ELA - Pregateste-te Pentru Interviu (105481)

27
Pregateste-te pentru interviu Pastile contra emotiilor nu exista, doar increderea in tine te poate linisti. Iar increderea provine si din faptul ca ti-ai facut temele constiincios. Interviul nu este chiar groapa cu lei, asa incat antreneaza-te pentru a reusi. Pespectiva interviului te nelinisteste si nu stii cum sa te pregatesti mai bine pentru momentul crucial. Iata cateva elemente de care sa tii cont inainte de a te prezenta in fata angajatorului. Strange informatii despre institutie. Daca atunci cand ai trimis CV-ul nu erai prea lamurita cu activitatea firmei respective, acum e momentul sa-ti umpli golurile. Realizeaza un mic profil al companiei, cu informatiile pe care le gasesti pe site-ul oficial, in articolele din ziare sau presa specializata. Punctele principale trebuie sa contina datele de contact (nume complet, adresa, telefon, fax, email); obiectul de activitate; o scurta caracterizare: firma nationala/internationala/reprezentanta/etc., firma mare/mica/IMM (Intreprinderi Mici si Mijlocii), capital de stat/privat; pozitia pe piata; puncte forte/eventuale probleme cu care se confrunta. Aprofundeaza apoi cercetarea, citind articole, studii, rapoarte, din presa cotidiana si saptamanala, de ultima ora si din arhive. In acest fel vei putea avea o imagine de ansamblu asupra institutiei si a evolutiei sale pe piata. De exemplu, ai putea afla ca va fi preluata de o alta companie, ca vanzarile au crescut cu 25 de procente etc. Prietenii sau cunostintele care lucreaza in domeniul/ramura/bransa respective iti pot furniza la randul lor, informatii valoroase. Daca ai deja un contact sau o cunostiinta care lucreaza in respectiva companie, solicita-i sprijinul pentru date suplimentare pentru micul tau dosar. Cere si un punct de vedere din interior care iti poate infatisa situatia intr-o alta lumina. De exemplu, anumite reguli din politica interna pot sa ti se para absurde, si gandeste-te ca, o data angajata, va trebui sa le respecti. Toate aceste informatii te vor ajuta in timpul interviului, cand angajatorul iti poate pune o intrebare de genul: "Ce stii despre compania noastra?" sau "De ce crezi ca esti persoana potrivita pentru acest post?" . Coreland nevoile companiei cu aptitudinile, calitatile si experienta ta, vei putea formula un raspuns adecvat. Informeaza-te despre job. Numele postului poate sa nu spuna prea multe despre slujba respectiva, astfel incat ai nevoie de date suplimentare. Majoritatea anunturilor de pe site-urile de joburi si unele de la mica publicitate prezinta destul de amanuntit sarcinile si responsabilitatile implicate de acel post si conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca aplicantul. Noteaza-ti cat de mult se inscriu acestea cu pregatirea si aspiratiile tale profesionale. Tine cont daca in anunturi se specifica salariul si/sau alte beneficii.

Transcript of ELA - Pregateste-te Pentru Interviu (105481)

Pregateste-te pentru interviu

Pregateste-te pentru interviu

Pastile contra emotiilor nu exista, doar increderea in tine te poate linisti. Iar increderea provine si din faptul ca ti-ai facut temele constiincios. Interviul nu este chiar groapa cu lei, asa incat antreneaza-te pentru a reusi.

Pespectiva interviului te nelinisteste si nu stii cum sa te pregatesti mai bine pentru momentul crucial. Iata cateva elemente de care sa tii cont inainte de a te prezenta in fata angajatorului.

Aprofundeaza apoi cercetarea, citind articole, studii, rapoarte, din presa cotidiana si saptamanala, de ultima ora si din arhive. In acest fel vei putea avea o imagine de ansamblu asupra institutiei si a evolutiei sale pe piata. De exemplu, ai putea afla ca va fi preluata de o alta companie, ca vanzarile au crescut cu 25 de procente etc. Prietenii sau cunostintele care lucreaza in domeniul/ramura/bransa respective iti pot furniza la randul lor, informatii valoroase.

Daca ai deja un contact sau o cunostiinta care lucreaza in respectiva companie, solicita-i sprijinul pentru date suplimentare pentru micul tau dosar. Cere si un punct de vedere din interior care iti poate infatisa situatia intr-o alta lumina. De exemplu, anumite reguli din politica interna pot sa ti se para absurde, si gandeste-te ca, o data angajata, va trebui sa le respecti.

Toate aceste informatii te vor ajuta in timpul interviului, cand angajatorul iti poate pune o intrebare de genul: "Ce stii despre compania noastra?" sau "De ce crezi ca esti persoana potrivita pentru acest post?". Coreland nevoile companiei cu aptitudinile, calitatile si experienta ta, vei putea formula un raspuns adecvat.

Informeaza-te despre job. Numele postului poate sa nu spuna prea multe despre slujba respectiva, astfel incat ai nevoie de date suplimentare. Majoritatea anunturilor de pe site-urile de joburi si unele de la mica publicitate prezinta destul de amanuntit sarcinile si responsabilitatile implicate de acel post si conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca aplicantul. Noteaza-ti cat de mult se inscriu acestea cu pregatirea si aspiratiile tale profesionale. Tine cont daca in anunturi se specifica salariul si/sau alte beneficii.

De asemenea, atunci cand iti programezi interviul poti cere mai multe amanunte despre fisa postului sau sa ti se recomande o persoana din interior cu care poti discuta aceste aspecte. Poate fi, de exemplu, cineva incadrat pe o pozitie similara, si nu un factor de decizie, pentru a se evita un conflict de interese.

Intreaba prietenii si cunostintele care lucreaza intr-o slujba similara sa-ti dea mai multe amanunte despre un asemenea post. Totusi, tine cont ca responsabilitatile pot varia de la o firma la alta, chiar daca in teorie este vorba de acelasi job.

Joaca-ti rolul. Roaga un prieten sa te ajute sa repeti principalele puncte ale interviului, indeplinind rolul de angajatorului. Acesta iti va stabili cateva intrebari tipice si dificile, la care iti vei pregati raspunsurile dinainte. In acelasi timp, cere-i prietenului sa-ti puna si cateva intrebari in afara listei, pentru a observa viteza ta de reactie si capacitatea de a da raspunsuri adecvate sub presiunea timpului si a emotiilor. Pentru antrenament citeste "Rspunsuri destepte la intrebari dificile".

Dupa repetitie, evaluati modul in care te-ai prezentat la "interviu". Identifica elementele la care te-ai descurcat foarte bine, cele unde mai ai de lucrat si trage o concluzie generala. Ulterior revin-o asupra acestor puncte si imbunatateste-ti prestatia, astfel incat la interviul real sa te prezinti impecabil.Raspunsuri destepte pentru intrebari dificileIti tremura genunchii, iti transpira mainile, ai uitat tot ce ai invatat despre interviuri? Invata cum sa raspunzi celor mai dificile intrebari. Iata douasprezece dintre ele

Cei mai multi dintre intervievatori nu incep un interviu cu gandul sa te prinda intr-o capcana, dar daca te inrosesti si te balbai in momentul in care te intreaba "De ce ai plecat de la ultimul loc de munca?", probabil vor deveni curiosi. Si vor incerca sa afle mai multe detalii. Deci, a invata cum sa raspunzi intrebarilor despre defectele sau slabiciunile tale este o parte esentiala a pregatirii pentru un interviu.

In seara dinaintea interviului, scrie o lista a intrebarilor-capcana. Apoi, cu ajutorul sugestiilor pe care le vei gasi in acest articol, incearca sa adaptezi propriile raspunsuri. Noteaza-ti solutiile gasite, invata-le si foloseste-le cu incredere a doua zi.

Care a fost cea mai mare greseala din cariera ta de pana acum?

De ce ai solicitat un interviu pentru un post in care se cere o persoana mai tanara decat tine?

De ce esti interesata de o slujba care este mai prost platita si inferioara celei pe care ai avut-o pana acum?

De ce exista o pauza de un/ doi/ cinci ani in CVul tau? De ce vrei sa parasesti actualul loc de munca?

De ce ai fost concediata?

Pari sa nu fii indeajuns de calificata pentru acest post. Esti de aceeasi parere?

Care sunt punctele tale slabe?

Spune-mi mai multe depre tine.

De ce iti doresti aceasta slujba?

Ce ai vrea sa faci in cinci ani de acum?

In ce mod/ situatii dai dovada de intiativa?

Si, adu-ti aminte, succesul interviului nu se bazeaza doar pe raspunsuri corecte, ci si pe modul in care dai aceste raspunsuri. Studiaza-ti limbajul corporal.

Care a fost cea mai mare greseala din cariera ta de pana acum? Nu spune: " Of, Doamne, nici nu pot sa ma hotarasc care ar fi aceea, atat de multe au fost!"

Incearca sa lasi impresia ca ai avut o cariera fara zdruncinaturi pana acum. Daca ai angajat o persoana care mai tarziu a furat din fondurile companiei sau ai facut parte dintr-o organizatie care a fost falimentara, nu le spune intervievatorilor, decat daca stiu deja acest lucru. In loc de acest raspuns, gandeste-te la o greseala minora, plaseaz-o in trecutul indepartat si sugereaza ca a fost o experienta de pe urma careia ai avut multe de invatat, dar ti-ai continuat cariera. Acest lucru arata, printre altele, ca esti in stare sa te descurci cu o intrebare intimidanta.

Spune: "Mi-am planificat cariera cu destula atentie, astfel incat nu am avut parte de nici un fel de catastrofe. Dar, ca toata lumea, uneori am facut greseli. De exemplu, la ultimul loc de munca, m-am aratat prea entuziasmata datorita unui anume proiect, mi-am canalizat toata energia catre acesta, uitand sa ma opresc, sa gandesc si sa planific. De atunci am invatat ca este de preferat sa fiu mai retinuta si sa gandesc inainte de a actiona, deci daca astazi ar aparea o situatie similata, stiu ca m-as descurca mult mai bine."De ce ai solicitat un interviu pentru un post in care se cere o persoana mai tanara decat tine?

Nu spune: "Stiu ca nu sunt la fel de tanara ca ceilalti candidati, dar cred ca este o sansa sa dovedesc ceea ce stiu."

Acest tip de intrebare este evident intimidanta, pentru ca se refera la varsta ta si nu la capacitatea de a lucra sau efectua un anumit tip de munca. Mentalitatea angajatorilor de schimba de-a lungul anilor, dar este cunoscut faptul ca exista cazuri in care acestia refuza sau ezita sa angajeze persoane peste 35 de ani. Tine minte ca intervievatorul este interesat de TINE si experienta ta, altfel nu te-ar fi invitat la interviu. Invata sa iti "vinzi" atu-ul, in cazul tau: siguranta si experienta. Dar poate e cazul sa te mai gandesti daca vrei sa lucrezi pentru o persoana cu astfel de atitudine.

Spune: "Din moment ce sunt mai in varsta, am o experienta mai bogata decat orice tanar candidat de aici. Dar mai important este faptul ca sunt potrivita pentru acest post. Dumneavoastra cautati pe cineva cu experienta in marketing/ design/ vanzari, iar eu am aptitudinile, cunostintele si experienta necesare.De ce esti interesata de o slujba care este mai prost platita si inferioara celei pe care ai avut-o pana acum?

Nu spune: "Pentru ca nu m-am inteles cu fostul meu sef. Era misogin si nu vroia sa ma propuna pentru promovari."

Intervievatorul are dreptul sa puna aceasta intrebare, din moment ce este neobisnuit ca cineva sa prefere o slujba cu mai putine responsabilitati si un salariu mai mic decat cea anterioara. In acelasi timp, este si o intrebare subtila, pentru ca intervievatorul incearca sa afle daca au existat incidente neplacute sau motive de reclamatii la fostul tau loc de munca. Continua sa dai raspunsuri pozitive, optimiste - nu e vorba de faptul ca fostul loc de munca era nepotrivit, dar acesta pare sa fie atat de interesant! Poti spune ca nu era un loc in care sa fi invatat indeajuns de multe lucruri, nu era un loc in care sa te simti pusa la incercare, sau ca acum vrei sa lucrezi pentru o organizatie mai mare in care sa te poti dezvolta profesional.

Spune: "Pentru ca vreau sa lucrez intr-o alta industrie, si sa lucrez pentru o companie ca aceasta. De aceea, e nevoie sa fac un pas inapoi ca sa pot merge inainte. Evident, sunt ambitioasa, dar din ceea ce stiu despre compania dumneavoastra, cei care lucreaza si dau rezultate excelente sunt recompensati prin oportunitatile de a invata si a se dezvolta."

De ce exista o pauza de un/ doi/ cinci ani in CVul tau?

Nu spune: " Am calatorit in jurul lumii" sau "Mi-am rezervat timp pentru a-mi face o familie." Adauga o explicatie.

In loc de a spune doar atat, valorifica aceasta experienta. Explica ce ai invatat in urma calatoriei in jurul lumii sau de pe urma cresterii copiilor. Nu minti cand vine vorba de familie si timpul rezervat acesteia. Intervievatorii detecteaza minciunile foarte repede , deci nu e cazul sa incerci sa iti ascunzi o parte din viata. Arata-ti partea optimista, pozitiva, sociabila.

Spune: " Am facut o scurta pauza in cariera dupa nasterea copilului, dar acum a crescut si merge la gradinita. De fapt, de curand mi-am dat seama ca experienta de mama mi-a imbunatatit extraordinar aptitudinile oraganizatorice si administrative, care sunt necesare acestui post. De exemplu"

De ce vrei sa parasesti actualul loc de munca?

Nu spune: "Pentru ca sefa mea ma enerveaza si lucreaza numai pe pile, si a inlocuit toti colegii din birou cu cunoscuti de-ai ei."

Daca ai avut parte de o experienta nefericita la locul de munca anterior, nu trambita acest lucru si nu iti critica fostul sef/ sefa, pentru ca se va reflecta negativ asupra ta. Da exemple prin care sa scoti in evidenta toate lucrurile pe care le-ai invatat dar nu uita sa mentionezi ca ai realizat ca era timpul sa faci inca un pas, catre ceva mai serios si mai important, ca aceasta slujba noua.

Spune: "In ultimii doi ani, am crescut profitul departamentului in care am lucrat cu 30%, am adus trei clienti importanti, si am prezentat o serie de articole in cadrul unor conferinte in Bucuresti. Acum sunt pregatita sa testez aceste cunostinte intr-un mediu profesional international."

De ce ai fost concediata?Nu spune: "Pentru ca compania pentru care lucram nu a facut nicodata o evaluare a angajatilor, deci nici a mea, si pur si simplu am fost tratata drept surplus la ceea ce era strict necesar."

Daca ti se pune aceasta intrebare, este important sa indici ca postul a fost eliminat din organigrama companiei, nu tu personal, si spune adevarul legat de circumstantele in care acest lucru a avut loc. Nu fii negativa. Experienta poate sa iti fi clatinat moralul si increderea in tine pentru o perioada, dar te folosesti de aceasta ocazie ca sa iti continui cariera.

Spune: "Postul meu a fost eliminat din organigrama pentru ca agentia imobiliara pentru care lucram nu si-a mai putut permite un post suplimentar, dupa ce au inchis birourile din zona Brasovului. De aceea, acum caut o pozitie similara aici."

Care sunt punctele tale slabe?

Nu spune: " Nu stiu de unde sa incep, dar, de exemplu, nu sunt foarte punctuala."

Asta este o alta intrebare-capcana, pentru ca intervievatorul iti da mana libera sa spui orice - daca esti indeajuns de naiva si nu observi acest lucru. Alege o calitate care stii ca este absolut obligatorie pentru acest post, numeste-i partea negativa "punct slab", prezint-o printr-o situatie din trecut, si apoi arata modul in care ai depasit acel "punct slab".

Nu oferi mai mult de un (1) defect, decat daca ti se cere acest lucru. Acest lucru demonstreaza o alta regula a intervievarii - nu voluntaria niciodata cu informatii negative despre propria persoana, decat daca ti se cere in mod explicit.

Spune: "Stiu ca uneori sunt sunt foarte tipicara in privinta managementului timpului, adica sunt zile in care apar la sedinte mult prea devreme. Asa ca oamenii ma pot percepe ca fiind prea zeloasa. Am invatat sa fiu mai relaxata si acum ajung la sedinte cu numai 5-10 minute inainte."

Spune-mi mai multe depre tineNu spune: "Pai am patru pisici si locuiesc impreuna cu prietenul meu."

Acesta este genul de intrebare care te poate reduce la tacere sau te poate face sa arati ca o tata care palavrageste la colt de strada, pentru ca te lasa sa raspunzi orice. Nu aduce in discutie nici un fel de detalii despre viata personala - discutia va lua o turnura lipsita de profesionalism, si vei regereta acest lucru. Descrie pe scurt cine esti, dar include numai detalii care sa se oglindeasca pozitiv asupra ta. Poti spune ca in timpul liber inveti italiana singura, ca urmezi cursuri de yoga sau ca te pregatesti sa participi la un maraton.

Totusi, cel mai important, foloseste de aceasta ocazie pentru ca sa reiterezi cum si de ce esti atat de perfect potrivita si calificata pentru acest loc de munca. Adauga cateva lucruri despre motivatia ta, de ce iti doresti acest post, sau mentioneaza alte cateva calitati care crezi ca sunt necesare slujbei.

Spune: "Dupa cum stiti, am o experienta de cinci ani ca manager, lucrand pentru cateva companii de marime medie din Romania si Germania. Una din ambitiile mele profesionale este sa conduc o echipa mai mare, intr-o organizatie multinationala. Mi-a placut sa lucrez in strainatate si as vrea sa am din nou ocazia sa imi folosesc cunostintele de germana si franceza."

Ce ai vrea sa faci in cinci ani de acum?Nu spune: "Mi-ar placea sa lucrez doar 3 zile pe saptamana, si sa am mai mult timp pentru familie" sau "Mi-ar placea sa fiu in pozitia dumneavoastra."

Oricat de ambitioasa esti, incearca sa nu pari ca vanezi slujba celui care te angajeaza. Nu este o idee buna nici sa dezvalui prea multe din planurile tale de viitor. Daca ti-ai propus ca, in cinci ani de acum, sa navighezi in jurul lumii, nu spune acest lucru cu voce tare. In loc de asta, poti spune ca ai fost intotdeauna mandra de cat de bine muncesti si ca ai vrea sa continui sa progresezi.

Spune: "Evident, sunt extrem de interesata de cursul carierei mele si imi doresc sa muncesc in postul pentru am aplicat, cat mai serios si mai eficient cu putinta. Sunt o persoana care munceste mult si are rezultate excelente de fiecare data, si sper sa fac acelasi lucru, intr-un post la nivel superior, si peste cinci ani.

In ce mod/ situatii dai dovada de intiativa?Nu spune: "Vin intotdeauna cu idei care ii plac sefului meu."

Raspunde intrebarilor generale cu exemple specifice. Explica modul in care angajatorul anterior a beneficiat de pe urma intiativei tale, si da unul sau doua exemple.

Spune: "Imi place sa pun lucrurile in miscare. De exemplu, de curand am organizat un eveniment de relatii publice, lansarea unui nou film romanesc, ceea ce a adus mai multi clienti si mai multa publicitate firmei pentru care am lucrat."

In plus, nu uita nicodata urmatoarele reguli:

1. Interviurile difera, de la foarte oficiale la neoficiale. Totusi, unele intrebari pot fi anticipate. Daca esti bine pregatita, atunci nu vei fi surprinsa de nici una dintre subiectele intrebarilor. Cauta informatii despre companie, invata cum sa te prezinti si cum sa discuti despre cerintele postului.

2. Nu raspunde cu voce joasa.

3. Raspunde scurt, dar incearca sa eviti raspunsurile "da" si "nu".

4. Nu iti fa probleme daca ai nevoie sa faci o pauza inainte de a raspunde; le arati ca gandesti si nu te repezi sa spui primul lucru

5. Nu iti fie teama sa recunosti ca nu stii un anumit lucru - dar incearca sa nu repeti situatia.

6. Nu incerca sa il imbrobodesti pe intervievator si nu minti. Fii cat mai corecta cu putinta.

7. Pregateste-te pentru intrebari ipotetice, gandeste inainte sa raspunzi.

8. Pregateste-te pentru intrebari neasteptate, facute pentru a observa cum te descurci in situatii neobisnuite.

9. Daca vrei sa pui cateva intrebari, acestea sa fie scurte si la obiect. Nu uita ca tu esti cea intervievata. La sfarsitul intalnirii, pune intrebari cu final deschis, adica intrebari la care nu s epoate raspunde prin da sau nu, adica "Imi puteti spune despre?" sau " de ce?"

10. Multumeste intervievatorului pentru timpul acordat, si cand pleci, zambeste, chiar daca nu astepti un raspuns pozitiv.

Cum ii trateaza angajatorii pe candidati

Momentul interviului se apropie si emotiile si-au facut deja aparitia. Relaxeaza-te insa si ai incredere in tine. Intervievatorii nu sunt totusi nici bau-bau, nici inchizitori, asa incat comporta-te cat se poate de natural si degajat. de Ana Placinta

Interviul este un test, unul foarte important. Asadar, asteapta-te ca angajatorii sa-ti testeze nu numai cunostintele profesionale, ci si reactia la stres sau starea de spirit. Chiar daca nu stii exact dinainte cum va decurge interviul, poti face fata cu succes angajatorilor, pregatindu-te din timp.

Multi intervievatori isi trateaza candidatii cu respect si bunavointa, astfel incat dialogul sa fie agreabil pentru ambele parti. Iar unii dintre ei au chiar o calitate speciala: in prezenta lor simti cum te relaxezi si emotiile se diminueaza. Pentru ca te simti in largul tau si simpatizezi interlocutorul, sansele de a-l impresiona prin personalitatea si aptitudinile tale, inclusiv capacitatea de comunicare, sporesc.

Din pacate, exista si intervievatori mai putin comozi si placuti. Unii stau incruntati, altii vorbesc repezit, te privesc de sus sau par sa te ignore. Indiferent de starea celui din fata ta, incearca sa respecti cateva linii de conduita.

Pastreaza-ti calmul, chiar daca esti agasata sau provocata. Raspunde politicos la intrebarile transante, incomode sau inoportune. Daca doresti sa eviti un raspuns direct sau chiar impertinent, care ti-ar putea pericilita sansele, formuleaza-l cu diplomatie. Daca angajatorul incepe sa-ti puna intrebari care nu au legatura cu postul respectiv, incearca sa revii cu tact pe linia generala de discutie, eventual contracarand printr-o intrebare in tema. Poti cere amanunte despre jobul in cauza sau sa faci o apreciere despre firma, pentru a-l readuce pe interlocutor intr-un domeniu familiar lui.

Tine cont ca persoana care iti ia interviul poate sa aiba o zi proasta. Asta nu inseamna ca are ceva cu tine personal, de te priveste atat de incruntat si vorbeste cu severitate. Ideal ar fi sa nu te lasi influentata prea mult de starea de spirit a persoanei care te intervieveaza. Nu-ti pierde cumpatul si mizeaza pe atuurile tale, doar te afli acolo pentru a te prezenta in cea mai buna postura a ta.

In unele cazuri, s-ar putea chiar ca angajatorul sa te bombardeze cu tot felul de intrebari si sa te incolteasca, pentru a testa modul in care reactionezi in situatii tensionate si stresante. Daca acestea caracterizeaza in buna parte jobul, intervievatorul are acum ocazia sa observe destul de exact tipul tau de personalitate si atitudinea pe care o adopti in astfel de imprejurari. Rationamentul este urmatorul: mai bine te "bumbaceste" el acum si treci testul, decat sa ajungi in situatia de a te angaja si de a nu face fata solicitarilor si presiunilor postului.

In concluzie, chiar daca atmosfera este mai incordata, ramai calma si trateaza-l pe interlocutor cu respect si politete. Intentia angajatorului poate sa fie de a te "scoate din pepeni", dar tu esti cea care decide cum sa reactioneze.

Cum sa salvezi un interviu

Publicat la data de 11.09.2003

Sunt multe moduri prin care un interviu poate sa esueze. Fie ajungi tarziu, fie ai o pata pe camasa. Sau, din greseala, insulti familia interlocutorului. Ei bine, din pacate, toate aceste au impact drastic asupra interviului, iar situatia nu e din start, prea roz.www.job.ro

Cateodata, e adevarat, nu exista o explicatie clara de ce un interviu nu a decurs bine deloc. Cateodata, orice ai face sau spune e, parca, in zadar; interviul, pur si simplu, esueaza. "Ceva" comploteaza si iti innoada limba, iar spontaneitatea de care esti atat de mandra s-a volatilizat, lasandu-te timida, doritoare de a deveni simpatica, nereusind altceva decat sa faci totul invers.

Nu intra in panica!!! - mai poti salva interviul.

Primul pas: Ia o pauza, inspira si... zambeste. Limbajul corpului are un rol principal intr-un interviu. Daca incerci sa iti relaxezi umerii si sa oferi un zambet interlocutorului te vei simti mult mai confortabil... si de asemenea si cel care te intervieveaza. Zambetul te ajuta sa fii mai energic si mai increzator - toate acestea iti dau o nota buna in timpul unui interviu. Sa nu uiti ca o persoana care zambeste pare o persoana optimista. Iar o persoana optimista este dorita pretutindeni.

Acum ca suntem zambitori, deci usor mai decrispati, hai sa vedem ce tehnici putem folosi pentru a redresa situatia.

Pune intrebari intervievatorului.Daca simti ca pur si simplu nu reusesti sa dai raspunuri corecte intervievatorului, incearca sa schimbi tactica, si pune tu cateva intrebari.

Daca pentru moment reusesti sa intorci atentia catre intervievator, va exista sansa sa te aduni si sa iti pui in ordine ideile. De asemenea, il va face pe interlocutor sa vorbeasca poate putin mai mult dandu-ti niste idei despre tipul persoanei pe care compania respectiva il cauta.

Asigura-te ca vii cu astfel de propozitii pregatite de acasa si ca au sens in contextul respectiv:Care este cel mai placut lucru de a lucra in aceasta companie?Cum este mediul de lucru in companie?Cum arata o zi de lucru in departamentul...?

Ia pulsul situatieiDaca interlocutorul pare plictisit sau ramane rece la ce spui tu, nu este totul pierdut.

Opreste-te, si intreaba daca raspunzi la obiect. Astfel eviti sa vorbesti despre tot felul de prostii si ajungi sa le spui ce ii intereseaza de fapt. Mai mult, sinceritatea ta va impresiona placut, iar franchetea ii va convinge ca esti un om cu picioarele pe pamant, nu unul care nu are nimic de spus.

In cazul in care ai inteles gresit intrebarea sau intrebarea nu a fost forumulata intr-o forma destul de clara, nu te chinui sa dai un raspuns cat mai bun - pur si simplu cere clarificari.

Daca tot ai impresia ca interviul nu merge prea bine, rupe firul discutiei, delicat, dar ferm, si intreaba daca il intereseaza ceva anume sau are intrebari despre tine ca si candidat. Astfel vei avea mai putine griji despre impresia pe care o lasi.

Tragand linie: daca cel care tine interviul pare plictisit sau neatent, formuleaza raspunsurile scurt si cere parerea despre ce ai spus.

Putina flatare te va duce departeOricui ii place sa fie flatat, chiar si personalului de resurse umane. Deci pentru a-l bine dispune pe intervievator, complimenteaza-l. Atentie, insa, nu forta nota, ci, pur si simplu leaga-te de ceva concret. Evita ridicolul.

Spune ceva dragut despre companie, locatia biroului, vederea de la fereastra - ceva care sa il faca sa se simta bine. Faptul ca oferi un compliment denota ca esti o persoana optimista - o atitudine, cum spuneam, des cautata de specialistii in recrutare.

Un compliment despre companie are "valoare adaugata", fiind o sansa sa arati ca ti-ai facut temele acasa despre firma respectiva.

O observatie: Complimentele tale sa nu sa se transforme intr-o lingusire personala si evidenta. Daca dintr-o data vei incepe sa lauzi tunsoarea intervievatorului, vei parea un lingusitor si doar atat. Cel mai bun este un compliment simplu si "cuminte", spunand cat de prietenoasa pare lumea din firma si ce atmosfera buna se degaja. (Asta numai daca, evident, simti acest lucru. Nu poti face o gafa mai mare decat sa vorbesti despre "atmosfera prieteneasca" intr-o companie in care citesti orice altceva, numai prietenie nu in ochii angajatilor de pe coridoare).

Cand ai zile proaste, retine: Nu tu esti problema de fiecare data. Dintr-un motiv simplu: si tu, si cel care iti ia interviul, sunteti oameni, cu zile bune si proaste.

Daca simti ca ai facut tot ce ai putut insa nu simti ca l-ai "incalzit" pe angajator atunci mentine-te demn si mergi mai departe, nu este sfarsitul lumii!

Poate ca intervievatorul s-a certat azi dimineata cu sotul/sotia sau nu se simte prea bine. Sau pentru oarecare motiv nu e intr-o dispozitie prea buna.

Sunt o gramada de motive pentru indipozitia lui... majoritatea fara legatura cu tine. Nu iti pierde speranta si nu lasa deznadejdea sa te doboare. Prezinta-te cat mai bine si nu te mai ingrijora pentru lucrurile pe care nu le poti controla.

Important este ca tu sa iti pastrezi demnitatea in proprii ochi, in primul rand. Acest lucru conteaza cel mai mult. Pentru a face fatza noului loc de munca, sau, in unele cazuri...urmatorului interviu.

Nu te panica: Undeva, e un loc de munca, special pentru tine!

Slujbe pe care le pierzi

Publicat la data de 02.10.2003

Fie ca iti place fie ca nu, a fi respins face parte din viata de zi cu zi, mai ales atunci cand este vorba de cautarea unui loc de munca. Oricat de multa experienta ai avea sau cat de pregatit ai fi, una sau mai multe respingeri sunt inevitabile. Dar exista si o parte buna. Totul sta in a invata cum sa te descurci in astfel de situatii, sa iti mentii o atitudine pozitiva si sa folosesti o astfel de respingere in folosul tau cu urmatoarea ocazie.www.job.ro

Atunci cand nu esti de vinaAi avut un interviu super. Aptitudinile tale sunt pe masura cerintelor, insa totusi nu obti respectivul post. Singurul lucru care iti vine in cap este intrebarea: "De ce?".

Faptul ca nu ai fost angajat nu inseamna ca este vreo problema cu tine. De exemplu este foarte posibil ca cineva cu relatii sa fii luat postul tau, insa nu trebuie sa generalizezi aceasta idee. Chiar daca in Romania de azi se poate intampla asa ceva, majoritatea companiilor private nu fac acest lucru.

Asa ca incearca sa mobilizezi persoanele pe care le cunosti. Fosti colegi, prieteni sau colegi de profesie pot sa te ajute in gasirea unui loc de munca. Nu vorbesc aici de garantarea unui post, insa o simpla recomandare din partea lor poate fi de mare ajutor.

Cand tu esti de vinaPentru unele persoane e dificil sa accepte ca au fost refuzati datorita experientei precare, aptitudini necorespunzatoare sau ca nu au stiu sa se descurce la interviu.

Aici ai nevoie de o critica obiectiva si constructiva pentru a analiza corect motivul pentru care nu ai primit respectivul loc de munca. Apoi incearca sa iti acoperi "gaurile" pentru a avea sanse marite data viitoare.

Intreaba-i pe cei care te-au intervievat cum ai fi putut sa iti maresti sansele. Inscrie-te la un curs pentu a-ti imbunatati aptitudinile sau refa-ti CV-ul pentru a compensa slabiciunile care se pot observa. Ai putea ruga un prieten sa exersati un interviu.

Joaca-ti sansa In ziua de azi, personalul de recrutare primeste cateodata sute de CV-uri pentru un singur post. Astfel ca trebuie sa-l faci cumva pe al tau sa iasa in fata. Dar aici nu te ajuta faptul sa-ti treci in plus cat mai multa experienta de munca, dimpotriva, cu timpul va fi mai greu. Incearca sa fii tu insati, sa-ti completezi CV-ul cu tot ce esti tu in stare sa faci in realitate. In primul rand roaga pe cineva in care ai incredere sa se uite pe CV si sa il "critice".

De asemenea este bine sa te interesezi cat poti de repede de posturile libere, pentru a trimite CV-ul la timp si a fi programat pentru un interviu. Apoi, cateva zile mai tarziu da un telefon pentru a intreba despre disponibilitatea postului, marindu-ti astfel sansele de a fi chemat la interviu.

Nu e nimic personal. E vorba de afaceri.Un interviu nu este un concurs de popularitate. Cei care il sustin o sa iti spuna in fata daca esti o persoana potrivita pentru ei sau nu.

Daca nu se arata interesati de tine, nu o lua personal. Nu inseamna ca intervievatorul nu te-a placut sau ca nu esti un bun specialist. Pur si simplu au gasit persoane care se potrivesc foarte bine postului.

Capul sus si nu te lasa! Tine minte, refuzul este doar un pas inainte pe drumul catre un nou post.

Cum sa treci un interviu pentru angajare?Partea I

Publicat la data de 09.10.2003

Pentru multi dintre noi, trecerea de un interviu este cea mai tematoare parte in gasirea unui loc de munca. Dar acesta este singurul mod de a demonstra angajatorului, ceea ce suntem in stare sa facem, pregatirea noastra.job.ro

Interviurile sunt mult mai flexibile decat unele aplicatii sau testeFoloseste aceasta flexibilitate in favorea ta, asa cum faceai in privinta testelor, unde anxietatea se reduce, iar posibilitatea de a improviza e mult mai usoara.

Incepe cu ceea ce crezi ca intervievatorul vrea sa afle. Trebuie sa te gandesti ca reprezinti un risc pentru angajator. Angajarea unei persoane nepotrivite este destul de scumpa in termeni de productivitate: compania pierde bani pentru pregatire si pentru gasirea altei persoane mai bine pregatita. Pentru a diminua acest risc, intervievatorul incearca sa selecteze oameni care sunt motivati, inteleg care sunt cerintele locului de munca si dovedesc ca au pregatire in domeniul respectiv.

Demonstreaza ca te-ai documentat despre firma inainte de interviu, imbraca-te corespunzator si ai un comportament profesionist - ceea ce nu inseamna ca ii spui intervievatorului pe nume - nu mesteca guma si nu fuma, asculta foarte atent si multumeste-i intervievatorului la sfarsitul intalnirii. De asemenea, spre sfarsitul interviului exprima-ti interesul tau pentru acel loc de munca.

Dovedeste ca ai inteles cerintele locului de munca si ca poti sa le satisfaci prin explicarea pregatirii pe care o ai, punand intrebari la obiect despre genul/tipul serviciului si despre perioada de pregatire.

Intrebari de baza intr-un interviuUna dintre cele mai usoare modalitati de a te pregati pentru un interviu este sa te antrenezi cu un prieten. Pentru aceasta parte, iata cateva din cele mai uzuale intrebari intr-un interviu:De ce ai optat pentru acest loc de munca?Ce stii despre acest loc de munca sau companie/fima?De ce ti-ai ales aceasta cariera/meserie?De ce te-as angaja?Ce ai face intr-un moment de criza/stres la locul de munca?Cum te-ai descrie pe tine insuti/insati ca persoana?Ce ti-ar place sa-mi spui despre tine insuti/insati?Care sunt cele mai importante "tinte" ale tale?Care sunt cele mai mari slabiciuni ale tale?Ce tip de serviciu ti-ar placea cel mai mult?Care sunt interesele tale in afara serviciului?Care tip de serviciu te-ar tenta cel mai putin?Care ar fi compromisul care ti-ar da cea mai mare satisfactie?Care a fost cea mai mare greseala a ta?Ce ai schimba in viata ta, in trecut?Ce cursuri ti-au placut cel mai mult/putin in scoala?Ce ti-a placut mai mult sau mai putin la ultimul loc de munca?De ce ai plecat de la ultimul loc de munca?De ce ai fost concediat/a?Cum se intrepatrunde pregatirea, educatia ta cu cerintele acestui loc de munca?Care sunt scopurile tale?Cum planuiesti sa le atingi?Ce speri ca vei face in urmatorii 5 - 10 ani? Ce salariu te astepti sa ai?

Cum sa treci un interviu pentru angajare?Partea a II-aPublicat la data de 16.10.2003

Strategii de raspunsuri la intrebarile de la interviu.

Esential: Strategia de raspunsuri la intrebarile intervievatorului trebuie sa se axeze pe discutia despre locul de munca si pe abilitatea ta de a te descurca si de a nu lasa sa te blocheze nici o intrebare. Daca esti intrebat de ceva direct, mentioneaza ceva legat de locul de munca. Daca te intreaba de vreo slabiciune de a ta, indreapta raspunsul catre motivele care te-au determinat sa parasesti un loc de munca de curand, fara a intra prea mult in detalii: ca lucrai prea mult, te ocupai prea mult de detalii etc. Daca te intreaba de vreo anumita disfunctionalitate sau ceva neplacut din trecutul tau, cazierul tau, vreo corigenta la scoala, faptul ca ai fost concediat, fii pregatit sa raspunzi "din experienta pe care am adunat-o" si "acum sunt in pozitia de a lucra mult mai bine". Evita sa raspunzi la intrebarile nepotrivite.

Intrebari pe care le poti adresa intervievatoruluiPana acum am discutat numai despre intrebarile pe care le adreseaza intervievatorul, dar un interviu va fi o discutie de ambele parti. Ai nevoie sa afli cat mai multe despre locul de munca, pentru a sti daca intr-adevar vrei acel loc sau nu. Gandeste-te cat este de frustrant sa-ti cauti de lucru, nu poti ocupa nici un post si-ti dai seama abia dupa saptamani ca nu-ti place locul si ceea ce trebuie sa faci si trebuie sa-ti cauti altceva imediat. Iata cateva intrebari pe care ai putea sa le adresezi intervievatorului:Cum se deruleaza o zi de lucru aici, la firma?Sunt in subordinea cuiva? As putea sa cunosc aceasta persoana?O sa am pe cineva in subordinea mea? As putea sa cunosc si eu aceste persoane?Cat de important este acest post pentru firma dumneavoastra?Ce program de pregatire oferiti?Ce oportunitati de a avansa oferiti?De ce persoana care a lucrat pe acest post a plecat?Ce face aceasta persoana acum?Care este cea mai mare provocare a acestei pozitii?Ce planuri are firma dumneavoastra in privinta? (Aici mentionezi ceva despre firma) Dupa ce ai folosit aceste intrebari, asculta cu mare atentie raspunsurile intervievatorului si daca este posibil puncteaza-le cu cate ceva din experienta si educatia ta.

Ai observat, de altfel, ca acele intrebari despre salariu sau alte beneficii nu sunt incluse in aceasta lista. Trebuie sa te concentrezi, la primul interviu, pe firma si pe ceea ce trebuie tu sa faci, nu cum vei fi platit si cu cat. Aceste informatii iti vor fi oferite la momentul oportun si de catre persoana in masura in care doreste sa ti le dea. Odata ce ti s-a oferit acel post, vei putea negocia salariul si modalitatea de plata.

La sfarsitul interviului, trebuie sa stii care va fi urmatorul pas: fie vei suna la firma ca sa obtii mai multe informatii sau te vei duce si la alte interviuri si apoi va fi luata o decizie finala.

Incearca sa termini intr-o nota cat mai buna pentru tine, punctand cat de interesant si de potrivit va fii acel post pentru tine.

Imediat dupa interviu noteaza-ti ceea ce a decurs bine si ce nu, dar si ce trebuie sa imbunatatesti. Ca sa-ti arati interesul pentru acel post, trimite intervievatorului o scrisoare de intentie cu anumite puncte, informatii care au fost omise la interviu si multumeste-i inca odata pentru atentia pe care ti-o acorda.

Aminteste-ti ca cineva o sa te angajeze, este posibil sa fie chiar persoana cu care tocmai ai vorbit!

Greseli la interviu

Publicat la data de 19.09.2002

Te-ai pregatit constiincios pentru interviu, dar ai totusi emotii de frica sa nu gresesti. Relaxeaza-te si zambeste. Identifica posibilele greseli pe care le poti face la un interviu si incearca sa le eviti. de Ana Placinta

Ai deja in fata o lista intrega cu lucruri de care trebuie sa tii cont atunci cand te prezinti la un interviu. Dar sa o luam si invers - ce greseli facute pe parcurs ii impresioneaza in mod neplacut pe angajatori. Iata o lista cu cele mai frecvente; stiind care sunt, vei fi mai atenta sa nu cazi in propria-ti capcana.

Ai un aspect neglijent sau neadecvat momentului. Compune-ti un look profesional si citeste sfatul specialistului legat de vestimentatia potrivita la un interviu >>.

Intinzi mana moale cand faci cunostiinta cu interlocutorul tau. Nu trece cu vederea acest gest aparent banal. Click aici >>

Intarzii la interviu.

Ai o atitudine pasiva si indiferenta, lipsita de entuziasm si hotarare.

Nu ai incredere in tine.

Vorbesti incet si fara vlaga, prea tare, pe un ton afectat sau ascutit.

Nu iti exprimi ideile cu claritate.

Dai raspunsuri evazive la intrebarile interlocutorului.

Manifesti lipsa de interes fata de postul oferit.

Eviti privirea interlocutorului.

Ai o mina mohorata, trista.

Nu cunosti aproape nimic despre activitatea/profilul firmei respective.

Deschizi prima discutia despre salariu si alte beneficii.

Fugi de responsabilitati.

Nu ai stabilite obiective si teluri clare in cariera.

Dai dovada de prejudecati si gandire limitata.

Lasi impresia ca doresti o slujba pe termen scurt, fara sa te implici prea mult.

Nu arati interes fata de proiectele companiei.

Iti vorbesti de rau fostii sefi si colegi.

Exagerezi sau minti.

Ai o atitudine agresiva, de atoatestiutoare.

Te joci nervos cu pixul, suvitele de par, ceasul etc.

La final, nu ii multumesti intervievatorului pentru timpul si atentia acordate.

Proba de foc - interviulPrezinta-te la superlativ

Publicat la data de 07.03.2003

Lasa emotiile deoparte. Pregateste-te pentru interviu si vei capata mai multa incredere in tine. Atunci este momentul sa te arati in cea mai buna forma a ta.de Ana Placinta

Interviurile sperie putin, e adevarat. Daca insa te pregatesti cum se cuvine pentru concurs, vei putea anticipa aproape fiecare moment si reactiona adecvat. Iar leacul impotriva emotiilor sta in capacitatea ta de a sti cum sa te prezinti si cum sa actionezi.

Primul pas conteaza. La propriu, interviul depinde de primul pas pe care il faci in camera. Pentru ca acesta este momentul in care tu si intervievatorul veti face cunostiinta, iar prima impresie se formeaza in doar cateva zeci secunde. Asadar, intra cu o mina zambitoare (desigur, nu cu gura pana la urechi), mergi dreapta si cu un pas usor si elastic. Nu da buzna, de parca te urmaresc creditorii pe hol, nici nu-ti undui soldurile, miscarile lascive nu-si au rostul.

Prezinta-te si da mana ferm, dar fara sa-ti incerci fortele ca la skandenberg. Daca stii ca de obicei mainile iti transpira din cauza emotiei si/sau ai circulatia periferica deficitara, ia masuri inainte sa intri. Mergi la toaleta si spala-ti mainile cu apa calda, apoi sterge-le bine cu o batistuta de hartie si freaca-le energic una de alta pana simti ca se incalzesc. Daca sunt inca umede, mai sterge-le inca o data cu o alta batistuta. Astfel, iti vei pastra mainile calde si uscate cel putin pana in momentul in care trebuie sa dai mana cu interlocutorul.

De regula, intervievatorii te invita sa te asezi imediat ce au fost facute prezentarile. Daca respectivul a omis acest lucru, asteapta sau cere permisiunea, inainte sa iei loc pe scaun. Nu se stie, s-ar putea ca intervievatorul sa intentioneze sa te duca intr-un tur al firmei si sa trebuiasca sa te ridici la jumatate de minut dupa ce te-ai asezat.

Nu-ti pune geanta/servieta pe biroul intervievatorului si nici nu incepe sa plasezi acolo alte lucruri personale (carnetel, pix etc.). Echivaleaza cu o intruziune in spatiul personal si va fi perceputa ca atare, reactia (chiar daca una subcontienta) fiind de respingere. Asaza-ti geanta/servieta langa scaun, nu e prea eleganta nici agatarea lor de spatarul lui. Daca biroul e suficient de lat, poti nota in carnetel pe marginea lui, dar nu-ti imprastia lucrurile peste tot. In acest sens, fii atenta la dispunerea obiectelor personale ale intervievatorului pe birou. Astfel, incearca sa nu incalci "ultima froniera", obiectul situat cel mai aproape de tine pe birou (in varianta in care stati fata in fata).

Evita momentele stanjenitoare de la inceput, cum ar fi cautatul pixului in geanta sau frunzaritul si fosnitul foilor din portofoliu. Inainte de a intra, scoate-ti mapa cu toate documentele necesare - ar putea fi grupate cu semne colorate/agrafe pentru a le indentifica/extrage mai usor. Prinde-ti pixul de marginea mapei sau pune-l intr-un buzunar exterior al gentii, unde ajungi foarte repede.

Ia atitudine. Priveste-ti interlocutorul in ochi si stai dreapta pe scaun, dar relaxata. Pozitia indica o atitudine deschisa si incredere in tine. Inclina usor inainte partea superioara a corpului, pentru a-ti arata interesul fata de intervievator si spusele lui. Nu incrucisa bratele intr-o atitudine defensiva si tine palmele la vedere, pe genunchi sau pe marginea biroului. Daca ai emotii si stai suficient de aproape de birou, transfera toata nelinistea mainilor asupra picioarelor. Dar asigura-te ca miscarile lor nu vor fi percepute de interlocutor.

Mainile trebuie sa stea cuminti: nu tacani cu pixul, nu-ti aranja parul, nu-ti invarti suvite pe degete, nu te juca cu margelele/lantisorul, nu le duce la fata. Dupa o asemenea lista de interdictii, te intrebi totusi ce ai putea face cu ele. Ei bine, ai putea sa notezi cuvintele cheie ale interviului sau o intrebare pe care doresti sa o adresezi intervievatorului. Fii atenta insa. Aceste notite trebuie facute rapid, succint, pentru a nu pierde contactul vizual prea mult timp.

Asculta cu ambele urechi. Ti se pare de la sine inteles? Gandeste-te acum de cate ori ai "auzit" vorbele celorlalti, dar nu le-ai "ascultat". Concentreaza-ti atentia asupra interlocutorului si asupra vorbelor lui si cauta sa le intelegi. Nu da din cap; daca nu ai inteles ceva, cere lamuriri. Adreseaza intrebari deschise - "Cum...?", "Ce?", "De ce?" care cer un raspuns complex, pentru a obtine cat mai multe informatii. Asigura-te ca ai receptionat corect mesajul prin intrebari de control: "Asta inseamna ca?", "Vreti sa spuneti ca?" etc.

Interviul este un dialog, asa incat participa cu reactii, raspunsuri si intrebari la conversatie. Fii atenta la tonul vocii interlocutorului, pentru a sti cand sa intervii. De regula, acesta tinde sa scada si apare o mica pauza, atunci cand un vorbitor a terminat ce avea de spus si asteapta raspunsul celuilalt. In unele cazuri insa, pauza poate insemna ca vorbitorul se gandeste sa mai adauge ceva si ar fi bine sa-l lasi sa continue. Pentru control, fii atenta si la limbajul non-verbal. De multe ori, semnalul ca este randul tau vine prin contactul vizual.

Raspunde si intreaba. Raspunde sincer si la obiect la intrebarile intrevievatorului. Daca unele intrebari ti se par incomode sau neavenite, formuleaza un raspuns politicos, dar ferm, din care sa reiasa opinia ta. Unii intervievatori isi incoltesc chiar interlocutorii cu intrebari capcana, pentru a testa reactia lor la presiune si stres. In acest caz, dovedeste ca iti poti pastra calmul si bunele maniere in orice situatie. Pentru a sti cum sa raspunzi la intrebarile problematice care pot interveni in timpul interviului, citeste articolul "Raspunsuri destepte pentru intrebari dificile".

Nu raspunde pe nerasuflate, acorda-ti putin timp sa te gandesti la intrebare si la raspuns. Daca nu iti este clara intrebarea, solicita informatii suplimentare, pentru a evita un raspuns care sa te dezavantajeze. Aminteste-ti de anii de scoala. Formuleaza raspunsul incepand cu enuntul/prima parte a intrebarii, de exemplu: "Care este slujba ideala pentru tine?" - "Slujba ideala pentru mine este/Pentru mine slujba ideala inseamna". Acest artificiu iti permite si sa castigi timp de gandire.

La randul tau, solicita orice informatie pe care o consideri necesara in legatura cu jobul si la care nu ai aflat raspuns in timpul interviului sau in perioada pregatitoare. Totusi, la primul interviu evita intrebarile despre salariu si alte beneficii, daca intrevievatorul nu a deschis el insusi subiectul. De exemplu, intreaba care sunt oportunitatile pentru cariera/formare profesionala oferite de acel post; ce maniera de lucru implica: individuala, in echipa, mixta; cum vede angajatorul aportul tau in solutionarea problemelor companiei etc. Dupa caz, adreseaza din intrebarile pregatite dinainte sau pe cele notate pe carnetel in timpul interviului.

Scoate-ti in evidenta atuurile. Daca esti o persoana sociabila care se adapteaza bine muncii in echipa, lasa sa se intrevada acest lucru. Lauda-te putin sau fa-ti reclama (ti se pare ca suna mai bine?) la momentul oportun, dar nu exagera. Daca vine vorba de viteza de scriere la calculator, poti mentiona ca bati in medie 500 de caractere pe minut. Sau daca discutati de un job care implica primirea delegatilor din strainatate, poti accentua ca stii cinci limbi straine. Tu te cunosti cel mai bine, astfel incat puncteaza in timpul interviului pe acele calitati si cunostinte care te indica persoana cea mai potrivita pentru respectivul post.

Mai ai emotii? Aminteste-ti ca un proverb oriental spune ca exercitiul face maestrul, asa incat pregateste-te consecvent pentru scopul tau.

Trimite semnale potrivite

Publicat la data de 06.06.2002

In viata profesionala, limbajul nonverbal si paraverbal conteaza cel putin in aceeasi masura ca si cel verbal. Gesturi, mimica, intonatie, tonul vocii, ticuri carora aparent nu le dai importanta iti pot influenta imaginea, dar si afacerile, mai mult decat crezi. de Ana Placinta

Un zambet deschis, o strangere de mana ferma, pastrarea contactului vizual si succesul iti este in mare parte asigurat. Aplica tehnicile de comunicare nonverbala in avantajul tau, pentru a-ti consolida relatiile cu colegii si partenerii de afaceri.

Studiaza-te in oglinda in timp ce vorbesti la telefon, pentru a-ti observa mimica si gesturile. Vei observa cu siguranta unele elemente care nu te entuziasmeaza deloc- te incrunti prea mult, ai o mina plictisita/posomorata/preocupata, ai anumite ticuri etc. In mare parte, aceasta este imaginea pe care o oferi celorlalti si atunci cand le vorbesti fata in fata. Incearca sa iti controlezi unele dintre gesturile pe care le faci in mod inconstient (cum ar fi scarpinatul dupa ureche/ jocul cu suvitele de par) sau reactiile fetei (cand simti ca te incrunti, destinde-ti trasaturile). In acest fel, cei din jur te vor percepe ca pe o persoana increzatoare, relaxata si echilibrata.

Cand dai mana, intinde-o ferm, cu palma dreapta, ca de la egal la egal. Palma orientata in jos, arata ca vrei sa-ti domini interlocutorul, iar daca podul palmei este indreptat in sus arata deschidere, dar si supunere. Iar o mana moale si umeda (de multe ori cele doua sunt asociate) indica timiditate, neincredere. Daca de obicei iti transpira mainile, sterge-te cu un servetel sau odihneste-ti mana de-a lungul corpului, atingand foarte discret poalele sacoului sau fusta, inainte de a intra in incapere sau de a da mana cu cineva.

Pastreaza contactul vizual in timpul conversatiei. Daca privirea persoanei respective te intimideaza, fixeaza un punct aflat in mijlocul fruntii. Vei da impresia ca o privesti in ochi, iar tu te vei simti confortabil.

Nu subestima niciodata puterea unui zambet. Dar tine cont ca zambetul sincer, din inima, inseamna sa zambesti si cu ochii, sa iti destinzi toate trasaturile fetei, nu doar sa-ti dezvelesti dantura.

Indreapta-ti corpul spre partenerul de discutie pentru a confirma interesul pe care il acorzi, fie ca stai jos sau in picioare. Daca te afli la o masa, stai dreapta pe scaun, rezemata sau nu de spatar, dar fara sa te tolanesti ca intr-un sezlong.

Intareste-ti cuvintele prin gesturi ale mainilor, fara a exagera cu miscarile. Tine mainile cu palmele in sus, pozitia deschisa exprima sinceritatea si deschiderea. In schimb, gesturile de autoritate, forta si dominare se fac cu palmele orientate in jos.

Controleaza-ti gesturile si ticurile nervoase. Nu te juca cu pixul, nu bate darabana pe marginea mesei, nu iti trece mana prin par, nu-ti pune mainile la gura (decat cand casti) sau pe fata etc. Daca esti prea surescitata, tine-ti mainile strans impreunate (nu incrucisate), fara sa ti le freci insa, sau ia notite pe un carnetel.

Nu tine bratele si/sau picioarele incrucisate. Interlocutorul poate interpreta aceasta atitudine ca pe o dezaprobare, nesiguranta, respingere, defensiva, nervozitate sau incordare.

Imbraca-te potrivit cu imaginea pe care doresti sa o impui despre tine, dar simte-te bine in hainele tale. Daca te simti stinghera in ele, chiar si un costum Armani nu iti va oferi titlul de "cea mai bine imbracata femeie de afaceri". Si tine cont de detaliile care alcatuiesc un look profesional.

Inregistreaza-ti vocea in timp ce citesti cu voce tare sau vorbesti cu cineva si asculta apoi caseta. Daca nu esti multumita de ce auzi - cuvinte sacadate, balbaieli, pauze mari, sunete ascutite etc, fa exercitii de dictie si respiratie ca sa iti imbunatatesti tonul si intonatia vocii.

Controleaza-ti tonul vocii in timpul discutiilor, mai ales cand sunt in contradictoriu. Cand simti ca te enervezi, respira adanc si coboara incet vocea. Unui ton ridicat i se raspunde cu unul si mai ridicat si tot asa pana la cearta. Daca insa vorbesti cu voce joasa, interlocutorul va fi obligat sa iti raspunda in acelasi mod.

Chiar daca poate parea neobisnuit, fii atenta si la felul in care razi. Afacerile nu inseamna nici pe departe sa te lipsesti de simtul umorului, ba chiar trebuie sa iti amintesti de el. Dar un ras prea zgomotos sau care seamana cu un chitait nu face deloc o buna impresie.

Intalnire unu la unu: interviul de angajare

Prima impresie

HYPERLINK "http://www.121.ro/content/show_article.php3?article_id=24&page_nr=3"

INCLUDEPICTURE "http://www.121.ro/images/themes/cariera_grena/cariera_a_3.gif" \* MERGEFORMATINET

HYPERLINK "http://www.121.ro/content/show_article.php3?article_id=24&page_nr=4"

INCLUDEPICTURE "http://www.121.ro/images/themes/cariera_grena/cariera_a_4.gif" \* MERGEFORMATINET

Interviul este pasul cel mai important pe care il ai de facut atunci cand vrei sa obtii un loc de munca. Dupa ce ai trimis CV-ul si scrisoarea de intentie ai fost probabil chemata la interviu. Este o intalnire in care trebuie sa il convingi pe potentialul tau angajator ca esti persoana cea mai potrivita pentru compania respectiva. Intampina intervievatorul cu un zambet larg si cu o strangere ferma de mana.

Fii prietenoasa si placuta. Vorbeste clar, direct si politicos. Obiectivul interviului este sa impresionezi atat prin personalitatea ta, cat si prin calificarea pe care o ai astfel incat sa ti se ofere postul.

Fii atenta la gesturi si la cuvintele pe care le folosesti. Aseaza-te pe scaun dupa ce ai fost invitata sa o faci. Stai cu spatele drept si priveste interlocutorul in ochi. Asculta cu atentie ceea ce ti se spune. Nu fuma si nu mesteca guma, chiar daca intervievatorul pare sa fie de acord cu aceasta.

Nu lasa ca urmatorii factori negativi sa iti pericliteze pozitia in obtinerea postului dorit:

o tinuta neingrijita o atitudine agresiva sau plictisita incapacitatea de a iti exprima gandurile clar, dictie proasta sau greseli gramaticale lipsa de entuziasm lipsa increderii in propriile forte interes major pentru recompense lipsa de maturitate criticarea fostilor sefi sau colegi lipsa intrebarilor despre companie sau despre post atitudine persistenta, de genul "Ce puteti face pentru mine?"

Intalnire unu la unu: interviul de angajare

Intrebari

INCLUDEPICTURE "http://www.121.ro/images/themes/cariera_grena/cariera_a_2_sel.gif" \* MERGEFORMATINET

HYPERLINK "http://www.121.ro/content/show_article.php3?article_id=24&page_nr=3"

INCLUDEPICTURE "http://www.121.ro/images/themes/cariera_grena/cariera_a_3.gif" \* MERGEFORMATINET

HYPERLINK "http://www.121.ro/content/show_article.php3?article_id=24&page_nr=4"

INCLUDEPICTURE "http://www.121.ro/images/themes/cariera_grena/cariera_a_4.gif" \* MERGEFORMATINET

121 iti spune care sunt cateva dintre lucrurile pe care reprezentantii unei companii le urmaresc la un potential angajat ca tu sa faci fata mai usor la interviu. Toate intrebarile care ti se pun au o motivatie serioasa si este recomandabil ca raspunsurile tale se fie in concordanta. Nu trebuie sa presupui ca intervievatorul stie cum sa obtina informatia cautata folosindu-se de diverse intrebari cu substrat. Mai degraba raspunde-i tu clar, ca sa nu pierdeti timpul. Nu te feri sa pui si tu intrebari despre viitoarea slujba- demonstreaza cat esti de interesata.

Fii pregatita sa raspunzi la intrebari de genul:

De ce sunteti interesata de aceasta pozitie?

De ce doriti sa lucrati in compania noastra?

Care sunt obiectivele dvs. pe termen scurt? Dar pe termen lung?

Unde va vedeti intr-o perioada de cinci ani?

Ce stiti despre compania noastra?

Ce puteti face pentru compania noastra?

De ce vreti sa plecati de la locul de munca actual?

Ce contributii aveti la locul de munca actual sau ati avut la locurile de munca anterioare?

Care sunt punctele dvs. slabe? Dar cele forte?

Care sunt interesele dvs. personale sau hobby-urile dvs.? Se va putea integra bine candidatul in colectiv astfel incat sa nu apara probleme?Este o persoana de incredere pe care te poti baza in fiecare zi? Daca nu, atunci nu-si va vedea de treaba. Daca are probleme personale va fi prezent doar fizic, dar nu si mental.Daca este proaspat absolvent, cum poate sti daca asta e ceea ce isi doreste sa faca cu adevarat? Daca postul scos la concurs implica stress, ore suplimentare si termene greu de respectat, cum va face fata candidatul? Daca aplicantul a lucrat foarte mult timp intr-un anumit mediu va putea sa se adapteze unui nou climat de munca si unui nou stil de management? Cat de dornic este candidatul sa invete lucruri noi?

Ai facut tot ceea ce era posibil pentru obtinerea postului daca ai raspuns satisfacator la cele doua intrebari majore ale intervievatorului:

De ce sunteti interesat(a)de aceasta companie?

Ce ne puteti oferi?

Intalnire unu la unu: interviul de angajare

Raspunsuri

HYPERLINK "http://www.121.ro/content/show_article.php3?article_id=24&page_nr=2"

INCLUDEPICTURE "http://www.121.ro/images/themes/cariera_grena/cariera_a_2.gif" \* MERGEFORMATINET

INCLUDEPICTURE "http://www.121.ro/images/themes/cariera_grena/cariera_a_3_sel.gif" \* MERGEFORMATINET

HYPERLINK "http://www.121.ro/content/show_article.php3?article_id=24&page_nr=4"

INCLUDEPICTURE "http://www.121.ro/images/themes/cariera_grena/cariera_a_4.gif" \* MERGEFORMATINET

In timpul interviului, trebuie sa ai o atitudine pozitiva. Cind raspunzi la intrebari, vorbeste in termeni buni despre tine, experientele pe care le-ai avut si fostii tai sefi. Interlocutorul tau va dori sa stie totul despre tine asa incit raspunde concis, dar complet la intrebarile care ti se pun. Fii pregatita sa "vinzi" cit mai multe calitati pe care le ai si care se pot transforma in beneficii pentru companie. De obicei, cel in fata caruia te vei prezenta la interviu vrea sa afle mai multe despre tine decat intreaba in mod clar. Intotdeauna anumite intrebari ascund de fapt altele. Fii deci tot timpul in garda si nu iti lasa slabiciunile sa se vada prea tare.

Trebuie sa stii sa iti vinzi marfa. Nu uita ca pentru o scurta perioada de timp intervievatorul este "dusmanul" tau si nu trebuie sa te gaseasca "descoperita". Gandeste-te la ce vrea de fapt sa afle el si da-i raspunsurile pe care le asteapta.

Daca nu ai inteles o intrebare roaga ca aceasta sa fie repetata inainte de a raspunde. Ia-ti timpul necesar de gindire pentru a formula raspunsul.

Referindu-te la activitati trecute, arata cum au sprijinit ele activitatea firmei la care ai lucrat; raporteaza-te la rezultate masurabile si concentreaza-te asupra punctelor tale forte.

Intreaba-l pe cel care te intervieveaza despre indatoririle si responsabilitatile pe care le implica pozitia pe care ai dori sa o ocupi.

Nu intreba despre salariu, vacante, concedii sau alte avantaje pana cand nu ti se face o oferta ferma; nimic nu poate deranja mai mult decat discutarea salariului inainte de a discuta responsabilitatile postului.

Cele mai multe companii ofera beneficii competitive - nu lasa impresia ca preocuparea ta majora este aceea de a munci cat mai putin indiferent de ceea ce ti se ofera.

Fii tot timpul constienta ca trebuie sa ii vorbesti celui care te intervieveaza cu convingere, accentuand partile tale bune, chiar daca esti nevoita sa admiti ca ai si defecte.

Daca in discutie apar probleme personale pe care preferi sa nu le discuti si care stii ca nu iti vor afecta lucrul in noua companie, ocoleste raspunsurile cu eleganta. Nu esti datoare sa dai nici o explicatie despre viata ta personala atata timp cat nu are nici o legatura cu viitorul tau loc de munca. Exista totusi firme care au formulare de angajare in care esti intrebata ce persoane cunosti deja in cadrul companiei, daca da in ce relatii sunteti etc. Fii tot timpul constienta ca raspunsul tau poate duce la respingerea formularului inainte ca tu sa ajungi la interviu. Daca nu cunosti pe nimeni e O.K.. Daca totusi prietenul tau lucreaza acolo, intreba-l care e politica firmei in legatura cu relatiile dintre angajati. Se poate ca firma respectiva sa considere ca nu vei putea fi destul de eficienta daca prietenul tau lucreaza acolo. In functie de ce afli, completeaza formularul astfel incat sa ajungi la interviu.

Toti intervievatorii buni stiu ca trasaturile si caracteristicile personale ale unui angajat sunt la fel de importante ca si aptitudinile sale. Acum, ca stii ce se intreaba de fapt intervievatorul in timp ce iti zambeste politicos, vei sti exact ce si cum sa ii povestesti despre tine. Inceaca intai acasa sa te gandesti ce ai putea raspunde la intrebari de acest tip. Arata cat esti de motivata si cat de mult iti doresti sa ocupi postul pentru care probabil esti cea mai buna persoana.

Daca ai puncte slabe e bine sa le recunosti. Trebuie sa fii constienta ca, daca minti referitor la ceva ce de fapt nu stii sa faci, acest lucru va fi descoperit mai devreme sau mai tarziu si e foarte posibil sa iti pierzi slujba de abia obtinuta.

Intalnire unu la unu: interviul de angajare

Inainte de "La revedere!"

HYPERLINK "http://www.121.ro/content/show_article.php3?article_id=24&page_nr=2"

INCLUDEPICTURE "http://www.121.ro/images/themes/cariera_grena/cariera_a_2.gif" \* MERGEFORMATINET

HYPERLINK "http://www.121.ro/content/show_article.php3?article_id=24&page_nr=3"

INCLUDEPICTURE "http://www.121.ro/images/themes/cariera_grena/cariera_a_3.gif" \* MERGEFORMATINET

INCLUDEPICTURE "http://www.121.ro/images/themes/cariera_grena/cariera_a_4_sel.gif" \* MERGEFORMATINET

La incheierea interviului fa o recapitulare a calitatilor pe care le ai, multumeste interlocutorului pentru timpul acordat si lasa-l sa inteleaga ca esti interesata de postul vacant.

Nu fi descurajata daca nu ti s-a facut o oferta ferma sau daca nu a fost discutat salariul.

De asemenea, nu uita ca trebuie sa te porti ireprosabil si sa fii atenta la ce vorbesti pana cand ai iesit din aria vizuala a reprezentantului companiei. Nu face nici un gest prostesc, comporta-te cu naturalete si fii atenta ce spui pana cand te-ai urcat in autobuz. Ar fi pacat sa pierzi toate avantajele unui interviu care a decurs bine daca scoti fardurile sa te aranjezi putin in biroul secretarei inainte sa pleci.

Daca dupa interviu ti se pare ca reprezentantul companiei s-a purtat aproape prieteneste nu te lasa furata de asta si nu ii povesti cat de mult astepti sa ai concediu si sa pleci undeva sa te relaxezi pentru ca esti foarte stresata. Asta il va face sa creada ca de fapt nu esti atat de dornica sa muncesti precum te-ai aratat.