31344152 Produse Si Servicii Bancare

download 31344152 Produse Si Servicii Bancare

of 100

Transcript of 31344152 Produse Si Servicii Bancare

  • PRODUSE I SERVICII BANCARE

    TEMA 1SISTEMUL BANCAR

    Coninut:1. Structura, rolul i perticularitile sistemului bancar actual2. Rolul aparatului bancar n cadrul sistemului economic 3. Sfera produselor i serviciilor specific instituiilor de credit 4. Conducerea i administrarea instituiilor de credit

    Rezumat:

    n epoca contemporana locul i rolul bncilor n economie este foarte bine definit, acestea activnd ca intermediar principal in relatia economii-investitii, relatie hotaritoare pentru creterea economic . Pe bun dreptate monetariti contemporani precizeaz c sistemul bancar reprezint temelia sistemului economic al unui stat.

    n aceste condiii, n Romnia structura sistemului bancar actual este format din banca central a statului i instituii de credit ce se pot constitui i pot funciona ca bnci, organizaii cooperatiste de credit, instituii emitente de moned electronic i case de economii pentru domeniul locativ.

    Instituiile de credit din ara noastr desfoar o activitate bancar, ce const n atragerea de depozite sau alte fonduri rambursabile de la public i acordarea de credite n cont propriu. Toate instituiile de credit funcioneaz ca bnci comerciale, neexistnd bnci specializate pe o anumit ramur a economiei.

    Exist totui dou de instituii de credit, bncile de economisire i creditare n domeniul locativ i bncile de credit ipotecar, care tind s se specializeze pe obiectul de activitate autorizat.

    Obiective:Parcurgerea temelor urmtoare dezvolt informaii despre:

    - structura sistemului bancar;- rolul aparatului bancar n economie;- activiti bancare efectuate de instituiile de credit;- conducerea i administrarea bncilor

    1. Structura, rolul i perticularitile sistemului bancar actual

    Sistemul bancar poate fi definit ca un ansamblu format din entiti economice, puternic informatizate, autorizate s efectueze operaiuni bancare

    n lucrrile de specialitate elaborate pentru domeniul bancar se utilizeaz mereu noiunile de sistem bancar i aparat bancar. Fa de acest aspect se poate spune c sistemul bancar face parte din sistemul economic general, iar activitatea bancar din cadrul acestui sistem se realizeaz cu ajutorul aparatului bancar.

    Sistemul bancar din ara noastr este organizat sub form piramidal. n centrul sistemului bancar i la primul nivel se afl banca central, a statului, care exercit i coordoneaz politica monetar, valutar i de credit a rii.

    Ca i n statele europene, care prezint sisteme ecomomice cu aceeai configuraie, la cel deal doilea nivel din structura sistemului bancar se afl instituiile de credit cum sunt cele comerciale, de afaceri, precum i instituii

    3

    Definiia

    sistemului bancar

  • PRODUSE I SERVICII BANCARE

    de credit specializate (bnci agricole, meteugreti, miniere, .a.) sau instituii specializate pe unele operaii apecifice (doneniu locativ, bnci financiare sau ipotecare). Bncile naionale centrale sunt, n general, de stat sau cu capital de stat, iar celelalte instituii ce constituie baza sistemului bancar sunt cu capital particular, de stat sau mixt, i sunt organizate, de regul, sub forma unor societi pe aciuni.

    Deci, n Romnia, pe lng BNR sistemul bancar mai cuprinde: bncile, persoane juridice romne; organizaiile cooperatiste de credit; instituiile emitente de moned electronic; bncile de economisire i creditare n domeniul locativ; bncile de credit ipotecar; sucursalele din Romnia ale instituiilor de credit strine, denumite n

    continuare instituii de credit. Sistemul bancar romnesc s-a schimbat i dezvoltat, permanent, mai ales

    prin patrunderea capitalului strain pe piaa monetar i de capital.Una din principalele particulariti ale sistemului bancar este supravegherea

    modului cum se desfoar activitatea bancar prin aparatul operativ al instituiilor de credit.

    n acest context, autoritatea competent responsabil cu verificarea respectrii normelor bancare i mai ales cu supravegherea pe baz consolidat a instituiilor de credit este Banca Naional a Romniei.

    Ca urmare a acestei supravegheri, n cazul apariiei unei situaii de criz la nivelul unui grup bancar, care ar putea pune n pericol stabilitatea sistemului financiar din oricare stat membru n care entitile din grup au fost autorizate, Banca Naional a Romniei n calitate de autoritate competent este responsabil de tot ceeace este bun sau ru privind dezvoltarea sistemului bancar.

    Supravegherea pe baz consolidat a unei instituii de credit, este exercitat de Banca Naional a Romniei n urmtoarele situaii:

    cnd instituia de credit autorizat de Banca Naional a Romniei este instituie de credit-mam la nivelul Romniei sau instituie de credit-mam la nivelul Uniunii Europene;

    cnd instituia de credit autorizat de Banca Naional a Romniei are ca societate-mam o societate financiar holding-mam la nivelul Romniei sau o societate financiar holding-mam la nivelul Uniunii Europene, fr ca, n acest din urm caz, societatea-mam s mai aib ca filiale alte instituii de credit n statele membre, .a

    Pentru aceasta, BNR alerteaz, atunci cnd este cazul, n cel mai scurt timp posibil, cu respectarea cerinelor referitoare la pstrarea secretului profesional, bncile centrale sau alte autoriti similare cu competene pe linia implementrii politicii monetare i structurile din cadrul administraiilor centrale din alte state membre, cu atribuii n domeniul legislaiei privind supravegherea instituiilor de credit, a instituiilor financiare, a firmelor de investiii i a societilor de asigurare.

    Pentru a pune bazele i a facilita o supraveghere eficient, Banca Naional a Romniei, n calitate de autoritate responsabil cu supravegherea pe baz consolidat, ncheie acorduri scrise de coordonare i cooperare cu autoritile competente de pe piaa de capital

    Astfel, Banca Naional a Romniei i Comisia Naional a Valorilor Mobiliare se consult reciproc, naintea lurii unei decizii care este important pentru exercitarea atribuiilor lor de supraveghere pe baz individual sau consolidat. Consultarea are n vedere urmtoarele direcii:

    4

    Componena

    sistemului bancar

  • PRODUSE I SERVICII BANCARE

    modificri n structura acionariatului, n structura organizatoric i de conducere a instituiilor de credit, respectiv a societilor de servicii de investiii financiare dintr-un grup, care necesit aprobare sau autorizare din partea Bncii Naionale a Romniei, respectiv a Comisiei Naionale a Valorilor Mobiliare;

    principalele sanciuni i msurile excepionale ce urmeaz a fi luate de Banca Naional a Romniei, respectiv de Comisia Naional a Valorilor Mobiliare, inclusiv cele constnd n impunerea a unei cerine suplimentare de capital, precum i a oricrei limitri n utilizarea abordrii avansate de evaluare pentru calculul cerinelor de capital pentru acoperirea riscului operaional.

    n cadrul sistemului bancar banca naional central este singura banca de emisiune i are un rol major pentru meninerea echilibrului monetar.

    Prin operaiunile ce le efectueaz, prin legturile multilaterale cu celelalte bnci i prin acestea cu toi agenii din economia naional, banca de emisiune reprezint temelia sistemului bancar, consolidndu-i pe deplin i cea de-a doua denumire sub care este cunoscut, ca banc central.

    n Romnia, Banca Naional sprijin politica economic general a statului, fr prejudicierea ndeplinirii obiectivului su fundamental privind asigurarea i meninerea stabilitii preurilor. Dintre principalele atribuii1 ale Bncii Naionale a Romniei se pot aminti :

    elaborarea i aplicarea politicii monetare i a politicii de curs de schimb; autorizarea, reglementarea i supravegherea prudenial a instituiilor de

    credit, promovarea i monitorizarea bunei funcionri a sistemelor de pli pentru asigurarea stabilitii financiare;

    emiterea bancnotelor i a monedelor ca mijloace legale de plat pe teritoriul Romniei;

    stabilirea regimului valutar i supravegherea respectrii acestuia; administrarea rezervelor internaionale ale Romniei.

    Pe lng politicile financiare i monetare de meninere a stabilitii preurilor, bncii centrale a statului i se pot atribui, n principal urmtoarele funcii: de emisiune; de creditare; de centru valutar; de banc a bncilor i de banc a statului.

    Specific bncii centrale este funcia de ultim creditor a aparatului bancar care decurge direct din funcia de emisiune monetar. Emisiunea monetar presupune creaia mijloacelor de plat prin activarea periodic a masei monetare. Bancnotele puse n circulaie prin intermediul instituiilor de credit mrete cantitatea de bani exitent n conturile de disponobiliti ai agenilor economici influennd ntr-un anumit sens putere de cumprare i capacitate de plat a acestora.

    Prin urmare o alt particularitate a sistemului bancar actual este faptul c oferta de produse bancare (n special sub forma creditelor) se deruleaz prin unitile operative (componente ale aparatului bancar) ale instituiilor de credit.

    Creditul fiind de fapt motorul dezvoltrii economice i un factor hotrtor n evoluia societii umane.

    Prin operaiunile de recreditare a instituilor de credit, banca de emisiune achiziiooneaz obligaiuni i bonuri de tezaur ale statului mrindu-i substanial veniturile proprii pe seama dobnzilor i a comisioanelor pe care le ncaseaz.

    1 OG nr. 99/2006 privind instituiile de credit i de adecvare a capitalului

    5

    Atribuii ale BNR

  • PRODUSE I SERVICII BANCARE

    Rezumnd cele prezentate privind colaborarea dintre componentele sistemului bancar, se poate preciza c banca central a statului exercit operaiuni privind emisiunea monetar, operaiuni de concentrare a rezervelor bneti ale bancilor comerciale i acordarea de credite acestor bnci, influeneaz volumul i costul creditului, acord mprumuturi statului i pstreaz tezaurul public.

    Privind cel deal doilea nivel al sistemului bancar se observ c, n principal, instituiilor de credit efectueaz operaiuni de atragere a mijloacelor bneti temporar disponibile n conturi ale clienilor, persoane fizice sau juridice, acord credite pe termene diferite, efectueaz viramente ntre conturile clienilor, emit diferite instrumente de credite i efectueaz tranzacii cu acestea, vnd i cumpr valori i efectueaz alte operaiuni valutare, toate acestea fiind incluse n sfera produselor i serviciilor bancare.

    Astfel, sistemul bancar poate fi definit ca un sistem specific, integrat, deschis i dinamic format din totalitatea instituiilor de credit i a bncii centrale pentru care sunt caracteristice: cadrul legistlativ, metodele, tehnicile, instrumentele, procedeele, conceptele i regulile utilizate pentru derularea operaiunilor bancare.

    2. Rolul aparatului bancar n cadrul sistemului economic

    Aparat bancar poate fi definit ca un ansamblu multifuncional compus din totalitatea instituiilor de credit (uniti operative) autorizate s efectueze operaiuni bancare pe teritoriul unei ri i care n calitate de intermediari moneatari rspunznd cerinelor unui anumit mod de producie i a unei anumite etape de dezvoltare social-economic.

    Locul si rolul instituiilor de credit n economie sunt determinate, n principal, i de creaia monetar, ceeace constituie o alt alt particularitate a funcionrii bancilor n cadrul sistemului economic.

    Bncile s-au afirmat esenial ca institutii monetare, ca intermediari monetari, a caror caracteristica esentiala este posibilitatea de a pune n circulatie creante asupra lor nsi care sporesc masa mijloacelor de plata i volumul circulaiei monetare.

    Caracteristica semnificativ a acestor intermediari este transformarea activelor nemateriale n moned i efectuarea de servicii bancare persoanelor.

    Trebuie menionat faptul c n cadrul aparatului bancar s-au inclus n timp i intermediari nemonetari a caror funcii principale sunt: colectarea de economii sau acordarea de credite pe termen lung sau scurt, direct catre beneficiari (pentru investitii, comer exterior ipoteca, consum) sau prin angajarea de capitaluri pentru recreditare.

    Economiile bneti provenite de la persoanele fizice s-au juridice determin instituiile de credit s promoveze noi produse bancare.

    Privite prin aceast perspectiv, casele de economii reprezint o verig important n cadrul aparatului bancar. Ele sunt fie instituii care au ca principale atribuii funcionale mobilizarea economiilor, dar i bnci ale autoritilor locale i ale instituiilor de prevederi, deintoarea fondurilor, constituite pentru pensii i asigurri sociale.

    Asemntoare prin menirea lor iniial, ct i prin transformrile ce le caracterizeaz, n rile dezvoltate, din punct de vedere economic, funcioneaz o serie de reele de case de economii cum sunt cooperativele de credit larg extinse n Germania i Frana.

    6

    Definiia aparat

    bancar

  • PRODUSE I SERVICII BANCARE

    Rolul aparatului bancar din cadrul sistemului economic este dat de locul i rolul bancilor n economie care sunt strns legate de calitatea lor de intermediari n relaia economii-investiii, relaie hotrtoare pentru creterea economic.

    Prin urmare societile economice i gsesc resursele necesare realizrii investiiilor, fie prin propriile economii, fie recurgnd la credite ce le sunt acordate prin bnci, n procesul de reciclare i valorificare a capitalurilor monetare n economie.

    Prin serviciile bancare desfurate de apartul bancar se creeaz condiiile unei ample redistribuiri a capitalurilor n funcie de cerere i ofert vehiculate de o larg reea de intermediari care, n structura sistemului bancar o reprezint bncile comerciale i alte instituii de credit.

    n Romnia acestea fiind numite i bnci universale neexixtnd bnci specializate pe o anumit ramur economic.

    n statele europene, unde exist, bncile specializate sunt uniti bancare profilate unilateral, fie primordial pentru mobilizarea de resurse, fie preponderent pentru acordarea creditelor din resurse ce le sunt puse la dispoziie, de instituii financiare diferite, urmrind mpreun cu clienii tradiionali pe care i deservesc anumite programe de dezvoltare i efectund servicii bancare specifice unei ramuri economice.

    Dei structurile naionale ale sistemelor bancare sunt foarte diferite, totui pretutindeni n lume instituiile de credit, ca i componente ale sistemului economic, si-au clarificat, la un moment dat, statutul.

    Astfel, bncile de depozit efectueaz toate tipurile de operaiuni bancare. Deci, au o activitate diversificat (diferite servicii i produse bancare) ce se poate modifica liber n funcie de cerine, posibiliti i propria lor srategie.

    Totui, operaiunile de baz sunt reprezentate de constituirea de depozite i utilizarea lor n scopul acordrii de credite agenilor economici.

    Bncile specializate sunt incluse n sfera instituiilor de credit cu o gam larg de diferenieri i implicit, cu statute deosebite de la ar la ar.

    n ceeace privete bncile specializate un loc important ocup instituiile de credit specializate crora le-a fost ncredinat o misiune de interes public: crediterea pe termen mijlociu i lung a unor ramuri (frecvent agricultura) sprijinirea aciunilor de credit ipotecar imobiliar, crediterea colectivitilor locale, .a.

    O alt particularitate a aparatului bancar o constituie organizarea i funcionarea societilor financiare ca societi de credit care sunt prezene importante n activitile economice n toate rile dezvoltate. Sunt instituii de credit care, pe de o parte, nu sunt autorizate s primeasc depozite, iar pe de alt parte nu pot efectua dect operaii pentru care au fost abilitate prin lege.

    Principalele lor activiti sunt: leasing-ul, factoring-ul, acordarea i garantarea de credite pe termen mijlociu i lung pentru inteprinderi, creditarea mrfurilor cu plata n rate, creditarea locuinelor cu garanii, .a.

    Conceptele moderne privind dezvoltarea economic consider c un rezultat necesar al evolutiei societatii este obinerea de economii de la agenii economici sau persoane fizice, reprezentnd venituri neconsumate n perioada curent i destinate unei utilizari viitoare. n cadrul acestor concepte, investiiile sunt primordiale, reprezentnd achiziia de instalaii i echipament, structuri, maini i inventar, destinate dezvoltrii productiei i serviciilor. Aceasta, n contextul utilizrii fondurilor structurale primite de la Uniune European este o

    7

  • PRODUSE I SERVICII BANCARE

    alta realitate a economiei i expansiunei ei, ce afecteaz dezvoltarea agenilor economici.

    3. Sfera produselor i serviciilor specific instituiilor de credit

    Instituiile de credit din Romnia pot efectua o serie larg de servicii i pot oferii o gam larg de produse care decurg din urmtoarele activiti de:

    atragere de depozite i de alte fonduri rambursabile; acordare de credite, incluznd printre altele: credite de consum, credite

    ipotecare, factoring cu sau fr regres, finanarea tranzaciilor comerciale, inclusiv forfetare;

    leasing financiar; operaiuni de pli; emitere i administrare de mijloace de plat, cum ar fi: cri de credit,

    cecuri de cltorie i alte asemenea, inclusiv emitere de moned electronic;

    emitere de garanii i asumare de angajamente; tranzacionare n cont propriu i/sau pe contul clienilor, n condiiile

    legii, cu: instrumente ale pieei monetare, cum ar fi: cecuri, cambii, bilete la ordin,

    certificate de depozit; valut; contracte futures i options financiare; instrumente avnd la baz cursul de schimb i rata dobnzii; valori mobiliare i alte instrumente financiare transferabile;

    participare la emisiunea de valori mobiliare i alte instrumente financiare, prin subscrierea i plasamentul acestora ori prin plasament i prestarea de servicii legate de astfel de emisiuni; servicii de consultan cu privire la structura capitalului, strategia de afaceri i alte aspecte legate de afaceri comerciale, servicii legate de fuziuni i achiziii i prestarea altor servicii de consultan; administrare de portofolii i consultan legat de aceasta; custodie i administrare de instrumente financiare; intermediere pe piaa interbancar; prestare de servicii privind furnizarea de date i referine n domeniul creditrii; nchiriere de casete de siguran; operaiuni cu metale i pietre preioase i obiecte confecionate din acestea; dobndirea de participaii la capitalul altor entiti; orice alte activiti sau servicii, n msura n care acestea se circumscriu domeniului financiar, cu respectarea prevederilor legale speciale care reglementeaz respectivele activiti, dac este cazul.

    Instituiile de credit pot desfura i alte activiti, permise potrivit autorizaiei acordate de Banca Naional a Romniei, dup cum urmeaz: a) operaiuni ne-financiare n mandat sau de comision, n special pe contul altor entiti din cadrul grupului din care face parte instituia de credit; b) operaiuni de administrare a patrimoniului constnd din bunuri mobile i/sau imobile aflate n proprietatea acestora, dar neafectate desfurrii activitilor financiare;

    8

    Produse i

    servicii oferite de instituiile de

    credit

  • PRODUSE I SERVICII BANCARE

    c) prestarea de servicii clientelei proprii care, dei nu sunt conexe activitii desfurate, reprezint o prelungire a operaiunilor bancare. Instituiile de credit nu pot desfura operaiuni cum ar fi:

    gajarea propriilor aciuni pe contul datoriilor bncii; acordarea de credite garantate cu aciuni, alte titluri de capital sau cu

    obligaiuni emise de instituia de credit nsi sau de o alt entitate aparinnd grupului din care face parte instituia de credit;

    atragerea de depozite sau de alte fonduri rambursabile, titluri sau alte valori, de la public, cnd instituia de credit se afl n stare de insolven.Instituiile de credit au scop lucrativ i pentru realizarea obiectului lor de

    activitate folosesc metode, tehnici, procedee i instrumente specifice domeniului bancar.

    n alctuirea sistemului bancar trebuie s avem n vedere c n componentele naionale se afirm i trsturi generale cu activitile menionate, dar i particulariti ale verigilor componente.

    n acest sens, obiectul de activitate al instituiilor emitente de moned electronic trebuie s fie limitat la desfurarea activitii de emitere de moned electronic i la prestarea urmtoarelor servicii: a) servicii financiare i ne-financiare strns legate de activitatea de emitere de moned electronic, cum ar fi: administrarea de moned electronic prin ndeplinirea unor funcii operaionale i a altor funcii conexe legate de emiterea de moned electronic, emiterea i administrarea altor mijloace de plat, fr ca prin aceasta s se acorde credit sub orice form; b) servicii de stocare a informaiilor pe un suport electronic n numele unor instituii publice sau al altor entiti. n perioada de valabilitate pentru care a fost emis moneda electronic, instituiile emitente de moned electronic sunt obligate s o rscumpere, la cererea deintorilor, la o valoarea egal cu valoarea acesteia existent n sold.

    Rscumprarea se realizeaz prin schimbarea valorii sale n numerar sau prin transfer n cont, fr reinerea altor taxe i comisioane n afara celor strict necesare efecturii operaiunii de rscumprare.

    Contractele ncheiate de instituiile emitente de moned electronic cu deintorii trebuie s prevad n mod clar condiiile de rscumprare a monedei electronice.

    Instituiile emitente de moned electronic trebuie s dispun de un capital iniial cel puin la nivelul prevzut de Banca Naional a Romniei prin reglementri, care nu poate fi mai mic dect echivalentul n lei a 1 milion euro.

    De asemenea instituiile emitente de moned electronic trebuie s dispun de un nivel al fondurilor proprii egal cu sau mai mare de 2% din cea mai mare sum sau din media sumelor ultimelor ase luni a obligaiilor lor financiare legate de emiterea de moned electronic.

    O alt component a sistemului bancar cooperativa de credit poate s atrag depozite sau alte fonduri rambursabile de la membrii acestora, precum i de la persoane fizice, juridice ori alte entiti, care domiciliaz, au reedina sau locul de munc, respectiv au sediul social i desfoar activitate, n raza teritorial de operare a cooperativei de credit.

    Organizaiile cooperatiste de credit, persoane juridice romne, sunt asociaii autonome, apolitice i neguvernamentale, care desfoar activiti specifice instituiilor de credit, n conformitate cu prevederile prezentei ordonane de urgen, n scopul ntr-ajutorrii membrilor acestora.

    Componente tradiionale ale sistemului bancar, cooperativele de credit pot s acorde credite cu prioritate membrilor acestora precum i persoanelor fizice,

    9

    Obiectul de activitate

    Cooperativa de

    credit

  • PRODUSE I SERVICII BANCARE

    persoanelor juridice ori altor entiti fr personalitate juridic. Acestea trebuie s prezinte domiciliul respectiv sediul social i s desfoare activitate, n raza teritorial de operare a cooperativei de credit. Creditul se acord la un nivel care s nu poate depi 25% din activele cooperativei de credit. Cooperativele de credit nu pot emite obligaiuni. Acestea se pot finana din mprumuturi inter-cooperatiste sau de la alte instituii de credit,

    O alt particularitate a activitii instituiilor de credit o reprezint serviciile i produsele oferite de bncile de economisire i creditare din domeniul locativ. Aestea sunt persoane juridice organizate ca instituii de credit specializate n finanarea pe termen lung a domeniului locativ, al cror obiect principal de activitate const n economisirea i creditarea n sistem colectiv pentru domeniul locativ. Instituiile de credit de acest gen au n vedere servicii bancare pentru activiti din domeniul locativ ce reprezint:

    construirea, cumprarea, reabilitarea, modernizarea, consolidarea sau extinderea imobilelor cu destinaie preponderent locativ;

    cumprarea, reabilitarea, modernizarea, consolidarea sau extinderea altor imobile dect cele cu destinaie preponderent locativ, cu condiia s fie folosite ca spaii locative;

    cumprarea de terenuri intravilane sau dobndirea drepturilor de concesiune pentru construirea de imobile cu destinaie preponderent locativ;

    cumprarea de terenuri intravilane sau dobndirea drepturilor de concesiune n scopul construirii altor imobile dect cele cu destinaie preponderent locativ, n limita cotei deinute de spaiile locative din totalul construciei poziionate pe teren;

    viabilizarea unor terenuri trecute n intravilan n scopul promovrii construciei cartierelor de locuine;

    preluarea unor creane legate de realizarea activitilor; construirea de spaii comerciale, industriale i social-culturale, dac

    acestea sunt legate de construcia de locuine sau dac ele contribuie, prin amplasarea lor n zonele de locuit, la aprovizionarea acestora sau la satisfacerea nevoilor de ordin social-cultural;

    lucrri n domeniul locativ angajate de chiria n scopul modernizrii locuinei; Dintre operaiunile bancare pe care bncile de economisire i creditare n domeniul locativ le pot desfura se pot meniona:

    o finanarea anticipat i finanarea intermediar, pe baza contractelor de economisire-creditare;

    o acordarea de credite pentru activiti n domeniul locativ; o administrarea de portofolii de credite i intermedierea de credite pe

    contul terilor, dac aceste credite sunt destinate finanrii unor activiti n domeniul locativ;

    o emiterea, de garanii pentru acele tipuri de credite obinute de o persoan, pe care bncile de economii pentru domeniul locativ le pot acorda;

    o efectuarea de plasamente n active cu grad de risc de credit sczut, potrivit reglementrilor Bncii Naionale a Romniei;

    o acordarea de credite societilor comerciale la care bncile de economii pentru domeniul locativ dein participaii ;

    o emiterea i gestiunea instrumentelor de plat i de credit;o operaiuni de pli; consultan financiar-bancar; o operaiuni de mandat cu specific financiar-bancar;

    10

    Bncile de

    economisire i creditare din

    domeniul locativ

  • PRODUSE I SERVICII BANCARE

    o alte activiti bancare, n msura n care acestea susin realizarea obiectului de activitate al acestor instituiide credit.

    Este important de tiut c bncile de economisire i creditare n domeniul locativ pot cesiona creanele decurgnd din finanri n baza contractului de economisire-creditare, inclusiv garaniile aferente, numai n condiiile n care sumele obinute din cesiune sunt utilizate pentru desfurarea activitii de economisire i creditare n sistem colectiv pentru domeniul locativ i pentru finanarea anticipat i intermediar.

    Bncile de credit ipotecar, sunt constituite ca instituii de credit specializate, al cror obiect principal de activitate este desfurarea cu titlu profesional a activitii de acordare de credite ipotecare pentru investiii imobiliare i atragerea de fonduri rambursabile de la public prin emisiune de obligaiuni ipotecare. Dispoziiile cu caracter general, din legislaia bancar atribuite instituiilor de credit privind efectuarea operaiunilor bancare se aplic n mod corespunztor bncilor de credit ipotecar.

    Prin urmare instituiile de credit i exercit rolul lor de intermediari nu numai ntre ageni din afara sistemului bancar, ci au un rol major n reciclarea i valorificarea capitalului, n mobilizarea de resurse i distribuirea de credite n sistemul bancar, deci intermediaz oeraiuni i ntre verigile bancare.

    n acest proces se afirm ca principale atribuii ale bncilor comerciale, cele dou laturi ale ofertei bancare: servici bancare i produse bancare privite prin prisma mobilizrii resurselor i distribuirii creditelor.

    n literatura de specialitate se menioneaz c dintre toate produsele bancare oferite de bnci (instituii de credit) clientelei bancare, creditul este cel mai important.

    Angajamentul de punere la dispoziie sau acordarea unei sume de bani ori prelungirea scadenei unei datorii, n schimbul obligaiei debitorului la rambursarea sumei respective, precum i la plata unei dobnzi sau alte cheltuieli legate de aceast sum sau orice angajament de achiziionare a unui titlu care ncorporeaz o crean ori a altui drept la ncasarea unei sume de bani, poart denumirea de credit.

    Creditul fiind ecuaia de baz a ntregii activiti a sistemului bancar.

    4. Conducerea i administrarea bncilor

    n actuala perioad de formare a instituiilor economiei pia, cu excepia instituiilor emitente de moned electronic, instituiile de credit din ara noastr desfoar activitate bancar, ce const n atragerea de depozite sau alte fonduri rambursabile de la public i acordarea de credite n cont propriu.

    Prin public se nelege orice persoan juridic ori entitate fr personalitate juridic, ce nu are capacitatea i experiena necesare pentru evaluarea riscului de nerambursare a sumelor depuse. n condiiile economice actuale din Romnia toate instituiile de credit funcioneaz ca bnci comerciale.

    n economia de pia toate bncile sunt organizate i funcioneaz sub forma societilor pe aciuni, deoarece necesit capitaluri mari i foarte mari, capitaluri care provin fie din sectorul privat (n marea lor majoritate), fie din sectorul mixt (de stat i privat), fie din sectorul de stat (n foarte mic msur).

    Capitalul bncilor mrete credibilitatea clientelei i contribuie la perfecionarea sistemul informaional bancar.

    11

    Bncile de credit

    ipotecar

  • PRODUSE I SERVICII BANCARE

    Pentru buna desfurare a operaiunilor bancare, la nivelul fiecrei bnci se stabilesc organe de conducere care s asigure procesul de coordonare, conducere si decizie n ntreaga sa activitate.

    De regul, conducerea i administrarea bancilor la nivel central este asigurat de:- Adunarea general a acionarilor;- Consiliul de administraie;- Comitete (comitetul de credit de credit .a);- Preedinte i vicepreedini. n teritoriu procesul bancar se defoar, de regul, pe divizii, direcii de specialitate arii i departamente

    Adunarea general a acionarilor, este instana suprem de conducere a activitaii unei bnci, ce se poate ntruni n edine ordinare i extraordinare i reprezint totalitatea proprietarilor de aciuni.

    La edinele Adunrii generale a acionarilor pot participa, personal sau prin delegat - pe baza de procur scris -, acionarii care fac dovada acestei caliti cu propriile aciuni sau cu certificatul de atestare a proprietii asupra aciunilor.

    Norma de participare la edinele Adunrii generale a acionarilor va fi stabilit de Consiliul de administraie al bncii n funcie de valoarea aciunilor aflate n proprietatea unui acionar.

    Adunarea general ordinar se ntrunete anual, n locul, ziua i ora stabilite, care trebuie s fie fixate naintea datei de depunere a bilanului contabil i a contului de profit i pierderi.

    Adunarea general ordinar este ndreptit s ia hotrri cu privire la:a) aprobarea bilanului contabil anual al bncii i al contului de profit i

    pierderi, dup ascultarea i analizarea raportului Consiliului de administraie al bncii i al Comisiei de cenzori;

    b) stabilirea cuantumului dividendelor;c) alegerea i numirea Consiliului de administraie i a Comisiei de cenzori

    i stabilirea indemnizaiei membrilor acestora;d) numirea preedintelui, vicepreedinilor bncii, precum i a preedintelui

    Comisiei de cenzori;e) autorizarea transferului aciunilor;f) aprobarea bugetului de venituri i cheltuieli i a programului de activitate,

    pentru exerciiul urmtor; g) descrcarea gestiunii anului ncheiat.

    Adunarea general extraordinar poate fi convocat de Consiliul de administraie al bncii ori de cte ori se consider necesar.

    Convocarea extraordinar a Adunrii generale a acionarilor se poate face i de preedintele acesteia sau la cererea acionarilor proprietari care reprezint cel puin 25% din capitalul social al bncii.

    Adunarea general extraordinar adopt hotrri privind:a) majorarea, reducerea sau rentregirea capitalului social;b) emiterea de obligaiuni i titluri de credit;c) participarea cu capital la societi comerciale, financiare i bancare,

    afilierea sau fuzionarea cu alte instituii bancare, cu respectarea legii;d) modificarea statutului bncii;e) alte aspecte majore privind activitatea bncii.

    Convocarea edinelor Adunrii generale a acionarilor se public n Monitorul Oficial cu cel puin 15 zile nainte de inerea acestora i se afieaz totodat la sediul central i al unitilor teritoriale ale bncii.

    12

    Adunarea general a

    acionarilorAdunarea general a

    acionarilor

  • PRODUSE I SERVICII BANCARE

    Comunicarea prezenei la Adunarea general a acionarilor trebuie s ajung la sediul central al bncii cu cel puin 3 zile nainte de data stabilit pentru desfurarea acesteia.

    n perioada dintre data publicrii convocrii de participare i cea de nchidere a Adunrii generale a acionarilor nu este permis nici un transfer de proprietate a aciunilor.

    edinele Adunrii generale sunt conduse de preedintele Consiliului de administraie sau de persoana care i ine locul, ajutat de un secretar i 3 supraveghetori pentru numrarea voturilor i efectuarea lucrrilor de secretariat, alei prin majoritate simpl de voturi de ctre participanii la lucrri.

    Adunrile generale ale acionarilor se consider legal constituite, pentru a lua decizii, prin participarea unui numr de acionari care s reprezinte cel puin trei ptrimi din capitalul bncii.

    Hotrrile Adunrii generale a acionarilor vor fi adoptate cu majoritate absolut din capitalul social aferent acionarilor prezeni, n cazul adunrii ordinare, i cu cel puin jumtate din capitalul social al acionarilor prezeni n situaia adunrilor extraordinare.

    n cazul neconstituirii la prima edina a reprezentrii acionarilor Adunarea general se reconvoc pentru un nou termen.

    Hotrrile luate n a doua edin vor fi considerate valabile independent de numrul acionarilor prezeni i de valoarea capitalului reprezentat de acetia, cu majoritate simpl de voturi.

    Adoptarea hotrrilor se poate face prin apel nominal, ridicarea minii sau prin vot secret, modalitatea urmnd a fi stabilit la deschiderea edinelor.

    Consiliul de administraieConducerea i administrarea curent a bncii se ncredineaz de ctre

    Adunarea general a acionarilor unui Consiliul de administraie, compus din 15 membri.

    Membrii Consiliului de administraie se desemneaz pe o perioad de 4 ani. Dup expirarea mandatului oricare dintre acetia pot fi realei, dar nu mai mult de 3 mandate consecutiv.

    Preedintele Consiliului de administraie este preedintele bncii. Din Consiliul de administraie fac parte i vicepreedinii bncii.

    Membrii Consiliului de administraie vor trebui s depun la casieria bncii o garanie care s reprezinte dublul remuneraiei lunare.

    Garania se depune nainte de intrarea n funcie, rmne n casa bncii i va putea fi restituit dup ce Adunarea general a acionarilor a aprobat ultimul bilan n exerciiul cruia acetia au funcionat i li s-a dat descrcare de gestiune.

    Semnturile membrilor Consiliului de administraie vor fi puse la registrul comerului, o dat cu certificatul eliberat de cenzori, din care rezult depunerea garaniei.

    edinele Consiliului de administraie al bncii au loc lunar i ori de cte ori este necesar i se consider valabile numai dac la acestea sunt prezeni cel puin 2/3 din membri.

    Deciziile Consiliului de administraie al bncii vor fi luate cu majoritate de voturi.

    Consiliul de administraie al bncii delibereaz asupra problemelor de baza ale activitii, cum sunt:

    a) bilanul contabil i contul de profit i pierderi, precum i propunerile ce urmeaz s fie prezentate Adunrii generale a acionarilor privind destinaia profitului;

    b) politica bncii privind creditele, resursele i dobnzile;

    13

    Consiliul de administraie

  • PRODUSE I SERVICII BANCARE

    c) propunerile ce urmeaz a fi prezentate Adunrii generale a acionarilor privind rezervele i eventuala utilizare a acestora;

    d) propunerile privind emiterea de aciuni, obligaiuni i titluri de credit i modul de distribuire a acestora;

    e) stabilirea veniturilor i cheltuielilor bncii, investiiilor proprii i reparaiilor capitale;

    f) regulamentul de ordine interioar al bncii, structura organizatoric, funciile, atribuiile, competenele i normele de funcionare;

    g) aprobarea nfiinrii, desfiinrii sau mutrii sucursalelor, filialelor, ageniilor sau reprezentanelor;

    h) stabilirea numrului de personal al bncii i nivelul de salarizare a acestuia att pentru administraia central, ct i pentru unitile sale;

    i) numirea directorilor, adjuncilor acestora i contabililor efi din centrala bncii i unitile teritoriale;

    j) numirea Comitetului de credit i stabilirea competenelor acestuia;k) aprobarea mputernicirii membrilor Consiliului de administraie de a

    semna pentru banc n lipsa preedintelui;l) aprobarea comisioanelor, taxelor i spezelor bancare;m) normele, instruciunile i cadrul de desfurare a operaiunilor bncii;n) alte aspecte ale activitii curente.

    Banca nu are dreptul s acorde credite sau alte faciliti pentru nici unul din membrii Consiliului de administraie al bncii sau s garanteze mprumuturi pe care acetia le-ar contracta cu alt instituie de credit.

    Membrii Consiliului de administraie al bncii sunt rspunztori de realitatea vrsmintelor efectuate de acionari, dividendele pltite, existenta i evidena corect a registrelor cerute de lege, ndeplinirea hotrrilor Adunrii generale a acionarilor i respectarea ndatoririlor legale.

    Membrii Consiliului de administraie al bncii nu pot ocupa, far autorizarea expres a acestuia, posturi de membri n consiliile de administraie sau de directori n alte societi bancare i nici s participe la asemenea firme ca asociai cu rspundere nelimitat.

    Preedintele angajeaz banca potrivit responsabilitilor, sarcinilor i mputernicirilor stabilite de Consiliul de administraie al bncii.

    Atribuiile i competenele vicepreedinilor se stabilesc de Consiliul de administraie al bncii, la propunerea preedintelui bncii.

    Comitetul de creditPentru conducerea operativ a activitii, Consiliul de administraie al

    bncii poate delega o parte din competenele sale unui Comitet de credit, din care fac parte preedintele bncii, vicepreedinii i directorii executivi din administraia central.

    Comitetul de credit ndeplinete sarcinile sale, n cadrul limitelor mputernicirii ce i se d Consiliului de administraie al bncii, n deliberri sptmnale sau ori de cte ori este necesar.

    Comitetul de credit se consider legal constituit n prezena a cel puin 2/3 din totalul membrilor si, deciziile fiind luate cu majoritate de voturi.

    Comitetul de credit este obligat s prezinte la fiecare edin a Consiliului de administraie al bncii registrul su de deliberri.

    Comisia de cenzoriComisia de cenzori va fi compus din 5 cenzori i 2 supleani, numii de

    Adunarea general a acionarilor. Cel puin unul dintre cenzori trebuie sa fie expert contabil.

    Cenzorii se numesc pe o perioad de 3 ani, putnd fi realei.

    14

    Comitetul de

    credit

    Comisia de

    cenzori

    Comitetul de

    credit

    Comisia de

    cenzori

  • PRODUSE I SERVICII BANCARE

    Preedintele Comisiei de cenzori particip la edinele Consiliului de administraie al bncii. n cazul un care are un punct de vedere diferit de hotrrea luat de Consiliul de administraie al bncii, l va prezenta n scris acestuia.

    Cenzorii sunt obligai, naintea nceperii mandatului, s depun drept garanie o sum care s reprezinte nivelul unei remuneraii lunare.

    Cenzorii sunt obligai s supravegheze gestiunea bncii, s verifice bilanul, contul de profit i pierderi i evaluarea corect a patrimoniului, despre care vor face un raport amnunit Consiliului de administraie i Adunrii generale a acionarilor.

    Cenzorii sunt obligai, de asemenea:a) s fac n fiecare lun i inopinat inspecia casei, s verifice existenta

    obligaiunilor i titlurilor de credit proprietatea bncii ce sunt primite n gaj, cauiune sau depozit;

    b) s verifice constituirea garaniilor membrilor Consiliului de administraie al bncii;

    c) s supravegheze ca prevederile statutului, precum i hotrrilor Adunrii generale a acionarilor i ale Consiliului de administraie, s fie aplicate ntocmai.

    n cazul n care se constat abateri, Comisia de cenzori sau fiecare cenzor n parte va aduce la cunotina preedintelui Consiliului de administraie al bncii cele constatate.

    Dac acesta nu ia de ndat msurile necesare de ndreptare, cenzorii vor aduce abaterile la cunotina primei adunri generale, iar dac neregulile sunt grave, Comisia de cenzori va convoca n cel mai scurt timp posibil Adunarea general extraordinar, pentru a delibera asupra acestor nereguli.Comisia de cenzori verific respectarea de ctre banc a principiului tratamentului egal al acionarilor privind toate drepturile i obligaiile ce le revin.

    Cenzorii au drept de control asupra operaiunilor bncii, putnd verifica la sediul central, la sucursale i filiale, reprezentante sau agenii orice acte, documente i registre.

    Privit ca sistem productiv o instituie de credit este organizat pe sistem vertical. Toate operaiunile unei zile operative effectuate de unitile operative (agenie, filial sau sucursal) sunt transmise prin sistemul informaional (integrat) centralei pentru nchiderea zilei operative I calculul zilnic a trezoreriei entitii bancare.

    n teritoriu unitile operative sun conduse de manageri care se subordoneaz centralei bncii.

    Preedintele unei instituii de credit are n subordine un corp de consilieri i vicepreedinii care coordoneaz diviziile i direciile de specialitate care rspund de buna desfurare a procesului bancar.

    Spre exemplu, n Romania, Raiffeisen Bank este organizata pe divizii si acestea la rndul lor pe direcii, arii si departamente de desfasurare a activitatii bancare, dupa cum urmeaza:

    Divizia Presedinte este structurata pe:- Directia Control Financiar si Contabilitate;- Directia Audit;- Directia Juridic si Conformintate;- Directia Secretariat General;- Directia Resurse Umane;- Directia Relatii Publice.

    Divizia Retail este structurata astfel:

    15

  • PRODUSE I SERVICII BANCARE

    - Directia Marketing;- Aria Credite Persoane fizice;- Directia Management Pasive;- Directia IMM;- Directia Carduri;- Directia Vanzari;- Directia proiecte Speciale Retail;- Aria Managementului Retelei de Sucursale;

    Divizia Corporatii cu urmatoarea structura:- Aria Clienti Corporativi;- Directia Sector Public;- Directia Institutii Financiare;- Aria Produse pentru Corporatii si Management Know-How;

    Divizia Trezorerie si Piete de Capital care in componenta:- Aria Trezorerie si Arbitraj;- Directia Managementul Bilantului si Portofoliului;- Departamentul Middle Office.

    Divizia Operatiunu si IT impartita dupa cum urmeaza:- Aria Operatiuni;- Directia Informatica si Comunicatii;- Aria Organizare, Dezvoltare si Management Procese;- Directia Logistica;- Directia Securitate Bancara;- Directia Achizitii.

    Divizia Risc este formata din:- Directia Credit Risc-Corporatii si IMM;- Directia Administrare, Control, Garantii;- Directia Restructurare si Recuperare Credite;- Directia Consumer Risc;- Departamentul Analiza Financiara si Raiting;- Directia Grup Risc Control si Managementul Portofoliului.

    Toate acestea se reprezinta grafic in axexa 1 de la acest tem

    16

  • PRODUSE I SERVICII BANCARE

    Anexa 1

    Organigrama Raiffeisen Bank Romania

    Divizia Presedinte

    Divizia Retail Divizia Corporatii

    Divizia Trezorerie si Piete de Capital

    Divizia Operatiuni si IT

    Divizia Risc

    Directia Control Financiar si ContabilitateDirectia AuditDirectia Juridic & ConformitateDirectia Secretariat GeneralDirectia Resurse UmaneDirectia Relatii PubliceRaiffeisen Leasing RomaniaRaiffeisen Banca pentru Locuinte

    Directia Marketing

    Aria Credite Persoane Fizice

    Directia Management PasiveDirectia IMMDirectia CarduriDirectia VanzariDirectia Proiecte Speciale Retail

    Aria Managementul Retelei de Sucursale

    Aria Clienti Corporativi

    Directia Sector PublicDirectia Institutii Financiare

    Aria Produse pentru Corporatii si Management Know-How

    Aria Trezorerie si Arbitraj

    Directia Managementul Bilantului si PortofoliuluiDepartamentul Middle OfficeRaiffeisen Capital & InvestmentRAM

    Aria Operatiuni

    Directia Informatica si Comunicatii

    Aria Organizare, Dezvoltare si Management Procese

    Directia LogisticaDirectia Securitate BancaraDirectia Achizitii

    Directia Credit Risc - Corporatii si IMMDirectia Administrare, Control, GarantiiDirectia Restructurare & Recuperare CrediteDirectia Consumer RiscDepartamentul Analiza Financiara si RatingDirectia Grup Risc Control si Managementul Portofoliului

    17

  • PRODUSE I SERVICII BANCARE

    TEST DE AUTOEVALUARE

    1. Ce este un sistem bancar ?

    2. Care este rolul aparatului bancar ?

    3. Care sunt principalele atribuii ale BNR?__________________________________________________________________

    4. Care este diferena dintre o banc comercial i o Banc Naional?__________________________________________________________________

    5. Care sunt instituiile de credit din Romania?

    6. Care este aparatul de conducere al unei bnci la nivel central ?_________________________________________________________________

    7. Exemplificai cum este organizat o unitate operativ n teritoriu

    8. Enumerai principalele operaiuni efectuate de instituiile de credit__________________________________________________________________

    TEME DE REFERAT

    Studiu privind sitemul bancar din RomaniaPerfecionarea sistemului informaional al unei instituii de credit;1. Studiul privind funcia de suprveghere a sitemului bancar exercitat de

    Banca Naional a Romaniei2. Operaiuni de leasing, factoring i alte activiti conexe exercitate de

    instituiile de credit din Romania

    18

    Timp estimat:15 min.

  • PRODUSE I SERVICII BANCARE

    TEMA 2PRODUSELE I SERVICIILE BANCARE

    Coninut:1. Definirea serviciilor bancar2. Principalele servicii bancare3. Definirea produselor bancare4. Costul serviciilor i produselor bancare5. Alte servicii bancare

    Rezumat:Piaa serviciilor i produselor bancare este dominat att de deschiderea

    conturilor pentru toate persoanelor care fac acte de comer, pentru ncasarea creanelor i achitarea datoriilor, ct i de oferta produselor active i pasive ale instituiilor de credit, care sunt promovate prin metodele clasice sau pe cale electronic pe baza unor noi tehnologii informtionale.

    Direcia de dezvoltare a pieei de servicii i produse bancare este ndreptat spre afaceri bancare diversificate n zone geografice diferite.

    n cest context, piaa bancar va fi orientat spre amplificarea ofertei i cererii de moned. Procesul bancar se va informatiza pe managementul activelor i activitatea de investiii bancare, produse pentru corporaii, activitatea de retail, mobilizarea disponibilitilor latente din economie pentru rentregirea resurselor bancare i portofoliul de acionariat concentrat n tehnologie i sectoare cu potenial ridicat de dezvoltare.

    Prin urmare, creterea cea mai rapid de dezvoltare o va cunoate comerul electronic financiar prin internet i componentele sale internet banking i mobil internet banking. Dar, trebuie precizat faptul c piaa serviciilor i produselor bancare efectuat cu ajutorul internetului va trebui protejat de marile riscuri care o amenin.

    n acest sens costurile i investiiile directe vor cunoate un trend ridicat i deci, trebuie studiat care vor fi efectele pe linia veniturilor bancare, ca urmare a expansiunii activitilor bancare electronice. Dintre serviciile bancare deschiderea de conturi bancare sunt cele mai cunoscute servicii ce se ofer clientelei bancare.

    Mobilizarea disponibilitilor bneti i promovarea (livrarea) lor sub forma produselor bancare constituie o activitate tradiional care difer de la caz la caz n cadrul instituiilor de credit.

    Obiective :Temele propuse dezvolt cunotine despre:

    - servicii bancare- produse bancare- definirea preului produselor i serviciilor bancare- leasing i factoring

    1. Definirea serviciilor bancare

    Instituiile de credit efectueaz pentru clieni si o gam larg de servicii care aduc venituri, de regul, din comisioanele, spezele i tarifele ncasate pe baza contractelor ncheiate.

    19

  • PRODUSE I SERVICII BANCARE

    Instituiile de credit deschid pentru persoanele fizice i pentru cele juridice, urmtoarele tipuri de conturi: conturi curente (la vedere) n lei i valut, conturi prin care titularii pot efectua operaiuni de ncasari i plti curente; conturi de depozit (la termen) n lei i n valut, conturi n care depunerile se fac pentru un anumit termen, perioad, n care titularii nu pot efectua nici depuneri n cont, nici plati din aceste conturi; conturi blocate, n care sunt depuse sume n lei si valut, reprezentand capitalul social necesar constituirii unei societati comerciale.

    De asemenea o alt serie de servicii bancare cuprind dechiderea de alte conturi blocate cu destinatie special. Acestea sunt conturi n care disponibilitile titularului sunt temporar blocate, n raport de o anumit operaiune, ca masur de protectie pentru banc i pentru buna desfurare a unor obligatii de plat catre strainatate (acreditive, garantii etc.).

    O legtur solid ntre serviciile i produsele bancare o reprezint deschiderea de conturi pentru credite ce sunt destinate sa evidentieze creditele (in lei si valuta) acordate de banca clientilor i din care urmeaza ca acestia s dispun pli.

    Serviciile privind unele operaiuni valutare determin iniierea unor conturi n care se evideniaz sumele n lei sau valut dobandite prin participare la licitaiile valutare sau se nregistreaz sumele n lei sau valut rezultate din operatiunile de vanzare sau cumparare de pe piaa interbancara, ordonate de client si efectuate de banc n contul acestuia.

    O categorie a pieei serviciilor bancare o reprezint serviciile de afaceri (business service) adresat firmelor. n acest context instituiile de credit promoveaz metode noi de finanare prin care intermediaz pentru clienii lor, servicii de leasing, factoring sau le deschid accesul la casele de emisiuni de hrtii de valoare i de participare la capital.

    O mare parte a serviciilor bancare nu presupun angajarea bilanier; nu contribuie la majorarea resurselor i nu afecteaz activul bncilor.

    Dar aceste servicii angajeaz riscuri n activitatea bancar, aducnd concomitent i anumite venituri. Aceste operaiuni sunt evideniate de bnci i deci grupate, din punct de vedere patrimonial, ca operaiuni extrabilaniere.

    Serviciile bancare de acest gen sunt compuse din dou largi categorii: 1. operaiuni de comision 2. operaiuni privind obligaii anticipate sau condiionate.

    Deci, instituiile de credit acioneaz n numele i prin conturile clienilor si, din ordinul acestora, i pentru aceste operaiuni percepe un comision

    Printre cele mai frecvente operaiuni din prima categorie sunt cele legate de efectuarea plilor, ndeosebi cele de ncasare a creanelor.

    Privind serviciile bancare de natura obligatiile anticipate sau conditionate, ntr-o prim grup, acestea incadreaza obligatiile anticipate ale bancii privind acordarea de credite. i sunt, pe de o parte, de natura liniilor de credite, cind obligatia priveste suma creditului ntruct conditiile de acordare sunt ndeplinite de credibilitatea clientului. Pe de alt parte cnd banca acord credite reinnoibile (revolving loan agreament) din care se poate beneficia, de anumite sume, pe durata contractului n conditiile stabilite, i cnd pentru aceste avantaje clienii platesc bancii un anumit comision i o dobnd majorat.

    O a doua grupa a obligatiunilor anticipate bancare decurge din circuitul cambial si este cunoscuta sub denumirea de servicii pentru credite de semnatura.

    Prin semnatura sa, banca garanteaza angajamentul clientului sau catre terti. Prin acest serviciu, banca nu avanseaza fonduri, dar sustine prin propriul sau angajament increderea pe care o inspira clientului. Ea nu se angajeaza fara sa fi evaluat riscurile operatiunii care pot in cazuri extreme sa-i atraga intreaga

    20

    Tipuri de credite

  • PRODUSE I SERVICII BANCARE

    raspundere. Expunerea la risc pe care si-o asuma implica ncasarea unor sume cu care beneficiarul garaniei remuneraz banca.

    A treia grupa de activitati de plasament cuprinde servicii bancare cu aceleasi caracteristici ca si cele anterioare. Printre aceste activitati mentionam: angajamente anticipate de a acorda credite (forward commitements), angajamente anticipate de a vinde sau a cumpara titluri, operatiuni bancare denumite optiuni (financial futures sau options), angajamente anticipate supra dobinzii (interest rate swaps), sau operaiuni privind cursuri de schimb (currency swaps)

    Prin serviciilor bancare, n alt ordine de idei, instituiile de credit, efectueaz i operaiuni de vnzare i cumprare de titluri (achiziie, plasament, investiii) pentru clienii lor.

    n acelai segment de pia sunt cuprinse i serviciile de mandat, operaiuni efectuate n numele bncii, dar pentru contul clienilor, care n general se refer la administrarea portofoliilor de hrtii de valoare i chiar la administrarea patrimoniilor (executori testamentari, a fondurilor de tutel sau a diverselor fundaii).

    Un serviciu operativ curent de pe urma cruia instituiile de credit ncaseaz anumite venituri sunt procurrile de valut pentru clieni.

    Oferta i cererea monetar privit prin prisma valutar, o dat cu punerea n circulaie a monedei euro, a schimbat structura pieei valutare.

    Instituiile de credit vnd moned strin (valut) la cursuri de schimb competitive i percep un comision, pentru serviciul prestat. Principalii concureni ai bncilor, n acest domeniu, sunt casele de schimb valutar i ageniile de turism, n special din zonele de destinaie ale cltoriilor de vacan.

    Aceste dou tipuri de organizaii trebuie s i procure, la rndul lor, monedele destinate schimbului valutar (de obicei acestea cumprnd valut de la bnci).

    2. Principalele servicii bancare Rezumnd cele prezentate anterior se observ c principalele servicii

    bacare sunt legate de dechiderea conturilor curente i de depozit i acestea se pot grupa n funcie de multitudinea operaiunilor dispuse de clientela bancar privind plata datoriilor i ncasarea creanelor.

    ns, pe lng aceste servicii bancare n cadrul procesului bancar are loc i un comer cu instrumente de plat, titluri de credit. Din aceast sfer de instrumente, operaiunile cu cecurile de cltorie sunt nc, pe lng cele cu carduri, cele mai cunoscute servicii bancare oferite persoanelor care cltoresc n strintate.

    Cecurile pot fi folosite ca atare, pentru plata bunurilor i serviciilor, n toate rile lumii sau pot fi schimbate, oricnd, n numerar.

    Cecurile de cltorie se pot procura de la orice banc. Pn de curnd, majoritatea bncilor emiteau propriile cecuri de cltorie. In prezent, cele mai multe bnci au ncheiat acorduri de a emite cecurile uneia dintre cele mai mari companii internaionale de cecuri de cltorie.

    Din sfera serviciilor bancare se mai desprind urmtoarele ; ncasarea taxelor i a amenzilor

    Persoanele care trebuie s plteasc taxe sau amenzi pot folosi sistemul bancar, pentru plata sumelor datorate diferitelor instituii i tere persoane Servicii de executor testamentar

    Instituiile de credit ofer clienilor acest tip de serviciu specializat, legat de motenirile i proprietile clienilor decedai. Bncile trateaz rezolvarea acestor probleme cu autoritile administrative, n numele i la cererea urmailor sau a

    21

    Tipuri de servicii

    bancare

  • PRODUSE I SERVICII BANCARE

    beneficiarilor respectivei proprieti. Pentru aceste servicii, banca percepe un comision, n funcie de valoarea proprietii.

    Seifuiri i casete pentru pstrarea valorilorPe baza acestui serviciu, care se numete casete pentru pstrarea valorilor bncile

    ncaseaz un comision. Astfel, clienii i pot lsa spre pstrare articole de valoare, cutii nchise, testamente sau alte documente importante. Instituiile de credit ntocmesc o serie de documente pentru bunurile lsate n pstrare, asumndu-i rspunderea asupra acestora. Casetele de valori se pstreaz , de regul, n tezaur.

    n cazul folosirii seifurilor, clientul depoziteaz, singur, bunurile, n seiful su. Accesul la seif poate avea loc oricnd n timpul orelor de program ale bncii, timp n care clientul poate retrage sau depune orice obiecte sau documente.

    An de an se dezvolt un alt serviciu numit banca la domiciliuAceast denumire a serviciului respectiv reprezint un termen relativ nou,

    utilizat n practica bancar contemporan i se refer la posibilitatea instituiilor de credit de a oferi clienilor si un serviciu bancar acas sau prin telefon. Astfel, prin metode electronice, clienii au acces la conturile lor fr s-i prseasc domiciliul.

    Legat de acest serviciu acesta reprezint cererea din partea clientelei bancare de a efectua operaiuni bancare dupa programul normal de lucru, cum sunt depunerile pentru o noapte.

    Aceast facilitate este oferit acelor clieni care doresc s depoziteze fonduri, n timpul cnd banca este nchis. Cei care apeleaz cel mai des la acest serviciu sunt gestionarii i casierii marilor magazine (moluri, supermarcheturi, depozite, .a.), care doresc sa i depoziteze, pentru siguran, ncasrile zilnice la banc.

    Pentru aceasta n general, sunt dou metode de administrare a depozitului.Banca poate s deschid depozitul n absena clientului (dup verificarea sumelor

    aduse) i apoi s crediteze contul clientului, n a doua variant, clientul adun banii destinai depozitrii peste noapte, urmnd s-i verse, cu regularitate sau la anumite perioade de timp. Pentru astfel de operaiuni, bncile au spaii special amenajate i, bineneles, percep un comision.

    Un serviciu special oferit de marile bnci este legat de EurocecuriAcest serviciu permite clientului s schimbe cecuri, n numerar, la bncile afiliate

    la sistemul Eurocec. din orice ar din Europa. Avantajul utilizrii eurocecurilor. comparativ cu folosirea cecurilor de cltorie este dat de faptul c, n limita unei anumite sume (de ex. 300 euro), clientul nu trebuie s achite n prealabil contravaloarea acestora. n momentul transmiterii lor la banca emitent, valoarea cecurilor este debitat n contul clientului. Crile de credit eurocec sunt folosite cu sisteme de identificare speciale.

    Piaa serviciilor unit trustServiciu bancar unit trust se refer la operaiuni de investiii, de

    plasamente, care permite unui investitor s investeasc ntr-un portofoliu de aciuni, micornd marja de risc a investiiei. La astfel de servicii apeleaz clienii care au fonduri limitate de investit sau clieni care nu cunosc modul de funcionare a bursei. Comisionul perceput de bnci este n funcie de suma investit.

    Vnzarea i achiziionarea aciunilor sau a altor titluri de valoareInstituiile de credit pot oferi clientelei servicii de vnzare i cumprare de

    hrtii de valoare (aciuni, obligaiuni ,a.). Cnd un client dorete s fac astfel de afaceri, n primul rnd va solicita bncii cursul pe pia al hrtiilor de valoare pe care dorete s le cumpere sau, dup caz, s le vnd. Banca obine aceste informaii de la un broker care i va comunica ultimul curs nregistrat pe pia. In baza informaiei primite, clientul este cel care decide. Tranzacia este executat de ctre banc, potrivit ordinului clientului, iar executarea acesteia trebuie confirmat n scris. Pentru acest serviciu, banca primete un comision de la broker i nu de la client.

    22

  • PRODUSE I SERVICII BANCARE

    serviciul de consultan Acest tip de serviciu este oferit de instituiile de credit, pentru afaceri financiare.

    Societatea bancar se comport ca un analist financiar i sftuiete clientul cum s i conduc afacerile financiare. O alta categorie de servicii s-au dezvoltat in sfera afacerilor internationale: incasarea operatiunilor de export, finantarea exportului prin institutiile internationale de garantare a creditului pentru export, negocierea si scontul cambiilor straine, facilitarea importului prin credite documentare, operarea in conturi de valuta, angajarea in optiuni in moneda straina.

    Servicii privind transferul fondurilor. Societile bancare furnizeaza si servicii privind platile prin transferul fondurilor (atit electronic, cit si prin instrumentele de plata), in numele si la cererea clientilor lor. Banca percepe un comision pentru acest serviciu, comision a carui marime variaza in functie de valoarea sumei si de tehnica de transfer a banilor.

    Plati privind derularea cheltuielilor guvernamentale. Societile bancare efectueaza plati si in numele guvernului, in special cele

    privind finantarea unor proiecte de investitii de stat. Spre exemplu, statul poate finanta constituirea unei noi scoli sau a unui spital. Companiile de constructie vor primi bani aferenti lucrarilor efectuate si finantate din fondurile statului, prin intermediul bancilor.

    Asigurarea de calatorie. Societile bancare ofera un pachet standart prin care asigura clientul

    impotriva principale riscuri de calatorie, contra platii unei prime de asigurare. Principalul risc, acoperit prin aceste asigurari, este cel privind asistenta medicala, in putine tari straine avind acces direct la un tratament de urgenta gratuit. Asigurarea de calatorie permite rambursarea sumelor cheltuite, desi poate exista o limita maxima a sumei recuperabile. Tarile din Uniunea Europeana au incheiat acorduri reciproce cu privire la asigurarea asistentei medicale.

    3. Definirea produselor bancare

    Dezvoltarea gamei de produse bancare este strns legat de condiiile ce le ofer economia de pia, ocupnd un loc central n strategia fiecrei instituii de credit, n condiiile intensificrii concurenei i a luptei tot mai acerbe pentru pstrarea sau lrgirea segmentului de pia.

    Este foarte greu de delimitat serviciile de produsele bancare n sensul c au fost inovate noi produse bancare pe lng cele tradiionale cunoscute . Astfel, o dat cu modificarea reglementrilor bancare, au fost introduse n sistem noi produse bancare cum este leasingul. Implementarea prin lege a leasingului a condus la o modificare a structuri sferei creditelor bancare, care conduce la o scdere considerabil a creditelor pe termen mijlociu.

    Principala caracteristic a produselor bancare este faptul c nu fac obiectul uzurii fizice i morale i sunt purttoare de dobnd. De altfel, prin asta se deosebesc de serviciile bancare pure pentru care clienii bncilor pltesc diferite comisioane i speze bancare.

    Veniturile bncilor se rentregesc n mare msur pe seama produselor bancare . Acestea au suport de capital, iar preul lor (creanele ce se ncaseaz) este egal cu rata procentual efectiv aplicat n fiecare caz n parte. Produsele bancare sunt imateriale i sunt condiionate de reglementrile bancare i fiscale.

    Unitile operative ale societilor bancare livreaz direct clientelei produse i nu exist posibilitatea unor concesionari, redistribuiri sau revnzri a acestor bunuri imateriale, dect rambursarea lor. Beneficiarul lor trebuie s ntocmeasc o documentaie special, proprie (conform procedurilor bancare) i

    23

  • PRODUSE I SERVICII BANCARE

    astfel se realizeaz o colaborarea de concepie, de creaie monetar controlat de creditor. Dintre produsele tradiionale oferite de bnci clientelei sale, i cel mai des uzitat, l constituie creditul. Creditele reprezint creane asupra clientelei bancare, persoane juridice i personae fizice, acordate pentru finantarea acestora. Clasificarea creditelor se poate face dup mai multe criterii printre care se pot mentiona:

    n functie de durata pe care sunt acordate:-pe termen scurt (pana la un an)-pe termen mediu (de la 1 la 5 ani)-pe termen lung (peste 5 ani) n functie de natura activitailor desfasurate de clientii beneficiari:

    -credite acordate clientelei nefinanciare, ocupand ponderea covarsitoare a creditelor acordate si a clientiilor beneficiari..aceasta clientele este formata din personae fizice si personae juridice care desfasoara activitati comerciale si necomerciale cu exceptia celor care desfasoara activitati de mobilizare a resurselor banesti, pe piata de capital. -credite acordate clientelei financiare, formata din cooperative de credit, societati de investitii financiare, ageniile de schimb valutar si intermedieri,societati de valori mobiliare si altele. Pentru analize in detaliu acestea au fost cuprinse intr-o categorie distincta.

    n funcie de destinatia sau scopul pentru care se acorda creditele clientelei nefinanciare vor remarca:

    -creantele comerciale; -creditele de trezorerie; -creditele pentru export; -credite pentru echipament; -creditele pentru bunuri imobiliare; -alte credite acordate clientelei.

    n functie de forma sub care se acorda creditele se clasifica astfel: -avansuri in cont (cont current autorizat sa aiba sold debitor); -credite acordate sub forma de lichiditati (creditarea contului clientului) -credite de plati (achitarea nemijlocita, din credite, a unor datorii ale clientilor); -cesiune de creante (scontare, factoring); -credite pe semnatura sauangajament de garantie.

    n functie de masurile asiguratorii luate de banci distingem: -credite cu garantii:cautiuni, gajare de titluri; -credite fara garantie, sau credite in alb.

    O a doua abordare a produselor bancare decurge din circuitul cambial i este cunoscut sub denumirea de credite prin semntur.

    Prin semntura sa, n diverse forme (acceptare, aval) banca garanteaz angajamentul clienilor si ctre teri. Banca nu avanseaz fonduri, dar susine, prin propriul su angajament, ncrederea pe care o inspir clientul. Banca nu se angajeaz fr s fi evaluat riscurile operaiunii, care pot n cazuri extreme s-i atrag ntreaga rspundere. Expunerea la risc pe care i-o asum, implic ncasarea unor sume cu care beneficiarul garaniei remunereaz banca.

    Dintre modalitile folosite de bnci privind mobilizarea resurselor bancare de la diverse persoane, cele mai folosite sunt:

    -certificatele de depozite;

    24

    Clasificarea creditelor

  • PRODUSE I SERVICII BANCARE

    - instrumente bancare pasive, ce au la baz contracte (convenii) de constituire a depozitelor n conturi n lei s-au valut, pe diferite termene, cu capitalizarea sau fr capitalizarea dobnzii;

    - depozite pentru pensii cu asigurri pe domenii- depozite colaterale pentru diverse garanii .a.Deciziile bancherilor de a diversifica gama de produse bancare este strict

    legat i orientat spre necesitile clienilor.Fa de produsele tradiionale apar noi mutaii si datorit folosirii

    sistemelor expert, a exploziei revoluiei informatic-informaionale din cadrul sistemului bancar.

    4. Costul serviciilor i produselor bancare

    Fiecare instituie de credit, are o strategie proprie i este preocupat permanent de costul surselor i de condiiile de afaceri pe care le prezint clienilor nebancari i bancari.

    Potenialii clieni sunt preocupai pemanent de costul serviciilor bancare care este n strns legtur direct i cu modul n care se face consumul serviciilor respective. Diferenierea tarifelor i a comisioanelor bancare menionate n condiiile de afaceri bancare se face dup natura i felul serviciilor .

    Astfel costul creditului angajat este format din dobnd plus comisionul de administrare a creditului. Pentru serviciul de acordare a creditului, n funcie de negocierea efectuat, banca mai poate ncasa de la client un comision de risc de credit, un comision de neutilizare a sumelor puse la dispoziie sau un comision pentru plata nainte de termen a creditului primit. Preul, n sens general, n condiiile actuale, exprim o sum de bani pe care cumprtorul o pltete n schimbul unei uniti de bun economic (material sau serviciu). Preul este expresia bneasc a valorii de schimb pe care o ncaseaz vnztorul pentru o unitate din bunul tranzacionat.

    n sensul su restrns, preul are o varietate de nelesuri particularizate, i respectiv mai multe denumiri: pre pentru mrfurile material - palpabile; tarif n cazul serviciilor .a.

    n cazul produselor imateriale, cu condiia restituirii scestora ctre creditor, cum sunt produsele bancare, preul acstora l reprezinta dobnda care trebuie s acopere i riscul de nerambursare a sumelor plasate debitorilor.

    n strns legtur cu plata serviciilor, o alt noiune ar fi redevena care exprim contravaloarea serviciilor legate de achiziionarea de licene sau know-how, plata fcndu-se sub forma unei cote procentuale din cifra de afaceri obinut cu licen achiziionat.

    Deci, tarifele sunt o categorie specific a preului n sensul su larg cuprinztor, adic a acelor preuri care se stabilesc i se aplic n domeniul prestrilor de servicii efectuate, att pentru agenii economici ct i pentru populaie.

    Natura economic a preului mrfurilor substaniale i tariful serviciilor este aceeai. Deosebirile care apar rezult din existena tarifului ca expresie concret a categoriei de pre ntr-un domeniu specific de activitate. Astfel, preul apare drept expresia bneasc a valorii unei mrfi n calitate de obiect, de bun material cu existen de sine stttoare, pe cnd tariful reprezint expresia bneasc a valorii unei mrfi n calitate de serviciu. Aceasta ntruct, consumul de servicii nu este separat de producia lor, serviciul neputnd circula ntre productor i consumator; producia i consumul de servicii au loc concomitent, att n timp ct i n spaiu.

    25

    Definiie

  • PRODUSE I SERVICII BANCARE

    Nu este lipsit de importan faptul c, deseori n limbajul practic i n vorbirea curent se produce o substituire reciproc a noiunilor de comision i tax. Aceasta datorit unor tradiii sau importuri de termeni strini, care include n sfera semnificaiilor lor i implicarea autoritilor administrative locale pentru organizarea unor servicii, precum i ca urmare a faptului c unele taxe au la baz ideea contraprestaiei.

    ntre comision i tax bancar se impune o delimitare din mai multe puncte de vedere. n primul rnd, sub aspectul destinaiei lor: taxele se vireaz la bugetul statului i au n general un caracter fiscal ( Exempu : TVA), pe cnd comisioanele se ncaseaz de unitile operative ale instituiilor de credit ca fiind echivalentul al valorii serviciilor prestate de acestea n favoarea clienilor.

    n al doilea rnd, n cazul comisioanelor bancare se determin, se evideniaz i se urmresc costurile prestaiilor, pe cnd n cazul taxelor nu se calculeaz i nu se evideniaz astfel de costuri.

    n al treilea rnd, delimitarea se mai poate realiza i prin prisma organelor care le stabilesc, i anume: stabilirea comisioanelor este de competena unitile operative ale instituiilor de credit, iar stabilirea taxelor intr n competena organelor financiare i se efectueaz pe baza actelor normative adoptate de ctre organele puterii sau administraiei de stat.

    Din punct de vedere al delimitrii sferei de cuprindere a preurilor i, respectiv, al comisioanelor apar i aici unele aspecte demne de interes teoretico-practic.

    Delimitarea se realizeaz, n general, dup natura rezultatului unei activiti, i anume: n cazul produsului cu existen fizic folosim noiunea de pre, iar n cazul serviciilor folosim noiunea de tarif sau comision.

    Dei natura economic a preului i comisionului este aceeai i se aplic aceleai principii i metode de fundamentare i negociere, apar totui unele particulariti determinate de specificul prestrilor de servicii.

    5. Alte servicii bancare

    a. Activitatea de factoringO alt analiz a activitilor de plasament privete o serie de operaiuni

    bancare cu aceleai caracteristici ca i cele anterioare, dar care sunt dependete de o serie de fenomene financiare ce nu sunt cuprinse n procesul bancar.

    Pe de o parte, pentru asemenea activiti ce nu se reflect n bilan, banca se angajeaz s acioneze n viitor, i deci i asum riscul de a avea cheltuieli sau pierderi (implicit un posibil ctig suplimentar). Pe de alt parte, banca ncaseaz o remunerare sau beneficiaz de o modificare a poziiei imediate.

    Printre aceste activiti menionm : angajamente anticipate de a acorda credite(forward commitements), angajamente anticipate de a vinde sau de a cumpra titluri, operaiuni denumite opiuni (financial futures sau options), aranjamente anticiapte asupra dobnzilor (interest rate swaps)sau a cursului de schimb (currency swaps).

    Pe lng operaiunile menionate factoringul sau afacturajul ntruchipeaza o forma important de cesionare de creante.

    Factoringul reprezinta operatiunea prin care un client numit adherent trnsfera proprietatea creantelor (facturile) sale socitatii bancare denumita factor , care isi asuma obigatia de incasare a crentelor aderentului comform contractului incheiat.

    26

    Definiie

  • PRODUSE I SERVICII BANCARE

    n baza contractului ncheiat si a documentelor primite , societatea bancara platete valoarea nominala a creantelor , mai putin agio , fie imediat, fie la scadenta sau la ncasarea creantelor.

    Agio poate fii format din dobnda i un commission sau numai din comission , dupa mprejurari.

    Facturile preluate de banca se clasifica in doua grupe , astfel : facturi aprobate , care sunt disponibile imediat , sub form ade credit in

    contul clientului. Aprobarea este conditionata de prezentarea unor docomente asiguratorii ale incasarii , cum ar fii certificate de disponibil , depozite colaterale , depozite pentru cecuri, certificate sau de riscul pe care si-l asuma banca avand in vedere un debitor agreat , care reprezinta o oarecare garantie morala

    facturi neprobate sau indisponibile pana la incasarea creantelor , ori pana la scadenta lor contractuala

    Pentru creditul acordat banca poate sa pretinda aderentului , pe langa agio , constituire a, respective , retinerea , (din factorig) a unei garantii pentru riscul de rambursare care se inregistreaza intr-un cont de deposit al clientului (Alte depozite coolaterale )

    Lucrarile contabile privind factoringul se efectueaza , de regula , in urmatoarea succesiune : primirea facturilor aderentului; gruparea facturilor in aprobate si neaprobate; finantarea facturilor aprobate ; retinerea garantiei de risc de incasare; incasarea comisioanelor de gestiune ; incasarea creantei ; restituirea garantiei ; incasarea agioului.

    Prezent n legislaia romneasc nc din 2002 (Legea nr.469), factoring-ul se prezint ca un contract ncheiat ntre o parte (denumita aderent), furnizoare de mrfuri sau prestatoare de servicii i o societate bancar sau o instituie financiara specializat (denumit factor), prin care aceasta din urm asigur finanarea, urmrirea creanelor i prezervarea contra riscurilor de credit, iar aderentul cedeaz factorului, cu titlu de vnzare, creanele nscute din vnzarea de bunuri sau prestarea de servicii pentru teri.

    Factorul preia de la creditor titlurile de crean asupra debitorului, devenind beneficiarul lor; el pltete vnztorului valoarea actual a creanelor, diminuat cu comisionul. Astfel, factorului sau societii de factoring i revin venituri sub form de:

    - dobnzi corespunztoare fiecrei creane i fiecrei scadene;- comisioane aferente operaiunilor i sume pentru acoperirea riscurilor i

    cheltuielilor suplimentare.Astfel, la prezentarea de ctre client a facturilor pentru produsele sau

    serviciile achiziionate, se achit imediat un procent de 85% din valoarea acestora. Dup recuperarea contravalorii facturilor, factorul va achita diferena de 15%, din care i reine contravaloarea comisionului i a dobnzii.

    Concret, factoring-ul este mecanismul de finanare prin care se obin rapid lichiditi prin vnzarea de facturi a cror scaden are termen scurt (cuprins de obicei ntre 180 i 360 de zile).

    ntruct factorul este cel care i asum riscul de neplat al debitorului, trebuie s aib n vedere seriozitatea partenerilor externi. n acest sens, banca (sau firma de factoring) va solicita situaii financiare i rapoarte despre creditele importatorilor, pentru a le putea verifica situaia. Factorul va lua n considerare i calitatea datoriei preluate. Daca unele creane se vor dovedi riscante din punctul de vedere al ncasrii, acestea nu vor fi preluate.

    Factoring-ul se aplic n special n operaiunile de import-export, unde nevoia rapid de lichiditi i recuperarea n timp relativ scurt a fondurilor

    27

  • PRODUSE I SERVICII BANCARE

    investite sunt n echilibru. De aici rezult i succesul acestui mecanism de finanare.

    De asemenea, factoringul se practic n favoarea furnizorilor care efectueaz livrri n cantiti mari, care desfoar activiti sezoniere sau dein o clientel dispersat i care apelnd la instituii specializate pot ncasa sumele cuvenite n termene optime.

    Avantajele acestei operaiuni constau, n primul rnd n posibilitatea de a obine finanarea ntr-un termen foarte scurt. Astfel, bncile sau firmele de factoring acord finanarea n ziua prezentrii facturilor, desigur n urma semnrii acordului de factoring.

    Printre avantaje se regsete i o mbuntire a cash-flow-ului, datorat perioadei de obinere a lichiditilor mult mai scurte dect n cazul unui credit. n plus, spre deosebire de credit, fondurile obinute nu trebuie s respecte o anumit destinaie, putnd fi investite n funcie de necesitile imediate ale clientului.

    Pentru comercianii care apeleaz la factoring, facilitile sunt completate de faptul c numrul documentelor ce trebuie prezentate bncii sau firmei de factoring este mult mai redus dect n cazul solicitrii unui credit. n urma analizrii documentaiei, factorul poate refuza acordarea serviciilor numai n cazul existenei unor legturi de acionariat ntre aderent i debitor sau n cazul condiionrii plilor de vnzare, plata n avans ori la livrare.

    Prin factoring, firmele angrenate n tranzacii comerciale mai beneficiaz i de faptul c se pot concentra pe dezvoltarea afacerii prin extinderea produciei i a vnzrilor, n timp ce factorul se ocup de urmrirea ncasrii i evidena facturilor derulate prin factoring.

    Costul perceput pentru operaiunile de factoring se mparte n taxa pentru administrarea tranzaciei i o tax separat pentru finanarea propriu-zis a operaiunii. Astfel, exist un comision de factoring i unul de finanare.

    Comisionul de factoring se aplic la valoarea nominala a facturilor achitate. Comisionul de finanare se aplic la valoarea finanat, respectiv la 80-90% din contravaloarea facturilor, pe perioada derulrii contractului. Acesta este comparabil cu dobnda aplicat la creditele pe termen scurt (n lei sau valut) i este negociabil n funcie de fiecare tranzacie.

    Lipsa ofertei bancare a constituit o frn n expansiunea factoring-ului n ara noastr, ns tendina actual este de cretere accentuat. Ritmul rapid de cretere a veniturilor obinute de bnci din operaiuni de factoring indic intensificarea schimburilor comerciale i a nevoii de lichiditi a agenilor economici, confruntai cu o concuren tot mai puternic.

    Activitatea de leasing financiar

    n Romnia, activitatea de leasing este reglementat prin Ordonana Nr.51/1997 privind operaiunile de leasing i societile de leasing, modificat i completat prin Legea nr.571/2003 - Codul Fiscal i Legea nr.533/2004.

    n conformitate cu prevederile acestui act normativ, operaiunile de leasing sunt acele operaiuni prin care o parte, denumit locator/finanator, transmite pentru o perioad determinat dreptul de folosin asupra unui bun al crui proprietar este celeilalte pri, denumit utilizator, la solicitarea acesteia, contra unei pli periodice, denumit rat de leasing, iar la sfritul perioadei de leasing locatorul/finanatorul se oblig s respecte dreptul de opiune al utilizatorului de a cumpra bunul, de a prelungi contractul de leasing ori de a nceta raporturile contractuale.

    28

    Avantaje

    Definiie

  • PRODUSE I SERVICII BANCARE

    Utilizatorul poate opta pentru cumprarea bunului nainte de sfritul perioadei de leasing, dac prile convin astfel i dac utilizatorul achit toate obligaiile asumate prin contract.

    Operaiunile de leasing pot avea ca obiect bunuri imobile, precum i bunuri mobile de folosin ndelungat, aflate n circuitul civil, cu excepia nregistrrilor pe band audio i video, a pieselor de teatru, manuscriselor, brevetelor i a drepturilor de autor.

    Principalele dou forme de leasing sunt: financiar i operaional. O operaiune de leasing poate fi clasificat drept financiar dac:

    - riscurile i beneficiile aferente dreptului de proprietate trec asupra utilizatorului din momentul ncheierii contractului de leasing;

    - prile au prevzut expres c la expirarea contractului de leasing se transfer utilizatorului dreptul de proprietate asupra bunului;

    - utilizatorul poate opta pentru cumprarea bunului, iar preul de cumprare va reprezenta cel mult 50% din valoarea de intrare (pia) pe care acesta o are la data la care opiunea poate fi exprimat;

    - perioada de folosire a bunului n sistem de leasing acoper cel puin 75% din durata normat de utilizare a bunului, chiar dac n final dreptul de proprietate nu este transferat.

    Trebuie remarcat, astfel, c n general o operaiune de leasing financiar este ndreptat ctre achiziia bunului finanat. Oricum, fie datorit duratei mari de utilizare, fie datorit sumelor mari achitate de utilizator se poate uor constata c utilizatorul, la finele contractului, poate considera practic proprietatea asupra bunului ca fiind asumat.

    Nu n ultimul rnd, valoarea de achiziie sczuta a bunului la data finalizrii contractului, face foarte probabil exercitarea opiunii de cumprare i transferarea dreptului de proprietate.

    Spre deosebire de leasing-ul financiar, leasing-ul operaional presupune, n adevratul sens al cuvntului, folosirea bunului finanat pe o perioada limitat de timp, fr asumarea unor riscuri i beneficii aferente proprietarului, n general, pentru rezolvarea punctual a unor activiti specifice.

    Astfel, utilizatorul este practic decis, nc de la semnarea contractului, asupra returnrii bunului finanat la finele perioadei de leasing, urmnd ca locatorul s preia riscul de realizare a valorii rmase neamortizate la finele contractului.

    Etapele procedurii de leasingn general, n derularea unui contract de leasing, sunt implicate, n diverse

    etape ale procesului de finanare, cel puin cinci pri: societatea de leasing, clientul sau utilizatorul final, furnizorul bunului achiziionat, banca finanatoare i, nu n ultimul rnd, societate de asigurare.

    Alegerea bunului i a furnizoruluin funcie de necesitile clientului, acesta decide att asupra

    caracteristicilor bunului ct i asupra furnizorului.Toate detaliile legate de natura bunului (pre, caracteristici tehnice,

    amnunte privind livrarea, condiii de instalare i punere n funciune, n cazul echipamentelor) vor fi negociate de utilizator direct cu furnizorul ales, urmnd a respecta n contractul de vnzare cumprare i n contractul de leasing, toate aspectele negociate.

    Obinerea ofertei i solicitarea de leasingPe baza preurilor negociate cu furnizorul ntocmete o ofert general de

    finanare, n care vor fi calculate, avansul, rata de leasing, valoarea asigurrii, etc. n urma transmiterii solicitrii de leasing, oferta transmis iniial poate suferi

    29

    Leasing financiar

    i operaional

    Etapele

    procedurii de leasing

  • PRODUSE I SERVICII BANCARE

    modificri n funcie de clasa de risc n care se va ncadra clientul. Analiza riscului are la baz att documentele financiare puse la dispoziie de ctre client (bilan, balan, cont de profit i pierderi) ct i alte documente solicitate (chestionar de leasing, prezentarea activitii companiei, business-plan, etc.). Analiza i aprobarea solicitrii de leasing

    Evaluarea solicitrii de leasing se realizeaz de ctre specialiti ntr-un interval de timp ce nu depete 48 ore. n funcie de complexitatea proiectului supus finanrii, societatea de leasing (banca) poate solicita clientului informaii suplimentare referitoare la unele aspecte analizate, rspunsul final al evalurii urmnd a fi prelungit n funcie de furnizarea informaiilor solicitate.

    ncheierea contractuluin cazul unui rspuns afirmativ, se va ncheia un contract de leasing,

    financiar sau operaional, ce va include att clauzele negociate de utilizator cu furnizorul bunului, ct i clauze specifice politicii societii de leasing privitoare la modalitatea de plata a ratelor, asigurarea efecturii plilor, etc.

    Asigurarea general a bunuluiBunul ce urmeaz a fi achiziionat urmeaz a fi asigurat de ctre societatea

    de leasing, pe toat derularea contractului de leasing, n opiunea pentru toate riscurile, n condiiile stabilite cu societatea de asigurri i banca finanatoare, iar prima de asigurare va fi achitata de ctre utilizator.

    n cazul produselor provenite din import, prima de asigurare se va calcula la valoarea DDP a bunului.

    Livrarea bunurilorObligaia livrrii bunurilor revine n ntregime furnizorului, operaiunea

    fiind asistat de specialitii societii de leasing.Condiiile i costurile finanriiPot obine finanare pentru achiziionarea de bunuri n leasing att

    persoane juridice, nfiinate n baza Legii 31/1990 republicat, ct i persoane fizice sau persoane fizice autorizate.

    Bunurile finanate pot fi noi, din import sau achiziionate de pe piaa romneasc, sau second-hand, caz n care se va efectua o evaluare suplimentar de ctre specialitii societii de leasing.

    Documentele necesare analizein funcie de personalitatea juridica a solicitantului (persoan