50_71 Intrebari Instal. Electrice

7

Click here to load reader

description

presentation

Transcript of 50_71 Intrebari Instal. Electrice

Page 1: 50_71 Intrebari Instal. Electrice

50) Definiți expunerea luminoasă, precizați relația de calcul, unitatea de măsură și simbolulacestei mărimi.

Expunerea luminoasă într-un punct al unei suprafeţe reprezintă cantitatea delumină primită de o suprafaţă elementară ce conţine acel punct, într-un interval de timpdat, raportat la aria dA a acelui element de suprafaţă:

Unitatea de măsură în Sistemul Internaţional de unităţi este lx secunda , (lx s) .51) Care sunt modurile de producere a radiațiilor luminoase?

La ora actuală, există mai multe moduri de producere a radiaţiilor vizibile, anume prin: - incandescenţă; - luminiscenţă;

52) Definiți incandescența și explicitați procesul de radiație termică.

Incandescenţa reprezintă emisia de radiaţii optice prin procesul de radiaţie termică. Radiaţia termică este un proces în care energia radiată este produsă ca o consecinţă a agitaţiei termice a particulelor.

53) Faceți o clasificare a radiatoarelor termice

Din punctul de vedere al capacităţii emisive, raditoarele termice se clasifică în douăcategorii: - radiatoare termice ideale; - radiatoare termice reale.54) Ce este corpul negru. Dați un sinonim pentru acesta. Radiatorul termic ideal nu există în natură, dar a fost creat în condiţii de laboratorpentru a fi utilizat în studiul fenomenului radiaţiei termice. Astfel, poate fi definit corpulnegru (radiatorul lui Planck) ca fiind un radiator termic ideal care absoarbe complettoate radiaţiile electromagnetice incidente oricare ar fi lungimea lor de undă.

55) Care este legea lui Planck după care emite corpul negru încălzit la anumite temperaturi?Explicitați mărimile care intervin. Corpul negru, încălzit la anumite termperaturi emite radiaţie termică conformLegii lui Planck:

Le , λ=∂ Le

∂∗λ=

c1

π∗λ−5*(e

c2

λ∗T −1¿¿−1

Le , λ - densitatea spectrală a luminanţei energetice în funcţie de lungimea de undă şide temperatura termodinamică, T ;

Le - luminanţa energetică;

c1= 2πhco2 =3,741832*10−6 w*m2

c2= h co

k =1,438786*10−2 m*k

In care

Page 2: 50_71 Intrebari Instal. Electrice

h = 6,626075*10−34 j*s -constanta lui Planck; co= 299792458 m*s−1 -viteza luminii în vid; k= 1,3806504*10−23 j*k−1 -constanta lui Boltzmann.

56) Enunțați Legea lui Wien. Legea lui Wien defineşte legătura dintre temperatura la care este încălzit corpulnegru şi lungimea de undă pe care este emisă radiaţia, arătând că lungimea de undă pecare corpul negru emite un flux luminos maxim este invers proporţional cu temperaturasa:T 2898 Pentru a obține valoarea maximă a radiației termice în spectrul vizibil, corpulnegru trebuie încălzit la temperatura:

T=28980,555

=¿T=¿5221 k

57) Faceți o clasificare a radiatoarelor termice reale Radiatoarele termice reale pot fi: - radiatoare gri (corpuri gri sau non-selective); - radiatoare selective (corpuri colorate sau corpuri selective). 58) Ce este luminiscența? Luminiscenţa reprezintă emisia unei radiaţii optice de către atomi, molecule, ioni,ca urmare a excitării particulelor prin diverse mijloace şi diverse tipuri de energie,excluzând agitaţia termică.

59) Definiți descărcarea electrică. Descărcarea electrică reprezintă trecerea unui curent electric prin gaze sau vaporimetalici, prin intermediul unor purtători de sarcină produşi şi antrenaţi de câmpul electricce străbate acest mediu. În urma acestui fenomen se produce o radiaţie electromagnetic

60) Care sunt etapele descărcării electrice? Descărcarea electrică în gaze sau vapori metalici se realizează în trei etapedistincte:descărcarea obscură;descărcarea luminiscentă sau în “licărire”;descărcarea în arc. 61) Explicitați descărcarea obscură. Descărcarea obscură, prima etapă a descărcării electrice, are loc în interiorul tubului când tensiunea aplicată este inferioară tensiunii de rezonanţă r U 4, caz în care, ciocnirile care au loc între particulele astfel antrenate de câmpul electric sunt neelastice. Electronii liberi l e (figura 1.19 a) nu au suficientă energie pentru a smulge electroniiperiferici p e ai atomilor de gaz sau vapori metalici de pe orbita lor stabilă, energia de mişcare a acestora transformându-se în căldură ce se degajă către mediul ambiental. Întubul studiat nu se observă nicio radiaţie luminoasă

Page 3: 50_71 Intrebari Instal. Electrice

62) Explicitați descărcarea luminiscentă sau în “licărire”. Descărcarea luminiscentă sau în “licărire” are loc în interiorul tubului, pentru otensiune aplicată între cei doi electrozi a cărei valoare este superioară tensiunii derezonanţă şi inferioară tensiunii de amorsare, a U .În acest caz, electronii liberi acceleraţi în câmpul electric au suficientă energiepentru a smulge electronii periferici ai atomilor de pe orbita lor stabilă şi de a-i face sătreacă pe un nivel superior de energie. Aceştia revin însă pe orbita iniţială, revenire ce seface cu cedarea de energie sub formă de radiaţie electromagnetică. Radiaţiaelectromagnetică W (figura 1.19 b), fiind emisă şi în spectrul vizibil, face ca în aceastăetapă a descărcării electrice, să poată fi observată lumina intermitentă de la nivelultubului. 63) Explicitați descărcarea în arc. Descărcarea în arc are loc pentru o tensiune aplicată superioară valorii tensiunii deamorsare a U , energia de mişcare a electronilor liberi fiind suficient de mare pentru asmulge electronii periferici p e ai atomilor de gaz sau vaporilor metalici de pe orbita lorstabilă şi de a-i transforma în electroni liberi, care vor fi acceleraţi la rândul lor subacţiunea câmpului magnetic şi vor produce alte ionizări. 64) Ce este balastul și ce rol are acesta în circuitul electric în care este montat? Pentru a limita valoarea curentului prin tub şi pentru a stabiliza descărcarea, estenecesar ca în circuitul electric să se lege în serie o reactanţă inductivă. Deci, se prevedeun aparat electric numit balast care să împiedice distrugerea sursei de lumină.

65) Faceți o clasificare a balasturilor. -electronice -inductive 67) Care este procedeul de obținere a radiațiilor optice în urma fenomenului de inducție. Explicați. Utilizarea inducţiei magnetice în tehnica iluminatului pentru producerealuminiscenţei, este o tehnică mai nouă, câmpul electric care produce excitareaparticulelor fiind generat de un câmp magnetic. Câmpul magnetic este generat la trecereaunui curent de înaltă frecvenţă printr-o bobină de inducţie.

68) Explicitați modul de producere a radiațiilor luminoase prin electroluminiscență Principiul de producere al radiaţiilor luminoase pin electroluminiscenţă constă înalăturarea a două materiale semiconductoare tip P şi N şi realizarea unei joncţiuni P-N.La apropierea celor două materiale, electronii liberii care se găsesc în structuramaterialului de tip N se combină cu golurile existente în materialul de tip P.Recombinarea electron –gol se realizează cu eliberarea unui foton. Pentru a emiteradiaţie luminoasă, acest fenomen de recombinare electron-foton trebuie susţinut de osursă de energie exterioară.

69) Enunțați legea fundamentală a iluminatului.Ep=I αβ∗cos θ

l2

Observând această expresie, se poate remarca că iluminarea punctuală într-unpunct oarecare P depinde de două mărimi: şi l reprezentând distanţa dintre centrulfotometric al corpului de iluminat şi punctul P . 71) Enunțați legea cosinusului Iluminarea într-un punct P produsă de un corp de iluminat echipat cu o sursăpunctuală, variază direct proporţional cu cosinusul unghiului format între normala n lasuprafaţa A în punctul P şi direcţia intensităţii luminoase ,I , distanţa dintre centrulfotometric al corpului de iluminat şi punctul considerat fiind constantă

Page 4: 50_71 Intrebari Instal. Electrice