3._CAIET_DE_SARCINI_DESZAPEZIRE_2012-2013

11
CONSILIUL JUDEŢEAN ILFOV APROBAT PREŞEDINTE, Nr. 8379/28.09.2012 MARIAN PETRACHE CAIET DE SARCINI PENTRU LICITAŢIE DESCHISĂ DE SERVICII OBIECTUL LICITAŢIEI : ,,Programul de măsuri şi acţiuni pentru prevenirea şi combaterea lunecuşului şi înzăpezirii pe drumurile judeţene din judeţul ILFOV, pe perioada timpului nefavorabil specific iernii 2012 – 2013, Baza I, Baza II, Baza III, Baza IV, Baza V”. BENEFICIAR : CONSILIUL JUDEŢEAN ILFOV AUTORITATEA CONTRACTANTĂ ŞI ORGANIZATOR : CONSILIUL JUDEŢEAN ILFOV 1. GENERALITĂŢI 1.1. Denumirea achiziţiei ,,Programul de măsuri şi acţiuni pentru prevenirea şi combaterea lunecuşului şi înzăpezirii pe drumurile judeţene din judeţul ILFOV, pe perioada timpului nefavorabil specific iernii 2012 – 2013, Baza I, Baza II, Baza III, Baza IV, Baza V.” Cod CPV 90620000-9 servicii de deszăpezire . Cod CPV 90630000-2 servicii de înlăturare a gheţii . 1.2. Persoana juridică achizitoare CONSILIUL JUDEŢEAN ILFOV, str.Gheorghe Manu, nr.18, sector 1, Bucureşti Telefon : 021.212.75.39 Fax : 021.212.56.99 Centrala : 021.212.56.95; 021.212.56.97 1.3 Scurta prezentare Drumurile sunt afectate pe perioada de iarna de fenomene meteorologice (inzapeziri, gheata, polei ,etc.) care pot determina inrautatirea viabilitatii sau chiar inchiderea circulatiei rutiere. In vederea asigurarii circulatiei rutiere pe drumurile judetene in timpul iernii, in conditii de siguranta, sunt necesare : - de prestat o serie de servicii care sa conduca la prevenirea si combaterea lunecusului si a inzapezirii acestora,

description

Caiet sarcini deszapezire

Transcript of 3._CAIET_DE_SARCINI_DESZAPEZIRE_2012-2013

Page 1: 3._CAIET_DE_SARCINI_DESZAPEZIRE_2012-2013

CONSILIUL JUDEŢEAN ILFOV APROBAT PREŞEDINTE,

Nr. 8379/28.09.2012 MARIAN PETRACHE

CAIET DE SARCINIPENTRU LICITAŢIE DESCHISĂ DE SERVICII

OBIECTUL LICITAŢIEI :,,Programul de măsuri şi acţiuni pentru prevenirea şi combaterea lunecuşului şi

înzăpezirii pe drumurile judeţene din judeţul ILFOV, pe perioada timpului nefavorabil specific iernii 2012 – 2013, Baza I, Baza II, Baza III, Baza IV, Baza V”.

BENEFICIAR : CONSILIUL JUDEŢEAN ILFOV

AUTORITATEA CONTRACTANTĂ ŞI ORGANIZATOR :CONSILIUL JUDEŢEAN ILFOV

1. GENERALITĂŢI1.1. Denumirea achiziţiei,,Programul de măsuri şi acţiuni pentru prevenirea şi combaterea lunecuşului şi înzăpezirii pe

drumurile judeţene din judeţul ILFOV, pe perioada timpului nefavorabil specific iernii 2012 – 2013, Baza I, Baza II, Baza III, Baza IV, Baza V.”

Cod CPV 90620000-9 servicii de deszăpezire .Cod CPV 90630000-2 servicii de înlăturare a gheţii .

1.2. Persoana juridică achizitoareCONSILIUL JUDEŢEAN ILFOV, str.Gheorghe Manu, nr.18, sector 1, Bucureşti

Telefon : 021.212.75.39Fax : 021.212.56.99Centrala : 021.212.56.95; 021.212.56.97

1.3 Scurta prezentare Drumurile sunt afectate pe perioada de iarna de fenomene meteorologice (inzapeziri,

gheata, polei ,etc.) care pot determina inrautatirea viabilitatii sau chiar inchiderea circulatiei rutiere. In vederea asigurarii circulatiei rutiere pe drumurile judetene in timpul iernii, in conditii de

siguranta, sunt necesare :- de prestat o serie de servicii care sa conduca la prevenirea si combaterea lunecusului si a

inzapezirii acestora, - prezentarea de informari privind starea drumurilor pentru participantii la trafic, a organelor

superioare si a mass-media, cat si a unei coordonari corespunzatoare a tuturor acestor actiuni. Activitatea are caracter strategic, de importanta nationala si se desfasoara sub directa

indrumare si conducere a Administratorului drumului. Prezentul caiet de sarcini se aplica pentru activitatea desfasurata pe drumurile judetene

in perioada de iarna si cuprinde conditiile tehnice si calitative care trebuiesc indeplinite de catre prestatori, materialele utilizate, tehnologiile de executie, modul de evidenta si informare a starii drumurilor pe toata perioada de iarna etc., in vederea mentinerii starii de viabilitate pe toata perioada de iarna.

1.4 Prevederi generale Activitățile se vor face din ordinul administratorului drumului, ca unic raspunzator al asigurarii traficului in conditii de siguranta, fluenta si continuitate si in conformitate cu prevederile din “Indrumatorul privind prevenirea si combaterea lunecusului si inzapezirii drumurilor publice”.

Page 2: 3._CAIET_DE_SARCINI_DESZAPEZIRE_2012-2013

Prestarea serviciilor se va face de catre unitati cu profil specific, dotate cu personal calificat, instalatii si tehnologii care corespund cerintelor de calitate, in conformitate cu reglementarile in vigoare.

Prestatorul poarta raspunderea, pe toata durata contractului, de buna desfasurare a activitatii de prevenire si combatere a lunecusului si inzapezirii pe toate drumurile judetene cuprinse in contract, care trebuie realizata in termenele si modalitatile stabilite prin “Normativul privind prevenirea şi combaterea înzăpezirii drumurilor publice”, indicativ AND 525-2011 si a prevederilor din prezentul caiet de sarcini, ramanand direct raspunzator pentru eventualele accidente sau pagube provocate ca urmare a nerespectarii acestor prevederi.

Prestatorul va asigura masuri organizatorice si tehnologice corespunzatoare pentru respectarea stricta a prevederilor prezentului caiet de sarcini si a reglementarilor in vigoare care nu contravin acestuia, intocmind “Planul operativ de actiune in timpul iernii”.

Prestatorul va tine evidenta zilnica, pe ore si tronsoane de drum, a interventiilor, privind atat utilajele si echipamentele cat si materialele folosite, in Jurnalul de activitate pe timp de iarna.

De asemenea, se vor pastra documentele care atesta calitatea materialelor, evidenta functionarii utilajelor, evidenta personalului de interventie si informare, punandu-le la dispozitia beneficiarului, la cererea acestuia.

Prestatorul are obligatia sa asigure, permanent si la timp, informarea beneficiarului cu datele meteo si sa ia din timp masurile ce se impun in situatiile respective.

Indiferent de ora, in situatia aparitiei unei situatii deosebite (blocaj de circulatie, polei, ninsori abundente, viscol, etc.) acestea vor fi anuntate imediat beneficiarului, prin ofiterul de serviciu, pentru ca impreuna cu beneficiarul sa se ia masurile ce se impun.

In cazul in care se vor constata abateri de la prezentul caiet de sarcini si instructiunilor – Indicativ AND 525-2011, beneficiarul, prin persoana imputernicita, va lua toate masurile ce se impun pentru asigurarea desfasurarii circulatiei rutiere, situatie in care, prestatorul ce avea obligatia de drept, conform contractului, va suporta toate consecintele economice si juridice care decurg din aceasta.

2. CONDIŢII DE COLABORARE2.1.1. Mijloacele de mecanizare (utilajele) şi mijloacele de transport îşi vor desfăşura activitatea,

inclusiv staţionarea, pe drumurile județene din cadrul bazelor de deszăpezire ale Consiliului Judeţean Ilfov, sub îndrumarea şi în programul stabilit de şefii bazelor de deszăpezire la care sunt repartizate . Autoutilajele trebuie să fie în stare tehnică bună, putând susţine proba de lucru în sarcina, înainte de încheierea contractului. După o perioadă de asteptare, nu este permis ca la intervenţie, utilajul să nu functioneze normal. Prestatorul va raspunde de integritatea autoutilajelor şi echipamentelor de lucru aferente, pe întreaga perioadă a contractului . 2.1.2. Activitatea de deszăpezire se va deşfăsura conform “ Normativului privind prevenirea şi combaterea înzăpezirii drumurilor publice” – indicativ A.N.D. nr.525 – 2011, aprobat prin Ordinul ministrului Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului şi al Ministrului Administraţiei şi Internelor, nr. 1025/2011.

Prestatorul poartă răspunderea pe toată durata contractului de prevenire şi combatere a lunecuşului şi înzăpezirii pe drumurile judeţene din raza bazei, activități care trebuie realizate în modalităţile şi termenele prevăzute în “ Normativul privind prevenirea şi combaterea înzăpezirii drumurilor publice” – indicativ A.N.D. nr.525 – 2011” şi în prezentul Caiet de sarcini, rămânând direct răspunzători pentru eventualele accidente, pagube sau alte efecte negative provocate ca urmare a nerespectării acestor prevederi .

Prestatorul va ţine evidenţe zilnice, pe ore şi tronsoane de drum a intervenţiilor privind utilajele şi echipamentele, personalul executant, materialele folosite, punându-le la dispoziţia beneficiarului la solicitarea acestuia .

Plata efectivă se va face în baza situaţiilor de lucrări la care se va anexa obligatoriu prognaza INMH din perioada pentru care sa emis situaţia de lucrări propusă la decontare .

Page 3: 3._CAIET_DE_SARCINI_DESZAPEZIRE_2012-2013

2.2 Perioada de desfăşurare a prestaţiilor, conform “ Normativ privind prevenirea şi combaterea înzăpezirii drumurilor publice” – indicativ A.N.D. nr.525 – 2011, aprobat prin ordinul ministrului Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului şi al ministrului Administraţiei şi Internelor nr. 1025/2011 .

În funcţie de condiţiile meteo-rutiere această perioadă poate fi modificată prin notificarea scrisă a achizitorului .

2.3 Se vor prezenta consumurile de carburant pentru fiecare auto-utilaj prevăzut în anexa, argumentat tehnic, cu semnătura reprezentantului oficial al prestatorului .

2.4 Utilajele şi autoutilajele trebuie să fie asigurate şi să aibă licenţa de transport şi licenţa de execuţie.

2.4.1 Conducătorii utilajilor (Încărcător frontal, Autogreder, etc), trebuie să deţină permise de conducere.

2.5 În situaţii meteo-rutiere deosebite, care necesită suplimentarea numărului de utilaje la una sau mai multe baze de deszăpezire, se pot folosi şi alte autoutilaje pentru intervenţie imediată, prin incheierea de acte adiţionale la contractele semnate .

2.6 Toate utilajele cuprinse în ofertă trebuie să fie la dispoziţia ofertantului . 2.6.1 Dovada disponibilităţii se face prin: facturi fiscale, contracte de vânzare-cumpărare,

contracte de închiriere, etc.2.7 Pe toată perioada contractului, utilajele vor rămâne garate în bazele de deszăpezire

stabilite de comun acord şi nu au voie să le părăsească decât în caz de intervenţie . Lipsa unui utilaj din bază duce la rezilierea contractului .

3. PRETUL3.1. Preţurile vor fi exprimate în lei/oră functionare, atât pentru mijloacele de mecanizare cât

şi pentru mijloacele de transport.3.2. Preţurile licitate de ofertanţi vor fi ferme, neadmiţându-se nici un motiv (inflaţie,

devalorizarea monedei naţionale, etc.), pentru majorarea lor după licitaţie, în timpul derulării contractului sau ulterior încheierii contractului .

3.3. Necesarul de utilaje şi echipamente precum şi numărul total de ore (acţiune) sunt nominalizate în anexa .

3.4. Tarifele de acţionare vor fi însoţite obligatoriu de desfaşurătorul de tarif ce va conţine în mod distinct următoarele elemente şi se va realiza pentru fiecare utilaj în parte :

- cheltuieli cu amortismentul ;- cheltuieli normate de întreţinere ;- cheltuieli cu salarizarea ;- cheltuieli cu lubrefianţii ;- cheltuieli cu combustibilul ;- cheltuieli cu anvelope ;- cheltuieli cu acumulatori ;- cheltuieli cu impozite şi taxe ;- cheltuieli indirecte ;- beneficiu ;- T.V.A.

3.5. Nu se vor deconta orele de staţionare .

4. SPECIFICAŢII TEHNICE4.1. La toate tipurile de mijloace de mecanizare şi a mijloacelor de transport se vor monta

(demonta), prin grija prestatorului, accesoriile necesare activitătii de deszăpezire.4.2. Utilajele utilizate pentru combaterea poleiului si inzapezirii si de insotire vor fi dotate cu

semnale speciale luminoase de avertizare cu lumina galbena, montate astfel sa fie vizibile din toate directiile. Acestea vor functiona numai in timpul actiunii sau al deplasarii spre locul deplasarii. Punctele extreme ale gabaritului acestor utilaje se vor marca cu stegulete galbene sau lumini de gabarit.

4.3. În cazul apariţiei unor defecţiuni tehnice la mijloacele de deszăpezire executantul de lucrari are obligaţia de a remedia defecţiunea în 24 (douazeci şi patru) ore de la anunţarea de către

Page 4: 3._CAIET_DE_SARCINI_DESZAPEZIRE_2012-2013

beneficiar, iar în cazul în care defecţiunea nu se poate remedia în termen, prestatorul se obligă să înlocuiască mijlocul de deszăpezire defect în 72 (saptezeci şi două) ore . 4.3.1. Respectarea întocmai a cerinţelor înscrise în bazele de acţionare prezentate în ANEXA nr.4 :

- necesar de utilaje pe fiecare bază - necesar de material antiderapant- necasar de carburanţi, lubrifianţi

4.4 Desemnarea unui responsabil de bază care va răspunde de întreaga coordonare a activităţii zonei respective, şi care va comunica în permanenţă cu CONSILIUL JUDEŢEAN ILFOV, starea tehnică a drumurilor din bazele respective. Obligatoriu acesta trebuie să fie dotat cu telefon mobil.4.5. Executantul va semna un angajament prin care se va obliga, că va menţine drumurile judeţene în starea tehnică corespunzatoare desfăşurării circulaţiei rutiere şi va acţiona ori de câte ori situaţia din teren o va impune.4.6. Preţul materialului antiderapant trebuie prezentat astfel încât să cuprindă atât preţul de

achiziţie cât şi transportul la bază, preţ justificat prin factură fiscală, sau ofertă de preţ înregistrată şi semnată. Se vor declara furnizori.

4.7. La încheierea contractului se va face dovada de aprovizionare cu material antiderapant şi combustibil în proporţie de 20 % din necesarul propus .

4.8. Preţurile utilizate sunt ferme şi nu vor fi actualizate pe durata derulării contractului.4.9. Se va avea în vedere, ca în momentul acţionării, fiecare bază de acţionare va avea şi

un responsabil din partea CONSILIULUI JUDEŢEAN ILFOV. Prestatorul va însemna într-o fişă de pontaj, durata acţionării, precum şi numărul de utilaje care sunt în bună funcţionare şi acţionează, care se va înainta la cerere responsabilului de bază din partea CONSILIULUI JUDEŢEAN ILFOV. Responsabilul de bază din partea CONSILIULUI JUDEŢEAN ILFOV are dreptul de a inspecta/ verifica - funcţionalitatea utilajelor şi starea lor tehnică corespunzatoare acţionării.

4.10 Ofertanţii / contractanţii vor depune oferte de preţ pentru toate bazele sau pentru anumite baze, cu condiţia ca utilajele respective să fie distincte şi în conformitate cu cerinţele date, având licenţa de transport şi licenţa de execuţie.4.11. Numărul de zile în care se va acţiona, sunt zile calendaristice . În zilele de sâmbătă,

duminică şi sărbătorile legale se va plăti acţionarea numai dacă condiţiile meteo vor impune acţionarea iar valoarea orelor de actionare este aceaşi cu cea a orelor de acţionare din zilele normale de lucru .

4.12. Evidenta ativitatii privid combaterea poleiului si inszapezirii si privind deszapezirea drumurilor pe fiecare baza in parte se va tine in registre numerotate si stampilate conform anexei nr. 7 in Ordinul nr. 1025 / 22.12.2011 – Jurnal de activitate pe timp de iarna;

5. MATERIALE

Combaterea lunecusului se face utilizand materiale antiderapante (nisip, zgura, etc.) cat si fondanti chimici (sare) sau amestec de 10 – 30% (sau chiar mai mult pentru imbracaminti cu etanseitate buna) sare si nisip.

Felul materialului raspandit depinde de tipul interventiei, de nivelul de viabilitate pe timp de iarna a drumului, tipul si starea imbracamintii, temperatura la nivelul imbracamintii rutiere, starea timpului, consideratii economice.

Programul aprovizionarii cu materiale antiderapante (nisip, zgura) se va intocmi avandu-se in vedere buna desfasurare a serviciului pe intreaga perioada de timp nefavorabil specific iernii respective.

Cantitatea aprovizionata de sare pentru zonele unde se actioneaza cu amestec de material antiderapant si sare va fi direct proportionala cu cantitatea de nisip antiderapant, de regula 15-30% din greutatea acestuia.

Amestecurile trebuie sa fie omogene, iar raspandirea lor cat mai uniforma si la o inaltime de aruncare a materialului de cca 0,50 m deasupra suprafetei partii carosabile, in dozaje cuprinse intre

Page 5: 3._CAIET_DE_SARCINI_DESZAPEZIRE_2012-2013

100 – 300 gr/mp (cantitatile mai mari se folosesc pe zone critice cum ar fi: intersectii, declivitati mari, curbe cu raza mici, etc.).

Utilizarea sarii este eficienta numai pentru temperaturi la suprafata carosabilului mai mari de –7 grade C, pentru temperaturi mai scazute fiind periculoasa si nu se va mai folosi.

Cantitatea de sare raspandita este intre 10 – 75 gr/mp. Pe drumurile cu circulatie intensa sau in timpul cand vantul sufla tare este eficient sa se utilizeze sarea preumezita in cantitate de 5 – 30 gr/mp, dar numai pana la temperaturi de –7 grade C. Umezirea se realizeaza prin adaugarea a 80-100 l apa / mc sare. Sarea pura se va utiliza numai pe imbracaminti bine etanseizate cu aprobarea beneficiarului. Pentru scopuri preventive nu se recomanda folosirea sarii granulate uscate, decat in timpul ninsorilor normale, linistite, viteza vehiculelor de imprastiat fiind mai mica de 30 km /ora. Pentru temperaturi mai scazute (pana la – 15 grade C) se poate utiliza numai material antiderapant. Materialul antiderapant se foloseste de asemenea pe imbracamintile rutiere degradate, cu slaba etanseitate, pe cele de beton de ciment realizate in ultimii 5 ani, pe drumurile pietruite si de pamant, precum si pe podurile metalice. Pe drumurile de nivel I de viabilitate, pe timp de iarna, este interzisa raspandirea manuala de materiale antiderapante tratate cu substante antiaglomerante sau a materialelor chimice, pentru a se evita formarea de gropi, care pot ingreuna sau periclita desfasurarea traficului rutier. Fac exceptie zonele din pante sau rampe unde se amplaseaza depozite mici pe marginea drumului, pentru a se putea actiona in situatii deosebite. Aceste depozite vor fi curatate dupa fiecare depunere de zapada , pentru a putea fi usor de identificat. Combaterea lunecusului la poduri si pasaje denivelate se va face prin utilizarea materialelor antiderapante (nisip natural, zgura). Pentru straturile de gheata sau zapada indesata in grosime de pana la 1 cm se recomada utilizarea a 100-200 gr/mp material antiderapant, dozaj ce poate spori la 150-300 gr/mp pentru grosimi mai mari. Actiunea de indepartare a zapezii incepe de la axul drumului spre margini. In cazul in care pe partea carosabila s-a format gheata se va actiona cu autogredere si raspanditoare cu materiale chimice si antiderapante, repetand actiunea pana la completa topire a ghetii si indepartarea acesteia de pe partea carosabila. Daca prin procedeul de mai sus nu se obtine rezultatul scontat, se va proceda la scarificarea stratului de gheata cu autogrederul si raspandirea de materiale chimice, lucrandu-se pe sectoare scurte si folosind la nevoie buldozere pe pneuri/senile. Curatirea cu lama se efectueaza dupa inceperea procesului de topire a ghetii. La deszapezirea drumurilor, pe care s-au executat in anul respectiv tratamente bituminoase, precum si la deszapezirea caii pe poduri si pasaje denivelate, ce au montate rosturi de dilatatie performante, se vor utiliza lame cu cutite de cauciuc.

MATERIALE

SARE Sarea nu trebuie sa contina impuritati mai mult de 4%, umiditatea la depozitare sa fie de max. 1% si sa contina un agent chimic, care sa impiedice formarea de bulgari. Din punct de vedere granulometric ea trebuie sa se incadreze in limitele de 0-7 mm, avand minim 50 % dimensiunea sub 3 mm.

NISIP

Nisipul trebuie sa fie curat, fara argile, aspru, cu dimensiunea in limita de 0-7 mm, in care ponderea fractiunii peste 1 mm sa reprezinte 85 %.

Page 6: 3._CAIET_DE_SARCINI_DESZAPEZIRE_2012-2013

CARBURANTI

Cantitatile de carburanti (benzina, motorina), pentru minimum 14 zile de actionare se vor stabili in functie de numarul autovehiculelor si utilajelor din fiecare baza si se vor completa , pe toata perioada iernii. Se va utiliza numai motorina neutrala de – 15 grade C sau – 25 grade C, functie de situatia din teren . Depozitarea materialelor chimice si antiderapante, incarcarea acestora, amplasarea depozitelor, modul de utilizare si raspandire a acestora se va face in conformitate cu prevederile din “Indrumatorul privind prevenirea si combaterea lunecusului si inzapezirii drumurilor publice”. Materialul antiderapant depozitat in aer liber se va amesteca cu materiale chimice pentru a evita inghetul si aglomerarea acestuia in depozit. Aprovizionarea materialelor se va asigura astfel ca pana la 30 decembrie toata cantitatea sa fie achizitionata.

6. PREVENIREA SI DESZAPEZIREA DRUMURILOR

Actiunea de deszapezire se va face imediat ce a inceput ninsoarea, pentru a se evita batatorirea zapezii pe partea carosabila din cauza traficului.

Pentru desfasurarea operativa a actiunilor de interventie pe timpul iernii este necesara cunoasterea exacta a situatiei reale de pe teren in care sens se vor efectua revizii (dimineata intre orele 3 si 5 si dupa amiaza intre 15 si 17 si ori de cate ori se considera necesar) si totodata se va organiza din timp o retea de informare care sa permita transmiterea acestora in timp util la organele ierarhic superioare, la mass media si participantilor la trafic. Pregatirea bazelor de deszapezire se va face conform programului si reglementarilor in vigoare.

Prevenirea inzapezirii drumurilor se realizeaza prin patrularea cu utilaje. Aceasta actiune se desfasoara in timpul ninsorilor linistite sau cand viscolele sunt slabe(taria vantului sub 30 km/ora) iar zapada spulberata nu poate imobiliza utilajele pe drum. In cazul cand taria vantului creste si zapada este spulberata, utilajele se vor retrage pana la prima localitate sau la baza de deszapezire, urmand ca acestea sa actioneze cand conditiile climatice o permit. Pe timp de viscol nu se va actiona pentru deszapezire sau patrulare decat in situatii cu totul exceptionale. Atunci cand, datorita surprinderii pe drum a unor persoane, autovehicule sau utilaje de deszapezire, sunt in pericol vieti omenesti, se va actiona in colaborare cu comandamentele judetene de deszapezire in vederea acordarii primului ajutor persoanelor afectate. Formatia de patrulare (actionare) va fi insotita de un autovehicul care transporta carburanti si lubrifianti in cantitati suficiente pentru a asigura alimentarea pe drum a utilajelor in timpul actiunii. Prin indepartarea zapezii de pe platforma drumului se va urmari asigurarea conditiilor pentru curatirea completa a partii carosabile, degajarea acostamentelor si asigurarea conditiilor de scurgere a apelor, curatirea zonei din jurul bornelor kilometrice, a indicatoarelor rutiere si a zonelor cu parapeti de siguranta. Deszapezirea trecerilor la nivel cu calea ferata - In cazul trecerilor de nivel nepazite, curatirea zapezii de catre organele feroviare se va face, pe cat posibil, simultan cu cele de intretinere a drumurilor. In situatia in care nu se face curatirea drumului in zona trecerii de nivel, exista pericolul ca autovehiculele sa ramana blocate in zapada chiar pe trecerea de nivel. Daca se curata mai intai drumul , pe trecerea de nivel se formeaza pereti de zapada care pot produce deraierea vehiculelor feroviare. In cazul in care deszapezirea nu se poate realiza simultan, este necesar ca cel care deszapezeste sa nu pericliteze circulatia pe cealalta cale de circulatie. In cazul in care prognoza meteorologica generala sau mijloacele de detectare locala indica aparitia poleiului, ghetii sau ninsorii sau in perioada de timp in care se manifesta variatii de temperatura, se efectueaza raspandiri preventive de materiale antiderapante. Pe timp de viscol nu se recomanda raspandirea preventiva, fiind ineficienta. Urmarirea permanenta a evolutiei temperaturii este obligatorie, acordand o mare atentie sectoarelor pe care se formeaza frecvent polei (poduri, pasaje, viaducte, zone umede cu curenti

Page 7: 3._CAIET_DE_SARCINI_DESZAPEZIRE_2012-2013

puternici, etc.), mai ales cand evolutia situatiei meteorologice nu este omogena pe toata lungimea sectorului de drum. Toate activitatile care privesc actiunile de combaterea lunecusului si deszapezirii drumurilor pe timp de iarna , vor fi consemnate intr-un registru numerotat si sigilat care se va intocmi si tine de catre responsabilul cu aceasta actiune, conform Anexei nr.7 – Jurnal de activitate pe timp de iarna, care constituie documentul primar de baza , din “ Normativ privind prevenirea şi combaterea înzăpezirii drumurilor publice”- Indicativ AND 525-2011. La sfarsitul fiecarei zile formularul se semneaza de catre responsabilul autorizat din partea executantului si se verifica si accepta zilnic sau cel mult la doua zile de catre reprezentantul autorizat al administratorului drumului.

Personalul angrenat in actiunea de interventie (coordonare, informare operativa, dirijarea formatiilor mecanizate, deservirea si intretinerea utilajelor, pentru actiunile de patrulare, deszapezire sau prevenirea si combaterea poleiului ) va lucra si dupa orele de program si in zilele de sarbatori legale, atunci cand este cazul, in conformitate cu reglementarile in vigoare.

7. INCHIDEREA TEMPORARA A CIRCULATIEI RUTIERE In situatii deosebite (viscol, polei generalizat, blocaje de masini, ninsori abundente, etc.) cand se impune inchiderea temporara a circulatiei rutiere pe unele sectoare de drum, aceasta se va face numai de catre administratorul drumului , la initiativa acestuia, a prestatorului, a organelor de politie rutiera si a comandamentelor judetene de deszapezire, cu respectarea legislatiei in vigoare si semnalizarea corespunzatoare.

Atat beneficiarul cat si prestatorul vor informa participantii la trafic asupra situatiei, cat si a eventualei variante ocolitoare, daca este posibila.

Executantul este obligat sa supravegheze permanent drumul si sa participe la deschiderea lui , imediat ce situatia o va permite , informand permanent beneficiarul asupra situatiei reale de pe teren.

La sfarsitul activitatii de iarna materialele antiderapante ramase neutilizate in depozitele intermediare vor fi adunate de pe zona si transportate inapoi la baza. 8.VERIFICAREA LUCRARILOR EXECUTATE

Prestatorul serviciilor specifice activitatii de iarna, impreuna cu administratorul drumului va urmari permanent buna desfasurare a acesteia. Se vor verifica datele inscrise in jurnalele si registrele de evidenta specifice activitatii de iarna. Se va verifica zilnic starea de viabilitate a drumurilor pe care s-a intervenit, precum si sectoarele care necesita interventie. Pe toata perioada desfasurarii activitatii de iarna cat si in faza premergatoare, prestatorul va avea o buna colaborare cu toti factorii implicati: administratorul drumului, comandamentul de iarna, politia, participanti la trafic, statii meteorologice, etc.

9. MASURI DE TEHNICA SECURITATII MUNCII SI PSI

Pentru desfasurarea intregii actiuni, atat pe perioada de iarna, cat si in perioada premergatoare, se vor respecta cu strictete prevederile din actele normative in vigoare privind protectia muncii si prevenirea si stingerea incendiilor.

SERVICIU, S.A.D.J.P.I.T. Intocmit, S.A.D.J.P.I.T