57119089-Analiza-situaţiei-existente-a-distribuţiei-in-cadrul-Vel-Pitar

4
Analiza situaţiei existente a distribuţiei în cadrul Vel Pitar În ceea ce priveşte clasificarea produselor Vel Pitar prin prisma concepţiei de marketing, aplicând cele trei criterii, acestea sunt bunuri ( în funcţie de natura lor), reprezentând produse de larg consum, de cumpărare curentă, cum ar fi pâinea şi produsele de panificaţie, precum şi produse de cumpărare impulsiva, de exemplu, specialităţile sau prăjiturile (clasificare în funcţie de destinaţia de consum) şi perisabile (în funcţie de durata de utilizare a acestora). Analiza canalului de distributie Analiza canalului presupune evaluarea a două probleme: Atractivitatea (puncte tari şi slabe ale sistemului de distribuţie existent) PUNCTE TARI · Echipa de conducere strategica, experimentata si unita · Viteza de reactie decizionala la modificarile produse in mediul intern sau extern · Puncte de lucru in municipiile resedinta de judet, in judetele cu o dezvoltare economica cel putin medie · Cea mai performanta retea de distributie directă · Strategie de marketing eficienta · Program de gestiune financiar-contabil si de marfa performant – on line – punctele de lucru cu sediul firmei · Detine un centru logistic cu control total computerizat · Produse de calitate si service asigurat · Raportul pret/calitate favorabil · Procese de vanzare aduse la cel mai inalt standard · Termene de livrare „on time” PUNCTE SLABE · mercantizarea produselor Vel Pitar în magazinele clienţilor; · ambientul magazinelor Vel Pitar · dimensiunile magazinelor Vel Pitar · distribuţia directă doar în oraşele mari Interacţiunea, dintre membrii canalului sub aspectul relaţiilor de parteneriat Compania garanteaza pastrarea calitatii produselor, dar se preocupa si de dezvoltarea si implementarea unor strategii specifice fiecarui brand nou introdus pe piata. Parteneriatele incheiate cu Vel Pitar au facilitat comercianţilor reducerea semnificativa a costurilor operationale, prin eliminarea drastica a erorilor umane; logistica pusa la dispozitie de Vel Pitar

Transcript of 57119089-Analiza-situaţiei-existente-a-distribuţiei-in-cadrul-Vel-Pitar

Page 1: 57119089-Analiza-situaţiei-existente-a-distribuţiei-in-cadrul-Vel-Pitar

Analiza situaţiei existente a distribuţiei în cadrul Vel Pitar

În ceea ce priveşte clasificarea produselor Vel Pitar prin prisma concepţiei de marketing, aplicând cele trei criterii, acestea sunt bunuri ( în funcţie de natura lor), reprezentând produse de larg consum, de cumpărare curentă, cum ar fi pâinea şi produsele de panificaţie, precum şi produse de cumpărare impulsiva, de exemplu, specialităţile sau prăjiturile (clasificare în funcţie de destinaţia de consum) şi perisabile (în funcţie de durata de utilizare a acestora).

Analiza canalului de distributie

Analiza canalului presupune evaluarea a două probleme:Atractivitatea (puncte tari şi slabe ale sistemului de distribuţie existent)

PUNCTE TARI· Echipa de conducere strategica, experimentata si unita

· Viteza de reactie decizionala la modificarile produse in mediul intern sau extern· Puncte de lucru in municipiile resedinta de judet, in judetele cu o dezvoltare economica cel

putin medie· Cea mai performanta retea de distributie directă· Strategie de marketing eficienta· Program de gestiune financiar-contabil si de marfa performant – on line – punctele de lucru cu

sediul firmei· Detine un centru logistic cu control total computerizat· Produse de calitate si service asigurat· Raportul pret/calitate favorabil· Procese de vanzare aduse la cel mai inalt standard· Termene de livrare „on time”

PUNCTE SLABE· mercantizarea produselor Vel Pitar în magazinele clienţilor;

· ambientul magazinelor Vel Pitar· dimensiunile magazinelor Vel Pitar· distribuţia directă doar în oraşele mari

Interacţiunea, dintre membrii canalului sub aspectul relaţiilor de parteneriatCompania garanteaza pastrarea calitatii produselor, dar se preocupa si de dezvoltarea si

implementarea unor strategii specifice fiecarui brand nou introdus pe piata.Parteneriatele incheiate cu Vel Pitar au facilitat comercianţilor reducerea semnificativa a

costurilor operationale, prin eliminarea drastica a erorilor umane; logistica pusa la dispozitie de Vel Pitar

Page 2: 57119089-Analiza-situaţiei-existente-a-distribuţiei-in-cadrul-Vel-Pitar

asigura precizia si eficienta optime, precum si reducerea timpilor de manipulare si livrare, activitatile de acest tip fiind realizate cu ajutorul sistemului SAP.

Compania, si implicit clientii acesteia, beneficiaza, gratie logisticii, si de o retea de distributie integral prestabilita, inclusiv orarul si rutele, cu ajutorul unor instrumente software avansate si complexe, dezvoltate de lideri in domeniul IT.

Pozitionarea canalului de distributie

Atractivitatea canalului

Din punct de vedere al pozitionarii canalului de distribuţie al Vel Pitar în cadrul pieţei, pot aprecia că firma a adoptat strategia de la toate nivelurile strategice: înnoire sorimentală, extindere pe piaşă, promovare, etc.

Strategiile de distribuţie utilizate de Vel Pitar

Politica de distribuţie a companiei Vel Pitar se referă la activitatea generatoare de canale de distribuţie către client şi de modele de comunicare cu clienţii. Nu putem să analizăm politicile şi strategiile de distribuţie în cadrul companiei Vel Pitar înainte de a arunca o privire asupra pieţei pâinii, a cotei de piaţă deţinute de Vel Pitar şi mai ales asupra concurenţilor.

OBIECTIVELE STRATEGIEI DE DISTRIBUŢIEObiectivele politicii de distribuţie în cadrul companiei sunt următoarele: Acoperirea cât mai largă a pieţei Maximizarea vânzărilor din punct de vedere al volumului Asigurarea disponibilităţii produselor Vel Pitar pentru un număr cât mai mare de consumatori Recunoaşterea mărcii Vel Pitar de un număr cât mai mare de consumatori Sprijinirea intermediarilor Un control cât mai ridicat asupra distribuitorilor pentru a se asigura că produsele ajung la

consumatorul final păstrându-şi standardele de calitate

STRATEGIILE DE DISTRIBUTIE ALE VEL PITAR

Page 3: 57119089-Analiza-situaţiei-existente-a-distribuţiei-in-cadrul-Vel-Pitar

În ceea ce priveşte strategiile de distribuţie utilizate de Vel Pitar, compania a optat pentru utilizarea canalelor directe (producător – consumator) şi a celor indirecte (producător – distribuitor – consumator).

Din punct de vedere al prezenţei pe piaţă, putem afirma că Vel Pitar a adoptat strategia distribuţiei intensive deoarece produsele realizate şi comercializate de Vel Pitar intră în categoria bunurilor de larg consum, având o bază largă de desfacere şi beneficiind de o largă prezenţă pe piaţă.

Grupul Vel Pitar este un partener important al marilor reţele de retail din România, asigurând, prin echipa de vânzări, prezenţa produselor sale în peste 10 000 de puncte de livrare din toată ţara. Produsele Vel Pitar ajung la locaţiile de desfacere (supermarketuri, hypermarketuri, magazine de dimensiuni mici şi mijlocii, reţeaua VP Magassin) fie prin sistemul propriu de distribuţie (Vel Pitar beneficiază de un parc auto modernizat), fie prin intermediul partenerilor.

Vel Pitar recunoaşte importanţa specificului local ca o valoare suplimentară în acţiunea sa de a oferi consumatorilor produsele dorite, astfel, fiecare dintre punctele de lucru ale grupului este lider de piaţă şi excelează în unul sau mai multe produse, beneficiind de conceptul dezvoltat la nivel naţional.

Compania dispune de o structura de distribuţie naţională a produselor ambalate: pâine ambalata, biscuiţi, napolitane, paste făinoase şi produse de morărit prin care asigură prezenţa acestora la oricare din cele 9 locaţii din ţară, cu scopul de a putea furniza comercianţilor din oricare colt al ţării toată gama de produse, de la oricare din fabrici, precum şi de un lanţ de magazine proprii ce însumează în prezent aproximativ 160 de astfel de unităţi.

Strategia VP Magassin este axată pe trei direcţii principale: acoperire naţională, dezvoltarea de noi concepte de magazine specializate - "magazin de proximitate" şi introducerea de servicii noi destinate clientilor. Succesul este evident: în prezent reţeaua de retail a grupului Vel Pitar numără 157 de unităţi în 10 dintre cele mai importante oraţe ale ţării.

Magazinele Vel Pitar oferă cea mai diversificată gamă de panificaţie proaspătă şi ambalată. Clienţii pot găsi zilnic pâine, sandwichuri sau produse de patiserie calde(coapte în cuptoarele profesionale din magazin) pentru toate gusturile, precum şi alte tipuri de produse ( lactate, conserve, mezeluri, băuturi răcoritoare).

Produsele sunt aşezate în categorii distincte, astfel încât să fie uşor de găsit, procesul de vânzare este rapid şi flexibil, iar personalul foarte bine instruit. Clienţii pot obţine în magazin orice informaţie legată de un anumit produs, personalul ajutându-i să ia cea mai bună decizie pentru alimentaţia lor.

Cu produse de cea mai bună calitate, comercializate într-un spaţiu generos, cu echipamente şi elemente de comunicare moderne, punctele de vânzare ale companiei VP Magassin răspund dorinţelor tot mai multor români, care vor să regăsească atmosfera şi calitatea produselor dintr-o brutărie europeană, cât mai aproape de casa lor.

Vel Pitar are un volum al livrărilor zilnice de produse proaspete de peste 300 de tone, acoperind zone urbane ca Bucureşti, Râmnicu - Vâlcea, Giurgiu, Cluj -Napoca, Tecuci, Iaşi, Târgu Jiu, Braşov, Focşani, Drăgăşani, Călimăneşti, Panciu, cât şi întinse zone din judeţele Argeş, Vâlcea, Ilfov, Giurgiu, Vrancea, Galaţi, Cluj, Iaşi, Gorj si Braşov. Pe scurt, principalele pieţe de vânzare ale societăţii sunt: Judeţul Vâlcea, judeţul Argeş, judeţul Cluj, municipiul Bucureşti, judeţul Iaşi, judeţul Gorj, judeţul Galaţi, judeţul Braşov şi judeţul Giurgiu.

În prezent, compania Vel Pitar operează o reţea de aproximativ 160 de magazine proprii, după cum am precizat şi anterior, dispuse în 9 judeţe ale ţării, reprezentate pe harta de mai jos.

- Cluj : 23 magazine- Iaşi: 10 magazine- Tecuci: 14 magazine- Braşov: 11 magazine

Page 4: 57119089-Analiza-situaţiei-existente-a-distribuţiei-in-cadrul-Vel-Pitar

- Târgu Jiu : 26 magazine- Vâlcea: 21 magazine- Piteşti: 16 magazine- Bucureşti (inclusiv parteneriatul cu centrele Libertatea): 32 magazine- Giurgiu: 8 magazineProdusele sunt livrate direct către punctele de vânzare, utilizând un parc auto de peste 400 de

autovehicule de diverse tonaje.

ÎMBUNĂTĂŢIREA SISTEMELOR DE DISTRIBUŢIE ALE FIRMEI VEL PITAR

Proiectarea unor noi sisteme de distribuţie ale S.C. Vel Pitar şi îmbunătăţirea celor existente se vor fundamenta pe o strategie de marketing de atac, ofensiva, cu scopul obtinerii unor noi consumatori. Se va pleca de la gasirea unor puncte de distributie, de desfacere, atât pe piaţa internă (zonele rurale) cât şi pe pieţe străine (Bulgaria, Ungaria, Ucraina), urmarindu-se o politica de promovare caracteristica pietei externe – TV, Radio, outdoor - , iar in privinta politici de pret se poate spune ca nu vor fi mari modificari.

Radu Monica Mihaela