26822260 Scanerul Este Dispozitivul Ce Poate Captura Imaginea

18
Scanerul este dispozitivul ce poate captura imaginea unui obiect si o converteşte intr-o matrice digitală de puncte de lumină, prelucrabile pe calculator. Obiectul poate fi un document tipărit, o fotografie. un film transparent sau chiar un obiect fizic. Rezultatul conversiei este o matrice bidimensională de pixeli (cel mai mic element al unei imagini), flecare pixel conţinând informaţia de culoare si strălucire corespunzătoare locaţiei fizice reprezentată de acel pixel in obiectul scanat. Puşi unul lângă altul, pe ecranul monitorului sau pe hârtie (cu ajutorul unei imprimante), toţi aceşti pixeli vor forma întreaga imagine a obiectului scanat. In mare, un scaner poate fi asemănat cu o cameră digitală de fotografiat conectată la calculator, si împreună cu alte periferice poate transforma un PC intr-un aparat de tip fax (scaner, modem, software) sau intr-un copiator (scaner, imprimantă, software). Tipuri de scanere Există câteva tipuri de bază de scanere: scanere de mană. scanere care transportă originalul sau scanere plane. Pentru originale speciale de tip transparent (filme, folii, diapozitive) există versiuni specializate ale modelelor de bază. Combinate cu alte echipamente de tipul imprimantă sau modem există si aparatele denumite all-in-one, care pot îndeplini atât funcţia de scaner cat si cea de fax sau copiator digital. Scanerele de mană sunt mici dispozitive care se deplasează manual peste originale mai mici de 10 cm. Rotitele din cauciuc prevăzute in lateral ajută la menţinerea direcţiei de deplasare si pot menţine viteza in limite acceptabile. Principalul avantaj al acestei soluţii este portabilitatea, aparatul fiind uşor si Mod. Coala Nr. document Semn. Data Coala 1 Elaborat Pontas Daniela Controlat . Scanerul Litera Coli UTM FIU gr. DTP 061

description

proiect informatica.partea hardware

Transcript of 26822260 Scanerul Este Dispozitivul Ce Poate Captura Imaginea

Scanerul este dispozitivul ce poate captura imaginea unui obiect si o convertete intr-o matrice digital de puncte de lumin, prelucrabile pe calculator. Obiectul poate fi un document tiprit, o fotografie. un film transparent sau chiar un obiect fizic

Scanerul este dispozitivul ce poate captura imaginea unui obiect si o convertete intr-o matrice digital de puncte de lumin, prelucrabile pe calculator. Obiectul poate fi un document tiprit, o fotografie. un film transparent sau chiar un obiect fizic. Rezultatul conversiei este o matrice bidimensional de pixeli (cel mai mic element al unei imagini), flecare pixel coninnd informaia de culoare si strlucire corespunztoare locaiei fizice reprezentat de acel pixel in obiectul scanat. Pui unul lng altul, pe ecranul monitorului sau pe hrtie (cu ajutorul unei imprimante), toi aceti pixeli vor forma ntreaga imagine a obiectului scanat. In mare, un scaner poate fi asemnat cu o camer digital de fotografiat conectat la calculator, si mpreun cu alte periferice poate transforma un PC intr-un aparat de tip fax (scaner, modem, software) sau intr-un copiator (scaner, imprimant, software).

Tipuri de scanere

Exist cteva tipuri de baz de scanere: scanere de man. scanere care transport originalul sau scanere plane. Pentru originale speciale de tip transparent (filme, folii, diapozitive) exist versiuni specializate ale modelelor de baz. Combinate cu alte echipamente de tipul imprimant sau modem exist si aparatele denumite all-in-one, care pot ndeplini att funcia de scaner cat si cea de fax sau copiator digital.

Scanerele de man sunt mici dispozitive care se deplaseaz manual peste originale mai mici de 10 cm. Rotitele din cauciuc prevzute in lateral ajut la meninerea direciei de deplasare si pot menine viteza in limite acceptabile. Principalul avantaj al acestei soluii este portabilitatea, aparatul fiind uor si de mici dimensiuni. Dezavantajul major este calitatea slab a scanrii, in special din cauza modificrilor de vitez si de direcie, fiind necesare mai multe ncercri si o man experimentat care s conduc scanerul peste original. Pentru originale de dimensiuni mai mari sunt necesare programe speciale pentru alipirea fiilor de imagine ce se obin. Preturile mici cu care pot fi obinute celelalte modele de scanere au fcut ca interesul pentru scanerele de man s fie din ce in ce mai sczut. Practic, la ora actual este imposibil s mai gsim pe pia un astfel de aparat.

Cel mai rspndit model de scaner este cel plan. Acesta este alctuit in principal dintr-un geam suport de originale sub care se afl un crucior mobil, pe care este montat att o surs de lumin cat si senzorii (CIS) care citesc imaginea. Acetia pot fi nlocuii de o parte a unui sistem optic care proiecteaz imaginea scalat pe senzorul optic (CCD). O astfel de construcie, care nu deplaseaz deloc originalul, permite scanarea unui mare numr de tipuri de originale, inclusiv a unor obiecte. Devine posibil si scanarea multipl a aceluiai original, calitatea imaginii scanate fiind mult mai bun. Suprafaa mare de scanare ce se poate obine in acest caz este desigur un mare avantaj, dar in acelai timp r prezint si principalul dezavantaj al soluiei, deoarece ntreg echipamentul ocup o suprafa mare de birou. Un alt dezavantaj este costul cel mai ridicat, compensat totui de calitatea imaginilor ce pot fi obinute prin acest procedeu. Prin adugarea unei surse de lumin in spatele originalului se poate adapta scanerul aa nct s poat fi scanate originale transparente.

Scanerele rotative (drum scanere) ofer o calitate nalt de lucru. Principiul de funciona este simplu originalul este fixat pe un cilindru rotativ din material transparent. Cilindru rotindu-se cu o viteza nalt de - rotaii pe minuta permite citirea imaginii punct cu punct, viteza nalt de rotire permite a utiliza o sursa puternica de lumina fr riscul de a deteriora originalul. Cu cit e mai mare suprafaa cilindrului cu att dimensiunile originalului scanat pot fi mai mari.

Un scaner de birou poate captura o imagine si s o salveze ca fiier in calculator. Aceasta poate fi memorat intr-o baz de date, poate fi folosit pentru a fi multiplicat, transmis ca fax pe o linie de telefon, utilizat la obinerea unei paginii web sau transmis pe e-mail. Dac imaginea este a unui text sau a unui document cu text si grafic, ea poate fi prelucrat aa nct textul sau grafica s poat fi utilizate in crearea unor documente noi prin aa numitul procedeu de recunoatere optic a caracterelor (OC ).

Scanerul de proiecie

Mobil este doar modulul de scanare, seamn cu un proiector. Placa CCD este analogic celei utilizate si-n camerele video, permite scanarea imaginii fr micarea concomitent a originalului i modulului de scanare. Rezoluia acestui tip de scanner este redus, ns ele permit scanarea originalelor de grosimi variabile i chiar a corpurilor voluminoase. Schema scanerului de proiecie

Funcionarea scanerului

Principalele componente ale unui scaner sunt o surs de lumin, un sistem de separare a culorilor si un senzor CCD (Charge Coupled Device) ce transform informaia optic referitoare la obiectul scanat intr-un fiier ce poate fi transmis pe calculator.

In scanerele cu micorare a imaginii, originalul este de sase pana la opt ori mai mare dect imaginea formata pe senzorul CCD.

Dup ce am aezat pe sticla obiectul ce urmeaz a fi scanat si am pornit scanarea, lampa ilumineaz o dung subire din origina1. Lumina reflectat, ce conine informaia de culoare, este captat de fiecare element al senzorului CCD si apoi transformat intr-un numr, cu ajutorul unui convertor analog/digital. Numrul de elemente ce msoar lumina pe fiecare linie din senzorul CCD determin rezoluia orizontal a scanerului. Un numr de 5.100 elemente CCD care citesc informaia luminoas de pe cei 21,56 cm (8,5inch) lime ai originalului nseamn o rezoluie de 600 ppi (pixeli pe inch). Deoarece dimensiunea senzorului est mult mai mic dect limea originalului, este nevoie de un sistem optic care s focalizeze imaginea pe senzor. Dup; ce a fost citit o linie, scanerul avanseaz un pas, aa nct s fie citit linia urmtoare. Numrul de pai ce trebui' fcui pentru a avansa cu un inch determin rezoluia vertical a scanerului.

Tendina proiectanilor de astfel de echipamente este de a creste numrul de ppi pentru a obine specificaii rsuntoare.

n scanerele cu senzor de contact, dimensiunea originalului este egal cu dimensiunea senzorului.

Valorile la care s-a ajun sunt att de mari nct nu mai este corect s; spunem c rezoluia scanerului este numeri' egal cu numrul de ppi. Considernd, aa cum este corect, c rezoluia este o msur , capacitii scanerului de a captura detalii fine constatm c numrul de ppi influenteaz rezoluia, dar nu o determin, aceasta mai fiind influenat de calitatea sistemului optic (lentile oglinzi, filtre, reglaje focalizare), de stabilitate, mecanic si termic a sistemului optic, d uniformitatea micrii cruciorului mobil, d vibraiile ce pot s apar in sistem, de rspunsul n frecven al sistemului electronic si d procesarea ce se aplic imaginii. Un scaner cu rezoluie mare trebuie s poat reda corect detaliile att in zonele ntunecate cat si in zonele luminoase ale imaginii. Dou tehnologii de baz sunt utilizate in scanere: cu micorare optic a imaginii (prin lentile) pe un senzor CCD sa cu senzor de contact. n general, costul unui scaner cu reducere optic este mai ridicat datorit sistemului de lenii si oglinzi. Avantajul principal al unui astfel de sistem este calitatea bun a imaginii obinute, prin cretere raportului semnal/zgomot si a profunzimii cmpului vizual (obiectele texturate sau cutate rmn in zona d focalizare corect).

Ultimele modele de scanere HP utilizeaz doi senzori CCD cu rezoluii diferite, unul ce permit vitez mare de scanare la rezoluii mici si altul de nalt rezoluie, pentru evidenierea detaliilor.Scanerele cu senzor de contact CIS (Contact Image Sensor) utilizeaz un altfel de senzor, care acoper ntreaga lime a suprafeei de scanai dimensiunea fiecrui element al senzorului fim. egal cu cea a pixelilor din pagin.

Formarea imaginii in scanerele cu filtre de culoare pe senzorii CCD.

n anumite modele de scanere, obiectul de scanat chiar atinge senzorul, dar la modelele plane (flatbed unde ntre obiect i senzor se interpune un geam este necesar utilizarea unor mici lentile aa nct fiecare element al senzorului vede doar mic parte din originalul scanat. Dimensiunea redus a acestui tip de senzor permite integrarea sursei de lumin (de regul un ir de LED-uri colorate RGB care clipesc realiznd astfel cea mai ieftin separare de culoare) n aceeai bar. Aa, dimensiune global a scanerului se pstreaz foarte mic costul fiind i el redus. Acest tip de scaner are i dezavantaje, dintre care am aminti faptul c adncimea mic a cmpului de vedere limiteaz tipurile de originale ce pot fi scanate cu o claritate bun. Tehnologiile moderne au dus la realizarea unor astfel d senzori cu o foarte bun acuratee a culorilor, nuanele obinute fiind mai frumoase dect ale scanerelor cu CCD-ui ieftine.

O alt caracteristic a scanerelor ce creeaz confuzie se refer la felul cum se realizeaz expunerea. La modelele mai vechi, expunerea se realizeaz in trei treceri ale cruciorului mobil, de fiecare dat cu un alt filtru de culoare plasat ntre obiectul scanat si CCD. Cele trei expuneri (din cele trei treceri) sunt ulterior recombinate in calculator, pentru obinerea imaginii color. Pe msur n; tehnologiile au evoluat, s-au dezvoltat metode de obinere a celor trei expuneri de culoare (RGB) intr-o singur trecere, cea mai obinuit fiind cu filtre transmisive de culoare puse pe cipul CCD, prin aceeai tehnologie utilizat la camerele video digitale. Practic sunt trei rnduri de senzori CCD, i faa fiecrui rnd fiind filtrele de culoare R, G si B. Unghiul de inciden diferit pentru cele trei culori impun utilizarea unor memorii tampon pentru dou culori, aa nct la reconstrucia imaginii culorile s fie corecte.

De cele mai multe ori, rezoluia optic a scanerului nu este potrivit cu rezoluia dorit, mai ales dac dorim optimizare a scanrii pentru un anume dispozitiv de vizualizare a imaginii (imprimant sau monitor), sau dac est necesar obinerea unei imagini de o dimensiune anume. Att pentru mrirea cat si pentru micorarea numrului de ppi ai imaginii obinute, fat de rezoluia optic, se folosete un procedeu numit interpolare. Felul cum este fcut aceast interpolare determina diferenierea calitii scanerelor: obinerea unei imagini de bun calitate, cu o dimensiune precis pe ambele direcii, implic anumite costuri. Dou aspecte trebuie luate in seam in evaluarea posibilitilor de scalare ale unui anumit aparat: degradarea imaginii prin zimarea marginilor si creterea dimensiunii fiierelor de imagine ce se transmit in calculator. In acest din urm caz, scalarea nu se face in timpul scanrii, ci ulterior, in calculator, iar viteza de scanare este afectat n rnod dramatic.

Rezoluia tonal a scanerelor este adeseori confundat cu adncimea de culoare, respectiv numrul de bii utilizai pentru stocarea culorii fiecrui pixel. Ca si la rezoluie, cifrele la care s-a ajuns si-au pierdut semnificaia, o msur mult mai bun a rezoluiei tonale fiind raportul semnal/zgomot, deoarece in multe cazuri biii suplimentari alocai nu sunt altceva dect zgomot. O bun rezoluie tonal este necesar pentru a putea scana corect imagini ntunecate, cu multe detalii in zonele cu negru mult. si pentru scanarea transparentelor.

Abilitatea scanerelor de a efectua transformri tonale, cum ar fi compensarea de gamma sau autoexpunerea, depinde att de numrul de bii capturai cat si de rutinele de procesare a imaginii. Calitatea transformrilor tonale are un rol foarte important in obinerea unei imagini de calitate, ndeosebi la scanarea fotografiilor. O imagine cu o rezoluie tonal prea mic sau transformrile tonale de slab calitate pot face s apar fenomenul de cuantizare, respectiv apariia unor contururi false in imagine datorit forrii valorilor unor nivele de gri, iniial diferite, in aceeai valoare.

Zgomotele din imagine sunt distorsiuni sau semnale nedorite, introduse in rezultatul scanrii chiar de ctre aparatul utilizat pentru achiziie. Zgomotul poate fi aleator (asemntor cu ninsoarea) sau sub form de distorsiuni corelate: dungi, dare sau alte modele de aranjare. De regul, zgomotul este injectat in semnalul analogic capturat de CCD nainte de a fi convertit in digital (intr-un numr). Aceasta se ntmpl deoarece nivelul de semnal este foarteaprea diverse interferene. Odat digitizat, semnalul devine practic imun la alte zgomote. Adncimea de culoare real difer fat de cea comunicat de fabricani (se comunic numrul de bii ai convertorului analog/digital), deoarece este puternic afectat de zgomot.

Zimarea marginilor prin mrirea imaginii:

l- imaginea originala;

2- imaginea mic si exist posibilitatea de a mrita in aplicaie;

3- imaginea mrita pe scaner.

Exemplu de scanare fcut la scanner plan i rotativ

Scaner plan semi-profesional (1500$) i scaner rotativ profesional (50000$)

Scanarea la rezoluii mai mari presupune transferul unor cantiti importante de date intre scaner si calculator. Interfaa ce asigur aceast legtur influeneaz in mare msur viteza de scanare propriu-zis. SCSI a fost muli ani interfaa considerat standard pentru scanere. Ea permite legarea mai multor dispozitive si dac deja avei instalat un adaptor SCSI in sistem, este bine s v procurai si scanerul cu aceast interfa. Altfel, era necesar instalarea plcii adaptoare, operaie considerat de mult lume ca relativ complicat. O astfel de interfa v asigur, in mod obinuit, o rat de transfer de 1,2 MB/s.

O alt soluie, mai puin rapid dar care se poate aplica pentru orice sistem, este interfaa paralel. Problemele care apar dac portul paralel este folosit si pentru alte dispozitive si rata sa de transfer mai mic au fcut ca interfaa paralel s fie din ce in ce mai puin utilizat, fiind nlocuit treptat de interfaa USB. Aceast este cea mai comod in exploatare, avnd totodat si o rat de transfer rezonabil. Dac placa de baz deine aceast interfa si sistemul de operare o poate utiliza, acesta este soluia cea mai simpl i mai ieftin. De ndat ce versiunea USB 2.0 urmeaz a se rspndi, interfaa USB va asigura si o rat de transfer suficient.

Parametrii de baz:

rezoluia de scanare (rezoluie optic)

numrul de culori (profunzimea culorilor)

viteza de scanare

densitatea optic

n timpul procesului de scanare se ilumineaz cte o fie de document, timp n care aceasta este citit de senzori. Lumina reflectat este proiectat printr-un sistem de oglinzi i lentile pe zona alctuit din elemente fotosensibile. n interiorul acestor elemente se produc sarcini electrice raportate la cantitatea de lumin care poate fi absorbit de l pixel (punct de imagine), pixelii de culoare deschis reflectnd mai muli fotoni dect cei ntunecai. Prin intermediul unui motor pas cu pas se obine urmtoarea poziie vertical care urmeaz a fi citit. Programul specific de scanare transform fiile citite ntr-un fiier grafic. Pentru recunoaterea culorii, scanerele color aplic principiul optic, conform cruia lumina roie, verde i cea albastr combinate duc la obinerea culorii albe. Lumina alb poate fi separat printr-o prism sau prin filtre de culoare n cele 3 culori de baz(o separaie de culori).

O alt categorie de scanere utilizeaz pentru digitalizare un sistem de oglinzi i prisme care descompun valorile de culoare ale fiecrui punct n cele 3 spectre de culoare, proiectndu-le apoi cu ajutorul unui sistem de lentile pe cele 3 rnduri de elemente fotosensibile. separate.

Cu ajutorul unui software adecvat, imaginile digitalizate sunt transmise calculatorului pentru prelucrare. Prelucrarea ulterioar poate consta n finisarea contururilor, redimensionare, mutare, rotire, colorare, umbrire, suprapunere, etc. Principalele caracteristici care definesc performanele unui scaner i calitatea imaginilor scanate sunt: puterea de rezoluie, viteza de scanare i calitatea soft-ware-ului utilizat.

Rezoluia este dat de numrul i mrimea celulelor de citire CCD (Charge Coupled Device) care sunt de fapt condensatori ncrcai electric i se exprim n numr de pixeli per inch sau dot per inch (dpi). Cele mai rspndite scanere au rezoluia de 200, 300 si 600 pixeli/inch. Cea mai acceptabil este considerat rezoluia de 300 x 600 dpi. Imaginea scanat este cu att mai fidel cu ct rezoluia este mai bun. O mbuntire a rezoluiei presupune implicit creterea densitii de pixeli i micorarea dimensiunii acestora. Pentru scanarea unor imagini color s-a ajuns pn la rezoluii de 4800 sau 9600 dpi. Viteza de scanare depinde de o serie de factori dintre care cei mai semnificativi sunt urmtorii:

viteza de rencrcare a celulelor CCD n timpul scanrii, care la rndul ei depinde de tehnologia de fabricaie a acestor condensatori;

numrul de treceri - atunci cnd se scaneaz imagini color pentru principiu1 de percepere a culorilor are la baz repetarea scanrii;

tipul i mrimea imaginilor scanate, tiut fiind faptul c o imagine cu multe detalii i nuane va ncetini viteza, ntruct sesizarea fiecrui detaliu necesit timp suplimentar i treceri repetate.

Cele dou caracteristici, rezoluie si vitez, se afl ntr-un raport invers proporional. Rezoluia optic

In calitate de element de recepie a luminii reflectate de la original se folosete o rigl de elemente fotoelectrice. Cu ct e mai mare numrul de elemente fotoelectrice, cu att este mai mare rezoluia care o asigur dispozitivul. Mrirea numrului de elemente fotoelectrice duce ns la influena inevitabil a elementelor ntre ele. ntr-adevr cu ct sunt mai mici dimensiunile elementului fotoelectric, cu att e mai probabil situaia, cnd fotoelementul, alturi de fluxul l !propriul., va recepiona o parte a fluxului destinat elementului vecin, n acest caz apar distorsiuni, ce nrutesc rezultatul final, n procesul de scanare imaginea este mprit ntr-un anumit numr de puncte, dimensiunile crora sunt determinate de particularitile sistemului optic i a fotoelementului. Prin rezoluie optic se subnelege numrul de astfel puncte situate pe un segment de anumit lungime, n caracteristicile tehnice a dispozitivelor de scanare pot fi indicate diferite mrimi a rezoluiei verticale i orizontale.

De ex. 300x600 dpi nseamn c fiecare inch ptrat de imagine este mprit n 300 de puncte pe orizontal i 600 pe vertical. Cu ct este mai mare rezoluia cu att mai mult informaie despre original poate fi introdus n calculator i supus prelucrrii n continuare.

Deseori n caracteristicile scanerului se indic rezoluia interpelar, care de regul substanial ntrece rezoluia optic.

Numrul de culori (profunzimea culorilor) este reflectat de capacitatea convertorului analogico-digital, adic aceasta e caracteristica ce indic ct de precis este informaia despre culoarea fiecrui punct a imaginii scanate.

Profunzimea culorii l bit corespunde regimului alb-negru de lucru al scanerului, fiecare punct poate fi numai alb sau negru, n regim gri profunzimea culorii constituie 8 bii. Acestuia i corespund 256 de gradaii gri. Anume acest numr de tonuri este posibil pentru fiecare punct. Scanarea n culori este nu altceva scanarea n regim gri cu diferite filtre optice(rou. albastru, verde RGB). 256 de tonuri pe fiecare din aceste componente dau n suma 16.7 milioane combinaii posibile, adic culori.

Densitatea optica se refera mai mult la caracteristicile originalului de a absorbi lumina. 0,0 D corespunde culorii albe ideale, 4,0 D culorii negre ideale. Imaginile scanate poseda de obicei in jur de 2,5 D pentru fotografii si 3,5 D pentru diapozitive. Scanerele neprofesionale poseda in jur de 1,8 2,3 D, cele profesionale pn la 3,1-3,4 D.

Compararea scanerelorDenumirea scaneruluiProductorulTipul scaneruluiCaracteristici tehnice

1234

CanoScan LiDE 60CanonPlanScanerul Canon CanoScan LiDE 60, la baza lui st tehnologia LIDE, dispune de transformarea imaginii scanate n fiier PDF. Are garnitur de fixare n poziie vertical.

Interfaa: Hi-Speed USB/USB 2.0

Tipul senzorului: CIS

Sursa de lumin: diode (LIDE)

Suprafaa de scanare: 216297 mm (4)

Rezoluia optic: 12002400 dpi

Rezoluia maxim: 1920019200 dpi

Profunzimea imaginii colorate: 48 bit

Profunzimea imaginii monocrome: 16 bit

Viteza de scanare: 9 s (Imagine color 4, fr timpul de calibrare)Color: 6,4 ms pe linie (600 dpi), 12,7 ms pe linie (1200 dpi)Monocrom: 3,1 ms pe linie (600 dpi), 4,ms pe linie (1200 dpi)Consumul de energie: 2,5 Wt

Sistemele operative compatibile: Win98/ME/2000/XP

Sursa de energie: prin portul USB

Dimensiunile de gabarit: 25837440 mm

Greutate: 1,7 Kg

Chromagraph

S 3900HeidelbergRotativElementul de scanare: 3 amplificatoare fotoelectrice

1234

Rezoluia optic: 3900 dpi

Rezoluia maxim: 25000 dpiSuprafaa de scanare: 650510 mmGrosimea originalului: 2.1 mm

Zoom: 10-3000%Densitatea optic maxim: 4.5 DProfunzimea culorii: 12 bit pe canal (logaritmic)Software: NewColor 3000, ColorPathTM 3000,

Extend 3000, ColorAssistant, HiDot (r)

3000

Interfa: FPI /SCSI /RS232 / V.24, Ethernet

Dimensiunile: 1650 x 1350 x 870 mm

Greutatea: 700 kg

DocuPen

RC800Planon System SolutionsManualRezoluia optic: 200x100 dpi, 200x400 dpi

Timpul de scanare: 4 s (200x100 dpi), 8 s (200x400 dpi)

Interfa: USB

Profunzimea culorii: 12 bit (monocrom), 24 bit (color)Dimensiunile: 21,6x1,7x1,8 cm

Greutatea: 56 g

Memorie incorporat: 8 Mb (poate fi extins cu ajutorul MicroSD carduri)

Concluzie :

Scopul acestei lucrri era de-a studia tipurile de scanere i modul lor de utilizare. In urma acestei lucrri ne-am cunoscut cu trei tipuri de scanere cum ar fi: scanerul portativ(manual), scanerul plan i scanerul rotativ. De exemplu scanerul portativ sau de mn el mai mult este folosit la originalele n fii mici n aproxinativ 10cm. La scanerul manual sunt prevzute nite rotie de cauciuc care servesc la meninerea direciei de deplasare i a vitezei de lucru. Principalele avantaje al acestui scaner ar fi portabilitatea i faptul c sunt de dimensiuni mici. Respectiv dup avantaje acest scaner are i nite dezavantaje care const n calitatea slab a scanrii n special din cauza modificrii vitezei i direciei de lucru fiind necesare mai multe ncercri sau o persoan experimentat care s conduc scanerul peste original. Scanerele manuale sunt din ce n ce mai puin utilizate datorit rspndirii scanerului plan i aparatelor de fotografiat digitale. Cel mai rspndit model de scanere este acel plan. El permite scanarea originalelor de dimensiuni mai mari, inclusiv obiecte. Scanerul plan este alctuit dintr-un suport transparent sub care se afl un carucior mobil pe care este montat att sursa de lumin ct i senzorii CIS care au posibilitatea de-a citi imaginea. Scanerul plan poate fi adaptat pentru scanarea originalelor transparente. Un alt tip de scanere este scanerul rotativ care ne poate oferi o calitate nalt de lucru. Scanerul rotativ se utilizeaz pentru originalele uniforme i plane. Datorit vitezei nalte de rotire permite de-a utiliza o surs puternic de lumin fr riscuri de-a deteriora originalul ceea ce este foarte important. Rotinduse cu o vitez destul de nalt obinem citirea imaginii punct cu punct ceea ce ne permite de-a obine o rezoluie mai nalt a lucrului. Deci la scanerul rotativ mrimea suprafeei scanate depinde nemijlocit de diametru cilindrului rotativ. Principalele componente ale unui scaner sunt :

- sursa de lumin

- sistema de transmitere a razei de lumin

- senzor care transform informaia optic ntr-un fiier care poate fi transmis pe calculator.

Mod.

Coala

Nr. document

Semn.

Data

Coala

1

Elaborat

Pontas Daniela

Controlat

.

Scanerul

Litera

Coli

UTM FIU gr. DTP 061

Mod

Coala

Nr. document

Semnat

Data

Coala

2

Mod

Coala

Nr. document

Semnat

Data

Coala

3

Mod

Coala

Nr. document

Semnat

Data

Coala

Mod

Coala

Nr. document

Semnat

Data

Coala

4

Mod

Coala

Nr. document

Semnat

Data

Coala

5

Mod

Coala

Nr. document

Semnat

Data

Coala

6

Mod

Coala

Nr. document

Semnat

Data

Coala

7

Mod

Coala

Nr. document

Semnat

Data

Coala

8

Mod

Coala

Nr. document

Semnat

Data

Coala

9

Mod

Coala

Nr. document

Semnat

Data

Coala

10

Mod

Coala

Nr. document

Semnat

Data

Coala

11

Mod

Coala

Nr. document

Semnat

Data

Coala

12