52941507 Referat Comunicare Si Relatii Publice

26
Cuprins 1. Interviul – pasul decisiv pentru obtinerea unui job 1.1. Ce este interviul? 1.2. Tipuri de interviuri de angajare 1.3. Cum trebuie sa fie intrebarile intr-un interviu ? 2. Pregatirea pentru interviu 2.1. Inainte de interviu 2.2. In timpul interviului 2.3. Dupa interviu 3. Cum sa fim cei mai buni la interviu ? o Atitudinea amabilului o Atitudinea agresivului o Atitudinea indiferentului 4. Oferta de angajare A. Cum tratam chestiunile legate de oferta de angajare?! B. Cum negociem detaliile angajarii in anumite situatii?! o Zece lucruri care trebuie evitate cand ne pregatim pentru un interviu! 5. Studiu de caz

description

52941507 Referat Comunicare Si Relatii Publice

Transcript of 52941507 Referat Comunicare Si Relatii Publice

Page 1: 52941507 Referat Comunicare Si Relatii Publice

Cuprins

1. Interviul – pasul decisiv pentru obtinerea unui job

1.1. Ce este interviul?

1.2. Tipuri de interviuri de angajare

1.3. Cum trebuie sa fie intrebarile intr-un interviu ?

2. Pregatirea pentru interviu

2.1. Inainte de interviu

2.2. In timpul interviului

2.3. Dupa interviu

3. Cum sa fim cei mai buni la interviu ?

o Atitudinea amabiluluio Atitudinea agresivului

o Atitudinea indiferentului

4. Oferta de angajare

A. Cum tratam chestiunile legate de oferta de angajare?!

B. Cum negociem detaliile angajarii in anumite situatii?!

o Zece lucruri care trebuie evitate cand ne pregatim pentru un interviu!

5. Studiu de caz

o Intrebari posibile, raspunsuri neconvingatoare si raspunsul castigator

6. Chestionar

7. Bibliografie

Page 2: 52941507 Referat Comunicare Si Relatii Publice

1. Interviul – pasul decisiv pentru obtinerea unui job

Atunci cand CV-ul si scrisoarea de intentie au convins angajatorul ca ati putea fi candidatul pe care-l cauta pentru job-ul disponibil, urmeaza stabilirea interviului, in cadrul caruia angajatorul va decide cine va fi ales pentru pozitia respectiva.

Inainte de a ajunge la interviu, trebuie sa va documentati despre compania in cauza, daca nu ati facut-o deja in etapele anterioare interviului. Trebuie sa stiti ce tip de firma este, cu ce extindere teritoriala, cati angajati are, ce oferta de produse sau servicii, carui tip de cultura organizationala ii apartine. Apoi, trebuie sa cunoasteti bine postul pentru care candidati (titulatura si responsabilitatile aferente) si, pe cat posibil, persoana cu care veti sustine interviul pentru a incerca sa va pregatiti cat mai bine.

Puteti folosi ca sursa de informare Internet-ul (pentru a afla cate ceva despre istoricul firmei, clientii pe care ii deserveste, politica firmei, stiri recente despre activitatea ei) sau puteti contacta un angajat al firmei sau secretara, rugand sa va furnizeze informatiile dorite.

Urmatorul element pe care trebuie sa il luati in considerare este prima impresie la intalnirea cu angajatorul. De aceea, imbracamintea trebuie sa fie adecvata situatiei, comoda, profesionala si sa evidentieze adaptarea la cerintele firmei.

Pentru a crea o buna impresie in timpul interviului, ar fi bine sa luati in considerare urmatoarele sugestii: sa fiti punctuali, sa aveti o atitudine pozitiva, sa fiti relaxati pe cat posibil, sa aveti incredere in fortele proprii, sa nu faceti comentarii negative la adresa fostilor angajatori, sa ascultati cu atentie tot ce vi se spune si sa reflectati putin inainte de a raspunde, sa puneti intrebari cand aveti neclaritati sau cand nu sunteti siguri de raspunsurile pe care trebuie sa le dati la anumite intrebari despre firma, despre activitatea ei, despre clienti, orice v-ar ajuta sa obtineti informatii pe care apoi sa le utilizati in a sugera posibile solutii noi la probleme vechi, sa va controlati nervozitatea sau tensiunea, sa fiti sinceri, sa nu insistati asupra greselilor sau indoielilor pe care le aveti, sa evitati raspunsurile prea scurte, sa nu mentionati numele unor cunostinte influente, sa exemplificati tot ce sustineti, sa nu intrati in panica atunci cand constientizati ezitari sau greseli.

1.1. Ce este interviul?

Interviul este specia care informeaza si elucideaza, prin intermediul unui dialog. Rolul reporterului de interviu este sa stabileasca un dialog viabil, un mod de comunicare intre el si cititor. Sondajul de opinie, informatia si lamurirea unei situatii sunt laturile principale ale interviului. Intrebarile trebuie sa fie scurte, clare si puse in cunostinta de cauza. Interviul are funcţia principală de a exprima o atitudine, o opinie, este un mod direct de prezentare a unor idei. Intrebarile depind si de informatia pe care o are jurnalistul despre cel intervievat. Un interviu poate dura de la cateva minute, pana la mai multe ore si la el participa candidatul si unul sau mai multi reprezentanti din partea firmei. De fapt, el nu este decat o conversatie pe tema abilitatilor tale profesionale pe care o porti cu aceste persoane, interesate sa te cunoasca mai bine si sa se conviga de faptul ca esti omul cel mai potrivit pentru acel post.

Page 3: 52941507 Referat Comunicare Si Relatii Publice

1.2. Tipuri de interviuri de angajare

In procesul de recrutare puteti sa va intalniti cu diferite tipuri de interviuri de angajare la care trebuie sa va adaptati.

Interviul individual, fata in fataCandidatul este primit de un responsabil recrutare, un sef sau un consultant din cadrul

unei firme de recrutare. Acest tip de interviu este cel mai folosit, este considerat interviul clasic si dureaza in general o ora.

Interviurile succesiveFiind considerate un adevarat maraton, puteti sa va intalniti intr-o zi cu toate persoanele

implicate in procesul de recrutare. Este cazul clasic cand aveti trei interviuri, cu responsabilul resurse umane, cu superiorul direct si cu directorul companiei. Acest tip de interviu este intalnit, mai ales, in cadrul marilor companii.

Interviul in fata unui grup de interlocutoriUtilizat in procesul de recrutare fie pentru o alegere cat mai rapida, fie pentru a doua

etapa a unui interviu, pentru a va cunoaste superiorul si seful lui direct (de exemplu seful de produs si directorul de marketing) sau chiar intreaga echipa.

Erori care trebuie evitate in acest tip de interviu:- sa nu va concentrati pe un singur interlocutor;- este posibil sa nu puteti retine numele si functiile interlocutorilor (este indicat ca la inceputul intalnirii sa va notati numele acestora si functiile);- cand raspundeti la o intrebare, nu priviti doar interlocutorul care v-a chestionat.

Interviul de grupAcest tip de interviu de angajare se practica din ce in ce mai putin, dar se pune accent pe

el mai ales in cazul recrutarii tinerilor absolventi pentru posturi comerciale.Sfatul principal in cadrul acestui tip de interviu : trebuie sa fiti voi insiva. Nu neaparat cel

care va iesi cel mai mult in evidenta va fi alesul (foarte des se intampla exact invers). Ziua va fi lunga, profitati de pauza dintre doua intalniri pentru a va destinde, fiti dinamic in tot acest timp.

1.3. Cum trebuie sa fie intrebarile intr-un interviu ?

- sa fie bine pregatite;- sa nu fie lungi;

- sa nu fie puse mai multe intrebari deodata;

- sa nu fie de tipul la care sa se raspunda prin da sau nu;

- sa nu sugereze raspunsul;

Page 4: 52941507 Referat Comunicare Si Relatii Publice

- sa nu fie ipotetice, etc.

2. Pregatirea pentru interviu

2.1. Inainte de interviu

A. Pregatirea tehnica

Intervievatorul se va astepta din partea voastra sa fi desfasurat unele cercetari despre firma. Intentia lui nu este, catusi de putin sa va incurce cu intrebari dificile; atat doar ca el doreste sa vada daca:

ati depus vreun efort pentru a obtine slujba aceasta; va intereseaza compania; dovediti entuziasm.

Cea ma eficienta metoda de pregatire este aceea de a invata sa raspunzi la urmaroarele intrebari-cheie, folosind o serie de informatii pe care le poti capata din diverse surse, chiar inainte de interviu:

1. De ce vreau acest loc de munca ?Patronii nu cauta angajati impersonali care sa ocupe pur si simplu locurile vacante. Ei au

nevoie de oameni care sa aduca ceva nou si valoros in cadrul firmei pe care o conduc. De aceea, incearca sa aflii cat mai multe informatii despre societate (domenii de activitate, piete de desfacere, amplasarea punctelor de lucru si a birourilor, parteneri de afaceri, societati concurente, intentii de dezvoltare sau extindere, reputatia societatii si a cadrelor de conducere, etc.).    Daca sti intr-adevar sa raspunzi la intrebarea: „De ce doresti sa fii angajat pe acest post?" vei fi capabil sa raspunzi si la alte intrebari importante care ti se pot pune si, prin care angajatorul doreste sa afle care este motivatia ta profesionala.

2. Ce pot sa ofer?Cei care angajeaza vor sa stie de ce sa te angajeze pe tine ( si nu pe altcineva ). Pentru a

afla, iti vor pune niste intrebari generale care sa-i ajute sa te cunoasca cat mai bine. Incearca sa anticipezi intrebarile posibile formuland din timp raspunsurile cele mai convenabile, pentru a nu fi luat prin surprindere.     Raspunsurile la intrebari pot fi date intr-o varietate de moduri, asa ca atentie ce raspuns dai!

Pentru a face fata acestor intrebari trebuie sa te pregatesti serios si temeinic:· In primul rand, gandeste-te la experientele tale de viata, la experientele scolare sau profesionale in care ai intampinat greutati si ai reusit sa te descurci.· In al doilea rand, incearca sa descoperi ce anume din scrisoarea de intentie si C.V. l-au atras pe angajator si planuieste modul in care vei putea sa accentuezi punctele "forte".

Page 5: 52941507 Referat Comunicare Si Relatii Publice

· In al treielea rand, cauta sa detii controlul total asupra informatiilor pe care le furnizezi si incearca sa dai numai informatiile care te favorizeaza cel mai mult.· In al patrulea rand, pentru a pregati raspunsurile, intocmeste o lista cu intrebarile care presupui ca ti se pot pune.

Exemple de astfel de intrebari:

- Ce materii v-au placut in mod special in timpul facultatii? De ce?- Ce materii vi s-au parut dificile in timpul facultatii? De ce?- Care este cea mai importanta realizare profesionala de pana in prezent?- Imi puteti da exemplu de o greseala pe care ati facut-o si cum ati invatat din ea?- Imi puteti da exemplu de o situatie in care ati avut de rezolvat mai multe sarcini in acelasi timp si cum v-ati descurcat?- De ce va doriti sa lucrati aici?- De ce ati renuntat la locul de munca precedent?- Care sunt calitatile/defectele dumneavoastra?- Preferati lucrul individual sau in echipa?- Ce planuri de viitor aveti?- Ce fel de sef v-ar motiva pentru a lucra cu eficienta maxima?- Pe o scara de la 1 la 10 cat de importanta este munca pentru dumneavoastra? … De ce nu 10? (daca este cazul)- Care sunt hobby-urile dumneavoastra sau ce sporturi practicati? etc.

De multe ori, atunci cand intervievatorul va roaga sa dati exemplu de o situatie dificila si cum ati rezolvat-o, foarte multi dintre voi nu reusesc sa ofere un raspuns. Intr-adevar, nu este usor sa raspunzi la aceasta intrebare, mai ales daca abia ati iesit de pe bancile facultatii si nu aveti experienta profesionala. Insa trebuie sa va ganditi ca ceea ce doreste sa afle persoana din fata voastra este gandirea voastra critica si modul de a dezvolta solutii, indiferent de problema cu care v-ati confruntat. Chiar daca o situatie dificila pentru voi a insemnat la un moment dat ca nu ati avut suficient timp pentru a studia in sesiune, descrieti pasii pe care i-ati facut pentru a va prioritiza activitatile. Acest lucru demonstreaza ca sunteti o persoana responsabila si capabila sa gaseasca solutii.

Evaluarea raspunsurilor candidatilor

Indiferent de natura postului vacant din oraganizatie, dar mai ales pentru fuctiile de conducere, este nevoie de un:

Angajat motivat: angajatii pasionati de muca lor sau cei stimulati de avantajele si beneficiile pe care le ofera locul de munca vin in intampinarea scopului oricarui angajator, acela de a avea omul potrivit la locul potrivit. In plus, entuziasmul unor angajati motivati este contagios; ei stimuleaza competitie in munca si cauta mereu noi obiective de atins.

Angajat comunicativ: informatia inseama putere.de aceea capacitatea de a transmite si receptiona informatii, idei, atitudini este esentiala.

Angajat „invingator”: o regula simpla a recrutarii spune sa angajati doar acei candidati care va inspira incredere in ceea ce priveste potentialul de performanta si care, in plus, au ei

Page 6: 52941507 Referat Comunicare Si Relatii Publice

insisi incredere in propriile reusite. Succesele firmei pot fi aduse doar de oameni care cred cu adevarat in reusitele proprii. Doar astfel de persoane sunt capabile sa transfere la noul loc de munca experienta succeselor lor.

Angajat matur/experimentat: un angajat cu experienta este, in general, un angajat care nu renunta usor in fata dificultatilor, fie si numai pentru faptul ca s-a mai confruntat cu ele in trecut. Exercita o influenta benefica colegilor sai, mai ales in situatiile de criza, are deprinderi deja formate in clarificarea problemelor care apar, inevaluarea optiunilor, in gasirea si testarea optiunilor corecte. Maturitatea sa ii ofera o perspectiva de la care poate tolera micile neajunsuri ale activitatii zilnice.

Angajat organizat: este un angajat care stie sa fie propirul sau manager; isi planifica si isi controleaza activitatea, isi autoevalueaza performantele in functie de obiectivele prestabilite; intr-un cuvant, usureaza din responsabilitatile superiorilor.

Angajat rezistent: in conditiile unei competitii cat mai stranse, presiunea unor angajati asupra angajatilor creste: se vor solutii mai bune si mai rapide; este nevoie de persoane nu doar rezistente la stres, dar capabile sa-si conduca eficient activitatea in conditii de incertitudine.

3. Ce altceva trebuie stiut ?   Trebuie stiut din timp, faptul ca este foarte important comportamentul si atitudinea pe

care o vei adopta in timpul interviului. Si acest lucru poate fi pregatit si exersat!    Este foarte util sa nu uiti de "intrebarile capcana", dar nici de comportamentul politicos pe care trebuie sa-l ai in permanenta, chiar si in astfel de situatii.    Toate aceste pericole pot fi eliminate din start, iar sansele de reusita vor putea fi maxime daca te gandesti din timp cum sa te comporti si sa raspunzi la astfel de tipuri de intrebari.

B. Pregatirea psihologica

Daca ai fost invitat pentru interviu, aceasta reprezinta un prim succes. Scrisoarea de prezentare si C.V.-ul tau au fost bine apreciate si au starnit interesul angajatorului. De acum insa incepe o alta competitie, pe care de asemenea poti fi capabil si trebuie sa o castigi. Este foarte important de retinut :· trebuie sa fii convins ca vei reusi, deoarece nu fiecare solicitant obtine un interviu;· daca ai fost chemat la interviu inseamna ca C.V.-ul a placut si capacitatile tale au fost bine apreciate;· gandeste-te ca maine ai putea fi coleg de serviciu cu examinatorul;· nu te subaprecia si nu te privi in mod negativ;· prejudecatile examinatorului reprezinta doar un mic obstacol ascuns pe care il poti depasii, iar daca faci parte dintr-o astfel de categorie va trebui sa-l convingi pe acel intervievator ca esti o persoana foarte valoroasa si poti dovedi ca ai calitati care compenseaza cu mult lucrurile care nu-i plac la tine.

C. Pregatirea din punct de vedere fizic

Prima impresie conteaza!Intervievatorul isi va forma o parte consistenta a opiniei despre voi pe baza timpului

foarte scurt petrecut cu voi. Mai exact, primele cateva momente ii vor spune multe despre voi, indiferent daca va place sau nu. Masura cea buna pe care o puteti lua in aceasta privinta este sa

Page 7: 52941507 Referat Comunicare Si Relatii Publice

va asigurati ca transmiteti mesajele pe care le doriti. De la felul in care va imbracati si pana la felul in care salutati, va puteti pregati astfel incat sa oferiti o prima impresie optima.

Atunci cand au fost intrebati, intervievatorii au citat printre factorii principali care ii impresioneaza la un candidat:

Strangerea de mana ferma; Imbracamintea eleganta si corespunzatoare momentului.

Dintre factorii care i-au influentat negativ fac parte: Lipsa de punctualitate; Aspect neingrijit; Parul dezordonat; Excesul de parfum sau aftershave.

Aspectul vestimentarFelul in care va imbracati pentru un interviu a suferit modificari majore fata de trecut.

Astfel, o imbracaminte eleganta si protocolara va fi pur si simplu nelalocul ei intr-o organizatie in care toti angajatii poarta blue jeans si tricouri. Trebuie, asadar sa stiti care este stilul vestimentar in compania la care aplicati, pentru a va alege o tinuta corespunzatoare. De pilda, in companiile de design si mass-media se poarta imbracaminte sport, pe cand in mediul financiar-contabil se poarta haine elegante, mai sobre.

Salutul de intampinareIn crearea primei impresii, felul in care va salutati intervievatorul joaca un rol la fel de

important ca si aspectul vostru. De aceea, fiti pregatiti sa radiati caldura si stapanire de sine. Iata care sunt lucrurile importante pe care trebuie sa le retineti:

Zambiti; Priviti-va intervievatorul in ochi; Intindeti mana pentru a i-o strange imediat ce se prezinta; Rostiti „Buna ziua!”, „Incantat de cunostinta” etc.; Strangeti mana ferm tuturor intervievatorilor daca sunt mai multi; Asteptati sa fiti invitat, inainte de a va aseza.

2.2. In timpul interviului

1. Recomandari generale:

· punctualitatea este esentiala si foarte apreciata;· prezinta-te in cea mai buna forma a ta, cauta sa exprimi o atitudine pozitiva si evita sa

arati neincredere in tine, lipsa de motivatie, pliciseala fata de munca sau fata de domeniul respectiv;

· pastreaza-ti calmul in sala de asteptare, deoarece ai putea fi observat;· in camera unde are loc intalnirea intra calm, surazator, cu pas hotarat, saluta intr-un mod

ferm privind interlocutorul in ochi si strange mana acestuia daca ti-o intinde;· nu te aseza decat dupa ce ai fost invitat;· lasa interlocutorului initiativa in conversatie;

Page 8: 52941507 Referat Comunicare Si Relatii Publice

· nu te comporta si nu vorbi dezordonat. Fi clar in exprimare si nu pierde sirul ideilor, mai ales daca persoana care te intreaba sugereaza ordinea si disciplina ;· gandeste-te inainte de a raspunde la intrebari complexe, nu raspunde monosilabic si incearca tot timpul sa-ti argumentezi raspunsurile;

· fi atent la ceea ce esti intrebat, raspunde exact, concis si la obiect, iar cand este cazul incearca sa dai exemple relevante pentru a ilustra experienta profesionala;

· fi pregatit pentru a demonstra posibilitatea transformarii punctelor tale tari in beneficii pentru compania pentru care candidezi;

· nu critica si nu vorbi de rau munca anterioara, fostii sefi sau colegii cu care ai mai lucrat;

· nu incerca sa provoci mila interlocutorului vorbind despre problemele tale pe care le consideri grave ( profesionale, de sanatate, de familie,etc);

· nu aborda probleme politice, sindicale, religioase, sau de alta natura controversata;· nu mintii si nu te autosubestima.

2. Ce intrebari poti pune?· Care imi vor fi competentele necesare postului?;· Atributiile ce-mi revin in acest post;· Care este situatia ierarhica a postului?;· Programul de lucru;· Posibilitatile de promovare;· Motivul pentru care postul a devenit liber;· Salariul - incearca sa-l negociezi, dar:- fi flexibil si intelegator, aratand ca esti interesat de acesta;- motiveaza si argumenteaza pretentiile pe care le ai;- tine cont de toate celelalte avantaje oferite (prime, comisioane, deconturi, etc.);- evalueaza corect cat valorezi pe piata muncii;- de regula nu accepta un salariu inferior celui despre care ai discutat;- solicita detalii privind evolutia pe termen scurt a salariului.La sfarsitul interviului multumeste pentru timpul acordat. Arata pentru ultima data ca esti

realmente interesat de postul respectiv si incearca cu tact sa aflii cum si cand vei obtine raspunsul.

2.3. Dupa interviu

A. Scrisoarea de multumire

        Interviul nu este punctul final al actiunii tale de cautarea unui loc de munca. Dupa sustinerea interviului de catre toti candidatii, responsabilii cu angajarile din cadrul firmei trebuie sa decida pe cine sa aleaga. In aceasta perioada extrem de importanta, in care nu poti sa mai intervii in mod direct, ai posibilitatea sa le reamintesti angajatorilor de persoana ta prin intermediul unei scrisori de multumire. Exista mai multe argumente in favoarea oportunitatii trimiterii unei scrisori de multumire:

Page 9: 52941507 Referat Comunicare Si Relatii Publice

· in primul rand, este o dovada de buna educatie si bun simt sa-i multumesti unei persoane care ti-a dedicat o parte din timpul ei;

· scrisoarea de multumire dovedeste capacitatea ta de a comunica in mod adecvat imprejurarilor;

· scrisoarea de multumire ii reaminteste intervievatorului despre persoana ta, poate chiar in momentul in care va trebui sa ia o decizie;

· scrisoarea de multumire arata ca ai reflectat asupra interviului (deci ai un interes mai mare decat ceilalti pentru jobul respectiv) si ca ai retinut numele si functiile exacte ale persoanelor cu care ai discutat;

· in final, poti folosi o formula protocolara prin care sa-ti declari disponibilitatea de a starui in pregatirea ta. Astfel ii vei obliga sa nu te uite in momentul deciziei privind ocuparea locului de munca.

B. Analiza personala dupa interviuDupa fiecare interviu este intelept sa-ti analizezi maniera in care te-ai comportat, modul

in care ai raspuns la intrebarile provocatoare, ce probleme ai avut, in privinta carui aspect nu ai reactionat asa cum trebuie. Rezultatele acestei analize pot fi scrise pe o hartie pentru a fi retinute mai bine. Chiar daca nu vei obtine postul respectiv, in masura in care vei invata din experienta ultimului interviu si iti vei imbunatati maniera de comunicare, la viitorul interviu sansele tale vor creste.

De asemenea, este foarte important ca, dupa un interviu nereusit, sa-ti acoperi lipsurile, sa dobandesti abilitatea sau pregatirea din cauza careia nu ai obtinut postul pentru care ai candidat.

3. Cum sa fim cei mai buni la interviu ?

Zambetul, tonusul vioi, « pofta » permanenta de viata, optimismul, privirea « limpede » si deschisa, postura dreapta a corpului, cu alte cuvinte « aerul » proaspat si sanatos, datator de sperante si denotand incredere de sine (si, nicidecum acel tip de « increzut » atat de « familiar » si dezagreabil) constituie tot atatea cerinte de baza ale « prezentei » noastre scenice atunci cand va trebui sa « atacam » momentele interviului.

In acelasi context, va fi imperativ necesar sa stim sa: fim „curtenitori” (dar nu lingusitori), amabili si mereu la dispozitia

interlocutorului; vorbim cu maxim de seriozitate, nelasand loc aici unor neclaritati, confuzii sau

„interpretari”; spunem intotdeauna adevarul si sa fim cat se poate de sinceri, fara teama de a

risca si de a pierde ceva; ne controlam stresul, anxietatea, emotiile, etc.; comunicam non-verbal (mare atentie la mimica faciala, la postura corpului si, in

mode deosebit, la cea a bratelor si a picioarelor, la sensul si semnificatia deplasarii privirii etc.);

Page 10: 52941507 Referat Comunicare Si Relatii Publice

acceptam ca decizia finala apartine, in exclusivitate, intervievatorului si nu noua!

Indiferent de faptul ca este vorba despre una sau mai multe runde ale interviului, durata fiecarei intrevederi se incadreaza, de regula, in maxim 30-40 minute.

In fata noastra se vor putea afla, de regula, trei persoane care vor avea ca sarcina interpretarea urmatoarelor trei roluri (atitudini) esentiale:

rolul amabilului; rolul agresivului; rolul indiferentului.

Amabilul din comisia de intervievatori va fi, intotdeauna, surazator, binevoitor si intrutotul de acord cu tot ceea ce vom spune. Nu ne va contrazice sub nici un motiv si ne va incuraja, aprobator, denotand un pozitivism adeseori alarmant. Reactiile sale verbale vor fi, de regula, exemplificate prin exprimari de genul: „Aveti, indubitabil, perfecta dreptate!” , „Asa este, sunt total de acord cu punctul dumneavoastra de vedere!” sau „Constat, cu maxima satisfactie, ca avem puncte de vedere comune si, adeseori, identice! Este chiar impresionant sa mai poti intalni si astfel de oameni!”

In ceea ce priveste comportamentul sau non-verbal, Amabilul va da, permanent aprobator din cap, ne va intrerupe foarte rar, eventual pentru a sublinia ca avem perfecta dreptate numai atunci cand cand ne exprimam dezacordul fata de asemenea situatii cel putin inadmisibile, trenante sau chiar penibile. Nu vom putea observa nici cea mai mica sau semnificativa „umbra” de dezacord pe chipul sau si prin vorbele si atitudinile sale, totul relevandu-se, finalmente, in succesul total pe care il intrezarim.

Agresivul este, cu siguranta, cel mai interesat dar si cel mai…contestat si „nesuferit” rol (cel putin pentru intervievat). Agresivul ne va putea pune cele mai indiscrete intrebari, spre exemplu: „Nu credeti ca sunteti prea tanara pentru a ocupa un post de o asemenea importanta?!...Mai mult, daca sunt mai atent, constat ca sunteti si fata, si necasatorita!.. Peste un an, sau doi va veti casatori, veti face unul sau doi copii si…adio!.. Cred ca, mai degraba doriti sa va jucati cu noi si sa va gasiti, prin intermediul firmei noastre, o rampa de lansare pentru viitoarele activitati!” . Intr-o asemenea situatie este recomandata adoptarea urmatorului comportament: calm, stapanire de sine si .. sa nu uitam ca la o agresiune nu se raspunde, niciodata, cu o agresiune! .. Drept urmare, putem raspunde, spre exemplu, in maniera urmatoare: „Cred ca am gresit venind la interviu .. Sunt realmente surprinsa sa constat ca abia acum realizati faptul ca sunt fata si, absolut sincer, nu imi amintesc, prin anuntul dumneavoastra, a vreunei restrictii cu privire la sexul candidatilor.” Pentru intrebarea: „Cam ce salariu ati astepta de la noi?”, un raspuns in care se precizeaza o anumita suma fie in lei, fie in valuta nu poate decat sa genereze intrebari de genul „Nu credeti ca va subapreciati cerand doar atat?” . Prin asemenea gesturi de raspuns, candidatii nu vor reusi decat sa satisfaca doleantele agresivului de a continua cu intrebari care mai de care mai indiscrete. Un raspuns adecvat ar fi: „Pentru inceput, sunt convins/a ca veti fi de acord cu suma de…” – se precizeaza nivelul orientativ existent pe piata fortei de munca in momentul respectiv.

In concluzie agresivul trebuie tratat cu foarte mult calm si stapanire de sine, raspunsurile noastre respectandu-ne, fidel personalitatea si fiind formulate in functie de elementele certe pe care le cunoastem aferent conditiilor de desfasurare a concursului pentru ocuparea postului.

Page 11: 52941507 Referat Comunicare Si Relatii Publice

Indiferentul este, uneori, rolul cel mai ingrat. Acest „personaj” va avea permanent alte preocupari. Isi va sterge lentilele ochelarilor, va rasfoi o agenda sau chiar un ziar (revista), isi va „studia” unghiile, va mazgalii ceva pe hartiile aflate in fata si, cel mai important, nu va fi deloc atent la ceea ce spunem. Fata de un asemenea comportament va trebui sa dam, din nou, dovada de tact si, mai ales, de „nervi de otel” si stapanire de sine.

Toate aceste „roluri” sunt interpretate, adeseori pana la perfectiune de catre membrii comisiei deoarece in viata cotidiana intalnim adeseori aceste trei tipuri de oameni: amabili, agresivi, indiferenti, iar comisia doreste sa verifice daca stim cum sa reactionam pentru fiecare tip de „rol” intalnit.

In concluzie, este absolut recomandabil sa fim si sa ramanem noi insine, bineinteles, insa, facand dovada unei adaptabilitati maxime, la orice gen de situatie.

4. Oferta de angajare

A. Cum tratam chestiunile legate de oferta de angajareIn mod normal, firma sau institutia care doreste sa te angajeze iti trimite o oferta de

angajare scrisa. De multe ori insa, oferta de angajare iti este prezentata la telefon sau, verbal la sediul acesteia. Exista insa cateva lucruri pe care trebuie neaparat sa le cunosti:- in primul rand, indiferent de forma in care ti se prezinta oferta, fi sigur ca ai retinut si inteles toate detaliile. De multe ori, emotia primirii vestii bune este atat de mare, incat tinzi sa accepti imediat, fara sa pui intrebari suplimentare;- este foarte important sa intrebi orice aspect care nu iti este clar si in mod deosebit, intereseaza-te de forma juridica a raportului de munca: daca angajarea se face cu contract individual de munca sau conventie civila, si cu ce data, daca angajarea este pe durata determinata sau nedeterminata, etc.;- nu te grabi in luarea unei decizii deoarece poti cere un timp rezonabil pentru gandire (maximum 2 zile);- daca astepti si alte oferte, nu spune nimic despre aceasta iar daca refuzi, fii politicos deoarece nu se stie cand vei mai putea avea de-a face cu firma respectiva;- daca ai deja un loc de munca, nu este indicat sa renunti imediat la el pana nu semnezi o oferta de angajare scrisa. Trebuie sa sti foarte exact cand vei incepe lucrul, deoarece uneori acest lucru se poate petrece dupa o perioada relativ mare de la data acceptarii ofertei si nu este bine sa renunti la actualul loc de munca

B. Cum negociem detaliile angajarii in anumite situatii

Nu trebuie sa-ti fie teama sa negociezi. Daca ai abilitatile necesare pentru postul respectiv si mai ales daca esti competitiv, in urma negocierii poti obtine mai mult, cu conditia sa sti cum sa tratezi problema si daca firma unde te angajezi este una serioasa. Pot fi insa si situatii in care intre datele pe care le cunosti din oferta initiala si cele din momentul angajarii, pot aparea diferente:

Page 12: 52941507 Referat Comunicare Si Relatii Publice

a. Responsabilitatile postului difera de cele mentionate la interviu - cu alte cuvinte, ti se cere mai mult sau altceva. Strategia in aceasta situatie, este sa sugerezi ca poate nu ai retinut bine, in urma discutiei de la interviu ai inteles ca ai anumite responsabilitati si acum observi altele noi sau altele in plus. Esti dispus sa lucrezi o luna platita, de proba, pentru a arata ca faci fata, dar.. de cele mai multe ori, aceasta tehnica da rezultate, mai putin atunci cand reprezentantii firmei nu vor sa mai negocieze. In aceasta situatie, este bine sa accepti, dar cautand sa obtii macar promisiunea verbala ca dupa o perioada sa negociati alt salariu.

b. Negocierea timpului liber - de multe ori, oferta de angajare nu cuprinde specificarea exacta a concediului de odihna - un drept al fiecarui angajat -si a modului in care acesta este platit. Astfel ca, atunci cand se pune problema concediului, in situatiile in care activitatea institutiei este intr-o perioada plina, reusesti foarte greu sa beneficiezi de acest drept. Este bine sa discuti foarte clar cand si din cate zile este format viitorul tau concediu si cum vei fi platit.

c. Salariul oferit este (mult) mai mic decat cel asteptat - fiecare post are anumite responsabilitati, cere anumite abilitati si calificari si este platita cu un anumit salariu. Daca ti se pare ca munca ta valoreaza mai mult pe piata muncii si in alte parti este mai bine platita decat salariul care ti se ofera, nu trebuie sa accepti. In anumite situatii poti accepta, pentru inceput un salariu mai mic in cazul in care firma este una serioasa si ai posibilitati de perfectionare si avansare.

Iata zece lucruri pe care trebuie sa le eviti cand te pregatesti pentru un

interviu:

1. Oja pentru unghii sa nu aiba o culoare stridenta. Unghiile foarte lungi sunt un adevarat pericol. Acestea trebuie sa fie ingrijite si curate.2. Bijuterii care zdrangane: nu purta mai mult de doua inele la o mana si mai mult de un cercel la o ureche. De asemenea, nu sunt binevenite nici bratarile de la glezna sau cercei in nas, sprancene sau buze.3. Sandalele sau pantofii decupati la spate si in nici un caz papucii.4. Picioarele goale: poarta ciorapi chiar si vara, cand este foartecald. Ciorapii trebuie sa aiba o culoare neutra sau sa fie asortati la pantofi.5. Costume demodate cu revere prea largi sau prea mici. Un bun croitor poate modifica aceste revere. Jachetele pentru barbati trebuie sa fie pline si mai degraba lejere decat stranse pe corp.6. Fusta scurta: lungimea minima acceptata este de trei degete deasupra genunchilor. Nici sa nu va ganditi sa purtati pantaloni mulati sau jambiere la un interviu.7. Jachete din piele pentru barbati si femei: nici acestea nu sunt acceptate la un interviu deoarece par mai mult haine de strada.8. Camasile cu guler gen tunica pentru barbati: este de preferat o cravata mai ales la o prima intrevedere. Iar la urmatoarele este suficient un guler scrobit.9. Gentile imprimate sau cele sic: posetele trebuie sa fie conservatoare si modeste.10. Gentile rosii: gentile, posetele si pantofii - toate acestea trebuie sa aiba culori neutre si sa fie in buna stare.

Page 13: 52941507 Referat Comunicare Si Relatii Publice

5. Studiu de caz

o Intrebari posibile, raspunsuri neconvingatoare si raspunsul castigator

Intrebare: Imi puteti povesti mai multe despre dumneavoastra?Aceasta nu este o invitatie de a va relata povestea vietii, deci un raspuns neconvingator

vom intalni in cazul in care candidatul incepe sa spuna in mod degajat detalii din viata personala.Raspuns castigator: “Sunt o tipa comunicativa, imi place sa lucrez cu oamenii si sa fac

parte dintr-o echipa. Sunt genul de persoana pe care o incanta sa demareze un proiect si-mi face realmente placere sa-l urmaresc de la planificarea initiala pana la etapele finale.”

Intrebare: Care va sunt slabiciunile ?Raspunsurile castigatoare sunt cele care transforma o calitate intr-o pretinsa slabiciune

(“Am tendinta de a-mi asuma prea multe rasponsabilitati si de a ma supraincarca in munca”; “Nu suport dezordinea sau dezorganizarea”), dar si cele care rememoreaza greseli trecute si le analizeaza.

Raspunsurile “gresite”  sunt cele puerile, evocarea unor slabiciuni insignifiante:   “Scriu urat ”, “Mai mint uneori”. Categoricul “Nu am slabiciuni”, cu varianta mai circumspecta  , “Nu am slabicuni deosebite sau evidente”, nu il pune pe candidat in lumina favorabila, asa cum poate isi inchipuie.

Intrebare: Cum va exprimati mai bine verbal sau scris?Orice raspuns in care candidatul se declara mai bun intr-una din cele doua deprinderi este

un raspuns neconvingator.Raspuns castigator : “Incerc sa-mi dezvolt ambele abilitati. Stiu ca de amandoua

depinde in egala masura succesul unui angajat. In functie de imprejurari, fac eforturi sa fiu la inaltime atat in comunicarea scrisa, cat si in cea orala”.

Explicatie: candidatul evita sa ierarhizeze abilitatile sale de comunicare si, implicit, sa-si dezvaluie slabiciunile in acest domeniu.

Intrebare: De ce doriti sa parasiti actualul post si sa veniti in organizatia noastra?

Angajati-i pe cei care raspund intr-o maniera pozitiva:- “Consider ca pot da mai mult decat am posibilitatea pe actuala pozitie pe care o ocup”.- “Cred ca pot sa-mi asum responsabilitati mai mari”.Ganditi-ca de doua ori inainte de a-i angaja pe cei care raspund:- “Doresc mai multi bani” ( un salariu mai mare)- “Nu-mi place actualul sef”. 

Intrebare: De ce credeti ca veti avea succes pe acest post?

Page 14: 52941507 Referat Comunicare Si Relatii Publice

Raspuns neconvingator: “ Nu stiu (nu as putea sa spun exact).Cred ca, daca mi-ati oferii postul, as putea sa ii fac fata”.

Explicatie: raspunsul (indeosebi acel “nu stiu” din start) reflecta lipsa de entuziasm a candidatului cu privire la ocuparea acelui post, chiar daca, in ansamblu, este sugerata si o oarecare incredere in fortele proprii.

Raspuns castigator: “Imi doresc de mult timp sa lucrez in acest domeniu si intr-o astfel de pozitie; cred ca e momentul oportun in cariera mea sa fac acest pas; consider ca sunt pregatit/a sa dovedesc acest lucru”.

Explicatie: raspunsul ofera o imagine pozitiva asupra potentialului si a dorintei candidatului de a lucra in acest post.

Intrebare: Cum v-ati pregatit pentru acest interviu ?Raspuns neconvingator: “Nu as spune ca m-am pregatit in mod special. Consider ca

stiu destule lucruri despre acest domeniu de activitate, despre postul oferit si despre firma dvs. Deci nu cred ca era necesar sa consum timp”.

Explicatie: candidatul manifesta o anumita superioritate in tratarea candidaturii sale si nici nu pare sa fi facut o planificare atenta a demersului sau.

Raspuns castigator: “Am cautat in publicatiile de care dispun informatii despre firma dvs. si despre proiectele in care este implicata; am contactat si prieteni care au colaborat cu dvs. Am incercat sa-mi formez o impresie cat mai completa despre perspectivele dvs. de dezvoltare si despre rolul pe care il are postul oferit in ansamblul operatiunilor firmei. Am revazut notitele inainte de a ma prezenta la interviu.”

Explicatie: raspunsul “tradeaza” o persoana cu un accentual simt al ordinii si reflecta abilitatile candidatului de a se organiza si de a planifica abordarea unei probleme.

Intrebare: Ce recompense asteptati de la un post?Raspuns neconvingator:  “Cel mai mult imi doresc sa lucrez intr-o organizatie care

recunoaste meritele, inclusiv din punct de vedere mental. Astept ca un post sa fie remunerat corespunzator”.

Explicatie: candidatul insista prea mult asupra aspectului strict material al recompenselor postului. Intervievatii prea preocupati de salariul postului nu sunt tocmai candidatii cei mai potriviti.

Raspuns castigator: “Cea mai mare recompensa mi-o ofera acel post in care sa fac bine ceea ce stiu bine sa fac si care care ma obliga sa ma perfectionez tot timpul”.

Explicatie: candidatul pune pret pe satisfactia pe care i-o ofera munca bine facuta si dezvoltarea sa profesionala; in plus, el respecta regula “nimic despre bani”, pastrand acest subiect pentru momentul in care vor fi negociate conditiile angajarii.

Intrebare: Care credeti ca sunt punctele dvs. forte si slabiciunile si cum vor afecta ele performantele pe acest post?

Raspuns neconvingator: “Imi este greu sa numesc un singur punct forte caracteristic mie; o slabiciune ar fi sa aman deciziile mai dificile”.

Explicatie: este un raspuns pe jumatate; candidatul evita precizarea unei calitati deosebite, precum si a modului in care crede ca vor fi afectate rezultatele pe post. Toate acestea releva, printre altele, lipsa motivatiei necesare ocuparii postului.

Page 15: 52941507 Referat Comunicare Si Relatii Publice

Raspuns castigator: “Principala mea calitate consta in dorinta de a realiza ceva in ceea ce fac; perseverenta cu care imi urmaresc obiectivele; la capitolul slabiciuni, as mentiona faptul ca lucrez greu cu cei care manifesta indiferenta fata de rezultatele muncii in echipa. Toate acestea cred ca ma vor ajuta sa pun umarul la indeplinirea obiectivelor organizatiei, chiar daca s-ar putea sa nu ma inteleg de minune cu cei mai putin pasionati de ceea ce fac”.

Ecplicatie: raspunsul este complet si convingator; identifica punctele forte si slabiciunile candidatului, precum si contributia pe care o poate aduce el in organizatie.

Intrebare: Cum reusiti sa ii convingeti pe ceilalti sa va accepte opiniile ?Raspuns neconvingator: “Succesul depinde mai ales de valoarea opiniilor pe care le

exprim. Cand exprim o idee buna si auditorul e pregatit sa o accepte, nu am probleme in a-i convinge de justetea ei”.

Explicatie: raspunsul nu mentioneaza nimic despre situatiile delocate in care “ceilalti” nu sunt dispusi sa accepte alte opinii; candidatul pare a nu fi capabil sa rezolve disputele.

Raspuns castigator: “Experienta mi-a aratat ca nu intotdeauna cele mai bune idei se si impun. Pentru ca o idee buna sa fie acceptata trebuie argumentata bine. Stiu ca felul in care iti prezinti opiniile este la fel de important ca si opinia in sine. Incerc sa inteleg punctul de vedere al interlocutorilor mei si gasesc argumentele cele mai potrivite”.

Explicatie: raspunsul ofera imaginea unui candidat constient de dificultatea impunerii propriilor puncte de vedere, dar bun cunoscator al strategiilor de succes in acest sens.

Intrebare: Care sunt realizarile dvs. cu care va mandriti in mod special ?Este neconvingator orice raspuns general, vorbind, de pilda, despre rezultatele din

facultate, munca intr-un domeniu preferat sau diverse succese de echipa.Acordati in schimb incredere candidatului care, raspunzand acestei intrebari, detaliaza un

success unic: indeplinirea unui proiect, lansarea unui nou produs, reorganizarea unui department, cresterea veniturilor firmei (mentioneaza cifre), o promovare importanta etc. Astefel de exemple fac impresie si detaseaza un candidat de ceilalti.

Intrebare: Daca ati putea sa va creati propriul port in cadrul firmei, cum l-ati descrie?

Raspuns neconvingator: “As avea grija sa clarific responsabilitatile ce-mi revin, modalitatile de actiune, cum vor fi controlate si evaluate, care vor fi relatiile cu celelalte posturi”.

Explicatie: raspunsul ofera imaginea unui candidat temator, fara creativitate si fara dorinta de a depasi sarcinile postului, dar precoupat de siguranta sa in cadrul organizatiei.

Raspuns castigator: “ Mi-as dori sa am acele sarcini care sa-mi puna in valoare calitatile de care dispun, care sa-mi ofere posibilitatea sa ma dezvolt profesional si sa sporesc contributia mea la realizarea obiectivelor firmei”.

Explicatie: raspunsul demonstreaza intelegerea de catre candidat a fatului ca succesul sau depinde de concordanta dintre abilitatile sale si cerintele postului; candidatul pare decis sa se puna in slujba organizatiei si sa raspunda nevoilor imediate ale acesteia.

Intrebare: Unde va vedeti peste 5 ani?Raspuns castigator: “Sunt o persoana ambitioasa si imi place sa fiu mereu in miscare si

sa progresez. Nu poti insa adapta slujba la o lista preprogramata de conditii. Mi se pare mult mai benefic sa lasi ca postul sa te propulseze”.

Page 16: 52941507 Referat Comunicare Si Relatii Publice

6. Chestionar

1. Care este durata unei intrevederi in cazul unui interviu de angajare ?2. Care sunt atitudinile (rolurile) esentiale pe care le pot interpreta

intervievatorii ?

3. Cum ne imbracam atunci cand participam la un interviu de angajare in cadrul unei companii din mediul financiar-contabil ?

4. Ce culori ofera, dupa parerea voastra, mai multa autoritate ?

a) Culori inchise ;

b) Culori deschise.

5. Cum reactionati in cazul in care angajatorul va adreseaza intrebari indiscrete ?

6. In cazul in care doriti sa va angajati in domeniul bancar, pe un post de casier, la intrebarea “Cam ce salariu asteptati de la noi?”, raspunsul pe care il veti da este… ?

7. In cazul in care dupa derularea interviului de angajare sunteti intrebati: “Aveti alte intrebari?”, cum este privit de catre angajator un raspuns negativ?

8. Cum abordati subiectul cu privire la viata voastra personala atunci cand intervievatorul va solicita mai multe informatii. Ex : « Asa..povesteste-mi mai multe despre tine ! »

9. Este indicat sa pui intrebari angajatorului ? De ce si ce fel de intrebari ii poti adresa ?

10. Care este vestimentatia potrivit aleasa pentru participarea la un interviu de angajare in cazul unei companii de design sau mass-media ?

Page 17: 52941507 Referat Comunicare Si Relatii Publice

7. Bibliografie

Carmen SECARA, “Comunicare si Relatii Publice”, Ed. SITECH, Craiova 2009.

Doina MURESANU, “Managementul Resurselor Umane”, Ed. INDEPENDENTA ECONOMICA, Pitesti, 2002.

Viorel LEFTER, Iulia CHIVU, “Economia intreprinderii”, Ed. ECONOMICA PREUNIVERSITARA, Bucuresti, 2000.

Cristina COMAN, “Relatiile publice”, Ed. POLIROM, Iasi, 2001.

www.myjob.ro

www.cveuropean.ro

www.wikipedia.org

Page 18: 52941507 Referat Comunicare Si Relatii Publice