224616850-6-Metode-Didactice-Interactive-Utilizate-in-Predarea-Psihologiei-Descrierea-a-3-Metode-La-Alegere-Si-Ilustrarea-Lor.doc...

4
Metode didactice interactive utilizate in predarea psihologiei - descrierea a 3 metode la alegere si ilustrarea lor METODA 1 Brainstormingul sau”furtună în creier”, ”asalt de idei”, este o metodă de stimulare a creativităţii ce constă în enunţarea spontană a cât mai multor idei pentru soluţionarea unei probleme într-o atmosferă lipsită de critică. Prin această metodă se urmăreşte exersarea capacităţilor creatoare a copiilor în procesul didactic şi transformarea acestora în copii activi capabili să se concentreze mai mult timp, în grupuri creative.

Transcript of 224616850-6-Metode-Didactice-Interactive-Utilizate-in-Predarea-Psihologiei-Descrierea-a-3-Metode-La-Alegere-Si-Ilustrarea-Lor.doc...

Page 1: 224616850-6-Metode-Didactice-Interactive-Utilizate-in-Predarea-Psihologiei-Descrierea-a-3-Metode-La-Alegere-Si-Ilustrarea-Lor.doc

Metode didactice interactive utilizate in predarea psihologiei - descrierea a 3 metode la alegere si ilustrarea lor

METODA 1Brainstormingul sau”furtună în creier”, ”asalt de idei”, este o metodă de stimulare

a creativităţii ce constă în enunţarea spontană a cât mai multor idei pentru soluţionarea unei probleme într-o atmosferă lipsită de critică. Prin această metodă se urmăreşte exersarea capacităţilor creatoare a copiilor în procesul didactic şi transformarea acestora în copii activi capabili să se concentreze mai mult timp, în grupuri creative.

Caracterul – nu este legat de temperament, trăsăturile de caracter fiind dobândite, nu înnăscute. Temperamentul ăşi pune amprenta asupra modului în care trăsăturile de carcter se manifestă în comportament.Firea omului – este legat de temperament, întrucât ajută la cunoaşterea perosnalităţii unui subiect uman şi face posibilă precizarea modului în care această persoană acţionează.Însuşirile – pot fi temperamentale, punându-şi amprenta asupra asupra manifesărilor noastre comportamentale.

Temperament

Caracter

Însuşiri

Ceva constant

Aşa cum sunt

Caracteristici de bază

Profilul individului

Ajută la orientare

Fireaomului

Page 2: 224616850-6-Metode-Didactice-Interactive-Utilizate-in-Predarea-Psihologiei-Descrierea-a-3-Metode-La-Alegere-Si-Ilustrarea-Lor.doc

Ceva constant – nu putem modifica temperamental, dar omul îşi poate controla manifestările nedorite.Aşa cum sunt – temperamental este ceea ce ne defineşte, deosebindu-ne de ceilalţi.Caracteristici de bază – structurează formal conduita umană.Profilul individual – constituit din ansamblul de trăsături.Ajută la orientare – cunoaşterea temperamentului are relevanţă în orientarea vocaţională, deoarece putem favoriza, sau nu, formarea anumitor capacităţi.

Definiţie: Temperamentul reprezintă latura dinamico-energetică a personalităţii, cu caracter înnăscut, care structurează din punct de vedere formal conduita umană.

METODA 2Metoda jocului de rol este adesea utilizată prin diferite tehnici: simulare, joc, dramatizare sau sociodrama. Prin simulări sunt „imitate” procese reale, dramatizările presupun redarea prin joc de rol a unei situaţii date, ale cărei roluri, desfăşurare şi final sunt cunoscute, iar sociodramele presupun explorarea, în mod spontan, a unei situaţii sau a unor relaţii sociale. Cercetările demonstrează că jocul de rol are o mare capacitate de motivare a celor care învaţă. Prin joc, anumite subiecte pot deveni relevante sau accesibile pentru elevi. Mai mult, elevul are posibilitatea de a lega mai uşor ceea ce învaţă de o situaţie concretă; astfel, conştientizează mai bine utilitatea şi relevanţa cunoştinţelor şi capacităţilor dobândite.

Aplicaţia: Imaginati un dialog în care un copil SANGVINIC intra in conflict cu un parinte cu temperament MELANCOLIC.Studiati cele doua tipuri de temperamente.Intrati în acest joc de rol, prezentati dialogul în fata clasei astfel încât colegii vostri sa identifice aceste temperamente.Elevii vor fi atenti observând: vorbire, gestica, mimica, reactii emotionale.Împartiti sarcinile de lucru în grup. Timp de lucru: 10 minute.

METODA 3Metoda piramidei sau metoda bulgărelui de zăpadă are la bază împletireaactivităţii individuale cu cea desfăşurată în mod cooperativ, în cadrul grupurilor. Eaconstă în încorporarea activităţii fiecărui membru al colectivului într-un demers colectivmai amplu, menit să ducă la soluţionarea unei sarcini sau a unei probleme date.

Aplicaţia: Credeţi că se poate stabili o corelaţie între tipul de temperament şi profesia practicată de fiecare persoană? Argumentaţi-vă răspunsul.Fiecare elev va lucra individual, urmând a-şi confrunta răspunsurile cu cele ale colegilor săi, argumentându-şi punctul de vedere.