6765_fp_3613_SUPLIMENT - Legislatie Rutiera - 16 Ianuarie 2015

6
  Legislație rutieră H.G. nr. 1391/2006 Legislație rutieră Supliment gratuit cu ultimele modificări şi completări aduse până la data de 16 ianuarie 2015 N o ta redacției :   Prezentul supliment conţine modificările şi completările aduse H.G . nr . 1.39 1/ 20 0 6 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a O.U.G. nr. 195/2002 (M.Of. nr. 876 din 26 octombrie 2006) de la data apariţiei ediţiei a 11-a a culegerii şi până în prezent, respe ctiv:  - H .G . nr . 11 / 20 15   pentru modificarea şi completarea Regulamentului de aplicare a O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, aprobat  prin H.G. nr. 1.391/200 6 (M.Of. nr. 35 din 15 ianuarie 2 015)  Art. I. Regulamentul de aplicare a O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe dru- murile publice, aprobat prin H.G. nr. 1.391/2006 (…) se modifică şi se c omple- tează după cum urmează:  1. La art. 38, alin. (2)-(4) se abrogă.  2. La art. 97, alin. (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:  Art. 97. (1) Copiii cu o înălţime de până la 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguran ţă pentru conducător şi pasageri, denumite în continuare sisteme de siguranţă, doar dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul.”  3. La art. 97, după alin. (1) se introduc zece noi aline ate, alin. (1 1 )-(1 10 ), cu următorul cuprins: „(1 1 ) Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică în cazul transportului în autovehicule destinate transportului public de persoane, precum şi în taxi, dacă în acesta din urmă copilul ocupă orice alt loc decât cel de pe  scaunul din faţă. Transportul copilului în vârstă de până la 3 ani, în acest caz, se realizează sub supravegherea unei persoane, alta decât conducătorul de autovehicul. (1 2 ) Copiii cu o înălţime de peste 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă poartă centuri de siguranţă pentru adulţi, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau feţei, ori dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul. (1 3 ) Prin dispozitiv de fixare în scaun pentru copii, în sensul prezentului articol, se înţ elege un ansamblu de componente capabil să fixeze un copil în pozi ţ ia şezut sau culcat, care poate cuprinde o combinaţie de chingi ori elemente flexibile cu o cataramă de fixare, dispozitive de reglare, elemente de prindere şi, în unele

description

rt

Transcript of 6765_fp_3613_SUPLIMENT - Legislatie Rutiera - 16 Ianuarie 2015

  • Legislaie rutier H.G. nr. 1391/2006

    1

    Legislaie rutier

    Supliment gratuit

    cu ultimele modificri i completri aduse pn la data de 16 ianuarie 2015

    Nota redaciei: Prezentul supliment conine modificrile i completrile

    aduse H.G. nr. 1.391/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a

    O.U.G. nr. 195/2002 (M.Of. nr. 876 din 26 octombrie 2006) de la data apariiei ediiei a 11-a a culegerii i pn n prezent, respectiv:

    - H.G. nr. 11/2015 pentru modificarea i completarea Regulamentului de aplicare a O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaia pe drumurile publice, aprobat prin H.G. nr. 1.391/2006 (M.Of. nr. 35 din 15 ianuarie 2015)

    Art. I. Regulamentul de aplicare a O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaia pe dru-murile publice, aprobat prin H.G. nr. 1.391/2006 () se modific i se comple-teaz dup cum urmeaz:

    1. La art. 38, alin. (2)-(4) se abrog. 2. La art. 97, alin. (1) se modific i va avea urmtorul cuprins: Art. 97. (1) Copiii cu o nlime de pn la 135 cm pot fi transportai n

    autovehicule echipate cu sisteme de siguran pentru conductor i pasageri, denumite n continuare sisteme de siguran, doar dac sunt fixai sau prini cu ajutorul unui dispozitiv de fixare n scaun pentru copii instalat n autovehicul.

    3. La art. 97, dup alin. (1) se introduc zece noi alineate, alin. (11)-(110), cu urmtorul cuprins:

    (11) Dispoziiile alin. (1) nu se aplic n cazul transportului n autovehicule destinate transportului public de persoane, precum i n taxi, dac n acesta din urm copilul ocup orice alt loc dect cel de pe scaunul din fa. Transportul copilului n vrst de pn la 3 ani, n acest caz, se realizeaz sub supravegherea unei persoane, alta dect conductorul de autovehicul.

    (12) Copiii cu o nlime de peste 135 cm pot fi transportai n autovehicule echipate cu sisteme de siguran doar dac poart centuri de siguran pentru aduli, reglate astfel nct s nu treac peste zona gtului sau feei, ori dac sunt fixai sau prini cu ajutorul unui dispozitiv de fixare n scaun pentru copii instalat n autovehicul.

    (13) Prin dispozitiv de fixare n scaun pentru copii, n sensul prezentului

    articol, se nelege un ansamblu de componente capabil s fixeze un copil n poziia ezut sau culcat, care poate cuprinde o combinaie de chingi ori elemente flexibile cu o cataram de fixare, dispozitive de reglare, elemente de prindere i, n unele

  • H.G. nr. 1391/2006 Legislaie rutier

    2

    cazuri, un scaun suplimentar i/sau un scut pentru impact, ce poate fi ancorat la un autovehicul, ori un sistem constituit dintr-un dispozitiv parial de fixare n scaun utilizat mpreun cu centura de siguran cu rol de prindere a copilului sau de fixare a dispozitivului, cum ar fi, fr a se limita la acestea, scaun de siguran pentru copii, pern de nlare, care poate fi folosit mpreun cu o centur de siguran pentru aduli, portbebe-coule pentru sugari, scaun pentru sugari, ching de ghidare, precum i centur i sisteme de centuri pentru copii.

    (14) Dispozitivul de fixare n scaun pentru copii prevzut la alin. (1) i (12) trebuie s fie omologat i adecvat pentru caracteristicile fizice ale copiilor. Clasifi-carea, reglementrile privind standardele de omologare i utilizarea acestor dispozi-tive n funcie de grupele de mas i componena sistemelor sunt prevzute n anexa nr. 1F.

    (15) Dispozitivul de fixare n scaun pentru copii se instaleaz pe locurile din spate ale autovehiculului, n conformitate cu instruciunile de montare furnizate de ctre productorul acestuia, cum ar fi manual, prospect sau publicaia electro-nic cu instruciuni care indic n ce mod i n care tipuri de autovehicule poate fi folosit sistemul n condiii de siguran.

    (16) Prin excepie de la prevederile alin. (15), tipurile de dispozitiv de fixare n scaun pentru copii care, potrivit instruciunilor productorului, pot fi montate inclusiv pe locul din fa destinat pasagerilor prin orientarea cu faa spre direcia opus direciei normale de deplasare a autovehiculului se instaleaz pe acest loc doar n situaia n care conductorul dezactiveaz airbagul frontal corespunztor locului, chiar i n cazul autovehiculului prevzut cu un mecanism care detec-teaz n mod automat prezena dispozitivului instalat i blocheaz declanarea airbagului frontal corespunztor locului, sau dac autovehiculul nu este echipat cu airbag frontal corespunztor locului.

    (17) Dispoziiile prevzute la alin. (16) se aplic n mod corespunztor i n cazul tipurilor de dispozitiv de fixare n scaun pentru copii care, potrivit instruc-iunilor productorului, pot fi montate inclusiv pe locul din fa destinat pasage-rilor prin orientarea cu faa spre direcia normal de deplasare a autovehiculului.

    (18) Se excepteaz de la obligaia de a fi fixat sau prins cu ajutorul unui dispo-zitiv de fixare n scaun pentru copii ori de a purta centura de siguran pe timpul transportului copilul pentru care este eliberat un certificat medical de scutire pe

    motiv medical grav n care s fie menionat afeciunea care contraindic purtarea acestor sisteme de siguran.

    (19) Transportul copilului n condiiile prevzute la alin. (18) se realizeaz pe locurile din spate ale autovehiculului. n cazul copilului n vrst de pn la 3 ani, transportul se realizeaz sub supravegherea unei persoane, alta dect conductorul de autovehicul.

    (110) Conductorul de autovehicul care transport un copil n condiiile pre-vzute la alin. (18) are obligaia s aib asupra sa certificatul medical, n coninu-tul cruia trebuie s fie menionat durata de valabilitate a acestuia. Dispoziiile prevzute la alin. (6) se aplic n mod corespunztor.

  • Legislaie rutier H.G. nr. 1391/2006

    3

    4. La art. 97, alin. (2) se modific i va avea urmtorul cuprins: (2) Copiii n vrst de pn la 3 ani nu pot fi transportai n autovehicule

    care nu sunt echipate cu sisteme de siguran.

    5. La art. 97, dup alin. (2) se introduc trei noi alineate, alin. (21)-(23), cu

    urmtorul cuprins: (21) Prin excepie de la prevederile alin. (2), copiii n vrst de pn la 3 ani

    pot fi transportai sub supravegherea unei persoane, alta dect conductorul de auto-vehicul, n autovehicule destinate transportului public de persoane, precum i n taxi dac n acesta din urm ocup orice alt loc dect cel de pe scaunul din fa.

    (22) Prin excepie de la prevederile alin. (2), copiii n vrst de pn la 3 ani pentru care este eliberat certificatul medical prevzut la alin. (18) sunt transportai n autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguran pe locurile din spate ale acestuia, sub supravegherea unei persoane, alta dect conductorul de auto-vehicul. Dispoziiile prevzute la alin. (110) se aplic n mod corespunztor.

    (23) Copiii cu vrsta de peste 3 ani, avnd o nlime de pn la 150 cm, pot fi transportai n autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguran doar dac ocup, pe timpul transportului, orice alt loc dect cel de pe scaunele din fa.

    6. La art. 148, pct. 5 se abrog.

    7. Art. 225 se modific i va avea urmtorul cuprins: Art. 225. Anexele nr. 1A - 1F fac parte integrant din prezentul regulament.

    8. Dup art. 225 se introduce urmtoarea meniune: Prezenta hotrre transpune n legislaia naional prevederile art. 1 alin. (3)

    i (4), art. 2 alin. (1) lit. a) pct. (i), (ii) i (iii), lit. b) i c) i art. 5 tezele nti, a doua i a treia din Directiva 91/671/CEE a Consiliului din 16 decembrie 1991 de armonizare a legislaiilor statelor membre privind utilizarea obligatorie a centurii de siguran n vehiculele cu o capacitate mai mic de 3,5 tone, publicat n Jurnalul Oficial, seria L, nr. 373 din 31 decembrie 1991, astfel cum a fost

    modificat prin Directiva 2003/20/CE a Parlamentului European i a Consiliului din 8 aprilie 2003 de modificare a Directivei 91/671/CEE a Consiliului privind

    apropierea legislaiilor statelor membre referitoare la utilizarea obligatorie a cen-turilor de siguran n vehiculele cu masa de sub 3,5 tone i prin Directiva de punere n aplicare 2014/37/UE a Comisiei din 27 februarie 2014 de modificare a

    Directivei 91/671/CEE a Consiliului privind utilizarea obligatorie a centurilor de

    siguran i a sistemelor de siguran pentru copii n vehicule.

    9. Dup anexa nr. 1E se introduce o nou anex, anexa nr. 1F, avnd

    cuprinsul prevzut n anexa la prezenta hotrre.

    Art. II. (1) Pentru o perioad de 30 de zile de la data intrrii n vigoare a prezentei hotrri, poliia rutier din cadrul Poliiei Romne desfoar activiti de informare a participanilor la trafic, astfel cum acetia sunt definii prin Ordonana de urgen a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaia pe drumurile publice, republicat, cu modificrile i completrile ulterioare, cu privire la obligaiile conductorului de

  • H.G. nr. 1391/2006 Legislaie rutier

    4

    autovehicul i la condiiile privind transportul copiilor n autovehicule prevzute la art. 97 alin. (1)-(23) din Regulamentul de aplicare a Ordonanei de urgen a Guver-nului nr. 195/2002 privind circulaia pe drumurile publice, aprobat prin Hotrrea Guvernului nr. 1.391/2006, cu modificrile i completrile ulterioare. Informarea se realizeaz prin intermediul mai multor instrumente i/sau aciuni specifice, cum ar fi, fr a se limita la acestea, comunicate de pres i informare prin mass-media, postarea informaiilor pe site-ul Poliiei Romne, organizarea unor aciuni specifice n trafic sau n mod direct, n trafic, prin poliitii rutieri.

    (2) n scopul realizrii activitii prevzute la alin. (1), poliia rutier din cadrul Poliiei Romne colaboreaz cu persoane juridice, organizaii, organisme respon-sabile de siguran rutier, organizaii neguvernamentale care i desfoar activi-tatea n domeniul siguranei rutiere i cluburile automobilistice interesate i coope-reaz cu alte instituii i autoriti ale administraiei publice de la nivel central i local, n condiiile legii.

    Art. III. Prevederile art. I pct. 2, 3 i 5 intr n vigoare la 30 de zile de la data publicrii n Monitorul Oficial al Romniei, Partea I. Art. IV. Hotrrea Guvernului nr. 1.391/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Ordonanei de urgen a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaia pe drumurile publice, publicat n Monitorul Oficial al Romniei, Partea I, nr. 876 din 26 octombrie 2006, cu modificrile i completrile ulterioare, precum i cu cele aduse prin prezenta hotrre, se va republica n Monitorul Oficial al Romniei, Partea I, dndu-se textelor o nou numerotare.

    Anexa nr. 1F la regulament

    Clasificarea, reglementrile privind standardele de omologare i utilizarea dispozitivelor de fixare n scaun pentru copii n funcie de grupele de mas i componena sistemelor

    1. Dispozitivele de fixare n scaun pentru copii se clasific n 5 grupe de mas: a) grupa 0, pentru copii cu masa mai mic de 10 kg; b) grupa 0+, pentru copii cu masa mai mic de 13 kg; c) grupa I, pentru copii cu masa ntre 9 i 18 kg; d) grupa II, pentru copii cu masa ntre 15 i 25 kg; e) grupa III, pentru copii cu masa ntre 22 i 36 kg. 2. Dispozitivele de fixare n scaun pentru copii se mpart n dou clase: a) o clas integral care cuprinde o combinaie de chingi ori de elemente

    flexibile cu o cataram de fixare, dispozitiv de reglare, elemente de prindere i, n unele cazuri, un scaun suplimentar i/sau un scut pentru protecie la impact, care poate fi ancorat prin propria sa ching integral ori propriile sale chingi integrale;

  • Legislaie rutier H.G. nr. 1391/2006

    5

    b) o clas neintegral care poate cuprinde un dispozitiv parial de fixare n scaun care, atunci cnd este utilizat mpreun cu centura de siguran a unui adult ce nconjoar corpul copilului sau fixeaz dispozitivul n care se afl copilul, formeaz un sistem complet de fixare n scaun a copilului.

    3. Dispozitivele de fixare n scaun pentru copii se utilizeaz n funcie de caracteristicile fizice ale copiilor n conformitate cu:

    a) grupa de mas corespunztoare pentru copii, n cazul dispozitivelor de fixare n scaun omologate potrivit standardelor prevzute de Regulamentul 44/03 al Comisiei Economice pentru Europa a Organizaiei Naiunilor Unite sau Directiva (77/541/CEE) a Consiliului din 28 iunie 1977 privind apropierea

    legislaiilor statelor membre referitoare la centurile de siguran i la sistemele de reinere ale autovehiculelor;

    b) nlimea i masa maxim a ocupantului cruia i este destinat dispozitivul de fixare n scaun pentru copii, astfel cum este indicat de ctre productor, n cazul dispozitivelor de fixare n scaun omologate potrivit standardelor prevzute de Regulamentul Comisiei Economice pentru Europa a Organizaiei Naiunilor Unite nr. 129 privind dispoziii uniforme referitoare la omologarea dispozitivelor de fixare pentru copii utilizate la bordul autovehiculelor.