1677 concluzii scrise

10
ANTET LITIGII DE MUNCĂ Către, TRIBUNALUL GIURGIU, Domnule Președinte, DOSAR NR: 1677/122/2013 Termen: 06.02.2014 Sindicatul Protecția Copilului Giurgiu, cu sediul în mun. Giugiu, str. Alexandriei, nr. 7-9, cod poştal …….., judeţul Giurgiu, cod fiscal ………, tel/fax ………, e-mail: ………., înfiinţat prin Hotărârea Judecătoriei Botoşani din data de 08 mai 1991 în Dosarul nr. 219/1991, reprezentat conform Sentinței civile nr. 4215/27.06.2011 pronunțată de către Judecătoria Botoșani în Dosar civil nr. 9052/193/2011 prin Socianu Camelia – Preşedinte în numele şi pentru membrii ai Sindicatului Protecția Copilului Giurgiu, personal contractual, ……… , care au calitatea de salariaţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Giurgiu și își desfășoară activitatea în cadrul Serviciului de Asistenţă Maternală având toţi funcţia de asistent maternal profesionist, în temeiul prevederilor art. 28 din Legea nr. 62/2011 cu privire la sindicate şi ale Statutului Sindicatului Protecția Copilului Giurgiu, formulează prezentul CONCLUZII SCRISE Reclamanții din acest prezentul dosar sunt

description

concluzii

Transcript of 1677 concluzii scrise

ANTET

LITIGII DE MUNC

Ctre,

TRIBUNALUL GIURGIU,

Domnule Preedinte,

DOSAR NR: 1677/122/2013Termen: 06.02.2014 Sindicatul Protecia Copilului Giurgiu, cu sediul n mun. Giugiu, str. Alexandriei, nr. 7-9, cod potal .., judeul Giurgiu, cod fiscal , tel/fax , e-mail: ., nfiinat prin Hotrrea Judectoriei Botoani din data de 08 mai 1991 n Dosarul nr. 219/1991, reprezentat conform Sentinei civile nr. 4215/27.06.2011 pronunat de ctre Judectoria Botoani n Dosar civil nr. 9052/193/2011 prin Socianu Camelia Preedinte

n numele i pentru membrii ai Sindicatului Protecia Copilului Giurgiu, personal contractual, , care au calitatea de salariai ai Direciei Generale de Asisten Social i Protecia Copilului Giurgiu i i desfoar activitatea n cadrul Serviciului de Asisten Maternal avnd toi funcia de asistent maternal profesionist, n temeiul prevederilor art. 28 din Legea nr. 62/2011 cu privire la sindicate i ale Statutului Sindicatului Protecia Copilului Giurgiu,

formuleaz prezentul

CONCLUZII SCRISE Reclamanii din acest prezentul dosar sunt angajai ai Direciei Generale de Asisten Social i Protecia Copilului Giurgiu pe funcia de asistent maternal profesionist. Conform H.G. nr. 679/2003 privind condiiile de obinere a atestatului, procedurile de atestare i statutul asistentului maternal profesionist Art. 1 Asistentul maternal profesionist este persoana fizica, atestata in conditiile prezentei hotarari, care asigura prin activitatea pe care o desfasoara la domiciliul sau cresterea, ingrijirea si educarea, necesare dezvoltarii armonioase a copiilor pe care ii primeste in plasament sau in incredintare. i desfoar activitatea conform prevederilor Art. 8 (1) Activitatea persoanelor atestate ca asistent maternal profesionist se desfasoara in baza unui contract individual de munca, care are un caracter special, specific protectiei copilului, incheiat cu un serviciu public specializat pentru protectia copilului sau cu un organism privat autorizat care are obligatia supravegherii si sprijinirii activitatii desfasurate de asistentii maternali profesionisti. Prin urmare, aa cum este specificat n legislaia specific din domeniu, asistentul maternal profesionist este persoana fizic, atestat, care asigur prin activitatea pe care o desfoar la domiciliu creterea, ngrijirea i educarea, necesare dezvoltrii armonioase a copiilor primii n plasament. Asistentul maternal profesionist i desfoar activitatea non-stop, 24 de ore din 24, 7 zile pe sptmn, nu beneficiaz de concediu de odihn dect mpreun cu copiii aflai n plasament, dar este pontat i pltit pentru 8 ore/zi, 5 zile pe sptmn. Acest salariat i desfoar activitatea n baza unui contract individual de munc, ncheiat n conformitate cu legislaia muncii aflat n vigoare, ce are la baz prevederile Codului Muncii, chiar dac este un contract individual special, totui, ca orice salariat angajat la o instituie public are aceleai drepturi ca i ceilali salariai. Subliniem faptul c, aceast categorie profesional primete drepturi salariale pentru 8 ore/zi dei i desfoar activitatea 24 ore/zi, este pltit pentru 5 zile /sptmn chiar dac ngrijete copiii aflai n plasament fr ntrerupere, prin urmare, considerm c asistenii maternali profesioniti sunt ndreptii la plata sporului de 100% pentru munca desfurat n perioada repausului sptmnal i a srbtorilor legale.

Dei i desfoar activitatea n baza unui contract individual de munc ncheiat n conformitate cu prevederile Legii nr. 53/2003 cu modificrile i actualizrile ulterioare, este angajat al unei instituii bugetare, asistentul maternal profesionist nu beneficiaz de toate drepturile ce decurg din legislaia n vigoare de care beneficiaz ceilali angajai.

Conform prevederilor Codului muncii, Art. 137 (1)Repausul sptmnal se acord n dou zile consecutive, de regul smbta i duminica.

(2)n cazul n care repausul n zilele de smbt i duminic ar prejudicia interesul public sau desfurarea normal a activitii, repausul sptmnal poate fi acordat i n alte zile stabilite prin contractul colectiv de munc aplicabil sau prin regulamentul intern.

(3)n situaia prevzut la alin. (2) salariaii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munc sau, dup caz, prin contractul individual de munc.

(4)n situaii de excepie zilele de repaus sptmnal sunt acordate cumulat, dup o perioad de activitate continu ce nu poate depi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munc i cu acordul sindicatului sau, dup caz, al reprezentanilor salariailor.(5)Salariaii al cror repaus sptmnal se acord n condiiile alin. (4) au dreptul la dublul compensaiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2). Art. 141 Prevederile art. 139 nu se aplica in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.

Art. 142 (1) Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. (2) In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Datorit felului muncii lor, asistenii maternali profesioniti i desfoar activitatea la domiciliu 24 de ore din 24, inclusiv n zilele de repaus sptmnal i n zilele declarate prin lege ca fiind zile libere. Att Codul muncii dar i legile privind salarizarea personalului bugetar, n anexele ce stabilesc drepturile personalului contractual din instituiile din subordinea consiliilor judeene menioneaz n mod expres c munca prestat de personalul din unitile de asisten social care i desfoar activitatea n vederea asigurrii continuitii i n perioada repausului sptmnal , de srbtori legale i nu poate fi compensat cu timp liber corespunztor, este pltit cu un spor de 100%. Astfel, la Anexa nr. II din Legea nr. 330/2009, la art. 5 din Reglementrile specifice personalului contractual din unitile bugetare subordonate autoritilor administraiei publice este menionat n mod expres Art. 5. (1) Munca prestat de personalul din unitile sanitare, de asisten social i de asisten medico-social, respectiv de personalul din sistemul sanitar-veterinar i de personalul din vmi care i desfoar activitatea n posturile de inspecie la frontier, n vederea asigurrii continuitii activitii n zilele de repaus sptmnal, de srbtori legale i n celelalte zile n care, n conformitate cu reglementrile n vigoare, nu se lucreaz, n cadrul schimbului normal de lucru, se pltete cu un spor de 100% din salariul de baz al funciei ndeplinite.

(2) Munca astfel prestat i pltit nu se compenseaz i cu timp liber corespunztor.

De asemenea, i Legea nr. 284/2010 n baza creia sunt salarizai reclamanii, la Capitolul II,Reglementari specifice personalului din sanatate, din unitatile de asistenta medico-sociala si din unitatile de asistenta sociala/servicii sociale Art. 2. -(1) Munca prestata de personalul din unitatile sanitare, de asistenta sociala si de asistenta medico-sociala, in vederea asigurarii continuitatii activitatii, in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, in cadrul schimbului normal de lucru, se plateste cu un spor de 100% din salariul de baza al functiei indeplinite.

(2) Munca astfel prestata si platita nu se compenseaza si cu timp liber corespunzator.

Avnd n vedere faptul c aceast categorie profesional nu poate s nu i desfoare activitatea n aceste zile legale libere, nu pot s se sustrag de la a ngriji aceti copii ce se afl n plasament n familia lor, nu pot fi recompensai pentru aceast munc suplimentar cu timp liber corespunztor, considerm c sunt ndreptii pentru a primi acest spor de 100% pentru munca desfurat n zilele de repaus sptmnal, de srbtori legale i celelalte zile n care nu se lucreaz, conform reglementrilor n vigoare.

De asemenea, dei asistentul maternal profesionist este pontat i salarizat doar pentru 8 ore pe zile, respectiv 40 ore pe sptmn, activitatea acestui salariat nu nceteaz dup aceast perioad, el ngrijind copiii pe care i are n plasament 24 de ore din 24, 7 zile pe sptmn i rspunde practic cu libertatea pentru sntatea, integritatea, educaia acestor copiii. Considerm c plata acestui spor ar recompensa, ntr-o anumit msur, efortul depus de aceti salariai. Aceti salariai i desfoar activitatea n baza unui contract individual de munc, ncheiat n conformitate cu legislaia muncii aflat n vigoare, ce are la baz prevederile Codului Muncii, chiar dac este un contract individual special, totui, ca orice salariat angajat la o instituie public are aceleai drepturi ca i ceilali salariai. i atunci, dac aceast categorie profesional este pltit pentru 8 ore/zi, dei i desfoar activitatea 24 ore/zi, dac este pltit pentru 5 zile /sptmn chiar dac ngrijete copiii aflai n plasament fr ntrerupere, considerm c i asistenii maternali profesioniti sunt ndreptii la plata salariului pentru zilele de smbt i duminic i a sporului de 100% pentru munca desfurat n perioada repausului sptmnal i a srbtorilor legale.

Aa dar, n timp ce salariaii Direciei Generale de Asisten Social i Protecia Copilului Giurgiu care i desfoar activitatea n centrele de plasament beneficiaz de prevederile Legii nr. 330/2009 i a Legii nr. 284/2010 prin acordarea salariului i a sporului de 100% pentru orele lucrate n zilele de repaus sptmnal, de srbtori legale i n alte zile n care, n conformitate cu reglementrile n vigoare, nu se lucreaz, considerm c asistentul maternal profesionist este nedreptit, chiar discriminat, deoarece practic nu beneficiaz de drepturile legale prevzute att n Codul muncii ct i n legislaia privind salarizarea personalului bugetar.

n ce privete plata unei ndemnizaii pentru perioada n care asistentul maternal profesionist i petrece concediul de odihn mpreun cu copilul/copiii din plasament, Constituia Romniei, legislaia naional i internaional reglementeaz faptul c toi salariaii au dreptul la concediul de odihn pltit. Obligaia de a lua msurile necesare pentru ca salariaii s beneficieze efectiv, n fiecare an calendaristic, de concediile de odihn la care au dreptul revine conducerii unitii. In plus, este interzis expres prin lege, sub sanciunea nulitii, orice convenie sau tranzacie prin care se renun, n tot sau n parte, la dreptul la concediu de odihn sau la alte drepturi recunoscute salariailor, precum i prin care se urmrete limitarea acestor drepturi.

Acordarea concediului de odihn este obligatorie, aa cum este prevzut n Codul muncii: Art. 144 (1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor. (2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari. Art. 145 (1) Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare. (2) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic. (3) Sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual. Efectuarea concediului de odihn reprezint perioada n care nu i desfori activitatea din timpul programului de munc, practic eti ntr-o perioad de refacere a capacitii de munc, de relaxare dup un an de munc. Cum poate un asistent maternal profesionist s-i refac capacitatea de munc dac i efectueaz concediul de odihn mpreun cu copiii din plasament? Practic aceti salariai nu sunt degrevai n perioada concediului de odihn de sarcinile prevzute n fia postului pe aceast perioad, deci ei i pe perioada concediului de odihn i desfoar activitatea ca ntr-o zi obinuit de lucru. Prin urmare, considerm ca oportun plata salariului pentru aceast perioad, cnd este programat scriptic n concediul de odihn i o compensare n bani reprezentnd indemnizaia de concediu de odihn avnd n vedere imposibilitatea desfurrii n natur fr a desfura atribuiile ca i salariat pentru aceast perioad. Dac ceilali salariai ai aceluiai angajator i pot efectua concediul de odihn nemaindeplinind atribuiile de serviciu, considerm c aceast categorie profesional este discriminat prin faptul c i n aceast perioad are n ngrijire copiii din plasament.

Dac prin lege fiecare salariat are dreptul n fiecare an la concediul de odihn, nimeni nu poate renuna la drepturile stabilite prin lege, conform Codului muncii. Art. 38Salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.

In raport cu aceast situaie de nerecunoatere a muncii prestate n timpul liber de ctre asistentul maternal profesionist contravine cu dispoziiile din tratatele internaionale ratificate de Romnia i, consideram ca n cauz sunt aplicabile prevederile articolul 6 din Convenia privind aprarea drepturilor i libertilor fundamentale ratificat de Romnia prin Legea 30/1994 i articolul l din Protocolul 1 la Convenia mai sus menionat. Dreptul la respectarea bunurilor este stabilit i n Declaraia Universal a Drepturilor Omului. De altfel n teza 2 a articolului 23 din declaraia Universal a Drepturilor Omului este specificat 2. Toi oamenii au dreptul, fr nici o discriminare, la salariu egal pentru munc egal. iar n continuare 3. Orice om care muncete are dreptul la o remuneraie echitabil i satisfctoare care s-i asigure lui precum i familiei sale o existen conform cu demnitatea uman i completat, dac este cazul, cu alte mijloace de protecie social. Or, prin neacordarea sporului de 100% pentru timpul lucrat n zilele de repaus sptmnal, de srbtori legale i n celelalte zile n care conform reglementrilor n vigoare nu se lucreaz i ndemnizaia privind concediul de odihn efectuat n prezena copiilor din plasament se aduc prejudicii salariailor. In privina drepturilor salariale cuantumul acestora este protejat de Carta Social European Revizuit, care prin art. 4 a stabilit prevederi pentru asigurarea unei salarizri echitabile. Supunem ateniei Articolul 2 Dreptul la condiii de munc echitabile. n vederea asigurrii exercitrii efective a dreptului la condiii de munc echitabile, prile se angajeaz:1. s fixeze o durat rezonabil a timpului de munc zilnic i sptmnal, sptmna de lucru trebuind s fie redus treptat n msura n care cresterea productivitii i ceilali factori relevani o permit;

2. s prevad zile de srbtoare pltite;3. s asigure acordarea unui concediu anual pltit de minimum 4 sptmni;4. s elimine riscurile inerente ocupaiilor periculoase sau insalubre i, atunci cnd aceste riscuri nu au putut fi nc eliminate sau suficient reduse, s asigure lucrtorilor angajai n astfel de ocupaii, fie o reducere a duratei muncii, fie concedii pltite suplimentare;

5. s asigure un repaus sptmnal care s coincid, n msura n care este posibil, cu ziua sptmnii recunoscut ca zi de repaus prin tradiia sau uzanele rii sau regiunii., articol a crui prevederi au fost nclcate cu bun tiin de ctre pri..

Ca urmare, n continuare, consideram ca se impun prevederilor art. 1 Protocolul 1 din Convenia pentru aprarea drepturilor omului i a libertilor fundamentale n considerarea prevederilor art. 6 i 13 din acelai tratat care stabilesc o competen primar pentru instanele naionale ale statelor semnatare i o competen subsidiar a Curii Europene a Drepturilor Omului inclusiv n cercetarea conduitei autoritilor. Articolul 1 a fost menionat mai sus i n cele ce urmeaz vom arta c prevederile tezei nti se aplic n spea de fa. Astfel, conform textului precizat orice persoan fizic sau juridic are dreptul la respectarea bunurilor sale. n primul rnd n legtur cu drepturile salariale ale reclamantei trebuie stabilit dac acestea pot fi ncadrate n categoria de bunuri a cror protejare este stabilit de convenie. Din moment ce salariatul i-a desfurat activitatea n zilele de repaus sptmnal, de srbtori legale i n celelalte zile n care conform reglementarilor n vigoare nu se lucreaz i n perioada cnd se afla n concediu de odihn el i desfura activitatea obinuit ca ntr-o zi normal de munc ngrijind copiii aflai n plasament, considerm c a ndeplinit condiiile pentru a primi drepturile salariale ce i se cuvin pentru perioada lucrat.

Menionm faptul c aceast aciune este introdus i se judec conform reglementrilor Noului Cod de Procedur Civil care a intrat n vigoare cu data de 15 februarie 2013, i supunem ateniei onoratei instane prevederile art. 3: Art. 3. - (1) In materiile reglementate de prezentul cod, dispozitiile privind drepturile si libertatile persoanelor vor fi interpretate si aplicate in concordanta cu Constitutia, Declaratia Universala a Drepturilor Omului, cu pactele si cu celelalte tratate la care Romania este parte. (2) Daca exista neconcordante intre pactele si tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului, la care Romania este parte, si prezentul cod, au prioritate reglementarile internationale, cu exceptia cazului in care prezentul cod contine dispozitii mai favorabile.

Art. 4. - In materiile reglementate de prezentul cod, normele obligatorii ale dreptului Uniunii Europene se aplica in mod prioritar, indiferent de calitatea sau de statutul partilor. Prin urmare considerm ca fiind obligatorie realizarea unui just echilibru prin acordarea n mod nediscriminatoriu a sporului de 100% cuvenit pentru activitatea prestat n perioada zilelor de smbt, duminic i celelalte srbtori legale pentru reclamanta din prezentul dosar.

Aadar, dac instanele de judecat constat c legile interne ncalc pactele si tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului, la care Romnia este parte, coninnd dispoziii mai puin favorabile dect acestea din urm, sunt obligate s ignore aceste prevederi i s fac aplicarea celor din reglementarea internaional mai favorabil.

Procednd astfel, instanele de judecat nu fac altceva dect s respecte dispoziiile art. 20 din Constituia Romniei, precum i pactele i tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului la care Romnia este parte. n ceea ce privete prevederile internaionale privitoare la drepturile fundamentale ale omului care au fost nclcate n spe, potrivit art. 17 din Declaraia Universal a Drepturilor Omului : Orice persoana are dreptul la proprietate, atit singura, cit si in asociatie cu altii. Nimeni nu poate fi lipsit in mod arbitrar de proprietatea sa. Din moment ce petenii asigur permanena prin desfurarea activitii n zilele de smbt, duminic i srbtori libere legale, considerm c sunt ndreptii s primeasc toate drepturile salariale cuvenite pentru aceste zile, respectivele drepturi fiind un bun al lor, dobndit prin munc cinstit.

n contextul celor precizate, rugm onorata instan s admit aciunea noastr n numele i pentru membrii de sindicat, aa cum a fost formulat i susinut prin nscrisurile depuse la dosarul cauzei i s dispun plata n solidar a drepturilor solicitate. n conformitate cu prevederile art. 223 alin. 3 din Noul Cod de procedur civil, cu modificrile i completrile ulterioare, solicitm judecarea cererii i n lipsa noastr.

Depunem prezenta n trei exemplarePREEDINTE,Bulichi Rodica