curs 3.pptx

42
Endourologie Curs 3 Conf. Dr. Scarneciu Ioan

Transcript of curs 3.pptx

Endourologie Curs 3

Endourologie Curs 3Conf. Dr. Scarneciu Ioan

IstoricFolosirea termenului de prostata exista in putine referiri pana la mijlocul sec. XVI-lea.Cuvantul vine din grecescul prostat, care se traduce prin: ceva care sta inaintea sau in fata

Au fost imaginate diferite tehnici pentru a trata retentia urinara datorita hipertrofiei benigne de prostata.

Au fost imaginate diferite catetere uretrale confectionate dintr-o mare varietate de materiale: frunze de Allium fistulosum, bambus,lemn,metal si cauciuc.

Philip Syng (1815) supranumit si parintele chirurgiei americane, utilizeaza tehnica dilatatiei cu balon pentru hipetrofia benigna de prostata.Tratamentul consta in umflarea acestui balon (care exercita presiune asupra lobilor prostatici) pentru circa 15 min. Tehnica era repetata la 2,3 zile dar cu rezultate slabe.

IstoricApoi chirurgul Louis Auguste Mercier a descris un cateter metalic curbat echipat cu un mandren drept, care era folosit pentru a exercita o presiune asupra prostatei si mai ales a lobului median.

In 1830, Sir William Ferguson a descris pentru prima data posibilitatea tratarii HBP prin indepartarea tesutului obstructiv.

In 1877 medicul german Maximilian Nitze, cunoscut drept parintele cistoscopiei, a proiectat precursorul cistoscoapelor moderne.

Cistoscopul inventat de Max NitzeIn 1907, Hugh Hampton Young a dezvoltat procedeul cold-cut (rezectie la rece).Instrumentul folosit prezenta un orificiu, situat in apropierea capului proximal, ce permitea prinderea tesutului prostatic. Cilindru interior, prevazut cu o margina ascutita, realiza sectionarea tesutului prostatic. Sangerarea intraoperatorie era dificil de controlat.

Descoperirea curentului continuu de inalta frecventa a permis utilizarea sa pentru taierea tesutului prostatic.

1926 Maximilian Stern a proiectat un instrument, pe care l-a numit rezectoscop, format dintr-o bucla mobila de tungsten, ce putea taia un cilindru din tesutul prostatic, folosind curent de inalta frecventa.

McCarty a modificat rezectoscopul pentru a taia dinspre vezica spre operator, si a incorporat elementul de lucru.

Rezectoscopul Stern-McCarthy reprezinta prototipul tuturor rezectoscoapelor moderne.

Rezectoscopul Stern-McCarthy1948, Iglesias de la Torre din Havana, a dezvoltat un mecanism care permitea controlul total al miscarii electrodului cu o mana, in timp ce miscarea de intoarcere era controlata de arc.

Rezectoscopul Iglesias a devenit cel mai folosit tip de rezectoscop de catre chirurgii urologi.

Rezectoscop modern model IglesiasRezecia transuretral pentru HBP s-a impus treptat ca metod de elecie n tratamentul acestei boli.

Fenomenalele progrese tiinifice din domeniul tehnicii i tehnologiei (modelarea curenilor de nalt frecven, perfecionarea sistemelor optice, perfecionarea surselor de lumin i transportul ei, la care s-a adaugat evoluia incredibil a mecanicii fine), au dus la realizarea ntregului ansamblu de intrumente i aparate necesare acestui tip de operaie endoscopic joas.

Astfel, o operaie care la un moment dat era ascuns pentru cei din jur, prin faptul c doar operatorul era acela care o vedea, a devenit vizibil pentru cei din jur, n amfiteatre, sau la distane mult mai mari. Acesta a fost momentul psihologic cnd a convins pe toat lumea c este o operaie ce poate avea acurateea necesar. nregistrat pe sisteme video, a putut fi analizat pas cu pas, a putut constitui material didactic n procesul de nvare a tinerelor generaii.

TURP a constituit prima operaie de anvergur a endourologieiNotiuni de anatomie Prostata este o gland accesorie a aparatului genital masculin care nconjoar por-iunea iniial a uretrei.

Prostata apare bine difereniat histologic, cu structuri epiteliale i stromale, ncepnd cu sptmna a 16-a a vieii fetale. Structurile epiteliale sunt reprezentate de acinii i ductele glandulare prostatice n numr de 15-30

Se pare c rolul elementelor stromale n dezvoltarea prostatei const n transfor-marea testosteronului n DHT sub aciunea 5- reductazei (5AR). Ulterior, celulele stromale, prin efect paracrin (DHT), favorizeaz dezvoltarea celulelor epiteliale glandulare prostatice.

La natere, prostata are dimensiunile i forma unui bob de mazre i cntrete 1 gram. La pubertate, sub aciunea testosteronului, are loc o cretere exploziv a glandei care ajunge la dimensiunile i greutatea specifice vrstei adulte.

Notiuni de anatomie

Prostata este situat n spaiul pelvisubperitoneal, ntre baza vezicii urinare i sfincte-rul striat al uretrei. Prostata nconjoar uretra i este strbtut de ductele ejaculatoare care se deschid n uretr, la nivelul coliculului seminal (verum montanum).

Forma prostatei la adult este conic, cu baza mare n contact cu baza vezicii urinare i vrful orientat anterior i inferior, spre uretra membranoas

Prostata i relaia sa cu structurile adiacente vedere frontal (1 - trigonul vezical, 2 - colul vezical i sfincterul neted, 3- diafragmul urogenital, 4 - sfincterul striat).Notiuni de anatomie

La periferia esutului prostatic exist o condensare de fibre conjunctive care formeaz capsula prostatei (capsula adevrat), iar la exterior condensarea fibrelor din fascia endopelvin formeaz falsa capsul prostatic.

Dimensiunile normale ale prostatei sunt: 4 cm n sens transversal 3 cm n sens vertical 2,5 cm n sens sagital

Cu o greutate de aproximativ 20 grame.

Histologia prostateiDin punct de vedere microscopic prostatei I se descriu:O componenta glandularaO componenta stromala (tesut fibros si lax)

65% din masa glandeiO componenta musculara neteda (35% din masa glandei)

Zona perifericaZona tranzitionalauretraZona tranzitionalaFiziopatologia HBP Obstructie subvezicala Hiperpresiune endovezicala Hipertrofia detrusorului (iniial compenseaz debitul urinar ce rmne n limite normale)

ncepe depunerea de colagen ntre fibrele musculare netede ale detrusorului, acesta pierde din complian i devine instabil

Decompensarea detrusorului ( hipoton, hipocontractil) cu aparitia complicatiilor, reziduu vezical, retentie incompleta de urina, insuficienta renala acutaMentinerea obstructiei

Modificari compensatorii ale detrusorului ( celule si coloane, la pacientii cu HBP)SimptomatologieSimptomatologia pacientiilor cu HBP, denumita modern si simptomatologie de tract urinar inferior (LUTS), rezulta din interactiunea mecanismelor de adaptare ale vezicii urinare cu obstructia subvezicala.

In general simptomatologia poate fi impartita in:

Simptome iritative (polakiurie, imperiozitate mictionala, pseudoincontinenta urinara)Simptome obstructive ( disurie, jet urinar slab, intrerupt)

n afara LUTS care exprim clinic HBP exist i situaii n care pacientul se prezint cu complicaii ale HBP, de cele mai multe ori pe fondul unor simptome urinare joase neglijate:

Retentie acuta de urinaLitiaza vezicalaInfectii urinareDiverticule vezicaleUropatia obstructiva Hematuria

Indicaiile absolute de tratament chirugical sunt considerate, la ora actual:

retenia acut de urin repetat, infeciile urinare repetate, secundare HBP, litiaz vezical secundar HBP, insuficiena renal secundar HBP, diverticuloza vezical secundar HBP hematuria recurent datorat HBPTratamentul chirurgical

TUR-PIndicaiile amintesc c TURP a fost considerat i rmne pentru ara noastr standardul de aur n tratamentul chirurgical al hipertrofiei benigne de prostat

Fenomenalele progrese tiinifice din domeniul tehnicii i tehnologiei (modelarea curenilor de nalt frecven, perfecionarea sistemelor optice, perfecionarea surselor de lumin i transportul ei, la care s-a adaugat evoluia incredibil a mecanicii fine), au dus la realizarea ntregului ansamblu de intrumente i aparate necesare acestui tip de operaie endoscopic joas.

Procesul de nvare este complex, endoscopistul trebuind s-i sincronizeze vederea, observaia, gesturile minilor sincronizate cu micrile picioarelor pe pedalele bisturiului electric. Se ncepe de la cazuri simple, apoi se abordeaz cele mai grele. Televiziunea integrat permite observarea momentelor grele, operatorul putnd fi nlocuit de altul mai experimentat, care s-l ajute la depirea impasului

TUR-PIndicatii:Retenia acut sau cronic complet de urin Scorul IPSS peste 20 (20-35) i indicele de evaluare a calitii vieii ntre 4 i 6, la pacienti care accept intervenia TURPHematuria datorit HBP Insuficiena renal cronic obstructiv secundar unui glob vezical nerecunoscut cu distensie uretero-pielocalicealIneficiena tratamentelor medicamentoase consituie o indicaie serioas pentru TURP.

Contraindicaiile TURPcoxartroxa bilateral contraindicatie absolutainsuficiena cardiorespiratorie sever coagulopatii severe Afeciunile neurologice graveHerniile mariCalculii vezicali mari sau multipli

TUR-P

Pregtirea preoperatorie a pacientului

TURP-ul necesita o coagulare in limite normale, astfel pentru pacientii aflati sub tratament anticoagulant oral, acesta trebuie intrerupt inaintea interventiei chirurgicale, cu verificarea preoperatorie a PT si APTT.

1.Patologia asociatEste necesar echilibrarea i compensarea afeciunilor asociate. Bolnavii cu infarct miocardic recent se amn 2-3 luniO importan deosebit se va acorda compensrii tulburrilor metabolice ca diabetul zaharat i suferinele hepatice. Nu este recomandat efectuarea TURP la diabeticii cu valori ale glicemiei de peste 130-140 mg/dl.

2. Evacuarea corect a intestinului n seara preoperatorie (alimentaie redus, medicaie laxativ, clisme repetate eficiente) este tratat de obicei ca un moment mai puin important. Distensia vezical din cursul TURP poate declana golirea intestinului intraope-ator, realiznd o situaie neplacut ce ar putea fi evitat.

3.Medicaia preanestezic i sedarea corect, efectiv, a bolnavului n seara preoperatorie cu Diazepam 1-2 cp., este o regul

TUR-P

Antibioterapia preoperatorie:

Pacientii cu sonde Foley sunt predispusi la infectii, necesitand un antibiotic cu spectru larg inainte de operatie.Sunt preferate antibioticele administrate conform uroculturii.Durata antibioterapiei postoperatorii este de 5-6 zile apoi pacientul primeste tratament antibiotic la domiciliu, de preferat flourochinolone.Tesutul prostatic partial devascularizat, necrotic constituie un teren perfect pentru dezvoltarea bacteriilor, explicandu-se astfel utilizarea unei profilaxii antibacteriene dupa TURP.

Anestezia

Colaborarea cu medicul anestezist i cu asistenta de specialitate reprezint un factor de mare importan. O anestezie peridural continu sau chiar rahidian confer confortul necesar operaiilor mai lungiNu se ncepe TURP pn ce bolnavul anesteziat i pus n poziie operatorie nu este echilibrat hemodinamicDe abia dup ce bolnavul este stabil i linistit vom executa igiena genital specific preoperatorie, aseptizarea i izolarea cmpului operator.

Poziionarea pacientului i pregtirea mesei de operaie (instrumentarului)

Pacientul va fi aezat n poziie de litotomie. Dezinfecia tegumentului i izolarea se vor face astfel nct s poat exista acces pe hipogastru pentru eventual instalare a unui trocar vezical suprabubian.Este de preferat i lsarea accesului spre regiunea anal pentru controlul digital al TUR.Echipamentul necesar pentru TURP este reprezentat de:

Generator de inalta frecventaRezectoscop cu irigatie continuaTelescop de 0,15 sau 30VideocameraElectrozi de rezectie (ansa) si coagulare (roller)Uretrotom OttisSolutie lubrifianta sterilaCateter uretral cu 3 cai cau balon de capacitate mareSeringa de 100 ml

Rezectoscop cu irigatie continua tip Iglesias

Anse de rezectieUretrotom Otis

Dispozitive pentru evacuarea cipurilor:

Seringa GuyonDispozitivul Milo EllikSoluiile utilizate n TURP

Exista mai multe solutii pentru irigare: apa sterila, glicina, manitolul si sorbitolul.Variant ideal reprezentat de recipienii cu soluii tipizate (tip Ipsirol). Ele constau n concentraii de 2-4% sorbitol i 0,5%-0,9% manitol, sunt non-hemolitice, izotone uor diuretice.Lichidul de rezecie ar trebui s aibe urmtoarele caliti: s fie steril izoton apirogen limpede nonhemolitic neconductor pentru curentul electric ieftin.

Deocamdat, majoritatea serviciilor utilizeaz apa tratat.Exist dispozitive speciale care prin procese fizice de filtrare, declorurare i denitratare ofer un lichid minunat de lucru, care este apa steril. Ea prezinta inconvenientul major de a produce hemoliz i dezechilibre hidroelectrolitice.

Tehnica TURP

Debutul TURP

n cazul apariiei unei erecii post-anestezice, aceast va fi tratat prin injectare de efedrin, intracavernos o fiol de 0,5% dizolvat n 2-3 ml ser fiziologic.Anestezierea, lubrefierea uretrei cu glicerin i xilin, Cathejel sau alte geluri cu lidocain, prin introducerea lor pe uretr cu 2-5 minute naintea operaiei.Verificarea i calibrarea uretrei - rezectoscopul va trebui s parcurg uretra pn n vezic fr s percepem nici cel mai mic obstacol. Uretra anterioar se verific cu uretrotomul Ottis deschis la nivelul dimensiunii rezectoscopului (24-28 Ch). Este de recomandat ca dup uretrotomia de calibrare, avansarea rezectoscopului pn n vezic s se fac la vedere, pentru a evita cile false.Inspecia cmpului operator se conjug i se completeaz cu imaginea ecografic a prostatei i vezicii urinareOperatorul va ti ce fel de adenom va opera, mic sau mare, cu lob median dezvoltat endovezical sau numai cu lobi laterali, cu o dezvoltare preponderent axial sau transversal, cu lobi simetrici sau asimetrici, cu o structur omogen tipic adenomului, sau neomogen cu calcificri, simpexioame, geode sau colecii localizate de tipul adenomitelor

Tehnica TURP

Reperele anatomice clasice ale execuiei TURP

Colul vezical ca limit proximal, coliculul seminal ca limit distal.

Coliculul seminal reprezint reperul anatomic de baza al interveniei Sfincterul uretral extern se afla puin sub coliculul seminal anatomic. Acest sfincter determin continena post TURP, sfincterul intern fiind compromis anatomic i funcional n timpul rezeciei din zona colului vezical.

Coliculul seminal, se afl pe planeul fosei prostatice ca o ridictur ovalar de 2-3 mm, prezentnd orificiul utriculei prostatice n mijloc, i cele dou canale ejaculatoare lateral. De reinut c acest reper trebuie pstrat pn la sfritul interveniei

3. Comisuri. Dezvoltarea lobilor adenomatoi laterali realizeaz n fosa prostatic dou comisuri: una posterioar ce are ca reper distal verm montanum i este evidenta n mod regula; iar comisura anterioar este inconstant, mai rar vizibil, cnd ncrctura de esut adenomatos este mai redus.

Principii i reguli n tehnica executrii TURP

Mari personaliti urologice mondiale (Barnes, Mitchel, Mauermaver, Green, Segura etc.) au descris modaliti personale de a rezeca adenomul.Principii de baz:Rezecia se practic ordonat, n suprafa, n planuri succesive, etajatRezecia n suprafa sugereaz modul de a rezeca incizie lng incizie, pe suprafee ntinse.Ordonat, nseamn s nu deschizi fronturi de lucru multiple, mai ales cnd exist probleme cu vizibilitatea (sngerarea). Principiul mobilitii n decizii pe situaii. Adic, dac esti obinuit s ncepi i s dezvolti operaia TURP ntr-un anumit fel, s te adaptezi situaiei locale care se poate schimba pe msur ce actul operator progreseaz

Comentarii tehnice legate de specificul rezeciei n funcie de volumul prostatei

Adenomul mic (sub 30 g) este cel mai greu (pretenios) de rezecatSunt necesare gesturi mici i puin ample pentru a rezeca o mas mic de esut.

Adenoamele peste 30 g, adic cele medii, mari i foarte mari se supun acelorai reguli de rezecie.Prostatele cu volum (greutate) de pn la 60 cm3 sunt uor de abordat pentru c implic rezecia pe 2-3 etaje, adic tot attea lungimi de ans extinsVom urmri esutul de tip adenomatos prin incizii adugate pn la nivelul capsulei prostatice. Numrul acestor incidente crete odat cu volumul prostatei care trebuie operat. Zona peri-verum montanal se rezec ultimaUn aspect important este utilizarea de seringi Guyon performante pentru evacuarea esuturilor rezecate (cipurilor). Se economisesc multe secunde la fiecare evacuare-splare vezical. Eficientizarea fiecrui gest conteaz n economia operaiei. Hemostaza reprezint mpreun cu reorientarea cele mai cronofage momente ale TURP n adenoamele mariLa finalul operaiei se caut cu oarecare insisten pediculele principale, clasic descrise la nivelul colului vezical la orele 5 i 7.Sindromul TURP

Este un sindrom clinico-biologic determinat de absoria important intravascular a lichidului de lucru, prin plexurile venoase vezico-prostatice deschise.

Se lucreaz cu hipopresiune, adic nivelul sursei de ap s nu fie peste 50-60 cm fa de nivelul bolnavului din poziia operatorie.

Se va acorda o atenie deosebit hemostazei, care pe msur ce ne apropiem de capsula chirurgical, prezint surse deschise arteriale i venoase. Bolnavului i se vor perfuza intraoperator soluii izotone sau chiar hipertone cu clorur de sodiu.

Prin micile perforaii ale capsulei, prin venele principale i ndeosebi sinusurile venoa-se deschise, extravazarea i refluxul apei se realizeaz n ritm alert. n acest moment al operaiei, vezica urinar trebuie s fie n hipopresiune cu un coninut ct mai redus de lichid.

Un gest util este administrarea 1-2 fiole de Furosemid i.v. sau n perfuzie.

Sindromul TURP

Debutul i intensitatea de manifestare depinde de mai muli factori:

presiunea lichidului de lucru mai mare (peste 60-70 cmH2O) apa simpl steril (care de altfel, este lichidul cel mai utilizat de noi, fiind ieftin) hipotensiunea arterial i venoas care creaz un fenomen crescut de absorbie mrimea adenomului rezecat n general, adenoamele mari au pedicule mai mari facilitnd absorbia lichidului prelungirea n timp a interveniei chirurgicale ndeosebi atunci cnd ne apropiem de capsula prostatic. Marile surse venoase ct i micile perforaii capsulare sunt pori deschise pentru lichidul de lucru.

Cele mai importanta modificari din punct de vedere hemodinamic sunt reprezentate de:

Cresterea presiunii venoase centraleHipertensiuneBradicardieAlte semne de supraincarcare vasculara: agitatie, tahipnee si uneori modificari de culoare ale conjunctivelor, mucoaselor si unghilorComplicaiile TURP

Complicaii intraoperatorii:

Erecia, urmare a rahianestezieiPerforaiile sunt complicaii relativ frecvente din cadrul TUR-PSngerarea este una din complicaiile cu risc vital n TURP. Totusi, imbunatatirea permanenta a instrumentarului a determinat o reducere semnificativa a ratei de transfuzii sangvine. De asemenea, introducerea tehnologiei video a permis ameliorarea procesului de invatare a TURP-ului.Subminarea trigonului Leziunea de sfincter extern se recunoaste dupa suprimarea sondei UV

Complicaii postoperatorii imediate :

Sngerarea postoperatorie imediat, ct bolnavul este nc cu sonda uretro- vezical sau la 1-2 sptmani de la scoaterea ei, este complicaia cea mai frecvent. Ea se datoreaz redeschiderii unui vas. De obicei este o arter insuficient sau incorect coagulat sau un vas venos important (sinus venos). Se realizeaz tamponada vezical (vezica plin de cheaguri). n marile sngerri, mai ales dac ele au fost repetate i rezolvate prin diferite metode de lavaj, pot aprea modificrile strii generale ale bolnavului: agitaie, dispnee, tahicardie, paloare, hipertensiune. Soluia logic este readucerea bolnavului n sala de operaie n anestezie, evacuarea complet a cheagurilor din vezic i din loja prostatic. Se reintroduce rezectoscopul n regiunea lojei prostatice i se procedeaz la cauterizarea strict a sursei de sngerare. Cu aceast ocazie se mai pot face retuuri locale, ca de exemplu rezecia de zone mici sfacelate sau de esut restant, etc.

2. Sindromul TUR-P Este o complicaie redutabil datorat absoriei intravasculare a lichidului de irigaie n timpul TURP

3. Problemele de drenaj Sondele Foley, ndeosebi cele cu trei ci, siliconate au reprezentat o achiziie enorm n ingrijirea bolnavilor urologici. Se verific dac sunt permeabile, dar mai ales dac balonaul de fixare poate fi umplut cu lichid i dac poate fi golit. n cazul situaiilor n care balonaul nu poate fi golit, spargerea lui necesit manevra de intepare realizabil fie pe traiectul sondei Foley, sau ecoghidat transabdominal.

4. Complicaiile infecioase ca pielonefrita acut post TUR-P, sau cele locale precum epididimita, se vor trata cu antibioterapie i antiinflamatoare, conform uroculturilor cu antibiogramei.

5. Retenia acut de urin. La scoaterea sondei uretrovezicale, de obicei la rezecionistii nceptori i mai rar la cei experimentai, poate aprea aceast complicaie.

Cauza o reprezint rezecia incomplet, cu mase adenomatoase rmase ndeosebi n zona apical, sau resturi de esut (cipuri) lsate involuntar n vezic sau n diverticule.

Reintervenia este soluia corect cci re-TUR este printele TUR i aa se nva.

Retenia acut de urin poate aprea i printr-o congestie intern n regiunea sfincterului extern cauzat de electro-coagulare excesiv. Se instaleaz un edem local care necesit reintroducerea sondei uretro-vezicale pentru 2-3 zile, antibioterapie i mai ales antiinflamatoare.

Complicaii postoperatorii tardive

Sunt cele care apar la peste o lun de la operaie. Incontinena urinar este variabil i depinde de amploarea leziunii sfincterului extern n timpul rezeciei zonei apicale. Incontinena total n clino- i ortostatism este n general definitiv. n general, bolnavii recurg la cleme peniene sau dispozitive de colectare a urinii, mai mult sau mai puin ingenioase. 2. Leziunile cicatriciale post TURP sunt reprezentate de scleroza de col vezical i stricturile uretrale. Toate au ca semn comun reapariia disuriei cu subierea jetului urinar. Scleroza de col vezical se datorete rezeciei excesive a colului vezical sau a electro-coagulrii insistente n aceast zon. Se realizeaz o diafragm ce mpiedic intrarea n vezic cu oricare instrument n mod retrograd. Ea necesit o incizie stelat cu uretrotom Sachse la rece sau cu ansa Colings n rezectoscop. Stricturile uretrale reprezint o stenozare a calibrului uretral. Pot fi localizate de la meatul uretral pn n zona uretrei membranoase. i n cazul lor, reapariia fenomenelor disurice reprezint semnul clinic dominant. La apariia stricturilor contribuie micile trau-matisme locale de ordin mecanic (fizic), chimic i electric. Incompatibilitatea ntre calibrul tecii intrumentului endoscopic i uretr, lubrefierea incorect, utilizarea curenilor de lucru inadecvai, asociate unei reactiviti locale exagerate a esutului conjunctiv sunt cauza realizrii stricturilor. 3. Infeciile urinare persistente.

Vindecarea biologic a unui bolnav rezecat endoscopic pentru un adenom prostatic, este realizat n momentul n care mucoasa vezical face jonciunea cu cea uretral, reepiteliznd loja prostatic.

Este un proces care variaz n timp de la bolnav la bolnav. n medie, s-a constatat prin examinri endoscopice c sunt necesare circa 3 luni. n procesul de reepitelizare a capsulei prostatice conteaz foarte mult starea de troficitate a esutului conjunctiv pe care se grefeaz uroteliul. n cazul rezeciilor deficitare cu multe sfaceluri, esuturi anfractuoase, devitalizate, mecanismul amintit se desfoar cu dificultate.

Sterilizarea urinii se poate realiza spontan, cnd uroteliul se reface n ntregime, i nu persist factori obstructivi (stricturi, stenoze, fragmente de esut adenomatos). Deci, n faa unei infecii urinare persistente dup TURP, ce depete 3 luni de la momentul operator, avem obligaia de a verifica calea urinar inferioar. Antibioterapia instituit dup TURP trebuie s fie intit pe germenul identificat prin urocultura, conform sensibilitii de pe antibiogram, suficient ca doz i timp, nct s sterilizeze urina.