95529518 Norme Specifice de Securitate a Muncii Pentru Activitatea de Are Si Ere a or Cu Banda...

download 95529518 Norme Specifice de Securitate a Muncii Pentru Activitatea de Are Si Ere a or Cu Banda NSSM010

of 16

Transcript of 95529518 Norme Specifice de Securitate a Muncii Pentru Activitatea de Are Si Ere a or Cu Banda...

  • 7/22/2019 95529518 Norme Specifice de Securitate a Muncii Pentru Activitatea de Are Si Ere a or Cu Banda NSSM010

    1/16

    Norme de securitate a muncii privind montarea, exploatarea i ntreinereatransportoarelor cu band

    Cuprins

    Preambul

    1. Prevederi generale

    2. Prevederi de securitate a muncii la montarea transportoarelor cu band

    3. Prevederi de securitate a muncii la punerea n funciune, exploatarea,ntreinerea i repararea transportoarelor cu band

    4. Prevederi de proiectare a transportoarelor cu band fixe sau mobile

    Anexa

    1.

    orme de securitate a muncii, complementare pre!entei norme

    Anexa2.

    "#id de terminologie de securitate a muncii privind montarea, exploatarea irepararea transportoarelor cu band

    Anexa3.

    $tandarde de referin

    Preambul

    ormele specifice de securitate a muncii sunt reglementri cu aplicabilitate naional, care cuprindprevederi minimal obligatorii pentru desfurarea principalelor activiti din economia naional, ncondiii de securitate a muncii.

    %espectarea coninutului acestor prevederi nu absolv agenii economici de rspundere pentruprevederea i asigurarea oricror altor msuri de securitate a muncii, adecvate condiiilor concrete dedesfurare a activitii respective.

    ormele specifice de securitate a muncii fac parte dintr&un sistem unitar de reglementri privindasigurarea sntii i securitii n munc, sistem compus din'

    & orme generale de protecie a muncii care cuprind prevederile de protecie a muncii, generavalabile pentru orice activitate(

    & orme specifice de securitate a munciicare cuprind prevederile de securitate a muncii, speci&ficeunor anumite activiti sau grupe de activiti, detaliind prin acestea prevederile normelor generalede protecie a muncii.

    Prevederile tuturor acestor norme specifice se aplic cumulativ i au valabilitate naional indiferende forma de organi!are sau proprietate n care se desfoar activitatea pe care o reglementea!.

    $tructura sistemului naional de norme specifice de securitate a muncii urmrete corelareaprevederilor normative, cu pericolele specifice uneia sau mai multor activiti i reglementareaunitar a msurilor de securitate a muncii pentru activiti caracteri!ate prin pericole comune.

  • 7/22/2019 95529518 Norme Specifice de Securitate a Muncii Pentru Activitatea de Are Si Ere a or Cu Banda NSSM010

    2/16

    $tructura fiecrei norme specifice de securitate a muncii are la ba! abordarea sistemic a aspectelorde securitate a muncii, practicat n cadrul ormelor generale de protecie a muncii. )onform acesteabordri, procesul de munc este tratat ca un sistem complex structurat, compus din urmtoareleelemente care interacionea! reciproc'

    & xecutantul' omul implicat nemi*locit n executarea unei sarcini de munc(

    & !arcina de munca ' totalitatea aciunilor ce trebuie efectuate prin intermediul mi*loacelor deproducie i n anumite condiii de mediu, pentru reali!area scopului procesului de munc(

    & "i#loace de productie ' totalitatea mi*loacelor de munc +instalaii, utila*e, maini, aparatedispo!itive, unelte etc. i a obiectelor muncii +materii prime, materiale etc. care se utili!ea! nprocesul de munc(

    & "ediul de munca' ansamblul condiiilor fi!ice, c#imice, biologice i psi#ologice n care, unul saumai muli executani i reali!ea! sarcina de munc.

    %eglementarea msurilor de securitate a muncii n cadrul ormelor specifice de securitate a munciivi!-nd global desfurarea uneia sau mai multor activiti n condiii de securitate a muncii, sereali!ea! prin tratarea tuturor aspectelor de asigurare a securitii muncii la nivelul fiecrui elemental sistemului executant & sarcin de munc & mi*loace de producie & mediul de munc, propriuproceselor de munc din cadrul activitilor care fac obiect de reglementare.

    Prevederile sistemului naional de reglementri normative pentru asigurarea securitii munciiconstituie alturi de celelalte reglementri *uridice referitoare la sntatea i securitatea n muncba!a pentru'

    & activitatea de concepie a ec#ipamentelor te#nice i a te#nologiilor(

    & autori!area funcionrii unitilor(

    & instruirea salariailor cu privire la securitatea muncii(

    & cercetarea accidentelor de munc i stabilirea cau!elor i a responsabilitilor.

    n contextul general pe care l&am pre!entat, /ormele specifice de securitate a muncii pentruactivitile de exploatare i ntreinere a transportoarelor cu band/, au fost elaborate in-nd seamade reglementrile existente n domeniul securitii muncii pentru aceste activiti, precum i pe ba!astudierii proceselor de munc i stabilirea pericolelor specifice, astfel nc-t, pentru fiecare pericol, sexiste cel puin o msur de prevenire la nivelul fiecrui element component al procesului de munc.

    $tructura acestei norme este fcut pentru fiecare activitate, prevederile urm-nd o succesiune logiccorespun!toare modului de aciune al executantului n procesul de lucru.

    Pe l-ng prevederile specifice de securitate a muncii pentru montarea, exploatarea i reparareatransportoarelor cu band, normele mai cuprind un capitol n care au fost tratate prevederi i pentruprevenirea incendiilor. 0a ba!a ntocmirii acestui capitol, au stat datele cuprinse n standardelerom-neti i internaionale n vigoare.

    e asemenea, normele mai cuprind un capitol de prevederi, care vor fi respectate la proiectareatransportoarelor cu band, prevederi care rm-n valabile p-n la acoperirea problematicii tratate prinstandardele n domeniu.

    n acelai timp, pentru terminologia de specialitate i de securitate a muncii, utili!at la elaborarenormele mai cuprind o anex n care sunt explicai o serie de termeni u!uali.

    Pentru ca normele specifice s rspund cerinelor actuale, nu numai n ceea ce privete coninutuldar i forma de pre!entare i pentru a fi conform altor acte legislative i normative , s&a procedat lautili!area unor subtitluri, care preci!ea! coninutul articolelor care se refer la aceast problematicfacilit-nd astfel pentru utili!atori nelegerea i gsirea rapid a textelor necesare.

  • 7/22/2019 95529518 Norme Specifice de Securitate a Muncii Pentru Activitatea de Are Si Ere a or Cu Banda NSSM010

    3/16

    Clasificarea transportoarelor cu band

    1. up modul de fixare' & transportoare fixe(

    & transportoare mobile.

    2. up banda detransport utili!at'

    & cu band din cauciuc(

    & cu band din material plastic(

    & cu band din material textil.

    3. up numrul detransportoare cu bandutili!ate pentru o linie detransport'

    & un transportor(

    & dou sau mai multe transportoare cu band montate ncascad.

    1. Prevederi generale

    Coninut

    Art. 1

    Pre!entele norme specifice de securitate a muncii cuprind prevederi necesare pentru prevenireaaccidentelor de munc, la montarea, exploatarea, ntreinerea i repararea instalaiilor de transporcu band din cauciuc, material plastic, p-n! sau materiale similare.

    !cop

    Art. 2

    $copul pre!entelor norme, este eliminarea sau diminuarea riscurilor de accidentare existente n

    cadrul activitii, proprii celor patru componente ale sistemului de munc ' executant & sarcin demunc & mi*loace de producie & mediu de munc.

    $omeniu de aplicare

    Art. 3

    Pre!entele norme sunt destinate personalului de exploatare definit conform nexei 2, precum personalului ce execut lucrri de montare, reglare, ntreinere i reparaii la transportoarele cuband.

    Art. 4

    Persoanele care prin funcia lor nu au sarcini care s le impun apropierea de transportoare, trebuie

    s se supun interdiciilor de acces n !ona acestor utila*e.

    Art. 5

    ntregul personal al unitii n care se gsesc instalaii de transport cu band, trebuie s fie instruit nlegtur cu riscurile de accidentare la transportoarele cu band.

    Art. 6

    Pre!entele norme, nu se aplic la transportoarele cu band utili!ate n minerit, precum i la celenglobate ntr&un ec#ipament te#nic.

  • 7/22/2019 95529518 Norme Specifice de Securitate a Muncii Pentru Activitatea de Are Si Ere a or Cu Banda NSSM010

    4/16

    Art. 7

    Prevederile pre!entelor norme se aplic cumulativ cu prevederile normelor pre!entate n nexa 1.

    Art. 8

    Pre!entele norme se vor revi!ui periodic i vor fi modificate ori de c-te ori este necesar, ca urmare asc#imbrilor de natur legislativ te#nic i de standardi!are etc., survenite la nivel naional.

    2. Prevederi de securitate a muncii la montarea transportoarelor cu banda

    Art. %

    $e inter!ice montarea instalaiilor de transport cu band de ctre persoane necalificate. peraiunilede monta* vor fi executate numai de personal instruit i sub conducerea unui ef de ec#ip.

    Art. 10

    ontarea transportoarelor cu band trebuie s se fac numai pe ba!a unor proiecte de amplasareprecum i a procesului te#nologic de montare elaborate de ctre proiectant.

    Art. 11

    ntinderea ben!ii pentru montare, se va face numai cu dispo!itive speciale pentru derulare.

    Art. 12

    nainte de montare, ec#ipamentul electric se va verifica pentru a corespunde gradelor de proteciepreci!ate n documentaia te#nic.

    Art. 13

    up montarea definitiv a transportorului cu band, trebuie s se efectue!e probe de mers n gol probe de mers n sarcin.

    Art. 14

    $e inter!ice darea n exploatare a unui transportor cu band care nu are re!ultatele probelor conformcu proiectul de execuie i cartea te#nic a transportorului.

    3. Prevederi de securitate a muncii la punerea in functiune, exploatarea,intretinerea si repararea transportoarelor cu banda

    Punerea n &unciune

    Art. 15

    naintea primei probe, n vederea punerii n exploatare, se verific'

    & dac transportorul a fost ansamblat i montat conform proiectului(

    & dac banda este ae!at corect pe role(

    & dac banda nu vine n contact cu alte piese metalice fixe(

    & dac transportorul este legat corect la pri!a de pm-nt(

    & dac racordarea motoarelor i a ec#ipamentul electric este corect efectuat(

    & dac toate ec#ipamentele de siguran i mi*loacele de protecie sunt montate i funcionea! nmod corespun!tor(

    & dac funcionea! ntreruptorul de oprire de urgen, montat n lungul transportorului(

    & dac trecerile peste sau pe sub transportor sunt executate corect(

  • 7/22/2019 95529518 Norme Specifice de Securitate a Muncii Pentru Activitatea de Are Si Ere a or Cu Banda NSSM010

    5/16

    & dac parapeii sunt executai conform reglementrilor n vigoare(

    Art.16

    5ste inter!is punerea n funciune a transportoarelor cu band care nu corespund verificrilor de laart.13.

    'eceptia transportoarelor cu band

    Art.17

    Punerea n funciune a transportoarelor se va putea face numai pe ba!a unei recepii interneefectuate de o comisie numit de conducerea unitii care n procesul verbal ntocmit cu aceastoca!ie, va meniona c transportorul ndeplinete toate msurile de securitate a muncii i a fost dotacu toate dispo!itivele de securitate prev!ute n cartea te#nic a instalaiei i n normele specifice desecuritate a muncii.

    u se admite recepia i punerea n funciune a transportorului sub re!erva completrii ulterioare amsurilor de securitate a muncii.

    !emnali(area pornirii i opririi

    Art.18

    6iecare deintor de transportoare cu band va elabora un cod de semnali!are acustic i7sau opticprivind pornirea sau oprirea transportorului, precum i averti!area personalului de exploatare asuprainteniei de pornire.

    Art.19

    )odul de semnali!are va trebui s conin n mod obligatoriu urmtoarele'

    & semnale de anunare, care trebuie emise nainte de pornirea sau oprirea utila*ului de transport(

    & procedura de semnali!are i de averti!are a pornirilor sau opririlor(

    & procedura de confirmare a recepionrii semnalelor de averti!are(

    & preci!area duratei semnalului de averti!are care trebuie s fie de minim 38 secunde.

    Art.20

    $istemul de semnali!are trebuie s funcione!e n ambele sensuri atunci c-nd supraveg#etorul deband nu poate s observe 9n totalitate transportorul.

    Art.21

    9n condiii normale de exploatare pornirea sau oprirea transportoarelor cu band trebuie s se facnumai de ctre supraveg#etorul de band, potrivit codului de semnali!are afiat la punctul decomand.

    'oda#ul transportoarelor cu band

    Art.22

    nainte de darea n exploatare, se va efectua roda*ul n gol timp de : ore, c-nd se va urmri ca'

    & transportorul s aib o funcionare linitit(

    & s nu existe pierderi de lubrifiani(

    & s nu apar suprancl!iri periculoase(

    & banda transportoare s fie ntins i aliniat(

  • 7/22/2019 95529518 Norme Specifice de Securitate a Muncii Pentru Activitatea de Are Si Ere a or Cu Banda NSSM010

    6/16

    & motoarele, reductoarele i cupla*ele #idraulice s nu se ncl!easc peste limitele permise(

    & tamburii i rolele s se nv-rteasc(

    & tergtoarele de band s aib contact cu banda pe toat limea ei(

    & *g#eabul de alimentare s fie amplasat corect.

    xploatarea transportoarelor cu band

    Art. 23

    5ste inter!is staionarea, odi#na i transportul persoanelor pe banda transportoare. n acest sens sevor monta plci averti!oare.

    Art. 24

    $e inter!ice orice intervenie la transportoarele cu band n timpul funcionrii acestora.

    Art. 25

    $e inter!ice utili!area transportoarelor cu band dac nu este asigurat un iluminat corespun!tor at-n lungul transportorului c-t i la grupurile de acionare, ntoarcere i ntindere.

    Art. 26

    $e inter!ice traversarea peste i pe sub transportoarele cu band dac nu sunt amena*ate trecerconform prevederilor pre!entei norme.

    Art. 27

    u se admite folosirea transportoarelor cu band care pre!int defeciuni.

    Art. 28

    5ste inter!is s se ia obiectele transportate direct de pe banda transportoare dac'

    & nu sunt prev!ui protectori de i!olare a !onelor periculoase +la role, supori & role, tamburi deacionare, tamburi de ntoarcere(

    & vite!a transportorului cu band este mai mare de 8,3 m7s(

    & masa obiectelor transportate este mai mare de ;

  • 7/22/2019 95529518 Norme Specifice de Securitate a Muncii Pentru Activitatea de Are Si Ere a or Cu Banda NSSM010

    7/16

    $e va ndeprta apa adunat pe ben!i, re!ultat din ploi sau din topirea !pe!ilor.

    Art. 33

    $e inter!ice ncrcarea ben!ii transportoare cu materiale, n timp ce aceasta este oprit.

    Art. 34

    u se admite utili!area n timpul funcionrii transportorului a uneltelor sau a altor obiecte n scopundeprtrii materialelor adunate sub tamburul de ntoarcere a ben!ii. ndeprtarea materialelor seva face, numai n timpul opririi transportorului cu band.

    Art. 35

    5ste inter!is folosirea de bitum, nisip etc. mpotriva patinrii ben!ii de transport pe tambur.

    Art. 36

    5ste inter!is intervenia la banda transportoare, pentru remedierea defeciunilor, n timpufuncionrii acesteia. %emedierea defec&iunilor se va face de ctre personalul de ntreinere numadup oprirea funcionrii transportorului cu band, blocarea ntreruptorului i montarea plcueloaverti!oare.

    Art. 37

    $upraveg#etorul de band i personalul de ntreinere, nominali!at n scris, vor fi instruii

    examinai asupra exploatrii, ntreinerii i verificrii transportoarelor cu band.

    Art. 38

    $e inter!ice funcionarea transpor&toarelor la care banda pre!int fisuri, ruperi, mbinri deterioratesau se constat sgei de ncovoiere la sc#eletul metalic de susinere.

    Art. 39

    $upraveg#etorul de band va urmri direct funcionarea transportorului cu band, neav-nd voie sprseasc instalaia aflat n funciune.

    $upraveg#etorul de band va opri imediat trans&portorul, n ca!ul ivirii unor defeciuni sau prsirlocului de munc.

    Art. 40

    =ngerea transportorului cu band se va face conform sc#emei de ungere prev!ut n cartea te#nica utila*ului.

    Art. 41

    n tot timpul lucrului, personalul va folosi ec#ipament de protecie, n conformitate cu /ormativucadru de acordare i utili!are a ec#ipamentului individual de protecie/ & 1>>1 &

    Pornirea i oprirea transportoarelor montate n cascad

    Art. 42

    Pornirea transportoarelor cu band montate n cascad se va face ncep-nd cu ultimul transportor dinaval.

    Art. 43

    prirea transportoarelor montate n cascad se va face ncep-nd cu primul transportor din amonte.

    xploatarea transportoarelor cu band mobile

    Art. 44

    $e inter!ice utili!area transportoarelor cu band mobile, fr panouri de ngrdire, n !onele n carecircul mi*loacele de transport.

  • 7/22/2019 95529518 Norme Specifice de Securitate a Muncii Pentru Activitatea de Are Si Ere a or Cu Banda NSSM010

    8/16

    Art. 45

    $e inter!ice amplasarea n spaii de circulaie a transportoarelor cu band mobile fr ca acestea sfie semnali!ate cu oc#i de pisic sau lumin intermitent sau elemente reflectori!ante pe timp denoapte.

    Art. 46

    ?oate pneurile transportoarelor mobile pe roi vor avea aceeai presiune, conform cu prevederile dincartea te#nic a utila*ului.

    Art. 47

    n po!iia de lucru, transportorul mobil va fi blocat cu a*utorul dispo!itivului de siguran care vampiedica orice deplasare a sistemului de rulare.

    Art. 48

    =rcarea i cobor-rea transportoarelor mobile pe rampe, eafoda*e, etc. se va face numai cu a*utorutroliilor i planurilor nclinate, sub conducerea efului de ec#ip. n cursul acestei operaii, dupfiecare oprire, sub roile transpor&torului se vor ae!a pene care s mpiedice alunecarea acestuia.

    Art. 49

    5ste inter!is deplasarea transpor&toarelor mobile av-nd motorul de acionare sub tensiune. utarea

    transportoarelor mobile trebuie efectuat sub supraveg#erea celui ce conduce procesul de munc.Art. 50

    5afoda*ele, sc#elele etc. pe care circul sau funcionea! transportorul mobil, trebuie s fieexecutate din materiale re!istente la greutatea transportorului mobil, s nu cede!e i s nu permitbalansarea acestuia.

    Art. 51

    n timpul transportului trebuie s se menin ec#ilibrul stabil al transportorului cu band mobilPentru transport, suportul ben!ii trebuie adus n po!iia cea mai de *os.

    Art. 52

    n timpul transportului, deplasrii sau rotirii nu se admite urcarea muncitorilor pe transportor. $einter!ice contrabalansarea transportorului mobil n timpul funcionrii acestuia.

    Art. 53

    nainte de deplasarea 9n alt loc de munc a transportoarelor cu band mobil se va ntrerupealimentarea cu energie electric i se va str-nge cablul electric pentru evitarea strivirii sau distrugerii!olaiei.

    )ntreinerea transportoarelor cu band

    Art. 54

    Pentru meninerea n bune condiii de securitate a muncii a transportorului cu band n timpu

    exploatrii, se vor efectua de ctre fiecare deintor urmtoarele lucrri'

    & verificarea str-ngerii uruburilor i a asigurrii lor(

    & gresarea mecanismelor(

    & nlocuirea integral a lubrefianilor(

    & verificarea etaneitii reductoarelor(

    & verificarea funcionrii tergtoarelor(

  • 7/22/2019 95529518 Norme Specifice de Securitate a Muncii Pentru Activitatea de Are Si Ere a or Cu Banda NSSM010

    9/16

    & verificarea funcionrii dispo!itivelor de siguran i protecie.

    e asemenea se pot efectua i alte lucrri de ntreinere considerate necesare de ctre deintori.

    Art. 55

    nainte de pornirea transportoarelor cu band care au fost oprite pentru efectuarea lucrrilor dentreinere, supraveg#etorul de band va lua msuri de a ndeprta toate obiectele strine de peutila*e( scule, buci de lemn, de fier, uruburi, etc. care dup pornire, pot produce accidente.

    'epararea transportoarelor cu bandArt. 56

    6iecare deintor de transportoare cu band va ntocmi un grafic din care s re!ulte intervalele detimp la care se vor efectua reparaiile periodice i capitale, conform cu cartea te#nic a utila*ului.

    Art. *+

    %epararea transportoarelor cu band va fi efectuat de personal calificat.

    Art. 58

    $e inter!ice efectuarea oricror lucrri de reparaii a ben!ilor transportoare i distribuitoarelor de

    ncrcare, a crucioarelor de alimentare etc. n timpul funcionrii. 5le se vor efectua numai cuinstalaia oprit, scoas de sub tensiune, pe ba!a autori!aiei de lucru sau a instruciunilor te#niceinterne.

    n funcie de distan, de po!iia de lucru, de starea cii de rulare, etc. se va stabili numrulucrtorilor care concur la repararea transportoarelor cu band.

    Art. *%

    %eparaiile curente i capitale se execut n conformitate cu prevederile instruc&iunilor din carteate#nic a utila*ului.

    Art. -

    up reparaii se vor efectua probele i roda*ul transportorului cu band prev!ute n art.1@ i art.22

    Art. 1

    5ste inter!is darea n folosin a transportoarelor cu band care nu au efectuate toate verificrile nconformitate cu cele prev!ute la art. 1@ i art.22.

    Art. 2

    Pentru prevenirea accidentelor de munc la montare, recepie, reparare precum i la utili!area ncondiii de securitate a muncii a transportoarelor cu band, se vor respecta i regulile specifice desecuritate a muncii notificate n cartea te#nic a acestora.

    Art. 3

    0a montarea, exploatarea, repararea i ntreinerea transportoarelor cu band, utili!atorul va asiguradotarea i cu indicatoare de securitate, n conformitate cu standardele n vigoare.

    4. Prevederi de proiectare a transportoarelor cu banda , fixe sau mobile

    Art.

    0a proiectarea de noi transportoare cu band, unitile de cercetare & proiectare trebuie s adoptesoluii stabilite conform prevederilor standardelor n vigoare.

  • 7/22/2019 95529518 Norme Specifice de Securitate a Muncii Pentru Activitatea de Are Si Ere a or Cu Banda NSSM010

    10/16

    $ispo(itive de si/uran cu care trebuie dotate transportoarele cu band, &ixe sau mobile

    Art. 65

    6iecare transportor cu band, trebuie s fie dotat cu'

    a ispo!itiv de blocare a deplasrii n sens invers al ben!ii transportoare sub aciunea sarcinitransportate la oprirea transportorului cu band, atunci c-nd este utili!at la o nclinare mai mare de1: 8(

    b $esi!or de descentrare a ben!ii +traductor pentru ieirea ben!ii din aliniament, pentru ben!i culungimi mai mari de 2@ m(

    c $upraveg#etor de vite! +traductor inductiv de vite!(

    d ispo!itiv de semnali!are acustic i7sau optic a pornirii sau opririi pentru transportoarele cuband de lungimi mai mari de 1@ m instalate n linie dreapt i pentru transportoarele de oricelungime, c-nd supraveg#etorul de band nu are vi!ibilitate asupra funcionrii instalaiei de transporcu band(

    e ntreruptor de oprire n ca! de urgen, montat n lungul ben!ii transportoare +dispo!itiv cu cablude oprire a ben!ii de pe traseu, din orice punct(

    f ispo!itiv de protecie la grupul de acionare(

    g ispo!itiv de protecie la grupul de ntindere(

    # ispo!itiv de protecie la grupul de ntoarcere(

    i Protector la prile n micare prev!ut cu microntreruptoare care ntrerup alimentarea cu energieelectric a motoarelor de acionare n ca!ul ndeprtrii lui(

    * ispo!itive de curire +plug diagonal sau triung#iular a ben!ii transportoare la staia dentoarcere(

  • 7/22/2019 95529518 Norme Specifice de Securitate a Muncii Pentru Activitatea de Are Si Ere a or Cu Banda NSSM010

    11/16

    ispo!itivele de protecie +aprtori, ngrdiri, etc. vor fi astfel fixate nc-t s nu poat fi ndeprtatedec-t dup oprirea instalaiei.

    Art. %

    ispo!itivele de protecie trebuie s re!iste la ocuri, foc, coro!iune i s poat fi utili!ate at-t c-tdurea! i piesele sau subansamblele pe care le prote*ea! i s necesite minimum de ntreinere.

    Art. +-

    ispo!itivele de protecie de la capetele de acionare, de ntoarcere i ntindere, trebuie astfeconcepute nc-t s nu permit introducerea m-inilor sau degetelor n !ona periculoas.

    !paiul de circulaie i de munc

    Art. +1

    a ontarea transportoarelor cu band trebuie s se fac astfel nc-t pe ambele pri ale acestuia sse asigure spaiul de circulaie de minim 8,: m(

    b ac spaiul de montare nu permite ndeplinirea condiiei de la art. A1 alin. /a/, transportoarele cuband se pot monta paralel cu un perete al cldirii micor-nd sau anul-nd spaiul de circulaie pe o

    parte, n care ca! se va asigura un spaiu de circulaie de minim 8,: m numai pe o parte(c dmiterea montrii conform art.A1 alin. /b/ se face numai cu condiia ca prin spaiul redus ntretransportorul cu band i perete s nu se permit circulaia personalului, prin utili!area de ngrdirde protecie i a indicatoarelor de inter!icere a accesului n !ona periculoas.

    Art. +2

    n !onele n care sunt necesare periodic lucrri de reparaii la transportoarele cu band +grup deacionare, etc. spaiul de munc trebuie s fie minim de 1,2 m.

    Art. +3

    ?recerea pe sub ben!ile transportoare trebuie s se fac numai prin locuri de trecere speciaamena*ate i prote*ate cu plase de s-rm montate sub ben!i.

    Plasele de s-rm, dimensionate n funcie de materialul transportat, trebuie s depeasc marginileben!ilor cu cel puin @8 cm i s fie ndoite n sus cel puin 38 cm, pentru a preveni cderea rolelorsau a materialelor de pe band pe !onele de circulaie.

    Art. +

    ?recerile peste ben!ile transportoare trebuie s se fac numai pe podee special amena*ate, dotate cuscri fixe cu balustrade.

    Art. +*

    Ben!ile transportoare aflate la nivelul solului vor fi prev!ute cu plcue averti!oare din care sre!ulte interdicia accesului persoanelor.

    Art. +

    Ben!ile transportoare aflate n canale se vor acoperi cu podee sau ngrdiri cu balustrade.

    Art. ++

    u se admite montarea contragreutilor deasupra drumurilor, trecerilor i a locurilor de munc.

  • 7/22/2019 95529518 Norme Specifice de Securitate a Muncii Pentru Activitatea de Are Si Ere a or Cu Banda NSSM010

    12/16

    ac situaia local nu permite acest lucru, este obligatorie luarea unor msuri de protecie, dupcum urmea!'

    & abaterea circulaiei n punctele respective(

    & mpre*muirea !onei cu plas de s-rm fixat pe un cadru metalic(

    & reali!area unei platforme de siguran care s preia contragreutile, n ca!ul ruperii sistemului desusinere.

    n toate ca!urile, sistemul de susinere trebuie s fie prev!ut i cu un lan de siguran.

    Art. +0

    ?ransportoarele cu band mobile amplasate n !one n care circul mi*loacele de transport, trebuie sfie ngrdite cu panouri.

    Art. +%

    n ca!ul n care transportorul cu band se ncarc prin intermediul unei p-lnii, aceasta se va monta lao nlime de cel puin 38 cm msurat de la suprafaa ben!ii de transport.

    Art. 0-

    n ca!ul n care un transportor traversea! dou sau mai multe nivele ale unei cldiri sau construcimetalice, este obligatoriu ca golul de traversare din planeul dintre dou nivele consecutive s fieprote*at prin parapei mpotriva cderii accidentale.

    Art. 01

    5ste obligatorie montarea de parapei n lungul instalaiei de transport cu band, n ca!ul c-ndaceasta este folosit pentru transportarea baloturilor, sacilor, etc.

    nlimea acestor parapei trebuie s fie egal cu cel puin *umtate din nlimea obiectelotransportate.

    Art. 02

    $istemele de semnali!are auditive se vor monta la toate punctele n care personalul de ntreinere supraveg#ere are acces pentru diferite lucrri' +revi!ie, ungere, curire, etc. precum i la panoul decomand.

    Cabluri electrice

    Art. 03

    )ablurile de alimentare cu energie electric a motoarelor trebuie s aib i!olarea nedeteriorat.

    5le vor fi suspendate pe supori fici, iar mbinrile prote*ate cu manoane.

    cipamentul electric

    Art. 0

    5c#ipamentul electric aferent transportoarelor cu band trebuie s funcione!e n condiiile de mediuambiant +temperatur, umiditate prescrise n documentaia te#nic.

    Art. 0*

  • 7/22/2019 95529518 Norme Specifice de Securitate a Muncii Pentru Activitatea de Are Si Ere a or Cu Banda NSSM010

    13/16

    5c#ipamentul electric al instalaiei de transport cu band trebuie s fie legat la conductorul de nul deprotecie i la instalaia de legare la pm-nt.

    $ispo(itive pentru prevenirea incendiilor

    Art. 0

    Pentru prevenirea incendiilor, instalaiile de transport cu band vor fi dotate cu'

    a dopuri fu!ibile la cupla*e #idraulice care s permit scurgerea uleiului din cupla* atunci c-nd

    temperatura fluidului depete temperatura maxim admis(

    b releu inductiv de vite! care s opreasc instalaia de transport continuu n ca!ul n care bandapatinea! pe tamburul de acionare(

    c ben!i de cauciuc greu combustibile.

    Art. 87

    0a transportul materialelor fierbini, transportoarele cu band vor fi dotate cu instalaii de stropirepentru prent-mpinarea aprinderii covorului de cauciuc, iar n !ona de funcionare a acestora sexiste materiale necesare stingerii incendiilor n ca!ul aprinderii covorului de cauciuc.

    AN!A 1

    Norme de securitate a muncii complementare pre"entei norme

    ormele specifice de securitate a muncii pentru activitatea de exploatare i ntreinere atransportoarelor cu band, vor fi completate cu prevederile din urmtoarele norme'

    orme generale de protecie a muncii(

    ormativ cadru de acordare i utili!are a ec#ipamentului individual de protecie(

    orme de securitate a muncii la transportul intern(

    orme P.$..

    &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

    ? ' ntruc-t n pre!ent sistemul naional al normelor specifice de securitate a muncii este n cursde elaborare, p-n la apariia tuturor normelor specifice se vor respecta i aplica dup ca!, normeledepartamentale referitoare la aceste activiti.

    AN!A 2

    #$id de terminologie de securitate a muncii privind montarea, exploatarea sirepararea transportoarelor cu banda

    1. Accident de munc

    Ctmarea violent a organismului, precum i intoxicaia acut profesional, care au loc n timpuprocesului de munc sau n ndeplinirea ndatoririlor de serviciu, indiferent de natura *uridic acontractului n ba!a cruia se desfoar activitatea i care provoac incapacitate temporar demunc de cel puin trei !ile, invaliditate ori deces.

    2. Condiii normale de exploatare

    )ondiii de lucru prev!ute n cartea te#nic a transportorului cu band.

    3. $ispo(itiv de protecie

  • 7/22/2019 95529518 Norme Specifice de Securitate a Muncii Pentru Activitatea de Are Si Ere a or Cu Banda NSSM010

    14/16

    ispo!itiv care reduce sau elimin singur sau n asociere cu un protector, riscul de accidentare.

    . cipament tenic

    rice main, aparat, dispo!itiv, mecanism, unealt sau instalaie etc. utili!ate 9n timpul muncii.

    *. actori de risc

    6actor +nsuiri, stri, procese, fenomene, comportamente proprii elementelor componente alesistemului & executant & sarcin de munc & mi*loace de producie & mediul de munc, ce

    caracteri!ea! riscurile proprii acestor elemente i care conduc-nd la o disfunciune a sistemului, potprovoca accidente de munc sau boli profesionale.

    . )nstruciuni speci&ice de securitate a muncii

    )omponente ale sistemului de reglementri n domeniul securitii muncii ale cror prevederi sunvalabile numai pentru activitile desfurate n cadrul unei uniti' elaborarea lor de ctre unit+prin efort propriu sau n colaborare cu institute speciali!ate este obligatorie atunci c-nd normelegenerale sau specifice de securitate nu acoper totalitatea activitilor desfurate n unitate sauvoluntar atunci c-nd patronul consider necesar pentru mbuntirea securitii muncii, detaliereai completarea normelor cu unele prevederi specifice unitii.

    +. Personal de exploatare

    $upraveg#etori de band i ncrctori de materiale.

    0. 'isc mecanic

    Probabilitatea asociat cu gravitatea unei posibile le!iuni sau afectri a sntii ntr&o situaie n careo persoan este expus uneia sau mai multor pericole, determinat de elementele mecanice aec#ipamentului de munc.

    %. !paiu de circulaie

    $paiul limitat ntre instalaia de transport cu band i prile fixe ale construciei cldirii sau ale

    obiectelor existente n care are acces personalul de exploatare i n care nu sunt executate lucrrspeciale de reparare i ntreinere.

    1-. !uprave/etor de band

    Persoana nsrcinat cu exploatarea utila*ului de transport.

    11. ?ransportor cu band

    =tila* fix sau mobil de transport continuu ce are ca organ de transport pentru materiale, banda decauciuc, material plastic, p-n! sau similare.

    12. !paiu de munc

    $paiul limitat ntre instalaia de transport cu band i prile fixe ale construciei cldirii sau aleobiectelor existente n care este necesar efectuarea unor lucrri de demontare & montare la reparaii ntreinere.

    13. on periculoas a unui ecipament tenic

    rice !on situat n interiorul sau n *urul ec#ipamentului te#nic n care o persoan este expusriscului de le!iune sau afectare a sntii.

    AN!A 3

  • 7/22/2019 95529518 Norme Specifice de Securitate a Muncii Pentru Activitatea de Are Si Ere a or Cu Banda NSSM010

    15/16

    %tandarde de referinta

    1. $?$ >:A;&:A ?ransportoare & Prescripii generale de securitate.

    2. $?$ >:A:&A4 ?ransportoare la sol pentru antrenarea crucioarelor. Prescripiispeciale de securitate.

    3. $?$ >:A>&A4 ?ransportoare mobile cu band. Prescripii speciale de securitate.

    4. $?$ >::8 & :> ?ransportoare cu plci metalice. Prescripii speciale de securitate.

    @. $?$ ;A::71&>1 ?ransportoare cu band de cauciuc, de u! general. $uporturi derole. ?ipuri i dimensiuni.

    ;. $?$ ;A::72&>1 ?ransportoare cu band de cauciuc, de u! general. %ole desusinere. ?ipuri i dimensiuni.

    A. $?$ A@48&:; ?ransportoare cu band de cauciuc pentru u! general. ?amburelibere. ?ipuri i dimensiuni principale.

    :. $?$ A@41&:; ?ransportoare cu band de cauciuc pentru u! general. ?ambure deantrenare. ?ipuri i dimensiuni.

    >. $?$ >3A; & :2 ?ransportoare cu band de cauciuc, de u! general. ?ransportoarestaionare. )ondiii te#nice generale de calitate.

    18. $?$ >A>> & :A ?ransportoare cu band de cauciuc pentru u! general.Docurilaterale minime pentru ben!ile de transport.

    11. $?$ 11;;; &:;

    ?ransportoare cu band de cauciuc pentru u! general.escrctoare cu plug. ?ipuri i dimensiuni principale

    12. $?$ 11;;A &:;

    ?ransportoare cu band de cauciuc pentru u! general. )apete dentindere cu urub. imensiuni principale.

    13. $?$ 11;A8 &:;

    ?ransportoare cu band de cauciuc pentru u! general.ntin!toareverticale. ?ipuri i dimensiuni principale.

    14. $?$ 1213@ &:2

    ?ransportoare. )lasificarea i simboli!area materialului n vrac.

    1@. $?$ 28AA71&:3 Ben!i de transport cu inserii textile de u! general.

  • 7/22/2019 95529518 Norme Specifice de Securitate a Muncii Pentru Activitatea de Are Si Ere a or Cu Banda NSSM010

    16/16

    1;. $?$ 28AA72&A> Ben!i de transport cu inserii textile re!istente la flacr.

    1A.$?$ 28AA74&A; Ben!i de transport. Ben!i de transport din cauciuc cu inseriitextile re!istente la temperaturi nalte.

    1:. $?$ 28AA7@&:3 Ben!i de transport cu inserii textile pentru industria alimentar.

    1>. $?$ 2>A72 & :8 ndicatoare de securitate. %epre!entri.