2014 01 c Importanta Chimie

16

Click here to load reader

description

chimie

Transcript of 2014 01 c Importanta Chimie

Page 1: 2014 01 c Importanta Chimie

METODE DE CHIMIE ANALITICA APLICATE IN CERCETAREA CRIMINALISTICA

Conf. Dr. Cecilia ARSENE Notiţe curs 01 Conf. Dr. Romeo Iulian OLARIU Pagina 1

ROLUL ŞI IMPORTANŢA CHIMIEI

1. Introducere

− 1.1. Definiţie, scopul, rolul şi importanţa chimiei analitice − 1.2. Clasificările chimiei analitice

2. Reacţii analitice. Caracteristici.

− 2.1.Tipuri de reacţii analitice. − 2.2. Selectivitatea şi sensibilitatea reacţiilor analitice.

Page 2: 2014 01 c Importanta Chimie

METODE DE CHIMIE ANALITICA APLICATE IN CERCETAREA CRIMINALISTICA

Conf. Dr. Cecilia ARSENE Notiţe curs 01 Conf. Dr. Romeo Iulian OLARIU Pagina 2

1. INTRODUCERE Ce este chimia? Cuvântul „chimie” provine din cuvântul egiptean „kēme” (chem) care înseamnă

„pământ”. Chimia este una din științele fundamentale şi se poate defini ca fiind ştiinţa care studiază

compoziția, structura și proprietățile substanțelor și a schimbărilor prin care trec. Disciplinele cuprinse în chimie sunt grupate tradițional după tipul de materie studiată

sau tipul de studiu. Acestea includ: √ chimia anorganică - studiul materiei anorganice; √ chimia organică - studiul materiei organice; √ chimie fizică - studii legate de energia sistemelor chimice la scară macro-, moleculară și

submoleculară), √ biochimia - studiul substanțelor găsite în organismele biologice; √ chimia analitică. Ce este chimia analitică?

1.1. DEFINIŢIE, SCOPUL, ROLUL ŞI IMPORTANŢA CHIMIEI ANALITICE

DEFINIŢII: 1. Chimia analitică este ramura chimiei, care se ocupă cu caracterizarea şi controlul

calitativ şi cantitativ al substanţelor şi materialelor, în ceea ce priveşte compoziţia elementală, grupe funcţionale şi structura.

O altă definiţie care poate fi considerată mai cuprinzătoare este: 2. Chimia analitică este disciplina chimiei, care dezvoltă şi aplică metodele, instrumentele şi strategiile pentru a obţine informaţii asupra compoziţiei, structurii şi stărilor energetice ale materiei, în spaţiu şi timp.

Baza ştiinţifică a chimiei analitice s-a format prin elaborarea unor teorii proprii precum şi prin adaptarea la nevoile chimiei analitice a unor teorii din alte ramuri ale chimiei (anorganică, organică, chimie fizică), precum şi a altor ştiinţe (fizică, matematică).

SCOP Scopul chimiei analitice este obţinerea unor serii de informaţii bine precizate asupra

substanţei studiate, indiferent de metodele pe care analistul le foloseşte, pentru a ajunge în posesia acestor informaţii.

Condiţia care se impune, este ca metoda aleasă să furnizeze datele solicitate cu maxim de randament şi precizie.

În acest scop, la rezolvarea unei probleme date, chimia analitică modernă îşi concentrează toate posibilităţile, utilizând toate realizările chimiei teoretice şi ale tehnicii instrumentale.

Se constată un efort al societăţilor avansate din punct de vedere tehnologic în direcţia estimării, monitorizării şi controlului speciilor chimice. Această cerinţă, pentru informarea analitică, se aplică în diverse sectoare de activitate. Sistemele chimice şi fizice, cu care se întâlneşte un chimist analist prezintă în general grade diferite de complexitate, încât el trebuie să fie capabil să cerceteze probe organice sau anorganice, compuşi de natură metalurgică, biochimică, farmaceutică, poluanţi din mediu etc. Analistul trebuie să fie capabil să aleagă metoda optimă, funcţie de natura probei şi aceasta necesită o amplă documentare şi o experienţă pe măsură. Chimia analitică la fel ca şi alte ramuri ale chimiei sau a altor ştiinţe a cunoscut o evoluţie rapidă. În prezent diverse discipline precum biofizica, biologia celulară, chimia fizică,

Page 3: 2014 01 c Importanta Chimie

METODE DE CHIMIE ANALITICA APLICATE IN CERCETAREA CRIMINALISTICA

Conf. Dr. Cecilia ARSENE Notiţe curs 01 Conf. Dr. Romeo Iulian OLARIU Pagina 3

chimia materialelor aflate într-o continuă dezvoltare au înregistrat succese şi datorită perfecţionării metodelor analitice.

În procesele productive, rolul chimiei analitice este acela de a asigura controlul de calitate, ceea ce permite menţinerea proceselor tehnologice, la un nivel calitativ şi cantitativ corespunzător, pe baza unui control sistematic al parametrilor fizico-chimici şi tehnologici. În această privinţă au fost elaborate metode automate de monitorizare, prin folosirea unei aparaturi adecvate procesului tehnologic (aparate spectrale, cromatografe etc., toate asistate şi controlate de calculatoare).

Importanţa chimiei analitice, privită prin prisma legăturilor cu domeniile ştiinţifice înrudite poate fi ilustrată prin contribuţia sa însemnată la dezvoltarea metodelor aplicate în analizele clinice, în cercetarea farmaceutică, în controlul de calitate, în analizele privind mediul înconjurător, în cercetări criminalistice, în ştiinţa materialelor, oceanografie, geologie şi o serie întreagă de alte exemple.

În analizele clinice s-a constatat un progres de la analiza calitativă a unor componenţi în probele recoltate pentru analiză, la analiza cantitativă, rezultatele fiind utile pentru precizarea unui diagnostic. Majoritatea acestor teste se execută pe probe de sânge, urină şi includ determinarea glucozei, ureei, proteinelor, sodiului, calciului, HCO −

3 /H2CO3, acidului uric şi a pH-ului. Rezultatele obţinute sunt comparate cu valorile normale tabelate. Analizele clinice nu se limitează numai la astfel de determinări generale, ci presupun multe alte aspecte şi important este faptul că se pot determina cu exactitate boli metabolice specifice, care odată detectate, ulterior pot fi tratate.

Nu se poate neglija aportul analizei chimice în industria farmaceutică, când calitatea medicamentelor fabricate trebuie să fie controlată atent. Uşoare modificări în compoziţia, sau puritatea medicamentului pot afecta valoarea terapeutică. De asemenea, în studiile farmaceutice este necesar să se stabilească proprietăţile, sau valoarea terapeutică a unor medicamente noi. Se apelează la metode sensibile şi precise pentru analiza produşilor de descompunere, apăruţi în diversele stadii ale metabolismului. Astfel, se poate stabili doza medicamentului administrat şi toxicitatea lui.

Analiza mediului, este fără îndoială, una din direcţiile deosebite ale analizei chimice, prin prisma protecţiei mediului. Pe măsură ce societatea umană a progresat s-au produs modificări chimice, fizice şi biologice în mediu (aer, apă, sol). Analiza acestuia precizează în ce măsură aceste transformări au fost provocate de oameni, dar conduce şi la căile de control şi ameliorare a calităţii mediului înconjurător.

1.2. CLASIFICĂRILE CHIMIEI ANALITICE Chimia analitică nu trebuie confundată cu analiza chimică. Chimia analitică, ca ştiinţă, cuprinde dezvoltarea bazelor teoretice ale metodelor de

separare şi analiză precum şi elaborarea de metode noi. Analiza chimică se ocupă cu aplicarea metodelor de analiză în practică.

1.2.1. CHIMIA ANALITICĂ CALITATIVĂ ŞI CANTITATIVĂ Chimia analitică se împarte în două ramuri mari:

√ chimia analitică calitativă √ chimia analitică cantitativă

Page 4: 2014 01 c Importanta Chimie

METODE DE CHIMIE ANALITICA APLICATE IN CERCETAREA CRIMINALISTICA

Conf. Dr. Cecilia ARSENE Notiţe curs 01 Conf. Dr. Romeo Iulian OLARIU Pagina 4

Compoziţia unei substanţe, caracterizarea ei poate fi făcută sub două aspecte principal diferite.

√ Sub aspect calitativ (CE), scopul este de a identifica natura constituenţilor unei probe (tipuri de atomi, ioni, molecule). Investigaţii de această natură formează obiectul chimiei analitice calitative.

√ Pe de altă parte substanţele pot fi studiate sub aspect cantitativ (CÂT) când se determină cantitatea relativă a componenţilor identificaţi. Preocupările de acest gen formează domeniul chimiei analitice cantitative.

În cursul analizei sistematice a unei substanţe necunoscute, analiza calitativă precede în mod logic, pe aceea cantitativă.

1.2.2. ANALIZĂ ANORGANICĂ ŞI ANALIZĂ ORGANICĂ

În funcţie de natura substanţelor analizate se obţine o clasificare a analizei în: √ anorganică √ organică

Analiza tuturor elementelor, care intră în compoziţia substanţelor anorganice constituie analiza anorganică.

Analiza unor elemente, care intră în compoziţia unor substanţe organice: C, H, N, O, S şi analiza grupelor funcţionale constituie analiza organică (analiză elementală, respectiv analiză funcţională).

1.2.3. CLASIFICAREA METODELOR CHIMIEI ANALITICE

Metodele chimiei analitice se pot clasifica, după scopul urmărit, în două mari categorii: √ metode de separare √ metode de analiză

Cele mai importante metode de separare sunt: √ cristalizarea √ distilarea √ precipitarea √ extracţia √ cromatografia √ electroforeza √ topirea zonală etc.

Se poate afirma, că nici o metodă de analiză nu conduce la o evaluare corectă a componenţilor, fără să fie precedată de o separare. Cu cât proba supusă analizei este mai complexă, cu atât analiza este mai dificilă, datorită interferenţelor produse de substanţele coprezente în probă şi nu poate fi abordată fără o prealabilă izolare pe fracţiuni.

În toate procedeele analitice se impune o discriminare netă, între etapa separării şi cea a determinării.

Există unele tehnici analitice, ca de exemplu, cromatografia (de gaze, de lichide de înaltă performanţă), care apelează la anumite dispozitive, pentru îndeplinirea ambelor funcţii, asociind separarea cu determinarea. Totuşi, şi în aceste procedee cele două etape nu se pot confunda, etapa determinării reflectând eficienţa separării, al cărui obiectiv major este acela de a fracţiona, până la nivelul eliminării interferenţelor.

Page 5: 2014 01 c Importanta Chimie

METODE DE CHIMIE ANALITICA APLICATE IN CERCETAREA CRIMINALISTICA

Conf. Dr. Cecilia ARSENE Notiţe curs 01 Conf. Dr. Romeo Iulian OLARIU Pagina 5

În probele cu o complexitate moderată, uneori, interferenţele pot fi eliminate fără separare, utilizând agenţi auxiliari de complexare pentru mascare, sau reactivi care modifică starea de oxidare a ionilor jenanţi.

Metodele de analiză se împart în: √ metode chimice (sau clasice) √ metode instrumentale (fizice, fizico-chimice).

Metodele chimice de analiză folosesc direct sau indirect măsurarea masei. Metodele instrumentale de analiză folosesc măsurarea unor proprietăţi fizice

dependente de masă sau independente de masă. Metodele chimice de analiză sunt:

√ metodele titrimetrice. √ metodele gravimetrice

Aceste metode vor fi tratate extensiv pe parcursul acestui curs. În analiza gravimetrică analitul (A) este precipitat complet cu ajutorul unui exces de

soluţie de reactiv (R), iar precipitatul obţinut (P) se cântăreşte ca atare, sau sub o altă formă stabilă. Dacă se consideră o reacţie generală:

aA + rR pP + cC din cantitatea de precipitat P, se poate determina cantitatea de analit A, conţinut în proba analizată. În analiza titrimetrică (volumetrică), se determină cantitativ diferiţi componenţi, prin adaosul unui reactiv de concentraţie cunoscută şi în volum exact măsurat, volum necesar pentru ca reacţia să aibă loc cantitativ. Dacă se consideră reacţia generală de mai sus, se poate determina cantitatea lui A dintr-un anumit volum de soluţie, utilizând o soluţie de reactiv R, de concentraţie cunoscută şi în volum exact măsurat, adăugat treptat, până la îndeplinirea cantitativă a reacţiei, indicată cu ajutorul unor substanţe numite indicatori. Metodele instrumentale de analiză, în funcţie de proprietatea fizică măsurată, se împart în:

√ optice √ electrochimice √ termice √ magnetice √ radiochimice etc. După cantitatea de substanţă şi volumul luate în lucru, se face o clasificare a metodelor de

analiză conform tabelului 1. Aceasta a fost propusă de IUPAC (International Union of Pure and Applied Chemistry).

Dacă la scara macro reacţiile se efectuează în eprubete obişnuite, precipitatele se filtrează clasic folosind hârtii de filtru speciale, funcţie de natura precipitatului format, la scară micro reacţiile se efectuează pe hârtie de filtru, plăcuţă de microscop, sau în eprubete, iar separarea precipitatelor se face prin centrifugare. La scara submicro, reacţiile se efectuează în tuburi capilare, iar observarea produsului de reacţie se face cu ajutorul unui microscop. Tabelul 1. Clasificarea metodelor de analiză după cantitatea şi volumul probei luate în lucru.

Metoda de lucru Cantitatea de substanţă luată în lucru (g) Volumul de soluţie (ml)

Denumirea clasică Denumirea nouă

Page 6: 2014 01 c Importanta Chimie

METODE DE CHIMIE ANALITICA APLICATE IN CERCETAREA CRIMINALISTICA

Conf. Dr. Cecilia ARSENE Notiţe curs 01 Conf. Dr. Romeo Iulian OLARIU Pagina 6

macro gramică ×100 – ×10-1 ×102 – ×101 semimicro centigramică × 10-2 ×100

micro miligramică × 10-3 ×10-1 ultramicro microgramică ×10-4 – ×10-6 ×10-3 – ×10-5 submicro nanogramică ×10-7 – × 10-9 ×10-6 – ×10-8

subultramicro picogramică ×10-10 – ×10-12 ×10-9 (microgram (µg) 1µg = 10-6 g; nanogram (ng) 1 ng = 10-9 g; picogram (pg) 1 pg = 10-12 g, x - are valori între 1 şi 10).

Cantitatea relativă a componenţilor dintr-o probă este variabilă. Componenţii prezenţi în cantităţi mai mari de 1% se numesc componenţi principali, iar

cei prezenţi între 1% şi 0,01% se numesc secundari. Componenţii principali şi cei secundari se numesc macrocomponenţi. Componenţii prezenţi în proporţie mai redusă decât 0,01% se numesc

microcomponenţi, sau urme. 2. REACŢII ANALITICE. CARACTERISTICI Transformările chimice, care au loc cu schimbarea compoziţiei şi structurii substanţei şi care se folosesc în analiza chimică se numesc reacţii analitice. Ele trebuie să îndeplinească anumite condiţii: - să fie complete şi să se desfăşoare cu viteză relativ mare; - să fie sensibile şi caracteristice pentru componentul de analizat; - să se efectueze şi să se controleze uşor.

Criteriile de clasificare a reacţiilor analitice sunt numeroase, depinzând de: • natura proceselor care intervin; • scopul urmărit; • tehnica de lucru; • mediul de reacţie;

Astfel se disting: reacţii chimice, enzimatice, catalitice; reacţii generale şi specifice; reacţii cu schimb de protoni, cu schimb de electroni, schimb de ioni şi/sau molecule; reacţii pe cale umedă şi pe cale uscată.

2.1. TIPURI DE REACŢII ANALITICE Pentru analiza substanţelor anorganice, chimia analitică foloseşte cu precădere reacţiile ionice, în timp ce, pentru analiza substanţelor organice se folosesc reacţiile de tip molecular. 2.1.1.REACŢII IONICE

Sunt reacţii în care se implică specii cu sarcină, deci forţele electrostatice joacă un rol important. Majoritatea reacţiilor chimice din chimia analitică pot fi considerate ca reacţii, care au loc cu schimbul unei particule caracteristice π, între un donor şi un acceptor al acesteia, corespunzând echilibrului general: Donor Acceptor + π (1) Particula π poate fi proton, electron, ion sau moleculă şi funcţie de natura acesteia distingem: – reacţii cu schimb de protoni (reacţii acido-bazice); – reacţii cu schimb de electroni (reacţii redox); – reacţii cu schimb de ioni sau molecule (reacţii de complexare); – reacţii cu schimb de ioni (reacţii de precipitare). Reacţiile de precipitare, în urma cărora rezultă compuşi greu solubili, aparţin echilibrelor eterogene, iar celelalte aparţin echilibrelor omogene. 2.1.1.1. Reacţii cu schimb de protoni (acido – bazice)

Page 7: 2014 01 c Importanta Chimie

METODE DE CHIMIE ANALITICA APLICATE IN CERCETAREA CRIMINALISTICA

Conf. Dr. Cecilia ARSENE Notiţe curs 01 Conf. Dr. Romeo Iulian OLARIU Pagina 7

Din această categorie fac parte toate procesele, care au loc cu transfer de protoni şi se clasifică astfel: a) reacţii de neutralizare; b) reacţii de hidroliză; c) reacţii de deplasare.

a) Reacţiile de neutralizare sunt reacţiile dintre un acid şi o bază, în urma cărora se formează o sare şi apă. Acizii tari se notează cu HX, ei disociază în apă total în ioni: HX + H2O → H3O+ + X- De exemplu: HClO4, HCl, HBr, HI, HNO3, H2SO4 Acizii slabi se notează HA şi disociază în ioni parţial: HA + H2O H3O+ + A- De exemplu: H2S, CH3COOH Bazele tari se notează cu MOH şi disociază total în ioni. Fac parte din această categorie hidroxizii metalelor alcaline, alcalino-pământoase în prima treaptă de disociere şi bazele de tetraalchil-amoniu [R4N]OH. Bazele slabe se notează cu BOH. Ele disociază parţial în ioni: BOH B+ + OH- De exemplu: NH4OH şi toate celelalte, care nu sunt tari.

Reacţia de neutralizare poate fi scrisă funcţie de natura partenerilor: HX + MOH → MX + H2O HA + MOH MA + H2O b) Reacţia de hidroliză este reacţia, care are loc între ionii apei şi ionii unei sări fiind o reacţie reversibilă. Se disting următoarele cazuri de hidroliză:

- sarea provine de la un acid slab şi o bază tare: (M+ + A-) + H2O (M + + OH-) + HA (Na+ + CH3COO-) + H2O CH3COOH + (Na+ + OH-) Soluţia are un caracter alcalin datorită bazei tari rezultate, total disociate

- sarea provine de la un acid tare şi o bază slabă (B+ +X-) + H2O BOH + (H+ + X-) (NH +

4 + Cl-) + H2O NH4OH + (H+ + Cl-) Soluţia are un caracter acid datorită acidului tare rezultat, total disociat.

- sarea provine de la un acid slab şi o bază slabă: (B+ +A-) + H2O BOH + HA

Soluţia rezultată poate avea un pH acid, alcalin sau neutru funcţie de tăria produşilor rezultaţi (adică de constantele de disociere acidă Ka, sau bazică Kb).

(NH +4 + CH3COO-) + H2O CH3COOH + NH4OH

Această soluţie este considerată neutră, deoarece Ka ≈ Kb. c) Reacţii de deplasare – sunt reacţiile în care un acid tare deplasează un alt acid, din sarea lui.

Acidul deplasat trebuie să fie mai slab decât primul: CH3COONa + HCl NaCl + CH3COOH sau poate avea aceeaşi tărie, dar cu condiţia să fie volatil: NaCl + H2SO4 = NaHSO4 + HCl↑ În mod asemănător o bază tare poate deplasa o bază slabă dintr-o sare a sa. NH4Cl + NaOH = NH3↑ + NaCl + H2O 2.1.1.2. Reacţii de oxido-reducere (redox)

Aceste reacţii se petrec cu schimb de electroni.

Page 8: 2014 01 c Importanta Chimie

METODE DE CHIMIE ANALITICA APLICATE IN CERCETAREA CRIMINALISTICA

Conf. Dr. Cecilia ARSENE Notiţe curs 01 Conf. Dr. Romeo Iulian OLARIU Pagina 8

Oxidarea – este reacţia care se petrece cu pierdere de e-: A +m - ne- A(m+n) +

Ionul A +m se oxidează, astfel ca la trecerea metalelor în soluţie, sau a ionilor de la o stare de oxidare inferioară la una superioară. De exemplu: Zn – 2e- Zn2+ Sn2+–2e- Sn4+

Reducerea – este reacţia care are loc cu câştig de e-: B

+P + ne- B ( )+−np De exemplu, trecerea ionilor de la o stare de oxidare superioară la una inferioară, sau reducerea ionilor la stare elementară. Sn4+ + 2e- Sn2+ Fe2+ + 2e- Fe Cele două reacţii, de oxidare şi reducere, se petrec concomitent şi se pot scrie împreună ca o reacţie redox reversibilă: Am+ + Bp+ A(m+n)+ + B(p-n)+

red2 + ox1 ox2 + red1 În mod cu totul general:

aA m+ + bBp+ aA(m+n)+ + bB(p-n)+ a red2 + b ox1 a ox2 + b red1

De exemplu: SnCl2 + 2FeCl3 SnCl4 + 2FeCl2 Sn2+ + 2Fe3+ Sn4+ + 2Fe2+ MnO −

4 + 5Fe2+ + 8H+ Mn2+ + 5Fe3+ + 4H2O Acestea sunt reacţii redox reversibile.

Arderile, sau reacţia de oxidare a sulfiţilor în sulfaţi, cu permanganat de potasiu (sau cu O2) sunt reacţii ireversibile: 5SO −2

3 + 2 MnO −4 + 6H+ → 5SO −2

4 + 2Mn2+ + 3 H2O 2.1.1.3. Reacţii cu formare de combinaţii complexe În urma acestor reacţii rezultă combinaţii complexe solubile sau insolubile. Există două categorii de complecşi: a) care se formează în trepte:

M + L ML ML + L ML2 . . ML n-1 +L MLn

M – atomul central; L – ligandul; n – număr de coordinare; MLn este mononuclear deoarece conţine un singur atom central, dar poate fi şi polinuclear de tipul Mm Ln. b) care nu se formează în trepte, complecşii fiind de tip chelat, în care atomul central se leagă prin valenţe principale şi coordinative.

N

OH+ Mg2+

N

OMg/2 +

oxina oxinat de magneziu

+ H+

Page 9: 2014 01 c Importanta Chimie

METODE DE CHIMIE ANALITICA APLICATE IN CERCETAREA CRIMINALISTICA

Conf. Dr. Cecilia ARSENE Notiţe curs 01 Conf. Dr. Romeo Iulian OLARIU Pagina 9

Toţi liganzii bidentaţi, care conţin o grupă cu atomi donori (N, S, O) neîncărcată electric şi o grupă încărcată electric, pot forma combinaţii complexe interne, sau chelaţi metalici. 2.1.1.4. Reacţii de precipitare

Aceste reacţii au loc când prin dublu schimb rezultă o combinaţie greu solubilă numită precipitat, iar procesul de separare din soluţie a unei faze solide se numeşte precipitare. Toate procesele de precipitare corespund unor sisteme eterogene şi se aplică pe scară largă în chimia analitică pentru separarea, identificarea şi determinarea unor componenţi. Aceste reacţii sunt mai mult sau mai puţin totale după gradul de solubilitate al precipitatului care se formează. În general, o reacţie de precipitare se scrie: nMm+ + mAn- MnAm

(Fe3+ + 3Cl-) + 3(Ag+ + NO −3 ) = 3AgCl↓ + (Fe3+ + 3NO −

3 ) 4 ioni 6 ioni 4 ioni

(2Na+ + SO −24 ) + (Ba2+ + 2Cl-) = BaSO4↓+ 2 (Na+ + Cl-)

3 ioni 3ioni 4 ioni Întotdeauna numărul ionilor rezultaţi este mai mic decât numărul ionilor introduşi în reacţie. Poate să rezulte precipitat şi dintr-o reacţie de neutralizare: (Ca2+ + 2OH-) + H2C2O4 = CaC2O4↓ + 2H2O 2.1.1.5. Alte tipuri de reacţii - Reacţii de dismutaţie (disproporţionare sau auto oxido-reducere). Sunt considerate ca un caz particular al reacţiilor redox, când schimbul de electroni are loc între atomi şi molecule identice sau între atomi diferiţi în aceeaşi moleculă. Rezultatul reacţiei este o trecere a elementului într-o stare mai stabilă.

2Am+ A(m+n)+ + A (m-n)+ De exemplu următoarele reacţii:

3Au+ Au3+ + 2Au +2

2Hg Hg2+ + Hg 2NO2 + H2O HNO3 + HNO2 Cl2 + H2O HCl + HClO - Reacţii catalitice sunt reacţiile care îşi modifică viteza prin prezenţa unor substanţe (numite catalizatori) care nu se consumă în reacţie. Oxidarea sărurilor de mangan cu persulfat de amoniu este catalizată de ionii de Ag+. 2MnSO4 + 5(NH4)2 S2O8 + 8H2O = 2HMnO4 + 5(NH4)2SO4 + 7H2SO4 - Reacţii induse - sunt reacţiile în care timpul de stabilire a echilibrului este modificat, din cauza altei reacţii. În general, reacţiile dintre ioni sunt foarte rapide, iar unele instantanee. Alte reacţii au o viteză de reacţie foarte mică, ca de exemplu:

5H2C2O4 + 2KMnO4 + 3H2SO4 = 2 MnSO4 + K2SO4 + 10CO2 ↑+ 8H2O La început şi la rece această reacţie are loc foarte încet, dar după un timp, după ce se mai adaugă KMnO4, el se decolorează foarte repede, mai ales la cald. În timp are loc reacţia: MnVII + 4MnII → 5MnIII Aceasta induce reacţia de mai sus, care nu are loc decât după formarea ionilor de Mn2+. Ionii de Mn3+ oxidează acidul oxalic reducându-se la Mn2+. 2.1.2. REACŢII DE TIP MOLECULAR Acest tip de reacţii sunt întrebuinţate în analiza chimică organică. Mecanismul reacţiei, adică desfăşurarea detaliată a unei reacţii globale precum şi desfăşurarea în timp, trebuie bine cunoscut, înainte de a aplica reacţia la analiza unui component. Pentru o reacţie chimică generală: A + B → C + D →z E → F + G în care: A şi B sunt reactanţi; C, D şi E intermediari; F şi G produşi finali.

Page 10: 2014 01 c Importanta Chimie

METODE DE CHIMIE ANALITICA APLICATE IN CERCETAREA CRIMINALISTICA

Conf. Dr. Cecilia ARSENE Notiţe curs 01 Conf. Dr. Romeo Iulian OLARIU Pagina 10

Din punct de vedere analitic interesează de obicei, produşii finali F şi G care trebuie să posede anumite proprietăţi caracteristice (culoare, comportament redox). D şi E pot participa la reacţii secundare competitive, iar determinarea analitică este jenată de interferenţele care apar. Majoritatea reacţiilor moleculare implică transformarea unei grupări funcţionale în alta, într-o anumită poziţie a scheletului moleculei, care nu suferă alte transformări şi de aceea pot fi aplicate în analiza chimică. Se remarcă reacţiile stereoselective, în care are loc reacţia cu un anumit reactant stereoizomer şi nu cu celălalt. De asemenea se poate vorbi de o stereospecificitate, conform căreia se formează preferenţial un anumit produs stereoizomer. Reacţiile de tip molecular se clasifică după mai multe criterii: felul, numărul, natura regrupării legăturilor, numărul moleculelor care participă în etapa determinată de viteză etc. Fără a intra în detalii se vor da tipurile fundamentale de reacţii moleculare. Clasificarea reacţiilor moleculare trebuie să scoată în evidenţă schimbările care se produc, în legăturile atomilor de carbon de la centrul de reacţie. Din acest punct de vedere se deosebesc: reacţii de substituţie, adiţie, eliminare şi reacţii acid-bază. Celelalte tipuri de reacţii, transpoziţie, fragmentare, fac parte de fapt din cele patru tipuri fundamentale. - Reacţii de substituţie. Într-o reacţie de substituţie un atom, sau o grupare atomică ataşată la un atom de carbon este substituită cu o altă grupare, fără a se produce vreo modificare a gradului de nesaturare al carbonului. Exemple: C6H6 + HNO3 → C6H5 – NO2 + H2O (reacţia de nitrare) (substrat) (reactant) (produs de reacţie) CH3 - CH2 – OH + HBr → CH3 – CH2 – Br + H2O (reacţia de halogenare) - Reacţii de adiţie. O reacţie de adiţie reprezintă o mărire a numărului de grupări ataşate la atomul de carbon. Molecula devine mai saturată. CH2 = CH2 + Br2 → CH2Br – CH2Br - Reacţii de eliminare. O reacţie de eliminare implică o reducere a numărului de grupări legate de atomul de carbon cu creşterea gradului de nesaturare.

NaOH + CH3CH2Br → CH2 = CH2 + H2O + NaBr - Reacţia acid-bază (transfer de protoni) poate fi considerată ca al patrulea tip, cu toate că nu produce modificări fundamentale în structura substratului. - Reacţiile de transpoziţie sunt considerate, de obicei, ca o categorie distinctă. Sunt reacţii în care se rearanjează scheletul atomilor de carbon al moleculei, dar ele pot fi considerate ca făcând parte din primele trei tipuri de reacţii. - Reacţiile de fragmentare sunt reacţiile care conduc la scindarea legăturii carbon-carbon, rupând astfel scheletul moleculei. Acestea sunt, de obicei, variante ale tipului de reacţie de eliminare. Legătura covalentă, în principiu, poate fi ruptă în două moduri, scindare homolitică şi scindare heterolitică.

Scindarea homolitică se referă la procesul în care legătura este ruptă simetric, rămânând câte un electron la fiecare din atomii legaţi iniţial: X –Y → X·⋅ + Y·⋅ (radicali) (2) Scindare heterolitică. În acest tip de scindare legătura este ruptă astfel încât perechea de electroni rămâne la unul din cei doi atomi legaţi iniţial: X – Y → X+ + : Y- (ioni) (3) - Reacţii enzimatice sunt reacţii catalizate de enzime. Enzimele sunt catalizatori de natură proteică şi fac parte din categoria biocatalizatorilor. Enzimele au o structură macromoleculară complexă. Reacţiile enzimatice se produc şi în afara celulelor în care s-a sintetizat enzima. O reacţie enzimatică poate fi reprezentată schematic astfel:

Page 11: 2014 01 c Importanta Chimie

METODE DE CHIMIE ANALITICA APLICATE IN CERCETAREA CRIMINALISTICA

Conf. Dr. Cecilia ARSENE Notiţe curs 01 Conf. Dr. Romeo Iulian OLARIU Pagina 11

E + Sk+1

k-1

ES E + Pk+2

k-2 unde: k+1, k-1, k+2, k-2 sunt constante de viteză. Enzima se combină cu substratul formând complexul ES, care apoi se scindează şi duce la obţinerea produsului de reacţie.

Constanta de viteză poate concretiza cantitativ activitatea enzimei. Viteza de acţiune este foarte mare. Astfel, ureaza este de 1014 ori mai eficientă decât ionul de hidrogen în hidroliza ureei, iar catalaza de 106 ori mai activă decât ionul feros, la descompunerea apei oxigenate. Una din cele mai importante proprietăţi este specificitatea de acţiune a enzimei. Enzima catalizează anumite reacţii, în care sunt implicate anumite tipuri de legături şi în consecinţă, aplicabile unor substrate care posedă acele legături. De exemplu, ureaza este o enzimă care prezintă specificitate absolută, catalizând numai hidroliza ureei:

CO(NH2)2 + H2O →ureaza CO2 + 2 NH3 Pentru realizarea unei reacţiei enzimatice sunt necesare cantităţi foarte mici de enzimă, comparativ cu ale speciilor implicate în reacţia totală. Reacţiile enzimatice sunt extrem de sensibile şi decurg în condiţii blânde comparativ cu cele chimice. Enzimele sunt întrebuinţate ca reactivi pentru diverse metode de analiză calitativă şi cantitativă, atât în soluţie cât şi sub formă imobilizată. 2.2. CARACTERISTICILE REACŢIILOR ANALITICE

Reacţiile analitice utilizate ca surse de informare pentru identificarea diferitelor specii chimice trebuie să corespundă următoarele cerinţe: - perceptibilitate; - selectivitate; - sensibilitate. 2.2.1.PERCEPTIBILITATE Reacţiile analitice trebuie să provoace transformări perceptibile, uşor de observat cu ochiul, sau după miros. Această cerinţă este utilă în analiza calitativă şi poate fi satisfăcută pe următoarele căi: a) Proba formează cu reactivul o substanţă greu solubilă, care se separă şi se numeşte precipitat. Se

observă forma şi culoarea precipitatului, precum şi solubilitatea. În ceea ce priveşte forma, precipitatele pot fi:

• cristaline, • amorfe, • gelatinoase, • brânzoase, • microcristaline (sub formă de pulbere fină).

De multe ori, precipitatul are altă culoare decât soluţia din care s-a format, mai ales dacă anionul se deformează uşor. De exemplu:

Ag+ (incolor) + I- (incolor) →AgI ↓(galben) Pb2+ (incolor) + S2- (incolor) → PbS ↓(negru)

b) Drept urmare a reacţiei poate să rezulte o degajare de gaz: CO −2

3 + 2H+ = H2O + CO2↑ Se observă proprietăţile gazului precum culoarea, mirosul, dacă este inflamabil, reacţia cu diferiţi

reactivi. De exemplu, sărurile de amoniu tratate cu o bază tare produc amoniac recunoscut după mirosul

Page 12: 2014 01 c Importanta Chimie

METODE DE CHIMIE ANALITICA APLICATE IN CERCETAREA CRIMINALISTICA

Conf. Dr. Cecilia ARSENE Notiţe curs 01 Conf. Dr. Romeo Iulian OLARIU Pagina 12

caracteristic, carbonaţii trataţi cu acid produc CO2, care se poate identifica prin reacţia cu Ba(OH)2, când se obţine un precipitat alb de BaCO3. Reacţiile amintite la punctele a) şi b) sunt observabile datorită apariţiei unei faze noi, solide sau gazoase, sistemul iniţial omogen devenind astfel eterogen. Este evident în procesele în sens contrar, când sistemul eterogen devine omogen că reacţiile sunt uşor observabile şi din această categorie fac parte cele legate de solubilizarea precipitatului. c) Uneori, reactivul provoacă numai schimbarea culorii, prin formarea unei substanţe solubile a cărei culoare diferă de cea iniţială. De exemplu reacţia: Cu2+ + 4NH3 = [Cu(NH3)4]2+ conduce la un complex de culoarea albastră. 2.2.2. SELECTIVITATEA A doua cerinţă a reacţiilor analitice este ca fenomenele care apar în timpul reacţiei să fie caracteristice unor anumite specii de chimice, adică reacţia să fie selectivă. În practica analizei chimice calitative şi cantitative, toate tipurile de reacţii sunt folosite pentru separarea şi identificarea componenţilor unor probe, pentru analiza cantitativă a acestora, dar şi pentru mascarea unor specii coprezente care pot interfera.

Pentru efectuarea reacţiilor se folosesc reactivi analitici. Reactivii analitici se clasifică după: 1)Gradul de puritate

a.Reactivi de puritate spectrală b.Reactivi chimici puri c.Reactivi pentru analiză (p.a.) d.Reactivi puri e.Reactivi tehnici

2)Natura lor a.Reactivi anorganici

i.Acizi: HCl, H2S, HNO3, H2SO4 ii.Bazici: NaOH KOH, NH4OH iii.Săruri: AgNO3, (NH4)2S, (NH4)2CO3

b.Reactivi organici 3)Modul de acţiune

a.Reactivi de grupă: dau reacţii asemănătoare cu o grupă de ioni: HCl, H2S, (NH4)2S, (NH4)2CO3, AgNO3, BaCl2.

b.Reactivi selectivi: reacţionează cu un număr limitat de ioni: NH4SCN, Na2HPO4. c.Reactivi specifici: în condiţii favorabile reacţioneazăcu un singur ion. Sunt în număr

foarte mic dar se pot crea condiţii pentru a transforma reactivii selectivi în reactivi specifici. Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească reactivii analitici:

-să fie cât mai selectivi sau chiar specifici şi cât mai sensibili; -să fie stabili şi uşor de obţinut -să prezinte puritate corespunzătoare scopului propus.

Reactivii selectivi dau reacţii similare numai cu câţiva ioni, iar reactivii specifici, în anumite condiţii, reacţionează numai cu un singur ion. De exemplu, H2O2 în mediu de acid sulfuric dă reacţii de culoare numai cu titanul, vanadiul şi molibdenul (reactiv selectiv), iar dimetilglioxima în mediu amoniacal este reactiv specific pentru Ni2+.

Selectivitatea reacţiilor nu este o proprietate constantă, ea depinde de mulţi factori cum ar fi: • compoziţia mediului (pH, agenţi complexanţi, ioni străini), • temperatura, • modul de efectuare a reacţiei.

Page 13: 2014 01 c Importanta Chimie

METODE DE CHIMIE ANALITICA APLICATE IN CERCETAREA CRIMINALISTICA

Conf. Dr. Cecilia ARSENE Notiţe curs 01 Conf. Dr. Romeo Iulian OLARIU Pagina 13

În anumite condiţiile o reacţie nespecifică poate să devină specifică. Principalele procedee pentru mărirea selectivităţii sunt următoarele: a) alegerea adecvată a pH–ului; de exemplu Ni2+ dă o reacţie specifică cu dimetilglioxima, numai în mediu alcalin (în mediu acid reacţia este negativă). Dacă într-un amestec se găseşte Al3+ şi Fe3+, NaOH devine reactiv specific pentru Fe3+, deoarece în mediu puternic alcalin Al3+ formează un hidroxocomplex solubil: Al3+ + 4OH- [Al(OH)4]- în timp ce Fe3+ precipită sub formă de hidroxid: Fe3+ + 3OH- Fe(OH)3 b) modificarea stării de oxidare:de exemplu, Fe3+ cu SCN- formează Fe(SCN)3 roşu, în timp ce pentru Fe2+ reacţia este negativă. Dacă într-un amestec se găseşte Ag+ şi Hg +2

2 şi acesta se tratează cu HNO3, când Hg +22 se

oxidează la Hg2+, ionul Cl- devine specific pentru Ag+, deoarece Hg2+ nu precipită cu Cl-. c) mascarea componentului jenant transformându-l într-un complex stabil care nu mai reacţionează cu reactivul; de exemplu, Co2+ şi Fe3+ reacţionează ambii cu SCN-. În prezenţa ionilor F- se formează un complex [FeF6]3-, foarte stabil, care nu mai reacţionează, reacţia devine specifică pentru Co2+.

Co2+ + 4 SCN- [Co(SCN)4]2- albastru în acetonă d) separarea prealabilă a componentului de analizat, sau a ionului jenant prin precipitare selectivă, dizolvare selectivă, extracţie, sau cu răşini schimbătoare de ioni. Procedeele a – c au loc fără scoatere din sistem a constituenţilor, iar d poate recurge la îndepărtarea unora dintre ei. După elucidarea noţiunilor de specificitate şi selectivitate s-a cristalizat noţiunea de interferenţă chimică, care constă în reacţia simultană (totală sau parţială) a altor componenţi ai probei de analizat cu un reactiv dat pentru un anumit component. Specia chimică interferentă este o specie chimică oarecare, care poate provoca erori sistematice într-o metodă dată. O măsură cantitativă a specificităţii şi selectivităţii (ţinând cont de interferenţă) a fost dată de Gottschalk, care defineşte parametrii limită de interferenţă şi grad de selectivitate. Limita de interferenţă, sau limita de perturbare (Cint) este concentraţia minimă a unei specii chimice interferente care poate încă provoca erori sistematice. Gradul de selectivitate (χ) este raportul dintre limita de interferenţă şi concentraţia componentului de determinat (Ci):

i

int

CC

=χ (4)

Cu ajutorul acestei mărimi se poate aprecia specificitatea şi selectivitatea unei metode de analiză faţă de o anumită specie chimică interferentă. Funcţie de valorile gradului de selectivitate, reactivii, reacţiile analitice şi metodele de analiză pot fi:

χ ≤ 0,1 : neselective 0,1 < χ ≤ 100 : puţin selective

100 < χ ≤ 1000 : selective 1000 < χ≤ 10000 : foarte selective 10000 < χ : specifice

Prima, şi cea mai importantă cale de a mări exactitatea detecţiei este obţinerea unor reactivi şi a unor reacţii cu parametrii specifici şi chimici superiori.

Deoarece datorită interferenţei chimice sunt afectate reacţiile de detecţie, putându-se ajunge la erori sistematice, reflectate prin reacţii pozitive în cazul absenţei componentului căutat, şi prin reacţii negative, în cazul prezenţei componentului respectiv, cea de a doua cale importantă pentru mărirea exactităţii este mărirea selectivităţii reacţiilor de detecţie până la specificitate.

Page 14: 2014 01 c Importanta Chimie

METODE DE CHIMIE ANALITICA APLICATE IN CERCETAREA CRIMINALISTICA

Conf. Dr. Cecilia ARSENE Notiţe curs 01 Conf. Dr. Romeo Iulian OLARIU Pagina 14

Acesta se poate realiza prin sintetizare de reactivi noi mai selectivi, sau prin modificarea condiţiilor experimentale înainte pentru a evita acţiunea perturbatoare a celorlalte specii chimice prezente. Folosirea unor instrumente şi tehnici de lucru şi aparate cu performanţe mari este calea de a mări selectivitatea până la specificitate. De exemplu, pentru detecţia metalelor alcaline şi alcalino-pământoase reacţia flăcării nu este suficientă, recurgându-se la un spectroscop cu care se pot distinge liniile spectrale specifice fiecărui ion. 2.2.3. SENSIBILITATEA REACŢIILOR ANALITICE

Se spune despre un reactiv că este cu atât mai sensibil cu cât permite analiza unor concentraţii cât mai mici de substanţă. Este mai corect de a se vorbi despre sensibilitatea reacţiilor analitice şi nu a reactivilor analitici. După Feigl (1923) sensibilitatea unei reacţii se exprimă prin următorii parametri: limită de recunoaştere şi limită de diluţie . Limita de recunoaştere (limita de detecţie, sau de perceptibilitate) se notează cu m şi reprezintă cantitatea minimă de substanţă, care încă mai dă o reacţie pozitivă cu ionul dat. Se exprimă în µg (1 µg = 10-6g). De exemplu, limita de detecţie a ionului Cl- cu ionii Ag+ este de 0,05 µg Cl-, ceea ce înseamnă că reacţia este pozitivă numai dacă ionii de Cl- sunt prezenţi în probă, cel puţin în cantitatea de0,05 µg. Limita de diluţie (D) - este concentraţia limită a soluţiei în (g/mL∙), în care se poate identifica sigur substanţa, sau volumul maxim de soluţie (mL) în care poate fi identificată o cantitate de 1g de substanţă.

)(

1mLsolutieivolumul

gD = (5)

Printr-un raţionament simplu se poate calcula volumul maxim şi limita de diluţie. Informaţiile cu privire la concentraţia substanţei care se identifică în soluţie se culeg în µg. În acest caz.:

mvV

solutiemLVg

solutiemLvgm

×=

6

6

10)(........................10

)(........................""

µ

µ

Deci v

mV

== 6101

(6)

unde: v - volumul maxim de soluţie, care se poate lua în lucru pentru a identifica o cantitate de substanţă egală cu limita de recunoaştere, deci ca substanţa să se mai poată identifica; V – volumul de diluţie maxim pentru 1g substanţă.

Pentru Ag+ precipitat ca sulfură, având D = 1:500.000, m = 0,01 µg Ag+, v se poate calcula astfel:

1:500.000 = 1:6v.10 v=0,005mL

0,01

Deci, volumul maxim în care 0,01µg Ag+ mai pot fi identificaţi prin această reacţie este de 0,005 mL. Conform IUPAC sensibilitatea se exprimă printr-un singur parametru, prin D, respectiv exponentul limitei de diluţie pD. Acesta este logaritmul zecimal cu semn schimbat al limitei de diluţie, adică:

pD = - lg D = lg V (7) lim.dil = 10-pD (8)

Se atribuie în prealabil valori fixe lui v: pe scară macro 5 mL; semimicro 1 mL; micro 0,1 mL, în picături pe hârtie de filtru, placă de porţelan 0,03 mL; microcristaloscopic 0,01 mL. O reacţie analitică este cu atât mai sensibilă, cu cât este mai mică valoarea limitei de recunoaştere şi cu cât este mai mică concentraţia soluţiei de analizat, deci cu cât este mai mică limita de diluţie. În

Page 15: 2014 01 c Importanta Chimie

METODE DE CHIMIE ANALITICA APLICATE IN CERCETAREA CRIMINALISTICA

Conf. Dr. Cecilia ARSENE Notiţe curs 01 Conf. Dr. Romeo Iulian OLARIU Pagina 15

chimia analitică calitativă se utilizează numai reacţii pentru care m ≤ 50 µg şi V ≥ 1000 mL respectiv D ≤ 10-3 mL-1. Ionii străini (care în mod aparent nu participă direct la reacţie) influenţează mersul reacţiilor chimice şi anume micşorează sensibilitatea reacţiilor de recunoaştere. Peste o anumită cantitate efectul de perturbare este atât de mare, încât reacţia nu mai are loc. Această cantitate se raportează la 1 parte din ionul de identificat, iar raportul limită al reacţiei (R.L) se defineşte:

( )1parte ion căutatR.L.

părţi ion jenant cantitatea maximă= (9)

Raportul limită indică cantitatea maximă de ion jenant, în prezenţa căruia, un ion mai poate fi identificat prin reacţia dată. Astfel, Bi3+ poate fi identificat cu KI în prezenţa cuprului, dacă raportul Bi : Cu = 1 : 168 nu depăşeşte această valoare.

Sensibilitatea reacţiei de recunoaştere a Ni2+ cu dimetilglioximă este pD = 5,3. În prezenţa fierului la un raport limită de Ni : Fe =1 : 1000, sensibilitatea scade la pD = 4,8. După Malissa, sensibilitatea reacţiei în absenţa ionilor străini se numeşte sensibilitate absolută pDa, iar cea în prezenţa ionilor jenanţi sensibilitate practică pDp. Astfel pentru raportul (Fe : Ni = 1000 : 1) se obţine pDa = 5,3, pDp = 4,8

Mărirea sensibilităţii reacţiilor analitice

Sensibilitatea reacţiilor de recunoaştere va putea fi mărită prin alegerea convenabilă a parametrilor care determină un randament de reacţie mare sau condiţii mai bune de observaţie: a) Alegerea atentă a reactivului sub diverse aspecte. Reactivul care determină o reacţie completă cu ionul căutat va asigura o sensibilitate mai mare.

În general, pentru reacţiile cu formare de precipitat sensibilitatea este cu atât mai mare cu cât precipitatul este mai greu solubil, cu cât este mai colorat, şi cu cât proporţia în care intră ionul identificat în compoziţia precipitatului este mai mică. Astfel, sensibilitatea creşte paralel cu descreşterea solubilităţii. Pentru reacţia ionului Pb2+ cu ionul Cl- cu formare de PbCl2 (Ks = 2,4 .10-4) pD= 2,78, iar pentru identificarea sub formă de PbI2 (Ks = 8,7 . 10-9) se obţine pD = 3,6. În general cu cât masa moleculară a produsului care se formează în cursul unei reacţii este mai mare cu atât reacţia respectivă este mai sensibilă. De exemplu, pentru PO −3

4 precipitat sub formă de MgNH4PO4 (M = 137,5), limita de recunoaştere este m = 90 µg PO −3

4 , iar sub formă de (NH4)3 [P(Mo3O10)4] (M = 1876,5) este de 5 µg PO −3

4 . Ionul [BiI4]- formează cu bazele organice combinaţii de forma [BiI3org]·HI, permiţând identificarea bismutului. Cu cât molecula organică are o masă moleculară mai mare, cu atât limita de detecţie este mai mică şi anume: α picolina

NCH3

M = 96, m = 330 µg Bi3+

metil chinolina

NCH3

M = 143, m = 13 µg Bi3+

2 metil, 5,6-benzochinolina

NCH3

M = 193, m = 2 µg Bi3+

Regula este valabilă, numai dacă solubilitatea produsului descreşte paralel cu creşterea greutăţii moleculare. Solubilitatea depinde însă şi de structura moleculei organice, de natura grupărilor funcţionale prezente. Grupările funcţionale hidrofile (–SO3H), măresc solubilitatea (cu toate că măresc şi greutatea moleculară a reactivului), descrescând astfel sensibilitatea reacţiei. De exemplu cu alizarina se pot detecta 3 µg Al3+ .

Page 16: 2014 01 c Importanta Chimie

METODE DE CHIMIE ANALITICA APLICATE IN CERCETAREA CRIMINALISTICA

Conf. Dr. Cecilia ARSENE Notiţe curs 01 Conf. Dr. Romeo Iulian OLARIU Pagina 16

O

O

OH

OH

M = 240 , m = 3 µg Al3+

Pentru alizarina S având o grupare hidrofilă în plus, limita de detecţie este 13 µg Al 3+, deşi greutatea moleculară este mai mare.

O

O

OH

OH

SO3H

M = 320, m = 13 µg Al 3+

b) Alegerea unor condiţii de lucru optime. - pH –ul. Fiecare reacţie are un pH optim, la care stabilitatea produsului format este maximă asigurând o sensibilitate mare. De exemplu, Fe3+ formează cu ionii SCN-, complexul solubil, colorat FeSCN2+, intensitatea coloraţiei fiind maximă în mediu slab acid, în mediu alcalin reacţia nu are loc. Reacţia Ni2+ cu dimetilglioxima are loc în mediu amoniacal. pH–ul optim se asigură prin folosirea soluţiilor tampon. -Concentraţia reactivului adăugat- creşterea concentraţiei reactivului cât şi a probei de obicei favorizează reacţiile, mărind sensibilitatea.

Identificarea Co2+ sub formă de [Co(SCN)4]2- necesită un exces de SCN- în vederea deplasării spre dreapta a echilibrului :

Co2+ + 4 SCN- [Co(SCN)4]2-

în timp ce pentru identificarea Hg2+ cu I- sub formă de HgI2, un exces de reactiv va scădea sensibilitatea din cauza dizolvării HgI2 când se formează reactivul Nessler K2[HgI4]. Hg2+ + 2I- HgI2 HgI2 + 2I- [HgI4]2- - Temperatura – intensifică viteza reacţiilor chimice mărind şi sensibilitatea reacţiilor de recunoaştere. Majoritatea reacţiilor se efectuează la cald. Există excepţii pentru precipitatele care odată cu creşterea temperaturii îşi măresc mult solubilitatea şi în consecinţă scade sensibilitatea. Astfel, PbCl2 se solubilizează în soluţie la fierbere şi această proprietate stă la baza separării PbCl2 de celelalte cloruri insolubile ale grupei HCl. Precipitarea PbCl2 se face la rece. - Timpul de observare – pentru reacţiile lente, care momentan apar negative, cu timpul pot deveni pozitive, după ce s-a adunat o cantitate suficientă de produs de reacţie. - Modul de observare a reacţiei – apariţia unei coloraţii sau precipitat se poate sesiza mai uşor în straturi de soluţii mai groase, observând, soluţia din eprubetă de sus în jos şi nu lateral. - Ordinea adăugării reactivilor – acest factor este hotărâtor asupra sensibilităţii reacţiei considerate, atunci când în sistem se introduc mai mulţi reactivi. De exemplu, la identificarea anionului CrO −2

4 sub formă de peroxid de crom, albastru în eter, ordinea de adăugare a reactivilor este: CrO −2

4 , H2SO4, eter, H2O2. Dacă eterul se adaugă după H2O2 peroxidul de crom format are timp să se descompună integral, sau parţial. Adăugând H2O2 la sfârşit, CrO5 format va fi extras în eter şi reacţia de identificare a -2

4CrO este mai sensibilă. CrO −2

4 + 2H2O2 + 2H+ = CrO5 + 3H2O 4CrO5 + 12H+ = 4Cr3+ + 6H2O + 7O2 - Alegerea potrivită a modului de execuţie respectiv de observare are ca efect o mărire considerabilă a sensibilităţii reacţiei. Astfel sensibilitatea reacţiei de identificare a Fe3+ sub forma albastrului de Prusia:

4(Fe3 + 3Cl-) + 3(4K+ + [Fe(CN)6]4-) = Fe4[Fe(CN)6]3 + 12 (K+ +Cl-) în funcţie de modul de execuţie şi de observaţie are următoarele valori pentru m:10µg Fe în eprubetă; 0,5µg Fe pe hârtie de filtru; 0,002 µg pe lamelă de sticlă şi observare la microscop. - Concentrarea prealabilă a soluţiei de cercetat, care se poate realiza prin evaporarea soluţiei la un volum mic, coprecipitarea pe diferiţi colectori, extracţia cu solvenţi, adsorbţia selectivă etc.