receptarea textului literar-referat.doc

of 21 /21
RECEPTAREA TEXTULUI LITERAR ÎN ÎNVĂŢĂMÂNTUL PRIMAR Obiectivul central al studiului limbii şi al literaturii române în învăţământul primar este dezvoltarea competenţelor elementare de comunicare, orală şi scrisă ale copiilor, precum şi familiarizarea acestora cu textele literare şi nonliterare, semnificative din punctul de vedere al vârstei cuprinse între 6/7 – 10/11 ani. Se urmăreşte, totodată, structurarea la elevi a unui ansamblu de atitudini şi de motivaţii care vor încuraja şi sprijini ulterior studiul limbii şi al literaturii române. Scopul studierii limbii române în perioada şcolarităţii obligatorii este acela de a forma progresiv un tânăr cu o cultură comunicaţională şi literară de bază, capabil să înţeleagă lumea din jurul său, să comunice şi să interacţioneze cu semenii, exprimându-şi gânduri, stări, sentimente, opinii, să fie sensibil la frumosul din natură şi la cel creat de om, să se integreze efectiv în contextul viitorului proces şcolar. Formulând funcţiile şi obiectivele principale ale limbii române, se cuvine să fie amintită, în primul rând, funcţia sa instrumentală, care se realizează în toate comportamentele limbii române: citit – scris, citire, comunicare / compunere, dezvoltarea vorbirii, gramatică. Această funcţie se realizează pe fondul dobândirii de către elevi a unor cunoştinţe care sunt implicate în tehnicile muncii intelectuale. Ciclul primar nu are doar rolul de “alfabetizare” a copiilor. Chiar acest proces al alfabetizării are la bază unele cunoştinţe care asigură conştientizarea invăţării cititului şi a scrisului. Pe lângă aceste

Embed Size (px)

Transcript of receptarea textului literar-referat.doc

STUDENT: COJOCARU MIOARA

RECEPTAREA TEXTULUI LITERAR N NVMNTUL PRIMAR

Obiectivul central al studiului limbii i al literaturii romne n nvmntul primar este dezvoltarea competenelor elementare de comunicare, oral i scris ale copiilor, precum i familiarizarea acestora cu textele literare i nonliterare, semnificative din punctul de vedere al vrstei cuprinse ntre 6/7 10/11 ani. Se urmrete, totodat, structurarea la elevi a unui ansamblu de atitudini i de motivaii care vor ncuraja i sprijini ulterior studiul limbii i al literaturii romne.

Scopul studierii limbii romne n perioada colaritii obligatorii este acela de a forma progresiv un tnr cu o cultur comunicaional i literar de baz, capabil s neleag lumea din jurul su, s comunice i s interacioneze cu semenii, exprimndu-i gnduri, stri, sentimente, opinii, s fie sensibil la frumosul din natur i la cel creat de om, s se integreze efectiv n contextul viitorului proces colar.

Formulnd funciile i obiectivele principale ale limbii romne, se cuvine s fie amintit, n primul rnd, funcia sa instrumental, care se realizeaz n toate comportamentele limbii romne: citit scris, citire, comunicare / compunere, dezvoltarea vorbirii, gramatic. Aceast funcie se realizeaz pe fondul dobndirii de ctre elevi a unor cunotine care sunt implicate n tehnicile muncii intelectuale. Ciclul primar nu are doar rolul de alfabetizare a copiilor. Chiar acest proces al alfabetizrii are la baz unele cunotine care asigur contientizarea invrii cititului i a scrisului. Pe lng aceste cunotine, elevii ptrund n mod sistematic, nc din clasa I, la toate activitile de limba romn, n unele din tainele cunoaterii realitii nconjurtoare. De aceea, o alt funcie a limbii romne la ciclul primar o constituie funcia informaional.

n clasa I, prin toate activitile pregtitoare n vederea nvrii citirii i scrierii, prin coninutul coloanelor de cuvinte i al textelor din abecedar, se asigur elemente ale funciei informative.

Cunotinelor dobndite prin intermediul citirii li se adaug cele de limb, pe care elevii le nva la gramatic, i care constituie baza teoretic a exprimrii lor corecte. Gramatica solicit, prin evident efort intelectual, o puternic angajare a proceselor de cunoatere ale elevilor. De aceea, o alt funcie a limbii romne este funcia formativ educativ.

Formarea priceperilor i deprinderilor de citire, parcurge, n principiu, trei faze la elevul nceptor:

perceperea literelor i recunoaterea cuvintelor, denumit citire corect (lectur literar);nelegerea coninutului textelor i a mesajelor oferite de acestea, denumit citire contient (lectur funcional);

aprecierea valorii textelor i evaluarea informaiei obinute din textul citit, denumit citire critic (lectur evaluativ-critic).

Literatura, chiar la nivelul la care este repartizat n manualele de citire de la ciclul primar, i apropie pe copii de realitate, permite largi perspective ctre cunoaterea altor forme ale realitii. Lectura expresiv i metodele care-i fac pe elevi descoperitori ai unui imens tezaur de emoii i sentimente, vor impune n cele din urma literatura ateniei lor.

A nelege literatura nsemn a avea puterea de a raporta impresiile, tririle autorului la propria ta experien de via, a stabili legturi nu numai cu cunotinele cunoscute, ci i cu emoiile, simmintele pe care le-ai trit.

nsuirea temeinic a limbii i literaturii romne, trezirea interesului pentru cunoaterea i ntrebuinarea ei adecvat, reprezint o sarcin didactic i are multiple valene estetice.

La clasa I, abecedarul, prin metoda fonetic analitico tiinific, i familiarizeaz pe elevi cu cele mai eficiente tehnici i instrumente ale activitii intelectuale cititul i scrisul pn la nivelul la care acestea s constituie un mijloc de autoinstruire. Elevii parcurg doar o parte din etapele nsuirii cititului care const n familiarizarea lor cu sunetele i literele corespunztoare, cu citirea silabelor, a cuvintelor, a propoziiilor i a unor texte de dimensiuni mici.

La vrsta colar mic, limba romn se nva cu uurin. Curiozitatea copiilor fa de latura sonor a comunicrii reprezint probabil impulsul interior care determin asemenea rezultate n nsuirea limbii. Aceast atitudine fa de limb trebuie s stea la baza aciunilor desfurate la orele de limba romn, ncepnd chiar dim primul an de coal.

n studiul integrat al limbii romne n clasele primare sunt utilizate strategii didactice diverse: exerciiul, exerciiul joc, conversaia, explicaia, observarea, jocul didactic, povestirea, dramatizarea, problematizarea, descoperirea, etc. Lecia trebuie s aib un impact deosebit asupra nvrii i dezvoltrii creativitii elevilor. n general, antrenarea copiilor n activiti directe i variate, corespunztoare vrstei lor, constituie calea care duce la formarea i afirmarea personalitilor creative.

La clasele II IV, lectura explicativ ca metod de baz va fi utilizat, n mod creator, n funcie de specificul fiecrui text, de genul literar cruia i aparine, astfel nct s li se formeze elevilor deprinderea de a folosi diverse tehnici ale activitii cu manualul, ca mijloc de a nva independent.

Studiul literaturii n ciclul primar este grupat n trei forme de realizare:

texte de citire studiate prin manualele de citire ale fiecrei clase;texte de lectur (intercalete ntre textele de citire sau fixate la sfritul manualului de citire);lecturi suplimentare extracolare prevzute n lista programei colare, grupate pentru fiecare clas de studiu a ciclului primar, pentru a fi citite i cunoscute de elevi.

Explorarea textelor literare n ciclul primar, arat, prin specificul lor, frumuseea acestora.

Cum frumosul este un fenomen estetic, fluid, multifuncional i mereu activ ca nzuin a spiritului uman ctre armonie, perfeciune i mulumire sufleteasc, considerm c este pretenios, dac nu chiar riscant, s lum ca referin din punct de vedere pedagogic opiunea pentru una sau alta dintre formele sub care s-a cutat s fie definit.

Aceast form a educaiei are ca obiect comportamentul uman estetic i artistic, pentru a crui explicare apelm la dou limbaje specifice:

limbajul estetic, compus dintr-un nucleu al su de termeni frumosul, sublimul, urtul, tragicul, comicul, etc., i

limbajul artistic, referitor la fenomenul artei n contextul unor sisteme socio-cilturale.

Prima etap n realizarea scopurilor educaiei estetice se ndreapt spre dezvoltarea sensibilitii estetice i artistice a copilului (sensibilitatea ochiului, a urechii, a minii, a micrii), a capacitii de a recepta, nelege, i interpreta opera de art, precum i a deprinderii perceptive de a privi, a asculta, a citi diferite forme artistice.

Aceast etap face trimitere la crearea unor situaii pedagogice persuisive din punctul de vedere al mediului familial i al mediului pedagogic, n spe implicarea unora dintre disciplinele de nvmnt n dezvoltarea comportamentului estetic i artistic al elevilor.

Revenind acum la frumuseea textului literar autentic, fie c este narativ sau descriptiv, trebuie s tim s speculm tririle adevrate ale copilului, pentru c ntotdeauna, i este tiut acest lucru, copilul are triri mult mai intense n faa textului artistic, dect n faa celui tiinific. Acest lucru se observ cu uurin pe chipul lui i este dovedit i de concentrarea i linitea care se las asupra clasei n timpul lecturii.

Sublimul trebuie cutat n text, i de multe ori elevii sunt cei care l gsesc fr prea multe indicaii. Este pasajul care conine cel mai tulburtor mesaj, care ofer cele mai intense triri, ntruchiparea perfeciunii sau a desvririi. Insistnd pe aceasta, putem s credem c mesajul lecturii va fi mai bine neles i vom observa chiar modificri importante n comportamentul lor. Iat cteva exemple de identificare a sublimului n lecturile ntlnite n ciclul primar:

Mama l privete, i-n sufletul ei de fugarnic ncolete un simmnt struitor de mil pentru fiina fraged creia i-a dat via, pe care a hrnit-o cu laptele ei, dar de care trebuia s se despart chiar azi, cci vremea nrcatului venise de mult nc. (Emil Grleanu Cprioara)

Cea dinti raz de soare s-a mpletit pe dnsa ca o srm de aur, fcnd-o s tremure de fericirea unei asemenea atingeri. (Emil Grleanu - Frunza)

n mine ptrunse o nfiorare cald, ca totdeauna cnd se pregtea domnu Trandafir s citeasc ceva. (Mihail Sadoveanu - Cheia)

Blana cald era iari lng el, lng el izvorul de lapte; i o lab moale i mtsoas l alinta i l apropia de piept. nelegea c s-a ntors fptura cea mare i bun care-l ocrotea. ncerca i el s-i ling botul cu recunotin. Dar ce stngaci i prostu mai era!

(Cezar Petrescu Fram, ursul polar)

O prim valen estetic a textelor rezult din varietatea i interferena modurilor de expunere folosite: epic, dramatic i liric. Acestea sunt modaliti sensibile de prezentare a realitii cu care copilul vine (i prin literatur) tot mai mult n contact, i au o funcie formativ pentru sensibilitatea i gndirea lui.

ntr-o prim faz a vrstei sale, caracterizat ndeosebi prin plasticitatea gndirii i a sensibilitii, agreaz textele nsoite de ilustraii, apoi pe cele literare, construite pe un fir epic simplu, dar coerent i gradat, sau contruite pe dialog, precum povestea. n cea de-a doua faz de vrst, copilul se manifest mai sensibil fa de textele de factur liric.

Pentru adoptarea unei metodologii corespunztoare, se impune diferenierea dintre liric, epic i dramatic, cunoscut fiind faptul c genurile literare sunt modurile de reflectare artistic a vieii umane. Dac n cadrul genului liric prezena scriitorului este direct, n genul epic, aceast prezen direct alterneaz cu cea indirect, se realizeaz prin intermediul unor personaje, iar n cadrul genului dramatic, n prim plan apar personajele. nvtorul va ine seama att de inerferena genurilor, ct i de aspectele metodologice ale leciilor.

n predarea poeziei Revedere de Mihai Eminescu, la clasa a III-a (ora de lectur), convorbirea introductiv trebuie s anticipeze atmosfera, climatul emotiv, pentru ca apoi, prin mijlocirea dialogului, elevii s recepioneze mesajul artistic al poeziei, semnificaiile acesteia. Sentimentele sunt exprimate n mod diect, prin dialogul dintre poet i codru. Cu ajutorul ntrebrilor, elevii sunt condui ctre o interpretare corect, care s in seama de caracterul liric al acestei frumoase creaii eminesciene.

Versurile semnificative sunt memorate, i astfel se cultiv elevilor gustul pentru frumos, pentru expresiile cu sens figurat, cu bogate valene expresive, pe cale practic operaional. Se parcurge astfel o prim treapt n contactul elevului cu textul literar aparinnd unor genuri i specii literare deosebite.

Dintre speciile genului epic sunt incluse n manualele claselor II IV povestirea, legenda, basmul, care impun n interpretare adoptarea unor metode i procedee adecvate. Povestirea Mo Ion Roat i vod Cuza din manualul de clasa a IV-a, este ncadrat, de regul, ntr-o schem stereotipic, fr a se ine seama de specificul creaiei lui Creang.

Avnd n vedere faptul c elevii sunt n clasa a IV-a, au ca sarcin de studiu s citeasc n prealabil lectura. n clas se ca reveni asupra ei, printr-o citire expresiv. Aceasta presupune adoptarea unei intonaii corespunztoare, cu respectarea pauzelor logice, psihologice i gramaticale, n scopul sensibilizrii elevilor. Numai printr-o receptare treptat a textului se poate ajunge la descifrarea semnificaiilor acestuia, a mesajului artistic n ansamblu.

Manualele conin texte narative cu ncrctur afectiv deosebit. Etapele analizei unui asemenea text se ordoneaz astfel: Urmrim ca atunci cnd elevul ascult sau citete textul s fie pregtit s-l neleag bine i s beneficieze de ncrctura afectiv a acestuia. Pentru aceasta, nainte de citirea textului, nvtorul realizeaz cu elevii un dialog despre personaje, despre ntmplri asemntoare, n care folosete i explic expresiile i cuvintele noi. n urma acestor aciuni bine organizate, elevului nu-i mai rmne dect s asculte cu atenie textul i s-l ptrund n coninut.

Noile programe de limba romn cuprind i obiective referitoare la descoperirea valorii artistice a operei literare. Se poate atinge aceast performan, dac nu se exagereaz, ncepnd cu clasa a II-a. Dac ntr-un text se ntlnete un epitet, el trebuie evidenat i analizat fr a i se folosi denumirea.

Predilecia constant a copilului pentru modul de expunere mixt, epico-dramatic, implic subiecte cu conflicte i aciuni antrenante, cu o desfurare bogat (primejdia, suspansul, senzaionalul, fantasticul) i cu un deznodmnt satisfctor n ce-l privete pe eroul pozitiv. Aceasta reprezint o a doua valen estetic, evident la orice pas. (Fat Frumos din Lacrim Mihai Eminescu)

Uneori, destinul trist i tragic al eroilor ndrgii tulbur gndirea i sensibilitatea copilului, care, n procesul de nelegere a faptelor, intr ntr-o nelinite intelectual i afectiv. (Puiul de I. Al. Brtescu Voineti)

Lectura interpretativ a poeziei Limba noastr de Alexe Mateevici (clasa a III-a), va pune accent pe fora de sugestie a imaginilor poetice prin care autorul i exprim admiraia i dragostea pentru limba romn, considerat pe rnd o comoar, foc ce arde, numai cntec, doina dorurilor noastre, graiul pinii, un irag de piatr rar.

Asocierea imaginilor din natur cu sentimentele de bucurie sau de trisee, de admiraie i de nostagie, genereaz sensul figurat al cuvintelor, prin intermediul epitetelor, comparaiilor, repetiiilor, metaforelor, personificrii, iar muzicalitatea asigurat de rim i msur este amplificat de imaginile auditive.

Portretele n versuri (Bunica de t. O. Iosif) i n proz (Bunicul de B t. Delavrancea) impresioneaz prin sugerarea trsturilor fizice i morale ale personajelor pe fondul emoiilor i amintirilor autorilor.

Sensibilitatea elevului pentru frumos este observat foarte des n orele de limba i lietratura romn. Copilul este curios i nerbdtor de a cunoate lumea i de a se orienta n ea. Literatura i poate satisface aceast pornire.

n acest sens, Ft Frumos din Lacrim de Mihai Eminescu, Aminturi din copilrie de Ion Creang, Dumbrava minunat de Mihail Sadoveanu, Curtea cu jucrii i Prisaca de Tudor Arghezi, Din lumea celor care nu cuvnt de Emil Grleanu, Pclici i Tndle de Nicolae Labi, Poveti de fraii Grimm, Charles Parrault, poeziile despre anotimpuri de Octavian Goga, tefan Octavian Iosif, Vasile Alecsandri, George Cobuc, sunt doar cteva exemple semnificative.

n formarea deprinderilor de lectur un rol deosebit de important l are ntreaga strategie adaptat de nvtor pentru sensibilizarea micilor cititori, care se identific cu personajele din creaiile citite, triesc alturi de ele bucuriile i durerile acestora. Astfel, n Dumbrava minunat de Mihail Sadoeanu, prin dialogul purtat cu elevii, se va scoate n eviden, concomitent cu drama fetiei orfane tiranizat de mama vitreg, i mpria minunilor din feerica dumbrav a Buciumenilor, pe care o strbate Lizuca nsoit de prietenul ei, Patrocle. Relevarea unor imagini vizuale, auditive, motorii, sunt doar cteva modaliti de cultivare a gustului pentru lectur, de sensibilizare n faa frumuseilor naturii patriei, n faa peisajului autohton.

n Dumbrava minunat, nvtorul va insista asupra alternanei dintre imaginile care oglindesc:

o natur pictural, vzut n dimensiuni obinuite: Era n juru-le tcere i singurtate, -o lumin dulce se cernea printre crengile slciilor;o natur transfigurat de imaginaia copilului: n lumina verzuie, fr zgomot, o u de cremene se mic i se ddu la o parte i din ntuneric de peter apru minunata artare.

colarii sunt ndrumai s descopere i s transcrie pasaje care dezvluie universul vizual: se vedeau n poiene viorele, toporai i ciuboica cucului; olfactiv: adiau miresme calde de cimbruor i cear, i sonor: izvoarele susurau mai dulce, un greieru ncepu s trie melancolic.

Elevii vor ajunge la concluzia c Lizuca este integrat acestei lumi mirifice, dezvluindu-i frumuseea moral, puritatea i delicateea sufleteasc.

O alt cerin este aceea de a transcrie fragmentul n care apare portretul Lizuci, schiat de scriitor. Alte fragmente, selecionate de nvtor, pot fi valorificate n realizarea de compuneri cu nceput dat.

Literatura pentru copii nu ar fi mplinit dac, n cadrul ei, nu ar releva prezena principalelor categorii estetice: frumosul, urtul, sublimul, grotescul, comicul, tragicul, miraculosul, monstruosul, etc. Imnul i oda pentru ipostaze ale sublimului, povestirile satirice, din viaa animalelor, snoavele sau schiele caragialiene pentru ipostaze ale comicului, ori basmul cu mai cunoscutul cuplu antagonist Ft Frumos i Zmeul ca ipostaze ale frumosului i respectiv urtului, sunt doar cteva din exemplele semnificative.

Un aspect nsemnat n planul expresivitii, mai caracteristic literaturii pentru copii, este ansamblul de manifestri expresive, respectiv corelarea mijloacelor literare cu cele ale muzicii, artelor plastice i teatrului.

Valenele estetice prezentate probeaz indubitabil c operei literare pentru copii i se pot atribui calitile operei n general, c literatura pentru copii nu este mai prejos n plan valoric dect marea literatur, c este o component artistic, interesnd deopotriv pe aduli din care nu piere nicicnd amintirea copilriei.

Posibil abordare a unui text literar

Recurgnd la lectura explicativ ca metod de lucru pe texte-suport propuse de manuale oferim elevilor modele de analiz, de receptare, de comentare a unui text, deschizndu-le n acelai timp ci spre abordarea n manier personal a acestuia. Prezint o posibil modalitate de abordare a unui text narativ, complementar lecturii explicative, care faciliteaz receptarea textului literar.

Domnu 'Trandafir

dup Mihail Sadoveanu

= text narativ din manualul de limba i literatura romn, clasa a- IV-a, Ed. Aramis

n etapa premergtoare lecturii pentru captarea ateniei, antrenez elevii i activizez vocabularul acestora ntr-o discuie despre figuri memorabile de dascli n literatura romn.

Ex. Bdi Vasile- nvtorul lui Ion Creang

Basil Drgoescu -nvtorul lui Ion Luca Caragiale

Aron Pumnul - nvtorul lui Mihai Eminescu

Mihai Busuioc -nvtorul lui Mihail Sadoveanu

Decodificarea textului este secvena leciei n care nvtorul activizeaz, mbogete i provoac nuanarea vocabularului elevilor, mai mult dect n alte contexte educaionale. Sunt supuse analizei i discuiei att cuvintele necunoscute, ct i cuvintele al cror sens fundamental este cunoscut, dar crora li se explic sensurile secundare i contextuale. Textul vizat ofer numeroase posibiliti de cultivare a vocabularului, din care exemplific:

(om) deosebit

- distins

- admirabil

- unic n felul lui

Solicit elevilor explicarea aceluiai cuvnt n contextele:

La o analiz amnunit, al doilea exemplar era deosebit.- diferit

Gemenele erau greu de deosebit. - difereniat

Enunurile sunt scrise pe benzi de carton, colorate diferit.

Pornind de la sintagma "om deosebit", cer elevilor s alctuiasc un CIORCHINE, atribuind substantivului om nsuiri (caliti) exprimate prin locuiuni sau expresii:

de ncredere de geniu de seam OM cu dare de mn

de vaz

cu scaun la cap

Era micat

n context, cuvntul micat este utilizat cu sensul de emotionat, dar elevilor li se poate cere un enun n care cuvntul s aib alte sensuri: Biatul nu s-a micat de la locul lui. - nu s-a clintit

Pentru a se vindeca , atletul nu s-a micat o perioad de 3 luni. - nu s-a deplasat

Mrirea (strmoilor)

- gloria

-mreia

Mrirea cantitii de ngrminte este duntoare. - sporirea cantitativ

A face semn - a arta

Pe o plan prezint elevilor expresii din care face parte cuvntul a face, pentru nuanarea vocabularului. Elevii explic sensul acestora:

a face pagub - a pgubi

a face praf - a distruge

a face din nar armsar - a exagera

a face din noapte zi- a veghea

a face cu ou i cu oet - a batjocori

a face inim rea - a supra

a face focul - a aprinde

a face ochi - a se trezi

a face cu degetul - a amenina

a face cu ochiul - a ademeni

Metafora ridic o perdea de pe trecut, cu sensul de a lumina, a explica faptele din trecut, are rolul de a nuana vocabularul elevilor i de a exemplifica fora explicativ a gestului. Elevii sunt ndrumai s observe c n comunicarea oral, limbajul se completeaz, se susine prin mijloace nonverbale / paraverbale.

Cununi de neguri (metafor a trecutului glorios) - sugereaz neantul, ntunericul

Elevii introduc expresia ntr-un enun propriu .

nfiorat Sensul contextual este emoionat, mnat sufletete. Cer compararea cu sensul aceluiai cuvnt din propoziia:

Zgomotul ciudat al scrilor l-a nfiorat. - l-a speriat

Freamtul (luptelor) agitaie ,fonet zbucium, nfiorare

Lucrul cu dictionarul. Pe grupe, elevii primesc trei tipuri de dicionare. 1 grup- dicionar de sinonime, a-II-a grup- dicionar de antonime, a-III-a grup- dicionar explicativ pentru elevi. Fiecare grup extrage pe fia de lucru explicaia cuvintelor: I - freamt, II- vrednicie, III- a batjocori, apoi liderii grupelor citesc clasei explicaiile.

Cerdac

- pridvor

- foior

- balcon

- teras

Explicaia acestui cuvnt este nsoit de imaginea unei case rneti cu cerdac, ca suport intuitiv.

Adierea (cavalului)

- muzica

- melodia

- sunetul

Cuvntul adierea este folosit cu sens figurat, de aceea propun elevilor s dea exemplu de folosire a acestui cuvnt cu sens propriu.

Titlul textului merit o atenie deosebit. Scrierea cuvntului "Domnu' " cu apostrof este explicat elevilor prin lipsa consoanei finale l, aspect specific vorbirii, dar i literaturii mai vechi.

Prin ntrebrile:

- De ce este scris cuvntul Trandafir cu majuscul?

- De ce i-a atribuit Sadoveanu acest nume dasclului su? (numele real al nvtorului era Mihai Busuioc)

Dirijez elevii spre a face o asemnare ntre calitile nvtorului i floarea parfumat,nobil.

Utilizez METODA CUBULUI, activitate pe grupe a cte patru elevi, folosind doar patru fee ale cubului. Grupul 1 descrie (nsuirile sufleteti ale nvtorului i calitile florii); Grupul 2 compar (nvtorul i floarea);

Grupul 3 asociaz (stabilete asemnri ntre nvtor i trandafi

Grupul 4 analizeaz (motiveaz asocierea: numele nvtorului - numele florii); Sarcini de munc independent:

Tem pentru acas : S copieze fragmentul n care este conturat portretul fizic al dasclului, apoi s extrag trsturile fizice, nlocuind expresiile cu alte cuvinte potrivite.

Ex. Om bine- fcut - om voinic

Activitate n clas - Caracterizarea personajului.

Sarcini:

- s identifice i s citeasc fragmentele ilustrate pentru fiecare nsuire sufleteasc sau

(alt variant) - pe grupe, lectura pe fragmente pentru descoperirea trsturilor sufleteti

Portret moral

inteligentpatriot credincios

pasionat de meserie

sensibil

iubitor de literatur

statornic

Citate din text

"Ii scnteiau privirile"

"era micat cnd ne spunea despre mrirea strmoilor"; "ne-a nvat s credem n trecutul i vrednicia noastr";

"Domnu' nostru ne-a nvat rugciuni"

"Glasul lui curgea domol i basmul ne fermeca pe toi ca un cntec

frumos"

"Umbrele nserrii ne nvluir, povestitorul tcu i noi rmseserm fr vorbe, cu Domnu' n mijlocul nostru, ascultnd adierea deprtat a cavalului"

"Ne-a citit Povestea lui Harap Alb"

"Dar Domnu' nu s-a dus nicieri"

Dup studierea textului, extragerea ideilor principale, povestirea coninutului, caracterizarea personajului Domnu' Trandafir, activiti desfurate n ore diferite, nvtorul propune exerciii lexicale i de creaie, ce vizeaz activizarea, mbogirea i nuanarea vocabularului, cum ar fi:

Explicai, ntr-un "Eseu de 5 minute", sensul enunului:

" ... ne-a nvat multe, care au rmas n fundul sufletului ca semine bune ce au nflorit bogat mai trziu.

BIBLIOGRAFIE

Marin Clin Teoria educaiei, Ed. All, Bucureti, 1996, pag. 127Ion erdean Metodica predrii limbii romne la clasele I - IV, E.D.P., Bucureti, 1991