Analiza Textului

113
UNIVERSITATEA „ŞTEFAN CEL MARE” SUCEAVA FACULTATEA DE LITERE ŞI ŞTIINŢE ALE COMUNICĂRII DEPARTAMENTUL DE LIMBĂ ŞI LITERATURĂ ROMÂNĂ ŞI ŞTIINŢE ALE COMUNICĂRII ANALIZA TEXTULUI (SUPORT DE CURS) Autor Lector univ. Dr. Geta Moroşan 1

Transcript of Analiza Textului

ANALIZA TEXTULUI

UNIVERSITATEA TEFAN CEL MARE SUCEAVA

FACULTATEA DE LITERE I TIINE ALE COMUNICRII

DEPARTAMENTUL DE LIMB I LITERATUR ROMN I TIINE ALE COMUNICRII

ANALIZA TEXTULUI

(SUPORT DE CURS)

Autor

Lector univ. Dr. Geta Moroan

SUMAR

Pag.

Cap. I. TEXT / DISCURS3

1. Textul

Definire, criteriile coeziunii textului

Textualitatea, Standardele textualitii 3

5

2. Discursul

Definire, Caracteristicile principale

Relaia text/discurs

6

7

9

Cap. II. PLANURILE DE REFERIN ALE TEXTULUI

1. Dimensiunea sintactic 10

2. Dimensiunea pragmatic 13

3. Dimensiunea semantic 19

Cap. III. CATEGORII SPECIFICE ALE ANALIZEI TEXTULUI

1. Categorii ale limbii i categorii textuale 22

2. Unitatea textual elementar: Propoziia-enun 23

Cap. IV. TIPURI DE LEGRI ALE UNITILOR TEXTUALE DE BAZ 29

1. Construirea textual a referinei 30

2. Izotopia discursului 33

3. De la elips la implicit 35

4. Formele i incidena conectorilor 38

5. Coerena textual 41

6. Coeziunea textual 43

7. Cotext / Context 44

Cap. V. PERIOADE I SECVENE: UNITI COMPOZIIONALE DE BAZ 45

1. Perioada 46

2. ntre perioad i secven: descrierea 47

3. Structura secvenei narative 51

4. Structura secvenei argumentative 55

5. De la perioad la secvena explicativ 59

CAP.VI.EXERCIII I RSPUNSURI LA EXERCIIILE DE ANALIZ SECVENIAL

63

ANALIZA TEXTULUICAP. I. TEXT/ DISCURS 1. TEXTUL este definit ca o configuraie lingvistic alctuit dintr-o secven de uniti (propoziie sau un cuvnt) coerente din punct de vedere sintactico-semantic i actualizate prin uz n procesul comunicrii. Textul este perceput i delimitat n raport cu domeniile n care se utilizeaz conceptul. Pentru istoric ori magistrat sensul primordial este acela de nregistrare, document, i are n vedere n special textele scrise. Pentru literat, textul este produsul unui autor i obiect de cercetare al istoriei literare, stilisticii sau poeticii. Un al treilea sens, dat intuitiv conceptului, e mai larg i mai puin specific, textul fiind considerat, ncepnd cu retoricile antice, ca o compoziie alctuit conform anumitor reguli bine determinate. Rezult astfel c textul poate fi conceput din variate perspective: sintactic, semantic i pragmatic.

Din punct de vedere sintactic, textul este o secven de uniti lingvistice a cror legtur se manifest prin anumite particulariti gramaticale aprute mai ales ca rezultat al relaiilor transfrastice. Legtura care asigur caracterul de tot unitar al unei asemenea secvene se numete coeziune i este considerat de majoritatea autorilor drept element definitoriu al conceptului de text. Criteriile coeziunii formulate de numeroi cercettori sunt urmtoarele:

1. recurena const n repetarea integral sau parial a elementelor lexicale ori a modelului sintactic. Uneori se asociaz cu schimbarea clasei gramaticale, verbul putnd fi reluat printr-un substantiv :

Exemplu: L-am revzut dup 5 ani.

Revederea a fost plcut.

2. paralelismul este neles n sens gramatical ca repetare a unor structuri sintactice, dar completate cu elemente lexicale concrete noi.

3. parafraza const n repetarea coninutului exprimat ns ntr-o form diferit. De parafraz ine i o alt caracteristic a textului, i anume posibilitatea acestuia de a fi rezumat.

4. pro-formele n secvene de propoziii este vorba de substituirea unor elemente lexicale prin nlocuitori, forme scurte, fr sens propriu, cel mai adesea pronume. Exist ns i pro-forme din alte clase, cum ar fi pro-verbele. Exemplele:- El nva la filozofie.

Ea lucreaz n laborator.

Amndoi se pregtesc pentru examen.

- Elevii i-au scris compoziiile.

Acestea au fost bine notate.

- Sebastian nva.

Nu o face cu plcere.

5. Elipsa const n repetarea unei structuri i a coninutului ei, omind-se unele elemente de suprafa.

Exemplu: Alina se plimba gnditoare.

Se plimba gnditoare.

6. Timpul, aspectul, jonciunea - se refer la inserarea n structura de suprafa a unor semnale destinate s marcheze o relaie ntre evenimente sau situaii din lumea textual: consecuia timpurilor, unitatea temporal-aspectual.

7. Perspectiva funcional a propoziiilor se refer la ordonarea enunului, astfel nct secvena s arate importana sau noutatea ariei de coninut. 8. Intonaia, n textele orale este un semn al noutii sau importanei coninutului.

Exemplu: Vine azi.

Vineee! marcheaz o atitudine afectiv, o stare emoional.

Textul are din punct de vedere sintactic, dar i semantic, autonomie i caracter nchis. Delimitarea i posibilitatea de segmentare a textului n micro- sau macro-structuri constituie problemele eseniale ale gramaticii textuale. Delimitarea este determinat, n principiu, de spaiile albe i finale ale textului. Punctul este tot un mijloc de delimitare, dar nu este specific textului, deoarece prin punct se marcheaz i sfritul propoziiei. n delimitare pot fi luate n considerare eventuale elemente de reluare sau de paralelism cu implicaii de coninut, de exemplu formulele iniiale sau finale ale textului, mai ales n povestirea popular.

Pentru un text tiinific, delimitarea este reprezentat de expunerea obiectivului demonstraiei matematice cnd se folosete formula clasic: ceea ce era de demonstrat. Segmentarea cunoate variaii n text care poate fi divizat n fraze, dar i n uniti superioare ca ntindere, cum sunt: grupuri de fraze ordonate n paragrafe, seciuni sau capitole. Exist ns i texte alctuite dintr-o singur propoziie, cum ar fi ghicitorile, proverbele; pe de alt parte, chiar tipologia prezint, prin definiie, o delimitare sau o segmentare, cci n unitatea textual fragmentele descriptive se izoleaz automat de cele narative. Conform anumitor critici i restricii formulate privitor la criteriul coeziunii, acesta se dovedete adesea a avea o natur semantic i nu pur sintactic, ntruct nu se situeaz aproape niciodat n afara referirii la sensul unitii. Din punct de vedere semantic, unitatea textului este asigurat de coerena sa, condiie care rezum relaiile semantice dintre componentele unui text. Dei aspectele semantice ale teoriei textului au fost mai puin rezolvate dect cele sintactice, se contureaz dou condiii fundamentale pentru ca o secven s fie considerat text:

1. propoziiile care o formeaz trebuie s fie co-refereniale, adic, s desemneze aceeai realitate referenial.

2. sensul global al textului s nu fie neles ca o sum a semnificaiilor unitilor constituente, ntruct acesta aduce ntotdeauna un supliment de semnificaie i natura acestui plus semantic nu poate fi satisfctor formalizat.

Combinnd criteriul sintactic i semantic se constat c n interiorul textului exist:

a) O ordine temporal care prezint succesiunea morfologic a timpurilor verbale, dup o logic inductiv-deductiv determinat de sensurile gramaticale ale timpurilor verbale.

b) O ordine logic care privete sensul secvenei, raporturile cauzale, conclusive, etc.

c) O ordine spaial, ordinea liniar a propoziiilor. Aranjarea spaial e mai puin evident n limbajul standard, dar e specific poeziei i se afl n legtur cu codul prozodic care determin gruparea propoziiilor n versuri/strofe sau n figuri sintactice.

Din punct de vedere pragmatic, se are n vedere funcia textului ntr-o situaie specific cnd textul este vzut ca un text n aciune. n aceast viziune, textul a fost definit ca o unitate de limbaj n uz, accentundu-se astfel funcia sa de actualizare a enunului. Textul este privit ca un enun n interiorul unui context comunicativ, realizat ca form oral sau scris i constituit dintr-un cuvnt sau o secven mult mai ampl de uniti.

Punctul de plecare pentru aceast teorie este situaia pragmatic n care se utilizeaz textele. Acestea sunt construcii lingvistice destinate s acopere sau s suplineasc natura tranzitorie a comunicrii directe.

Lingvistica textului aflat la un moment de nceput al dezvoltrii sale, a folosit termenul text restrictiv, adic, relativ la o clas particular de structuri lingvistice, respectiv, secvene coerente i coezive orale i scrise. Dar, excluznd altele, de exemplu conversaia, termenul text trebuie rezervat pentru enunurile monologice orale, n care nu se schimb vorbitorul, de exemplu discursul sau povestirea, i pentru enunurile scrise sau tiprite n totalitate. Se recomanda ca folosirea termenului text s fie restrns la construcii lingvistice, excluzndu-se referirea la produse audio-vizuale ca filmele sau benzile desenate sau produse ale altor arte: muzica, artele plastice.Textualitatea este proprietatea inerent a textului. Ea nsumeaz un ansamblu de caracteristici formale, adic: sintactice, semantice i pragmatice, care fac ca o configuraie de uniti lingvistice s constituie un text. Studiile de teorie i gramatic a textului au formulat cteva standarde ale textualitii pe care le situeaz la baza actualizrii i funcionrii textelor: coeziunea, coerena,intenionalitatea, acceptabilitatea, situaionalitatea, intertextualitatea, informativitatea.

1. Coeziunea n teoria textului, coeziunea se definete ca ansamblul de trsturi care asigur unitatea sintactic a textului, marcnd legtura n secvena de uniti lingvistice (propoziii/fraze). Sensul coeziunii include formarea gramatical a frazelor, propoziiilor i caracteristici precum recurena i paralelismul, co-referena, elipsa, jonciunea, pro-formele, articolul.2. Coerena constituie o component esenial n definirea textului. Este un ansamblu de trsturi care asigur unitatea semantic a unui set de propoziii/fraze, astfel nct acestea s formeze un tot unitar din punct de vedere al semnificaiei. Sensul coerenei include relaiile logice dintre unitatea textului, cauzalitatea, gruparea termenilor pe clase, relaii spaio-temporale.

3. Intenionalitatea atitudinea emitorului, a celui ce produce textul n funcie de care o configuraie dat a limbajului este realizat ca text coeziv i coerent. Conform acestui principiu, textul este un instrument n urmrirea unui plan utilizat pentru atingerea unui scop.

4. Acceptabilitatea are n vedere atitudinea receptrii textului care confirm faptul c o anumit configuraie lingvistic este acceptat ca text dotat cu coeziune i coeren. Ca i intenionalitatea, acceptabilitatea are grade diferite de toleran n admiterea sau identificarea unui text, n cazul n care contextul produce tulburri ale nelegerii sau n care receptorul nu identific scopul emitorului productor de text.

5. Situaionalitatea subsumeaz factorii care fac un text relevant pentru o anumit situaie att n comunicarea indirect, despre elemente observabile, ct i ca mediator n citirea unei cri literare vechi despre evenimente care au avut loc ntr-o lume alternativ; de exemplu, receptarea evenimentelor sau a situaiilor din Iliada i Odiseea.

6. Intertextualitatea relaiile existente ntre un text i alte texte din experiena anterioar.

7. Informativitatea standardul care determin faptul c textul trebuie s transmit o anumit cantitate de informaii, n funcie de numrul determinrilor posibile.

2. DISCURSUL n limbajul curent, utilizm termenul de discurs atunci cnd este vorba de enunuri solemne, sau n mod peiorativ, cnd este vorba de cuvinte fr efect. Termenul poate desemna, de asemenea, orice utilizare restrns a limbii.

Exemple: discursul politic, discursul tinerilor, etc.

n cazul acestei utilizri, termenul este ambiguu pentru c el poate desemna att sistemul care permite producerea unui ansamblu de texte ct i ansamblul nsui. Exemplu: discursul comunist reprezint att totalitatea textelor produse de comuniti, ct i sistemul care permite producerea lor i a altor texte calificate drept comuniste.

n prezent, termenul de discurs este foarte utilizat de tiinele limbajului. El este folosit att la singular ct i la plural, n funcie de referirea la activitatea verbal n general, sau la fiecare eveniment de vorbire n parte. Noiunea de discurs este att de utilizat pentru c ea reprezint simptomul unei modificri a modului nostru de a concepe limbajul. Aceast modificare rezult, la rndul ei, din influena diverselor curente din tiinele umane, grupate adesea sub eticheta pragmaticii. Reprezentnd mai mult dect o doctrin, pragmatica constituie un anumit mod de a concepe comunicarea verbal. Trsturile principale ale discursului:

Discursul este o organizare care depete nivelul frazei. Aceasta nu nseamn c orice discurs se manifest prin niruiri de cuvinte care sunt n mod necesar de inut superioar frazei, ci c el mobilizeaz structuri aparinnd unui alt ordin dect cel al frazei. Exemplu: un proverb sau o interdicie cum ar fi Fumatul interzis sunt discursuri. Ele formeaz o unitate complex, chiar dac nu sunt constituite dect dintr-o singur fraz. Discursurile, n calitate de uniti transfrastice, sunt supuse regulilor de organizare n vigoare, ntr-un grup social determinat. Este vorba de o regul care guverneaz o naraiune, un dialog, o argumentare, reguli care se refer la planul textului, la lungimea lui.

Discursul este orientat, nu numai pentru c este conceput n funcie de locutor, ci i pentru c se desfoar n timp ntr-un mod linear. Este adevrat c discursul se construiete n funcie de un sfrit i este presupus a se ndrepta ntr-o anumit direcie, ns el poate devia pe parcurs (ex.: digresiunile), poate reveni la direcia iniial sau i poate schimba direcia, etc. Linearitatea sa se manifest adesea printr-un joc de anticipri (vom vedea c...., vom reveni la aceasta...) sau de reveniri n urm (ar fi trebuit s v spun....). Toate acestea constituie o adevrat ghidare a vorbirii de ctre locutor. De asemenea, n text pot aprea i comentariile locutorului asupra propriei vorbiri:

Exemplu: X se gsete, dac putem s spunem aa, ntr-o mizerie extrem.

Aceast dezvoltare linear se desfoar n condiii diferite i depinde de existena unui singur enuniator, care controleaz enunul de la nceput pn la sfrit (enunul monologal), sau de nscriere a enuniatorului ntr-o interaciune n care poate fi ntrerupt sau deviat n orice moment de ctre interlocutor (enunul dialogal). Discursul este o form de aciune; a vorbi este o form de a aciona asupra celuilalt, i nu numai de a reprezenta lumea. Problematica actelor de limbaj a nceput s fie dezvoltat n anii 60 i a artat c orice enunare constituie un act care vizeaz s modifice o situaie (ex.: a promite, a sugera, a afirma, a ntreba etc.). La un nivel superior, aceste acte elementare se integreaz n discursuri aparinnd unui gen determinat care vizeaz s produc o modificare asupra destinatarilor.

Exemple: o brour publicitar, o consultaie medical, tirile televizate.

Discursul este interactiv activitatea verbal este de fapt o interactivitate care implic doi parteneri deci cuplul eu-tu al schimbului verbal. Manifestarea cea mai evident a interactivitii este interaciunea oral, conversaia, n care cei doi locutori i coordoneaz enunrile i se enun n funcie de atitudinea partenerului, iar efectul este perceput imediat; ns nu trebuie confundat interactivitatea fundamental a discursului cu interaciunea oral. Conversaia nu este considerat ca un discurs prin excelen, ci numai unul din modurile de manifestare, chiar dac cel mai important, al interactivitii discursului.

Discursul este contextualizat. De fapt, nu exist dect discurs contextualizat. Este cunoscut faptul c enunului nu i se poate atribui un sens n afara unui context i c acelai enun n dou locuri distincte reprezint de fapt dou discursuri distincte. Mai mult, discursul contribuie la definirea contextului su, pe care l poate modifica n cursul enunrii.

Discursul este asumat de un subiect. Nu putem vorbi despre discurs dect dac este raportat la un subiect, un eu care indic n special cine este responsabil de ceea ce se spune, sau, n calitatea sa de enuniator, poate s-i moduleze gradul de responsabilitate, sau s atribuie responsabilitatea altcuiva (ex.: dup spusele lui...), sau chiar s comenteze propriile sale vorbe, sau chiar s arate co-enuniatorului (destinatarului) c se preface numai c i-l asum (enunuri ironice).

Discursul este condus de norme activitatea verbal se nscrie ntr-o vast instituie a vorbirii. Ca orice alt comportament, ea se conduce dup nite norme. Fiecare act de limbaj implic el nsui nite norme particulare. Discursul este inclus ntr-un interdiscurs. Discursul nu capt sens dect in interiorul unui univers format din alte discursuri, printre care el trebuie s-i croiasc drum. Pentru a interpreta cel mai mic enun, trebuie ca el s fie pus n relaie cu tot felul de alte discursuri pe care le comentm, le parodiem sau le citm. Fiecare gen discursiv are propriul su mod de a administra multitudinea de relaii interdiscursive. De exemplu, un manual de filosofie nu citeaz n acelai fel i aceleai surse ca un animator de vnzri promoionale. Simplul fapt de a include un discurs ntr-un gen (conferin, telejurnal), nseamn a-l pune n relaie cu un ansamblu infinit de discursuri aparinnd aceluiai gen.

n sens larg, discursul definete o secven continu de propoziii sau fraze, structurat i coerent. Termenul desemneaz generic cele mai diverse forme de utilizare a limbajului: scrise i orale, dialogice i monologice. O tipologie a discursului se poate realiza n funcie de diferite criterii:

a) Dup caracterul enunrii se distinge ntre discurs centrat asupra emitorului i discurs adaptat la destinatar.

b) Discursul autonom n raport cu situaia de comunicare (discursul tiinific) i discursul dependent de situaie (conversaia).

c) Discursul srac n indicaii asupra enunrii i discursul care se refer continuu la enunare. n sens restrns, termenul de discurs este n relaie de complementaritate cu termenul text. Aceast relaie este ns neleas diferit:

discursul nglobeaz numai formele vorbite i / sau dialogice ale limbii pe cnd textul este domeniul formelor scrise i / sau vorbite, monologice. n plus, discursul este definit ca o unitate de nivel transfrastic, pe cnd textul poate fi constituit i dintr-o singur unitate sintactico-semantic, fr ca aceasta s aib obligatoriu structura unei propoziii:

Exemple: Intrare, Ieire, Sfrit.

discursul este actualizarea textului. Dac textul este o secven structurat de expresii lingvistice, discursul este un eveniment comunicativ manifestat printr-un comportament lingvistic. Este relativ frecvent i folosirea alternativ ca sinonime a termenilor text i discurs. CAP. II. PLANURILE (PERSPECTIVELE) DE REFERIN ALE TEXTULUIPentru familiarizarea cu reperele de analiz n funcie de dimensiunile diferite ale textului, prezentm perspectivele propuse de H. Plett n cunoscutul su volum tiina textului i analiza de text:Ca semn lingvistic, textul exist pe trei planuri de referin:

Relaiile semn-semn (perspectiva sintactic)

Relaiile semn-interpret (perspectiva pragmatic)

Relaiile semn-obiect (perspectiva semantic)

Aceste planuri sunt singurele posibile astfel nct o semioz complet a textului este reprezentat de sintactica textului, pragmatica textului i semantica textului. Fiecare din aceste dimensiuni semiotice constituie un alt obiect de studiu text. Sintactica textului l prezint ca obiect formal-structural, pragmatica textului ca obiect comunicativ, semantica textului ca obiect purttor de sens. n consecin, nici una din cele trei dimensiuni nu cuprinde toate aspectele textualitii adic, toate caracteristicile posibile de constituire a textului. Fiecare din aceste dimensionri ale textului expliciteaz numai un anumit aspect relevant al acestuia. Totodat, o izolare total a uneia dintre dimensionrile textului se dovedete imposibil. O sintactic izolat renun la realitatea semnului i la cel ce l utilizeaz, deci la semnificaia comunicativ a textului. O perspectiv numai pragmatic neglijeaz, de asemenea, combinarea elementelor textuale i coninutul lor denotativ, iar unei perspective semantice izolate i lipsete relaia structural a semnului i includerea lui comunicativ n situaii concrete de transmitere a textului. De aceea, ntr-o analiz de text, dimensiunea semiotic aleas trebuie privit doar ca factor de relevan dominant. Celelalte dimensiuni sunt mereu prezente ca subdominante, mai mult sau mai puin restrnse, fr a putea fi excluse total. Aadar, cele trei ramuri ale disciplinei reprezint perspective ireductibile i echivalente care corespund celor trei dimensiuni obiective ale procesului semnalizat. Sintactica, pragmatica i semantica textului sunt dimensiuni ale unei semiotici a textului sau ale unei tiine a textului integratoare, pentru c valorific toate posibilitile dimensionrii textului. Obiectivul ei primordial este textualitatea, adic condiia constituirii textului ca unitate. Abia n al doilea rnd ea se ocup cu textele izolate i cu apartenena lor la grupuri de text, deoarece aceste forme de manifestare sunt deductibile prin faptul c au textualitate.

A) DIMENSIUNEA SINTACTIC A TEXTULUI n sens semiotic, sintactic nseamn conexiunea semnelor cu alte semne. Aceast legtur nu se face la ntmplare, ci respect anumite reguli. Din puncte de vedere sintactic, un text este format dintr-o niruire ordonat de semne lingvistice. Se efectueaz o reducie pragmatic a semnului lingvistic. n acest caz, vorbitorul i auditorul sunt eliminai din obiectul analizei tiinifice ca fiind factori subiectivi. Pe de alt parte, este redus i latura semantic a semnului lingvistic, adic coninutul su de real i veridic este neglijat. Cea care domin este semantica intrastructural. La rezolvarea problemei constituirii sintactice a textelor contribuie substanial definirea extensiunii, a delimitrii i a coerenei. a) Extensiunea sintactic a textului problema extensiunii se refer la modul de a se comporta al semnului lingvistic text fa de alte semne lingvistice. Dup cum se tie, semnele lingvistice sunt sistematizate ca foneme (semnul sunet), morfeme (semnul cuvnt) i sintagme (semnul propoziie). Cu excepia fonemului, ele reprezint uniti structurale care rezult din combinarea unor uniti mai mici, adic, morfemul din combinarea de foneme, sintagma din combinarea de morfeme. Fonemul, morfemul i sintagma pot fi deci localizate la nivele lingvistice diferite care se cldesc unul pe cellalt, deci, vom vorbi despre nivel fonologic, nivel morfologic, i nivel sintactic. Fiecare nivel combinatoriu conine deci uniti lingvistice de mrimi diferite. Cea mai mic unitate lingvistic structural este fonemul, iar cea mai mare este propoziia. Concluzia care se impune ar fi aceea c textul ar fi o form deosebit a combinaiilor ntre semne deasupra nivelului sintactic. Aadar, putem vorbi i de un al patrulea nivel, cel textologic. Din perspectiva sintacticii semiotice, condiia minimal pentru constituirea unitii lingvistice text este simpla combinare a dou propoziii. Orice unitate mai mic dect att, este un text incomplet, respectiv, o unitate lingvistic ce poate fi considerat sub aspect sintactic, morfologic sau fonologic. Depirea acestei norme este posibil ns n mod nelimitat.

Fiecare text conine ca baz de constituire sintactic o extensie minimal de dou propoziii corelate ntre ele. O extensie minimal nu este impus. Textul este un macrosemn la care se raporteaz toate celelalte semne lingvistice ca pri de semn. Perspectiva o putem alege de la semnul lingvistic cel mai mic spre text sau invers. b) Delimitarea sintactic a textului. n privina delimitrii, se poate pune ntrebarea dac exist din perspectiva sintactic adic a combinrii semnelor, semnale care s marcheze nceputul i, respectiv, sfritul textului. Rspunsul este negativ, cci, fiecare text poate, n principiu, s fie mrit la infinit, prin adugare la nceputul sau sfritul lui a unui numr nelimitat de semne pariale. Textul emic este un text care este determinat intern prin lipsa unor semne la nceputul sau sfritul lui care s fac trimitere la cele spuse mai nainte sau mai apoi.

Textul etic cnd exist caracteristici de delimitare transcendente textului;

Exemplu: titluri sau semnale postpuse : SFRIT,

iar la texte formulate oral, pauze sau situaii deictice. Dac aceste semne lipsesc, se vorbete de un text emic. Dac aceste semne sunt ns saturate n text, atunci este vorba de un text etic. c) Coerena sintactic a textului. Cel de-al treilea moment i totodat decisiv pentru o definire sintactic a textualitii, se refer la coerena elementelor textului, la ceea ce le ine laolalt. Ceea ce a fost recunoscut n domeniul morfemului i al propoziiei, este valabil i pentru text. Combinarea de semne pariale din care este constituit el nu este supus unui procedeu de nsumare arbitrar, ci unor reguli combinatorii precise. n 1968, H. Isenberg, a ntocmit o list provizorie cu elemente ale coerenei. n aceast list regsim: elemente anaforice, selecii ale articolului, ordinea prilor de propoziie (topica), pronominalizarea, pro-adverbialele, poziia accentelor principale n propoziie, intonaia, emfaza, contrastul, relaii cauzale ntre propoziii niruite fr conjuncii, alternana. Dificultatea provine din faptul c lingvitii denumesc adesea diferit lucruri identice. Astfel, se suprapun termeni ca anafor i pro-forme sau substituent i thema, ei desemnnd acele semne n text care se refer la informaii premergtoare n text. Fa de acestea, expresii ca substitueni, kataphora, i rhema se folosesc n legtur cu semne lingvistice care se raporteaz la textul posterior. Substituendum i substituens, thema i rhema, se condiioneaz reciprc. Fenomenele gramatico-textuale desemnate de aceti termeni i de alii asemntori, asigur textualizarea propoziiilor. O anaphor de exemplu, are funcia de a relua ceva deja exprimat anterior. Privit din punct de vedere sintactico-semiotic, ea nu are autonomie textual, ci depinde de elemente semiotice ale textului precedent ei, elemente pe care le nlocuiete. Printre elementele textuale anaphorice, se afl n general pronumele (personal, demonstrativ).

Ali cercettori privesc pronumele numai ca pe o categorie i l situeaz printre pro-forme. Astfel, ei deosebesc pro-nume, pro-adverbe i pro-adjective i nlocuitori de propoziie. Printre pro-nume ei enumer, de exemplu: pronumele personal, demonstrativ, relativ; ca pro-adverbe, ei privesc cuvinte ca: aa, aici, acolo, atunci, de aceea; ca pro-verbe: a face; ca pro-adjectice: aa i, n felul; ca nlocuitor de propoziie, sintagme: aceasta, de aceea. Un alt nume pentru aceste elemente este acela de conectori.

n legtur cu pro-formele, unii autori afirm c pronumele are un inventar de caracteristici semantice foarte redus i c sarcina de a completa determinarea insuficient a elementelor textuale anaphorice i revine contextului. i articolul poate servi drept anaphor, i respectiv, catafor. S-a constatat c, articolul hotrt ne trimite la o informaie anterioar n text, iar cel nehotrt la una posterioar. ns, nu toate articolele hotrte dintr-un text sunt relevante pentru gramatica textului.

Dintre factorii de coeren, cei mai cunoscui sunt: tema i rema. Tema desemneaz obiectul la care se refer un enun, iar rema desemneaz coninutul informaional al enunului textual. Tema, care poart articol hotrt, comunic un lucru cunoscut. Rema ns, nsoit de articol nehotrt, mijlocete de obicei informaia nou. Ambele noiuni se suprapun aproximativ celor discutate despre anaphor / substitut i cataphor / substituent. Dane inteniona astfel s rspund la ntrebarea cum pot fi constatate structuri de text cu ajutorul acestor concepte. n acest scop, el stabilete tema ca mrime referenial n aa fel, nct orice text i prile sale poate fi privit ca o succesiune de teme; pornind de la aceast definiie, el postuleaz patru tipuri de progresie tematic: 1. Progresie linear simpl n acest caz rema ntiului enun devine tema celui de al doilea.

2. Progresie cu o tem constant o niruire de enunuri conine mereu aceeai tem creia i se coreleaz n fiecare enun cte o rem nou.

3. Progresie cu teme derivate exist o hipertem din care sunt derivate teme pariale.

4. Dezvoltarea unei reme divizate exist explicit, sau implicit, o tem dubl a crei dou sau mai multe componente formeaz puncte de plecare pentru dou sau mai multe progresii pariale independente. ncercarea lui Dane merit atenie pentru c ea conine un nceput de determinare semiotico-sintactic a categoriei de text. Perspectiva semiotic a sintacticii cere pentru constituirea unui text coeren ntre elementele ce-l condiioneaz. Aceasta este asigurat intratextual prin prezena explicit sau implicit a unor elemente de legtur care ndeplinesc rolul de a ne trimite la cele spuse anterior sau posterior n text; astfel de elemente de legtur se numesc: anafor, substitut, them, articol hotrt, pro-forme, pe de o parte, iar pe de alt parte: cataphor, substituent, rem, articol nehotrt. Ele fac ca textualitatea s nsemne mai mult dect o simpl nsumare a unor clase de semne subordonate. Felul, ntinderea i distribuia factorilor de coeren sunt aspecte ale structurii care constituie premise pentru formarea categoriei de text. B) DIMENSIUNEA PRAGMATIC A TEXTULUI Din perspectiva pragmaticii, textul ne apare ca instrument de legtur ntre emitor i receptor. Fiecare act comunicativ se compune dintr-o multitudine de factori determinani: emitor, receptor, etc.; dar emitorul i receptorul ocup o poziie determinant ntre factorii comunicativi, dat fiind c abia prin prezena lor devine posibil comunicarea. n felul acesta iau natere producerea i receptarea textului. Ambele sunt schimbtoare ntr-un grad nalt. Cauza acestui fapt trebuie vzut n condiionarea istoric a receptivitii i productivitii receptorilor, respectiv, emitorilor umani. Spre deosebire de cei artificiali, nici un act de receptare a textului nu este identic cu altul (ci cititori attea lecturi).

Rspunztoare de acest lucru sunt premisele comunicrii, cnd externe, cnd interne. Dintre cele externe, fac parte spaiul, timpul i situaia actului de comunicare; dintre cele interne, factorii biologici, psihologici i sociologici ai receptorului, respectiv, emitorului. Luate mpreun, ele formeaz o reea foarte complex de factori determinani care condiioneaz fiecare act al receptrii, respectiv, crerii de texte. Aadar, noiunea pragmatic de text nu este static. Caracteristica ei constant este mai degrab dinamica procesual; consecina: ci receptori attea texte.

Fiecare norm a textualitii este o norm individual. Aceasta nseamn c, pentru receptor, textul nu este niciodat acelai ca pentru cel care l-a produs i invers, cci ambii aduc n actul de comunicare premise diferite. Aadar, dac un text are un singur emitor-productor i un singur receptor, atunci, din perspectiva pragmatic, exist dou texte i anume: acel text care este conceput ntr-un anume fel i acel text neles ntr-un anume fel. Aceeai constatare rmne valabil i pentru cazul n care doi sau mai muli cititori sau auditori iau contact simultan sau n momente diferite cu acelai text. La fel se ntmpl cnd autorul i receptorul unui text sunt una i aceeai persoan, deoarece factorul- timp, prezent n momentul concepiei i n cel al receptrii textului, determin o diferen comunicativ.

Aceasta nseamn c, din perspectiv pragmatic, nu poate fi niciodat complet ncheiat un anume fel de a fi al textului. Mai mult, textul ca fenomen text este potenial deschis permanent unor noi concretizri. a) Extensiunea pragmatic a textului

Se consider ca norm a textualitii pragmatice ceea ce este recunoscut de ctre o societate ca fiind constitutiv pentru text ntr-un anume loc, la un anume moment, ntr-o anumit situaie. n virtutea acestei norme pragmatice (n care norma individual se suprapune peste cea social), sunt acceptate astzi ca texte, pe lng cele tradiionale, urmtoarele categorii: tirea de la radio, reeta, reclama, articolul de fond, referatul, reportajul de fotbal, biografia. Aceast norm pragmatic este condiionat istoric. De exemplu, diverse categorii de text considerate astzi astfel, erau necunoscute cu secole, ori chiar 1000 de ani n urm, n timp ce altele, epopeea eroic, formula magic, etc., schimbndu-i funcia cultural sau pierzndu-i-o, au disprut. Rezult astfel c norma textualitii pragmatice este supus schimbrii permanente, schimbarea putnd fi mai lent sau mai spectaculoas.

Extensiunea pragmatic a textului are alte coordonate dect simpla conexiune sintactic ntre semne. Deoarece textul este o unitate funcional-comunicativ, ntinderea lui pragmatic nu mai este supus unei norme cantitative minimale, ci numai scopului de comunicare. i un simplu fonem, (O!), sau un singur morfem (Afara!), sau o singur propoziie (Vremea este frumoas.) pot avea statut de text, dat fiind c ele satisfac condiia funcional-comunicativ numit i strategic. Astfel, pentru o categorie anume de receptori, ntr-un anume timp, ntr-o anume situaie, aceste texte comunic ceva. De exemplu:

O! exteriorizare

Afara! porunc

Vremea este frumoas. o constatare

Aceste strategii de comunicare au fost studiate, descrise i nmulite de-a lungul timpului de cercettori preocupai de acest aspect. n cadrul filozofiei limbajului, J.L. Austin a formulat o binecunoscut teorie a actelor limbajului, pornind de la identificarea clasei verbelor performative i de la distincia existent ntre enunurile constatative caracterizate prin valoare de adevr. De exemplu, dac comparm urmtoarele enunuri :

a) Alerg.

b) M scuz.

Ne punem ntrebarea ce raporturi exist ntre enunul a) i faptul de a alerga sau ntre enunul b) i faptul de a se scuza.

n primul caz faptul c alerg este independent de enunarea mea. n cazul b). din contra, faptul c m scuz depinde direct de enunarea mea din b). Aadar, distincia constatativ/performativ se reduce n ultim instan la distincia dintre a zice i a face. n structura oricrui act de vorbire Austin distinge trei tipuri de acte componente:

1. Acte locuionare2. Acte ilocuionare3. Acte perlocuionare

Astfel, rostind un anume enun, vorbitorul emite anumite combinaii de sunete, organizate sub forma unor secvene de structuri morfosintactice, care transmit anumite semnificaii lexicale i gramaticale (act locuionar). Dar, n acelai timp exprim o anumit intenie comunicativ (act ilocuionar) i urmrete realizarea unui anumit efect asupra interlocutorului (act perlocuionar). Componenta locuionar constituie obiectul de studiu al gramaticii, cea perlocuionar este exterioar enunului propriu-zis i intr n sfera pragmaticii i a teoriei aciunii. Valoarea perlocuionar depinde direct de cea ilocuionar cu care a i fost identificat conceptul de act de vorbire. De exemplu, rostind secvena lingvistic nchide fereastra , un vorbitor solicit interlocutorului s efectueze o anumit aciune, urmrind i s-l determine s-i ndeplineasc solicitarea. Enunul este unul de tip porunc (exclamativ-imperativ) sau (act performativ exercitiv direct dup Austin). Acelai mesaj poate fi formulat altfel: nchide, te rog, fereastra. act ilocutoriu performativ exercitiv de tip rugminte. Sau : Ai putea nchide, te rog, fereastra? act ilocutoriu performativ exercitiv interogativ, rugminte indirect. Austin delimiteaz diferite valori ilocuionare: a). Clasa verdictelor n principal, n actele juridice, corespund unor verbe ca: a achita, a condamna, a pronuna, a decreta, a clasa, a evalua, etc.

b). Clasa exercitivelor corespund unei alte forme de judecat, aceea care se efectueaz asupra a ceea ce ar trebui fcut mai degrab dect asupra a ceea ce exist : a destitui, a comanda, a ordona, a lsa motenire, a ierta, etc.

c). Clasa promisivelor oblig locutorul s adopte o anume atitudine sau s efectueze o anumit aciune: a promite, a face legmnt, a garanta, a paria, a jura c, etc.

d). Clasa comportativelor implic o atitudine sau o reacie fa de conduita sau de situaia celorlali: a se scuza, a mulumi, a comptimi, a brava, a critica, etc.

e). Clasa expozitivelor utilizate n actele de expunere: a afirma, a nega, a postula, a remarca, etc.

Dintre numeroasele clasificri propuse pentru actele ilocuionare este preferat ns cea a lui J.R.Searle:

1. Acte reprezentative acte ce exprim angajarea emitorului fa de adevrul propoziiilor asertate.Exemplu: E frumos afar.

2. Acte directive acte ce exprim ncercarea emitorului de a determina pe receptor s fac o anumit aciune.Exemplu: Deschide fereastra.3. Acte comisive exprim angajarea emittorului de a efectua o anumit aciune.Exemplu: O s-i aduc mine cartea.

4. Acte expresive acte ce exprim o anumit stare psihic sau o atitudine determinat de o proprietate sau o aciune a emitorului sau a receptorului.Exemplu: i mulumesc pentru flori.

5. Declaraive acte prin intermediul crora se realizeaz o anumit stare de fapt i a cror performare reclam un anumit cadru instituional.

Exemplu: V declar cstorii.

Este evident c fora ilocuionar a unui text depinde de contextul (adic situaia de enunare sau situaia comunicativ), n care este performat. Pe de alt parte, este la fel de evident c textele sunt polifuncionale din punct de vedere pragmatic, dei o anumit strategie (un anumit rol ilocutiv) predomin.

n concluzie, extensiunea pragmatic a textului are ca unitate de msur unitatea funcional de comunicare. Aceasta ia natere prin dominarea unei strategii textuale sau a unui rol ilocutiv. De exemplu: verdict, anun etc. Celelalte roluri sunt subordonate funcionalitii acesteia. n totalitatea lor, rolurile ilocutive formeaz o gramatic a aciunilor lingvistice care se suprapune peste gramatica enunurilor lingvistice. b) Delimitarea pragmatic a textului

Poziia pragmatic se poate rezuma astfel: un text ncepe sau se ncheie atunci cnd emitorul i/sau receptorul l declar ca nceput sau ncheiat. Limitele textului sunt marcate aadar printr-o ntrerupere dubl a comunicrii; problema care se ridic este unde trebuie s intervin o astfel de ntrerupere. De regul, cercetarea se mulumete cu indicaia c avem la dispoziie o multitudine de semnale tradiionale (semne megapragmatice) cum ar fi:

1. Semnale la/de nceput : incipit, o formul de salut: Stimate domnule X, titlul. 2. Semnale de final : sfrit, amin, cu stim, etc.

Asemenea caracteristici de delimitare au caracter de topi, adic s-au ncetenit prin convenie. Tot un obicei pragmatic este i atunci cnd textele orale sunt limitate la ambele capete prin pauze mai mari n vorbire, iar textele scrise prin spaii mari, libere ntre rnduri. De fiecare dat se semnalizeaz astfel nceputul i, respectiv, sfritul comunicrii. Problema delimitrii textului se clarific dac este pus n legtur cu noiunea de unitate funcional comunicativ. Conform acesteia, sarcina de a delimita textul nu este ndeplinit de simplul fapt al nceperii exprimrii lingvistice. Delimitarea este realizat numai cnd exist un scop comunicativ bine conturat. Ori, asta nu se ntmpl cu necesitate la orice ntrerupere a vorbirii sau la orice schimbare de vorbitor.

Conveniile de semnalizare sunt adesea legate de categoria de text. Astfel, un text care ncepe cu o formul de adresare i se ncheie cu una de salut poart trstura unitii funcionale numit scrisoare. De exemplu:

- o poant i o moral sunt indicii c s-a ncheiat scopul comunicativ al unei glume, respectiv, fabule.

- ridicarea cortinei, iluminarea scenei i prologul ca semne c va urma o unitate comunicativ dramatic de o ntindere limitat.

Exemplul dramei ne mai dezvluie nc o trstur pragmatic a textelor. Textele posed, n afar de limite externe, i limite interne; de exemplu: n teatru, mprirea n acte i scene. Astfel de delimitri interne secioneaz textul n uniti comunicative pariale care se cldesc ierarhic una peste alta. Ele sunt conturate n funcie de diversele categorii de text, astfel c nu pot fi schimbate oricnd i oricum.

Exemplu : structurarea n acte i scene care nu poate fi transpus asupra capitolelor, subcapitolelor i alineatelor din roman, cu excepia cazului cnd avem de-a face cu o form dramatic de roman.

Nici unitile strofice din liric nu pot fi schimbate oricnd cu uzanele delimitatoare dramatice sau epice. Motivul acestor diferene trebuie vzut acolo unde fiecare specie de text reprezint o unitate comunicativ specific cu un potenial specific de roluri ilocutive.

O delimitare pragmatic a textului se produce printr-o ntrerupere dubl a comunicrii. Aceasta poate fi marcat prin semnale metapragmatice la nceputul i la sfritul textului. Criteriul orientativ este ns unitatea funciei comunicative. Ca motivaie a constituirii textului, ea este totodat i condiie a posibilitii delimitrii ei externe i interne. Orice delimitare a textului este supus unor normri stricte, specifice speciilor de texte. c) Coerena pragmatic a textului

Din punct de vedere sintactic, textele se constituie cnd componentele lor sunt legate ntre ele pe baza unor reguli conexionale. n pragmatic, motivul primordial al constituirii textului nu l formeaz combinarea liniar a semnelor, ci actul textualiztii, respectiv, actul receptrii textului. Subiectul emitor sau receptor este cel care pune baza unitii i coeziunii textului. Aceast constatare este important pentru c exist texte crora cu greu li se pot atribui trsturi de coeren. Dar, de exemplu, poate fi suficient, pentru moment, faptul c autorul, din perspectiva lui comunicativ, a declarat aceste rnduri ca fiind text. Deci, ntre rndurile respective el vede o legtur. Se pune ntrebarea dac aceast legtur este prezent i pentru receptor. Dac receptorul se intercaleaz ca decodor n procesul comunicrii textuale, atunci el va completa lacunele n coeren din repertoriul su comunicativ. Prin urmare, el va crea liniaritatea complet a elementelor lingvistice i va fundamenta astfel o textualitate pragmatic. Spunnd pragmatic, spunem comunicativ, iar aceasta nseamn c structura de adncime poate fi schimbat n principiu dac, n actul de comunicare sunt aduse orizonturi ale experienei de via diferite. Este adevrat c exist o anumit limit a variabilitii. Aceasta este contextul lingvistic. Analiza deosebete dou tipuri de completri ale textului:

Primul tip se poate cldi pe implicaiile textului, avnd la baz contextul textual. Din contra, al doilea tip care face uz de contextul situativ se bazeaz pe aa-numitele presupoziii. n timp ce explicarea implicaiilor din text are loc n dimensiunea lor intra-lingvistic (sintactica textului), cea a presupoziiilor are loc n cadrul situaiilor comunicative i a datelor ei, adic emitor, receptor, cod, canal. Prin termenul presupoziie- denumim toate felurile de premise implicite, recunoscute, care sunt formulate de vorbitori cnd acetia efectueaz, sau vor s efectueze, un act comunicativ reuit din punct de vedere ilocutiv. Emitorul i receptorul trebuie s dispun de un potenial comun de presupoziii pentru ca un act comunicativ s poat reui. n caz contrar, intervine aa-numita diferen comunicativ; un caz exemplificativ ar fi conveniile ncheiate ntre state cu ornduiri sociale diferite.

Exist adesea pericolul ca astfel de acte s fie interpretate diferit, cci interpretnd, prile participante pot asocia diferitele noiuni (democraie, autodeterminare), cu premise ideologice diferite, care nu pot fi deduse nemijlocit din text. Explicaia lingvistic a acestui fenomen este aceea a unei polisemii ideologice i a unor divergene n receptare.

n general, despre importana comunicativ a presupoziiilor se poate spune: cu ct un text este mai dependent de presupoziii, cu att posibilitatea decodrii lor este mai mare. Presupoziiile au o importan deosebit pentru formarea textului n general i pentru coerena textului n special. Deoarece presupoziiile, ca de altfel ntregul act al comunicrii prin text, presupun cunotine despre realitatea extralingvistic, adic despre obiectul de referin, pragmatica textului nu ajunge prea departe fr semantica textului. Reciproca acestei relaii de condiionare este i ea valabil. Coerena pragmatic a textului depinde de persoana emitent sau receptoare, participant la comunicare; aceasta completeaz (substituie) pe baza unor cunotine anterioare (presupoziii) lacunele existente n text i creeaz astfel un text coerent. Aceast coeren pragmatic exist la nivelul unei structuri de adncime. Variabilitatea interpretrilor posibile creeaz coerene i texte diferite ntre ele. Noiunea pragmatic de coeren arat clar c textul este un fenomen procesual ce are etape evolutive diferite. C) DIMENSIUNEA SEMANTIC A TEXTULUIDin perspectiva semanticii, textul apare ca semn care ne indic un desemnat. n ceea ce privete desemnatul, textul (cu toate semnele) exercit o funcie de lociitor, ceea ce nseamn c prin prezena semnului apare i obiectul desemnat. Locul esenial al apariiei sale, ne d indicii asupra coninutului de adevr al unui text. Se disting ndeobte dou feluri de coninut: contiina i realitatea senzorial.

Ca fenomen al contiinei, semnul text are un sens designator (mental), iar ca fenomen al realitii din ecuaie, unul denotativ (empiric). Relaia dintre desemnat i denotat, i dintre acetia doi i semnificant, este greu de precizat. Depinde care model al cunoaterii i al realitii este pus la baza semiozei. Un model pozitivist al realitii va pune acord pe posibilitatea de a verifica senzorial un enun textual i nu va atribui nici un denotat acelui semn care nu ndeplinete aceast cerin, aruncndu-l n zona presupunerilor, al minciunii, al simplei literaturi. Dimpotriv, o concepie idealist asupra realitii refuz un astfel de obiectivism i declar contiina ca msur unic a realului. O a treia posibilitate este cea socio-comunicativ, n care punctul de referin al semnului text este determinat de normele comunicrii sociale; altfel spus, pragmatica semnului determin semantica lui. n relaie cu cele trei modele de coninut ale textului, s-au stabilit trei noiuni diferite despre adevr: una facticist, una logic i una comunicativ. Prima noiune despre adevr i fixeaz confirmarea celor enunare n obiectul desemnat, cea de-a doua n concludena argumentativ a irului de semne, cea de-a treia n situaia de comunicare. Acestei triade i corespunde o semioz tripl a textului: cea semantic (n sens restrns), cea sintactico-sematic i cea pragma-semantic.

Cea mai cuprinztoare este cea pragma-semantic, ea postulnd un sistem socio-comunicativ de norme refereniale sau, astfel spus, un model al realitii care este activat la fiecare transmitere de text. Nu este static, ci este capabil s evolueze. Acest fapt se observ, printre altele, i prin faptul c textele se nvechesc, adic pierd din realitate, pentru c modelul realitii pe care se bazeaz este schimbat de unul mai progresist, sau din situaia inversat: unele texte (de exemplu cele tiinifico-fantastice) au devenit azi mai pline de realitate dect la vremea conceperii lor. a) Extensiunea semantic a textului

Sub aspect semantic, extensiunea textului nu se stabilete dup o anumit unitate de lungime, ci este determinat de ctre unitatea obiectelor i situaiilor denotate. Aceasta nseamn c , de exemplu, notaia ieire scris pe o u este la fel de bine text ca i descrierea unui tablou sau un reportaj despre o expediie n Himalaia.

Acelai lucru se poate spune despre textele medicale, juridice, sociologice, pentru c unitatea ntinderii textului este asigurat de identitatea referentului (medical, juridic, sociologic...). Unitatea referenial a textului poate fi formulat ca un fel de tematic a textului. Tematica formeaz baza semantic a unui text sau a unei uniti textuale mai mari. Fiecare tem se descompune, la rndul ei, ntr-o serie de teme pariale, facultative.

Din perspectiva semanticii textului, avem de-a face cu un text atunci cnd el expliciteaz o tem, respectiv o ierarhie de teme i subteme compatibile (adic cele care se acord sub aspectul anumitor trsturi refereniale). Uneori tema i titlul unui text sunt identice n formulare, dar asta nu n mod obligatoriu, cci titlurile pot fi i nerelevante pentru tematica textului. Toate afirmaiile concrete ale textului trebuie s poat fi considerate ca deduse/derivate din tema textului. n felul acesta, un text poate fi analizat ca o arborificaie de explicaii deductive; vrful arborelui este tema, baza enunul. Un text se ntinde pn acolo unde o tem se potrivete cu enunurile concrete. De asemenea, subtextul acoper doar domeniul de valabilitate al unei subteme. Concluzie: extensiunea semantic a textului se definete dup unitatea referenial a elementelor lingvistice. Acestea sunt subsumate unei teme a textului i, eventual, mai multor subteme facultative. Tema i subtemele formeaz baza constituirii textelor i subtextelor. Realizarea lor are loc prin expansiunea semantic, adic printr-o derivare concret a temei. b) Delimitarea semantic a textului

Din punct de vedere semantic, un text este limitat de unitatea referinei tematice. Aceasta nseamn c odat cu schimbarea temei are loc i o schimbare de text. O astfel de situaie apare cnd cea de-a doua tem nu este legat de nici un moment semantic al primei teme. Mai exist i posibilitatea ca o tem s fie anunat nainte de nceperea textului, s apar abia la sfritul textului (de exemplu n morala final a unei fabule) sau s fie inclus ntr-o formul de tranziie (de exemplu: Am ncheiat aceast tem i ne orientm spre urmtoarea). Acestea sunt caracteristici delimitative, care au un statut metasemantic.

Concluzie: Delimitarea semantic a textului se orienteaz dup unitatea referinei tematice. Schimbarea temei nseamn deci schimbarea textului. O astfel de schimbare poate fi semnalat prin expresii metasemantice (titlu, alineate, formule de tranziie...). Limitele semantice ale textului pot dar nu trebuie neaprat s coincid cu cele de tip sintactic sau pragmatic. c) Coerena semantic a textului - se refer la compatibilitatea anumitor trsturi refereniale n niruirea de semne lingvistice (H. Plett,p. 113). n cazurile fr probleme, aceast identitate de referin este dat de repetarea unui anumit segment de text:(1) Socrate a fost profesorul lui Platon. Platon, la rndul sau, a fost profesorul lui Aristotel.Repetarea se refer aici la una i aceeai persoan. Dar, cnd intervin mai muli semnificani care denoteaz acelai obiect / situaie, problema devine mai complex: (2) Socrate a fost un atenian. Posteritatea tie despre el c a activat acolo toat viaa ca filozof. De soul Xantipei ns nici nu a luat not.Semnificanii care denoteaz acelai obiect sunt: Socrate, atenian, el, filozof, soul. ntre aceste segmente lingvistice (lexeme) exist, se pare, o concordan, altfel nu ar putea s apar unul n locul celuilalt denotnd aceeai persoana. Exista o mulime de trsturi semantice n comun acestor lexeme, care le asigur statutul coreferenial. Pronumele are gradul de generalitate cel mai mare: [+ singular], [+ masculin], trsturi comune tuturor lexemelor luate n consideraie, n timp ce numele propriu Socrate are gradul cel mai extins sub aspectul trsturilor semantice implicate, preia cu alte cuvinte, toate trsturile semantice ale lexemelor corefereniale cu el. De aici se poate deduce, sub aspectul semanticii refereniale, c numele propriu reprezint tema textului, din care deriv toate celelalte elemente corefereniale. Sub aspectul ns al secvenialitii ( distribuiei) textului, coerenta lui semantic are nevoie de reguli ale semanticii relaionale (semiotico-sintactice). Aceste reguli snt cu att mai necesare n situaia textelor ce prezint o coreferenialitate deficient:

(3) Erich i face reprouri lui August, August, la rndul lui, lui Erich. El pare ca vrea sa nceap o cearta.Nu se nelege la care dintre cele doua persoane enunate n text face referire pronumele el la Erich sau la August. n lipsa unor explicitri semantice din partea emitorului (prin introducerea unor substitui specificatori: cel din urma sau cel dinti, acesta sau acela), receptorul se vede obligat sa adauge textului presupoziiile sale dictate de cunoaterea situaiei de comunicare. Coerena semantic va depinde, aadar, de contextul comunicativ. Devine astfel, din nou, evident conjugarea dimensiunilor semantic si pragmatic.Concluzie: Coerena semantic a textului este condiionat de coreferina unitilor textuale (adic de referina denotativ identic). Coreferina poate fi descris cu ajutorul trsturilor semantice. Ea se extinde, de la caz la caz, de la identitatea total pn la cea parial, ba chiar la o similitudine minimal ntre mulimile de trsturi. Calitatea coerenei unui text va fi apreciat n concordan cu acestea. Dac e vorba de o coreferin implicit, atunci ea trebuie s devin clar partenerului comunicrii. Aceast activitate presupune din partea lui un model al realitii concrete, care reprezint variabila pragmatic a unui astfel de procedeu (Plett, p. 115).

CAP. III. CATEGORII SPECIFICE ALE ANALIZEI TEXTULUI1. Categorii ale limbii i categorii textuale

Solidaritile sintactice ntre unitile limbii au o inciden foarte limitat. ndat ce este depit limita frazei i se intr n domeniul transfrastic, apar alte sisteme de conexiuni, care nu corespund criteriilor sintactice, ci in de mrcile i instruciunile relaionale cu inciden pe o distan mai scurt sau mai lung. Aceste conexiuni textuale au dou proprieti eseniale:- Se bazeaz pe ocurena mrcilor instrucionale cu funcia convenional de a semnala destinatarului c o anumit unitate trebuie s fie neleas n cadrul relaiei pe care o ntreine cu o unitate sau alta ( Michel Charolles);- Sunt capabile s funcioneze pe distan lung i nu intr n scheme prestabilite, fapt care face ca discursul, spre deosebire de fraz, s fie o entitate cu structur deschis (id.)

Sarcina lingvisticii textuale este s defineasc marile categorii de mrci care permit stabilirea conexiunilor ce nchid sau deschid segmente textuale mai mult sau mai puin ntinse. Aceste mrci coincid doar parial cu categoriile morfo-sintactice definite n cadrul lingvisticii limbii. Cum coerena textului nu este rezultanta faptelor din domeniul gramaticii, domeniile textului i morfo-sintaxei snt diferite i destul de independente. Acest decalaj ntre categoriile gramaticii i cele ale lingvisticii textului se explic prin faptul c demersul tradiional al limbii este un demers frastic al gramaticalitii enunurilor, ca urmare categoriile sale se sprijin pe criterii morfo-sintactice. Ca urmare, lingvistica textului trebuie s elaboreze concepte specifice i s defineasc clasele de uniti intermediare ntre limb i text. Noile cercetri au subliniat importana, pentru lingvistica textual, a definirii claselor de uniti i a tipurilor de conexiuni proprii textului. Astfel, este evident c trebuie, de ex., s se fac distincie ntre conjunciile coordonatoare (dar, iar, ns, ci, sau, i, deci, ori, nici, cci) i clasele textuale de conectori. In momentul n care se trece de la o categorie la alta, cadrul se schimb, iar clasificrile se schimb i ele. Prin complexitatea funcionrii lor, conectorii joac un rol important la mai multe nivele ale textului, n timp ce organizatorii snt limitai numai la nivelul propoziiei i al perioadei. Acelai fenomen se ntmpl i n cazul clasei morfologice a pronumelui, de ndat ce trecem la nivelul textului. Pronumele de persoana a III-a (el/ei, ea/ele) trebuie s fie (re)clasate n domeniul relurilor, mpreun cu demonstrativele, cu anumite nedefinite i cu unele grupuri nominale definite, n timp ce primele dou persoane trebuie puse n relaie cu posesivele i cu modalizatorii, cu clasa deicticelor i cu ansamblul domeniului enuniativ.2. UNITATEA TEXTUAL ELEMENTAR: PROPOZIIA ENUN2.1. Propoziia-enun ca propoziie enunat

Este unitatea minimal adoptat de Jean-Michel Adam (op.cit., p.121), pentru a sublinia faptul c este vorba de produsul unui act de enunare: este enunat de ctre un enuntor la adresa unui destinatar-interpretant cu valoare de co-enuntor. Decide s o numeasc propoziie pentru a evidenia c este vorba n acelai timp de o micro-unitate sintactic i o micro-unitate de sens. Din propoziia clasic, lingvistul va pstra legtura dintre obiectul discursului (subiect sau tem) i ceea ce se spune despre el cu ajutorul (enun verbal) sau nu (enun nominal) al unui predicat verbal. La aceste dou tipuri de uniti elementare sunt adugate enunurile monoreme de tipul Bravo!, Drace! sau Tu?. In demersul demonstrativ al lui J.M. Adam, orice propoziie-enun comport trei dimensiuni complementare, la care se adaug faptul c nu exist enun izolat: chiar dac apare singur, un enun elementar rspunde la unul sau mai multe alte enunuri i/sau cheam unul sau mai multe alte enunuri ca rspuns sau ca o simpl continuare. Aceast condiie de legare este determinat n mare parte de ceea ce se numete orientarea argumentativ a enunului. Cele trei dimensiuni complementare ale oricrei propoziii enunate sunt: dimensiunea enuniativ, care asum un coninut referenial i i d o anumit potenialitate argumentativ, care i confer o for sau valoare ilocuionar, mai mult sau mai puin identificabil. Modalizarea enuniativ, lucrat n profunzime de argumentaie, explic diversitatea extrem a realizrii acestei valori ilocuionare a enunurilor. De exemplu, A felicita poate fi la fel de bine redat printr-un enun monorem cu valoare de simplu act expresiv: Bravo!, sau printr-un enun performativ mai formal, fie sub forma unui enun verbal: V felicit, fie sub cea a unui enun nominal: Felicitrile mele! (nsoind o strngere de mn sau o micare a capului). La aceasta se adaug faptul enuniativ c un Bravo! modulat de un anumit ton i/sau de o expresie a chipului poate deveni un enun ironic i un blam n loc de un compliment (decalajul dintre enun i context o stngcie sau o gaf, de exemplu, - face posibil o astfel de interpretare). Asumarea enuniativ sau punctul de vedere ne permite s artm dedublarea polifonic proprie ironiei: locutorul (L) se disociaz de un punct de vedere (felicitare) al unui enuntor (E1) pus n scen de propria sa vorbire, n timp ce se asociaz unui punct de vedere 2 (repro) al unui enuntor E2.2.2. Asumarea enuniativ a enunurilor Gradul de asumare enuniativ a unei propoziii poate fi marcat printr-un numr foarte mare de uniti ale limbii. Dintre acestea enumerm urmtoarele mari categorii:

- Diferitele tipuri de discursuri raportate: discurs direct, discurs indirect i discurs narativizat, discurs indirect liber i discurs direct liber.- Indicaiile unui suport de percepii i de gnduri raportate: efecte de puncte de vedere sprijinite pe o focalizare perceptual de tipul a vedea, a auzi, a simi, a atinge, a gusta, sau pe o focalizare cognitiv de tipul a ti sau gndire reprezentat.- Indicaiile de cadru mediator: mrci precum potrivit, dup, conform i pentru, modalizare printr-un timp verbal precum condiionalul optativ, alegerea unui verb de atribuire a vorbirii, precum a pretinde, se pare, reformulri de tipul de fapt, n realitate, i chiar n orice caz etc.

- Fenomenele de modalizare autonimic: orice enun sau fragment de enun meta-enuniativ care, ntr-o bucl reflexiv a vorbirii asupra faptului de a vorbi, manifest neclaritatea i inexactitatea cuvintelor. Nite simple ghilimele sau italice pot semnala inserii ale alteritii. Se poate vorbi de modalizare autonimic atunci cnd se manifest non-coincidena discursului cu el nsui (cum se spune, pentru a folosi un termen filozofic), non-coincidena ntre cuvinte i lucruri (ca s spunem aa, sau mai bine spus, nu gsesc cuvntul), non-coincidena cuvintelor cu ele nsei (n sens etimologic, n ambele sensuri ale termenului) sau non-coincidena interlocutiv (dai-mi expresia, cum obinuieti tu s spui). - Indicii de persoane: de la pronume i adjective pronominale posesive mrci ale persoanei (cartea mea/ta/sa/noastr/voastr), de la invocarea unei fiine absente sau a unui lucru, pn la numele de calitate.- Deicticele spaiale i temporale care comport o referin absolut (precis sau vag) sau o referin relativ la cotext (anaforic) sau la context (situaional). nglobnd clasa ambreiorilor, aceast categorie foarte larg este format din elemente care fac referire la situaia n care este produs enunul: adverbe (ieri, mine, aici, azi), grupuri nominale (n dimineaa asta, deschidei ua aceea), grupuri prepoziionale (peste zece minute), adjective (sptmna trecut), unele pronume (el se gndete la mine), anumii determinani (sosirea mea).- Timpurile verbale corespund diferitelor tipuri de reperaj n raport cu poziia enuntorului i se repartizeaz pe diferite planuri de enunare. De ex., opoziia dintre prezent i condiional sau cea dintre prezentul adevrului general i cuplul imperfect-perfect simplu.- Modalitile: modaliti sintactico-semantice majore (de ordinul tezei: aseriune i negaie; de ordinul ipotezei: reale (Dac tii s spargei un ou, tii s facei o prjitur) sa ficionale (Dac focurile din noapte ar face semne desigur/ frica ar fi un rset i angoasa o iertare); de ordinul hipertezei: (exclamaie). Modaliti obiective (a trebui, a fi nevoie...), intersubiective (imperativ, interogativ, a trebui (tu/voi) a putea...), subiective (a vrea, a gndi, a spera). Verbe de opinie (a crede/ti/bnui/nu ti/fi de acord/pretinde C), adverbe de opinie (posibil, fr-ndoial, probabil, poate, desigur), lexeme afective, evaluative i axiologice (mic, drgla, conotaii pozitive i negative ale chipului n raport cu faa, ale lui subire n raport cu slab, axiologie moral n raport cu bun i prost, ru). Trei tipuri de uniti gramaticale intr n aceast categorie textual: averbul (sincer, genial), grupul prepoziional (ntre noi/Din fericire...), propoziia subordonat (Nimic nu-i pierdut/din moment ce m iubeti). In timp ce modalizatorii de enunare se refer la faptul de a spune (Sincer, este o aberaie = i apun sincer c este o aberaie); Dac vrei s tii, m duc s dau o rait = Dac vrei s tii, i spun c m duc s dau o rait), modalizatorii de enun se refer la ceea ce se spune (Din nefericire, argumentele lipsesc = Gsesc nefericit faptul c argumentele lipsesc). Analiz de text Poemul Tablouri pariziene (vol. Florile Rului) acumuleaz un anumit numr din mrcile menionate:Unei trectoareAsurzitoare, strada n jurul meu mugea

nalt i subire, durere maiestuoas,

n voalurile-i negre de doliu fastuoas

i mndr, o femeie trecu prin faa mea

Cu sprinten mers i zvelte picioare statuare,

Eu m-mbtam privind-o i beam, ca pe-un venin,

Din ochiul ei, cer vnt de uragane plin,

Plcerea ce ucide i vraja care doare.

Un fulger...apoi noapte! Fptur fr drum,

Tu care c-o privire m-ai renscut de-odat,

Abia n venicie te voi vedea de-acum?

In alte pri, departe [de-aici]! Trziu! Sau niciodat!

Cci nu-mi cunoti crarea, nu tiu spre ce mergeaiO, tu cea pe care-a fi iubit-o, o, tu care tiai

Cele dou catrene sunt dominate de imperfect (v. 1 i 6), perfect simplu (v. 4) i prezentul adevrului general (v. 8), fie o enunare situat la distan fa de momentul enunrii n care EU-1 este subiectul enunului, subiect al amintirii. Desigur, adjectivele din rima maiestuoas i fastuoas, adjectivul statuare i sintagma descriptiv cer vnt de uragane plin sunt tot attea urme evaluative ale unui narator care nu este complet absent din naraiunea sa. In schimb, n cele dou terine subiectul enunrii lirice este foarte prezent. Trectoarea, situat morfologic la distan fa de catrene prin persoana a treia (voalurile-i, ochiul ei, privind- o) este situat, prin numele calitii (Fptur fr drum) apoi prin apostrof, n postura unei interlocutoare imaginare (tu, te, o, tu!). La aceste mrci trebuie adugate modalitile sintactice ale interogaiei (v. 11) i ale exclamaiei care satureaz versul 9 i mai ales ultima terin. Interogaia i exclamaia subliniaz emoia care marcheaz deja nceputul versului 9 cu ntreruperea (Un fulger...) i structura nominal a versurilor 9 i 12. Aceste modaliti frastice, alturi de fora apostrofei, corespund cu ceea ce Bally aeaz n rndul sintaxei afective. Schimbarea timpurilor verbale este semnificativ din punct de vedere enuniativ. Timpurile enunrii istorice, distanate i narative (imperfect i perfect simplu) sunt urmate de timpurile enunrii actuale: perfect compus (v. 10), viitor (v. 10), condiional perfect (v. 14), indicativ prezent (v. 13) ancorat n locul i momentul enunrii (deicticele acum i aici din v. 11 i v. 12).2.3. Orientarea argumentativ (ORarg) a enunurilor

Orice enun posed o valoare argumentativ, chiar i o simpl descriere precum cea din legenda unei fotografii a unei faleze pentru escalad:Decor verdeStnc tare i masivPasul UrsuluiAre totul ca s plac. Conotaiile euforice pe care le vehiculeaz cele trei adjective din primele dou rnduri (enunuri descriptive) orienteaz argumentativ cititorul n direcia dorinei de a se duce ntr-un asemenea loc. Predicatul verbal fiind generalizant, Are totul ca s plac, face implicit loc destinatarului: Are totul ca s [v] plac sau s plac [tuturor]. ORarg [C1] apare astfel la finalul frazei tipografice, pe baza derivrii unei valori ilocuionare [C2] de recomandare care d descrierii sensul ei n discurs (n interaciunea ziarului cu cititorii si).

ORarg este marcat mai explicit n aceast publicitate la cile ferate elveiene: ZURICH

Cosmopolit

i totui

Tipic elveian Conectorul concesiv totui decupeaz enunul n dou propoziii elementare (p i totui q) orientate argumentativ ntr-un sens diferit, mai precis p[e1] incit la o concluzie [e0] n sens contrar lui q [e2]. Acest tip de ORarg din fiecare reprezentare discursiv n parte )Rd1 i Rd2) este inseparabil de asumarea lor enuniativ. Pentru ca unul i acelai segment textual s poat avea dou sensuri contradictorii, trebuie ca cele dou propoziii s fie asumate de enuntori diferii (PdV1 i PdV2); )PdV1 = punctul de vedere 1). Locutorul recunoate o logic iniial care opune cosmopolitismului identitatea elveian (PdV1), dar nu se oprete asupra ei, ci propune o alt reprezentare care, n timp ce comport o norm negativ, i pstreaz oraului Zurich proprietatea tipic elveian (transformare n norm pozitiv, PdV2).2.4. Micro-acte de discurs

Orice propoziie enunat are o valoare sau for ilocuionar. Dup teoria devenit clasic de la filozofia analitic i de la lucrrile lui J.L. Austin (1962), se distinge n sensul unui enun un coninut propoziional (p) i o for ilocuionar (F). Problema clasificrii actelor de discurs a ridicat numeroase dezbateri i a cunoscut o mulime de forme. Dificultile decurg din mai multe aspecte:- Un act de discurs este adesea indirect: aparentul constatativ Miroase urt aici! are valoare att de repro (Ai fi putut aerisi! i/sau s v splai pe picioare), ct i de ordin deghizat (Deschidei fereastra! Mergei s facei un du!). - Unei poriuni de enun dat nu-i corespunde obligatoriu un act ilocuionar evident.

- Interpretarea valorii ilocuionare a unui enun este rareori simpl (n afar de cazul performativelor explicite de tipul Te botez, Declar edina deschis). Un enun precum edina este deschis poate fi la fel de bine o aseriune constatativ cu valoare de repro (fcut de un asistent la adresa altuia care continu s-i vad de-ale lui) sau o declaraie de deschidere a edinei unei adunri sau ntruniri de ctre persoana autorizat. Ezitarea ntre o valoare de repro, de ordin, de ameninare sau de promisiune este foarte frecvent.Ca urmare, pornind de la o grupare de atribute de importan variabil, putem sesiza gradul de apartenen al unui enun la o categorie de acte de limbaj sau la mai multe, atunci cnd se situeaz la frontiera mai multor categorii de acte. Aceast funcionare fluctuant, i totui foarte eficace, este proprie limbilor naturale i realitii faptelor de discurs. n cazul suprapunerii posibile a diferitelor acte de limbaj, J.M. Adam propune un clasament care nu intereseaz dect pentru distinciile pe care le pune n eviden: - Asertive-constatative: cu ajutorul crora spunem altcuiva, drept sau neadevrat, cum sunt (sau vor fi) lucrurile: De trei zile este o stare de rzboi (F.D. Roosevelt, dec. 1941).- Directive: cu ajutorul crora ncercm s determinm pe cineva s fac ceva: Intrarea interzis; Cine ru. - De angajare: cu ajutorul crora ne angajm s facem un anumit lucru: - Promisive: Mine n zori [...] voi pleca - Metadiscursive: Dar scrisoarea e lung, D-le preedinte, i e timpul s nchei

- Declarative: S enuni i s provoci simultan schimbri n lume: Acuz!, Te botez...- Expresive: cu ajutorul crora ne exprimm sentimentele i atitudinile: Bravo!; ntreaga mea recunotin pentru salvatorul meu .Expresivele, al cror coninut propoziional este presupus adevrat, mai curnd exprim starea mental a enuntorului dect reprezint o stare de lucruri. Ele pot fi considerate ca un caz limit de for ilocuionar (Vanderveken, 1992, p.18). Asertivele, al cror coninut propoziional este presupus a fi adevrat independent de co-enuntori, se deosebesc de actele de angajare, de directive i declarative, al cror coninut propoziional este adeverit prin nfptuirea actului ilocuionar. Actele metadiscursive de angajare pot, de asemeni, s fie luate n considerare. Lingvistul menionat recunoate c actele expozitive, precum a ncepe, a aduga, a ilustra, a replica, a conchide, a repeta i a rezuma sunt intervenii lingvistice importante, dar ca i Searle, el crede c asemenea acte nu sunt ilocuionare.

Actele de discurs nu sunt izolate. Mai trebuie s inem cont i de legturile dintre actele expresive, constatative, declarative i performative. CAP. IV. TIPURI DE LEGRI ALE UNITILOR TEXTUALE DE BAZ

Legtura de baz comport cinci mari tipuri de operaii care asigur mpachetarea propoziiilor-enunuri. Combinate ntre ele, aceste operaii au o inciden pe distan variabil. Ele unesc constituenii propoziiilor apropiate, dar acioneaz i la distan mare, n mod prospectiv i retrospectiv, asigurnd astfel coeziunea textual. Fiecare dintre cele cinci operaii este un factor de textualitate, dar niciuna nu este de ajuns s fac singur dintr-un text o unitate coerent. Operaiile coopereaz i pot chiar s suplineasc neajunsul uneia sau alteia. Ele intervin n grade diferite n funcie de texte. Un anumit tip de legare sau altul este privilegiat ntr-un text dat sau numai ntr-o poriune de text. Prezentarea liniar a acestor operaii nu trebuie neleas ca o succesiune liniar i ordonat de operaii separate, care intervin metodic n cursul procesului de producere i interpretare. Dar, n pofida intersectrii lor, operaiile de baz pot fi descrise separat.Operaii de legare care asigur continuitatea textual

1. CONSTRUIREA TEXTUAL A REFERINEI(legri semantice 1)

Continuitatea referenial este asigurat prin reluri ale elementelor introduse n memorie. Aceste reluri textuale sunt posibile datorit unor proprieti ale limbii: pronominalizare, articulare, referenializare deictic cotextual, coreferin lexical, la care trebuie adugate recuperrile presupoziionale i alte reluri de inferene.1.1. Coreferin i anaforeCoreferina este o relaie de identitate referenial ntre dou sau mai multe semne interpretabile semantic independent unul de cellalt (spre deosebire de un pronume, gol de sens fr referentul su). Astfel, n faptul divers relatat n textul de mai jos, victima este obiectul unor desemnri foarte variate prin uniti lexicale corefereniale:UN BEBELU MOARE CZND DE LA O FEREASTR Bieelul a czut de la etajul al treilea al unui blocFLTICENI Un groaznic accident domestic a avut loc ieri diminea la ora 7 i 27, n plin centrul Flticeniului. Scpnd de sub supravegherea mamei sale, un bieel n vrst de 16 luni a czut mortal de le vreo zece metri de la etajul al treilea al unui bloc situat pe strada Narciselor nr. 7. Ferestrele din partea de sud a cldirii dau direct spre artera central a oraului, ntr-un loc n care oseaua se ngusteaz uor. Acolo, chiar pe trotuar, a fost gsit copilaul, cu pturica i cu ursuleul lui, dup mrturia unei vnztoare vecin cu locul dramei. Dei strada este foarte circulat, trupul copilaului nu a fost lovit de nici un vehicul.Ajutoarele au ajuns acolo foarte repede, iar doctorul a ncercat s reanimeze copilul timp de trei sferturi de or. El a murit totui la scurt timp dup internare, n urma rnilor sale.Toate relurile subliniate cu bold sunt legate ntre ele printr-un raport de coreferin i, prin acest fapt, complementare semantic. De ex., Bieelul precizeaz sexul bebeluului i atunci cnd apar copilul sau copilaul, identitatea referentului nu se schimb. Relaiile semantice de coreferin sunt numite anaforice n msura n care interpretarea unui semnificant depinde de un altul, prezent n cotextul stng (anafor propriu-zis) sau n cotextul drept (catafor), fr a exclude cazul referentului prezent n situaie (referin contextual sau deictic situaional, numit exoforic). Pronumele el, de exemplu, este interpretabil ca o reluare a referentului introdus anterior printr-o expresie autonom: nu printr-un nume propriu, ci printr-un grup nominal cu articol hotrt sau nehotrt. Reluarea printr-o sintagm nominal cu articol hotrt (ca BieelUL, care reia UN bebelu din titlu sau copilaUL care reia UN bieel de la nceputul articolului) este dependent de referentul introdus anterior, dar sensul acestor sintagme nominale este, prin diferena lor lexical, semnificant prin el nsui. Tocmai legtura semantic ntre cele dou expresii nominale cu articol hotrt (ca i urmtoarele) i prima verig cu articol nehotrt din lanul de coreferine este cea solicitat n construirea unei relaii i a unei interpretri anaforice. Anafora este numit fidel dac este reluat acelai lexem, i infidel dac nu este exact acelai lexem. O anafor poate referi la un segment lung pe care-l sintetizeaz: UGERE DE VAC UMFLATE CU SERINGA

AUSTRALIA - Nite cresctori australieni au fost surprini umflnd ugerele vacilor lor cu seringa pentru ca s arate mai impresionante n cadrul uneia dintre cele mai importante concursuri agricole din ar. Doi cresctori i doi specialiti n pregtirea vacilor pentru concurs au fost exclui dup ce paznicii au descoperit scandalul duminic...

Vorbim de anafor rezumptiv n cazul relurii titlului evenimentului, notat cu bold la nceputul articolului din textul de mai sus, prin calificarea sintetic de scandal.Legturile anaforice pot ine n aceeai msur i de segmente inferabile pornind de la referent: O CABRIOLET CADE DE LA 160 METRI

ACCIDENT - n urma unei ieiri de pe carosabil ieri diminea,o cabriolet a plonjat de la 160 de metri. Rnit la spate, pasagera a fost transportat cu elicopterul la Spitalul Sf. Spiridon. Ct despre conductorul auto, acesta a scpat cu cteva rni uoare.Faptul c putem relua printr-un grup nominal cu articol hotrt (pasagera, conductorul auto) care trimite la cabriolet introdus n titlu i la nceputul articolului se explic prin aceea c prezena unui ofer i a unei pasagere este inferabil pe baza cunotinelor lexicale. n acest caz vorbim de anafor asociativ. 1.2. Anafora pronominal este, prin definiie, fidel, cci ea nu indic n general nici o nou proprietate a obiectului Totui, relund un substantiv propriu sau un pronume, pronumele el sau ea precizeaz sexul persoanei sau al personajului. M. E. Conte a mers i mai departe cu observaiile n aceast privin i a subliniat influena enunrii asupra alegerii pronumelor anaforice: In alegerea unei forme anaforice, un rol important este jucat de punctul de vedere, de atitudinile i sentimentele locutorului, pe care interpretul, la rndul su, le poate infera din forma anaforic. Altfel spus, pronumele anaforice nu sunt doar nite semnale de continuitate. Ea a propus s se introduc noiunea de anafor empatic pe care o definete astfel: Pronumele anaforice [...] ne aduc cunotine specifice, care nu privesc referenii ca atare, ci sentimentele, pasiunile, atitudinile psihologice i axiologice ale subiectului vorbitor cu privire la un referent.

1.3. Anafore definiteAnafora definit apare n general n nlnuiri de tipul: introducerea unui referent sub form nedefinit (cu articol nehotrt), apoi reluarea lexical identic: Un bebelu [1] Bebeluul[2], sau aproape identic: un bieel [1] bieelul[2]. Se poate vorbi de anafor definit fidel n acest tip de cazuri i de anafor definit infidel atunci cnd se trece de la un termen hiponim la un hiperonim: un bieel [1] reluat de copilul [2].Principiul atribuirii progresive de refereni este foarte frecvent n proza narativ. De exemplu, n acest fragment din Parfumul lui Suskind:

Tocmai se gndea s prseasc plictisitoarea serbare, pentru a se ntoarce pe lng Galeria Luvrului spre cas, dect vntul i aduse ceva: ceva minuscul, aproape imperceptibil, o frm infim, un atom de miros, ba chiar i mai puin, mai degrab presimirea unui parfum dect un parfum adevrat, i totui, n acelai timp, presimirea sigur c era ceva nemaimirosit. Se apropie din nou de zid, nchise ochii i i umfl nrile. Mireasma era att de neobinuit de fin i de delicat, nct n-o putea reine, se sustrgea ntruna, se lsa acoperit de emanaia pulberei de petarde, blocat de transpiraiile masei de oameni, frmiat i nimicit de o mie de alte mirosuri ale oraului. Apoi, dintr-odat, se ivi iar, era numai un firicel slab, ct s poat fi perceput cel mult o secund, ca o minunat prevestire... i s dispar din nou. (Trad. De Grete Tartler, Ed.Univers, Bucureti, 1989, p.48) Ceva profund neclar devine treptat un parfum, nainte de a fi reluat de sintagma definit mireasma, pn la reformularea era numai un firicel slab. 1.4 . Anafore demonstrative

Modul de funcionare a anaforei definite i a anaforei demonstrative este departe de a fi identic. De fapt, este vorba de dou posibiliti concurente generatoare de efecte de sens specifice. Astfel, n partea a doua a textului prezentat, anafora demonstrativ se situeaz n punctul strategic al ezitrii asupra naturii parfumului i n momentul descoperirii unicitii sale:(urmare) [...] Aici se opri, se adun i mirosi. l prinsese. Nu-l mai ls. ParfumUL se ntindea ca o panglic pe Rue de Seine, clar i inconfundabil, da a fel de delicat i la fel de subtil. Grenouille simi cum i bate inima i nelese c nu truda alergrii era pricina, ci emoia i tulburarea n faa ACELUI parfum. ncerc s-i aminteasc ceva asemntor, dar trebui s renune. ACEL parfum avea prospeime.........(Ed, cit., pp. 49-50).Anafora demonstrativ semnaleaz, desigur, identificarea, punerea n raport cu un segment introdus mai nainte n memorie , dar procedeaz printr-o reclasificare a obiectului discursului. Putem vorbi de introducerea unui nou punct de vedere asupra obiectului. Parfumul din textul citat este prezentat ca un exemplar cu totul deosebit de clasa general a parfumurilor i, ntre primele ocurene ale parfumului i ultimele, punctul de vedere al naratorului s-a modificat, cunoaterea sa a progresat. Puterea de reclasificare (pe care anafora definit nu o are) este trstura esenial a anaforei demonstrative.2. IZOTOPIA DISCURSULUI (legri semantice 2)n cadrul teoretic al semanticii i al semioticii narative, A. -J. Greimas a pus de timpuriu problema izotopiei mesajului sau a planului izotop al discursului n termeni de redundan de categorii lingvistice, n principal semantice, fcnd posibil o lectur uniform a unor poriuni ntregi de texte. El definete astfel coeziunea textual: Existena discursului - i nu a unei suite de fraze independente nu poate fi afirmat dect dac putem postula pentru totalitatea frazelor care l compun o izotopie comun, care se recunoate datorit unui fascicol de categorii lingvistice de-a lungul ntregii sale desfurri. Astfel, suntem nclinai s credem c un discurs logic trebuie s fie susinut de o reea de anaforice care, rspunzndu-i de la o fraz la alta, i garanteaz stabilitatea topic. Umberto Eco definea izotopia ca pe constana unui parcurs de sens pe care un text l prezint cnd este supus unor reguli de coeren interpretativ (trad. Marina Spalas, Bucureti, Univers, 1991, p. 143). Unitatea izotop minimal rezid n legtura stabilit ntre dou lexeme la nivel frastic sau transfrastic. Marele avantaj al conceptului const n importana care se poate acorda lexicului i muncii interpretative a cititorului. Aa cum scrie M. Arrive: A citi un text nseamn a identifica izotopia (-ile) care l parcurge (parcurg) i a urmri, din aproape n aproape, (dis) cursul (-urile) acestor izotopii. Apud J.M.Adam, op. cit., p.176). Conceptul de izotopie permite distingerea nu numai a faptelor de cotopie, ci i de heterotopie i de poliizotopie. O parabol sau o fabul animalier sunt, prin definiie, poliizotopice n sensul c sunt lizibile la dou nivele de sens: cel al anecdotei povestite i cel al semnificaiei religioase sau sociale. Ilustrm cu ajutorul a trei exemple scurte, aparent foarte diferite: Familia Blonquet asuda alcool. Un crmar din Saint-Maur ndrzni s refuze s le mai dea de but. Acetia l lovir cu un pumnal indignat. (Feneon) Pisicuele ar cumpra Whiskas.

In vrful grii din Enghien, un zugrav a fost electrocutat. [ P2] Se auzi cum i clnne flcile i se prbui pe marchiz. (Feneon)Ultimul cuvnt din primul text poate fi numit heterotop datorit hipalagi care face s alunece sentimentul de indignare al familiei Blonquet asupra instrumentului agresiunii sale asupra crmarului. Scriind pumnal indignat, Feneon execut o calificare decalat. n sine, aceast sintagm nominal este imposibil, inacceptabil din punctul de vedere al cunoaterii pe care o avem despre lume. Dar alunecarea de sens prin hipalag se efectueaz n mod izotop n raport cu co(n)textul. Indignarea i pumnalul sunt posibile n lumea acestui text scurt, iar calificarea decalat este astfel recuperat. Ct despre celebrul slogan publicitar din exemplul nr.2, acesta prezint o disfuncie i mai puternic. Ruptura de izotopie se produce n interiorul legturii dintre verb i subiectul su. Verbul a cumpra presupune, ntr-adevr un subiect uman, fiind deci incompatibil cu un subiect animal. Acest enun, care apare astfel ca ficional, se prezint, n plus, ca o fraz ipotetic, incomplet. Cunotinele noastre despre lume nu ne ngduie s acceptm faptul c pisicuele fac ele nsei cumprturile. Aceast reprezentare a lumii nu este posibil dect n genurile ficionale precum fabula sau basmele. Discursul publicitar exploateaz inacceptabilitatea logico-semantic din text, fcnd-o s funcioneze la un cu totul alt nivel. I se cere cumprtorului de alimente pentru pisici, proprietar al unui animal domestic, s aleag n funcie de presupusul gust al acestuia din urm. Pertinena sloganului este deci recuperabil interpretativ. Succesul ei, de aproape douzeci de ani, dovedete c interpretarea unui enun ficional nu este un obstacol n calea comunicrii i c aceast funcionare a discursului nu este rezervat numai literaturii i poeziei.Cel de-al treilea text prezint o relaie suficient de semne anaforice care s-i garanteze coeziunea semantic: un zugrav - maxilarele. Din punctul de vedere al cunoaterii despre lume, reaciile fizice ale zugravului la electrocutare (maxilare care clnne i cdere) sunt conforme cu o nlnuire previzibil. Cadrul spaial al evenimentului este de asemenea coerent, asocierea anaforic a lexemelor marchiz i gar nu pune probleme de interpretare. Totui, dac cercetm dicionarul, descoperim c primul sens care apare nu este cel al prii arhitecturale a unei gri, ci se refer la statutl social, la un titlu nobiliar: 1. Soie sau fiic de marchiz. Doamna Marchiz. Marchiza de Sevigne, de Pompadour; Ir., nv. Femeie afectat care-i d aere de mare doamn. Feneon mizeaz pe posibilitatea de a reactiva primul sens, incitndu-ne astfel s ne imaginm ntlnirea cam brutal dintre un muncitor i o marchiz. O parte din umorul anarhist al lui Feneon se datoreaz acestui gen de exploatare a posibilitilor polisemiei semnelor lingvistice. Aceast activare nu tocmai uzual a polisemiei explic o mare parte din originalitatea acestor forme scurte. Snoavele, parabolele, fabulele, definiiile de cuvinte ncruciate i textele literare exploateaz din plin posibilitile polisemice ale lexicului.3. FORMELE I INCIDENA CONECTORILORCONECTOR ( final Pn5 T1: e4 e2 e2 e3 e5

T2: P1-e1 P2-e2 P3-e3 P4-e4 [DAR] P4-e5 Nu se poate defini nicio regul de segmentare proprie secvenelor. Dup cum s-a

Observat la T1 i T2 o secven narativ poate fi bine segmentat (propoziii narative separate de cuplul majuscul-punct sau printr-un conector puternic n T2) sau slab decupat (T1). Dac secvena se dezvolt, adeseori regruprile de propoziii din snul macro-propoziilor narative sunt subliniate de schimbri de paragrafe. Aplicarea schemei de punere n intrig este un proces interpretativ de construire a sensului. Acest proces, ghidat de segmentare i de mrci lingvistice foarte diverse, este supus alegerilor i deciziilor de structurare centrate pe identificarea unui nod i a unui deznodmnt. nscrierea unei secvene narative ntr-un cotext dialogic (oral, teatral sau a unei naraiuni ncastrate ntr-o alta) se traduce prin adugarea, la uvertur, a unei Intrri-prefa sau a unui simplu Rezumat Pn0 i, la finele naraiunii, a unei Evaluri finale Pn care ia forma Moralei n fabule sau se reduce lao simpl Concluzie. Aceste propoziii asigur intrarea i ieirea din lumea povestirii. Bahtin vorbete de acele mrci care fac trecerea de la conversaie la povestire n termeni de propoziii de avan-post, situaie chiar pe linia de demarcaie pe care se nfptuiete alternana (succesiunea) subiecilor vorbitori.

Exerciiu de analiz a structurii narative a unui articol de ziar:

IRA revendic atentatul de la Brighton: 4 mori i 30 fr rnii GOD SAVES MAGGIE [P1] Ora dou cincizeci diminea, ieri, n orelul Brighton, n sudul Angliei. [P2] La barul din Grand Hotel, ultimii parlamentari Conservatori se pregtesc s se ntoarc n camerele lor. [P3] Margaret Thatcher, aflat n cabinetul ei de lucru, pune punctul final la discursul de nchidere a congresului anual al partidului ei. [P4] Hotelul este locuit aproape n ntregime de membrii cabinetului ei, oameni politici i deputai.[P5]Deodat o explozie. [P6] Armata Republican Irlandez pusese o bomb la etajul al treilea. [P7] Margaret Thatcher este n via, ns patru persoane sunt ucise, alte treizeci rnite, printre care un ministru i un deputat. [P8] Dup stupoare, fidel imaginii sale, Primul ministru britanic anun c lucrrile Congresului vor continua. [P9] Citete paginile 2-4.Acest text prezint ansamblul de macro-propoziii narative.Titlul mare corespunde unui Rezumat Pn0, iar subtitlul constituie Morala-Pn povetii, subliniat prin jocul intertextual cu imnul britanic. Situaia iniial-Pn1, expus pe larg (frazeleP1-P4), contrasteaz cu scurtimea Nodului-Pn2 (P5), care introduce marca tipic de declanare narativ deodat. Macro-propoziia central (Pn3) nu este format dintr-o suit de aciuni (Re-aciuni), ci dintr-o evaluare retrospectiv (P6). Deznodmntul-Pn4 ia forma unui bilan al atentatului (P7). Situaia final-Pn5 este asumat de ultima fraz (P8). P9 este o simpl indicaie peri-textual specific, cu rolul de a semnala o trimitere la articolele din interiorul ziarului.4. Structura secvenei argumentative4.1. De la perioad la secven Se trece de la o simpl perioad argumentativ (suit de propoziii legate prin conectori argumentativi) la o secven argumentativ atunci cnd se face apropierea de un mod de compoziie descris astfel de O. Ducrot: Un mare numr de texte literare, mai ales din secolele XVII i XVIII, se prezint ca nite raionamente. Obiectul lor este fie s demonstreze, fie s resping o tez. Pentru aceasta, ele pornesc de la premise, de altfel nu ntotdeauna explicite, presupuse incontestabile, i ncearc s arate c nu s-ar putea admite aceste premise fr a admite cutare sau cutare concluzie concluzia fiind sau teza de demonstrat, sau negarea tezei adversarilor, sau nc negarea unor argumente ale adversarilor. i, ca s treac de la premise la concluzii, se folosesc de diverse demersuri argumentative despre care ele cred c niciun om cu judecat nu poate refuza s le ndeplineasc. (Ducrot 1980 :81 i 1973: 192)Dei se sprijin pe forme literare ale discursului, definiia are meritul c pune n eviden dou micri: demonstrarea justificarea unei teze i respingerea unei teze sau a unor argumente ale unei teze adverse. In ambele cazuri, micarea este aceeai din moment ce este vorba de a porni de la nite premise (date, Fapte) pe care nu le-am putea admite fr a admite cutare sau cutare concluzie-aseriune. ntre cele dou, trecerea este asigurat de demersuri argumentative care iau forma unor nlnuiri de argumente-dovezi corespunztoare fie suporturilor unei legi de tranziie, fie unor micro-lanuri de argumente sau unor micri argumentative ncastrate.J. M. Adam propune s se dea secvenei argumentative prototipice complete o form care las loc contra-argumentaiei:

Tez Date Concluzie (C) Anterioar + Fapte (F) Deci probabil (nou) tez P.arg 0 P.arg 1 P. arg 3 Consolidare P. arg 2 numai dac (Principii Restricie (R)

Baz) P. arg 4 Aceast schem nu are o ordine liniar obligatorie: (noua) tez (P. arg 3) poate fi formulat nc de la nceput i reluat sau nu de o concluzie care o ntrete la sfritul secvenei, teza anterioar (P. arg 0) i consolidarea (P. arg 2) pot fi subnelese. Aceast schem comport de fapt dou nivele:

- Justificativ (P. arg 1 + P. arg 2 + P. arg 3): la acest nivel, luarea n consideraie a interloc