Decizia ICCJ Nr. 10-2006

download Decizia ICCJ Nr. 10-2006

of 4

description

Decizia nr. 10 - 2006

Transcript of Decizia ICCJ Nr. 10-2006

DECIZIE nr. X din 20 martie 2006 privind recursul n interesul legii, declarat de procurorul general al Parchetului de pe lng nalta Curte de Casaie i Justiie, cu privire la aplicarea dispoziiilor art. 25 din Legea nr. 26/1990, republicat, astfel cum a fost modificat prin art. VIII pct. 23 din Legea nr. 161/2003, referitoare la cazurile de admisibilitate a cererii de radiere a unei nmatriculri sau meniuni din registrul comeruluiForma sintetic la data 23-apr-2014. Acest act a fost creat utiliznd tehnologia SintAct-Acte Sintetice. SintAct i tehnologia Acte Sintetice sunt mrci nregistrate ale Wolters Kluwer.(la data 16-oct-2006 actul a fost jurisprudenta Sentinta nr. 8407 din 16-oct-2006 )

Dosar nr. 37/2005

Sub preedinia domnului prof. univ. dr. Nicolae Popa, preedintele naltei Curi de Casaie i Justiie,

nalta Curte de Casaie i Justiie, constituit n Secii Unite n conformitate cu dispoziiile art. 25 lit. a) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciar, republicat, s-a ntrunit astzi, 20 martie 2006, n vederea examinrii recursului n interesul legii, declarat de procurorul general al Parchetului de pe lng nalta Curte de Casaie i Justiie, cu privire la aplicarea dispoziiilor art. 25 din Legea nr. 26/1990, republicat, astfel cum a fost modificat prin art. VIII pct. 23 din Legea nr. 161/2003, referitoare la cazurile de admisibilitate a cererii de radiere a unei nmatriculri sau meniuni din registrul comerului.

Seciile Unite au fost constituite cu respectarea prevederilor art. 34 din Legea nr. 304/2004, republicat, fiind prezeni 80 de judectori din totalul de 106 judectori aflai n funcie.

Procurorul general al Parchetului de pe lng nalta Curte de Casaie i Justiie a fost reprezentat de procurorul Antoaneta Florea.

Reprezentanta procurorului general al Parchetului de pe lng nalta Curte de Casaie i Justiie a susinut recursul n interesul legii, punnd concluzii pentru admiterea acestuia, n sensul de a se stabili c o cerere de radiere a unei nmatriculri sau meniuni din registrul comerului este admisibil numai n condiiile n care persoana fizic ori juridic, ce se consider prejudiciat ca efect al unei nmatriculri sau ca urmare a efecturii unei meniuni n registrul comerului, face dovada existenei anterioare a unei hotrri judectoreti irevocabile prin care au fost modificate, n tot sau n parte, ori au fost anulate actele ce au stat la baza nregistrrii a crei radiere se solicit, dac prin acea hotrre nu s-a dispus menionarea ei n registrul comerului.

SECIILE UNITE,

delibernd asupra recursului n interesul legii, constat urmtoarele:

n practica instanelor judectoreti nu exist un punct de vedere unitar cu privire la aplicarea dispoziiilor art. 25 din Legea nr. 26/1990, republicat, astfel cum a fost modificat prin art. VIII pct. 23 din Legea nr. 161/2003, referitoare la cazurile de admisibilitate a cererii de radiere a unei nmatriculri sau meniuni din registrul comerului.

Astfel, unele instane au admis asemenea cereri, chiar dac persoana fizic sau juridic ce s-a considerat prejudiciat prin efectuarea unei nmatriculri ori meniuni n registrul comerului nu face dovada c actele care au stat la baza nregistrrii a crei radiere se solicit au fost desfiinate, n tot sau n parte, ori s-au modificat printr-o hotrre judectoreasc anterioar irevocabil.

n motivarea acestui punct de vedere, s-a relevat c dreptul la aciune nu poate fi condiionat de preexistenta unei hotrri judectoreti irevocabile de anulare ori de modificare, n tot sau n parte, a actului sau titlului ce a stat la baza nmatriculrii sau meniunii, pentru c s-ar ngreuna n mod inutil situaia titularului dreptului la aciune i, n acelai timp, instana este oricum nvestit s examineze, pe cale incidental, existena i valabilitatea actului pe baza cruia s-au efectuat acele meniuni.

Alte instane, dimpotriv, au considerat c radierea unei nmatriculri sau meniuni n registrul comerului poate fi cerut numai n condiiile n care exist o hotrre judectoreasc irevocabil prin care au fost anulate ori modificate, n tot sau n parte, actele ce au stat la baza nregistrrii a crei radiere se solicit, precum i dac prin nsi acea hotrre nu s-a dispus efectuarea meniunii respective n registrul comerului.

S-a apreciat n acest sens c prevederile art. 25 din Legea nr. 26/1990, republicat, astfel cum a fost modificat prin art. VIII pct. 23 din Legea nr. 161/2003, impun verificarea de ctre instana judectoreasc a condiiilor de form, cu privire la raporturile juridice existente ntre pri.

S-a mai nvederat c, n aceast privin, reglementrile din legea special menionat sunt completate cu dispoziiile art. 331 i urmtoarele din Codul de procedur civil, instituind 6 procedur necontencioas, care presupune doar exercitarea unui control al actelor n temeiul crora s-au efectuat nregistrrile n registrul comerului, implicnd posibilitatea de a dispune radierea doar n msura n care nregistrrile efectuate au fost anulate ori modificate, n tot sau n parte, printr-o hotrre judectoreasc preexistent.

Aceste din urm instane au interpretat i aplicat corect dispoziiile legii.

n adevr, prin art. 25 alin. (1) din Legea nr. 26/1990, astfel cum a fost modificat prin art. VIII pct. 23 din Legea nr. 161/2003, se prevede c "Orice persoan fizic sau juridic prejudiciat ca efect al unei nmatriculri ori printr-o meniune n registrul comerului are dreptul s cear radierea nregistrrii pgubitoare, n tot sau numai cu privire la anumite elemente ale acesteia, n cazul n care prin hotrri judectoreti irevocabile au fost desfiinate n tot sau n parte sau modificate actele care au stat la baza nregistrrii cu privire la care se solicit radierea, dac prin hotrrea judectoreasc nu a fost dispus menionarea n registrul comerului".

Rezult, deci, c pentru a putea fi exercitat aciunea n radiere reglementat prin acest text de lege este necesar s fie ndeplinite, cumulativ, urmtoarele trei condiii: s existe o hotrre judectoreasc anterioar irevocabila, prin care s fi fost desfiinate sau modificate actele care au stat la baza nregistrrii cu privire la care se solicit radierea, s nu se fi dispus prin acea hotrre efectuarea de meniuni n registrul comerului privind desfiinarea ori modificarea actului care a stat la baza nregistrrii, iar persoana interesat s fac dovada c i s-a cauzat un prejudiciu prin nregistrarea a crei radiere o solicit.

O atare rezolvare este impus i de reglementarea de la art. 7 alin (1) din Legea nr. 26/1990, republicat, potrivit creia "Instanele judectoreti sunt obligate s trimit registrului comerului, n termen de 15 zile de la data cnd au rmas irevocabile, copii legalizate de pe hotrrile irevocabile ce se refer la acte, fapte i meniuni a cror nregistrare n registrul comerului o dispun, conform legii", precum i de prevederea explicit din alin. (2) al aceluiai articol ca "n aceste ncheieri i hotrri instanele judectoreti vor dispune efectuarea nregistrrilor n registrul comerului".

Ca urmare, n ipoteza n care instanele de judecat nu s-au conformat prevederilor legale menionate, partea prejudiciat printr-o nmatriculare sau meniune n registrul comerului are posibilitatea s formuleze aciune separat, n radiere, n condiiile reglementate prin art. 25 alin. (1) din Legea nr. 26/1990, republicat.

n acest fel, radierea nmatriculrii sau a unei meniuni n registrul comerului, ca operaiune derivat, complementar i subsecvent altei operaiuni principale, efectuat anterior, se poate dispune numai pe baza unei hotrri judectoreti irevocabile, pronunat la cererea persoanei interesate.

De aceea, procedura instituit prin art. 25 din Legea nr. 26/1990, republicat, astfel cum a fost modificat prin art. VIII pct. 23 din Legea nr. 161/2003, are caracter necontencios, iar instanei judectoreti nvestite cu o aciune n radiere i revine doar obligaia de a verifica, sub aspect formal, dac sunt ntrunite cumulativ cele trei condiii prevzute n acest text de lege, pe o atare cale neputndu-se dispune i cu privire la existena i valabilitatea titlului sau a raporturilor juridice dintre pri.

n adevr, n raport cu prevederile legale aplicabile, radierea unei meniuni n condiiile n care actele juridice care au stat la baza nregistrrii nu au fost desfiinate printr-o hotrre judectoreasc anterioar irevocabil ar fi posibil numai pe calea aciunii n anulare, n cadrul unei proceduri cu caracter contencios, iar nu i pe calea unei cereri necontencioase, formulat n temeiul art. 25 din Legea nr. 26/1990, republicat.

n consecin, n temeiul dispoziiilor art. 25 lit. a) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciar, republicat, i ale art. 329 alin. 3 din Codul de procedur civil, urmeaz a se admite recursul n interesul legii i a se stabili c orice cerere de radiere a unei nmatriculri sau meniuni n registrul comerului este admisibil numai n condiiile n care persoana fizic ori juridic, ce se consider prejudiciat ca efect al unei nmatriculri sau ca urmare a efecturii unei meniuni n registrul comerului, face dovada existenei unei hotrri judectoreti anterioare irevocabile prin care au fost modificate, n tot sau n parte, ori au fost anulate actele ce au stat la baza nregistrrii a crei radiere se solicit, dac prin acea hotrre nu s-a dispus menionarea ei n registrul comerului.

PENTRU ACESTE MOTIVE

n numele legii

DECID:

Admit recursul n interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe lng nalta Curte de Casaie i Justiie.

n aplicarea dispoziiilor art. 25 din Legea nr. 26/1990, republicat, astfel cum a fost modificat prin art. VIII pct. 23 din Legea nr. 161/2003, stabilesc:

Cererea de radiere a unei nmatriculri sau meniuni din registrul comerului este admisibil numai n condiiile n care persoana fizic ori juridic, ce se consider prejudiciat ca efect al unei nmatriculri sau ca urmare a efecturii unei meniuni n registrul comerului, face dovada existenei anterioare a unei hotrri judectoreti irevocabile prin care au fost modificate, n tot sau n parte, ori au fost anulate actele ce au stat la baza nregistrrii a crei radiere se solicit, dac prin acea hotrre nu s-a dispus menionarea ei n registrul comerului.

Obligatorie, potrivit art. 329 alin. 3 din Codul de procedur civil.

Pronunat n edina public, astzi, 20 martie 2006.

-****-

PREEDINTELE NALTEI CURI DE CASAIE I JUSTIIE,

prof. univ. dr. NICOLAE POPAPrim-magistrat asistent,

Victoria Maftei

Publicat n Monitorul Oficial cu numrul 656 din data de 28 iulie 2006

Forma sintetic la data 23-apr-2014. Acest act a fost creat utiliznd tehnologia SintAct-Acte Sintetice. SintAct i tehnologia Acte Sintetice sunt mrci nregistrate ale Wolters Kluwer.