248082340-Hepatita.pptx

7
HEPATITA

Transcript of 248082340-Hepatita.pptx

hepatita

hepatitaHepatitaeste o boal infecioas de natur viral, microbian sau toxic aficatuluicare const n distrugerea celulelor hepatice.

Cum patrund in organismul uman?Virusul A patrunde in organism in mod obisnuit pe cale digestiva, prin multiple mijloace:- Mana murdara, contaminata;- Apa neigienica, continand virusuri;- Alimente pe care s-au depus accidental virusurile (fructe, zarzavaturi, lapte, etc.);- Diverse obiecte folosite de bolnav si contaminate (vesela, lenjerie, prosop, etc.);- Sarutul cu o persoana bolnava.

Gurapatrunde in intestin se multiplica, apoi..prin sange se localizeaza in organe (ficat) se inmulteste.

2. Virusul B patrunde in organism in special pe cale "parenterala" adica prin injectii sau inoculare.Exist mai multe forme ale bolii ca:Hepatita AHepatita BHepatita C Factori de risc:-persoanele care folosesc ace si seringi la comun -personal sanitar expus la produsede singe infectat

Asa arata ficatul unui om infectat de hepatita

#TRatamentPersoanele cu hepatit C cronic trebuie s evite consumul de alcool i medicamente hepatotoxicei trebuie vaccinate mpotrivahepatitei Ai ahepatitei B.n cazul persoanelor cu ciroz trebuie efectuateecografiicuultrasunetpentru depistarea cancerului hepatic.Hepatita A este o boala amainilor murdare, de aceea se cere respecterea igienii personale cat mai riguros, igienii locuintei si locului de munca. Fructele si legumele numaidecat trebuie spalate, deoarece nu se stie daca sunt contaminate sau nu. Respectarea depozitarii si pregatirii alimentelor. Supravegherea si educarea copiilor de a nu pune mainile sau obiectele murdare in gura, spalarea si dezinfectarea tegumentelor.