2010_03

download 2010_03

of 8

Transcript of 2010_03

  • NTRU ACEASTA VOR CUNOATE TOI C SUNTEI UCENICII MEI, DAC VEI AVEA DRAGOSTE UNII FA DE ALII (IOAN 13,35)

    PUBLICAIEA BISERICII ORTODOXE

    DIN REPUBLICA MOLDOVA

    Apare din iunie 1995 cu binecuvntarea PS Vladimir, Mitropolit al Chiinului i al ntregii Moldove

    Nr.03(224), 15 martie 2010

    CURIERUL ORTODOX

    Sptmna S ntelor Patimi ncepe n Duminica Floriilor. n toate zilele acestei sptmni se svresc Deniile.

    ***

    Luni, n Sptmna Patimilor, se face pomenirea patriarhului Iosif, vndut de fraii si cu treizeci de arginti. El este o prenchipuire a lui Hristos, care a fost vndut de Iuda.

    Tot n aceast zi se face pomenire i de smochinul neroditor, blestemat de Hristos s se usuce pentru c nu avea rod. E o pilda dat omului, din care trebuie s rein, c Dumnezeu este att iubire ct i dreptate. Deci, la judecata de apoi, El nu doar va rsplti, ci va i pedepsi pe cei ce nu au rodit.

    Mari se face pomenirea celor zece fecioare. Este o pild care are menirea s ne in treaz datoria de a tri permanent n Hristos. Concluzia acestei pilde este c Hristos, trebuie s Se regseasc n ecare dintre noi n orice moment.

    Miercurea Sptmnii S ntelor Ptimiri se face pomenirea femeii pctoase care a splat cu lacrimi i a uns cu mir picioarele Mntuitorului, nainte de Patima Sa, ca simbol al pocinei i ndreptrii omului pctos. A anticipat nmormntarea lui Hristos i pregtirea Lui cu miresme, aducnd mir de mult pre.

    Joia Patimilor este nchinat amintirii a patru evenimente deosebite din viaa Mntuitorului: splarea picioarelor ucenicilor, ca pild de smerenie, Cina cea de Tain la care Mntuitorul a instituit Taina S ntei Euharistii, rugciunea arhiereasc i nceputul patimilor prin vinderea Domnului.

    Vinerea Mare se face pomenirea de s ntele, nfricotoarele i mntuitoarele Patimi ale Mntuitorului i de mrturisirea tlharului celui recunosctor care a dobndit raiul.

    Smbt Mare prznuim ngroparea lui Hristos cu trupul i pogorrea la iad cu dumnezeirea pentru a ridica din stricciune la viaa venic pe cei din veac adormii.

    Stimai cititori! Nu uitai s vStimai cititori! Nu uitai s vStimai cititori! Nu uitai s v

    abonai la Curierul Ortodox pe abonai la Curierul Ortodox peabonai la Curierul Ortodox pe

    anul 2010

    Astzi cu toii trim ntr-o perioad de lips, uneori total de cele trebuincioase i de frmntare continu. n aceste condiii exist multe familii care sunt n imposibilitate de a se ntreine, duc lips de alimente,

    mbrcminte, nclminte, medicamente, cei mai supui riscurilor ind vrstnicii i invalizii.Cu toate aceste griji i frmntri, v aducem la cunotin c Biserica Ortodox din Moldova, mijlocitoarea

    celor mai triti ca noi, nu-i trece cu vederea pe cei nevoiai i ntotdeauna este sritoare la nevoie n vremuri grele.n acest sens n cadrul Mitropoliei Chiinului i a ntregii Moldove activeaz Asociaia Ortodox Caritate i

    Credin, condus de ctre Prea S nitul Petru, Episcop de Hncu, Vicar al Mitropoliei Chiinului.Cei care au nevoie de ajutor se pot adresa n scris ctre Asociaia Ortodox Caritate i Credin care se a pe

    adresa: or. Chiinu, str. Onisifor Ghibu, 4/2, MD-2071, tel: 519971.Cererea de acordare a ajutorului trebuie s cuprind urmtoarele date:- Nume;- Prenume;- Domiciliu i telefon;- Numrul total al membrilor familiei, inclusiv copii minori;- Ajutorul concret de care au nevoie.

    Sursa: www.eph.md Conceperea copiilor trebuie s se fac doar pe cale natural. Aceasta este decizia ministrului sntii, care spune c nu va permite nici n ruptul capului fertilizarea in-vitro n R. Moldova. Potrivit lui Vladimir Hotineanu, n sectorul privat statul nu are controlul celulelor sexuale feminine. Exist riscul s apar tra cul de ovule, ceea ce echivaleaz cu tra cul de organe, declar o cialul.

    Vom iei cu amendamente la legea sntii reproductive i atunci vom lua o decizie corect, pentru ca n ar s nu e anarhie, a mai declarat Vladimir Hotineanu, decizia cruia risc s e atacat la CEDO de ctre o clinic privat.

    Reaminitim c i Biserica Ortodox este categoric mpotriva fertilizrii in vitro.

    Preluare ortodoxia.md

    15/28 martieDuminica Floriilor este primul praznic

    mprtesc, cu data schimbtoare, din cursul anului bisericesc. Este srbtoarea care ne amintete intrarea triumfal a Domnului n Ierusalim, nainte de Patimi.

    Primele meniuni despre aceast srbtoare provin din sec. IV: Sf. Epifanie, i atribuie dou

    predici, iar pelerina apusean Egeria (sau Etheria), descrie modul cum se srbtorea aceast duminic la Ierusalim spre sfritul secolului IV.

    n vechime, Duminica Floriilor era numit i Duminica aspiranilor sau a candidailor la botez, pentru c n aceast zi catehumenii mergeau cu toii, cu mare solemnitate, la episcop, spre a-i cere s e admii la botez, iar acesta le ddea s nvee Simbolul credinei. Se mai numea i Duminica graierilor, pentru c, n cinstea ei mpraii acordau graieri. Dup un obicei strvechi, menionat chiar n sec. IV de ctre pelerina Egeria i generalizat n toat Biserica cretin, se aduc n biserici ramuri de salcie, care sunt binecuvntate i mprite credincioilor, n amintirea ramurilor de nic i de mslin, cu care mulimile au ntmpinat pe Domnul la intrarea Sa triumfal n Ierusalim i pe care noi le purtm n mini ca semn al biruinei mpotriva morii.

    Potrivit tradiiei, att la Bizan, ct i la curile domneti din rile Ro mneti, srbtoarea Floriilor se prznuia cu mult solemnitate. Luau parte mpraii (domnii) cu demnitarii lor, crora li se mpreau fclii aprinse ca i la Pati.

    n seara acestei duminici ncep n biserici frumoa sele slujbe ale deniilor din sptmna S ntelor Patimi.

    Obiceiuri de FloriiPentru buna desfurare a srbtorii Floriilor,

    cu o zi nainte se strng ramuri de salcie nmugurit, se leag n snopi i se duc la biseric pentru a s nite de preot. Dup s nire ramurile numite miori sunt luate acas de ctre credincioi pentru a mpodobi cu ele icoanele, uile ferestrele, intrrile n grajduri sau pentru a le pune la fntni i la streinile caselor. Femeile mai obinuiesc i astzi s le n g pe straturile proaspt semnate, s le pun n hrana animalelor sau s le aeze pe morminte.

    SPTMNA PATIMILOR

    DUMINICA FLORIILOR

    MINISTRUL SNTII ESTE

    MPOTRIVA FERTILIZRIIIN-VITRO

    AJUTOR PENTRU CEI NEVOIAI

  • 2 partea o cial Nr.03(224), 15 martie 2010CURIERUL ORTODOX

    AGENDA DE LUCRU A PS VLADIMIR, MITROPOLIT AL CHIINULUI I NTREGII MOLDOVE

    27 februariePS Vladimitr a participat la expoziia tematic

    Porumbelul - simbolul Pcii, care a avut loc la Casa Central a Armatei. n aceeai zi, Mitropolitul Vladimir mpreun cu toi oaspeii de onoare s-a recules la panoul comemorativ, din incinta Muzeului Casei Centrale a Armatei, dedicat combatanilor con ictului de pe Nistru czui la datorie.

    28 februarie PS Mitropolit Vladimir a o ciat Sfnta Liturghie

    la Catedrala Mitropolitan Naterea Domnului din capital.

    2 martiePS Mitropolit Vladimir a participat la slujba

    parastasului pentru cei care au czut cu moarte de erou n rzboiul de pe Nistru. n aceeai zi spre sear, PS Vladimir a avut o ntrevedere cu Prim-ministrul Vlad Filat.

    5 martiePS Vladimir a participat la lucrrile Sfntului

    Sinod al Biserici Ortodoxe Ruse.

    7 martie nalt Prea S nitul Mitropolit Vladimir a liturghisit

    la Catedrala Mitropolitan. Dup ncheierea S ntei Liturghii, mitropolitul Vladimir a mprit copiilor cruciulie, cri de rugciuni i sucuri. n aceeai sear a avut loc i citirea Acatistului Mntuitorului nostru Iisus Hristos.

    9 martiePS Vladimir a avut o audien la Primul Ministru

    al Republicii Moldova dl Vl. Filat, cu care a discutat problema introducerii religiei ca obiect de studiu n coal.

    11 martieMitropolitul Vladimir a fost invitat la prima edin

    a Comisiei intersinodale n probleme administrative i ale sobornicitii Bisericii. ntrunirea a avut loc n Catedrala Patriarhal din Moscova i a fost prezidat de ctre Mitropolitul Varsonu e de Saransk i Mordovia.

    14 marieIPS Vladimir a svrit Sf. Liturghie la cadedrala

    mitropolitan din Chiinu

    28 februarie A fost hirotonit n treapta de preot diaconul Andrei

    Jalb pe seama parohiei Sf. Arhangheli Mihail i Gavriil din s. Ghincui, r. Edine.

    14 martie.A fost hirotonit n treapta de diacon Gheorghe Istrati.

    DECORAII BISERICETI

    AU FOST HIROTONII

    26 februariePentru suportul pe care l-a acordat bisercii Sf.

    Ioan Teologul din s. Peresecina, r. Orhei, a fost decorat cu Ordinul Sf. Cneaz Vladimir, gr. III, domnul Corneliu Garbuz, membru al Consiliului coordonator al fondului moldo-grec Sf. Ioan Teologul i absolvent al Facultii Teologice din Grecia.

    2 Martie, la rugmintea Ministerului Afacerilor Interne Direcia mitropolitan a ndemnat slujitorii din cuprinsul Mitropoliei Moldovei s o cieze n ziua

    de 2 martie parastasuri pentru ostaii czui la datorie n rzboiul de pe Nistru. Aceast dat a fost decretat drept Zi de comemorare a celor care i-au pierdut viaa n con ictul armat pentru integritatea i independena Moldovei din 1991-1992.

    PS Mitropolit Vladimir a o ciat slujba parastasului la Mnstirea Ciu ea, n catedrala Ministerului Afacerilor Interne, ind prezent conducerea de vrf a ministerului de interne i aprrii.

    Ierarhul a menionat urmtoarele: n numele Tatlui i al Fiului i al Sfntului Duh, Amin. Iubii ntru Hristos frai i surori, domnilor o eri, prieteni i camarazi ai ostailor i voluntarilor czui pe cmpul de lupt pentru independena i suveranitatea Republicii Moldova, au trecut optsprezece ani de la tragicele evenimente de pe Nistru.

    Dumneavoastr mpreun cu cei care nu s-au ntors de pe cmpul de lupt ai fost printre primii care cu pieptul deschis ai mers pentru a apra ara noastr. n ecare an la aceast Catedral, la Catedrala Ministerului Afacerilor Interne, iar ncepnd cu anul acesta i n toate Bisericile din Republica Moldova s-au nlat rugciuni pentru cei czui la datorie.

    Cei care cu eroism i-au aprat ara, vatra i familia nu au pregetat o clip atunci cnd a fost vorba de securitatea familiilor lor, a noastr a tuturor i a acestui pmnt binecuvntat de Dumnezeu. n urma acestei rugciuni comune pe care am svrit-o astzi pentru bravii aprtori ai patriei ce nu s-au mai ntors de pe cmpul de lupt, Bunul Dumnezeu a auzit suspinul vduvelor, a copiilor rmai orfani auzind i rugciunea domniilor voastre pentru cei czui.

    Ei i-au dat viaa pentru noi, obligaiunea noastr este s ne rugm pentru ei, deci s ne rugm Bunului Dumnezeu s-i odihneasc cu drepii, pe noi s ne miluiasc, s ne dea sntate deplin i ani muli pentru a-i putea pomeni i cu lumnarea n mn s facem rugciune ca Domnul s primeasc jertfa i rugciunea dumneavoastr. Amin.

    A urmat slujba de pomenire la Catedrala Mitropolitan, la care au participat fotii combatani la con ictul armat de pe Nistru. La rugciune a fost prezent i deputatul Marian Lupu.

    Drept mulumire din partea Bisericii pentru devotamentul slujirii patriei Mitropolitul Vladimir a menionat trei colonei cu nalte distincii bisericeti: dl Ion urcan - Ordinul Sf. tefan cel Mare, gr. II, dl Eduard Maican i dl Mihai Cebotaru - Ordinul Cuv. Paisie Velicikovski, gr. II.

    La aciunile militare de pe Nistru au participat 29 de mii de persoane, dintre care peste 250 au decedat, ali circa 300 de participani rmnnd invalizi.

    La 5 martie a.c., sub conducerea Sanctitii Sale Kiril, Patriarhul Moscovei i al ntregii Rusii, la Sankt-Petersburg i-a desfurat lucrrile Sfntul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse la care din partea Mitropoliei Chiinului i Moldovei au participat nalt Prea S nia Sa Mitropolitul Vladimir i PS Marchel, Episcop de Bli i Fleti.

    Dup cum a menionat Sanctitatea Sa patriarhul Kiril, agenda de lucru ncrcat include chestiuni ce in de activitatea recent a Bisericii Ortodoxe Ruse. Membrii Sfntului Sinod au analizat rezultatele deplasrilor Patriarhului, a diferitor activiti ce au avut loc recent i altele.

    Pe lng celelalte subiecte discutate, s-a stabilit numirea PS Iustinian, Arhiepiscop de Tiraspol i Dubsari, ca responsabil de parohiile Patriarhale din SUA, n acelai timp n fruntea Eparhiei de Tiraspol i Dubsari a fost numit Episcopul Sava de Krasnogorsk, vicar patriarhal.

    Sursa: mospat.ru

    COMEMORAREA OSTAILOR CZUI N RZBOIUL DE PE NISTRU

    Secven de la edina Comisiei intersinodale

    Cu binecuvntarea Sanctitii Sale Kiril, Patriarhul Moscovei i al ntregii Rusii i a nalt Prea S niei Sale Vladimir, Mitropolitul Chiinului i al ntregii Moldove, la 20 martie n incinta Filarmonicii Naionale, Mitropolitul Ialrion (Alfeev), preedinte al Departamentului Relaii Externe al BO Ruse, vine cu concertul de muzic sacr Patimile dup Matei.

    Vor evolua:Capela Academic Naional

    Emerit a Ucrainei Dumca. Conductor artistic i dirijor principal - Erou al Ucrainei, Artist al Poporului din Ucraina, Laureat al Premiului Naional Taras evcenko, Academicianul Evgheni Savciuc.

    Orchestra ansamblului de muzic clasic Boris Leatoinski a Casei Naionale de muzic de camer i org. Conductor artistic - Artist a Poporului din Ucraina Valentina Ikonnik- Zaharcenko.

    Solo:Miroslava Solovianenco

    (soprano), Tatiana Gavrilenco (mezzo-soprano) - Artist Emerit a Ucrainei, Alecsandru Biloapka (tenor), Igor Voronca (bas) - Artist Emerit al Ucrainei, Protodiacon Tarasie Mudrac (Evanghelistul)

    Conductorul proiectului - Anatolii Solovianenco, Artist al Poporului din Ucraina.

    nceputul programului: ora 20.00Intrare liber.

    Patimile dup Matei program de muzic sacr la Filarmonica Naional Serghei Lunchevici

    EDINA SFNTULUI SINOD

    AL BISERICII ORTODOXE RUSE

  • Biserica i societatea 3Nr.03(224), 15 martie 2010 CURIERUL ORTODOX

    Pe 9 martie, cei doi Mitropolii PS Petru, Mitropolitul Basarabiei i PS Vladimir, Mitropolitul Chiinului i al ntregii Moldove s-au ntlnit cu premierul Vlad Filat i au discutat despre predarea religiei n coli.

    UNIMEDIA v prezint mai jos declaraiile celor doi Mitropolii, dup ntlnirea cu premierul:

    PS Petru: Am discutat despre introducerea religiei n coal. Astzi, societatea este bolnav. Religia l educ pe om s e un om cult. Predarea religiei n coli este cerina

    poporului. Nu credem c este necesar un referendum pentru acest subiect. Ne dorim ca religia s e o disciplin obligatorie, dar vom accepta s e i o disciplin opional.

    PS Vladimir: Am rmas satisfcui de la ntlnirea de azi, deoarece Guvernul merge n ntmpinarea Bisericii Ortodoxe. Noi suntem pentru organizarea unui referendum referitor la predarea religiei n coal. n satele n care se pred religia, sunt mai puine crime comise. Ne dorim s-i educm pe cei micui. O s adresm Patriarhiei Rusiei i Patriarhiei Romne pentru

    a pregti un program special pentru Republica Moldova, ca s e predat religia obligatorie n ecare coal.

    n acest sens urmeaz ca statul s ndeplineasc pai concrei pentru a introduce n curriculumul naional religia ca obiect de studiu obligatoriu n instituiile de nvmnt preuniversitar.

    Anterior, la intrare n cldirea Guvernului, Mitropolitul Chiinului i a ntregii Moldove a declarat c nu cunoate ordinea de zi, iar Mitropolitul Basarabiei a adugat c a primit ieri, 8 martie, invitaia de a participa la ntlnire.

    Sursa: UNIMEDIA

    Societatea ortodox din Republica Moldova este ngrijorat de faptul c lipsesc posturi radio i TV cu coninut bisericesc. Un grup de credincioi de la parohia Sf. M. Mc. Gheorghe din capital a naintat un demers dlui Djon Maximciuc, director general al Companiei SUN TV, prin care solicit includerea n grila de programe a unor posturi televizate ortodoxe.

    Demersul este susinut de ctre Mitropolia Moldovei, organizaiile obteti i parohii, dar Compania SUN TV nu a reacionat i mai bine de

    o lun nu a dat nici un rspuns.Astfel, se continu colectarea de

    semnturi ntru susinerea acestei iniiative i se vor face demersuri repetate ctre organele abilitate i ctre conducerea rii.Totodat, credincioii sunt indignai de faptul c alte posturi neoprotestante i gsesc locul n grila de programe, considernd c este o politic premeditat a difuzorului de informaie, ind apreciat drept prozelitism ntr-o ar majoritar ortodox.

    Pe data de 1martie, la Seminarul Teologic Liceal de Fete Regina Maria din s. Suruceni, r. Ialoveni a fost organizat o olimpiad teologic.

    Cu un mesaj din partea Mitropoliei Chiinului i a ntregii Moldove a venit Prot. Octavian Moin, care le-a transmis elevilor cuvntul de salut al Mitropolitului Vladimir n care nalt Prea S nia Sa i manifest susinerea fa de organizarea unor astfel de evenimente cognitive, exprimndu-i convingerea c elevii colilor Teologice de astzi vor teologii de mine cu un serios bagaj de cunotine i cu un comportament adecvat nvturii Ortodoxe.

    La concurs au participat cte opt seminariste de la Seminarul din Suruceni i respectiv opt

    seminariti de la coala Teologic din Chiinu.Celor dou echipe le-au fost pregtite cinci

    subiecte din urmtoarele discipline teologice: Vechiul i Noul Testament, Istoria Bisericii Universale, Istoria Bisericii Ortodoxe Romne, Catehism, Dogmatic i Tipic.

    Moderatori au fost profesorii Pr. Andrei Oistric i Pr. Ioan Uglea.

    Seminaritii au demonstrat cunotine profunde la disciplinele propuse. n nal elvii Seminarului de la Chiinu s-au dovedit a nvingtori n concurs.

    Dup olimpiad a urmat slujba de mulumire n capela Seminarului i o excursie prin slile colii care a gzduit evenimentul.

    Pe data de 3 martie a.c. s-au pus bazele constituirii Societii Medicilor Cretin-Ortodoci din Republica Moldova biserica Sf. M. Mc. Gheorghe din capital a gzduit astzi ntrunirea unui grup de medici care a discutat n inarea Societii Medicilor Cretin-Ortodoci din Republica Moldova.

    n cadrul ntlnirii s-a vorbit despre necesitatea unei asemenea organizaii mai ales n rndurile medicilor, a cror activitate profesional presupune o strns legtur cu Biserica.

    n scopul bunei organizri a Societii s-au prezentat modelele i statutele unor organizaii asemntoare din Romnia, Rusia i alte ri vecine.

    Avnd n vedere speci cul religios al organizaiei, iniiatorii ntlnirii nu au putut s nu invite la eveniment i un reprezentat al Mitropoliei Chiinului i a ntregii Moldove, n persoana consilierului mitropolitan, Prot. Nicolae Ciobanu.

    Printele Nicolae a salutat iniiativa medicilor ortodoci i i-a manifestat ntreaga disponibilitate pentru sprijinirea crerii acestei Societi, S nia Sa motivndu-i declaraiile prin faptul c medicii au una dintre cele mai nobile meserii - salvarea de viei omeneti, ndeplinind astfel o porunc a lui Dumnezeu - cea de a ne ajuta aproapele a at n suferin. Printele a mai adugat c astfel bolnavii vor putea avea parte pe lng tratamentul propriu-zis i de o consiliere spiritual, iar codul deontologic al medicilor va n conformitate cu normele cretin-ortodoxe, lucru ce nu poate apreciat dect pozitiv.

    Participanii la ntrunire au analizat statutele mai multor organizaii de pro l de peste hotare i n urma discuiilor au hotrt stabilirea unor ntlniri ulterioare pentru de nitivarea procesului de constituire a Societii Medicilor Cretin-Ortodoci din Republica Moldova.

    n scopul acordrii activitilor de voluntariat, recunoaterea i importana pe care o au aceste activiti n promovarea valorilor i bene ciilor pentru societate, cabinetul de minitri a dat aviz pozitiv astzi, 10 martie, Legii cu privire la voluntariat.

    Astfel, proiectul de lege reglementeaz promovarea i facilitarea participrii cetenilor Republicii Moldova, cetenilor strini i apatrizilor, n spiritul solidaritii civice, la aciuni de voluntariat organizate de persoane juridice de drept public i privat fr scop lucrativ, precum i modul de realizare a voluntariatului. Voluntariatul are o valoare social, care depete considerabil valoarea economic i contribuie la consolidarea societii, a precizat ministrul Tineretului i Sportului, Ion Cebanu, n cadrul edinei Guvernului.

    Scopul prezentului proiect l constituie promovarea implicrii active a persoanelor de orice vrst n activitile societii i comunitii, consolidarea i responsabilizarea civic a cetenilor, valori carea potenialului uman pentru necesitile i nevoile societii.

    Potrivit ministrului Ion Cebanu, activitile de voluntariat vor efectuate fr remunerare sau orice alt recompens nanciar n afar de cheltuielile efectuate pentru realizarea activitii, care presupune cheltuieli de transport, alimentare, cazare, asigurare, n caz de necesitate de deplasare i alte cheltuieli indispensabile realizrii activitii de voluntariat.

    n Republica Moldova fenomenul de voluntariat nu este nc dezvoltat. Numrul total de voluntari este de aproximativ de 12 mii de persoane, dintre care 2000 sunt angajai. fapt ce reprezint 3-5% din numrul funcionarilor publici.

    Legea voluntariatului urmeaz s e adoptat de ctre Parlamentul R. Moldova.

    Cei doi Mitropolii au discutat cu Premierul Filat despre predarea religiei n coli

    Guvernul Republicii Moldova a dat aviz

    pozitiv legii cu privire la voluntariat

    Constituirea Societii Medicilor Cretin-

    Ortodoci din Republica Moldova

    Cretin-ortodocii din Moldova solicit posturi televizate pravoslavnice

    Olimpiad teologic la Seminarul Teologic Liceal de Fete Regina Maria din Suruceni

  • 4 calendar Nr.03(224), 15 martie 2010CURIERUL ORTODOX

    CALENDAR CALENDAR ORTODOXORTODOX

    Martie - Mrior1 D 14 Duminica a 4-a a

    Postului Mare (A Sf. Ioan Scrarul) Cuv. Mc. Evdochia; Cuv. Domnina; Sf. Mc. Antonina.

    2 L 15. Sf. S nitul Mc. Teodot;Sf. Mc. Isihie i Nestor.

    3 M 16 S nii Mucenici Eutropie,Calinic i Vasilisc.

    4 Mc 17 Cuviosul Gherasim dela Iordan; Sf. Mc. Pavel i Iuliana- sora lui.

    5 J 18 Joia Canonului Mare. Sf.S nit Mc. Conon din Isauria; Sf.Mc. Iraida.

    6 V 19 S nii 42 de Mucenici dinAmoreea; Sf. Eufrosin.

    7 S 20 Smbta AcatistuluiBunei Vestiri. Sf. S nit. Mc. iepiscop din Cherson: Vasilevs,Efrem, Evghenie, Capiton, Elpidie.

    8 D 21 Duminica a 5-a a Postului Mare (A Sf. Mariei Egipteanca) Cuviosul Teo lact Mrturisitorul, episcopul Nico-midiei; Cuv. Dometie.

    9 L 22 + S nii 40 de Mucenicidin Sevastia; Sf. Mc. Urpasian.

    10 M 23 Sf. Mc. Condrat,Ciprian, Dionisie i cei mpreunacu dnii.

    11 Mc 24 Sf. Sofronie PatriarhulIerusalimului; Sf. Mc. Tro m i Talu.

    12 J 25 Cuv. TeofanMrturisitorul; Sf. GrigorieDialogul.

    13 V 26 Aducerea Moatelor Sf.Ierarh Nichifor.

    14 S 27 Cuviosul Benedict;Sfntul Mucenic Alexandru preotul.

    15 D 28 Duminica Floriilor. S nii Mucenici Agapie, Plisie i Timolau i cei mpreuna cu dnii. (Dezlegare la pete)

    16 L 29 Sptmna Patimilor. S nii Mucenici Sabin, Papa,Romano i Anin.

    17 M 30 Cuviosul Alexie omullui Dumnezeu; Sf. Mucenic Marin.

    18 Mc 31 Sf. Chiril arhiepiscopulIerusalimului.

    19 J 1 S nii Mucenici Hrisant,Daria i Ilaria.

    20 V 2 Cuvioii Mucenici uciin Mnstirea Sfntul Sava celS nit.

    21 S 3 Cuviosul Iacob, episcopuli Mrturisitorul; Sf. Toma iSerapion.

    22 D 4 nvierea Domnului. p

    Sf. S nit Mc. Vasile, preotul din Ancira.

    23 L 5 Sf. Cuv. Mc. Nicon i cei199 de ucenici ai lui.

    24 M 6 Cuv. Zaharia; Sf. Mc.Luca; Sf. Artemon.

    25 Mc 7 (+)Buna Vestire .26 J 8 (+)Soborul Arh. Gavriil;

    Sf. Mc. Montanus preotul i soia saMaxima.

    27 V 9 Sf. Mc. Matroana dinTesalonic; Sf. Prooroc Anania.

    28 S 10 Cuv. Ilarion cel Nou itefan, fctorul de minuni; S niiMucenici Filit i Lidia.

    29 D 11 Duminica Tomei. Cuv. Mc. Marcu episcopul Aretuselor; Sf. Chiril diaconul.

    30 L 12 Cuv. Ioan Scrarul; Sf.Prooroc Ioad; Sf. Evula - mama Sf.Pantelimon.

    31 M 13 Sf. S nit Mc. Ipatie,episcopul Gangrei; Sf. Acachie iVeniamin diaconul.

    1/14 martieSfnta Evdochia samarineanca era

    de fel din cetatea Iliopolei, care se gsea n provincia Libanului, n Frigia. A trit pe vremea mpriei lui Traian. Mai nti a dus o via de desfru, atrgnd la sine pe muli care o ndrgeau din pricina chipului ei frumos. Cu aceasta ea a adunat mult avere. Dup aceea ns a venit la Hristos, iar prilejul i l-a dat un oarecare monah Ghermano, pe care ea l-a auzit odat vorbind despre credina cea adevrat i despre pocin. Deci, ind mboldit de nevoia de a-i

    schimba felul de via, datorit i unor descoperiri dumnezeieti ce i s-au fcut, a fost botezat de ctre episcopul Teodot. ntr-una din descoperirile ce i s-au fcut, s-a simit rpit cu mintea i s-a vzut pe sine luat de mn de un nger i ridicat la cer, unde ngerii se bucurau cu toii de ntoarcerea ei n timp ce ceva negru i n ortor la vedere scrnea din dini i striga, ca i cum i s-ar fcut vreo nedreptate, dac i s-ar smuls de sub puterea lui Evdochia. Dup ce i-a mprit toat averea i a dat-o sracilor, s-a dus ntr-o mnstire i n timp ce-i

    petrecea viaa n nevoine duhovniceti, ind gsit de cei ce o ndrgiser mai nainte, a fost luat de acolo i dus naintea mpratului, care urmase la mprie dup Traian; dar nviind n chip minunat pe copilul acestuia a fost lsat n pace. La muli ani dup aceasta a fost supus la cercetri de ctre Diogen, stpnitorul Iliopolei, dar fcnd iari minuni, a fost lsat n pace. Numai sub Vinceniu, care a urmat lui Diogen, i s-a tiat capul cu sabia pentru credina n Hristos. i aa a luat de la Domnul cununa cea nestriccioas a muceniciei.

    8/21 martieFericitul Teo lact se trgea de fel din

    prile Rsritului. i petrecndu-i viaa cu bine nc de copil, mai trziu, prin purtarea de grij a lui Dumnezeu, a plecat de acolo i a venit la Constantinopol. Aici, el s-a mprietenit, cu timpul, cu cel ce se gsea mai mare peste slujitorii de tain ai palatului mprtesc, i a fost primit i el n slujba lor. Iar acesta era Tarasie, marea podoab a Ortodoxiei.

    Cnd Tarasie, cu voia lui Dumnezeu, a fost ales n scaunul de la Constantinopol, dup ce Pavel Cipriotul s-a retras din scaun de bunvoie, atunci a fost ntocmai ca i cum lumina ar fost pus cu adevrat n sfenic. Minunatul arhiereu a zidit ndat o mnstire, lng intrarea n Marea Neagr i printre alte fapte pe care le-a mai fcut a tuns n monahism i pe cuviosul Teo lact i pe Mihail, care mai nainte fuseser mireni i care mpodobiser lumea n care triser pn atunci, att cu fapta ct i cu cuvntul.

    Mai trziu arhiereul vznd virtutea plin de strlucire a celor doi brbai i propirea lor continu n Hristos, a trimis dup ei i i-a aezat ndat n casa de rugciuni pe care o zidise. Dar nu a trecut mult vreme i Mihail a fost fcut episcop n Sinada, iar

    cinstitul Teo lact n Nicomidia.Ct de multe au fost faptele bune pe

    care le-a svrit cuviosul Teo lact o arat lucrurile nsei: s ntele biserici cldite de dnsul, spitalele, ajutorarea vduvelor i a orfanilor i nemsurata lui milostenie. Cci att de dedat slujirii semenilor lui era acest mare urmtor al lui Dumnezeu nct umplnd cte un vas cu ap cldu spla i tergea cu nsi minile sale pe betegi, pe chiopi i pe cei cu mdularele rnite.

    Cnd marele Tarasie a prsit viaa aceasta, dup ce a strlucit nousprezece ani n arhierie a urmat pe scaunul patriarhal Nichofor cel preanelept. Atunci s-a ntmplat ceva deosebit de urt: Leon cel urtor de Hristos, punnd mna pe sceptrul mpriei, a pornit de ndat, ticlosul, la nimicirea s ntelor icoane. i lucrul acesta dndu-se pe fa, marele Nichifor, trimind dup cei mai de seam dintre arhierei i lund cu sine pe Emilian al Cizicului, pe Eftimie al Sardelor, pe Iosif al Tesalonicului, pe Eudoxie al Amoreii, pe Mihail al Sinadelor i mpreun cu alii i pe fericitul Teo lact, a venit mpreun cu el la nelegiuitul i apostatul mprat, punndu-i nainte multe leacuri de vindecare din dumnezeietile Scripturi. Dar acela, ntocmai ca o aspid ce-i astup urechile, nu a voit s

    neleag cele grite de ei; ci, nesocotind toate acesta, susinea cu drzenie credinele lui dearte de mai nainte. Ceilali arhierei vznd aceasta, au tcut. Numai fericitul Teo lact, ndreptndu-i cuvntul ctre mprat, i-a zis: tiu c dispreuieti buntatea i ndelunga-rbdare a lui Dumnezeu. Dar va veni asupra ta, fr de veste, cumplit nenorocire i distrugere ntocmai ca furtuna i nu vei avea pe nimeni care s te scape. Auzind acestea mpratul s-a umplut de mnie i a poruncit ca toi s e alungai n surghiun: dumnezeiescul Nichifor n insula Tasos; fericitul Mihail al Sinadelor n Eudochia i ceilali n alte pri. Iar pentru de trei ori fericitul Teo lact a poruncit s e trimis n surghiun n Strovilon (care este o cetate de aprare n garnizoana chiverioilor i se gsete lng mare). n aceasta petrecnd acest fericit mrturisitor timp de treizeci de ani i rbdnd cu struin toate suferinele n acest pmnt strin, s-a mutat ctre Domnul. Iar dup ctva vreme ncetnd erezia i Ortodoxia strlucind din nou, n timpul binecredincioasei mprtese Teodora i al preas nitului patriarh Metodie, cinstitele moate ale preacuviosului printelui nostru Teo lact au fost aduse din surghiun i au fost aezate n Nicomidia, n biserica cea zidit de dnsul.

    4 /17 martieDeprinzndu-se, nc de copil, cu frica de Dumnezeu, cnd

    s-a fcut mai mare sfntul Gherasim a mbrcat schima monahal i s-a dus departe, n adncul pustiului Tebaidei, pe vremea mpratului

    Constantin Pogonatul, nepotul lui Eraclie. Acolo a depus atta lupt pentru virtute i s-a apropiat att de mult de Dumnezeu, nct i se supuneau lui i arele cele slbatice. Astfel, el avea pe lng sine un leu care i slujea i care pe lng toate celelalte slujbe pe care i le fcea, mai fcea i pe aceea c ducea la pscut i aducea napoi catrul care i cra sfntului ap. Odat, pe cnd leul dormea, nite cltori care treceau pe acolo cu cmilele lor, vznd catrul pscnd singur, l-au luat i l-au legat de cmilele lor, pornind mai departe. Spre sear, monahul ce-i fcea ucenicia pe lng sfntul Gherasim, vznd c leul vine singur, s-a mhnit, socotind c leul a mncat catrul. i ducndu-se a spus acest lucru sfntului. Iar sfntul Gherasim a poruncit ca mai departe leul s ndeplineasc i slujba catrului. Leul a primit aceasta i tot timpul, ct catrul a fost inut de negutorii care-l luaser, purta vasele cu ap pe spinarea lui i alergnd ct putea de repede, se silea s aduc ap. Dar, s-a ntmplat ca negutorii amintii, la ntoarcere, s apuce pe aceeai cale. Cnd s-au apropiat de rul unde se gsea leul ca s aduc ap, leul vznd i cunoscnd catrul, care urma cmilelor ind legat de ele, npustindu-se cu o sritur neateptat a nspimntat pe negutori i i-a pus pe fug. Apoi, apucnd catrul de cpstru, l-a tras dup sine, iar catrul a tras dup el toate cmilele de care era legat i care la rndul lor erau legate una de alta, aa cum este obiceiul, i le-a adus la chilia sfntului. Apoi btnd cu coada la ua chiliei, le-a nfiat sfntului ca pe un vnat. Vznd aceasta, sfntul Gherasim, zmbind ucenicului su, a zis: n deert am grit ru despre leu; deci, s e mai departe slobod de slujba pe care o svrea i s se duc s petreac dup obiceiul su. Atunci leul, plecndu-i capul, ca i cum ar mulumit sfntului i-a luat calea ctre munte. i o dat pe sptmn venea i se apropia de sfnt, plecndu-i capul naintea lui, ca i cum i s-ar nchinat. Dup ce sfntul Gherasim s-a svrit din via, leul a venit din nou s-i primeasc binecuvntarea. Dar, negsind pe sfnt i a nd de la ucenicul acestuia despre sfritul lui i ind dus la mormntul sfntului, mai nti a scos aici nite mugete uoare, dar n cele din urm rcnind cu mult putere, i-a dat duhul. Astfel mrete Dumnezeu pe cei ce-L slvesc pe Dnsul, nct face ca i arele s li se supun celor ce pstreaz nentinat chipul i asemnarea Sa.

    Pomenirea preacuvioasei mucenie Evdochia samarineanca

    Pomenirea sfntului preacuviosului printelui nostru Gherasim, cel de la Iordan

    Pomenirea preacuviosului printelui nostru Teo lact Mrturisitorul, episcopul Nicomidiei

  • Pastorala 5Nr.03(224), 15 martie 2010 CURIERUL ORTODOX

    Astrologia este tiina ocult care pretinde c poate prezice viitorul pe baza studiului micrii corpurilor cereti (soarele, luna, planetele). Aceast ndeletnicire antic, renviat n epoca modern, se bazeaz pe supoziia c micrile corpurilor cereti in ueneaz destinul omului n particular i al popoarelor pmntului n general. Cercetrile istorice atest faptul c practicarea astrologiei avea o larg rspndire la popoarele antice, n Egipt, China, Japonia, India, Babilon, Grecia, Persia i n Imperiul Roman. Aceste practici oculte vrjitoria, magia, astrologia, spiritismul sunt urciuni n faa Domnului (Deut.18,12), care au condus la distrugerea i pierderea acestor popoare idolatre.

    Dar virusul astrologiei a reaprut i n societatea consumist contemporan, ea ind ua prin care intr n for toate credinele pgne. Cunoatem cu toii manifestrile de astzi ale astrologiei: horoscoape, zodiace, chiromanie, tarot .a. Bolta cereasc este mprit n 12 pri sau semne, unul pentru ecare lun: Balan, Taur, Scorpion .a.m.d. Astrologii ne impun s credem c ecare om depinde de luna n care s-a nscut, semnul zodiacal formndu-i caracterul. Cu alte cuvinte, ceea ce eti nu depinde de tine, ci de semnul tu zodiacal: deci nu sunt de vin c sunt ru, ci zodia n care m-am nscut (sic!).

    Pentru omul contemporan, despiritualizat de fostul regim totalitar comunist ateu, preocuparea de astrologie i se pare la prima vedere inofensiv, atractiv (ne vestete ceva despre viitor) i chiar distractiv, compatibil cu nvtura cretin. Dar la o cercetare mai atent vom

    descoperi cu stupoare c astrologia nu numai c nu ne este folositoare, pierdere de timp, ci nociv pentru su et i pentru modul de vieuire, este pierderea legturii cu Dumnezeu i a mntuirii. Renumitul teolog rus Alexandr Dvorkin demasc aberaiile astrologiei: Credina astrologic este totalmente contradictorie cretinismului, aceasta este o axiom, la fel cum mrturisea Mihai Eminescu despre proveniena noastr istoric: Suntem romni i punctum, adic nu se mai discut.

    Iat ce spune i arhimandritul grec Vasiliu Bacoiani referitor la deertciunea preocuprilor astrologice: 192 de oameni de tiin din toat lumea, dintre care 19 au luat premiul Nobel, s-au opus astrologiei, descriind-o ca ind mitologie. Cu toate acestea, unele srmane su ete nc cred c este nelepciune... Cei care se ncred n horoscop, n-au nici credin i nici nu sunt raionali. Oamenii care cred n horoscop sunt aceia care n-au credin i nici dreapt socoteal. Astfel c, astrologia nu este deloc o tiin, ci o ndeletnicire magic, care poate avea consecine deplorabile pentru cei ce o practic i pentru ntreaga umanitate.

    Tuturor le urm o sptmn frumoas, plin de fapte bune i de bunvoin, de rugciune i de post cu folos. S ne desprindem din mrejele superstiiilor sau din cele ale indiferentismului religios i s ne ncredinm viaa noastr Aceluia, n minile Cruia se a destinul Universului i al tuturor oamenilor, i Care dorete ca toi s e fericii, aici i n venicie (alturi de El).

    Pr. V. Nour

    La 20 februarie 2010, n biserica Sfntului Roman Dulcele Cntre de la Mnstirea Novospaskii din Moscova a avut loc Sfnta Liturghie, o ciat n limbile slavon i romn. Slujba solemn a fost condus de egumenul Irineu (Tafunea), reprezentant al Mitropoliei Chiinului n Rusia. La rugciune, au participat aproximativ 70 de persoane. Iar copiii de la coala duminical, precum i ali reprezentani ai Republicii Moldova, care au reedina n Rusia au cntat i au ajutat n timpul slujbei.

    La sfritul slujbei printele Irineu a mulumit tuturor celor adunai pentru rugciune. n plus, preotul nostru a spus c cu ct mai des vor astfel de rugciuni comune, cu att mai bine va pentru toi. i ruii ar putea s tie pe cine s cheme n ajutor, pentru c ntotdeauna cretinii s-au ajutat reciproc i s-au comportat ntotdeauna ca fraii. Toat lumea ar trebui s tie acest lucru i s e astfel tratat, deoarece cretinul ortodox nu este periculos pentru nimeni iar cretinismul n sine - este o religie a dragostei i a pcii.

    De asemenea printele Irineu a remarcat c renaterea spiritual att pentru Rusia ct i pentru Moldova este o condiie important pentru supravieuire. O persoan moral avansat poate distinge binele de ru. Fr de regenerare spiritual i moral, nu putem depi tentaia i ispita care ne nconjoar, i distruge patria noastr. Muli sunt contieni c prin forele proprii nu pot schimba lumea nconjurtoare i astfel au nevoie de ajutor de la Dumnezeu. i Dumnezeu vine n ajutorul omului care este contient de cderea lui, observ viciile sale i ncepe s se roage lui Dumnezeu pentru ajutor. Ajutor, care este disponibil sub form de har, transmis prin tainele bisericeti.

    Oamenii trebuie s neleag c la baza multor probleme st incapacitatea de a distinge binele de ru, de a sluji lui Dumnezeu i de a nu face voia diavolului. Noi trebuie de ndat ce am observat c un copil rupe un copac, calc iarba n picioare sau distruge orile s-l oprim. n caz contrar, acesta va crete n ru.

    Vocea Bisericii a fost auzit ntotdeauna, este auzit i astzi. Cred c Domnul i va ajuta pe toi cei care se roag cu speran.

    Dup slujb, n cldirea colii duminicale a fost oferit o agap freasc pentru toi credincioii. La mas au fost servite bucate de post: sup cu ciuperci, paste cu sos, i de asemenea dulciuri, compot i ceai,

    n timpul mesei, printele Iacov (Strtil), a inut un discurs de bun venit. El a mulumit tuturor celor care au avut ocazia s participe la slujb. i, de asemenea, a solicitat s se transmit i altora c astfel de rugciuni, discuii i mese vor avea loc frecvent. De asemenea, printele a mulumit mironosielor, care au pregtit o mas att de delicioas i frumoas.

    n timpul mesei au fost interpretate unele cantece, i a fost vizionat un lm despre cltoriile la locurile s nte din anul 2009.

    Urmtoarele ntlniri pentru rugciuni comune, vor avea loc la 13 martie, 27 martie i dup Pati (data urmeaz a con rmat). n aceste zile, n timpul S ntei Liturghii, cretinii vor putea s primeasc Taina Spovedaniei. Dup Sptmna Patelui la Mnstirea Novospaskii va avea loc un concert de Pati i spectacolul prezentat de copiii de la coala Duminical a Mnstirii Novospasskii i a copiilor originari din Moldova.

    Reprezentanii Mitropoliei Moldovei i Congresul Diasporei Moldoveneti propune tuturor s vin la rugciunea comun, la mese, lund cu ei produse de post (dac este posibil) pentru prnz.

    Consemnare: ieromonah Irineu (Tafunea)

    LITURGHIE PENTRU DIASPORA

    MOLDOVENEASC DE LA MOSCOVA

    ASTROLOGIA U DE INTRARE N PGNISM

    n anul 1925 la Sadovoe, o suburbie a oraului Bli, din jertfele adunate de clugrul Bujor, a fost construit o mnstire de clugri. Pe acele timpuri la mnstire se nevoiau 11 clugri. Mnstirea avea 100 ha de pmnt. Viaa mnstirii a fost perturbat de

    cel de al doilea rzboi mondial, n timpul cruia clugrii au prsit mnstirea.

    Din fosta mnstire au rmas clopotnia i biserica

    cu hramul Acopermntul Maicii Domnului.

    n perioada ateismului de stat biserica a avut soarta multor locauri s nte: a fost nchis, apoi transformat n club apoi n depozit...

    Din anul 1989 biserica este redeschis, ind rentoars

    cretinilor.Cu voia lui Dumnezeu

    din 1998 paroh la acest loca de nchinciune a fost numit un tnr i energic clugr de

    la mnstirea Rudi, printele Inochentie, care a trecut toate treptele onori ce ajungnd la cea de egumen.

    Dei au trecut zeci de ani de la nchiderea mnstirii, totui atmosfera rugciunii se pstreaz i astzi. Se pstreaz tradiia ind transmis de ctre cretini din generaie n generaie. Vin la acest sfnt loca i cretini din raioanele nvecinate. Printre acestea li-am ntlnit pe Vera Dumbrveanu, de 70 de ani i Maria Movil de 65 de ani din s. Corlteni, Rcani; Natalia Lungu de 63 de ani, Ira Melnic-Iavorschi, 78 de ani din Dondueni .a. Se grbesc dup ajutorul lui Dumnezeu ind ndemnai de sentimentul religios. Cretinii vin din diferite cauze e c au nite neajunsuri, necazuri sau scrbe. Aici la mnstire sunt ateptai cu dragoste i tact de ctre printele Inochentie, care ncearc s-i ajute cu rugciunile sale.

    Vine lumea la mnstire pentru c muli s-au vindecat, pentru c cu adevrat Sfnta Fecioar aude rugciunile noastre: Maica Domnului, acoper-ne de tot rul cu cinstitul Tu Acopermnt.

    Emilia Eftenie urcanu, or. Bli

    SUB ACOPERMNTUL MAICII DOMNULUI

    Enoriaii bisericii Acopermntul Maicii Domnului din Elizaveta, Bli l felict pe printele Inochentie, care pe data de 30 martie va mplini frumoasa vrst de 33 de ani, dorindu-i sntate, ajutor de la Dumnezeu n munca grea de ndrumtor al cretinilor care i-au fost ncredinai spre pstorire.

    La muli ani printe Inochentie!

  • 6 istorie i cultur Nr.03(224), 15 martie 2010CURIERUL ORTODOX

    18 ani de la agresiunile rebelilor cazaci i, implicit de la atacul armatei a 14-a ruse asupra forelor de poliie moldoveneti A trecut mult vreme, dar armata e tot acolo i vinovaii tot nepedepsii, ba i cu posturi de conducere (asta dac nu au murit ntre timp).

    Eu eram mic pe atunci, aveam 5 ani. Nu am nici un fel de amintire legat de con ict, chiar dac tata mpreun cu un grup de prieteni i colegi de generaie au participat i ei n anumite moduri la ostiliti. Am avut i un unchi, maior de poliie n Rcani, ucis n 94, care a particpat plenar la operaiuni. Imaginea mea despre con ict mi-a fost creat prin concursul mai multor factori: mama i familia pe de o parte, media, pe de alta i ceea ce am mai citit eu pe unde am apucat.

    Ceea ce rmne ns sunt victimile i violarea

    unei buci de popor romn. in la ai mei. Iar dac ai mei ar fost nite eschimoi, tot a ine la ei, pentru c alii nu am. Ataament necondiionat! tii ce nseamn asta? E ca dragostea de familie. Nu ne-o alegem, dar o iubim. Nu nseamn altceva dect nseamn familia pentru un oricare alt fecior, dar totui ne e cea mai scump. Nu ne susine n tot ce vrem noi, dar totui ne uscm fr susinerea ei. Aa simt eu i n legtur cu ara de care aparin. E parte din mine. Iar cnd apar nite neanderthali care folosesc fora brut pentru a mi-i ucide pe ai mei, eu nu-i pot ierta. Niciodat. Noi nu suntem ca ei. Noi avem un alt fel de spirit. Noi suntem oameni liberi i curai. Noi nu atacm. Noi ne aprm cu trie i constan. Dezbinai formal, remprii zonal, ameninai brutal.. noi nu cedm!

    29 de mii de participani la con ictul cu ruii i cazacii nu e ceva de uitat. Azi au fost organizate ceremonii de onorare a victimelor. S-a vorbit despre cotropitori i dumani ai unei stataliti naionale, a unei pri de Romnie, a unei pri de popor romn care atunci a ales, mai mult sau mai puin voluntar, s ncerce marea cu degetul. Roadele le culegem i acum, or jocul de-a independena continu cu tot cu rui n coaste. Nu ne mai slbesc ei din mbriarea freasc cu iz sadist Poate c pentru noi conceptul de vecintate apropiat nu nseamn mare lucru, dar pentru rui acesta spune mult prea multe pentru a nu ine de noi cu dinii, iar prin noi, n ah i vestul.

    Sunt mndru c am ajuns s triesc zilele fericite n care s aud guvernarea moldav vorbind despre sacri ciul nevoit la care mi-a fost supus poporul, iar asta doar din cauza i datorit abordrii barbare a esticilor de a obine lucrurile care li se pare c le aparin, sine qua non strine de ei.

    Noi vom ine capul sus pentru c noi nu suntem ca ei

    Blogul lui Tudor Cojocaru

    Filmul Fratelui meu din exil, o cronic a epocii staliniste n Romnia bazat pe scrisorile Monseniorului Vladimir Ghika a primit premiul UCIN (Uniunea Cineatilor din Romnia) pentru cel mai bun documentar de lung metraj, ex-aequo cu documentarul Faust drumul clipei, realizat de Laureniu Damian. Scrisorile inedite care stau la baza lmului Fratelui meu din exil au fost cutate i descoperite de realizatoarea Ana Boariu n anul 2007 i au fost publicate sub ngrijirea ei n volumul cu acelai titlu, aprut la editura Galaxia Gutenberg n 2008.

    Exista un singur indiciu care a determinat-o pe Ana Boariu s caute corespondena: sentina de

    condamnare a lui Vladimir Ghika. Pentru a trimis aceste scrisori, pentru a avut curajul s vorbeasc deschis i s descrie situaia din Romnia, aa cum era ea cu adevrat, Vladimir Ghika a fost condamnat n 1953 de tribunalul militar Bucureti la trei ani de temni grea. Monseniorul Vladimir Ghika, nepot al ultimului domnitor al Moldovei i preot catolic al Diecezei de Paris, a decedat la nchisoarea Jilava un an mai trziu, n 16 mai 1954, dup ce fusese condamnat cu un an mai devreme pentru corespondena purtat cu Vaticanul i, totodat, pentru scrisorile trimise fratelui su Dimitrie, fost ministru de externe al Romniei, exilat n Elveia.

    Proiectul lmului a ateptat trei ani s gseasc o nanare, ind de trei ori respins la concursul CNC. A fost n cele din urm coprodus de asociaia SIGNIS ROMNIA i de KTO, televiziunea catolic din Paris, i a fost difuzat pn n prezent doar de televiziuni din Frana i Elveia. n Romnia, lmul a fost lansat pe DVD cu ocazia simpozionului organizat joi, 4 martie, de Academia Romn i intitulat Vladimir Ghika, martir n Romnia. Numele Monseniorului Ghika se va numra probabil curnd printre cele ale s nilor martiri romni, procesul de beati care ind n curs.

    NOI NU SUNTEM CA EI PREMIUL UCIN PENTRU FILMUL FRATELUI MEU DIN EXIL

    Vladimir Ghika

    CORUL SYMBOL, DOUZECI DE ANI DE MUZIC, PRIETENIE I

    CREDINPentru toi iubitorii de muzic bun i n special de

    interpretri corale de excepie, Corul de copii i tineret Symbol al Patriarhiei Romne este o emblem. Cor nscut odat cu libertatea romnilor, n 1990, glasurile tinerilor din Symbol au devenit la rndul lor un simbol al puritii glasurilor iubitoare de Dumnezeu, care nal Domnului cntare de laud.

    ***n toamna lui 1990, civa copii i tineri, cu

    vrste ntre 11 i 35 de ani, au fost reunii ntr-un cor de printele profesor Jean Lupu, dirijor de excepie care a tiut s le uneasc i aspiraiile spre frumos. Era 18 septembrie 1990, cnd Symbol a plecat pe drumul cntecului sub binecuvntarea vrednicului de pomenire patriarh Teoctist.

    Membrii corului sunt solfegiti cu credin n Dumnezeu i care ajung la statutul acesta dup un aspru ltru de selecie a blndului printe, n acelai timp profesionist dirijor, Jean Lupu.

    ntlnire pentru muzic i prietenie

    Obiectivele declarate ale corului au fost ntotdeauna dorina de a populariza, cu predilecie, creaia muzical naional, laic i religioas, aceasta din urm ind mult subestimat n perioada anterioar, precum i de a contribui la nlarea spiritual a auditoriului i la retuarea imaginii despre copiii Romniei. Astfel obiectivele au constituit prin ele nsele un ltru de selecie, cci spre acest cor s-au ndreptat, benevol, numai copii n ale cror familii educaia religioas este o preocupare dominant.

    Tnra Mdlina-Laura Grama ne-a declarat: Nu am gsit un alt gen de muzic mai frumos dect cntul coral. Niciun alt gen muzical nu poate oferi ceea ce ofer experiena coral. n primul rnd, n zilele noastre, dei exist multe astfel de genuri, nu consider c toate i merit denumirea - muzicale. Anumite melodii care se pot asculta nu au, de fapt, niciun fel de muzicalitate n ele. n schimb, muzica pe care o cntm noi n cor are ntotdeauna sonoriti deosebite. Indiferent de perioada n care a fost compus o pies coral, ea

    triete n continuare i capt o not de actualitate prin simpla interpretare pe care i-o putem da noi, coritii. Am fost fascinat de ceea ce mi-a povestit mama mea despre ce nseamn s cni n-tr-un cor sub bagheta printelui profesor Jean Lupu. Odat ajuns la sala de repetiii a Corului Symbol, m-am simit imediat atras de ideea de colectivitate n care muzica este un element att de important. Am simit c vreau s fac parte din aceast familie i nu regret nicio clip c am luat aceast hotrre. Pe lng toate cunotinele muzicale pe care le-am acumulat n ultimii 11 ani de cnd sunt membr a corului, am legat i multe prietenii i am vzut ct de mult conteaz s ai alturi de tine persoane cu care simi c eti n comun. Cred c pot spune c cel mai mult m-a atras la Corul Symbol faptul c nu era doar o formaie, ci un loc de ntlnire pentru muzic i prietenie.

    Trofee la diferite festivaluri de anvergur

    Pe lng cunoscutele scene din capital, Corul Symbol a cntat i n diferite universiti, n numeroase catedrale i biserici din Bucureti i din ar. Filarmonica George Enescu include n ecare stagiune cel puin un concert al Corului Symbol. De-a lungul celor 20 de ani de existen, activitatea corului a fost recunoscut prin numeroase trofee i invitaii de a concerta la diferite festivaluri naionale i europene.

    La spectacolele aniversare ale corului, att membrii, ct i dirijorul Symbolului au primit (n 1995, 2000, 2005) diplome din partea Uniunii Compozitorilor i a Asociaiei Naionale Corale. Corul Symbol are un repertoriu variat, cuprinznd muzic bisericeasc bizantin, creaii corale bisericeti ale compozitorilor romni i strini, prelucrri de folclor romnesc, muzic clasic romneasc i universal. Corul de copii i tineret Symbol a cntat pe scenele Slii Palatului, Radiodifuziunii Romne, Ateneului Romn, Operei Naionale, Palatului patriarhal, Universitii Naionale de Muzic, Palatului Parlamentului, Palatului Cotroceni, Bncii Comerciale Romne, Uniunii Compozitorilor, n universiti, coli i muzee, precum i n numeroase catedrale i biserici din capital i din ar. A participat la concursuri i festivaluri internaionale, obinnd premii la Karditsa (Grecia), Cantonigros (Spania), Chiinu, Noyon (Frana) i Bydgoszcz (Polonia). A susinut turnee n Grecia, Frana, Republica Moldova, Elveia, Ungaria, Rusia, Germania, Belgia, Norvegia, Lituania i Bulgaria. Ne bucurm foarte mult c activitatea spiritual-artistic este apreciat corespunztor de critica de specialitate i de public, ne-a declarat printele profesor Jean Lupu. Prim-maestrul Lupu este ajutat n diverse concerte i spectacole interne i internaionale de doamna Luminia Guanu, al doilea dirijor al corului, doctor n stilistic muzical, cu teza Opera secolului al

    XX-lea n Basarabia, susinut n cadrul Universitii Naionale de Muzic din Bucureti.

    Credin i pasiune pentru bra moral a coritilor

    Corul Symbol activeaz n cadrul Asociaiei Corale de Copii i Tineret Symbol, iar prin activitatea sa i propune s promoveze cu predilecie creaia naional, laic i religioas, lucrri originale sau de inspiraie folcloric i psaltic, puri carea moral a asculttorilor prin promovarea unui repertoriu cu valene educative.

    n Corul Symbol, tinerele pot activa pn la 35 de ani, dar bieii pot meninui numai pn la schimbarea vocii. Primirea n cor se realizeaz, de regul, n septembrie i ianuarie, cnd se organizeaz concurs de admitere. n mod excepional, pot admii i ntre aceste examinri candidai - foarte talentai i de care formaia are nevoie.

    Pentru c programul corului este suplimentar activitii colare, symbolitii trebuie s dovedeasc, n timp, capaciti intelectuale superioare, precum i disponibilitate i rezisten la efort intelectual. Succesul Corului Symbol depinde de valoarea tuturor acestor capaciti individuale, pe care, de altfel, activitatea n cor le dezvolt elocvent. Dup admitere, coristul trebuie s dovedeasc i o conduit moral corespunztoare, precum i ataament fa de nvtura i tradiia Bisericii Ortodoxe Romne, sub a crei oblduire s-a n inat i activeaz aceast formaie.

    Pentru mine, Corul Symbol este important n principal din punctul de vedere spiritual. Orict de solicitant ar , muzica reprezint o descrcare i o educaie su eteasc, lucrul care m ajut s mi pstrez echilibrul interior ntr-o lume decadent. Activitatea n cor este un efort care presupune credin, dedicare, pasiune, perseveren i voin, dar care n nal este rspltit nzecit, nu numai prin dobndirea unei culturi generale consistente, ci mai ales prin mbogirea brei morale a ecrui participant. n cadrul Corului Symbol am nvat i continui s descopr tainele lucrului n echip, m-am respon-sabilizat i am ntlnit oameni su etiti de care m-am ataat irevocabil. Sunt recunosctoare c l-am cunoscut pe maestrul Jean Lupu, un om extraordinar de care m leag o prietenie sincer i profund i care tiu c ocup un loc special n inimile tuturor coritilor pe care i-a ndrumat. Pot spune c mplinirea spiritual este cea care m ine aproape de Corul Symbol i de sonoritatea sublim a acestuia, ne-a mrturisit Daniela Ioana Iulia Greere, o symbolist dedicat muzicii i Bisericii, ca, de altfel, toi membrii corului.

    Patriarhia.ro

  • catehizare 7Nr.03(224), 15 martie 2010 CURIERUL ORTODOX

    NELINITIT ESTE SUFLETUL NOSTRU PN NU SE NTOARCE IARI LA TINE, DOAMNE

    PUTEREA SFINITOARE

    CALENDARUL CRETIN

    SRBTORILE MAICII

    DOMNULUIImpetuoasa cinstire a Maicii

    Domnului n cultul ortodox se vede din numrul mare de srbtori nchinate amintirii i supravenerrii ei. Pe cnd s nii ceilali sunt, de regul, pomenii sau srbtorii o singur dat pe an i anume n ziua morii lor - Sfnta Fecioar este srbtorit, n chip special, de mai multe ori n cursul anului bisericesc, prin praznice care comemoreaz nu numai adormirea sau trecerea sa la cele venice, ci i alte cteva momente importante din cursul vieii sale, precum i unele minuni svrite prin puterea ei dup mutarea din viaa aceasta.

    Aa cum s-a ntmplat n general cu toate srbtorile s nilor, cultul Maicii Domnului este cu mult anterior stabilirii n Biseric a unor srbtori dedicate deosebitei sale cinstiri. Srbtorile cele mai vechi ale Maicii Domnului apar n forma lor prim ca srbtori ale Mntuitorului.

    Ele sunt de origine mai nou dect srbtorile propriu-zis mprteti, adic cele care se refer direct i exclusiv la persoana Mntuitorului. De altfel, dintre ele numai Bunavestire are la baz un eveniment istoric consemnat n Sfnta Scriptur (Luca I, 26-38); celelalte au ca obiect fapte din viaa S ntei Fecioare despre care evangheliile canonice nu scriu nimic, ci au fost pstrate prin tradiie.

    Din punctul de vedere al importanei lor, putem mpri srbtorile Maicii Domnului n dou categorii:

    a) Srbtori mari (cu inere), socotite, de regul, praznice mprteti:

    ADORMIREA MAICII DOMNULUI

    Locul de origine al srbtorii este, probabil, Ierusalimul, cci n vechile sinaxare georgiene ziua de 15 august reprezenta srbtoarea aniversrii anuale a s nirii unei biserici a Maicii Domnului, zidit n sec. al V-lea, aproape de locul unde era mormntul

    Rachelei. n sec. al VI-lea srbtoarea este menionat i n Apus, pentru prima dat de Sf. Grigorie, episcopul de Tours ( 593 sau 594), dar acolo Adormirea se serba la 18 ianuarie, iar n unele pri la 15 ianuarie.

    Se pare c generalizarea srbtorii n Rsrit se datoreaz mpratului bizantin Mauriciu (582-603), care a rezidit Biserica Maicii Domnului din Ghetsimani i care a xat de nitiv i data srbtorii la 15 august.

    n Apus, srbtoarea a fost generalizat puin mai trziu, de ctre Papa Teodor I (642-649), care era de origine ierusalimitean i care a impus data de 15 august, ca n Rsrit.

    BUNAVESTIRE

    Una dintre srbtorile Maicii Domnului, con rmate de timpuriu n documente. Se tie c, n sec. IV - V, la Nazaret s-a zidit o biseric, pe locul unde fusese casa n care Maica Domnului a primit de la nger vestea c va nate pe dumnezeiescul Prunc.

    La nceput data acestei srbtori a variat. Astfel, n Rsrit o srbtoreau n ajunul Bobotezei (5 ianuarie), iar n unele Biserici din Apus, ca cele din Spania, Galia i Milano, Bunavestire s-a srbtorit la 18 decembrie, dat pstrat pn azi n ritul galican i cel mozarab, cu titlul Genetricis Dei dies. La Roma, srbtoarea a fost introdus de Papa Leon II, de origine sicilian i de cultur greac (681-683), la nceput ca o srbtoare local (pro aliquis locis), cu denumirea de srbtoare a ateptrii Naterii Domnului (Faestum Expectationes Partus Beatae Mariae Virginis); cu mici deosebiri de dat ea a durat n Apus pn n sec.al XI-lea, cnd data de 25 martie s-a generalizat n toat lumea catolic de atunci.

    n Rsrit ns, data de 25 martie s-a generalizat probabil ndat ce Naterea Domnului a nceput s e srbtorit peste tot la 25 decembrie, adic nc din prima jumtate a sec. al V-lea. Numai la armeni Bunavestire se serbeaz nc n raport cu data veche a srbtorii Naterii Domnului (6 ianuarie), adic la 7 aprilie.

    NATEREA MAICII DOMNULUI

    - Naterea Maicii Domnului exist i la copii egipteni (care o srbtoresc la 9 mai) i la iacobiii sirieni. Avnd n vedere c acetia n-au mprumutat mai nimic de la ortodoci dup desprirea lor de Biserica Ecumenic, se presupune c srbtoarea respectiv era deja n uz i la ei nainte de aceast desprire; nceputul ei trebuie pus deci ntre Sinodul III ecumenic (431) i Sinodul IV ecumenic (451).

    VOVIDENIA- Intrarea n biseric (ducerea

    Fecioarei la templu), srbtoare de origine ierusalimitean, care se pare c a luat natere n sec. al VI-lea. La 20 noembrie 543, Justinian a zidit la Ierusalim, lng ruinele templului, o biseric nchinat S ntei Fecioare, care, spre deosebire de una mai veche, a fost numit biserica Sf. Maria cea nou

    ( ). Conform obiceiului, a doua zi dup s nire, adic la 21 noiembrie, a nceput s e serbat hramul (patronul) bisericii, adic nsi Sf. Fecioar, serbarea ind consacrat aducerii ei la templu. Era generalizat n tot Orientul nainte de sec. VII. Spre sfritul sec. al VIII-lea, Sf. Andrei Criteanul asist la aceast srbtoare n Ierusalim.

    n acelai secol, S nii Gherman I i Tarasie, patriarhi ai

    Constantinopolului, au inut cuvntri la aceast srbtoare. n Apus, ea a fost introdus sporadic, probabil, sub in uena mnstirilor greceti din Italia, mai nti n Anglia (sec. XI), apoi n Frana, nti la Avignon, la 1371 (la propunerea fcut Papei Grigorie XI de ctre cancelarul Filip de Mezires, fost ambasador papal n insula Cypru).

    POCROAVELE- Acopermntul Maicii

    Domnului, la 1 octombrie, n amintirea unei minuni ntmplate n Biserica Maicii Domnului din cartierul Vlahernelor n Constantinopol, pe timpul mpratului Leon neleptul (886-911), cnd Sfnta Fecioar s-a artat, n toat mrirea ei cereasc, Sfntului Andrei cel Nebun pentru Hristos, ca ocrotitoare i mijlocitoare a cretinilor. La greci in aceast srbtoare ndeosebi clugrii din Sf. Munte. ncepnd cu anul 1952,

    srbtorirea ei se face la greci la 28 octombrie, ca o srbtoare naional, n care se aniverseaz respingerea atacului italian din 1940 asupra Greciei. Prin sec. XII srbtoarea a fost introdus la rui, iar de la acetia a trecut i la romni, prznuindu-se mai mult n mnstiri.

    n Vinerea din sptmna luminat, numit Vinerea Izvorului Tmduirii, pomenim de asemenea una dintre minunile Maicii Domnului.

    - Zmislirea S ntei Fecioare (n calendare i sinaxare e trecut, de obicei, Zmislirea S ntei Ana, srbtoare de origine mai nou, care n calendarul catolic gureaz la 8 decembrie, sub denumirea de Immaculata conceptio Beatae Mariae Virginis (Zmislirea fr pcat a S ntei Fecioare Maria).

    - Punerea cinstitului vemnt al Maicii Domnului n racl, srbtorit la 2 iulie (vezi sinaxarul respectiv din Mineiul pe iulie);

    - Punerea brului Maicii Domnului n racl, srbtorit la 31 august (vezi Sinaxarul zilei respective, din Mineiul pe august);

    La 1 septembrie se face, de asemenea, pomenirea unei minuni a Maicii Domnului, despre care se scrie n Sinaxarul zilei din Mineiul pe septembrie, ziua 1.

    Dr. Nicolae Futei

  • 8 internaional Nr.03(224), 15 martie 2010CURIERUL ORTODOX

    curierul ortodoxPublicaie

    n limba romnIndice de abonare: 22034

    Curierul Ortodox. Bd. Traian, 3/1MD-2060 Moldova (Rep)Tel. 77-25-33; 77-24-44

    http://www.geocities.com/[email protected]

    REDACIADr. Nicolae FUTEI - redactor ef,

    Prot. Vasile CIOBANU - secretar responsabil,Preot Dumitru TOLICO - redactor tehnic

    Tipogra a Pragstr. Spicului 94,

    ChiinuTirajul: 1000

    Comanda: 439

    MATERIALELE PUBLICATE REFLECT DOAR OPINIA AUTORILOR I GRADUL LOR DE DOCUMENTARE

    Stimai cititori, dac ai citit ziarul i nu dorii s-l pstrai, transmitei-l la ali cititori, dar v rugm s nu-l folosii pentru necesiti auxiliare

    Stimai cititori! Nu uitai s v abonai la Curierul Ortodox pe anul 2010Stimai cititori! Nu uitai s v abonai la Curierul Ortodox pe anul 2010

    Adr

    esa

    reda

    cie

    i

    Papa Benedict XVI a fcut apel la protejarea cretinilor n Irak dup ce cel puin opt au fost ucii n oraul Mosul n ultimele dou sptmni. Dou dintre victime au fost iniial date disprute pentru a gsite ulterior cu urme de glon. n timp ce altele au fost mpucate pe strad, lng cas sau munc.

    Un raport al ONU, arat c circa 683 familii cretine, sau 4.098 persoane, au plecat din Mosul ntre 20 i 27 februarie a.c.

    Fac apel la autoritile civile s fac toate eforturile pentru a reasigura securitatea populaiei, n special a celor mai vulnerabile minoriti religioase declara Papa la Vatican.

    Crimele vin doar puin nainte de alegerile parlamentare irakiene din 7 martie, ce ar putea pune capt unei perioade de apte ani de rzboi sau ar putea arunca un stat deja divizat ntr-un nou ciclu de violen.

    Insurgenii islamiti sunnii precum al Qaeda au luat n vizor pe cretini, Yazidi, Shabak i alte minoriti irakiene, dar i majoritatea iit, pe care o consider eretic.

    Cretinii sunt estimai la un numr de 750.000 n Irak la o populaie de 28 milioane.

    Al Qaeda a promis s foloseasc mijloace militare pentru a deturna alegerile, pe care le consider fals pentru a asigura dominarea iit.

    intirea cretinilor este o modalitatea e cient de a sublinia lipsurile forelor de securitate, avnd n vedere atracia presei la atacurile contra cretinilor.

    Sursa: Antena3.ro

    TREI EPISCOPI ARESTAI DE POLIIE N INDIA

    09.03.2010, Trei Episcopi i numeroi preoi, clugrie i laici au fost arestai, mpreun cu alte sute de persoane, n ziua de vineri, 5 martie 2010, n apropiere de Chennai, India, pentru c au participat la o manifestaie n aprarea drepturilor cretinilor paria. Episcopii arestai de poliie sunt Arhiepiscopul de Madras-Mylapore, Mons. Malayappan Chinnappa, S.D.B.; Arhiepiscopul de Madurai, Mons. Peter Fernando; i Episcopul de Chinglepet, Mons. Anthonisamy Neethinathan, potrivit ageniei Ucanews.

    Poliia indian i-a reinut timp de patru ore n urma unei ntlniri la care au participat mii de persoane, cu care a culminat un mar de 500 km n favoarea populaiei paria, eveniment ce a durat aproape o lun i a nceput la Kanyakumari, n sudul rii. Manifestaia a avut ca obiectiv sensibilizarea populaiei i a autoritilor indiene asupra situaiei de marginalizare suferit de membrii castelor sociale mai joase (n limba local dalit), pe baza sistemului tradiional de mprire a societii indiene.

    Liderii cretini cer guvernului

    federal i guvernelor statale s pun n practic Raportul Ranganath Misra, pentru a garanta cretinilor i musulmanilor paria un ajutor pentru grupurile sociale dezavantajate. Preedintele Consiliului Episcopilor din Tamil Nadu, Arhiepiscopul Chinnappa, a declarat presei c cretinii i musulmanii dalit sufer din cauza ntrzierii aplicrii Raportului. Acest document al Comisiei Mixte stabilete c neincluderea cretinilor i a musulmanilor pe lista bene ciarilor de ajutoare reprezint o discriminare din motive religioase care este mpotriva Constituiei Indiei.

    Dalit triesc n suburbii i pot aspira doar la munci obositoare i umile, dar ncepnd din 1950, guvernul indian a demarat programe de promovare i includere social ce prevd ci prefereniale n instruire i n implicarea public pentru membrii acestei categorii. Astfel de programe, iniial destinate pentru indienii dalit i apoi deschise pentru cei de religie iit i budist, continu totui s i exclud pe cretini i pe musulmani, care reprezint cea mai mare parte din populaia paria.

    Sursa: Chennai

    PROTESTE MPOTRIVA AVORTURILORRegele Juan Carlos al Spaniei i-a suprat pe catolicii pro-life semnnd o lege aprobat

    de parlamentul spaniol pentru extinderea avorturilor legalizate. Dei semnarea a avut un caracter ceremonial, Juan Carlos a atras criticile din partea Human Life International, care i ceruse s nu semneze. Rev. Thomas J. Euteneuer, preedinte al Human Life International, a declarat la nceputul sptmnii trecute c Juan Carlos ar trebui s refuze s permit ca aceast msur s devin lege.

    Lumea urmrete s vad dac regele Spaniei, Juan Carlos de Borbon, va abdica de la conducerea moral a naiunii i va semna un mandat la moarte pentru milioane de bebelui spanioli care vor ucii prin avort, a declarat el pentru LifeNews.com. El a fost deja complice, cu semntura sa, la moartea a milioane prin prima alege a avortului pe care a semnat-o n 1985. Un sondaj de opinie realizat de Instituto Noxa n octombrie 2009 a artat c sunt mai muli cetenii spanioli care se opun extinderii avortului dect cei care o sprijin.

    Parlamentul spaniol a aprobat luna trecut versiunea nal a unei noi legi care extinde avortul i nu cere acordul parental pentru adolescentele care doresc s avorteze. Opoziia puternic din partea activitilor pro-life i a Bisericii Catolice nu a putut opri legea, care a fost votat cu 132 la 126 n Senatul spaniol. Conform legii, avorturile sunt permise pentru orice motiv pn la 14 sptmni, sunt permise pn la 22 de sptmni dac un medic care practic avortul certi c o ameninare grav la adresa sntii mamei, sau declar c copilul nenscut are dizabiliti. Dincolo de 22 de sptmni, avorturile sunt permise doar n cazuri grave de dizabiliti fetale i n cazuri n care sarcina amenin viaa mamei.

    Noua lege a primit aprobarea automat cnd majoritatea senatorilor au respins trei propuneri ale partidelor conservatoare prin care se opuneau ei, i apoi au respins 88 de amendamente care urmreau s o atenueze. Avortul a fost aprobat o cial n 1985, dar numai n cazuri de viol sau cnd viaa ori sntatea unei femei se a au n pericol. Centrele spaniole de avort au folosit n mod greit excepia pentru sntate pentru a permite practic orice avorturi, inclusiv avorturi trzii, dar noua lege face n aa fel nct s nu mai trebuiasc s i fac griji despre cum s pcleasc legea. Primul ministru socialist Jose Luis Rodriguez Zapatero, care deine aceast funcie din 2004, a insistat pentru extinderea avortului.

    Peste 600 de mii de susintori ai opoziiei conservatoare i reprezentani ai Bisericii Catolice au protestat n mai multe orae din Spania mpotriva legalizrii avorturilor. Noua lege urmeaz s intre n vigoare n luna iulie.

    Criminalilor, Nu avortului, da vieii, au strigat demonstranii care au blocat piaa Sol, din centrul Madridului. Potrivit noului act normativ, avorturile sunt permise pn n a 14 a sptmn de sarcin. Actuala legislaie permite efectuarea ntreruperilor de sarcin numai dac sntatea zic sau psihic a mamei sunt n pericol.

    Nicio femeie nu poate ameninat cu nchisoarea sau trimis dup gratii pentru c avorteaz, a replicat premierul socialist Jose Luis Rodriguez Zapatero.

    Aceast lege este ultima dintr-o serie de decizii ale guvernului de la Madrid care au provocat reacia vehment a Bisericii Catolice. Executivul a simpli cat procedurile pentru obinerea divorului i a legalizat cstoriile ntre homosexuali.

    sursa: Realitatea

    PENTRU SUSINEREA CRETINILOR DIN IRAK

    LA PARIS O ICOAN A MAICII DOMNULUI PLNGE CU LACRIMI DE MIR

    De mai bine de trei sptmni o icoan a Maicii Domnului plnge cu lacrimi de mir. A nceput n vinerea dinaintea Postului Patelui, pe 12 februarie i pn smbt 6 martie nu s-a oprit s izvorasc mir ne spune proprietarul icoanei, Esat Altindagoglu. De cnd a nceput s vorbeasc de acest lucru n anturajul sau, Esat, agent comercial de 46 de ani, de origine turca i libanez, a primit zilnic n medie 50-60 de persoane. Oamenii vin din toat Frana dar i din Belgia i Germania, la Garges-les-Gonesse, din Val-dOise, o

    suburbie din nordul Parisului. Icoana a fost primit n 2006, de soia lui, Sevim, preios cadou oferit cu ocazia aniversrii de ctre un preot libanez. Duminica 7 martie, dimineaa nc se mai observau urme de mir care au curs de pe icoana Maicii Domnului iar dup-amiaz mitropolitul grec-ortodox al patriarhiei Antiohiene, n Europa Central i Meridional, Jean Yazigi, a venit s fac o mic slujb n faa acestei icoane, nconjurat de mulime.

    Sursa: Roman Ortodox n Frana