188127376 Nostalgia Regimului in Sint o Baba Comunista de Dan Lungu

download 188127376 Nostalgia Regimului in Sint o Baba Comunista de Dan Lungu

of 2

Transcript of 188127376 Nostalgia Regimului in Sint o Baba Comunista de Dan Lungu

  • 7/22/2019 188127376 Nostalgia Regimului in Sint o Baba Comunista de Dan Lungu

    1/2

    Nostalgia regimului n "Snt o bab comunist" de Dan Lungude: Giorgia PioiuNr. 159 15 Martie 2012

    2011, Polirom

    Derulndu-se ca un film n faa ochilor, Snt o bab comunistalui Dan Lungu prezint sub form de panoram cteva episoadedin viaa Emiliei Apostoae, bocitoare convins care deplnge

    fostul regim.

    Naraiunea fiind la persoana I, este imposibil s nu remarcm talentul lui Dan Lungu de a se dedubla, pn la urm, i dea-i impune propriului eu o voce de gospodin nostalgic, dar i cu simul umorului. Talentul subtil de a face personajulprincipal plcut cititorului prin a-i oferi un limbaj destul de mucalit, dar i marcat de o anumit sensibilitate, nu face dect sne treac prin lectur cu o deosebit plcere.

    Emilia Apostoae, zis i Mica, este prezentat, pentru nceput, n toiul pregtirilor febrile pentru vizita pe care o ateapt dela fiica ei Alice, nume de prines, dup cum mrturisete mama, care vine din Canada pentru a-l prezenta familiei peproasptul ei logodnic. n afara naturalei griji ca nu cumva ginerele s fie negru, Emilia i soul su ucu mai trebuie s se i

    primeneasc adecvat evenimentului, dar, mai ales, s pun la punct meniul.

    Totul va fi, ns, nvluit de episoade de nostalgie n care amintirile despre ct de bine o ducea nainte de 1989 o vor ine peEmilia ocupat pentru un timp ndelungat.

  • 7/22/2019 188127376 Nostalgia Regimului in Sint o Baba Comunista de Dan Lungu

    2/2

    Toate aceste relatri sunt organizate episodic, cel mai adesea ntreptrunzndu-se trecutul cu prezentul. Aflm, astfel, cumMica a fugit de la ar la unchiul i mtua ce locuiau la ora i ce fascinaie a manifestat mereu fa de sticluele de oj alemtuii. n faa ochilor se desfoar ca un fel de microunivers n marele tot al lumii actuale. Este ca i cum am privi ninteriorul unei csue de ppui pentru ca, apoi, s revenim la cadrul principal i s ieim i din acesta n lumea propriu-zisprezent.

    Desfurndu-se pe trei planuri copilrie, tineree i senectute firele epice se mpletesc i dau natere unor episoadememorabile, trite pe viu, simite cu adevrat.

    Exist i emoie, exist o anumit ndoial asupra propriei persoane, asupra vieii trite pn la un anumit punct, dar pestetoate acestea se trece cu un zmbet larg i o glum bun despre Cel mai iubit fiu al poporului.

    Cel mai important i pregnant lucru din cartea lui Dan Lungu este relaxarea care este emanat pe durata lecturii, lipsa decuvinte preioase, sentimentul c priveti un film, nu c dai pur i simplu paginile unei cri. Iar n acest sens se poateaduga ideea c n prezent cartea se afl n curs de ecranizare sub comanda lui Stere Gulea.

    Pentru a nelege personajul principal i regretele sale dup comunism, nu este nevoie neaprat s fi trit n acea perioad,ntruct subiectivismul relatrilor te include oarecum n poveste, simi cum confesiunea este ndreptat strict ctre tine,cititorul.

    Snt o bab comunist este un bestseller, iar versiunea ei francez a fost dublu nominalizat la Premiile Europene JeanMonnet n anul 2008. Nu tiu dac aceti indici ar trebui s nsemne ceva neaprat, nu cred c este un criteriu forte n aalege o carte, faptul c are nominalizri, dar tiu c un anumit stil, o anumit scriitur prinde mai mult dect altele. i ncazul lui Dan Lungu identificm acest simptom prin faptul c despre cozi la alimente pe vremea lui Ceauescu am mai citit,dar aceste fapte sunt cel mai adesea relatate de babe comuniste deja acrite de via, pe cnd a noastr debordeaz desinceritate i autenticitate prin nsui felul ei a vedea lucrurile.

    Sentimentul cu care te las cartea dup ce o finalizezi, n afar de prerea de ru ca s-a terminat, este unul destul de straniu,cel puin n contextul n care nu este vorba despre o scriere filosofic menit s nasc ntrebri.

    Dac ceva ce este ru pentru majoritate ie i-a fcut bine, cine e cel care are dreptate? Cine poate hotr ce e bun?Majoritatea sau tu? Poi s fii egoist sau trebuie s te aliniezi opiniei generale? Din aceste puncte de vedere este greu s ocondamni pe baba comunist,deoarece ea nu regret n stil ideologic acea perioad, ci o invoc sentimental, prin prisma

    unei melancolii de fond, o vrea ca pavz, mai degrab, n calea trecerii timpului.