ARBDD-Raport activitate 2006

30
1 RAPORT DE ACTIVITATE AL ADMINISTRAŢIEI REZERVAŢIEI BIOSFEREI DELTA DUNĂRII - Anul 2006- I. Introducere Rolul rezervaţiilor biosferei: "Nu numai de a fi zone umede unde se realizează un echilibru între factorul uman şi natură, dar trebuie să contribuie la nevoile societăţii în general, arătând calea de urmat pentru un viitor durabil."(Strategia de la Sevilla privind rezervaţiile biosferei) Obiect de activitate Crearea şi aplicarea unui regim special de administrare pentru: conservarea şi protecţia diversităţii biologice din ecosistemele naturale ale RBDD dezvoltarea aşezărilor umane şi organizarea activităţilor economice în corelaţie cu capacitatea de suport a ecosistemelor naturale din Delta Dunării asigurarea respectării prevederilor legislaţiei în vigoare pentru protecţia mediului înconjurător şi a ariilor protejate Statutul juridic al ARBDD Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) este instituţie publică, cu personalitate juridică, aflată în subordinea Ministerului Mediului şi Gospodăririi Apelor şi şi a cărei activitate se desfăşoară în baza prevederilor: Legii nr. 82/1993 privind constituirea Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, modificată şi completată prin Legea nr. 454/2001 Hotărârii Guvernului nr. 248/1994, modificată şi completată prin H.G. nr. 367/2002, HG 1515/2006 Planul de management pentru conservarea biodiversităţii şi dezvoltare durabilă în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, elaborat pentru perioada 2002 – 2006. Legii nr. 265/2006 pentru aprobarea OUG nr. 195/2005 privind protecţia mediului. II. Activitatea Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării în anul 2006 În perioada analizată, principalele activităţi desfăşurate de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării au avut ca scop realizarea obiectivelor din Programul de guvernare privind protecţia mediului înconjurător, program care prevede printre obiective redimensionarea ecologică şi economică a Deltei Dunării şi a obiectivelor din Planul de management pentru conservarea diversităţii biologice şi pentru dezvoltarea durabilă în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, elaborat pentru perioada 2002 – 2006.

Transcript of ARBDD-Raport activitate 2006

Page 1: ARBDD-Raport activitate 2006

1

RAPORT DE ACTIVITATE AL ADMINISTRAŢIEI REZERVAŢIEI BIOSFEREI DELTA DUNĂRII

- Anul 2006- I. Introducere

Rolul rezervaţiilor biosferei: "Nu numai de a fi zone umede unde se realizează un echilibru între factorul uman şi natură, dar trebuie să contribuie la nevoile societăţii în general, arătând calea de urmat pentru un viitor durabil."(Strategia de la Sevilla privind rezervaţiile biosferei) Obiect de activitate Crearea şi aplicarea unui regim special de administrare pentru:

conservarea şi protecţia diversităţii biologice din ecosistemele naturale ale RBDD dezvoltarea aşezărilor umane şi organizarea activităţilor economice în corelaţie cu

capacitatea de suport a ecosistemelor naturale din Delta Dunării asigurarea respectării prevederilor legislaţiei în vigoare pentru protecţia mediului

înconjurător şi a ariilor protejate Statutul juridic al ARBDD

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) este instituţie publică, cu personalitate juridică, aflată în subordinea Ministerului Mediului şi Gospodăririi Apelor şi şi a cărei activitate se desfăşoară în baza prevederilor:

• Legii nr. 82/1993 privind constituirea Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, modificată şi completată prin Legea nr. 454/2001

• Hotărârii Guvernului nr. 248/1994, modificată şi completată prin H.G. nr. 367/2002, HG 1515/2006

• Planul de management pentru conservarea biodiversităţii şi dezvoltare durabilă în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, elaborat pentru perioada 2002 – 2006.

• Legii nr. 265/2006 pentru aprobarea OUG nr. 195/2005 privind protecţia mediului.

II. Activitatea Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării în anul 2006

În perioada analizată, principalele activităţi desfăşurate de Administraţia

Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării au avut ca scop realizarea obiectivelor din Programul de guvernare privind protecţia mediului înconjurător, program care prevede printre obiective redimensionarea ecologică şi economică a Deltei Dunării şi a obiectivelor din Planul de management pentru conservarea diversităţii biologice şi pentru dezvoltarea durabilă în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, elaborat pentru perioada 2002 – 2006.

Page 2: ARBDD-Raport activitate 2006

2

1. Activităţi în domeniul conservării şi administrării patrimoniului natural

În cadrul ARBDD activitatea de conservare şi administrare a patrimoniului natural s-a desfăşurat în conformitate cu obiectivele ce decurg din Programul de Management al ARBDD şi sarcinile reieşite din programul de activitate pe anul 2006. Activitatea a fost orientată în sensul realizării următoarelor obiective:

Urmărirea principalelor elemente ce coordonează patrimoniul natural al ARBDD. Cunoaşterea permanentă a stării şi evoluţiei resurselor naturale regenerabile. Stabilirea limitelor optime (cote-plafon) de exploatare durabilă a resurselor naturale şi aplicarea prevederilor de valorificare a acestora.

Monitorizarea modului de exploatare durabilă pe resurse regenerabile şi zone. Monitorizarea factorilor de climă şi monitorizarea deşeurilor. Monitorizarea biodiversităţii şi urmărirea aplicării planului de organizarea şi

administrarea ariilor strict protejate. 1.1. Expertizarea calităţii mediului pe teritoriul RBDD

A. Tipuri de analize - factori de mediu

Expertize ape suprafaţă An Programat/ realizat pesticide Fiz.chimic

Ape uzate

Total an

Programat 75 175 85 335 Realizat 108 242 121 471 2006 Procent 144 138,3 142,3 140,6

B. Raportarea trimestriala / anuala

Trimestrul An Programat /realizat I II III IV Total an

Programat 45 100 110 80 335 Realizat 78 124 123 146 471 2006 Procent 173,3 124 111,8 182,5 140,6

Tipuri de lucrări realizate :

Urmărirea calităţii apelor de suprafaţă, de infiltraţie şi a apelor uzate prin determinări fizico- chimice speciale, în puncte de interes, altele decât cele cuprinse în programele instituţiilor ce realizează activităţi de monitoring pe teritoriul RBDD.

Au fost efectuate analize multiparametrice, fizico-chimice, ale apelor de suprafaţă şi ale apelor uzate evacuate pe teritoriul RBDD, după cum urmează:

• Total realizat: 140 % (471 probe expertizate, fată de 335 programate pentru anul 2006), din care 12 probe de ape uzate analizate faţă de 85 programate în anul 2006. Scopul acestor expertize a fost determinarea calităţii apelor uzate deversate în ecosistemele naturale de catre agenţii economici, a căror activitate are un potential de afectare a factorilor de mediu şi verificarea respectării limitelor stabilite prin Normele tehnice, NTPA-001, NTPA-002, acordurile şi autorizaţiile de mediu.

Evaluarea nivelului de poluare cu reziduuri de pesticide organoclorurate, produse petroliere şi hidrazină a ecosistemelor acvatice din RBDD.

Page 3: ARBDD-Raport activitate 2006

3

Eliberarea de buletine de analiză, necesare Serviciului Pază şi supraveghere ecologică şi Gărzii Naţionale de Mediu- Comisariatul RBDD, în vederea fundamentării concluziilor controalelor efectuate de comisarii si inspectorii ARBDD, la unităţile cu potential de poluare a apei. Încheierea unor procese verbale de constatare, bazate pe date concrete şi punerea la dispoziţie de date certe în cazurile de aplicare a contravenţiilor.

Punerea la dispoziţia Serviciului Reglementare, Autorizare, Dezvoltare a datelor necesare pentru stabilirea valorilor limită ale concentraţiilor de poluanţi, permise a fi evacuate în receptor, respectiv fluviul Dunărea şi lacurile de pe teritoriul RBDD.

1.2. Monitorizarea utilizării resurselor naturale regenerabile Pe teritoriul RBDD exploatarea resurselor naturale regenerabile se realizează de către agenţi economici ce activează în baza unei autorizaţii emise de ARBDD. Administraţia RBDD stabileşte şi urmăreşte nivelele de exploatare a resurselor naturale regenerabile şi autorizează agenţii economici care îşi desfăşoară activitatea în zonă. În baza studiilor efectuate de INCDDD privind evaluarea resurselor naturale din Delta Dunării au fost stabilite cote-plafon de exploatare durabilă a acestor resurse. Serviciul “Administrarea patrimoniului natural” a stabilit cote-plafon pentru exploatarea următoarelor resurse:

resurse piscicole - pe zone piscicole şi pe specii, stabilite în colaborare cu ANPA; resurse cinegetice - stabilite în colaborare cu AJVPS Tulcea; resurse vegetale (stuf, păşuni, fructe de pădure).

Monitorizarea modului de exploatare durabilă a resurselor naturale regenerabile

din RBDD (resurse pescăreşti, resurse vegetale, resurse cinegetice) se realizează prin înregistrarea raportărilor efectuate de agenţii economici. Aceste raportări se efectuează până la data de 10 ale lunii următoare, obligaţie impusă prin autorizaţia de mediu, iar specialiştii serviciului prelucrează datele, existând astfel un control permanent asupra nivelelor de de exploatare a resurselor regenerabile pe zone şi specii, inclusiv pe zonele în care s-a concesionat activitatea de exploatare a resurselor stuficole.

Modul de exploatare durabilă a fost urmărit prin deplasări în teritoriul RBDD a specialiştilor serviciului în diferite perioade ale anului, în scopul:

respectării prevederilor legale privind perioada de prohibiţie a pescuitului; respectării condiţiilor de autorizare în desfăşurarea activităţii de pescuit industrial; urmăririi modului de exploatare a resurselor piscicole prin pescuit sportiv; respectării condiţiilor de autorizare în desfăşurarea activităţii de exploatare al

resurselor vegetale: stuf, păşuni, ciuperci, păduri, plante medicinale, resurse agricole;

urmăririi respectării modului de exploatare a resursei stuficole în zonele unde a fost concesionat dreptul de valorificare al acestei resurse (7 zone);

urmăririi respectării modului de exploatare a resursei piscicole în zonele piscicole (11 zone);

participarea la acţiuni de populări cu diverse specii: ciprinide, icre embrionate de şalău, sturioni;

urmăririi desfăşurării activităţii de turism pe teritoriul RBDD; urmăririi modului de exploatare durabilă a resurselor cinegetice din RBDD; urmăririi evoluţiei ariilor cu diferite grade de protecţie din cadrul RBDD.

Page 4: ARBDD-Raport activitate 2006

4

1.3. Protecţia biodiversităţii Activitatea de monitoring a biodiversităţii şi administrare a ariilor strict protejate sunt

organizate conform cu obiectivele urmărite în cadrul Sistemului de Monitoring Integrat al Mediului din România şi cu Obiectivele ce decurg din Planul de Management al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. Activitatea de monitoring a biodiversităţii a fost orientată în sensul realizării următoarelor obiective:

analizarea rezultatelor cercetărilor ştiinţifice privind evoluţia zonelor strict protejate, rezultatele activităţilor de monitoring şi inspecţie şi propuneri de măsuri pentru gestionarea durabilă a acestora;

analizarea şi avizarea sub aspectul conservării habitatelor naturale şi a diversităţii biologice studiile prezentate pentru autorizarea activităţilor economice şi sociale, pe teritoriul RBDD;

implementarea Directivelor europene (Păsări şi Habitate) în cadrul reţelei Natura 2000, care au ca scop principal protejarea pe termen lung a habitatelor şi speciilor de interes comunitar, în care statele membre s-au angajat să împiedice dispersia unor valori ale biodiversităţii până în anul 2010;

monitorizarea speciilor periclitate în baza programelor speciale de monitorizare. analizarea periodică a informaţiilor privind populaţiile floristice şi faunistice protejate,

ameninţate cu dispariţia sau aflate în scădere şi stabilirea măsurilor de redresare prin norme de protecţie şi conservare;

realizarea bazei de date privind starea biodiversităţii şi a habitatelor din RBDD. Specialiştii serviciului au efectuat deplasări în teritoriu, în diferite perioade ale anului, în scopul observării stării diversităţii biologice, impactului antropic în zonele strict protejate precum şi a identificării stării panourilor indicatoare, bornelor de delimitare ale zonelor strict protejate şi ale zonelor tampon.

1.4. Implementarea programelor de cercetare ştiinţifică Programul de cercetare al ARBDD se desfăşoară prin antrenarea unui număr mare de cercetători, specialişti din institute de cercetare şi unităţi de învăţământ superior. Coordonatorul acestui program este INCDDD Tulcea. În cadrul acestui program se derulează teme de cercetare coordonate de serviciul “Administrarea şi conservarea patrimoniului natural”. Analiza şi avizarea activităţii de cercetare se face trimestrial pentru fiecare temă. La avizarea anuală se elaborează propuneri privind îmbunătăţirea activităţii de cercetare şi se elaborează obiectivele pentru anul următor.

1.5. Acţiuni în domeniul cadastrului funciar Specialiştii din cadrul serviciului au participat la următoarele acţiuni în acest

domeniu: actualizarea evidenţei terenurilor cadastrale prin preluarea modificărilor produse la

folosinţe şi pe deţinători ca urmare a aplicării legislaţiei în vigoare. urmărirea, analiza şi recepţia lucrărilor efectuate de INCDDD în cadrul Studiului

cadastral al suprafeţei continentale a RBDD din judetul Constanta. continuarea acţiunilor privind realizarea studiilor privind cadastrul de suprafaţă a

RBDD. realizarea de hărţi.

Page 5: ARBDD-Raport activitate 2006

5

1.6. Monitorizarea factorilor de mediu

Clima • Se realizează prin preluarea lunară a Centralizatorului de la Staţia

Meteorologică Tulcea. Acesta conţine: date de climă– temperatura minimă, medie şi maximă aerului, temperatura solului, numărul zilelor călduroase, geroase, cantităţi de precipitaţii medii şi maxime - de la cele 8 staţii meteorologice existente în perimetrul RBDD.

Deşeuri • Monitorizarea agenţilor economici care desfăşoară activităţi generatoare de

deşeuri în conformitate cu HG 856/2002; • Verificarea şi implementarea legislaţiei în vigoare a reprezentanţilor

consiliilor locale şi agenţilor economici privind gestionarea deşeurilor din perimetrul RBDD;

• Participarea la grupul de lucru din cadrul Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului din Regiunea 2 Sud Est– Galaţi, privind elaborarea Planului Regional Integrat de Gestionare a Deşeurilor pentru Regiunea 2 Sud Est, plan ce marchează o etapă majoră în eforturile de a realiza o gestionare integrată a deşeurilor. Planul integrat de gestionare a deşeurilor, bazat pe procedura de Evaluare Strategică a Mediului este pe deplin compatibil cu Strategia Naţională şi Planul Naţional privind gestionarea deşeurilor aprobate prin HG 1470 din 9 Septembrie 2004.

• Participare la grupul de lucru pentru Studiul privind gestionarea deşeurilor în Judeţul Tulcea. Studiul descrie situaţia existentă privind modul de gestionare a deşeurilor la nivelul întregului judeţ şi are în vedere localizarea staţiilor de transfer, fiind bază în aplicarea, derularea şi dezvoltarea sistemului integrat de gestionare a deşeurilor, inclusiv în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării

• Elaborarea Planului de Măsuri privind gestionarea deşeurilor în localităţile din RBDD.

1.7. Monitorizarea activităţii turistice

Înregistrarea în baza de date a informaţiilor preluate de la agenţii ecologi referitoare

la camparea în zonele aprobate pe teritoriul RBDD şi a celor referitoare la cazarea la persoane fizice autorizate şi neautorizate;

Înregistrarea în baza de date a raportărilor agenţilor economici autorizaţi să desfăşoare activitate de turism pe teritoriul RBDD, date referitoare la număr de turişti români şi străini, număr zile sejur.

1.8. Alte activităţi privind administrarea patrimoniului natural al RBDD

Întocmirea Raportului privind starea mediului în RBDD pe anul 2005; Întocmirea de informări privind capturile, pe specii, zone şi urmărirea realizărilor

comparativ cu cotele de exploatare stabilite în urma studiilor de evaluare; În conformitate cu Ord. 553/2003 se transmite situaţia notelor de primă vânzare a

peştelui, la Biroul de Pescuit şi Piscicultură din cadrul Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale;

Participarea la acţiunile de marcare a puietului de sturioni, pentru realizarea Programului pentru popularea de susţinere Dunării cu pui de sturioni;

Page 6: ARBDD-Raport activitate 2006

6

Efectuarea calculelor privind prejudiciul cauzat resurselor naturale prin diverse fapte ilicite, la solicitarea Inspectoratului Poliţiei de Frontieră, Inspectoratului de Poliţie al judeţului Tulcea;

Colaborare la întocmirea raportului anual asupra stării resurselor naturale regenerabile, conservarea şi exploatarea acestora;

Activităţi privind administrarea reţelei de calculatoare şi a bazei de date a ARBDD.

2. Activităţi în domeniul reglementărilor

Activitatea de reglementare-autorizare s-a desfăşurat în baza prevederilor din:

Legea nr. 265/2006 pentru aprobarea OUG nr. 195/2005 privind protecţia mediului; Legea nr. 82/1993 privind constituirea Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, cu

completările şi modificările ulterioare; HG 918/2002 privind stabilirea procedurii cadru de evaluare a impactului asupra

mediului şi aprobarea listei proiectelor publice sau private supuse acestei proceduri; Ordinul MAPM nr. 647/2001 pentru aprobarea Procedurii de autorizare a activităţilor

de recoltare, capturare şi/sau de achiziţie şi comercializare pe piaţa internă sau la export a plantelor şi animalelor din flora şi fauna sălbatică, precum şi a importului acestora;

Ordinul MMGA nr. 876/ 2004 pentru aprobarea Procedurii de autorizare a activităţilor cu impact semnificativ asupra mediului;

Ordinul MAPM nr. 860/2002 pentru aprobarea Procedurii de evaluare a impactului asupra mediului şi de emitere a acordului de mediu

Hotărârea nr. 1076/ 2004 privind stabilirea procedurii de realizare a evaluării de mediu pentru planuri şi programe;

Legea nr. 192/2001 republicată privind fondul piscicol, pescuitul şi acvacultura, cu modificările şi completările ulterioare;

Legea nr. 113/ 2005 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 69/2004 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 192/2001 privind resursele acvatice vii, pescuitul şi acvacultura;

Ordinul MAPDR nr. 1133/2005 privind dreptul de pescuit în bazine piscicole naturale şi Ordinul MAPDR nr. 1134/2005 privind accesul la resursele acvatice vii în vederea practicării pescuitului;

Ordinul MAPDR/MMGA nr. 262/330/2006 privind conservarea populaţiilor de sturioni din apele naturale şi dezvoltarea acvaculturii de sturioni din România;

Ordinul MAPDR/MMGA nr. 191/326 privind prohibiţia pescuitului în anul 2006. Principalele activităţi care s-au desfăşurat în anul 2006 sunt:

S-a asigurat respectarea legislaţiei de mediu privind condiţiile şi procedurile de emitere a acordurilor şi autorizaţiilor de mediu, s-a asigurat o abordare integrată şi eficientă prin informarea şi participarea tuturor autorităţilor implicate în autorizarea şi reglementarea unor activităţi cu impact semnificativ asupra mediului.

S-au derulat procedurile legale de emitere a actelor de reglementare şi prin consultarea autorităţile implicate şi informarea acestora în cadrul Colectivului de analiză tehnică.

S-au derulat procedurilor legale pentru avizarea planurilor şi programelor conform competenţelor acordate;

S-au formulat recomandări şi s-a participat la elaborarea şi punerea în aplicare a politicilor şi strategiilor locale pentru mediu şi dezvoltare durabilă în conformitate cu obiectivele Agendei 21, ale strategiilor naţionale şi europene care vizează mediul şi dezvoltarea durabilă.

Page 7: ARBDD-Raport activitate 2006

7

În procedura de emitere a actelor de reglementare s-au analizat studii de impact pentru amplasarea obiectivelor noi sau dezvoltarea celor existente şi s-au formulat propuneri de completare, respingere sau aprobare a acestora.

S-au emis acorduri, autorizaţii, avize de mediu incluzând şi procedurile de stabilire a obligaţiilor de mediu în procedura de privatizare pentru activităţile analizate.

S-au analizat solicitările de emiterea autorizaţiilor de mediu conform procedurii de autorizare a activităţilor de recoltare, capturare şi/sau achiziţie şi comercializare pe piaţa internă sau la export a plantelor şi animalelor din flora şi fauna sălbatică, precum şi importul acestora.

S-a urmărit evoluţia valorificării resurselor naturale regenerabile şi s-au formulat propuneri pentru proiecte de reglementări pentru aceste activităţi.

S-au făcut propuneri pentru actualizarea nivelului taxelor pentru desfăşurarea diverselor activităţi în perimetrul ARBDD conform dispoziţiilor din Legea 82/1993 au fost înaintate Consiliului Judeţean;

S-au formulat propuneri de reglementări pentru activităţile cu impact din perimetrul rezervaţiei.

S-au efectuat verificări în teren cu privire la conformarea la prevederile legislaţiei de protecţie a mediului şi normelor legale în vigoare privind calitatea factorilor de mediu şi s-au întocmit procese vebale de verificarea amplasamentelor;

S-au formulat propuneri de modificare a actelor normative, standardelor şi altor reglementări ce vizează protecţia mediului şi administrarea patrimoniului natural al RBDD.

S-au analizat modalităţile de modificare şi completare ale traseelor turistice şi adaptarea acestora la evoluţia zonelor aflate în reconstrucţie ecologică.

S-au acordat consultaţii tehnice persoanelor fizice sau juridice privind aplicarea reglementărilor în domeniul protecţiei mediului la prezentarea solicitărilor de acte de reglementare.

S-a participat la elaborarea de lucrări de sinteză, rapoarte, note informative privind starea calităţii mediului şi activitatea serviciului.

S-a organizat, programat şi s-a întocmit tematica şi ordinea de zi a şedinţelor de lucru ale Comisiei de Protecţie şi Conservare a Ecosistemelor Acvatice.

S-a participat la organizarea şi desfăşurarea acţiunilor de colaborare cu autorităţile locale, comunitatea ştiinţifică, patronatul şi societatea civilă, privind aplicarea legislaţiei, a politicilor şi strategiilor pentru protecţia mediului şi dezvoltare durabilă.

S-a participat la lucrările comisiilor de lucru în baza deciziilor conducerii ARBDD. şi la sedinţele de lucru din cadrul Comisiei de acorduri unice conform deciziilor CJ Tulcea şi Prefectură.

S-au emis actele de reglementare privind valorificarea resurselor naturale conform prevederilor din Legea 82/1993.

S-au emis reglementări pentru alte activităţi prin eliberarea de permise şi avize desfăşurate în perimetrul RBDD.

S-a participat la întruniri şi seminarii naţionale privind problematicile de mediu, conservarea şi protecţia naturii, dezvoltarea durabilă, managementul resurselor naturale;

S-a participat în cadrul Memorandumurilor de Înţelegere cu Parcul Naţional Biesbosch;

S-a organizat derularea procedurilor legale de avizare a Master Planului-Suport pentru dezvoltarea durabilă în RBDD;

S-a elaborat proiectul de regulament de navigaţie pe lacurile şi canalele navigabile din perimetrul RBDD în vederea aprobării şi emiterii Ordinului de aprobare de către MMGA.

Page 8: ARBDD-Raport activitate 2006

8

Documentele de reglementare şi permise emise de ARBDD cursul anului 2006:

Nr.crt. ACTIVITATEA Număr documente

emise REGLEMENTĂRI I.1 Autorizaţii de mediu 75 I.2 Referate de evaluare 138 I.3 Acorduri conf. HG 918/2002 - I.4 Avize emise cf. 860/2002 – cu ştampilă ,, A ‘’ 85 I.5 Avize emise cf. 860/2002 – cu ştampilă ,, B ‘’ 23 I.6 Avize PUD 22 I.7 Elaborare de îndrumare 361 I.8 Reactualizări autorizaţii de mediu 150 I.9 Autorizaţii de mediu conf. O. MAPM 647/2001 1635 I.10 Consultaţii tehnice 180 I.11 Elaborare de puncte de vedere şi rapoarte

tehnice privind emiterea de acte de reglementare din competenţa MAPM

I.12 Elaborarea de propuneri pentru acte normative 1

CONSERVAREA DIVERSITĂŢII BIOLOGICE

II.1 Permise pentru recoltarea de specii din flora şi fauna autohtonă II.1.1

Permise pentru recoltarea ciupercilor şi a altor produse vegetale

-

II.1.2 Permise pentru recoltarea plantelor medicinale - II.1.3 Permise pentru recoltarea produselor vegetale

(stuf, papură, lemn, etc.) 6

II.1.3.a Permise de recoltat pentru nevoi gospodăreşti 56 II.1.3.b Permise de recoltat industrial 7 II.1.4. Permise pentru practicarea pescuitului

comercial

II.1.4.a Vizarea permiselor pescarilor profesionişti 1251 II.1.4.b Emiterea de permise pescarilor profesionişti 68 II.1.5 Permise pentru practicarea apiculturii 5 II.1.6 Permise pentru practicarea vânătorii 6 II.1.7 Vizare permise de pescuit în scop familial 2134

II.2 Permise de practicare a altor activităţii pe teritoriul RBDD II.2.1 Permise pentru practicare agriculturii pe

terenuri ieşite temporar de sub ape 31

II.2.2 Permise pentru practicarea păşunatului 8 II.2.3 Permise pentru foto-filmări în scop comercial 6 II.2.4 Permise de acces nave şi ambarcaţiuni 939 II.2.5 Permise de acces pentru mijloace auto 95 II.2.6 Permise de acces pentru cercetare ştiinţifică 40 II.2.7 Alte permise 85

Page 9: ARBDD-Raport activitate 2006

9

3. Activităţi pentru realizarea achiziţiilor publice, a obiectivelor de investiţii privind dezvoltarea şi întărirea capacităţii instituţionale şi a obiectivelor de investiţii pentru reconstrucţie ecologică din Delta Dunării şi refacerea potenţialului piscicol Principalele activităţi desfăşurate:

Urmărirea lucrărilor de reconstrucţie ecologică şi refacerea potenţialului piscicol în derulare;

Organizarea de licitaţii conform dispoziţiilor legale Ordonanţa de urgenţă 60/2001 şi Ordonanţa de urgenţă 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii;

Întocmirea documentaţiilor de atribuire; Pentru întocmirea programului de achiziţii ce a fost aprobat de MMGA s-au avut în

vedere propunerile din Master Plan-Suport pentru dezvoltarea durabilă în RBDD ce a fost elaborat în cursul anului 2005 de către INCDDD Tulcea.

Pentru redresarea ecologică a ecosistemelor din complexele acvatice din Delta Dunării începând din anul 1992 Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării Tulcea a luat o serie de măsuri care vizau îmbunătăţirea regimului hidrologic prin reprofilarea canalelor principale. Acordând atenţia cuvenită Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Guvernul României a cuprins în Programul de guvernare pe perioada 2005-2008, lucrări de Reconstrucţie Ecologică a Deltei Dunării. Obiectivele de investiţii pentru Reconstrucţie ecologică promovate de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării sunt orientate pe următoarele direcţii:

• lucrări pentru îmbunătăţirea condiţiilor de circulaţie a apei în complexele acvatice naturale din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării.

• lucrări de reconstrucţie ecologică pentru îmbunătăţirea condiţiilor de mediu în zonele de reproducere a peştilor autohtoni.

Programul de reconstrucţie ecologică pe anul 2006 a cuprins lucrări în curs de execuţie şi pregătirea documentaţiilor pentru obiectivele de investiţii pentru anii 2007-2010. Pentru promovarea şi fundamentarea necesităţii lucrărilor de reconstrucţie ecologică în cursul anului 2005 s-a realizat Master Planul-Suport pentru dezvoltarea durabilă în RBDD. Lucrări ce s-au realizat în cursul anului 2006: Programul de reconstrucţie ecologică din anul 2006 cuprinde următoarele obiective aflate în continuare, cu următoarele stadii fizice realizate de la începutul lucrării:

Reconstrucţia ecologică a amenajărilor piscicole abandonate din zona Holbina-Dunăvăţ din Delta Dunării, judeţul Tulcea; S-au reprofilat în anul 2006, 5.200 mc dintr-un total de 64.100 mc, ceea ce reprezintă 8% din total lucrare (inclusiv pregătirea terenului), restul cantităţilor de lucrări fiind executate în anul 2005. Pentru această lucrare s-a realizat recepţia la terminarea lucrărilor pentru etapa I de execuţie.

Reconstrucţia ecologică a zonei Magearu-Cardon din Delta Dunării, judeţul Tulcea

Page 10: ARBDD-Raport activitate 2006

10

S-au reprofilat în anul 2006, 40.680 mc (2,0 km canal) dintr-un total de 127.300 mc (6,0 km canal), ceea ce reprezintă 32% din total lucrare. Până la finele anului 2006 urmează să se decolmateze restul de 4.395 mc (0,2 km canal), urmând ca tot în anul 2006 să se realizeze şi recepţia la terminarea lucrărilor de execuţie. Restul volumelor de lucrări în procent de 68%, au fost realizate în cursul anului 2005.

În anul 2006 au fost organizate licitaţii pentru execuţie lucrări la două obiective de investiţii respectiv:

Staţie de monitorizare a peştilor migratori din Dunăre, localitatea Isaccea, jud. Tulcea În momentul de faţă au demarat lucrările la platforma staţiei, întreaga cantitate ce va fi pusă în operă pentru aceasta fiind transportată pe amplasamentul obiectivului de investiţie.

Reconstrucţie ecologică a ostroavelor rezultate prin rectificarea braţului Sfântu Gheorghe din Delta Dunării, jud. Tulcea A fost semnat contractul de execuţie lucrări, urmând ca să fie demarate lucrările de execuţie.

Pentru obiectivul de investiţie Reconstrucţia ecologică în complexul Roşu-Puiu

din Delta Dunării privind îmbunătăţirea regimului hidrologic şi refacerea potenţialului piscicol, s-a lucrat la întocmirea Proiectului Tehnic, pentru a fi supus avizării în cadrul C.T.E.-ARBDD.

Pentru obiectivul de investiţie Amenajări pentru îmbunătăţirea condiţiilor de mediu în zonele de reproducere naturală a peştilor în complexul acvatic Şontea-Fortuna, în anul 2006 au fost întocmite fazele de proiectare: Proiect tehnic şi Detalii de execuţie, a fost verificat de către verificatorul de proiecte, s-au avizat în cadrul C.T.E.-ARBDD cele două faze de proiectare şi s-a obţinut avizul de principiu de la MMGA.

Dotări independente: Au fost achiziţionate prin Licitaţie Publică deschisă următoarele dotări independente:

• calculatoare – buc. 16; • autoturismende teren – buc. 2; • microbuz – 9 locuri – buc. 1; • motoare de 15 CP în 4 timpi – buc. 11; • motoare de 25 CP în 4 timpi – buc. 5; • ambarcaţiune de serviciu de tip închis – buc. 1;

Au fost achiziţionate prin Cerere de ofertă următoarele dotări independente: • spectometru incluzând şi trusele de lucru – 1 buc.; • Ph-metru de teren şi laborator – 1 buc.; • conductometru de teren şi truse de lucru – 1 buc.; • motoscuter de teren pe 4 roţi – buc. 3; • ambarcaţiuni PAFS pentru motor 15 CP – buc. 10; • generator electric monofazat – buc. 2; • generator electric trifazat 20 kVA – buc 1; • generatoare solare de curent electric pentru cantoane şi pontoane dormitor

1kw – buc. 5; • sonar hidrologic -1 buc.; • copiator color A0 – 1 buc.; • aparat multifuncţional color (copiator, imprimantă, scaner) – buc. 4

Au mai fost achiziţionate prin cumpărare directă următoarele dotări: • lunetă ornitologică – buc. 1;

Page 11: ARBDD-Raport activitate 2006

11

• motopompă de incendiu cu accesorii – buc. 1; • peridoc pentru bărci – buc. 1; • laptop – buc. 2; • cameră video – 1 buc.; • aparate de fotografiat digitale – 2 buc.; • maşină electrică de biguit şi perforat – 2 buc; • aparat înregistrare conferinţe – 1 buc.;

Studii de prefezabilitate şi fezabilitate derulate în anul 2006:

Modernizarea şi diversificarea cantonului Gura Portiţei Studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici au fost aprobate prin Avizul C.T.E. al ARBDD nr. 119/26.09.2006, Dispoziţia de aprobare a Studiului de Fezabilitate nr. 380/21.11.2006 şi Avizul MMGA nr. 5686/02.11.2006.

Lucrări hidrotehnice pentru îmbunătăţirea circulaţiei apei în complexul Gorgova-Uzlina Studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici au fost aprobate prin Avizul C.T.E. al ARBDD Tulcea nr. 123/13.11.2006.

Navă laborator pentru activităţi de monitoring în R.B.D.D., România/Ucraina Studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici au fost aprobate prin Avizul C.T.E.-ARBDD nr. 118 din 12.09.2006, dispoziţia nr. 381/21.11.2006 emisă de ARBDD Tulcea cu avizul prealabil al MMGA nr. 5565 din 26.10.2006.

Impăduriri pentru consolidări de maluri Studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici au fost aprobate prin Avizul C.T.E.-ARBDD nr. 126 din 18.12.2006.

Centru de informare şi educaţie ecologică în Istria Studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici au fost aprobate prin Avizul C.T.E.-ARBDD nr. 126 din 18.12.2006.

Reabilitare şi extindere Centru de informare Sulina Studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici au fost aprobate prin Avizul C.T.E.-ARBDD nr. 126 din 18.12.2006.

Reconstrucţia ecologică a amenajării piscicole Ceamurlia I, jud. Tulcea Studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici au fost aprobate prin Avizul C.T.E.-A.R.B.D.D. nr. 126 din 18.12.2006.

Modernizare şi reabilitare canton Sfântu Gheorghe Studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici au fost aprobate prin Avizul C.T.E.-ARBDD nr. 125 din 11.12.2006. Pentru Studiul de Fezabilitate urmează să se obţină Avizul ordonatorului principal de credite în vederea aprobării principalilor indicatori tehnico-economici în cadrul şedinţei C.T.E.-MMGA.

Reabilitare şi modernizare centrul de informare ecologică Crişan Studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici au fost aprobate prin Avizul C.T.E.-ARBDD nr. 125 din 11.12.2006.

Extindere sală de conferinţe şi spaţii de cazare la Centrul Internaţional de Instruire ecologică Uzlina Studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici au fost aprobate prin Avizul C.T.E.-ARBDD nr. 124 din 04.12.2006.

Lucrări pentru refacerea fondului forestier natural Studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici au fost aprobate prin Avizul C.T.E.-ARBDD nr. 124 din 04.12.2006.

Amenajare trasee de acces şi observatoare ornitologic în zonele Sf. Gheorghe (Sacalin), Sărături Murighiol, Uzlina, Purcelu;

Page 12: ARBDD-Raport activitate 2006

12

Extindere sediu ARBDD şi conversia centralei termice de la alimentare cu motorină la gaze.

Centre de informare şi educaţie ecologică în Sf. Gheorghe, Chilia Veche, Caraorman, Murighiol şi C.A. Rosetti;

Lucrări hidrotehnice pentru îmbunătăţirea circulaţiei apei în complexul Somova-Parcheş;

Amenajări pentru îmbunătăţirea condiţiilor de mediu în zonele de reproducere naturală a peştilor – complexul acvatic Dunăvăţ-Dranov;

Lucrări pentru îmbunătăţirea condiţiilor hidrologice în zona Sinoie-Istria-Nuntaşi; Lucrări de întreţinere a canalelor, gârlelor şi lacurilor din RBDD în vederea prevenirii

colmatării acestora pentru menţinerea unui regim optim, conform modelului hidrologic;

Reconstrucţia ecologică în amenajarea piscicolă Chilia ; Reconstrucţia ecologică în amenajarea agricolă. Murighiol-Dunăvăţ; Reconstrucţia ecologică în amenajarea agricolă Sulina; Reconstrucţia ecologică în amenajarea piscicolă Murighiol; Reconstrucţia ecologică în amenajarea Carasuhat; Studiu pentru implementarea sistemului geografic informaţional pentru

managementul RBDD.

Valoarea realizată pentru elaborarea Studiilor de prefezabilitate şi fezabilitate din anul 2006, este de 1.589.417,00 lei RON. Valoarea cheltuielilor de capital din anul 2006 se prezintă astfel: Total investiţii 4.544.012,00 lei RON din care: C+M 917.599,00 lei RON dotări 1.497.718,00 lei RON proiectare 1.589.417,00 lei RON

Tot în anul 2006 s-a organizat procedura de achiziţie publică pentru următoarele

obiective finanţat din contul curent al ARBDD Tulcea: Reparaţie hidroizolaţie terasă sediu ARBDD Tulcea. Norme arhitectonice care să respecte valorile de peisaj şi tradiţiile locale în Delta

Dunării.

4. Activităţi în domeniul inspecţiei şi supravegherii ecologice

4.1. Principalele atribuţii ale personalului cu drept de control:

Asigură paza şi controlul în teritoriul rezervaţiei în vederea păstrării integrităţii valorilor patrimoniului natural, urmărind:

• protecţia zonelor de reproducere naturală a peştelui; • protecţia locurilor de cuibărit a păsărilor şi a adăposturilor mamiferelor; • protecţia ihtiofaunei la sorburile staţiilor de pompare; • protecţia păşunilor; • protecţia florei ocrotite şi a florei cu valoare pentru exploatare economică; • protecţia faunei în cazul unor situaţii deosebite (ierni grele, inundaţii, poluări)

prin amenajarea de refugii, zone de hrănire a acestora, aplicarea unor tratamente împotriva bolilor sau dăunătorilor;

Asigură desfăşurarea activităţilor de valorificare a resurselor naturale regenerabile cu respectarea condiţiilor stabilite prin autorizaţii şi permise;

Page 13: ARBDD-Raport activitate 2006

13

Acţionează pentru combatarea braconajului de orice fel (pescuit sportiv şi industrial, vânătoare, colectare a plantelor medicinale, a ouălelor sau capturare de material biologic pentru repopulări), constată abaterile de acest gen prin întocmirea de procese-verbale de contravenţie şi ridicarea în vederea confiscării a bunurilor ilegal obţinute sau care au fost folosite la săvârşirea faptei;

Asigură controlul asupra acţiunilor de incendieri provocate în teren privind resturile agricole (mirişti, tufărişuri, coceni, etc.);

Urmăreşte respectarea condiţiilor de utilizare a produselor chimice şi a îngrăşămintelor organice.

Asigură însoţirea grupurilor organizate de vizitatori în expediţii ştiinţifice cu respectarea traseelor turistice, precum şi a condiţiilor impuse în permisul de cercetare;

Controlează, împreună cu organele abilitate, circulaţia pe drumurile de acces şi căile navigabile şi ia măsuri de sancţionare la nerespectarea reglementărilor.

Participă la acţiuni, alături de organele locale, de instruire a cetăţenilor şi de educaţie ecologică privind protecţia mediului.

Participă la acţiuni de monitorizare a factorilor de mediu, a stării florei şi faunei deltaice prin acţiuni specifice (prelevări de probe, inelări, marcări, determinări dendrometrice, etc.);

Participă la acţiuni organizate privind refacerea echilibrului deteriorat, la repopularea unor zone redresate ecologic, cât şi la prevenirea extinderii unor fenomene distructive, semnalând orice fenomen apărut.

Asigură informarea operativă a dispeceratului folosind mijloacele de comunicare din dotare sau existente în zona de activitate asupra evenimentelor din districtul respectiv.

Monitorizează speciile de păsări migratoare cuibăritoare, coloniile de pe teritoriul RBDD şi întocmeşte fişe de observaţii.

4.2. Alte acţiuni efectuate în colaborare cu diferite compartimente sau instituţii:

Desfăşurarea acţiunilor de capturare şi inelare păsări în vederea monitorizării lor, în districtul M. Viteazu la Centrul Ornitologic Internaţional, cabana Cocoru, situat în zona strict protejată Grindul Lupilor. Aceste acţiuni s-au derulat cu participarea Grupului de Monitoring Păsări, format din agenţii ecologi sub îndrumarea unor specialişti fie din cadrul Societăţii Ornitologie Române, fie din străinătate. Din personalul de control, un număr de 13 formează Grupa de Monitoring Păsări care au în plus şi atribuţii de monitorizare a speciilor de păsări sălbatice. În acest sens ei participă efectiv la acţiuni de recensământ organizate împreună cu SOR.

De asemenea, Serviciul de Inspecţie şi Pază Ecologică s-a implicat în prin personalul său în acţiunile de combatare a gripei aviare: monitorizarea speciilor de păsări sălbatice migratoare (numărători sincrone), la acţiuni de recoltare de probe prin capturare păsări pe cele 16 zone de vânătoare (în colaborare cu AJVPS), la recoltarea de probe şi transmiterea acestora spre analiză către centrele locale ale Direcţiei Sanitar-Veterinare Tulcea.

O altă problemă la care personalul de teren a acţionat prompt se referă la inundaţii şi la urmărirea permanentă a stării digurilor şi malurilor limtrofe localităţilor RBDD. Aceste situaţii au fost monitorizate permanent şi transmise la MMGA, Prefectura Judeţului Tulcea şi la Direcţia de Gospodărire a Apelor Dobrogea-Litoral.

S-au întreprins acţiuni de igienizare şi dezinsecţie a zonelor unde au apărut mortalităţi, fie la specii de păsări, fie la specii de peşti, împreună cu medicii veterinari din zonele respective.

Page 14: ARBDD-Raport activitate 2006

14

Depistarea, localizarea zonelor cu vegetaţie forestieră afectată de Lymantria-dispar, recoltarea de ponte ale acestui dăunător, transmiterea probelor la Direcţia Silvică Tulcea în vederea luării măsurilor de combatere constituie alte acţiuni la care a contribuit Serviciul Inspecţie şi Pază Ecologică. Sub îndrumarea Direcţiei Silvice Tulcea agenţii ecologi au fost implicaţi în mod direct la aplicarea de tratamente pe arborii ce fac parte din patrimoniul RBDD pentru combaterea omizilor defoliatoare.

În vederea analizei calităţii apei, personalul de teren recoltează sistematic probe de apă care sunt aduse la sediul ARBDD şi sunt analizate în cadrul laboratorului de ecotoxicologie.

Au fost întreprinse diverse acţiuni în colaborare cu Poliţia de Frontieră, cu Poliţia Deltei Dunării, cu Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură Tulcea, cu Comisariatul RBDD al Gărzii de Mediu pentru combaterea braconajului pe teritoriul RBDD.

Alte acţiuni de colaborare s-au remarcat a fi cele cu Comisariatul RBDD al Gărzii de Mediu în situaţii de poluări accidentale, inundaţii şi gripă aviară.

Una dintre cele mai ample acţiuni este aceea de depistare a contrucţiilor ridicate fără acordul, avizul sau autorizaţia de mediu emisă de către ARBDD sau cu încălcarea condiţiilor impuse prin aceasta. Pentru eliminarea aspectelor negative şi luarea măsurilor ce se impun, Serviciul Inspecţie şi Pază Ecologică colaborează strâns cu Inspecţia Teritorială în Construcţii şi cu Primăriile din perimetrul RBDD.

Personalul de teren a participat la acţiuni de educaţie ecologică în şcoli, instruind elevii în vederea protejării mediului ambiant şi a resurselor acestuia, prin prezentarea de lecţii instructiv-educative, pliante şi broşuri.

S-au întreprins de asemenea, acţiuni de igienizare a traseelor turistice prin colectarea de PET-uri şi alte tipuri de deşeuri şi depozitarea acestora în speţii special amenajate.

Alte acţiuni desfăşurate au fost cele de ghidare a unor specialişti (cercetători, reprezentanţi ai unor televiziuni atât din ţară, cât şi din străinătate) dând explicaţii în ceea ce priveşte importanţa ecologică a biodiversităţii.

De asemenea, începând cu 2006, ARBDD s-a implicat în elaborarea proiectului internaţional “Salvaţi Pelicanul creţ” în colaborare cu Societatea Ornitologică Română şi a Royal Society for the Protection of Birds – Anglia. La acest proiect participă activ şi o parte din personalul de control al Serviciului Inspecţie şi Pază Ecologică, demarând deja acţiuni de protejare a acestei specii declarată monument al naturii, prin crearea unor platforme de stuf, de susţinere a cuiburilor în zonele cu colonii de pelican creţ.

4.3. Controale şi sancţiuni În anul 2006 personalul cu drept de control al Serviciului Inspecţie şi Pază Ecologică a întreprins un număr total de 3199 controale pe diferite tipuri de zone din perimetrul RBDD, astfel:

• 542 controale în zonele strict protejate; • 199 controale în zonele tampon; • 84 controale în zonele de reconstrucţie ecologică; • 952 controale în zonele de pescuit comercial; • 197 controale în zonele de pescuit sportiv; • 118 controale în zonele de recoltare şi/sau depozitare stuf ale societăţilor ce

au concesionat resursa stuficolă; • 207 controale pe traseele turistice şi/sau zone de campare; • 149 controale în zonele cu colonii păsări; • 342 controale pe fondurile de vânătoare; • 409 controale inopinate.

Page 15: ARBDD-Raport activitate 2006

15

În urma acestor controale, au fost aplicate următoarele sancţiuni pentru încălcări ale prevederilor legislative privind protecţia mediului şi a resurselor sale regenerabile:

• 53 de avertismente scrise; • 380 amenzi contravenţionale în sumă totală de 165.130 RON.

Aceste sancţiuni au fost aplicate pentru încălcări ale prevederilor legislaţiei în vigoare în perimetrul RBDD, astfel:

Legea nr. 82/93 privind constituirea Rezervaţiei: 48 avertismente scrise şi 300 amenzi în sumă de 71225 RON pentru următoarele fapte: pătrundere în zonă strict protejată fără permisul ARBDD; producerea de zgomote intense în jurul zonelor de cuibărit; lucrări de construcţii fără autorizaţie; acostare la mal natural fără aprobare; campare în zone neautorizate; defrişare material lemnos de pe fondurile neamenajate fără autorizare; împrăştiere deşeuri în locuri neamenajate; incendiere stuf în zone aparţinând patrimoniului natural fără permis; circulaţie pe trasee turistice fără permis; lucrări de amenajare fără autorizaţie; păşunat fără autorizaţie; pescuit comercial în zonă prohibită, neautorizat sau cu încălcarea condiţiilor de autorizare; pescuit familial cu încălcarea condiţiilor; pescuit sportiv fără permis sau în zone interzise.

OUG 263/2000 aprobată de Legea 462/2001 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei:

recoltare stuf fără autorizaţie; pătrundere ambarcaţiuni în zone strict protejate. Legea 192/2001 privind fondul piscicol, pescuitul şi acvacultura:

aşezarea uneltelor de pescuit pe mai mult de 2/3 din lăţimea canalului; pescuit comercial al peştelui subdimensionat, pescuit comercial cu unelte nemarcate; pescuit sportiv neautorizat sau cu încălcarea condiţiilor; refuzul de a prezenta documentele la control.

OUG/195/2001 aprobată de Legea 265/2006 privind protecţia mediului: nerespectarea procedurilor de reglementare privind protecţia mediului; obligaţia persoanelor fizice/juridice de a funcţiona cu respectarea prevederilor autorizaţiei de mediu; deversare de ape uzate; obligaţia persoanelor juridice de a obţine autorizaţie, aviz sau acord de mediu în desfăşurarea unei activităţi economice; refuzul de a se legitima la solicitarea expresă a organului de control.

HG 856/2002 privind evidenţa deşeurilor şi pentru aprobarea listei cuprinzând deşeurile: absenţa evidenţei deşeurilor.

HG 748/2002 privind protecţia culturilor agricole, silvice şi a animalelor domestice împotriva pagubelor ce pot fi cauzate de vânat: însoţirea turmelor pe fondurile de vânatoare de câini fără jujeu.

Au fost confiscate sau ridicate în vederea confiscării următoarele bunuri:

6.821 diferite unelte de pescuit; 4697 kg peşte din diferite specii, 2 kg icre; 8 bărci, 2 motoare barcă, 2 rame barcă, 5 mărci unelte, 1 aparat electric, 1

acumulator, 1 rezervor benzină, 1 minciog. Contravaloarea bunurilor persisabile confiscate este de 6961,95 RON. Au fost înaintate spre cercetare penală 3 cazuri de braconaj la pescuit cu monofilamente şi pentru pescuit electric.

Page 16: ARBDD-Raport activitate 2006

16

5. Activităţi în domeniul conştientizării, informării şi educaţiei ecologice Recunoscându-se rolul deosebit de important şi necesitatea unei abordări clare

şi integrate a conştientizării publicului (mai ales a comunităţilor locale), a problemelor de comunicare şi de atragere a populaţiei locale în luarea deciziilor, ARBDD a derulat în cursul anului 2006 o serie de activităţi de informare şi de educaţie de mediu care, împreună cu elaborarea şi aplicarea legislaţiei specifice de mediu, să sprijine realizarea obiectivelor majore ale ARBDD de conservare, protecţie şi utilizare durabilă a resurselor naturale din Delta Dunării.

Activitatea de educaţie ecologică şi conştientizare publică s-a desfăşurat în următoarele domenii principale:

Creşterea nivelului de conştientizare a publicului (atât a populaţiei locale, cât şi a vizitatorilor) şi extinderea informării privind valoarea biologică, ecologică, estetică, culturală şi economică a RBDD, dar şi privind conceptele de dezvoltare şi utilizare durabilă;

Atragerea sprijinului şi a participării comunităţilor locale la luarea deciziilor privind administrarea RBDD;

Educarea şi informarea copiilor şi a elevilor- acţiune derulată atât prin grădiniţe, şcoli, dar mai ales prin centrele de informare şi documentare ale ARBDD;

Colaborarea cu organizaţii nonguvernamentale şi alte instituţii care au drept obiect protecţia mediului înconjurător.

Activitatea de educaţie pentru mediu, informare şi conştientizare ecologică s-a desfăşurat în următoarele domenii principale:

5.1. Activităţi de educaţie pentru mediu: Derularea programului tematic de educaţie de mediu în cadrul centrelor de

informare ecologică din Tulcea, Crişan şi Sulina. În cadrul acestui program, bazat pe o tematică propusă de ARBDD, au fost organizate acţiuni pentru elevi cuprinzând dezbateri, discuţii tematice, prezentări de filme video, activităţi interactive şi ieşiri în teren cu elevi ai şcolilor din Tulcea şi din RBDD. Au fost organizate un număr de 88 acţiuni la care au participat 1.627 elevi de la şcoli din municipiul Tulcea şi din perimetrul RBDD: Şcoala generală nr. 5, Şcoala „ Alexandru Ciucurencu”, Şcoala „Grigore Antipa” , Şcoala „Constantin Găvenea” Tulcea, Şcoala cu clasele I- VIII Crişan, Liceul „Jean Bart” Sulina, Şcoala cu clasele I-VIII Murighiol, Şcoala Somova, Şcoala Sfântu Gheorghe, Liceul Teoretic „Carmen Sylva” Eforie Sud, Palatul Copiilor Brăila, grupuri de elevi din Italia şi Turcia, reprezentanţi ai Consiliilor judeţene de elevi participanţi la Concursul naţional de proiecte pentru Consiliile Elevilor “Parteneriat în educaţie - prezent şi perspective” desfăşurat la Sulina.

Au fost realizate şi distribuite cu sprijinul agenţilor ecologi, în şcoli şi grădiniţe, pliante, materiale informative şi materiale didactice;

Au fost realizate noi materiale didactice (fişe de lucru, jocuri interactive, ghiduri de teren) destinate acţiunilor de educaţie de mediu ce se derulează în centrele de informare ARBDD;

Acţiuni de celebrare a unor evenimente de referinţă pentru protecţia mediului: În cadrul centrelor de informare ecologică din Tulcea, Crişan, Sulina şi în câteva şcoli din perimetrul RBDD, au fost organizate 23 acţiuni pentru celebrarea evenimentelor de mediu:

• Ziua Mondială a Zonelor Umede (2 februarie)

Page 17: ARBDD-Raport activitate 2006

17

• Ziua Mondială a Apei (22 martie ) • Ziua Internaţională a Biodiversităţii (22 mai ) • Ziua Europeană a Parcurilor (24 mai) • Ziua Internaţională a Mediului (5 iunie) • Ziua Dunării (29 iunie) • Ziua Internaţională pentru Protecţia Stratului de Ozon (16 septembrie) • “Ziua Fără Maşini” în cadrul Săptămânii Mobilităţii Europene (16-22

septembrie) • Ziua Habitatului (2 octombrie) • European Birdwatch Day (7 Octombrie) • 31 Octombrie- Ziua Internaţională a Mării Negre- 10 ani de la semnarea

Planului Strategic de Acţiune pentru Reabilitarea şi Protecţia Mării Negre Împotriva Poluării.

În cadrul acestor acţiuni s-au organizat dezbateri, concursuri tematice, activităţi în aer liber, paradă de costume, expoziţii de postere, desene, picturi, jocuri interactive, s-au realizat afişe şi pliante specifice fiecărui eveniment. La acţiuni au participat 715 elevi şi cadre didactice de la şcolile din oraş, voluntari de mediu ai ARBDD şi ai Centrului de Informare şi Educaţie în Managementul Deşeurilor Tulcea, elevi de Palatul Copiilor Tulcea (Cercul de apicultură), Şcoala cu clasele I-VIII nr. 12, Şcoala “Grigore Antipa”, Colegiul Agricol “Nicolae Cornăţeanu”, precum şi elevi ai şcolilor din perimetrul RBDD: Liceul Teoretic "Jean Bart" şi Cercul de Ecologie Sulina; Crişan; Mila 23; Caraorman; Sf. Gheorghe; Mahmudia; Murighiol; Ceatalchioi; Chilia Veche; C.A.Rosetti.

Programul de manifestări organizat de ARBDD, pentru sărbătorirea Zilei Dunării, a fost deschis şi prezidat de d-na Ministru Sulfina Barbu şi a cuprins următoarele acţiuni:

• Vernisajul expoziţiei cu lucrările realizate în cadrul Concursul Naţional de Proiecte de Afişe cu tematică ecologică intitulat “O Şansă Dunării Albastre” - ediţia a VII-a.

• Organizarea unei expoziţii cu păsări stilizate din lemn realizate de artistul plastic, dl. Toader Gheorghe.

• Deplasare la Chilia Veche şi organizarea unor acţiuni caritabile de îmbunătăţire a condiţiilor de studiu din Şcoala nr. 2 Chilia Veche şi donaţii pentru elevii şcolii.

Pentru celebrarea Zilei Internaţionale a Mării Negre, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării în parteneriat cu Centrul de Informare şi Educare în Managementul Deşeurilor a organizat la sediul CIEMD, dezbaterea cu tema “Viitorul Mării Negre este în mâinile noastre”.

Marcarea evenimentului de mediu EuroBirdwatch day prin acţiuni de observare şi numărătoare specii de păsări sălbatice, desfăşurate pe raza cordonului litoral Sulina.

5.2. Acţiuni de colaborare şi parteneriat în cadrul unor programe locale sau naţionale:

S-au asigurat sprijin şi consultanţă pentru realizarea unor proiecte şcolare privind implementarea unor programe de educaţie de mediu, precum şi participarea la diferite concursuri de ecologie.

În data de 24 mai 2006, Ziua Europeană a Parcurilor, în colaborare cu şcolile de pe teritoriul RBDD, ARBDD a lansat concursul de eseuri „Să protejăm biodiversitatea din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării”. Acţiunea s-a derulat în cadrul Programului educaţional "Să ne prezentăm comunitatea în care trăim”, având ca sponsor SC HENKEL România, ca o continuare a parteneriatului acestei firme cu

Page 18: ARBDD-Raport activitate 2006

18

ARBDD. Jurizarea a avut loc în data de 5 iunie 2006, cu prilejul Zilei Internaţionale a Mediului, iar premiile oferite de sponsor au constat din materiale de uz didactic (hărţi, atlase) pentru şcolile: Şcoala Sf. Gheorghe; Şcoala Crişan; Şcoala Mila 23; Şcoala Chilia Veche; Şcoala C.A.Rosetti; Şcoala Caraorman; Şcoala Ceatalchioi; Şcoala Mahmudia; Şcoala Murighiol.

Vernisajul Expoziţiei „O Şansă Dunării Albastre” - ediţia a VII-a, în colaborare cu Liceul de Artă „George Georgescu” Tulcea, expoziţie de afişe cu tematică ecologică realizate de elevi de la liceele de specialitate din ţară.

Pregătirea materialelor şi participare la evaluarea activităţilor derulate în Tabăra Naţională de Educaţie pentru Mediu ce s-a desfăşurat la Sulina în perioada 17- 23 iulie 2006.

Cu prilejul celebrării Zilei Habitatului a avut loc evaluarea finală şi prezentarea rezultatelor programului educaţional cu tema “Să ne prezentăm comunitatea în care trăim”, lansat de ARBDD în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Tulcea. Proiectul s-a derulat în cursul anului şcolar 2005- 2006, participând şcolile din Sf. Gheorghe, Chilia Veche, Crişan, Caraorman, Mila 23, Murighiol, Mahmudia şi C.A. Rosetti. Obiectivul programului l-a constituit creşterea nivelului de conştientizare a elevilor privind valoarea comunităţilor locale din perimetrul RBDD.

Cele mai relevante aspecte privind comunităţile locale din perimetrul RBDD au fost selectate din proiectele şcolilor şi au fost incluse într-o nouă ediţie a revistei „Foaia Micilor Ecologişti”, revistă care s-a distribuit către toate Şcolile din perimetrul RBDD.

ARBDD a acordat asistenţă tehnică Şcolii din Sf. Gheorghe în vederea pregătirii propunerii de proiect cu titlul „Waste in Water hurts our health- Danube Delta teens research their environment”, transmis spre aprobare la European Public Health Alliance Environment Network (EEN).

Realizarea de materiale de prezentare a RBDD pentru dotarea şcolilor din RBDD, în cadrul parteneriatului educaţional încheiat cu ARBDD.

Extinderea parteneriatelor educaţionale cu unităţi de învăţământ, în special cu şcoli din perimetrul RBDD (Şcoala cu clasele I-VIII Dunavăţu de Jos, subproiectul cu tema „Hai să dăm mână cu mână- Centrul Cultural Comunitar” din cadrul Proiectului pentru învăţământul rural lansat la nivel naţional de Ministerul Educaţiei şi Cercetării).

Pregătirea procedurilor şi a proiectelor de contracte de parteneriat în vederea realizării de noi centre de informare pe teritoriul RBDD.

Întruniri cu reprezentanţi ai populaţiei locale şi ai administraţiei publice locale, tematicile abordate fiind în special utilizarea durabilă a resurselor naturale de pe teritoriul RBDD, gestionarea deşeurilor.

S-au transmis către primăriile din teritoriul RBDD informaţii privind Schema de Investiţii pentru Proiecte Mici de Gestionare a Deşeurilor (faza extinsă) din cadrul Programului PHARE 2004 – Coeziune Economică şi Socială şi s-au purtat discuţii cu primarii interesaţi pentru clarificarea unor aspecte referitoare la acest tip de finanţare.

5.3. Acţiuni menite să conducă la creşterea nivelului de informare şi conştientizare a publicului:

Continuarea colaborării cu următoarele organizaţii neguvernamentale la realizarea activităţilor pentru educaţia de mediu şi conştientizare publică: Vox Deltae, S.O.R.- filiala Tulcea, „Prietenii Deltei” Sulina, „Eco- Pontica”.

Cu prilejul Zilei Mondiale a Zonelor Umede, în data de 2 februarie 2006, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a organizat „Ziua Porţilor Deschise la ARBDD”. Programul a fost destinat publicului care a dorit să viziteze

Page 19: ARBDD-Raport activitate 2006

19

sediul ARBDD şi a cuprins: acţiuni de informare privind importanţa RBDD ca zonă umedă de valoare naţională şi internaţională, precum şi despre principalele activităţi de protecţie şi conservare a RBDD; vizitarea Centrului de informare şi educaţie ecologică Tulcea; vizionări de filme documentare despre RBDD, distribuire de materiale informative.

Acţiuni de informare şi de igienizare a zonelor naturale din perimetrul RBDD realizate cu agenţii ecologi voluntari. Cu prilejul Zilei Internaţionale a Mediului, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a organizat o acţiune de igienizare în zona localităţii Mila 23. Acţiunea a inclus şi o componentă de sensibilizare a turiştilor şi localnicilor din Mila 23, prin distribuirea de pliante privind gestionarea deşeurilor. Participanţii la acţiune au colectat 25 saci cu deşeuri care au fost predaţi unei societăţi specializate pentru colectarea deşeurilor.

Actualizarea permanentă a bazei de date cu informaţii turistice (capacităţi de cazare, posibilităţi de agrement, transport, etc) puse la dispoziţie de operatorii de turism cu activitate pe teritoriul RBDD;

De la începutul anului Centrele de informare ARBDD au oferit informaţii generale despre RBDD, precum şi informaţii privind practicarea turismului în RBDD, unui număr de 2236 vizitatori, din care 1041 români şi 1195 străini.

Organizarea în luna octombrie a şedinţei cu reprezentanţii primăriilor cu teritoriu administrativ integral sau parţial inclus în RBDD. Întâlnirea a avut ca obiect discuţii şi propuneri pe marginea proiectului de modificare a Legii 82/1993 privind constituirea RBDD.

Desfăşurarea în data de 08.12.2006 a Şedinţei Consiliului Ştiinţific al ARBDD urmată de o Conferinţă de presă.

5.4. Alte activităţi:

Realizarea zilnică a tabelului sinoptic pentru articolele privind mediul, RBDD şi ARBDD în presa locală şi centrală. În perioada de raportare au fost înregistrate un număr de 908 de apariţii în presa locală şi 349 articole în presa centrală.

Transmiterea documentaţiilor necesare în vederea realizării de noi materiale de promovare a RBDD, solicitate de alte organizaţii.

Demersuri şi organizarea vizitelor de documentare ale echipelor de filmare străine (France 3), precum şi a interviurilor solicitate de jurnalişti străini (post de radio din Germania).

Coordonarea stagiului pentru un student străin (Italia) în cadrul Programului Leonardo da Vinci.

Realizarea corespondenţei curente cu persoane fizice şi juridice. Realizarea raportărilor săptămânale şi a sintezelor privind activitatea ARBDD.

5.5. Activităţi de documentare în cadrul Bibliotecii tehnice a ARBDD:

În cadrul Bibliotecii tehnice a ARBDD s-au documentat 1852 cititori externi, după cum urmează:

• Îndrumarea documentării pentru realizarea de către elevii din clasa a XII-a, specializarea Protecţia mediului, a proiectului – atestat pe teme stabilite în comun de către bibliotecar şi profesorul coordonator. Au fost îndrumaţi în acest sens 239 elevi (faţă de 174 elevi în anul 2005) de la următoarele colegii: Colegiul Agricol „N. Cornăţeanu”; Colegiul Tehnic „H. Coandă”; Grup Şcolar Industrie Alimentară; Grup Şcolar Industrie Alimentară – Şcoala Profesională;

Page 20: ARBDD-Raport activitate 2006

20

• Coordonarea practicii de documentare efectuate de un număr de 10 studenţi (faţă de 9 studenţi în anul 2005) de la următoarele unităţi de învăţământ: ASE – CIEDD Tulcea – Facultatea de Economie Agroalimentară şi a Mediului; Universitatea Politehnică Timişoara – Facultatea de Chimie Industrială şi Ingineria Mediului; Universitatea Bucureşti – Facultatea de Geografie;

• Biblioteca a fost frecventată de un număr de 1613 cititori externi (faţă de 1905 în anul 2005), reprezentaţi astfel: Elevi – pentru întocmirea de portofolii şi referate tematice, de la următoarele unităţi de învăţământ din mun. Tulcea: Colegiul Agricol „N. Cornăţeanu”; Colegiul Tehnic „H.Coandă”; Colegiul Tehnic „H. Coandă” – Şcoala Profesională; Colegiul Tehnic „A. Saligny”; Colegiul Tehnic „A. Saligny” – Şcoala Profesională; Grup Şcolar Industrie Alimentară; Grup Şcolar Industrie Alimentară–Şcoala Profesională; şcoli generale; Studenţi – pentru realizarea de referate tematice şi lucrări de licenţă, de la următoarele unităţi de învăţământ: ASE – CIEDD Tulcea – Facultatea de Economia Agroalimentară şi a Mediului; ASE – CIEDD Tulcea – Facultatea Comerţ-Turism; ASE – CIEDD Tulcea, Facultatea Management si Administratie Publică; Universitatea „Al. I. Cuza” – Iaşi – Facultatea de Geografie; Universitatea Bucureşti– Facultatea de Geografie; Universitatea „Spiru Haret” – ID Tulcea – Facultatea de Drept; Universitatea „Spiru Haret” – ID Tulcea – Facultatea de Sociologie şi Psihologie; Universitatea „Spiru Haret” – ID Tulcea – Facultatea de Marketing şi Comerţ Exterior; Universitatea „Ovidius” – Constanţa – Facultatea de Geografie; Universitatea „Ovidius” – Constanţa – Facultatea de Ştiinţele naturii şi Protecţia mediului; Universitatea Ecologică Bucureşti – Facultatea de Ecologie şi Protecţia Mediului; Universitatea Ecologică Bucureşti – Facultatea de Management Financiar – Contabil; Universitatea de Ştiinţe şi Arte „Gh. Cristea” – Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale; Masteranzi – pentru realizarea de referate tematice şi lucrări de dizertaţie de la următoarele unităţi de învăţământ: Universitatea Ecologică Bucureşti –Managementul resurselor; Universitatea Ecologică Bucureşti – Ecoturism şi turism durabil; ASE Bucureşti – Comerţ si Turism Internaţional.

5.6. Accesul liber la informaţiile de interes public şi în special la informaţia

de mediu

Activitatea privind asigurarea accesului la informaţiile de interes public şi la informaţiile privind mediul s-a desfăşurat în baza prevederilor Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, a H.G. nr. 123/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 544/2001, a Legii nr. 86/2000 pentru ratificarea Convenţiei privind accesul la informaţie, participarea publicului la luarea deciziei şi accesul la justiţie în probleme de mediu, semnată la Aarhus la 25 iunie 1998, a Ordinului Ministrului Apelor şi Protecţiei Mediului nr. 1182 /2002 pentru aprobarea Metodologiei de gestionare şi furnizare a informaţiei privind mediul, deţinută de autorităţile publice pentru protecţia mediului şi a HG nr. 878/2005 privind accesul publicului la informaţia privind mediul. În perioada analizată, ARBDD a primit un număr de 42 solicitări de informaţii de mediu de interes public (41 soluţionate favorabil, 1 respinsă motivat), din care 11 solicitări de la persoane juridice precum şi o reclamaţie administrativă. Solicitările de informaţii s-au referit la rapoarte privind starea mediului în RBDD, managementul RBDD, rezoluţii ale Consiliului Ştiinţific, autorizaţii de mediu eliberate, controale efectuate, contractele de concesiune ale resursei stuficole, proiecte în derulare având în

Page 21: ARBDD-Raport activitate 2006

21

vedere redimensionarea ecologică a Deltei Dunării, arii protejate, lucrări de reconstrucţie ecologică, informaţii privind turismul în RBDD, informaţii prin acces la fondul documentaristic al ARBDD.

6. Activităţi în domeniul cooperării şi a relaţiilor internaţionale

În acest domeniu sunt incluse activităţi cu rolul de a promova imaginea ARBDD pe plan internaţional, de a asigura participarea şi reprezentarea ARBDD la întrunirile internaţionale, de promovare a unor propuneri de proiecte pentru finanţare externă.

6.1. Participări la evenimente internaţionale Specialiştii ARBDD au participat la reuniuni internaţionale pe teme de conservarea naturii, protecţia mediului, reuniuni ale Convenţiei Ramsar, Eurosite, UNESCO-MAB, Europarc, etc, precum:

Brazilia • 20-30.03.2006, a 8-a Reuniune a Conferinţei Părţilor la Convenţia privind

Diversitatea Biologică, Curitiba, Brazilia. Italia

• 09-11.03.2006, Şedinţa Comitetului EUROSITE şi a Consiliului EUROSITE Ucraina

• 26.02-01.03.2006, Conferinţa Internaţională privind Conservarea şi Dezvoltarea Durabilă a Deltei Dunării, Odessa (Ucraina). Conferinţa a reunit experţi, reprezentanţi ai organizaţiilor guvernamentale şi neguvernamentale naţionale din România, Ucraina şi Republica Moldova, precum şi reprezentanţi ai organizaţiilor guvernamentale şi neguvernamentale internaţionale, respectiv: Comisia Internaţională pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR), UNESCO, UNDP-GEF, Secretariatul Convenţiei Ramsar, Comisia Europeană, Consiliul Europei, Fondul Mondial pentru Natură - Programul Dunăre- Carpaţi (WWF International- DCP), Wetlands International.

• 28-29.09.2006, Conferinţa privind Cooperarea Transfrontalieră în Bazinul Mării Negre.

Lituania • 09-16.07.2006, a 30-a Sesiune Ordinară a Comitetului Patrimoniului Mondial UNESCO, Vilnius- Lituania.

Marea Britanie • 20-22.09.2006, Conferinţa EUROPARC 2006.

Franţa • 25-27.10.2006, Conferinţa Anuală EUROSITE cu tema „Gestionând zonele protejate în condiţiile schimbărilor climatice”.

Austria • 20-24.11.2006, Participare la vizita de studiu organizată de Organizaţia „Prietenii Naturii România” şi Administraţia Parcului Naţional Neusiedler See-Seewinkel, Austria, în cadrul Proiectului „Delta Dunării- Peisajul anului 2007/2008”.

Page 22: ARBDD-Raport activitate 2006

22

6.2. Colaborări cu organizaţii internaţionale şi naţionale:

Participări la propuneri de proiecte în parteneriat cu instituţii de cercetare, autorităţi publice locale, ONG-uri de mediu, etc. (de ex. Phare CBC 2004-2006, Participare ca partener în proiectul depus de CJ Tulcea, „Centru eco-turistic Delta Dunării”).

În data de 22 februarie 2006, la sediul ARBDD a avut loc lansarea oficială a Proiectului LIFE05NAT/RO/000169 „Salvaţi Pelecanus crispus în Delta Dunării/Saving Pelecanus crispus in the Danube Delta”. Proiectul se va desfăşura pe o perioadă de 47 de luni, fiind coordonat în termenii unui parteneriat între Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) şi Societatea Ornitologică Romană (SOR), cu sprijinul Societăţii Regale pentru Protecţia Păsărilor din Anglia (RSPB). Menţinerea efectivelor şi protecţia populaţiei de Pelecanus crispus din Delta Dunării reprezintă obiectivul major al acestui proiect, care include şi desemnarea a cinci locaţii ca Arii de Protecţie Specială Avifaunistică, precum şi o serie de măsuri de conservare specifice care vor îmbunătăţi condiţiile de cuibărire în fiecare locaţie. De asemenea, vor fi amplasate structuri artificiale care vor mări suprafaţa disponibilă perechilor pentru a cuibări. Aceste condiţii vor contribui la stabilizarea si ulterior la creşterea efectivelor populaţiei cuibăritoare din cele cinci locaţii.

Implementarea Proiectului LIFE05NAT/RO/000169 „Salvaţi Pelecanus crispus în Delta Dunării”: • În perioada 15.02.2006-15.03.2006, ARBDD în parteneriat cu SOR şi RSPB a

desfăşurat primele acţiuni pentru îmbunătăţirea condiţiilor de cuibărit pentru pelicanul creţ în Delta Dunării, în zona coloniilor de pe insula Ceaplace (lacul Sinoe) şi insulele Prundul cu Păsări. Lucrările au fost coordonate de reprezentanţi ai Echipei de Coordonare a proiectului din partea ARBDD.

• Organizarea unui curs pentru agenţii ecologi din RBDD, în luna martie 2006, cu privire la conţinutul proiectului şi măsurile de conservare necesare populaţiei de pelicani creţi din Delta Dunării.

• Organizarea Seminarului public „Tehnici de management favorabil pelicanului creţ”.

• Monitorizarea populaţiei de pelicani creţi, au fost numărate cuiburile, ouăle şi puii rezultaţi în urma eclozării. Au fost numerotate cuiburile şi inelaţi un număr de cca. 80 de pui de pelican creţ.

• A fost elaborat un poster şi un pliant în limbile română şi engleză, care au fost distribuite prin centrele de vizită, primării şi şcolile din Delta Dunării.

• Derularea procedurilor de achiziţionare a: 12 panouri de avertizare, 6 panouri de informare, 8 platforme artificiale pentru cuibărit, obţinerea certificatelor de scutire de TVA, alte documente necesare pentru derularea proiectului

Participarea la reuniunea internaţională de declarare a rezervaţiei “Selva Pisana” ca rezervaţie a biosferei în cadrul Programului MAB- UNESCO, Pisa, Italia, februarie 2006.

Colaborare cu Italia în cadrul unor proiecte: „Ecotourism Training Actions Project” în cadrul programului PIR 15 – Mis. 3.20a.2 “Reti per lo Sviluppo Locale” del POR Sicilia 2000-2006 şi partener în cadrul proiectului “Romania: turismul-serviciul responsabil pentru dezvoltarea sociala si economica”

Deplasare în Austria, la Illmitz, 31.07- 03.08.2006 în vederea participării la Mini-Conferinţa Internaţională a parcurilor naţionale şi a zonelor umede, organizată de Administraţia Parcului Naţional Neusiedler-See-Seewinkel. La acţiune au participat reprezentanţi ai următoarelor parcuri naţionale zone umede: RBDD (România); Parcul Neusiedler See- Seewinkel (Austria), Parcul Naţional Fertö Hanság Nemzeti (Ungaria) şi Parcul Naţional Biesbosch (Olanda).

Page 23: ARBDD-Raport activitate 2006

23

Un reprezentant ARBDD a participat în perioada 17.07-17.09 şi 14.10 -15.12.2006 la programul de instruire „NatuRegio – Conservarea Naturii şi Dezvoltarea Regională în Europa de Sud-Est”, Schneverdingen, Germania (EUROPARC şi Universitatea Lueneburg).

În data de 27 septembrie 2006 a avut loc lansarea proiectului „Delta Dunării – Peisajul anului 2007- 2008” derulat de ARBDD în parteneriat cu organizaţia International Friends of Nature (Austria), Prietenii Naturii din România, Institutul Naţional Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării Tulcea. Prin proiectul „Peisajul anului" organizaţia Prietenii Naturii, împreună cu reprezentanţii asociaţiilor, organizaţiilor si reprezentanţilor administraţiei locale, doresc sa aducă regiunea in atenţia europeana, sa sprijine, sa elaboreze si sa implementeze proiecte de dezvoltare durabila si iniţiative de viitor, respectiv sa finanţeze proiecte deja existente sau in derulare. Principalele Teme de Acţiune propuse în cadrul proiectului: • Promovarea unei dezvoltări durabile regionale, prin: discutarea problemelor

locale şi a priorităţilor în cadrul meselor rotunde; dezvoltarea şi comercializarea de produse noi prin interconectarea diferitelor ramuri economice cum ar fi agricultura, piscicultura, arta şi meşteşugurile tradiţionale, turismul ; măsuri de pregătire profesională corespunzătoare, în special pentru tineri ; extinderea utilizării tradiţionale şi inovative a stufului; know-how şi schimb de experienţă în reţeaua „Peisajul anului” şi cu regiunea Neusiedler See.

• Transpunerea în practică a strategiilor de dezvoltare durabilă în turism, cu scopul de a realiza o regiune pilot pentru eco-turism în România, prin: stagii de pregătire profesionale pentru ofertanţi regionali şi alţi factori interesaţi; realizarea unui management turistic regional care să corespundă standardelor durabilităţii şi promovării profesionale; modernizarea centrelor de informare din Delta Dunării.

Educaţie pentru mediu, campanii şi seminarii pe teme de mediu: diminuarea/ eliminarea/ colectarea/ reciclarea deşeurilor; situaţia ambarcaţiunilor cu motor din deltă; pentru ţările riverane Dunării: protejarea biodiversităţii şi managementul apelor (în caz de inundaţii).

Relaţii publice: prezenţa constantă în presă, broşuri, fluturaşi, NFI - pagina de web şi buletin informativ; festivităţi şi acţiuni; prezenţa la târgurile internaţionale de turism. Lansarea oficială la nivel european reprezentată de festivitatea proclamaţiei va avea loc in data de 2-3 iunie 2007 in Tulcea cu diverse acţiuni şi manifestaţii.

7. Activitatea economico- financiară şi de personal

7.1. Asigurarea fondurilor şi execuţia bugetară pe anul 2006 Pentru desfăşurarea activităţilor specifice ARBDD în anul 2006 s-au alocat fonduri bugetare în sumă totală de 8.746.500 RON. Repartizarea pe structură a alocaţiilor bugetare cât şi execuţia bugetară pe anul 2006 se prezintă astfel:

Page 24: ARBDD-Raport activitate 2006

24

Indicatorul Alocaţii bugetare lei

Plăţi efective lei

Realizări %

Total A + B 8.746.500 8.598.961 98,31 A. Cheltuieli curente, din care: 4.057.000 4.051.947 99,95 - Cheltuieli de personal 2.157.000 2.155.388 99,93 - Cheltuieli materiale 1.810.000 1.809.559 99,98 - Transferuri 90.000 90.000 100 B. Cheltuieli de capital 4.689.500 4.544.014 96,90

În luna decembrie 2006 s-a efectuat acţiunea de inventariere anuală a

patrimoniului ARBDD pe anul 2006, rezultatele acestuia fiind cuprinse în bilanţul anual la 31.12.2006. 7.2. Activitatea de personal Situaţia personalului din ARBDD în anul 2006 pe structură se prezintă astfel:

Nr. personal la 01.01.2006 Nr. personal la 31.12.2006 Indicatorul Conform

organigramă Efectiv angajaţi

Conform organigramă

Efectiv angajaţi

Total ARBDD, din care: 133 109 133 115 studii superioare 56 35 56 43 studii medii 43 40 43 42 muncitori 34 34 34 30

Funcţionari publici 85 64 85 68 Personal contractual 48 45 48 47

Numărul mediu scriptic realizat în anul 2006 a fost de 112 angajaţi cu un salariu mediu brut de 1.114 lei/ lună.

În cursul anului 2006 s-au organizat 6 concursuri de angajare nereuşind să acoperim posturile vacante datorită pregătirii slabe a candidaţilor prezentaţi la concurs. În anul 2006 s-au asigurat toate drepturile de salarii, sporuri, premii şi ajutoare de incapacitate de muncă în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Nu s-au înregistrat accidente de muncă. 7.3. Activitatea de aprovizionare, transporturi, administrativ

În cursul anul 2006, prin compartimentul de specialitate s-au realizat următoarele activităţi principale:

Asigurarea funcţionării în bune condiţiuni a mijloacelor de transport auto şi navale . Urmărirea încadrării în normativele de consum şi în cote a tuturor consumatorilor. Efectuarea reparaţiilor şi reviziilor periodice la mijloacele din dotare. Aprovizionarea în condiţii optime cu combustibili, piese de schimb, rechizite, obiecte

de inventar, etc. S-au elaborat norme de consum pentru mijloacele de transport la care nu erau

prevăzute. S-au efectuat reparaţii majore la sediul ARBDD.

Page 25: ARBDD-Raport activitate 2006

25

III. Dificultăţi întâmpinate:

Nefinalizarea studiilor privind cadastrul de suprafaţă pe întreg perimetrul RBDD;

Nerezolvarea la nivelul RBDD a problematicii deşeurilor şi a ambalajelor din plastic de tip PET datorită fondurilor reduse alocate consiliilor locale din perimetrul RBDD în vederea colectării, depozitării, respectiv recuperării şi reciclării deşeurilor;

Numărul redus de personal angajat, în special al funcţionarilor publici;

Situaţia cauzată de gripa aviară şi inundaţii din RBDD. Au fost afectate de infiltraţiile

de apă unele localităţi situate la malul Dunării prin ruperea digurilor de protecţie (suburbia Tudor Vladimirescu, Ilganii de Sus, Vulturul, malul stâng al localităţii Băltenii de Sus, Uzlina, Pătlăgeanca, Ceatalchioi, Plaur, Pardina), oraşul Sulina şi cordonul litoral, precum şi anumite zone strict protejate (Grindul Lupilor, Grindul Sinoie şi Chituc). IV. Realizări importante în anul 2006

Îndeplinirea programului de investiţii propus (o creştere de 40% faţă de anul 2005) şi

elaborarea documentaţiilor pregătitoare pentru viitoarele proiecte de lucrări de îmbunătăţire a condiţiilor de viaţă din ecosistemele naturale acvatice şi terestre şi refacerea habitatelor naturale afectate din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării; Suma alocată prin programul de investiţii pe anul 2006 a fost 4.689.500,00 lei RON din care s-a cheltuit efectiv suma de 4.544.012,00 lei RON (97%). Motivele pentru care nu s-a cheltuit integral suma alocată au fost realizarea de economii prin:

o renunţarea la unele articole de deviz cuprinse iniţial în proiect, dar care nu s-au mai justificat a fi realizate în teren.

o depreciere a cursului euro în raport cu leul ultima lună a anului 2006 astfel încât plata în luna decembrie s-a realizat la un curs de schimb mai mic

o diferenţa dintre valorile estimate iniţial şi cele obţinute în urma procedurilor de licitaţie de atribuire a contractelor de achiziţie publică.

o Diferenţe între suprafaţa estimată iniţial la obiectivul „Împăduriri pentru consolidări de maluri” şi suprafaţa efectivă de împădurit identificată în teren, care a fost diminuată ;

Elaborarea poiectului de modificare şi completare a Legii nr. 82/1993 privind

constituirea RBDD şi aprobarea noii componenţe nominale a Consiliului ştiinţific al ARBDD prin HG 1515/2006;

Elaborarea proiectului de Reguli de acces şi circulaţie pentru canalele şi lacurile

interioare din perimetrul RBDD;

Elaborarea Regulamentului cadru de urbanism care să asigure respectarea valorilor de peisaj şi tradiţiile arhitectonice locale în perimetrul RBDD;

Obţinerea finanţării proiectului Phare CBC România-Ucraina: „Sistem integrat de

monitorizare a factorilor de mediu, biodiversităţii şi resurselor naturale din Rezervaţia Biosferei Transfrontieră Delta Dunării România/Ucraina”. Cod de Referinţă: RO-2004/016-941.01.01.19;

Page 26: ARBDD-Raport activitate 2006

26

Implementarea Proiectul LIFE05NAT/000169, “Saving Pelecanus crispus in the Danube Delta” (Salvaţi pelicanul creţ din Delta Dunării) în parteneriat cu SOR şi RSPB;

Promovarea imaginii ARBDD pe plan internaţional prin participarea la întrunirile

oficiale din cadrul convenţiilor internaţionale (Convenţia privind Diversitate Biologică, Convenţia Ramsar, Convenţia Patrimoniului Mondial UNESCO, Eurosite, Europarc )

Lansarea proiectului „Delta Dunării – Peisajul anului 2007- 2008” derulat de ARBDD

în parteneriat cu organizaţia International Friends of Nature (Austria), Prietenii naturii din România, Institutul Naţional Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării Tulcea;

Atragerea şi implicarea agenţilor economici în activităţi de protejare a mediului:

continuarea colaborării cu SC Henkel România în cadrul programului „Împreună pentru o deltă curată” prin distribuirea către consiliile locale din RBDD a 30 recipienţi pentru colectare PET-uri şi derularea în parteneriat cu şcolile din RBDD a programului educaţional „Să ne prezentăm comunitatea în care trăim”.

GUVERNATOR

Paul CONONOV

Page 27: ARBDD-Raport activitate 2006

27

ANEXE Anexa 1 SITUAŢIA VALORIFICĂRII RESURSELOR NATURALE DE PE TERITORIUL RBDD, ÎN ANUL 2006

Anexa 2 SITUAŢIA REALIZĂRII OBIECTIVELOR DE INVESTIŢII LA 31 DECEMBRIE 2006

Page 28: ARBDD-Raport activitate 2006

28

Anexa 1

Situaţia valorificării resurselor naturale de pe teritoriul RBDD, anul 2006

Nr. Crt. Tipul resursei naturale Realizări

1. Specii peşti dulcicoli: (kg) Caras Carassius gibelio Plătica Abramis brama Batcă Abramis bjoerkna Crap Cyprinus carpio Ştiuca Esox lucius Biban Perca fluviatilis Babuşca Rutilus rutilus Somn Silurus glanis Şalău Stizostedion lucioperca Lin Tinca tinca Ciprinide asiatice Avat Aspius Aspius Morunaş Vimba vimba Roşioara Scardinius erytrophthalmus Alte sp. apă dulce

2.993.611,71.415.223,4

689.18825.446,5

100.280,8131.668

31.839209.590

143.576,5130.803,5

36.935,556.291,5

8.69711.876

5261.670

2. Specii peşti migratori: (kg) Total Alose

205.905205.905

3. Specii peşti marini: (kg) Chefal/ Singhil Liza aurata Calcan Scophthalmus maeoticus Hamsie Engraulis encrasicholus Sprot Sprattus sprattus Alte specii marine

14.0079.3361.792

8701.505

5044. Raci (kg) 395. Stuf recoltat în bunuri naturale (tone) 16.0626. Stuf recoltat în zone igienizate prin recoltare(tone) 1.2917. Masă lemnoasă (mc)

Produse principale Produse secundare Produse igienă

50.40048.800

200 1400

8. Număr turişti: -români -străini

2437317733

6640Notă

Total Alose Scrumbie Alosa pontica 205.532 Rizeafcă Alosa tanaica 373 Total Alose 205.905

Alte sp. marine

PMM 261 Guvida neagră Gobius niger 15 Stavrid Trachurus ponticus 198 Rechin Squalus acanthias 30 Total alte sp. marine 504

Page 29: ARBDD-Raport activitate 2006

1

Anexa 2 Situaţia realizării obiectivelor de investiţii la 31 decembrie 2006

Nr.

crt.

Denumirea obiectivului de investiţii Termen P.I.F.

Program 2006

INV C+M

Realizări preliminate la 31 decembrie 2006

INV C+M

Plăţi efective din care: AVANS

Surse asigurate

Observaţii bani

necheltuiţi

TOTAL din care:

A

Obiective de investiţii în continuare-total din care:

734.000,00 653.000,00

706.251,91 676.251,12

706.251,91 0,00

734.000,00 27.748,09

1

Reconstrucţia ecologică a amenajărilor piscicole abandonate din zona Holbina-Dunăvăţ din Delta Dunării, jud. Tulcea

68.000,00 63.000,00

67.773,77 47.613,77

67.773,77 0,00 68.000,00 226,23

2

Reconstrucţia ecologică a zonei Magearu-Cardon din Delta Dunării, jud. Tulcea

666.000,00 590.000,00

638.478,14 628.637,35

638.478,14 0,00 666.000,00 27.521,86

B

Obiective de investiţii noi-total din care:

696.500,00 220.000,00

676.626,59 241.347,65

676.626,59 0,00 696.500,00 19.873,41

3.

Staţie de monitorizare a peştilor migratori din Dunăre, localitatea Isaccea, jud. Tulcea

200.000,00 140.000,00

199.999,99 157.947,00

199.999,99 0,00 200.000,00 0,01

4.

Reconstrucţia ecologică a ostroavelor rezultate prin rectificarea braţului Sfântu Gheorghe din Delta Dunării, jud. Tulcea

105.000,00 80.000,00

105.000,00 83.400,65

105.000,00 0,00 105.000,00 0

5.

Reconstrucţia ecologică în complexul Roşu-Puiu din Delta Dunării privind îmbunătăţirea regimului hidrologic şi refacerea potenţialului piscicol

327.500,00 0,00

310.254,00 0,00

310.254,00 0,00 327.500,00 17.246

6.

Amenajări pentru îmbunătăţirea condiţiilor de mediu în zonele de reproducere naturală a peştilor Complexul acvatic Şontea-Fortuna

64.000,00 0,00

61.372,60 0,00

61.372,60 0,00 64.000,00 2.627,40

Page 30: ARBDD-Raport activitate 2006

2

C

Alte cheltuieli de investiţii-total din care:

3.259.000,00 0,00

3.161.133,37 0,00

3.161.133,37 0,00 3.259.000,00 97.866,63

Cb

Dotări independente

1.570.000,00 0,00

1.497.717,67 0,00

1.497.717,67 0,00 1.570.000,00 72.282,33

Cc

Cheltuieli pentru studii şi proiectare

1.614.000,00 0,00

1.589.417,16 0,00

1.589.417,16 0,00 1.614.000,00 24.582,84

Ce Alte cheltuieli de investiţii 75.000,00 0,00

73.998,54 0,00

73.998,54 0,00 75.000,00 1.001,46

TOTAL GENERAL 4.689.500,00 873.000,00

4.544.011,87 917.598,77

4.544.011,87 0,00 4.689.500,00 145.488,13