campania wrigley

of 57 /57
Marca Wrigley 1

Embed Size (px)

description

analiza

Transcript of campania wrigley

Page 1: campania wrigley

Marca Wrigley

1

Page 2: campania wrigley

CUPRINS

I. PREZENTAREA PRODUSULUI

1.1 DATE PRODUCĂTOR1.2 TEHNOLOGIA DE FABRICAŢIE1.3 PROPRIETĂŢILE GUMEI DE MESTECAT 1.4 ISTORIC1.5 MĂRCILE SUB CARE SE COMERCIALIZEAZĂ ÎN ROMÂNIA1.6 ACHIZIŢIONARE/ PROMOVARE PRODUS II. STUDIU PRIVIND COMPORTAMENTUL CONSUMATORULUI FAŢĂ DE PRODUS

2.1 CHESTIONAR GUMĂ DE MESTECAT2.2 PREZENTARE REZULTATE2.3 INTERPRETARE REZULTATE CHESTIONAR

III. STRATEGII PENTRU CREŞTEREA VÂNZĂRII

2

Page 3: campania wrigley

I. PREZENTAREA PRODUSULUI

3

Page 4: campania wrigley

1.1 DATE PRODUCĂTOR

Brandul Wrigley’s s-a nãscut în Statele Unite ale Americii la sfârşitul secolului al XIX-lea, când William Wrigley oferea gumã de mestecat ca bonus pentru cumpãrarea prafului de copt. "Vizionar, el a înţeles cã viitorul business-ului sãu este guma, pe care a început s-o comercializeze sub propriul sãu nume". 

Primele douã mãrci de gumã de mestecat Wrigley au fost lansate în 1893, Juicy Fruit şi Wrigley`s Spearmint.În prezent compania are filiale în mai mult de 40 de ţari în care distribuie mãrcile sale, produsele fiind comercializate în 180 de ţãri, Wrigley fiind un lider recunoscut al pieţei mondiale de dulciuri (guma de mestecat şi bomboane).Sediul Wrigley’s se aflã la Chicago, Illinois, şi funcţionează ca o filială a „Mars Incorporated”, o asociaţie familialã înfiinţatã în 1911. „Mars Incorporated” este una dintre cele mai mari companii alimentare, care generează venituri la nivel mondial de 30 miliarde dolari anual producând branduri fruntaşe în lume, printre care se numãrã şi Wrigley’s.

Mărci

Brandurile Wrigley sunt bine cunoscute şi iubite în întreaga lume. Trei dintre aceste branduri au o moştenire care se întinde pe mai mult de un secol:

1 Juicy Fruit ®2 Wrigley's Spearmint ®3 Altoids ® 

Alte branduri prea iubite includ:

1 Orbit ®2 Extra ®,3 Starburst ®4 Doublemint ®,5 Skittles ®,6 Freedent ®,7 Airwaves ®,8 Life Savers ®,9 Eclipse ®10 Winterfresh ®

4

Page 5: campania wrigley

Pe piaţa româneascã, prezenţa brandului Wrigley este legatã, începând din anul 1992, de compania Wrigley Romania, la rândul sãu lider al pieţei de dulciuri (fãrã ciocolatã şi biscuiţi) la nivel local. 

Brandul Orbit desemneazã atât produse din segmentul gumei de mestecat, cât şi din cel de bomboane (Orbit Drops), având beneficii în ceea ce priveşte curãţarea dinţilor (îngrijire dentarã). Guma de mestecat Orbit este brandul Nr. 1 de guma de mestecat din România, atât ca volum cât şi ca valoare. În România, guma Orbit a fost relansatã la începutul anului 2006 cu o formulã nouã ce contribuie la reducerea cu pânã la 40% a riscului apariţiei cariilor. 

Brandul Winterfresh este reprezentat de produse având ca beneficiu împrospãtarea respiraţiei. Lansatã la nivel mondial în 1994, guma de mestecat Winterfresh este prezentã din anul 2000 şi în România, unde deţine locul 3 în topul mãrcilor pe acest segment. Lansarea bomboanelor mentolate Winterfresh în România s-a produs în toamna anului 2006. 

Wrigley România, unicul importator al produselor Wrigley pentru piaţa româneascã, a fost fondatã în 1992 şi deţine un rol-cheie în întreaga regiune sud-est europeanã, coordonând din anul 2004 nu doar activitaţile din ţara noastrã, ci şi pe cele din Bulgaria, Macedonia, Albania şi Kosovo. 

Portofoliul local de mãrci Wrigley include Orbit, Five, Airwaves, Winterfresh şi Hubba Bubba (pe segmentul gumã de mestecat) şi Juicy Fruit, Orbit Drops, Solano şi Winterfresh Mints (pe segmentul bomboane). La jumãtatea anului 2006, Wrigley România era liderul pieţei locale de dulciuri (fãrã ciocolatã şi biscuiţi), cu 77% cote de piaţã valoricã (sursa AC Nielsen, septembrie 2006).

Brandurilor Wrigley`s, Orbit şi Winterfresh le-a fost acordat în anul 2006 titlul de Superbrands în România. Superbrands este autoritatea internaţionalã cu statut independent care acţioneazã ca arbitru al brandurilor. Misiunea organizaţiei este promovarea brandingului ca disciplinã şi recunoaşterea brandurilor de excepţie, prin desfãşurarea de programe specifice în peste 60 de ţãri. Titlul de Superbrands se acordã numai acelor mãrci selectate de un consiliu independent de experţi din diverse domenii - Superbrands Council.

5

Page 6: campania wrigley

1.2 TEHNOLOGIA DE FABRICAŢIE

DIN CE ESTE FABRICATĂ GUMA DE MESTECAT?

Ingredientele utilizate în guma Wrigley’s sunt intens testate pentru asigurarea calitãţii, respectând standardele locale şi internaţionale privind protecţia consumatorilor.

Baza gumei

Aceastã bazã este esenţialã pentru produsul finit – guma de mestecat - omogenizând ingredientele pentru o texturã cât mai finã şi mai netedã. Compania Wrigley foloseşte materiale sintetice ale bazei de gumã pentru o baza consistentã şi sigurã care oferã o savoare de lungã duratã, o texturã îmbunãtãţitã şi o adezivitate redusã.

Îndulcitori

Compania Wrigley utilizeazã cel mai pur zahãr pudrã din trestia de zahãr, sfeclã de zahãr şi sirop de porumb în producţia gumei de mestecat îndulcite artificial.Mai multe tipuri de îndulcitori artificiali de mare intensitate sunt utilizaţi în produsele fãrã zahãr Wrigley, şi ca potenţiatori de aromã în diverse alte mãrci.Aceşti îndulcitori artificiali livreazã o savoare noncaloricã şi de lungã duratã necauzând carii.

Acesulfam K Aspartamul Maltitol Sucralozã Sorbitol Xilitol

Emolienţi şi agenţi de îngroşare

Glicerina şi alte ingrediente din uleiuri vegetale ajutã la menţinerea gingiilor moi şi flexibile prin reţinerea cantitãţii corespunzãtoare de umiditate în produsele Wrigley. Ingrediente precum manitol şi sorbitol asigurã densitatea corespunzãtoare a unui produs.

6

Page 7: campania wrigley

Arome şi coloranţi

Cele mai populare arome a gumei de mestecat provin din mentã. Aromele de mentã pentru gumele de mestecat Wrigley sunt extrase din mentã proaspãtã, cultivatã la fermele din Statele Unite. După ce plantele sunt recoltate, ele trec printr-un proces de distilare care extrage uleiurile utilizate pentru aromatizarea brandurilor Wrigley. Alte mãrci Wrigley sunt aromate de o varietate de esenţe de fructe şi condimente. Coloranţii sunt utilizati pentru a distinge diferitele arome.

Conservanţi

O cantitate micã de conservant ajută la menţinerea prospeţimii tuturor produselor Wrigley.

Compania Wrigley produce gumã de mestecat cu aromã de lungă durată şi de înaltă calitate. Procesul de fabricaţie are loc în camere imaculate, cu aer condiţionat unde sunt prelevate toate probele pentru ingredientele gumei înainte de a le introduce în producţia Wrigley's. Dupa ce materiile prime sunt aprobate ca îndepliniind standardele noastre de înalt calitate, prima etapă de producţie începe.

Topirea Producţia gumei începe prin topirea şi purificarea bazei de gumã.

7

Page 8: campania wrigley

Amestecarea 

Baza de topit se toarnã într-un mixer, care poate stoca până la o tonă de ingrediente. Îndulcitorii şi aromele se adaugă exact la momentul potrivit în cantitãţi exacte şi apoi se amestecã încet.

Rularea

Prin mixare, aluatul de gumă este trimis printr-o serie de role care subţiază şi întinde aluatul într-o formă subţire precum o panglicã. Fiecare pereche de role este aşezată mai aproape decât perechea anterioară. În felul acesta reducându-se treptat grosimea gumei. Un strat fin de zahăr pudră sau un înlocuitor de zahăr se adaugă în timpul acestui proces pentru a evita lipirea gumei dar şi pentru a spori aroma.

8

Page 9: campania wrigley

Punctajul 

La sfârşitul procesului de laminare, panglica de gumă este tăiată într-un model pentru bastoane, benzi laminate lungi sau bucãţi mici de gumã dreptunghiulară în funcţie de ce tip de gumã se produce.

9

Page 10: campania wrigley

Aclimatizarea

Guma de mestecat este apoi mutată într-un mediu cu temperatură controlată pentru a asigura faptul cã guma v-a deveni consistentă şi se v-a păstra proaspătă pe rafturile magazinelor.

 

Secţionarea şi împărţirea in felii individuale

După revenire, bucăţile mari de guma sunt rupte în bucăţi individuale. Bucăţile sunt apoi uscate printr-un sistem de

stropire care le oferă învelişul crocant în interiorul gumei. Bucăţile

sunt apoi stropite cu o mixtură din apã filtratã, îndulcitori, coloranţi. Această

combinaţie pulverizată formează o coajă ca de bomboane în jurul centrelor de gumã moale.

Împachetarea

10

Page 11: campania wrigley

După răcire, operatorii calificaţi împart foile în secţiuni şi le introduc în maşina de ambalat. Într-un proces continuu, maşina de ambalat primeşte şi împachetează bucăţile, în unele cazuri, aplică şi un înveliş exterior sigilând capetele pachetului.

Ambalare 

Guma sub formă de pastile este ambalată în principal prin două metode. Una este de a plasa pastilele într-o carcasă de plastic transparentă . Pachetul este sigilat la căldură cu o folie şi este introdus într-un manşon de carton. A doua metodă este de a alinia zece pastile într-un rând împachetate în ambalaje tradiţionale şi sigiliate la ambele capete pentru a se asigura prospeţimea. În cazul gumei Hubba-Bubba pastilele sunt rulate printr-un dispozitiv special în ambalajul de plastic.

1.3 Proprietăţile gumei de mestecat

Proprietăţi chimice:

11

Page 12: campania wrigley

Compoziţia chimică: îndulcitori sorbitol, xilitol, manitol, aspartam, acesulfam K, bază de gumă, agent de îngroşare gumă arabică, agent de umezire glicerol, arome, agent de încãrcare polifosfat de sodiu, colorant E171, emulsificator lectinã din soia, agent de glazurare ceară de carnauba, antioxidant BHA, colorant E133

Proprietăţi fizice:

- Starea de agregare este solidã- Masa produsului: 14g- Proprietăţi dimensionale: lungime 10cm, lãţime 7cm, grosime 1cm- Ambalajul şi produsul sunt compacte- Proprietăţi optice: culoare albã, semi-luciosă, opacă- Gustul: aromã de mentă şi mentol dar şi alte arome specifice

Proprietăţi organoleptice

Guma de mestecat are o textură diferită în funcţie de ingrediente, de marcă. Cea sub formã de lame are o textură elastică şi moale iar cea sub formă de pastile are o textură crocantă în primele minute în care este consumată.Mirosul este plăcut, cu diferite arome date de ingredientele folosite. Gustul este specific fiecărui sortiment : majoritatea gumelor de mestecat au o aromă mentolată dar se comercializează şi alte arome, precum: fructe de pădure, pepene galben, de struguri ş.a. Sortimentele sub formã de pastile au o suprafaţă lucioasă, spre deosebire de cele sub formă de lame pe suprafaţa cărora este presărat zahăr fin.

1.4 ISTORIC

12

Page 13: campania wrigley

Guma de mestecat nu este un produs modern, aşa cum s-ar crede. În forme destul de diferite de cele din prezent, ea a existat şi în trecut: grecii antici mestecau rãşina arborelui de mastic, mayaşii, seva arborelui Sapodilla. Indienii nord-americani mestecau rãşina de molid şi au transmis obiceiul şi noilor-veniţi, care mai obişnuiau sã mestece şi cearã de albine. Totuşi, guma, ca produs de consum, a cunoscut în 150 de ani o dezvoltare cum nu visau primii inventatori.

Amero-indienii au descoperit o rãşina asemãnatoare gumei, provenitã din coaja molidului, pe care au rãspândit-o pe întreg teritoriul american. Cei care au colonizat apoi partea nord-americanã au preluat acest obicei şi au fost primii care au început sã facã o afacere din comerţul cu "guma de molid". Ea a fost rãspânditã şi în Europa, mai întâi în Mexic şi Spania. Comerţul cu aceast gumã a devenit un adevãrat mijloc de îmbogãţire, pânã în jurul anilor 1850, când principalul ingredient al acestui produs a devenit ceara de parafinã. De abia în 1869 s-a avansat o tehnicã performantã care a dus la fabricarea gumei de mestecat din zilele noastre.

Generalul mexican Antonio Lopez de Santa Anna a angajat un inventator din New York, Thomas Adams pentru a fabrica o nouã formulã de gumã de mestecat, folosind ca ingredient latexul din arborele Sappodilla mestecat de mexicani de secole. El a reuşit şi a denumit produsul "Adam New York numãrul 1". Aceastã gumã a devenit rapid foarte popularã, iar în jurul anilor 1900, în mai multe ţãri din Europa şi de pe continentul american se producea guma în diferite forme şi de diferite dimensiuni, adãugându-i-se fel de fel de arome – de fructe sau de mentã.

În 1848, în SUA, a fost fabricatã şi vândutã prima gumã comercialã şi în 1869 ea a fost patentat. Guma Wrigley apare în 1914, având cele douã arome şi astãzi populare, de mentã şi de fructe. În Primul Rãzboi Mondial, soldaţii au fost încurajaţi sã mestece gumã, despre care se considera a fi un factor care te elibereazã de stres. Ulterior, la gumã s-a adãugat cofeina, iar utilizarea ei a fost consideratã, pe buna dreptate, o soluţie de igienizare a cavitãţii bucale atunci când spãlatul pe dinţi nu este posibil.

Iniţial, guma s-a fabricat exact din seva arborelui pe care o mestecau şi mayaşii. Produsul purta numele de “chicle”. Au existat şi variante cu cearã de albine şi/sau parafinã. După Al Doilea Rãzboi Mondial s-a început fabricarea gumei din latex artificial, la care s-au adãugat aditivi care sã permitã pãstrarea aromei pe timp mai îndelungat şi sã previnã creşterea sau scãderea consistenţei  produsului în decursul timpului petrecut în cavitatea bucalã. Un element de bazã al compoziţiei este substanţa care îi conferã gustul dulce. Gumele mai vechi, şi din ce în ce mai puţine din cele moderne sunt îndulcite cu zahãr. Acest aspect ridicã probleme, pentru ca mentinerea zaharului in contact cu dintii are efect cariogen. De aceea tot mai multe gume sunt îndulcite cu polialcooli, substanţe cu gust dulce, dar care nu au acţiune cariogenă. Dintre toţi polialcoolii, xilitolul s-a bucurat de cel mai mare succes, pentru că are, în plus faţă de alţi compuşi similari, o activitate anticariogenă suplimentară, prin inhibarea dezvoltării florei de fermentaţie care descompune în mod obişnuit zaharidele ajunse în cavitatea bucală prin alimente. Astfel este împiedicată formarea de acizi agresivi de către germenii din placa bacteriană şi, implicit, atacul exercitat de pH-ul redus asupra smalţului.

13

Page 14: campania wrigley

Astăzi substanţele sintetice înlocuiesc ingredientele naturale ale gumei. În prezent, există peste 1000 de varietăţi de gumă produse şi vîndute în întreaga lume.

Reţete

Fiecare varietate de gumă are formula sa specifică, prin care devine deosebită. Modul de combinare al ingredientelor reprezintă un secret al companiei producatoare. Totuşi există o reţetă comună, ce stă la baza preparării gumei şi cîteva ingrediente principale. • Se amesteca ingredientele de bază ale gumei, se topesc şi apoi se filtreaza şi se adaugă treptat zahăr pudră, glucoză lichidă şi diferite arome. • Maşini speciale, denumite extrudere, sunt utilizate pentru a amesteca şi a înmuia guma. După aceea, aceasta este presată, tăiată fâşii şi apoi introdusă într-un tub, iar în final tăiată şi modelată în diferite forme. • După ce guma a capătat forma, ea este acoperită cu un praf special, dulce, pentru a nu se lipi de aparatura de impachetat. • Guma este lasată la răcit 48 de ore, într-o încăpere unde temperatura este controlată în permanenţă. Apoi, cu un spray special, se aplică un îndulcitor lichid. Guma se lasă la răcit din nou şi apoi începe procesul de ambalare.

Beneficii

Chiar dacă pare greu de crezut, guma de mestecat are unele efecte pozitive asupra organismului. Este recomandată hipertensivilor, deoarece duce la scăderea tensiunii şi relaxează, totodată. De asemenea, unul dintre calităţile principale ale multor mărci de gumă de mestecat este că reîmprospătează respiraţia. Guma mai are rolul de a ajuta o persoană să se concentreze asupra unei probleme şi să scape de tensiunea nervoasă. De aceea, ea este recomandată în timpul călatoriei cu avionul.

SCURT ISTORIC

1848 - John B. Curtis a făcut şi vândut prima gumă de mestecat, care se numea State of Maine Pure Spruce Gum (gumă pură de molid din statul Maine).

1850 - Curtis a început să vândă gume aromate făcute din parafină, produse mai populare decat guma din raşina.

1869 - William Finley Semple a fost primul care a patentat o gumă de mestecat.

1971 - Thomas Adams a patentat o maşina pentru fabricarea gumei.

1880 - John Colgan a descoperit cum sa facă pentru ca guma să aibă gust bun o perioadă mai lungă, în timpul mestecatului.

1888 - Tutti-Frutti, un produs al companiei Adams, a fost prima gumă vândută la tonomat. Maşinăriile erau aşezate în metroul din New York.

14

Page 15: campania wrigley

1899 - Franklin V. Canning, un farmacist din New York, a inventat guma Dentyne.

1906 - Frank Fleer a inventat prima gumă de mestecat pentru baloane, numită Blibber-Blubber.

1914 - A fost creată marcă Wrigley Doublemint. Responsabili pentru adăugarea extractelor de mentă şi fructe în gumă de mestecat au fost William Wrigley, Jr. si Henry Fleer.

1928 - A fost inventată guma de mestecat de culoare roz.

În Japonia producatorul de guma B2Up susţine că Bust Up conţine extracte ale plantei Pueraria mirifică care poate să marească sânii şi să tonifieze musculatura.

1.5 MĂRCILE SUB CARE SE COMERCIALIZEAZĂ ÎN ROMÂNIA

15

Page 16: campania wrigley

Portofoliul local de mărci al gumelor de mestecat Wrigley include:

Orbit

Five

Airwaves

Winterfresh

Hubba Bubba

1. GAMA ORBIT

16

Page 17: campania wrigley

Sortimente

Orbit Sugarfree

Orbit Kids

Gama Orbit Professional nu conţine zahăr şi este disponibilă în diferite variante de arome mentolate şi fructate: Orbit Professional Strong Mint, Orbit Professional Fresh Mint, Orbit Professional White, Orbit Professional cu Calciu si Orbit Professional Herbal Mint, Orbit Professional Watermelon, Orbit Professional White Citrus. Produsele sunt ambalate în pachete tip blister, fiecare continand 10 pastile.

Ingrediente: îndulcitori sorbitol, maltitol, manitol, aspartam, acesulfam K, bază de gumă (conţine lecitină din soia), agent de umezire glicerol, agent de îngrosare gumă arabică, arome, acidifiant acid citric, colorant E 171, agent de glazurare ceară de carnauba, antioxidant BHA. Conţine o sursă de fenilalanină.

2. GAMA FIVE

A fost lansată in Romania in octombrie 2009 folosiind motto-ul “STIMULEAZA-TI SIMTURILE” . Printre aromele lansate in tara se numara : Peppermint (Cobalt) – culoare albastru, Spearmint (Electro) – culoare verde, Tropical (Pulse) – culoare galben.Sunt mai puţin de 5 calorii per lamă. Guma conţine fenilalanină, lecitină din soia, sorbitol şi manitol.

3. GAMA AIRWAVES

Gumă de mestecat fără zahar cu îndulcitori şi arome de mentol şi eucalipt,are următoarele ingrediente: îndulcitori isomalt, sorbitol, sirop de maltitol, manitol, aspartam, acesulfam K, bază de gumă, arome, agent de îngroşare gumă arabică, maltodextrină, colorant E171, amidon modificat, emulsificator lecitină din soia, agent de glazurare, ceară de carnauba, colorant E133 , antioxidant BHA, colorant E160a. Conţine o sursă de fenilalanină.Deosebim aici şi alte produse din gama Airwaves, cum ar fi Airwaves Extreme( cu aromă puternică de eucalipt şi mentol) şi Airwaves Casis ( cu aromă de mentol şi coacăze).

4. GAMA WINTERFRESH

17

Page 18: campania wrigley

Gumă de mestecat fără zahăr cu îndulcitori şi arome de mentol si mentă,având următoarele ingrediente : îndulcitori sorbitol, maltitol, sirop de maltitol, manitol, aspartam, acesulfam K, bază de gumă ( conţine lecitină din soia) , agent de umezire glicerol, agent de îngroşare gumă arabică, arome, agent de glazurare carbonat de calciu, colorant E171, agent de glazurare, ceară de carnauba, antioxidant BHA, colorant E133. Conţine o sursă de fenilalanină.

5. HUBBA BUBBA

Gumă de mestecat cu aromă de cireşe, respectiv cu aromă de fructe are următoarele ingrediente : zahăr, bază de gumă, sirop de glucoză, acidifiant aicd citric, agent de umezire glicerol, arome, emulsificator lecitină din soia, colorant antocianine, antioxidant BHA.

1.6 ACHIZITIONARE/PROMOVARE PRODUS

18

Page 19: campania wrigley

DE UNDE CUMPĂRĂM GUMA DE MESTECAT?

Guma de mestecat o putem cumpãra de la supermarketuri, hipermarketuri, minimarketuri magazine mici şi mari, chioşcuri, magazine alimentare, benzinãrii etc.

METODE DE PROMOVARE

Guma de mestecat Airwaves este promovată prin reclame Tv şi printr-un blog care din păcate este foarte slab promovat.

19

Page 20: campania wrigley

II. STUDIU PRIVIND COMPORTAMENTUL CONSUMATORULUI FAŢĂ DE PRODUS

2.1 CHESTIONAR GUMĂ DE MESTECAT

20

Page 21: campania wrigley

1. Numele dumneavoastră *

2. Sunteţi de acord să participaţi la acest sondaj? *

 DA

 NU

3. Număr de telefon *

4.Sexul dumneavoastră *

 Feminin

 Masculin

5. Consumaţi gumă de mestecat? *

 Da

 Nu

6. Sunteţi fumător? *

 Da

 Nu

7. Care este vârsta dumneavoastră? *

 Sub 18 ani

 18-30

 30-40

 40-50

 peste 50

8.Ultima forma de învaţământ absolvită: *

21

Page 22: campania wrigley

 Gimnazial

 Liceu

 Postliceală

 Universitate

 Master

 Doctorat

9. Care este ocupaţia dumneavoastră? *

10. Care este venitul dumneavoastră? *

 Până în 600 RON

 600-1000 RON

 1000-2000 RON

 2000-3000 RON

 Peste 3000 RON

11. Locuiţi în mediul *

 urban

 rural

12. Ce avantaje vă oferă guma de mestecat? *

 curăţa dinţii

 diminuează stresul sau mă scapa de tensiunea nervoasă

 înlocuitor tutun- un ajutor să renunţ la fumat

 ma scapă de stări de anxietate

 pentru respiratie mai proaspata

13.Ce marcă de gumă de mestecat preferaţi? *

 Five

 Orbit

 Airwaves

 Winterfresh

 Other: 

14. De ce aţi ales această marcă şi nu alta? *

22

Page 23: campania wrigley

 Reputaţia mărcii

 Calitate

 Preţ

 la recomandare

 Other: 

15.Cât de des cumpăraţi acest produs? *

 zilnic

 de câteva ori pe săptămână

 ocazional

16. De unde cumpăraţi acest produs? *

 Hipermarket

 Benzinărie

 Chioşcuri

 Other: 

17. Ce sumă cheltuiţi în medie pe luna pe guma de mestecat? *

 Mai puţin de 10 lei

 Între 10-30

 Între 30-60 de lei

 Mai mult de 60 de lei

18. Aţi mai recomanda acest produs altcuiva? *

 da

 nu

19. Ce cantitate de gumă de mestecat consumaţi lunar? *

 Mai puţin de 4 pachete mici (10 bucati)

 Între 4-8 pachete mici

 Între 8-16 pachete mici

 Mai mult de 16 pachete mici

20. Care marcă de gumă de mestecat vă displace? *

23

Page 24: campania wrigley

21. Argumentaţi alegerea făcută *

22. Cumpăraţi câte un singur pachet de gumă sau mai multe?Daţi un număr. *

1 2 3 4 5

23. Cum apreciaţi modul de prezentare şi de expunere a produsului preferat?Dati o notă *

1 2 3 4 5

foarte slab foarte bun

24. Cum apreciaţi intensitatea gustului la produsul preferat? Daţi o notă *

1 2 3 4 5

foarte slab foarte intens

25. În general, când achiziţionaţi un produs în ce măsură sunteţi influenţat de marcă? *

1 2 3 4 5

foarte mica foarte mare

26. Ce rol au metodele de promovare în alegerea produsului? *

1 2 3 4 5

foarte mic foarte mare

27. Caracterizaţi preţurile practicate de producătorii de gumă *

1 2 3 4 5

foarte mici foarte mari

28. Cum apreciaţi calitatea produsului ales? *

1 2 3 4 5

foarte slaba foarte buna

29. Cum apreciaţi diversitatea produselor comercializate?Dati o notă *

24

Page 25: campania wrigley

1 2 3 4 5

foarte slab foarte bun

30. Cum apreciaţi raportul calitate-preţ al produsului preferat? *

1 2 3 4 5

foarte slab foarte bun

31. Menţionaţi pe o scară de la 1 la 5 ce importanţă are ambalajul pentru stilul dumneavoastră de viaţă? *

1 2 3 4 5

foarte slab foarte bun

32. Preferaţi guma de mestecat mentolată sau cu arome de fructe? *

 mentolată

 aroma de fructe

 ambele variante

33. Preferaţi varianta sub formă de pastile sau de lame? *

 pastile

 lame

 ambele

34. Ce marcă satisface toate cerinţele de ambalaj? *

 Orbit

 Airwaves

 Winterfresh

 Five

 toate

 niciuna

 Other: 

25

Page 26: campania wrigley

35. Preferaţi guma în ambalaje mari destinate păstrării în maşină sau în ambalaje mici destinate păstrării în poşetă? *

 ambalaje mari

 ambalaje mici

 Other: 

36. Consideraţi că guma de mestecat nu trebuie să lipsească din masina/ portmoneul /poşeta dumneavoastă? *

 DA

 NU

37. Credeţi ca guma de mestecat crează dependenţă? *

 Da

 Nu

 Nu ştiu

38. Consideraţi guma benefică pentru sănătatea dentară? *

 Da

 Nu

 Nu ştiu

39. Sunteti nostalgici după aromele gumelor din trecut *

 Da

 Nu

40. Sugestiile dumneavoastră pentru îmbunătăţirea produsului *

26

Page 27: campania wrigley

2.2 PREZENTARE REZULTATE

1. Numele dumneavoastră :Alina Chiorete Monica SECEA Predescu Alina Diana Oniga Bîrte Cosmin ionut Andrei Balan Cristina popovici roxana marcovici diana stancu ramona Hotoiu Bianca Secea Antoneta roxana Florici Iasmina Secea Radu Radosav Roxana etc. ( 100 persoane)

2. Sunteţi de acord să participaţi la acest sondaj?

DA 97 99%

NU 2 2%

3. Număr de telefon :909765202321722179909723032068751063306747080839749485595720201644768808091727420887765138184742573130766168885729655594720182475723926986724959129745233022727298034748190205721154291724301739726116...

4.Sexul dumneavoastră :

Feminin 64 65%

Masculin 34 35%

27

Page 28: campania wrigley

5. Consumaţi gumă de mestecat ?

Da 92 94%

Nu 6 6%

6. Sunteţi fumător ?

Da 23 23%

Nu 75 77%

7. Care este vârsta dumneavoastră?Sub 18 ani 1 1%

18-30 86 88%

30-40 3 3%

40-50 3 3%

peste 50 5 5%

28

Page 29: campania wrigley

8.Ultima forma de învaţământ absolvită :Gimnazial 2 2%

Liceu 63 64%

Postliceală 3 3%

Universitate 27 28%

Master 3 3%

Doctorat 0 0%

9. Care este ocupaţia dumneavoastră ?

10. Care este venitul dumneavoastră ?

11. Locuiţi în mediul

urban 72 73%

Student 49 49%

Elev 3 3%

Somer 5 5%

Diverse profesii 43 43%

29

Până în 600 RON 42 43%

600-1000 RON 9 9%

1000-2000 RON 33 34%

2000-3000 RON 8 8%

Peste 3000 RON 2 2%

Page 30: campania wrigley

rural 26 27%

12. Ce avantaje vă oferă guma de mestecat?

curăţa dinţii 34

35%

diminuează stresul sau mă scapa de tensiunea nervoasă 19

19%

înlocuitor tutun- un ajutor să renunţ la fumat 2 2%

ma scapă de stări de anxietate 3 3%

pentru respiratie mai proaspata 88

90%

13.Ce marcă de gumă de mestecat preferaţi ?

Five 14 14%

Orbit 74 76%

Airwaves 16 16%

Winterfresh 17 17%

Other 2 2%

30

Page 31: campania wrigley

14. De ce aţi ales această marcă şi nu alta?

zilnic15.Cât de des cumpăraţi acest produs?

16. De unde cumpăraţi acest produs ?

31

Reputaţia mărcii 18 18%

Calitate 72 73%

Preţ 16 16%

la recomandare 3 3%

Other 12 12%

88%

de câteva ori pe săptămână 45 46%

ocazional 45 46%

Page 32: campania wrigley

Hipermarket 69 70%

Benzinărie 20 20%

Chioşcuri 53 54%

Other 2 2%

17. Ce sumă cheltuiţi în medie pe lună pe guma de mestecat ?

Mai puţin de 10 lei 43 44%

Între 10-30 38 39%

Între 30-60 de lei 5 5%

Mai mult de 60 de lei 1 1%

18. Aţi mai recomanda acest produs altcuiva?

da 87 89%

nu 11 11%

19. Ce cantitate de gumă de mestecat consumaţi lunar?

32

Page 33: campania wrigley

20. Care marcă de gumă de mestecat vă displace?

Airwaves 40 40%

Winterfresh 9 10%

Orbit 15 15%

Altele 36 35%

Aroma puternica

22. Cumpăraţi câte un singur pachet de gumă sau mai multe?Daţi un număr.

33

Mai puţin de 4 pachete mici (10 bucati) 51 52%

Între 4-8 pachete mici 25 25%

Între 8-16 pachete mici 11 11%

Mai mult de 16 pachete mici 1 1%

67

60%

Calitate scazuta 25 20%

Pret 15 15%

Altele 7 5%

Page 34: campania wrigley

1 71 71%

2 21 21%

3 6 6%

4 0 0%

5 0 0%

21. Argumentaţi alegerea făcută :

23. Cum apreciaţi modul de prezentare şi de expunere a produsului preferat?Daţi o notă .

foarte slab

foarte bun

1 - foarte slab 2 2%

2 4 4%

3 30 30%

4 26 26%

5 - foarte bun 36 36%

24. Cum apreciaţi intensitatea gustului la produsul preferat? Daţi o notă.

foarte foarte

34

1 - foarte slab 2 2%

2 1 1%

3 15 15%

4 33 33%

5 - foarte intens 47 47%

Page 35: campania wrigley

slab intens

25. În general, când achiziţionaţi un produs în ce măsură sunteţi influenţat de marcă?

foarte mica

foarte mare

26. Ce rol au metodele de promovare în alegerea produsului?

foarte mic

foarte mare

1 - foarte mic 11 11%

2 15 15%

3 26 26%

4 28 28%

5 - foarte mare 18 18%

27. Caracterizaţi preţurile practicate de producătorii de gumă

foarte mici

foarte mari

1 - foarte mici 2 2%

2 8 8%

3 51 51%

4 31 31%

5 - foarte mari 6 6%

35

1 - foarte mica 4 4%

2 11 11%

3 25 25%

4 37 37%

5 - foarte mare 21 21%

Page 36: campania wrigley

28. Cum apreciaţi calitatea produsului ales?

foarte slaba

foarte buna

1 - foarte slaba 1 1%

2 2 2%

3 11 11%

4 46 46%

5 - foarte buna 38 38%

29. Cum apreciaţi diversitatea produselor comercializate?Daţi o notă.

foarte slab

foarte bun

1 - foarte slab 2 2%

2 1 1%

3 24 24%

4 44 44%

5 - foarte bun 27 27%

30. Cum apreciaţi raportul calitate-preţ al produsului preferat?

foarte foarte

1 - foarte slab 1 1%

2 3 3%

3 35 35%

4 44 44%

5 - foarte bun 15 15%

36

Page 37: campania wrigley

slab bun

31. Menţionaţi pe o scară de la 1 la 5 ce importanţă are ambalajul pentru stilul dumneavoastră de viaţă?

foarte slab

foarte bun

1 - foarte slab 10 10%

2 23 23%

3 32 32%

4 22 22%

5 - foarte bun 11 11%

32. Preferaţi guma de mestecat mentolată sau cu arome de fructe?mentolată 38 39%

aroma de fructe 16 16%

ambele variante 37 38%

33. Preferaţi varianta sub formă de pastile sau de lame?pastile 64 65%

lame 12 12%

ambele 23 23%

37

Page 38: campania wrigley

34. Ce marcă satisface toate cerinţele de ambalaj?Orbit 60 61%

Airwaves 13 13%

Winterfresh 12 12%

Five 15 15%

toate 15 15%

niciuna 2 2%

Other 2 2%

35. Preferaţi guma în ambalaje mari destinate păstrării în maşină sau în ambalaje mici destinate păstrării în poşetă?

ambalaje mari 24 24%

ambalaje mici 81 83%

Other 1 1%

36. Consideraţi că guma de mestecat nu trebuie să lipsească din masina/ portmoneul /poşeta dumneavoastră ?

DA 69 70%

NU 29 30%

38

Page 39: campania wrigley

37. Credeţi ca guma de mestecat crează dependenţă ?Da 28 29%

Nu 55 56%

Nu ştiu 16 16%

38. Consideraţi guma benefică pentru sănătatea dentară ?

Da 42 43%

Nu 33 34%

Nu ştiu 23 23%

39. Sunteti nostalgici după aromele gumelor din trecut ?

Da 40 41%

Nu 58 59%

40. Sugestiile dumneavoastră pentru îmbunătăţirea produsului

Preţuri mai mici42

43%

Promovare mai bună 33 34%

39

Page 40: campania wrigley

Altele 23 23%

Număr de răspunsuri pe zi :

Numărul de răspunsuri fără dată: 2

*NOTĂ : Este posibil ca unele persoane să bifeze mai multe casete de selectare, astfel încât procentajele pot însuma mai mult de 100%.

2.3 INTERPRETARE REZULTATE CHESTIONAR

În urma aplicării chestionarului am constatat următoarele :

40

Page 41: campania wrigley

Subiecţii chestionaţi au fost in mare parte de sex feminin,consumatori de gumă de mestecat,nefumători,cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani, studenţi, cu venituri până în 600 ron(42% din subiecţi), respectiv între 1000 şi 2000 ron(34% din subiecţi) cu domiciliul în mediul urban(72% ) ;

Un procent de 90 % consumă guma cu scopul de a avea o respiraţie mai proaspătă;

Guma Orbit este preferată de 74% din persoanele chestionate datorită calităţii ridicate şi a faptului că satisface toate cerinţele de ambalaj ;

Guma este achiziţionată din hypermarket-uri,respectiv de la diverse chioşcuri ; Jumătate din subiecţi cumpără gumă de câteva ori pe săptămână,iar cealaltă

jumătate o cumpără ocazional ; 44% cheltuie mai puţin de 10 lei lunar pe gumă,iar 39% cheltuie între 10 şi 30 lei

lunar ; Majoritatea consumă mai puţin de 4 pachete mici lunar şi ar recomanda acest

produs şi altor persoane ; Airwaves este guma cea mai puţin preferată de consumatorii chestionaţi din cauza

aromei prea puternice , iar 71% cumpără câte un singur pachet de gumă odată ; Marea majoritate apreciază ca fiind foarte bun modul de expunere şi prezentare al

produsului preferat,fiind influenţaţi într-o mare măsură de marca acestuia şi apreciază gustul gumei preferate ca fiind foarte intens ;

Procesul decizional de achiziţionare al gumei de mestecat este influenţat în mare parte de metodele de promovare,preţurile practicate sunt considerate acceptabile,iar calitatea bună;

Gama de produse este considerată destul de diversificată,iar raportul calitate-preţ este apreciat ca fiind acceptabil ;

Pentru 32% din subiecţi ambalajul nu are o importanţă deosebită, în vreme ce 65 % preferă guma sub formă de pastile ;

Majoritatea preferă guma în ambalaje mici şi o consideră de nelipsit din portmoneu/poşetă/maşină ;

Mare parte din subiecţi sunt de acord cu afirmaţia că guma de mestecat provoacă dependenţă şi sunt nostalgici după aromele gumelor din trecut ;

Ca şi propuneri de îmbunătăţire a produsului consumatorii sugerează preţuri mai mici şi o mai bună promovare

CONCLUZII

Guma de mestecat este un produs care este achiziţionat frecvent,in cantităţi medii , având o importanţă ridicată in vieţile consumatorilor. Ea este consumată din diverse motive,dar indeosebi datorită faptului că oferă o respiraţie proaspătă.

41

Page 42: campania wrigley

Orbit este guma cea mai consumată, pe când Airwaves este cea mai puţin preferată deoarece gustul său nu este pe placul consumatorilor.

42

Page 43: campania wrigley

III. STRATEGII PENTRU CREŞTEREA VÂNZĂRII

AVANTAJE CONCURENŢIALE

Airwaves este o marcă de gumă de mestecat ce se remarcă prin aroma sa intensă asemănătoare cu efectul obţinut din consumul de dropsuri pentru răceală. Această aromă intensă este obţinută prin includerea eucaliptului şi a mentolului în compoziţia gumei. Combinaţia de eucalipt si mentol se regăseşte în dulciurile medicamentoase utilizate pentru a trata simptomele de răceala şi gripă( nas înfundat,ameţeală,dureri de cap ).

43

Page 44: campania wrigley

Recent, a apărut pe piaţă o nouă gumă de la Airwaves şi are în compoziţie sa guarana, substanţă ce conţine cafeină.

ELEMENTE DE CONTURARE A POZIŢIONĂRII

Trebuie ţinut cont de patru aspecte fundamentale:

*Produs

*Piaţă→Preţ

*Plasare-Distribuţie

*Promovare

Produs – conţine o combinaţie de eucalipt şi mentol ceea ce ajută la tratarea răcelilor, iar pe de altă parte oferă o respiraţie proaspătă de lungă durată

Preţ – este accesibil şi la acelaşi nivel cu produsele concurente

Distribuţie – în orice fel de supermarket,chioşcuri,în benzinării; de obicei este plasat la vedere (lângă casele de marcat)

Promovare – spoturi publicitare,reclame în ziare şi reviste,marketing direct etc.

FORMULAREA PROMISIUNII ŞI A ARGUMENTELOR

Ne axăm pe avatajele oferite de Airwaves, care o deosebesc de celelalte gume de mestecat.Poate funcţiona ca un tratament pentru simptomele de răceală şi oferă o respiraţie proaspătă într-un timp mai scurt datorită aromei puternice.Poate fi un substitut pentru cafea prin conţinutul de cafeină.

METODE DE PROMOVARE

Difuzarea mai frecventă a spoturilor publicitare la TV si radio Oferirea unor avantaje la achiziţionarea gumei( spre exemplu,cumperi un pachet

şi primeşti două )

44

Page 45: campania wrigley

Realizarea unor spoturi publicitare în care să asociem imaginea gumei Airwaves cu cafeaua

Promovarea în rândul studenţilor prin oferirea de mostre gratuite şi de materiale promoţionale campusuri şi în universităţi dar şi prin afişe

Organizarea de evenimente pt atragerea consumatorilor(care să presupună diferite activităţi gen: jocul personalizează-ţi pachetul de guma)

Organizarea de jocuri(aruncarea cu un cub cu dimensiunea laturilor de 35 de cm pe un covor care să fie inscripţionat cu diferite sortimente Airwaves, tricouri cu logo-ul Airwaves, pixuri, agende, rucsace Airwaves şi să fie oferite premii în funcţie de produsul pe care se opreşte cubul )

Postarea pe grupurile facultăţilor prin organizaţiile studenţeşti de materiale promoţionale dar si de informaţii referitoare la evenimentele desfăşurate de catre Airwaves

Plasarea de afişe pe panourile staţionare din oraşe în zonele intens circulate

OBIECTIVE

Promovarea pe piaţa românească a noului produs prin scoaterea în evidenţă a ingredientului guarana, substanţă ce conţine cafeină.

Creşterea vânzărilor şi a reputaţiei mărcii

PUBLICUL ŢINTĂ

Publicul ţintă este reprezentat de studenţi deoarece o mare parte a campaniei presupune activităţi destinate tinerilor dar şi tuturor consumatorilor de gumă în ceea ce prveşte panourile staţionare dar si ingredientul guarana al noului produs.

45