78018135 Tehnici de Consolidare

29
1. CONTABILITATEA CONSOLIDATA – NOTIUNI INTRODUCTIVE 1.1 Consolidarea situatiilor financiare Configurarea contemporana a economiilor acopera o mare diversitate de procese..Mai intai, ea corespunde deschiderii economiilor catre tranzactiile international si dezvoltarii schimburilor de bunuri si servicii.. In al doilea rand mobilitatea internationala a factorilor de productie , si mai ales a capitalurilor, desemneaza ceea ce trebuie sa intelegem prin globalizare. Societatile contemporane evolueaza intr-un mediu dinamic impus de accentuarea competitivitatii economice, tehnico-stiintifice si educationale, de aceea societatile sunt constranse sa se concentreze in directia dezvoltarii si adaptarii. Se vorbeste depre doua tipuri de dezvoltari: Interna – consta in dirijarea procesului de dezvoltare a societatii intr-o maniera automata si are ca rezultat societatea grup. Societatea grup este alcatuita dint-o unitate dominanta si sucursale sau entitati ale sale fara personalitate juridica asupra carora unitatea dominanta exercita un control absolut. Externa – presupune preluarea controlului asupra altor societati si duce la formarea grupului de societati. Grupul de societăţi reprezintă ansamblul constituit din două sau mai multe societăţi, fiecare cu propria personalitate juridică, unite prin legături în temeiul cărora una dintre ele –societatea dominantă, le domină pe celelalte făcând să se manifeste o unitate de decizie. Structura de grup poate oferi întreprinderilor avantaje considerabile în raport cu alte structuri: structura de grup permite societăţii mamă un control asupra unui capital mai mare decât cel investit de ea. structura de grup permite accesul la împrumuturi mai mari; prin structura de grup se facilitează o mai bună circulaţie a capitalurilor; structura de grup permite, în general, să se plătească mai puţine impozite; structura de grup oferă posibilităţi mai bune de organizare. Apariţia grupurilor poate avea loc ca urmare a unor operaţiuni precum: achiziţia de acţiuni sau părţi sociale emise de diferite întreprinderi de către o firmă care devine societate mamă; înfiinţarea de societăţi ca asociat sau acţionar majoritar sau unic; încheierea de acorduri de asociere cu alte întreprinderi. Cand mai multe societati au intre ele legaturi destul de stranse pentru a forma un grup si a constitui o unitate economica, este util de a dispune de o informare asupra grupului, in ansamblul sau, si pentru acesta, de a intocmi, prezenta si publica conturi consolidate. Societatea care controleaza grupul este consolidanta , celelalte societati sunt consolidate. Consolidarea definită de J. Raffegeau, este o tehnică ce permite stabilirea conturilor unice reprezentative ale activităţii globale şi ale situaţiei unui ansamblu de societăţi, având legături comune sau depinzând de un centru de decizie comun, dar păstrându-şi fiecare personalitatea juridică. 1

Transcript of 78018135 Tehnici de Consolidare

Page 1: 78018135 Tehnici de Consolidare

1. CONTABILITATEA CONSOLIDATA – NOTIUNI INTRODUCTIVE

1.1 Consolidarea situatiilor financiare

Configurarea contemporana a economiilor acopera o mare diversitate de procese..Mai intai, ea corespunde deschiderii economiilor catre tranzactiile international si dezvoltarii schimburilor de bunuri si servicii.. In al doilea rand mobilitatea internationala a factorilor de productie , si mai ales a capitalurilor, desemneaza ceea ce trebuie sa intelegem prin globalizare.

Societatile contemporane evolueaza intr-un mediu dinamic impus de accentuarea competitivitatii economice, tehnico-stiintifice si educationale, de aceea societatile sunt constranse sa se concentreze in directia dezvoltarii si adaptarii.

Se vorbeste depre doua tipuri de dezvoltari:• Interna – consta in dirijarea procesului de dezvoltare a societatii intr-o maniera automata

si are ca rezultat societatea grup.Societatea grup este alcatuita dint-o unitate dominanta si sucursale sau entitati ale sale fara personalitate juridica asupra carora unitatea dominanta exercita un control absolut.

• Externa – presupune preluarea controlului asupra altor societati si duce la formarea grupului de societati.

Grupul de societăţi reprezintă ansamblul constituit din două sau mai multe societăţi, fiecare cu propria personalitate juridică, unite prin legături în temeiul cărora una dintre ele –societatea dominantă, le domină pe celelalte făcând să se manifeste o unitate de decizie.

Structura de grup poate oferi întreprinderilor avantaje considerabile în raport cu alte structuri:

• structura de grup permite societăţii mamă un control asupra unui capital mai mare decât cel investit de ea.

• structura de grup permite accesul la împrumuturi mai mari;• prin structura de grup se facilitează o mai bună circulaţie a capitalurilor;• structura de grup permite, în general, să se plătească mai puţine impozite;• structura de grup oferă posibilităţi mai bune de organizare.Apariţia grupurilor poate avea loc ca urmare a unor operaţiuni precum:

• achiziţia de acţiuni sau părţi sociale emise de diferite întreprinderi de către o firmă care devine societate mamă;

• înfiinţarea de societăţi ca asociat sau acţionar majoritar sau unic;• încheierea de acorduri de asociere cu alte întreprinderi.

Cand mai multe societati au intre ele legaturi destul de stranse pentru a forma un grup si a constitui o unitate economica, este util de a dispune de o informare asupra grupului, in ansamblul sau, si pentru acesta, de a intocmi, prezenta si publica conturi consolidate. Societatea care controleaza grupul este consolidanta , celelalte societati sunt consolidate.Consolidarea definită de J. Raffegeau, este o tehnică ce permite stabilirea conturilor unice reprezentative ale activităţii globale şi ale situaţiei unui ansamblu de societăţi, având legături comune sau depinzând de un centru de decizie comun, dar păstrându-şi fiecare personalitatea juridică.

1

Page 2: 78018135 Tehnici de Consolidare

Consolidarea reprezinta un instrument esential de gestiune si control. Ca instrument de gestiune, consolidarea este pentru asociati, posibilitatea de a masura

oportunitatea si eficacitatea strategiei de dezvoltare adoptate de societatea dominanta, lucru posibil numai in baza unor informatii disponibile

In calitate de instrument de control• pentru intreprinderea consolidata, conturile consolidate permit sa se aprecieze mai bine

strategiile implementate, politicile aplicate, riscurile cu care se confrunta grupul, izvoarele performantelor sale ;

• pentru asociatii minoritari, conturile consolidate sunt mijlocul unic de a sti cum sunt gestionate interesele lor ;

• pentru creditori, conturile consolidate permit sa se aprecieze solvabilitatea si indatorarea societatilor grupului, in ansamblul lor ;

• pentru bancheri, conturile consolidate permit sa se verifice daca politicile puse in opera la nivelul grupului sunt eficace si daca operatiile finantate de banca sunt viabile, in pofida, daca este cazul, a situatiei delicate prin care trece o filial.

Situatiile financiare consolidate ale grupului nu sunt egale cu suma situatiilor financiare ale societtilor din grup. Intre societatile grupului pot exista tranzactii interne. Acestea pot majora artificial valorile conturilor individuale . Eliminarea acestor operatii nu se reduce la simpla adunare a conturilor.

Necesitatea situatiilor financiare consolidate este evidenta, ele dau o imagine mai cuprinzatoare a situatiei reale ale unui grup , imagine pe care nu o poate reda ansamblul bilanturilor societatilor componente, ele permit exprimarea intr-o maniera globala a rezultatului situatiei financiare si a rezultatului grupului.1

1.1 Reglementari natoionale si internationale

Comitetul pentru Standarde Internationale de Contabilitate este cel care se preocupa de problema consolidarii conturilor.

Standardele Internationale de Contabilitate care au ca obiect problematica situatiilor financiare consolidate sunt:

• IAS 3 Situatii financiare consolidate• IAS 27 Situatii financiare consolidate si contabilitatea investitiilor in filiale;• IAS 28 Contabilitatea investitiilor in intreprinderile asociate;• IAS 31 Raportarea financiara a intereselor in asocierile in participatie.

In Romania s-au aprobat Normele generale privind consolidarea conturilor elaborate in conformitate cu prevederile Directivei a VII-a a C.E.E. care permit consolidarea numai acelui grup, care in toate exercitiile financiare depaseste cel putin doua criterii dintre:

• Cifra de afaceri agregata este 9.6 mil euro;• Total active- 4.8 mil euro;• Nr. Mediu de salariati – 250

Grupurile trebuie sa elaboreze situatii financiare consolidate, indiferent de marimea lor daca una sau mai multe societati ale grupului sunt :

1 A. Tiron Tudor, Consolidarea conturilor, Ed. Tribuna eEconomica, Bucuresti, 2000. Pag.37

2

Page 3: 78018135 Tehnici de Consolidare

• O societate a carei valor mobiliare au fost admise la cota oficiala a Bursei de valori din Romania sau stat membru;

• O institutie autorizata prin legea banacara• O societate care desfasoara o activitate de asigurare.

O societate-mamă este exceptată de la obligaţia elaborării situaţiilor financiare anuale consolidate atunci cînd ea însăşi este o filială iar propria sa societate-mamă este înfiinţată în conformitate cu legea română sau cu legea unui stat membru al Uniunii Europene, în unul din următoarele două cazuri:

• societatea-mamă în cauza deţine toate acţiunile entităţii exceptate. În acest sens, nu se iau în considerare acţiunile la entitatea exceptată, deţinute de membrii organelor sale de administraţie, conducere sau de supraveghere, în temeiul unei obligaţii legale sau prevăzute în actul constitutiv sau statut; sau

• dacă societatea-mamă în cauză deţine 90% sau mai mult din acţiunile entităţii exceptate, iar restul acţionarilor sau asociaţilor entităţii în cauză au aprobat exceptarea.

1.1 Situatiile financiare consolidate

Situaţiile financiare anuale consolidate cuprind bilanţul consolidat, contul de profit şi pierdere consolidat şi notele explicative la situaţiile financiare anuale consolidate. Aceste documente constituie un tot unitar. Conform OMFP 3055/2009 poate fi intocmita si situatia consolidata a fluxurilor de trezorerie.

In bilant

✔ Consolidarea consta in a substitui titlurile de participare detinute direct sau indirect, de catre societatea care consolideaza, cu activele si pasivele corespunzatoare

In contul de rezultate

✔ Consolidarea consta in reluarea cheltuielilor si veniturilor societatilor din cadrul grupului excluzand incidenta celor realizate in interiorul grupului.

In politicile contabile si notele explicative

✔ Trebuie sa se cuprinda toate informatiile ce au o importanta semnificativa si care permit o apreciere justa , reala a pozitiei financiare, a performantelor si pozitiei financiare pentru societatile din cadrul grupului.

Conturile consolidate oferă posibilitatea prezentării mai cuprinzătoare decât conturile anuale individuale a situaţiei activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii, a performanţelor financiare şi fluxurilor de trezorerie ale societăţilor din grup ca şi cum acestea ar forma o singură entitate.

3

Page 4: 78018135 Tehnici de Consolidare

Obiectivul consolidării conturilor “este de a furniza o imagine fidelă asupra patrimoniului şi situaţiei financiare în ceea ce priveşte rezultatul ansamblului consolidat constituit din întreprinderile cuprinse în perimetrul de consolidare”.

Scopul consolidării conturilor este “de a prezenta rezultatul operaţiunilor şi situaţia financiară a societăţii-mamă şi a filialelor sale, ca şi când grupul ar fi o singură societate cu mai multe sucursale sau diviziuni”.

Situatiile financiare consolidate permit prezentarea de informatii utile, privind ansamblul grupurilor de societati, atat pentru investitori, actionari, credistori, analisti economici, cat si pentru alte categorii de beneficiari , fapt ce confera statutul de cel mai relevant si important document financiar destinat informarii tertilor si propriei entitati.

2. PROCESUL DE CONSOLIDARE A CONTURILOR- PERIMETRUL DE CONSOLIDARE, METODE SI TEHNICI DE CONSOLIDARE

2.1.Perimetrul de consolidare

Se poate aprecia că perimetrul de consolidare este format din componentele grupului asupra cărora întreprinderea dominantă exercită un control exclusiv, un control în comun şi o influenţă semnificativă.

În măsura în care dobândirea de participaţii în capitalul unei întreprinderi conduce la exercitarea vreunui tip de control sau de influenţă asupra acesteia, ea devine componentă a perimetrului de consolidare.

Dacă, în urma cedărilor de titluri sau a altor operaţiuni, procentajul de control asupra unei întreprinderi scade sub 20%, atunci această întreprindere iese din perimetrul de consolidare.

Reglementările privind conturile consolidate precizează includerile şi excluderile obligatorii din perimetrul de consolidare, precum şi excluderile facultative sau recomandate.

La baza deciziei de includere sau excludere a unei societăţi din perimetrul de consolidare stă definirea controlului şi a gradului de influenţă pe care îl exercită societatea care va efectua consolidarea (societate consolidantă, dominantă) asupra societăţilor care vor fi consolidate (societăţi consolidate, dominate).

Pentru a reflecta natura controlului este necesară calcularea procentajului de control deţinut de societatea dominantă, având în vedere legătura de dependenţă dintre societatea dominantă şi celelalte societăţi. Natura legăturilor de dependenţă, directă sau indirectă, corespunde înainte de toate deţinerii drepturilor de vot ce permit exercitarea controlului. În

4

Page 5: 78018135 Tehnici de Consolidare

acest sens, este necesară utilizarea unui instrument care să permită aprecierea puterii, respectiv procentului de control.

Această apreciere a puterii nu trebuie să fie confundată cu legătura de dependenţă financiară, ce rezultă din deţinerea unei părţi din capitalul unei societăţi, dependenţă ce se măsoară cu ajutorul unui alt instrument denumit

procent de interes.

Procentul de control – indica intensitatea cobtrolului politic si strategic, direct sau indirect al societatii-mama asupra unei societati din grup.

Poate fi:

• Control exclusiv –consta in capacitatea societatii consolidante de conduce direct sau indirect societatea consolidata.

• Control concomitent – consta in impartirea puterii de decizie , de catre un numar limitat de actionari, care controleaza impreuna dar nu pot lua o decizie fara acordul celorlalti.

• Influenta notabila – este puterea de a participa direct sau indirect la deciziile referitoare la politicile financiare si de exploatare a unei societati fara a detine controlul exclusiv sau in comun.

Procentul de interes – reprezinta cota parte din capital detinuta direct sau indirect de catre societatea mama in fiecare din societatile ce formeaza perimetrul de consolidare, acesta depinde de nr de actiuni detinut si tipurile de legaturi ce exista intre societati.

Pentru aprecierea puterii în cadrul grupului se utilizează procentul de control. Dependenţa financiară ce rezultă din deţinerea unei părţi din capitalul unei societăţi se măsoară cu ajutorul procentului de interes

2.1.Metode de consolidare

Tehnic, consolidarea constă în substituirea valorii titlurilor de participare deţinute de societatea consolidantă cu partea din situaţia netă a societăţii consolidate şi din rezultatul exerciţiului ce corespunde titlurilor deţinute. Această substituire se realizează:

• fie prin integrare în bilanţul societăţii consolidante a fiecărui element patrimonial al societăţii consolidate şi în contul de rezultate al societăţii consolidante a fiecărui element constitutiv al rezultatului societăţii consolidate. Integrarea se va efectua total (100%) sau proporţional cu interesele societăţii consolidante în societatea consolidată;

5

Page 6: 78018135 Tehnici de Consolidare

• fie prin punere în echivalenţă, adică pe baza valorii echivalente a părţii din situţia netă şi din rezultat, aferentă proporţiei de titluri deţinute de societatea consolidantă în capitalul societăţii consolidate.

In practica internationala sunt utilizate urmatoarele metode de consolidare.

1. In cazul controlului exclusiv : metoda integrarii globale. Se aplica prevederile IAS 27. Din punct de vedere al integrarii globale consolidarea presupune inlocuirea titlurilor de participare cu valoarea activelor si datoriilor filialei chiar daca societatea-mama nu le detine in totalitate.

2. In cazul controlului concomitent : metoda integrarii proportionale ca prelucrare de baza sau meetoda punerii in echivalenta ca tratament alternativ. Se aplica prevederile IAS 31. Integrarea proportionala presupune substituirea valorii contabile a titlurilor detinute la o societate comerciala cu fractiunea reprezentativa a intereselor societatii mame in elemente de activ sau pasiv care formeaza capitalurile proprii ale societatii controlate in comun.

3. In cazul influentei notabile : metoda punerii in echivalenta ca tratament de baza sau metoda costului ca tratament alternativ. Se aplica prevederile IAS 28. Punerea in echivalenta consta in inlocuirea valorii contabile a titlurilor detinute de societatea-mama cu partea din capitalul propriu (inclusiv rezultatul) aferenta situatii nete a intreprinderii asociate

Cunoaşterea tipurilor de control permite alegerea metodei de consolidare a conturilor.Diferenţele dintre cele trei metode ar fi următoarele:Metoda integrarii globale (pc> 50%)

Metoda integrarii proportionale (20%<pc<50% impreuna cu alta societate)

Metoda punerii in echivalenta (20%<pc<50% fara alta societate)

Se preiau toate activele, datoriile şi capitalurile proprii, respectiv veniturile şi cheltuielile;

Sunt cumulate interesele societăţii consolidante în activele, datoriile şi capitalurile, veniturile şi cheltuielile societăţii consolidate;

Nu se preia nici un element de activ, datorie sau capitaluri proprii, venituri sau cheltuieli deoarece substituirea se efectuează direct la nivelul capitalurilor proprii şi rezultatului şi nu la nivelul elementelor constitutive: active şi pasive, venituri şi cheltuieli.

Apar posture specifice:� Rezerve consolidate� Rezultatul consolidat� Interese minoritare

Apar posturi specifice:� Rezerve consolidate� Rezultatul consolidat

Apar posturi specific:� Rezerve consolidate� Rezultatul consolidat� Tiluri puse in

echivalentaAceastă metodă corespunde concepţiei economice a consolidării privind entitatea.

Viziunea aceasta, destul de redusă, privilegiază proprietarii, deoarece ea se limitează la reprezentarea economică a patrimoniului lor, concept

La baza acestei metode stă conceptul financiar (parent company concept) care privilegiază puternic acţionarii societăţii consolidante

6

Page 7: 78018135 Tehnici de Consolidare

cunoscut în literatura de specialitate drept "conceptul de proprietate".

2.3.Succesiunea pasilor in consolidare

Din norma românească, din IAS/IFRS şi din lucrările de specialitate putem deduce ca etapele si operatiile consolidării sunt:

determinarea perimetrului de consolidare – aceasta etapă presupune stabilirea organigramei grupului de consolidat, calculul procentului de control şi a procentului de interes.

stabilirea metodelor de consolidare în funcţie de procentul de control;Deţinerea unui procent de peste 50 % solicită utilizarea metodei de integrare globală.

Această metodă se aplică şi în cazul deţinerii unui procent de minimum 40 %, în cazul în care nu există un alt acţionar sau grup care să deţină un procent mai mare.

În cazul unor procente egale de control între 20 şi 50 %, deţinute de un număr de până la 5 acţionari, la societăţile la care deciziile privind getiunea se iau numai de comun acord al tuturor acţionarilor, se va utiliza în consolidarea conturilor metoda integrării proporţionale.

În situaţia deţinerii unui procent de control situat între 20 şi 40 % şi este asigurată exercitarea unei influenţe notabile (semnificative) în procesul decizional, se va folosi pentru consolidare metoda punerii în echivalenţă.

retratarea conturilor anuale ale societăţilor de consolidat, înainte de consolidarea propriu-zisă, pentru a le face conforme cu metodele de evaluare reţinute în conturile consolidate;

Fiecare societate din grup trebuie să compare propriile sale metode cu cele prevăzute a fi folosite de către grup, înainte de a evidenţia divergenţele şi de a estima impactul. Dacă impactul acestor divergenţe este superior pragului de semnificaţie fixat se vor efectua operaţii de retratare.

omogenizarea prezentării conturilor individuale ale societăţilor de consolidat;Conturile consolidate se stabilesc prin agregarea conturilor individuale ale societăţilor

incluse în perimetrul de consolidare. Pentru a obţine un ansamblu consolidat semnificativ se procedează în prealabil la reclasarea conturilor individuale prin eliminarea sau reducerea diferenţelor privind prezentarea conturilor. Aceste reclasări nu sunt necesare în cazul grupurilor

7

Page 8: 78018135 Tehnici de Consolidare

naţionale care operează după aceleaşi reguli de prezentare şi întocmire a situaţiilor financiare anuale.

Necesitatea reclasărilor apare în cazul grupurilor cu filiale în străinătate. În acest caz apar diferenţe, mai ales, la nivelul contului de rezultate, la care veniturile şi cheltuielile pot fi prezentate diferit, după destinaţie sau după natură.

ajustarea conturilor reciproce;Pentru a stabili conturile reciproce se realizează inventarierea conturilor intragrup, se

verifică reciprocitatea lor şi se ajustează conturile intragrup.Cauzele care conduc la apariţia unor diferenţe între conturile reciproce sunt:

• bunuri aflate în tranzit;• plăţi în curs de derulare;• efecte comerciale scontate şi nescadente;• erori de înregistrare contabilă;• datorii şi creanţe în valută în cadrul unui grup internaţional;• litigii între societăţile din cadrul grupului.

conversia conturilor societăţilor străine ce vor fi consolidate;Dacă în perimetrul de consolidare sunt cuprinse şi societăţi străine, este necesară conversia

conturilor individuale în moneda de referinţă a grupului înainte de a efectua consolidarea.La nivel de bilanţ, pentru elementele nemonetare ale societăţii străine se va face o

reevaluare.Cheltuielile şi veniturile în contul de rezultate vor fi actualizate având în vedere evoluţia pe

întreaga perioadă a cursului valutar.

2.3.Tehnici de consolidare

Practica demonstreaza ca, la nivelul unui grup, pot coexista participatii directe, indirect, reciproce si circulare, ceea ce complexifica tratamentul contabil afferent consolidarii.

Metodele de consolidare presupun folosirea unor procedee sau tehnici de consolidare de către societăţile comerciale care trebuie să întocmească conturi consolidate. Acestea pot fi:

consolidarea directă; consolidarea pe paliere; consolidarea modulară.

Normalizatorii români definesc doar primele două procedee: consolidarea directă şi consolidarea pe paliere.

Consolidarea directă constă în determinarea, pentru fiecare societate inclusă în perimetrul de consolidare, a drepturilor grupului în capitalurile proprii ale acesteia. Această tehnică permite calcularea contribuţiei fiecărei societăţi consolidate la rezervele şi rezultatele grupului.

Consolidarea directă constă în consolidarea fiecărei societăţi din cadrul grupului direct în societatea-mamă, utilizându-se procentul de interes deţinut de societatea-mamă în celelalte societăţi din grup.

Consolidarea directă se realizează în următoarele etape:

8

Page 9: 78018135 Tehnici de Consolidare

• determinarea procentelor de interes ale grupului;• cumularea conturilor societăţilor consolidabile;• repartizarea capitalurilor proprii şi eliminarea titlurilor societăţii consolidate;• transferarea rezervelor şi a rezultatului societăţii-mamă în rezervele şi rezultatul grupului.

Capitalurile proprii ale fiecărei societăţi sunt partajate între:• societatea-mamă pe baza procentului de interes al acesteia în societatea consolidată;• terţi din afara grupului pe baza procentului de interes ce corespunde intereselor

minoritare.Acest partaj se efectueaza aplicand titlurilor procentajele de interes ale societatii – mama si

ale minoritarilor in societatea detinatoare de titluri. Consolidarea pe paliere constă în efectuarea consolidării ţinându-se seama de

subgrupurile consolidate care, la rândul lor, vor fi integrate în ansamblul grupului, pe etape. Acest procedeu (tehnică) de consolidare conduce la efectuarea consolidării subgrupurilor, apoi la introducerea în consolidarea principală a conturilor consolidate ale acestor subgrupuri şi ale altor filiale ale societăţii-mamă. Subconsolidările trebuie efectuate după aceleaşi reguli ca şi consolidarea principală.

Potrivit acestui procedeu, se consolidează succesiv subgrupuri în ansambluri tot mai mari, până la nivelul societăţii-mamă. Rezervele consolidate, rezultatul consolidat, diferenţele din achiziţie şi interesele minoritare trebuie să fie aceleaşi atât în cazul unei consolidări directe, cât şi în cazul consolidării pe paliere.

Acest procedeu se poate utiliza cu bune rezultate în cazul grupurilor mici şi mijlocii cu structură simplă caracterizată prin legături indirecte şi radiale, fără legături reciproce sau circulare.

Consolidarea pe paliere are urmatoarele consecinte :• pentru intreprinderile integrate proportional, se constata, dupa caz, in bilantul consolidate,

interesele minoritare in acestea;• pentru participatiile puse in echivalenta, se pun in echivalenta subgrupurile consolidate si

se constata interesele minoritare asupra participatiilor de la nivelul secund.Tehnica de consolidare pe paliere are la baza doua principii:

• consolidarile successive trebuie sa fie effectuate, in mod necesar, incepand de la soietatea plasata la extremitatea inferiara a lantului si avansand catre societatea-mama;

• fiecare subconsolidare este operata aplicand capitalurile proprii ale unei filial procentajul de participatie detinut de societatea care joaca rolul de mama in subansamblu.

La nivelul fiecarui palier, capitalurile proprii ale unui subgroup sunt partajat intre grupul de nivel superior si interesele minoritare. Pentru a controla acest partaj, capitalurile proprii consolidate la nivelul subgrupului trebuie sa fie identificate asa cum sunt identificate capitalurile proprii individuale.

Consolidarea pe paliere prezintă avantajul segmentării informaţiei financiare pe subgrupuri iar ca dezavantaj menţionăm volumul mai mare de muncă şi, implicit, costuri mai ridicate.

Consolidarea modulară constă în divizarea conturilor consolidate aferente fiecărei societăţi în module susceptibile de a fi grupate, în funcţie de necesităţile de gestiune ale grupului, pe zone geografice, pe activităţi, pe filiere de producţie sau după alte criterii.

9

Page 10: 78018135 Tehnici de Consolidare

MF1F2

După această împărţire consolidarea se realizează la fel ca în cazul consolidării directe, motiv pentru care consolidarea modulară este privită de specialişti ca o variantă a consolidării directe.

Remarca : procentajul de interes utilizat pentru partajarea capitalurilor proprii este procentajul detinut de societatea-mama in filiala partajata, in timp ce procentajul de interes utilizat pentru partajarea eliminarii titlurilor este procentajul societatii-mama in societatea detinatoare de titluri. Cele doua procentaje sunt diferite

Capitalurile proprii consolidate, diferenta de achizitie, interesele minoritare si rezultatul grupului trebuie sa aiba aceleasi valori, indiferent ca se foloseste tehnica pe paliere sau tehnica de consolidare directa.

3. STUDIU DE CAZ – APLICAREA TEHNICILOR DE CONSOLIDAREIn cadrul studiilor de caz pe care le voi aborda in acest capitol, se vor analiza tehnicile de

conolidare utilizate pentru structurile de grup sub forma de lant linear cu participatii directe si indirecte si structuri de grup cu participatii multiple.

➢ STRUCTURILE DE GRUP SUB FORMA DE LANT LINEAR 3.1 Exemplul nr.1 – tehnica de consolidare are la baza metoda integrarii globale

Fie urmatoarea organigrama de grup:

Bilanturile individuale ale societatilor M, F1 si F2 se prezinta astfel:

Bilant scocietate MImobilizari corporaleTitluri de participare F1Alte active

20.0001.280

11.520Total active 32.800Capitalul socialRezerveRezultatDatorii

8.00016.0004.0004.800

Total capitaluri proprii 32.800

10

80%70%

Page 11: 78018135 Tehnici de Consolidare

Bilant societate F1Imobilizari corporaleTitluri de participare F2Alte active

5.600560

2.352Total active 8.512Capitalul socialRezerveRezultatDatorii

1.6002.400

5443.968

Total capitaluri proprii 8.512

Bilant societate F2

Pentru simplificare, precizam ca nu s-au prezentat conturile de pofit si pierdere a;e societatilor si nici operatii reciproceSocietatea M in Procent de

interesProcent de control

Tip control Metoda de consolidare

F1 80% 80% Exclusiv Integrare globalaF2 80%*70%=56% 70% exclusiv Integrare globala

A. Cazul in care se utilizeaza tehnica de consolidare pe paliereConsolidarea grupului M se va derula in doua etape:

Consolidarea va incepe de la F2 inspre M; societatea F2 va fi integrata global in societatea F1, formandu-se astfel subgrupul consolidat F1; capitalurile proprii ale societatii F2 vor fi partajate intre subgrupul F1(70%) si minoritari (30%)

Subgrupul F1 va fi integrat global in societatea M, formandu-se astfel grupul consolidat M; capitalurile proprii ale subgrupului F1 vor fi partajate intre grup (80%) si minoritari (20%).

Palierul 1: consolidarea societatii F2 de catre societatea F1. Preluarea postuilor din bilantul societatii F1, in proportie de 100% Preluarea posturilor din bilantul societatii F2, in propotie de 100% Eliminarea operatiilor reciproce (nu exista) Partajul capitalurilor proprii ale societatii F2

Capitaluri proprii F2

valori Soocietatea F1 (70%)

Interese minoritare (30%)

11

Imobilizari corporaleAlte active

4.0002.560

Total active 6.500Capitalul socialRezerveRezultatDatorii

8.002.400

1603.200

Total capitaluri proprii 6.500

Page 12: 78018135 Tehnici de Consolidare

Capital social 800 560 240Rezerve 2.400 1.680 720Rezultat 160 112 48Total 3.360 2.352 1.008

Eliminarea titlurilor detinute de F1 in F2:

Capital socialRezerveRezultat

8002.400

160Titluri de participareRezerva consolidata Rezultat consolidat

Interese minoritare

5601.680

1121.008

Bilantul consolidat al subgrupului F1ACTIV PASIV

Imobilizari corporale (5.600+4.000)Alte active (2.352+2.560)

9.6004.912

Capital social (1.600+800-800)Rezerve consolidate (2.400+1.680)Rezultat consolidat (544+112)Capital proprii aferente act. Soc MamaInterese minoritare

• Rezerve (800+2.400)*30%• Rezultat (160*30%)

Total capitaluri propriiDatorii(3.968+3.200)

1.6004.080

6566.3361.008

96048

7.3447.168

Total Activ 14.512

Total Pasiv 14.512

Palierul 2: consolidarea subgrupului F1 de catre M Preluarea posturilordin bilantul societatii M, in poportie de 100% Preluarea posturilor din bilantul subgrupului F, in proportie de 100% Eliminarea operatiilor reciproce (nu exista) Partajul capitalurilor proprii ale subgrupului F1:

Capitaluri proprii subgrup F1

Valori Soocietatea M (80%)

Interese minoritare (20%)

Capital social 1.600 1.280 320Rezerve 4.080 3.264 816Rezultat 656 525 131Total 6.336 5.069 1.267

Eliminarea titlurilor detinute de M in F1:Capital socialRezerveRezultat

1.6004.080

656Titluri de participare 1.280

12

Page 13: 78018135 Tehnici de Consolidare

Rezerva consolidata Rezultat consolidat

Interese minoritare

3.264525

1.267

Bilantul consolidat al grupului MACTIV PASIV

Imobilizari corporale (20.000+9.600)Alte active (11.520+4.912)

29.60016.432

Capital social (8.000+1.600-1.600)Rezerve consolidate (16.000+3.264)Rezultat consolidat (4.000+525)Capital proprii aferente act. Soc MamaInterese minoritare

• Rezerve [(1.600+4.080)*20%]+960

• Rezultat (656*20%)+48Total capitaluri propriiDatorii(4.800+7.168)

8.00019.2644.525

31.7892.2752.096

17934.06411.968

Total Activ 46.032

Total Pasiv 46.032

A. Cazul in care se utilizeaza tehnica de consolidare directa

Societatea M integreaza global societatea F1 Preluarea posturilor din bilantul societatii M, in proportie de 100% Preluarea postuilor din bilantul societatii F1, in proportie de 100% Eliminarea operatiilor reciproce (nu exista) Partajul capitalurilor proprii ale societatii F1

Capitaluri proprii F1

Valori Soocietatea M (80%)

Interese minoritare (20%)

Capital social 1.600 1.280 320Rezerve 2.400 1.920 480Rezultat 544 435 108Total 4.544 3.635 909

Eliminarea titlurilor detinute de M in F1

Capital socialRezerveRezultat

1.6002.400

544Titluri de participareRezerva consolidata Rezultat consolidat

Interese minoritare

1.2801.920

435909

Societatea M integreaza global societatea F2

13

Page 14: 78018135 Tehnici de Consolidare

Preluarea posturilor din bilantul societatii F2, in proportie de 100% Partajul capitalurilor proprii ale societatii F2

Capitaluri proprii subgrup F2

Valori Partea grupului (80%*70%=56%)

Interese minoritare (44%)

Capital social 800 448 352Rezerve 2.400 1.9201.344 1.056Rezultat 160 43590 70Total 3.200 3.6351.882 1.478

Titlurile detinute de F1 in F2 sunt finantate astfel: 80% de societatea M si 20% de minoritari. In consecinta eliminarea titlurilor se va face : pe seama capitalului social al societatii F2 pentru 80%*560=448 u.m si pe seama intereselor minoritare pentru 20%*560=112 u.m.

Eliminarea titlurilor detinute de F1in F2

Capital socialRezerveRezultat

8002.400

160Titluri de participareRezerva consolidata Rezultat consolidat

Interese minoritare

5601.344

901.366

Bilantul consolidat al grupului MACTIV PASIV

Imobilizari corporale (20.000+5.600+4.000)Alte active (11.520+2.352+2.560)

29.60016.432

Capital social Rezerve consolidate 16.000+ (80%*2.400)+(56%*2.400)Rezultat consolidat 4.000+(80%*544)+(56%*160)Capital proprii aferente act. Soc MamaInterese minoritare

• Rezerve [(1.600+2.400)*20%]+[(800+2.400)*44%]-560*20%

• Rezultat (544*20%)+(160*44%)Total capitaluri propriiDatorii(4.800+3.968+16.000)

8.000

19.264

4.52531.7892.275

2.096179

34.06411.968

Total Activ 46.032

Total Pasiv 46.032

3.1 Exemplul nr.2 – tehnica de consolidare are la baza metoda integrarii proportionale

Fie urmatoarea organigrama de grup:

14

Page 15: 78018135 Tehnici de Consolidare

MF1F2

Societatea F1 controleaza societatea F2 in conjunctiv cu asociatul XBilanturile individuale ale societatilor M, F1 si F2 se prezinta astfel:

Bilant societate MImobilizari corporaleTitluri de participare F1Alte active

10.000640

5.760Total active 16.400Capitalul socialRezerveRezultatDatorii

4.0008.0002.0002.400

Total capitaluri proprii 16.400

Bilant societate F1Imobilizari corporaleTitluri de participare F2Alte active

2.5251.200

520Total active 4.240Capitalul socialRezerveRezultatDatorii

8001.200

2561.984

Total capitaluri proprii 4.240

Bilant societate F2Imobilizari corporaleAlte active

20.00012.800

Total active 32.800Capitalul socialRezerveRezultatDatorii

4.00012.000

80016.000

Total capitaluri proprii 32.800

Pentru simplificare, precizam ca nu s-au prezentat conturile de pofit si pierdere ale societatilor si nici operatii reciproceSocietatea M in: Procent de

interesProcent de control

Tip control Metoda de consolidare

F1 80% 80% Exclusiv Integrare globalaF2 80%*30%=24% 30% Comun Integrare

proportionala

15

80%30%

Page 16: 78018135 Tehnici de Consolidare

Acest calcul al procentajului de interes evidentiaza interese minoritare de 30%-24%=6%A. Cazul in care se utilizeaza tehnica de consolidare pe paliere

Consolidarea grupului M se va derula in doua etape: Consolidarea va incepe de la F2 inspre M; societatea F2 va fi integrata proportional in

societatea F1, formandu-se astfel subgrupul consolidat F1 Subgrupul F1 va fi integrat global in societatea M, formandu-se astfel grupul consolidat

M; capitalurile proprii ale subgrupului F1 vor fi partajate intre grup (80%) si minoritari (20%).

Palierul 1: consolidarea societatii F2 de catre societatea F1. Preluarea postuilor din bilantul societatii F1, in proportie de 100% Preluarea posturilor din bilantul societatii F2, in propotie de 30%

Imobilizari corporaleAlte active

2.5203.840

Capital social RezerveRezultatDatorii

1.2003.600

2404.800

Eliminarea operatiilor reciproce (nu exista) Eliminarea tilturilor detinute de F1 in F2

Capital social = Titluri de participare F2 1200

Bilantul consolidat al subgrupului F1ACTIV PASIV

Imobilizari corporale (2.520+6.000)Alte active (520+3.840)

8.5204.360

Capital social (800+1200-1200)Rezerve consolidate (1.200+3.600)Rezultat consolidat (256+240)Total capitaluri propriiDatorii(1.984+4.800)

8004.800

4966.0966.784

Total Activ 12.880

Total Pasiv 12.880

Palierul 2: consolidarea subgrupului F1 de catre M Preluarea posturilordin bilantul societatii M, in poportie de 100% Preluarea posturilor din bilantul subgrupului F1, in proportie de 100% Eliminarea operatiilor reciproce (nu exista) Partajul capitalurilor proprii ale subgrupului F1:

Capitaluri proprii subgrup F1

Valori Soocietatea M (80%)

Interese minoritare (20%)

Capital social 800 640 160Rezerve 4.800 3.840 960Rezultat 496 397 99Total 6.096 4.877 1.219

Eliminarea titlurilor detinute de M in F1:

16

Page 17: 78018135 Tehnici de Consolidare

Capital socialRezerveRezultat

8004.800

496Titluri de participareRezerva consolidata Rezultat consolidat

Interese minoritare

6403.840

3971.219

Bilantul consolidat al grupului MACTIV PASIV

Imobilizari corporale (10.000+8.250)Alte active (5.760+4.360)

18.52010.120

Capital social (4.000+800-800)Rezerve consolidate (8.000+3.840)Rezultat consolidat (2.000+397)Capital proprii aferente act. Soc MamaInterese minoritare

• Rezerve 20%*(800+4.800)• Rezultat 20%*496

Total capitaluri propriiDatorii(2.400+6.784)

4.00011.8402.397

18.2371.2191120

9919.4569.184

Total Activ 28.640

Total Pasiv 28.640

A. Cazul in care se utilizeaza tehnica de consolidare directa

Societatea M integreaza global societatea F1 Preluarea posturilor din bilantul societatii M, in proportie de 100% Preluarea postuilor din bilantul societatii F1, in proportie de 100% Eliminarea operatiilor reciproce (nu exista) Partajul capitalurilor proprii ale societatii F1

Capitaluri proprii F1

Valori Soocietatea M (80%)

Interese minoritare (20%)

Capital social 800 640 160Rezerve 1.200 960 240Rezultat 256 205 51Total 2.256 1.805 451

Eliminarea titlurilor detinute de M in F1

Capital socialRezerveRezultat

8001.200

256Titluri de participareRezerva consolidata Rezultat consolidat

Interese minoritare

640960205451

17

Page 18: 78018135 Tehnici de Consolidare

Societatea M integreaza proportional societatea F2 Preluarea posturilor din bilantul societatii F2, in proportie de 30% Partajul capitalurilor proprii ale societatii F2

Capitaluri proprii subgrup F2

Valori Valori integrate (30%)

Partea grupului (80%*30%=24%)

Interese minoritare (6%)

Capital social 4.000 1.200 960 240Rezerve 12.000 3.600 2.880 720Rezultat 800 240 192 48Total 16.800 5.040 4.032 1.008

Titlurile detinute de F1 in F2 sunt finantate astfel : 80%de societatea M si 20% de minoritari. In consecinta eliminarea titlurilor se va face : pe seama capitalului social al societatii F2 pentru 80%*1.200=960 si pe seama interesului minoritar 20%*1.200=240 u.m. In plus se evidentiaza interesele minoritare in activul net contabil al societatii F2

Capital socialRezerveRezultat

1.20072048

Titluri de participareInterese minoritare(1.008-240)

1.200768

Bilantul grupului consolidat MACTIV PASIV

Imobilizari corporale (10.000+2.520+6.000)Alte active (5.760+520+3.840)

18.52010.120

Capital social (4.000)Rezerve consolidate (8.000+80%*1.200+30%*12.000-6%*12.000)Rezultat consolidat (2.000+80%*256+30%*800-6%*800)Capital proprii aferente act. Soc MamaInterese minoritare

• Rezerve [20%*(80+1.200))+6%*(4.000+12.000)-20%*1.200

• Rezultat 20%*256+6%*800Total capitaluri propriiDatorii(2.400+1.984+30%16.000=4.800)

4.000

11.840

2.39718.2371.219

1.12099

9.184

Total Activ 28.640

Total Pasiv 28.640

3.1 Exemplul nr.3 – tehnica de consolidare are la baza metoda integrarii punerii in echivlenta

Fie urmatoarea organigrama de grup:

18

Page 19: 78018135 Tehnici de Consolidare

MF1F2

Bilanturile individuale ale societatilor M, F1 si F2 se prezinta astfel:

Bilant societate MImobilizari corporaleTitluri de participare F1Alte active

10.000640

8.000Total active 18.640Capitalul socialRezerveRezultatDatorii

4.0008.0002.0004.640

Total capitaluri proprii 18.640

Bilant societate F1Imobilizari corporaleTitluri de participare F2Alte active

2.500200

2.300Total active 5.000Capitalul socialRezerveRezultatDatorii

8001.200

2002.800

Total capitaluri proprii 5.000

Bilant societate F2Imobilizari corporaleAlte active

1.2002.000

Total active 3.200Capitalul socialRezerveRezultatDatorii

8001.000

2002.200

Total capitaluri proprii 3.200

Pentru simplificare, precizam ca nu s-au prezentat conturile de pofit si pierdere ale societatilor si nici operatii reciproce:Societatea M in: Procent de

interesProcent de control

Tip control Metoda de consolidare

F1 80% 80% Exclusiv Integrare globalaF2 80%*25%=20% 25% Influenta

semnificativaPunere in echivalenta

19

80%25%

Page 20: 78018135 Tehnici de Consolidare

A. Cazul in care se utilizeaza tehnica de consolidare pe paliereConsolidarea grupului M se va derula in doua etape:

Consolidarea va incepe de la F2 inspre M; societatea F2 va fi pusa in echivalenta de societatea F1, formandu-se astfel subgrupul consolidat F1

Subgrupul F1 va fi integrat global in societatea M, formandu-se astfel grupul consolidat M; capitalurile proprii ale subgrupului F1 vor fi partajate intre grup (80%) si minoritari (20%).

Palierul 1: consolidarea societatii F2 de catre societatea F1. Preluarea postuilor din bilantul societatii F1, in proportie de 100% Stabilirea partii ce revine societatii F1 in capitalurile proprii ale F2

Capitaluri proprii F2

Valori Partea ce revine societatii F1 (25%)

Capital social 800 200Rezerve 1.000 250Rezultat 200 50Total 2.000 500

Punerea in echivalenta a titlurilor detinute de F1 in F2Titluri puse in echivalenta = %

Titluri de participare F2Rezerve consolidateRezultat consolidat

50020025050

Bilantul consolidat al subgrupului F1ACTIV PASIV

Imobilizari corporaleTitluri puse in echivalentaAlte active

2.500500

2.300

Capital social Rezerve consolidate (1.200+250)Rezultat consolidat (200+50)Total capitaluri propriiDatorii

8001.450

2502.5002.800

Total Activ 5.300 Total Pasiv 5.300

Palierul 2: consolidarea subgrupului F1 de catre M Preluarea posturilordin bilantul societatii M, in poportie de 100% Preluarea posturilor din bilantul subgrupului F, in proportie de 100% Eliminarea operatiilor reciproce (nu exista) Partajul capitalurilor proprii ale subgrupului F1:

Capitaluri proprii subgrup F1

Valori Soocietatea M (80%)

Interese minoritare (20%)

Capital social 800 640 160Rezerve 1.450 1.160 290Rezultat 250 200 50Total 2.500 2.000 500

20

Page 21: 78018135 Tehnici de Consolidare

Eliminarea titlurilor detinute de M in F1:

Capital socialRezerveRezultat

8001.450

250Titluri de participareRezerva consolidata Rezultat consolidat

Interese minoritare

6401.160

200500

Bilantul consolidat al grupului MACTIV PASIV

Imobilizari corporale (10.000+2.500)Titluri puse in echivalentaAlte active (8.000+2.300)

12.500500

10.300

Capital social (4.000+800-800)Rezerve consolidate (8.000+1.160)Rezultat consolidat (2.000+200)Capital proprii aferente act. Soc MamaInterese minoritare

• Rezerve 20%*(800+1450)• Rezultat 20%*250

Total capitaluri propriiDatorii(4640+2800)

4.0009.1602.200

15.36050045050

15.8607.440

Total Activ 23.300

Total Pasiv 23.300

A. Cazul in care se utilizeaza tehnica de consolidare directa

Societatea M integreaza global societatea F1 Preluarea posturilor din bilantul societatii M, in proportie de 100% Preluarea postuilor din bilantul societatii F1, in proportie de 100% Eliminarea operatiilor reciproce (nu exista)

Partajul capitalurilor proprii ale societatii F1

Capitaluri proprii F1

Valori Soocietatea M (80%)

Interese minoritare (20%)

Capital social 800 640 160Rezerve 1.200 960 240Rezultat 200 160 40Total 2.200 1.760 440

Eliminarea titlurilor detinute de M in F1

21

Page 22: 78018135 Tehnici de Consolidare

Capital socialRezerveRezultat

8001.200

200Titluri de participareRezerva consolidata Rezultat consolidat

Interese minoritare

640960160440

Societatea M pune in echivalenta societatea F2

Stabilirea partii ce revine grupului in capitalurile poprii ale societatii F2Capitaluri proprii F2

Valori Valori integrate (25%)

Partea grupului (80%*25%=20%)

Interese minoritare (5%)

Capital social 800 200 160 40Rezerve 1.000 250 200 50Rezultat 200 50 40 10Total 2.000 500 400 100

Titlurile detinute de F1 in F2 sunt finantate astfel : 80%de societatea M si 20% de minoritari. In consecinta eliminarea titlurilor se va face : pe seama capitalului social al societatii F2 pentru 80%*200=160 si pe seama interesului minoritar 20%*200=40 u.m. In plus se evidentiaza interesele minoritare in activul net contabil al societatii F2

Punerea in echivalenta a titlurilor detinute de F1 in F2Titluri puse in echivalenta = %

Titluri de participare F2Rezerve consolidateRezultat consolidatInterese minoritare

(100-40)

50020020040

60

Bilantul grupului consolidat MACTIV PASIV

Imobilizari corporale (10.000+2.500)Titluri puse in echivalentaAlte active (8.000+2.300)

12.500500

10.300

Capital social (4.000)Rezerve consolidate (8.000+80%*1.200+25%*800Rezultat consolidat (2.000+80%*200+25%*200)Capital proprii aferente act. Soc MamaInterese minoritare

• Rezerve [20%*(800+1.200)+5%*(800+1.000)-20%*200

4.000

9.160

2.20015.360

450

50

22

Page 23: 78018135 Tehnici de Consolidare

MF1F2

• Rezultat 20%*200+5%*200Total capitaluri propriiDatorii(4.640+2.800)

15.8607.440

Total Activ 23.300

Total Pasiv 23.300

➢ STRUCTURI DE GRUP CU PARTICIPATII MULTIPLE

Fie urmatoarea organigrama de grup:

Bilanturile individuale ale societatilor M, F1 si F2 se prezinta astfel:

Bilant societate MImobilizari corporaleTitluri de participare F1Titluri de participare in F2Alte active

20.0001.600

25018.750

Total active 40.600Capitalul socialRezerveRezultatDatorii

8.00016.0004.000

12.600Total capitaluri proprii 40.600

Bilant societate F1Imobilizari corporaleTitluri de participare F2Alte active

5000400

8.600Total active 14.000Capitalul socialRezerve

2.0004.000

23

80%40%25%

Page 24: 78018135 Tehnici de Consolidare

RezultatDatorii

1.0007.000

Total capitaluri proprii 14.000

Bilant societate F2Imobilizari corporaleAlte active

3.0005.000

Total active 8.000Capitalul socialRezerveRezultatDatorii

1.0002.000

4004.600

Total capitaluri proprii 8.000

Pentru simplificare, precizam ca nu s-au prezentat conturile de pofit si pierdere ale societatilor si nici operatii reciproce:Societatea M in: Procent de

interesProcent de control

Tip control Metoda de consolidare

F1 80% 80% Exclusiv Integrare globalaF2

• Direct • Indirect

Total F2

25%80%*40%=32%

57%

25%40%60% Exclusiv Integrare globala

A. Cazul in care se utilizeaza tehnica de consolidare pe paliere

Palierul 1: consolidarea societatii F2 de catre societatea F1.Societatea F1 detine 40% in societatea F2, procentajul minoritar fiind de 60 %. Deoarece societatea M detine inca 25% din societatea F2, trebuie sa se faca distinctie in cadrul intereselor minoritare in F2, intre interesele directe ale lui M in F2 si interesele minoritare veritabile (60%-25%=35%)

Preluarea posturilor din bilantul societatii F1, in poportie de 100% Preluarea posturilor din bilantul subgrupului F2, in proportie de 100% Eliminarea operatiilor reciproce (nu exista) Partajul capitalurilor proprii ale subgrupului F2:

Capitaluri proprii F2

Valori Partea subgrupului F1(40%)

Interesele directe ale lui M(25%)

Interese minoritare (35%)

Capital social 1.000 400 250 350Rezerve 2.000 800 500 700Rezultat 400 160 100 140Total 3.400 1.360 850 1.190

Eliminarea titlurilor detinute de F1 in F2

Capital socialRezerveRezultat

1.0002.000

400

24

Page 25: 78018135 Tehnici de Consolidare

Titluri de participareRezerva consolidata Rezultat consolidat

Interese minoritarePartea lui M in capitalul si rezerva lui F2

Partea lui M in rezultatul lui F2

400800160

1.190750100

750= 1000 k.social F2*25%100= 400(rezultat F2)*25%

Bilantul consolidat subgrupul F1ACTIV PASIV

Imobilizari corporale (5.000+3.000)Alte active (8.600+5.000)

8.00013.600

Capital social (2.000)Rezerve consolidate (4.000+40%*2000)Rezultat consolidat 1.000+40%*400)Capital proprii aferente act. Soc MamaInterese minoritare

• Partea lui M in rezerva si capitalul lui F2

• Partea lui M in rezultatul lui F2Datorii(7.000+4.600)

2.0004.8001.1607.9601.190

750100

11.600

Total Activ 21.600

Total Pasiv 21.600

Palierul 2: consolidarea subgrupului F1 de catre M Preluarea posturilordin bilantul societatii M, in poportie de 100% Preluarea posturilor din bilantul subgrupului F, in proportie de 100% Eliminarea operatiilor reciproce (nu exista) Partajul capitalurilor proprii ale subgrupului F1:

Capitaluri proprii subgrup F1

Valori Soocietatea M (80%)

Interese minoritare (20%)

Capital social 2.000 1.600 400Rezerve 4.800 3.840 960Rezultat 1.160 928 232Total 7.960 6.368 1.592

Eliminarea titlurilor detinute de M in F1:

Capital socialRezerveRezultat

2.0004.8001.160

Titluri de participareRezerva consolidata

1.6003.840

25

Page 26: 78018135 Tehnici de Consolidare

Rezultat consolidatInterese minoritare

9281.592

Societatea M trebuie sa elimine titlurile de participare detinute in F2, afectand partea ce revine lui M in F2 capitalurilor proprii consolidate ale grupului M.

Partea lui M in rezerva si capitalul lui F2Partea lui M in rezultatul lui F2

750100

Titluri de participare F2Rezerva consolidata

(750-250) Rezultat consolidat

250

500100

Bilantul consolidat al grupului MACTIV PASIV

Imobilizari corporale (20.000+8000)Alte active (18.750+13.600)

28.00032.350

Capital social (8000+2.000-2.000)Rezerve consolidate (16.000+800+ 500)Rezultat consolidat (4.000+160)Capital proprii aferente act. Soc MamaInterese minoritare (1.190+1.592)Total capitaluri propriiDatorii(12.600+11.600)

8.00020.3405.028

33.3682.782

36.150

Total Activ 60.350

Total Pasiv 23.300

A. Cazul in care se utilizeaza tehnica de consolidare directa

Societatea M integreaza global societatea F1 Preluarea posturilor din bilantul societatii M, in proportie de 100% Preluarea postuilor din bilantul societatii F1, in proportie de 100% Eliminarea operatiilor reciproce (nu exista) Partajul capitalurilor proprii ale societatii F1

Capitaluri proprii F1

Valori Soocietatea M (80%)

Interese minoritare (20%)

Capital social 2.000 1.600 400Rezerve 4.000 3.200 800Rezultat 1.000 800 200Total 7.000 5.600 1.400

Eliminarea titlurilor detinute de M in F1

Capital socialRezerveRezultat

2.0004.0001.000

Titluri de participareRezerva consolidata Rezultat consolidat

1.6003.200

800

26

Page 27: 78018135 Tehnici de Consolidare

Interese minoritare 1.400

Societatea M integreaza global societatea F2 Preluarea posturilor din bilantul societatii F2, in proportie de 100% Partajul capitalurilor proprii ale societatii F2

Capitaluri proprii subgrup F2

Valori Partea grupului (57%)

Interese minoritare (43%)

Capital social 1.000 570 430Rezerve 2.000 1.140 860Rezultat 400 228 172Total 3.400 1.938 1.462

Titlurile detinute de F1 in F2 sunt finantate astfel: 80% de societatea M si 20% de minoritari. In consecinta eliminarea titlurilor se va face : pe seama capitalului social al societatii F2 pentru 80%*400=320 u.m si pe seama intereselor minoritare pentru 20%*400=80 u.m.

Eliminarea titlurilor detinute de F1in F2

Capital socialRezerveRezultat

1.0002.000

400Titluri de participare F2’ (250+400)

Rezerva consolidata Rezultat consolidat

Interese minoritare

6501.140

2281.382

Bilantul consolidat al grupului MACTIV PASIV

Imobilizari corporale (20.000+5.000+3.000)Alte active (18.750+8.600+5.000)

28.00032.350

Capital social Rezerve consolidate 16.000+3.200+1.140Rezultat consolidat 4.000+800+228Capital proprii aferente act. Soc MamaInterese minoritare (1.400+1.462-80)Total capitaluri propriiDatorii(12.600+7.000+4.600)

8.00020.3405.028

33.3682.782

36.15024.200

Total Activ 60.350

Total Pasiv 60.350

1. CONCLUZII

27

Page 28: 78018135 Tehnici de Consolidare

✔ In conditiile in care globalizarea economiei mondiale a pietelor de capital se amplifica cu fiecare zi ce trece , grupurile de societati, si in special companiile multinationale se avanta intr-o competitie din ce in ce mai acerba dupa informatia economica, financiara si contabila, care sa le ofere pe de o parte, un avantaj competitional pe piata specifica de actiune , iar pe de alta parte o baza cat mai solida de fundamentare a propriilor decizii , a celor de investitii.

✔ Cauzele apariţiei necesităţii consolidării conturilor• dezvoltarea economică si expansiunea puternică a societăţilor • concentrarea economică şi tendinţele de regrupare a întreprinderilor;• existenţa şi dezvoltarea pieţei financiare şi finanţarea dominantă a societăţilor prin

intermediul instituţiilor financiare;• creşterea cerinţelor utilizatorilor şi presiunea acestora pentru informaţii suplimentare pe

care situaţiile financiare obţinute pe baza contabilităţii financiare nu le puteau oferi;• existenţa unei profesii contabile liberale şi a unei cercetări contabile preocupate să

răspundă reflectării imaginii fidele şi nevoilor utilizatorilor.✔ Obiectivul consolidării conturilor “este de a furniza o imagine fidelă asupra

patrimoniului şi situaţiei financiare în ceea ce priveşte rezultatul ansamblului consolidat constituit din întreprinderile cuprinse în perimetrul de consolidare”.

✔ Necesitatea conturilor consolidate este evidentă, ele dau o imagine mai cuprinzătoare a situaţiei reale a unui grup, imagine pe care nu o poate da ansamblul bilanţurilor societăţilor componente. Conturile consolidate permit exprimarea într-o manieră globală a situaţiei financiare şi a rezultatului grupului

✔ Metodele de consolidare (integrare globala, integrare proportionala si punere in echivalenta ) presupun folosirea unor procedee sau tehnici de consolidare de către societăţile comerciale care trebuie să întocmească conturi consolidate.

✔ Tehnicile de consolidare cunoascute la nivel international sunt: • consolidarea directă; • consolidarea pe paliere;• consolidarea modulară; in tara noastra,insa, agentii economici sunt familiarizati numai cu

primele doua tehnici de consolidare.✔ Tehnicile de consolidare se pot aplica structurilor de grup sub forma de lant linear cu

participatii directe si indirecte precum si structurilor de grup cu participatii multiple.✔ Consolidarea modulară constă în divizarea conturilor consolidate aferente fiecărei

societăţi în module susceptibile de a fi grupate, în funcţie de necesităţile de gestiune ale grupului iar după această împărţire consolidarea se realizează la fel ca în cazul consolidării directe, motiv pentru care consolidarea modulară este privită de specialişti ca o variantă a consolidării directe.

✔ Consolidarea pe paliere se poate utiliza cu bune rezultate în cazul grupurilor mici şi mijlocii cu structură simplă caracterizată prin legături indirecte şi radiale, fără legături reciproce sau circulare.Consolidarea pe paliere prezintă avantajul segmentării

28

Page 29: 78018135 Tehnici de Consolidare

informaţiei financiare pe subgrupuri iar ca dezavantaj menţionăm volumul mai mare de muncă şi, implicit, costuri mai ridicate.

✔ Consolidarea directa prezinta avantajul de a furniza direct, mult mai rapid si cu cheltuieli mai mici decat in cazul tehnicii anterioare, informatia financiara la nivelul grupului. Insa aceasta tehnica prezinta si un dezavantaj, anume ca nu prmite analize in interiorul grupului necesate pentru nevoile interne de gestiune sau informare

✔ Este permisa intocmirea de situatii financiar consolidate a acelor grupuri care in toate exercitiile financiare depaseste cel putin doua criterii dintre: Cifra de afaceri agregata este 9.6 mil euro; Total active- 4.8 mil euro; Nr. Mediu de salariati – 250

✔ În prezent, în România nu există cerinţe legale privind întocmirea situaţiilor financiare combinate, dar acestea ar putea fi solicitate de anumiţi utilizatori pentru care informaţiile financiare referitoare la acest grup de entităţi sunt utile.

BIBLIOGRAFIE

➢ M. Sacarin, Contabilitate aprofundata, Ed, Economica, Bucuresti, 2004;➢ Mariana Vlad , Contabilitatea grupurilor de societăţi Note de curs, 2010-2011;➢ Prof.univ.dr. D. Matis, Drd. Razvan Mustea, Consolidarea Situatiilor financiare

intre necesitate si realitate, Ed. CECCAR, Bucuresti, 2004;➢ http://contabilul.manager.ro/a/2806/aspecte-privind-consolidarea-conturilor.html ➢ http://www.scribd.com/doc/56594483/METODE-DE-CONSOLIDARE

=

29