DGPMB-Indrumar Metodologie OMAI 400.2004

29
R O M Â N I A MINISTERUL INTERNELOR SI REFORMEI ADMINISTRATIVE DIRECŢIA GENERALĂ DE POLIŢIE A MUNICIPIULUI BUCUREŞTI SERVICIUL JURIDIC Nr. 101373 Din 07.06.2007 APROB INTRAPOL C A T R E SECTOARELE 1 – 6 POLITIE SECTIILE 1 – 26 POLITIE SERVICIILE DIN D.G.P.M.B. BRIGADA DE POLITIE RUTIERA SECTIA REGIONALA DE POLITIE TRANSPORTURI BUCURESTI Va supunem atentiei „ Indrumarul de cercetare prealabila„ in vederea prelucrarii personalului cu atributii pe aceasta linie de munca. Cu stima, SEFUL SERVICIULUI JURIDIC Subcomisar de politie Dorobantu Ioana

description

Indrumar cercetare prealabila

Transcript of DGPMB-Indrumar Metodologie OMAI 400.2004

Page 1: DGPMB-Indrumar Metodologie OMAI 400.2004

R O M Â N I AMINISTERUL INTERNELOR SI REFORMEI

ADMINISTRATIVEDIRECŢIA GENERALĂ DE POLIŢIE A

MUNICIPIULUI BUCUREŞTI SERVICIUL JURIDIC

Nr. 101373Din 07.06.2007

APROB

INTRAPOL

C A T R E

SECTOARELE 1 – 6 POLITIESECTIILE 1 – 26 POLITIE

SERVICIILE DIN D.G.P.M.B.BRIGADA DE POLITIE RUTIERA

SECTIA REGIONALA DE POLITIE TRANSPORTURI BUCURESTI

Va supunem atentiei „ Indrumarul de cercetare prealabila„ invederea prelucrarii personalului cu atributii pe aceasta linie de munca.

Cu stima,

SEFUL SERVICIULUI JURIDIC Subcomisar de politie

Dorobantu Ioana

Page 2: DGPMB-Indrumar Metodologie OMAI 400.2004

______________________________________________________MINISTERUL INTERNELOR SI REFORMEI ADMINISTRATIVE

DIRECTIA GENERALA DE POLITIE A MUNICIPIULUI BUCURESTISERVICIUL JURIDIC

______________________________________________________

Indrumarde cercetare prealabila

a abaterilor disciplinare savarsite de politisti

CUPRINS :

o Precizari prealabile;

o Activitatile desfasurate de ofiterul desemnat cu cercetareaprealabila;

o Activitatile desfasurate de Consiliul de Disciplina;

o Dispozitii finale : - termene

- greseli frecvente - anexe - bibliografie

Page 3: DGPMB-Indrumar Metodologie OMAI 400.2004

Cap.I

Precizari prealabile

Prezenta lucrare, elaborata de consilierii juridici ai Directiei Generale dePolitie a Municipiului Bucuresti, reprezinta un indrumar practic de cercetareprealabila a abaterilor disciplinare comise de politisti, in vederea cunoasterii sirespectarii legislatiei incidente.

Necesitatea elaborarii acestei lucrari reiese din analiza hotaririlorinstantelor judecatoresti, de admitere a unor contestatii ale politistilor impotrivadispozitiilor de sanctionare disciplinara, precum si din situatiile in care nu a fostacordat avizul pentru legalitate unor cercetari prealabile, de catre ServiciulJuridic.

Cercetarea prealabila se declanseaza prin dispozitia de zi pe unitate, dedesemnare a ofiterului de cercetare prealabila si se considera incheiata dupaintocmirea Raportului de Cercetare Prealabila si prezentarea acestuia.

Intre cele doua momente, ofiterul desemnat cu cercetarea prealabila simembrii Consiliului de Disciplina, in situatia constituirii acestuia, au obligatia dea-i respecta politistului cercetat dreptul la aparare si de a respecta termenele siprocedura prevazuta de Ordinul M.A.I. nr.400/2004, privind regimul disciplinar alpersonalului din M.A.I.

Principiul dreptului la aparare, are o valoare fundamentala, fiindstatuat de art.24 alin. 1 din Constitutia Romaniei si prezinta doua acceptiuni:materiala si formala.

In sens material, constituie dreptul politistului de a-si sustine interesele(de a fi legal citat, de a lua la cunostinta de materialul de sesizare si deconcluziile cercetarii prealabile, de a formula cereri si propune probe in aparareasa, de a recuza organul de cercetare prealabila sau membrii Consiliului deDisciplina si de a exercita caile legale de atac) In sens formal, reprezinta dreptul politistului cercetat de a fi asistat (intimpul cercetarii prealabile, cand exista date si indicii de savarsire a unor faptepenale, obligativitatea participarii unui reprezentant al CNP si in fata Consiliuluide Disciplina, dreptul de a fi asistat de un alt politist).

Obligatia de respectare a dreptului la aparare revine ofiterului desemnatcu cercetarea prealabila cat si membrilor Consiliului de Disciplina, dupa caz.

Lucrarea de fata se adreseaza ofiterilor de politie, desemnati cucercetarea prealabila a abaterilor disciplinare sau ca membrii ai Consiliilor deDisciplina, prezentand pasii ce trebuie urmati pentru lamurirea tuturor aspectelorsesizare, in vederea stabilirii existentei/inexistentei abaterilor disciplinare, curespectarea termenelor si a procedurii prevazute de normele dispozitive aleO.M.A.I. nr.400/2004 privind regimul disciplinar al personalului din M.A.I.

Page 4: DGPMB-Indrumar Metodologie OMAI 400.2004

Cap.II

Activitatile desfasurate de ofiterul desemnatcu cercetarea prealabila

·Ofiterul desemnat cu cercetarea prealabila, prin dispozitie de zipe unitate(anexa 1), are obligatia sa verifice respectarea cazurilor deincompatibilitate, prevazute de art.22 alin.1 din OMAI nr.400/2004. Insituatia existentei unei situatii de incompatibilitate, are obligatia sa se abtina prin cerere scrisa,adresata in termen de cel mult doua zile lucratoare sefului care l-a desemnat cu cercetareaprealabila;

· in situatia in care fapta savarsita are caracter penal, suspendacercetarea prealabila. Se va intocmi un proces-verbal (anexa 2) avizat de seful care adispus cercetarea, pana la solutionarea definitiva a cauzei penale. Daca politistul cercetat asavarsit o infractiune si pe langa aceasta a comis alte abateri disciplinare distincte, pentruacestea va continua cercetarea prealabila;

· suspenda cercetarea prealabila si in cazuri exceptionale, careimpiedica politistul cercetat sa dea curs citarii.(ex. spitalizare, concediulmedical, forta majora, etc.). Intocmeste procesul-verbal de suspendare (anexa 2) avizat de sefulcare a dispus cercetarea, iar in termen de 3 zile lucratoare, de la data luarii la cunostinta aincetarii cazului de suspendare, incheie un proces-verbal de reluare a cercetarii prealabile(anexa3). Se va avea in vedere incadrarea in termenul de prescriptie a raspunderii disciplinare,de un ande la data savarsirii faptei. Daca acest termen s-a implinit va propune clasarea lucrarii privindcercetarea prealabila.

· informeaza in scris seful unitatii din care face parte politistulcercetat, in situatia in care provine din alta structura;

· citeaza politistul cercetat(anexa 4). Pentru aducerea la cunostinta amaterialului de sesizare si solicitarea rapoartelor explicative. Citatia se va inmana personal cusemnatura de primire sau prin scrisoare recomandata, expediata la domiciliul/resedintapolitistului cercetat.

· daca politistul cercetat nu se prezinta in mod nejustificat,cercetarea prealabila se continua de drept incheindu-se un proces-verbal(anexa 5);

· solicita raport scris politistului cercetat (anexa6), iar in situatiain care acesta refuza intocmeste un proces-verbal (anexa 7);

· administreaza toate probele necesare aflarii adevarului, stabiliriiexistentei/inexistentei abaterilor disciplinare;

· administreaza toate probele solicitate de politistul cercetat, dacaacestea sunt legale, credibile, pertinente si concludente, in caz contrar le va respinge motivat,incheind in acest sens un proces-verbal(anexa 8);

Page 5: DGPMB-Indrumar Metodologie OMAI 400.2004

· daca rezulta indicii de savarsire a unor infractiuni, cercetarea seva face cu participarea unui reprezentant al Corpului National alPolitistilor; Acest aspect reprezinta o conditie imperativa si nu se afla la latitudinea politistuluicercetat. Neindeplinirea acestei conditii atrage nulitatea cercetarii prealabile.

· la terminarea verificarilor intocmeste raportul de cercetareprealabila(anexa 9); Daca sunt cercetati doi sau mai multi politisti, din aceeasi unitate,se va intocmi un singur raport de cercetare prealabila.

· citeaza politistul cercetat, pentru aducerea la cunostinta acontinutul Raportului de cercetare prealabila(anexa 10);

· aduce la cunostinta continutul Raportului de cercetare prealabilasi incheie un proces-verbal in acest sens(anexa 11);Daca politistul cercetatformuleaza alte cereri, sau are obiectiuni cu privire la modul de efectuare a cercetarii prealabile,se vor analiza si daca este necesar, se vor efectua verificari suplimentare, in caz contrarrespingerea acestora va fi motivata (anexa 8). Daca politistul cercetat, desi legal citat nu seprezinta se incheie un proces-verbal (anexa 12), iar cercetarea continua de drept.

· informeaza in scris seful unitatii politistului cercetat, curezultatul cercetarii prealabile; In situatia in care ofiterul desemnat cu cercetareaprealabila face parte din alta structura decat cea a politistului cercetat.

· constituie „dosarul de cercetare prealabila”, ce va fi inaintatsefului care a dispus cercetarea prealabila; Dosarul va cuprinde : copiadispozitiei de declansare a cercetarii prealabile, raportul de cercetare prealabila si toate actele decercetare prealabila intocmite. Va fi inaintat in maxim doua zile lucratoare de la data intocmiriiraportului de cercetare prealabila.

Page 6: DGPMB-Indrumar Metodologie OMAI 400.2004

Cap.III

Activitatile desfasurate de Consiliul de Disciplina

· presedintele, membrii si secretarul consiliului au obligatia saverifice respectarea cazurilor de incompatibilitate, prevazute deart.22 alin.1 din OMAI nr.400/2004; In situatia existentei unei situatii deincompatibilitate ori a unui motiv bine intemeiat, membrii consiliului au obligatia de a se abtine.Politistul cercetat are dreptul de a recuza, o singura data, membrii consiliului de disciplina.Cererea de recuzare ori de abtinere, se inainteaza in scris, in termen de o zi lucratoare de la dataluarii la cunostinta a componentei consiliului, sefului care a dispus constituirea acestuia. Daca seadmite cererea de abtinere, membrul sau membrii in cauza vor fi inlocuiti cu membrii supleanti,situatie in care se emite o noua dispozitie de constituire a consiliului de disciplina. Daca sefulunitatii respinge cererea de abtinere sau recuzare se va consemna acest aspect in procesul-verbalde sedinta a consiliului.

· citeaza politistul cercetat(anexa 13); Citatia se va inmana personal cusemnatura de primire sau prin scrisoare recomandata, expediata la domiciliul/resedintapolitistului cercetat. Prin citatie se aduce la cunostinta dreptul politistului cercetat de a fi asistatde un politist ales sau desemnat de CNP, precum si aspectul asigurarii prezentei politistului ales,in situatia exercitarii acestui drept. Aceasta procedura este obligatorie numai pentru primultermen. In situatia lipsei in mod nejustificat a politistului cercetat, desi legal citat, procedura infata consiliului continua de drept, aspect ce va fi precizat in incheiere.

· suspenda activitatea in cazuri exceptionale, pentru motiveintemeiate;(ex. spitalizare, concediul medical, forta majora, etc.). Suspendarea se face cuavizul sefului care a dispus constituirea, in baza procesului-verbal de sedinta, iar in termen de 3zile lucratoare, de la data luarii la cunostinta a incetarii cazului de suspendare se reia activitateaconsiliului. Se va avea in vedere reluarea in termenul de prescriptie a raspunderii disciplinare, deun an de la data savarsirii faptei.

· desfasoara activitatea propriu-zisa; In acest sens, in virtutea rolului sauactiv analizeaza temeinicia si legalitatea cercetarii prealablie si pune concluzii asupra obiectiunilorsau probelor invocate de politistul cercetat si se pronunta cu privire la temeinicia acestora. Poatesolicita clarificarea unor aspecte din cercetarea prealabila sau poate administra propriile probe(audiaza persoane, verifica documente, etc.) La finalul sedintelor de consiliu, formuleaza concluziicu privire la vinovatia/nevinovatia politistului cercetat si face propuneri in consecinta.

· incheie procesul-verbal al fiecarei sedinte (anexa 14);Lucrarile vor consta in chemarea politistului cercetat in fata consiliului si prin adresarea de

intrebari vor lamuri cauza sub toate aspectele si vor delibera asupra existentei/inexistenteiabaterilor disciplinare. Sub sanctiunea nulitatii absolute, lucrarile consiliului se consemneazaintr-un proces-verbal semnat de presedinte, secretar, membrii consiliului, politistul cercetat sidupa caz politistului asistent ori reprezentantul CNP.

· redacteaza incheierea consiliului de disciplina (anexa 15);Dupa finalizarea analizei faptelor comise si vinovatia politistului cercetat, se redacteaza

incheierea, care cuprinde punctul de vedere cu privire la cauza supusa atentiei si propunerile inconsecinta. Incheierea se semneaza de toti membrii consiliului si se aduce la cunostinta, subsemnatura, celui cercetat. Daca refuza sa semneze se va face precizare in procesul-verbal desedinta.

Page 7: DGPMB-Indrumar Metodologie OMAI 400.2004

· comunica incheierea consiliului de disciplina;Secretarul consiliuluiinmaneaza sub semnatura politistului cercetat o copie a incheierii sau o va expedia prinscrisoare recomandata la domiciliu sau resedinta comunicate.

· analizeaza obiectiunile politistului cercetat; In situatia in cel cercetat arealte cereri in apararea sa, consiliul procedeaza la analizarea acestora, in maxim 3 zilelucratoare de la data de inregistrare. Consiliul poate admite sau respinge motivat (in scris)obiectiile.

· inainteaza incheierea impreuna cu dosarul cercetarii prealabilesefului unitatii care a investit consiliul, insotite de o „Nota deprezentare”, care va cuprinde propunerea consiliului.

Page 8: DGPMB-Indrumar Metodologie OMAI 400.2004

Cap.IV

TERMENELE

Potrivit art. 130 alin. 2 din OMAI nr.400/2004, nerespectareatermenelor si a dispozitiilor atrage raspunderea disciplinara, materialasau penala, in conditiile legii.

Termenele se calculeaza pe zile lucratoare, neintrand in calculnici ziua cand a inceput si nici ziua cand s-a sfarsit termenul.Termenul care se implineste intr-o zi de sarbatoare legala sau candnu se lucreaza, se va prelungi pana la sfarsitul primei zile lucratoare.

Din punct de vedere cronologic termenele se prezinta astfel:

a.CERCETAREA PREALABILA

- 2 zile, pentru depunerea cererii de recuzare/abtinere, de la luarea lacunostinta a dispozitiei de desemnare;- 3 zile, pentru reluarea cercetarii prealabile suspendate, de la data luarii lacunostinta a incetarii situatiei care a cauzat suspendarea;- 2 zile, pentru inaintarea dosarului de cercetare prealabila sefului unitatii, de ladata intocmirii raportului de cercetare prealabila;

b.CONSILIUL DE DISCIPLINA

- o zi, pentru depunerea cererii de recuzare/abtinere a membrilor, de la dataluarii la cunostinta a componentei consiliului;- 3 zile, pentru admiterea/respingerea obiectiilor formulate de politistulcercetat;

c. APLICAREA SANCTIUNII DISCIPLINARE

- 60 zile, de la data intocmirii raportului de cercetare prealabila;- 1 an, de la data savarsirii abaterii disciplinare;

d. COMUNICAREA SI CONTESTAREA DISPOZITIEI DE SANCTIONARE

- 5 zile, pentru comunicarea dispozitiei de sanctionare, de la data emiterii;- 5 zile, pentru inregistrarea contestatiei, de la data luarii la cunostinta sau acomunicarii dispozitiei;- 15 zile, pentru solutionarea contestatiei, prin decizie motivata;

e. RADIEREA DE DREPT A SANCTIUNILOR DISCIPLINARE

- 6 luni, de la data aplicariii, pentru „mustrare scrisa”;- 1 an, de la expirarea termenului pentru care au fost aplicate, pentru celeprevazute de art.17, lit.b,c,d. din ordin.

Page 9: DGPMB-Indrumar Metodologie OMAI 400.2004

Cap.V

PRINCIPALELE GRESELI IN ACTIVITATEA DE CERCETAREPREALABILA

- cercetarea prealabila nu este suspendata, in conditiile art. 23 si 24 din

ordin, desi starea de fapt o impune;

- politistul cercetat nu este citat ori nu i se solicita raport scris;

- nu se administreaza/verifica probele/obiectiile politistului cercetat sau nu sunt

respinse motivat;

- cercetarea prealabila nu se efectueaza cu participarea unui reprezentant al CNP,

in situatia in care din verificari rezulta si fapte de natura penala;

- la finalizarea cercetarilor nu se procedeaza la prezentarea continutului

raportului de cercetare prealabila, sau prezentarea acestuia se face anterior

redactarii raportului;

- politistul cercetat nu este citat in fata consiliului de disciplina;

- procesul-verbal al sedintei consiliului nu precizeaza daca (nu)sunt obiectiuni cu

referire la cercetarea prealabila;

- incheierea consiliului retine alte abateri disciplinare decat cele precizate in

dispozitie;

- incheierea nu contine toate elementele obligatorii prev.de art.53(2) din ordin;

- dispozitia de sanctionare, nu contine : prevederile legale incalcate de

politist, motivele pentru care au fost inlaturate motivat apararile;

- sanctiunea se aplica de la data emiterii dispozitiei, cu incalcarea prev.art.60 si

61 din ordin;

- sanctiunea disciplinara cu destituirea din politie este aplicata cand politistul se

afla in incapacitate temporara de munca (ex.:concediu medical).

Page 10: DGPMB-Indrumar Metodologie OMAI 400.2004

ANEXA 1.NESECRET

Ex.nr.__MINISTERUL INTERNELOR SI REFORMEI ADMINISTRATIVEUnitatea ....................................................................

DISPOZITIA............................................................

(seful unitatii)

Nr.________ din_________

In conformitate cu prevederile art.59 din Legea nr.360/2002 privindStatutul Politistului, art.20 (3) din OMAI nr.400/2004 privind regimul disciplinaral personalului din MIRA, ambele cu modificarile si completarile ulterioare,

DISPUN

Art.1-(1) Domnul____________________, _____ din cadrul________________,( grad, nume, prenume ofiter desemnat) (functia) (structura din care face parte)

se desemneaza pentru efectuarea cercetarii prealabile a faptelor savarsite de______________________, ______din cadrul_________________. ( grad, nume, prenume politist cercetat) (functia) (structura din care face parte)

(2) Conform materialului de sesizare, faptele ce pot constituii abateri disciplinareconstau in aceea ca:

________________________________________________________________________________________________________________________________ .

( descrierea pe scurt a faptei sesizate)

Art.2-(1) Avand in vedere complexitatea cauzei, (sau alte motive intemeiate, daca se impune)

ofiterul desemnat cu cercetarea prealabila va fi ajutat in desfasurarea activitatilorde domnul ____________________, ______ din cadrul_________________,

( grad, nume, prenume ofiter desemnat) (functia) (structura din care face parte)

cu respectarea dispozitiilor legale.

(2) Raportul de cercetare prealabila va fi prezentat pana la data de ____ .(3) Prezenta dispozitie va fi comunicata celor interesati prin grija_________________________ .( de regula ofiterul/structura de resurse umane)

SEFUL UNITATII

Page 11: DGPMB-Indrumar Metodologie OMAI 400.2004

ANEXA 2

AVIZATSEFUL UNITATII

PROCES – VERBAL

Anul_____, luna_______, ziua_____,la sediul__________ .__________________ din cadrul ____________________,

( grad, nume, prenume ofiter desemnat) (structura din care face parte)

ofiter cu cercetarea prealabila, desemnat prin Dispozitia de zi peunitate nr.___/_______ . Fiind in continuarea cercetarii prealabile a faptelor ce potconstitui abateri disciplinare, conform dispozitiei de mai sus, amconstatat ca in cauza a intervenit____________________________________________________________________________________,

( se va indica situatia care impune suspendarea cauzei, conform art.23 alin1 sau art. 24 alin1 din OMAI nr.400/2004)

astfel incat procedura cercetarii prealabile urmeaza a fi suspendata,pana la incetarea acestei situatii.

In dovedirea situatiei care impune suspendarea cauzei, seanexeaza urmatoarele documente:______________________________________________________________________________________________________________

(comunicari din partea institutiilor abilitate, bilete de internare, acte medicale, certificat de deces, etc)

Pentru care am incheiat prezentul proces-verbal intr-un singurexemplar, ce se anexeaza la dosarul cercetarii prealabile.

_______________________________(semnatura ofiterului desemnat cu cercetarea prealabila)

Page 12: DGPMB-Indrumar Metodologie OMAI 400.2004

ANEXA 3

A V I Z A T ŞEFUL UNITĂŢII

PROCES-VERBAL

Anul____, luna_____, ziua____, la sediul _________________ ._____________ din cadrul ____________, ofiţer cu cercetarea(gradul,numele şi prenumele) (unitatea de poliţie)

prealabila , desemnat prin Dispoziţia de zi pe unitate nr._________/_______.

Azi, data de mai sus, având în vedere faptul că au încetatmotivele care au determinat suspendarea cercetării prealabile, încauza privind pe ____________________________, ___________ ,

(gradul, numele, prenumele poliţistului cercetat) (functia)

din cadrul __________________ , în sensul că _________________(unitatea de poliţie din care face parte)

_____________________________________________________________________________________________________________ ,

(se va indica motivaţia reluării cercetării prealabile)în temeiul art. 24 alin.(4) din Ordinul M.A.I. nr. 400/2004, cumodificările şi completările ulterioare, se reia procedura cercetăriiprealabile a poliţistului sus-menţionat.

Pentru care am încheiat prezentul proces-verbal într-un singurexemplar, ce se anexează la dosarul cauzei.

____________________________(Semnătura ofiţerului desemnat cu cercetarea prealabilă)

Page 13: DGPMB-Indrumar Metodologie OMAI 400.2004

ANEXA 4MINISTERUL INTERNELOR SI REFORMEI ADMINISTRATIVEDIRECTIA GENERALA DE POLITIE A MUNICIPIULUI BUCURESTIUnitatea.......................................................................

C I T A T I E

Anul ______, luna_______, ziua______, in______________ .__________________ din cadrul ____________________,

( grad, nume, prenume ofiter desemnat) (structura din care face parte)

ofiter cu cercetarea prealabila, desemnat prin Dispozitia de zi peunitate nr.___/_______, in temeiul art.27 din OMIRA nr.400/2004am procedat la citarea ___________________,din cadrul _____________,

( grad, nume, prenume politist cercetat) (structura din care face parte)

pentru a se prezenta la data de _____, ora___, camera____, pentrua-i aduce la cunostinta materialul de sesizare si a fi ascultat inlegatura cu _____________________________________________ .

( continutul pe scurt a materialului de sesizare)

Dupa ce i-a fost adus la cunostinta continutul citatiei, s-aprocedat la inmanarea acesteia, politistul in cauza a semnat/a refuzatsa semneze de primire.

Ofiter desemnat Politist cercetat cu cercetarea prealabila

_____________In situatia in care citatia se expediaza recomandat la domiciliul/resedinta politistului cercetat, laformularul de citatie se va anexa si dovada de primire.

Page 14: DGPMB-Indrumar Metodologie OMAI 400.2004

ANEXA 5

PROCES-VERBAL

Anul _______, luna _________, ziua ____, la sediul _____________________,_________________ din cadrul___________________________________,(gradul,numele şi prenumele) (unitatea de poliţie)ofiţer cu cercetarea prealabilă, desemnat prin Dispoziţia de zi pe unitate nr._________/_______.

Fiind în continuarea verificărilor ce se efectuează în lucrarea nr._________/__________, având ca obiect cercetarea prealabilă a________________________________, ________ din cadrul __________________ ,(gradul, numele, prenumele poliţistului cercetat) (functia) (unitatea din care face parte)azi data de mai sus, am constatat că acesta nu s-a prezentat la locul şi ora indicate, învederea aducerii la cunoştinţă a materialului de sesizare si pentru a-i solicita rapoarteexplicative, conform art. 27 alin. (1) din din Ordinul M.A.I. nr. 400/2004, cumodificările şi completările ulterioare, deşi a fost înştiinţat în scris, cu respectarearegulilor procedurale prevăzute de reglementările în vigoare.

Având în vedere aspectul consemnat anterior, în prezenţa domnului______________________________, constat că devin incidente prevederile art. 27(Şeful structurii din care face parte poliţistul cercetat) alin. (3) din Ordinul M.A.I. nr. 400/2004, iar cercetarea prealabilă a poliţistuluinominalizat va continua de drept.

Pentru care am încheiat prezentul proces-verbal, într-un singur exemplar, ce seanexează la dosarul cauzei.

____________________________(Semnătura ofiţerului desemnat cu cercetarea prealabilă)

______________________________ (Semnătura şefului structurii din care face parte poliţistul cercetat)

Page 15: DGPMB-Indrumar Metodologie OMAI 400.2004

ANEXA 6MINISTERUL INTERNELOR SI REFORMEI ADMINISTRATIVEDIRECTIA GENERALA DE POLITIE A MUNICIPIULUI BUCURESTIUnitatea.......................................______________________( grad, nume, prenume politist cercetat)

R A P O R T

din data de................

Am onoarea sa raportez urmatoarele.

Am luat la cunostinta de materialul de sesizare, din carereiese ca________________________________________________.

( continutul pe scurt a materialului de sesizare)

Mi-a fost adus la cunostinta dispozitia nr._____/_______, a_____________, prin care a fost desemnat ofiterul cu cercetarea

(seful unitatii)

prealabila__________________din cadrul ____________________,(grad, nume, prenume ofiter desemnat) (structura din care face parte)

care va desfasura activitatile de cercetare in vederea stabiliriiexistentei/inexistentei abaterilor disciplinare conform materialului desesizare. Nu doresc sa recuz ofiterul desemnat./Doresc sa recuz ofiteruldesemnat din urmatoarele motive................................................ .

( se vor preciza doar motivele prev. de art. 22(1) din ordin)

Mi-a fost adus la cunostinta faptul ca am dreptul sa formulezcereri, sa depun rapoarte sau sa solicit administrarea unor probe inapararea mea. Cu privire la faptele retinute in materialul de sesizare precizezurmatoarele ____________________________________________ .

(se vor mentiona pe larg faptele savarsite, imprejurarile comiterii acestora, cauzele si conditiile care le-au generat,circumstantele atenuante/agravante, gradul de vinovatie, atitudinea dupa savarsirea faptelor, persoanele prezente, etc.)

Fata de cele raportate, rog dispuneti.

Semnatura (politistului cercetat prealabil)

Page 16: DGPMB-Indrumar Metodologie OMAI 400.2004

ANEXA 7

PROCES-VERBAL

Anul _______, luna _________, ziua ____, la sediul _____________________,_________________________ din cadrul___________________________________,(gradul,numele şi prenumele) (unitatea de poliţie)ofiţer cu cercetarea prealabilă, desemnat prin Dispoziţia de zi pe unitate nr._________/_______.

Fiind în continuarea verificărilor ce se efectuează în lucrarea nr._________/__________, având ca obiect cercetarea prealabilă a________________________________, _______________________ din cadrul(gradul, numele, prenumele poliţistului cercetat) (functia)__________________, azi data de mai sus, i-am solicitat acestuia să dea un raport(unitatea din care face parte) cu referire la aspectele cuprinse in materialul de sesizare, conform art. 29 alin. (2) dindin Ordinul M.A.I. nr. 400/2004, cu modificările şi completările ulterioare, însă acesta arefuzat motivand urmatoarele __________________________________ .

Având în vedere aspectul consemnat anterior, în prezenţa domnului______________________________, constat că devin incidente prevederile art. 30(Şeful structurii din care face parte poliţistul cercetat) din Ordinul M.A.I. nr. 400/2004, iar cercetarea prealabilă a poliţistului nominalizat vacontinua de drept.

Pentru care, în conformitate cu prevederile art. 30 din Ordinul M.A.I. nr.400/2004, am încheiat prezentul proces-verbal, într-un singur exemplar, ce se anexeazăla dosarul cauzei.

____________________________(Semnătura ofiţerului desemnat cu cercetarea prealabilă)

______________________________(Semnătura şefului structurii din care face parte poliţistul cercetat)

Page 17: DGPMB-Indrumar Metodologie OMAI 400.2004

ANEXA 8

Proces – Verbal

de respingere motivata a cererilor de probe/obiectiunilor

Anul ______, luna_______, ziua______, in______________ .__________________ din cadrul ____________________,

( grad, nume, prenume ofiter desemnat) (structura din care face parte)

ofiter cu cercetarea prealabila, desemnat prin Dispozitia de zi peunitate nr.___/_______ .

Fiind in continuarea cercetarii prealabile a faptelor ce potconstitui abateri disciplinare savarsite de _____________________ , (gradul, numelesi prenumele poliţistului cercetat)

si avand in vedere cererea de probe / obiectiunile__________________________ , formulate / invocate respingaceste probe / obiectiuni deoarece _____________ .

(motivatia respingerii)

Politistul cercetat va lua la cunostinta de prezentul proces-verbal odata cu prezentarea continutului Raportului de Cercetareprealabila. Pentru care am incheiat prezentul proces-verbal intr-unexemplar, care va fi anexat la dosarul de cercetare prealabila.

Semnatura (ofiterul desemnat)

_______________________Se recomanda administrarea/solutionarea tuturor cererilor de probe/obiectiuni invocate de politistul cercetat, respingereamotivata va fi o exceptie de la aceasta regula.

Page 18: DGPMB-Indrumar Metodologie OMAI 400.2004

ANEXA 9GRADUL DE CLASIFICARE/NESECRET

Ex.nr.___MINISTERUL INTERNELOR SI REFORMEI ADMINISTRATIVEUnitatea …………………………………………………..

RAPORT DE CERCETARE PREALABILĂ

___________________________, din cadrul _________________, ( grad, nume, prenume ofiter desemnat) (structura din care face parte)

ofiter cu cercetarea prealabila, desemnat prin Dispozitia de zi pe unitate nr._/__,a _______, pentru efectuarea cercetarii prealabile a faptelor savarsite de

(seful unitatii)

______________________, din cadrul ________________ ,in vederea stabilirii (grad, nume, prenume politist cercetat) (structura din care face parte)

existentei/inexistentei abaterilor disciplinare conform materialului de sesizarenr.____/_______ .

I.Descrierea faptei sesizate.

In conformitate cu materialul de sesizare, faptele ce pot constituiabateri disciplinare constau in : ______________________________________________________________________________________________________ ,

( pentru respectarea prezumtiei de nevinovatie se vor descrie faptele retinute in materialul de sesizare)

II. Politistii cercetati disciplinar si aprecieri asupra activitatii acestora.

1. ______________________, ______din cadrul_________________, ( grad, nume, prenume politist cercetat) (functia) (structura din care face parte)_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ ;

(aprecieri personale : data incadrarii in MAI si la actualul loc de munca, calificative obtinute, sanctiuni disciplinare,recompense, aprecieri asupra activitatii desfasurate anterior, etc.)

2. ______________________, ______din cadrul_________________, ( grad, nume, prenume politist cercetat) (functia) (structura din care face parte)

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________………… .

III. Modalitatile si procedeele de verificare.

In vederea stabilirii existentei/inexistentei abaterilor disciplinare, au fostefectuate urmatoarele activitati :

- au fost solicitate rapoarte politistilor _______________ ;- s-au audiat martorii _____________;- au fost ridicate/verificate documentele _____________ ;- s-a efectuat cercetarea la fata locului _____________ ;- s-a efectuat controlul activitatii politistilor __________ ;- *.

____________________* se vor preciza toate probele administrate in cauză şi toate măsurile cu caracter procedural intreprinse in vederealamuririi pe deplin a cauzei !

Page 19: DGPMB-Indrumar Metodologie OMAI 400.2004

IV. Concluziile cercetarii prealabile.

In fapt, __________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ .( descrierea abaterilor disciplinare rezultate in urma administrarii probelor, caracterul si gravitatea acestora, incadrarea in

timp si spatiu, politistii implicati, persoanele care au cunostinta despre abateri, imprejurarile concrete ale savarsiriiabaterilor, cauzele, circumstantele atenuante/agravante, gradul de vinovatie al fiecarui politist cercetat, preocuparea

pentru inlaturarea urmarilor faptei, etc)

V. Incadrarea juridică a abaterilor disciplinare.

In drept, fapta reţinută în sarcina ____________________, ______din (grad, nume, prenume politist cercetat) (functia)

cadrul_______, constituie abaterea disciplinara de ________________________ (unitatea) (conform art.12 alin 1, lit.a…k din OMIRA 400/2004)

prevazuta de art. 12, alin 1, lit.”a….k” din Ordinul MIRA nr.400/2004, privindregimul disciplinar al personalului din MIRA si art. 57 lit.”a…k” din Legeanr.360/2002 privind Statutul Politistului. Prevederile legale incalcate de politist ____________________________________________________________________________________________.( se vor preciza acele prevederi legale din actele normative interne sau alte acte normative incalcate de politistul cercetat,cu indicarea denumirii textului de lege, articol, alineat, etc. De exemplu art. 1 alin 1 din Disp. IGPR nr.341/2005, privind

părăsirea unităţii administrativ teritoriale in care isi desfasoara activitatea, fara instiintarea sefului nemijlocit)

VI. Probele.

Concluziile prezentului raport de cercetare prealabila se intemeiaza peurmatoarele probe si dovezi :

- **;- … .

VII. Atitudinea si conduita politistului cercetat

Pe timpul cercetarii prealabile politistul cercetat a avut o atitudine(ne)sincera, (ne)recunoscand abaterile disciplinare, acesta a ajutat/ingreunatlamurirea cauzei. Politistul cercetat s-a preocupat pentru inlaturarea urmarilor fapteicomise / a incercat sa ascunda savarsirea faptei, constand in aceea ca _______ . ______________________, ______din cadrul_________________, ( grad, nume, prenume politist cercetat) (functia) (structura din care face parte)

(nu) s-a prezentat la audieri, fiind legal citat si (nu)a depus rapoarte/cereri inapararea sa.

Semnatura(ofiterului desemnat

cu cercetarea prealabila)

______________** se vor indica doar acele probe si dovezi ce au fost utile solutionarii cauzei!

Page 20: DGPMB-Indrumar Metodologie OMAI 400.2004

ANEXA 10

MINISTERUL INTERNELOR SI REFORMEI ADMINISTRATIVEDIRECTIA GENERALA DE POLITIE A MUNICIPIULUI BUCURESTIUnitatea.......................................................................

C I T A T I E

Anul ______, luna_______, ziua______, in______________ .__________________ din cadrul ____________________,

( grad, nume, prenume ofiter desemnat) (structura din care face parte)

ofiter cu cercetarea prealabila, desemnat prin Dispozitia de zi peunitate nr.___/_______, in temeiul art.32(1) din OMIRA nr.400/2004am procedat la citarea ___________________,din cadrul _____________,

( grad, nume, prenume politist cercetat) (structura din care face parte)

pentru a se prezenta la data de _____, ora___, camera____, invederea aducerii la cunostinta a continutul raportului de cercetareprealabila.

Dupa ce i-a fost adus la cunostinta continutul citatiei, s-aprocedat la inmanarea acesteia, politistul in cauza a semnat/a refuzatsa semneze de primire.

Ofiter desemnat Politist cercetat cu cercetarea prealabila

_____________In situatia in care citatia se expediaza recomandat la domiciliul/resedinta politistului cercetat, la formularul de citatie se vaanexa si dovada de primire.

Page 21: DGPMB-Indrumar Metodologie OMAI 400.2004

ANEXA 11

PROCES-VERBALde prezentare a conţinutului Raportului de cercetare prealabilă

Anul _______, luna _________, ziua ____, la sediul _____________________,__________________________din cadrul __________________________, ofiţer cu(gradul, numele şi prenumele ofiterului) (unitatea de poliţie din care face parte) cercetarea prealabilă, desemnat prin dispoziţia de zi pe unitate nr.________din_______.

Azi, data de mai sus, la terminarea verificărilor în lucrarea nr. _______/_______,i-am adus la cunoştinţă d-lui/d-nei _______________________________, din cadrul

(gradul, numele, prenumele poliţistului cercetat)______________________,conţinutul raportului de cercetare prealabilă, după citarea(unitatea de poliţie din care face parte) sa, conform dispoziţiilor procedurale.

După ce a luat la cunoştinţă de conţinutul integral al raportului de cercetareprealabilă, poliţistul cercetat declară că are / nu are de formulat cereri în apărarea sa şiare /nu are de formulat obiecţiuni în legătură cu modul în care s-a desfăşurat proceduracercetării prealabile.

Cererile/ obiecţiunile formulate formulate constau în :____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Pentru care am încheiat prezentul proces-verbal într-un singur exemplar ce seanexează la dosarul cauzei.

____________________________(Semnătura ofiţerului desemnat cu cercetarea prealabilă)

________________________(Semnătura poliţistului cercetat)

________________________(Semnătura reprezentantului CNP- cândse impune prezenţa acestuia conform legii )

Page 22: DGPMB-Indrumar Metodologie OMAI 400.2004

ANEXA 12

PROCES-VERBAL

Anul _______, luna _________, ziua ____, la sediul _____________________,_________________________ din cadrul___________________________________,(gradul,numele şi prenumele) (unitatea de poliţie)ofiţer cu cercetarea prealabilă, desemnat prin Dispoziţia de zi pe unitate nr._________/_______.

Fiind în continuarea activităţilor ce se efectuează în lucrarea nr._________/__________, având ca obiect cercetarea prealabilă a____________________________, ________din cadrul __________________ ,(gradul, numele, prenumele poliţistului cercetat) (functia) (unitatea din care face parte) azi data de mai sus, am constatat că acesta nu s-a prezentat la data, locul şi oraindicate in citatie, în vederea aducerii la cunoştinţă a conţinutului Raportului decercetare prealabilă, activitate prevăzută de art. 32 alin. (1) din Ordinul M.A.I. nr.400/2004, cu modificările şi completările ulterioare, deşi a fost înştiinţat în scris, curespectarea regulilor procedurale prevăzute de reglementările în vigoare.

Având în vedere aspectul consemnat anterior, în prezenţa domnului______________________________, constat că devin incidente prevederile art. 32(Şeful structurii din care face parte poliţistul cercetat) alin. (3) din Ordinul M.A.I. nr. 400/2004, iar procedura disciplinară va continua dedrept.

Pentru care am încheiat prezentul proces-verbal, într-un singur exemplar, ce seanexează la dosarul cauzei.

____________________________(Semnătura ofiţerului desemnat cu cercetarea prealabilă)

______________________________(Semnătura şefului structurii din care face parte poliţistul cercetat)

Page 23: DGPMB-Indrumar Metodologie OMAI 400.2004

ANEXA 13MINISTERUL INTERNELOR SI REFORMEI ADMINISTRATIVEUnitatea …………………..CONSILIUL DE DISCIPLINĂDosar nr.___ din ________

C I T A Ţ I EEmisă la data de _________

In conformitate cu prevederile Dispozitiei nr. ________/____________ a__________ , domnul ______________________,din cadrul ______________, (seful unitatii) (grad, nume, prenume politist cercetat) (structura din care face parte)

este citat pentru ziua de ___________, ora _____ la sediul ________ cam.____ încalitate de poliţist cercetat, în faţa Consiliului de Disciplină .

Până la termen aveţi dreptul să vă alegeţi un apărător şi să luaţi cunoştinţăde conţinutul dosarului cauzei.

PREŞEDINTE___________________________

…………………………………………………………………………………………………...

DOVADĂ DE ÎNDEPLINIRE A PROCEDURII DE CITARE

PROCES – VERBAL

Astãzi……..luna………anul……………

Subsemnatul, …………………………………… având de înmânat citaţia emisa ladata de _______, am solicitat domnului _________________primirea citaţiei pentru a

(grad, nume, prenume politist cercetat)

se prezenta in ziua de ___________, orele _____, camera______ urmând a participa încalitate de politist cercetat în faţa Consiliului de Disciplina .

1. Semnând de primire.2. Refuzând primirea conform procesului-verbal anexat.3. Nu a fost găsit întrucât……………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………………...…………………………………………………………………………………………………...

SEMNĂTURA SEMNĂTURAAGENTULUI PROCEDURAL POLITIST CERCETAT

………………………………….. ………………………………..

Page 24: DGPMB-Indrumar Metodologie OMAI 400.2004

ANEXA 14MINISTERUL INTERNELOR SI REFORMEI ADMINISTRATIVEDIRECTIA GENERALA DE POLITIE A MUNICIPIULUI BUCURESTIUnitatea............................CONSILIUL DE DISCIPLINA

PROCES – VERBALal sedintei consiliului de disciplina

Anul _______, luna______, ziua______, la sediul _________ .In conformitate cu prevederile art. 40 din O.M.I.R.A. nr.400/2004,

privind regimul disciplinar al personalului din MIRA si Dispozitiei nr.____/ _____,a __________, se constituie Consiliul de Disciplina, cu urmatoarea componenta: (seful unitatii)

- presedinte : ______________________________ ;( grad, nume, prenume, functia, unitatea)

- membrii : ______________________________ ;( grad, nume, prenume, functia, unitatea)

______________________________ ;( grad, nume, prenume, functia, unitatea)

- secretar : ______________________________ ;( grad, nume, prenume, functia, unitatea)

Consiliul de Disciplina va analiza faptele ce pot constituii abateredisciplinare comise de _____________________, din cadrul________________ ,

( grad, nume, prenume politist cercetat) (structura din care face parte)

precum si modul in care acestea au fost cercetate, fiind constituit pentru a ficonsultat de seful abilitat sa aplice sanctiunea in legatura cu care a dispuscercetarea prealabila. Politistul cercetat a fost legal citat si este prezent la sedinta consiliuluide disciplina / nu s-a prezentat la sedinta consiliului de disciplina, situatie in careprecedura continua de drept.

Consiliul convoaca pe ______________________, caruia i se solicita sa( grad, nume, prenume politist cercetat)

precizeze daca are cunostinta de rezultatul cercetarii prealabile, daca areobiectiuni de formulat, daca doreste sa fie asistat sau sa propuna martori siprobe in apararea sa. Politistul declara ca (nu)are cunostinta de concluziile Raportului decercetare prealabila, (nu)are obiectiuni de formulat, (nu)are de propus martorisau probe in apararea sa si solicita sa fie asistat de _______________________ (grad, nume, prenume, politistului asistent)

/ nu doreste sa fie asistat. Totodata acesta a luat cunostinta de componenta consiliului de disciplina sinu doreste sa recuze niciun membru / recuza membrul(ii) consiliului de disciplinadin urmatoarele motive __________________________________________ .

( vor fi precizate motivele limitativ prevazute de art. 46(3) din ordin)

Nici-un membru al consiliului de disciplina nu s-a abtinut de lajudecarea prezentei cauze / De la judecarea prezentei cauze s-a abtinut___________, care a motivat ca __________, fiind inlocuit de______________ .

Cu privire la obiectiunile sau probele solicitate de politistul cercetatdisciplinar, consiliul de disciplina se pronunta dupa cum urmeaza :1.___________________________________________________ ;2.___________________________________________________ .(se vor analiza punctual toate obiectiunile si cererile de probe solicitate si se vor pronunta in sensul admiterii/respingeriimotivate a obiectiunilor sau administrarii/respingerii motivate ori a temeiniciei probelor. In situatia in care se consideraca pentru administrarea probelor este necesara o noua sedinta a consiliului de disciplina, se va proceda in consecinta,pentru respectarea in totalitate a principiului dreptului la aparare al politistului cercetat).

Page 25: DGPMB-Indrumar Metodologie OMAI 400.2004

S-a procedat la ascultarea politistului cercetat, acesta relatand pe scurtevenimentele din data de _________, dupa cum urmeaza:_________________________________________________________________________________________________________________________________.

(se vor redacta acele elemente care sunt concludente solutionarii cauzei, cu indicarea faptei comise, imprejurarilesavarsirii acesteia, cauzele si consecintele, gradul de vinovatie din punctul sau de vedere, activitatea dupa savarsireafaptelor, recunoasterea sau negarea faptelor, etc.)

In vederea clarificarii tuturor aspectelor necesare solutionarii cauzei,membrii consiliului de disciplina au adresat politistului cercetat urmatoareleintrebari :

1. Intrebare - ____________________ : ______________________ ?( membrul consiliului ) ( intrebarea adresata )

Raspuns : ____________________________________________ ...............................................................................................................................................................................................................

Consiliul de disciplina a procedat la audierea urmatoarelorpersoane________si au fost verificate urmatoarele documente_____(dupa caz).

In continuare consiliul a concluzionat ca activitatea de cercetaredisciplinara a fost legala si temeinica, presedintele declara dezbaterile incheiate,solicitand politistului cercetat sa paraseasca sedinta pentru a se delibera asupracauzei.

In urma analizarii abaterilor disciplinare comise de_________, membrii (politistul cercetat)

consiliului delibereaza, dupa cum urmeaza :1. _________________________, propune : aplicarea sanctiunii disciplinare (grad, nume, prenume, functia, unitatea)

„__________________________”, sau neaplicarea vreunei sanctiuni disciplinare.(sanctiunea prevazuta de art.17 alin1 lit. a – e)

2. _________________________, propune : aplicarea sanctiunii disciplinare (grad, nume, prenume, functia, unitatea)

„__________________________”, sau neaplicarea vreunei sanctiuni disciplinare.(sanctiunea prevazuta de art.17 alin1 lit. a – e)

3. _________________________, propune : aplicarea sanctiunii disciplinare (grad, nume, prenume, functia, unitatea)

„__________________________”, sau neaplicarea vreunei sanctiuni disciplinare.(sanctiunea prevazuta de art.17 alin1 lit. a – e)

Sedinta consiliului de disciplina se finalizeaza cu redactarea incheierii,propunandu-se in unanimitate / majoritate aplicarea sanctiunii disciplinare de„________________________________________”, prevazuta de art.17 alin.1lit.(a – e) din Ordinul M.I.R.A. nr.400/2004, privind regimul disciplinar alpersonalului din MIRA. Pentru care am incheiat prezentul proces-verbal, intr-un singur exemplar,care va sta la baza emiterii Incheierii Consiliului de Disciplina care va cuprinde simotivarea propunerii.

Presedinte Secretar(grad, nume, prenume, semnatura) (grad, nume, prenume, semnatura)

Membrii Consiliului Politistul in cauza1.(grad, nume prenume, semnatura) (grad, nume, prenume, semnatura)

Politistul asistent2.(grad, nume, prenume, semnatura) (grad, nume, prenume, semnatura)

Page 26: DGPMB-Indrumar Metodologie OMAI 400.2004

ANEXA 15MINISTERUL INTERNELOR SI REFORMEI ADMINISTRATIVEDIRECTIA GENERALA DE POLITIE A MUNICIPIULUI BUCURESTIUnitatea............................CONSILIUL DE DISCIPLINA

INCHEIEREa sedintei consiliului de disciplina din data de _________

In conformitate cu prevederile OMAI nr.400/2004, privind regimuldisciplinar al personalului din MAI si Dispozitia nr._______/________,a ____________________________________________, s-a dispus constituirea

(grad, nume, prenume, functia sefului care a dispus constituirea consiliului de disciplina)

Consiliului de Disciplina compus din :

- presedinte : ______________________________ ;( grad, nume, prenume, functia, unitatea)

- membrii : ______________________________ ;( grad, nume, prenume, functia, unitatea)

______________________________ ;( grad, nume, prenume, functia, unitatea)

- secretar : ______________________________ ;( grad, nume, prenume, functia, unitatea)

care a analizat faptele ce pot constitui abatere disciplinara, comise de___________________________, din cadrul____________________, precum si( grad, nume, prenume, functia politistului cercetat) (structura din care face parte)

modul in care acestea au fost cercetate.In fapt, la data de _________________, sub numarul_______________

(data inregistrarii sesizarii) (numarul de inregistrare)

a fost inregistrata ________________________________, din care reies urma-(tipul actului de sesizare:plangere, raport, sesizare din oficiu, etc)

toarele:_________________________________________________________________________________________________________________________ .

(continutul pe scurt a faptelor sesizate si circumstantele in care au fost savarsite conform materialului de sesizare)

1. Date si informatii referitoare la procedura

Procedura cercetarii prealabile a prezentei cauze a respectat intocmaiprevederile OMAI nr.400/2004 privind regimul disciplinar al personalului din MAI .

Politistul cercetat a fost legal citat, pentru a se prezenta la sedintaconsiliului de disciplina, acesta (nu)a dat curs citaţiei şi (nu)a participat laşedinţă.

Activitatea consiliului nu a fost suspendată, iar lucrarile acestui organismau fost incheiate intr-o singura sedinta, conform procesului-verbal anexat ce faceparte integranta din prezenta incheiere/ Activitatea consiliului a fost suspendatădin următoarele motive ___________________________, iar lucrarile acestui (conform prevederilor art. 51(1) din ordin)

organism au constat într-un numar de ___ sedinte, dezbaterile fiind consemnatein procesele-verbale anexate ce fac parte integranta din prezenta incheiere.

Membrii consiliului de disciplina nu au fost recuzati si nu au existatabtineri din partea acestora in judecarea prezentei cauze / Membrii consiliului dedisciplina au fost recuzati din urmatoarele motive ________________________ , (motivele de recuzare prevazute de art.46(3)

sau (dupa caz) au existat abtineri in judecarea prezentei cauze din urmatoarelemotive__________________________ .

(motivele de abtinere prevazute de art.46(3)

Page 27: DGPMB-Indrumar Metodologie OMAI 400.2004

Politistul cercetat a fost asistat la sedinta consiliului de disciplina de________________________________. / Politistul cercetat nu a fost asistat la (grad, nume, prenume, unitatea politistului asistent)

sedinta consiliului de disciplina, intrucat nu si-a exercitat acest drept.2. Evaluarea probelor

In cursul cercetarii prealabile in scopul stabilirii existentei/inexistenteiabaterilor disciplinare, au fost legal administrate urmatoarele probe (dupa caz):

- rapoartele politistilor _______________ ;- declaratiile martorilor _____________;- documentele ridicate/verificate _____________ ;- s-a efectuat cercetarea la fata locului _____________ ;- s-a efectuat controlul activitatii politistilor __________ ;- *....Dintre acestea s-au confirmat urmatoarele : ........ , cele neconfirmate,

respectiv : ........, nu sunt in masura a rasturna propunerea consiliului dedisciplina .

Din evaluarea probelor administrate in cauza s-a stabilit faptul caacestea sunt legale, credibile, pertinente si concludente, astfel se poateconcluziona cu certitudine ca cercetarea prealabila a respectat dispozitiile legaleiar propunerea consiliului de disciplina, conform procesului-verbal al sedintei,este legala si temeinica.

3. Propunererea Consiliului de Disciplina Consiliul a concluzionat ca activitatea de cercetare disciplinara a fost legalasi temeinica iar in urma analizarii faptelor ce pot constitui abateri disciplinarecomise de____________, (politistul cercetat)

Propune : aplicarea sanctiunii disciplinare „_____________________”,in conformitate (prevazuta de art.17 alin1 lit. a – e)

cu prevederile art.17 alin 1, lit. a- e din O.M.A.I. nr. 400/2004 privind regimuldisciplinar al personalului din M.A.I. si art.58 lit. a – d din Legea nr.360/2002privind Statutul Politistului, ambele cu modificarile si compltarile ulterioare, sauclasarea cauzei(in cazul inexistentei faptelor imputate si constatarii nevinovatiei).

4. Motivarea propuneriiLa individualizarea sanctiunii disciplinare propuse au fost luate in

considerare: caracterul si gravitatea faptei comise, activitatea desfasurataanterior, imprejurarile savarsirii abaterii, cauzele si consecintele, gradul devinovatie, preocuparea politistului pentru inlaturarea urmarilor faptei, conduitapolitistului in timpul cercetarii disciplinare.

În fapt, ______(descrierea concretă a faptei ce constituie abatere disciplinară, cu individualizareaacesteia, data/ora/locul savârşirii, împrejurările săvârşirii faptei, circumstanţele agravante/atenuante, caracterul şigravitatea faptei, cauzele şi consecinţele, gradul de vinovăţie şi conduita poliţistului cercetat, etc.)______ .

În drept, ______(încadrarea abaterii disciplinare potrivit prevederilor legale prev. de art. 12 alin1 din

OMAI nr.400/2004 şi art. 57 lit.a-k din Legea nr.360/2002)_____, prevederile legale incalcate depolitist sunt__________ (normele legale incalcate: Statutul, Codul Deontologic, Legi, Ordonante, Dispozitii

normative IGPR, DGPMB, ordine si dispoziţii interne, etc.)____________________ .

Presedinte Secretar(grad, nume, prenume, semnatura) (grad, nume, prenume, semnatura)

Membrii Consiliului Politistul in cauza1.(grad, nume prenume, semnatura) (grad, nume, prenume, semnatura)

Politistul asistent2.(grad, nume, prenume, semnatura) (grad, nume, prenume, semnatura)

____________________* se vor preciza toate probele administrate in cauză!

Page 28: DGPMB-Indrumar Metodologie OMAI 400.2004

Anexa 16MINISTERUL INTERNELOR SI REFORMEI ADMINISTRATIVE NESECRET DIRECŢIA GENERALĂ DE POLIŢIE A Ex. nr. MUNICIPIULUI BUCUREŞTI

D I S P O Z I Ţ I ADIRECTORULUI GENERAL AL DIRECŢIEI GENERALE

DE POLIŢIE A MUNICIPIULUI BUCUREŞTINR.________ DIN _________

În conformitate cu prevederile art.__________(temeiul legal în baza căruia se

aplică sancţiunea)______, din Legea nr.360/2002, privind Statutul Poliţistuluişi art._______din O.M.A.I. nr.400/2004, privind regimul disciplinar alpersonalului din MAI , ambele cu modificările şi completărileulterioare, în baza concluziilor Raportului de Cercetare Prealabilănr.__/__ şi a Încheierii Consiliului de Disciplină din data de _______ .

Prin prezenta dispoziţie ____(grad,nume,prenume poliţist cercetat, funcţia şi locul de

muncă), pentru_(abaterea disciplinară săvârşită)___,este sancţionat cu__(sancţiunea

disciplinară).În fapt, ______(descrierea concretă a faptei ce constituie abatere disciplinară, cu individualizarea

acesteia, data/ora/locul savârşirii, împrejurările săvârşirii faptei, circumstanţele agravante/atenuante, caracterul şigravitatea faptei, cauzele şi consecinţele, gradul de vinovăţie şi conduita poliţistului cercetat,

etc.)_____________________________________ .În drept, ______(încadrarea abaterii disciplinare potrivit prevederilor legale din OMAI nr.400/2004 şi

Legea nr.360/2002)_____, prevederile legale incalcate sunt__________(normele legale incalcate:Statutul, Codul Deontologic, Legi, Ordonante, Dispozitii normative IGPR, DGPMB, ordine si dispoziţii interne, cu indicarea

titlului, articol, aliniat, etc)_____________________________ .În timpul cercetării prealabile şi în faţa Consiliului de Disciplină,

poliţistului cercetat i-a fost respectat dreptul la apărare şi i-au fostadministrate toate apărările formulate / i-au fost înlăturate motivatapărările nefiind utile cauzei, întrucât___(motivele respingerii) ______________.

Sancţiunea disciplinară se va aplica după expirarea termenului decontestare, respectiv dupa soluţionarea contestaţiei, în conformitate cu art. 60(1) şi art. 61(1) din Legea nr.360/2002 privind Statutul Poliţistului, cumodificările şi completările ulterioare .

Prezenta dispoziţie poate fi contestată în termen de 5 zile, prin cererescrisă adresată şefului ierarhic superior celui care a aplicat sancţiunea, iar însituaţia soluţionării nefavorabile poate fi contestată şi în condiţiile Legii nr.554/2004 privind contenciosul administrativ, la Tribunalul Municipiului Bucureşti –Secţia VIII-a, Conflicte de Muncă, Asigurări Sociale, Contencios Administrativ şiFiscal.

DIRECTORUL GENERAL AL DIRECŢIEI DE POLIŢIEA MUNICIPIULUI BUCUREŞTIChestor principal de poliţie

dr.MARIAN TUTILESCU

VIZAT AVIZAT PENTRU VIZAT CONTROL FINANCIAR LEGALITATE CORPUL NAŢIONAL S.M.R.U. (dupa caz) SERVICIUL JURIDIC AL POLIŢIŞTILOR

Page 29: DGPMB-Indrumar Metodologie OMAI 400.2004

BIBLIOGRAFIE

- Legea nr.360/2002 privind Statutul politistului;

- O.M.A.I. nr.400/2004 privind regimul disciplinar al personalului dinM.A.I.

- Metodologia privind procedura cercetarii prealabile a faptelor ce potconstitui abateri comise de catre politisti, aprobata prin DispozitiaI.G.P.R. nr.386/2006.

red. / intocmit C.A