22138-68 Det. Aciditatii Si Alcalinitatii#

download 22138-68 Det. Aciditatii Si Alcalinitatii#

of 2

description

analize zahar

Transcript of 22138-68 Det. Aciditatii Si Alcalinitatii#

Determinarea aciditatii si alcalinitatii Stas 2213/8-68

Prezentul standard se refera la metodele de determinare a aciditatii si alcalinitatii la produsele dulci din toate categoriile (produse zaharoase, produse de ciocolata si cacao, produse de patiserie) .

Pregatirea probei pentru analiza se face conform stas 2213/2-68 .

Reactivi

acid clohidric 0,1 n hidroxid de sodiu 0,1 n acid sulfuric 0,1 n fenolftaleina solutie alcoolica 1 % albastru de bromtimol, solutie 0,1 % in alcool etilic 20 % vol carbine activDeterminarea aciditatii

1. produse complet solubile

Intr-un pahar Berzelius de 100 cm3 , tarat in prealabil , se cantaresc cu precizie de 0,01 g, circa 10g din proba , se dizolva in circa 50 cm3 de apa distilata de 50-60C, care a fost proaspat fiarta si apoi racita .

Solutia se trece cantitativ intr-un balon cotat de 200 cm3, se aduce la semn, se agita bine si daca nu este destul de limpede , se filtreaza .

Se iau cu pipeta 50 cm3 de filtrate,se introduce intr-un vas Erlenmeyer de 200 cm3 si se titreaza cu solutie de hidroxid de sodium in prezenta de fenolfltaleina ca indicator .

2. Produse partial solubile (jeleuri, produse cu fructe)

Se procedeaza conform punctului de mai sus cu deosebirea ca dupa adaugarea celor 50 cm3de apa , se incalzeste la fierbere pe o sita de azbest , se raceste , se trece cantitativ intr-un balon cotat de 200 cm3, se agita bine, se filtreaza si apoi se ia in lucru cota parte de 50 cm3 .

3. Produse cu continut mare de substante insolubile in apa (produse de ciocolata , patiserie)

Intr-un pahar Berzelis de 200 cm3, tarat in prealabil, se cantaresc cu precizie de 0,01g, circa 50g din proba, se adauga 100 cm 3 de apa fierbinte si se fierbe timp de 10 minute .

Dupa racire la 20C se completeaza cu apa distilata proaspat fiarta si racita in asa fel incat masa apei sa fie 100g .

Se amesteca bine si se filtreaza sau se centrifugheaza .

Din filtrate se pipeteaza 50 cm3 intr-un vas Erlenmeyer de 200 cm 3 si se titreaza cu solutie de hidroxid de sodiu in prezenta fenolftaleinei .

In cazul cand solutia obtinuta este colorata intens , dupa aducerea la semn se introduce circa 0,25g carbune activ, se agita si din filtratul clar obtinut se iau 50 cm3 pentru titrare. n cazul cnd nici prin tratare cu crbune active nu se obine o decolorare suficient pentru a observa virarea, se poate aplica una din urmtoarele metode:

a) Titrarea cu soluie de hidroxid de sodiu pn la pH=8,2(msurat cu pH-metrul)

b) Titrarea cu pictura Si titreaz soluia de analizat cu soluie de NaOH dintr-o biuret cu diviziuni de 0,1 cm3, n porii de 0,5 cm3 , iar spre sfrit n porii de 0,1 cm3 .

Momentul trecerii la poriile de 0,1 cm3 se stabilete printr-o prob martor prealabil. Dup adugarea fiecrei poriuni de NaOH, se amestec bine cu o baghet de sticl i se trece o pictur din soluia de titrat pe o plac de porelan cu ochiuri, unde se adaug 1 pictur de fenolftalein. Titrarea se consider terminat cnd la adugarea unei picturi de soluie de titrare se schimb n roz culoarea fenolftaleinei.

c) Titrarea dup diluarea cu ap neutr la fenolftalein.ntr-un vas Erlenmeyer de 1000 cm3 se introduc 400500 cm3 ap distilat care a fost neutralizat n prealabil la fenolftalein sau aceast operaie se face chiar n momentul titrrii. Se adaug 50 cm3 filtrat din prob i se titreaz cu soluie de NaOH, n prezena fenolftaleinei.Determinarea alcalinitatii Intr-o capsula tarata in prealabil, se cantaresc cu precizie de 0,01g, circa 25g din proba , se dizolva , se trec cantitativ cu apa distilata intr-un vas Erlenmeyer de 500 cm3 si se adauga 250 cm 3 de apa distilata .

Se agita bine, se inchide cu dopul si se lasa sa se macereze timp de 30 minute, agitandu-se la interval de 10 minute.

Se filtreaza apoi prin vata intr-un pahar uscat .

Din filtrat se iau 50 cm3 , se trec intr-un vas Erlenmeyer de 200 cm3, se adauga 3 picaturi de albastru de bromtimol si se titreaza cu acid clorhidric sau acid sulfuric pana la virarea culorii din albastru in galben .

Calcul

Aciditatea si alcalinitatea se exprima in grade . Prin grad de aciditate (alcalinitate) se intelege volumul de hidroxid de sodiu solutie n (acid clorhidric sau sulfuric) necesar pentru neutralizarea acizilor (bazelor) din 100 g produs.

10 V r

Aciditate/alcalinitate = ----------------- (grade)

m

In care :

V - volumul solutiei de NaOH / HCl 0,1 n folosit la titrare

r - raportul dintre volumul solutiei si cota parte luata in lucru

m - masa probei luata pentru determinare, in g

2