142387054-De-Invatat

download 142387054-De-Invatat

of 6

Transcript of 142387054-De-Invatat

  • 8/13/2019 142387054-De-Invatat

    1/6

    Diagnosticul de laborator al BOLILORHEPATICE

    Scris de: Prof. Dr. Gheorghe Solcan

    Prof. Dr. Gheorghe olcan

    Data fiind complexitatea functionala a ficatului, testele de explorare sunt intr-o continua expansiune,alegerea lor facandu-se in functie de cost, eficienta pentru diagnostic si complexitatea studiului intreprins.

    Valoarea acestor teste este determinata de:

    Sensibilitate: capacitatea de identificare a leziunilor hepatice; Specificitate: corectitudinea in aprecierea prezentei sau a absentei leziunilor. nele teste sunt

    sensibile dar nespecifice !fosfataza alcalina", iar altele, precum di#erse teste functionale, suntspecifice dar nu sunt suficient de sensibile.

    $nterpretarea testelor de laborator trebuie facuta in corelatie cu: anamneza, examenul clinic, examenulhematologic si biochimic sanguin, examenul urinei si al fecalelor.

    Pentru precizarea diagnosticului se mai recomanda: teste functionale, examen radiologic, ecografic si infinal biopsia urmata de examenul histologic.

    Perturbarile metabolismului glucidic se depisteaza prin testul de toleranta la glucoza, dozarea glicemiei,e#entual a insulinei si glucagonemiei.

    %iperinsulinemia !si hipoglicemia se - cundara" este frec#enta in insuficienta hepatica la om dar sila animale, fiind determinata de hipersecretie si reducerea degradarii hepatice a insulinei. &a caines-a demonstrat experimental ca '() din insulina este degradata la prima trecere prin ficat !*enter,+".

    %iperglucagonemia !si hiperglicemia secundara" se pot intalni in ciroza hepatica, hepatozaasociata diabetului zaharat si in suntul portosistemic.

    Perturbarile metabolismului lipidic se e#identiaza prin dozarea colesterolului seric total siesterificat, a trigliceridelor, a lipoproteinelor sau a apo pro teinelor !componentele proteice alelipoproteinelor", dar si a unor enzime implicate in metabolismul lipidic: colesterol-aciltransferaza!*/", lecitin-colesterol-aciltransferaza !&*/", lipoproteinlipaza si lipaza hepatica.

    %ipercolesterolemia se intalneste in icterul mecanic, endocrinopatii !hipertiroidie,hiperadrenocorticism, diabet zaharat" si sindromul nefrotic.

    *resterea trigliceridelor sanguine se intalneste in hepatite acute si cronice si colestaza. suntulportosistemic congeni- tal !ca si cel indus experimental" determina hipocolesterolemie.

    %epatopatia indusa de medicamente anticon#ulsi#ante !primidon" si insuficienta hepaticadobandita se asociaza la caine cu hipocolesterolemie.

    Scaderea trigliceridelor serice a fost obser#ata in necroza hepatica indusa experimental !cutetraclorura de carbon" la caine.

    paritia unei lipoproteine anormale !lipoproteina 0" este semnalata in icterul mecanic !*enter,+".

    http://www.veterinarul.ro/blog/prof.-dr.-gheorghe-solcan.htmlhttp://www.veterinarul.ro/blog/prof.-dr.-gheorghe-solcan.htmlhttp://www.veterinarul.ro/blog/prof.-dr.-gheorghe-solcan.htmlhttp://www.veterinarul.ro/blog/prof.-dr.-gheorghe-solcan.html
  • 8/13/2019 142387054-De-Invatat

    2/6

    Pentru e#aluarea disfuctiilor metabolismului proteic se utilizeaza o multitudine de teste. lbuminele suntsintetizate in hepatocite si reprezinta principalele proteine de transport pentru numeroase substan te dincirculatia sistemica. Scaderea concentratiei lor depinde insa nu numai de sinteza hepatica, ci si dedegradarea sau excretia patologica !nefropatii, enteropatii" sau distributia patologica in lichidul ascitic.

    Serumglobulinele, cu exceptiaimunoglobulinelor, ma1oritatea sunt sintetizate si depozitate in ficat, a#and functii multiple !/abelul +".*oncentratia serumglobulinelor totale nu este un indiciu pentru disfunctiile hepatice, datorita ponderiiimportante a imunoglobulinelor. Determinarea fractiunilor proteice, dupa electroforeza are insa un rolimportant pentru diagnostic.+-globulinele cresc in bolile tumorale iar2-globulinele cresc in sindromul deicter. 3ractiunea .4-globina creste in general in disfunctii hepatice, iar asocierea cu cresterea-globulinelorse intalneste in ciroza hepatica !*enter, +". %iperglobulinemia se intalneste, in general, in afectiunilehepatice si poate masca hipoalbuminemia, daca se face doar determinarea proteinelor serice totale. cestapoate fi un indiciu al perturbarii functiei de bariera fata de antigenii de origine intestinala, endotoxine simicroorganisme.

  • 8/13/2019 142387054-De-Invatat

    3/6

    Concentratia a!inoaci"ilor din circulatia sistemica este un indiciu important al functionalitatii ficatului.minoacizii aromatici !fenilalanina, tirozina si metionina" sunt retinuti preferential din circulatia porta simetabolizati in ficat. minoacizii cu lant de carbon ramificat sunt retinuti in muschi si alte tesuturi, intrandin metabolismului energetic sau pentru sinteza de piru#at si apoi, prin transminare, alanina si glutamina.5aportul normal intre concentratia serica de aminoacizi ramificati si aromatici este de 67+ dar ininsuficienta hepatica scade pana la +7+ !/a#ill, +'".

    Principalele perturbari ale metabolismului aminoacizilor in bolile hepatice sunt:

    o *resterea absorbtiei !retinerii" si oxidarii periferice a aminoacizilor ramificati;o *resterea utilizarii aminoacizilor ramificati pentru cetogeneza;o *resterea utilizarii aminoacizilor ramificati pentru neoglucogeneza hepatica si renala;o *resterea productiei de aminoacizi aromatici prin proteoliza;o Perturbarea metabolismului hepatic al aminoacizilor aromatici !8c *ullough si col., ++".

    Perturbarea raportului dintre concentratia serica a aminoacizilor ramificati si aromatici se coreleaza cu se#eri tatea leziunilor hepatice, insa administrarea perfuzabila a unor astfel de solutii de aminoacizi, la pacientiicu insuficienta hepatica a dat rezultate contradictorii. dministrarea unei diete sarace in proteine, cu unraport fa#orabil intre aminoacizii ramificati si cei aromatici, are actiune fa#orabila la cainii cu encefalopatie

    hepatica. 8acrofagele hepatice au rol important in interactiunea dintre limfocitele si /, iar leziunileinflamatorii hepatice pot determina perturbari ale acesteia, ducand la fibroza !ciroza" sau chiar la aparitia dereactii autoimune !/riger si 9right, +'".

    nzimele serice cele mai frec#ent utilizate pentru diagnosticul afectiunilor hepatice sunt: alanin#a!inotransfera"a $ALT% fost GPT&, as'artat#a!inotransfera"a $AT fost GOT&, fosfata"aalcalina $PAL& si (#gluta!iltransfera"a $GGT&. Sunt indicatori sensibili ai leziunilor hepatice, darlipsiti de specificitate, cresterea acestora putandu-se intalni in nume roase alte afectiuni:

    %ipoxie prin: boli pulmonare, insuficienta cardiaca, anemii acute sau cronice; %ipotensiune arteriala: insuficienta cardiaca, deshidratare se#era, soc; ndocrinopatii: diabet zaharat, hiper- si hipoadrenocorticism, hipertiroidie !la pisica" si

    hipotiroidie; oli ale sistemului osos: tulburari de crestere si ale metabolismului osos, osteomielite si tumori

    osoase; oli neoplazice; /ulburari gastrointenstinale: diaree, constipatie se#era, pancreatita; /raumatisme abdominale !inclusi# inter#entii chirurgicale"; /ratamente cu glucocorticoizi, anticon#ulsi#ante,

  • 8/13/2019 142387054-De-Invatat

    4/6

    *orticoterapia in doze mari !=, mg7

  • 8/13/2019 142387054-De-Invatat

    5/6

    pacientii umani cu ascita, acti#itatea GG/ din lichidul ascitic este un indiciu util pentru diagnosticultumorilor hepatice si al cirozei acti#e. *resterea enzimelor hepatice se mai poate constata in:

    %ipercorticism; %iper si hipotiroidie; $nsuficienta cardiaca congesti#a; Diabet zaharat si pancreatita; &imfosarcom si tumori hepatice metastatice; %epatoze toxice si micotoxinice; Dupa tratamente sistemice cu cauza a icterului care nu trebuie negli1ata este pancreatita. ilirubina este neurotoxica!implicata in encefalopatia hepatica" si impreuna cu sarurile biliare este citotoxica, determinand hepatozasecundara colestazei prelungite. *itotoxicitatea bilirubinei necon1ugate a fost demonstrata experimental lacaine, prin inocularea unor doze mari intra#enoase, astfel incat concentratia acesteia a atins A(-?( mg7dl la+' minute dupa administrare si a scazut la 2( mg7dl dupa 6-= ore.

    fectele toxice au constat in: colaps circulator, diaree acuta si moarte in 2 ore. S-a mai demonstrat casarurile biliare perturba functionarea sistemului citocrom P='( si perturba permeabilitatea membranelor,determinand distrofie hepatica, necroza si inflamatie secundara.

    lte teste paraclinice se mai utilizeaza pentru diagnosticul insuficientei hepatice sunt:

  • 8/13/2019 142387054-De-Invatat

    6/6

    /este care masoara captarea, con1ugarea si excretia anionilor organici; /este pentru epurarea unor substante straine: bromsulfonftaleina !SP", rosu de *ongo !pentru

    amiloidoza", #erde de indocianina. iopsia si examenul histologic; &aparscopia; xamenul radiologic direct sau cu substanta de contrast; cografia. Diagnosticul etiologic !al bolii primare" necesita examene suplimentare toxicologice,

    micotoxicologice", bacteriologice, #irusologice, serologice etc.