44234090 Chirita in Provintie Comentariu

2
Chirita in provinţie – Comentariu de Vasile Alecsandri Comedia reprezintă specia literara a genului dramatic in care sunt prezentate o serie de evenimente menite sa starneasca rasul. Aceste evenimente sunt surprinse prin intermediul comic, sursele acestuia fiind prezente in comicul de situaţie, de limbaj, intenţie, nume, caracter. „Chirita in provinţie” reprezintă o comedie de moravuri întrucât Alecsandri reuseste sa satirizeze aspectele negative ale societatii, precum corupţia, snobismul, incultura, parvenismul, cospmopolitismul si groaznica educatie. Folosindu- se de acestea, autorul autorul incadreaza personajele in zona ridicolului, evidentiind contrastul dintre aparenta si esenta, diferenţa dintre ceea ce vor sa para personajele si ceea ce sunt in realitate. Titlul comediei reprezinta de faptnumele protagonistei, Chirita, un personaj ridicol, o mica boieroaica dornica de a parveni, un personaj a cărui imagine este adusa in prim-plan ca fiind simbolul inculturii, indiferentei, snobismului si a lipsei de omenie. Întreaga acţiune se desfasoara in jurul acestui personaj feminin, scriitorul realizandu-i un portret moral, atat prin intermediul caracterizarii directe (indicaţiile scenice si dialogul dintre personaje), cat si prin cea indirecta (limbaj, precum jargonul Chiritei si comportamentul lipsit de o educatie adecvata). Opera este structurata in doua acte, iar situatiile ciudate, modul de manifestare si vorbirea personajelor stârnesc hazul. Sunt prezente putine intervenţii in text din partea scriitorului, si anume indicaţiile scenice ce constituie o modalitate directa de caracterizare a personajelor, oferind amanunte cu privire la gestica si mimica personajelor.. Personajele comediei sunt puţine, dar ele conturează modele umane, valabile si pentru zilele de astazi. Astfel, avand in vedere personajul Chirita, ea simbolizează snobismul, incultura, corupţia, si parvenismul, precum si sotul Barzoi, intre acestia fiind prezent un conflict, si anume Orient contra Occident, cele doua personaje promovand aspecte total diferite. Chirita este tipul femeii care promoveaza noul, care doreste sa fie la moda, in timp ce Barzoi este un simplu spirit conservator. Luluta simbolizează orfana, fiind totusi capabila

description

se stie lol

Transcript of 44234090 Chirita in Provintie Comentariu

Chirita in provinie Comentariude Vasile Alecsandri

Comedia reprezint specia literara a genului dramatic in care sunt prezentate o serie de evenimente menite sa starneasca rasul. Aceste evenimente sunt surprinse prin intermediul comic, sursele acestuia fiind prezente in comicul de situaie, de limbaj, intenie, nume, caracter.Chirita in provinie reprezint o comedie de moravuri ntruct Alecsandri reuseste sa satirizeze aspectele negative ale societatii, precum corupia, snobismul, incultura, parvenismul, cospmopolitismul si groaznica educatie. Folosindu-se de acestea, autorul autorul incadreaza personajele in zona ridicolului, evidentiind contrastul dintre aparenta si esenta, diferena dintre ceea ce vor sa para personajele si ceea ce sunt in realitate.Titlul comediei reprezinta de faptnumele protagonistei, Chirita, un personaj ridicol, o mica boieroaica dornica de a parveni, un personaj a crui imagine este adusa in prim-plan ca fiind simbolul inculturii, indiferentei, snobismului si a lipsei de omenie. ntreaga aciune se desfasoara in jurul acestui personaj feminin, scriitorul realizandu-i un portret moral, atat prin intermediul caracterizarii directe (indicaiile scenice si dialogul dintre personaje), cat si prin cea indirecta (limbaj, precum jargonul Chiritei si comportamentul lipsit de o educatie adecvata).

Opera este structurata in doua acte, iar situatiile ciudate, modul de manifestare si vorbirea personajelor strnesc hazul. Sunt prezente putine intervenii in text din partea scriitorului, si anume indicaiile scenice ce constituie o modalitate directa de caracterizare a personajelor, oferind amanunte cu privire la gestica si mimica personajelor.. Personajele comediei sunt puine, dar ele contureaz modele umane, valabile si pentru zilele de astazi. Astfel, avand in vedere personajul Chirita, ea simbolizeaz snobismul, incultura, corupia, si parvenismul, precum si sotul Barzoi, intre acestia fiind prezent un conflict, si anume Orient contra Occident, cele doua personaje promovand aspecte total diferite. Chirita este tipul femeii care promoveaza noul, care doreste sa fie la moda, in timp ce Barzoi este un simplu spirit conservator. Luluta simbolizeaz orfana, fiind totusi capabila sa iubeasca, Leonas simbolizand tipul inteligent, abil, ce reuseste sa nving si sa dea in vileag coruptia; Gulita este tipul copilului impertinent, nefiind apt in a lua singur decizii si in a-si asuma responsabilitatea.Comicul de limbaj se realizeaz prin vorbele unor personaje intr-un amestec de exprimare moldoveneasca cu franuzisme (furculission, lingurission fleur de cucu), sau utilizarea unor cuvinte cu sensuri greite (Chirita: Nu sunt ipocondra). Comicul de caracter se manifesta indeosebi la Chirita, care se considera a fi o persoana total potrivita influentelor din Occident, dar care totusi altereaza intr-un mod neplacut cu cele specifice Orientului.Folosirea diminutivelor ca nume Luluta, Gulita, Chirita, exprima cate o trasatura pentru fiecare personaj in parte, fiind de asemenea si hilare. Fiecare dintre personaje se considera bun intr-o oarecare masura, insa aspectele negative criticate de catre autor surprind un conflict fals, intre aparenta personajelor si esenta acestora.De asemenea, pe parcursul comediei, prin intermediul comicului de situatie, autorul critica atat societatea, cat si moravurile acesteia, ridiculizndu-si propriile personajele obsedate de dorina de a parveni si de a ajunge la un rang social mai bun. Cat despre modurile de expunere prezente in text, ntlnim dialogul si monologul ce constituie modalitatea de caracterizare indirecta a personajelor, avand si rolul de a contura caracterul acestora.Asadar, prin intermediul trasaturilor evidentiate, opera Chirita in provintie este o comedie de moravuri.