2008 2009 proiectul eco scoala

26
Programul Programul Internaţional Eco - Internaţional Eco - Şcoala Şcoala Proiect Eco-Şcoala 2008-2009 Proiect Eco-Şcoala 2008-2009 ,,Formăm ecoatitudini! ,,Formăm ecoatitudini! Fii alături de noi!” Fii alături de noi!”

Transcript of 2008 2009 proiectul eco scoala

Page 1: 2008 2009 proiectul eco scoala

Programul Programul Internaţional Eco - Internaţional Eco -

ŞcoalaŞcoalaProiect Eco-Şcoala 2008-2009Proiect Eco-Şcoala 2008-2009

,,Formăm ecoatitudini! ,,Formăm ecoatitudini!

Fii alături de noi!”Fii alături de noi!”

Page 2: 2008 2009 proiectul eco scoala

I.Beneficiile şcoliiI.Beneficiile şcolii Şcoala ,,Matei Gr. Vlădeanu” Şcoala ,,Matei Gr. Vlădeanu”

Cândeşti –Vale, derulează Cândeşti –Vale, derulează Programul Eco Şcoala Programul Eco Şcoala începând din anul şcolar începând din anul şcolar 2004-2005.2004-2005.

O şcoală din mediul rural, cu O şcoală din mediul rural, cu număr mic de elevi, a reuşit număr mic de elevi, a reuşit să se implice în acest să se implice în acest program internaţional , să program internaţional , să deruleze activităţi eco şi să deruleze activităţi eco şi să lucreze la schimbarea lucreze la schimbarea mentalităţii despre mediul mentalităţii despre mediul înconjurător a elevilor, înconjurător a elevilor, părinţilor, autorităţilor şi părinţilor, autorităţilor şi comunităţii locale .comunităţii locale .

Page 3: 2008 2009 proiectul eco scoala

Beneficiile şcoliiBeneficiile şcolii

Şcoala noastră a reuşit derulând cu Şcoala noastră a reuşit derulând cu regularitate acţiunile propuse în planul de regularitate acţiunile propuse în planul de acţiune şi urmărind paşii indicaţi de acţiune şi urmărind paşii indicaţi de program să obţină prestigiosul program să obţină prestigiosul ,,Steag ,,Steag Verde” şi statutul de Eco Şcoala,Verde” şi statutul de Eco Şcoala, prima şi prima şi deocamdată singura şcoală din judeţul deocamdată singura şcoală din judeţul Dâmboviţa, cu acest statut.Dâmboviţa, cu acest statut.

Page 4: 2008 2009 proiectul eco scoala

Beneficiile concrete Beneficiile concrete ale şcoliiale şcolii

Eco-Şcoala,,Matei Gr .Vlădeanu”, a devenit din punct de vedere al Eco-Şcoala,,Matei Gr .Vlădeanu”, a devenit din punct de vedere al aspectului şi condiţiilor de învăţătură mai primitoare şi mai prietenoasă.aspectului şi condiţiilor de învăţătură mai primitoare şi mai prietenoasă.

A devenit locul de întâlnire al tuturor celor implicaţi în protecţia mediului : A devenit locul de întâlnire al tuturor celor implicaţi în protecţia mediului : elevi, profesori, autorităţi locale, părinţi, Agenţia pentru protecţia mediului elevi, profesori, autorităţi locale, părinţi, Agenţia pentru protecţia mediului ş.a.ş.a.

Este locul unde sunt luate decizii pentru viitorul eco şcolii şi al localităţii în Este locul unde sunt luate decizii pentru viitorul eco şcolii şi al localităţii în care învăţăm şi trăim;care învăţăm şi trăim;

Eco -Şcoala noastră este locul unde se formează comportamente şi atitudini Eco -Şcoala noastră este locul unde se formează comportamente şi atitudini eco, pentru un viitor cetăţean responsabil, care iubeşte şi protejează eco, pentru un viitor cetăţean responsabil, care iubeşte şi protejează frumuseţile localităţii şi ale tării în care trăieşte.frumuseţile localităţii şi ale tării în care trăieşte.

O şcoală ca o floare!O şcoală ca o floare!

Page 5: 2008 2009 proiectul eco scoala

II.Comitetul Eco -ŞcoalaII.Comitetul Eco -Şcoala DIRECTOR ŞI

COORDONATOR ECO-ŞCOALA

CADRE DIDACTICE

PĂRINŢI

AUTORITĂŢI LOCALE

ISJ APM

PERSONALADM. ŞCOLII

Stoica Valentina

Constantinescu Irina

Predescu RodicaOprea Ioana

Popescu NicolaeSavu Marioara\

Stan OtiliaChiriţescu IonNicolae Mihai Nicolae Otilia

Ţipelea Bogdan

Ionescu Mirela şiceilalţi

membri aiComitetului

de Părinţi

de la nivelul şcolii

Gheorman Tiberiu- primar

Viceprimar

Responsabil mediu

din Primărie

Insp Groza Cristina-

Insp.HomeghiuCătălina-

Insp.Curculescu

Marian. Insp.mediu Stăncescu

Florin

Secretar,Personal

deAdm.

şi întretinere

ELEVII ELEVII organizaţi în echipe eco la fiecare clasă; organizaţi în echipe eco la fiecare clasă;

fiecare echipă are un responsabil ;fiecare echipă are un responsabil ;Colaborează cu C.E;Colaborează cu C.E;

Page 6: 2008 2009 proiectul eco scoala

Responsabilităţile Responsabilităţile Comitetului Eco -ŞcoalaComitetului Eco -Şcoala

DirectorulDirectorul facilitează legăturile şi parteneriatele cu alte şcoli sau instituţii. facilitează legăturile şi parteneriatele cu alte şcoli sau instituţii. Coordonatorul Eco –ŞcoalaCoordonatorul Eco –Şcoala este responsabil cueste responsabil cu buna desfăşurare a proiectului buna desfăşurare a proiectului

prin elaborarea documentaţiei, completarea formularelor de înscriere şi evaluare, prin elaborarea documentaţiei, completarea formularelor de înscriere şi evaluare, derularea la timp şi conform programulului a activităţilor stabilite, coordonează derularea la timp şi conform programulului a activităţilor stabilite, coordonează activitatea Comitetului Eco Şcoala.activitatea Comitetului Eco Şcoala.

Cadrele didacticeCadrele didactice coordonează activităţile echipei eco de la clasa pe care o coordonează activităţile echipei eco de la clasa pe care o îndrumă ;îndrumă ;

Părinţii Părinţii participă la activităţi şi sprijină derularea în bune condiţii a participă la activităţi şi sprijină derularea în bune condiţii a acestora,ducând în comunitate mesajul actiunilor eco.acestora,ducând în comunitate mesajul actiunilor eco.

Autorităţile localeAutorităţile locale ne acordă sprijinul necesar pentru derularea activităţilor ne acordă sprijinul necesar pentru derularea activităţilor propuse: ecologizare, transport, securitate, informare, sprijin financiar etc.propuse: ecologizare, transport, securitate, informare, sprijin financiar etc.

Reprezentaţi ai ISJReprezentaţi ai ISJ diseminează informaţia în alte şcoli şi instituţii de învăţământ. diseminează informaţia în alte şcoli şi instituţii de învăţământ. Reprezentanţii APMReprezentanţii APM ne facilitează accesul la informaţia şi programele de ne facilitează accesul la informaţia şi programele de

specialitate.specialitate. Personalul administrativ şi de întreţinerePersonalul administrativ şi de întreţinere al şcolii contribuie la desfăşurarea în al şcolii contribuie la desfăşurarea în

bune condiţii a tuturor activităţilor practice sau teoretice.bune condiţii a tuturor activităţilor practice sau teoretice. EleviiElevii sunt cei care derulează efectiv activităţile conform planului de acţiune. sunt cei care derulează efectiv activităţile conform planului de acţiune.

Page 7: 2008 2009 proiectul eco scoala

III. Analiza III. Analiza problemelor de mediuproblemelor de mediu

În analiza problemelor de În analiza problemelor de mediu specifice comunităţii mediu specifice comunităţii şcolare şi locale au fost şcolare şi locale au fost implicaţi membrii Comitetului implicaţi membrii Comitetului Eco Şcoala.Eco Şcoala.

S-a pornit de la faptul că o S-a pornit de la faptul că o serie de alte probleme eco serie de alte probleme eco din comunitatea şcolară şi din comunitatea şcolară şi locală au fost abordate şi locală au fost abordate şi rezolvate parţial sau total şi s-rezolvate parţial sau total şi s-a constatat că problemele a constatat că problemele încălzirii globale nu trebuie încălzirii globale nu trebuie ignorate, ne afectează ignorate, ne afectează negativ pe fiecare dintre noi.negativ pe fiecare dintre noi.

Page 8: 2008 2009 proiectul eco scoala

Analiza problemelor de Analiza problemelor de mediumediu

Tinând cont de faptul că suntem în anul al cincilea de derulare a Tinând cont de faptul că suntem în anul al cincilea de derulare a acestui program şi am început prin identificarea şi rezolvarea unor acestui program şi am început prin identificarea şi rezolvarea unor ecoprobleme la nivelul comunităţii şcolare şi ulterior locale ecoprobleme la nivelul comunităţii şcolare şi ulterior locale ( curăţenie în clase, amenajarea spaţiului verde al curţii şcolii, ( curăţenie în clase, amenajarea spaţiului verde al curţii şcolii, colectarea selectivă a deşeurilor, plantarea de arbori, calculul colectarea selectivă a deşeurilor, plantarea de arbori, calculul consumului de energie electrică şi apă potabilă etc.) anul acesta consumului de energie electrică şi apă potabilă etc.) anul acesta sub impactul derulării cercetărilor în cadrul Anului Internaţional sub impactul derulării cercetărilor în cadrul Anului Internaţional Polar şi a schimbărilor climatice de pe Terra considerăm că la Polar şi a schimbărilor climatice de pe Terra considerăm că la nivel local s-au identificat următoarele probleme:nivel local s-au identificat următoarele probleme:

Neânţelegerea fenomenului de schimbări climatice.Neânţelegerea fenomenului de schimbări climatice. Necunoaşterea cauzelor care duc la încălzire globală.Necunoaşterea cauzelor care duc la încălzire globală. Neânţelegerea efectelor asupra Terrei şi a zonei în care locuim.Neânţelegerea efectelor asupra Terrei şi a zonei în care locuim. Slaba informarea a comunităţii şcolare şi locale asupra efectelor Slaba informarea a comunităţii şcolare şi locale asupra efectelor

acestor schimbări pe termen lung asupra oamenilor ;acestor schimbări pe termen lung asupra oamenilor ;

Page 9: 2008 2009 proiectul eco scoala

Analiza problemelor de Analiza problemelor de mediumediu

Printr-o bună informare şi Printr-o bună informare şi acţiuni concrete acţiuni concrete desfăşurate la nivelul desfăşurate la nivelul comunităţii şcolare şi comunităţii şcolare şi locale , Eco Şcoala locale , Eco Şcoala noastră poate contribuii la noastră poate contribuii la schimbarea măcar schimbarea măcar parţială a parţială a comportamentului elevilor comportamentului elevilor şi locuitorilor din şi locuitorilor din comunitate.comunitate.

Page 10: 2008 2009 proiectul eco scoala

IV.Planul de acţiuneIV.Planul de acţiune

Informare şi acţiuni practice ale Informare şi acţiuni practice ale comunităţii şcolare şi locale pentru a comunităţii şcolare şi locale pentru a înţelege efectele schimbărilor climatice înţelege efectele schimbărilor climatice pe Terra şi în zona noastră.pe Terra şi în zona noastră.

Page 11: 2008 2009 proiectul eco scoala

AcţiuniAcţiuni

1.Eco clasă- Eco Şcoală locul unde învăţ cine 1.Eco clasă- Eco Şcoală locul unde învăţ cine sunt!sunt!

Activitatea este derulată de toate clasele de la Activitatea este derulată de toate clasele de la începutul anului şcolar până la 1 decembrie 2008.începutul anului şcolar până la 1 decembrie 2008.

Constă în amenajarea şi înfrumuseţarea ambientului Constă în amenajarea şi înfrumuseţarea ambientului fiecărei clase şi al şcolii ( panouri de informare, fiecărei clase şi al şcolii ( panouri de informare, ecocoşuri, plante, expoziţii desene, produse ale ecocoşuri, plante, expoziţii desene, produse ale activităţilor expuse în mici colţuri eco)activităţilor expuse în mici colţuri eco)

Responsabil Prof.CONSTANTINESCU IRINA Responsabil Prof.CONSTANTINESCU IRINA

Page 12: 2008 2009 proiectul eco scoala

AcţiuniAcţiuni 2.Prezentarea proiectului Eco Şcoala 2008-2.Prezentarea proiectului Eco Şcoala 2008-

2009,,Formăm eco atitudini! Fii alături de noi!”2009,,Formăm eco atitudini! Fii alături de noi!”

Activitatea de lansare a proiectului de anul acesta se va Activitatea de lansare a proiectului de anul acesta se va desfăşura cu ocazia activităţii metodice educative la care vor desfăşura cu ocazia activităţii metodice educative la care vor participa toţi profesorii responsabili ai activităţilor educative din participa toţi profesorii responsabili ai activităţilor educative din centrul metodic Voineşti alături de invitaţi de la APM, autorităţi centrul metodic Voineşti alături de invitaţi de la APM, autorităţi locale, părinţi, elevi, inspector şcolar de specialitate.locale, părinţi, elevi, inspector şcolar de specialitate.

Se va realiza o prezentare generală a programului internaţional Se va realiza o prezentare generală a programului internaţional Eco –Şcoala şi a principalelor momente de la derularea Eco –Şcoala şi a principalelor momente de la derularea acestuia în şcoala noastră.acestuia în şcoala noastră.

Prezentarea proiectului din acest an şcolar.Prezentarea proiectului din acest an şcolar. Vor avea loc discuţii, dezbateri şi un scurt program artistic.Vor avea loc discuţii, dezbateri şi un scurt program artistic. Termen 5 decembrie 2008Termen 5 decembrie 2008

Responsabil Prof. CONSTANTINESCU IRINAResponsabil Prof. CONSTANTINESCU IRINA

Page 13: 2008 2009 proiectul eco scoala

AcţiuniAcţiuni

3. O nouă etapă în lupta cu încălzirea 3. O nouă etapă în lupta cu încălzirea globală- ,, Anul Polar Internaţional- cel mai globală- ,, Anul Polar Internaţional- cel mai amplu program mondial de cercetare”- simpozion amplu program mondial de cercetare”- simpozion ecoeco

Prezentari ppt si discutii despre tinuturile înghetate ale Terrei, Prezentari ppt si discutii despre tinuturile înghetate ale Terrei, efectele încălzirii globale asupra Terrei şi zonei efectele încălzirii globale asupra Terrei şi zonei noastre,activitatea exploratorului polar Teodor Gheorghe noastre,activitatea exploratorului polar Teodor Gheorghe Negoiţă etc.Negoiţă etc.

Termen -23 martie 2009 (Ziua mondială a meteorologiei)Termen -23 martie 2009 (Ziua mondială a meteorologiei) Responsabil SAVU MARIOARA (organizatori clasele a II-a, Responsabil SAVU MARIOARA (organizatori clasele a II-a,

a IV-a, aV-a,) participă la realizarea evenimentului toti elevii a IV-a, aV-a,) participă la realizarea evenimentului toti elevii şcolii.şcolii.

Invitaţi- şcolile din centrul metodic Voineşti , şcolile cu care Invitaţi- şcolile din centrul metodic Voineşti , şcolile cu care suntem în parteneriat, Asociaţia turism Chindia ş.asuntem în parteneriat, Asociaţia turism Chindia ş.a

Page 14: 2008 2009 proiectul eco scoala

AcţiuniAcţiuni 4.Informăm şi formăm eco atitudini!4.Informăm şi formăm eco atitudini! 22 aprilie Ziua Internaţională a Pământului22 aprilie Ziua Internaţională a Pământului Confecţionarea de fluturaşi cu îndemnuri despre Confecţionarea de fluturaşi cu îndemnuri despre

protecţia mediului.protecţia mediului. Realizarea unui pliant informativ despre încălzirea Realizarea unui pliant informativ despre încălzirea

globală efectele şi măsuri pentru prevenirea acesteia.globală efectele şi măsuri pentru prevenirea acesteia. Împărtirea acestor materiale în comunitate printr-un Împărtirea acestor materiale în comunitate printr-un

mars eco şi o campanie de ECOinformaremars eco şi o campanie de ECOinformare Termen 22 aprilieTermen 22 aprilie Responsabil STAN OTILIA( organizarea activităţii este Responsabil STAN OTILIA( organizarea activităţii este

realizată de clasele I si a VII-a), participă la realizarea realizată de clasele I si a VII-a), participă la realizarea evenimentului toată populaţia şcolară.evenimentului toată populaţia şcolară.

Page 15: 2008 2009 proiectul eco scoala
Page 16: 2008 2009 proiectul eco scoala

AcţiuniAcţiuni 5.,,Bicicleta – cea mai bună investiţie eco” 5.,,Bicicleta – cea mai bună investiţie eco”

Turul satului cu bicicleta corect echipată.Turul satului cu bicicleta corect echipată. Elevii îmbrăcaţi în tricouri cu mesaje eco şi veste Elevii îmbrăcaţi în tricouri cu mesaje eco şi veste

reflectorizante vor realiza un circuit complet al satului reflectorizante vor realiza un circuit complet al satului cu opriri în anumite puncte pentru a comunica cu opriri în anumite puncte pentru a comunica oamenilor din comunitate scopul acţiunii.oamenilor din comunitate scopul acţiunii.

Termen -15 mai (Ziua Internaţională pentru climă)Termen -15 mai (Ziua Internaţională pentru climă) Responsabil POPESCU NICOLAE(organizatori Responsabil POPESCU NICOLAE(organizatori

clasele a VIII-a, aVI-a) clasele a VIII-a, aVI-a) Participă Poliţia Cândeşti, toti elevii posesori de Participă Poliţia Cândeşti, toti elevii posesori de

biciclete echipate corect care au vârsta necesară biciclete echipate corect care au vârsta necesară pentru a conduce bicicleta pe drumurile publice)pentru a conduce bicicleta pe drumurile publice)

Page 17: 2008 2009 proiectul eco scoala

AcţiuniAcţiuni

6.Ecologizăm- un aer curat să respirăm!6.Ecologizăm- un aer curat să respirăm! 5 iunie Ziua Mediului5 iunie Ziua Mediului Acţiune de ecologizare în diverse puncte ale satului si Acţiune de ecologizare în diverse puncte ale satului si

plantarea de pancarte pentru a evita aruncarea plantarea de pancarte pentru a evita aruncarea deşeurilor!deşeurilor!

La acţiune vor participa elevii, autorităţile locale şi La acţiune vor participa elevii, autorităţile locale şi voluntari ( părinti şi alţi membrii ai comunităţii)voluntari ( părinti şi alţi membrii ai comunităţii)

Responsabil Constantinescu Irina( activitatea este Responsabil Constantinescu Irina( activitatea este organizată de fiecare echipă eco de la clasă. Participă organizată de fiecare echipă eco de la clasă. Participă toată populaţia şcolară, autorităţi, părinţi ş.atoată populaţia şcolară, autorităţi, părinţi ş.a

Page 18: 2008 2009 proiectul eco scoala
Page 19: 2008 2009 proiectul eco scoala

V.Monitorizare şi V.Monitorizare şi evaluareevaluare Fiecare dintre acţiunile din Planul de acţiune va fi organizată de o clasă de Fiecare dintre acţiunile din Planul de acţiune va fi organizată de o clasă de

la ciclul gimnazial şi una de la cel primar.la ciclul gimnazial şi una de la cel primar. Imediat după terminarea unei acţiuni, clasele organizatoare pentru Imediat după terminarea unei acţiuni, clasele organizatoare pentru

următoarea acţiune, solicită Comitetului Eco al şcolii o întâlnire pentru a următoarea acţiune, solicită Comitetului Eco al şcolii o întâlnire pentru a stabilii toate detaliile pentru derularea activităţii care urmează .stabilii toate detaliile pentru derularea activităţii care urmează .

Sunt stabilite responsabilităţi concrete pentru fiecare om şi termene de Sunt stabilite responsabilităţi concrete pentru fiecare om şi termene de realizare , astfel încât la data de susţinere a activităţii aceasta să se realizare , astfel încât la data de susţinere a activităţii aceasta să se deruleze în cele mai bune condiţii şi cu efecte maxime.deruleze în cele mai bune condiţii şi cu efecte maxime.

Monitorizarea activităţilor este realizată de Comitetul Eco, periodic , iar Monitorizarea activităţilor este realizată de Comitetul Eco, periodic , iar evaluarea se realizează la finalul fiecărei acţiuni.evaluarea se realizează la finalul fiecărei acţiuni.

Se realizează si o autoevaluare de către clasele organizatoare şi se Se realizează si o autoevaluare de către clasele organizatoare şi se stabileşte un premiu pentru fiecare clasă organizatoare.stabileşte un premiu pentru fiecare clasă organizatoare.

Elevii care dovedesc că s-au implicat în cele mai multe acţiuni si au colectat Elevii care dovedesc că s-au implicat în cele mai multe acţiuni si au colectat şi adus la scoală cea mai mare cantitate de deşeuri va merge gratuit într-o şi adus la scoală cea mai mare cantitate de deşeuri va merge gratuit într-o excursie şcolară.excursie şcolară.

Toate aceste aspecte legate de evaluare şi monitorizare vor fi notate pe Toate aceste aspecte legate de evaluare şi monitorizare vor fi notate pe parcurs în agenda eco scoala ( alta decat cea de la patrula eco) pe care o parcurs în agenda eco scoala ( alta decat cea de la patrula eco) pe care o va avea fiecare membru al Comitetului Eco.va avea fiecare membru al Comitetului Eco.

Page 20: 2008 2009 proiectul eco scoala

VI.CurriculumVI.Curriculum Materialele şi informaţiile necesare desfăşurării tuturor acţiunilor eco se vor Materialele şi informaţiile necesare desfăşurării tuturor acţiunilor eco se vor

realiza şi în cadrul curriculumului şcolar astfel:realiza şi în cadrul curriculumului şcolar astfel: La orele de activităţi practice şi dirigenţie vor fi amenajate spaţiile ambientale La orele de activităţi practice şi dirigenţie vor fi amenajate spaţiile ambientale

şcolare.şcolare. La orele de geografie şi biologie ,limba română şi informatică se vor pregăti La orele de geografie şi biologie ,limba română şi informatică se vor pregăti

materialele necesare pentru desfăşurarea simpozionului eco: referate, materialele necesare pentru desfăşurarea simpozionului eco: referate, prezentări ppt, colaje, machete, fluturaşi cu îndemnuri pentru protecţia prezentări ppt, colaje, machete, fluturaşi cu îndemnuri pentru protecţia mediului, pliante ecoinformative etc)mediului, pliante ecoinformative etc)

La desen si muzică se vor pregăti desene pentru expoziţii eco si imnul eco ce La desen si muzică se vor pregăti desene pentru expoziţii eco si imnul eco ce va reprezenta Eco Scoala .va reprezenta Eco Scoala .

La matematică se va calcula cantitatea de hârtie folosită de elev într-un an şi La matematică se va calcula cantitatea de hârtie folosită de elev într-un an şi cantitatea totală de hârtie consumată la nivelul şcolii.cantitatea totală de hârtie consumată la nivelul şcolii.

De asemenea se va realiza un grafic de colectare al deşeurilor, pe tip de deşeu De asemenea se va realiza un grafic de colectare al deşeurilor, pe tip de deşeu şi clasă de elevi.şi clasă de elevi.

La fizică şi chimie vor fi abordate probleme precum: folosirea energiei verzi La fizică şi chimie vor fi abordate probleme precum: folosirea energiei verzi (panouri solare, fotovoltaice,conţinutul deşeurilor refolosibile,efect de seră)(panouri solare, fotovoltaice,conţinutul deşeurilor refolosibile,efect de seră)

La educaţie fizică elevii vor învăţa de ce trebuie să facă sport, să mănânce La educaţie fizică elevii vor învăţa de ce trebuie să facă sport, să mănânce sănătos, să facă excursii în natură pe jos şi cu bicicleta etc.sănătos, să facă excursii în natură pe jos şi cu bicicleta etc.

La limbile străine elevii vor învăţa să scrie mesaje eco şi referate în limbile La limbile străine elevii vor învăţa să scrie mesaje eco şi referate în limbile străine pentru a colabora pe teme eco cu elevi din alte ţări ale lumii.străine pentru a colabora pe teme eco cu elevi din alte ţări ale lumii.

Page 21: 2008 2009 proiectul eco scoala

Informarea şi implicarea Informarea şi implicarea comunităţii şcolare şi a comunităţii şcolare şi a

comunităţii localecomunităţii locale Aproape toate acţiunile din proiectul Eco Aproape toate acţiunile din proiectul Eco

Şcoala desfăşurat în acest an şcolar au Şcoala desfăşurat în acest an şcolar au scopul de a informa populaţia şcolară şi scopul de a informa populaţia şcolară şi locală dar şi de a forma eco atitudini.locală dar şi de a forma eco atitudini.

Astfel simpozionul eco, informare prin Astfel simpozionul eco, informare prin fluturaşi eco, pliante informative, turul fluturaşi eco, pliante informative, turul bicicletelor, constituie modalităţi concrete de bicicletelor, constituie modalităţi concrete de ecoinformare şi ecoatitudine pentru mediu .ecoinformare şi ecoatitudine pentru mediu .

Page 22: 2008 2009 proiectul eco scoala

Eco-CodulEco-Codul

Informează-te! Învăţăm să trăim eco!Informează-te! Învăţăm să trăim eco!

Page 23: 2008 2009 proiectul eco scoala

Flexibilitatea schemeiFlexibilitatea schemei

Programul Eco-Şcoala este flexibil deoarece în Programul Eco-Şcoala este flexibil deoarece în comparaţie cu alte programe şcolare, la comparaţie cu alte programe şcolare, la acesta nu sunt impuse temele, nu sunt impuse acesta nu sunt impuse temele, nu sunt impuse termene de realizare, organizarea şi derularea termene de realizare, organizarea şi derularea proiectului este gândită la nivelul comunităţii proiectului este gândită la nivelul comunităţii şcolare şi locale ţinând cont de problemele şcolare şi locale ţinând cont de problemele mediului la nivel local dar şi global. mediului la nivel local dar şi global.

Dificultăţile proiectului sunt legate de aspectele Dificultăţile proiectului sunt legate de aspectele financiare şi colaborarea cu instituţiile locale, financiare şi colaborarea cu instituţiile locale, judeţene care se ocupă de protecţia mediului.judeţene care se ocupă de protecţia mediului.

Page 24: 2008 2009 proiectul eco scoala

Rezultatele pe termen lung impuse de Rezultatele pe termen lung impuse de programprogram

Programul Eco-Şcoala contribuie la Programul Eco-Şcoala contribuie la educaţia pentru mediul înconjurător educaţia pentru mediul înconjurător a comunităţilor şcolare şi locale.a comunităţilor şcolare şi locale.

Este primul program din România Este primul program din România care se adresează acestui segment care se adresează acestui segment de vârstă cu precădere şi care a de vârstă cu precădere şi care a reuşit să atragă elevi şi profesori reuşit să atragă elevi şi profesori din întreaga Românie.din întreaga Românie.

Educaţia pentru mediul înconjurător Educaţia pentru mediul înconjurător realizată la vârsta copilăriei îşi va realizată la vârsta copilăriei îşi va pune amprenta asupra întregii vieţi pune amprenta asupra întregii vieţi şi activităţi a adultului de mâine.şi activităţi a adultului de mâine.

Rezultatele educaţiei pentru mediu Rezultatele educaţiei pentru mediu din şcolile de astăzi se vor regăsi în din şcolile de astăzi se vor regăsi în viaţa cetăţenilor de astăzi dar mai viaţa cetăţenilor de astăzi dar mai ales de mâine, când ne dorim o ales de mâine, când ne dorim o Românie curată şi prosperă, dar Românie curată şi prosperă, dar care consumă gândindu-se şi la care consumă gândindu-se şi la viitor.viitor.

Page 25: 2008 2009 proiectul eco scoala

Potentialul programului de a actiona ca un liant in scopul dezvoltarii unei strategii pentru

educatia ecologica

Programul Eco-Şcoala a început timid dar s-a ramificat în toate şcolile din ţară, Programul Eco-Şcoala a început timid dar s-a ramificat în toate şcolile din ţară, cu rezultate pe măsură.cu rezultate pe măsură.

Prin toate proiectele , componente ale acestui program de mediu, sunt Prin toate proiectele , componente ale acestui program de mediu, sunt abordate sistematic, cu meticulozitate, în funcţie de vârstă, toate problemele abordate sistematic, cu meticulozitate, în funcţie de vârstă, toate problemele mediului înconjurător.mediului înconjurător.

Este liantul între comunitatea şcolară şi cea locală, între autorităţi locale, Este liantul între comunitatea şcolară şi cea locală, între autorităţi locale, judeţene şi de protecţia mediului.judeţene şi de protecţia mediului.

S-a întărit astfel convingerea că educaţia ecologică trebuie realizată S-a întărit astfel convingerea că educaţia ecologică trebuie realizată interdisciplinar şi interinstituţional.interdisciplinar şi interinstituţional.

În Eco Şcoala noastră, Programul a deschis noi orizonturi de cunoaştere şi În Eco Şcoala noastră, Programul a deschis noi orizonturi de cunoaştere şi recunoaştere .recunoaştere .

Am înţeles că rezolvarea problemelor de mediu locale depinde şide noi în mare Am înţeles că rezolvarea problemelor de mediu locale depinde şide noi în mare măsură. Şi astfel din aproape in aproape putem vorbi de o strategie pentru măsură. Şi astfel din aproape in aproape putem vorbi de o strategie pentru educaţie ecologică .educaţie ecologică .

Page 26: 2008 2009 proiectul eco scoala

Vă aşteptămcu drag

la Eco Şcoala ,,Matei Gr. Vlădeanu”

Cândeşti –Vale,Dâmboviţa