77763453 Climatul Organizational

download 77763453 Climatul Organizational

of 4

Transcript of 77763453 Climatul Organizational

  • 8/13/2019 77763453 Climatul Organizational

    1/4

  • 8/13/2019 77763453 Climatul Organizational

    2/4

  • 8/13/2019 77763453 Climatul Organizational

    3/4

    .limatul organizational depinde de calitatea actiunilor intreprinse pentru asigurarea conditiilor demediu fizic si social fara disfunctii organizatorice si functionale, respectiv de modul de constituire si

    de structura microgrupurilor de munca, de calitatea relatiilor de munca si de ambianta sociala demunca, de sistemul de apreciere a muncii, de actiunile existente pentru perfectionare si promovare, desistemul de informare si de comunicatii, de stilul si metodele de conducere etc.

    Factorii care determina continutul climatului organizationalse impart in doua categorii44

    1.Obiectivi ( conditiile de munca, vec$imea grupului si a componentilor sai, nivelul pregatiriiprofesionale al membrilor colectivului, nivelul retributiei oamenilor.

    .

    2.Subiectivi 4a factori care tin de individ ( conceptia despre om, competenta profesionala, stilul de conducere,tactul pedagogic, ec$itabilitatea distributiei sarcinilor, aprecierea eforturilor si rezultatelor muncii,stimulentele, cunoasterea problemelor de munca si de viata cu care se confrunta oamenii, prestigiul siautoritatea. .

    b factori care tin de colectiv ( coeziunea, starea de spirit, moralitatea grupului de munca, forta opinieicolective.

    5elatia dintre cei doi factori nu este una de tipul cauza(efect, ci este o interactiune mediata decaracteristicile individuale si colective ale grupului in cauza.onceptul de climat organizational poate fi utilizat in doua sensuri distincte, astfel4 pentru a desemnacaracteristicile generale ale institutiei unitatii, asa cum aceasta se manifesta in raport cu ma!oritateacolectivelor de lucru, respectiv pentru a desemna mediul organizational specific al unui colectiv delucru, caracterizat atat prin aspecte generale, cat si particulare.

    Relatia dintre climat i !er"ormanta organizationala .

    limatul mi!loceste, printr(un complex de conexiuni, desfasurarea vietii si activitatii de grup.Optimizarea oricarui element determinant al climatului va avea un efect pozitiv la nivelul grupului.

    6aloarea climatului psi$osocial depinde de o serie de factori determinanti, precum4 relatiile existenteintre membrii grupului relatii de simpatie, antipatie sau de indiferenta+ existenta si amploareasubgrupurilor+ gradul de acceptare7inacceptare a liderului existenta unor lideri informali+ atitudinileinterpersonale+ atitudinea fata de grup si fata de activitatea desfasurata de membrii acestuia+ gradul decompatibilitate al intereselor membrilor grupului+ satisfactii7insatisfactii rezultate din colaborareaoamenilor+ capacitatea membrilor de a mentine unitatea grupului+ comunicarea interpersonala si gradulde cunoastere interpersonala+ modul de functionare al normelor de grup traditia grupului+ relatiilefunctionale dintre membrii grupului+ conditiile obiective in care se desfasoara activitatea mediul fizic,conditiile materiale+ coordonarea externa a grupului pe linia realizarii sarcinii sale + gradul de

    "incarcare" cu sarcini a membrilor grupului+ existenta7non(existenta conflictelor intra si intergrupale+caracteristicile socioprofesionale ale membrilor grupului varsta, nivelul pregatirii profesionale,mediul de provenienta+ perspectivele sociale si profesionale ale grupului+ existenta7non(existenta unorstari de incertitudine, neliniste+ stilul de conducere si competenta conducatorului liderului formal.

    8

  • 8/13/2019 77763453 Climatul Organizational

    4/4

    .)n alt aspect important, se refera la efectele pe care le produce in plan individual sau colectiv,valoarea pozitiva sau negativa a climatului psi$osocial. 9stfel, un climat pozitiv se concretizeaza in4

    ( buna integrare si interrelationare a indivizilor+ +( libera exprimare a disponibilitatilor, resurselor membrilor grupurilor+ +( colectivul se poate manifesta ca grup coeziv, unitar existand incredere mutuala la nivelul membrilorgrupului, spirit de colegialitate, intra!utorare si colaborare, incredere reciproca intre grupuri si ininteriorul grupurilor+ +( buna functionare si relatii afective interpersonale care corespund unei satisfactii a membrilor fata de

    performantele grupului element important al "spiritului de corp"+ +( buna functionare a relatiilor cu autoritatea formala, corespunzatoare unei increderi in sef sau sefi siabsentei conflictelor prin rivalitatea de influente+ +

    ( increderea in accesibilitatea obiectivelor grupului, ceea ce corespunde unei imagini dinamizatoare aatingerii obiectivelor si deci, care da grupului un viitor. .Efectele succeselor repurtate se inscriu in acest factor. .( increderea in mi!loacele actuale ale grupului+ +( cooperarea si spiritul de participare, care exprima implicarea personala in grupul de apartenentadevenit grup de referinta simultan, participarea la decizii este un aspect important+ +( ambianta de buna dispozitie care face grupul un centru atractiv si care exprima satisfactia deapartenenta+( maturitatea grupului cu capacitatea de reflectie a membrilor, ceea ce permite nu numai reflectiaasupra obiectivelor si mi!loacelor, a participarii la decizii, ci si de a rezista la zvonuri si fantasmecolective.( atasamentul membrilor colectivului fata de institutie, in concordanta aspiratiilor individuale cuobiectivele si scopurile organizatiei+ spirit de colegialitate, intra!utorare si colaborare, increderereciproca intre grupuri si in interiorul grupurilor.

    :a nivelul oricrei organiza-ii, climatul poate fi n acela/i timp cauz /i efect al dezvoltriiorganiza-ionale. Este cauz n msura n care considerm factorul uman ca principal generator de idei/i eforturi n direc-ia ndeplinirii misiunii, scopurilor organiza-iei, acea resurs capabil s asimilezevalorile sociale /i s fac posibil adaptarea organiza-iei la mediul social global. Este efect n msura

    n care organiza-ia ac-ioneaz prospectiv /i reu/e/te s articuleze nevoile organiza-iei cu nevoileindivizilor. 3n acest sens vorbim de un determinism social ma!or, sc$imbarea comportamentuluiindivizilor fiind puternic influen-at de cerin-ele sociale.

    #n concluzie, organiza-iile /i climatul organiza-ional se afl ntr(un raport de interdependen- creattocmai datorit influen-elor /i efectelor pe care le exercit reciproc. limatul organiza-ional poategenera performan-a sau poate fi expresia unui anumit nivel al acesteia. 'rebuie s acceptm deopotrivat#t dinamica mediului social, c#t /i dinamica mediului intern al organiza-iei, a climatului acesteia.

    ;