Consideratii Privind Aplicarea en 15381

9
B. CONSIDERATII PRIVIND APLICAREA STANDARDULUI EN 15381:2008 1. Introducere In Jurnalul official al Uniunii Europene din data de 18,12,2009 s-a publicat standardul EN 15381:2008 (SR EN 15381:2009) privind : “ Geotextile si produse inrudite.Caracteristici impuse pentru utilizarea la lucrari de drumuri si pentru straturi de uzura asfaltice cu data de aplicabilitate 01.01.2010 ca standard european armonizat. Standardul SR EN 15381:2009 permite producatorilor sa descrie geitextilele si produsele inrudite pe baza valorilor declarate ale caracteristicilor in raport cu utilizarea prevazuta, in conditiile de incercareconforme cu metoda specificata.Acest standard include si proceduri ce permit evaluarea conformitatii si controlul productiei in fabrica. Standardul poate fi utilizat de proiectanti, utilizatorii finali se de catre alte parti interesate si permite definirea functiilor si conditiilor de utilizare aplicabile. 2. Domeniu de aplicare Standardul specifica acele caracteristici aplicabile geotextilelor si produselor inrudite utilizate in constructia de drumuri si a straturilor de uzura asfaltice precum si metodele de incercare adoptate pentru determinarea acestor caracteristici. 1

description

Materiale geosinterice pentru armarea mixturilor asfaltice

Transcript of Consideratii Privind Aplicarea en 15381

Page 1: Consideratii Privind Aplicarea en 15381

B. CONSIDERATII PRIVIND APLICAREA STANDARDULUI EN 15381:2008

1. Introducere

In Jurnalul official al Uniunii Europene din data de 18,12,2009 s-a publicat standardul EN 15381:2008 (SR EN 15381:2009) privind :

“ Geotextile si produse inrudite.Caracteristici impuse pentru utilizarea la lucrari de drumuri si pentru straturi de uzura

asfaltice “

cu data de aplicabilitate 01.01.2010 ca standard european armonizat.

Standardul SR EN 15381:2009 permite producatorilor sa descrie geitextilele si produsele inrudite pe baza valorilor declarate ale caracteristicilor in raport cu utilizarea prevazuta, in conditiile de incercareconforme cu metoda specificata.Acest standard include si proceduri ce permit evaluarea conformitatii si controlul productiei in fabrica.Standardul poate fi utilizat de proiectanti, utilizatorii finali se de catre alte parti interesate si permite definirea functiilor si conditiilor de utilizare aplicabile.

2. Domeniu de aplicare

Standardul specifica acele caracteristici aplicabile geotextilelor si produselor inrudite utilizate in constructia de drumuri si a straturilor de uzura asfaltice precum si metodele de incercare adoptate pentru determinarea acestor caracteristici.Scopul folosirii acestor geotextile si produse inrudite este de a indeplini una sau mai multe din functiile:

- armare R (reinforcement)- reducerea eforturilor – antifisura RC (stress relief STR)- strat de etansare B (interlayer barrier )

Utilizarea geocompozitelor de acest fel trebuie considerata ca parte a unui complex de straturi intermediare Standardul defineste cerintele pe care producatorii si distribuitorii trebuie sa le satisfaca pentru prezentarea proprietatilor produsului.Pentru necesitatiel de aplicare se utilizeaza urmatorii termeni si definitii:

- STRAT DE AMORSA - bitum cald sau emulsie bituminoasa utilizate pentru a fixa si/sau a impregna un geotextil sau produs inrudit pozitionat intre doua straturi (inferio si superior):

- REDUCEREA EFORTURILOR – functie indeplinita de un produs textil saturat cu bitum utilizat ca imbracaminte rutiera (netesute sau compozit fabricat la cerere) care, daca este corect instalat intre suprafata unui drum su un nou strat asfaltic permite usoare miscari diferentiate intre cele doua straturi si permite astfel o reducere a eforturilor care intarzie sau opreste propagarea fisurilor in stratul asfaltic;

1

Page 2: Consideratii Privind Aplicarea en 15381

- BARIERA INTERMEDIARA – functie indeplinita de materialele textile de imbracaminte rutiera ce actioneaza in asociere cu un strat asfaltic ca bariera impotriva infiltratiilor de apa si impiedica sau intarzie deteriorarea imbracmintei.

Functia principala a geotextilelor utilizate in constructia si reabilitarea drumurilor supuse la fisurare termica,oboseala si la fisuri de relexie este de a reduce cantitatea de fisuri intr-o imbracaminte noua sau intr-un strat de uzura asfaltic.In plus pot fi utilizate ca strat etans (de sigilare) la infiltratiile de apa de la suprafata catre stratul de fundare sau printr-o combinatie a acestor functii.

3. Metode de incercare

In tabelul de mai jos sunt prezentate toate caracteristicile si metodele de testare prevazute de standardul SR EN 15381:2009 pentru geotextile si materiale inrudite:

Tabelul 1. Geotextile nemetalice şi produse înrudite utilizate pentru îmbrăcăminţi şi straturi de uzură asfaltice: funcţii, caracteristici relative la funcţii şi metode de

încercare de utilizat

Caracteristică Metodă de încercare

FuncţieArmare Reducerea

eforturilorBarieră

(1) Rezistenţă la tracţiune

EN ISO 10319a H H H

(2) Alungire sub sarcină maximă

EN ISO 10319a H H H

(3) Perforare dinamicăb EN 13433 H - - H(4) Încercare de perforare staticăb

EN ISO 12236 H H H

(5) Durabilitate Anexa B H H H(6) Rezistenţă la intemperiic

EN 12224Anexa B1 a acestui standard

S S S

(7) Retenţie de bitum Anexa C - - H A(8) Punct de topire EN ISO 3146 S S S(9) Rezistenţă la lichide alcaline

EN 14030B2 din acest standard

S S S

RelevanţăH: necesar pentru armonizare [1]

A: se aplică pentru toate condiţiile de utilizare, dar nu este obligatoriu pentru proiectanţi şi specificaţiiS: se aplică în condiţii specifice de utilizare- - caracteristicile nu sunt aplicabile acestei funcţii

2

Page 3: Consideratii Privind Aplicarea en 15381

a EN ISO 10319 poate să nu fie adecvat pentru produse specifice (grile din fibră de sticlă). În aceste cazuri trebuie utilizate metode mai adecvate, ca de exemplu EN ISO 13493-1 sau ASTM D 6637-01. În toate cazurile trebuie realizate încercări de tracţiune pe produsele finite.

b Principiul acestei încercări poate să nu fie aplicabil tuturor materialelor şi trebuie studiată validitatea încercării pentru anumite tipuri de produse, ca de exemplu geogrile. Dacă rezistenţa la întindere şi poansonarea statică sunt marcate cu „H” în acest tabel, producătorul trebuie să fie capabil să furnizeze datele pentru amândouă. Într-o specificaţie, utilizarea unei singure caracteristici – rezistenţa la tracţiune sau poansonare statică, este suficientă.

c Cerut pentru armonizare (H) dacă este relevant pentru condiţiile de utilizare (în conformitate cu 4.2).

Din analiza acestui tabel rezulta ca pentru testarile principale pentru un geocompozit constituit dintr-o grila de fibra de sticla inglobata intr-un material geosintetic si anume Rezistenta la tractiune si Alungirea nu este indicata utilizarea standardului EN ISO 10319 (pe banda lata de 20 cm). In locul acestuia este indicata utilizarea altor doua standarde si anume :

- EN ISO 13493-1 (pe banda ingusta de 5 cm)- ASTM 6637-1 : 2009 – care admite incercari pe elemente de tractiune

Analizand aplicabilitaea standardului EN ISO 13493-1 se constata ca :

“…..Metoda nu se aplica in mod obisnuit la tesaturi elastice,geotextile,netesute,materiale textile acoperite, tesaturi din fire de sticla ….”

In consecinta , singura metoda de testare pentru testele 1 si 2 din tabelul de mai sus este aplicarea standardului ASTM 6637-1:2009 care admite efecturea testelor pe nervuri izolateIncercarile de la punctele 3 si 4 nu sunt caracteristice pentru modul de utilizare al compozitelor de armare a sistemelor rutiere.Analizand incercarile de Durabilitate se constata:

- Proba – Rezistenta la intemperii – nu se aplica deoarece materialele geocompozite se acopera cu stratul de uzura imediat ce sunt puse in opera (deci in aceeasi zi )

- Proba 7 – Retentia de bitum este o caracteristica principala a acestor materiale deci se retinein portofoliul probelor de tip

- Proba 8 – Punct de topire – nu se aplica deoarece, analizand temperatura de turnare a asfaltului care este de maximum 180 Cº constatam ca: temperatura de topire a fibrei de sticla este peste 400 Cº iar cea a poliesterului este de 232 Cº.Cercetarile efectuate au determinat ca la nivelul geocompozitului temperatura este de 130 Cº inferioara pana si fata de temperatura de inmuiere a poliesterului de 167 Cº;

3

Page 4: Consideratii Privind Aplicarea en 15381

- Proba 9 – Rezistenta la lichide alcaline – nu se retine ea aplicandu-se pentru geotextile expuse la actiunea betonului proapat sau la o suprafata stabilizata cu ciment cu pH >9, situatie ce un caracterizeaza aplicarea materialului in cauza.

Concluzionand se retin ca incercari obligatorii de efectuat pentru producerea si aplicarea geocompozitelor alcatuite dintr-o retea de fibre de sticla si un geotextil din poliéster netesut urmatoarele:

- Rezistenta la tractiune - standard ASTM D 6637-01:2009- Alungirea la supere - standard ASTM D 6637-01:2009- Retentia de bitum - standard SR EN 15381:2009 ,Anexa C

Concluzia aplicarii standardului ASTM D 6637-01:2009 pentru determinarea Rezistentei la tractiune si Alungirii este in concordanta si cu incercarile de tip efectuate cu ocazia obtinerii Agrementului Tehnic precizate la paragraful 3.1. Rezultate experimentale astfel:

“ * Rezistenta si alungirea sunt determinate de proprietatile firelor de sticla.Rezistenta la intindere este calculata ca suma rezistentelor firelor de sticla din structura geocompozitului pe un metru latime” .

4

Page 5: Consideratii Privind Aplicarea en 15381

EXPERIENTA IN DOMENIUL PROIECTARII DRUMURILOR SI PODURILOR

Proiectare de drumuri si consolidari:- Proiect tehnic si detalii de executie pentru intretinerea periodica a DN 5A, Km13+700 – km 23+600 si Dn 51 A,

Km 2+600 – Km 5+700.- Proiect tehnic si detalii de executie pentru reabilitarea DJ 205D, km 0+000+ km 44+000, judetul Vrancea ,

Romania- Proiect tehnic si detalii de executie pentru reabilitarea DJ 241A, km 2+300 –km 5+200, judetul Vrancea,

Romania- Proiect tehnic si detalii de executie pentru reabilitarea DC 125 , DC8, DC9 si DC10, judetul Vrancea, Romania- Proiect tehnic si detalii de executie pentru reabilitarea DJ 672, km 0+000-km 43+200, judetul Gorj- Lucrari de eliminare ale efectelor inundatilor la DJ 205, km 0+000-km 44+000, judetul Vrancea

- Detalii de executie pentru reparatia capitală a căii de rulare Delta şi a balizajului luminos aferent pentru aeroportul Bucuresti- Baneasa

- Studiu de fezabilitate, documentatie pentru avizarea lucrarilor de interventie, proiect tehnic si detalii de executie pentru drumul tehnologi si de patrulare din cadrul aeroportul international Henry Coanda, Otopeni

- Studiu de trafic si imbunatatirea planurilor de semaforizare pentru strazile adiacente complexului comercial Casa Radio, Bucuresti

- Studiu de trafic pentru reabilitarea drumul national 6, Alexandria – Craiova si a variantelor de ocolire Alexandria si Caracal

- Elaborarea analizelor economice si financiare pentru proiectele de reabilitare a drumurilor- Magazin materiale de constructii, amenajari interioare,gradinarit Sibiu, Calea Surii Mari - DN 14-- Modernizare Aeroport International “George Enescu” Bacau- Modernizare strazi In Comuna Horia, Judetul Neamt

5

Page 6: Consideratii Privind Aplicarea en 15381

- Reabilitarea strazilor comunale, localitatea Niculitel Judetul Tulcea- Construire Ansamblu Comercial – Hipermarket Si Galerie Comerciala – Kauflan Ploiesti- Reabilitarea infrastructurii rutiere urbane In orasul Gura Humorului, Jud. Suceava- Studiu de trafic pentru reabilitare strazi zona centrala – Rasnov, judetul Brasov.- Modernizare drumuri in Comuna FRUMUSANI, judetul Calarasi- Asistenta tehnica pentru pregatirea unui set de proiecte pentru siguranta rutiera- beneficar CNADNR

Proiectare de poduri:- Proiect tehnic si detalii de executie pentru reabilitarea podului de pe DN 7 km 135+102 peste Bascov- Reabilitarea drumului si podetelelor de pe DJ 222F, Tulcea- Amenajare Pod peste Paraul Podul, Comuna Borlesti, Judetul Neamt- Refacere podeţ km 103+950 pe DN 6 Bucureşti-Alexandria

6