintre intrarea şiieşirea circuitului este minimă, oferă un randa­ment îmbunătățit. De exemplu, puterea disipatăde MOSFET­uri într­un convertor rezonant LLCpoate fi semnificativ redusă prin alimentareaMOSFET­ului cu o tensiune sinusoidală sau uncurent sinusoidal, şi comutarea în trecerea prinzero a tensiunii sau curentului.Comutarea MOSFET­ului când tensiunea scursăcătre sursă este aproape de zero, ZVS (Zero Volt­

age Switching), şi transferul de la o stare a MOS­FET­ului la alta când curentul în comutație estezero, ZCS (Zero Current Switching), minimizeazăpierderile de comutație a MOSFET­ului. Aceastăabordare de comutare lină reduce de asemeneazgomotul în sistem şi oferă performanțe îmbu ­nătățite EMI (electromagnetic interference). Pentru sisteme de înaltă tensiune, înaltă putere,ZVS ar trebui să fie topologia preferată.Într­un convertor rezonat cu comutație, tensiuneasau curentul sinusoidal sunt generate de ele­mente reactive precum condensatoare şi induc­toare. Cele trei clase principale de convertoare re­zonante sunt: SRC (series resonant converter),PRC (parallel resonant converter) şi o combinațiea celor două SPRC (series­parallel resonant con­verter). Figura 1 prezintă diagrama bloc a unuiconvertor rezonant de înalt nivel şi trei tipuri decircuite rezonante. Într­un convertor rezonantserie, sarcina este conectată în serie cu inductorul

Controlul digitalavansat creşteeficienţa energeticăîn aplicaţiile deputere medie şi mare

Un proiect de referință este propus de Alex Dumais de la Microchip Technology Inc.

Figura 1: Opțiuni de circuite rezonante

LABORATOR

Page 11: Electronica Azi nr 1 - Februarie, 2013

Electronica Azi Nr. 1 [ 171 ] www.electronica-azi.ro 11

şi condensatorul circuitului. Amplificarea cu acestcircuit rezonant este ≤ 1. În vreme ce SRC poateopera fără sarcină, tensiunea sa de ieşire nu poatefi stabilizată. Pentru ZVS, circuitul trebuie să ope ­reze peste rezonanță în regiunea inductivă. La ten­siune de linie joasă, SRC operează în apro piereafrecvenței de rezonanță.În cazul PRC, sarcina este conectată în paralel cucondensatorul circuitului rezonant. PRC poateopera fără sarcină pe ieşire şi, spre deosebire deSRC, tensiunea sa de ieşire poate fi stabilizată fărăsarcină. Pentru ZVS, PRC trebuie de asemenea săopereze deasupra rezonanței în regiunea inductivă.Similar cu SRC, la tensiunile de linie mici, PRCoperează în apropierea frecvenței de rezonanță,totuşi, PRC diferă prin faptul că au curenți decirculație mai mari. Inductorul serie şi conden­satorul paralel oferă protecție la scurtcircuit.În cazul SPRC, circuitul este o combinație de con­vertoare serie şi paralel, putând fi configurat fieca LCC fie ca LLC. Similar cu SRC şi PRC, un designSPRC LCC nu poate fi optimizat la tensiuni de in­trare ridicate. Ca rezultat, alternativa preferatăpentru multe aplicații este configurația LLC,prezentată în figura 1.Convertorul LLC poate opera la rezonanță, la ten­siunea de intrare nominală, şi poate opera fărăsarcină. Suplimentar, el poate fi proiectat pentrua opera pe o gamă largă de tensiuni de intrare. Peîntreg domeniul de operare pot fi obținutecomutație de tensiune zero şi de curent zero.Performanțele unui convertor rezonant suntmăsurate prin câțiva parametri. Factorul de cali­tate (Q) al unui circuit rezonant este un para­metru adimensional ce descrie amortizarea dincircuit. El este definit ca raportul dintre putereastocată şi cea disipată în circuit. Un factor Q mairidicat indică o lățime de bandă mai îngustă pen­tru circuitul rezonant.Factorul de calitate este un parametru cheie înamplificarea circuitului, care este de asemeneanumită raportul de conversie a tensiunii sau M.Prin considerarea familiilor de curbe M ce suntgenerate variind λ, frecvența normalizată sau Q,este posibil să se obțină o indicație cu privire laperformanțele convertorului înainte ca toți para­metrii să fie calculați. M este definit ca:

M (fsw ) = f (fn, λ, Q)unde:

fn = frecvența normalizată, f/frλ = raportul inductanțelor, Lr/LmQ = calitate, o funcție de impedanța de ieşire

După cum se poate observa în figura 2, circuitulLLC pentru Q parametru are două frecvențe de

rezonanță: una datorată prezenței Lr şi Cr, induc­torul şi condensatorul serie la 0,5; şi a douadatorată inductorului paralel, Lm. Lr şi Cr au ofrecvență de rezonanță la fn = 1 (fr) şi Lm + Lr şiCr au o frecvență de rezonanță la fn ~ 0,5.Modurile de operare ale LLC cuprind: larezonanță; sub rezonanță sau peste rezonanță. Larezonanță, MOSFET­urile sunt comutate lafrecvența de rezonanță într­o fereastră de timpfoarte îngustă, determinată de componentele se­lectate, pentru a produce pierderi foarte mici.Sub rezonanță, comportamentul circuitului estesimilar cu cel de la rezonanță, dar curentul princircuit este limitat de curentul de magnetizarepentru o porțiune a ciclului. Dacă MOSFET­urilesunt utilizate pentru redresare sincronă în secun­dar în loc de diode, porțile trebuie închise la va ­lori de timp corecte. Acest lucru necesită uzual otehnică de detecție curent, precum măsurareatensiunii căzute pe MOSFET­uri.Peste rezonanță, în loc să fie limitat de curentulde magnetizare, curentul circuitului este maimare decât cel de magnetizare. În aceastăregiune, comutatoarele sincrone pot fi pornite şioprite în acelaşi timp cu comutarea primară pen­tru a simplifica controlul.De vreme ce este utilizată comutația la tensiunezero, sursele bazate pe circuite rezonante LLC auîn mod firesc interferențe mici radio şi electro­magnetice.

Topologie de control digital pentru eficienţă crescutăControlul digital complet al funcțiilor de manage­ment al sistemului şi conversie de putere pentruconvertoarele rezonante LLC pot fi implementate cuuşurință utilizând cele mai noi generații de DSC­uri.Suplimentar componentelor şi secțiunilor prezen­tate în figura 1, un circuit LLC include o intrare DC,rețea de comutație, circuit LLC rezonant, transfor­mator, redresor, filtru şi sarcină. În figura 3 este prezentată o buclă de reacțiecontrolată digital pentru un convertor rezonantLLC, utilizat în aplicații de telecomunicații. În acestdomeniu, convertorul LLC este larg utilizat ca şiconvertor DC/DC urmând unui circuit de corecțiea factorului de putere (PFC) într­un sistem AC­DC.Tensiunea de ieşire tipică a PFC de aproximativ400V poate fi direct aplicată convertorului LLC.Domeniul larg de intrare permite utilizarea unuinumăr mic de condensatoare. Specificațiile deproiectare sunt prezentate în Tabelul 1.

Cu performanțe de 40 MIPS şi periferice de pute ­re inteligente, un dsPIC33FJ GS furnizează pute ­rea de calcul digital în convertorul rezonant.

Perifericele includ un PWM pe 16 biți de mareviteză, printre caracteristicile căruia pot fimenționate rezoluția perioadei de 1 ns şi ieşiri cumodificarea fazei.

Circuitul de comutație al proiectului de referințăutilizează o topologie în jumătate de punte (half­bridge) astfel încât tensiunea half­bridgeoscilează între 0V şi Vd din 400 Vdc nominal. Cir­cuitul rezonant constă dintr­un condensator, uninductor, şi inductanța magnetică a transforma­torului de izolare pentru a reduce costul sistemu­lui prin eliminarea necesității unui inductor ex­tern. Acest proiect poate de asemenea utilizainductanța de dispersie a transformatorului ca in­ductor secundar şi elimină alt inductor extern,economisind astfel cheltuieli suplimentare.

Dacă este reglat corect la frecvența de comutație,circuitul rezonant prezintă o impedanță finită afrecvenței fundamentale şi o impedanță foartemare a tuturor celorlalte armonici. Impedanțacircuitului cauzează o variație a fazei între tensi­une şi curent, ce permite apariția ZVS. Figura 4prezintă ZVS a MOSFET­ului primar.

Partea secundară a fost proiectată utilizând unredresor sincron, în loc de diode pentru a reducepierderile de conducție în secundar.

Figura 2:Factorul de calitate (Q) afectează amplificareadată de circuitul M, prezentată pe axa YToate curbele Q se intersectează lafrecvenţa de rezonanţă (fn = 1)

Figura 3: Buclă de reacție controlată digital pentru un convertor rezonant LLC

Specificaţii ValoareDomeniul tensiunii de 350Vdc­420Vdc

intrare 400Vdc,nom

Tensiune de ieşire 12Vdc

Putere nominală 200WFrecvență rezonantă nominală 210kHzFrecvență de comutație nominală 205kHzRandament 95% (țintă)

Tabel 1: Specificații pentru proiectul de referință sursăde tensiune pentru telecomunicații

Figura 4:ZVS a MOSFET­ului primar

Control digital

Page 12: Electronica Azi nr 1 - Februarie, 2013

Electronica Azi ⏐ Ianuarie-Februarie 201312

Acesta reduce atât rezistența directă (Rf) şipierderile datorate tensiunii directe pe diode. Figura 5 prezintă forma de undă de comutațiepentru redresorul sincron.

Pentru redresare sincronă, controlul digitalinițiază comutarea FET­urilor fără a necesita cir­cuit de detecție a curentului în secundar. Aceastaconduce la un randament îmbunătățit şi un costredus. Figura 6 prezintă randamentul în funcțiede domeniul curentului de sarcină: randamentulLLC la două tensiuni de operare de intrare diferitearată lipsa de sensibilitate la tensiunea de intrare.Un randament de peste 80% este atins cu uncurent de sarcină de ieşire de sub 2A, în vreme ce,la sarcini mai mari, randamentul maxim este demaxim 95% şi extrem de plat de la 7 la 17A. Printre avantajele suplimentare poate fi men ­ționată flexibilitatea extinsă pentru compensator,prin utilizarea DSC­ului pentru implementareaunui start lin pentru controlul factorului deumplere. Deoarece controlul conversieide putere este implementat cusoftware uşor programabil, eloferă proiectanților abilitatea deadaptare sau modificare simplăa proiectului, sau de adăugare denoi caracteristici economice şivaloroase. Precizia controlului digital îm ­bunătățeşte de asemenea sigu ­ranța de funcționare a surselorde tensiune.

ConcluzieAvantajele combinate ale conver­toarelor rezonante LLC şi con­trolul digital prin DSC­uri permit

proiectanților să crească eficiența energetică pen­tru convertoarele DC­DC utilizate în telecomu ­nicații sau alte medii cu aplicații de mare putere. În vreme ce convertoarele rezonante LLC pot re­duce pierderile de putere, controlul digital creşteflexibilitatea şi siguranța de funcționare a conver­toarelor. Schema de referință propusă furnizeazăo bază cu ajutorul căreia proiectanții pot obțineconvertoare cu randamente mai mari şi un timpmai rapid de lansare pe piață. nMai multe informaţii: O descriere mai detaliatăa schemei de referință utilizând dsPIC DSC estedisponibilă în nota de aplicație AN1336 de laMicrochip Technology: w w w . m i c r o c h i p . c o m / s t e l l e n t / i d c p l g ? I d c S e r v i c e=SS_GET_PAGE&nodeId=1406&dDocName=en549701www.microchip.com

SISTEME EMBEDDED

Power

Figura 5: Forma de undă de comutație pentruredresorul sincron

Figura 6:Randament pe domeniul curentului de sarcină Proiect de referinţă: CONVERTOR REZONANT LLC DC/DC

Freescale Semiconductor România împreună cu revista “Electronica Azi”oferă cititorilor săi şansa de a câştiga un iPod Touch (generaţia a 3-a), dispozitivce se remarcă în primul rând printr-un procesor mai puternic tactat la 866MHz, comparativ cu cei 620 MHz ai versiunii precedente.Caracteristici tehnice:• display multitouch cu diagonala de 3.5″;• rezoluție: 320×480 pixeli;• jack audio de 3.5 mm;• conectivitate: Wi-Fi 802.11 b/g (se remarcă lipsa standardului wireless N) și

bluetooth (A2DP);• formate audio: MP3, AAC, Apple Lossless (.m4a), AIFF, WAV;• formate video: H.264;• autonomie: audio – 30 de ore; video – 6 ore;• dimensiuni: 11 × 6.1 × 0.84 cm;• greutate: 115 grame;• capacitate de stocare de 8GB.

Alte funcții importante: player video, viewer de poze, un client de e-mail com-patibil cu Outlook, GMail sau Yahoo! și browserul web Safari. Utilitare prezente pe Touch: calculator, serviciu meteo, ceas, calendar, notițesau contacte.

Câştigaţi un iPod touch! Abonaţi-vă pentru un an la revista de electronică: Electronica Azi HOBBYşi aveţi şansa de a câştiga uniPod Touch. Publicaţia propusă de editura noastră este destinată pasionaţilor de electronică.Aici veţi găsi aplicaţii cu microcontrolere, cursuri de iniţiere în electronică,soluţii tehnice, sfaturi practice şi nu în ultimul rând, invitaţia pentru a participala o mulţime de concursuri organizate împreună cu cele mai importante firmedin lume care activează în domeniul electronicii. Pentru anul 2013 au fostplani ficate 6 apariţii Electronica Azi-Hobby, fiecare ediţie va avea 36 de paginiurmând ca numărul lor să crească în decursul anului până la 48 de pagini.

Preţul unui abonament pentru 6 apariţii este de 60 Lei

Revista Electronica Azi - Hobby va apare numai în format tipărit!

Pentru a vă abona la revista Electronica Azi - Hobby, trimiteţi un email laadresa redacţiei [email protected] în care să ne comunicaţiadresa dumneavoastră poştală unde doriţi să primiţi revista, numărulmandatului poştal / ordinului de plată şi data când a fost efectuată plata învaloare de 60 Lei reprezentând contra valoarea unui abonament pe 1 anla revista “Electronica Azi - Hobby”, iar la “Subiect” introduceţi mesajul:“Abonament la revista Electronica Azi Hobby” Mandatul poştal (sau ordinul de plată) se va face în favoarea societăţii: EURO STANDARD PRESS 2000 srl, CUI: RO3998003, Banca: OTP BANK ROMANIA S.A. - Agenţia Câmpulung-Muscel, Jud. ArgeşNr. cont: IBAN: RO26OTPV270000423682RO01Termen limită de înscriere la concurs: 20.02.2013Câştigătorul va fi anunţat în ediţiile viitoare ale revistelor noastre. SUCCES!

LABORATOR

Page 13: Electronica Azi nr 1 - Februarie, 2013

Electronica Azi Nr. 1 [ 171 ] www.electronica-azi.ro 13

INFO - PRODUSE

Termometrul cu infraroşu VT02 - FlukeFluke oferă termometrul cu infraroşuVT02 ce beneficiază de capabilităţilevizuale al unei camere de termoviziune,obţinând astfel un avantaj major în faţatermometrelor IR standard. Astfel, evaluarea mediului se poate realizamult mai rapid şi mai exact, fără a finevoie de citiri repetate. Precizia termo -metrului este dată şi de posibilitatea de aefectua măsurătorile în 3 moduri diferite:vizual, folosind IR sau prin îmbinareacelor două moduri anterioare. Astfel, intervalul de măsurare estecuprins între -10 şi 250°C cu o preciziede ± 2°C. Imaginile sunt stocate pe unmicro-card SD, oferind o interfaţă facilăpentru transferul datelor. Camera dispune de o frecvenţă de cap-turare de 8Hz şi un câmp de vizualizare de 20° × 20° cu distanţa minimă defocalizare de 50 cm. Sensibilitatea termică oferită este de 250 mK.Aza Electronicwww.aza.ro Tel./Fax: 08008 34787

Module de comunicaţie RS485 – SenecaModulele WK107 A şi B oferite de Seneca suntcomponente utile oricărei reţele decomunicaţie ce implementează protocolul serialRS485. WK107A este un repetor pentru RS485cu izolare galvanică, iar WK107 B este convertorRS232 – RS485. Dispozitivele sunt proiectatepentru configuraţiile half-duplex cu RS485.Interfaţa de configurare constă în comutatoareDIP, iar unităţile pot fi montate pe şine DIN de35 mm. Viteza de transmisie este reglabilă şipoate varia între 1200 şi 115200 bps. Alimentarea se face între 19,2 şi 30 VDC, fieprin conectare directă la sursă, fie prin inter-mediul terminalelor.Aza Electronicwww.aza.ro Tel./Fax: 08008 34787

Staţia de lucru SMD LF-852D – XytronicXytronic prezintă staţia LF-852D care are caobiectiv facilitareaoperaţiilor de montare şide montare a componen-telor SMD de pe plăcilede lucru. Temperaturaeste controlată cu ajutorulunui jet de aer fierbite.Controlul se realizeazăprin chip-uri dedicatemanevrării componen-telor de tipul SOC, CHIP,QFP, PLCC, BGA ş.a. cualiaj fără plumb (cf. RoHS).Timpul de încălzire este mic, iar temperatura dorită este verificată cu aju-torul unui senzor de înaltă calitate.Aza Electronicwww.aza.ro Tel./Fax: 08008 34787

Page 14: Electronica Azi nr 1 - Februarie, 2013

Electronica Azi ⏐ Ianuarie-Februarie 201314

Conceptul Computer-on-Modulespotrivit pentru ARM SOC

Pentru un mare număr de ani, tehnologia ARM a foststabilită ca tehnologie pentru sisteme dedicate pre-cum set-top boxes, receptoare, comutatoare sau casimple interfeţe inteligente pentru electrocasnice deînaltă calitate. Noile aplicaţii, precum telefoane in-teligente şi tablete, au apărut şi aduc tehnologia ARMmai aproape de aria de aplicaţie a arhitecturii x86. Cuaceasta, tehnologia ARM – datorită enormului său im-pact de vânzări pe piaţa de consum – a devenit foarteinteresantă pentru proiecte embedded. Acest succesde masă face posibilă o foaie de parcurs embeddedputernică. De multe ori însă, modelele complet par-ticularizate joacă un rol important, deoarece multedintre aceste soluții sunt vândute în număr mare.

Sunt necesare blocuri scalabileCe se întâmplă însă cu aplicaţiile embedded cucantităţi ce fac neeconomice proiectele complet par-ticularizate? Aici, dezvoltatorii şi OEM-urile au nevoiede o soluţie de echilibru între timpul de dezvoltareşi costuri pe de o parte şi costul mediu pe de altăparte. Aici este cazul în care blocurile scalabile sunto soluţie ideală, deoarece OEM-urile pot proiectarapid şi simplu aplicaţiile lor, oferind maxim de flexi-bilitate şi securitate a proiectului. Este de asemeneaideal dacă OEM-urile pot integra procesoarele ARMîn aplicaţiile lor prin blocuri deja validate. Prinaceasta, OEM-urile pot economisi semnificativ resurse,ce pot reduce considerabil costul total de propri-etate al întregii aplicaţii.

Dezvoltarea ARM-COMComputerele pe module (Computer-on-Modules –COM) sunt asemenea blocuri constructive, câştigândpopularitate conceptul COM cu componente supli-mentare achiziţionate şi integrate şi plăci purtătoarespecifice aplicaţiei. Concluziile IMS Research confirmăaceastă tendinţă. În 2011, 39% din toate vânzările deCOM erau module bazate pe ARM, majoritatea cu de-sign complet particularizat. Până în 2016 este aşteptatun procent de 59% din modulele de pe piaţă. Nece-sitatea pieţei pentru COM-uri bazate pe ARM estegigantică şi va cunoaşte în continuare o puternicăcreştere. ARM-COM nu vor înlocui proiectele curentex86 dar vor penetra segmente de piaţă în caretehnologia actuală x86 – datorită preţului, puterii şirestricţiilor TDP – nu este capabilă să intre. Aplicaţiileţintă pot fi găsite predominant în zone cu interfeţegrafice cu control cu ecran tactil, în care are loc up-grade de la ecrane cu linie simplă la suport grafic cuconsum minim de putere sau este necesară migrarea

de la platforme x86 la ARM. Scenariile de aplicaţii potfi de exemplu dispozitive medicale, dispozitive porta-bile în medii dure, dispozitive pentru mediu extern cualimentare solară, precum parcometre, pompe elec-trice pentru e-cars sau reclame digitale pentru staţiilede autobuz. Alte exemple pot fi aplicaţiile pentru ve-hicule pentru managementul flotei sau pentru sem-nalizare/informare în autobuze şi trenuri, precum şiechipamente de testare mobile, bancomate, cântare şichioşcuri de informare.

Performanţe ridicate, consum scăzutDe ce sunt procesoarele ARM aşa de interesante pen-tru COM? Procesoarele curente ARM în configuraţiidual- sau quad-core furnizează performanţe la nivelulprocesoarelor Intel Atom. În medie, consumul ener-getic pe durata operării este de sub 2W. Există deasemenea numeroase ARM-SoC disponibile pentrudomenii extinse de temperatură. Aceasta înseamnăcă, soluţiile cu răcire pasivă pot fi ţinute foarte simple,putând fi create dispozitive compacte şi economice.Cerinţele pentru ARM SoC în termeni de sursă detensiune sunt mult mai mici decât necesităţile deprocesare a tensiunii necesare pentru platformelex86, reducând în continuare eforturile de dezvoltareşi costurile. Mai mult, procesoarele ARM asigură odisponibilitate pe termen lung de până la 15 ani.

În continuare nu există un standard COM uniform Procesoarele ARM, aduc proiectelor eficienţa lorenergetică ridicată, fiind croite pentru a răspundescenariilor specifice aplicaţiilor. Diferite de tehnolo-gia x86, ce conectează periferice specifice aplicaţieişi interfeţe prin magistrale generice de date precumPCI, PCI Express sau USB, procesoarele ARMintegrează controlere dedicate şi interfeţe. Aceastăformă dedicată de I/O a diferitelor ARM SoC a con-dus la proiectele COM patentate ce au fost dez-voltate uzual pe un ARM SoC specific. O problemăsuplimentară este aceea că ARM SoC utilizeazăinterfeţe diferite faţă de cele utilizate de tehnologiax86 pentru sarcini similare. Un exemplu suntinterfeţele MIPI pentru display-uri mici şi ieftine şicamere, diferite de DisplayPort sau USB în cazulproiectelor x86. SPI (Serial Peripheral Interface) înlocul PCI sau PCI Express este utilizat în proiecteleARM mult mai des pentru conectarea perifericelor şidispozitivelor de stocare de date sau modulele deextensie sunt conectate prin SDIO şi rar prin SATA.Astfel, conceptele COM precum Qseven sau Core

Express®, original dezvoltate pentru procesoarele x86nu sunt ideale pentru proiecte ARM. Dacă trebuie săse păstreze în cadrul specificaţiilor, variantele ARMpot avea numai cel mai mic numitor comun dininterfeţele implementate. Aceasta limitează conside -rabil utilizarea acestor module, după cum piniinedefiniţi pot fi utilizaţi de orice producător pentrudiferite motive. Cu aceasta se spulberă una dintreideile de bază a tehnologiei COM, surse diferite şisigure de documentaţie standard. La ora actuală nuexistă disponibil un computer pe modul care săsatisfacă aşteptările specificaţiilor COM care sunt câtse poate de universale.

Este necesar un nou standardPentru a putea crea un astfel de standard COMmultifuncţional şi disponibil pe termen lung – ceeace s-a atins pentru x86 cu COM Express® - trebuie săfie create noi specificaţii COM. Trebuie să fiedezvoltată o platformă care, pe baza conectorului săuplug-in şi cea mai largă selecţie posibilă de interfeţespecifice ARM, integrează câteva SoC-uri cu diferiteclase de performanţe. Împreună cu alte firme em-bedded de succes pe plan mondial, Kontron a dez-voltat un standard de Computer-on-Module specialproiectat pentru ARM şi SoC-uri ce oferă industrieio ieşire de pini optimizată şi cel mai înalt nivel desiguranţă: ULP-COM. Cu această nouă specificaţieKontron a făcut posibil ca OEM-urile să reducă tim-pul de dezvoltare pentru aplicaţiile bazate pe ARMcu aproximativ nouă luni.

Specificaţiile ULP-COMNoile specificaţii pentru COM de putere ultra-joasă(ULP - Ultra Low Power) au fost gândite pentru arăspunde cerinţelor tipice pentru aplicaţii mobile şiadesea alimentate la baterii.

Până acum, schemele aplicaţiilor bazate pe ARM erau marcate în principal de caracteristicile lor specificeaplicaţiei şi adesea de designul lor complet particularizat. Blocuri scalabile, standardizate special pentruproiecte bazate pe ARM - SOC, pot reduce dramatic costurile de dezvoltare şi pot grăbi lansarea pepiaţă a aplicaţiilor embedded chiar şi cu serii de produse >200. O platformă foarte eficientă pentruaceasta este ULP-COM, un concept Computer-on-Module ce răspunde tuturor aspectelor importantelegate de un proiect eficient pentru aplicaţii bazate pe ARM.

SISTEME EMBEDDED

ULP - COM

Specificaţiile ULP-COM definesc două dimensiuni de module:

'scurt' şi 'dimensiune completă'.

ANALIZĂ

de Gerhard Szczuka IProduct Manager COM

Kontron Europe

Page 15: Electronica Azi nr 1 - Februarie, 2013

Electronica Azi Nr. 1 [ 171 ] www.electronica-azi.ro 15

ŞTIRI

Freescale introduce seria de microcontrolere de înaltă performanţăKinetis K în capsule mai miciFreescale Semiconductor își extinde seria Kinetis K cu 32-biți, microcontrolerconstruit pe baza procesorului ARM Cortex™®-M4 la nivel de plachetă de siliciu(wafer-level) și cip ce poate fi livrat cu opțiune de împachetare în capsulaWLCSP. Aceste noi dispozitive Kinetis sunt concepute pentru a maximizaspațiul de pe placa de circuit și de a spori performanța cu minim de lungime ainterconexiunilor, permițând miniaturizarea aplicațiilor. MCU-urile sunt ideale

pentru aplicații industri-ale, de consum și medi -cale, unde constrângerilede spațiu sunt critice.WLCSP se referă latehnologia de ambalarea unui circuit integrat, lanivel de plachetă de sili-ciu (wafer), mai degrabădecât la procesul tra -dițional de asamblare

de unități individuale în capsule, după tăierea lor din placheta mare de siliciu. Noile MCU Kinetis K20 și K60 la 100MHz conțin 512KB de memorie flashîntr-un pachet 120 WLCSP de 5 × 5mm, cu un pas de 0.4mm. Aceste dispozi -tive sunt dotate cu eficiența de prelucrare a nucleului Cortex-M4, cu flexibili -tate de operare low-power, cu înaltă precizie analogică, Ethernet, CAN,conectivitate USB și multe periferice de interfață cu utilizatorul, cum ar fi low-power hardware, interfața pentru senzor de atingere, module de criptografieși integritate și controler gazdă securizat digital.Freescale Semiconductor www.freescale.com

WE-LHMISMD storage inductor: cu un curent marede saturaţie și un design compact.O inductanţă de înaltă performanță, seriaSMD a inductanţei WE-LMHI se distinge princurenți mari şi curenţi de saturaţie. Un amestec special de pulbere de fier previnesaturația miezului pentru întreaga gamă de operare. Acesta oferă, de asemenea,ecranare magnetică, ceea ce reduce câmpul magnetic de scăpări la un nivel minimși chiar elimină zgomotul acustic.Domenii de aplicare pentru seria WE-LHMI includ convertoarele DC/DC în curenţimari pentru sursele de alimentare pentru FPGA, convertoare POL, plăci de bază,plăci grafice și echipamente pentru încărcarea bateriilor. Würth Elektronik www.we-online.com

Würth Elektronik este producător de componente inductive şi electromecanice.Vă oferim: suport tehnic, mostre gratuite, comenzi sub cantitatea deîmpachetare, livrare din stoc, preţuri de producător.Pentru mai multe informaţii vizitaţi : www.we-online.com

C O N T A C TFlorin Ivanciuc Hannah Zumbil-FezerArea Sales Manager Inside SalesTel: 0744 77 35 30 Tel: +49 7942 945 [email protected] [email protected]

Emiţătorul radar Xtrinsic de la Freescaleîmbunătăţește performanţa sistemelorde siguranţă activă pentru autovehiculeFreescale Semiconductor a introdus noul Xtrinsic PRDTX11101, emițător radarauto pentru aplicații de siguranță activă, cum ar fi controlul adaptiv al croazierei.Primul emițător BiCMOS din industrie la 77GHz, cu siliciu germaniu (SiGe), areintegrat un oscilator controlat în tensiune (VCO) și amplificator de putere pen-tru un control mai mare, reducând complexitatea proiectării sistemului șiscăzând costurile de sistem.Aplicațiile de siguranță activă aleautovehiculelor sau sistemeavansate de asistență la volan(ADAS), reprezintă o piață care seextinde rapid. Un raport recent alStrategy Analytics estimează căpiața pentru ADAS, inclusiv apli -cațiile radar, va ajunge la aproape15 miliarde de dolari până în 2019.Acestea sunt sisteme care ajutășoferii să ia decizii mai bune și ducla reducerea numărului de accidente auto și decese. Controlul adaptiv alcroazierei este activat prin radar, care permite monitorizarea continuă a câm-pului vizual al vehiculului. Soluția Freescale a emițătorului de detectare radaratinge o rază de până la 200 de metri și permite determinarea distanței șiapropierea între vehicul și alte obiecte, inclusiv automobile, obiecte fixe saupietoni. Dacă sistemul radar detectează o coliziune iminentă, trebuie aplicatăfrânare activă pentru a preveni un accident, dacă șoferul nu răspunde. Noultransmițător radar este fabricat folosind tehnologia 0.18 microni SiGe BiCMOS,care permite integrarea funcțiilor de control digital în CMOS cu capacități defrecvență în gama de unde milimetrice. VCO-ul integrat combinat cu etape deamplificare de putere (PA) reduce complexitatea sistemului și permite o placăde circuit mai mică ca dimensiune. Transmițătorul dispune, de asemenea, dezgomot de fază redus, combinat cu un consum redus de energie și o gamă largăde tuning, îmbunătățind fidelitatea semnalului și permițând dispozitivului săfie reglat la o gamă optimizată, pentru condiții sau aplicații specifice.Freescale Semiconductor www.freescale.com

Energy Micro, Linear Technology șiWürth Elektronik permit cele mai rapidemodele de baterie folosind kit-ul “EnergyHarvesting Solution To Go”.Energy Micro, Linear Technology și WürthElektronik - cei mai importanţi producători de energie eficientă, componente activeși pasive - prezintă azi, platforma de dezvoltare “Energy Harvesting Solution To Go”.Acest kit oferă un acces foarte facil la tehnologiile de captare a energiei care ajutădezvoltatorii să folosească mai puține produse în bateria viitoare.Würth Elektronik www.we-online.com/harvest

Energy Harvesting Kit

Page 16: Electronica Azi nr 1 - Februarie, 2013

Electronica Azi ⏐ Ianuarie-Februarie 201316

Dispozitivele mobile, precum tabletele embedded,trebuie să aibă o construcţie subţire, oferind însă locpentru componente adiţionale sau pentru noi SoC-uricu performanţe mai ridicate. De aceea, ULP-COMspecifică încă de la început două dimensiuni diferite demodule: un modul mai scurt cu 82 mm × 50 mm şi unmodul cu dimensiune completă de 82 mm × 80 mm.“Lăţimea” modulului de 82 mm este definită de conec-tor şi de aceea nu poate fi modificată. Modulul scurteste potrivit pentru dispozitive portabile compacte, ceîncap în mâna închisă. Modulele cu dimensiunecompletă oferă suficient spaţiu de exemplu pentruproiecte viitoare de SoC-uri cu performanţe mai marice necesită mai mult spaţiu pentru disipare de căldură.Standardul oferă o mare flexibilitate încă de la începutşi suficient spaţiu pentru dezvoltări ulterioare.

Proiecte compacte şi plateUna dintre cele mai importante caracteristici ale aces-tor noi aplicaţii este construcţia plată a modulelor.Conectorul dintre modul şi placa purtătoare are ceamai mare influenţă. El dictează grosimea minimăposibilă. Modulele ULP-COM se bazează pe conec-torul plug-in MXM 3.0. Acesta are o grosime denumai 4,3mm, permiţând proiecte plate cu o distanţăplacă la placă de numai 1,5mm.

Aplicaţiile cu o grosime totală de sub 9 mm sunt posi-bile, grosimea fiind apoi influenţată numai deinterfeţele pe care le solicită clientul. Conectorulplug-in s-a dovedit sigur în funcţionare pentru plăcivideo dedicate în notebook-uri şi este disponibil lacâţiva producători. Astfel nu este doar binecunoscutci este şi o soluţie ieftină şi disponibilă pe termen lung.

Linii numeroase de semnalPe parte electrică, conectorul oferă un total de 314pini. 33 sunt rezervaţi ca linii de semnal pentru sursade tensiune şi masă, astfel că ULP-COM oferă efectiv281 de linii de semnal. Aceasta înseamnă 50 mai multdecât are de exemplu conectorul MXM 2.0, care,printre altele, este utilizat de Qseven COM. O capacitate mare de semnal este un element foarteimportant, deoarece numărul disponibil de pini desemnal este baza pentru cele mai extensive şi versa-tile în acelaşi timp ieşiri de pini pentru computere pemodule. În acest fel, pe conector pot fi specificateinterfeţe mult mai dedicate. O caracteristică specială pentru ULP-COM este aşa nu-mita Alternate Function Block (AFB) – bloc de al-ternare a funcţiilor. Aceasta este stabilită pentru 20 delinii de semnal ce sunt rezervate în specificaţiilecurente pentru utilizare specifică aplicaţiei şi produ -cătorului. În versiunile viitoare ale specificaţiilor acestor

linii de semnal rezervate li se pot atribui noi funcţiistandard. Aceasta asigură că specificaţiile pot încor-pora flexibil viitoare dezvoltări tehnice care astăzi nusunt nici măcar pe plăci, păstrând în acelaşi timp com-patibilitatea cu proiectele existente.

Primele module disponibile în curândKontron dezvoltă deja primele 3 COM în acord cunoile specificaţii ULP-COM. Primul modul este Kon-tron ULP-COM-sAT30. În acord cu specificaţia ULP-COM modulul măsoară numai 82 mm × 50 mm şiintegrează procesorul Cortex A9 de la Nvidia Tegra3 Quadcore cu 800 MHz. Modulul este destinat pen-tru aplicaţii orientate către grafică precum semnaledigitale sau media playere. Pentru a răspunde acestoraplicaţii, el oferă grafică superioară high-end cuinterfeţe dedicate pentru două ecrane indepen-dente, inclusiv decodare video HD accelerată hard-ware pentru MPEG2 şi codare video HD precum şiaccelerare 2D şi 3D. Conectarea flexibilă a display-ului este realizată prin LCD paralel, LVDS 18 biţi cuun singur canal şi HDMI. Mai mult, Kontron ULP-COM-sAT30 suportă conexiune de cameră prindouă porturi de cameră CSI dual-lane.

Al doilea modul este înalt scalabilul Kontron ULP-COM-sAMX6i cu tehnologie ARM® Cortex A9 single,dual sau quad core. Având la bază seria de proce-soare Freescale i. MX6, el acoperă o plajă deperformanţă mare cu un echilibru între perfor -manţele de procesor şi cele grafice. Kontron ULP-COM-sAMX6i depăşeşte scala tradiţională a longe -vităţii cu disponibilitatea lor de cel puţin 10 ani. Mai mult, el suportă prin proiectare un domeniu ex-tins de temperatură de la -40°C la +85°C. Astfel,această nouă familie de module este ideală pentrusectoarele de piaţă ce necesită rezistenţa cea mairidicată şi cea mai mare disponibilitate pe termenlung, precum de exemplu transport, medical şi militarbazate pe software cu standarde deschise.

Al treilea modul ULP-COM va apărea în curând. El vafi bazat pe Texas Instruments Sitara AM3874 cu micro-procesor (MPU) ARM® Cortex™-A8 şi va furniza ogamă largă de opţiuni pentru integrare în aplicaţii in-dustriale. Aceste module oferă periferice pentruconectivitate în bandă largă precum SATA, Dual CAN,PCI Express (PCIe) şi un switch Ethernet Gigabit.

Standard independent de producătorCu toate aceste avantaje tehnice ale specificaţiilorULP-COM, apare întrebarea legată de ofertele demodule şi servicii independente de producător pre-cum şi supervizarea de către un grup de experţi in-dependent de producător. Acesta este un criteriumajor pentru a asigura că un standard devine cuadevărat un standard. Kontron şi Adlink se bazeazăpe nou fundatul grup de standardizare independentde producător SGET (Standardization Group for Em-bedded Technologies). SGET a primit deja pentruratificare specificaţiile ULP-COM. Grupul de lucru alSGET şi-a planificat să examineze aceste specificaţii şisă-l aprobe cât de curând posibil ca specificaţii ofi-ciale SGET. Sunt dezvoltate mai multe module şi plăcipurtătoare cu mai multe companii embedded pre-cum ADLINK, Fortec şi Greenbase. Kontron are deja disponibilă o placă purtătoare şi unkit de start în curs de apariţie ce va deveni disponibilîn trimestrul 4. Acesta permite clienţilor să înceapă ime-diat testarea platformelor embedded dorite. Pe lângăaceste produse standard, Kontron oferă de asemeneaservicii complementare extinse pentru platformele salepentru a grăbi integrarea hardware şi software.

Servicii softwarePe lângă obţinerea unui design hardware cores -punzător, ARM necesită un suport substanţial peparte de software. Pentru a pava calea dezvoltato-rilor spre a pătrunde cât mai uşor în tehnologia ARM,Kontron oferă o gamă largă de servicii software.Deoarece ARM nu dispune de un BIOS, pentru starteste responsabil un bootloader, iar de restul are grijăsistemul de operare. Dacă aplicaţia trebuie de exem-plu să ruleze în sistemul de operare Android, pentrua profita de un Look & Feel uniform pe toate plat-formele, fiecare procesor ARM trebuie să îndepli -nească nişte cerinţe iniţiale clare. Un kernel Linux op-timizat pentru ARM trebuie să fie echipat cu driverepentru perifericele necesare şi pregătit pentru ope -rare prin câteva instrucţiuni de corecţie. Aceasta estebaza pe care framework-ul aplicaţiei pe Androidpoate fi impus. Acest lucru trebuie proiectat astfelîncât să se creeze un Look & Feel uniform pe diferitedispozitive. Android realizează acest lucru prin inte-grarea unui HAL (Hardware Abstraction Layer) ceprezintă framework-ul aplicaţiei cu interfeţele la

hardware sub formă de moduleabstracte. Se solicită astfelproducătorilor de hardwarebazat pe ARM să garantezecumva că toate componentelesunt disponibile respectiv camodule HAL pentru nivelul soft-ware şi mai mult sunt ancorate înframework-ul apli caţiei. Efortulnecesar în termeni de integrareîn sistemul de operare este con-siderabil. Kontron are o soluţiece salvează clienţii de a aveagrijă de această muncă mareconsumatoare de timp. Platformele hardware ARM suntoferite nu doar simple, ciechipate direct cu suportul soft-ware potrivit şi, dacă este solici-tat, cu licenţele necesare. n

www.kontron.com

SISTEME EMBEDDED

ULP - COM

ANALIZĂ

Conectorul extrem de subţire MXM 3.0 (4,3 mm) permite dezvoltarea de dispozitive portabilecompacte. Dispunând de 314 pini, poate fi alocat unnumăr mare de pini I/O pentru procesoarele SoC şi ARMcurente şi viitoare.

Kontron ULP-COM-sAT30 măsoară numai 82 mm × 50 mm după cum sedefineşte în specificaţiile ULP-COM şi integrează procesorul

Nvidia Tegra 3 Quadcore de 800MHz

Page 17: Electronica Azi nr 1 - Februarie, 2013
Page 18: Electronica Azi nr 1 - Februarie, 2013

Electronica Azi ⏐ Ianuarie-Februarie 201318

Evoluția M2M se referă la strângerea legăturii între tehnologia M2M și cerințele afacerilordin întreprinderile în care se implementează. Evoluția M2M se bazează pe (1) perfecționareacomponentelor hardware și software ale sistemelor, dar și pe (2) conexiunile între experți întransporturi, securitate, sănătate, tehnica frigului, de automobile și de siguranță, pentru a dezbateși perfecționa strategiile de creștere M2M, precum și pentru noi contracte cu (3) centre derăspuns proactiv - care anticipează implicațiile economice și sociale ale tehnologiei M2M, pentrua câștiga timp și pentru a evita riscuri. În plus, companiile de tehnologie care cuprind operatoriide comunicații fără fir, companii platformă și producătorii de dispozitive își definesc rolurile lor încrearea de tehnologii și proceduri eficiente care lucrează pentru a crea un ecosistem de date șiinformații expandabil.

Evoluția M2M se vede în modul în care TehnologiileM2M și Internet of Things (Internetul Obiectelor) potfi utilizate pentru a îmbunătățirea semnificativă a pro-ceselor de afaceri, minimizarea riscurilor, încurajareainovării și creșterea profitului. Evoluția M2M pune înevidență aplicațiile M2M în toate piețele verticale și seva concentra pe aplicațiile speciale din cadrul lanțurilorde aprovizionare, transport, energie și domeniul me -dical. Aplicațiile tehnologiei M2M se extind asupraforței de muncă mobile, în dezvoltarea conceptului decasă inteligentă și aplicații inteligente în managementulconstrucțiilor, managementul resuselor energetice,asistență medicală mobilă și multe altele.

Evoluția M2M și domeniile principale beneficiareM2M și Controlul Energetic inteligent• Case și Clădiri cu management inteligent

(HVAC, diverse utilități)• Managementul energiei End-to-End• Măsurare și contorizarea inteligentă (apă, gaz,

electricitate, reziduuri)• Rețea de transport și distribuție a electricității

activată prin M2M M2M și Asigurarea sănătății• Aplicații medicale activate M2M• Dispozitive și hardware medical M2M• Urmărire medicație, monitorizare paciențiM2M în Control, Monitorizare și Management• Automate industriale, Control și mentenanță de

la distanță• Echipament urban (afișaje, semnalizări, semne de

circulație, monitorizare trafic)• Urmărire bunuri și rețele de valoare• Managementul forței de muncă mobile • Monitorizarea vehiculelor

(tracking, localizare, mentenanță) M2M și furnizori de servicii• Activare, Aprovizionare, Plăți prin terminale,

Securitate (alarmări, supraveghere video)

• Management pentru clienți cu experiență B2B (Business to Business)

• Sisteme de Suport Operațional (OSS) și Sisteme de Suport Business (BSS) în rețele de valori

• Operatori în furnizarea și dezvoltarea serviciilor emergente M2M

Beneficiile evoluției tehnologiei M2MIndustria s-a maturizat până la punctul în care compani-ile producătoare de dispozitive inteligente ce comu -nică în rețele M2M au profit important, iar companiileutilizatoare s-au consolidat prin tehnologia M2M. Aparnoi utilizatori finali și aplicații bazate pe dispozitivelansate pe piață de către companiile cu nume de brand.Companiile folosesc M2M pentru a spori operațiunileîn numeroase industrii, inclusiv expediere, transport,medicale și energie. Una din aceste companii esteERCO & GENER (France) care înglo bează și alțiproducători de modemuri industriale.

ERCO & GENER oferă o gamă completă demodemuri industriale și soluții M2M

GenBlue 15e / GenBlue 19e DCE (master) / GenBlue 19e DTE (slave)Adaptor RS232 / Bluetooth® Class1 ce poate fi conec-tat serial la GenLoc/GenPro oferind conectivitateconform standard Bluetooth® până la 100m. Se insta -lează rapid și se configurează prin comenzi AT.

GenLoc 31e Modem pentru GPS Localisation& GSM / GPRS CommunicationInformația GPS se trimite prin SMS sau GSM/GPRS,Bi-band (900/1800MHz, 850/1900MHz). Oferă conectivitate prin protocoale IP, se poateadapta la aplicații prin comenzi AT. Are port I/O digital pentru soluții telematice.

Seria Advanced AVL Devices cuprinde: GenLoc 31e,GenLoc 31eAOB, GenLoc 41e, GenLoc 53e.

GenTrack 35eModul de urmărire GPS (A-GPS) Tracker - GSM / GPRS Communication

MODULE

Sisteme M2M

M2MANALIZĂ

Page 19: Electronica Azi nr 1 - Februarie, 2013

Electronica Azi Nr. 1 [ 171 ] www.electronica-azi.ro 19

Modul robust în carcasă IP66, autonom și discret, cuantene GPS și GSM integrate, Accelerometru 3 axe,funcționează cu baterie reîncărcabilă 13 Ah.Memorează 20000 poziții, se configurează princomenzi AT, protocoale IP. Managementul puterii permite autonomia 5 ani.Dedicat urmăririi contai nerelor și vehiculelor.

GenPro 20eModem dedicat total aplicațiilor M2M, având GSM /GPRS Communication, RS232.Modem robust în cutie metalică, se conformeazăstandardelor din domeniul auto (eticheta (“E”), areopțional extensie de memorie și detector de șocuri.Conectivitate prin protocol TCP/IP ce permite dez-voltare de aplicații telematice.

Seria Advanced M2M Modems cuprinde GenPro16e, GenPro 18e, GenPro 20e, GenPro 22e, GenPro23e, GenPro 24e, GenPro 30e, GenPro 35e, GenPro40e, GenPro 53e cu funcții multiple pentru aplicațiivariate.

GenPlug 16eModem GSM / GPRS Communication, SOCKET FormFactor- IP Stack pentru integrare simplă și rapidă princonectivitate Quad-Band robustă, fiabilă, long-life înaplicații M2M.

Seria Advanced OEM Solutions cuprinde: GenPlug16e, GenPlug 17e, GenPlug 18e, GenPlug 22e, Gen-Plug 23e, GenPlug 30e, GenPlug 35e cu funcții variate(voce, GPS). n

Detalii tehnice și comerciale:

Ing. Gheorghiţă ChirculeteKey Account Sales [email protected]

Începând din Februarie, 2013.

O nouă revistă de electronicăadresată iubitorilor de

aplicaţii practice

Preţul unui abonament pentru 6 apariţii este de 60 Lei

Electronica Azi - Hobby numai în format tipărit!

Page 20: Electronica Azi nr 1 - Februarie, 2013

Electronica Azi ⏐ Ianuarie-Februarie 201320

MODULE

Surse alimentare

Putere electrică

Legislația în Europa și China, manda -tează USB pentru capacitatea de încăr -care la toate telefoanele inteligente noi.Consumatorii vor beneficia de o com-patibilitate a cablului cu alte produseportabile, dar anumite aspecte deperformanță trebuie să fie abordate înprimul rând. Până în prezent, nivelul deîncărcare prin USB a fost relativ scăzut.De exemplu, USB 2.0 oferă curentul deîncărcare 500mA, dar timpul necesarpentru procesul de încărcare a limitatutilizarea USB. Situația este pe cale să seschimbe, ridicându-se nivelurile actualede putere USB la 10W (5V@2A), re-ducând timpul de încărcare.

Încărcarea bateriilor prin USBUSB este un canal extrem de flexibil șiconvenabil pentru încărcarea bateriilordin următoarea generație de produseelectronice portabile. Punerea în apli-care completă a specificațiilor deîncărcare USB va reduce timpul nece-sar pentru a finaliza procesul deîncărcare, fiindcă nivelurile de încăr -care pot fi crescute de 4 ori.În plus, punerea sa în aplicare la scarămare ar putea reduce în mod semni-ficativ deșeurile electronice care intrăîn mediu în fiecare an, fiindcă maipuține adaptoare AC/DC ar trebui săfie produse și ulterior aruncate.Prin folosirea unei soluții de interfațăputernic integrată, în loc de unagreoaie bazată pe multe componentediscrete, este posibil să se creeze cir-

cuite mult simplificate și mai eficientede încărcare a bateriilor aflate în dis-pozitive portabile, prin interfețe USB,realizând și reducerea costurilor.

USB va oferi putere până la 100WGrupul Promotor USB 3.0 (USB 3.0Promoter Group) a anunțat noi speci -ficații de alimentare prin interfața deconectivitate USB, ceea ce va permiteporturilor USB să ofere putere pânăla 100W și să elimine necesitatea deadaptoare AC/DC independente pen-tru dispozitive electronice. Grupul oferădetalii extinse despre proiectarea șipunerea în aplicare a noilor standarde,care vor fi compatibile cu standardulUSB 2.0. Noul standard vizează și uncablu bun pentru toate nivelurile deenergie, prin care toate dispozitiveleelectronice pot fi alimentate de la unport USB. În scopul de a asigura că nusunt supraîncărcate cablurile, grupul adefinit 5 profiluri, cu niveluri diferitede curent livrate prin USB, care vorfolosi Cabluri de livrare energie USB,certificate, cablurile USB tra diționalenefiind capabile să ofere laniveluri mai ridicate decurent. Cele 5 profiluri sunt:• Profil 1 - capabil să furnizeze

[email protected]• Profil 2 - capabil să furnizeze

[email protected] sau [email protected]• Profil 3 - capabil să furnizeze

[email protected], 12V@3A• Profil 4 - capabil să furnizeze

[email protected], 12V și 20V@3A• Profil 5 - capabil să furnizeze [email protected],

12V și 20V@5A. (Detalii la: www.usb.org)

Tipuri de surse de alimentare prin USBSpecificațiile USB se întind pe mai multegenerații de management al puterii.USB 1.0 și 2.0 se referă la două tipuride surse de energie (5V, 500mA și 5V,100mA) pentru alimentarea dispozi-tivelor conectate, iar specificațiile nu auprevăzut încărcarea bateriei, fiindnumai pentru periferice electrice mici,cum ar fi tastaturi și mouse-uri. Dar,acest lucru nu a oprit proiectanții de laelaborarea schemelor de încărcare prinUSB a bateriei, pe cont propriu, neasi -gu rând ceva unificat și nici interope -rabilitatea între di -ferite dispozitive șiîncărcătoare. Această limitare amotivat dezvoltarearecentă a unei spe -cificații suplimen -tare USB, Battery

Charging Specification, Rev 1.1,4/15/2009 (BC1.1) care acceptăîncărcarea bateriei și descrie sursele deenergie care pot livra până la 1.5A.Deși intitulat “Specificații de încărcareabateriei”, documentul nu conține, defapt, nimic despre specificul încărcăriibateriilor. Se ocupă numai cu modul încare ar trebui să se conec teze la unport USB pentru încărcare. Metodelede încărcare sunt încă lăsate la lati-tudinea proiectelor individuale. Înaintede Specificația BC1.1, toate porturileUSB de putere active (zise nesuspen -date, în limbajul USB), au fost clasificateca fie “Low Power” (100mA) sau “HighPower” (500mA). Orice port ar puteafi “suspendat”, ceea ce înseamnă că încăeste în măsură să furnizeze 2.5mA.

Universal Serial Bus – USB s-a stabilit catehnologie de interconectare, în principal, dedate. USB evoluează pentru a furniza date la o lățime de bandă și putere mai mari, peun singur cablu, ducând la omniprezența acestei conectări. Desfășurarea pe scară largă,estimată la peste 10 miliarde de porturi, acum în funcțiune, se va exploata în continuarepentru ca USB să devină principala metodă pentru alimentarea echipamentelor.

Încărcător individual direct din port USB pentru baterie Li-Ion cuLTC 4053-4.2 (Linear Technology). Control termic pentru maxi-mizarea încărcării, curent de încărcare programabil, timer pro-gramabil, fără componente externe: MOSFET, rezistor de sesizaresau diodă de blocare, capsulă DFN 10 pini, 3 × 3 × 0.75mm.

prin USB

Simbol USB 2.0

Simbol USB 3.0

Figura 1

LABORATOR

Page 21: Electronica Azi nr 1 - Februarie, 2013

Electronica Azi Nr. 1 [ 171 ] www.electronica-azi.ro 21

Cea mai mare parte a porturilor de pe PC-uri, lap-top-uri, hub-uri alimentate din exterior se consideră“High Power”, în timp ce porturile de pe hub-uricare nu primesc altă putere decât cea furnizată decătre gazdă, sunt considerate “Low Power”.Specificația BC1.1 merge dincolo de distribuțiaenergiei electrice descrise în USB 2.0, prindefinirea surselor suplimentare de alimentarepentru încărcare. Aceasta definește 3 tipuridiferite de surse:1. Port aval standard (SDP- Standard DownstreamPort). Acesta este același port definit de spec. USB2.0 și este forma tipică găsită în computere desktopși laptop. Curentul max. de sarcină este 2.5mA cândeste suspendat, 100mA atunci când este conectatdar nu este suspendat și 500mA (max) când esteconfigurat pentru acest curent. Un dispozitiv poaterecunoaște un SDP prin hardware detectând căliniile de date USB, D+ și D-, sunt puse la GND, sep-arat prin 15kΩ, încă compatibil USB.2. Încărcarea prin port aval (CDP - Charging Down-stream Port). Specificația BC1.1 definește curent maimare pentru un port USB în PC-uri, laptop-uri șialte dispozitive. Acum, CDP poate livra până la1.5A, care este o abatere de la USB 2.0. Un dis-pozitiv conectat într-un CDP poate recunoașteposibilitatea de încărcare la conectarea hardwareprin monitorizarea liniilor D+ și D-. Testul hardwareare loc înainte de a porni comunicația de date peliniile USB transceiver, permițând astfel pentru a fidetectat un CDP (și începerea încărcării).3. Port dedicat de încărcare (DCP - DedicatedCharging Port). Specificația BC1.1 des crie surselede alimentare precum cele de pe perete și adap-toare auto care fac încărcarea fără nicio comuni-care digitală. DCP poate furniza până la 1.5A șisunt identificate printr-un scurtcircuit între liniileD+ la D-. Acest lucru permite crearea de dispozi-tive DCP, de tip priză de perete care prezintă unconector USB mini sau micro. Astfel de adaptoaregen priză permit să fie folosite pentru încărcareabateriilor din dispozitive mobile. Detalii supli-mentare cu privire la aceste tipuri de porturi USBsunt în Battery ChargingSpecification, Rev 1.1,4/15/2009 (BC1.1) www.usb.org

USB - Privire de ansambluUSB asigură comunicația serială între dispozi tiveperiferice și un controler gazdă (uzual, un PC). USBtransmite serial semnalele prin cablu de date cuperechi de fire torsadate, cu impedanțăcaracteristică 90Ω ±15%, etichetate D+ şi D-. Înaintede specificația USB 3.0, se utilizează versiunea desemnale semi-duplex diferențial pentru a reduceefectele zgomotului electromagnetic pe fire mailungi. Nivelurile semnalului transmis sunt 0.0 la0.3V, pentru nivel logic LOW și 2.8 la 3.6V pentrunivel HIGH, pentru modurile cu lățime de bandăcompletă și lățime de bandă mică (fără terminatoarela cabluri), și respectiv -10 la 10mV pentru nivelLOW și 360 la 440mV pentru nivel HIGH în modullățime de bandă ridicată (cu rezistoare de 45Ω lamasă, sau 90Ω în modul diferențial, pentru redu -cerea interfe renței datorată reflexiilor semnalelor). USB are, în prezent, 3 versiuni: USB 1.0 (anul

1996) cu viteze de 1.5Mbit/s (Low-Band) și12Mbit/s (Full-Band) pentru dispozitive pe rifericegen mouse, tastatura, joystick, printere și scanere,USB 2.0 (anul 2000) cu viteză crescută la 480Mbit/s(Hi-speed), USB 3.0 (anul 2008) cu viteză până la 5Gbit/s (SuperSpeed). USB 1.0 și USB 2.0 au acelașipinout. USB 3.0 are un conector cu pinout extins, dareste compatibil în spate cu USB 2.0. USB 2.0 utilizează un cablu cu 4 fire răsucite șiecranate: 2 fire pentru putere (+5V, în gama 4.75Vla 5.25V și GND, curent max. 500mA) și 2 fire pen-tru semnalul diferențial D+ și D-). O schemă NRZI (Non Return to Zero Invert) sefolosește pentru a transmite date cu un mesaj de sin-cronizare prin care se sincronizează ceasurile. USB2.0 prevede o lungime de max. 5m a cablului celucrează la viteză ridicată. USB 3.0 introduce 2perechi suplimentare de fire răsucite, ecranate și noicontacte cel mai adesea interoperabile, rata de datetransmise fiind mai mare și funcționarea full duplex.USB On-the-Go, disponibil pentru High-SpeedUSB 2.0, abordează necesitatea tot mai mare deinterconectare prin USB a dispozitivelor mobile,permițând ca un periferic să comunice direct cuun alt periferic USB. Odată cu introducerea Super-Speed USB 3.0, USB On-the-Go va fi disponibil încurând pentru dispozitivele mobile viitoare, spri-jinind capabilitatea de 5 Gbp/s. Fiecare controler gazdă poate sprijini un numărde max. 127 dispozitive, iar un dispozitiv gazdă(ex.PC) poate avea multiple controlere. În prezent,pe lângă cele 7 tipuri de conectoare USB 1.0 șiUSB 2.0: Standard -A, Standard-B, Mini-A, Mini-B,Micro-A, Micro-AB, Micro-B, au apărut încă 3 tipuride conectoare pentru USB 3.0: conectoarele 9pin USB 3.0 Standard-A, Standard-B și 11 pin USB3.0 Powered-B.

Ceea ce trebuie știut despre USBUnele caracteristici ale USB, care nu sunt evidente,dar pot influența puterea livrată. Porturile USB nu limitează curentul. Deși specificațiile USB oferă detalii cu privire la câtde mult curent trebuie să dea un port, dispozitivulde protecție acționează când se depășește pute -rea totală a tuturor porturilor, având în modfrecvent o singură protecție pentru toate por-turile din sistem. Deci, un sistem cu 4 porturipoate furniza chiar 2A de la un port în cazul încare alte porturi nu sunt încărcate. Unele sistemeau limitare prin siguranțe cu revenire (polyfuse saupolyswitch) la încetarea depășirii curentului.Porturile USB au rar specificată puterea maximăla care s-ar putea opri sursa de alimentare. În practică, nu se oprește gazda de alimentare pen-tru USB decât pentru un defect electric (cum ar fiun scurtcircuit). Deci, indiferent dacă are loc sau nuare loc dialogul între un periferic USB și gazdă, va fidisponibilă o alimentare cu 5V (la 500mA sau la100mA sau poate 2A). Aceasta situație a făcut săapară pe piață dipozitive de iluminat la citit, deîncălzit cafea și alte elemente similare alimentate dinUSB, dar care nu au capaci tatea de comunicare. Ele nu pot să fie “conforme” cu specificațiile, dar elefuncționează cu energia data de un port USB. n

Încărcător din port USB sau adaptor AC/DC pentru curent maimare de 500mA. Linear Technology oferă și o placă Demonstra-tion Circuit DC705 cu LTC4053EMS-4.2, încărcător la curentconstant selectabil 0.5A sau 1A.

Încărcător smart dual-input cu monitorizarea temperaturii. Circuitul MAX8934 ajustează automat curentul de încărcare șitensiunea maximă pentru încărcare în siguranță. Integreazătoate circuitele de încărcare și comutare între sursele de putereși baterie (Maxim Integrated).

Încărcător smart power selector eficient energetic, care opereazăfără baterie sau cu baterie adânc descărcată când se conecteazăla o sursă externă. Circuitul MAX8903A optimizează încărcarea,folosind sursa de putere care nu se utilizează în sistem. Nu necesită MOSFET-uri, diode sau rezistoare de sesizare pentrua simplifica proiectarea și a reduce gabaritul (Maxim Integrated).

Încărcător cu intrare duală (USB/ adaptor AC/DC) cu prioritateAC. Circuitul monolitic L6924U, complet (MOSFET, diode, rezis-tor de sesizare, protecție termică) operează cu tensiune de intrare2.5...12V, curent de încărcare 1A (din adaptor), 2 ieșiri opencolector utilizate la semnalizări sau comunicație cu un MCU.Monitorizează și protejează bateria la supraîncălzire. Capsulă VFPQFPN 16 pini, 3 × 3 × 1mm (ST Microelectronics).

Figura 5

Figura 2

Figura 3

Figura 4

Autor:

Ing. Emil [email protected]

ECAS ELECTROwww.ecas.ro

Multe firme producătoare de semiconductoare au în portofo liullor circuite pentru managementul puterii, inclusiv prin USB. ECAS ELECTRO (www.ecas.ro) oferă produse de la Linear Technology (www.linear.com), Maxim Integrated(www.maximintegrated.com), ST Microelectronics (www.st.com),Texas Instruments (www.ti.com).

Alimentare prin USB

Page 22: Electronica Azi nr 1 - Februarie, 2013

Electronica Azi ⏐ Ianuarie-Februarie 201322

Sursele de alimentare TracoPower TCL garantează o putere de până la 600WAlimentatoarele electrice cu mod de comutare pe şine-DIN din seria TCL permit o operare paralelă de până la 5 unităţi,soluţionând astfel problemele derivate dintr-o alimentare insuficientă pentru o posibilă extindere a aplicaţiilor dvs.

MODULE

Surse alimentare

Page 23: Electronica Azi nr 1 - Februarie, 2013

Electronica Azi Nr. 1 [ 171 ] www.electronica-azi.ro 23

Cea mai mare densitate de putere într-un pachet SIP compact - este cea mai importantă contribuţie a modulelor de izolare CC/CC din seria TRACOPOWER TMR 6.

6 Waţi comprimaţi într-un pachet: SIP - TRACO TMR 6

Page 24: Electronica Azi nr 1 - Februarie, 2013

24

Ing. Gabriel [email protected] Braşov SRLTel.: 0268 307915Fax: 0268 419749www.arc.ro

ARC BraşovDistribuitor

autorizatFLUKE

în România

Electronica Azi ⏐ Ianuarie-Februarie 2013

Dispozitivele de testare wireless FlukeCNX lucrează împreună pentru a vă ajutasă rezolvaţi problemele mai rapid. Cu echipa CNX, măsurătorile sunt:• La distanţă• Simultane• ÎnregistrabileNoua echipă de depanare wireless de la Flukevă permite să vedeţi măsurători în timp real, dela mai multe module, simultan şi de la distanţăpe un singur ecran. Acest set de dispozitive cepoate fi personalizat, construit durabil, fiabil şila calitatea cu care ne-am obişnuit de la dispozi -tivele Fluke, va schimba modul în care lucraţi.Multimetrul wireless afişează citiri de la maxim3 module wireless, plus dispozitivul de măsurare.Laptopul afişează citiri de la maxim 10 module.Ambele de la o distanţă de până la 20 de metri!Modulele cu compatibilitate wireless măsoarătensiunea c.a., temperatura şi curentul c.a.Alegeţi un cleşte standard true-rms sau unulflexibil true-rms pentru a măsura curentul c.a.Combinaţi modulele pentru a se potrivi nevoilordvs. unice de măsurare.

FĂRĂ deplasări inutile• Vedeţi până la patru măsurători (multimetru şi 3

module) pe un ecran, într-un singur loc, în acelaşi timp• Vizualizaţi şi analizaţi citiri de la 10 dispozitive odată,

pe un PC şi veţi avea o privire de ansamblu asupra situaţiei

• Configuraţi modulele şi efectuaţi citirile de la o distanţă de până la 20 de metri

NU MAI TREBUIE să notaţi• Capturaţi până la 65.000 de seturi de citiri min/max/

medii pe parcursul unor sesiuni de înregistrare simple sau multiple, cu ajutorul funcţiei de înregistrare

NU MAI TREBUIE să aşteptaţi• Economisiţi timp şi bani efectuând mai multe

măsurări în acelaşi timp• Izolaţi evenimentele intermitente sau înregistraţi

fluctuaţiile de semnal fără a fi de faţă, utilizând funcţia de înregistrare a modulelor

NU MAI TREBUIE să staţi în poziţii neconfortabile• Configuraţi măsurarea o dată, faceţi un pas înapoi şi

citiţi-o de câte ori doriţi, oricând doriţi, de oriunde doriţi.• Măriţi siguranţa efectuând citiri într-o locaţie separată

de punctul de măsurare• Fluke CNX îndeplineşte standardele de siguranţă pentru

măsurare din cadrul categoriei 1000 V CAT III şi categoriei IV 600 V

Pentru mai multe informaţii, inclusiv specificaţii complete ale produsului, ilustraţii ale aplicaţiilor şi studiide utilizare, vizitaţi site-ul nostru web: www.arc.ro.

Model DescriereKit-uriSistem industrial FLK-CNX 3000 Sistemul industrial Fluke CNX 3000 include un multimetru, 3 module de cleşti iFlexTM,

1 modul de tensiune şi accesoriiSistem de întreţinere generală Sistemul de întreţinere generală Fluke CNX 3000 include unFLK-CNX 3000 multimetru, un modul de cleşti iFlexTM, un modul de tensiune c.a. şi accesoriiSistem HVAC FLK-CNX 3000 Sistemul kit HVAC Fluke CNX 3000 include un multimetru, un modul de cleşte de

curent c.a., un modul de temperatură şi accesoriiKit FLK-CNX t3000 Kitul Fluke CNX t3000 include un multimetru, un modul de temperatură şi accesoriiKit FLK-CNX i3000 Kitul Fluke CNX i3000 include un multimetru, un modul de cleşte iFlexTM şi accesoriiKit FLK-CNX a3000 Kitul Fluke CNX a3000 include un multimetru, un modul de cleşti de curent c.a. şi accesoriiKit FLK-CNX v3000 Kitul Fluke CNX v3000 include un multimetru, un modul de tensiune c.a. şi accesoriiModuleMultimetru wireless FLK-CNX 3000s Multimetru wireless şi accesorii FLK-CNX 3000Modul cleşte de curent c.a. iFlex Modul iFlexTM şi accesorii FLK-CNX seria 3000FLK-CNX i3000Modul cleşte de curent c.a. Modul cleşte de curent c.a. FLK-CNX seria 3000FLK-CNX a3000Modul de tensiune c.a. FLK-CNX v3000 Modul de tensiune c.a. şi accesorii FLK-CNX seria 3000Modul de temperatură K-type Modul de temperatură K-Type şi accesorii FLK-CNX seria 3000FLK-CNX t3000Adaptor PCFLK-CNX PC3000 Adaptor PC Fluke CNX 3000

Aceste ilustraţii demonstrează câtevamodalităţi diferite în care poate fi utilizatsistemul CNX. Vizitaţi site-ul nostru web saucereţi distribuitorului dvs. mai multeinformaţii sau să vedeţi alte aplicaţii CNX.

Contact:

Page 25: Electronica Azi nr 1 - Februarie, 2013
Page 26: Electronica Azi nr 1 - Februarie, 2013

Electronica Azi ⏐ Ianuarie-Februarie 201326

Tel.: +40 21 2110883Fax: +40 21 [email protected]@comtest.rowww.comtest.ro

AMC

Test

Osciloscoape DSO şi MSOde la Agilent TechnologiesSeria de Osciloscoape Economice DSO şi MSO InfiniiVision 2000 XCaracteristici principale:• De la 70MHz la 200MHz• DSO sau MSO

(8 canale digitale)• Memorie de 100kpts • Generator de funcţii

incorporat de 20MHz (opţional)

• Voltmetru Integrat de 3-digiţi (opţional)

• Display de 8.5-inch WVGA• Memorie segmentată (opţional)• Se pot adăuga după achiziţie: lărgime de bandă, canale digitale, Generator

de funcţii.

Generatoarele de funcţii Agilent 33521A, 33522A, 30MHzSpecificaţii şi caracteristici principale:• Lărgime de bandă 30MHz sinus, pătrat, puls• Rată de eşantionare de

250MSa/s, 16-biţi, pentru forme de undă arbitrare cu o rezoluţie mare de timp.

• 0.04% THD şi jitter < 40 ps, pentru o fidelitate ridicată a semnalului

• Conectivitate la PC USB şi LAN, standardul LXI-C pentru o uşoară utilizare şi conectare

• Standardul bazei de timp TCXO, opţional OCXO pentru stabilitate foarte mare• Software-ul BenchLink Waveform Builder simplifică realizarea formelor de undă

complexe.

Tester portabil pentru Cablu şi Antenă Agilent N9330BSpecificaţii şi caracteristici principale:• Gama de frecvenţe de la 25MHz la 4GHz• Măsurători în domeniul frecvenţă

- Return loss vs. frecvenţă- VSWR vs. frecvenţă- Test de pierderi pe cablu

• Distanţa până la defect (Distance to Fault - DTF)- Return loss vs. distanţă- VSWR vs. distanţă

• Baterie: Lithium-Ion, timp de operare 4 ore• Suportă conectivitate USB pentru stick de memorie şi PC• Ecran TFT de 6.5" color pentru utilizare interioară şi în aer liber.

Analizor de semnal multicanal N7109ASpecificaţii şi caracteristici principale:• Configuraţii disponibile în 2, 4 şi 8 canale• Acord sincronizat în fază pentru toate 8

canalele pentru măsurări MIMO• Acord independent pe canal la

însumarea purtătoarelor LTE-Advanced Carrier Aggregation şi măsurări simultane uplink şi downlink

• O largă gamă pentru banda de analiză instantanee cu 40MHz maximum

• Mărimea vectorului de eroare: mai bună decât -43dBm la -47dBm dependentă de tipul de semnal

• Zgomot mediu afişat (DANL): -158dBm/Hz

• Punctul de intercepţie de ordinul trei (TOI): +12dBm• Gamă dinamică pentru distorsiuni de ordinul trei: < -70dBc.

Generatorul de forme de undă 81180ASpecificaţii şi caracteristici principale:• Generator de forme de

undă arbitrare şi de funcţii cuviteza de eşantionare între 10MSa/s şi 4.2 GSa/s şi 12 biţi

• Bandă de modulaţie IQ de 2GHz

• Număr de canale selectabile 1 sau 2, cuplate şi coerente în fază sau necuplate)• Control extern pe 8-biţi de secvenţă şi segment• Memorie până la 64MSa• Capabilităţi avansate de realizare a secvenţelor• 2 markeri cu lăţime şi nivel ajustabil care nu reduc rezoluţia convertorului DAC• Editarea şi crearea formelor de undă se face de la PC utilizând aplicaţia soft 33503A.

Seria de Osciloscoape Economice de Performanţă DSO şi MSOInfiniiVision 3000 XCaracteristici principale:• De la 100MHz la 1GHz• DSO sau MSO (16 canale digitale)• Memorie standard de 2Mpts (4Mpts opţional)• Generator de funcţii/

arbitrar de 20MHz incorporat (opţional)

• Voltmetru digital integrat (opţional)

• Cel mai mare afişaj din clasa lui: display de 8.5-inch WVGA

• Cea mai mare rată de refrişare de 1,000,000 forme de undă pe secundă

• Memorie de 4Mpts (Opţional, 2Mpts standardul întreţesut)• Se pot adăuga după achiziţie: lărgime de bandă, canale digitale,

Generator de funcţii• Aplicaţii (opţionale) de analiză a protocolului: I²C, SPI, RS232, UART, CAN,

LIN, I²S, MIL-STD 1553, ARINC 429 şi FlexRay• Analiză de putere.

Seria Infiniium 9000 Osciloscoape DSO şi MSOCaracteristici principale:• 8 modele DSO sau MSO de la 600MHz la 4GHz• Rată de eşantionare: maxim 20GSa/s

• Memorie standard de 20Mpts pe canal, care se poate îmbunătăţi la 1Gpts

• Primeşti 3 instrumente în 1: Osciloscop, Analizor Logic, Analizor de protocol

• Aplicaţii de protocol serial care includ: I²C, SPI, RS-232, CAN, LIN, FlexRay, JTAG, PCI Express, USB 2.0, MIPI D-Phy, SATA şi 8B/10B

• Aplicaţii pentru stratul fizic precum USB 2.0, DDR 1/2/3, Ethernet şi MIPI D-Phy

• Analiză Jitter EZJIT şi EZJIT Plus.

EchipamenteAgilent Technologies

Page 27: Electronica Azi nr 1 - Februarie, 2013
Page 28: Electronica Azi nr 1 - Februarie, 2013

Electronica Azi ⏐ Ianuarie-Februarie 201328

EMC

Echipamente

Pasul I: Modul în care producătorii îşi definesc echipamentele:

Cunoaşterea specificaţiei echipamentului dată deproducător şi a particularităţilor produsului dum -neavoastră vă va permite alegerea echipamentuluicel mai potrivit.

Viteza de plantare (CPH):O caracteristică de bază a maşinii este viteza deplantare a componentelor în unitatea de timp (CPH)numită uneori şi timp de tact (tackt time) carereprezintă rata cu care componentele electronice suntridicate, identificate şi plasate pe suprafaţa unui PCB.Valoarea ratei nominale de plantare (CPH) amajorităţii echipamentelor de plantare este conformnormei IPC 9850 care defineşte numărul de compo-nente plantat pe o suprafaţă definită a unui PCB stan-dardizat. Valoarea acestei viteze este mult mai precisădecât timpul de tact şi foarte bine poate fi folosită cavaloare de comparaţie între maşini diferite.

Timpul de tact definește valoarea cea mai bună într-osituaţie ideală (best case) specificată de producătorulechipamentului. Această valoare este mai puțin precisădecât valoarea stabilită conform normei IPC 9850 ast-fel încât maşina Pick & Place poate părea mai rapidădecât viteza reală de fabricaţie.

Pentru a beneficia de o valoare a vitezei cât maiapropiată de normele IPC 9850 şi de valoarea realăciclului de fabricaţie, trebuie să considerăm valoareaCPH şi de “tackt time” cu 20% respectiv cu 30% maimici decât valorile specificate de producătorulechipamentului.

Alimantatoare (feedere):La specificarea vitezei de plantare un alt factor im-portant este numărul de alimentatoare (feedere) ce

pot fi conectate maşinii şi care precizează astfelnumărul maxim de componente diferite accesibilemaşinii la un moment dat. Specificarea număruluimaxim de alimentatoare se calculează în general pen-tru role cu banda de 8 mm. Utilizatorul echipamen-tului trebuie să cunoască faptul că nu toate compo-nentele pot fi distribuite pe benzi de 8 mm astfelîncât, funcţie de dimensiunea componentei şimărimea alimentatorului, acestea pot avea dimensi-uni diferite unele faţă de altele.

De asemenea, trebuie reţinut că cele mai multefeedere care au altă mărime decât cea de 8 mm potocupa locul a două sau chiar mai multe sloturi astfelîncât este necesar să ştim câte sloturi ocupă feederelepentru benzi de 12mm, 16mm, 24 mm și mai mari deatât. Unii producători oferă deja feedere de 2×8 mm,10×8mm şi chiar 12×8 mm (bank feeder) careeconomisesc mult din spațiul aferent alimenta-toarelor cu bandă.

De asemenea și în cazul tăvilor matrix și a alimenta-toarelor tip tub (stick) trebuie cunoscut care şi câtesloturi de 8 mm ocupă acestea. Anumite echipa-mente sunt prevăzute cu suporturi ce pot deține maimulte tăvi matrix de tip JEDEC şi care nu scad semni-ficativ capacitatea sloturilor, toate acestea depinzândde tipul și producătorul echipamentului.

Feederele de tip tub (stick) sunt dispozitive care deasemenea pot ocupa locul sloturilor aferente alimen-tatoarelor pe bandă motiv pentru care verificați cuproducătorul ori furnizorul echipamentului câte slo-turi ocupă un feeder de tip stick deoarece, funcțiede tipul acestuia, chiar dacă programul folosește osingură componentă feederul de tip stick poateocupa locul a 10 sau mai multe sloturi corespun -zătoare unui alimentator pe bandă.

Mărimea componentelor electronice:O altă informaţie foarte utilă este mărimea maximă acomponentei care definește dimensiunea maximă aacesteia şi pe care echipamentul o poate identifica,ridica și aşeza pe suprafaţa plăcii electronice (PCB).O valoare de referinţă este mărimea componentei cepoate fi inspectată. În cazul unor producători existăposibilitatea ca echipamentul să poată manevra com-ponenta electronică, dar să nu aibă capacitatea de ao inspecta. La definirea mărimii maxime a componen-tei trebuie să ţineţi cont și de înălțimea maximă acomponentei astfel încât să nu se cauzeze problemesau interferențe în timpul asamblării.

Cel mai important factor la alegerea unui echipamentPick & Place este mărimea minimă a componentelor.Aceasta definește dimensiunea minimă a unei com-ponente electronice pe care echipamentul o poateidentifica, ridica și așeza cu succes. Este recomandatsă verificați dacă în cazul unor anumite componentede mici dimensiuni echipamentul necesită folosireaunor duze sau feedere speciale. Componentele dedimensiuni 0201 sunt considerate o normă a zilelornoastre, dar putem întâlni deja şi componente cumărimi de 01005.

Capabilitatea Fine Pitch:Verificarea și plasarea componentelor de tip “finepitch” este de asemenea un factor important și decare trebuie ținut cont în alegerea unei maşini Pick &Place. Nu vă lăsați înșelați de datele specificate deproducători care de regulă prezintă precizia motoru-lui deoarece așezarea componentelor de tip “finepitch” nu depinde doar de acest factor ci şi de faptulcă sistemul este capabil sau nu să ridice şi să in-specteze componentele de tip “fine pitch” respectivBGA. Astăzi, desimea terminalelor de 0,300 mm esteun standard de bază.

Ghid de selecţie aunui echipamentPick& PlaceAlegerea unui echipament Pick & Place se poate face în 3 paşi simpli:I Cunoaşterea şi înţelegerea echipamentului conform cu destinaţia dată de producător.II Cunoaşterea caracteristicilor finale ale produsului finit.

- necesar de feedere. - cerinţe de viteză/capacitate de plasare a componentelor.

III Definirea cât mai precisă a punctelor I. şi II. astfel încât echipamentul Pick&Place să satisfacă cerinţele de producţie actuale cât şi viitoare.

Page 29: Electronica Azi nr 1 - Februarie, 2013

Pasul II: Cunoaştrerea în detaliu a specificaţiilor produsului nostru.

1. Pentru stabilirea necesarului decomponente şi materiale necesarefabricării produsului trebuie să luăm înconsiderare următoarele puncte devedere:a. Numărul total de componente cetrebuie plasate pe suprafata PCB-ului.b. Identificarea şi gruparea fiecăreicomponente funcţie de tipul (bandă,stick sau matrix tray) şi mărimea feed-erelor.c. Definirea şi listarea componentelorunice (în vederea stabilirii număruluide sloturi pentru feedere).d. Stabilirea componentelor demărime minimă şi maximă respectiv acomponentelor fine pitch.

2. Stabilirea dimensiunilor exterioare şia grosimii plăcii electronice (PCB-ului).3. Stabilirea ciclului de plantare a unuiPCB (timpul necesar plantării compo-nentelor pe o placă) în vederea sta-bilirii CPH ţinând cont de necesarulproducţiei anuale.

Pasul 3: Selectarea echipamentului

Stabilirea necesarului de alimentatoareşi sloturi aferente:1. Identificaţi tipurile de carcase res -pectiv componente particularizate

necesare fiecărui montaj.2. Determinați modul de livrare/prezentare (în ce fel de ambalaj) alcomponentelor ce urmează a fi asam-blate în vederea cunoaşterii:a. Lăţimii benzii în cazul componen-telor livrate pe bandă.b. Numărului de componente livrate întub (stick).c. Numărului componentelor livrate pematrix tray de tip JEDEC.3. Identificați componenta cea maimare, cea mai mică respectiv fine pitchce urmează a fi plantată pe PCB.a. Verificaţi specificaţia echipamentuluipentru a vă asigura că maşina estecapabilă să manipuleze toate compo-nentele ce urmează a fi plantate.4. Determinaţi câte sloturi ocupă feed-erele pentru benzi mai late de 8 mm şiidentificaţi câte feedere de 8 mm aveţinevoie pentru fabricarea plăcii elec-tronice.(Producătorii de echipamente,cândprecizează numărul de feedere dispo -nibile într-o configuraţie dată, se referăde regulă la feedere de 8 mm).

Contact:

Adrian IliescuInterelectronic Romania SRL+36 30 402-1987+40 74 898-7270adrian.iliescu@interelectronic.netwww.interelectronic.net

Page 30: Electronica Azi nr 1 - Februarie, 2013

Electronica Azi ⏐ Ianuarie-Februarie 201330

®

Hitachi High-Technologies

Sistemul patentat Over Drive Motion Positioning oferă posibilitatea cafiecare nozzle să aibă acces la oricare feeder. Pentru că fiecare cap areacces la toate componentele, seria Sigma are un nivel de flexibilitate crescut, rezultând o mare productivitate cu resurse puține.

Ambele capete pot lua simultan componente din același feeder bank. Pe fiecare feeder bank se pot monta 30 de feedere de 8mm double tape.În total, se pot monta 120 feedere de 8mm.

Modele Sigma pot avea sistem de transport simplu sau dublu.Sunt disponibile două tipuri de camere cu rezoluții diferite.Viteză și precizie crescute. Accelerație maximă de 3.5G.71.000 de componente plasate pe oră.

l Doar 2 capuri pentru toată gama de componente;l Capurile pot fi schimbate foarte ușor;l Gamă variată de nozzles și grippers.

Productivitate, Precizie şi Flexibilitate

SL Feeder - economie de până la €50,000 pe an!l 8mm dual lanel 12/16mm, 24/32mm, 44/56mm Shared Feederl acționare cu servomotorl control cu microprocesorl feed/pitch controlabil automatl detectare „end of tape”l anti-staticl memorare „feeder offset”l cutter integrat în feederl trasabilitatel nu necesită mentenanță.

ComparațieCu noul model de feeder SL, întreg procesul de loading/unloading se face fărăscoaterea feeder-ului. Procesul de unloading se realizează fără pierdere de compo-nente. De asemenea, se elimină timpul de manevrare a “cover tape” și nu mai estenecesară procedura de “splicing”, rezultând o mare economie de timp și cost.

* Opțional, lungimea PCB poate fi de 830mm.

Page 31: Electronica Azi nr 1 - Februarie, 2013

Electronica Azi Nr. 1 [ 171 ] www.electronica-azi.ro 31

LTHD CORPORATION, vă stă la dispoziție, cu toate informațiile de care aveți nevoie ca profesionistimplicat în procesul de identificare.Capabilitățile noastre proprii de producție sunt definite prin:

• cantitatea dorită este produsă şi livrată ... Just in Time !• pentru a veni în întâmpinarea nevoilor clientului utilizăm diferite tipuri de materiale de la

hârtie până la materiale speciale.• utilizăm echipamente digitale şi tehnologii care asigură o viteză sporită de producție, datorită

unui timp foarte scurt de pregătire şi procesare a producției.

Soluţii de identificare, etichete, tag-uri. Aplicaţii în industria electronicăIdentificarea plăcilor cu circuite integrate (PCB) şi a componentelor ­ LTHD Corporation vă pune la dispoziție mijloacele cele mai potrivite pentru aasigura lizibilitatea identității produsului dumnea voastră în timpul producției.PCB Rework şi trasabilitate - Uneori, în procesul de asamblare al plăcilor electro nice veți avea nevoie să protejați anumite zone ale acestora pentru aevidenția anumite probleme de calitate sau pentru a asigura o manipulare cores punzătoare protejând produsul împotriva descăr cărilor electrostatice.

Aplicaţii în industria autoCompania noastră a dezvoltat o unitate de producție capabilă de a veni în întâmpinarea cerințelor specifice în industria auto. În Octombrie 2008 am fost certificați în sistemul de management al calității ISO/TS 16949:2002.

Soluţii de identificare generaleIdentificarea obiectelor de inventar, plăcuţe de identificare - LTHD Corporation oferă materiale de înaltă calitate testate pentru a rezista în medii ostile, în aplicații industriale şi care asigură o identificare a produsului lizibilă pe timp îndelungat.Etichete pentru inspecţia şi service-ul echipamentelor - Pentru aplicații de control şi mentenanță, LTHD Corporation oferăetichete preprintate sau care pot fi inscripționate sau printate.Etichete pentru depozite ­ LTHD Corporation furnizează o gamă completă de etichete special dezvoltate pentru identificare în depozite.

Aplicaţii specialePentru aplicații speciale furnizăm produse în strictă conformitate cu specifi cațiile de material, dimensiuni şi alți parametri solicitați de client.Security Labels ­ toată gama de etichete distructibile, capabile de a evi denția distrugerea sigiliului prin texte standard sau specificate de client.Benzi de mascare ­ benzi rezistente la temperaturi înalte, produse din polymidă cu adeziv siliconic rezistent până la 500°C, ce poate fi îndepărtat fără alăsa reziduuri. Disponibile într­o gamă largă de dimensiuni cum ar fi: grosime ­ 1mm, 2mm, 3mm şi lățime 6mm, 9mm, 12mm, 25mm.Etichete cu rezistenţă mare la temperatură ­ o întreagă gamă de etichete rezistente la temperaturi ridicate, realizate din materiale speciale (polyimide,acrylat, Kapton® etc.) utilizate pentru identificarea componentelor în procesul de producție.Etichete standard şi inteligente ­ ca furnizor de servicii complete putem pune la dispoziție etichete în orice formă, culoare, material, pentru orice tehnologie.RFID Systems ­ vă punem la dispoziție sisteme RFID complete incluzând şi proiectarea sistemului cu etichete inteligente, hardware şi software necesar.Signalistica de siguranţă a muncii ­ LTHD Corporation este furnizor pentru toate tipurile de marcaje de protecție şi siguranță a muncii incluzând signa listica standard, de înaltă performanță şi hardware şi software utilizat pentru producția acestora.Etichete printate ­ tehnologia digitală folosită de LTHD Corporation oferă posibilitatea realizării de etichete printate și preprintate conform cerințelorclienților. Tipărirea etichetelor se face în policromie, utilizând diverse tehnologii la o rezoluție de până la 1200 dpi.

LTHD Corporation a ajutat peste 500 de companii să­și poată satisface necesarul de soluții de identificare (etichete, riboane). Dispunem de materialele necesare, iar tehnologia pe care o folosimîn debitarea etichetelor ne permite să executăm oricât de multe sau puține etichete și cel mai important, oricât de complicate ar fi ca design. Este ceea ce noi facem cel mai bine.

Cu linia completă de echipamente de la LTHD Corporation puteti imprima, codifica și aplicaetichetele așa cum doriti în mediul dvs. de lucru. Pentru a ajuta operațiile de manipulare legate deproduse vă oferim de asemenea, o linie completă de cititoare de coduri de bare 1D și 2D, cât și cititoare RFID și unități de colectare portabile a informațiilor, etichete policromie 1200 dpi.O etichetă este de cele mai multe ori partea ce rămâne vizibilă și care reprezintă interfața întreproducătorul lor și clientul care are nevoie de ele. Pare banal, dar eticheta este cea care vinde produsul și prin care producătorul acestora se regăseşte în produsul final.Dar acest lucru nu definește nici pe departe calitatea acestei etichete. O etichetă trebuie să fiefolosită în mod practic scopului pentru care a fost produsă.

Astăzi, companiile folosesc etichete speciale pentru nenumărate aplicații: identificarea produselor,livrări de marfă, coduri de bare aplicaţii RFID, procese pe linia de producţie, control și inventariere, preţuri, promoţii și multe alte scopuri. Pentru a satisfice pe deplin aceste aplicații, etichetele trebuie să adere la o varietate de suprafețe: aluminiu, carton, sticlă, oțel, plastic și multe altele.Selectarea etichetei care vă este necesară este foarte importantă. Sperăm să putem să vă ajutam în luarea deciziilor corecte.

®

Premium Quality ....

Page 32: Electronica Azi nr 1 - Februarie, 2013

32 Electronica Azi ⏐ Ianuarie-Februarie 2013

Utilizând o gamă largă de materiale combinate cu tehnologii digitale, LTHD Corporation, transformă materialele speciale în repere customizate asigurând rezultatul potrivit pentru necesitățile clientului. Experiența acumulată în cei peste 15 ani de către personalul implicat în proiectarea şi producția die­cut­urilor asigură un nivel de asistență ridicat în selectarea materialelor şi a adezivilor potriviți, optarea pentru o tehnologie prin care să se realizeze reperul solicitat de client precum şi:

• Asistenţă la proiectarea reperului• Realizarea de mostre ­ se pot produce într­un timp scurt mostre ale

produsului dorit pentru a fi testat de client• Controlul calităţii ­ LTHD Corporation este certificată

ISO 9001:2008 şi ISO/TS 16949/2009.

Avantajele tehnologiilor digitale folosite asigură atât calitatea superioară a produselor obținute printr­o calitate şi precizieconstantă a tăieturilor cât şi, în acelaşi timp, reducerea la minim a costurilor rezultate din pregătirea producției (nu se utilizeazămatrițe sau dispozitive dedicate). Datorită flexibilității tehnologiilor utilizate nu există nicio limitare din punct de vedere alcomplexității produselor realizate:garnituri, kit­uri de etanşare, panouri de control, plăcuțe de identificare, folii de protecție.

Diferitele tehnologii folosite în realizarea die­cut­urilor ­ printare, asamblare, decupare ­ fac ca produsele oferite de către LTHDCorporation să satisfacă cele mai diferite cerințe ale clienților. Apariția unui nou proiect, a unei noi solicitări din partea cliențiloreste pentru echipa LTHD Corporation, o nouă provocare pe care cu ajutorul experienței acumulate, a tehnologiilor utilizate şi aunei varietăți mari de materiale speciale folosite, o finalizează cu succes, asigurând o calitate ridicată şi o livrare “Just in Time!” a produselor dorite de către clienți.

Viteza de răspuns ridicată asigurată de tehnologiile digitale, se reflectăatât în realizarea cu uşurință şi fără costuri suplimentare a modificărilorprodusului inițial cât şi în timpul de pregătire al producției, astfel oricemodificare apărută în proiectul inițial este realizată şi trimisă într­untimp extrem de scurt clientului pentru testare şi omologare.

Gama de produse oferite de LTHD Corporation, cuprinde:­ garnituri­ panouri de control printate­ elemente de montare şi asamblare din materiale dublu

adezive­ spume de filtrare­ kit­uri de etanşare­ repere izolatoare­ distanțiere­ amortizoare de vibrații

®

High Quality Die Cut

Page 33: Electronica Azi nr 1 - Februarie, 2013

33Electronica Azi Nr. 1 [ 171 ] www.electronica-azi.ro

LTHD Corporation, bazându­se pe flexibilitatea tehnologică de care dispune vine în întâmpinarea clienților dinindustria electronică oferindu­le produse speciale pentru ambalare şi depozitare.Pungile protectoare ESD oferă un mediu sigur de ambalare pentru componentele şi subansamblele

electronice sensibile la descărcări electrostatice. Datorită flexibilității de care dispunem, pungile antistatice nu au dimensiuni standard,acestea fiind produse în funcție de cerințele și necesitățile clienților noștri. LTHD Corporation satisface cerințele clienților săi indiferent de volumele cerute.

Pungile antistatice Moisture sunt pungi care pe lângă proprietatea de a proteja produseleîmpotriva descărcărilor electrostatice, mai protejează și împotriva umidității. Datoritărigidității materialului din care sunt făcute, aceste pungi se videază, iar produsele aflate înpungă nu au niciun contact cu mediul înconjurător ceea ce duce la lungirea duratei de viațăa produsului.

LTHD produce aceste pungi antistatice utilizând materii prime de calitate superioară 3M,compatibile cu cerințele RoHS și care corespund standardului IEC61340­5­1.

Din gama foarte diversificată de produse, LTHD Corporation mai produce și cutii dinpolipropilenă celulară cu proprietăți antistatice. Aceste cutii se pot utiliza pentru transportarea sau depozitarea produselor care necesită protecție împotrivadescărcărilor electrostatice. Materia primă folosită este conformă cu cerințele RoHS.

Această polipropilenă antistatică poate fi de mai multe grosimi, iar cutiile sunt produse în funcție de cerințele clientului. Grosimea materialului din care se face cutiase alege în funcție de greutatea pe care trebuie să o susțină aceasta.Dimensiunile cutiei sunt customizabile.

Din această polipropilenă se mai realizează și separatoare pentru a compartimenta ocutie și pentru a folosi tot spațiul de care se dispune.Treptat, aceste cutii din polipropilenă antistatică vor înlocui cutiile de carton aflate laora actuală pe piață deoarece acestea păstrează mediul de depozitare mult mai curatși lipsit de particulele de praf.La livrare, clientul poate alege dacă produsul va fi asamblat sau desfășurat.

Materia primă pentru aceste produse este existentă tot timpul pe stoc în depozitulnostru din Timișoara.

®

PRODUSE ESDEMC

Consumabile

Page 34: Electronica Azi nr 1 - Februarie, 2013

Electronica Azi ⏐ Ianuarie-Februarie 201334

Senzor de curent TT 50-SD• Număr stoc RS: 198-857• Precizie: ±1 %• Banda de frecvenţă: 50/60Hz• Curent de intrare: 50A RMS• Diametrul maxim al cablului

electric: 8mm• Temperatura maximă de

operare: +70°C• Temperatura minimă de

operare: -25°C• Tipul de montare:

tip bridă cablu• Curentul de ieşire: 16,66mA• Dimensiuni: 31,5mm adâncime,

43mm înălţime, 36,5mm lăţime• Tipul transformatorului: miez detaşabil

Senzor curent alternativ/continuu HTB 50-TP• Număr stoc RS: 499-5463• Precizie: ±1 %• Banda de frecvenţă: 50kHz• Curent de intrare: ±150A• Temperatura maximă de

operare: +80°C• Temperatura minimă de

operare: -20°C• Tipul de montare: PCB• Indicele de drift termic:

< ± 0.1%/K• Dimensiuni:

14mm adâncime, 34mm înălţime, 39mm lăţime

• Tipul senzorului: Efect Hall în buclă deschisă

CONTROL INDUSTRIAL

Senzori

Produsele de la fabricantul de top în domeniul măsurării curentuluielectric LEM, ce fac parte din portofoliul RS Components, sunt folositeîntr-o multitudine de domenii precum cele industriei uşoare, industriaautomotive, aplicaţii on-board, aplicaţii din industria feroviară şirutieră, măsurarea şi contorizarea energiei electrice, energie şiautomatizări, monitorizarea bateriilor precum şi în aplicaţiile de tipWi-LEM pentru măsurarea consumului de energie electrică fără fir.

Principalele aplicaţiiAplicaţii industriale: măsurarea tensiunii şi a curentului electric instantanee, fără contact, de la 0,1A la 20000A; măsurarea tensiunilorelectrice de la 10V la 6,4kV; diferite tehnologii folosite pentru a acoperi cerinţe speciale precum precizia de la câţiva ppm la câtevaprocente dau timpii de răspuns.Aplicaţii rutiere şi feroviare: măsurarea izolată a valorilor instantanee a curenţilor şi a tensiunilor; măsurare fără contact sau cumagistrală integrată pentru valori de la 0,1 la 20000A; modularitate ridicată oferită în diferite versiuni pentru un nivel ridicat deflexibilitate la montare; opţiuni disponibile pentru a permite montarea în cascadă specifică industriei feroviare; performanţe foartebune (precizie de la 0,2% şi până la 2,7%, timp mic de răspuns, de la câteva ns la câteva microsecunde); tehnologie EM4T ( EnergyMeter for Traction) certificată pentru toate reţelele feroviare din Europa, fiind excelentă pentru măsurarea puterii electrice acircuitelor monofazate.Energie şi automatizări: traductoarele LEM de curent combină într-o singură carcasă cele mai avansate tehnologii de detecţie cucircuite electronice de condiţionare a semnalului (valori efective, detecţia pragurilor etc.); ieşire în semnal unificat pentru moni-torizare ulterioară prin intermediul unui PLC.Monitorizarea bateriilor: traductorul inteligent din seria Sentinel măsoară tensiunea bateriilor tip pastilă precum şi temperaturaşi impedanţa internă; aceste date sunt transmise pe o magistrală proprietară serială la un sistem de gestionare şi control.Automotive: LEM posedă o întreagă divizie de traductoare pentru managementul bateriei auto şi alte aplicaţii de acţionare electricăîn autovehicule, autobuze şi camioane. Prin contribuţia la controlul consumului energetic al aplicaţiilor consumatoare, LEM participăla efortul global de reducere a consumului.

Senzori de curent LEM

Page 35: Electronica Azi nr 1 - Februarie, 2013

35Electronica Azi Nr. 1 [ 171 ] www.electronica-azi.ro

Distribuitor autorizat SICK: AUROCON COMPEC srlwww.compec.ro

Senzor de curent LTSP 25-NP• Număr stoc RS: 497-211• Precizie: ±2,7 %• Banda de frecvenţă: 300kHz• Curent de intrare: 25A RMS• Temperatura maximă de

operare: +85°C• Temperatura minimă de

operare: -40°C• Tipul de montare: PCB• Curentul de ieşire: 12mA• Dimensiuni: 10mm adâncime,

24mm înălţime, 22,2mm lăţime• Tipul senzorului:

Efect Hall în buclă închisă• Tensiunea de alimentare: 4,75-5,25V

Senzor de curent HAT 1500-S• Număr stoc RS: 521-986• Precizie: ±1 %• Banda de frecvenţă: 25kHz• Curent de intrare: ±2500A• Diametrul maxim cablu:

40,5mm × 30,5mm• Temperatura maximă de

operare: +80°C• Temperatura minimă de

operare: -10°C• Tipul de montare: Bază, magistrală• Coeficientul de drift termic:

< ± 0.1%/K• Tensiunea de alimentare: 15V• Tipul senzorului: Efect Hall în buclă deschisă• Dimensiuni: 37mm adâncime, 65mm înălţime, 90mm lăţime

Senzor de curent LA 25-P• Număr stoc RS: 497-221• Precizie: ±1,25 %• Banda de frecvenţă: 200kHz• Curent de intrare: 55A• Curentul de ieşire: 25mA RMS• Temperatura maximă de operare: +85°C• Temperatura minimă de operare: -25°C• Tipul de montare: pastilă CI• Dimensiuni: 14,45mm adâncime, 27,2mm înălţime, 36,5mm lăţime• Tipul senzorului: Efect Hall în buclă închisă• Tensiunea de alimentare: 12-15V

Senzor de curent LF 306-S• Număr stoc RS: 451-1374• Precizie: ±0,4 %• Banda de frecvenţă: 100kHz• Curent de intrare: 500A• Curentul de ieşire: 150mA RMS• Temperatura maximă de

operare: +70°C• Temperatura minimă de

operare: -25°C• Tipul de montare: pe panou• Dimensiuni: 15,7mm adâncime,

57,4mm înălţime, 67,3mm lăţime• Tipul senzorului: Efect Hall în buclă închisă• Tensiunea de alimentare: 12-15V

Senzor de curent HASS 200-S• Număr stoc RS: 497-192• Tipul senzorului: Efect Hall în buclă deschisă

• Precizie: ±1 %• Banda de frecvenţă: 50kHz• Curent de intrare: ±600A• Profil maxim cablu: 20,4mm × 10,4mm• Temperatura maximă de

operare: +85°C• Temperatura minimă de

operare: -40°C• Tipul de montare: pe panou • Dimensiuni: 30mm adâncime,

30mm înălţime, 40mm lăţime• Tensiunea de alimentare: 5V

Traductor de curent AP50B10• Număr stoc RS: 499-5536• Precizie: ±1 %• Banda de frecvenţă: 30-2000Hz• Curent de intrare: ±600A• Diametru maxim cablu: 18mm• Temperatura maximă de operare: +60°C• Temperatura minimă de operare: -20°C• Tipul de montare: pe panou sau şină DIN• Dimensiuni: 55mm adâncime,

69mm înălţime, 67mm lăţime• Tipul senzorului: Efect Hall în buclă închisă• Tensiunea de alimentare: 24V

Page 36: Electronica Azi nr 1 - Februarie, 2013

Electronica Azi ⏐ Ianuarie-Februarie 201336

AUTOMATIZĂRI

Povestea unei benzi

Accidentele de macara sunt alarmante - dar de multeori se constată că standardele de siguranță nu au fosturmate în mod corespunzător, eroarea de operatorşi întreţinerea necorespunzătoare fiind factori care îşiaduc contribuţia. De aceea, designul macaralei ar tre-bui să includă componente care vor asigura că stan-dardele ridicate de siguranţă, cum ar fi DIN EN12999, sunt atinse. Senzorii sunt cel mai bun exemplual acestui lucru - în automacarale, de exemplu, aceştiasunt folosiţi pentru a monitoriza poziţia braţelor destabilizare, care este variabilă şi trebuie să fiecunoscută pentru a calcula cât de mare poate fisarcina ridicată. Responsabili pentru poziţia absolutăa braţelor de stabilizare, aceştia trebuie să fie sigurişi compacţi datorită spaţiului de montare limitat dininteriorul vehiculului. Senzorii sunt, de asemenea,găsiţi în mecanismele de ridicare ale macaralelor şistivuitoarelor, în cazul cărora acceleraţia maximă tre-buie să fie monitorizată îndeaproape.Pentru aceste aplicaţii au fost utilizaţi în mod uzualsenzori de deplasare cu cablu. Cablurile de măsurarepot avea probleme de fiabilitate, în special laschimbări extreme de temperatură sau atunci cândsunt folosiţi şi scripeţi. Durabilitatea cablurilor a cres-cut odată cu fabricarea unor fire care să reziste la unnumăr mai mare de cicluri de îndoire, dar firele indi-viduale fiind foarte subţiri, acestea sunt sensibile şipot fi deteriorate cu uşurinţă. În unele cazuri este uti-lizat pentru protecţie un manşon din poliamidă PA12care acoperă aceste cabluri, dar acest lucru nu rezolvăcomplet problema temperaturilor scăzute. PA12poate absorbi 6% apă, astfel manşoanele cablurilorvor îngheţa în perioadele în care senzorul se află, deexemplu, în depozite frigorifice, la -300°C. La cicluriconstante de îndoire în timpul acestor fluctuaţii detemperatură, manşonul se aşchiază şi curândprovoacă defectarea senzorului. Deşi macaralele nusunt întotdeauna supuse zilnic la schimbări extremede temperatură, senzorii de deplasare cu cablu se

folosesc adesea împreună cu scripeţi datorităspaţiului limitat de instalare. ASM a elaborat, prin ur-mare, senzori de deplasare cu bandă care înlocuiesccablul cu o bandă din oţel inoxidabil durabil, cugrosime de 0,08 mm, oferind mai multe avantaje:• Siguranţă mai mare, pentru că banda nu poate săride pe cilindrul intern de bobinare dacă acceleraţiamaximă admisibilă a benzii este depăşită;• Riscul de formare a unei pojghiţe de gheaţă pebandă este redus datorită suprafaţei plane şi netede,care poate fi curăţată cu perii externe;• Banda este proiectată pentru un număr mai marecicluri de îndoire, ceea ce reduce costurile deîntreţinere în comparaţie cu senzorii cu cablu.O bandă de măsurare per-mite ca această operaţie să fiefăcută prin diverse metode,cum ar fi utilizarea unui tam-bur cu un contor integrat.Această implementare folo -seşte o bandă cu marcaje şigăuri egal distanţate. Cu toateacestea, metoda nu estefiabilă pe termen lung, ca ur-mare a posibilelor erori denumărare a găurilor şi a uzuriimari care reduce durata deviaţă. Banda de măsurare dininteriorul senzorilor ASM cuextensie de bandă nu conţinemarcaje - poziția este deter -minată fie cu un element desesizare a unghiului analog fiedigital, precum un encoder. Pentru a satisfacecerinţele ridicate de siguranţă, este folosit un en-coder multitură magnetic absolut care este rezistentla murdărie, ulei şi apă, precum şi la şocuri, vibraţii şimodificări extreme de temperatură. O carcasăturnată integral asigură rezistenţa la condens.

Encoderul este cuplat direct la tamburul pe care sebobinează banda şi măsoară mişcarea unghiulară.Banda este ştearsă pentru eliminarea murdăriei acu-mulate şi nu are puncte slabe care să poată duce larupere. În cazul în care banda nu este afectată de fac-tori externi, are o viaţă mult mai lungă decât un cabluatunci când sunt folosiţi mai mulţi scripeţi. Testele audemonstrat că banda de măsurare poate rezista lu-crului cu scripeţi care redirecţionează de două oribanda în direcţii opuse, situaţie imposibilă la uti-lizarea unui cablu.Un senzor de poziţie trebuie să fie de multe ori câtmai mic posibil, lucru fezabil doar cu o bandă subţireîn loc de un cablu care să se bobineze pe un tambur.

Banda este înfăşurată - stratpeste strat, fără niciun spaţiuintermediar - pe tambur într-un singur plan radial. Un arcspirală plat, care este fiecoaxial, fie interior tamburu-lui, tensionează banda. Circumferinţa tamburuluicreşte cu fiecare rotire la360°, ceea ce ar putea ducela o eroare de măsurare însăacest lucru este uşor de elimi -nat pe cale electronică aşaîncât elementul de sesizareunghiulară nu este setat pe odistanţă unghiulară specifică.Un alt aspect important estenumărul de rotaţii - ieşireasenzorului a fost liniarizată

electronic. În general, o liniaritate de 0,25% din în-treaga scală este suficientă, dar unele aplicaţii necesităo valoare de până la 0,01%, care poate fi opţionaloferită de senzorii ASM cu extensie de bandă.Utilizarea frecventă a scripeţilor este comună la maca -rale, însă, la camioanele frigorifice se adaugă ca efectadvers şi cicluri de temperatură extreme. Senzorii cucablu al căror cablu este acoperit cu un manşon deplastic prezintă, prin urmare, o uzură prematură şi otendinţă de rupere mai mare decât senzorii cu bandă.Suprafaţa netedă, plană, a benzii din oţel inoxidabil re-duce fenomenul de depunere de gheaţă.Senzorii cu extensie de cablu sunt, fără îndoială, osoluţie fiabilă şi competitivă ca preţ în multe aplicaţii.Cu toate acestea, ori de câte ori sunt utilizaţi scripeţiisau există diferenţe de temperatură, senzorii depoziţie cu bandă sunt o alegere mult mai bună! n

Figura din dreapta:Temperaturile joase şi scripeţiimultipli pot duce în final laruperea cablului la senzorii cu cablu

Senzorii cu cablu extensibil sunt frecvent utilizaţi la automacarale şi stivuitoare. Dar senzorii cu bandăextensibilă oferă o alternativă mai rigidă care satisfice cu competenţă cerinţele ridicate de securitate.

Tel. +40 256-201346Mail [email protected] www.oboyle.ro

Liniarizareaelectronică rezolvăproblema erorilorde măsurarecauzate deînfăşurarea benziipe tambur.

Page 37: Electronica Azi nr 1 - Februarie, 2013

Electronica Azi Nr. 1 [ 171 ] www.electronica-azi.ro 37

DISPOZITIVE ELECTRONICE

Microîntrerupătoare Panasonic

n Senzori opticin Senzori pentru aplicaţii în logisticăn Siguranţă la locul de muncă

n Senzori opticin Senzori inductivi

n Senzori de culoaren Senzori True Colorn Senzori de luciu

Leuze

Contrinex

Sensor Instruments

n Senzori de deplasare liniarăn Senzori unghiularin Senzori de înclinaţie

n Automate programabilen Controlere de temperaturăn Timere

n Debitmetren Indicatoare de niveln Senzori de presiune

ASM

Selec

Kobold

n Conectoare industrialen Conectoare pentru transmisie de date şi forţăn Cutii de distribuţie din aluminiu

n Electromagneţi liniarin Electromagneţi permanenţi

Westec

HTP

Intertec

AUTOMATIZĂRI

n Conectoare circulare M8; M12;M23n Cabluri şi conectoare pentru senzorin Conectoare pentru valven Blocuri de distribuţie Tel. +40 256-201346

Fax +40 0256-221036Mail [email protected] www.oboyle.ro

Ciclurile de dezvoltare în industria modernă au de-venit din ce în ce mai scurte şi mai complexe. Componenetele integrate în utilaje trebuie săîndeplinească atât standardele actuale calitativeşi tehnice cât şi cererile funcţionale ale aplicaţiilor.Adesea produsele individuale pot fi integrate doardupă ce au fost customizate.Panasonic Electric Works a susţinut întotdeaunainovaţia – chiar şi în domeniul întrerupătoarelormecanice. Portofoliul imens include întrerupătoarede toate dimensiunile comune şi diverse grade deprotecţie care garantează acoperirea cerinţelorstandard. Întrerupătoarele Panasonic sunt carac-terizate de un domeniu larg de comutare, durată

lungă de viaţă şi fiabilitate excepţională. O selecţie mare de actuatoare cuplată cu diversefeluri de terminale maximizează flexibilitatea şifacilitează proiectarea.În plus, ne concetrăm pe dezvoltarea şi imple-mentarea soluţiilor specifice pentru parteneriinoştri: trebuie ca lungimea cablului să fie un picmai mare? Sau este necesară o soluţie cu mufă?

Cu ajutorul experienţei în proiectare din centreleeuropene, vă garantăm livrare flexibilă şi la timp.

Automotive:• detecţie scaun• blocare coloană direcţie

electronică (ESCL)• întrerupător contact portieră• frână de parcare

electronică (EPB)

Tehnologie industrială:• întrerupător final cursă • recunoaştere poziţie• compresor aer• întrerupător circuit

Tehnologie medicală• paturi de spital ajustabile electric• masă de operaţii• diagnostic oftalmologic

Automatizare clădiri• ventilaţie• control încălzire• control jaluzele

Proiectare securitate• post manual comunicare• sistem anti-efracţie• monitorizare încuietoare

Tel. +40 256-201346Mail [email protected] www.oboyle.ro

Panasonic - o paletă largă de microîntrerupătoare: cu construcţie etanşă la mediu, funcţie de acţionare instantanee,dimensiuni compacte, funcţie interlock şi capabilităţi de detecţie. Aplicaţii

Page 38: Electronica Azi nr 1 - Februarie, 2013

Electronica Azi ⏐ Ianuarie-Februarie 201338

Protecţia modulelor electronicecontra factorilor externi

Carcase HAMMOND

n Caracteristici cheie:• Proiectate pentru protejarea diverselor

plăci electronice sau pentru interfaţarea echipamentelor.

• Dimensionate pentru standard Eurocards.• Plăcile electronice sunt montate orizontal,

prin alunecare în sloturile extrudate din interior.• Realizate din aluminiu extrudat, cu o

grosime minimă de 0.06" (1,5 mm).• Interiorul dispune de o zonă de separare la

modelele din seriile “A”, “B” şi “C”(de exemplu: 1455A802, 1455B1202 etc.).

• Modelele din seriile “A” şi “B” sunt rotunjite la exterior, pentru o mai uşoară manipulare.

n Carcasa include:• Capace solide şi uşor de prelucrat din

plastic ABS în diverse variante coloristice (negru, roşu, galben, albastru translucid, roşu translucid cu margine extinsă.

• Corpul carcasei realizat din aluminiu extrudat în două variante coloristice: argintiu sau negru.

• Accesoriile, respectiv holşuruburile folosite la fixarea capacelor, sunt din oţel cu cap în cruce şi sunt prevăzute cu şaibe zincate.

• Carcasa este prevazută cu tălpi autoadezive.

n Opţiuni montare pe perete:• Aceste accesorii au fost concepute pentru a

fi montate atât orizontal cât şi vertical (pe perete).

• Flanşele de fixare în poziţie verticală au 1,6mmgrosime, sunt realizate din aluminiu în formăde “L” şi se ataşează la capete în locul capacelor din plastic.

• Sunt realizate din aluminiu extrudat în două variante coloristice, argintiu respectiv negru.

• Disponibile numai în perechi.

Seria de cutii din aluminiu extrudat cu capace din plastic 1455V2

Asemănătoare seriei 1455V2 diferenţa fiind ca-pacele metalice realizate din aluminiu în douăvariante coloristice, argintiu respectiv negru:• Ramele capacelor sunt realizate în diversegame coloristice (negru, roşu, galben, albastrutranslucid, roşu translucid).

Seria de cutii din aluminiu extrudat cu capace metalice 1455

AUTOMATIZĂRI

SELEC – PLC + HMI soluţii inteligente de automatizare

MM3010 – PLC compact, HMI cu LCD integrat, selecţie flexibilă de cartele şimodule de expansiune IO.

MM3030 – PLC extensibil, HMI cu LCDintegrat, port special pentru expansiuneIO rapidă.

MM1010 – PLC compact, HMI cu LED integrat, excelent pentru rezolvareaaplicațiilor simple

IO 610, 630 – module expansiune IO,până la 31 de module per controller,intrări digitale, analogice (termocuple,RTD, tensiune, curent), ieșiri releu,tranzistor, analogice (tensiune, curent)

Software-ul de programare sub Windows SELPRO este gratuit şi uşor de utilizat:• mod de lucru: editare, on-line şi

simulare off-line; • interfaţă pentru configurare HMI

integrată;• suport pentru variabile de 8, 16 şi 32 biţi;• librărie exhaustivă de funcţii şi blocuri de funcţii;• protecţie prin parolă a fişierelor ladder;• parole editabile pentru descărcare, încărcare şi proiect;• variabile auto-declarate pentru reprezentarea configuraţiei

intrărilor/ieşirilor fizice.

Selec vă oferă ogamă variată dePLC-uri compacte,puternice şi exten-sibile cu ajutorulmodulelor IO.

Tel. +40 256-201346Mail [email protected] www.oboyle.ro

Page 39: Electronica Azi nr 1 - Februarie, 2013

Electronica Azi Nr. 1 [ 171 ] www.electronica-azi.ro

Şos Pantelimon, nr 10­12, etaj 6,Sector 2, BucureştiTel.: (021).252.89.90,Mobil: 0722 604 080Fax: (021).252.77.47 email: [email protected]: www.roccas.ro

Imprimante termice

POS complete

Panouri fotovoltaice

Conectori HARTINGTechnology

Group

Baterii cu litiu TADIRAN

Active Pasive Electromecanice

Tastaturi folie

Carcase

Programatoare Software Emulatoare

Afiæaje LCD

DISTRIBUŢIECOMPONENTEELECTRONICE

39

n Caracteristici cheie:• Carcase etanşe destinate mediilor grele.

Proiectate pentru protejarea diverselor plăci electronice sau pentru interfaţarea echipamentelor.

• Corpul din aluminiu extrudat include o zonă de pentru etichete sau tastatură cu membrană.

• Capacele sunt realizate din aluminiu cu garnituri autoadezive.• Grad de protecţie IP 65.• Realizate în două versiuni - capace cu flanşă sau fără flanşă -

(pentru montare pe perete sau raft).

n Carcasa include:

• Două capace turnate sub presiune din aluminiu - vopsit cu o vopsea pulbere durabilă, negru satin.

• Corpul carcasei realizat din aluminiu extrudat, (opţional aluminiu anodizat sau pulbere de vopsea neagră).

• Două garnituri din polietilenă şi inele din cauciuc pentru holşuburile de fixare.

• Carcasa este prevazută cu tălpi autoadezive.

n Opţiuni coloristice:• Aluminiu anodizat sau finisaj vopsea neagră pulbere.• Capacele din aluminiu sunt vopsite cu vopsea pulbere, negru satin.

n Caracteristici cheie:• Carcase etanşe destinate mediilor grele. Proiectate pentru

protejarea diverselor plăci electronice sau pentru interfaţarea echipamentelor.

• Corpul din aluminiu extrudat include o zonă de pentru etichete sau tastatură cu membrană.

• Capacele sunt realizate din aluminiu cu garnituri autoadezive.• Grad de protecţie IP 54.• Realizate în două versiuni, capace cu flanşă sau fără flanşă

(pentru montare pe perete sau raft).

n Carcasa include:• Două capace turnate sub presiune

din aluminiu - vopsit cu o vopsea pulbere durabilă, negru satin.

• Corpul carcasei realizat din aluminiu extrudat, (opţional aluminiuanodizat sau pulbere de vopsea neagră).

• Garnituri conductive EMI/RFI.• Carcasa este prevazută cu tălpi autoadezive.

n Opţiuni coloristice:• Aluminiu anodizat sau finisaj vopsea neagră pulbere.• Capacele din aluminiu sunt vopsite cu vopsea pulbere, negru satin.

Pentru detalii despre toată gama de modele, accesaţi: http://www.hammondmfg.com sau contactaţi-neprin modalităţile de mai jos.

ROCCAS ICCPŞos. Pantelimon 10-12, Et. 6, Sector 2 Bucureşti, România, Telefon: 021252.89.90,Fax: 021 252.77.47 e-mail: [email protected], www.roccas.ro

Seria de cutii etanşe din aluminiu extrudat cu capace din aluminiu 1457

Seria de cutii din aluminiu extrudat cu capace din aluminiu 1455 “E” cu protecţie EMI / RFI

Page 40: Electronica Azi nr 1 - Februarie, 2013

Electronica Azi ⏐ Ianuarie-Februarie 201340

Una dintre cele mai recente invenţiiîn lumea IT este Raspberry Pi, unPC creat pentru a fi accesibil oricui,cu scopul de a promova studiulbazelor sistemelor de calcul în şcoli, un fenomen unic datoritădimensiunilor, dar şi al prețuluifoarte mic în comparație cu altecalculatoare.

Firma Aurocon COMPEC vă pune la dispoziţie Raspberry Pi.Acesta reprezintă o placă de bază de dimensiunea unuicard de credit care se conectează la TV şi la tastatură. Esteun PC miniatural cu procesor ARM, care poate fi folosit lamulte dintre aplicaţiile ce sunt realizate prin intermediulunor PC-uri desktop, precum calcul tabelar, procesare detext şi jocuri. Dispozitivul permite şi vizionarea de conţinutvideo HD. Acum aveți posibilitatea de a comanda laAurocon COMPEC pe adresa www.rsromania.com oricecantitate din produsul Raspberry Pi.

RASPBERRY PICEL MAI MIC ŞI MAI IEFTIN

PC DIN LUME

Caracteristici tehnice Raspberry Pi tip BPC-ul miniatural dispune de procesor Broadcom BCM2835 700MHzARM1176JZFS cu FPU şi Videocore 4 GPU. GPU-ul oferă Open GL ES 2.0,funcţii OpenVG accelerate hardware şi funcţii de decodare 1080p30 H.264.GPU-ul este capabil de 1Gpixel/s, 1.5Gtexel/s sau 24GFLOP cu funcţie defiltrare a texturilor şi infrastructură DMA.Dispozitivul este înzestrat cu o memorie RAM de 512MB, porneşte (boot-ează) de pe card SD şi rulează sistemul de operare Fedora Linux. Raspberry Pi dispune de conector Ethernet BaseT 10/100.

Pornire în 5 paşi simpliRaspberry Pi tipul B este furnizat standard ca placă de bază, punerea înfuncţiune realizându-se simplu prin ataşarea unor accesorii, multe dintreacestea opţionale. Odată achiziţionat, mini PC-ul poate fi pus în funcţiuneurmând 5 paşi simpli, prezentaţi în figura de mai jos.

Raspberry Pi tip BNr. stoc: 756-8308Preţ orientativ 30€

Page 41: Electronica Azi nr 1 - Februarie, 2013

După cum se poate observa accesoriile necesare sunt produse uzuale. Pe lângă acestea vă sunt puse la dispoziţie şi accesorii opţionale legate direct deRaspberry Pi, precum card cu sistem de operare instalat şi diferite carcase.

Alături de acestea, Aurocon COMPEC vă pune la dispoziţie toate accesoriilenecesare sau opţionale pentru a vă putea dezvolta propriile aplicaţii cuRaspberry Pi: carduri de memorie, cabluri, adaptoare, alimentatoare, conectori,monitoare, tastaturi, mouse-uri, unităţi de stocare externe etc.

Cel mai mic PC din lume a fost creat de un grup de ingineri de la UniversitateaCambridge, după ce au constatat faptul ca generaţiile noi de programatori dinanii ’00 aveau mult mai puţine cunoştinţe de specialitate decât generaţiile ante-rioare din anii ’90. Au considerat că problema care stă la baza unei performanţemai slabe în domeniu este modul diferit în care au început copii să interacţionezecu PC-urile. Aşa a luat naştere ideea creării unui computer de dimensiuni redusepentru a fi atractiv pentru copii şi cu un preţ cât mai accesibil părinţilor, pentrua-şi încuraja copii să îşi dezvolte abilităţile într-un domeniu de viitor, prin joacă.În urma acestei idei a fost înfiinţată Fundaţia Caritabilă Raspberry Pi, în cadrulcăreia un grup de voluntari a realizat între 2006-2008 mai multe prototipuri deceea ce acum numim Raspberry Pi.Din 2012 RS Components s-a implicat activ şi a sprijinit producţia de RaspberryPi, împreună cu întreaga comunitate educaţională, care a susţinut acest proiect.Din ce în ce mai multe organizații s-au arătat interesate de cel mai mic PC dinlume, fiind şi cel mai ieftin, pentru că acesta poate înlocui cu succes tradiţionalelePC-uri desktop, prin utilizarea unor minime resurse hardware şi de energie.Raspberry Pi, lansat pe 29 februarie 2012, este un PC de dimensiunea unui card

de credit, care se poate conecta la TV şi la tastatură, cu procesor ARM, carepoate fi folosit la multe dintre acţiunile realizate prin intermediul unui PC desk-top, precum calcul tabelar, procesare de text şi jocuri. Permite inclusiv vizionareade conţinut video HD. Raspberry Pi Tip B este furnizat standard ca placă debază, utilizatorii având posibilitatea de a achiziţiona separat accesorii necesaresau opţionale în funcţie de aplicaţia pe care intenţionează să o creeze. Toate ac-cesoriile compatibile (memorie, sursă de alimentare, tastatură, carcasă, cablurietc.) sunt disponibile la RS Components. Întreaga unitate cântăreşte doar 45 degrame, fiind astfel şi cel mai uşor PC realizat până acum. Aplicaţiile care se potrealiza cu Raspberry Pi sunt nenumărate, deoarece utilizatorii au practic la

dispoziţie un minicomputer.Dacă la început pro-dusul a fost creat înscop educaţional şipentru a oferi copi-ilor acces la cunoş -tinţe aplicate deprogramare, din ceîn ce mai multeorganizaţii şi com-panii din întreagalume au descoperitutilitatea şi eficienţa

acestui PC, care înlocuieşte, la costuri minime, reţele întregi de calculatoare.Începând cu primele ore de la lansare, cererea a fost fără precedent şi a depăşitcu mult estimările făcute de Fundaţia Caritabilă Raspberry Pi, împreună cu RSComponents, partener şi distribuitor. Dacă iniţial producătorii s-au aşteptat săvândă maxim 50.000 pe an, în realitate s-au vândut peste 250.000 bucăţi în 157de ţări, pe bază de programare a comenzii pe sistemul “primul venit, primulservit”. Pentru că cererea a depăşit de 4 ori capacitatea de producţie, livrărileau întârziat şi până la câteva luni de la lansarea comenzilor.Din dorinţa dea face faţă ce -rerii fără prece-dent pentru unprodus nou lan -sat pe piaţă, RSComponents,împreună cuFundaţia Carita -bilă RaspberryPi, au investit întot acest timp îndezvoltarea ca -pacităţii de pro -ducţie, iar din luna decembrie 2012 au reuşit să înceapă livrarea a câte 5.000buc./ săptămână. Astfel, se estimează că începând cu luna ianuarie 2013Raspberry Pi se va putea livra la comandă.Raspberry Pi, o inovaţie în lumea calculatoarelor şi iniţial conceput pentru a oferiposibilitatea copiilor să înveţe şi să aplice noţiuni de programare, a devenit unuldintre cele mai căutate gadget-uri, fiind folosit în multe şi diverse aplicaţii.

Dacă sunteţi interesaţi de mai multe detalii cu privire la Raspberry PI, puteţigăsi o mulţime de informaţii la adresa: www.compec.ro//raspberry/pi.aspxsau http://ro.rsdelivers.com/campaigns/raspberry/pi.aspxAici găsiţi şi trimiteri către manual de utilizare, forumuri de discuţii etc. La adresa www.designspark.com puteţi de asemenea găsi informaţii suplimentare, inclusiv de la utilizatori de Raspberry Pi.

Electronica Azi Nr. 1 [ 171 ] www.electronica-azi.ro 41

Caracteristici tehnice Raspberry Pi tip B

Accesorii opţionale dedicate Cod produs

Card 4GB 763-1030

Carcasă transparentă pentru 764-4382Raspberry Pi Tip B

Carcasă neagră pentru 764-4389Raspberry Pi Tip B

Carcasă albă pentru 764-4385Raspberry Pi Tip B

Sursă de tensiune 726-3056

2006-2008: Primele prototipuri Raspberry Pi

2011: Raspberry Pi, Tip B

Page 42: Electronica Azi nr 1 - Februarie, 2013

BSP 61SISTEMUL CU PRINTER ŞI APLICATOR BSP 61Soluţia completă de etichetare pentru obţinereatrasabilităţii în procent de 100%

Sistemul printer/aplicator BSP 61 oferă o soluție automată de aplicare a etichetelor oriunde înlungul liniei de producție. El combină o imprimantă de etichete cu transfer termic cu un aplicatorautomat şi este conceput pentru aplicarea cu precizie a acesteia pentru toate aplicațiile deproducție. Sistemul BSP 61 combină precizia versatilitatea şi înalta calitate a imprimării şi oferăcea mai bună valoare investiției făcute.

Creşterea productivităţiiFolosirea echipamentului de mare performanță pentru etichetare în mediul de producție măreşteeficiența prin imprimarea cu precizie a acesteia, reducând risipa de material şi menținând timpulnecesar pentru atingerea randamentului optim. Rezultatul? O reducere a fiecărei unități din costultotal de producție. Un furnizor din domeniul auto a raportat o reducere de 70% a costului munciişi o creştere a calității şi eficienței producției.

Sistemul BSP 61 este dezvoltat pentru aplicații cum ar fi marcarea PCB­urilor, a componentelor şia produselor în domenii extreme de performanțe cum sunt: auto, electronic, producție şi de laborator.Proiectat pentru o optimă şi uşoară integrare pe liniile de producție existente, sistemul lasă oamprentă compactă şi oferă un software care este compatibil cu sistemul ce îl primeşte.

Date tehniceRezoluția – 600 dpi pentru BSP61­62 respectiv 300 dpi pentru BSP61­34Viteza de imprimare – 100 mm/sec. pentru BSP61­62 respectiv 250 mm/sec. pentru BSP61­34Lățimea de printare – 57mm pentru BSP61­62 respectiv 105,6mm pentru BSP61­34Diametrul suportului rolei de etichete – 76 mmMateriale folosite pentru imprimare pe rolă – hârtie, carton, textile, sintetice (PET, PE, PP, PVC, PU, acrilat, PIGrosimea materialului mm/ greutatea g/m² ­ 0,055­0,35/60­160Lățimea etichetei mm – 4­58 pentru BSP61­62 respectiv 10­114 pentru BSP61­34Dimensiunea rolei de etichete – 205/305 mmÎnfăşurarea etichetelor – interior sau exteriorRibbon – cu suprafața de imprimare la interior sau exteriorDiametrul maxim al rolei de ribbon – 80 mmDiametrul suportului interior al ribbonului – 25 mmLungimea ribbonului – 500 mÎnfăşurătorul intern – 155/210 mmPanoul frontal – butoane şi afişaje cu LED pentru Pauză, Alimentare, Meniu, OK şi cursor cu 4 pozițiiAfişaj grafic LCD – lățimea 60 mm, înălțimea 40 mm, text pe 4 linii şi 20 de caractere pe linie

Avantaje tehnicel Afişaj grafic de mari dimensiuni

l Sistem de control interactiv al meniului prin intermediul unei comenzi tip navigator

l Şasiu rezistent de metal

l Sistem de economisire al ribonului pentru etichetele ce nusunt decât parțial imprimate

l Capul de printare poate fi extrem de uşor de schimbat

l Sistemul de transport al etichetelor asigură o precizie sporită a imprimării

l Derulatorul de etichete este prevăzut cu un mecanism de frânare cu comandă pentru a păstra constantă tensiunea cu care se alimentează

l Sistemul poate fi comandat cu orientare pe stânga sau dreapta

Interfeţe de comunicareRS232C

USB 2,0

Rețea 10/100 Base cu interfață T cu TCP/IP

Slot pentru card LAN

Două conexiuni principale USB pentru operațiuni cupanou extern, tastatură, scanner, sau cheie deîntreținere

Slot de card de memorie tip Compact Flash Type I

Conexiuni pentru lumini de avertizare (verde, galben, roşu)

Conexiunea cu supapă principală pentru alimentarea cu aer comprimat

Page 43: Electronica Azi nr 1 - Februarie, 2013
Page 44: Electronica Azi nr 1 - Februarie, 2013