Alergeni–IgE SPECIFICE

download Alergeni–IgE SPECIFICE

of 52

 • date post

  03-Jun-2018
 • Category

  Documents

 • view

  288
 • download

  1

Embed Size (px)

Transcript of Alergeni–IgE SPECIFICE

 • 8/12/2019 AlergeniIgE SPECIFICE

  1/52

  Cauta in

  Lista de Analize

  Despre Noi Pacienti Medici Spitale Servicii si Tarife Contact

  Synevo > Servicii si tarife > Teste specializate de alergologie si imunologie > IgESPECIFICE > Alergeni IgE SPECIFICE

  Alergeni IgE SPECIFICE

  I nformatii generale

  In 1968 doua grupuri de cercetatori din SUA si Suedia au anuntat descoperireaunei noi imunoglobuline care a fost denumita IgE. Imunoglobulinele E se gasesc in

  principal in secretiile mucoase de la nivelul tractului gastrointestinal si respirator,in ser fiind prezente in concentratii foarte mici. Cresteri ale nivelului IgE suntinregistrate in afectiuni alergice, boli parazitare, boala Hodgkin, mielom multiplude tip IgE.

  Manifestarile clinice majore ale afectiunilor alergice IgE mediate sunt anafilaxia,astmul, rinita alergica, dermatita atopica, alergia alimentara, alergia la intepaturi deinsecte, alergia la latex.

  Aceste tipuri de alergie sunt raspandite ubicuitar iar prevalenta lor este in continuacrestere 1.

  Aparitia bolilor sau sindroamelor alergice solicita interventia, pe de o parte asubiectilor predispusi (atopici in general), iar pe de alta parte a unor factori demediu extern aproape totdeauna denumiti alergeni 1;4;7 .

  http://www.synevo.ro/http://www.synevo.ro/http://www.synevo.ro/despre-noihttp://www.synevo.ro/despre-noihttp://www.synevo.ro/pacienti/http://www.synevo.ro/pacienti/http://www.synevo.ro/medici/http://www.synevo.ro/medici/http://www.synevo.ro/spitale/http://www.synevo.ro/spitale/http://www.synevo.ro/category/servicii-si-tarife/http://www.synevo.ro/category/servicii-si-tarife/http://www.synevo.ro/contact/http://www.synevo.ro/contact/http://www.synevo.ro/http://www.synevo.ro/http://www.synevo.ro/category/servicii-si-tarife/http://www.synevo.ro/category/servicii-si-tarife/http://www.synevo.ro/category/servicii-si-tarife/http://www.synevo.ro/category/servicii-si-tarife/teste-specializate-de-alergologie-si-imunologie/http://www.synevo.ro/category/servicii-si-tarife/teste-specializate-de-alergologie-si-imunologie/http://www.synevo.ro/category/servicii-si-tarife/teste-specializate-de-alergologie-si-imunologie/http://www.synevo.ro/category/servicii-si-tarife/teste-specializate-de-alergologie-si-imunologie/alergeni-ige-specifice-nou/http://www.synevo.ro/category/servicii-si-tarife/teste-specializate-de-alergologie-si-imunologie/alergeni-ige-specifice-nou/http://www.synevo.ro/category/servicii-si-tarife/teste-specializate-de-alergologie-si-imunologie/alergeni-ige-specifice-nou/http://www.synevo.ro/category/servicii-si-tarife/teste-specializate-de-alergologie-si-imunologie/alergeni-ige-specifice-nou/http://www.synevo.ro/alergeni-ige-specifice/print/http://www.synevo.ro/alergeni-ige-specifice/email/http://www.synevo.ro/http://www.synevo.ro/alergeni-ige-specifice/print/http://www.synevo.ro/alergeni-ige-specifice/email/http://www.synevo.ro/http://www.synevo.ro/alergeni-ige-specifice/print/http://www.synevo.ro/alergeni-ige-specifice/email/http://www.synevo.ro/http://www.synevo.ro/category/servicii-si-tarife/teste-specializate-de-alergologie-si-imunologie/alergeni-ige-specifice-nou/http://www.synevo.ro/category/servicii-si-tarife/teste-specializate-de-alergologie-si-imunologie/alergeni-ige-specifice-nou/http://www.synevo.ro/category/servicii-si-tarife/teste-specializate-de-alergologie-si-imunologie/http://www.synevo.ro/category/servicii-si-tarife/http://www.synevo.ro/http://www.synevo.ro/contact/http://www.synevo.ro/category/servicii-si-tarife/http://www.synevo.ro/spitale/http://www.synevo.ro/medici/http://www.synevo.ro/pacienti/http://www.synevo.ro/despre-noihttp://www.synevo.ro/
 • 8/12/2019 AlergeniIgE SPECIFICE

  2/52

  Atopia se refera la tendinta mostenita de a produce continuu anticorpi de tip IgEfata de mai multi alergeni obisnuiti din mediu (ingerati sau inhalati). Astfeldefinitia atopiei este limitata la o conditie cu trasaturi imunologice si clinicespecifice, care afecteaza insa un procent semnificativ din populatia generala(estimat ca fiind 10-30% in tarile dezvoltate). Etiologia atopiei nu este cunoscuta.Studiile epidemiologice, familiale, pe gemeni monozigoti, precum si cele pemodele animale indica faptul ca factorii genetici sunt implicati in atopie, atat inreglarea producerii de IgE totale cat si in producerea de IgE fata de epitopispecifici. Cu toate acestea, nu s-a stabilit inca o baza genetica pentru variatelemanifestari ale atopiei 1.

  Termenul alergeni include antigenele care provoaca simpto me alergice: inducsinteza IgE la anumite persoane, se leaga specific de aceste molecule IgE atasate desuprafata celulelor si declanseaza reactia alergica 7.

  Din punct de vedere al structurii chimice alergenii sunt in majoritatea cazurilor proteine cu greutatea moleculara cuprinsa intre 5000 si 100 000 Da. Cu toateacestea, date recente sugereaza ca structura glican a unei glicoproteine poate fi deasemenea alergenica. Aproximativ 20% dintre din pacientii alergici pot produceanticorpi fata de miezul glican al alergenilor cu potential de reactivitate incrucisata.

  Alergenii se gasesc de obicei sub forma de amestecuri de (glico)proteine; surselecele mai complexe sunt polenurile, fungii si acarienii, iar cele mai simple epiteliilesi urina de animale, precum si alergenii profesionali. Numarul de proteine potentialalergene dintr-o sursa este foarte variabil, iar persoanele sensibilizate recunosc deobicei mai multe proteine alergene. Acei alergeni proveniti dintr-o anumita sursacare sunt recunoscuti de mai mult de jumatate dintre persoanele alergice suntdenumiti majori, in timp ce aceia care prezinta relevanta doar in cazuriindividuale sunt considerati minori.

  Se crede ca imunogenicitatea alergenilor depinde de factori cum ar fi dimensiunilemoleculei, cantitatea si durata expunerii, insa date mai recente atribuie un rol la felde important evenimentelor inflamatorii care se produc in vecinatatea depuneriialergenilor.

  O parte din alergenii cu relevanta clinica poseda activitate proteazica carefaciliteaza procesul de sensibilizare prin cresterea permeabilitatii epiteliale saustimularea eliberarii citokinelor proinflamatorii.

  Anumite proteine ale gazdei pot fi uneori alergenice (autoalergeni), asociate inspecial cu dermatita atopica. Majoritatea acestor alergeni pare sa aiba origine

 • 8/12/2019 AlergeniIgE SPECIFICE

  3/52

  intracelulara; un exemplu il constituie antigenul specific prostatei care joaca rol insensibilizarea persoanelor de sex feminin fata de lichidul seminal.

  In conformitate cu recomandarile internationale numele fiecarui alergen include primele 3-4 litere ale genului sursei de provenienta, la care se adauga 1-2 litere alenumelui speciei si un numar reprezentat cu cifre arabe care reflecta fie ordinea incare a fost izolat alergenul, fie importanta sa clinica, fie ambele. De exemplu,alergenii de tip cistein-proteaza care provin de la acarieni prezenti in praful de casacum ar fi Dermatophagoides pteronyssinus , D. farinae , Euroglyphus maynei si

  Blomia tropicalis sunt denumiti astfel: Der p 1, Der f 1, Eur m 1 si Blo t 1 2.

  Dupa sursa si calea de patrundere, alergenii pot fi clasificati in:

  1. Pneumalergeni (polen, praf de casa, fungi atmosferici, peri si epiderme de

  animale);2. Alergeni alimentari si digestivi (albus de ou, lapte de vaca, capsuni, fragi etc.);

  3. Alergeni proveniti de la insecte;

  4. Alergeni proveniti de la paraziti;

  5. Alergeni medicamentosi;

  6. Alergeni chimici (profesionali sau nu) 4.

  1. Pneumalergenii sunt reprezentati de:

  a. Polenul atmosferic; b. Fungii alergogeni atmosferici; c. Praful de casa; d. Perii si epidermele de animale.

  a. Polenul atmosferic este alergenul atopic raspandit in toata zona temperata

  raspunzator, in functie de tara si localitati, de un numar relativ mare de riniteintermitente, rino-conjunctivite si astm bronsic.

  In mod obisnuit plantele cu polen alergogen se impart in: graminee, ierburi, arbori.

  Gramineele cuprind circa 9000 de specii. Exista variatii mari in lume in ceea ce priveste polenizarea lor. In Europa aceasta perioada cuprinde lunile mai-iulie.

 • 8/12/2019 AlergeniIgE SPECIFICE

  4/52

  Cynodon dactylon , Lolium perenae , Sorghum halepense , Bromus inermis , Holcuslanata , Phleum pratense , Triticum sativum , Festuca elation sunt cele maiimportante plante polenic alergogene in tara noastra si in Europa temperata.

  Alergenii proveniti de la graminee pot fi clasificati in 13 grupuri distincte de proteine cu proprietati biochimice diverse. Astfel, grupurile 1 (ex. Lol p 1, Phl p 1),2 si 3 (ex. Lol p 2, Lol p 3) sunt -expansine prezente la majoritatea speciilor degraminee. Grupurile 4 si 13 (ex. Lol p 4, Phl p 4, Phl p 13) sunt enzime implicatein degradarea pectinelor, in timp ce grupul 5 (Lol p 5, Phl p 5, Poa p 5) si grupul 6sunt ribonucleaze. Alergenii minori sunt inclusi in grupul 7 al proteinelor careleaga calciu, grupul 10 al proteinelor citocromului C si in grupul 12 al profilinelor.Functia alergenilor din grupul 11 este necunoscuta 2;4.

  Polenul de ierburi este al doilea in ceea ce priveste sensibilizarea polinica la noi in

  tara si provine de la specii de Asteraceae, Urticaceae, Chenopodiaceae siBrassicaceae. Dintre Asteraceae prezinta importanta clinica Ambrosia , Artemisiavulgaris si Hellianthus annus (floarea-soarelui); dintre Urticaceae se remarcaUrtica dioica (urzica), Parietaria officinalis si judaica, iar dintreBrassicaceae, Brassica napus (napul).

  Sensibilizarile cele mai numeroase si mai severe apar la polenul de Ambrosia (Ambrosia artemisitolia, psilostachya, trifida). In Romania aceste plante cresc peValea Muresului, infloresc vara tarziu si toamna devreme, iar epidemiile de astm

  bron