CURS 3 Cardio 03.03.2014

2
Angorul post infarct miocardic acut. Poate sa apara imediat in perioada de covalescenta sau la o perioada de 3-4 luni dupa infarct. Semnificatia acestui tip de angor este pentru ca tratamentul nu este efficient, trebuie regandit tratamentul si recuperarea. Alginele de piept intricat. Te gandesti ca este angor de piept, dar poate sa fie problema de tip digestiva ( hernie hiatala ) (arsura si durere in piept ) (litiaza biliara – primu lucru ecografia abdominal ) se face EKG de repasu, EKG de effort sau testarea EKG Holder, Ulcerul, Aerogastria aceste afectiuni creeaza diagnostic gresit. Cu afectiuni musculoscheletale: periatrita scapula-humerala stanga care provaca durere si merge spre torace, Spondiliza cervical poate sa dea simtomatologie spre mana stanga. Afectiuni neurologice: zona zoster – herpes zoster. Anemiile de cauza diversa Cat de frecvete sunt durerile 1/an sau 1/luna. Poate avea mai multe crize in aceeasi zi. Trebuie intrebat care sunt cauzele declansatoare ale crizelor, de obieci ele sunt: efortul mers prea rapid, efortul de urcat pante, efortul de ridicat greutati, frigul, actul sexual, emotii, frica, enervarea, ridicarea brusca din pat, stomac prea plin, diaree, constupatie, cafeaua si nesul. La un pacient crizele sunt cam aceleasi si factorul declansator este acelsai. Portretul robot al persoanei cu risc mare de infact miocardic. Barbat, in plina maturitate, de obicei hipertensiv (130 cu 80), de obicei diabetic sau are diabet chimic sau rezistenta scazuta la insulin (glicemie 60/120), de obicei mare fumator, valori crescute de cholesterol ( valoare normal – 180mg / dL), un mare mancau si este supraponderal, bea sistematic alcool, familie cu ascedenta cu boli de limfa si vase, tip certaret, caruia nu ii convine nimic, viata dezordonata, lipsa de odihna, are insatisfactie profesioana reala, sunt stresati, sunt infranati in dezvoltarea lor profesionala, de obicei creeaza o activitate anxioasa, si creeaza o reactive nevrotica si injurul lor. Viitorul anginosului- 30 de secunde – 30 de ani. Infartul de miocard Este o modalitate evolutiva grava a cardiopatiei ischemice. Este un termen anatomic, se adreseaza unei zone din miocard care

description

cardioascular

Transcript of CURS 3 Cardio 03.03.2014

Page 1: CURS 3 Cardio 03.03.2014

Angorul post infarct miocardic acut. Poate sa apara imediat in perioada de covalescenta sau la o perioada de 3-4 luni dupa infarct. Semnificatia acestui tip de angor este pentru ca tratamentul nu este efficient, trebuie regandit tratamentul si recuperarea.

Alginele de piept intricat. Te gandesti ca este angor de piept, dar poate sa fie problema de tip digestiva ( hernie hiatala ) (arsura si durere in piept ) (litiaza biliara – primu lucru ecografia abdominal ) se face EKG de repasu, EKG de effort sau testarea EKG Holder, Ulcerul, Aerogastria aceste afectiuni creeaza diagnostic gresit. Cu afectiuni musculoscheletale: periatrita scapula-humerala stanga care provaca durere si merge spre torace, Spondiliza cervical poate sa dea simtomatologie spre mana stanga. Afectiuni neurologice: zona zoster – herpes zoster. Anemiile de cauza diversa

Cat de frecvete sunt durerile 1/an sau 1/luna. Poate avea mai multe crize in aceeasi zi. Trebuie intrebat care sunt cauzele declansatoare ale crizelor, de obieci ele sunt: efortul mers prea rapid, efortul de urcat pante, efortul de ridicat greutati, frigul, actul sexual, emotii, frica, enervarea, ridicarea brusca din pat, stomac prea plin, diaree, constupatie, cafeaua si nesul. La un pacient crizele sunt cam aceleasi si factorul declansator este acelsai.

Portretul robot al persoanei cu risc mare de infact miocardic. Barbat, in plina maturitate, de obicei hipertensiv (130 cu 80), de obicei diabetic sau are diabet

chimic sau rezistenta scazuta la insulin (glicemie 60/120), de obicei mare fumator, valori crescute de cholesterol ( valoare normal – 180mg / dL), un mare mancau si este supraponderal, bea sistematic alcool, familie cu ascedenta cu boli de limfa si vase, tip certaret, caruia nu ii convine nimic, viata dezordonata, lipsa de odihna, are insatisfactie profesioana reala, sunt stresati, sunt infranati in dezvoltarea lor profesionala, de obicei creeaza o activitate anxioasa, si creeaza o reactive nevrotica si injurul lor.

Viitorul anginosului- 30 de secunde – 30 de ani.

Infartul de miocard

Este o modalitate evolutiva grava a cardiopatiei ischemice. Este un termen anatomic, se adreseaza unei zone din miocard care indeplineste trei conditii, are origine ischemica, in care se produce o reducere foarte accentuata sau chiar oprirea circulatiei coronariene. Aparitia necrozei miocardice iar aceasta arie trebuie sa fie de cel putin 2cm patrati. Exista forma de infart nedureros, diabetul zaharat, periarterita nodoasa.

Pentru un infart de miocard apare o insuficienta miocardica, afectarea functiei de pompa a inimii. Din punct de vedere clinic apare durerea tras-toracica, durerea in piep trans-fixianta, durerea este rezistenta la nitroglicerina. Anginosii au dureri frecvente si dureaza peste 20 de minute si daca nu reactioneaza la nitroglicerina este posibil sa aibe infart miocardic. (nitromint spray, nitraglemu TTS)

Apar urmatoarele notiuni pe EKG, ischemie, leziune, necroza. Ischemie – modificari la nivelul undei T (unda T negative)Leziune – modificari la nivelul ST de obicei apare o supradenivelare STNecroza – unda Q , aceasta v-a fi prezenta toata viata pacientului.

Leziunea caracteristica pentru infacrtul miocardic este tesutul de miocard necrozat care devine reparabil in cateva saptamani – se cicatrizeaza

Page 2: CURS 3 Cardio 03.03.2014

Infactele de 0.5 cm si necomplicate incep sa se cicatrizeze la sfarsitul saptamanii a 2-a dupa infarct, este o cicatrice cruda, care mai are nevoie de inca cateva saptamani sa se consolideze. Daca un infact de miocard este tratat In prima ora sau 2 ore de la instalare el poate fi limitat in expansiunea sa, atat in suprafata si in adancime. Daca pacientul ajunge prea tarziu, dupa 6 ore, poate sa difuzeze in suprafata si in adancime.