2. Schimbari Climatice Si Serviciile de Alimentare Cu Apa in Mediul Urban - Provocari Si...

Click here to load reader

 • date post

  18-Nov-2015
 • Category

  Documents

 • view

  24
 • download

  3

Embed Size (px)

description

geografie

Transcript of 2. Schimbari Climatice Si Serviciile de Alimentare Cu Apa in Mediul Urban - Provocari Si...

 • ZIUA MONDIALA A APEIAP PENTRU ORAE RASPUNSURI LA PROVOCARILE URBANE

  Schimbarile climatice siServiciile de alimentare cu apa in mediul urban: provocari si oportunitati

  SERVICIUL G.M.P.R.AIng. Gheorghe TIGARET

 • SCHIMBARI CLIMATICELegislatie si reglementareLegea nr. 24/1994 pentru ratificarea Conveniei Cadru a Naiunilor Unite asupra schimbrilor climatice, semnat la Rio de Janeiro la 5 iunie 1992;Legea nr.3/2001 pentru ratificarea Protocolului de la Kyoto la Conventia Cadru a Natiunilor Unite asupra schimbarilor climatice, adoptat la 11 decembrie 1997; HG NR. 645/2005 pentru aprobarea Strategiei naionale a Romniei privind schimbrile climatice; HG NR. 658/2006 privind reorganizarea Comisiei Naionale privind Schimbrile Climatice (CNSC) ;HG NR.1570/2007 privind nfiinarea Sistemului naional pentru estimarea nivelului emisiilor antropice de gaze cu efect de ser rezultate din surse sau din reinerea prin sechestrare a dioxidului de carbon, reglementate prin Protocolul de la Kyoto; Ordinul Ministrului nr.1170/2008pentru aprobarea Ghidului privind adaptarea la efectele schimbrilor climatice GASC (publicat n M.O. nr. 711/20.10.2008);Prin Protocolul de la Kyoto pentru Conventia Cadru a Natiunilor Unite asupra schimbarilor climatice, semnat in decembrie 1997, Romania, ca semnatara a Anexei 1 s-a angajat sa-si reduca emisiile de gaze cu efect de sera in medie cu 8% (la fel ca statele membre U.E.) pana in 2012, in raport cu nivelul emisiilor inregistrate in 1989 (anul de referinta).

 • Ordinul Ministrului nr.1170/2008pentru aprobarea Ghidului privind adaptarea la efectele schimbrilor climatice GASC (publicat n M.O.nr.711/20.10.2008) nclzirea global este un fenomen unanim acceptat de comunitatea tiinific internaional, fiind deja evideniat de analiza datelor observaionale pe perioade lungi de timp. Simulrile realizate cu ajutorul modelelor climatice globale au indicat faptul c principalii factori care determin acest fenomen sunt att naturali (variaii n radiaia solar i n activitatea vulcanic), ct i antropogeni (schimbri n compoziia atmosferei din cauza activitilor umane). Numai efectul cumulat al celor 2 factori poate explica schimbrile observate n temperatura medie global n ultimii 150 de ani.Creterea concentraiei gazelor cu efect de ser n atmosfer, n mod special a dioxidului de carbon, a fost cauza principal a nclzirii pronunate din ultimii 50 de ani ai secolului XX, 0,13C, de aproximativ dou ori valoarea din ultimii 100 de ani, aa cum este prezentat n AR4 al IPCC (http://www.ipcc.ch). Toate concluziile la nivel global, prezentate n cele ce urmeaz, provin din AR4 al IPCC.

  Temperatura medie global a aerului a crescut cu aproximativ 0,74C n ultimii 100 de ani (1906-2005) comparativ cu 0,6C n perioada 1901-2000. 11 din ultimii 12 ani au fost cei mai calzi din irul de date nregistrate dup anul 1850. Clima Europei a nregistrat o nclzire de aproximativ un grad C n ultimul secol, mai ridicat dect media global. Cantitile de precipitaii au crescut considerabil n nordul Europei, n timp ce n sudul continentului perioadele de secet au devenit din ce n ce mai frecvente. Temperaturile extreme nregistrate recent, cum ar fi valul de canicul din vara anului 2003 i mai ales cel din 2007, au fost relaionate cu creterea observat a frecvenei fenomenelor extreme din ultimele decenii, ca o consecin a efectelor schimbrilor climatice. Dei fenomenele meteorologice singulare nu pot fi atribuite unei singure cauze, analizele statistice au artat faptul c riscul apariiei unor astfel de fenomene a crescut considerabil din cauza efectelor schimbrilor climatice.

 • Ordinul Ministrului nr.1170/2008pentru aprobarea Ghidului privind adaptarea la efectele schimbrilor climatice GASC (publicat n M.O.nr.711/20.10.2008)

  Sectoarele afectate de creterea temperaturii i modificarea regimului de precipitaii, precum i de manifestarea fenomenelor meteorologice extreme sunt: biodiversitatea, agricultura, resursele de ap, silvicultura, infrastructura, reprezentat prin cldiri i construcii, turismul, energia, industria, transportul, sntatea i activitile recreative. De asemenea, sunt afectate n mod indirect sectoare economice precum: industria alimentar, prelucrarea lemnului, industria textil, producia de biomas i de energie regenerabil. De exemplu, n sectorul energetic ar putea aprea probleme mai ales la producerea de energie n hidrocentrale, inndu-se cont de faptul c sudul i sud-estul Europei i, implicit, Romnia sunt mult mai expuse riscului de apariie a secetei. Creterea temperaturilor de iarn va duce la o scdere cu 6% - 8% a cererii de energie pentru nclzire n perioada 2021-2050. n schimb, pn n anul 2030, consumul de energie pe perioada verii ar putea crete cu 28% din cauza temperaturilor ridicate.

 • RESURSELE DE APA IN CONCEPTUL SCHIMBARII CLIMATICE

  Repartizarea neuniform a resurselor de ap pe teritoriul rii, gradul insuficient de regularizare a debitelor pe cursurile de ap, poluarea semnificativ a unor ruri interioare reprezint principalii factori care determin ca zone importante ale rii s nu dispun de surse suficiente de alimentare cu ap n tot cursul anului, mai ales n perioadele de secet sau n iernile cu temperaturi sczute. O caracteristic foarte important a resurselor de ap de suprafa ale Romniei o reprezint variabilitatea pronunat a regimului hidrologic de la un an la altul. Astfel, n perioada 1881-2000, de cnd exist observaii sistematice asupra vremii i apelor, au fost nregistrate n Romnia 4 perioade secetoase importante (1894-1905, 1918-1920, 1942-1953, 1982-2000), 3 perioade ploioase (1881-1893, 1931-1941, 1969-1981) i dou perioade normale (1906-1917, 1954-1968). Menionm c ultima perioad secetoas s-a manifestat n special n sudul i estul rii. Lungimea perioadelor secetoase a crescut de la 12-13 ani, n trecut, la 22 de ani n perioada 1982-2003 datorit schimbrilor climatice.

 • ACTIUNI LA NIVEL NATIONAL SI LOCAL

  La nivel naional, au fost iniiate aciuni concrete n vederea creterii capacitii de a aciona, n special n problema inundaiilor, i n general, asupra fenomenelor meteorologice periculoase. Astfel, sistemul meteorologic naional a fost modernizat, iar sistemul hidrologic este n curs de modernizare (SIMIN, WATMAN i DESWAT). Ca urmare a inundaiilor catastrofale nregistrate, la sfritul anului 2005 a fost elaborat Strategia naional de management al riscului la inundaii, n care sunt stabilite atribuiile ce revin fiecrei structuri implicate n gestionarea riscului la inundaii, structurate pe aciuni i msuri preventive, de intervenie operativ, precum i cele pentru reabilitarea i revenirea la starea de normalitate. S-a demonstrat astfel c vechile modele nu mai sunt de actualitate n noile condiii climatice, iar o parte dintre lucrrile de protecie existente nu mai sunt eficiente, deoarece condiiile de mediu s-au schimbat dramatic. Strategia are drept scop reducerea impactului produs de inundaii asupra populaiei i a bunurilor printr-o planificare adecvat i printr-o politic care s corespund standardelor i ateptrilor comunitilor umane, n condiiile proteciei mediului. Pentru a crete eficiena privind managementul inundaiilor la nivel local, au fost elaborate Manualul prefectului pentru managementul situaiilor de urgen n caz de inundaii, precum i Manualul primarului pentru managementul situaiilor de urgen n caz de inundaii. De asemenea, sunt stabilite la nivel naional, regional i local procedurile necesare gestionrii situaiilor de urgen generate de secet hidrologic.

 • Gospodarirea durabila cantitativa i calitativa a apelor

  Gospodarirea durabila cantitativa i calitativa a apelor, managementul catastrofelor naturale generate de prezena n exces sau de lipsa apei, conservarea biodiversitaii mediului acvatic se realizeaza prin planuri directoare realizate la nivelul bazinelor hidrografice.

  Potrivit Legii apelor nr. 107/1996, cu modificarile i completarile ulterioare, s-au elabort scheme directoare pe bazine sau grupe de bazine hidrografice, in anul 2009, pentru stabilirea direciilor de dezvoltare a bazinului hidrografic n vederea gospodririi durabile, unitare, echilibrate i complexe a resurselor de apa, a ecosistemelor acvatice, precum i pentru protejarea zonelor umede.

  Schema directoare de amenajare i management a bazinului hidrografic este instrumentul de planificare n domeniul apelor pe bazinul hidrografic i este alctuita din doua pari: Planul de amenajare a bazinului hidrografic (PABH) i Planul de management al bazinului hidrografic (PMBH). Acesta planificare este adecvata noilor condiii induse de schimbarile climatice.

  Schemele directoare fixeaza ntr-o maniera generala i armonioasa obiectivele de calitate i cantitate a apelor, urmarind sa se asigure: o stare buna a apelor de suprafaa sau, pentru corpurile de apa artificiale ori puternic modificate, un bun potenial ecologic i o stare chimica buna a apelor de suprafaa; o stare chimica buna i un echilibru ntre cantitatea prelevata i rencrcarea apelor pentru toate resursele de apa subterana; realizarea obiectivelor special definite pentru zonele protejate, cu scopul de a reduce tratamentul necesar pentru producia de apa destinata consumului uman.

 • Msuri pentru reducerea riscului i adaptarea la efectele schimbrilor climatice pentru sistemele de alimentare cu ap i canalizare:

  crearea de surse de siguran alternative pentru cazuri extreme (n straturile de profunzime 150-300 m); dezvoltarea unor capaciti de nmagazinare a apei potabile (acoperirea necesarului pentru 1-2 zile); sectorizarea reelelor de distribuie pe elemente componente comune; reducerea pierderilor n reele de distribuie (de la 50% n prezent la 20% n 2025); atragerea utilizatorilor n eforturile de economisire a apei, prin sisteme educaionale; introducerea tehnologiilor performante n procesele tehnologice pentru producia de ap potabil i epurare a apelor uzate; reutilizarea apelor epurate i transformarea acestora ntr-o important surs pentru acoperirea necesarului industrial i public, avnd calitate nonpotabil; informatizarea i conducerea automat a sistemelor; introducerea planurilor de management de risc (implicarea tuturor factorilor interesai - consumatori, operatori, autoriti); introducerea unor mecanisme economice stimulative pentru economisirea apei, precum i msuri coercitive pentru depirea consumului specific de ap, la toate tipurile de utilizatori;

 • Msuri pentru reducerea riscului i adaptarea la efectele schimbrilor climatice pentru sistemele de alimentare cu ap i canalizare

  elaborarea de norme-cadru (ghiduri, normative) pe baza crora s se elaboreze planurile de management de risc pentru fiecare sistem; asigurarea finanrii pentru implementarea planurilor de siguran la marile aglomeraii urbane (peste 100.000 de locuitori); pregtirea de studii i cercetri aprofundate pentru realizarea tehnologiilor necesare reutilizrii integrale a apelor; elaborarea planurilor integrate pe bazine (alocarea resursei, utilizarea apei, starea restituiei); elaborarea unor studii alternative n cadrul serviciilor de alimentare cu ap i canalizare (aduciuni, interconectri) i ntrirea platformei tehnologice.

  n cadrul programelor de investiii trebuie asigurate: surse strategice de rezerv; lucrri care s diminueze riscul asigurrii cantitii i calitii apei livrate; sisteme i soluii care s reduc la jumtate pierderile (tehnologice i n reea); tarife sociale, stimulative i coercitive.

 • Bazinul hidrografic Olt, cu o suprafa de 24.050 km.p reprezint o pondere de 10,1% din suprafaa total a rii. Rul Olt strbate regiuni fizico-geografice diferite avnd un regim hidrografic complex.Din punct de vedere administrativ, bazinul hidrografic Olt ocupa integral sau aproape integral judetele Valcea (100%), Brasov (93%), Covasna (81%) si partial judetele Harghita (39%), Sibiu (48,4%), Olt (60,3%), Dolj (11,9%), Gorj (1,6%) , Arges (11%) si Teleorman (0,7 %).Populatia acestui bazin totalizeaza circa 2.132.070 locuitori din care circa 1.132.492 locuitori (53%) in mediu urban si circa 999.578 locuitori (47%) in mediul rural. Densitatea populatiei este de cca. 87 loc/km2 (tabelul 2.1).In bazinul hidrografic Olt sunt 34 de municipii si orase din care 6 sunt municipii resedinta de judet si 307 comune.

  ADMINISTRATIA BAZINALA DE APA OLT

 • ORASE ABA OLT SISTEME DE ALIMENTARI CU APA SI CANALIZARE

  SGA HarghitaNr.Crt.Denumirea orasuluiSursa de captareVolumecaptateVolume evacuateNumar locuitori1M. CiucStatia de tratare a apei are termen PIF 2013Statia de epurae si extindere canalizare realizat 2011Acumulare Frumoasa842350342085Subteran Olt10792BalanS-a realizat extinderea retelei de alimentare cu apa si s-a reabilitat statia de tratare a apei in procent de 90%,grad de racordare93%Suprafata Olt106196080253VlahitaS-a realizat extinderea de retele si retehnologizarea Statiei de tratare a apei in anul 2007Suprafata Varghis70430070304Tusnad Bai 83% din lucrarile la Statia de tratare a apei sunt executateSubteran Olt2621401698SGA Covasna1Sf. GheorgheLa Statia de epurare s-a pus in functiune instalatia de deshidratare a namoluluiSubteran Olt54974110615472Tg. SecuiescLucrari in curs de promovare pentru extindere retele de apa si canalizareSubteran R. Negru14071426200493CovasnaSuprafata Covasna2941890114394BaraoltSuprafata Cormos4544299526

 • Nr.Crt.Denumirea orasuluiSursa de captareVolumecaptateVolume evacuateNumar locuitoriSGA Brasov1Brasov(Sacele,Rupea Ghimbav)Reabilitarea Statiei de tratare a apei este realizata in proportie de 81%Subteran Ghimbasel424543347305871suprafata ac. Sacele433942ZarnestiSubteran V.Prapastiilor1360756257433CodleaReteaua de distributie a apei realizata 100%.Statia de tratare a apei are o capacitate de 120l/s.Subteran Vulcanita647110424618Suprafata Turcu2834RasnovSubteran Pr Mic858652163325FagarasGradul de racordare 81%Suprafata Hurez,Breaza1688150738050SGA Sibiu1SibiuS-a pus in functiune statia de epurare Mohu, si 90% reabilitare Statia de tratare a apeiSubteran Cibin55820640154452Suprafata Cibin +Sadu263932CisnadieSuprafata Sadu43303297160753AgnitaS-a amenajat o noua captare a apei si s-a inlocuit si extins aductiunea de apa, reabilitare Statie de tratare. 95% racordatiSubteran Hartibaciu6667711380Suprafata Laita9364SalisteSuprafata Tilisca91635058305TalmaciuSubteran Sadu908176113806AvrigSuprafata Avrig3813224014104

 • Nr.Crt.Denumirea orasuluiSursa de captareVolumecaptateVolume evacuateNumar locuitoriSGA Valcea1Rm. Valcea +adiaceSuprafata Lotru1239311566107726Suprafata Olanesti2587Subteran Olanesti8142DragasaniSubteran Olt729560207983HorezuSuprafata Ramesti +Bist34120386054OlanestiSuprafata Olanesti31226568075GovoraSubteran Otasau31710946106BabeniSubteran Bistrita14710597647BrezoiSubteran Lotru1178228688BerbestiSubteran Taraia792756669BalcestiSubteran Oltet93355610SGA Olt1SlatinaGradul de racordare este de 78%Subteran Olt52703943770822CaracalGradul de racordare 88,5%Subteran Olt40703203347353BalsGradul de racordare este de 70%Subteran Oltet33027220992

  4CorabiaSubteran Dunare447246194705Draganesti OltSubteran Olt218138121906Piatra OltSubteran Olt1396116

 • Apa reprezint o surs regenerabil, vulnerabil pentru societate, materie prim pentru:activitile productive, surs de energie i cale de transport, precum i factor determinant n

  meninerea echilibrului ecologic.Utilizatorii de ap sunt obligai s foloseasc judicios apa, s asigure ntreinerea instalaiilor

  proprii i a celor din sistemele de alimentare cu ap i (dup caz) a celor de canalizare iepurare a apelor uzate.Dreptul de folosin a apei i obligaiile corespunztoare se exercit n conformitate cu

  prevederile legislatiei in vigoare care are ca scop principal protejarea i conservarea resurselor de ap. POLUAREA APELOR Activitatea omului se rsfrange i asupra calitaii apelor prin murdrirea sau poluarea

  acestora. Fenomenele de poluare sunt de origini multiple si diferite: poluri casnice (deversarea pe sol sau n apele de suprafa a apelor de splare, a dejeciilor, acolo unde nu exist fos septica), poluri urbane (ape uzate menajere neepurate sau insuficient epurate), poluri industriale i agricole.Toate acestea introduc, direct sau indirect, un agent fizic (materii in suspensie), chimic

  (elemente chimice sau compui ai acestora), sau biologic (germeni bacterieni), nedorii i nocivi pentru ap sau pentru utilizarea acesteia. Aceast poluare poate fi continu sau accidental, punctual n timp i bine localizat, sau poate fi difuz i cu origine greu de localizat.Astfel putem exemplifica: poluarea cu nitrai provenii din agricultur a apelor subterane i

  poluarea cu fosfai a apelor de suprafa. Ca urmare, sursele de ap devin improprii pentru folosirea lor ca ap potabil.Dac asociem impactul omului asupra resurselor de ap cu noiunea de ciclu al apei, cu

  unicitatea apei i cu noiunea de bazin hidrografic, la care ne-am referit mai sus, constatm c se impune un consum judicios al apei, precum i protecia calitii acesteia.Folosirea cursului apelor genereaz, pentru toi utilizatorii dintr-un bazin, restricii solidare, nu

  numai din amonte ctre aval dar i din aval ctre amonte. Deci bazinul hidrografic prezint n funcionarea sa o mare coerena, care trebuie s serveasc ca ghid in gestionarea apelor.

 • APA CONSUMUL UMAN Apa pentru consumul uman pune cele mai mari exigene n calitate, n special n ceea ceprivete produsele toxice i germenii bacterieni. De aceea se impune crearea de sisteme

  centralizate de alimentare cu apa i canalizare.Pe de o parte, prin sistemul centralizat de alimentare cu ap populaia primete o ap de

  calitate corespunztoare, controlat att de furnizor ct i de beneficiar, iar pe de alt parte,prin sistemul de taxe pentru tratarea apelor, cetenii sunt constrani s consume judicios apa.Din cauza lipsei de ap i a costurilor alimentrii cu ap, devine din ce in ce mai important

  controlul risipei, la fel ca i pierderile de ap datorate utilizrilor ineficiente:a. pierderile din reelele de distribuie a apei potabileb. comportamentul iresponsabil al unor consumatori.In ceea ce privete sistemul centralizat de canalizare, acesta ofer posibilitatea colectrii

  tuturor apelor uzate, ct i tratarea acestora naintea evacurii n mediul nconjurator. Astfel seelimin o serie de poluani (aluminiu, azot, substane toxice, microorganisme) care conduc laboli hidrice precum: febra tifoid, dizenteria, hepatita, giardia, etc.Totodat, in acest fel se poate face urmrirea limitelor poluanilor la evacuarea n mediul

  nconjurtor a apelor uzate i respectiv aplicarea unui sistem de penaliti, descurajator pentrucei care nu protejeaz resursele de ap.Poluarea apei folosite la preparea apei potabile genereaz pentru societate, un cost ridicat

  atunci cand apa este supusa unei tratri inainte de a fi utilizat sau restituit.Consecinele polurii apelor sunt foarte diverse.

  Astfel, deversrile de ape uzate menajere, cu coninut ridicat de compui coninnd fosfor iazot pot provoca fenomenul de eutrofizare.Fenomenul se caracterizeaz prin nmulirea excesiv a algelor, respectiv prin scdereaconcentraiei de oxigen, reducndu-se capacitatea de autoepurare a rului, i ajungndu-sepan la virarea proceselor biochimice spre anaerobioz, cu producerea de substane toxice imoartea vieuitoarelor, cu consecine indirecte grave (economice, ecologice...) asupracomunitailor umane.La nivelul instalaiilor de tratare se produce corodare, colmatare sistematic a filtrelor,

  precipitarea fierului i manganului i alterarea propriettilor organoleptice.

 • Influena altor modificri ale calitaii apei: Suspensiile (organice si anorganice), chiar i n absena unei aciuni negative

  directe asupra sntii umane, tulbur major folosina respectivei ape(potabilizare, mbiere, utilizare in industrie, irigaii i agrement etc.), colmateazacumulrile, etc. Poluarea cu substane n suspensie plutitoare (iei) i cu substane tensioactive

  (detergeni, alte substane spumante) se interpun la suprafaa liber a apei iimpiedic oxigenarea acesteia, rezultnd efectele anterior amintite. Coloranii afecteaz i ei fotosinteza si autoepurarea, alturi de prejudiciul estetic. Duritatea mare a apei duce la depuneri n conducte i multiple alte efecte nedorite,

  fcnd apa adesea improprie utilizrii fr dedurizare.Substanele puternic acide sau alcaline afecteaz pH-ul apei, cu consecine

  negative multiple. Petii mor de regul la pH 4,5.Calitatea apei potabile, n Romnia, este reglementata de Legea nr. 458/2002 (modificata de Legea nr 311/2004) , care transpune Directiva 98/83/CEE privind apa potabil.n aceast lege sunt preluate toate prevederile Directivei, inclusiv anexele: este definit apa destinat consumului uman apa potabil; este introdus cerina de ap curat si sanogen; sunt stabilii parametrii de calitate, valorile acestora i metodele de analiz i criteriilede validare a metodelor; sunt stabilite autoritile competente pentru monitorizare; sunt stabilite autoritile si responsabilittile lor privind informarea populaiei; sunt stabilite responsabilitile si cerinele de elaborare a raportului periodic.

 • CANALIZAREA

  Dei apele uzate menajere sunt deversate n cursurile de ap, rul nu trebuie considerat cafiind destinat acestei utilizri, chiar dac respectivele ape sunt epurate. Totui, cursul de ap lao astfel de utilizare se comport bine, pentru c este folosit capacitatea sa de autoepurare.Nu toate zonele locuite au sau este economic sa aib un sistem colectiv de canalizare. nzonele mai puin dense, sistemele de canalizare autonome sau semi-colective sunt preferatereelelor foarte ntinse (i deci foarte costisitoare) pentru un numr mic de populaie deservit.Apele uzate domestice sunt compuse din ape menajere (provenite de la lavoare, duuri, bisi spalatoare de vase) i din ape provenite de la WC-uri. S-a estimat c o persoan careconsum 150 litri de ap zilnic elimin 70 gr. materii in suspensie, 60-70 gr. materie organic,15-17 gr. azot i 4 gr. fosfor.Serviciul de canalizare este asemntor serviciului de distribuie a apei, prin urmare unserviciu comunal, care poate fi exploatat asemntor serviciului de distribuie a apei. Reelelese construiesc dup dou principii: sistemul separativ si sistemul unitar.Sistemul unitar este bazat pe principiul evacurii ntr-o canalizare unic a apelor pluviale i aapelor uzate menajere. Principalele avantaje ale acestui sistem sunt simplitatea concepiei ifuncionrii i a economiei realizate. n schimb, acest sistem genereaz debite de intrare nstaia de epurare, foarte variabile.

 • Reducerea polurii construirea de bazine speciale de colectare a deeurilor i reziduurilor, pentru a mpiedica deversarea direct a acestora n apele de suprafa; construcia de zone de protecie a apelor; epurarea apelor reziduale prin intermediul staiilor de epurare, cu ajutorul filtrelor, a unor substane chimice sau a unor bacterii biodegradante etc. evitarea aruncri i depozitrii pe maluri sau n albiile rurilor deeuri de orice fel etc.

 • Cauzele polurii apei: aruncarea gunoielor n ape; scurgeri accidentale de reziduuri de la diverse fabrici;administrarea n lucrrile agricole a ngrmintelor chimice care se deplaseaz prin sol fiind transportate de apa de ploaie sau de irigaii pn la pnza freatic;

 • n rurile poluate, plantele sunt primele care dispar, apoi ncep s moar i animalele, cum ar fi petii. Uneori, n urma unor greeli, se evacueaz n ape reziduuri n cantiti foarte mari, ceea ce provoac poluarea apei.POLUAREA APELOR Apa din natur trebuie s fie curat, adic s nu conin substane toxice, duntoare vieii.

 • POLUARI ACCIDENTALE

  In anul 2010, pana in luna noiembrie au avut loc 4 poluari accidentale. Toate cele patru poluari au avut loc in judetul Valcea, natura poluantului fiind, la toate, produs petrolier. Prima a avut loc pe r. Lotru, loc. Malaia, unde, in urma scaparilor de ulei hidraulic tip TBA 57 de la grupul care se afla in retehnologizare al SC Hidroelectrica SA, acesta a ajuns in lacul Malaia. S-a intervenit prin montarea de baraje absorbante de colectare a uleiului, si prin imprastierea de material absorbant de tip Casorb. S-a colectat intreaga cantitate de ulei tehnologic amestecat cu material absorbant, si a fost depozitata in recipienti metalici in spatii special amenajate.Urmatoarea a avut loc pe pr. Mamu, loc. Madulari. Poluatorul a fost SC Conpet SA Ploiesti, sector Orlesti Ghercesti. Au avut loc scurgeri de titei care au fost cantonate sub zapada, si, odata cu topirea acesteia, titeiul a fost antrenat in pr. Mamu. Pentru reducerea si stoparea poluarii s-a intervenit cu baraje din baloti, baraje absorbante si material absorbant tip Spillsorb. S-a monitorizat in permanenta modul de evolutie al poluarii pe tot parcursul acesteia.O alta poluare a avut loc pe r. Ot, lacul Zavideni, unde au fost observate irizatii pe luciul apei. Poluatorul nu fost identificat. S-a intervenit cu material absorbant de tip Casorb pentru stoparea propagarii undei de poluare.In data de 24.03.2010 in timpul inlocuirii unui tronson din conducta de pompare titei a OMV Petrom grup zacaminte Mamu Otesti parc Stoilesti, nu s-a blindat capatul liber al vechii conducte, astfel incat la cuplarea noului tronson s-a scurs zestrea conductei vechi in pr. Staneasca (300 l apa sarata si titei). S-a intervenit cu 6 baraje absorbante si 50 Kg de absorbant Spillsorb biodegradabil.

 • ZIUA MONDIALA A APEI 2011