150310 Scenario EUEast2030 Rumaenisch Ptxt Online

download 150310 Scenario EUEast2030 Rumaenisch Ptxt Online

of 40

description

Scenario EUEast2030 Rumaenisch

Transcript of 150310 Scenario EUEast2030 Rumaenisch Ptxt Online

  • Grupul de Scenarii UE+Est 2030

    UE i Estul n 2030Patru scenarii pentru relaia dintre UE, Federaia Rus i vecintatea comun

  • Friedrich-Ebert-Stiftung

    Grupul de Scenarii UE+Est 2030

    UE i Estul n 2030

    Patru scenarii pentru relaia dintre UE, Federaia Rus i vecintatea comun

    Berlin 2014

  • Friedrich-Ebert-StiftungDepartamentul pentru Europa Central i de EstHiroshimastrae 28 10785 Berlin, Germania+49 30 269 [email protected]/moe

    Grupul de Scenarii UE+Est 2030: UE i Estul n 2030: Patru scenarii pentru relaia dintre UE, Federaia Rus i vecintatea comun, Berlin: Friedrich-Ebert-Stiftung, 2014.

    Editori: Felix Hett, Anna Maria Kellner, Beate MartinRedactor: Inez TempletonIlustraii: Marian Meinhardt-Schnfeld, www.mamei.comLayout: Enrico Wagner, www.pertext.deTraducere n limba romn: Lighthouse Translations, Bucureti.

    ISBN: 978-3-95861-115-3

    Punctele de vedere exprimate n aceast publicaie nu sunt n mod obligatoriu i cele ale Friedrich-Ebert-Stiftung i nici ale altor instituii la care sunt afiliai membrii Grupului de Scenarii.

  • 5Cupr

    ins

    Cuprins

    Rezumat ..................................................................................................................7

    Introducere .............................................................................................................9

    Scenariul I: Casa mprit ................................................................................. 13

    Scenariul II: Casa comun ..................................................................................19

    Scenariul III: Casa ruinat ...................................................................................24

    Scenariul IV: Casa divizat .................................................................................30

    Membrii Grupului de Scenarii UE+Est 2030 .......................................................37

    Abrevieri ...............................................................................................................38

  • 7Rezu

    mat

    Rezumat

    n cursul verii anului 2014, un Grup de Scenarii multinaional a elaborat patru scenarii privind relaiile dintre UE, Federaia Rus i vecintatea comun a acestora n anul 2030. Scenariile nu se doresc a fi o prognoz, ci ofer diferite viziuni posibile i plauzi-bile pentru evoluiile viitoare. Ele se pot dovedi utile n a-i ajuta pe factorii de decizie i pe cei implicai s i adapteze strategiile pentru a realiza sau evita un anumit scenariu.

    Scenariul I: Casa mpritToi europenii mpart aceeai cas, din raiuni pragmatice

    Dup un deceniu pierdut, marcat de crize politice i stagnare economic, ncepnd din 2020, UE i Rusia se concentreaz asupra obiectivelor lor comune. Un nou acord de liber schimb integreaz i statele Parteneriatului Estic, care nu mai sunt puse n situaia de a decide s fie alturi de una dintre pri sau mpotriva acesteia.

    Scenariul II: Casa comunEuropa este casa naiunilor reunite n jurul unor valori comune

    O criz economic profund n Rusia conduce la reforme democratice i economice, care deschid calea ameliorrii relaiilor dintre UE i Rusia. Pe msur ce se afirm noi puteri economice, Rusia i UE i unesc forele, nu doar pentru a pune capt conflicte-lor din Europa, ci i pentru a contracara ameninrile comune.

    Scenariul III: Casa ruinatCasa european zace n ruin

    Confruntrile actuale dintre UE i Rusia continu pn n 2030. O modernizare autoritarist relativ reuit a Rusiei i tranziia de la nivelul UE n domeniul energetic le ofer ambelor pri posibilitatea de a aciona n mod independent. Statele din vecintatea comun, care fac obiectul unei concurene intense ntre UE i Rusia, se constituie ntr-o zon de instabilitate.

    Scenariul IV: Casa divizatEuropenii sunt vecini care locuiesc separat

    UE i Rusia sunt blocate ntr-un punct mort: o deteriorare semnificativ este mpiedicat de continua interdependen economic. ns o ameliorare a situaiei pare imposibil, din cauza nencrederii generalizate. Nu au loc niciun fel de schimbri politice i econo-mice. Europa pierde tot mai mult contactul cu noile centre de putere de la nivel global.

  • 9Intr

    oduc

    ere

    Introducere

    Anul 2014 a adus cea mai profund criz a relaiilor dintre UE i Rusia de la sfritul rzboiului rece. Conflictul din Ucraina a pus sub semnul ntrebrii bazele pe care s-a cldit pn n acest moment politica estic a UE. Se pare c, pentru UE, a devenit im-posibil s ajung la statele Parteneriatului Estic (PaE) Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova i Ucraina i s stabileasc, n acelai timp, un parteneriat strate-gic de modernizare cu Federaia Rus. Unul din nvmintele desprinse este acela c abordrile politicii UE fa de vecinii si estici nu pot fi privite independent unele de celelalte. Dac e s privim dincolo de gestionarea crizei, necesar n momentul de fa, n viitor, trebuie s ne gndim la o abordare integrat la nivelul politicii estice a UE.

    La sfritul anului 2013, Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) a decis s se angajeze n aceas-t dezbatere prin iniierea unui proiect intitulat O politic estic progresist pentru Uniunea European. Primul pas al acestui proces l-a constituit lansarea proiectului de scenarii UE i Estul n 2030, ale crui rezultate sunt prezentate n cuprinsul brourii de fa. Folosindu-se de reeaua european dens de care dispune, FES a invitat 20 de experi n relaiile UE Rusia i UE PaE, din 12 ri, s participe la acest exerciiu inte-lectual complex. Reeaua de experi astfel creat va servi drept punct de plecare pentru lansarea la nivelul ntregii Europe a unei dezbateri pe tema viitoarei politici estice a UE.

    De ce scenarii?

    Scenariile sunt singura modalitate de abordare a imprevizibilitii viitorului. Imposibi-litatea de a anticipa progresul tehnologic i consecinele acestuia, procesele sociale i evoluiile politice a condus n trecut la numeroase previziuni eronate, rmase notorii: n 1899, cititorii revistei Literary Digest erau asigurai c automobilul, adic () obi-nuita trsur fr cai, este, acum, un lux la ndemna celor bogai; () desigur, nu va ajunge niciodat la fel de comun ca bicicleta. David Starr Jordan, Preedintele Universitii Stanford, scria n 1913: Ce putem spune despre Marele Rzboi din Euro-pa ()? Putem spune c nu se va ntmpla niciodat. () Bancherii nu vor gsi banii necesari pentru un asemenea conflict; industria european nu l va susine, iar efii de stat nu au posibilitatea de a face acest lucru. Iar despre Margaret Thatcher se spune c a afirmat n 1969: Vor trece ani pn cnd o femeie va ajunge prim-ministru, ns nu n timpul vieii mele. Zece ani mai trziu, devenea prim-ministru.

    Dup cum demonstreaz aceste exemple i multe altele, a prevedea viitorul pare imposibil. La fel ca majoritatea restului lumii, oamenii de tiin au tendina de a supraestima direciile i evenimentele actuale, fiind, astfel, tentai pur i simplu s le

  • 10

    extrapoleze. ns factorii de decizie din toate domeniile sunt silii, cumva, s i nte-meieze aciunile i strategiile din prezent pe presupuneri privind felul n care va arta ziua de mine.

    Angajarea n exerciiul intelectual pe care l reprezint elaborarea de scenarii este una din modalitile de a depi aceast problem. Iniial, un instrument de planificare mi-litar, metoda scenariului se bucur de tot mai mult popularitate n afaceri i politic. n loc s reflecteze asupra celei mai probabile variante de viitor, cei care elaboreaz sce-narii discut mai multe variante de viitor diferite i analizeaz cile plauzibile care pot conduce la acestea. Ei in n permanen seama de alternative, precum i de posibilele momente critice. ntrebarea de baz este: ce ar fi dac?. Scenariile rezultate nu ofer un proiect al deciziilor viitoare. Pot servi, ns, ca repere de baz pentru factorii de de-cizie, care s le indice acestora tipurile de aciuni care ar putea spori probabilitatea de materializare a unuia dintre scenarii i ceea ce s-ar putea face pentru a evita un altul.

    Istoria Europei este plin de momente de cotitur neateptate. Att cderea brusc a Uniunii Sovietice, ct i reunificarea Germaniei sunt astfel de exemple. Pentru a nele-ge provocrile care s-au aflat n faa Proiectului de Scenarii UE i Estul n 2030, este foarte util s ne imaginm un astfel de exerciiu n 1984. Ar fi existat un scenariu care s implice sfritul conflictului dintre Est i Vest n mai puin de un deceniu?

    Evenimentele care au avut loc n 2014 neateptate pentru majoritatea observatori-lor au demonstrat c merit s ne imaginm inimaginabilul. Dinamica situaiei de criz dintre Ucraina i Rusia a artat, nc o dat, c nu trebuie s fim niciodat prea siguri i c este probabil ca n viitor s se ntmple mai mult dect ne ateptm de obicei. Prin cele patru scenarii prezentate n aceast brour, sperm s dm ceva mai mult de gndit n ceea ce privete necesitatea unei dezbateri pe tema viitorului UE i Estului, precum i asupra unei politici estice progresiste a UE.

    Proiectul: elaborarea scenariilor

    La nceputul anului 2014, Friedrich-Ebert-Stiftung a lansat invitaii de participare la Echipa de Scenarii. Grupului de Scenarii i s-au alturat 20 de experi n relaiile dintre UE i Est. Scenariile au fost elaborate n trei etape, pe parcursul a trei seminarii desf-urate la Berlin, n mai, la Moscova, n iulie, i la Bruxelles, n septembrie 2014. Cele trei etape au fost:

    I. Orientarea: n cadrul primului seminar, de la Berlin, Grupul de Scenarii a definit problema, a analizat situaia actual i a identificat cei mai importani factori care configureaz relaiile dintre UE i Est.

  • 11

    Intr

    oduc

    ere

    II. Elaborarea: ntlnirea de la Moscova a fost umbrit de doborrea zborului MH-17 deasupra estului Ucrainei cu doar o zi nainte de desfurarea seminarului. n ciuda circumstanelor dificile, membrii Grupului au lucrat foarte bine mpreun, transformnd factorii identificai la Berlin ntr-un model sistematic de influen. Pe baza acestuia, s-au folosit diferite combinaii plauzibile de factori ca puncte de plecare pentru elaborarea scenariilor. Apoi, s-a trecut la redactarea scenariilor, n august 2014.

    III. Afirmarea: n cursul ntlnirii finale de la Bruxelles, proiectele de scenarii au fost re-

    vizuite, testndu-li-se coerena i plauzibilitatea. n special, au fost luate n discuie aa-numitele wild cards evenimente cu probabilitate redus de a se produce, dar cu impact major: Grupul a dezbtut modul n care un anumit eveniment de mare impact, improbabil, ns posibil (o lebd neagr), ar modifica scenariul. Rezultatele acestor discuii sunt rezumate, pentru patru wild cards tipice, n cte o anex la fiecare scenariu. n fine, fiecare membru al Grupului de Scenarii i-a dat consimmntul pentru fiecare scenariu n parte. Afirmarea nseamn c Grupul, n ansamblul su, consider c scenariile prezentate sunt imaginabile: nu neaprat foarte probabile, dar posibile.

    Toi membrii Grupului de Scenarii au participat n nume propriu, i nu ca reprezentani ai instituiilor sau rilor lor. Organizatorii i-au ncurajat s judece n afara tiparelor gndirii convenionale i s ignore tabuurile. Ceea ce a rezultat a fost o serie de discuii ndelungate i n contradictoriu care, n final, s-au dovedit extrem de fructuoase. n ciu-da poziiilor diferite i, n parte, opuse, participanii au reuit s cad de acord asupra celor patru scenarii posibile. Ca atare, scenariile sunt, n mod inevitabil, un compromis. Ele sunt reprezentate metaforic prin patru tipuri de case, n ncercarea de a rspunde pe scurt la ntrebarea n ce fel de cas vor locui toi europenii n anul 2030. n mod de-liberat, s-a decis s nu se aprecieze n locul cititorului care este cel mai bun i care este cel mai nefavorabil dintre scenarii, ntruct acest lucru depinde de opiniile i pregtirea proprie a fiecrui cititor n parte. Frumuseea e n ochii privitorului.

    Mulumiri

    Dorim s ne exprimm aprecierea fa de toi membrii Grupului de Scenarii, care au dat dovad de atta determinare pentru a face din acest proiect unul de succes. Sce-nariile prezentate aici sunt rodul eforturilor lor intelectuale conjugate.

    De asemenea, dorim s ne exprimm recunotina fa de numeroii oameni implicai n proiect: colegii notri Kerstin Richter de la FES Berlin, Olga Gladushevskaya i Rudolf Traub-Merz de la FES Moscova i Carolin Lebzien, Vronique Kieffer, Stefanie Ricken i

  • 12

    Uwe Optenhgel de la FES Bruxelles. Nu n ultimul rnd, dorim s i mulumim lui Bjrn Kulp, care, de pe poziia sa de facilitator cu experien, a ndrumat cu mn sigur echipa pe parcursul ntregului proces.

    Desmond Browne, fost ministru britanic al aprrii, i Gernot Erler, Coordonatorul pentru Cooperare ntre Societi cu Rusia, Asia Central i rile Parteneriatului Estic, din cadrul Ministerului Federal de Externe al Germaniei, au fost de acord s ia proiectul sub patronajul lor. Le suntem sincer ndatorai.

    Editorii i asum n exclusivitate rspunderea pentru orice eventuale erori din cuprinsul publicaiei.

    Felix Hett, Departamentul pentru Europa Central i de EstAnna Kellner, Departamentul de Analiz a Politicilor InternaionaleBeate Martin, Departamentul pentru Europa de Vest / America de Nord

    Friedrich-Ebert-Stiftung Berlin, noiembrie 2014

  • Scenariul I: Casa mprit

  • 14

    Scenariul I: Casa mprit

    Toi europenii mpart aceeai cas, din raiuni pragmatice

    Scenariul pe scurt: Mai nti, stagnarea: Pn la jumtatea anilor 2020, nu se nregistreaz niciun

    progres semnificativ la nivelul relaiilor bilaterale sau al politicilor de cretere eco-nomic, nici n Uniunea European (UE), nici n Rusia.

    Realismul revine: innd cont de deceniul pierdut pentru ntreaga Europ, elitele din Rusia iniiaz reforme economice, n timp ce statele membre ale UE se bucur s revitalizeze relaiile cu Moscova, nu n ultimul rnd, pentru a-i stimula econo-mia aflat n stagnare.

    Pragmatismul triumf: UE i Rusia se concentreaz asupra intereselor comune i a cooperrii pragmatice, fapt care conduce la ncheierea unui acord de liber schimb care integreaz i rile din Parteneriatul Estic, acestea nemaifiind puse, astfel, n situaia de a decide s fie de o parte sau de cealalt.

    Situaia relaiilor n 2030

    Un nou pragmatism, mprtit de ambele pri, permite lrgirea cooperrii n Europa n special n sfera economic respectndu-se, n acelai timp, pluralismul i diversitatea. Federaia Rus continu s duc o politic extern de nealiniere, cu ambiii globale, ns dependenele economice i nevoia de diversificare i modernizare se reflect n relaiile pragmatice cu Uniunea European (UE). UE a reuit cumva s ias din criza economic, dar problemele de legitimitate persist, iar agenda sa de integrare stagneaz, la fel ca i ambiiile sale de extindere n vecintatea estic. Cele ase state din fostul Parteneriat Estic (PaE) nu se mai afl n situaia de a alege ntre alinierea la UE sau Rusia, avnd o mai mare libertate n a-i dezvolta propriile agende de politic intern i extern.

    Parcursul ctre 2030

    Protestele din Ucraina i nlturarea de la putere a preedintelui Ianukovici, n 2014, au condus la o confruntare deschis de interese ntre UE i Uniunea Euroasiatic dominat de Rusia, care au ajuns s fie vzute ca proiecte concurente, care se exclud reciproc. Georgia, Moldova i Ucraina au devenit un teritoriu disputat, expus sanciunilor eco-nomice i, n cazul Ucrainei, conflictului militar. Integritatea teritorial a Ucrainei a fost compromis, Statele Unite (SUA) i UE au impus sanciuni economice Rusiei, iar statele PaE au devenit expuse unor noi rzboaie comerciale. Suveranitatea teoretic a Kievului

  • 15

    Scen

    ariu

    l I

    a fost restabilit, mai puin n Crimeea, dar stabilizarea situaiei nu a influenat diver-genele politice fundamentale dintre Rusia i EU. Rusia i-a pstrat o oarecare influen asupra politicii interne i externe a Ucrainei, fapt care, combinat cu implementarea doar n parte a reformelor att de necesare, a ncetinit apropierea n continuare a re-laiilor cu UE. Criza ucrainean a lsat UE i Rusia polarizate, ntr-un echilibru fragil n care persist riscul major al unui conflict deschis.

    Stagnare n est i vest

    n Rusia, criza economic a ntrit o doctrin de politic extern bazat pe policentrism la nivel global i influen direct n zona de vecintate: n Armenia i Belarus, prin integrarea lor n Uniunea Euroasiatic; n Georgia, Moldova i Ucraina, prin aciuni precise, printre care sanciuni economice i amestecul n politica intern; n Azerbai-djan, prin blocarea iniiativelor de cooperare cu Occidentul. Strategia de impunere a fost susinut prin creterea cheltuielilor militare, precum i printr-o cooperare mai in-tens cu statele BRICS, n special cu China. Sanciunile au frnat creterea economic, ns exporturile stabile de hidrocarburi, dublate de sentimentele patriotice puternice, ncurajate de stat, o opoziie politic tot mai puin incisiv i restriciile impuse presei i societii civile organizate, au condus la realegerea lui Vladimir Putin n 2018.

    UE a depit criza economic, iar un acord financiar de baz a salvat Zona Euro. ns au rmas deficiene nerezolvate, printre care creterea neuniform i modest, prin com-paraie cu nivelul global, n urmtorii zece ani. UE s-a confruntat cu persistena crizei de legitimitate, pe fondul unei tot mai mari influene a forelor politice marginale n n-treaga Europ, care a frnat eforturile de reform i a stopat adncirea integrrii. Acest lucru a condus tot mai mult la dezvoltarea n ritmuri diferite a centrelor de putere i la sporirea aciunilor bilaterale, obstrucionnd ncercrile de constituire a unei politici ex-terne instituionalizate. Dup Balcanii de Vest, nu li s-a mai oferit altor ri perspectiva aderrii, iar UE a rmas mprit n ceea ce privete relaia cu Rusia. PaE a fost nlocuit cu o agend mai puin ambiioas pentru rile din vecintatea estic, ns acordul de liber schimb n vigoare cu Georgia, Moldova i, ntr-o mai mic msur, Ucraina a strns treptat legturile economice ale UE cu aceste state. Modificarea echilibrului economic la nivel global i impunerea tot mai accentuat a Chinei, mpreun cu stagnarea eco-nomic din Europa i relativa stabilitate din Asia Central, au mutat centrul de interes al Statelor Unite n zona Pacificului, avnd ca efect o diluare a relaiilor transatlantice.

    Impasuri i ntorsturi pragmatice

    Cel de-al patrulea mandat prezidenial al lui Putin (20182024) s-a caracterizat prin tendine care au creat tot mai mari probleme economiei centralizate a Rusiei. Dei pre-

  • 16

    urile hidrocarburilor au rmas ridicate, din cauza cererii tot mai mari, n principal din estul Asiei, Rusia nu a fost capabil s profite pe msur de aceast situaie. Creterea pieelor gazelor naturale lichefiate (GNL) i spot au decuplat n cele din urm preul gazelor de preul nc ridicat al petrolului, n timp ce nencrederea dintre UE i Rusia a accelerat diversificarea treptat a surselor de aprovizionare cu gaze a Europei i, n unele ri, dezvoltarea surselor de energie alternative. Creterea exporturilor de petrol ctre China nu a reuit s compenseze declinul veniturilor din comercializarea gazelor, fapt care a generat concuren ntre cheltuielile sociale i cele de aprare i a stopat investiiile n infrastructur. Anii de fug a capitalului, stagnarea investiiilor strine directe (FDI) i eecul pe scar larg al programelor de modernizare dirijate de stat au sczut competitivitatea Rusiei pe plan global. Din cauza restriciilor impuse n dome-niul presei i al libertilor politice i a unui contract social cu accente patriotice aflat nc n funciune, nu au aprut niciun fel de alternative politice serioase din rndurile clasei de mijloc. ns erodarea Fondului Naional de Asisten Social a pus n pericol sistemul de protecie social i pensii, ameninnd s genereze nemulumiri n snul electoratului de baz al puterii. ntre timp, prezena economic n ascensiune a Chinei a nceput s determine o nstrinare a populaiei mai largi.

    Din aceste motive, plecarea de la putere a lui Putin n 2024 n urma desemnrii unui candidat la succesiune, care ulterior a fost ales preedinte nu a condus la o modi-ficare radical a politicii oficiale, ns a iniiat, treptat, schimbri dirijate de elite, care au dus, n cele din urm, la o turnur pronunat a politicii interne i externe a Rusiei. Necesitatea unei diversificri a produciei industriale a determinat o campanie de mo-dernizare urmat, de data aceasta, de reforme favorabile investiiilor i de privatizri. Presa controlat de stat a nceput s critice retorica antieuropean din perioada an-terioar, iar succesul cooperrii pe o serie de teme globale a restabilit cile de dialog. Statele europene, blocate ntr-un ritm de cretere sczut, au optat rapid pentru dialo-gul cu Rusia. Companiile private din Europa s-au aflat n avangarda relaiilor, devenind, iniial, partenere ale Rusiei n domeniul tehnologic. nlturarea rapid a sanciunilor impuse de UE a fost privit pozitiv de ctre Rusia, iar ulterior, semnele reale de reform a sistemului judiciar au sporit ncrederea UE n inteniile Rusiei. Fr s existe o schim-bare radical efectiv a politicii, semnalele transmise cum ar fi nghearea de facto a extinderii NATO i reducerea prezenei militare a Rusiei n Transnistria i Abhazia au permis Rusiei i UE s se concentreze asupra terenului comun, aceasta nsemnnd di-minuarea barierelor comerciale, extinderea schimburilor n domeniul educaiei i nce-perea discuiilor pe tema liberalizrii vizelor. Negocierile prelungite au condus, n cele din urm, la ncheierea unui acord comercial care a adus o schimbare radical, semnat de Rusia, UE i toate cele ase foste state din PaE. n special, acordul comercial a gsit o modalitate de a include pentru prima dat teritoriile disputate, fr ca vreuna din pri s trebuiasc s accepte o recunoatere politic explicit. n domeniul securitii, s-au

  • 17

    Scen

    ariu

    l I

    exprimat anumite sperane c noul pragmatism va da un impuls proaspt Organizaiei pentru Securitate i Cooperare n Europa (OSCE). Acelai pragmatism a consolidat i colaborarea n vederea contracarrii ameninrilor globale la adresa securitii.

    Vecintatea Comun: desctuarea potenialului

    n Europa de Est, reformele cuprinztoare din Georgia i Moldova nu numai c au con-tribuit la independena economic a acestor state, ci au dat i un impuls simplificrii legislaiei UE. Guvernarea autoritarist a Azerbaidjanului, erodat pe plan intern de anii de scdere a veniturilor din comercializarea petrolului, a sesizat avantajele aduse de intensificarea interaciunilor dintre UE i Rusia pentru a-i diversifica economia. Armenia i Rusia s-au integrat tot mai mult n Uniunea Euroasiatic, ns la influena Rusiei i Kazahstanului asupra economiilor lor s-au adugat acum investiiile i expor-turile ctre UE n cadrul noului acord comercial. n condiiile n care acest acord va fi efectiv implementat, iar ncrederea dintre UE i Rusia se va menine, uriaul potenial de dezvoltare al Ucrainei frnat mult timp de factori interni i externi pare a fi pe punctul de a se materializa.

  • 18

    Wild Cards: Ce s-ar ntmpla dac

    Zona Euro s-ar dezintegra? Aceasta ar fi consecina dificultilor economice prelungite din Europa i a lipsei unui consens n privina mo-dalitilor de remediere a situaiei. Ar duce la o revizuire substanial a pieei comune, la pierderea unor pri din integrarea deja realizat a UE i la diminuarea rolului UE ca actor comun n politica extern. Uniunea European revizuit ar rezista, dar slbirea sa ar accentua tendina ctre o apropiere de noua putere din Rusia dup 2024. Astfel, scenariul s-ar consolida.

    o tranziie global n domeniul energetic ar marginaliza rolul petrolului i gazelor n economia mondial? Pentru Rusia, acest lucru ar avea efecte profunde, fornd orice guvernare rus s treac la o modernizare accelerat a economiei. Ar srci bugetul de stat, ar eroda sistemul de asisten social i ar afecta elita conductoare, ntr-un sistem dependent n mare msur de veniturile provenite din comer-cializarea hidrocarburilor. Cu toate c tranziia n domeniul energetic este un proces treptat, aceasta ar putea accelera trecerea Rusiei ctre guvernarea orientat spre modernizare, descris n acest scenariu.

    China ar ocupa teritorii disputate din Asia de Est? Rusia ar pri-vi iniial acest lucru drept un argument n favoarea aciunilor sale din Crimeea. ns, dei nu se va opune n mod deschis aciunilor Chinei n cadrul organismelor internaionale, Rusia va manifesta tot mai mult pruden fa de influena chinez. Resentimentele fa de dependena de China ar determina schimbarea de polarizare a puterii descris mai sus, iar ncepnd cu 2024, poziiile Rusiei i UE fa de China ar ncepe s coincid.

    ar interveni o utilizare accidental a forei ntre NATO i Ru-sia? Aceasta nu ar modifica substanial scenariul. Dac s-ar produce nainte de 2024, cel mai probabil, evenimentul ar fi inut sub control de puterile slbite ale Europei, dar ar spori tensiunile, fapt care ar conduce la o accelerare a evoluiilor. Dup 2024, un eveniment de acest fel ar fi, n cele din urm, minimalizat de ctre ambele pri.

  • Scenariul II: Casa comun

  • 20

    Scenariul II: Casa comun

    Europa este casa naiunilor reunite n jurul unor valori comune

    Scenariul pe scurt: O Rusie transformat: Declinul economic conduce la reforme democratice i eco-

    nomice care deschid calea ameliorrii relaiilor dintre UE i Rusia. Depolitizarea domeniului energetic: Scderea importanei petrolului i gazelor di-

    minueaz conflictele din domeniul energetic. Interesele comune: Pe msur ce se afirm noi puteri economice, Rusia i UE i

    unesc forele, nu doar pentru a pune capt conflictelor din Europa, ci i pentru a contracara ameninrile comune.

    Situaia relaiilor n 2030

    Noul preedinte rus, care a ctigat alegerile considerate libere i corecte din 2024, i-a folosit mandatul de ase ani pentru a schimba cursul negativ al relaiilor dintre UE i Rusia. Situaia economic din Rusia s-a mbuntit semnificativ, produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor recupernd decalajul fa de media din UE. UE se lupt s gseasc noi resurse de stimulare a creterii economice i a economiei cunoaterii, prin consolidarea relaiilor cu Rusia. Treptat, s-a recldit o atmosfer de ncredere. Succesul politicilor a asigurat realegerea preedintelui n primvar. UE, statele din Parteneriatul Estic, Rusia, Kazahstan i Krgzstan ncheie un acord de eliminare a vizelor de clto-rie. Cu toate c au implementat cu succes reforme i i-au consolidat economiile, nc nu au devenit membre UE. Conflictele din Transnistria, Abhazia, Osetia de Sud, Nagor-no-Karabah i Crimeea continu s tulbure mediul internaional, dar exist semnele unei reconcilieri treptate, care permit constituirea unui spaiu comun real n contextul european mai larg, n beneficiul tuturor prilor.

    Parcursul ctre 2030

    Rezolvarea crizei ucrainene

    Odat cu intrarea n vigoare a noului acord comercial ntre UE i Rusia, unele voci ridic din nou problema crizei ucrainene din 2014. Apoi, tensiunile se aplaneaz pe parcursul unei serii de mese rotunde. Cu toate c nu se ajunge la o reconciliere a modului n care conflictul este privit de UE, Ucraina i Rusia, se previne escaladarea n continuare a violenelor. Anexarea Crimeei de ctre Rusia nu a fost recunoscut de UE, dar a fost

  • 21

    Scen

    ariu

    l II

    acceptat implicit, ca fait accompli. Ucraina adopt modificri la nivelul sistemului politic, pentru a satisface revendicrile populaiei din estul rii. Toate prile implicate au recunoscut faptul c o continuare a confruntrilor ar genera costuri imposibil de suportat. Sanciunile au fost ridicate treptat, dar o cooperare mai strns ntre Rusia i UE pare imposibil.

    Transformarea Rusiei

    ntre timp, Rusia a traversat o serie de transformri interne notabile, inevitabile n con-textul evidentului declin economic. Pentru a compensa stagnarea salariilor din sectorul de stat, guvernul a fost obligat s acorde o mai mare libertate ntreprinderilor mici i mijlocii (IMM) i, n cele din urm, a abordat n mod serios problema corupiei. Aceste eforturi nu au putut diminua, ns, efectele negative ale dominaiei monopolurilor axa-te pe resurse i ale ntreruperii legturilor economice cu UE. Declinul treptat s-a trans-format ntr-o problem la scar larg n momentul n care revoluia gazelor de ist, dublat de utilizarea crescnd a surselor regenerabile de energie, a cauzat o scdere rapid a preurilor petrolului i gazelor. Criza economic a afectat numai economiile bazate pe resurse, ducnd la intensificarea revendicrilor pentru o schimbare politic.

    Putin, care prea extrem de popular n 2014, a susinut, pe toat durata campaniei electorale din 2018, c urmtorii ase ani sunt un ultim mandat necesar pentru a face din Rusia un lider mondial. ns problemele economice au dat o lovitur grea planurilor sale, iar represiunea nu a putut mpiedica extinderea protestelor. La rndul lor, condi-iile externe erau n schimbare. Continuarea ascensiunii Chinei a fcut tot mai dificile pentru Rusia negocierile cu un partener mai puternic. Parteneriatul Transatlantic pen-tru Comer i Investiii (TIPP) a zdrnicit speranele guvernrii ruse de a profita de pe urma divergenelor dintre UE i SUA. Temerile UE privind prbuirea Rusiei au dus la o reluare lent a cooperrii sectoriale. n ncercarea de a-i ameliora relaiile cu Rusia, UE i-a liberalizat politica de vize i a extins oportunitile de angajare oferite cetenilor rui. Uniunea Economic Euroasiatic (EAEU) era odinioar prezentat ca o alternativ de actor n procesul de stabilire a regulilor jocului. ns cetenii rui au perceput n foarte mic msur efectele existenei EAEU i nu i-au pus niciun fel de sperane n aceasta. ngrijorat de perspectiva unor transformri revoluionare, preedintele a fost de acord s organizeze o mas rotund cu forele civice, aceasta elabornd proceduri pentru organizarea de alegeri libere i corecte, care au fost prezentate Dumei i Consi-liului Federaiei n 2021, fapt care a configurat un tablou politic complet diferit. Repre-zentativitatea parlamentului a sporit. Unul dintre liderii populari ai opoziiei a ctigat alegerile din 2024 promind c va adopta reforme economice, c va lupta mpotriva monopolurilor din domeniul resurselor i c va strnge relaiile cu UE. Schimbarea a fost salutat de Occident i privit cu suspiciune de China.

  • 22

    Depolitizarea comerului cu energie i soluionarea conflictelor

    Spargerea monopolurilor s-a desfurat n paralel cu o serie de eforturi de modernizare semnificative, bazate pe afluxul de tehnologie occidental. Reglementrile pieei ruse au fost liberalizate, crend un mediu de afaceri favorabil. n urma revoluiei gazelor de ist, a devenit mai simplu s se ajung la o nelegere n privina comerului cu resurse energetice, acesta din urm ajungnd acum s joace un rol mai puin important i, ca atare, mai sntos n cadrul interaciunilor dintre UE i Rusia. Vznd primele rezultate pozitive ale acestor evoluii, asociaiile oamenilor de afaceri au solicitat constituirea unei zone de liber schimb (FTA) ntre statele TTIP i EAEU. Pn la momentul respectiv, vecinii EAEU din Europa de Est i Caucazul de Sud dduser un exemplu pozitiv privind efectele FTA.

    Cooperarea economic nu putea funciona lin fr soluionarea conflictelor vechi din vecintatea comun a UE i Rusiei. Guvernele europene, inclusiv cel rus, i-au recon-firmat intenia de a pstra intacte graniele Europei. Negocierile pe tema conflictelor ngheate au devenit substaniale. Noile elite din statele PaE au jucat un rol considerabil mai util n reconcilierea cu teritoriile desprinse. Rusia nu a mai ridicat piedici n calea integrrii n UE a statelor din vecintatea comun. A fost nfiinat Comisia de Politic Extern i de Securitate UE-Rusia, care amintete de iniiativa Merkel-Medvedev con-turat cu cincisprezece ani n urm. Poziia comun n problemele de politic extern din afara Europei a devenit o regul. Comunitatea de interese a fost rezultatul unei n-elegeri comune a limitelor influenei Rusiei i UE. Provocrile comune din domeniul se-curitii cum ar fi terorismul internaional, proliferarea armelor de distrugere n mas (WMD) i ascensiunea Chinei le par i mai periculoase statelor din zona euroatlantic, de la Vancouver la Vladivostok, fapt care le determin s i ntreasc unitatea.

    Noile tehnologii biometrice au simplificat controlul de la distan al fluxurilor de mi-graie i formalitile vamale, reducnd semnificativ timpii de ateptare la frontier pentru persoane i companii. Acest fapt a creat premisele pentru negocierea unei eventuale includeri a statelor EAEU n acordurile Schengen, cu condiia unei cooperri mai strnse a acestora cu FRONTEX. Se prevede ca negocierile s nceap n 2031, n ciuda faptului c unele fore politice din UE continu s critice acest demers.

  • 23

    Scen

    ariu

    l IIWild Cards: Ce s-ar ntmpla dac

    Zona Euro s-ar dezintegra? Dac acest lucru s-ar ntmpla n jurul anului 2027, ar fi un obstacol pe termen scurt n calea evoluiei rapide a relaiilor dintre UE i Rusia avute n vedere de acest scenariu. ns ZLS ar fi benefic att pentru UE, ct i pentru Rusia, chiar dac UE sau unele din-tre statele membre ar renuna la Euro. Revenirea lent care ar urma dup criza Zonei Euro ar putea spori interesul UE n crearea unei ZLS cu Rusia, care ar putea fi folosit drept motor suplimentar al creterii economice.

    o realizare tehnologic revoluionar ar marginaliza rolul pe-trolului i gazelor n economia mondial? Aceasta nu ar face dect s oblige Rusia s devin mai cooperant i s stimuleze schimbrile politice, lucru care s-ar ntmpla mai curnd dect anticipeaz scenariul.

    China ar ocupa un teritoriu disputat din Asia? Consecinele ar de-pinde de momentul n care s-ar produce evenimentul: dac acest lucru s-ar ntmpla nainte de schimbrile politice din Rusia, este foarte probabil ca Rusia, avnd n vedere situaia nefavorabil a relaiilor cu Occidentul, s tind s susin n mod tacit China, sporindu-i, n acelai timp, propriul potenial militar n Asia. Aceasta ar putea duce la o accentuare a confrun-trilor, poate chiar la un Rzboi Rece, n care Rusia s-ar altura Chinei. Dac evenimentul se produce dup schimbrile politice din Rusia, poziia comu-n a Rusiei i Occidentului ar putea fie s lase Rusia ntr-o poziie de neutra-litate fa de China, fie chiar s mpiedice ocuparea teritoriului respectiv.

    ar interveni o utilizare accidental a forei ntre Rusia i NATO? Un astfel de eveniment ar avea consecine grave numai dac utilizarea for-ei nu ar fi accidental, ci urmare a creterii tensiunilor dintre Organizaia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) i Rusia. Chiar dac nimeni nu e pregtit s duc un rzboi, ne putem atepta la o nou curs a narmrii, pe care Rusia nu ar putea-o susine. Derularea scenariului ar putea fi acce-lerat de evoluia rapid a situaiilor economice adverse. Exist posibilitatea ca, n condiiile unei agravri a problemelor interne i externe, Rusia s se orienteze spre China, fapt care ar bloca acest scenariu. Totui, acest lucru ar putea duce la crearea unei aliane strnse ntre Rusia i China incluznd o FTA i cooperarea pe multiple planuri la un moment dat, dup anul 2030.

  • Scenariul III: Casa ruinat

  • 26

    Scenariul III: Casa ruinat

    Casa european zace n ruin

    Scenariul pe scurt: Un conflict prelungit: Neajungndu-se la nicio soluie n criza ucrainean, confrun-

    trile dintre UE i Rusia continu pn n 2030. Destrmarea interdependenei: Modernizarea autoritarist relativ reuit a Rusiei i

    tranziia UE n domeniul energetic le ofer ambelor pri posibilitatea de a aciona n mod independent.

    O vecintate instabil: Statele Parteneriatului Estic fac n continuare obiectul unei con-curene intense ntre UE i Rusia. Ele se constituie ntr-o zon de instabilitate n Europa.

    Situaia relaiilor n 2030

    n 2030, Rusia i Occidentul se gsesc ntr-o situaie de confruntare prelungit. Interde-pendena economic dintre Europa i Rusia s-a dovedit insuficient pentru a preveni apa-riia acestei dinamici conflictuale. De fapt, s-a produs o destrmare treptat a interdepen-denei economice dezvoltate dup ncheierea Rzboiului Rece, ajungndu-se la nivelul din anii 1980. Exist o linie clar de demarcaie geopolitic de la Marea Baltic pn la Marea Neagr, iar statele (fostului) PaE au devenit obiectul confruntrii dintre UE i Rusia. Ceea ce UE denumea vecintatea estic, iar Rusia, vecintatea imediat s-a transformat ntr-o zon de instabilitate, ameninat n permanen de izbucnirea de mici conflicte.

    Parcursul ctre 2030

    Creterea tensiunilor militare

    Dup anexarea Crimeei de ctre Rusia, situaia din Ucraina s-a degradat rapid. UE a acuzat Rusia de destabilizarea Ucrainei de Est. Cnd a fost dobort zborul Malaysian Airlines, n iulie 2014, eveniment soldat cu moartea a sute de ceteni UE, Uniunea European i SUA au dat vina pe rebelii pro-rui. Acest moment a fcut ca statele UE s strng rndurile n poziia lor fa de Rusia. n special, a facilitat luarea deciziilor cu privire la adoptarea de noi sanciuni. La rndul su, Rusia a iniiat contra-sanciuni mpotriva UE i a statelor membre ale acesteia.

    Din punct de vedere politic, Rusia a nceput s ia msuri pentru a soluiona conflictul n propriile sale condiii. Pe fondul rezistenei tot mai hotrte manifestate de Kiev

  • 27

    Scen

    ariu

    l III

    fa de agresiunea rus i al incapacitii acestuia de a pune capt pe cale militar rebeliunii pro-ruse din Ucraina de Est, Occidentul a nceput s acorde sprijin militar guvernului ucrainean. Acest lucru, la rndul su, a determinat statele est-europene din NATO, cum ar fi Polonia i rile baltice, care se temeau c Rusia ar putea declana i mpotriva lor un rzboi hibrid, s solicite asigurri de securitate suplimentare din partea NATO.

    Ca urmare, s-a produs o acumulare masiv de resurse militare n Europa de Est, ceea ce a generat o spiral a escaladrii. Rusia a reacionat agresiv fa de planurile NATO de a-i spori angajamentele de protejare a statelor membre din Europa de Est. Rusia a trimis armament, n special rachete Iskander, n Kaliningrad Oblast i n alte regiuni din apropierea frontierei sale vestice. NATO i-a adaptat poziia militar, iar Rusia a dat publicitii o nou doctrin militar, prin care amenina cu folosirea armelor nucleare ca rspuns la un atac convenional. n 2020, cursa narmrii era n plin desfurare.

    Deconstrucia interdependenei economice

    Dei, la nceputul crizei, situaia prea instabil pe termen lung, din cauza eventua-lelor costuri imposibil de suportat pentru adversari, circumstanele s-au schimbat n 2020. Rusia a nceput s i diversifice relaiile economice, n special prin atragerea de investiii din Extremul Orient i Asia. Investiiile chineze n agricultura rus au crescut dramatic, satisfcnd, astfel, cererea de produse din carne i lapte a clasei de mijloc n extindere din China. Pe termen lung, Rusia a nregistrat un succes moderat n fina-lizarea proiectului su de modernizare autoritarist. La rndul su, UE i-a intensificat dezvoltarea de noi tehnologii, ceea ce i-a permis s i reduc dependena energetic fa de Rusia. Apariia unei ameninri externe a determinat i o intensificare a coo-perrii n domeniul securitii i consolidarea Politicii Externe i de Securitate Comune.

    De ambele pri, au aprut noi ideologii, iar ostilitatea s-a accentuat. Fiecare din pr-ile aflate n conflict se considera putere status quo, vznd n cealalt parte o putere revizionist. Discursurile promovate de UE i Rusia preau s se exclud reciproc, ter-menii unei apropieri fiind inacceptabili. Fiecare din pri i privea adversarul ca pe o ameninare la adresa propriei existene, fapt care a devenit principala justificare pentru continuarea confruntrii.

    Pe fondul scderii dependenei ambelor pri de exportul / importul de hidrocarburi, au crescut barierele n calea oricrei forme de cooperare economic. Companiile pri-vate occidentale au nceput s evite tot mai mult investiiile n Rusia, de team c acest lucru le-ar putea afecta reputaia, n timp ce firmelor ruseti nu li s-a mai permis s

  • 28

    investeasc n UE. n plus, n condiiile modernizrii autoritariste, represiunile intite au devenit un fapt comun n Rusia, descurajndu-i efectiv pe cei care ar fi dorit s sta-bileasc relaii economice cu Occidentul.

    O vecintate instabil

    Statele aflate ntre UE i Rusia au devenit efectiv obiecte ale confruntrii. Pe lng pre-zena militar, Rusia a folosit n mod constant o serie de stimulente (de exemplu, ajutor financiar) i sanciuni (ntreruperea alimentrii cu energie i restricii comerciale). nc de la nceputul confruntrii, UE a reacionat prin a oferi mai multe stimulente unor ri ca Moldova i Georgia, care doreau s implementeze reformele economice i politice necesare. ns nu le-a oferit acestora nici mcar perspectiva aderrii. Mai important, instabilitatea i ameninrile permanente au condus la situaia ca populaiile din spaiul denumit anterior vecintatea estic s fie n primul rnd interesate de securitatea elementar, n loc de reformele economice sau orientarea geopolitic a guvernelor lor lipsite de for.

    Ucraina a rmas profund divizat, cu regiunile estice controlate nc de separatitii pro-rui. Conflictul de mic intensitate a continuat. Moldova a rmas neutr, temndu-se c Rusia ar recurge la fora armat mpotriva sa dac ar face demersuri n sensul ade-rrii la NATO. Statutul Transnistriei a rmas neschimbat, la fel ca i situaia din Georgia. Iniiativa PaE a UE era de acum defunct. Singura ar din regiune care putea profita de pe urma confruntrii dintre Occident i Rusia aa cum fcuse Iugoslavia n timpul Rzboiului Rece era Kazahstanul, aflat ntr-un balans subtil ntre cele dou pri. Armenia a aderat la EAEU, intrnd n sfera de influen a Rusiei.

    Confruntarea dintre UE i Rusia a rmas limitat la regiunea n cauz. China nu a vrut s se lase atras n confruntare i i-a meninut, n esen, poziia de neutralitate. n acelai timp, factorilor de decizie din China le era clar c relaiile sofisticate cu Rusia prin intermediul investiiilor au contribuit la declinul Occidentului, permind, astfel, Chinei s aib o poziie mai ferm fa de SUA prin promovarea unei politici a Asiei pentru asiatici.

  • 29

    Scen

    ariu

    l IIIWild Cards: Ce s-ar ntmpla dac

    Zona Euro s-ar dezintegra? UE s-ar concentra cu prioritate asu-pra problemelor interne. O astfel de evoluie ar conduce, fr ndoial, la o criz economic grav, limitnd, astfel, resursele necesare pentru sprijinirea de ctre Occident a statelor din Europa Central i pentru susinerea confruntrii pe termen lung. Ca atare, aceast situaie ar deveni o punte de trecere de la scenariul Casei ruinate la cel al Casei divizate.

    o tranziie global n domeniul energetic ar marginaliza rolul petrolului i gazelor? Scenariul ar fi consolidat, ntruct Europa ar deveni mai puin dependent de sursele de energie din Rusia.

    China ar ocupa disputatele Insule Senkaku sau alt teritoriu din Asia? Un astfel de eveniment ar putea avea dou urmri. Pe de o parte, ar putea obliga Rusia s devin partener secundar ntr-o coaliie anti-occidental alturi de China. Pe de alt parte, ar putea determina Rusia s abandoneze confruntarea cu Occidentul, pentru a se opune Chinei. n primul caz, confruntarea regional dintre Rusia i UE s-ar transforma ntr-una global. n cel de-al doilea, stingerea conflictului ar putea duce la instaurarea unei Pci Reci ntre Rusia i Occident, similar celei de-scrise n scenariul Casei divizate.

    ar interveni o utilizare accidental a forei ntre NATO i Ru-sia? Logica spiralei confruntrii i a intensificrii ostilitii rmne valabi-l. ns un calcul greit, care ar conduce la folosirea accidental a forei armate, ar putea accelera confruntarea.

  • Scenariul IV: Casa divizat

  • 31

    Scen

    ariu

    l IV

    Scenariul IV: Casa divizatScenariul IV: Casa divizat

    Europenii sunt vecini care locuiesc separat

    Scenariul pe scurt: Pacea Rece: UE i Rusia sunt blocate ntr-un impas: deteriorarea semnificativ a

    relaiilor este mpiedicat de permanenta interdependen economic i energeti-c. Cu toate acestea, o ameliorare pare imposibil, din cauza lipsei generalizate de ncredere i a scindrii tot mai profunde a valorilor.

    Vecintatea disputat: Statele PaE oscileaz ntre est i vest. Dezvoltarea lor econo-mic i politic este grav obstrucionat de conflictul constant dintre proiectele de integrare: fie n UE, fie n Uniunea Economic Euroasiatic (EAEU).

    Absena schimbrii: n condiiile contradiciilor Pcii Reci, nu se produc niciun fel de schimbri politice i economice. Europa pierde tot mai mult contactul cu noile centre globale de putere din Asia i America.

    Situaia relaiilor n 2030

    Pn n 2030, sistemele politice i economice din UE, Rusia i majoritatea statelor din PaE s-au schimbat surprinztor de puin. n timp ce UE are unele dificulti n aprarea modelului su de democraie liberal mpotriva partidelor populiste, statele PaE se lupt nc s scape de motenirea post-sovietic. Dintre ele, Belarus i Azerbaidjan i-au pstrat sistemele autocratice. Rusia a revenit la un regim mai autoritarist, evoluie evideniat de restriciile suplimentare impuse societii civile i presei.

    n ciuda climatului de concuren politic acerb pentru influena asupra statelor veci-ne i a impactului sanciunilor reciproce, UE i Rusia sunt n continuare puternic legate prin relaii comerciale i energetice. Dei interdependena economic mpiedic un conflict deschis, relaiile economice sunt supuse unor tensiuni permanente, care uneori ating un nivel ridicat. Disensiunile comerciale frecvente i conflictele ngheate inclu-siv cel din Ucraina mpiedic i mai mult dezvoltarea economic i social a statelor din imediata vecintate a UE i a Rusiei. Numai Georgia i Moldova au nregistrat o oarecare cretere a nivelului de trai.

    Confruntarea dintre UE, SUA i Rusia, accentuat de criza ucrainean din 2014, a con-dus la o relaie de for ntre fotii adversari din Rzboiul Rece. Aceast relaie se caracterizeaz prin stagnare i, n privina statelor PaE, prin incertitudine. Din cauza incapacitii sale de a instaura o pace durabil, prosperitate i stabilitate n vecintatea

  • 32

    sa european, UE este marginalizat nu numai la nivelul relaiilor globale, ci i, ntr-o oarecare msur, n contextul securitii europene. Ca urmare, NATO i-a recptat n mod considerabil importana.

    Parcursul ctre 2030

    Consecinele crizei

    Criza ucrainean din 2014 a afectat semnificativ relaiile dintre UE, Rusia i vecinii lor comuni Belarus, Ucraina, Moldova, Georgia, Armenia i Azerbaidjan precum i ordinea pcii europene, instaurat dup ncheierea Rzboiului Rece. n primul rnd, criza ucrainean a mutat centrul ateniei de pe scena intern pe cea internaional i din lumea postmodern napoi n realpolitik. Conflictul a mprit statele membre ale UE ntre cele mai puternic dependente economic de cooperarea cu Rusia, susintoare ale unei abordri prudente a crizei ucrainene, i cele care s-au declarat n favoarea unei poziii mai ferme fa de politica Rusiei n privina Ucrainei. n lipsa unei poziii unitare a UE, nu s-a ajuns la nicio soluie durabil pentru criza din Ucraina. Pri din Ucraina de Est s-au transformat ntr-o entitate semi-autonom, n care observatorii OSCE ncearc s prentmpine reizbucnirea unui conflict deschis.

    Statele PaE s-au strduit s realizeze un nou echilibru n politica lor extern fa de UE i Rusia, Ucraina, Georgia i Moldova fiind mai decise dect celelalte s se integreze n UE. ns aspiraiile Ucrainei n acest sens au fost serios obstrucionate de continuarea conflictului teritorial n partea sa de est i de persistena instabilitii interne. n urma unei ntlniri la nivel nalt cu statele PaE, n 2015, UE i-a dat seama c multe dintre acestea, descurajate de lipsa perspectivelor de aderare, i-au pierdut interesul pentru aspectele multilaterale ale PaE. O mult mai mare importan o au relaiile bilaterale ale fiecrei ri n parte cu UE, Rusia i SUA, precum i cu ali vecini influeni.

    Puine schimbri pe plan politic i economic

    n plus, din cauza strii de spirit generale de criz, sistemele decizionale ale majoritii actorilor implicai au rmas rigide i au suferit puine transformri. n timp ce n UE pluralismul a predominat, acesta s-a manifestat doar ntr-o oarecare msur n viaa politic din PaE. n Rusia, s-a putut observa o sporire a restriciilor impuse participrii democratice. n sfera economic, evoluiile au fost similare. n ciuda persistenei urm-rilor crizei economice i financiare i impactului negativ al sanciunilor reciproce, UE a reuit s i susin modelul social i economic. Economia Rusiei a devenit tot mai concentrat n jurul statului i a rmas n continuare puternic politizat. Unele state din

  • 33

    Scen

    ariu

    l IV

    PaE au nceput s lupte n mod activ mpotriva corupiei, n ncercarea de a le demon-stra cetenilor existena unui anumit progres economic, pe fondul lipsei unor reforme mai ample. Georgia i Moldova s-au angajat ntr-un proces ndelungat i anevoios de reform, spernd c UE le va recompensa eforturile. n 2023, ambele ri i-au depus candidatura pentru aderarea la UE, iar ca urmare, Transnistria i-a rennoit declaraia de independen.

    Restrngerea ariei de cooperare economic

    Lipsa unei soluii durabile i reciproc avantajoase la criza ucrainean nu a dus doar la accentuarea instabilitii politice i economice din regiune, ci i la o interaciune tot mai conflictual ntre Rusia, UE i SUA. Trecerea de la o politic extern de cooperare pe scar larg ntre UE i Rusia la una predominant de concuren a influenat n mod clar natura relaiilor economice ale celor dou entiti, inclusiv pe cea a relaiilor cu vecinii lor din Europa de Est i Caucazul de Sud.

    n primul rnd, criza ucrainean a accelerat procesul care a condus la semnarea de ctre UE a Acordurilor de Asociere (AA) i a Acordurilor de Liber Schimb Aprofundat i Cuprinztor (DCFTA) cu Georgia, Moldova i Ucraina. n vreme ce acordurile au n-ceput, treptat, s i fac simite efectele pozitive n Georgia i Moldova n jurul anului 2018, implementarea lor a fost ntrziat n mod repetat n cazul Ucrainei, nu n ultimul rnd din cauza presiunilor Rusiei. Ca urmare, s-au pierdut faciliti importante pentru modernizarea economic, iar instabilitatea politic i schimbrile frecvente de guvern au dominat. n 2017, o nou ntrziere a implementrii DCFTA a dat natere unei noi Micri Maidan n Ucraina.

    n al doilea rnd, Rusia a devenit i mai hotrt s i construiasc propriul model de cooperare cu rile vecine: EAEU. ns aceasta a dus la o politizare i mai accentuat a economiei i la intensificarea tensiunilor legate de migraia ctre Rusia. Ucraina fiind lsat n afara acestui proiect, sustenabilitatea i atractivitatea pe termen lung a pro-iectului euroasiatic a devenit discutabil chiar pentru Rusia.

    n al treilea rnd, solidaritatea n cadrul UE a fost permanent supus unor tensiuni de ctre sanciunile economice mpotriva Rusiei i contra-sanciunile aplicate de Rusia, ceea ce, n mod inevitabil, a afectat att interesele economice europene, ct i pe cele ruse, frnnd creterea PIB.

    n ciuda sanciunilor economice i a tensiunilor politice, relaiile economice dintre UE i Rusia au fost marcate n continuare de un grad pronunat de interdependen. Acest fapt s-a datorat n principal ponderii deinute de energie i comer i nevoii Rusiei de

  • 34

    tehnologia UE pentru modernizarea economiei. Aceast interdependen economic accentuat a mpiedicat ambii parteneri s derapeze spre un conflict deschis. Contac-tele personale i legturile de afaceri au contribuit i mai mult la meninerea interde-pendenei, chiar i n momentul de vrf al crizei ucrainene.

    n special consecinele stagnrii relaiilor economice dintre UE i Rusia au avut urmri directe pentru statele PaE: disensiunile comerciale cronice dintre Rusia, pe de o parte, i statele membre UE, n mod individual, precum i unele state din PaE, pe de alt parte ndeosebi cele care au semnat AA/DCFTA cu UE au mpiedicat creterea economic n vecintatea estic. Ca urmare, multe dintre efectele pozitive generate de AA/DCFTA au fost erodate pe termen mediu de repetatele conflicte comerciale i rzboaie vamale.

    Adncirea divizrii

    Ca urmare a nstrinrii politice tot mai pronunate dintre UE i Rusia, nu s-au nre-gistrat progrese nici n sensul constituirii unui Spaiu Economic Unic de la Lisabona la Vladivostok, nici n cel al obiectivelor anterioare privind ncheierea unui acord revizuit de facilitare a acordrii vizelor sau chiar de liberalizare a acestora. Prin fora lucrurilor, aceasta a mpins Rusia spre o relaie contractual de o intensitate fr precedent cu China, ceea ce a dus la adncirea asimetriei deja semnificative dintre cele dou state.

    Confruntat cu nevoia de a le explica propriilor ceteni de ce sufer de pe urma stagnrii economice i nu pot beneficia de liberti similare, Rusia i-a nsprit po-ziia fa de cooperarea cu UE. Ca urmare, decalajul valorilor dintre UE i Rusia s-a extins. Conservatorii au contribuit la exacerbarea sa, mai ales n ceea ce privete rolul statului, valorile familiei i minoritile sexuale. Ca simbol al acestei stri de fapt, n 2018 a luat natere Concursul Muzical Euroasiatic, ca rspuns la Concursul Muzical Eurovision.

    Arhitectura european de securitate sub semnul ntrebrii

    nclcarea regulilor convenite dup ncheierea Rzboiului Rece (i chiar nainte de aceasta) a ubrezit considerabil arhitectura european de securitate. Nu s-a ajuns nici la o cooperare militar i de securitate mai strns ntre NATO i UE i nici la una mai extins n cadrul UE. SUA fiind ocupate s in sub control ascensiunea Chinei n Asia i s mpiedice extinderea radicalismului n Orientul Mijlociu, centrul ateniei la nivel global s-a ndeprtat de Europa. Pe fondul slbirii legturii transatlantice i con-fruntat cu politica extern tot mai agresiv a Chinei i Rusiei, UE s-a vzut tot mai

  • 35

    Scen

    ariu

    l IV

    marginalizat n domeniul securitii. Ca urmare, rolul NATO n chestiunile europene de securitate a crescut din nou. n 2019, Finlanda i Suedia i-au depus candidatu-ra pentru aderarea la NATO, ns populaia celor dou ri a respins iniiativa prin referendumurile desfurate n 2021. Poziia NATO fa de Rusia i linia sa politic deschis fa de PaE au alimentat i mai mult rivalitatea dintre Rusia i Occident. Ca urmare, la patruzeci de ani de la ncheierea Rzboiului Rece, relaiile dintre UE, Rusia i statele din vecintatea lor imediat sunt nc marcate de un raport de for i de concurena dintre UE i Rusia pe tema atractivitii modelelor lor diferite de coope-rare regional.

  • 36

    Wild Cards: Ce s-ar ntmpla dac

    Zona Euro s-ar dezintegra? ubrezit, UE nu ar mai putea susine programul PaE, ceea ce ar putea diminua competiia pentru controlul vecintii comune.

    ar interveni o utilizare accidental a forei ntre NATO i Ru-sia? Aceasta ar putea transforma scenariul Casei divizate ntr-unul al Casei ruinate, adic s-ar declana un nou Rzboi Rece sau, n cel mai bun caz, s-ar instaura o Pace Rece.

  • 37

    Mem

    bri

    Membrii Grupului de Scenarii UE+Est 2030

    Elena Alekseenkova (Rusia) este Director de Programe n cadrul Consiliului Rus pen-tru Afaceri Internaionale (CRAI) i Cercettor Universitar n cadrul Centrului pentru Studiul Problemelor Globale de pe lng Institutul de Stat pentru Relaii Internaionale din Moscova (MGIMO).

    Alexandru Baltag (Moldova) este Consultant Principal pe Probleme de Reintegrare n cadrul Administraiei Prezideniale a Republicii Moldova.

    Ireneusz Bil (Polonia) este Director al Fundaiei Aleksander Kwaniewski Amicus Europae.

    Henrik Hallgren (Suedia) este Preedintele Forumului Euroasiatic, Consilier Consul-tant pentru guverne, ONG-uri i sectorul privat.

    Hiski Haukkala (Finlanda) este Consilier Special n cadrul Ministerului de Externe al Finlandei.

    Regina Heller (Germania) este Cercettor Principal n cadrul Institutului de Cercetare n Domeniul Pcii i Politicii de Securitate din Hamburg (IFSH).

    Daniyar Kosnazarov (Kazahstan) este eful Departamentului de Studii pentru Asia Central i Regiunea Caspic de pe lng Divizia de Studii Geopolitice i Regionale a Bibliotecii Primului Preedinte al Republicii Kazahstan.

    Hans Kundnani (Marea Britanie) este Director de Cercetare la Consiliul European pentru Relaii Internaionale din (ECFR) din Londra.

    Igor Lyubashenko (Polonia) este lector universitar la Universitatea de tiine Sociale i Umaniste din Varovia (SWPS) i redactor colaborator la revista bilunar New Eastern Europe.

    Florence Mardirossian (Frana) este cofondatoare a think-tank-ului Geopole Europe din Paris i confereniar la catedra de tiine politice a Universitii din Lyon.

    Dmytro Ostroushko (Ucraina) este eful departamentului internaional al Institutului Gorshenin din Kiev.

    Tatiana Romanova (Rusia) este Profesor Asociat la Facultatea de Relaii Internaiona-le, Catedra Jean Monnet, Universitatea de Stat din St. Petersburg, i Profesor Asociat Invitat la Facultatea de Economie Mondial i Politic Internaional a colii Economice Superioare din Moscova.

    Eugen Schnfeld (Germania) este eful Biroului Coordonatorului pentru Cooperare ntre Societi cu Rusia, Asia Central i rile Parteneriatului Estic, din cadrul Ministe-rului Federal de Externe al Germaniei de la Berlin.

  • 38

    Tornike Sharashenidze (Georgia) este Cercettor Principal la Centrul Internaio-nal pentru Studii Geopolitice i profesor la Institutul Georgian pentru Afaceri Publice (IGAP).

    Olga Shishkina (Rusia) Confereniar la Departamentul pentru Relaii Internaionale i Politica Extern a Rusiei Centrului din cadrul Institutul de Stat pentru Relaii Internai-onale din Moscova (MGIMO).

    Dmitry Suslov (Rusia) este Director Adjunct al Centrului pentru Studii Europene i Internaionale Cuprinztoare din cadrul colii Economice Superioare din Moscova.

    Rein Tammsaar (Estonia) este Consilier Principal al Delegaiei UE n Rusia.

    Sergey Utkin (Rusia) este eful Departamentului de Evaluare Strategic al Centrului de Analiz a Situaiilor din cadrul Academiei de tiine a Rusiei de la Moscova.

    Maryna Vorotnyuk (Ucraina) este cercettor la Institutul Naional de Studii Strategice din Odesa.

    Julia Wanninger (Germania) este consilier pentru politici al europarlamentarului ger-man Knut Fleckenstein, la Bruxelles.

    Facilitator

    Bjrn Kulp (Germania) este facilitator de scenarii la Berlin.

    Abrevieri

    AA Acord de asociereDCFTA Acord de Liber Schimb Aprofundat i CuprinztorEAEU Uniunea Economic EuroasiaticEU Uniunea EuropeanFDI investiii strine directeFTA zon de liber schimbGNL gaz natural lichefiatIMM ntreprinderi mici i mijlociiNATO Organizaia Tratatului Atlanticului de NordOSCE Organizaia pentru Securitate i Cooperare n EuropaPaE Parteneriatul EsticPIB Produs Intern BrutSUA Statele Unite ale AmericiiTTIP Parteneriatul Transatlantic pentru Comer i InvestiiiWMD arm de distrugere n mas

  • ISBN 978-3-95861-115-3