182318272-Dilatarea.doc

download 182318272-Dilatarea.doc

of 3

Transcript of 182318272-Dilatarea.doc

  • 8/17/2019 182318272-Dilatarea.doc

    1/3

    Dilatarea

    Dilatarea termica1. Experiment- evidenţierea experimentala a dilatării termice --

    a) De un trepied fixam o tija cu inel. Un corp sferic metalic, la temperaturacamerei poate fi trecut prin inel, dar după ce îl încălzim , nu mai poate fitrecut !! Din acest experiment rezulta ca acest corp sferic solid si-a măritvolumul prin încălzire, deci s-a dilatat.

    b) După un timp , corpul sferic se raceste, si poate fi trecut din nou prin inel. Dinacest experiment rezulta ca acest corp sferic solid si-a micorat volumul prinrăcire, deci s-a contractat.

    2. Definirea (descrierea dilatării termice )Dilatarea termica " reprezintă modificarea volumului unui corp datorata modificăriitemperaturiiConcluzii: #ajoritate substanţelor se dilata la încălzire si se contracta la răcire.

    Dar sunt si unele excepţii apa, sau fonta se dilata la solidificare. De aceea, $arna ,daca este foarte fri% o sticla cu apa lăsata afara se spar%e, fiindcă apa în%&eţ'nd îimareste volumul . (onta topita se dilata atunci c'nd se solidifica . opirea isolidificarea metalelor e folosită în metalur%ie fonta topita se toarnă în forme,obţin'nd piese. (onta topită se dilată la solidificare i umple complet forma.

    3. Experiment- evidenţierea experimentala a dilatării termice cu pirometrul cu cadran(ix'nd de pirometru , pe r'nd diferite tije metalice , din metale diferite dar dedimensiuni identice, observam ca ele nu se dilata la fel de mult. De exemplu tijele dinzinc sau aluminiu se dilata cel mai mult, tija din cupru se dilata ceva mai putin , iar ceadin fier se dilata si mai putin.Concluzii: #ărimea dilatării depinde de variaţia temperaturii, DAR  si de

     natura substanţei* substanţele nu se dilata toate la fel !!)

    referat.clopotel.ro

  • 8/17/2019 182318272-Dilatarea.doc

    2/3

    Dilatarea termică este fenomenul fizic prin care dimensiunile *volumul,suprafaţa, lun%imea) unui corp cresc în urma variaţiei temperaturii.(enomenul opus se numete contracţie termică. +entru majoritateasubstanţelor creterea temperaturii duce la creterea dimensiunilor, darexistă i excepţii.

    n funcţie de starea de a%re%are a corpului, dilatarea se manifestădiferit. stfel, un corp solid îi mărete toate dimensiunile liniare înacelai raport, un lic&id îi mărete volumul *forma sa depinde de vasulcare îl conţine), iar un %az îi mărete fie presiunea, fie volumul, fieamîndouă, în funcţie de incinta în care se află.

    +entru solide creterea relativă a unei dimensiuni *raportul dintrevariaţia dimensiunii i dimensiunea iniţială) este proporţională cucreterea temperaturii. coeficientul de proporţionale se numete

    coeficient de dilatare termică, o mărime de obicei pozitivă, a căreiunitate de măsură este inversul unităţii de măsură a temperaturii.+entru polimeri *de exemplu materiale plastice) acest coeficient este decirca / ori mai mare decît pentru metale, care la rîndul lor au uncoeficient mai mare decît al ceramicilor.

    4. Experiment- cântariti un oiect la temperaturacamerei, apoi cântariti-l din nou dup! ce l-a"i #nc!lzit . Ce oser$a"i % &asacorpului e aceea'i. Examina"i si forma oiectului: dup! #nc!lzire se modificadimensiunile oiectului dar nu se modifica forma.

    Concluzii: -prin dilatare, nu se modifica masa corpului, si nici forma corpului  - prin dilatare densitatea corpului scade  - prin contractare densitatea corpului creste  -la majoritatea corpurilor*cu excepţia apei, fontei), încălzirea produce scădereadensitatii

    0. plicaţii in te&nica - în zilele %eroase de iarnă nu trebuie lăsată apa în radiatorul mainii ,fiindcă prin

     în%&eţare, apa si-ar mari volumul, si ar spar%e radiatorul. $n loc de apa se pune anti%elin radiator. nti%el nu se dilata , nu în%&eata, si deci nu spar%e radiatorul masinii.- 1onductele de apă rece sunt învelite în material izolator, i în%ropate în păm'nt . ltfel ar fi putut în%&eta apa, marindu-si volumul si ar spar%e conducta.

    referat.clopotel.ro

  • 8/17/2019 182318272-Dilatarea.doc

    3/3

    referat.clopotel.ro