Castelul Huniazilor

download Castelul Huniazilor

of 10

Embed Size (px)

Transcript of Castelul Huniazilor

  • Castelul Corvinilor sau Castelul Huniazilor este un castel din Hunedoara, cel mai important monument de arhitectur gotic din Transilvania.

  • Este o construcie impuntoare, cu acoperiuri nalte i divers colorate, cu turnuri i turnulee, ferestre i balcoane mpodobite cu dantelara pietrei cioplite.

  • A fost ridicat n secolul XV de ctre Iancu Hunedoara, pe locul unei vechi ntrituri, pe o stnc la picioarele creia curge prul Zlati.

  • O legenda in versuri spune ca vechiul castru, peste care a aparut mai tarziu actualul castel, a fost construit in urma unei intreceri intre trei zane. Ele si-au propus sa construiasca fiecare cate un castel. La doua dintre cele doua zane castelul s-a daramat, iar castelul celei de-a treia pe care l-a construit cu ajutorul lui Dumnezeu- si azi se vede. Suparate, primele doua zane s-au infuriat pe reusita celei de la Hunedoara si au izgonit-o, ba chiar au aruncat dupa ea cu o bucata mare de fier,dar nu au reusit sa o nimereasca. Au nimerit insa muntele, caruia i-au taiat varful :Retezat.

  • Dupa o batalie, trei turci au cazut prizonieri in cetatea din Hunedoara. Ei au facut o intelegere cu Ioan (Iancu) de Hunedoara: urmau sa fie eliberati daca sapau in stanca si dadeau de apa. Abia dupa 15 ani, cei trei au reusit sa isi tina ramasagul, dand de apa la 28 de metri adancime. Intre timp Ioan de Hunedoara a murit, iar turcii nu au primit de la sotia acestuia, Elisabeta Szilagyi, libertatea promisa. Mai mult, aceasta a pus ca prizonierii sa fie ucisi.

  • Se spune ca prezenta corbului (cu un inel in cioc) pe blazonul familiei Corvinilor este legata de o intamplare traita de Ioan de Hunedoara. Acesta primise de la tatal sau natural - Sigismund de Luxemburg un inel de aur. Aflat intr-o calatorie, inelul i-a fost smuls de un corb. Pasarea a zburat cu obiectul in cioc insa Ioan ar fi reusit sa-l doboare si sa-si recupereze bijuteria.

  • Adresa: Curtea Castelului nr. 1 - 3, Hunedoara Program: 9:00 - 17:00; luni: inchisTelefon: 0254-711.423

  • Pentru a descoperii mai multe despre acest uimitor castel, va invitam sa-l vizitati si sa va lasati purtati de valurile timpului odata cu el.

  • Bibliografiewww.replicahd.ro/www.misiuneacasa.ro/ro.wikipedia.org/www.util21.ro/