51488969-aerosoli

download 51488969-aerosoli

of 10

Transcript of 51488969-aerosoli

  • 7/31/2019 51488969-aerosoli

    1/10

    AEROSOLIGENERALITIAerosolii sunt preparate farmaceutice sub form de particule fine, dispersate n aer sau alt gaz cu ajutorul unordispozitive speciale, destinate aplicrii la nivelul cilor respiratorii, pe piele sau pe mucoase. Termenul de aerosolse refer la sistemul fizic eterogen de dispersie a particulelor lichide sau solide ntr-un mediu gazos.Prin aerosol medicamentos se nelege un preparat farmaceutic al crui coninut sub presiune ntr-un recipientrezistent este expulzat cu putere de un agent propulsor printr-o valv ce provoac o dispersare omogen a soluiei

    sau a suspensiei substanei active n faz gazoas (aerul sau propulsorul volatilizat).Ceaa sau norii pot fi considerai aerosoli, fiind formai din particule lichide dispersate n aer. n aer sunt dispersatei particule solide, formnd praful, fumul, i "Smogul".Fumigaiile medicamentoase i inhalaiile cu vapori de ape minerale sunt cunoscute i menionate din timpul luiHipocrat i Galenus.Preparatele pentru inhalaii se prezint sub form lichid sau solid i sunt destinate aplicrii pe calea respiratorie,n vederea unei aciuni locale sau sistemice. Att preparatele lichide (soluii, suspensii, emulsii) ct i cele solide(pudre) sunt transformate n aerosoli n vederea administrrii lor.Se utilizeaz termenul de nebulizare sau spray deoarece coninutul lichid dintr-un sistem de condiionare estepulverizat cu ajutorul agentului propulsor sau al aerului comprimat printr-un nebulizator (pulverizator) sau spray(termen englezesc: a stropi, a pulveriza).Diferena ntre aerosol, spray i nebulizator nu este riguroas privind forma farmaceutic de aerosolizat, noiunilefiind utilizate n general sinonime.

    Definiia actual a aerosolilor se refer la acele produse care depind de puterea unui gaz (lichefiat sau comprimat)pentru a propulsa i de substanele active la nivelul locului de aplicare. Unele confuzii sunt legate de sistemele dedispersare care pulverizeaz substana medicamentoas condiionat n recipiente ce nu sunt sub presiunea unuigaz.

    Farrnacopeele includ aceste preparate farmaceutice, cu unele diferene, n monografia de generaliti.Astfel, Farmacopeea Italian ediia a IX -a la Aerosoli prevede preparatele condiionate n recipiente specialenchise ermetic, sub presiunea unui gaz, ce conin unul sau mai multe principii active care pot fi eliberate sub formde dispersie de particule solide sau lichide n gaz sau jet lichid, semisolid (spume), prin funcionarea unuidispozitiv corespunztor de pulverizare (valv).

    Farmacopeea Francez ediia a X-a nscrie la monografia Preparate farmaceutice presurizate preparateleeliberate n recipiente speciale sub presiunea unui gaz. Ele conin unul sau mai multe principii active ce sunteliberate din recipient cu ajutorul unei valve sub form de aerosol (dispersie de particule solide sau lichide ntr-ungaz - mrimea particulelor fiind adaptat modului de utilizare) sau a unui jet lichid sau semisolid (spum).

    Presiunea necesar pentru a asigura evacuarea coninutului medicamentos este produs de propulsoricorespunztori.USP XXIII prevede monografie de Inhalaii ca fiind substane sau soluia, suspensia uneia sau mai multor

    componente active, administrate pe cale nazal sau oral, pentru a obine un efect local sau sistemic. Inhalaia sepoate face prin nebulizare cu gaz inert sau inspirat direct din nebulizator. Nebulizatorul poate fi ataat de o mascadapt pentru nas sau gur sau la un dispozitiv care acioneaz intermitent, n funcie de inspiraie i expiraie. Altepreparate sunt cunoscute ca inhalaii msurate n doze (MDI metered dose inhalers) care, prin propulsor, conducsoluia sau suspensia medicamentoas dispersat n gazul lichefiat n doze prestabilite pe mucoasa tractuluirespirator. MDI conin aproximativ 100 doze; fiecare doz distribuie de la 25 la 100 L, prin acionarea capului deapsare.

    O clas special de inhalaii o constituie substanele care n caracteristicile lor prezint o presiune mare devapori i pot fi antrenate de curentul de aer pe tractul respirator.

    Farmacopeea European ediia a III-a prevede Preparatele pentru inhalaii ca preparate lichide sau solide

    destinate a fi administrate pe cile respiratorii sub form de vapori sau aerosoli, n vederea unei aciuni locale sausistemice. Ele conin unul sau mai multe principii active, dizolvate sau dispersate ntr-un vehicul corespunztor.Preparatele pentru inhalaii pot conine (dependent de tip) gaz propulsor, cosolveni, diluani, conservani,

    solubilizani, stabilizani etc. Aceste substane auxiliare nu trebuie s exercite efecte toxice asupra cililor imucoasei tractului respirator.

    Dezvoltarea aerosolilor ca form farmaceutic de administrare a unor substane medicamentoase s-adatorat folosirii antibioticelor n diverse afeciuni pulmonare ct i a altor substane n astmul bronic. Dispozitivelede condiionare s-au perfecionat n decursul anilor, n msura succeselor obinute n tratamentele cu aerosoli. ndomeniul cosmetic, aerosolii s-au impus ca o modalitate de utilizare n scop igienic i estetic.

    Progresele privind dispozitivele i gazele propulsoare sunt evideniate i datorit utilizrii unor insecticidesub forma de aerosoli.

    Avantajele aerosolilor sunt urmtoarele:- asigur o administrare comod la nivelul arborelui respirator, acceptat de pacieni;

    - substanele active evit bariera hepatic i aciunea sucurilor digestive;

    1

  • 7/31/2019 51488969-aerosoli

    2/10

    - absorbia medicamentelor pe cale transpulmonar este comparabil cu cea obinut pe cale parenteral.Substanele medicamentoase ca aerosoli administrate la acest nivel vor fi utilizate n doze reduse fa de alte cide administrare;- dispozitivele corespunztoare pot asigura i o dozare exact a medicamentului;- n funcie de mrimea particulelor substanei active, se poate dirija nivelul de penetraie n arborele respirator(fose nazale, faringe, laringe, trahee, bronhii, bronhiole, canale alveolare i alveole pulmonare);- constituie o form de administrare direct a substanelor medicamentoase pe piele i mucoase;- medicamentul nu se poate contamina n sistemul de dispozitive n care este condiionat.

    Dezavantajul aerosolilor este determinat de dispozitivele n care se face condiionarea primar, ce cuprindi sistemul de pulverizare a medicamentului. Acest dispozitiv va ridica preul medicamentuluiAnumite tipuri de aparate necesit personal calificat pentru funcionarea i ntreinerea acestor dispozitive.

    Clasificarea aerosolilorse poate face n funcie de diverse criterii: mrimea particulelor, numrul fazelorn sistemul eterogen, modul de administrare, metoda de preparare.

    A)n funcie de diametrul particulelor fazei dispersate aerosolii sunt:Aerosoli adevrai, cu diametrul particulelor de 0,05-5m; sunt destinai administrrii transpulmonare;Pseudoaerosolii cu diametrul particulelor disperse cu valori peste 5 m, destinai pielii i mucoaselor; acest tip deaerosoli va utiliza ca mediu de dispersie nu numai aer ci i hidrocarburi fluorurate, azot etc.

    B)dependent de numrul fazelor componente, aerosolii sunt:Aerosoli bifazici, n care o faz intern este dispersat n cea extern (solid/gaz sau lichid/gaz).Aerosolii bifazici sunt constituii dintr-o soluie a componentelor active n propulsorul lichid sau vaporii acestuia.Solventul este alctuit din gazul propulsor sau dintr-un amestec format din gazul propulsor i unii cosolveni: alcool,propilenglicol, PEG.Aerosolii trifazici la care se adaug o faz nemiscibil cu cele dou componente, avnd un coninut cu cele treistri de agregare (gaz/lichid/solid sau dou lichide nemiscibile i gaz).Sistemele trifazice sunt alctuite dintr-o suspensie sau emulsie a componentelor active asociat cu gazulpropulsor, realizndu-se n primul caz, cele trei faze din solid, lichid, gaz, iar n cazul emulsiilor cele trei faze suntformate din lichidele nemiscibile i gaz.C)dup modul de aplicare, aerosolii pot fi considerai:Aerosoli de uz intern cei inhalai i care i exercit aciunea la nivelul cilor respiratorii;Aerosoli de uz extern sunt cei aplicai pe piele i mucoase (nazal, bucal, vaginal, auricular).

    Preparatele pentru inhalaii pot fi grupate n forme lichide i forme solide.Preparatele lichide pentru inhalaii se clasific n trei grupe, n funcie de modalitatea la care se recurge

    pentru ca substana activ s ajung n diferite regiuni ale tractului respirator.preparatele lichide (soluii, suspensii) i solide (comprimate) care, prin intermediul apei firbini i a vaporilor sunt

    antrenate i inhalate. n acest mod sunt inhalate substane antiseptice, uleiuri volatile, tincturi, utiliznd un dispozitivde inhalare cu care vaporii de ap sunt dirijai spre fosete nazale, sau se degaj n atmosfer cu ajutorul vaporilorde ap. Dispersia fin de particule n aer obinut prin arderea unor pulberi vegetale sau a igrilor medicinaleconstituie o alt posibilitate de inhalare prin transformare n aerosoli.Preparatele lichide inhalate cu ajutorul nebulizatorului prin transformarea soluiei, suspensiei n aerosoli. Sistemulde valve acioneaz, elibernd continuu sau n doze prestabilite coninutul medicamentos. Dispozitivele utilizate semai numesc i generatori de aerosoli.Preparatele lichide dispersate cu ajutorul inhalatorului presurizat sunt soluii, emulsii sau suspensii condiionate nrecipiente ce sunt etaneizate de o valv special, meninute sub presiune cu un gaz comprimat sau gaz propulsorlichefiat (poate fi i solvent).

    Formele solide ce se aerosolizeaz se prezint ca pulberi pentru inhalaii n doze unicesau multidoze. Pulberile se administreaz cu dispozitive speciale care asigur inhalarea dozelor precondiionate ncapsule sau alte forme farmaceutice.

    D) Dup metoda de preparare, aerosolii se obin prin:- metoda condensrii se practic n obinerea fumigaiilor prin arderea unor droguri vegetale i inhalareafumului degajat. Substanele volatile antrenate cu vapori de ap se inhaleaz i se vor condensa pe suprafaamucoasei nazale.

    - metoda dispersrii const n dispersarea fazei lichide sau solide cu un curent de aer sau alt gaz careforeaz faza intern s treac prin nite duze i s ajung fin pulverizat n exterior. n aceste cazuri suntnecesare dispozitive speciale de condiionare.

    STABILITATEA AEROSOLILORCa i alte forme farmaceutice eterogene, aerosolii care sunt dispersii de particule lichide sau solide ntr-un

    mediu gazos, vor prezenta o stabilitate fizic redus. Viteza de sedimentare a particulelor fazei interne din aerosolise apreciaz dup formula lui Stokes-Cunningham:

    )9,01(

    9

    )(2 212

    r

    grV

    +

    =

    2

  • 7/31/2019 51488969-aerosoli

    3/10

    Stabilitatea aerosolilor depinde de raza particulelor respective, de gradul de dispersie al existente ndispozitivul de condiionare sau care se obine n procesul de aerosolizare. O stabilitate relativ se obine n cazulaerosolilor cu un grad de dispersie corespunztor unei valori de 106-105 cm-1. diametrul particulelor cuprins ntre0,1-1m favorizeaz stabilizarea sistemului ca urmare a echivalenei ntre viteza de sedimentare a particulelor cuamplitudinea micrii browniene.

    Mediul de dispersie gazos i n special aerul prezint proprieti (densitate, vscozitate) care influeneazfenomenul de instabilitate cinetic i agregativ. Diferena de densitate ntre cele dou faze, a particulelordispersate (d1) i mediul gazos dispersant (d2) prezint valori mari care favorizeaz sedimentarea. Consecinadiferenei mari ntre densitile celor dou faze este difuzia intens a luminii, opalescena aerosolilor.

    Un aerosol ideal (monodispers) ar trebui s prezinte particule solide sau picturile de aceeai mrime. nrealitate aerosolii sunt sisteme polidisperse (mrime i forme diferite), n care particulele pot suferi modificrideterminate de anumite procese dinamice. Dup expulzarea unui jet de aerosoli au loc procese de transfer demas i de cldur ntre faza dispers i mediul nconjurtor. Presiunea de vapori a componentelor se va modificadrept urmare a tendinei de a egala presiunea de vapori a mediului.

    n experimentrile efectuate pentru a stabili relaia ntre mrimea particulelor i depunerea lor pe tractulrespirator, se consider c majoritatea particulelor din aerosoli sunt aproape sferice, cu diametre care depesc0,5 m. Deplasarea fazei disperse ntr-o faz gazoas depinde de mrimea, forma i densitatea particulelor dinaerosol. Variabila care cuprinde aceste trei caracteristici utilizat n studiul depunerii aerosolilor pe tractul respiratoreste numit diametrul aerodinamic DA.

    Diametrul aerodinamic se definete ca fiind diametrul unei sfere de densitate egal cu unitatea (1kg/m3)care prezint aceeai vitez de sedimentare cu particula n studiu.

    n principiu se poate determina DA al oricrei particule prin msurarea vitezei sale de cdere liber n aer,care se compar cu viteze unei sfere cu densitatea i diametrul cunoscut. n cazul particulelor ce depescdiametrul de 0,5 m DA se obine cu ajutorul diametrului msurat microscopic D, al densitii fazei disperse idensitii sferei martor 0- 1 kg/m3.

    0

    DD

    A=

    Diametrul aerodinamic al particulei din aerosol este un parametru important ce caracterizeaz mrimea idistribuia particulelor n masa de aerosol, ct i biodisponibilitatea substanei active din aceast formfarmaceutic.

    Distribuia particulelor poate fi determinat microscopic sau prin msurtori cu contorul Coulter n faza depreformulare, n interiorul aerosolului i apoi prin expulzarea dozei sau n timpul conservrii.

    Complexitatea fenomenului a dovedit c anumite substane administrate ca inhalaie i mresc diametrulaeordinamic de 2-3 ori datorit creterii particulelor prin condensare.

    Vscozitatea mediului de dispersie gazos este mult mai mic dect a apei. n cazul aerului vscozitateaeste de 1,8 x 10-4 poise. Vscozitatea redus a mediului de dispersie gazos va permite ca particulele lichide sausolide s se afle ntr-o micare brownian intern care s favorizeze ciocnirile ntre particule, cu o agregare rapidntre particule de dimensiuni mai mari. Astfel de particule vor fi influenate puternic de fora gravitaional, factorimportant n accelerarea vitezei de sedimentare a particulelor oricrui sistem dispers eterogen.

    O consecin a vscozitii reduse a mediului de dispersie este fenomenul de difuziune, mult mai pronunatla aerosoli.

    Stabilitatea aerosolilor este condiionat de - parcursul mediu liber al moleculelor mediului gazos (10-5cm). n funcie de acest factor se evideniaz o diferen ntre modul de trecere al particulelor prin mediul apos (1cm n 10 minute) i n aer (1cm ntr-o secund). Viteza de sedimentare a particulelor aerosolilor va fi mult mai maren mediu gazos.

    ncrctura electric a particulelor poate s existe la aerosoli datorit efectului termic n momentul obinerii

    lor sau asocierii cu ionii atmosferici. Recipientele de sticl favorizeaz prin frecarea particulelor de perei o ionizarenegativ, care asigur o stabilitate bun aerosolului.n general ncrcarea electric redus sau lipsa acesteia de pe suprafaa particulelor disperse determin o

    stabilitate sczut a aerosolilor.

    COMPONENTELE AEROSOLILORSubstane medicamentoase

    Principalele substane medicamentoase administrate n aerosolii de inhalaie pentru a obine aciune localsau sistemic sunt urmtoarele: vasoconstrictoare (epinefrina), vasodilatatoare (esteri ai colinei), cardiotonice(glicozide), hormoni (estrogeni).

    Substanele medicamentoase administrate prin inhalaie destinate unui tratament local permit realizarea deconcentraii locale superioare celor obinute pe calea oral. Substanele cu aciune bronhodilatatoare vor prezentaeficacitate sub form de aerosol n raport de 1:200 fa de calea oral.

    n afeciuni bronhopulmonare, substanele medicamentoase administrate ca aerosoli cuprind grupe

    terapeutice diferite ca:

    3

  • 7/31/2019 51488969-aerosoli

    4/10

    Antiinfecioase: antibiotice betalactamice, aminoglicozide, tetracicline, macrolide, sulfamide, vaccinuri;Antiinflamatoare: pirazolone, corticosteroizi;Bronhodilatatoare: simpatomimetice, anticolinergice, teofiline;Fluidifiante: enzime, N-acetilcistein, bromhexin;Antihistaminice;Ape termale;Tuberculostatice

    Aerosolii de uz extern aplicai pe piele sau pe alte mucoase dect cea respiratorie pot include diferitesubstane cu rol antiseptic, bactericid, cicatrizant, antiinflamator (nesteroidian), sicativ etc.

    Substana sau substanele medicamentoase se pot asocia cu diferite substane auxiliare (antioxidani,tensioactivi etc) dizolvate sau dispersate ntr-un solvent sau n gazul lichefiat.

    Substanele medicamentoase sunt prelucrate ca soluii sau suspensii n ap, ser fiziologic, glicerol,propilenglicol, alcool sau amestecuri de solveni, uleiuri vegetale, iziopropil-miristat. Uleiul de parafin nu esteindicat pentru c prin inhalaie poate s provoace pneumonie lipidic. Prepararea suspensiilor necesit controlulmrimii particulelor, ageni de stabilizare, umectani.

    Substanele active se prelucreaz i sub form de emulsie U/A sau sub form de pulbere divizat ncapsule. Forma farmaceutic ce include substana activ se numete concentrat i trebuie s corespundcondiiilor de calitate specifice soluiilor, suspensiilor, emulsiilor i pulberilor.Tipuri de propulsori

    Gazul propulsor (agentul de propulsare) reprezint cea de a doua component, fiind o faz gazoas,elastic, produs de un gaz comprimat sau lichefiat. Fora care expulzeaz coninutul n exterior este presiunea Pa gazului propulsor, valoare care este redat de ecuaia de stare a unui gaz ideal:

    V

    nRTP=

    Unde:n = numrul de moli ai gazului propulsor;R = constanta universal a gazelor;T = temperatura absolut;V = volumul de gaz propulsor.

    n cazul asocierii mai multor gaze propulsoare, presiunea total se obine din suma presiunilor pariale devapori a fiecrui gaz n parte.

    Creterea temperaturii determin creterea presiunii gazului din interiorul flaconului sau a presiunii gazelorlichefiate prin volatilizarea acestora. Gazul asigur, prin presiunea sa superioar presiunii atmosferice,ascensiunea fazei lichide n tubul abductor i expulzarea din recipient n valv i apoi n exterior. Propulsorul

    antreneaz mecanic coninutul recipientului n mod simplu, cu turbulen sau cu turbulen nsoit de dispersareaulterioar a particulelor fazei interne datorit expansiunii gazului lichefiat. Alegerea gazului propulsor depinde denatura i caracteristicile substanei medicamentoase, cu care trebuie s fie compatibil i s aib o bun capacitatede dizolvare.

    Propulsorul trebuie s fie inert chimic i fiziologic, cu toxicitate redus i s nu produc iritaii sau alergii.Trebuie s fie inodor, incolor, neinflamabil, neexploziv, necoroziv fa de materialul recipientului i a valvei i sprezinte o presiune de vapori cuprins ntre 15-100psig la o temperatur de 200C (1 psig = 0,0702kgf/cm2) i unpunct de fierbere sub temperatura camerei.

    Rolul gazului propulsor de piston la suprafaa coninutului din recipient, de factor dinamic al ansambluluipresurizat, a generat denumirea de preparate farmaceutice presurizate pentru toi aerosolii obinui prin pulverizaiecu gaz sub presiune.

    Ca propulsori se ntrebuineaz aerul comprimat, azotl, bioxidul de carbon, protoxidul de azot, heliul,argonul, propanul, butanul, derivaii clorurai ai alcanilor, derivaii fluoroclorurai ai alcanilor, etc.

    Sursa de aer comprimat poate fi o butelie cu aer comprimat sau un compresor. Compresoarele cumembran sunt cele mai ntrebuinate pentru debitul gazos de 20l/minut, cu o presiune de 600-800g/cm2.

    Gazele comprimate insolubile n faza lichid (dispersant) sunt azotul, heliul, argonul. Azotul este utilizat nscop farmaceutic ca gaz bine tolerat fiziologic i inert chimic.

    Gazele comprimate solubile parial n faza lichid sunt bioxidul de carbon i protoxidul de azot. Ele suntgaze incolore, inodore, fr gust, neinflamabile, cu toxicitate redus. Gazele comprimate prezint dezavantajul c,pe msur ce volumul ocupat de gaz crete (n urma expulzrii coninutului), presiunea (fora de expulzie) scade.

    Gazele lichefiate prezint avantajul unei presiuni de vapori constante n interiorul flaconului la otemperatur anumit, deoarece prin expulzarea gazului propulsor moleculele fazei lichide vor regenera fazagazoas.

    Gazele lichefiate sunt grupate, dup structura chimic, n:Alcani: propan, n-butan, izobutan;Derivai clorurai ai alcanilor i cicloalcanilor: clorur de metilen, clorur de vinil, tricloretan, dicloreten;

    Derivai fluorurrai ai alcanilor i cicloalcanilor: difluoretan, octoclorciclobutan;

    4

  • 7/31/2019 51488969-aerosoli

    5/10

    Derivai fluoroclorurai ai alcnilor: triclorfluormetan, diclordifluormetan, 2-diclortetradifluoretan.Propulsorii din aceast categorie produc presiunea n recipient datorit presiunii de vapori i nu a cantitii

    acestora. Prin utilizarea aerosolului presiunea interioar nu se modific, fiind un echilibru permanent ntrecantitatea de propulsor lichefiat i poriunea n stare de vapori. Efectul de aerosolizare se obine prin aciuneamecanic n divizarea picturilor provocat de ventilul valvei i a evaporrii spontane a gazului propulsor. n acestcaz gazul propulsor are att rol de propulsor dar particip i n procesul de aerosolizare prin obinerea particulelorct mai fine. Gazele lichefiate frecvent utilizate n scop farmaceutic sunt hidrocarburile clorofluorurate cunoscutesub denumirea comercial de freoni.

    Dintre derivaii fluorurai ai alcanilor, triclorfluormetan, diclordifluormetan i 1,2-diclorotetrafuoretan sunt ceimai ntrebuinai propulsori de tip Freon. Prezint avantajul de a fi buni solveni, se lichefiaz la presiune uorcrescut, nu sunt inflamabili i sunt stabili la temperaturi crescute. Prin asocierea lor n diferite proporii se poateobine presiunea de vapori dorit. Dezavantajele sunt determinate de incompatibilitile cu unele materialeplastice, cu zincul, aliaje cu magneziu i de modificrile hidrolitice n prezena metalelor sau a alcalilor.Proprietile fizice ale unor propulsori

    Denumire Formulachimic

    Inflamabil Punct defierbere

    Presiune devapori la 200C

    Stare deagregare lapresiunenormal

    Stare deagregare lapresiunecrescut

    F-11 CCl3F Nu +23,77 0,89 Lichid LichidF-12 CCl2F2 Nu -29,80 5,67 Gaz LichidF-114 CClF2-CClF2 Nu +3,64 1,82 Gaz Lichid

    Propan C3H8 Da -42,9 7,94 Gaz Lichidn-butan C4H10 Da -0,5 1,37 Gaz LichidIzobutan(2-metilpropan)

    C4H10 Da -11,7 1,07 Gaz Lichid

    Din punct de vedere fiziologic s-a dovedit o ntrziere a cicatrizrii rnilor, arsurilor i n creterea prului.Pentru esutul pulmonar, Freonii pot deveni iritani i administrai n cantiti mari prezint un efect de refrigerare cedetermin obturarea laringelui. enomene toxice sunt semnalate la nivel cardiovascular sau psihic(efectehalucinogene).

    Freonii sunt incriminai de distrugerea stratului de ozon din atmosfer. Fenomenul este posibil prinaciunea radiaiilor UV care, n reacia de fotoliz cu freonii, vor elibera clor. Ozonul este descompus n urmareaciei provocate de clorul format sub influena UV.

    Propanul, butanul, izobutanul sunt substane stabile cu toxicitate redus, tensiune de vapori analoag

    derivailor fluorurai ai hidrocarburilor i pre de cost mult inferior acestora. Utilizarea n obinerea aerosolilor estelimitat de inflamabilitatea lor, din care cauz se asociaz cu Freoni neinflamabili.

    FORMULAREA AEROSOLILORn dezvoltarea i optimizarea formelor farmaceutice se poate observa o evoluie a formelor de administrare

    lichide, chiar solide (pulberi) ctre pulverizaiile realizate prin aerosoli. Uurina administrrii, dozajul corect iconservarea n timpul utilizrii, difuzia i absorbia superioar sunt argumente care au contribuit la utilizarea acesteiforme farmaceutice pentru administrarea substanelor medicamentoase la nivelul cilor aeriene, pe pielea intact,plgi, rni i mucoase.

    Formularea preparatelor ca aerosoli va avea n vedere condiiile fiziopatologice ale locului de administrare(cavitatea nazal, laringe, faringe, trahee, bronhii, bronhiole, alveole pulmonare), structuri prin care are locschimbul de gaze sau suprafaa pielii intacte sau lezate i mucoase (bucal, vaginal).

    Cile aeriene superioare sunt aprate de mijloace naturale:imunologice prin celule limfoplasmocitare care elaboreaz imunoglobuline;mecanice datorate micrilor ciliare i secreiei de mucus.

    n formularea medicamentelor administrate pe mucoasa nazal trebuie realizat un pH de 6,4-8 pentru a nuinfluena micrile ciliare i tonicitatea mucusului. Anumite substane medicamentoase sau conservante inhibmicrile ciliare n mod reversibil, ceea ce nseamn c micrile rencep dup eliminarea agentului nociv, daruneori fenomenul este ireversibil. Substanele vasoconstrictoare incluse n compoziia preparatelor nazale producla folosire ndelungat atrofierea glandelor mucoase, imobilizarea i distrugerea cililor. n unele cazuri, efectuluidorit de vasoconstricie i succede vasodilataie secundar, permanent, greu de nlturat.

    Penetrarea aerosolilor n cile pulmonare depinde de mrimea particulelor i de diferite fore careantreneaz aceste particule: viteza aerului, micrile browniene, etc. gradul de penetrare este condiionat demrimea particulelor. Viteza de depunere crete proporional cu ptratul DA(legea lui Stokes). Viteza desedimentare a particulelor cu DA< 0,5 m este prea mic pentru a permite depunerea pe cile aeriene inferioare.Micarea brawnian a particulelor permite difuziunea dinspre concentraia mai mare spre una sczut.

    5

  • 7/31/2019 51488969-aerosoli

    6/10

    Astfel, la nivelul foselor nazale, faringe i laringe sunt reinute particulele cu diametrul mai mare de 30 m,pe trahee cele cu dimensiunea de 20-30 m, bronhii i bronhiole terminale particulele cu diametrul de 3-10 mi n canalele alveolare i alveolele pulmonare ajung particulele cu diametrul mai mic de 3 m.

    La nivelul plmnului aerosolii adevrai permit o aciune local cu doze de medicament mult mai sczutedect sunt necesare pentru alte ci de administrare. Absorbia substanelor este crescut datorit suprafeei mari aplmnului (100m2) i a grosimii foarte sczute a pereilor alveolelor pulmonare (0,007 mm). Viteza aeruluidescrete de la trahee la alveolele pulmonare unde este practic nul. Retenia particulelor n plmni este ritmulrespiraiei, ceea ce recomand o respiraie lent i profund.

    Un avantaj al aerosolilor de inhalaie fa de alte forme farmaceutice cu substane active care manifestefecte secundare serioase este absorbia n doze mici n circulaia sistemic din tractul respirator, iar reaciilesecundare sunt foarte mult diminuate (amfotericina B n infecii respiratorii cu fungi).

    Totui eventualele avantaje ale aerosolilor de inhalaie trebuie puse n balan cu reaciile adverse posibilela nivelul cilor respiratorii pentru pacieni al cror progres patologic este un factor de stress.

    Anumite vehicule sau substane active prezente n aerosoli pot provoca bronhospasm, ceea ce necesitco-administrarea de bronhodilatatoare. O astfel de asociere ntre un agent terapeutic i un altul, pentru a anihilatoxicitatea, trebuie s fie justificat numai n situaii cnd alte forme farmaceutice sunt mai puin eficiente saupericuloase.

    n cazul tratamentului cu aerosoli ce conin corticosteroizi exist riscul colonizri fungice a cilorrespiratorii, motiv pentru care n formula unor astfel de preparate se includ ageni antifungici.

    n cursul tratamentului aerosolizai al infeciilor respiratorii cu bacterii gram-negative pot aprea tulpinirezistente. O evaluare clinic corect poate stabili dac terapia inhalatorie a infeciei trebuie fcut ca aditiv sau

    nlocuitor pentru alt form sistemic cu antibiotice.n folosirea dispozitivelor de aerosolizat s-a constatat chiar i la pacienii bine instruii c exist difereneinter-individuale considerabile n ceea ce privete depunerea aerosolilor pe diferite regiuni ale tractului respirator.

    n cadrul terapiei aerosolizate de inhalaie se iau n considerare substanele active cu marj terapeuticlarg, pentru a favoriza i pacienii care nu respect instruciunile de folosire sau de pstrare. n ultimul timp s-auintrodus dispozitive moderne, a cror funcionare depinde puin de ndemnarea pacientului, fiind activaterespirator.

    Aplicai pe piele sau pe mucoase, aerosolii sunt preferai pentru penetrare n cutele mucoaselor i n plgi.Formulrile pentru rni cuprind substane antiseptice, antibiotice, anestezice locale, antiinflamatoare i un materialplastic dizolvat ntr-un solvent volatil. Dup pulverizare, pe piele rmne o pelicul de material plastic conceput spermit respiraia esutului. Aerosolii, prin dispozitivele speciale de pulverizare , pot fi utilizai n administrareamedicamentelor pe mucoasa rectal i vaginal.

    Un alt aspect n formularea aerosolilor este legat de forma farmaceutic: solid (pulbere, capsule), lichid

    (soluie suspensie, emulsie),i de dispozitivul care produce aerosoli. Problemele de formulare respct aceleaiexigene impuse pulberilor, capsulelor, suspensiilor, emulsiilor la care se adaug intervenia componenteipropulsoare i dispozitivul de aerosolizat.

    Din punct de vedere farmaceutic exist trei caracteristici importante ale unui generator de aerosol:eliberarea total a substanei active (masa de substan activ n unitatea de timp de apsare sau masa desubstan pe o doz unitar pulverizat n cazul aerosolilor cu doz prestabilit);distribuia de substan activ pe diferite fraciuni aerodinamice de mrime;reproductibilitatea operaiilor.

    Prevederile de dozaj pot fi satisfcute printr-o gradare exact a generatorului de aerosoli i a numrului deinhalri. Depunerea aerosolului la nivelul tractului respirator depinde de distribuia mrimii particulelor sau apicturilor, factor care trebuie avut n vedere n mod special.

    PREPARAREA AEROSOLILOROBINEREA AEROSOLILOR PRIN CONDENSARE

    Metoda de preparare a aerosolilor prin condensare const n obinerea unei stri gazoase suprasaturate asubstanei medicamentoase (obinut n urma unei reacii chimice, ardere, volatilizare rapid) urmat decondensarea n stare de dispersie fin pe suprafee reci.

    n acest mod se inhaleaz fumul rezultat din arderea unor produse vegetale, specii antiastmatice,constituind fumigaiile. Inhalaiile cu substane volatile sau uleiuri eterice se obin prin condensarea dispersieiobinute cu vaporii de ap care antreneaz principiile volatile.OBINEREA AEROSOLILOR PRIN DISPERSARE

    Metoda de preparare prin dispersare este frecvent aplicat la aerosolii medicamentoi ca i a celorcosmetici.

    Realizarea aerosolilor medicamentoi, n special cei de inhalaie prezint ca obiectiv important formulareapreparatului care se aerosolizeaz, form farmaceutic lichid sau solid. Prin condiiile de formulare, preparare iadministrare trebuie s se realizeze mrimea particulelor, care va asigura depunerea la un anumit nivel al arboreluirespirator.

    6

  • 7/31/2019 51488969-aerosoli

    7/10

    Selectarea propulsorului este la fel de important pentru realizarea efectului terapeutic, att n cazulaerosolilor de inhalaie ct i a celor de uz extern.

    Dispozitivul de condiionare (recipient i tipul de valv) constituie un alt element care asigur stabilitateafizico-chimic i eficiena terapeutic a aerosolilor.

    O etap tehnologic a acestui tip de aerosoli const n amestecarea fazei lichide sau solide cu gazulpropulsor pentru a rezulta o dispersie omogen sau o soluie n cazul dizolvrii substanei active n gaz. Operaiade amestecare se realizeaz la temperatur sczut, prin rcirea gazului, sau la temperatura camere, subpresiune.

    n primul caz soluia substanei medicamentoase rcite i propulsorul lichefiat se introduc n recipient latemperatur sczut, operaie realizat de instalaii frigorifice speciale, dup care se etaneizeaz recipientul cu ovalv. Temperatura de amestecare cu hidrocarburile fluorurate este de pn la -300C.

    Asocierea propulsorului cu substana activ (prelucrat ca soluie, suspensie, emulsie) la temperaturacamerei, sub presiune, se realizeaz n recipientul cruia i s-a aplicat valva. Propulsorul lichefiat se introduce nsens contrar funcionrii valvei.

    Procedeul de umplere a recipientelor la temperatur sczut are randamente superioare, dar nu poate fiaplicat la formulrile cu ap sau cu componente care se degradeaz n condiiile respective.

    n ambele metode de umplere a recipientelor se recurge la un control care permite decelarea pierderilor degaze din cauza valvelor care nu etaneizeaz recipientele. Acest control se efectueaz prin imersia recipientelor nap la temperatura de 500C, cnd pot fi prezente bule de gaz, se urmrete coninutul din recipient prin cntrire.

    Realizarea aerosolilor prin dispersare se bazeaz pe mijloacele mecanice ale dispozitivului de aerosolizarei aerul sau gazul care foreaz faza lichid s strbat o duz sau orificiu mobil sau fix.DISPOZITIVE PENTRU OBINEREA AEROSOLILOR PRIN DISPERSARE

    Aerosolii sunt obinui n momentul ntrebuinrii cu ajutorul unor dispozitive:dispozitive generatoare de aerosil n care se introduc substanele de aerosolizat nainte de aplicare;dispozitive generatoare de aerosoli care servesc n acelai timp i pentru condiionare (preparate farmaceuticepresurizate).DISPOZITIVE GENERATOARE DE AEROSOLI N CARE SE INTRODUC SUBSTANELEDE AEROSOLIZAT NAINTE DE APLICARE

    Dispozitivele de mrimi diferite (pulverizatoare, nebulizatoare, pompe, generatoare de aerosoli) au acelaiprincipiu de funcionare.

    Principiul de funcionare al unui pulverizator se bazeaz pe efectul de micorare a presiunii (depresiune) lanivelul orificiului tubului abductor de ctre aciunea unui curent de aer. Presiunea atmosferic foreaz ridicarealichidului prin tub i naintarea lui n exterior. Lichidul este expulzat sub forma unui jet de particule fine de lichiddispersat n aer.

    Un capilar introdus n soluia de dispersat are captul la nivelul deschiderii tubului care aduce aer sau altgaz sub presiune. Lichidul din tubul capilar este aspirat i proiectat de efectul curentului de aer sau gaz pe osuprafa.

    Pulverizatoarele manuale sunt recipiente cu perei subiri la care dispersia aerosolului este asigurat printr-o presiune manual ce provoac expulzarea coninutului lichid sau pulverulent printr-un orificiu foarte ngust. ncazul recipientelor cu perei rigizi, compresia coninutului se obine printr-un sistem de suflare sau cu o pompacionat manual.

    Comprimarea aerului se poate realiza i prin comprimarea pereilor supli ai flaconului.Generatorul de aerosoli transform ex-tempore un lichid medicamentos n particule de dimensiuni

    micronice care sunt dirijate pn la nivelul alveolelor pulmonare. Generatorul de aerosoli prezint n interiorul unuivas un dispozitiv de pulverizare format dintr-un tub capilar care este scufundat cu extremitatea inferioar n lichidulde aerosolizat, iar extremitatea superioar se deschide n faa tubului care aduce aer comprimat.

    Presiunea gazului creeaz o depresiune la extremitatea tubului capilar, pulveriznd foarte fin lichidul

    antrenat din vas. Un dispozitiv de filtre va reine picturile mai mari sau exist posibilitatea ca printr-un pereteplasat pe traiectul aerosolilor s se produc o divizare a picturilor mari. Detenta aerului comprimat produce orcire a aerosolilor, cu consecine asupra cilor respiratorii tratate n acest mod. Inconvenientul se evit printrecerea aerosolilor printr-o ncpere nclzit cu autorul unei rezistene electrice.

    Generatorul de aerosoli prezint n exterior un sistem de inhalare la nivel bucal sau nazal. Gradul depenetraie a aerosolilor pe cile pulmonare este n funcie de mrimea particulelor dirijate de presiunea aerului.Sursa de aer comprimat poate fi o butelie de aer comprimat sau un compresor care asigur un debit gazosapropiat de cel al ventilaiei pulmonare 20 l/min, sub o presiune de 600-800g/cm3.

    O mbuntire a sistemelor de inhalaii (pompele convenionale) o constituie pompele ultrasonice carefolosesc energia de vibraie (prin intermediul unui transductor piezoelectric) de nalt frecven pentru a formapicturi foarte mici, eficiente att la nivelul bronhiolelor, ct i n tratamentulleziunilor pulmonare obstructive.Generatorul de aerosoli pe baz de vibraii mecanice ale unui cristal piezoelectric conectat la curent electricalternativ este perfecionat pentru a forma particule monodisperse. Generatorul are randament mare,

    caracteristicile particulelor fiind dependente de frecvena ultrasunetelor, densitatea lichidului, tensiunea desuprafa, etc.

    7

  • 7/31/2019 51488969-aerosoli

    8/10

    Generatoarele de pulberi sunt folosite tot mai mult pentru a elimina dezavantajele gazelor propulsoare.Inhalarea oral sau nazal a unei substane medicamentoase,solid, sub form de pulbere fin, se face cu

    cele mai simple dispozitive, numite insuflatoare. Energia necesar deplasrii particulelor pe tractul respirator esteasigurat de respiraia pacientului. Avantajul generatorilor de pulberi const n activarea aerosolului de ctrerespiraia pacientului, realiznd o sincronizare cu ciclul respirator. Pulberile medicamentoase supuse inhalrii suntdiluate (cu lactoz), pentru a mbunti proprietaile de curgere, cu respectarea acelorai condiii privind mrimeaparticulelor substanei auxiliare.

    Un aparat pentru inhalaii condiioneaz pulberea medicamentului n capsule gelatinoase. Dispozitivul estefoarte mic, portabil i necesit instruirea pacientului asupra modului de utilizare.

    n prima etap se desface aparatul i se introduce capsula cu pulberea medicamentoas n centrul uneielice. Printr-o manevr a aparatului se perforeaz capacul capsulei gelatinoase i actul de expiraie inspiraie vapune n micare elicea care antreneaz pulberea. Se repet pn se golete capsula. Capsulele nu trebuie s fienici prea uscate, nici prea umede, pentru a asigura perforarea capacului.

    PREPARATE FARMACEUTICE PRESURIZATEPreparatele farmaceutice presurizate (pulverizatorul cu gaz propulsor) se ncadreaz n tipul de aerosoli

    obinui cu ajutorul dispozitivelor generatoare de aerosoli care servesc n acelai timp i pentru condiionare.Aerosolii se obin dintr-un concentrat (soluie, emulsie sau suspensie) n amestec cu un gaz sub presiune

    condiionat ntr-un recipient special. Pulverizatorul este format din recipientul etan care prezint n interiorsubstana medicamentoas sub form de soluie, suspensie sau emulsie i un gaz propulsor care poate fi un gazlichefiat.

    Orificiul recipientul este nchis ermetic cu o montur (capsul de sertizare) care fixeaz corpul valvei. Valvaeste prelungit cu un tub plonjor (conductor) care ptrunde n lichidul de pulverizat pn la fundul recipientului. ninteriorul valvei se afl un resort care asigur nchiderea cu o supap i clapet. n funcie de poziia clapetei serealizeaz trecerea lichidului prin tub spre jiclor i orificiul deschis n exterior.

    Valva este acionat de presiunea digital asupra capului de apsare (buton, actuator) i poate rmnedeschis un timp limitat, n care se elibereaz o doz din aerul de aerosolizat sau determinat de durata deapsare. Presiunea digital pe capul de apsare (actuator) va declana resortul care asigur deschiderea supapein perioada de utilizare. Gazul comprimat va mpinge cu presiune lichidul din tubul capilar n jiclor i apoi va fiexpulzat prin orificiul exterior. Dispersarea lichidului n picturi fine este realizat de gazul comprimat, care trecesub presiune prin jiclor i produce o dispersare mecanic a lichidului.

    Pulverizatoarele cu gaz comprimat prezint avantajul c presiunea gazelor este puin influenat devariaiile temperaturii exterioare.. gazele utilizate nu provoac alterri ale principiilor active sau recipientelor.

    Dezavantajul acestui sistem const n modificarea gradului de dispersie a particulelor n funcie depresiunea gazului propulsor. Scderea presiunii gazului comprimat prin utilizarea aerosolului determin omicorare a forei de expulzare i de divizare mecanic a particulelor, care vor avea dimensiuni din ce n ce maimari. Pentru a avea pn la sfritul utilizrii aerosolului o presiune suficient (3kg/cm2) este necesar o presiuneiniial de 6kg/cm2 i faza gazoas s ocupe 50% din volumul total. n cazul montriieronate a tubului plonjor sepoate expulza toat faza gazoas la prima apsare pe actuator.

    Pulverizatorul cu gaz lichefiat prezint aceleai elemente ca n cazul precedent cu diferena c faza lichideste constituit din amestecul de principiu activ i gazul lichefiat, realiznd o soluie, suspensie sau emulsie, fazagazoas este format de vaporii gazului lichefiat. n acest mod se pot decela dou (lichid + gaz) sau trei faze (lichid+ solid + gaz, sau dou lichide nemiscibile + gaz).

    Caracteristica cea mai puternic a sistemului cu trei faze o constituie gradul de disprsie avansat alparticulelor expulzate printr-un mecanism mai eficient. Sub presiunea gazului, prin jiclor va trece un amestec deprincipiu activ i gaz lichefiat care la presiune atmosferic trece instantaneu din stare lichid n vapori, dispersnd

    puternic substana activ n particule fine.Presiunea este constant pe durata de utilizare i se menine prin vaporizarea gazului lichefiat. Volumulocupat de faza gazoas este aprozimativ 25% din volumul total.

    Dezavantajul acestui sistem de aerosolizare este dependena presiunii de expulzare din interiorulrecipientului de temperatura ambiant. La temteraturi sczute, vaporii saturai ai gazului lichefiat creeaz opresiune insuficient foerei de ascensiune a lichidului din tubul plonjor n jiclor. La temperatura de peste 500Cexist riscul de explozie. Gazele lichefiate care pot trece prin jiclor n exterior produc o senzaie de rece la aplicarepe piele sau pe mucoase.

    Valvele asigur nchiderea recipientului i distribuirea prin pulverizare a coninutului presurizat. Alegereaunei valve este o problem complex care depinde de propulsor, tehnica de preparare, mod de utilizare, etc.

    n general, se utilizeaz valvele care funcioneaz prin presiune digital pe captul extern. Alte valve (dedeformare) sunt acionate prin presarea lateral a degetului.

    Capul de apsare al valvei este construit n concordan cu condiiile anatomice ale locului de aplicare ale

    aerosolilor: cavitate bucal, nazal, vaginal sau piele. Inhalaia este favorizat prin ataarea de dispozitivul deaerosolizat a unui tub (spacer) care asigur inhalarea ntregii doze din spaiul realizat de acesta.

    8

  • 7/31/2019 51488969-aerosoli

    9/10

    Valva poate avea o poziie n care recipientul cu aerosol s conin tub plonjor i pulverizarea s se obinprin rsturnarea dispozitivului.

    Valvele dozatoare elibereaz o doz determinat de aerosol care este expulzat la fiecare apsaredigital.

    Un model da valv dozatoare are o poziie (n repaus) unde camera dozatoare este plin cu doza deaerosol care va trece din recipient prin fanta tijei (dozatoare).

    n poziia de acionare a valvei (depresare) manevra de apsare va determina ca propulsorul sevacueze doza de aerosol n exterior prin orificiul tijei n spaiul actuatorului. n acelai timp, resortul ntoarce tija npoziia de repaus pentru a se produce umplerea camerei dozatoare cu alt coninut din recipient.

    Recipientele, care trebuie s reziste la o anumit presiune intern, s prezinte inerie chimic, cuntconfecionate din metal, sticl i materiale plastice.

    Sticla confer stabilitate coninutului de aerosolizat, dar este fragil i crete greutatea produsului finit i,sub aciunea presiunii interioare exist riscul de explozie i formare de schije. Acest ultim inconvenient se rezolvprin acoperirea pereilor exteriori cu un film subire de material plastic. Sticla permite s se realizeze forme variate,aspectuoase i funcionale pentru pulverizatoarele manuale.

    Recipientele din material plastic sunt confecionate din polietilen, polipropilen, rini acrilice, avndavantajul de a fi uoare, incasabile i ieftine. Acest tip de recipiente prezint riscul de deformare sub influenapresiunii interioare, cu consecine i asupra etaneitii nchiderii i funcionrii normale a valvei.

    Recipientele metalice folosesc ca materiale aluminiul, oelul V2A, tabla zincat, ceea ce confer rezistenla presiunea interioar, pre convenabil. Interiorul flaconului se acoper cu un strat de lac protector realizat sinsubstane plastice, rezine, pentru a nu fi corodat de substanele ce formeaz amestecul de aerosolizat.

    CONDIII DE CALITATE I CONTROLUL AEROSOLILOR

    Condiia esenial a aeosolilor este mrimea uniform i stabilitatea particulelor dispersate, caracteisticidependente de formularea medicamentului i de dispozitivul de aerosolizat. Aceste caracteristici asigurcapacitatea de ptrundere i fixare pe cile respiratorii.

    Controlul aerosolilor cuprinde determinri ale diferitelor elemente i componente n cursul fabricrii i laprodusul finit.

    Controlul are n veder dou obiective importante:caracteristicile fizico-chimice ale principiului activ, solvenilor, propulsorului, altor substane auxiliare; sub aspectulmodificrii coninutului, coroziunii ambalajului, efectul refrigerent;securitatea recipientelor (controlul presiunii, greutii, etaneitii, funcionrii valvei), caracteristicile aerosolului

    expulzat (debit, imaginea debitului proiectat, diametrul i distribuia particulelor i precizia dozrii).Determinarea cantitativ a componentelor care formeaz produsul de aerosolizat substanamedicamentoas, substane auxiliare, solveni se efectueaz conform metodelor de dozare ale fiecrei substanen parte.

    Controlul stabilitii substanei medicamentose se face pentru a caracteriza stabilitatea asocierilor dinformula aerosolului pe timpul conservrii. Controlul se efectueaz pe o durat de timp, n condiii de temperaturdiferit (20-500C).

    Determinarea mrimii particulelor se face prin procedee optice sau fotografice la scar microscopic.Studiul granulometric al aerosolilor se efectueaz dup captarea particulelor dispersate, pe o reea de fire deplexiglas a unui obiectiv. Dimensiunea particulelor se stabilete la un microscop cu micrometru ocular.

    Un dispozitiv folosit n evaluarea biofarmaceutic, n condiii in vitro, msoar distribuia de mas pe bazadiametrului aerodinamic, tiind c efectul farmacologic al unei substane medicamentoase aerosolizate depindeatt de fraciunea de doz depus n diferitele zone ale tractului respirator ct i de diametrul aeodinamic al

    particulelor sau picturilor.n acest dispozitiv, aerosolul trece printr-o serie de duze cu diametrul descresctor, avnd posibilitateadepunerii particulelor pe plci de colectare. Aceste plci sunt reprezentate de suprafee acoperite cu un fluidvscos capabil s rein particulele dup impactul forei de aerosolizate i s reduc amestecarea particulelor dediferite diametre.

    n mod ideal particulele cu diametrul aerodinamic mare se depun n primul nivel, datorit forei de impact.Particulele mai mici sunt transportate de fluxul de aer pe lng suprafaa primului nivel, ajungnd la cel de-al doileanivel, unde sunt colectate, iar fraciunea mai fin urmeaz traseul spre nivelele inferioare. Nivelul final este un filtrucare fixeaz ultimele picturi sau particule din fluxul de aer. Se evalueaz proporia de substan medicamentoasla fiecare nivel. Experimentul se efectueaz n condiii apropiate de cele din tractul respirator privind temperatura iumiditatea relativ.

    Controlul jetului de aerosolizare permite cunoaterea n acelai timp a mrimii particulelor dispersate, aformei jetului i inflamabilitii acestuia n apropierea unei flcri.

    Un agent propulsor este contraindicat ca inflamabil dac se aprinde la o distan mai mic de 45 cm fade flacra unei lumnri.

    9

  • 7/31/2019 51488969-aerosoli

    10/10

    Controlul rezistenei la presiune se execut la o presiune ceva mai mare dect presiunea gazuluipropulsor.

    Flacoanele care sunt supuse presiunii gazelor propulsoare trebuie s reziste la o presiune de cel puin10kg/cm2. Proba executat la o presiune mai mare dect cea indicat (de 1,2 ori) nu trebuie s determinedeformri ale pereilor recipientului.

    Controlul suprafeei interioare a recipientelor metalice urmrete prezena porilor i coroziunea posibil ntimp. Suprafaa interioar se lcuiete i astfel nu trebuie s prezinte mai mult de 10-20 pori/100 cm2.

    Controlul valvei de aerosolizare are n vedere etaneitatea nchiderii dup funcionare i funcionareanormal la temperaturi ntre 20-250C. Valvele dozatoare trebuie s sigure precizia dozajului cu o variaie de 10%.La fiecare apsare pe captul valvei se degaj o cantitate determinat, fixat nainte i constant a produsului.

    CONSERVAREA AEROSOLILOR

    Conservarea aerosolilor este dependent de modul de obinere i de dispozitivele generatoare de aerosoli.n cazul n care substanele prelucrate ntr-o form farmaceutic se introduc n dispozitivul de aerosolizat nainte deaplicare ele vor avea problemele de conservare ale soluiilor, suspensiilor, emulsiilor, pulberilor.

    Formele farmaceutice presurizate sunt condiionate de la faza de realizare a preparatului medicamentos(soluie, suspensie, emulsie), n recipientele speciale sub presiunea gazului propulsor. Recipientele trebuieconservate la o temperatur care s nu depeasc 500C i s nu ating temperatura de congelare. Se evitexpunerea recipientelor la soare i nu se distrug prin aruncare n foc. Eticheta preparatului trebuie s indice modulde administrare i precauiile care se respect.

    AEROSOLI SPUM

    n situaia asocierii unei soluii medicamentoase nemiscibil cu un propulsor lichefiat se recurge la tehnicaemulsionrii propulsorului n soluia apoas. mbuntirea omogenitii i a stabilitii emulsiei se obine cu untensioactiv care modific tensiunea interfacial a celor dou lichide.

    Coninutul dintr-un flacon fiind asemntor unei emulsii tip U/A va fi expulzat sub form de spum.Propulsorul se evapor i formeaz bule de gaz care ceeaz un volum mare, cu aspect de spum. Cu ctpropulsorul este mai solubil n ap, cu att destructurarea spumei este mai rapid. Stabilitatea spumei esteinfluenat de natura tensioactivului i de agenii care modific consistena.

    Spumele calde conin separat, n interiorul flaconului, un oxidant (H2O2) i un reductor (tiosulfat de sodiu).n momentul expulzrii se produce o reacie de oxido-reducere exoterm, cu degajare de calorii, care va nclzispuma.

    Spuma este considerat o dispersie eterogen de gaz n lichid. Produsul expulzat nu este aerosol adevrat(lichid n gaz), dar prepararea, modul de condiionare i natura propulsorilor sunt asemntoare.

    10