Castelul Peles

download Castelul Peles

of 17

 • date post

  29-Jan-2016
 • Category

  Documents

 • view

  445
 • download

  42

Embed Size (px)

description

Castelul Peles

Transcript of Castelul Peles

Prezentare PowerPoint

CASTELUL PELEROMNIA

CASTELUL PELEConstrucia castelului se ncepe n anul 1873, la iniiativa primului Rege al Romniei, Carol I.Localitatea Sinaia se numea atunci Podul Neagului.Piatra fundamental a castelului va fi pus n anul n 1875.Pe 7 octombrie 1883 are loc inaugurarea oficial.Karel Liman, arhitect ceh , a continuat lucrrile la castel.La forma actual s-a ajuns n anul 1914.HOLUL DE ONOARECea mai somptuoas sal de recepie a castelului.amenajat de Karel Liman n 1911.se nal pe 3 niveluri n centrul corpului principal.pereii - din lemn de nuc.decorat n stilul Renaterii germane i anume cameraFredenhagenaflat n actualul Palat de Comer din Lubeck.

SALA DE ARMEamenajat ntre anii 1903 -1906 .decorat n stilul neorenaterii germane.pe plafon- casetoane cu steme i devize n limba latin.are: 400 de piese europene i orientale din sec.XIVi XVII.armuri germane din sec.XVI i XVII.-o preioas armur de cal i cavaler de tip maximilian unic n Romnia.

CABINETUL DE LUCRUDecorat cu piese ale atelierelor Heynmann din Hamburg n stilul neorenaterii germane.A fost finalizat n 1883.Se remarc un frumos birou i un pupitru destinate audienelor oficiale.Vitraliile, piesele elveiene din sec.XVII reprezint steme ale cantoanelor.

SALA FLORENTINprima sal de recepie numit i Marele Salon.decoraii n stil neorenacentist cu elemente de Renatere florentin.Ui din bronz turnat decorate cu personaje feminine.Cminul din marmur de Paunazio cu reducii din bronz la partea superioar oglinda de decor -de Murano

SALA MAURproiectat de arhitectul francez Lecompte du Nouy.decoraii -de stil hispano-maur plafon i perei decorai cu arabescuri din stuc policromatice i aurite.n fundal o fntn din marmur de Carara-replic dup o pies aflat ntr-o moschee din Cairo.

SUFRAGERIAn stilul neorenaterii germane.este opera lui August Bembe din Mainz.pe dulapul dressoir i pe mas sunt expuse piese de argint care sunt executate n atelierele Paul Telge i Edmund Wolenweber.

SALONUL TURCESCpoart pe plafon i pe perei broderii manuale executate n atelierele Siegert din Viena.ansamblul este completat de o colecie de vase turceti i persane din alam.

DORMITOR PENTRU OASPEII PRINCIARI Mobilat cu o garnitur n stil rococo realizat la Viena de Bernhard Ludwig.Candelabrul este din cristal de Boemia.Statuetele sunt din porelan de Moessin.

APARTAMENTUL IMPERIALamenajat n 1906 cu ocazia vizitei mpratului Austro-Ungariei, Franz Josef, n Romnia.Decorator Agust Bembe.Stil - baroc austriac- stilul Mariei Theresa.

SUFRAGERIA DE LA ETAJUL 1Cuprinde mobilier rustic breton din secolul al XVIII lea.Piesele sunt decorate cu basoreliefuri reprezentnd scene din viaa ttarilor bretoni, costume i obiceiuri ale acestora.

SALA DE TEATRUpastreaza in decoratie elemente ale stilului Ludovic XIV; are 60 de locuri si loja regala.Pictura plafonului si friza decorativa de aici sunt semnate de austriecii Gustav Klimt si Frantz Matsch.

SALA VECHE DE MUZICA fost transformata dupa 1905, la dorinta reginei Elisabeta, in salon pentru serate literare. Picturile pe panza, semnate de Dora Hitz, ilustreaza basme germane versificate de Carmen Sylva, iar vitraliile-legende populare romanesti in variantele poetului Vasile Alecsandri.Mobilierul sculptat in lemn de tek este primit in dar de rege din partea maharajahului de Kapurtala.