9387-Regulament Rezidentiat 2011%2C Modificat

6
1 Anexa nr.1 la ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 135 -p § 17 din 26 septembrie 2011 REGULAMENTUL cu privire la studiile postuniversitare de rezidenţiat I. DISPOZIŢII GENERALE 1. Studiile postuniversitare de rezidenţiat (în continuare – Rezidenţiat) sunt o formă de instruire postuniversitară, care urmăreşte scopul obţinerii specializării de către medici şi farmacişti şi reprezintă a doua etapă a procesului de formare profesională a unui medic sau farmacist. 2. Rezidenţiatul este organizat în baza Legii învăţământului nr.547 din 21 iulie 1995, Legii ocrotirii sănătăţii nr.411-XII din 28.03.1995, Legii cu privire la exercitarea profesiunii de medic nr. 264 din 27.10.2005, Hotărârii Guvernului nr. 1006 din 27.10.2010 cu privire la aprobarea Programului de dezvoltare a învăţămîntului medical şi farmaceutic în Republica Moldova pe anii 2011-2020, altor acte normative în vigoare şi prezentului Regulament. 3. Rezidenţiatul se organizează de către Ministerul Sănătăţii anual, la specializările şi caracteristica numerică determinată de către Ministerul Sănătăţii. 4. Transferul la altă specializare pe parcursul instruirii nu se permite. 5. În rezidenţiat sunt admişi posesorii diplomelor de studii medicale şi farmaceutice universitare obţinute în Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie ”Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova sau în universităţi de profil acreditate din alte state, echivalate şi notificate în modul stabilit. 6. Admiterea în rezidenţiat se efectuează în bază de concurs la specializări. 7. Numărul de locuri în Rezidenţiat din contul bugetului de stat pentru cetăţeni ai Republicii Moldova şi pentru cetăţenii ce se încadrează în baza prevederilor acordurilor încheiate cu alte state se stabileşte de Guvern la propunerea Ministerului Sănătăţii. 8. Pregătirea prin rezidenţiat a cetăţenilor străini se organizează prin contract, ce prevede achitarea taxei stabilite de către Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova. 9. Pregătirea prin rezidenţiat în bază de contract cu achitarea taxei pentru studii poate fi organizată pentru cetăţenii Republicii Moldova, inclusiv cei care au absolvit studii postuniversitare în universităţi de profil acreditate din alte state şi doresc să echivaleze studiile postuniversitare în conformitate cu cerinţele Republicii Moldova, la specializările stabilite de Ministerul Sănătăţii, în conformitate cu Regulamentul de organizare şi desfăşurare a admiterii în rezidenţiat la USMF „Nicolae Testemiţanu” în anul respectiv.

description

rezidentiat

Transcript of 9387-Regulament Rezidentiat 2011%2C Modificat

  • 1

    Anexa nr.1 la ordinul Ministerului Sntii

    nr. 135 -p 17 din 26 septembrie 2011

    REGULAMENTUL cu privire la studiile postuniversitare de rezideniat

    I. DISPOZIII GENERALE

    1. Studiile postuniversitare de rezideniat (n continuare Rezideniat) sunt o form de instruire postuniversitar, care urmrete scopul obinerii specializrii de ctre medici i farmaciti i reprezint a doua etap a procesului de formare profesional a unui medic sau farmacist.

    2. Rezideniatul este organizat n baza Legii nvmntului nr.547 din 21 iulie 1995, Legii ocrotirii sntii nr.411-XII din 28.03.1995, Legii cu privire la exercitarea profesiunii de medic nr. 264 din 27.10.2005, Hotrrii Guvernului nr. 1006 din 27.10.2010 cu privire la aprobarea Programului de dezvoltare a nvmntului medical i farmaceutic n Republica Moldova pe anii 2011-2020, altor acte normative n vigoare i prezentului Regulament.

    3. Rezideniatul se organizeaz de ctre Ministerul Sntii anual, la specializrile i caracteristica numeric determinat de ctre Ministerul Sntii.

    4. Transferul la alt specializare pe parcursul instruirii nu se permite.

    5. n rezideniat sunt admii posesorii diplomelor de studii medicale i farmaceutice universitare obinute n Universitatea de Stat de Medicin i Farmacie Nicolae Testemianu din Republica Moldova sau n universiti de profil acreditate din alte state, echivalate i notificate n modul stabilit.

    6. Admiterea n rezideniat se efectueaz n baz de concurs la specializri.

    7. Numrul de locuri n Rezideniat din contul bugetului de stat pentru ceteni ai Republicii Moldova i pentru cetenii ce se ncadreaz n baza prevederilor acordurilor ncheiate cu alte state se stabilete de Guvern la propunerea Ministerului Sntii.

    8. Pregtirea prin rezideniat a cetenilor strini se organizeaz prin contract, ce prevede achitarea taxei stabilite de ctre Universitatea de Stat de Medicin i Farmacie Nicolae Testemianu din Republica Moldova.

    9. Pregtirea prin rezideniat n baz de contract cu achitarea taxei pentru studii poate fi organizat pentru cetenii Republicii Moldova, inclusiv cei care au absolvit studii postuniversitare n universiti de profil acreditate din alte state i doresc s echivaleze studiile postuniversitare n conformitate cu cerinele Republicii Moldova, la specializrile stabilite de Ministerul Sntii, n conformitate cu Regulamentul de organizare i desfurare a admiterii n rezideniat la USMF Nicolae Testemianu n anul respectiv.

  • 2

    10. Obiectivul principal n rezideniat este formarea profesional a specialitilor cu studii superioare medicale n domeniul specializrilor selectate pentru desfurarea ulterioar a unei activiti de sine stttoare practic, perfecionarea educaiei etice i deontologice.

    11. Rezideniatul ca form de instruire postuniversitar se desfoar prin nvmnt de zi n limba de stat, cu durata de 2-6 ani n funcie de specializare.

    12. Procesul de formare a specialistului prin rezideniat este depolitizat. n cadrul rezideniatului se interzice crearea i activitatea oricror structuri politice.

    II. ADMITEREA LA STUDII POSTUNIVERSITARE PRIN REZIDENIAT

    13. Concursul de admitere n rezideniat se efectueaz la specializrile i numrul de locuri stabilite prin ordinul Ministerului Sntii.

    14. Cetenii strini se nscriu la studii postuniversitare prin rezideniat la locurile disponibile, n termenii stabilii n conformitate cu prevederile Regulamentului cu privire la instruirea cetenilor strini i apatrizilor n instituiile de nvmnt din Republica Moldova, cu modificrile i completrile ulterioare, aprobat prin Hotrrea Guvernului nr.746 din 21 iunie 2003.

    15. Procedura de organizare a admiterii n Rezideniat se efectueaz n conformitate cu Regulamentul de organizare i desfurare a admiterii n rezideniat la USMF Nicolae Testemianu n anul respectiv.

    16. Absolvenii studiilor superioare universitare pot participa la concursul de admitere n Rezideniat pe parcursul a 3 ani dup absolvire n cazul n care nu au fost nmatriculai n Rezideniat.

    17. Doritorii de a participa la concursul de nmatriculare n rezideniat prezint cerere pe numele rectorului Universitii de Stat de Medicin i Farmacie Nicolae Testemianu din Republica Moldova, la care anexeaz urmtoarele acte:

    a) copia buletinului de identitate; b) fia de eviden a cadrelor; c) copia diplomei (i anexei) de studii superioare universitare; d) extrasul din carnetul de munc; e) certificatul despre starea sntii (formular 086-U); f) referine.

    18. Concursul n rezideniat se evalueaz prin sumarea notelor medii din diploma de studii superioare, la specializarea aleas, n conformitate cu prevederile Regulamentului de organizare i desfurare a admiterii n rezideniat la Universitatea de Stat de Medicin i Farmacie Nicolae Testemianu n anul respectiv.

    19. Candidaii neadmii la specializarea solicitat n cadrul concursului iniial pot participa la concursul repetat la specializrile vacante.

    20. Universitatea de Stat de Medicin i Farmacie Nicolae Testemianu prezint Ministerului Sntii, timp de 10 (zece) zile dup finalizarea concursului de nmatriculare la Rezideniat, informaia privitor la rezultatele nmatriculrii.

    21. Ministerul Sntii, n temeiul informaiei prezentate, emite odrin privitor la nmatricularea n Rezideniat n anul respectiv.

  • 3

    III. ORGANIZAREA INSTRUIRII POSTUNIVERSITARE PRIN REZIDENIAT

    22. n organizarea instruirii, procesul didactic este focalizat spre acumularea deprinderilor practice, avnd drept scop pregtirea medicilor competeni, cu un comportament etic, care s-i respecte rolul n relaia medic-pacient.

    23. Rezideniatul se organizeaz n cadrul Universitii de Stat de Medicin i Farmacie Nicolae Testemianu din Republica Moldova n strict conformitate cu standardele de instruire postuniversitar i contribuie ca medicul s obin o experien educaional medical la un nivel nalt, cu un program de lucru n concordan cu planurile tematice, programele analitice i profesiogramele la specialitile i specializrile aprobate n modul stabilit, n conformitate cu standardele educaionale europene.

    24. Universitatea de Stat de Medicin i Farmacie Nicolae Testemianu din Republica Moldova asigur controlul realizrii prevederilor programului integral de instruire postuniversitar, aprob metodologia de evaluare utilizat n cadrul examenelor de promovare i de licen.

    25. Studiile postuniversitare prin rezideniat ncep n termeni stabilii dup emiterea ordinului privitor la nmatriculare, n care sunt nominalizate persoanele admise n rezideniat.

    26. Prin ordinul rectorului Universitii de Stat de Medicin i Farmacie Nicolae Testemianu din Republica Moldova, dup nmatriculare, se formeaz grupele de rezideni la specializrile respective cu nominalizarea catedrelor-baze, responsabililor de grupele de rezideni i efilor de studii la rezideni de la catedre.

    27. Forma de atestare la stagiile conexe este prin testare cu gril n scris sau la computer. Opional forma de atestare poate fi mixt, inclusiv aprecierea deprinderilor practice i examenul oral.

    28. n matricola rezidentului se face nscrierea respectiv de ctre responsabilul de stagiu cu indicarea numrului de ore i nota de atestare.

    29. Catedra pune la dispoziia rezidenilor din prima zi de stagiu Programul integral de instruire prin rezideniat sub semntur.

    30. Rezideniatul include obligator cel puin 6 luni de activitate desfurat n instituiile medico-sanitare publice din mediul rural, raionale i municipale (cu excepia mun. Chiinu) pe parcursul ultimilor doi ani de studii.

    31. Examenul de Licen pe specializri se desfoar n conformitate cu prevederile Regulamentului de organizare i desfurare a Examenului de Licen n instituiile de nvmnt superior.

    32. Anii de studii n Rezideniat se includ n stagiul medical.

    IV. OBLIGAIUNILE I DREPTURILE MEDICILOR REZIDENI

    33. Medicii rezideni sunt obligai:

  • 4

    1) S respecte cu strictee prevederile actelor normative ce vizeaz instruirea postuniversitar i activitatea medical din Republica Moldova, Cartei Universitii de Stat de Medicin i Farmacie Nicolae Testemianu din Republica Moldova, Regulamentului intern al Universitii de Stat de Medicin i Farmacie Nicolae Testemianu, Codului Moral al Universitii de Stat de Medicin i Farmacie Nicolae Testemianu, Regulamentului privind funcionarea cminelor n Universitatea de Stat de Medicin i Farmacie Nicolae Testemianu, ordinele Rectorului Universitii de Stat de Medicin i Farmacie Nicolae Testemianu, s respecte prevederile contractelor (n caz de nmatriculare n rezideniat n baz de contract), precum i prevederile prezentului Regulament.

    2) S desfoare o activitate corespunztoare, s corespund cerinelor standardului educaional, s nsueasc integral (teoretic i practic) n termenii stabilii planurile i programele de studii, ct i prevederile profesiogramei conform cerinelor contemporane.

    3) S reflecte obiectiv pe parcursul studiilor n documentaia respectiv momentele eseniale din procesul pregtirii profesionale.

    4) S respecte codul etic i normele deontologiei medicale n relaii rezident-profesor, rezident-medic, rezident-pacient, rezident-rezident, rezident-student i s cunoasc aspectele medico-legale i socio-economice ale activitii profesionale.

    5) S respecte disciplina de munc i s manifeste o atitudine grijulie fa de patrimoniul Universitii de Stat de Medicin i Farmacie Nicolae Testemianu din Republica Moldova, bazelor clinice i instituiilor medico-sanitare.

    6) S activeze n conformitate cu cerinele clinicilor i instituiilor medico-sanitare respective, ct i ale Programului integral de instruire prin rezideniat, inclusiv s efectueze nu mai puin de 2 grzi de noapte pe lun n seciile respective, n conformitate cu programul de studii.

    7) S informeze catedra despre cauzele absenelor n primele 3 zile prin prezentarea ulterioar a actelor care confirm motivarea lor i s recupereze absenele n baza permisiunii Decanatului Rezideniat al Universitii de Stat de Medicin i Farmacie Nicolae Testemianu din Republica Moldova, i n conformitate cu cerinele catedrei.

    8) S se ncadreze n stagiul practic din penultimul i ultimul an de rezideniat i n cmpul muncii dup absolvirea studiilor postuniversitare, conform repartizrii Ministerului Sntii, n conformitate cu contractul ncheiat.

    34. Medicii rezideni au dreptul:

    1) S aleag i s fie alei n organele de conducere a Universitii de Stat de Medicin i Farmacie Nicolae Testemianu din Republica Moldova.

  • 5

    2) S participe activ la soluionarea problemelor din cadrul Universitii de Stat de Medicin i Farmacie Nicolae Testemianu din Republica Moldova.

    3) S se foloseasc de locurile de studii i de utilajul respectiv, biblioteca, centrul informaional computerizat (Internet), baza sportiv a Universitii de Stat de Medicin i Farmacie Nicolae Testemianu din Republica Moldova.

    4) S participe la cercetri tiinifice.

    5) S beneficieze de asisten medical n modul stabilit, de burs sau salariu n cadrul stagiului practic din ultimul an de studii.

    6) S-i expun liber, transparent opiniile referitor la instruirea postuniversitar prin rezideniat.

    7) S beneficieze de un loc de cazare cu plat n cminul Universitii de Stat de Medicin i Farmacie Nicolae Testemianu din Republica Moldova n perioada de studii, conform tarifelor aprobate.

    8) S beneficieze de concedii n conformitate cu prevederile Codului Muncii al Republicii Moldova, dup ndeplinirea planului i programului de studii pentru anul respectiv.

    9) S fie angajat la munc prin cumul n activitatea curativ la iniiativa conductorilor bazelor clinice sau instituiilor medico-sanitare publice, ncepnd cu anul 2 de rezideniat, fiind remunerai suplimentar conform activitii exercitate.

    35. Ministerul Sntii pune la dispoziia absolvenilor rezideniatului lista locurilor vacante pentru stagiu practic din ultimul an de studii i locurilor de munc n teritoriu cu 2 luni nainte de finisarea studiilor.

    36. Universitatea organizeaz repartizarea preventiv a rezidenilor din ultimul an de studii la stagiu practic i a absolvenilor n cmpul muncii.

    37. Repartizarea final n cmpul muncii a absolvenilor rezideniatului este efectuat de ctre Comisia Ministerului Sntii n baza ordinului Ministrului Sntii.

    V. EXMATRICULAREA DIN REZIDENIAT

    38. Exmatricularea rezidenilor se efectueaz conform ordinului Rectorului n urmtoarele cazuri:

    a) refuzul de a semna contractul privind plasarea n cmpul muncii dup absolvire; b) prezentare la studii mai trziu de 20 zile de la nmatriculare, fr motiv ntemeiat;

    b) nendeplinire a Programului integral de instruire prin rezideniat; c) absene nemotivate n perioada studiilor (mai mult de 10 zile); d) nesusinere a examenelor de promovare sau de Licen;

  • 6

    e) neachitare timp de 30 zile a taxelor pentru procesul de studii (rezideni pe contract);

    g) ntrziere nemotivat timp de 10 zile dup expirarea termenului concediului; h) refuz de continuare a studiilor din proprie iniiativ sau a stagiului practic;

    i) nerespectare a actelor normative la compartimentul instruirii postuniversitare i acordrii asistenei medicale/farmaceutice, Cartei Universitii de Stat de Medicin i Farmacie Nicolae Testemianu, Regulamentului intern al Universitii de Stat de Medicin i Farmacie Nicolae Testemianu, Codului Moral al Universitii de Stat de Medicin i Farmacie Nicolae Testemianu, Regulamentului privind funcionarea cminelor n Universitatea de Stat de Medicin i Farmacie Nicolae Testemianu, ordinelor Ministerului Sntii sau rectorului Universitii de Stat de Medicin i Farmacie Nicolae Testemianu, prevederilor contractelor (n caz de nmatriculare n rezideniat n baz de contract), precum i prevederilor prezentului Regulament.

    39. n cazul exmatriculrii din rezideniat, persoanei respective i se elibereaz un certificat (adeverin) cu indicarea perioadei de studii n rezideniat, specializrii, volumului de cunotine nsuite, conform planului tematic, programului analitic de studii, profesiogramei, ct i copia ordinului de exmatriculare.

    40. Ordinul de exmatriculare poate fi contestat n instana de judecat n conformitate cu prevederile legislaiei n vigoare a Republicii Moldova.

    41. Reexaminarea prin Examenul de Licen se permite dup 1 an.

    VI.ABSOLVIREA STUDIILOR POSTUNIVERSITARE PRIN REZIDENIAT

    42. Rezideniatul se finiseaz cu susinerea Examenului de Licen. Examenul de Licen se efectueaz n modul stabilit de Regulamentul de organizare i desfurare a Examenului de Licen n instituiile de nvmnt superior aprobat prin Ordinul Ministerului nvmntului de Regulamentul cu privire la organizarea i desfurarea Examenului de Licen la finele Rezideniatului n USMF Nicolae Testemianu.

    43. Examenul de Licen se susine la specializarea respectiv n 3 etape: deprinderi practice, test-control cu gril n scris i/sau la computer, examen oral).

    44. Dup susinerea Examenului de Licen, absolvenilor studiilor postuniversitare prin rezideniat li se elibereaz Diploma de Licen de modelul aprobat n modul stabilit cu indicarea conferirii calificrii de medic specialist n domeniul respectiv.

    VII. DISPOZIII FINALE

    45. Universitatea de Stat de Medicin i Farmacie Nicolae Testemianu organizeaz i asigur instruirea postuniversitar a medicilor specialiti prin Rezideniat n strict conformitate cu prezentul Regulament i standardele educaionale.

    46. Pn la nceperea studiilor, rezidenii iau cunotin de prezentul Regulament sub semntur i ncheie contractul privind plasarea n cmpul muncii cu Ministerul Sntii. n caz de refuz de a semna contractul menionat, rezidentul se exmatriculeaz din rezideniat.