89371799 Ce Este Kombucha Si Cum Se Prepara

download 89371799 Ce Este Kombucha Si Cum Se Prepara

of 22

description

Kombucha beneficii

Transcript of 89371799 Ce Este Kombucha Si Cum Se Prepara

  • De ce ciuperca Kombucha?

    1. Ajuta la Detoxifierea Organismului

    Desi analiza chimica a ciupercii nu a fost elucidata complet, se stie deja ca ea contine cantitati insemnate de vitamina C, precum si vitamine din complexul B (B1, B2, B3, B6, B12), ceea ce justifica in buna masura proprietatile sale reintineritoare si de stimulare a rezistentei naturale a organismului.

    2. Adjuvant in Tratament impotriva Cancerului

    Kombucha-un cocktail de enzime si vitamine naturale obtinute cu ajutorul ciupercii Kombucha, care actioneaza la nivel celular pentru a preveni imbatranirea si daunele generate de problemele de sanatate: afectiuni digestive, diabet zaharat, hipersensiune si nu in ultimul rand cancer.

    3. Inlaturarea naturala a surplusului de greutate

    Otetul de Kombucha este cunoscut, n special pentru efectele sale benefice asupra controlului greutii corporale. Administrat n cantiti mici, cu 15-20 de minute nainte de mesele principale, concentratul de Kombucha reduce apetitul alimentar i accelereaz arderea metabolic a grsimilor din organism.

    4. Fortifica Sistemul Imunitar

    Cercetarea bauturii rezultate in urma fermentarii a aratat ca aceasta contine vitamine precum cele din complexul B si vitamina C. De aceea, ceaiul este un foarte bun revitaminizant, dar si un foarte bun revigorant.

    5. Tratament pentru Hemoroizi

    In fiecare dimineata se beau doua cani (aprox. 600 ml) de Kombucha. Pe langa eliminarea constipatiei, acest remediu are efecte antiinflamatoare si tonice venoase, care vor fi de un real folos in aceasta afectiune.

    6. Remediu Constipatie

    Se tin cure de lunga durata (minimum o luna) cu Kombucha, care reechilibreaza flora intestinala si astfel imbunatateste tranzitul intestinal si elimina microbii daunatori. Este un remediu valabil si contra

    1

  • candidozelor digestive, pentru atenuarea efectelor nocive ale administrarii antibioticelor, pentru stimularea digestiei.

    7. Sanatate la indemana oricui

    Nu aveti nevoie de nici o pregatire: oricine poate prepara cultura de Kombucha acasa le el sau o poate cumpara gata preparata. Instructiunile complete incluse va vor ghida petntru a obtine o bautura delicioasa si curativa.

    8. Cost mic pentru un Tratament durabil

    Pretul practicat pentru obtinerea si realizarea unei culturi de Kombucha este foarte mic in comparatie cu utilizarea unui ceai obisnuit datorita efectului de multiplicare a acestei ciuperci.

    9. Produs 100% Natural

    Procesul de preparare nu include decat ingrediente naturale si/sau natural organice.

    Care este secretul puterii vindecatoare a acestui remediu?

    Desi analiza chimica a ciupercii nu a fost elucidata complet, se stie deja ca ea contine cantitati insemnate de vitamina C, precum si vitamine din complexul B (B1, B2, B3, B6, B12), ceea ce justifica in buna masura proprietatile sale reintineritoare si de stimulare a rezistentei naturale a organismului.

    Apoi, in acest elixir au fost descoperite substante antibiotice si antivirale foarte puternice, care explica folosirea sa cu succes contra bolilor infectioase.

    Poate cea mai importanta proprietate a sa este cea detoxifianta, de unde si utilizarile sale in tratarea reumatismului, a gutei, precum si a bolilor de piele.

    De asemenea, contine si substante cu efecte hormonale, motiv pentru care este recomandat ca remediu pentru varsta a treia, dar si pentru copiii aflati in crestere, pentru cei aflati la pubertate si care se confrunta cu fenomenele neplacute specifice acestei perioade.

    2

  • Ce este Kombucha?

    Ciuperca de Kombucha este o colonie de bacterii si ciuperci, in jur de 12 specii de microorganisme, care traiesc in simbioza. Colonia formata se hraneste cu zahar si ceai negru sau amestecuri de ceai negru si plante medicinale, transformind ceaiul intr-o bautura terapeutica cu efecte vindecatoare.

    Ce contine ciuperca din borcanul cu ceai?

    Cercetarea bauturii rezultate in urma fermentarii a aratat ca aceasta contine vitamine precum cele din complexul B si vitamina C. De aceea, ceaiul este un foarte bun revitaminizant, dar si un foarte bun revigorant. De asemenea, ceaiul contine substante antibiotice si antivirale, fiind foarte bun in tratamentul bolilor infectioase. Este recomandat batrinilor si adolescentilor datorita continutului de substante cu efecte hormonale.

    Care este secretul puterii vindecatoare a acestui remediu?

    Desi analiza chimica a ciupercii nu a fost elucidata complet, se stie deja ca ea contine cantitati insemnate de vitamina C, precum si vitamine din complexul B (B1, B2, B3, B6, B12), ceea ce justifica in buna masura proprietatile sale reintineritoare si de stimulare a rezistentei naturale a organismului. Apoi, in acest elixir au fost descoperite substante antibiotice si antivirale foarte puternice, care explica folosirea sa cu succes contra bolilor infectioase. Poate cea mai importanta proprietate a sa este cea detoxifianta, de unde si utilizarile sale in tratarea reumatismului, a gutei, precum si a bolilor de piele. De asemenea, contine si substante cu efecte hormonale, motiv pentru care este recomandat ca remediu pentru varsta a treia, dar si pentru copiii aflati in crestere, pentru cei aflati la pubertate si care se confrunta cu fenomenele neplacute specifice acestei perioade.

    3

  • Boli in care este folosita cu succes Kombucha:

    Intern:

    Constipatie, colita de putrefactie - se tin cure de lunga durata (minimum o luna) cu Kombucha, care reechilibreaza flora intestinala si astfel imbunatateste tranzitul intestinal si elimina microbii daunatori. Se beau minimum doua pahare pe zi, de regula pe stomacul gol. Este un remediu valabil si contra candidozelor digestive, pentru atenuarea efectelor nocive ale administrarii antibioticelor, pentru stimularea digestiei.

    Hemoroizi - in fiecare dimineata se beau doua cani (aprox. 600 ml) de Kombucha. Pe langa eliminarea constipatiei, acest remediu are efecte antiinflamatoare si tonice venoase, care vor fi de un real folos in aceasta afectiune.

    Reumatism, guta - o cura de doua luni, in care se consuma zilnic jumatate de litru - un litru din acest preparat, are efecte de dezintoxicare remarcabile. Un anumit compus produs de aceasta ciuperca (acidul glucuronic) ajuta la inactivarea si eliminarea din organism a substantelor toxice, fiind un ajutor nepretuit in tratarea acestei categorii de afectiuni.

    Prevenirea si combaterea aterosclerozei si hipertensiunii - pacientii care sufereau de aceste boli si care au fost tratati intr-un spital din Riga (Lituania) cu acest remediu au prezentat o ameliorare certa a starii lor de sanatate. Se administreaza 3 pahare de preparat pe zi, in cure cu o durata de minimum trei luni.

    Durerile de cap de origine nervoasa - consumarea a 2-3 pahare de Kombucha poate opri din fasa migrenele care apar pe fondul stresului si al suprasolicitarii nervoase.

    Gripa, guturai, boli epidemice in general - studii recente de laborator au pus in evidenta faptul ca anumite substante secretate de Kombucha au efecte de neutralizare a virusurilor si a majoritatii bacteriilor. Mai mult, acest remediu este un stimulent puternic al imunitatii pe termen lung. De regula, se fac cure de doua saptamani pentru intarirea rezistentei naturale a organismului, timp in care se consuma jumatate de litru pe zi de preparat.

    Starile de anxietate, iritabilitate - se diminueaza in timp, atunci cand se consuma regulat acest remediu. Inca nu se cunosc foarte clar substantele care genereaza acest efect, dar este cert ca bautura din Kombucha intr-adevar linisteste nervii, alunga tristetea si reda pofta de viata. Se consuma zilnic inainte de fiecare masa cate o jumatate de pahar de preparat.

    Adjuvant in tratarea calculozei renale si biliare - se bea in fiecare zi cate un litru de Kombucha, de preferinta dimineata. O cura dureaza 7 zile si se poate repeta lunar.

    4

  • Adjuvant in tratamentul cancerului - in fosta U.R.S.S. s-au facut cele mai multe studii referitoare la efectele acestei ciuperci in tratarea si mai ales in prevenirea cancerului. Inca din 1951, cand au inceput si primele experimente nucleare, care au declansat in unele zone o adevarata epidemie de cancer, Unitatea Centrala de Cercetari Oncologice si Academia din Moscova au inceput sa cerceteze cum actioneaza "ceaiul kwas" (cum este numit in aceasta tara) in boala canceroasa. S-a ajuns la concluzia ca prin efectele sale intens depurative, de stimulare imunitara (intre altele, administrarea sa stimuleaza productia de Interferon) si vitaminizante este un remediu excelent de protectie impotriva cancerului. De asemenea, poate fi folosit cu succes in tratarea cancerului de colon in faze incipiente si a leucemiei. De regula, se bea un litru din acest remediu pe zi, in locul apei de baut, in cure de lunga durata (minimum 45 de zile).

    Atenuarea efectelor intoxicatiilor lente cu metale grele, gaze toxice, deseuri radioactive - tot savantilor sovietici le apartin si studiile facute in regiunile Solikamsk si Beresniki din vestul Muntilor Urali, unde se inregistrau foarte putine cazuri de cancer si alte boli cronice, in ciuda poluarii intense din aceasta zona cu deseuri industriale cu mercur, plumb, materiale radioactive. Concluzia a fost ca bautura de Kombucha utilizata in mod traditional de populatia din aceasta zona pur si simplu ajuta la eliminarea acestor materii toxice din organism si previne imbolnavirile. Se consuma un litru de preparat pe zi, in cure de 30 de zile, cu 7 zile de pauza intre ele.

    Aplicatii externe:

    Amigdalita, dureri de gat - se face gargara cu un pahar de bautura concentrata de Kombucha. In plus, se bea zilnic cate o jumatate de litru de remediu pana la insanatosire.

    Ten cu aspect incarcat - se curata in fiecare seara tenul cu un tampon de vata inmuiat in acest preparat. De asemenea, se consuma dimineata, pe stomacul gol, 1-2 pahare de Kombucha.

    Precautii si contraindicatii

    Intrucat este un stimulent destul de puternic al digestiei, Kombucha va fi administrata cu prudenta in cazul gastritei hiperacide. De asemenea, va fi luata in doze mici la inceput de persoanele care sufera de colita de fermentatie, oprind administrarea imediat ce apar simptome neplacute. Desi are un procent scazut de alcool (0,5%), acest remediu nu va fi consumat in cantitati foarte mari de catre cei care trebuie sa conduca masina, care au activitati ce necesita un inalt grad de precizie si control.

    5

  • Totul despre compozitia Kombucha

    Denumirea de ciuperca este inadecvata in realitate, deoarece, aceasta reprezinta o simbioza intre levuri si bacterii prietenoase, care formeaza o pelicula gelatinoasa. Kombucha este macerata in anumite ceaiuri unde se dezvolta multe substante nuntritive, active prin fermentatie. Numim Kombucha atat masa gelatinoasa propriu-zisa cat si bautura obtinuta in urma fermentarii. Remediile multiple conferite de bautura Kombucha, i-au adus acesteia renumele de ceaiul zeilor. In timpul procesului de fermentatie se formeaza elemente vitale, vitamine, oligoelemente, enzime,si alte substante care stimuleaza digestia, purifica organismul, favorizeaza eliminarea deseurilor si toxinelor, influenteaza favorabil flora intestinala, stimuleaza sistemele imunitare si fortifica apararea organismului. Specialisti n-au putut inca identifica toate elementele componente ale bauturii Kombucha iar lista urmatoare contine doar substantele care au putut fi analizate :

    Antibiotice naturaleBacili probiotici lacticiLevuri vitale (10 milioane/ml)Enzime active care sunt distruse de regula prin pasteurizareAcizi organici cum ar fi: acidul lactic, acidul glucoronic, acidul oxalic, acidul succinic, acidul malonic, acidul malic, acidul tartaric, acidul citric, acidul carbonic, taninuriViatamine cum ar fi : acidul folic, vitaminele B1, B2, B3, B6, B12, C, D, K, PPMinerale cum ar fi : Fier, Mangan, Magneziu, Potasiu, Calciu, Cupru, Zinc, si de asemenea alti 14 acizi aminati precum si o multitudine de substante vegetale active (pana la 1000) cum ar fi : polifenoli, flovone si izoflavonoide.Aceste elemente se formeaza datorita simbiozei de enzime (saccharomyces, schizosaccharomyces, pichia fermentans, ferments apiculatus, ferments torula, ferments mycoderma) si bacterii benefice (acetobacter:a. xylinum, a. xylinoides, a. ketogenum, a. aceti, a. pastorianum; gluconobacter gluconicum.) Aceste enzime si bacterii benefice se ragasesc vii in bautura Kombucha si sunt absorbite de catre organism, imbogatind, astfel, flora intestinala.

    Compozitia chimica a bauturii Kombucha este urmatoarea :4- Acetamidofenol4- Acetamidofenol Acid Acetic Acid Acetoacetic Acid Benzoic : 2-amin0-, 3-fenil-2-ester profenil Acid Butanoic, 3-metil Benzonitril, 4-hidroxi- 2(4H)-Benzofuranon, 5,6,7a-tetrahidro-4,4,7a-trimetil- 2,6-Bist(t-butil)-4-(dimetilbenzil) fenol 1-Butanol, 3-metil- 2-t-Butil-4-(dimetilbenzil) fenol Acide carbonic Acide citricCafeinaCobalamina, Cianocobalamina Acid decanoic 2,3-Dihidro-1-metilindena 2,5 Diketo-acid gluconic D-Acid gluconicD-Ribo-hexos, 2,6-dideoxi-3-0-metil- D-acid saccharic ( acid glucaric) D-acid saccharic 1,4 lacrone (Glucaro 1,4 lactone)

    6

  • D- acid xylonic Acide glucoronic Etilacetat Enzime; o mare varietate Acid folic Glucoza Acid Hexanoic(1H)mdazo[2,1-f]purine-2,4(3H,8H)-dione, 8-etil-1-metil-7-fenil- Acid Itatonic 2-Keto-acid gluconic 5-Keto-acid gluconic 2-Keto-deoxi-acid gluconic Acide lactic 5-Metoxi-1-(3-metoxi-4-metilfenil)-1,3,3,6-tetrametilindan Niacina, Niacinamida Acid nicotonic Acid octanoic Acid oxalic Acid pantotenic Alcool fenetil Fenol,4-etil 6-Fosfo gluconat Acid malonic Acid propionic Piridoxina Riboflavina Acid succinic Acid tartric Tiamina Acid usnic

    De asemenea, au mai fost identificate alte 40 de urme de diferite tipuri de acizi din care acizii aminati (lisina, alanina, tirosina, valina, fenilalanina, leucina izoleucina, acid aspartic, acid glutamic, serina, treonina etc.)

    Kombucha are un PH de circa 3. Doza medicinala in care se consuma Kombucha este de minim 3 pahare pe zi inainte de masa. Aceasta doza permite restaurarea PH-ului din sange si urina. Dozajul utilizat impotriva cancerului este de minim 1l pe zi in amestec cu ceaiuri care favorizeaza eliminarea toxinelor prin rinichi.

    Lipsa enzimelor din organism, o problema tot mai acuta a zilelor noastre!

    Elementul cu adevarat remarcabil pe care il contin alimentele vii, in special cele neprelucrate, sunt enzimele. Enzimele reprezinta cheia pentru o absorbtie buna a hranei, fiind eliberate odata ce incepem sa mestecam. In egala masura, toate procesele noastre fizice depind de enzime. Acestea sunt principalii catalizatori ai tuturor reactiilor chimice din organismul nostru, fara de care am inceta sa functionam sau sa existam. Enzimele determina digestia, detoxifierea, imunitatea si toate celelalte procese metabolice si

    7

  • regeneratoare. Calitatea enzimelor noastre este reflectata in propriul nivel energetic si in vitalitatea noastra.

    Enzimele, intalnite in toate organismele vii, sunt molecule de proteine care digera hrana, descompunand-o in fragmente suficient de mici incat sa treaca in sange prin porii minusculi ai intestinelor. Ele reprezinta clasa muncitoare a organismului. Pe langa actiunea de digerare a hranei, enzimele distrug toxinele, descompun grasimile si celuloza, si metabolizeaza amidonul si proteinele. Oamenii de stiinta au identificat peste 2500 de enzime diferite in corpul uman.

    Enzimele sunt implicate in orice functie biochimica si fiziologica. Fiecare actiune a noastra in calitate de fiinte vii necesita enzime. Toate procesele vietii sunt formate dintr-o retea complexa de reactii chimice cunoscute sub denumirea de metabolism. Enzimele sunt chiar catalizatorii care fac posibil metabolismul. Deci catalizatorul, enzimele in cazul oamenilor, reprezinta materialul biochimic ce determina reactiile chimice necesare pentru ca viata sa fie posibila. Asadar, fara enzime, am inceta sa existam.

    Iar in cazul in care avem o activitate scazuta a enzimelor, putem sa ne confruntam cu niste afectiuni destul de severe.

    Dr. Anthony Cichoke, in cartea sa "Enzimele si terapia cu enzime", nu conteneste sa arate importanta enzimelor pentru specia umana. El afirma ca organismele noastre depind de enzime pentru a gandi, respira, merge, vorbi, digera mancarea si a functiona la capacitate optima. Pentru ca organismul sa functioneze in cea mai buna stare, sa invinga bolile si sa refaca celulele afectate, este necesar ca enzimele sa fie vii si in cantitate mare. Enzimele ne refac organismul, il apara si il sustin.

    Un caz destul de interesant este cel al unui medic din New York, dr. Nicholas Gonzales (...). Dr. Gonzales a prezentat multe studii de caz extrem de semnificative, in cadrul carora, utilizand in principal doze crescute de enzime si alimente bogate in enzime, au fost tratate cu succes cancerul si alte boli grave. Asadar, dupa cate va puteti imagina, nivelul de enzime continut de alimentele cunoscute de noi reprezinta un element decisiv. Forta actiunii enzimelor este esentiala pentru starea noastra de sanatate. La Clinica McKeith, efectuam o serie de teste biochimice pentru a evalua activitatea enzimelor. Cele mai grave probleme pe care le-am intalnit la pacientii ce sufereau de o activitate scazuta a enzimelor au de-a face cu disfunctii gastrointestinale: indigestie, malabsorbtie, arsuri stomacale, ragait, gaze, balonare, crampe, constipatie, sindromul colonului iritabil si oboseala cronica. Cand activitatea enzimelor este restabilita, aceste disfunctii sunt aproape intotdeauna eradicate.

    Exista trei clasificari generale ale enzimelor:

    1. Enzimele metabolice, care ne directioneaza organismul

    Ele actioneaza pe post de catalizatori la cresterea oaselor, refacerea tesuturilor, reglarea metabolismului, vorbire, respiratie, reproducere, auz si contractia oricarui muschi. Aceste enzime metabolice se gasesc in mod natural in biochimia organismului nostru. Totusi, pe masura ce imbatranim, activitatea enzimelor metabolice slabeste.

    2. Enzimele digestive sunt necesare pentru digestia hranei

    Aceste enzime descompun proteinele, carbohidratii si grasimile din alimente. Enzimele digestive sunt, de asemenea, responsabile cu extragerea, asimilarea, metabolizarea si absorbtia substantelor nutritive, a vitaminelor si a mineralelor.

    8

  • 3. Enzimele alimentare ajuta procesul digestiv

    Ele trebuie sa provina din mancarea pe care o consumam. Toate alimentele crude, mai precis fructele, legumele, semintele, nucile, anumite alimente superconcentrate de importanta capitala, in special germenii, sunt resursa principala pentru enzime alimentare. Carnea si pestele crude contin de asemenea enzime, dar va interzic cu desavarsire consumarea carnii si a pestelui crude, dintr-o serie de motive de ordin patogen si parazitar, carora nu le pot acorda nici timpul si nici spatiul necesar in aceasta carte. Carnea sau pestele trebuie gatite foarte bine. Deci, atunci cand vorbesc despre alimente crude, pentru a atinge scopul acestei carti, ma refer doar la alimente care sa nu fie de origine animala. Cu atat mai mult cu cat exista destule alimente vii non-animale ce abunda in enzime, astfel incat putem sa le ignoram pe cele de provenienta animala.

    Activitatea scazuta a enzimelor este poate cea mai raspandita problema in zilele noastre. O viata trepidanta, indreptata spre performanta, acompaniata de mancarea tip fast-food are ca rezultat o populatie practic lipsita de enzime digestive. Implicatiile sunt multiple si grave. Totusi, sunt reversibile si pot fi corectate. Rolul ciupercii si a ceiului Kombucha, este de a repara raul si de a va indrepta pe drumul cel bun : intinerire, revitalizare, stare generala excelenta, sanatate perfecta, intrucat ciuperca Kombucha este un cocktail de enzime si vitamine naturale, menite sa rezolve problemele mai sus mentionate.

    Dezvaluiri despre Kombucha din Rusia

    Dup Al Doilea Rzboi Mondial numrul maladiilor de cancer au crescut an de an n Uniunea Sovietic. n anul 1951 Academia de tiine a Uniunii Sovietice i Institutul Central de Cercetare Oncologic din Moscova au decis s intreprinda o analiza detaliat a datelor statistice privind frecvena diverselor maladii de cancer n regiunile, departamentele i oraele din Uniunea Sovietic. S-a decis s se urmreasc obiceiurile de viaa i condiiile ambientale n care triesc persoanele care sunt afectate de incidena cancerului. Cu aceast ocazie s-a descoperit c raioanele Ssolikamsk i Bereneski n departamentul Perm, din Uralul central i occidental sunt practic neatinse de flagelul cancerului. Condintile ambientale n aceste localiti nu erau mai bune dect n vechile regiuni industriale. n aceste raioane se dezvolta o industrie n plin cretere cu emisii poluante mult mai periculoase dect n cazul vechilor industrii din Uniunea Sovietic : mine de potasiu, de plumb, de mercur, de azbest, n care locurile de munc erau supuse riscului de contaminare i implicit a riscului de cancer.

    Densitatea populaiei n aceste zone era mic dar emisiile poluante erau mult mai periculoase dect n alte localiti. De multe ori n aceea vreme aveau loc accidente ecologice n care pdurile se vetejeau i petii din ap mureau. Dou echipe de specialiti compus din 10 colaboratori i auxiliari au nceput s cerceteze metodic cauzele care duceau la o incidena sczut a cancerului n zona menionat n pofida unor condiii de mediu neprielnice. Au fost studiate: solul, apa, flora i fauna fr s se constate diferene marcabile fa de alte regiuni din URSS. Totui, bttor la ochi era faptul c oamenii din zona supus cercetrii aveau o foarte buna atitudine fa de munc i o buna dispoziie, n ciuda condiiilor grele de lucru i mai ales n ciuda faptului c aveau obnuina s consume n cantiti mari alcool i tutun. Aveai impresia c oamenii de aici puteau suporta fr urmri orice tip de noxe. Acest fapt a surprins foarte mult cercettorii care nu gseau nicio explicaie i nicio corelare cauz-efect. ntr-o zi torida de var directorul echipei de cercetare Dr. Molodejew a fcut o vizita la o familie pe care dorea s o interogheze cu privire la sntatea lor impecabil. Brbatul i femeia erau la lucru, copiii la grdini sau la cre. Acas nu se afla dect bunica care se ocupa de menaj. Ospitalier i politicoas, btrna a oferit doctorului Molodejew o butur rcoritoare acceptat cu mare plcere de acesta datorita cldurii copleitoare de afar. Doctorul gsi acest butur, pe care nu o cunotea, revigorant i cu un gust agreabil. El ntreb ce fel de butur este aceasta i ea i spuse c este vorba de un ceai Kwas. Doctorul Molodejew se minun aflnd c aceast butur este fabricata printr-un proces de fermentare a ceaiului negru ndulcit cu zahr, ntr-o cultur de ciuperca numit Kombucha. Pentru a-i demostra ceea ce

    9

  • vrea s zic, femeia l introduse pe doctor ntr-o mic ncpere rcoroas, unde erau aliniate zece borcane ceramice legate la gur cu o pnz de in. Cnd a descoperit un borcan doctorul a simit un miros acidulat i a vzut c la suprafaa plutea ca o meduza, o membran gelatinoasa numita Kombucha. Au urmat explicatii detaliate privind modul de preparare a acestui ceai, care dupa spusele femeii era consumat cu regularitate de toti cetatenii din Ssolikamsk. Practic toate familiile detineau in casa o astfel de bautura, pe care i-o fabricau singuri i pe care o consumau de ani i ani de zile. Spusele femeii s-au adeverit i prin cercetrile fcute de Dr. Grigorijew la Bereneski unde a descoprit c practic nu exist nicio familie care s nu consume aceast butur de via lung, chiar i alcolicii apreciau aceasta bautur care consumata nainte i dup alcool anula semnele specifice beiei i mahmurelii. Trecnd la analiza tiinific a rezultatelor obinute cercettorii au concluzionat c resposabil pentru starea de bine a populaiei investigate este ciuperca Kombucha. Mai trziu, prin cercetri tiinifice de anvergur n laboratoare specializate, au fost evideniate efectele deosebit de eficiente ale buturii Kombucha mai ales n ceea ce privete capacitatea eliminrii din organism a toxinelor acumulate din mediul nconjurtor (plumb, mercur, benzen, cesium i elemente radioactive). Profesor Dr.Winogradow, membrul al Academiei de tiine din URSS, a intreprins alt serie de teste medicale i farmacologice privind Kombucha i a ajuns la concluzia c aceasta reprezint un panaceu universal pentru ngrijirea sntii i mai ales n lupta contra cancerului. Aceste informatii au ajuns la L. P. Berija care era n acea vreme ministru de interne i seful serviciilor secrete. Aflnd cum a fost descoperit Kombucha L. P. Berija a exclamat: Iat cum o metoda de cercetare criminalistic elaborata de K.G.B. poate s ajute tiina! Trebuie s-l informez pe tovarul Stalin! Dupa cum se tie, Stalin era dominat de frica unui cancer posibil deoarece visase ca va muri de cancer. Pentru a verifica toate aspectele medicale legate de utilizare a buturii Kombucha n tratarea cancerului, L. P. Berija nsarcineaz n toamna anului 1952 pe profesorul dr. Winogrdow sa formeze un consiliu de cercetare foarmat din 12 doctori reputai. Aceast aciune a fost fcut fr s in seama de generalii K.G.B. Rujmin i Ignatijew, care nutreau o ambiie maladiva mpotriva lui L.P. Berija i doreau cu orice pre s-l nlture din fruntea ministerului. n acea epoc Stalin avea o aversiune fa de evrei, ceea ce nu era cazul nainte. Pe acest fond, cei doi complotiti l-au incitat pe Stalin spunndu-i c Winogradow i cea mai mare parte a doctorilor din consiliu erau evrei care cutau s-l ucid n mod lent pe Stalin prin administrarea unor ciuperci i bacterii care induc cancerul. Fr s-l lase pe L. P. Berija s vorbeasc, Stalin cade n cursa ntins de cei dor generali i intenteaz n anul 1953 un proces mpotriva consiliului de medici, acuzndu-i pe acetia c au vrut sa ridiculizeze tiina medicala sovietic prin nlocuirea medicamentelor cu produse naturale pretiinifice. Acest proces a insemnat, din pcate, curmarea brusc a cercetrilor minuioase demarate de prestigioii doctori sovietici. Dup moartea lui Stalin, acesti medici au fost reabilitai iar complotitii au fost condamnai la moarte.

    Cazuri concludente-puterea vindecatoarea a ceaiului

    1. Diabet zaharat, tip 2, hipertensiune arteriala ,depresii, dureri de picioare Dumitru Neag, 56 ani , profesor, com. Rodna, judetul Bistrita-Nasaud :

    ,, Starea sanatatii mele a inceput sa se degradeze de cca 8 ani. M-am ingrasat, mi-a crescut tensiunea si ma simteam aproape tot timpul obosit, suparat si nervos. In urma cu doi ani, analizele medicale au evidentiat prezenta diabetului zaharat, tip 2. Tratamentul alopat prescris de doctor prevedea 2 pastile pe zi, una dimineata si alta seara. La aceste pastile se mai adaugau si pastilele zilnice pentru hipertensiune. In plus, luam periodic si analgezice pentru durerile de picioare Simteam ca viata mea nu mai poate continua asa, motiv pentru care m-am indreptat spre medicina naturista. Asa am ajuns, in urma cu 4 luni, sa-mi procur Ceaiul Zeilor- Kombucha De atunci consum zilnic cca 400 ml din aceasta extraordinara bautura, preparata de mine, in casa. Starea sanatatii mele s-a ameliorat radical. Acum,

    10

  • glicemia a revenit la normal si nu mai am nevoie de tratament alopat. Valorile tensiunii arteriale s-au normalizat, iar starile de stres si depresie au disparut ca prin minune. Picioarele ma dor foarte rar, de obicei atunci cand se schimba vremea. N-as fi crezut ca pot sa-mi cumpar sanatatea cu numai 60 de lei, cand eu eram in stare sa cheltuiesc tot ce am, numai sa-mi recapat starea de sanatate. Sunt convins ca spitalele s-ar goli daca oamenii ar consuma in mod curent Ceaiul Zeilor Kombucha. Daca ar fi dupa mine, as inlocui ,,cornul si laptele din scoala cu l de Ceaiul Zeilor Kombucha. Astfel, copii nostri ar deveni mult mai sanatosi si mai dornici de activitate. 2. Migrene, constipatie cronica, hipertensiune

    Liana Cruceru, 43 ani, contabil, Timisoara, jud. Timis :

    ,, Sunt realmente indragostita de Ceaiul Zeilor- Kombucha. Aceasta bautura placuta si binefacatoare isi merita intr-adevar numele. Ma simt in sfarsit fericita, dupa ani de zile de dureri ingrozitoare de cap, depresii si tulburari digestive. Va marturisesc ca luam medicamentele cu pumnul, iar rezultatul era aproape nul. La serviciu eram indispusa si nervoasa, iar acasa nimic nu ma multumea. Am inceput sa consum Ceaiul Zeilor Kombucha in urma cu opt luni. La inceput am consumat, cu oarecare scepticism, doar 100ml pe zi, dar am constatat ca Ceaiul Zeilor este agreabil la gust si ma binedispune. Am ajuns in prezent sa beau Ceaiul Zeilor in loc de apa, adica cca 2 litri pe zi. Acum ma simt excelent, din toate punctele de vedere. La serviciu, am constatat ca am o putere de munca mai mare ca inainte, sunt mai eficienta si nu mai sunt irascibila.

    Cand ma reintorc acasa, primul meu gand este Ceaiul Zeilor : ma duc la borcanele mele cu Kombucha, insiruite frumos in camara si le privesc cu dragoste, imi vine sa le intreb ce mai fac, ca pe un membru apropiat al familiei. Sunt recunoscatoare acestei miraculoase bauturi, pentru ca mi-a redat sanatatea si pofta de viata.

    3. Stres si obezitate

    Emanoil Opris, 41 ani, manager, loc Maneciu, jud Prahova :

    ,, Am constatat ca in ultimii ani am inceput sa ma ingras din ce in ce mai mult. Pe de alta parte, eram dominat de un stres demolator. Stiam ca ma ingras din cauza stresului specific activitatii mele, dar ulterior am aflat ca dupa varsta de 35 de ani, enzimele din corpul nostru se injumatatesc, iar consecinta este marcata printr-o lenevire a metabolismul. M-am informat care este sursa cea mai sanatoasa de enzime si, astfel, am ajuns la Ceaiul Zeilor Komboucha. Intr-adevar, acum sunt convins ca aceasta bautura simpla si naturala este un cocktail de enzime, vitamine si alte substante binefacatoare pentru a preveni si a repara o multitudine de probleme de sanatate. De 3 luni, consum zilnic 300 ml din Ceaiul Zeilor, adica 100 ml inainte de fiecare masa principala. Fara sa urmez un regim alimentar special, am slabit in aceasta perioada 5kg. Castigul cel mai mare nu consta insa in acesta diminuare greutatii, ci in faptul ca ma simt mult mai relaxat si mai stapan pe mine. Acum, cand ma prinde oboseala si nelinistea stiu precis care este remediul : un pahar de Ceaiul Zeilor de la frigider. Dupa ce-l beau, ma simt alt om. Copiii mei, care zilnic consumau sucuri din comert pline de aditivi, au gasit in Ceaiul Zeilor sucul lor preferat, pe care il beau cu o placere de nedescris.

    4. Dureri reumatice la sold si genunchi, spondiloza cervicala, osteoporoza, varice

    Livia Cenan, 72 ani, pensionara, loc. Aiton, jud. Cluj : ,, Sunt o femeie simpla de la tara, care am trudit o viata de om la muncile campului. De cativa ani buni, au inceput sa ma doara toate incheieturile, dar mai ales soldul si genunchii. Din cand in cand, ma doare

    11

  • tare si dupa cap, iar in urma cu doi ani am fost internata trei saptamani in spital cu varicele, fara sa ma operez. Din cauza medicamentelor pe care le-am luat cu reteta de la doctor, mi-am stricat stomaculAm ajuns, la un moment dat sa nu mai stiu ce sa ma fac din cauza ca ma dureau toate si nu puteam lua nici calmante din cauza stomacului. Cred ca s-a implinit un an de cand mi-au cumparat copiii Ceaiul Zeilor- Kombucha, spunandu-mi ca aceasta bautura inlocuieste toti doctorii si toate medicamentele din lume. N-am crezut, pana nu am incercat. La inceput, am baut cam un pahar pe zi, iar apoi am vazut ca ma odihnesc mai bine noaptea si se raresc durerile. Atunci, mi-am facut o cantitate mai mare, pe care o tin la frigider si beau pe parcursul zilei aproape 1 litru. Mi-a fost frica la inceput sa beau Ceaiul Zeilor direct din frigider, gandindu-ma ca o sa ma doara gatul, dar copiii mi-au spus ca e singura bautura care se poate consuma asa, rece, fara nicio problema. Viata mea de acum nici nu se compara cu viata traita inainte. Acum pot sa umblu, pot sa muncesc si pot sa ma odihnesc ca un om normal. Copiii mi-au spus ca aceasta bautura este numita si ,,bautura de viata lunga. Multumesc lui Dumnezeu ca mi-a trimis acest dar, care nu se compara cu niciun medicament.

    Slabeste natural cu Concentratul de Kombucha

    Concentratul de Kombucha

    Concentratul de Kombucha, obinut prin fermentare controlat, este utilizat ca produs dietetic i terapeutic ntr-o multitudine de afeciuni. n zilele noastre, este cunoscut, n special pentru efectele sale benefice asupra controlului greutii corporale. Administrat n cantiti mici, cu 15-20 de minute nainte de mesele principale, concentratul de Kombucha reduce apetitul alimentar i accelereaz arderea metabolic a grsimilor din organism.

    Efectele sale benefice n acest sens sunt evidente: scderea depozitelor de grsimi i colesterol din organism, precum i mbuntirea proceselor metabolice.

    Totodat, cura cu concentrat de Kombucha are rezultate spectaculoase n vindecarea sau ameliorarea mai multor maladii grave, cum ar fi:diabet zaharat tip 2, sterilitate primar, sinuzit, intoxicaii alimentare, nevralgie facial, artrite ale articulaiilor mici de la mini i picioare, degenerescen, arteroscleroz, sclerozele esuturilor i a vaselor de snge, pielite, nevroze, insomnii, oboseal cronic, migrene, ameeli, hipertensiune arterial, anchiloza ncheieturilor, lcrimarea oamenilor n vrst, epidemii, zon zoster, arsuri, varice, dureri musculare i articulare. Acest produs este apreciat datorit proprietilor sale excepionale.

    Compoziia sa impresionant regsete antibiotice naturale, bacili probiotici lactici, levuri vitale (10 milioane/ml), enzime active, vitamine i minerale. Complexul de vitamine B (B1, B2, B3, B6, B12) precum i vitaminele C, D, K, PP justific n bun msur proprietile sale reintineritoare i de stimulare a rezistenei naturale a organismului. Mineralele coninute n concentratul de Kombucha, printre care amintim Fier, Mangan, Magneziu, Potasiu, Calciu, Cupru, Zinc, asigur echilibrului fiziologic, i conduc la evitarea unor carene, care se soldeaz de obicei prin manifestri patologice mai mult sau mai puin grave. Antioxidanii din concentratul de Kombucha, acioneaz n favoarea amnrii mbtrnirii i inerea la distan a bolilor cronice, inclusiv cancerul i bolile de inim.Dou studii recente, unul n Norvegia, cellalt n Olanda, au descoperit c acest concentrat reprezint o asigurare mpotriva bolilor i a morii. Cercettorii au pus rezultatele favorabile obinute pe seama antioxidanilor i flavonoidelor din concentratul de Kombucha, administrat subiecilor ntr-o doz de 1 lingur, cu 15 minute naintea fiecrei mese principale. Pe de alt parte, cercettorii italieni, au dovedit c miraculosul concentrat de Kombucha mrete activitatea antioxidanta din sange cu 50%.

    12

  • Extern, concentratul de Kombucha, combate eficient strile gripale prin frictionarea pielii, urmat de acoperirea cu o mbrcminte clduroas.

    Cum sa-ti prepari propriul ceai Kombucha

    Ingrediente

    Cultura Kombucha (fermentul) Aproximativ 70 - 100 g (2 - 3 uncii) zahar alb pentru un litru de apa 2 plicuri de ceai negru pentru un litru de apa

    Daca nu detineti o cultura si ceai pentru a incepe, scrieti-mi un e-mail.Utensile si materiale necesare

    Un vas de 2 - 4 litri pentru fiert apa Un vas de 2 - 4 litri din sticla sau

    portelan O banda de cauciuc O panza de in sau bumbac sau un filtru de cafea (din hartie) Sticle

    In unitatile de masura ale SUA se foloseste de obicei aceasta reteta: preparati ceaiul din 5 pliculete de ceai negru sau verde, o ceasca de zahar alb si 3 litri de apa.

    Cum se prepara Kombucha

    Cel mai bine este sa incepeti cu 2 litri. Cand cultura dumneavoastra de Kombucha va creste destul de mare si dupa ce se va reproduce suficient, veti putea produce cantitati suficiente de ceai.

    1. - Faceti ceai in mod obisnuit. La un litru de apa fierbinte, puneti 2 lingurite pline cu ceai negru(aprox. 5 g = 0.2 uncii). Se pot folosi de asemenea si pliculete de ceai. Lasati-l asa vreo 15 minute. Ceaiul verde provine de la aceeasi planta si difera de acesta in principal prin modul in care este produs: nu este fermentat. Doctorii japonezi spun ca ceaiul verde previne dezvoltarea cancerului. Va sugerez sa folositi

    13

  • ceai verde pentru a prepara bautura Kombucha. Daca nu vreti sa folositi ceai negru sau verde, puteti folosi ceai din alte plante medicinale (neindicat la inceput).

    2. - Strecurati ceaiul sau, dupa caz, scoateti pliculetele.

    3. - Adaugati 70 - 100 g (2 - 3 uncii) de zahar alb pentru un litru in ceaiul strecurat inainte ca acesta sa se raceasca. Amestecati pana zaharul se dizolva in intregime. O lingura de zahar = aprox. 20 g (0.7 uncii).

    4. - Lasati ceaiul sa se raceasca pana la 20 - 25 C (aprox. 68 - 77 Fahrenheit). Cultura moare daca este pusa intr-o solutie hranitoare fierbinte. 5. - Cand ceaiul a ajuns la temperatura camerei, turnati solutia intr-un vas de sticla, portelan sau ceramica, sau de otel inoxidabil. Cel mai bun este din sticla. Vasele de metal sau alte tipuri in afara celor din otel inoxidabil nu sunt bune si nu trebuie folosite niciodata, deoarece acizii care se formeaza pot reactiona cu metalul. Trebuie sa evitati vasele facute din polivinilclorida (PVC) sau polistiren.

    6. - Daca preparati prima dv. bautura Kombucha, adaugati lichidul pe care l-ati primit impreuna cu cultura. Pentru urmatoarele culturi, intotdeauna pastrati destula bautura Kombucha pentru a adauga aproximativ o zecime (10%) din cantitate la noua dv. cultura, ca fiind "lichid de start".

    7. - Puneti cultura vie de Kombucha in lichid.

    8. - Acoperiti vasul in care fermenteaza cu o panza stransa, o hartie de filtru sau cu ceva asemanator (o panza subtire) pentru a tine departe insectele, praful, sporii plantelor sau alte substante poluante. Legati-l cu un elastic

    de caucuic pentru a va asigura ca nu pot intra musculitele betive. Panza trebuie sa fie destul de rara incat sa poata permite aerului sa circule si cultura sa poata respira, dar nu atat de rara incat micutele musculite betive sa poata intra sa-si depuna ouale.

    9. - Fermentatia dureaza 8 - 12 zile, in functie de temperatura. Cu cat temperatura este mai mare, cu atat fermentatia este mai rapida. Perioada de 8 - 12 zile este data doar ca reper.

    Cultura Kombucha necesita un loc linistit si cald si sub nici o forma nu trebuie mutata. Temperatura ceaiului trebue sa fie de 20 - 30 C. Temperatura ideala este de 23 - 27 C. Nu este necesara lumina. Cultura se reproduce si in intuneric.

    Cultura poate fi distrusa in cazul expunerii la lumina solara intensa. O zona putin luminata este ideala.

    In timpul fermentatiei, zaharul este transformat de catre drojdie intr-un gaz (CO2), diferiti acizi organici si alte componente. Aceasta este combinatia de procese care-i dau ceaiului Kombucha aroma.

    Infuzia (bautura, ceaiul) este mai intai dulce, dar acest gust dispare cand zaharul este transformat. In acelasi timp, un acid parfumat incepe sa se dezvolte ca rezultat al activitatii bacteriilor, deci aici apare tranzitia de la gustul

    14

  • dulce la cel acrisor. Daca preferati o bautura ceva mai dulce, fermentatia trebuie oprita mai devreme. Daca o preferati mai acida si mai acrisoara, lasati-o mai mult. 10. - Cand ceaiul a atins nivelul acid dorit (pH 2,7 - 3,2), in functie de cum il preferati, scoateti cultura cu mainile curate. Spalati cultura sub apa rece sau calduta. Umpleti un nou recipient cu ceai fermentat si adaugati imediat cultura (pentru pastrare). Respectati temperatura pentru ceai.

    Turnati bautura in sticle, care trebuie umplute de tot. Pastrati 10% ca 'starter' (lichid de start) pentru urmatoarea cultura. Astupati bine sticlele. Nu consider ca este necesar sa strecurati bautura fermentata printr-o carpa. O anumita cantitate de sedimente e normala, datorita drojdiei care a produs gazul si care a facut bautura acidulata. Se spune ca drojdia are efecte benefice asupra organismului.

    11. - Pentru a avea satisfactie deplina, bautura trebuie sa se maturizeze pentru cel putin 5 zile dupa ce a fost pusa in sticle.

    Activitatea bacteriilor este oprita deoarece imbutelierea exclude aerul, in timp ce drojdia isi continua treaba. Daca sticlele sunt bine astupate, gazul produs de activitatea drojdiei nu poate iesi. Asadar, este produsa o bautura efervescenta. De obicei, pentru aceasta sunt necesare cateva zile, insa Bautura Kombucha se va mentine bine luni intregi. Nu va faceti probleme: Drojdia va opri producerea de gaz dupa un timp. Este indicat sa tineti bautura la rece.

    12. - Bautura are un gust bun. Este limpede, putin acrisoara si racoritoare. O persoana normala poate bea 3 pahare pe zi: un pahar dimineata (0.1 litri sau mai mult) pe stomacul gol, al 2-lea pahar dupa o masa in cursul zilei si ultimul innainte de culcare. Bucurati-va de aceasta bautura miraculoasa!

    13. - Cand incepeti un nou proces de fermentare, sa nu uitati niciodata sa adaugati noului ceai 10% din lichidul deja fermentat provenit dintr-o cultura anterioara.

    Unele retete din SUA vorbesc despre o ceasca (one cup). Cat inseamna asta!? Ceasca standard utilizata in retete inseamna: 8 uncii de lichid = 1 ceasca (cup). O alternativa metrica este: 8 uncii = 250 ml. Alta alternativa se refera la zahar: 8 uncii = 226.80 grame.

    Important

    15

  • Uneori cultura pluteste la suprafata, alteori se duce la fund. Ambele sunt OK. Cand cultura se duce la fund, o noua cultura ("pui") va incepe sa se dezvolte la suprafata ceaiului. Pentru mai multe detalii vezi cap. IX din cartea mea despre Kombucha. Cultura Kombucha necesita ceva timp sa se multiplice. Incepe

    cu o pelicula subtire. Cu cat o lasati mai mult, cu atat va creste mai mare.

    Daca aveti probleme cu cresterea noilor "pui" de Kombucha (ceea ce se intampla de obicei iarna), puteti incerca asta: deoarece cresterea unei noi culturi necesita mai mult timp, ar trebui separata de producerea bauturii pentru consum. Lasati-i noii culturi de la suprafata lichidului 3 - 5 saptamani sa creasca.

    Cultura Kombucha creste si acopera suprafata ceaiului complet. In timp ce creste, cultura se intareste considerabil. Cultura matura este compusa din straturi usor separabile suprapuse. Straturile pot fi desprinse unul de altul si pot fi folosite fiecare separat pentru a produce cate o bautura Kombucha. Cand cultura se duce la fund, o noua cultura se va forma la suprafata ceaiului.

    In acest fel, fiecare cultura va continua sa se propage pana cand va capata o culoare maronie inchisa. Cand devine prea inchisa la culoare, inlocuiti-o cu una noua. In acest fel, dintr-o cultura unica se poate obtine ceai la un pret foarte scazut.

    Dati Kombucha si prietenilor dumneavoastra

    Sunt intrebat adesea: "De ce atata zahar? Si de ce sa lasi ceaiul sa fiarba 15 minute cand in mod normal 5 minute sunt suficiente de cele mai multe ori?". Aceste subiecte sunt detaliate in continuare, dar momentan, pe scurt: - solutia nutritiva trebuie sa hraneasca microorganismele din cultura Kombucha, nu pe noi. Deci, noi trebuie sa preparam solutia nutritiva conform necesitatilor drojdiei in principal (bacteria se hraneste si ea din solutia nutritiva). Microorganismele au nevoie de zahar pentru a fi activate. In solutie nutritiva cu o concentratie mica de zahar (carbohidrata), corespunzator mai putine substante active se produc. In termeni obisnuiti, drojdia "mananca" zaharul. Infuzia de ceai, pe de alta parte, este o sursa de nitrogen si incurajeaza cresterea microorganismelor. Deci cu cat trece mai mult din acest nitrogen in solutia hranitoare, la fel ca si minerale, saruri etc., cu atat este necesar un timp mai mare de producere a ceaiului. Cercetatorul rus Danielova (1959) a ajuns sa fiarba ceaiul 3 -5 minute, pentru acelasi motiv.

    Cultivarea ceaiului divin Kombucha Avem plcerea s v prezentm pentru prima oar n Romnia o butur foarte potrivit pentru mbunttirea strii dumneavoastr de sntate. Aceast butur este sntoas si are un gust proaspt ntocmai ca a socatei. O puteti prepara chiar dumneavoastr n cas. ns pentru aceasta aveti nevoie de o colonie de Kombucha si de tehnologia de cultivare. S-a stabilit c prin ntrirea sistemului

    16

  • imunitar si prin eliminarea toxinelor din corp, devine foarte improbabil ca bacteriile si virusii care produc boli s gseasc un mediu propice pentru nmultire.Iat cteva din efectele raportate de utilizatorii acestui ceai:

    ajut la curtarea colonului si a vezicii biliare ajut la obtinerea unei digestii sntoase ndeprteaz colita si crampele stomacale opreste diareea neinfectioas regleaz apetitul si reduce grsimea ajut n tratamentul artritei are efect de remisiune a lupus-ului mbuntteste vederea si ajut la vindecarea de cataract si glaucom eliminarea unor simptome ale diabetului zaharat ajut la reducerea dependentei de alcool curt acneea, psoriazisul si alte boli ale pielii ngroas prul si ntreste unghiile mbuntteste simtul mirosului ajut la ndeprtarea stressului si a insomniei face prul grizonat s revin la culoarea sa natural usureaz vindecarea de bronsit si astm actioneaz ca un laxativ usor, ajutnd la evitarea constipatiei eliminarea unor simptome ale leuconevraxitei

    Datorit acestor multe efecte benefice acest ceai a fost supra numit si "ceaiul divin" sau "ceaiul miraculos". Cultura "ceaiului divin" a fost utilizat de sute de ani, ba chiar de mii de ani n anumite prti ale lumii. Aceasta este o confirmare a faptului c aceast butur a fost benefic pentru multi oameni si a vindecat multe afectiuni. Rusii, germanii, suedezii si lituanienii - printre altii - au adunat informatii despre beneficiile acestei buturi timp de aproape o sut de ani. n cartea sa Kombucha, Healthy Beverage and Natural Remedy from the Far East, Gnther Frank enumer o list mare de a doctori rusi si germani care au stabilit o multitudine de beneficii pentru pacientii lor tratati cu acest ceai. Cultura de ceai Kombucha are multe nume. Gnther Frank afirm n cartea sa: "Din multele nume pe care le cunoastem devine clar c originile acestei culturi se afl posibil n est: China, Japonia, India si Rusia." Este cunoscut sub numele de Combucha (cuvnt japonez pentru burete sau ciuperc de ceai), Kombucha (form germanizat a cuvntului japonez, acum folosit international), Alg Marin (brazilian), Ceai Kvass (rus), Olinka (mnstirile boemiene si moraviene), ceai Kargasok (japonezii au adus cultura din Kargasok, Rusia), Ciuperc Manciurian (n Manciuria, provincie din nord-estul Chinei), ca si multe alte nume. Conform anumitor texte, cultura acestui ceai ar fi fost introdus n Japonia de doctorul corean Kombu n anul 414 e.n. Desi este cunoscut n mod obisnuit sub numele de ciuperca Kombucha, NU ESTE O CIUPERC. Bacteria si fermentul formeaz o colonie ce trieste n simbioz pe un substrat celulozic. Se dezvolt n timpul procesului de fermentatie, producnd o alt colonie, numit adesea "pui". Termenul stiintific pentru aceast mas asemntoare jeleului este "zooglea". Atunci cnd este plasat ntr-un substrat corespunztor, fermentul din cultura Kombucha, alimentat de substante nutritive, se multiplic rapid si produc alcool. Mediul bogat creat de fermenti permit bacteriei s transforme alcoolul n acid acetic, care este de fapt elementul principal n otet. :n Kombucha a fost identificat bacteria Acetobacter aceti, subspecia Xylinum mpreun si cu alte organisme asociate productiei de otet. Este interesat de observat c otetul a fost utilizat de oameni de mii de ani. :n cartea sa "Kombucha, The Essential Guide", Christopher Hobbs afirm: "Otetul a fost mentionat n scrierile asirienilor, grecilor si romanilor ca un medicament important prin el nsusi". Deoarece cultura Kombucha este un organism viu expus la toate tipurile de influente, butura final nu are ntotdeauna aceeasi compozitie si gust. Cercettoarea stiintific de origine rus, Danielova afirma n 1954 "... c actuala compozitie a culturii difer n functie de conditiile geografice si climatice si depind de ce tip de fermenti si bacterii exist pe plan local". Diferente pot apare n fiecare lot de Kombucha si pot deveni mai evidente n timpul modificrilor de temperatur ce apar odat cu schimbarea anotimpurilor.

    17

  • Ceaiul este produs prin plasarea unei colonii uscate de Kombucha ntr-o solutie de ceai si zahr. Ceaiul negru si zahrul alb sunt cele mai bune substante nutritive. Pe durata a 6-15 zile, au loc procese metabolice biologice si chimice ce produc o multitudine de substante cu efecte benefice.

    Multi alcoolici care beau Kombucha au descoperit c aceasta le reduce dorinta de a bea alcool. Iat ce spune un alcoolic ce bea Kombucha: "Am descoperit c m ajuta s depsesc cu usurint dependenta de alcool. :mi minimizeaz mahmureala atunci cnd o beau mpreun cu buturi alcoolice (neamestecate ci ntre pahare de bere si coniac). Dar cel mai interesant... am descoperit c atunci cnd beam zilnic ceaiul Kombucha, aveam o foarte mic sau chiar deloc dorint de a bea alcool."

    Multi diabetici beau acea variant a ceaiului Kombucha care are continutul de zahr foarte sczut. n numerele viitoare vom publica mrturii ale unor persoane bolnave si care s-au vindecat folosind ceaiul "divin" Kombucha (stim cel putin 700 de persoane care l cultiv n ntreaga lume plus sute de mii care doar l beau).

    Kombucha este un aliment viuKombucha este o colonie de bacterii care transform clasica butur de ceai ntr-o butur efervescent cu un gust asemntor cidrului. Dup un mecanism asemntor celui de obtinere din lapte a iaurtului sau a sannei, tehnologia de obtinere a ceaiului Kombucha (s-ar numi mai corect bio-tehnologie) este foarte simpl si foarte ieftin permitnd obtinerea unei buturi cu foarte multe efecte benefice pentru sntate din clasica butur de ceai. n plus este bine s precizm c este o butur care nu provoac dependent, colonia se poate multiplica cu usurint si a fost chiar verificat ndelungat si admis de o comisie a FDA (Federal Drug Administration), autoritatea medical care se ocup de autorizarea medicamentelor n SUA. Detalii suplimentare puteti gsi n numrul anterior al revistei, numr pe care puteti nc s-l comandati de la redactie. Vom publica n numrul viitor mrturii referitoare la eficienta ceaiului Kombucha sau vi le putem trimite la cerere.

    Pe msur ce ncepem s-l folosim, descoperim tot mai multe motive de a cultiva Kombucha si de a o folosi zilnic n alimentatie. Conform lui Michael Castleman n cartea sa "The Healing Herbs", ceaiul este cea de-a doua cea mai popular butur, precedat numai de ap! "De asemenea, este cunoscut ca planta medicinal cea mai utilizat". Pot fi folosite mai multe tipuri de ceaiuri pentru a cultiva Kombucha, cele mai multe fiind din urmtoarele variettile de ceaiuri: negre, Oolong si verde.

    Toate aceste ceaiuri provin din aceeasi plant: Camelia Sinnensis. Una din diferente const n gradul de fermentare a frunzelor: ceaiul verde nu este fermentat, Oolong este partial fermentat iar cel negru este cel mai fermentat. Locul unde este produs are si el o mare important: Ceylon, Darjeeling, Assam deoarece le dau o arom caracteristic etc.

    Otetul din mere si miere a fost, de asemenea, recunoscut ca fiind benefic pentru organism. Alte alimente cum ar fi iaurtul si sanna, care contin bacterii utile pentru sntate, sunt, de asemenea, cunoscute pentru efectul lor vindector si echilibrant nu numai pentru digestie ci pentru ntregul organism. Aceste alimente au fost utilizate n ntreaga lume de mii de ani. Kombucha, de asemenea, ofer beneficii similare acestor alimente si chiar mai multe!

    Pe lng gustul su grozav (asemntor cidrului efervescent) si capacitatea de a alina setea, nu mai putin pentru importanta sa o reprezint continutul su de enzime naturale. Kombucha este un aliment viu si, asemenea fructelor sau legumelor, contine enzime. Enzimele care se gsesc n alimentele vii ajut enzimele din sistemul nostru digestiv s fragmenteze mai usor alimentele pe care le-am mncat, n substante nutritive mai usor asimilabile. :ntrind procesul de digestie al al organismului folosind enzime din alimentele vii nseamn c organismul nu mai trebuie s depun un efort att de mare pentru a

    18

  • digera mncarea. Aceasta ne permite s alocm mai mult energie pentru alte activitti. Ati observat vreodat ct de obositi v simtiti dup ce ati participat la o mas copioas? Digestia ia mult energie.

    S-a determinat c dup vrsta de 40 de ani nivelele de enzime digestive ncep s descreasc. Prepararea alimentelor la rndul ei distruge enzimele din alimente si multe substante nutritive. aceasta nseamn c nu veti mai digera la fel de eficient pe ct ati putea digera. Este posibil ca s nu obtineti suficiente substante hrnitoare orict de multe alimente ati mnca. V este foame tot timpul chiar dac ati mncat bine? Multi oameni sunt supraponderali si totusi subalimentati. Ei continu s mnnce tot attea alimente, ncercnd cu disperare s obtin substantele nutritive de care are nevoie corpul lor. De fapt, ei "flmnzesc" n timp ce mnnc prea mult! Cnd beti Kombucha, ea adaug enzimele sale vii la sistemul dumneavoastr digestiv si de aceea multi oameni simt o "explozie de energie" si o "senzatie de bunstare".

    De fapt, cea mai obisnuit afirmatie pe care o fac oamenii despre Kombucha este c le creste "senzatia de bunstare". Dac Kombucha ajut, de asemenea, digestia si asimilarea substantelor hrnitoare din alimentele pe care le mncm, adugnd enzime naturale, cu att mai bine.

    La rugmintea mai multor cititori prezentm completarea efectelor pe care le produce Kombucha asupra organismului, asa cum sunt ele raportate de utilizatorii ei:

    ajut la curtarea colonului si a vezicii biliare ajut la obtinerea unei digestii sntoase ndeprteaz colita si crampele stomacale opreste diareea neinfectioas regleaz apetitul si reduce grsimea ajut n tratamentul artritei si gutei are efect de remisiune a lupusului mbuntteste vederea si ajut la vindecarea de cataract si glaucom eliminarea unor simptome ale diabetului zaharat si ale leuconevraxitei (sclerozei multiple n plci) un bun deodorant pentru subtioar ajut la eliminarea congestiilor cilor aeriene (astma) alin celulita mreste energia corpului elimin multe toxine din corp ajut la reducerea dependentei de alcool curt acneea, psoriazisul si alte boli ale pielii (eczeme) si nfrumuseteaz pielea ngroas prul si ntreste unghiile mbuntteste simtul mirosului ajut la ndeprtarea stressului si a insomniei face prul grizonat s revin la culoarea sa natural pentru anumite persoane usureaz vindecarea de bronsit si astm actioneaz ca un laxativ usor, ajutnd la evitarea si eliminarea constipatiei mreste impulsul sexual previne si vindec infectiile vezicii urinare este foarte calmant si relaxant ndeprteaz rugina alin arsurile datorate focului si cele datorate expunerii prelungite la soare vindec infectarea cu ciupercile de unghii opreste durerile menstruale puternice.

    Imediat ce ati cumprat pachetul de ncepere a cultivrii ceaiului divin Kombucha, va fi suficient s urmati pasii tehnologici si s faceti rost n plus de: un borcan de sticl de cinci litri asemntor cu cel pentru murturi, de ceai negru, zahr alb, otet alimentar, tifon, plnie si ap.

    19

  • Dup cum vedeti, aceste componente ieftine, tehnologia simpl de cultivare si multele avantaje pe care le puteti obtine, compenseaz pretul planului de afaceri care, desi vi s-ar putea prea scump, nu este. Furnizorul din SUA de unde obtinem aceste pachete cu planuri de afaceri ofer unele dintre cele mai ieftine colonii care sunt totodat si de o calitate foarte bun. Exist productori care vnd aceste colonii si cu 50 sau chiar 80 dolari.

    Tinnd cont c majoritatea populatiei nu prea dispune de bani si c este de mare folos pentru toti s se popularizeze aceast butur si la noi, am hotrt s reducem pretul de vnzare a planului de afaceri. n numerele viitoare vom mentine o rubric permanent despre Kombucha, rubric n care vom publica rspunsurile la scrisori care vor interesa toti cultivatorii de Kombucha, opiniile dumneavoastr si mrturiile primilor cultivatori de Kombucha din Romnia.

    Despre istoria ceaiului Kombucha si marturii Oamenii au folosit bacteriile pentru obtinerea hranei inca din cele mai vechi timpuri. Astfel putem citi in Biblie (Cartea Rut 2:14) ca Booz a invitat-o pe moabiteanca Rut, ce a devenit mai tarziu sotia sa, dupa adunarea spicelor: "...Vino de mananca paine si-ti moaie bucatura in otet". Si a sezut langa seceratori, iar el i-a dat paine si ea a mancat si s-a saturat si i-a mai ramas."

    Aceasta marturie biblica cam de prin anul 1000 i.Hr. ne arata ca inca de pe atunci oamenii preparau bauturi folosind biotehnologia si le foloseau pentru intarire si racorire in timpul muncilor grele de recoltare.

    Insa prima inregistrare a folosirii ceaiului Kombucha (se citeste Combucea) s-a facut in timpul dinastiei Qing in anul 221 i.Hr. Era denumit "medicamentul pentru obtinerea nemuririi" sau "ceaiul divin".

    Principiul prin care se obtinea reechilibrarea metabolismului era detoxifierea organismului. Insa, spre deosebire de alte bauturi cu efect asemanator (putem aminti otetul de mere si miere), colonia de Kombucha se poate reproduce, generand destul de rapid o noua colonie.

    Deoarece si noi am pornit cu incredere in cultivarea coloniilor de Kombucha numai dupa ce am citit marturiile a sute de oameni care o folosesc zilnic, va prezentam numai cateva din multele marturii disponibile referitoare la Kombucha, marturii extrase si traduse cu permisiune din cartea lui Gunther Frank, descrisa in numarul 1, numar pe care il mai puteti comanda de la redactie.

    Doamna M. W. din V., Olanda:

    "Am suferit de scleroza multipla din 1982. Acum am rezultate bune cu Kombucha. Aceasta are un efect de detoxifiere asupra organismului. Am inceput sa beau acest ceai in 1989. In acel moment puteam sa merg numai cativa metri in afara casei, sprijinindu-ma cu multa greutate de doua bete si starea mea se inrautatea vizibil. Acum pot sa ies afara din casa din nou timp de aproape 20 de minute, fara bete, si nu mai obosesc. Rezultatele unui control medical mi-au permis sa obtin un certificate de posibilitate a reinnoirii unui permis normal de conducere. Anul acesta chiar voi incerca sa schiez putin. Cu o cultura de Kombucha _ti poti prepara propriul remediu natural tot timpul vietii. Sper ca aceasta marturie sa contribuie la ajutarea altor oameni sa obtina o _mbunatatire a starii lor de sanatate folosind Kombucha."

    Doamna H. Z. din H. scrie:

    "Am cultivat o cultura de Kombucha acasa anul trecut, o activitate care mi-a produs multa placere. Sotul meu a baut numai un pahar de Kombucha pe zi si in 6-7 saptamani a scapat de reumatism la ambii umeri."

    20

  • Profesorul J.S. din M.S., California:

    "As dori sa prezint si altora experienta mea cu Kombucha. In aprilie 1994 cancerul de os a aparut si starea de sanatate a umarului meu drept a inceput sa se inrautateasca. Puteam sa mi folosesc cu greu mana dreapta! Durerea devenise aproape insuportabila. Nu puteam dormi noptile. Mergeam foarte greu. Nimic nu mi-a fost de ajutor ca sa-mi imbunatatesc starea. Ma pregateam sa mor. Catre sfarsitul lunii iulie gazda mea mi-a dat o ciuperca sub forma de placinta. Am inceput sa beau ceaiul fermentat de ciuperca, o cana pe zi. In mai putin de trei saptamani umarul meu s-a vindecat! De atunci ma simt din nou in viata si am foarte multa energie! Nu sunt de loc obosit! Ce senzatie de fericire sa am din nou o asemenea senzatie. Sunt in viata si sunt bine si din nou plin de speranta! [...] De atunci am recomandat ciuperca Kombucha multora dintre prietenii mei. Din Hawaii in Alaska, Nevada, Marea Britanie, Ungaria si in toata California. Toti mi-au dat un raspuns pozitiv. As dori sa-mi exprim multumirile mele umile pentru munca neobosita si nerasplatita pe care ati facut-o pentru multi dintre noi care au suferit inutil datorita tratamentelor medicale conventionale."

    Ralph Durtschi, Idaho State University

    Am avut un caz dificil de matreata de peste zece ani si nu am reusit sa scap de ea. Am observat alaltaieri ca a disparut complet. Beau ceaiul de aproape doua saptamani si jumatate. Sunt uimit deoarece am incercat sa folosesc toate tipurile de sampoane si tot felul de alte retete si nimic se pare ca nu a mers. Este cu adevarat grozav sa fiu in stare sa ma scarpin in cap fara sa produc o avalansa jenanta de matreata. Apropo, nu mi-am pus nici o picatura de ceai pe cap ci numai l-am baut.

    Marturii In momentul de fata avem la dispozitie colonii cu bacterii Kombucha din America si din Europa de Vest. In scurt timp vom cumpara si va vom pune la dispozitie si o varietate tibetana numita Pu Erh, varietate ce are o eficienta marita.

    Iata alte trei marturii care ne-au impresionat, fiind poate prea entuziaste, insa, fiti siguri ca exprima numai rezultatul experientei prin care au trecut cei care le-au facut, neavand nici un interes sa exagereze:

    Dr. Soraya Sh. din Iran este cadru medical. A publicat un articol intitulat "Kombucha inhiba cresterea celulelor maligne" in revista iraniana "Barg - e - sabs", Teheran/Iran vol. 5 (No. 25, martie 1996), paginile 18, 19 si 54. Intr-o scrisoare catre Guenther Frank, autorul unei renumite carti despre Kombucha, Soraya i-a scris: "Am distribuit Kombucha printre pacienti. Au avut rezultate bune si sunt foarte satisfacuti. Kombucha a fost utila pentru vindecarea bolilor prostatei, pintenilor calcaneeni, artritei reumatoide, cancerului maduvei osoase, fibromului uterin, fibrozei pulmonare si altele. Nu am auzit nici o plangere despre Kombucha. Rezultatele folosirii ceaiului Kombucha au fost suficient de bune pentru a-l accepta ca terapie perfecta. Si eu il folosesc zilnic."

    M.P., de 15 ani din K.,Olanda, a trimis urmatoarea scrisoare intitulata "Experienta mea buna cu Kombucha!": "Necazul a inceput cand aveam 10 ani si a durat in urmatorii 4 ani. La inceput mancarimea a inceput la brate si ma scarpinam pana ce sangerau, in special noaptea, in somn. (...) Dupa 6 saptamani am mers in final la medic. Mi s-a dat o reteta formata din penicilina si un unguent, deoarece un brat era in intregime inflamat datorita scarpinatului. Aceasta a durat timp de aproape 1 an. Am continuat sa folosesc unguentul. La fel si penicilina. Apoi am ajuns pana in punctul in care lucrurile nu mai puteau sa mai continue asa. A trebuit sa intru in spital pentru tratament specializat. Medicul mi-a spus ca boala mea este cauzata de o bacterie intestinala. Apoi mi s-au dat si mai multe medicamente care ma faceau sa ma simt amortit tot timpul. Dar mancarimea a ramas. (...)

    21

  • Insa de acum 6 luni maica-mea prepara ceaiul Kombucha. Eu _l beau chiar din momentul in care a inceput sa-l prepare. Dupa numai o saptamana de cand am inceput sa l beau, mancarimea mi-a disparut. Ma simt de parca m-am nascut din nou. Chiar si cicatricile sunt greu vizibile. As vrea sa spun la toata lumea Nu mai luati medicamente ci beti Kombucha."

    Iata ce ne spune Robin E Layton, fost bolnav de prostatita: Am suferit timp de 10 ani (intre varsta de 45 si 55 ani) de ceea ce medicina alopata numeste prostatita. Simptomele au variat dar in situatiile cele mai rele simteam dureri in partea de jos a spatelui, letargie, o senzatie generala de boala si, orice faceam, ma simteam obosit.

    Diferiti doctori si specialisti, de-a lungul anilor mi-au prescris diferite medicamente, de obicei antibiotice care nu m-au vindecat ci mi-au cauzat multe alte probleme.

    Pierzandu-mi increderea in medicina alopata am cautat ajutor altundeva, incercand acupunctura, iridologia, magnetoterapia, apa magnetizata si homeopatia.

    Ce m-a facut sa fiu si mai disperat a fost ca ma straduiam sa duc un mod de viata sanatos. Faceam exercitii fizice prin mersul cu bicicleta, nu fumam, nu beam alcool si aveam o alimentatie echilibrata. Si toate, se pare, fara rezultat!

    Cineva mi-a recomandat sa folosesc "ciuperca manciuriana" Kombucha. Asta era acum 10 luni, Acum am suficienta energie sa-mi continui turneele cicliste, mi-am recapatat respectul de sine si, slava Domnului, nu mai am niciunul din simptomele anterioare ale prostatitei. Imi doresc sa fi aflat despre Kombucha acum 10 ani!

    22

    Boli in care este folosita cu succes Kombucha:Aplicatii externe:Precautii si contraindicatii