Proiect Anul 3 2013-2014

31
Facultatea de Management Disciplina : Modelare si simulare Anul universitar 2014/2015 Tema proiectului: Modelarea si simularea activitartilor de productie si economice in exploatatia agricola S.C Cristia S.A Student: Marin Cristina Grupa: 2

description

modelare si simulare

Transcript of Proiect Anul 3 2013-2014

USAMV BUCURESTI

Facultatea de Management Disciplina : Modelare si simulare

Anul universitar 2014/2015Tema proiectului: Modelarea si simularea activitartilor de productie si economice in exploatatia agricola S.C Cristia S.AStudent: Marin CristinaGrupa: 2CUPRINSIntroducere: Necesitatea dimensionarii optime a activitatilorCapitolul 1. Mediul in care isi desfasoara activitatea exploatatiei1.1. Situatia exploatatiei (Suprafata agricola pe moduri de folosinta, culturi posibile)

1.2. Rezultate previzibile si consumuri pe hectar 1.3. Restrictii: rotatia culturilor, disponibilitati in forta de munca, disponibilitati banesti, dotari, contracte economice in derulareCapitolul 2. Intocmirea de variante prin metoda variantelor logice(metoda constructiva)Se pleaca de la varianta logica de baza pentru care se calculeaza: dimenisiunea fiecarei activitati, consumurile si rezultatele scontate.Pentru aceasta se intocmeste tabele ajutatoare care cuprind:

2.1 Necesarul de suprafata

2.2 Necesarul de forta de munca

2.3 Necesarul de mijloace mecanice

2.4 Necesarul de mijloace banesti

2.5 Necesarul de ingrasaminte

Capitolul 3. Intocmirea unui model de programare liniara

3.1 Intocmirea modelului

3.2 Rezolvarea si interpretarea Solutiei primale

3.3 Interpretarea solutiei duale

Capitolul 4. Memoriu justificativNecesitatea ntocmirii planului anual in ferma de producieIntocmirea planului anual este necesara deoarece ajuta firma sa isi determine costurile, veniturile si implicit profitul sau pierderea pentru acel an.Capitolul 1. Date privind exploataia agricola1.1. Date generale despre zona1.1.1. Aezare geografica , coordonate Spantovn Romnia, comuna Spanov este plasat n zona de sud-est pe ultima i cea mai joas teras a Cmpiei Romne la circa m deasupra nivelului Luncii Dunrii, fiind ferit de revrsrile btrnului fluviu.

Face parte din judeul Clrai de la constituirea acestuia din anul 1981.

Are ca vecini:

-la vest - comuna Ulmeni (satul Valea lui Soare);

-la sud - fluviul Dunrea (grania de stat cu Republica Bulgaria);

-la est - comuna Chiselet;

-la nord - pdurea Ciornuleasa.

Comuna are legtur rutier direct cu municipiile Oltenia (situat la 15 Km. n vest) i Clrai (situat la 55 Km. spre est) prin DN 31.

1.1.2. Condiii naturale: clima, temperatura, precipitaii, tip de solSituat la ntlnirea ntinsei Cmpii a Brganului cu Lunca Dunrii, regiunile cele mai fertile ale rii, teritoriul comunei Spanov cuprinde n partea de sud o poriune de lunc cu o nlime de 5-6 metri i o lime medie de 3 Km.Aceasta prezint soluri aluvionare, aluviunile avnd texturi diferite, n funcie de frecvena i durata revrsrilor apelor fluviului. n nordul ei se afl prima teras a cmpiei pe care este aezat i vatra satelor cmpiei cu o altitudine medie de 17 metri i o lime ce variaz ntre 0,2 i 2 Km. Ea este urmat la nord de o a doua teras ce urc pn la altitudinea de 30-40 m., podul teraselor este denivelat datorit crovurilor iar fruntea lor este neregulat.

Pe terasele cmpiei se ntlnesc soluri de tipul cernoziom-cambic, cernoziom argile-fluvial i sol brun rocat.n general, terenul este stabil, fr zone de alunecri, toreni etc.Spanovul, ca i ntreaga regiune din sudest a rii are un climat continental.

Orientarea est-vest a Dunrii i expunerea sudic a teraselor i frunii Brganului sunt factori hotrtori n apariia unor caracteristici climatice proprii acestor locuri cum sunt procesul de nclzire timpurie primvara, mai intens vara i persistent toamna.

n general, primverile sunt clduroase i scurte, verile rcoroase i relativ reduse, toamnele prelungite, iar iernile mult ntrziate, cu ninsori i strat de zpad pn la nceputul lunii martie.

Climatul continental al zonei este mult ameliorat de Dunre, care ntreine temperaturi mai ridicate i ngheuri mai puin intense

Diferenele de nclzire dintre cmp i lunca Dunrii n perioada cald a anului determin pendularea ritmic a aerului ziua i noaptea sub form de brize ncrcate cu vapori de ap.Temperatura medie a anului variaz ntre 11-120C, temperatura medie n lunile de iarn fiind de 20C, iar n lunile de var ceva mai ridicate de 230C.

1.1.3. Profilul agricol al localitii Culturi predominante in zona, suprafee cultivate, producii/ha.Comuna Jegalia are o suprafa de 10831 km din care 10514 km teren extravilan.Productii medii agricole:

-grau 4500kg/ha - 0,82 lei/kg-porumb 4000 kg boabe/ha - 0,80 lei/ kg

-floarea-soarelui 3500 kg/ha 1,75 lei/kg

1.2. Aezare administrativa si statut juridic.Scoietatea S.C Cristina S.A are sdediul in judetul Calarasi, Aleea Constructorului nr.10, bl J10, ap16S.C Cristina S.A este o societate pe actiuni si prezinta urmatoarele avantaje:

- posibilitati multiple de dezvoltare a activitatii

- participarea la capitalul social si numai in numerar

- posibilitati ridicate de finantare

1.3. Suprafaaexploataiei distribuita pe moduri de folosina

Tabel 1.1. Suprafete pe categorii de folosinta

Nr Crt. CategoriaHa%

1Total teren95100

2AGRICOL, din care:9094.73

2.1. arabil8493.33

2.2. vii si pepiniere viticole33.3

2.3. pomi si pepiniere pomicole22.22

2.4. pasuni si fanete11.11

3NEAGRICOL, din care:55.26

3.1. Constructii si curti3.84

3.3. Ape si balti1.21.26

3.4. Rape si Ravene11.11

1..4. Culturile exploataiei

Tabel 1.2. Culturile ce vor fi cultivate in anul de planNr. Crt. CulturaAn precedentAn planAn urmtor

ha%ha%ha%

1GRAU3640455031.535

2PORUMB273022.5252730

3FLOAREA

SOARELUI1820182022.525

4MAZARE9104.55910

5TOTAL901009010090100

Tabel 1.3. Amplasarea culturilor Anul precedent..

GrauPorumbFloarea SoareluiMazare

Anul de plan..

ProumbFloarea SoareluiMazare

GrauAnul urmtor.

GrauMazareFloarea SoareluiPorumb

1.4.1 Caracterizarea culturilor

Grul (Triticum aestivum) este o planta anuala din familia Gramineae (Poaceae).

n grupa plantelor premergtoare se afla: leguminoasele (mazrea, fasolea, borceagul de toamn i de primvar, trifoiul rou), rapia, inul de ulei, inul de fuior, porumbul, floarea soarelui, soia.

Temperatura minima pentru germinat este de 1-3C. In mod obisnuit in perioada de semanat a graului in Romania temperaturile aerului se situeaza in jur de 14-15C (rasarire la 7-10 zile). Procesul de infratire are loc la 8-10 C, iar procesul se continua pana cand temperature scade sub 5C. Rezista pana la -15 - -20 C la nodul de infratire.

Prefera solurile mijlocii, lutoase si luto-argiloase permeabile, cu capacitate mare de retinere a apei, cu reactie neutra sau slab acida (pH=6-7,5) . Cele mai favorabile sunt solurile balane, cernoziomurile cambice, cernoziomurile argilo-iluviale si solurile brun-roscate. In Romania se cultiva, in general, pe cernoziomuri si soluri brun-roscate.

Porumbul (Zea mays) este o planta anuala din familia Gramineae .

Nu este pretentios fata de planta premergatoare, putand fi cultivat mai multi ani pe acelasi teren. Plante premergatoare indicate pentru productii mari sunt: mazare, soia, fasolea, trifoiul, borceagurile. Planta principala , dupa care se seamana porumbul , este graul.

Porumbul are cerinte mari de caldura. Germinatia are loc la minim 8-10 C , in luna mai temperatura trebuie sa fie peste 13C , la aparitia paniculului de peste 18C pana la aparitia matasii si fecundarii unde temperature trebuie sa fie peste 22 C.

Prefera solurile fertile si profunde. Datorita sistemului radicular poate valorifica de la soluri nisipoase la soluri argiloase ( Ph=5,8-8), cernoziomuri si soluri brun-roscate( in special soluri aluviale).

Floarea soarelui(Helianthus annuus) sau cum i se mai spune n Moldova - "Rsrita" este oplantanual din familia Asteraceae.

Floarea-soarelui se va cultiva obligatoriu in asolamente de lunga durata (4 8 ani), in care vor predomina cerealele paioase (graul) si porumbul.

Hibrizii contemporani cu un coninut nalt de ulei, cu coaja subire a seminelor, se disting prin cerine mai nalte referitoare la cldur. Acestea trebuie s se semene n solul bine nclzit, cnd temperatura la adncimea semnatului (8-10 cm) atinge10-12. n acest caz seminele ncolesc mai repede i practic n acelai timp, crete germinarea de cmp, ceea ce asigur o dezvoltare i o maturare a culturii mult mai uniform, ct i creterea randamentului. n cazul semnatului timpuriu a astfel de sorturi, seminele nu vor germina o perioad ndelungat , parial i pierd proprietile de germinare, ceea ce duce la rrirea culturii. Semntura de floarea soarelui pe un cmp trebuie s se finiseze n 1-2 zile.

Prefera soluri fertile, lutoase sau luto-nisipoase, profunde, cu capacitate ridicata de inmagazinare a apei, bogate in humus si elemente nutritive, cu un pH = 6,3 8,0.

Mazreaeste oplant ierboas, cultivat ileguminoas. Rdcina sa este pivotant, cu nodoziti. Tulpina este ierboas i volubil, ns fr esut de susinere. Frunzele sunt compuse i se termin cu crcei. Florile sunt pe tipul 5 pedunculi, 5 sepale verzi, 5 petale inegale, 9 stamine unite, i un pistil. Fructul se numete pstaie.Temperatura minima de germinatie a semintelor este de 1-2 grade C (3-4C la soiurile zaharate, cu bobul zbarcit), optima fiind de 25 grade C, iar maxima de 35 grade C. Plantele tinere suporta, pe perioada scurta, temperaturi scazute de 5, 6 grade C, in unele zone cultivandu-se si ca forma de toamna (cand plantele pot rezista pana la 10, -12 grade C)

. Cresterea plantelor incepe primavara la temperatura de 4- 50 C, dar pe masura avansarii in vegetatie cerintele fata de temperatura cresc.Mazarea gaseste conditii favorabile de cultura in majoritatea zonelor agricole din tara noastra. Zona foarte favorabila se intalneste in Campia de Vest, in centrul si nord-vestul Banatului, unde precipitatiile sunt bine repartizate, iar temperatura din perioada fructificarii se situeaza in jurul a 20 grade C.

Zona favorabila I cuprinde sudul Campiei Romane (cu exceptia Baraganului si a zonei nisipurilor din Oltenia), Campia Transilvaniei, Valea Muresului si Tarnavelor, Depresiunea Sibiului, Tara Barsei, Campia Crisurilor, nord- vestul tarii.

Avand o crestere lenta in primele faze de vegetatie, mazarea trebuie sa urmeze dupa plante care lasa terenul curat de buruieni, cum sunt culturile prasitoare (porumb, cartof, sfeclapentru zahar, floarea-soarelui)si cerealele paioase.) Mazarea nu trebuie sa revina pe acelasi teren mai devreme de 3-4 ani, deoarece determina fenomenul de oboseala a solului si nici nu se cultiva dupa alte leguminoase pentru a se evita bolile (fuzarioza) si daunatorii specifici.

La randul sau, mazarea este o planta buna premergatoare pentru majoritatea culturilor, in special pentru graul de toamna, deoarece se recolteaza timpuriu si are o influenta deosebit de favorabil asupra structurii si fertilitatii solului (lasain sol 30-100 kg N/ha), putandu-se incadra usor in rotatii. Prin incadrarea mazarii in rotatii de 3-6 ani se asigura planta GrauPorumbFloarea SoareluiMazare

PloumbFloarea SoareluiMazare

GrauGrauMazareFloarea SoareluiPorumb

Capitolul 2. Stabilirea planului anual de cultura si a necesarului de Zile norma si materiale2.1. Stabilirea planului de cultura

In anul de plan societatea s-a hotarat sa cultive 45 ha de grau, 22.5 ha de porumb, 18 ha de floarea soarelui si 4.5 ha de mazare.

2.2. Stabilirea necesarului de Zile norma manual si a necesarului de lucratori Exploatatia agricola S.C Cristina S.ACalculul necesarului de ZN mecanizat pe luni si culturiNr. LunaTotal ZNdin care ZN manuale pe culturi

crt.explGrauPorumbFloareMazare

0a12345

1I

2II4.54.5

3III9.347.741.60

4IV63.363.64,8654.540.36

5V68.1768.17

6VI130.817.268.1755.080.36

7VII5.45.4

8VIII23.3316.137.2

9IX82.124.577.170.45

10X106,9389.4589.11.86.25

11XI

12XII

13Total493.6350.78307.47126.369.02

Grafic nr. 2.2 - Calculul necesarului de lucratori1 - Z.N. lucratori permanenti

Nr. lucratoriZ.N.

16 - Z.N. lucratori sezonieri

140

130

6

120

110

5

100

90

4

80

70

3

60

50

2

40

30

1

20

10

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII

Z.N. manual4,59,36368,11315,423,382,1107

Necesar lucratori113361145

din care sezonieri22534

Zile lucratoare

posibile pe luni242424242424242424242424

2.3. Stabilirea necesarului de zile norma mecanizat si a necesarului de tractoareExploatatia agricola S.C Cristina S.ACalculul necesarului de ZO manual pe luni si culturiNr. LunaTotal ZNdin care ZN mecanizat pe culturi

crt.explGrauPorumbFloareMazare

0a12345

1I

2II2.112.11

3III7.0265.7691.257

4IV12.1042.1098.7860.9990.210

5V0.90.9

6VI9.1815.1071.8021.9620.31

7VII18.813.7425.058

8VIII9.2312.9366.295

9IX25.48418.0954.3813.008

10X27.20712.5669.0165.625

11XI

12XII

13Total112.04856.6724.88520.659.843

Grafic nr. - Calculul necesarului de tractoare pentru formatia de mecanizare a agriculturii

9Tractoare posibile

Z.N.-tractorTractoare imprumutate

28

26

124

22

20

18

16

14

12

10

8

6

4

2

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII

Z.N. tractor2,1712,10,99,218,89,2325,527,2

Necesar tractoare1111111111

din care sezonieri

Zile lucratoare

posibile pe luni242424242424242424242424

Exploatatia agricola S.C Cristina S.ABALANTA NECESARULUI DE INGRASAMINTE

Nr.Cultura Sola - Suprafata Perioada FELUL INGRASAMINTELOR

crt.(soiul)de fertilizat (ha)Azotat de amoniuFosfat de potasiu

Kg/HatoKg/Hato

0abc1234

a.Pentru culturi productie terminata

grau45Februarie1202,4

porumb22,5Iunie

floarea soarelui18Martie

mazare4,5Iunie

TOTAL PRODUCTIE TERMINATA

b. Pentru culturi productie neterminata

grau45Septembrie5100

porumb22,5Octombrie562,5

floarea soarelui18Octombrie440

mazare4,5Octombrie50375

TOTAL PROD. NETERMINATA

TOTAL (a+b)

EXISTENT LA DATA : 01.01.

NECESAR

Nr.Cultura Sola - Suprafata PerioadaFelul ingrasamintelor

crt.(soiul)de fertilizat (ha)Mono Amoniu FosfatAminosol

Kg/HatoKg/Hato

0aBc5678

a.Pentru culturi productie terminata

grau45Februarie

porumb22,5Iunie1,518,75

floarea soarelui18Martie660

mazare4,5Iunie0,75,25

TOTAL PRODUCTIE TERMINATA

b. Pentru culturi productie neterminata

grau45Septembrie

porumb22,5Octombrie

floarea soarelui18Octombrie

mazare4,5Octombrie0

TOTAL PROD. NETERMINATA

TOTAL (a+b)

EXISTENT LA DATA : 01.01.

NECESAR

Exploatatia agricola S.C Cristina S.A

BALANTA NECESARULUI DE ERBICIDE

Nr.Cultura Sola - Suprafata Perioada FELUL ERBICIDELOR

crt.(soiul)de fertilizat (ha)CelestarMustang

l,Kg/Hal, Kgl,Kg/Hal, Kg

0abc1234

a.Pentru culturi productie terminata

grau45Aprilie120

porumb22,5Aprilie0,56,25

floarea soarelui18Martie

mazare4,5Aprilie/ iunie

TOTAL PRODUCTIE TERMINATA

b. Pentru culturi productie neterminata

grau45

porumb22,5

floarea soarelui18

mazare4,5

TOTAL PROD. NETERMINATA

TOTAL (a+b)

EXISTENT LA DATA : 01.01..

NECESAR

Nr.Cultura Sola - Suprafata Perioada

crt.(soiul)de fertilizat (ha)PENDIGAN 330 ECListego

l,Kg/Hal, Kgl,Kg/Hal, Kg

0abc5678

a.Pentru culturi productie terminata

grau45Aprilie

porumb22,5Aprilie

floarea soarelui18Martie440

mazare4,5Aprilie/ iunie0,755,625

TOTAL PRODUCTIE TERMINATA

b. Pentru culturi productie neterminata

grau45

porumb22,5

floarea soarelui18

mazare4,5

TOTAL PROD. NETERMINATA

TOTAL (a+b)

EXISTENT LA DATA : 01.01..

NECESAR

Exploatatia agricola S.C Cristina S.ABALANTA NECESARULUI DE PRODUSE FITOSANITARENr.Cultura Sola - Suprafata Perioada FELUL produselor fitosanitare

crt.(soiul)de fertilizat (ha)ACANTO PLUSFASTAC 10 E.C

l,Kg/Hal, Kgl,Kg/Hal, Kg

0abc1234

a.Pentru culturi productie terminata

1grau45Iunie0,5100,12

2porumb22,5Aprilie

3floarea soarelui18Martie2,5525,5

4mazare4,5Iunie

5TOTAL PRODUCTIE TERMINATA

b. Pentru culturi productie neterminata

grau45Octombrie

porumb22,5

floarea soarelui18

mazare4,5

TOTAL PROD. NETERMINATA

TOTAL (a+b)

EXISTENT LA DATA : 01.01.

NECESAR

Nr.Cultura Sola - Suprafata Perioada FELUL produselor fitosanitare

crt.(soiul)de fertilizat (ha)Faster 10Gaucho

l,Kg/Hal, Kgl,Kg/Hal, Kg

0abc5678

a.Pentru culturi productie terminata

1grau45Iunie

2porumb22,5Aprilie6,581,25

3floarea soarelui18Martie

4mazare74,5Iunie0,10,75

5TOTAL PRODUCTIE TERMINATA

b. Pentru culturi productie neterminata

grau45Octombrie0,612

porumb22,5

floarea soarelui18

mazare4,5

TOTAL PROD. NETERMINATA

TOTAL (a+b)

EXISTENT LA DATA : 01.01.

NECESAR

Nr.Cultura Sola - Suprafata PerioadaFelul produselor fitosanitare

crt.(soiul)de fertilizat (ha)BUMPER SUPER

l,Kg/Hal, Kg

0abc1112

a.Pentru culturi productie terminata

1grau45Iunie

2porumb22,5Aprilie

3floarea soarelui18Martie0,88

4mazare4,5Iunie

5TOTAL PRODUCTIE TERMINATA

b. Pentru culturi productie neterminata

grau45Octombrie

porumb22,5

floarea soarelui18

mazare4,5

TOTAL PROD. NETERMINATA

TOTAL (a+b)

EXISTENT LA DATA : 01.01.

NECESAR

Exploatatia agricola S.C Cristina S.ABALANTA NECESARULUI DE Alte materiale

Nr.Cultura Sola - Suprafata PerioadaSamanta

GruiaBONITO

crt.tratamentulde fertilizat (ha)l,Kg/Hal, Kgl,Kg/Hal, Kg

0abc1234

a.Pentru culturi productie terminata

grau45Octombrie2004000

porumb22,5Aprilie15187,5

floarea soarelui18Martie

mazare4,5Aprilie

TOTAL PRODUCTIE TERMINATA

b. Pentru culturi productie neterminataSfoara

grau45Iulie360

porumb22,5

floarea soarelui18

mazare4,5Octombrie215

TOTAL PROD. NETERMINATA90

TOTAL (a+b)

EXISTENT LA DATA : 01.01.

NECESAR

Nr.Cultura Sola - Suprafata PerioadaSamanta

PIONEER PR64F50Bordi

crt.tratamentulde fertilizat (ha)l,Kg/Hal, Kgl,Kg/Hal, Kg

0abc5678

a.Pentru culturi productie terminata

grau45Octombrie

porumb22,5Aprilie

floarea soarelui18Martie660

mazare4,5Aprilie1601200

TOTAL PRODUCTIE TERMINATA

b. Pentru culturi productie neterminata

grau45Iulie

porumb22,5

floarea soarelui18

mazare4,5Octombrie

TOTAL PROD. NETERMINATA

TOTAL (a+b)

EXISTENT LA DATA : 01.01.

NECESAR

Evaluarea preturilor si tarifelor ce vor fi utilizate in Planul exploatatieiNrProduse siUMPret de achizitieConsumObs

crtmaterialepe ha limite

1Azotat de amoniukg1,2120gr,pb

2Fosfat de potasiukg11,664,0 - 5,0 gr,fs

3Acanto Plusl580,5gr,fs

4Fastac 10 cel7,90,1gr

5Gaucho 600FSl20,950,6-6,5gr,pb

6Gruiakg1,4200gr

7Sfoarakg122,0 - 3,0 gr,mazare

8Aminosoll50,5-1,5pb,fs,mazare

9Mustangl22,20,5pb

10Bonitokg2515pb

11Mono Amoniu Fosfatkg8,526fs,

12Pendingan 300 ecl104fs

13Actar 25WGl600,1fs

14PIONEER PR64F50kg166fs

15BUMPER SUPERl22,20,8fs

16GUARDIANl751,5Mazare

17 SINTOX 25kg203Mazare

18Faster10l21,80.1Mazare

19Bordikg5,4100Mazare

Capitolul 3. Calcularea cheltuielilor, veniturilor si a rezultatelor financiare3.1. Calcularea cheltuielilor, veniturilor si a rezultatelor financiare la nivelul fiecreiactiviti

Nr. Crt.ActivitateSuprafataCheltuieli directeChelutieli IndirecteCheltuieli Totale

0UMhahasuprafatahasuprafatahasuprafata

1grau452402,062348041,24696,0824921921,652498,14549962,9

2porumb22,52498,9104231236,3802599,95641681249,4552598,86732485,84

3floarea soarelui181988,63020419886,3020479,54520816795,45212068,17520681,75

4Mazare4,53833,3870228750,40265153,33548081150,0163986,72329900,42

5Total5010722,98994127914,3309428,91959785116,57311151,91133030,9

3.2. Calcularea cheltuielilor, veniturilor si a rezultatelor financiare la nivelul exploataieiNr. Crt. ActivitateSuprafataProductie Cost Productie

0UMhaSuprafata kglei/tona

1grau45450090000555,1432871

2porumb22,5500062500519,7733674

3floarea soarelui18280028000738,6340758

4Mazare4,51500112502657,815001

5Total50138001917504471,365731

Pret VanzareVenitCheltuieliProfit/pierdere fara SubventiiProfit/pierdere cu Subventii

lei/tonalei/halei/Supraflei/halei/Supraflei/halei/Supraflei/halei/Supraf

9003600720002498,14549962,91101,85522037,11701,85534037,1

120060003750002598,86732485,843401,133342514,24001,133343114,2

7982234,462563,22068,17520681,75166,224641881,45766,224642481,45

1700255028687,53986,72329900,42-1436,72-1212,92-836,723-612,919

459814384,4538250,711151,91133030,93232,49405219,85632,49419019,8

Capitolul 4. Memoriu justificativ

In capitolul I se prezinta zona aleasa pentru amplasarea exploatatiei agricole.Aceasta are climatul ,sol si precipitatii favorabile agriculturii. Culturile alese sunt graul , porumbul, floarea soarelui si mazarea, deoarece sunt favorizate de caracteristicile pedo-climatice ale regiuni.Societatea infiintata este una cu raspundere limitata datorita avantajelor prezentate anterior. Caracterizarea culturilor a fost facuta pe baza plantelor premergatoare, temperaturilor necesare dezvoltarii plantelor si pe baza tipurilor de sol care le favorizeaza. Planul de cultura s-a stabilit intrucat se respecte restrictiile pe culturi si sestrictiile de suprafata. Dotarile necesare pentru exploatia agricola sunt prezentate in tabelul 1.6 conform necesarului dat de fisele tehnologice cadru intocmite.

Capitolul II cuprinde planul de cultura, necesarul de lucratori permanenti ( 1 restul de necesar va fi acoperit de lucratori sezonieri) si de tractoare(1 restul de necesar va fi acoperit de terti), respectiv necesarul de materii si materiale care vor fi luate din fisele tehnologice cadru ale culturilor.

In capitolul III prezinta cheltuielile, veniturile si rezultatele financiare la nivelul fiecrei activiti prezentate in tabele 3.1, 2.3, 3.3. Pentru anul urmator societatea isi propune sa cultive un numar mai mare de ha cu porumb considerand ca va avea profit cel putin egal sau mai mare decat anul acesta

Bibliografiehttp://www.agriculturae.ro/http://ro.wikipedia.org/www.agrimedia.rowww.scritub.com/economic/agriculturawww.recolta.euhttp://www.gazetadeagricultura.infohttp://www.comunaspantov.ro/http://statistici.insse.ro/