15.03.19 Proiect Lege Vot Corespondenta

17
PARTIDUL NAȚIONAL LIBERAL Aleea Modrogan nr. 1, sect. 1, București, cod poștal 0011825 PROIECT LEGE PRIVIND ORGANIZAREA ŞI DESFĂŞURAREA VOTULUI PRIN CORESPONDENŢĂ AL CETĂŢENILOR ROMÂNI CU DOMICILIUL SAU REŞEDINŢA ÎN STRĂINĂTATE Capitolul I Dispoziţii generale Art. 1. - Domeniul de reglementare Prezenta lege reglementează modul de organizare şi desfăşurare a procedurii exercitării prin corespondenţă a dreptului de vot. Art. 2. - Alegerile la care poate fi exercitat votul prin corespondenţă Votul prin corespondenţă poate fi exprimat în cadrul alegerilor prezidenţiale, alegerilor parlamentare, alegerilor pentru Parlamentul European şi refendumului naţional. Art. 3. – Votul prin corespondenţă şi sfera de aplicare (1) Prin vot prin corespondenţă se înţelege exercitarea dreptului de vot prin expedierea documentelor ce cuprind opţiunea de vot prin intermediul serviciilor poştale către Biroul Electoral al circumscripţiei electorale pentru românii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate.

description

Proiect de Lege #PNL privind Votul prin Corespondenta

Transcript of 15.03.19 Proiect Lege Vot Corespondenta

PROIECT

LEGE PRIVIND ORGANIZAREA I DESFURAREA VOTULUI PRIN CORESPONDEN AL CETENILOR ROMNI CU DOMICILIUL SAU REEDINA N STRINTATE

Capitolul I

Dispoziii generale

Art. 1. - Domeniul de reglementare

Prezenta lege reglementeaz modul de organizare i desfurare a procedurii exercitrii prin coresponden a dreptului de vot.

Art. 2. - Alegerile la care poate fi exercitat votul prin coresponden

Votul prin coresponden poate fi exprimat n cadrul alegerilor prezideniale, alegerilor parlamentare, alegerilor pentru Parlamentul European i refendumului naional.

Art. 3. Votul prin coresponden i sfera de aplicare

(1)Prin vot prin coresponden se nelege exercitarea dreptului de vot prin expedierea documentelor ce cuprind opiunea de vot prin intermediul serviciilor potale ctre Biroul Electoral al circumscripiei electorale pentru romnii cu domiciliul sau reedina n strintate.

(2)Pot exercita votul prin coresponden, cetenii romni cu drept de vot n condiiile legislaiei romne care au domiciliul sau reedina n strintate i au vrsta de 18 ani, mplinii pn n ziua alegerilor inclusiv.

(3)n sensul prezentei legi, prin cetean romn cu domiciliu n strintate se nelege persoana care are cetenie romn, drept de vot conform legislaiei romne, locuin statornic sau principal n strintate, n conformitate cu prevederile legislaiei statului respectiv i document de identitate care atest cetenia romn i domiciliul n strintate.

(4) n sensul prezentei legi, prin cetean romn cu reedina n strintate se nelege persoana care are cetenie romn, drept de vot conform legislaiei romne i document de identitate care atest cetenia romn i domiciliul n Romnia, care se afl temporar n strintate pentru o perioada mai mare de 3 luni i are o adres de reedin n conformitate cu legislaia statului de reedin.

Art. 4. Dreptul de opiune

(1)Cetenii romni cu domiciliul sau reedina n strintate, n sensul prezentei legi, au opiunea s i exprime votul prin coresponden sau s se prezente n ziua scrutinului la oricare secie de votare din strintate.

(2)Opiunea de a i exprima votul prin coresponden se poate manifesta dup anunarea datei de organizare a scrutinului, dar nu mai trziu de 45 de zile nainte de data organizrii scrutinului electoral n cazul alegerilor prezideniale, alegerilor parlamentare i a alegerilor pentru Parlamentul European, respectiv 20 de zile n cazul referendumului naional.

(3)n cazul n care ceteanul romn i-a exprimat opiunea de a vota prin coresponden ns dorete s renune la exercitarea dreptului de vot prin aceast opiune, acesta poate vota la oricare secie de votare din strintate numai cu condiia predrii ntregii corespondene primite ctre preedintele seciei de votare la care i exercit dreptul de vot.

Capitolul II

nregistrarea alegtorilor cu domiciliul sau reedina n strintate care voteaz prin coresponden

Art. 5. - Autoritatea competent

Pentru fecare scrutin n parte, Autoritatea Electoral Permanent, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, a Ministerului de Interne i a misiunilor diplomatice i a oficiilor consulare ale Romniei, ntocmete un registru electoral al alegtorilor cu domiciliul sau reedina n strintate care opteaz pentru exercitarea votului prin coresponden.

Art. 6. Modelul Registrului alegtorilor cu domiciliul sau reedina n strintate care opteaz pentru exercitarea votului prin coresponden

Modelul Registrului alegtorilor cu domiciliul sau reedina n strintate care opteaz pentru exercitarea votului prin coresponden va fi stabilit prin Hotrre a Guvernului la propunerea Autoritii Electorale Permanente cel mai trziu la data convocrii scrutinului electoral, respectiv a referendumului naional.

Art. 7. - Cererea de nregistrare n registrul alegtorilor cu domiciliul sau reedina n strintate care opteaz pentru exercitarea votului prin coresponden

(1) Cetenii romni cu domiciliul sau reedina n strintate care doresc s i exercite dreptul de vot prin coresponden trebuie s adreseze n acest sens o cerere scris de nscriere ctre Autoritatea Electoral Permanent. Cererea poate fi depus sau trimis prin pot la sediul Autoritii Electorale Permanente sau la sediul misiunii diplomatice a Romniei din statul de domiciliu sau reedin sau al oficiului consular al Romniei n a crei/a crui circumscripie consular acetia i au domiciliul sau reedina care au obligaia de a trimite cererile ctre Autoritatea Electoral Permanent n termen de maxim 3 zile de la expirarea perioadei prevzute la alin (2)

(2) Cererea de nregistrare n registrul alegtorilor cu domiciliul sau reedina n strintate trebuie adresat n termenele prevzute la Art. 4 alin (2).

Art. 8. - Elementele cererii de nregistrare n registrul alegatorilor cu domiciliul sau reedina n strintate care opteaz pentru exercitarea votului prin coresponden

(1)Cererea de nregistrare n registrul alegatorilor cu domiciliul sau reedina n strintate care opteaz pentru exercitarea votului prin coresponden trebuie s conin obligatoriu numele, prenumele, data naterii, locul naterii, codul numeric personal i adresa de domiciliu sau reedin din strintate, precum i datele de identificare ale documentului care atest cetenia romn: serie, numr, denumire, data emiterii i data expirrii.

(2)Modelul cererii de nregistrare n registrul alegtorilor cu domiciliul sau reedina n strintate care opteaz pentru exercitarea votului prin coresponden va fi stabilit prin Hotrre a Guvernului la propunerea Autoritii Electorale Permanente cel mai trziu la data convocrii scrutinului electoral, respectiv a referendumului naional.

(3)Cererea de nregistrare n registrul alegtorilor cu domiciliul sau reedina n strintate trebuie nsoit de o copie legalizat a documentului/documentelor care atest cetenia romn a solicitantului, respectiv domiciliul sau reedina acestuia n statul respectiv.

(4) Datele cuprinse n cererea de nregistrare sunt pstrate de ctre Autoritatea Electoral Permanent cu respectarea legislaiei n vigoare n materia proteciei datelor personale.

Art. 9. Radierea din listele electorale permanente

(1)Dup rmnerea definitiv a Registrului alegtorilor cu domiciliul sau reedina n strintate care opteaz pentru exercitarea votului prin coresponden Autoritatea Electoral Permanent, cu sprijinul Ministerului de Interne, va proceda la radierea din listele electorale permanente a cetenilor cuprini n Registru, acolo unde este cazul.

Art. 10. Obligaia de comunicare de copii certificate ale Registrului alegtorilor cu domiciliul sau reedina n strintate care opteaz pentru exercitarea votului prin coresponden

(1)Autoritatea Electoral Permanent are obligaia de a elibera copii certificate ale Registrului alegtorilor cu domiciliul sau reedina n strintate care opteaz pentru exercitarea votului prin coresponden la solicitarea partidelor politice, alianelor politice, alianelor electorale, organizaiilor cetenilor aparinnd minoritilor naionale care particip n alegeri, precum i candidailor independeni, n termen de 3 zile de la depunerea solicitrii

Art. 11. Comunicarea ctre birourile electorale

(1)Autoritatea Electoral Permanent are obligaia de a transmite copii certificate ale Registrului alegtorilor cu domiciliul sau reedina n strintate care opteaz pentru exercitarea votului prin coresponden preedinilor birourilor electorale ale seciilor de votare organizate n strintate n termen de 48 de ore de la desemnarea acestora conform prevederilor legale, precum i Biroului Electoral Central i Biroului Electoral al circumscripiei electorale pentru romnii cu domiciliul sau reedina n strintate n termen de 48 de ore de la constituirea acestora.

Capitolul III

Certificatul de alegtor

Art. 12. Noiunea de certificat de alegtor

Certificatul de alegtor este un document prevzut cu elemente de siguran, necesar pentru validarea votului exprimat prin coresponden, ce atest faptul c ceteanul romn care l deine este cel care a exprimat votul prin coresponden i care asigur unicitatea votului prin coresponden.

Art.13. Modelul i coninutul certificatului de alegtor

Modelul i coninutul certificatului de alegtor sunt stabilite prin Hotrre a Guvernului la propunerea Autoritii Electorale Permanente, cel mai trziu la data convocrii scrutinului electoral, respectiv a referendumului naional.

Art. 14. - Suportarea costurilor emiterii de certificate de alegtor

Costurile necesare pentru emiterea i transmiterea certificatelor de alegtor sunt prevzute n bugetul Autoritii Electorale Permanente, n capitolul bugetar distinct destinat procesului de votare n strintate.

Art. 15. - Completarea certificatelor de alegtor

(1) Autoritatea Electoral Permanent completeaz, pe baza datelor din Registrul alegtorilor cu domiciliul sau reedina n strintate care opteaz pentru exercitarea votului prin coresponden, certificatul de alegtor pentru fiecare cetean romn nscris n acest registru.

Art. 16. - Valabilitatea certificatului de alegtor

(1)Certificatului de alegtor va avea valabilitate doar pentru exercitarea votului prin coresponden pentru alegerile care se organizeaz.

(2)n cazul organizrii unor noi alegeri se vor emite noi certificate de alegtor.

Capitolul IV

Documentele necesare exercitrii votului prin coresponden

Art. 17. Documentele necesare exercitrii votului prin coresponden

(1) n vederea exercitrii votului prin coresponden sunt necesare urmtoarele documente:

a) buletinul de vot;

b) certificatul de alegtor;

c) un plic alb, neinscripionat, n care va fi introdus buletinul de vot, aceasta fiind astfel secretizat;

d) declaraie pe proprie raspundere a alegtorului c opiunea sa electoral nu a fost influenat, iar secretul votului nu a fost afectat;

e) un sigiliu autocolant care va fi aplicat pe plicul alb, dup ce a fost introdus buletinul de vot, pentru a securiza sigilarea acestuia;

f)un timbru autocolant, cu elemente de securizare, pe care este imprimat cuvntul VOTAT

g) instruciuni cu privire la procedura exprimrii votului prin coresponden;

h)plic pentru returnarea corespondenei, care va avea imprimat, ca adres a destinatarului, adresa Biroului Electoral al circumscripiei electorale pentru romnii cu domiciliul sau reedina n strintate;

Modelul elementelor prevzute la lit. d), e), f) i g) sunt stabilite prin Hotrre a Guvernului la propunerea Autoritii Electorale Permanente, cel mai trziu la data convocrii scrutinului electoral, respectiv a referendumului naional.

(2)Autoritatea Electoral Permanent va transmite fiecrui cetean romn nscris n registrul electoral documentele necesare exercitrii votului prin coresponden i plicul prevzut la litera g), cu cel puin 15 zile nainte de data organizrii scrutinului electoral n cazul alegerilor prezideniale, alegerilor parlamentare i a alegerilor pentru Parlamentul European, respectiv 7 zile n cazul referendumului naional.

(3) Autoritatea Electoral Permanent va contracta, n vederea operaiunilor prevzute la alin (2), unul sau mai muli operatori potali care s ndeplineasc cel puin urmtoarele condiii

a) expedierea ctre alegtor s se fac cu confirmare de primire

b) plicul prevzut la alin (1) lit h) s fie pretimbrat sau s asigure returnarea gratuit a corespondenei de ctre alegtor, recomandat cu confirmare de primire de ctre alegtor.

c) s asigure un timp de livrare care s se ncadreze n termenele prevzute de prezenta Lege

Procedura de selecie se face prin derogare de la prevederile Legii privind achiziiile publice

(4) Un plic nu poate conine dect documentele unui singur alegtor.

(5)Costurile aferente expedierii ctre alegtor a documentelor necesare exercitrii votului prin coresponden de ctre cetenii romni cu domiciliul sau reedina n strintate sunt suportate din bugetul Autoritii Electorale Permanente destinat procesului de votare n strintate.

(6) Guvernul va asigura prin alocaie bugetar, finanarea operaiunilor desfurate de Autoritatea Electoral Permanent, n conformitate cu prevederile prezentei legi.

Capitolul V

nelegeri internaionale

Art. 18. nelegeri internaionale

(1) Procesul de votare n strintate prin coresponden se face respectarea legislaiei romne i a statului de reedin, n condiiile prevzute de tratatele internaionale n vigoare la care Romnia este parte.

(2)Guvernul Romniei, prin Ministerul Afacerilor Externe ncheie nelegerile necesare cu statele de reedin pentru a se asigura c exercitarea dreptului de vot prin coresponden se deruleaz n condiii de egalitate, libertate i secret al votului, cu respectarea Constituiei Romniei i a legislaiei romne n materie electoral.

Capitolul VI

Procedura votului

Art. 19. - Exprimarea libera a dreptului de vot

(1) Exprimarea liber a dreptului de vot se realizeaz prin lipirea autocolantului prevzut la Art. 17, alin. (1), lit f) n patrulaterul care reprezint opiunea de vot a alegtorului.

(2) Dup exprimarea dreptului de vot, buletinul de vot este introdus n plicul alb, care este nchis de ctre alegtor i sigilat cu timbrul autocolant prevzut la Art. 17, alin (1) lit e).

(3) Plicul alb sigilat care conine opiunea de vot, certificatul de alegtor i declaraia pe proprie raspundere a alegtorului c opiunea sa electoral nu a fost influenat i secretul votului nu a fost afectat, se introduc n plicul exterior prevzut la Art. 17, alin (1) lit. h

(4) Plicul exterior care conine materialele de la aliniatul (3) va fi nchis i expediat prin pot, de la un oficiu potal, de la sediul unui operator potal sau prin preluare de la domiciliu de ctre angajatul unui operator potal, cu asigurare expedierii gratuite, n regim de recomandat cu confirmare de primire, la adresa nscris. la adresa nscris. Instruciunile prevzute la art. 17, alin (1) lit g) vor conine prevederi exacte privind modalitatea de expediere, n funcie de condiiile seleciei prevzute la Art.17 alin (3)

(5)Termenul privind primirea plicurilor cu voturile exercitate prin coresponden este de 24 ore nainte de nchiderea procesului de votare, calculat dup ora oficial a Romniei. Plicurile sosite dup acest termen nu vor fi luate n considerare la numrare final a voturilor.

(6) Biroul Electoral de Circumscripie pentru romnii cu domiciliul sau reedina n strintate va constata nerespectarea termenului prevazut de prezenta lege pentru exprimarea votului prin coresponden i va proceda la anularea acestora.

Art. 20. Proceduri speciale pentru organizarea unui al doilea tur de scrutin

(1) Prin excepie de la prevederile Legii nr pentru alegerea Preedintelui Romniei, alegtorii cu domiciliul sau reedina n strintate care opteaz pentru exercitarea votului prin coresponden vor vota la al doilea tur de scrutin al alegerilor pentru Preedintele Romniei utiliznd un buletin de vot folosit la primul tur de scrutin, marcat n mod corespunztor cu inscripia TURUL II DE SCRUTIN ALEGERI PREZIDENIALE.

(2)Votul valabil exprimat va fi considerat acela n care timbrul autocolant prevzut la Art 17 alin (1) lit f) va fi aplicat ntr-unul dintre patrulaterele care conin numele unuia dintre cei doi candidai care particip la al doilea tur de scrutin .

(3) n aceast situaie vor fi luate n considerare plicurile transmise dup data validrii rezultatului primului tur de scrutin, ns un mai trziu de temenul de 24 de ore nainte de ncheierea votrii pentru al doilea tur de scrutin, prin aplicarea corespunztoare a prevederilor Art. 19 alin. (5)

(4) Documentele necesare exercitrii votului prin coresponden la al doile tur de scrutin vor fi expediate n acelai timp cu cele pentru primul tur, n plicuri separate, toate elementele prevzute la Art 17 alin (1) fiind marcate n mod corespunztor cu inscripia TURUL II DE SCRUTIN ALEGERI PREZIDENIALE.

Capitolul VII

Administrarea voturilor prin coresponden

Art. 21. - Primirea i consemnarea primirii plicurilor exterioare coninnd votul exprimat prin coresponden

Primirea i consemnarea primirii plicurilor exterioare n registrele electorale se realizeaz de ctre Biroul electoral al circumscripiei pentru romnii cu domiciliul sau reedina n strintate.

Art.22. Deschiderea plicurilor i validarea exprimrii votului prin coresponden

(1) Dup ncheierea votrii, biroul electoral consular va proceda la deschiderea plicurilor i validarea exprimrii votului prin coresponden.

(2)Validarea exprimrii prin coresponden a dreptului de vot se realizeaz prin deschiderea plicurilor exterioare, verificarea existenei certificatului de alegtor n plicul exterior i confruntarea datelor nscrise n certificatul de alegtor cu informaiile cuprinse de registrul prevzut la Art. 5 ntocmit de Autoritatea Electoral Permanent.

(3) n cazul n care un alegtor va expedia buletinul de vot neutilizat, buletinul de vot respectiv se anuleaz.

(4)Lipsa certificatului de alegtor din plicul exterior atrage anularea votului exprimat prin coresponden.

(5)Plicurile care conin buletinele de vot transmite prin coresponden vor fi introduse nchise ntr-o urn de vot special de ctre preedintele biroului electoral.

Art. 23. Consemnarea rezultatelor voturilor prin coresponden

(1)Dup numrarea voturilor prin coresponden, biroul electoral consemeneaz rezultatele n procesul verbal pus la dispoziie de Autoritatea Electoral Permanent, care va conine rubrici speciale destinate votului prin coresponden.

(2)Modelul procesului verbal va fi sunt stabilit prin Hotrre a Guvernului la propunerea Autoritii Electorale Permanente, cel mai trziu la data convocrii scrutinului electoral, respectiv a referendumului naional.

Capitolul VIII

Publicitatea legii

Art. 24. - Obligaia de a face cunoscut procedura votului prin coresponden

(1)Autoritatea Electoral Permanent i Ministerul Afacerilor Externe, prin misiunile diplomatice i oficiile consulare ale Romniei, au obligaia de a face cunoscut, n limba romn, procedura votului prin coresponden reglementat de prezenta lege, cetenilor romni care i-au stabilit domiciliul sau reedina n strintate.

(2) Autoritatea Electoral Permanent, Ministerul Afacerilor Externe i misiunile diplomatice i oficiile consulare ale Romniei vor afia pe paginile de internet proprii informaii privind coninutul prezentei legi, procedura votului prin coresponden precum i cererea de nregistrare n registrul prevyut la Art. 5.

(3) Misiunile diplomatice i oficiile consulare ale Romniei informeaz asociaiile, organizaiile, comunitile romnilor aflai n strintate privind coninutul prezentei legi, procedura votului prin coresponden i furnizeaz acestora cererea de nregistrare n registrul prevyut la Art. 5.

Capitolul IX

Sanciuni

Art. 25. -Sancionarea votului multiplu

Fapta unei persoane de a vota att prin coresponden ct i personal la acelai scrutin constituie infraciune i se predepsete cu nchisoare de la 6 luni la 5 ani.

Capitolul X

Dispoziii tranzitorii i finale

Art. 26. Protecia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal i libera circulaie a acestor date

n aplicarea dispoziiilor prezentei legi se va asigura pstrarea datelor cu caracter personal n conformitate cu dispoziiile actelor normative privind protecia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal i libera circulaie a acestor date.