93270748-prezentare-nanotehnologii

27
Nanotehnologia in Nanotehnologia in agricultura agricultura

description

nanoteh

Transcript of 93270748-prezentare-nanotehnologii

  • Nanotehnologia in agricultura

  • Nanotehnologia a produs o revoluie industrial in intreaga lume,tarile dezvoltate i cele in curs de dezvoltare investesc n aceast tehnologie pentru a-si asigura o cot de pia. n prezent, SUA conduce cu 3.7 miliarde de dolari,investiii prin intermediul Initiativei Nationale in Nanotehnologie (INN).Statele Unite ale Americii este urmat de Japonia i Uniunea European, care au fonduri substaniale (750 de milioane i 1,2 miliarde de euro, inclusiv contribuiile individuale ale fiecarei ari/an),nivelul de finanare n rile n curs de dezvoltare ar putea fi relativ mai mici, ns acest lucru nu a diminuat impactul unor ri de pe scena mondial.Nanotehnologia pe piata alimentara

  • De exemplu, ponderea Chinei pentru publicaii academice n domeniul tiinei la scara nanometrica a crescut de la 7,5% n 1995 la 18,3% n 2004,ajungand a II-a tara pe scara evolutiei in nanotehnologie.Alte tari, cum ar fi India, Coreea de Sud, Iran, Thailanda sunt de asemenea implicate in proiecte si aplicaii specifice pentru creterea economic i nevoile rilor lor. Iranul, de exemplu, are un program concentrat n domeniul nanotehnologiei pentru industria agricol i alimentar.Un studiu recent al Consultantei Helmuth Kaiser prezice c piaa alimentelor nano va creste de la 2,6 miliarde de dolari la 20,4 miliarde de dolari pn n 2010.Raportul sugereaz c, cea mai mare pia pentru alimentele nano, n 2010 va fi Asia in frunte cu China , cu mai mult de 50% din populaia lumii,.

  • Astazi,mai mult de 400 de companii din intreaga lume sunt active n studii de cercetare i dezvoltare in domeniul nanotehnologiei, iar acest numr este de ateptat s creasc la mai mult de 1000 n urmtorii 10 ani. Numeric, conduce SUA, urmat de Japonia, China i UE. O estimare facuta de Business Communications Company,referitoare cercetarile tehnice ale piaei i industriei arat c, pentru piaa nanotehnologiei profitul a fost de 7.6 miliarde USD n 2003 i este de ateptat s fie de 1 trilian de dolari n 2011. Cu toate acestea, ntregul potenial al nanotehnologiei n sectorul agricol i industria alimentar nu a fost nc realizat.

  • Nanotehnologia n agricultur

    In viziunea UE , nanotehnologia este de o "economie bazat pe cunoatere",datorita acestui fapt,initiaza planuri pentru a avea un potenialul maxim al biotehnologiei n beneficiul economiei UE, al societii i al mediului nconjurtor.Exist noi provocri n acest sector, inclusiv o cerere tot mai mare de alimente sntoase, n condiii de siguran, o diminuare a riscului de boli i a ameninrilor pentru producia agricol i pescuit, produse de schimbarea condiiilor meteorologice.

  • Cu toate acestea, crearea unei economii bio este un proces dificil i complex care implic convergena a diferite ramuri ale tiinei.Nanotehnologia are potentialul de a revolutiona industria agricol i alimentar cu echipamente noi pentru tratamentul molecular al bolilor, pentru detectarea rapida a bolii, sporind capacitatea plantelor de a absorbi nutrienti.Senzorii inteligenti i sistemele inteligente de transport vor combate viruii i alte culturi patogene.n viitorul apropiat, vor fi disponibili catalizatori nanostructurati care vor crete eficiena pesticidelor i erbicidelor si astfel vor fi utilizate in doze mai mici. De asemenea, nanotehnologia va proteja mediul nconjurtor n mod indirect prin utilizarea surselor de energie alternative (regenerabile) i a filtrelor sau catalizatorilor pentru reducerea polurii i inlaturarea poluanilor existenti

  • O metodologie agricola utilizata pe scar larg n Statele Unite ale Americii, Europa i Japonia, care utilizeaza in mod eficient tehnologia modern de gestionare a culturilor este numita Controlled Environment Agriculture (CEA). CEA este o form avansat i intensiv a agriculturii hidroponice. Plantele sunt cultivate ntr-un mediu controlat, astfel incat practicile horticole pot fi optimizate. Sistemul computerizat monitorizeaz i regleaz mediile localizate, cum ar fi culturile de camp.

  • Tehnologia CEA ofer o platform excelent pentru introducerea nanotehnologiei in agricultura.Cu multe sisteme de monitorizare i de control deja existente, dispozitive nanotehnologice pentru CEA, care ofer cultivatorului capabiliti de a putea mbunti in mod considerabil cresterea culturii, de a determina cel mai bun timp de recoltare, precum si vitalitatea culturii i probleme de securitate alimentar, cum ar fi contaminarea microbian sau chimic.

  • Agricultura de precizieAgricultura de precizie a fost un obiectiv pentru a maximiza randamentul culturilor minimalizand n acelai timp folosirea de ngrminte, pesticide, erbicide, prin monitorizarea variabilelor de mediu i aplicarea aciunii vizate. Agricultura de precizie face uz de calculatoare, sisteme de poziionare global prin satelit, precum i dispozitive de detecie pentru a msura condiii extreme de mediu,determinand dac culturile sunt n cretere la nivel maxim sau pentru identificarea precisa a naturii problemelor i locaiei acestora .

  • Prin utilizarea de date centralizate pentru a stabili condiiile de sol i de dezvoltare a plantelor, ngrmintele chimice i apa pot fi ajustate pentru a reduce costurile i pentru a creste producia, de toate acestea beneficiind agricultorul. Agricultura de precizie reduce cantitatea de deeuri agricole, pastrand astfel poluarea mediului la un nivel minim. Dei nu este nc pe deplin pusa n aplicare,senzorii minusculi si sistemele de monitorizare activate de nanotehnologie vor avea un impact mare asupra metodologiilor viitoare in agricultura de precizie. Unul dintre rolurile majore in nanotehnologie o vor avea utilizarea sporit a senzorilor autonomi legati ntr-un sistem GPS pentru o monitorizare n timp real.

  • Acesti nanosenzori ar putea fi distribuiti pe ntreg domeniul n care acestia pot monitoriza condiiile solului i cresterea culturii. Senzorii wireless sunt deja folositi n anumite pri ale SUA i Australia. De exemplu, una din culturile de vita de vie din California, Pickberry, n regiunea Sonoma s-au instalat sisteme Wi-Fi cu ajutorul companiei de IT, Accenture.Costul iniial de nfiinare a unui astfel de sistem este justificat prin faptul c acesta permite cultivarea celor mai buni struguri, care la rndul lor produc vinuri fine la un pre premium.

  • Utilizarea unor astfel de reele fr fir este desigur limitat.De exemplu, revista Forbes a raportat c nanosenzori minusculi sunt utilizati de Honeywell (o companie de tehnologie R&D cu filiale la nivel mondial), pentru a monitoriza magazinele alimentare din Minnesota.Aceast tehnologie permite deintorilor de magazine sa poata identifica produsele alimentare care au trecut de data expirrii i le reamintete, de asemenea, s emit un nou ordin de cumprare .Piaa global pentru senzori wireless se preconizeaz a fi de 7 miliarde USD pn n 2010.

  • Uniunea biotehnologiei i nanotehnologiei pentru senzori va crea echipamente de sensibilitate crescut care s permit un rspuns mai rapid la schimbrile de mediu. De exemplu: Nanosenzorii care folosesc nanotuburi de carbon sau nano console sunt suficient de mici pentru a prinde i a msura proteinele individuale sau chiar moleculele mici. Nanoparticulele sau nano suprafetele pot fi proiectate pentru a declana un semnal electric sau chimic n prezena unui contaminant, cum ar fi bacteriile. Agricultura de precizie, cu ajutorul unor senzori inteligeni va permite consolidarea productivitii n agricultur prin furnizarea de informaii corecte, ajutnd astfel agricultorii s ia decizii mai bune.

  • Alte evoluii n sectorul agricol datorate nanotehnologieiAgricultura este pionul principal a multor ri n curs de dezvoltare, iar mai mult de 60% din populatie se bazeaz pe aceasta pentru a trai. Agricultura de particule este un astfel de exemplu, care produce nanoparticule de uz industrial de cultivare a plantelor n soluri definite. De exemplu, cercetrile au artat c lucerna cultivata n sol bogat in aur, absoarbe nanoparticule de aur prin radacini acumulandu-se n esuturi. Nanoparticule de aur poate fi separate mecanic din tesutul plantelor dupa recoltare.Nanotehnologia poate fi de asemenea utilizata pentru curarea apelor subterane.

  • Argonide, o companie din SUA foloseste nanofibre din oxid de aluminiu cu un diametru de 2 nm , ca purificator de apa. Filtre din aceste fibre pot elimina virusii, bacteriile si chisturile protozoarelor din apa.Proiecte similare au loc si n alt locuri, n special n rile n curs de dezvoltare, cum ar fi India i Africa de Sud. Concernul chimic german BASF a dedicat o parte semnificativ de fonduri (105 milioane de dolari) pentru cercetari nanotehnologice de purificare a apei.Compania francez Generale des Eaux a dezvoltat de asemenea propria tehnologie de nanofiltrare n colaborare cu compania Dow Chemical, filiala Filmtec.

  • Ondeo, unitatea de ap a conglomeratului francez Suez, a instalat ntre timp un sistem de ultrafiltrare, cu gauri de 0,1 microni n dimensiune, ntr-una din fabricile sale din Paris.n timp ce unele companii se ocupa cu filtrarea apei, altele, cum ar fi Altairnano, urmeaz o abordare de purificare a acesteia folosind nanoparticule de lantan care absorb fosfatii din mediile apoase. Aplicarea acestei tehnologii in iazuri i piscine indeparteaza eficient fosfaii prevenind dezvoltarea algelor.Compania se asteapta ca de aceasta tehnologie sa beneficieze bazinele comerciale care investesc sume uriae de bani pentru a elimina algele.

  • O cercetare a Universitatii Lehigh din Statele Unite arat c o pulbere ultrafina de fier la scara nanometrica poate fi folosita ca un instrument eficient pentru curatarea solului contaminat i a apelor subterane, o problem de mii de miliarde de dolari, care cuprinde mai mult de 1000 de locuri inca netratate sau abandonate ( depozite de deseuri, mine abandonate si zone industriale ) .Nanoparticule de fier catalizeaza oxidarea i descompunerea contaminanilor organici, cum ar fi tricloreten, tetraclorura de carbon, dioxinele, PCB ( policlorura de bifenil ) la compui simpli cu carbon, mai puin toxici.

  • Acest lucru ar putea deschide calea pentru o nano acvacultur, care ar fi benefic pentru un numr mare de agricultori din ntreaga lume.Alte cercetri ale Centrului de Nanotehnologie biologica si de mediu (CBEN) au artat c particulele nanometrice de oxid de fier sunt extrem de eficiente la legarea i eliminarea arseniului din apele subterane , care afecteaz alimentarea cu ap a milioane de oameni din lumea n curs de dezvoltare i pentru care nu exist o solutie eficienta .

  • Va multumim pentru atentie !

    Prezentare realizata de :

    Barbur AndreiBumbuc Florin