Bilantul Activitatii Desfasurate de Judecatoria Gaesti in Anul 2005

27
JUDECĂTORIA GĂEŞTI JUDEŢUL DÂMBOVIŢA CURTEA DE APEL PLOIEŞTI ANALIZA ACTIVITĂŢII DESFĂŞURATĂ DE JUDECĂTORIA GĂEŞTI IN ANUL 2005 1

description

drept

Transcript of Bilantul Activitatii Desfasurate de Judecatoria Gaesti in Anul 2005

Bilantul activitatii desfasurate de Judecatoria Gaesti in anul 2005

PAGE 17

JUDECTORIA GETI

JUDEUL DMBOVIA

CURTEA DE APEL PLOIETI

ANALIZA ACTIVITII DESFURAT DE JUDECTORIA GETI IN ANUL 2005

Justiia a fost i va fi un factor esenial de echilibru i stabilitate social n statul de drept.

O Justiie puternic este o justiie eficient i imparial.

Reforma unui sistem fundamental al societii, cum este cel judiciar, a devenit o prioritate implicnd n primul rnd restructurarea instituional propriu zis.

n contextul accelerri procesului de integrare european, este imperios necesar abordarea unitar coerent a strategiei de reform a acestui sistem.

De altfel, pentru atingerea dezideratului aderrii n Uniunea European, strategia de reform a sistemului judiciar pe perioada 2005 2007 stabilete printre altele, obligaia adoptrii unor msuri legislative concrete pentru reducerea duratei judecii i simplificarea ei ct i pentru creterea transparenei justiiei, urmrindu-se consolidarea i perfecionarea funcional a statului de drept, punndu-se accent deosebit pe sporirea ncrederii cetenilor n justiie, n soluionarea just a cauzelor.

Justiia fiind vrful de lance n exercitarea puterii statului de drept este monitorizat i urmrit de opinia public i prin justiie se exprim cel mai clar i limpede fenomenul democraiei globale la nivel de stat.

Este cunoscut obiectivul imediat al Ministerului Justiiei i anume ndeplinirea condiiilor cerute de oficiali europeni pentru Justiie i Afaceri Interne, capitolul 24 pentru realizarea cruia este necesar mobilizarea tuturor magistrailor i sprijinul lor n acest sens.

n situaia n care Justiia Romneasc este angajat ntr-un amplu proces de reform care vizeaz schiumbri radicale, este necesar s evideniem succesele i insuccesele personalului din aceast instan, precum i aspiraiile necesare unei existene complexe.

.. // ..

La Judectoria Geti un prim pas n vederea atingerii obiectivelor cerute, l-a constituit repartizarea aleatorie a dosarelor, formarea unor complete specializate, depunerea diligenelor pentru unificarea practicii judiciare i soluionarea cu celeritate a cauzelor.

Personalul instanei a dovedit o preocupare continu pentru mbuntirea pregtirii profesionale, punnd un accent deosebit pe schimbrile intervenite de natura legislativ i instituional, care au vizat puterea judectoreasc punnd n centrul opiniei publice, prestaia calitativ a activitii complexe de administrare a justiiei.

Dei activitatea statistic nu reflect n totalitate activitatea instanei, doresc s precizez n acest cadru c activitatea anului 2005 a cunoscut o cretere a volumului de activitate n raport cu anul 2004 cnd am am avut de soluionat un numr de 2628 dosare, din care 231 stoc din anul 2003 i au fost soluionate 2407 dosare, rmnnd pe rol cu 221 dosare la nceputul anului 2005.

La acest numr n anul 2005 a fost adugat un numr de 2727 dosare, avnd de soluionat 2948 de dosare, fiind soluionate 2571 de cauze din care 1866 civile i 705 cauze penale. Astfel am avut, fa de anul 2004, o cretere de 8,9 % la volumul de activitate i o cretere de 9,3 % la dosare soluionate.

La sfritul anului 2005, pe rolul instanei au rmas 377 de dosare nesoluionate din care 102 dosare penale i 275 dosare civile.

Procentul de operativitate a fost de 90,21 % mai mic dect cel din anul 2004, pe care l-am ncheiat cu un procent de 93,87 % i fa de anul 2003, cnd procentul a fost de 94,3 %.

Scderea operativitii a fost determinat de lipsa de personal din acest an, fiind n activitate 4 judectori ct i de neimplicarea conducerii instanei n ultima perioad a anului n activitate.

Activitatea organizatoric n acest an a fost marcat de echilibrarea edinelor de judecat n aa fel nct nu s-a depit o medie de 25 30 de dosare/ judector i

.. // ..

nu au mai existat discuii ntre magistrai legate de complexitatea cauzelor repartizate n mod aleatoriu, fa de anii anteriori cnd se creau asemenea discuii.

ncrctura pe judector n raport cu volumul de activitate a fost n medie de 589 de dosare, fa de 523 de dosare ct am avut anul trecut, deci o cretere de 8,8 %, iar media edinelor de judecat pe judector a fost de 50 de edine.

Referitor la dosarele mai vechi de un an, precizm c la sfritul anului au rmas pe rolul instanei 3 dosare mai vechi de un an, toate amnate pentru lipsa rapoartelor de expertiz : 1717/2003, 2052/2004 i 1564/2004.

Se observ c numrul dosarelor mai vechi de un an a rmas sczut, fiind acelai ca n anul anterior, ceea ce demonstreaz c au fost fcute eforturi pentru soluionarea acestora.

Referitor la dosarele mai vechi de 6 luni existente pe rolul instanei la sfritul anului, precizm c i acestea au fost n scdere fa de anii anteriori, nregistrnd un numr de 18 dosare, din care 6 penale i 12 civile, cu un singur dosar mai puin dect n anul 2004, dar fa de anul 2003 numrul dosarelor a fost n scdere vizibil. Cu privire la indicii de modificare al hotrrilor n apel i recurs, v informez c n acest an n raport cu anii anteriori s-a nregistrat cel mai mare numr de casri cu trimitere spre rejudecare i anume 52 dosare din care 19 penale i din ele 12 sunt casate cu trimitere spre rejudecare i 7 dosare - alte soluii imputabile, iar n materie civil s-au nregistrat 23 casri, din care 11 casri cu trimitere i 12 casri alte soluii imputabile.

Numrul acestor dosare este foarte mare i reflect superficialitate n administrarea probelor, neclarificarea problemelor de drept ivite i graba n pronunarea soluiilor.

Procentul de casare pe instan a fost de 2 % i pe materii : n civil 1,2 % iar n penal 2,6 %

.. // ..

STARE INFRACIONAL

Anul 2005, potrivit datelor statistice reliefeaz c numrul cauzelor penale nregistrate n raport cu anul 2004, a fost n cretere uoar fiind de 807 dosare, fa de 773 dosare, din care 82 de dosare sunt rmase n stoc din anul 2004 i au fost soluionate 705 dosare, procentul de soluionare fiind n scdere fa de anul 2004, cnd am avut 89,39 %, iar n 2005 am avut un procent de 87,36 % i am rmas n stoc cu un numr de 102 dosare nesoluionate, fa de 82 dosare nesoluionate rmase pe stoc din anul 2004.

Starea infracional a cunoscut o scdere n raport cu anii anteriori, numrul inculpailor condamnai definitiv fiind de 263 inculpai majori i 27 inculpai minori, din totalul de 290 inculpai condamnai.

In acest an au fost nregistrate 4 dosare cu arestai preventiv, numr sczut fa de 2004, cnd am avut 9 dosare i a fost luat msura arestrii preventive asupra a 22 inculpai, n 2005 fiind arestai numai 4 inculpai, iar la sfritul anului a rmas un singur dosar nesoluionat, dosar nou nregistrat cu nr. 2387/27.12.2005.

n toate aceste dosare soluionate n care au fost inculpai arestai, soluiile pronunate au fost meninute n cile de atac.

In raport cu anii anteriori, numrul dosarelor penale casate cu trimitere n 2005, aa cum am artat anterior este foarte mare i exemplific cteva din soluiile casate :

s.p. 410/2005 n dosarul 473/2005, n mod greit s-a achitat pentru svrirea faptei, iar n recurs s-a dispus condamnarea;

s.p. 402/2005, dosar 745/2005, la noi se pronun o condamnare gretit, dispunndu-se achitarea la Tribunal;

s.p.409/2005, dosar 446/2005 n care s-a dispus trimiterea spre rejudecare deoarece judectorul s-a antepronunat nainte de darea sentinei;

.. // ..

s.p.454/2004, dosar 731/2004, se dispune trimiterea spre rejudecare deoarece nu s-a obsrvat c aprarea era obligatorie i s-a soluionat cu lips aprtor oficiu;

n dosarele rmase nesoluionate la sfritul anului, amnrile au fost determinate n general de cauze obiective i izolat au existat i cauze subiective imputabile judectorilor, constnd n aplicarea incorect a dispoziiilor procedurale privind admiterea i administrarea probelor i de cele mai multe ori nu s-au luat cele mai ferme i eficiente msuri mpotriva celor care au lipsit nejustificat sau au determinat administrarea probelor n rate.

Nu au fost nregistrate n acest an, dosare cu infraciuni deosebit de grave, sau cu prejudicii foarte mari, nu au existat dosare n care s fie condamnai ziariti i nici nu am avut nregistrate dosare avnd ca obiect violena n familie.

n acest an, numrul condamnailor minori a fost de 27 din care la un numr de 15 s-a aplicat mustrare, la un numr de 3 minori, s-au aplicat disp.art.81 Cod penal i libertii supravegheate s-a aplicat n 9 situaii.

Menionez c aceste msuri dispuse de instan au avut drept scop, reeducarea minorilor, redarea lor societii, restructurarea personalitii i adaptarea acestora modului de conduit acceptat de comunitate.

Avnd n vedere obiectivele stabilite de programul de guvernare i planul de aciune al Ministerului Justiiei n ceea ce privete executarea sanciunilor neprivative de libertate i existena Serviciului de Protecie a Victimelor i Reintegrare Social a Infractorilor de pe lng Tribunalul Dmbovia, apreciem c judectorii acestei instane au colaborat n bune condiii cu acest serviciu, referatele ntocmite fiind de un real folos n aplicarea sanciunilor pentru minori, activitatea desfurndu-se n contextul recomandrilor Consiliului Europei pentru rezolvarea modern a problemelor legate de ocrotirea minorilor.

Considerm c tratamentul aplicat infractorilor de ctre judector a fost cel corespunztor i reprezint o alt faet a exerciiului democratic pe care judectorul trebuie s l aplice n nfptuirea actului de justiie.

.. // ..

Aprecierea corect i principial a modalitii de executare a pedepselor, respectnd criteriile de individualizare, este ceea ce se cere la ora actual.

N MATERIE CIVIL

Referitor la activitatea desfurat n materie civil putem remarca c, dei stocul de dosare la nceputul anului a fost de 139 , la acesta s-a adugat un numr de dosare nou intrate de 2002 dosar,e nregistrnd n total un numr de 2141 dosare.

Au fost soluionate 1866 dosare, rmnnd n stroc cu un numr de 275 dosare pentru anul 2006.

Se constat n acest mod, o cretere cu 136 dosare, ceea ce d not c procentul de soluionare a dosarelor civile n anul 2005, a fost mai sczut n raport cu anii anteriori.

Este de remarcat c pe rolul instanei au rmas numai dosare complexe i anume : partaje i aciuni n revendicare, care de regul nu au fost soluionate din motive independente de noi i de cele mai multe ori din cauze imputabile experilor care nu au efectuat rapoartele de expertiz la timp.

Cu privire la celeritatea soluionrii cauzelor, s-a constatat c n general a existat preocupare pentru scurtarea duratei de soluionare a dosarelor, dovad fiind c n majoritatea cauzelor au fost finalizate n mai puin de 6 luni de la nregistrare.

n cauzele care trenau pe rolul instanei, datorit pasivitii unor instituii mn transmiterea datelor i ntocmirea unor lucrri dispuse de instan, s-a intervenit n mod operativ, de multe ori telefonic pentru a obine urgent relaiile necesare n soluionarea imediat a dosarelor.

Referitor la soluionarea cauzelor n termene rezonabile, in s amintesc c scopul acestei garanii, l reprezint protejarea prilor mpotriva duratei excesive a

procedurilor, asigurarea eficienei i credibilitii actului de justiie i evitarea meninerii prilor ntr-o stare de nesiguran. Obligaia de a veghea la derularea procedurilor n termene rezonabile a revenit judectorilor, care n general au respectat acest deziderat, ns din pcate, au existat i cazuri n care aprtorii au solicitat amnri fr a exista motive temeinice, amnri care de regul s-au acordat cu mult uurin.

Chiar n condiiile evoluiei pozitive a ritmului de soluionare a proceselor civile nu pot fi trecute cu vederea unele neajunsuri sub aspectul celeritii, deficiene care in ndeosebi de pregtirea edinelor de judecat, de conducerea dezbaterilor, ct i de modul de respectare a termenelor de pronunare, n esen de ndeplinirea sarcinilor specifice potrivit Regulamentului de funcionare al instanelor.

La sfritul anului 2005, n evidena Judectoriei Geti, s-au aflat un numr de 98 dosare suspendate, apreciind c msura suspendrii totdeauna a fost luat n mod corect, majoritatea dosarelor fiind suspendate, ntruct soluionarea acestora a depins de alte cauze aflate pe rolul instanelor superioare.

Oricum se impune ca judectorul delegat cu Biroul Arhiv s se implice mai mult n verificarea dosarelor suspendate i s ia msurile ce se impun pentru continuarea judecii oridecteori se impune.

Redactarea hotrrilor de regul s-a fcut cu respectarea termenelor, fapt care a contribuit la scurtarea duratei necesare rmnerii definitive a hotrrilor i la naintarea operativ a dosarelor n cile de atac, oridecte ori au fost exercitate.

Importana hotrrilor pronunate de judector, este de necontestat , att pentru pri, ct i pentru societate.

Pentru pri hotrrea nseamn de fapt rezultatul unei ntregi activiti judiciare, desfurate cu scopul de a pune capt litigiului dintre ele i de a proteja drepturile concrete ale acestora.

Pentru societate, hotrrile reprezint convingerea c sistemul de drept funcioneaz, c ordinea de drept poate fi restabilit prin acest mecanism social, pus la dispoziia tuturor cetenilor, fr nici un fel de deosebire, ori de arbitrariu.

Hotrrea pronunat, reprezint contribuia judectorilor la clarificarea aplicrii concrete a noiunilor de drept i la cunoaterea ct mai precis a ntinderii domeniului fiecrei norme legale, ori mai pe scurt creerea jurisprudenei.

Fa de aceste considerente, consider c trebuie reformulat modalitatea de redactare a hotrrilor i acordarea unei atenii sporite acestui aspect.

Activitatea de judecat a fost n general corespunztoare, magistraii manifestnd preocupare pentru stabilirea corect a raporturilor juridice dintre pri n aplicarea just a legii.

Au existat ns unele greeli n rezolvarea dosarelor, datorit unor cauze obiective decurgnd din complexitatea litigiilor deduse judecii i n special din dinamica procesului legislativ la care cu greu am avut acces la nceputul anului, dar prin programul legislativ introdus n calculator la sfritul anului, activitatea s-a mbuntit simitor.

Pronunarea unor hotrri greite a fost de multe ori consecina grabei i neateniei manifestate n timpul dezbaterilor, administrrii probelor n rate, admiterea unor probe neconcludente i nerespectarea unor prevederi procedurale, situaie ce a generat la modificarea soluiilor n cile de atac, recurs sau apel, nregistrnd un numr de 11 casri cu trimitere i 12 alte soluii imputabile.

n acest sens exemplificm :

dosar 1503/2004, n care s-a pronunat s.c. 210/2005, a fost casat cu trimitere spre rejudecare, pentru neadministrarea corespunztoare a probelor i nelmuririi situaiei juridice a terenurilor, necercetndu-se fondul cauzei, iar Tribunalul trimite cauza pentru a se face probatorii;

dosar 599/2005, n care s-a pronunat s.c. 442/2005, probele administrate au fost insufuciente pentru a se pronuna soluia de tardivitate a contestaiei;

dosar 2090/2004, s.c. 198/2005 n care se dipune casarea i trimite cauza spre rejudecare deoarece, instana a arespins aciunea n constatare ca inadmisibil, motivndu-se c ntre pri a avut loc un dosar de partaj i nu a fost formulat cerere de intervenie cu acea ocazie, iar Tribunalul

apreciaz c se impune s se fac probatorii n raport cu situaia juridic avnd n vedere c aciunea este admisibil;

dosar nr.89/2005, s.c. 179/2005, dosar trimis spre rejudecare pentru neconcordan ntre minut i dispozitiv;

dosar 950/2005, s.c. 1074/2005, trimis spre rejudecare deoarece nu s-a citat Primria, dei se contesta o decizie a Primarului i acesta avea calitate procesual.

Se impune ca n viitor s se acorde o mai mare atenie soluionrii dosarelor, avnd n vedere c reluarea ciclului procesual face ca dosarele s nu se poat soluiona cu celeritate i fa de cerinele actuale s-ar putea s ni se cear situaii pe dosare de la data nregistrrii lor la instan.

SERVICIILE AUXILIARE ALE INSTANEI

Activitatea desfurat de personalul auxiliar de specialitate poate fi apreciat ca fiind corespunztoare, n concordan cu obligaiile ce rezult din Regulamentul privind organizarea i funcionarea administrativ a instanelor.

Raportndu-ne la programul de pregtire profesional, putem preciza c prelegerile lunare au avut un efect pozitiv, contribuind la o mai bun aprofundare a cunotinelor juridice de ctre personalul auxiliar .

Referindu-ne strict la atribuiile grefierilor, se impune o atenie sporit ndeplinirii corespunztoare a acestora, responsabilizrii acestui compartiment, astfel nct s nu mai existe deficiene n ndeplinirea actelor de procedur, care s contribuie la tergiversarea soluionrii cauzelor.

Se impune ca, grefierul ef, conform atribuiunilor prevzute n regulament, s intensifice controalele periodice i s intervin just i operativ pentru depistarea i nlturarea oricror deficiene intervenite n activitatea grefierilor.

Consider c, se impune ca, n cadrul serviciului auxiliar din instan, s existe o cooperare i s manifeste mai mult ncredere unii n alii, cultivndu-se ideea de respect pentru cel de lng tine, deoarece exist, din pcate, lips de unitate i coeziune n colectiv i aceasta constituie un teren favorabil pentru o independen zdruncinat i influenat.

Se impune aceasta, mai ales n prezent, cnd, ntreaga societate percepe n mod negativ activitatea noastr i, n special a serviciului Arhiv, aspect reliefat i de D-na Ministru a Justiiei n dezbaterile publice recente.

REFORMA SISTEMULUI JUDICIAR

Potrivit Conveniei Europene art.6 Instana trebuie s fie independent, att fa de executiv, ct i fa de pri, iar independena i imparialitatea s fie n strns legtur.

Existena imparialitii trebuie determinat conform convingerilor personale ale judectorului ntr-o anumit cauz, dar i potrivit legii i garaniilor procesuale, pentru excluderea oricrei ndoieli legitime.

Ceea ce se impune a fi asigurat este ncrederea pe care instanele trebuie s o transmit n general publicului i n special prilor din proces.

Modificrile intervenite ca urmare a aplicrii Legii 247/2005 cu privire la activitatea sistemului judiciar, au creat garanii legale i instituionale pentru o independen real a justiiei i eficientizarea actului de justiie de natur s sporeasc ncrederea ceteanului n ndeplinitrea just a acestui act.

Realizarea strategiei de reform presupune formarea unui corp de magistrai de carier, care s manifeste ponderabilitate i echilibru n condiiile respectrii legii, s

.. // ..

fie nelepi, calmi, intrasigeni, cinstii, oneti, s acioneze cu tact pentru a putea s creeze fa de pri poziia de imparialitate.

Eficiena actului de justiie i independena magistrailor, presupune o preocupare permanent pentru perfecionarea pregetrii profesionale, att prin studiul individual, ct i prin studiul centralizat.

Specializarea magistrailor, prin crearea unor complete speciale, va conduce la creterea calitii actului de justiie, existnd n acest scop, o cerin n procesul de reform.

n cadrul Judectoriei Geti, au fost create de altfel, astfel de complete, respectiv n litigiile funciare i comerciale, urmnd ca n acest an s se extind i la alte materii.

PRACTICA JUDICIAR UNITAR LA

NIVELUL SITEMULUI JUDICIAR

Actul de aplicare a legii n cadrul procesului judiciar nu poate fi lsat la interpretarea subiectiv a fiecrui magistrat.

n conformitate cu Constituia i art.16 din legea 304/2004, nalta Curte de Casaie i Justiiei asigur interpretarea i aplicarea unitar a legilor de ctre instane potrivit competenelor i de aceea, este imperios necesar s se realizeze o comunicare permanent ntre instana suprem i celelalte instane inferioare.

Dreptul la un proces echitabil nseamn i dreptul la un proces judiciar unitar, interpretarea i aplicarea neunitar a acelorai dispoziii legale, de diferii magistrai i de diferite instane, poate pune sub semnul ntrebrii, fundamnetul de echitate a actului de justiie. De aceea, este necesar ca practica s fie unitar, de calitate i clar,

.. // ..

justiia trebuind s fie previzibil, neputndu-se da soluii diferite pentru acelai caz de judecat, pe motiv c judectorii sunt independeni, legea trebuind interpretat n acelai mod.

La nivelul Judectoriei Geti nu au fost nregistrate situaii de practic neunitar. De un real folos au fost pentru activitatea noastr dezbaterile realizate la nivelul Curii de Apel Prahova, de probleme de drept civil, penal, comercial, la care au participat i magistraii acestei instane, iar aspectele judiciare discutate au condus la eliminarea unor greeli n activitatea noastr.

INTENSIFICAREA PROCESULUI DE INFORMATIZARE

Fa de obiectivele imediate pentru ndeplinirea condiiilor cerute de Comisia European n nchiderea cap.24, i, existnd termene foarte scurte, anul 2005 a reprezentat un punct cheie n repartizarea aleatorie a dosarelor, creterea calitii actului de justiie fiind condiionat n mod esenial de informatizarea i utilizarea tehnologiilor moderne de lucru pentrumagistrai i grefieri.

La Judectoria Geti am fost dotai cu nc un calculator n anul precedent, astfel nct, exist un numr de 5 calculatoare i se extinde reeaua, beneficiind de fondurile alocate n acest scop, spernd ca n acest an, pe biroul fiecrui salariat s existe cte un calculator.

RESPECTAREA NORMELOR CODULUI DEONTOLOGIC

Justiia are rolul de a garanta supremaia legii i la aceast finalitate nu se poate ajunge dect prin justeea actelor de soluionare a conflictelor, prin competen, prin

.. // ..

probitate i o inut ireproabil a celor nsrcinai s rezolve aceste conflicte.

Condul deontologic al magistrailor are rolul de a forma standarde de conduite pentru judectori, astfel nct acestea s fie conforme cu onoarea i demnitatea profesiei.

Magistratul n relaiile cu justiiabilii, trebuie s fie demn, politicos, binevoitor, asigurnd cetenilor un tratament asemntor, s vegheze la respectarea demnitii tuturor celor care particip la procedurile judiciare s asigure exercitarea dreptului la aprare, s respecte prezumia de nevinovie a acuzatului. Magistratul trebuie s promoveze imparialitate prin abinerea de a face declaraii i comentarii n legtur cu procesele pe care le instrumenteaz, s se abin de la judecarea cauzelor n care imparialitatea este pus sau poate fi la ndoial.

Este cert c orice nclcare de ctre un magistrat a ndatoririlor profesionale, are drept consecin lezarea presigiului justiiei i imposibilitatea nfptuirii n condiii optime a actului de justiie.

La nivelul Judectoriei Geti, n cursul anului 2005, nu au fost semnalate cazuri de nclcare a normelor din Condul deontologic, magistraii fiind preocupai de respectarea ndatoririlor care le revin i garantarea supremaiei legii.

ACTIVITATEA DE ORGANIZARE I CONDUCERE

Colegiul de conducere al Judectoriei Geti, reprezint o noutate n managamentul sistemului judiciar, crearea acestor colegii demonstrnd un exerciiu democratic specific sistemului actual.

La nivelul Judectoriei Geti s-au luat hotrri cu privire la problemele de conducere ale instanei de ctre acest colegiu, dup o analiz temeinic a aspectelor ivite n activitatea judiciar.

.. // ..

Prin ordin de serviciu au fost desemnai judectori delegai s ndrume i s controleze compartimentele instanei i lunar au fost fcute meniunile necesare n registrul de control, n scopul nbuntirii activitii.

Colaborarea cu alte instituii a fost bun, iar numrul sczut de reclamaii i sesizri din anul trecut de not c, n general, cetenii au fost mulumii de modul de soluionare a cauzelor.

Este nevoie pentru a face actul de justiie mai coerent, mai transparent, mai scurt, s se ia msuri administrative, prin evaluarea nevoilor celor care apeleaz la justiie, dar i pentru nevoile magistrailor i personalului deoarece independena trebuie meninut i de garanii legale.

O justiie autentic i puternic nseamn judectori bine pregtii teoretic i practic, experien profesional, chemare pentru aceast nobil profesie, har, talent, prestigii, dorin de a face dreptate, legislaie limpede i clar, stabil i crearea cadrului pentru o independen deplin.

Se impune ca n viitor, att conducerea instanei, ct i judectorii delegai s se implice mai mult i cu eficien maxim n activitatea de control, astfel nct s se prentmpine orice deficien i s se rezolve cu celeritate cauzele, evitndu-se pronunarea unor hotrri nelegale.

Imaginea justiiei este determinat de un nalt profesionalism, de un bun climat organizatorial i trebuie s facem n aa fel nct s creem o alt imagine pentru justiie i aceasta nu o realizm dect prin modul nostru de desfurare a activitii.

Justiia are rolul de a garanta supremaia legii, de a face ca legea s fie respectat ca o valoare existenial, indispensabil i la aceast finalitate nu se poate ajunge dect prin justeea actelor de soluionare a confinctelor prin competen, probitate i o inut ireproabil a celor nsrcinai s rezolve aceste conflicte.

P R E E D I N T E,

BIVOLARU MARGARETAJUDECATORIA GAESTI

SITUATIA DOSARELOR RULATE PE ANUL 2005

JUDECATOR

RULATESOLUTIONATEPROCENT

OPERATIVITATESEDINTE

BIVOLARU MARGARETA81932940,1744

DINU MARIUS 147046031,2969

POPESCU MIHAELA130452039,8746

NAE ALINA121946037,7348

CIOBANITA CRISTIANA134147635,4947

PROCENT DE OPERATIVITATE 1997-2005

1997-77 %

1998-84 %

1999-88 %

2000-90,78 %

2001-91,72 %

2002-94,35 %

2003-94,30 %

2004-93,87 %

2005-90,21 %

STAREA INFRACTIONALA - 2005

Total condamnati definitiv- 290 din care: majori 263

minori - 27

CONDAMNATI MAJORI: - 263 din care: - amenda - 61

- inchisoare - 46

- art.81 c.p. 156

art.178 cp.

- 9

art.181 c.p.

- 6

art.182 c.p.

- 4

art.194 c.p.

- 1

art.208,209 c.p.- 37

art.215 c.p.

- 3

art.282 c.p.

- 1

art.305 c.p.

- 17

art.321 c.p.

- 14

cod silvic

- 16

O.G.195/2002- 43

L.87/1994

- 4

Art.271 c.p.

- 1

Art.328 c.p.

- 1

Alte infr.

- 4

Actiuni directe - 102

CONDAMNATI MINORI: - 27 din care: - mustrare 15

- art.81 cp. - 3

- lib.suprav. 9

art.208,209 c.p.- 22

art.181 c.p.

- 2

art.328 c.p.

- 1

Cod silvic

- 1

O.G.195/2002- 1

PREJUDICIU TOTAL: 6.330.318.596 lei

STOC LA 31 DECEMBRIE 2005

STOC 221

din care:penal 82

civil 139

INTRATE : 2388

din care :penal -725 + 82 = 807

Reactiv - 18

civil - 1663+ 18 + 321 + 139 = 2141

Executor - 321

Stoc : - 221

2948

SOLUTIONATE - 2571din care :penal - 705

civil - 1866

PE ROL - 377

din care : penal - 102

civil - 275

Dosare mai vechi de 1 an - 3

din care: penal -

civil - 3

Dosare mai vechi de 6 luni - 18 din care :penal - 6

civil - 12

Suspendate - 98

PROCENT - 90,21 %