Dialoguri europene 04 2015

9
Buletin Informativ al Rețelei de Eurocluburi din Republica Moldova 1 Unitate în diversitate DIALOGURI EUROPENE Opiniile exprimate în această publicație nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene. Aprilie 2015 UE-Moldova, în dialog Europa pentru tinerii Moldovei Curiozități…europene Interviu actual Glosar european Premierul francez, Manuel Valls, va efectua o vizită în Republica Moldova în primul semestru al acestui an. Anunțul a fost făcut de către ministrul de Externe, Natalia Gherman, în cadrul unei conferințe comune cu secretarul de stat pentru Afaceri Europene al Franței, Harlem Desir. Natalia Gherman a menționat că în cadrul întreved- erii cu oficialul francez s-au trecut în revistă progre- sele înregistrate în urma implementării Acordului de Asociere și Acordului de Liber Schimb. Prin urmare, Franța va continua să ne ofere sprijin strategic pentru implementarea Acordului de creare a zonei de Comerț UE – Moldova, în dialog Franța va continua să acorde sprijin strategic R. Moldova CUPRINS Liber Aprofundat și Cuprinzător cu Uniunea Europe- ană. La rândul său, secretarul de stat pentru Afaceri Eu- ropene al Franței a declarat că priorităţile actualului Guvern de la Chişinău sunt în conformitate cu preve- derile Acordului de Asociere, iar odată îndeplinite, vor face R. Moldova mai stabilă şi mai modernă, ceea ce este în interesul atât al cetăţenilor RM, cât şi al UE. “Franţa este angajată pe deplin să ajute noul Guvern al R. Moldova, atât în calitate de membru al UE, cât şi pe plan bilateral”, a menționat secretarul de stat francez. Sursa: unimedia.md

description

Buletin Informativ al Rețelei de EuroCluburi din R. Moldova

Transcript of Dialoguri europene 04 2015

Page 1: Dialoguri europene 04 2015

Buletin Informativ al Rețelei de Eurocluburi din Republica Moldova

1Unitate în diversitate

DIALOGURI EUROPENE

Opiniile exprimate în această publicație nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Aprilie 2015

UE-Moldova, în dialogEuropa pentru tinerii MoldoveiCuriozități…europene Interviu actualGlosar european

Premierul francez, Manuel Valls, va efectua o vizită în Republica Moldova în primul semestru al acestui an. Anunțul a fost făcut de către ministrul de Externe, Natalia Gherman, în cadrul unei conferințe comune cu secretarul de stat pentru Afaceri Europene al Franței, Harlem Desir.

Natalia Gherman a menționat că în cadrul întreved-erii cu oficialul francez s-au trecut în revistă progre-sele înregistrate în urma implementării Acordului de Asociere și Acordului de Liber Schimb. Prin urmare, Franța va continua să ne ofere sprijin strategic pentru implementarea Acordului de creare a zonei de Comerț

UE – Moldova, în dialogFranța va continua să acorde sprijin strategic R. Moldova

CUPRINS

Liber Aprofundat și Cuprinzător cu Uniunea Europe-ană.La rândul său, secretarul de stat pentru Afaceri Eu-ropene al Franței a declarat că priorităţile actualului Guvern de la Chişinău sunt în conformitate cu preve-derile Acordului de Asociere, iar odată îndeplinite, vor face R. Moldova mai stabilă şi mai modernă, ceea ce este în interesul atât al cetăţenilor RM, cât şi al UE.

“Franţa este angajată pe deplin să ajute noul Guvern al R. Moldova, atât în calitate de membru al UE, cât şi pe plan bilateral”, a menționat secretarul de stat francez.Sursa: unimedia.md

Page 2: Dialoguri europene 04 2015

Buletin Informativ al Rețelei de Eurocluburi din Republica Moldova

2 Unitate în diversitate

Opiniile exprimate în această publicație nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

La data de 26 martie 2015, Parlamentul Germaniei a ratificat în lectură finală, Acordul de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Astfel, Germania este a 14-a țară care a ratificat Acordul de Asociere RM-UE.

La 7 aprilie 2015, Parlamentul Regatului Țărilor de Jos a ratificat Acordul de Asociere dintre Republica Mol-dova și Uniunea Europeană. Astfel, Olanda a ratificat documentul după România, Letonia, Estonia, Malta, Lituania, Bulgaria, Slovacia, Ungaria, Suedia, Polo-nia, Croaţia, Danemarca, Irlanda, Germania şi Marea Britanie.

Amintim că, Parlamentului European a votat în fa-voarea ratificării la 13 noiembrie 2014, ceea ce în-seamnă că Parlamentul European, prin aprobarea AA, oferă Republicii Moldova șansa unui viitor prosper în Europa.

Așadar, pentru a intra în vigoare, acordul trebuie să fie ratificat de parlamentele naționale ale statelor membre UE. Părți din acord, inclusiv Acordul aprofundat și comprehensiv de liber schimb, se aplică provizoriu de la 1 septembrie 2014. Moldova a ratificat acordul la 2 iulie.

Moldova mai aproape de Uniunea Europeană

Page 3: Dialoguri europene 04 2015

Buletin Informativ al Rețelei de Eurocluburi din Republica Moldova

3Unitate în diversitate

Opiniile exprimate în această publicație nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Este bine ştiut că în Republica Moldova, din cauza taxelor piperate, studiile universitare devin o adevărată povară pentru părinţi. În plus, sistemul universitar este caracterizat de corupţie şi nu le oferă studenţilor un viitor profesional sigur. Cum stau lucrurile la acest capitol în ţările UE? Studenţii moldoveni care învaţă acolo ne conving că universităţile europene vin cu oferte pentru toate gusturile…

În Danemarca, la fel ca în alte țări din nordul Euro-pei, învățământul este gratuit. Din statele Organizației pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), Danemarca investeşte cele mai multe resurse în în-vățământul superior: până la 70.000 USD per student, pe durata studiilor universitare, comparativ cu media de 40.000 USD în țările OECD. Străinii care trăiesc în Danemarca se bucură de aceleaşi drepturi la securita-tea socială ca şi cetățenii danezi. Asigurarea medicală este acoperită de Guvern. Deci, nu e de mirare că tot mai mult, studenții străini aleg să învețe în Danemar-ca.Şi Franța oferă studii de calitate aproape gratuit. Studenții plătesc doar o taxă de asigurare medicală şi socială - circa 32 de euro pe an dacă vii din UE şi de 430 de euro pe an dacă eşti din afara Comunității. Universitățile din Franța dispun de foarte multe pro-grame de schimburi de experiență atât pentru studii, cât şi pentru stagii.

Europa pentru tinerii Moldovei

Elena Pisica îşi face masteratul în Drept la Universi-tatea „Sophia Antipolis” din Nisa şi este foarte mulțu-mită. „Profesorii sunt foarte buni. Bunăoară, pro-fesoara de Drept European, Nicole Fontaine, este fosta preşedintă a Parlamentului European. Aş vrea să mă întorc în Moldova şi să contribui la construcția unei țări care să gândească în mod european, inclusiv în materie de acces al tinerilor la studii”, ne declară Elena.

La universitățile italiene studiile nu sunt gratuite, dar taxa este stabilită în funcție de venitul familiei. Stu-denții străini, ca şi cei care vin din alte oraşe şi trebuie să stea cu chirie, pot beneficia de bursă. Aceasta este de 2100-2200 de euro, cu aproape 1000 de euro mai mult decât taxa pentru studii. Pe parcursul, anului studenții trebuie să obțină un număr suficient de credite, altfel vor trebui să returneze banii universi-tății. Această măsură îi motivează pe studenți să învețe sistematic şi să vină pregătiți la examene.

Maria Macovei, studentă la Facultatea de Ştiințe ale Comunicării a Universității „Alma Mater Studiorum” Bologna, cel mai mult apreciază faptul că fiecare dintre studenți „este un număr: profesorii nu fac diferența dintre italieni, francezi sau moldoveni, şi nici între fiii de doctori şi cei de avocați, suntem cu toții egali”.

Cuvintele tinerei sunt confirmate de Giovanna Cosen-za, directoarea Facultății de Ştiințe ale Comunicării, care susține că studenții străini sunt fundamenta-li pentru Universitatea de la Bologna: „Ei aduc un suflu nou şi pentru studenți, şi pentru profesori, căci învățăm noi culturi şi noi puncte de vedere. Univer-sitatea încurajează înscrierea studenților din alte țări şi depune efortul necesar ca aceştia să fie integrați în viața culturală şi socială a Italiei”.

Articol publicat în suplimentul Obiectiv European, editat de Asociaţia Presei Independente. Alte articole la tema integrării europene le puteţi citi la adresa: api.md

Universitățile Europene deschid ușile pentru studenții moldoveni

Page 4: Dialoguri europene 04 2015

Buletin Informativ al Rețelei de Eurocluburi din Republica Moldova

4 Unitate în diversitate

Opiniile exprimate în această publicație nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Europa pentru tinerii Moldovei

Săptămâna Europeană pentru Democraţie Locală: Tema ediţiei pentru 2015«Convieţuirea în societăţile multiculturale: să ne respectăm, să dialogăm, să interacţionăm» va fi tema ediţiei din 2015 a Săptămânii Europene pentru De-mocraţie Locală, adoptată la 23 martie în ajunul sesiunii Congresului Puterilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei.

« Subiectul respectiv este un ecou al evenimentelor recente, în special al atacurilor teroriste din ianuarie 2015 de la Paris, precum şi în alte oraşe din Europa şi din ţările vecine, şi al pericolului pe care aceste atacuri le reprezintă pentru valorile europene comune », a menţionat Gaye Doganoglu, Vicepreşedintele CPLRE şi coordonatorul politici al SEDL.

Săptămâna Europeană a Democraţiei Locale (SEDL) este un eveniment susţinut de colectivităţile şi aso-ciaţiile de voluntariat şi coordonat de Congresul Autorităţilor Locale şi Regionale din Europa, care se desfăşoară pe la 15 octombrie , data aniversară la care a fost deschisă pentru semnare Carta europeană a autonomiei locale în 1985. Pe parcursul SEDL, colec-

tivităţile locale şi asociaţiile lor din întreaga Europă organizează diferite activităţi pentru a sensibiliza ce-tăţenii europeni cu privire la modul în care autorităţile locale funcţionează şi oportunităţile disponibile în comunitatea lor pentru a participa la luarea deciziilor şi cu privire la importanţa democraţieie locale în con-struirea unei Europe unite şi democratice.

La rândul lor, autorităţile locale sunt chemate să med-iteze asupra responsabilităţilor lor în societăţile demo-cratice.

În Săptămâna Europeană a Democraţiei Locale publi-cul larg este informat cu privire la Consiliul Europei, instituţia majoră de referinţă în Europa pentru valorile universale precum democraţia şi drepturile omului şi este evidenţiat rolul pe care Congresul Autorităţilor Locale şi Regionale (CPLR) îl joacă în dezvoltarea şi consolidarea democraţiei locale din toată Europa.

Sursa: infoeuropa.md

Page 5: Dialoguri europene 04 2015

Buletin Informativ al Rețelei de Eurocluburi din Republica Moldova

5Unitate în diversitate

Opiniile exprimate în această publicație nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) pregăteşte pentru publicul larg un ciclu de emisiuni în care vor fi abordate diverse aspecte ce ţin de integrarea europeană a Republicii Moldova.

Pe această cale, CJI își propune să le ofere cetăţenilor o informaţie amplă despre procesul integrării şi, toto-dată, să-i familiarizeze cu standardele europene de viaţă şi cu unele modele de implementare a acestora la noi acasă.

Invitaţi la emisiuni vor fi experți din diverse domenii, care se vor referi la valorile europene şi problemele pe care le are de soluționat Republica Moldova în proce-sul integrării, la provocările cărora trebuie să le facă faţă țara noastră în parcursul european.

Un loc aparte în aceste produse video va fi acordat şi experienţei avansate a unor concetăţeni care au reuşit să iniţieze şi să dezvolte afaceri de succes în Moldova, beneficiind de granturi europene. În total vor fi realizate 12 emisiuni, dintre care opt in limba română și patru in limba rusă. Acestea vor fi difuzate de către rețeaua AICI TV, Canal Regional și Compania Publica de Televiziune din Comrat, în peri-oada aprilie-iunie. Emisiunile vor putea fi vizionate şi pe pagina CJI, sau pe canalul CJI de pe Youtube.Sursa: media-azi.md

O nouă posibilitate de a fi mai aproape de Europa

Ghidul Uniunii Europene în şcoală între educaţia formală şi neformalăLucrarea face parte dintr-un șir complex de măsuri proiectate în vederea dezvoltării studierii Uniunii Europene în învățământul preuniversitar din Moldova. Însuși gradul de partcipare a subiectelor de integrare europeană în programele școlare din Moldova consti-tuie punctul de plecare al acestei inițiative academice comune.

Scopul acțiunii europene este de a prezenta experiența statelor membre ale Uniunii Europene, i.e. a României, Spaniei și Italiei, în ceea ce privește studierea integrării europene și a Uniunii Europene în școlile din aceste țări care fie au contribuit la fondarea comunităților europene (Italia) sau fie au aderat ulterior la etape diferite (Spania și România).

Prezentarea experiențelor din statele membre, parte-nere în derularea acțiunii, se realizează într-o manieră interdisciplinară și critică din punct de vedere științif-ic. Parteneriatul acțiunii, în format ultilateral,constitu-ie un prilej de evaluare a studierii Uniunii Europene în statele membre și o ocazie de comparație a gradului de prezență a integrării europene în programele școlare din interiorul Uniunii Europene, chestiunicare pot fi remarcate prin parcurgerea materialului.Sursa: infoeuropa.md

Page 6: Dialoguri europene 04 2015

Buletin Informativ al Rețelei de Eurocluburi din Republica Moldova

6 Unitate în diversitate

Opiniile exprimate în această publicație nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Curiozități europene

De Paşti, o călătorie în jurul EuropeiGrecia. La masa de Paşti nu trebuie să lipsească : miel, pâine, ouă şi salate. În aceste zile se mănâncă o pâine specială, numită pâinea lui Iisus. În centrul pâini este marcată o cruce, iar pe margini este decorată cu orna-mente sub formă de ouă. Franţa. În această ţară, iepuraşul este înlocuit cu peşti şi clopoţei. Peştii francezi de Paşte poartă denumirea de “Peşti de aprilie”. Aceşti peşti îşi fac apariţia în casele franceze încă de la 1 aprilie, copiii încercând să îi păcălească pe adulţi lipidu-le pe spate hărţii cu peşti desenaţi. Tot de Paşte, copiii se implică într-un joc în care aruncă ouăle în aer. Primul care a scăpat oul, a pierdut concursul.

Suedia. Există mai multe superstiţii legate de Săptămâ-na Patimilor: se crede că vrăjitoarele au o putere deosebită în această perioadă, în special cele de mag-ie neagră. Cu o zi înainte de Paşte, băieţii şi fetele se îmbracă în vrăjitoare şi merg la vecini cărora le lasă ve-deri de Paşte, pentru care primesc bani sau dulciuri. În partea de vest a ţării există obiceiul să se lase scrisoar-

ea în cutia poştală sau sub uşa, expeditorul rămânând necunoscut. Ouăle fierte şi vopsite nu lipsesc de pe masa de Paşte.

Germania. Termenul “Ostern” ar proveni de la o zeiţă anglo-saxonă din antichitate numit “Eastre”, “Eostre”, ori “Ostara”. În această ţară, copacii de Paşte, copăcei micuţi sau ramuri, sunt împodobiţi cu ouă, de Paşti. De Sfintele Sărbători copiii joacă un joc special: se în-trec în rostogolirea ouălor colorate pe pante din iarbă sau le ciocnesc la capetele ascuţite. Cel al cărui ou nu s-a spart, îl obţine şi pe cel spart.

Spania. Postul Mare consituie o perioada de meditatie, rugaciune si privatiuni, care-i purifica pe oameni si ii pregateste pentru miracolul Invierii. În Dumini-ca Floriilor, oamenii merg la biserica, iar copiii duc ramuri si frunze de palmier pentru a fi binecuvantate de preot. Baietii au ramuri simple, in timp ce fetele duc unele ornate cu bomboane si beteala. În Sâmbata Mare, toata lumea merge la biserica, iar duminica se ia masa in familie si se merge in vizita la rude.

Page 7: Dialoguri europene 04 2015

După cel de al doilea Război Mondial, lideri europeni vizionari au pus bazele construcţiei europene.Printre aceştea putem enumera pe:

1)Robert Schuman – om de stat, jurist eminent şi minister francez al afacerilor externe în perioada 1948-1952, este considerat arhitect al proiectului de integrare europeană;

2) Jean Monnet – consilier pe probleme economice şi om politic, a fost sursa de inspiraţie a planului Schuman, care prevedea unificarea industriei grele a Europei Occidentale, de asemenea viziunea lui Mon-net a stat la originea Uniunii Europene;

3) Konrad Adenauer –primul cancelar al Repub-licii Federale Germania, datorită colaborării sale cu preşedintele francez Charles de Gaulle, Franţa şi Ger-mania fiind odinioară rivale de neîmpăcat au semnat un tratat de prietenie;

Părinţii fondatori ai Uniunii Europene4) Winston Churchill - fost ofiţer de armată, re-porter de război şi prim-ministru al Marii Britanii, a fost unul dintre cei care au propus pentru prima dată crearea “Statelor Unite ale Europei”;

5) Alcide de Gasperi –a promovat numeroase iniţia-tive favorabile unificării Europei Occidentale, lucrând la realizarea Planului Marshall şi creând legături economice strânse cu alte ţări europene, în special cu Franţa;

6) Walter Hallstein –primul preşedinte al Comisiei Europene, în perioada 1958- 1969. Hallstein s-a im-plicat în realizarea rapidă a pieţei comune, marele său entuziasm şi puterea sa de convingere au servit cauza integrării europene chiar şi după încheierea mandat-ului de preşedinte al Comisiei. Pe durata mandatului său, unificarea europeană a cunoscut progrese remar-cabile.Sursa: Portalul Uniunii Europene

Buletin Informativ al Rețelei de Eurocluburi din Republica Moldova

7Unitate în diversitate

Opiniile exprimate în această publicație nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Page 8: Dialoguri europene 04 2015

Buletin Informativ al Rețelei de Eurocluburi din Republica Moldova

Săptămânalul „Glia drochiană” a inițiat două dezbateri publice, care s-au desfășurat în satele Sofia și Pelinia la 28 martie curent. La ele au participat persoane de diferită vârstă, reprezentanți ai feluritor profesii și diverselor categorii sociale: tineri și pensionari, funcționari și slujbași, casnice și șomeri.

Mariana Rufa, expert în economie, director executiv al Asociaţiei Businessului European din Moldova, și Lilia Snegureac, secretar al Platformei Societăţii Civile pentru Europa, fostă director a Biroului de Informare al Consiliului Europei în Republica Moldova, le-au vorbit celor prezenți despre faptul, că un viitor europe-an înseamnă mai multe locuri de muncă și salarii mai bune; comerț mai extins și investiții sporite, şi, nu în ultimă instanţă, un sprijin în consolidarea respectării drepturilor omului și în promovarea libertății de circulație a cetățenilor noștri.

Însă schimbările respective necesită timp şi eforturi și nu implică ostilitate sau exclusivitate față de alţi part-eneri. Parcursul european este o afirmaţie a modului în care ne vedem viitorul ţării noastre şi un plan cum putem atinge acest obiectiv.

Procesul de integrare europeană necesită timp și eforturi comune

Interviu actual

— În virtutea activității mele,- a mărturisit Lilia Sne-gureac, - am fost în multe țări europene, dar nicăieri nu am văzut oameni cu sapa în spate, mergând la prășit. Îmi doresc ca și oamenii noștri să beneficieze de o astfel de viață. Evident, că integrarea europeană nu va rezolva toate problemele noastre, dar va oferi un plan în a schimba țara noastră în bine. Reformele implementate vor consolida democrația, vor duce la creşterea bunăstării populaţiei, inclusive, prin oferirea unor servicii publice de o calitate sporită.

— Este cunoscută realitatea, - a estimat Mariana Rufa, - că mulți moldoveni, intuiesc, că și din localitatea dumneavoastră, sunt plecați la munci în Rusia. De aceea vreau să știți, că vecinii noștri, inclusiv Rusia, vor avea de câştigat alături de o Moldovă mai put-ernică, care se dezvoltă alături și împreună cu țările membre ale Uniunii Europene. Legăturile noastre cu UE nu vin în detrimentul relațiilor noastre cu alte ţări. Noi trebuie să apreciem relațiile noastre cu Rusia, la fel ca și relațiile noastre cu UE. Toți vecinii noştri, inclu-siv Rusia vor beneficia de pe urma integrării europene a Moldovei, atât din punct de vedere economic, cât şi politic. Or, vor fi să colaboreze, să inițieze relații cu o Moldovă mai puternică şi mai prosperă.

— Dar, a continuat Lilia Snegureac, - noul și binele nu vine „pară mălăiață în gura lui Nătăfleață”. Integrarea într-o viață europeană trebuie să vină prin schimbarea mentalității noastre, a atitudinii față de „al nostru”, ceea ce nicidecum nu înseamnă al nimănui. Trebuie să învățăm a ne face meseria cu respect, să ne tratăm semenii astfel, precum ne dorim să fim tratați de cei din jur.

...Dacă inițial publicul era încercat de scepticism, apoi, spre final, oamenii au recunoscut, că Republica Moldova are nevoie de sprijinul și ajutorul european. Adevărul, însă, a răsunat încă cu jumătate de gură, fapt ce ne convinge atât în utilitatea acestor întâlniri, cât și în necesitatea de continuare a lor.Sursa: api.md

8 Unitate în diversitate

Opiniile exprimate în această publicație nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Page 9: Dialoguri europene 04 2015

Programul „Europa Creativă 2014-2020” al Uniunii Europene

Buletin Informativ al Rețelei de Eurocluburi din Republica Moldova

Glosar european

Europa Creativă 2014 - 2020 este programul de finanțare al UE dedicat operatorilor din sectoarele culturale și creative cu minimum 2 ani de existență juridică. Europa Creativă are trei subprograme: Media, Cultura și o componentă transectorială dedicată garantării creditelor bancare și cooperării în domeniul politicilor culturale.

Subprogramul Cultura sprijină proiectele de cooperare între minimum 3 țări, traducerile din literatura euro-peană, platformele europene care sprijină mobilitatea și promovarea creatorilor și rețelele europene care contribuie la profesionalizarea operatorilor din sectoarele culturale și creative.

Programul este gestionat de Comisia Europeană și de Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură din Bruxelles, unde se trimit și se evaluează toate proiectele. La nivel național, birourile Europa Creativă din țările participante la acest program oferă

informații și asistență tehnică gratuite operatorilor care doresc să acceseze această finanțare.

De această posibilitate profită şi ţara noastră, Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru ratificarea Acordului privind participarea Republicii Moldova la Programul UE “Europa Creativă”. Documentul sta-bileşte eligibilitatea Republicii Moldova de a accesa anual până în anul 2020 finanțările pentru proiecte din sectoarele culturale și creative ale Programului UE “Europa Creativă”.

Acordul privind participarea Republicii Moldova la Programul UE “Europa Creativă” a fost semnat în data de 18 martie 2015, la Bruxelles, de către ministrul Culturii, Monica Babuc, și Comisarul pentru educație, cultură tineret și sport al Comisiei Europene, Tibor Navracsics.Sursa: www.mc.gov.md www.publika.md

9Unitate în diversitate

Opiniile exprimate în această publicație nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Echipa redactionala: -Luminița Manea, studenta a.I, Jurnalism si St.ale Comunicarii, USM -Vlada Toma, studenta a.I, Jurnalism si St.ale Comunicarii, USM

Coordonator- Irina Draguțanu, BDR Associates