Contabilitatea Organizatiilor Necomerciale - Conspect.[ ]

download Contabilitatea Organizatiilor Necomerciale - Conspect.[ ]

of 50

 • date post

  02-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  14
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of Contabilitatea Organizatiilor Necomerciale - Conspect.[ ]

Tema 1: Caracteristica generala a ONC

1. Noiuni generale privind ONC n RM i evoluia acestora.

2. Cadrul legal al organizaiilor neguvernamentale

3. Clasificarea organizaiilor neguvernamentale

4. Organizarea sistemului contabil n ONC

5. Politica de contabilitate a ONC

1. Noiuni generale privind ONC n RM i evoluia acestora

Persoanele juridice sunt subiectele remarcabile n activitatea economica contemporana. Acestea pot fi formate i nregistrate fie ca societi comerciale sau ca organizaii necomerciale. Desi economia contemporana dispune de un caracter comercial evideniat, organizaiile necomerciale ocupa un rol important n societate. Organizaie necomercial persoan juridic al crui scop principal este altul dect obinerea de profit i care este nregistrat sub form de asociaie (asociaie obteasc, asociaie religioas, partid sau de alt organizaie social-politic, de sindicat, uniune de persoane juridice, de patronat, alte forme n conformitate cu legislaia), fundaie, instituie.

In esen organizaiile necomerciale- sunt persoane juridice al caror scop este altul decit obinerea de venit. Venitul obinut de organizaiile necomerciale se utilizeaz doar n scopuri statutare concrete pentru organizarea i realizarea obiectivelor organizaiei i nu poate fi distribuit fondatorilor, membrelor sau angajailor organizaiei. Totodat, acestea formeaz un domeniu separat n dezvoltarea economica numit sectorul 3, celelalte 2 sectoare fiind - statul i societile comerciale.

Organizaiile necomerciale (n continuare - ONC) au urmtoarele caracteristici de baz. Ele reprezint persoane juridice:

de drept privat fr scop lucrativ (necomercial);

n a cror privin fondatorii (membrii) nu au drepturi de crean;

care activeaz doar n baza normelor generale cu privire la organizaiile de tipul respectiv i care pot desfura numai activitatea prevzut de lege i de actul de constituire;

n actele de constituire ale crora se stabilete strict obiectul i scopurile activitii;

ale cror scop este altul dect obinerea de venit (definirea organizaiei necomerciale);

care snt n drept s desfoare orice gen de activitate neinterzis de lege, care ine de realizarea scopurilor prevzute de statut (cu condiia obinerii licenei n cazul n care activitatea conform legii este supus licenierii);

cu dreptul de a desfura activitate economic ce rezult nemijlocit din scopul prevzut n statut;

care pentru practicarea activitii economice, nu rezult nemijlocit din scopul prevzut n statut, pot fonda societi comerciale conform drepturilor prevzute n legislaie.

ONC sunt organizaii non-profit. Termenul non-profit n neles absolut desemneaz o activitate care se ncheie cu un rezultat nul, n care veniturile i cheltuielile sunt egale pentru o anumit perioad de gestiune. Altfel spus, existena profitului este exclus. n neles larg, dar i sub aspect practic, activitatea organizaiei necomerciale, poate avea unele rezultate: profit sau pierdere, fapt care nu nseamn lipsa elementului non-profit.

De aceea termenul non-profit nu trebuie neles n varianta absolut. Cu att mai mult, nu ar fi corect i obiectiv de prezentat n rapoarte lipsa de informaie la conturile de venituri i cheltuieli. Important i corect este nelegerea termenului non-profit prin faptul c indiferent de rezultatul obinut acesta nu este distribuit proprietarilor sau nsuit personal n cadrul ONC, dar este utilizat n scopuri statutare pentru desfurarea activitii de baz n interes public.

De aceea, veniturile nregistrate de ONC sub form de ncasri din diferite tipuri de servicii pot depi cheltuielile, nregistrndu-se profit. Important este a utiliza acest profit pentru dezvoltarea ONC i n alte scopuri prevzute n statut.

Acest fapt face deosebire ntre ONC i ntreprinderi ea nu are scop obinerea de profit i avantaje, dar contribuie doar la realizarea binelui public.

ONC desfoar activiti care pot fi atribuite activitilor de utilitate public, i astfel se includ n definiia de organizaii de utilitate public. Prin organizaii de utilitate public se nelege organizaia format care activeaz, mai nti de toate, pentru beneficiul (interesul) societii sau o parte a acesteia.

Organizaiile necomerciale snt n drept s desfoare orice gen de activitate neinterzis de lege, care ine de realizarea scopurilor prevzute de statut. Activitatea care, conform legii, este supus licenierii va fi practicat de organizaiile necomerciale doar dup obinerea licenei.

Sectorul neguvernamental din RM se afla la etapa de stabilizare ca elemente ale societatii civile, ONC-urile se afirma tot mai vizibile n afacerile publice atit la nivel local, cit i pe plan national. n prezent n RM sunt inregistrate peste 7000 de ONC-uri cu diferite domenii de activitate. La 1000 locuitori ai RM revin n mediu pina la 2 organizatii neguvernamentale. n Ungaria 4 ONC la 1000 locuitori, Ucraina 1 ONC la 2000 locuitori.

Formarea i consolidarea sectorului neguvernamental din RM a fost influientat de diversi factori sociali, economici, precum: somajul, veniturile mici ale cetatenilor, protectia sociala insuficienta. Incepind cu 1992 s-a observat o crestere de proportii a ONC-urilor, insa au fost i perioade de stagnare, intre anii 2003-2005 n RM erau inregistrate peste 700 noi ONC-uri, n 2005-a depasit 900. n ultimii ani au fost create 67% din ONC-uri ce functioneaza pe scara nationala i 80% ce activeaza la nivel local. Asociatilor obstesti le revin 92,6% din totalul ONC-urilor, Institutiile 4,7%, fundatiile-restul. n mediul rural ponderea organizatiilor create la initiativa persoanelor este mai mica decit n mediul urban. 82% fata de 76%. n mediul urban sunt concentrate cel mai mult i preponderent n zona de centru a tarii, doar fiecare a 4 organizatie provine din mediul rural. n timp ce 2/3 din ONC-uri se afla n zona de centru a tarii din cauza capitalei, unde isi au sediu 90% din ONC-uri cu aria de acoperire nationala. Fiecare a 10 organizatie neguvernamentala lucreaza n domeniul drepturilor omului, iar alta 7,4 %- n sectorul de tineret. Preocuparile fata de mediul ambeant reprezinta domeniul de activitate pentru 6,5% din ONC-uri iar 4,3% din ONC-uri sunt preocupate de dezvoltarea economica. Mass-media constituie preocuparea pentru 3,4% din ONC-uri.

2. Cadrul legal al organizaiilor neguvernamentale.

Contabilitatea organizaiilor necomerciale este reglementat de un ir de acte legislative i normative care permit desfurarea activitii i reflectarea operaiunilor economice n conturile contabile.

n practica economic este utilizat termenul de organizatie neguvernamentala (ONG), dei legislaia prevede o alt noiune de organizaie necomercial (ONC).

Legislatia RM n domeniul reglementrii sectorului asociativ se afl n faza de constituire. ncepind cu 1995, Parlamentul RM a adoptat un ir de legi care reglementeaza activitatea ONC-urilor.

Codul civil, Nr. 1107-XV din 06.06.2002, seciunea a 5-a Organizaiile necomerciale, articolul 180 188, prevede c organizaia necomercial este persoana juridica al crei scop este altul dect obinerea de venit. Acestea sunt n drept s desfoare orice gen de activitate neinterzis de lege, care ine de realizarea scopurilor prevzute de statut, inclusiv i activiti de antreprenoriat. Activitatea care, conform legii, este supus licenierii va fi practicat de organizaiile necomerciale doar dup obinerea licenei.

Legea cu privire la asociaiile obteti nr. 837 din 17.05.96 republicata n MO nr. 153-156 din 02.10.07 - reglementeaz relaiile sociale legate de realizarea dreptului de asociere al persoanelor i stabilete principiile de constituire, nregistrare, desfurare i ncetare a activitii asociaiilor obteti.

Legea cu privire la fundaii nr. 581 din 30.07.99 MO nr. 118 din 28.10.99 care reglementeaz modul de constituire a fundaiilor, de desfurare i ncetare a activitii acestora.

Legea cu privire la filantropie i sponsorizare nr. 1420-XV din 31.10.02 MO nr. 185 din 31.12.02 care stabilete bazele reglementrii juridice a activitilor filantropice i de sponsorizare, inclusiv a crerii i funcionrii organizaiilor filantropice, garaniile statului privind activitile filantropice i de sponsorizare i determin formele de susinere a acestora de ctre autoritile publice centrale i locale.

Legea cu privire la ajutoarele umanitare acordate Rpublicii Moldova, Nr. 1491-XV din 28.11.2002 care prevede c ajutoare nominative gratuite sub form de bunuri, de asisten financiar nerambursabil, donaii benevole, sub form de executare de lucrri, prestare de servicii din partea donatorilor strini, acordate, din motive umanitare, beneficiarilor de ajutoare umanitare din Republica Moldova n caz de neprotejare social, lips de mijloace materiale, stare financiar dificil, apariie a unor situaii excepionale, n special ca urmare a conflictelor armate, calamitilor naturale, avariilor, epidemiilor i epizootiilor, catastrofelor ecologice, tehnogene i a altor catastrofe, care pun n pericol viaa i sntatea populaiei, sau n caz de boal grav a unor persoane fizice concrete.

Codul Fiscal i legile de punere n aplicare a titlurilor acestuia - Codul fiscal regementeaz relaiile ce in de executarea obligaiilor fiscale n ce privete impozitele i taxele generale de stat, stabilind, de asemenea, principiile generale de determinare i percepere a impozitelor i taxelor locale. ONC beneficiaz de scutirea impozitului pe venit n conformitate cu prevederile art.52.

Codul Muncii al Republicii Moldova - reglementeaz modalitatea de calcul a sumelor spre plat angajailor entitilor, ce i desfoar activitatea pe teritoriul Republicii Moldova, modul de acordare i calculare a concediilor anuale, etc..

Legea contabilitii a Republicii Moldova - stabilete cadrul juridic, a mecanismul de reglementare a contabilitii i raportrii financiare n Republica Moldova, aplicndu-se inclusiv asupra organizaiilor necom