134853047 Cum Sa Tricotezi

download 134853047 Cum Sa Tricotezi

of 590

Transcript of 134853047 Cum Sa Tricotezi

  • 7/22/2019 134853047 Cum Sa Tricotezi

    1/589

    Ghid de tricotat

    Tricotul se lucreaz cu un fir nentrerupt de ln sau bumbac cu andrele (crlige), lund formediferite.Atunci cnd se lucreaz cu o fie dreapt, tricotul se poate face cu dou andrele; cnd vrem sobinem un obiect de form circular vom tricota cu cinci andrele sau cu o andrea circular.

    1. Materialul.Se poate tricota cu ln, bumbac, mtase sau fire sintetice.Spre deosebire de firul de bumbac, firele din ln i din materiale sintetice trebuie depnate uor(larg) pe degete, nu pe hrtie, pentru a nu pierde elasticitatea. Firul de bumbac poate fi nfuratstrns pe hrtie. Firul rezultat dintr-un tricotaj deirat (desfcut) trebuie splat nainte de a fintrebuinat din nou (vezi punctul 12). Firele de bumbac se spal cu sod i eventual se pot fierbedac bumbacul este alb. Pentru vopsitul lnii sau al bumbacului se ntrebuineaz coloranispeciali, adaugnd (la fiert) puin sare i oet. Firele sintetice se spal i se vopsesc dupinstruciuni speciale.

    Este bine s ntrebuinm pe ct posibil fire de bun calitate. Chiar dac sunt mai scumpe, firul de

    calitate mai bun este mai spornic, mai durabil i lucrul finit are un aspect mai frumos.

    2. Andrelele.Pot fi de metal, de material plastic sau de os; pot fi ascuite la ambele capete sau numai la unsingur capt. Andrelele ascuite la ambele capete se ntrebuineaz pentru executarea obiectelorcirculare, ciorapi, mnui etc. Andreaua circular este format din dou capete ascuite din metal,de aproximativ 6 8 cm lungime, unite ntre ele cu un arc format dintr-o srm spiral. Aceastandrea servete la executarea obiectelor mari, ca rochii i fuste, care se lucreaz dintr-o singurbucat.

    Andrelele au diferite numere. Ele trebuie s se potriveasc firului cu care lucrm. Dac tricotm

    un fir de ln subire cu andrele groase, se obine o mpletitur rar i se va ntinde, iar dacntrebuinm andrele subiri la un fir prea gros se obine o mpletitur prea strns. Trebuie ncercatmai nti ce andrele se potrivesc firului pe care-l avem.

    3. Montarea ochiurilor pe andrelenseamn executarea primelor ochiuri cu care ncepem lucrul. Montarea ochiurilor se face cu douandrele, astfel: se las un fir de rezerv de lungimea aproximativ corespunztoare numrului deochiuri care sunt de montat. Se nfoar apoi firul care vine de la ghem pe degetul arttor stng,iar firul de rezerv se prinde ntre degetul mic i cel inelar i se face cu el o bucl destul de largpe degetul mare. Se prinde firul din afar al buclei cu andreaua din mna dreapt i se trage prinbucl firul de pe degetul arttor stng. Se d drumul buclei i se strnge ochiul pe crlig. Formm

    cu firul de rezerv o nou bucl pe degetul cel mare i procedm n acelai fel montnd numrulnecesar de ochiuri.

    De asemenea, putem monta ochiurile pe dou andrele, dup aceea scoatem o andrea i lucrmprimul rnd pe fa, lund ochiurile din spatele andrelei. Dac tricotm ciorapi sau mnui, undeelasticitatea rndului nceptor este important, tricotm ochiurile pe ambele andrele deodat,lucrnd n punct elastic: 1 pe fa, 1 pe dos, 2 pe fa, 2 pe dos.

    1

    http://andreaua.wordpress.com/2009/06/23/ghid-de-tricotat/http://andreaua.wordpress.com/2009/06/23/ghid-de-tricotat/
  • 7/22/2019 134853047 Cum Sa Tricotezi

    2/589

    4. Ochiuri.Prin diversitatea modului de a lucra ochiurile pe andrele se formeaz diferite modele. Dm mai josdenumirea i modul de executare.

    Ochiul pe fa. Trecem andreaua din mna dreapt prin firul din fa al ochiului i apucm firulliber, apoi l tragem prin ochi formnd astfel un alt ochi care rmne pe andreaua din mna dreapt.

    Ochiul pe dos. Aezm firul liber pe andreaua din mna stng n faa ochiului pe care l lucrm;trecem andreaua din mna dreapt prin ochi, prin spatele firului i apucm firul liber trgndu-l pedos; formm astfel un ochi pe dos.

    Fiecare ochi lucrat pe fa se vede pe dos pe partea cealalt a lucrului, iar ochiul lucrat pe dos sevede pe fa pe partea cealalt a lucrului.

    Ochiul crescut. Pentru a crete n timpul lucrului numrul ochiurilor montate iniial, montm lanceputul rndului unul sau attea ochiuri cte avem de crescut sau tricotm primul ori ultimul ochide dou ori, o dat din fa i o dat din spatele andrelei.

    Pentru creterea pe parcursul rndului, ridicm firul orizontal dintre dou ochiuri pe andreauastng i l tricotm lundu-l din spatele andrelei (firul trebuie sucit pentru a nu rmne un gol). nsfrit, numrul de ochiuri se poate crete i prin jeteuri.

    Ochiul sczut. Pentru reducerea numrului de ochiuri lucrm dou ochiuri mpreun pe fa sau pedos, de la dreapta la stnga, sau de la stnga spre dreapta, dup model. Dubla scztur (din 3ochiuri obinem 1 ochi) se execut astfel: ridicm ochiul 1 nelucrat, lucrm mpreun ochiul 2 i 3,apoi tragem ochiul 1 peste ochiul rezultat din scderea ochiului 2 i 3.

    Scdere la nceputul sau sfritul rndului: tricotm dou ochiuri mpreun pe fa sau pe dos (dupmodel), adic lucrm primele sau ultimele dou ochiuri deodat.

    Scdere pe parcursul rndului: poate fi diferit:a) Spre dreapta: tricotm dou ochiuri pe fa;b) Spre stnga: ridicm 1 ochi, tricotm ochiul urmtor pe fa i-l trecem prin ochiul ridicat;c) Pe dos: tricotm dou ochiuri mpreun pe dos. (Dac nu se amintete altceva n text, atuncintrebuinm la scderea unui ochi, scderea spre dreapta; la scderea mai multor ochiuri, adic lancheierea unui rnd de ochiuri, ntrebuinm scderea spre stnga, dar atunci nu ridicm un ochi,ci trecem ochiul tricotat prin ochiul lucrat anterior).

    Ochiul ridicat. Ridicm pe andreaua din mna dreapt ochiul urmtor de pe andreaua din mnastng fr a-l lucra, trecnd firul liber prin spatele sau prin faa ochiului, dup model.

    Primul ochi se tricoteaz n fiecare rnd, lundu-l din spatele andrelei, ultimul ochi se ridic numai,cu firul aezat n faa ochiului. Sau: ridicm primul ochi, lundu-l din spatele andrelei, cu firulaezat n faa ochiului, iar ultimul ochi l tricotm pe fa sau pe dos, dup cum cere modelul.

    5. Diferite denumiri de mpletituri i expresii ntrebuinate n cursul crii:Punct lene: toate rndurile pe fa.

    Punct de jerseu: 1 rnd pe fa, 1 rnd pe dos.

    2

  • 7/22/2019 134853047 Cum Sa Tricotezi

    3/589

    Punct de elastic: tricotm 2 ochiuri pe fa, 2 ochiuri pe dos, pn la sfritul rndului. n rndurileurmtoare, tricotm ochiurile aa cum se prezint, adic cele pe fa le lucrm pe fa, iar ochiurilepe dos le lucrm tot pe dos.

    Punct semielastic: 1 ochi pe fa, 1 ochi pe dos. n rndul urmtor ochiurile care apar pe fa lelucrm pe fa, iar ochiurile care apar pe dos le lucrm pe dos. De notat c ochiurile care n rndulanterior au fost pe fa vor aprea acum pe dos i invers.

    Punct de orez: rndul 1: 1 ochi pe fa, 1 ochi pe dos, pn la sfritul rndului. Rndul 2 i celeurmtoare: ochiul pe fa se lucreaz pe dos, cel pe dos se tricoteaz pe fa. Variaiile punctuluide orez sunt: punctul de orez lungit i punctul de orez mare. Descrierea lor este dat la modelulrespectiv.

    Tricotm drept: nseamn c pe aceast poriune nu scdem i nici nu cretem.

    Se repet de la *: repetm motivul sau felul de a tricota de la prima * pn la ultima *, pn lasfritul rndului sau de attea ori de cte ori ne prescrie ndrumarea din text.

    Ridicm 1 ochi: mpungem n ochiul urmtor prin spatele andrelei, ca i cum am vrea s tricotmun ochi pe dos, i trecem ochiul fr a-l tricota de pe andreaua stng pe cea dreapt. Firul rmnen faa sau n dosul andrelei, dup indicaia din text.

    Patent: punctul de tricotaj care permite o elasticitate mai mare, de exp. punctul de elastic ipunctul de semielastic.

    Un ochi trasat: tricotm ochiul 1 i ochiul 2 pe fa; trecem ochiul 1 peste ochiul 2 obinnd astfelo scdere.

    Punct de tighel: punctul care imit tighelul din croitorie.

    Punct de estur: punctul care imit estura obinuit.

    Un jeteu: nfurm firul n jurul andrelei, trecndu-l din fa spre spate.

    Acoperit: ochiurile care apar pe fa le lucrm pe fa, iar cele care apar pe dos le lucrm pe dos(n rndul precedent au aprut invers).

    6. Tricotarea modelelor n mai multe culori (suedeze):Lucrm n punct de jerseu i tricotm attea ochiuri dintr-o culoare, cte se vd pe schem. Firulnentrebuinat l trecem pe dosul lucrului mai departe, n aa fel ca s nu strng mpletitura. La

    schimbarea culorilor, aezm firele n cruce pe dosul lucrului, ca s nu se formeze un gol.naintm de jos n sus i citim de pe schem rndurile pe fa de la dreapta la stnga, iar cele pe dosde la stnga spre dreapta.

    7. Brodatul modelelor colorate.Deseori nu tricotm modelul colorat, ci l brodm pe fondul n punct de jerseu. n asemeneacazuri, mpunsturile de ac iau forma ochiurilor pe fa.

    3

  • 7/22/2019 134853047 Cum Sa Tricotezi

    4/589

    8. mpletitura cu model dup schem.Cnd tricotm un model dintr-o singur culoare, citim schema la fel ca la modelele n culori,naintnd de jos n sus, citind rndurile fr so de la dreapta spre stnga, cele cu so de la stngaspre dreapta. Semnele nseamn aici ochiuri pe fa i pe dos, nu culori.

    9. Tricotarea modelelor dantelate.Aceste modele se tricoteaz de asemenea dup schem. Schema arat unul dintre motive, care se

    repet att n lime, ct i n nlime. Cifrele din dreapta i din stnga arat rndurile. Dac lucrmdrept (cu dou andrele), citim rndurile fr so (pe faa lucrului) de la dreapta spre stnga, iar celecu so (pe faa lucrului) de la stnga spre dreapta. Cnd lucrm n cerc, citim fiecare rnd de ladreapta spre stnga. Schema ne arat cum tricotm modelul. Eventualele semne (stelue) indicatepe lng numerele rndurilor, arat n care rnd se schimb nceputul motivului cu care ncepemrndul i sfritul motivului cu care isprvim rndul.

    La modelele dantelate, ca de altfel n general, nu se consider ochiul cu care ncepem i cu caresfrim rndul. n fiecare rnd ridicm ultimul ochi aezat n fa, fr a-l tricota, iar primul ochi llucrm pe fa, lundu-l din spatele andrelei. Cnd tricotm modele dantelate, trebuie s numrmochiurile deseori, avnd grij s nu sporeasc sau s scad fr rost. Prescurtrile i explicaiile

    semnelor le dm la sfritul acestui capitol.

    10. Butoniera orizontal.Tricotm de la nceputul rndului attea ochiuri cte prescrie textul. Pe urm ncheiem 4 6 ochiurisau i mai multe, dup mrimea nasturelui. n rndul urmtor montm deasupra ochiurilor sczutetot attea ochiuri cte am ncheiat n rndul anterior.

    11. Butoniera vertical.Acolo unde dorim s facem butoniera mprim ochiurile, lsnd o parte pe o andrea de rezerv itricotnd partea cealalt att de nalt ct de mare dorim s fie butoniera. Apoi lucrm cu alt ghemi partea lsat i partea lsat pe andreaua de rezerv, dup aceea lum iar toate ochiurile pe o

    andrea i urmm cu lucrul dup tipar.

    12. Pregtirea lnii dup desfacerea mpletiturii.Dup ce am deirat lucrul nfurm lna n jurul unei scnduri i o legm cu un fir de alt culoaresau cu o bucic de sfoar, apoi o lum de pe scndur i o legm nc n 2 3 locuri. Splm lnan ap cldu (lna nu se spal niciodat n ap fierbinte) cu spun care s nu conin sod. Daclna este aspr (chiar dac nu este nou) punem puin bicarbonat de sodiu n ap, dar numai daclna nu este vopsit. Pentru limpezirea lnii, ntrebuinm ap de aceeai temperatur, n care amturnat puin oet. Stoarcem lna, o atrnm i legm de partea de jos o greutate, care s o ntind. nfelul acesta, lna va deveni ca nou.

    13. Mrimea.Dup ce am ales modelul, stabilim mrimea. n primul rnd lum msura persoanei. Foarteimportante sunt circumferina pieptului, limea spatelui, lungimea mnecii i lrgimea taliei.Aceste msuri dau mrimea.

    Msura nu trebuie niciodat luat prea fix.

    Alegem tipul care corespunde aproximativ msurilor luate, confruntm ns fiecare msur nparte, ndreptnd-o acolo unde nu se potrivete. Cifrele tiparelor indic centimetri.

    4

  • 7/22/2019 134853047 Cum Sa Tricotezi

    5/589

    14. Tiparul.Trebuie s pregtim tipare n mrime natural. Trecem msurile date n desenul mic, cu ajutorulunui centimetru i al unei linii, pe hrtie de mpachetat sau de jurnal. Trecem tot ce se vede ntiparul mic, apoi tiem dup contur diferitele piese ale tiparului din hrtie.

    15. Msura.Tricotm mai nti o bucat de prob. ncepem pe 30 32 de ochiuri i tricotm 5 6 cm. Clcm

    uor (fr a ntinde bucata tricotat n vreo direcie), msurnd cte ochiuri corespund la 5 cm nlime i cte rnduri corespund la 5 cm n nlime. Dac tim de exemplu c 15 ochiuri i 24rnduri = 5 cm, atunci 30 de ochiuri i 48 rnduri = 10 cm. Aceasta este msura. Dac dinmpletitura noastr vin mai multe ochiuri la 10 cm dect n descriere, atunci trebuie s ncepemlucrul nostru proporional pe mai multe ochiuri. Dac vin mai puine ochiuri pe 10 cm, atuncincepem lucrul proporional pe mai puine ochiuri. Putem calcula exact pe cte ochiuri s ncepem,dac nmulim numrul centimetrilor de la marginea de jos a tiparului nostru cu numrul ochiurilormsurii, fcnd dup aceea mprirea cu 10. n orice caz, adugm 2 ochiuri pentru ochiurile dela nceputul i sfritul rndurilor.

    nlimea total nseamn numrul de centimetri ncepnd (vertical) de la montajul ochiurilor pn

    n punctul considerat.

    mpletitura trebuie msurat i n timpul lucrului. Dac se spune n text: msurat de jos, smsurm mereu de la marginea de jos i la mijlocul rndurilor, fr a aeza lucurul pe mas.

    16. Clcatul.Dup ce am tricotat toate bucile, le aezm fiecare n parte cu faa n jos pe tiparulcorespunztor, le fixm cu ace de gmlie inoxidabile i le clcm dac nu s-a dat alt ndrumare cu o crp ud. n prealabil ns nsilm cap la cap butonierele, deschiztura buzunarelor ifenta lsat pentru fermoar.

    17. Montajul.nsilm bucile clcate, le ncercm i le ndreptm dac este nevoie. Coasem la main sau demn, avnd grij s nu ncreim sau s ntindem custurile.

    mbrcmintea pentru copii trebuie cusut cu mna, ntrebuinnd i pentru cusut firul din care s-ampletit.

    18. Susinerea custurilor.Dedesubtul benilor cu nasturi i butoniere coasem, dac avem posibilitatea, benile nguste demtase sau panglic, ca s nu se ntind.

    La custurile de la umr punem pe dinuntru o benti ngust.

    19. Butonierele.Festonm de jur mprejurul butonierelor n punct de butonier, cu firul din care am mpletit,prinznd totodat i bentia sau panglica.

    20. Pstrarea obiectelor tricotate.n timpul verii s avem grij de lucrurile noastre tricotate. Ele trebuie s fie curate, deoarece

    5

  • 7/22/2019 134853047 Cum Sa Tricotezi

    6/589

    moliile distrug mai cu seam prile unsuroase i ptate. S aezm hrtie uns cu terebentin ntrelucrurile de ln puse la pstrare, aerisindu-le de mai multe ori n timpul verii.

    Tricotaje de mn, Cornelia Both i Martha Recht, Ed. Tehnic, 1959

    6

  • 7/22/2019 134853047 Cum Sa Tricotezi

    7/589

    Operaii de finisare a tricotajelor

    1. Clcatul pieselor tricotate

    Dup ce au fost lucrate toate piesele unei jachete, pulover etc., ele se calc cu atenie pentru a nule deforma n timpul clcatului. n acest scop se las fierul la priz s se nclzeasc bine i seaaz pentru clcat, fiecare pies pe tiparul respectiv dup care s-a lucrat. Pentru a nu se deplasapiesa tricotat se prinde de tipar cu ace de gmlie. Se calc cu o crp ud, cu fierul ncins bine.Se preseaz uor fr s se apese cu putere pentru a nu deforma mpletitura, mai cu seam atuncicnd aceasta prezint un model n relief.

    Dup ce s-a clcat, piesa se las 2 3 ore s se usuce, aa cum este prins pe tipar, pentru a sepstra forma corect.

    Persoanele care au experien n acest gen de lucru de mn, pot clca piesele i direct pe mas,fr s mai fie prinse de tipar. n acest caz, se calc cu mare atenie rscroiturile i marginilepentru a nu le ntinde.

    2. Asamblarea peiselor tricotate

    Dup ce au fost clcate i dup ce s-au uscat bine de umezeala imprimat la clcat cu crpa ud,piesele se asambleaz. Se prind nti cu ace, apoi se nsileaz cu o custur rar. nsilarea se facecu un fir de a alb sau, dac tricotajul este alb, cu un fir de a colorat deschis (roz, bleu).

    Se prind nti umerii, apoi custura de subra, i se face o prob pe corpul persoanei pentru care s-alucrat.

    Custura de pe umeri, chiar de la nsilat, se face pe partea din fa, astfel nct umrul prii dinspate s fie susinut cu 1-2 cm, pentru a se da lrgime i oarecare rotunjime spatelui. Acest lucruleste necesar mbrcrii corecte a omoplailor i micrilor libere ale corpului.

    Custurile de subra se nsileaz astfel nct s corespund lungimile la fa cu cea de la spate.Dac totui una dintre pri este ceva mai lung, atunci diferena trebuie lsat sus, la rscroituramnecii, nu se las la marginea de jos. Plusul aprut la rscroitura mnecii de la custura lateralnu se taie n nici un caz, ci se ia n custur, cnd se monteaz mneca. Dup ce s-a fcut primaprob i se constat c nu snt corecturi de lrgime, se definitiveaz custura de umr i cealateral. Se obinuiete ca aceste custuri s se execute manual cu un ac mare i cu fir de ln, dincare este lucrat i obiectul tricotat. Se face o custur deas (tighel) care este elastic i foarterezistent.

    Dac se trage la main, custura nu rezist la purtat, tricotajul fiind foarte elastic, iar custura demain rigid.

    La custura de pe umr se prinde un iret (extrafor) de o lungime egal cu lungimea umrului depe tipar, pentru a se menine dimensiunea umrului n timpul solicitrii la purtat.

    7

    http://andreaua.wordpress.com/2009/08/10/operatii-de-finisare-a-tricotajelor/http://andreaua.wordpress.com/2009/08/10/operatii-de-finisare-a-tricotajelor/
  • 7/22/2019 134853047 Cum Sa Tricotezi

    8/589

    n continuare, se monteaz gulerul (dac modelul are guler) i mneca, dup ce s-a ncheiatcustura. Se monteaz mneca nti n ace cu gmlie. La montarea mnecii trebuie potrivite celedou custuri ale mnecii i ale subraului. Custura de nsilare a mnecii se face pe partea deinterior al corpului tricotajului, nu pe mnec, deoarece mneca la partea de sus pe umr se susinepuin, pentru a mbrca frumos umrul.

    3. Montarea gulerului

    Montarea gulerului se face n felul urmtor:Se nseamn nti jumtatea gulerului, apoi jumtatea rscroiturii gtului i se prinde n ace,ncepnd de la mijloc ctre capete. Se nsileaz i apoi se probeaz pe corp.

    Se fac corecturile dac snt necesare i se definitiveaz custurile aa cum s-a procedat i lacelelalte custuri.

    Este bine ca la custura de la guler s se prind un iret (extrafor) pentru a nu ceda n timpulpurtrii i pentru a nu se lrgi custura. Extraforul trebuie s fie de aceeai culoare cu produsul.

    Cnd s-au terminat custurile, produsul se mai calc o dat, dar numai la custuri, se calc pe doscu crpa ud. Dac unele margini ale custurii s-au imprimat i se cunosc pe fa, se calc uor cucrp ud i pe fa.

    Este bine ca dup ce este gata complet produsul tricotat, gata confecionat i clcat, s se aezentins pe o mas pentru a se relaxa fibrele.

    Dup 3 4 ore se poate pune ntr-un sertar, n scrin sau pe un raft n ifonier pentru a se pstrapn la purtare. Obiectele tricotate (jachete, rochii, pulover etc.) nu se pun pe umerae pentru a nuse deforma.

    4. Fixarea nasturilorNasturii se cos pe semnele date n dreptul butonierelor. Darea semnelor pentru nasturi la o jachet,rochie etc. se face cu ace de gmlie sau cu un fir de a.

    Nasturii se cos rezistent, cu un picioru pentru a nu fora marginile din fa la ncheiat.

    Firul cu care se cos nasturii trebuie s fie de aceeai culoare cu obiectul i cu nasturii.

    Nasturii constituind i un ornament pentru obiectul la care se pun, trebuie s fie potrivii ca form,culoare i mrime.

    Tricotaje de mn, Ana Popescu, Ed. Tehnic, 1966

    8

  • 7/22/2019 134853047 Cum Sa Tricotezi

    9/589

    Cteva operaiuni de tricotare

    Tricotarea unui obiect include o serie de operaiuni care, prin ansamblul lor, conduc la realizareacomplet a obiectului respectiv. Printre acetea se enumer:

    1. Creterea i micorarea numrului de ochiuriTricotarea dup tipar ca i tricotarea diferitelor modele necesit creterea sau micorareanumrului de ochiuri.Creterea numrului de ochiuri se poate realiza prin ridicarea firului orizontal dintre 2 ochiuri peandreaua dreapt. Se tricoteaz lundu-l din spatele andrelei stngi (Fig. 16). Firul se sucete ca snu se formeze un gol. Acest procedeu se folosete la tricotarea unor modele.

    - Tricotarea primului i a ultimului ochi de 2 ori, o dat luat din fa i o dat luat din spateleandrelei din mna stng (Fig. 17, a i b), adic o dat lucrat pe dreapta i o dat spre stnga. Acestprocedeu se folosete cnd e necesar s se adauge cte un singur ochi de fiecare parte, dup un

    anumit numr de rnduri, sau s se adauge ochiuri ntr-un rnd, la anumite intervale.

    - Executarea unui jeteu cu andreaua dreapt se face printr-o micare dinspre dreapta spre stnga, pesub firul cu care se lucreaz i care se trece de la stnga spre dreapta. Apoi se tricoteaz ochiulurmtor.

    - Tricotarea a 3 ochiuri n unul singur, se face astfel: se tricoteaz la nceput 1 ochi pe fa, apoifr s se scoat de pe andrea, se face un jeteu i se tricoteaz din nou 1 ochi pe fa. Cele 3ochiuri obinute se scot de pe andreaua din mna stng (Fig. 18)

    9

    http://andreaua.wordpress.com/2009/08/10/citeva-operatiuni-de-tricotare/http://andreaua.files.wordpress.com/2009/08/fig-16-17.jpghttp://andreaua.wordpress.com/2009/08/10/citeva-operatiuni-de-tricotare/
  • 7/22/2019 134853047 Cum Sa Tricotezi

    10/589

    - Montarea pe andrea a 2 sau mai multe ochiuri din firul cu care se lucreaz se vede n Fig. 19.Acest procedeu se folosete la lrgirea tricotului cu cteva ochiuri pe margini, dup cerineletiparului i la tricotarea butonierelor i a tieturilor pentru buzunare.

    Micorarea sau scderea numrului de ochiuri se realizeaz prin:

    - Tricotarea a 2 sau 3 ochiuri mpreun, pe fa sau pe dos, dup cum cere lucrul. Pentru aceasta seintroduce andreaua de la dreapta spre stnga deodat n 2 sau 3 ochiuri, care se tricoteazmpreun.

    - Tricotarea pe fa a ochiului mrgina i a ochiului urmtor se face mpreun i se scot de peandreaua stng. Ochiul obinut se trece din nou pe andreaua stng i se tricoteaz mpreun cuochiul urmtor. Operaiunea se repet dup cerinele tiparului respectiv. Acet procedeu se aplic ila ncheierea ochiurilor.

    2. ncheierea ochiurilor

    Dup terminarea tricotrii este necesar s se ncheie ochiurile pentru ca s nu se deire. n acestscop se tricoteaz astfel:

    Se scoate ochiul mrgina, iar ochiul urmtor se tricoteaz pe fa i apoi se trece prin ochiulmrgina. n acest fel pe andreaua din mna dreapt rmne un singur ochi. Se tricoteaz pe faochiul urmtor care se trece i el prin ochiul aflat pe andreaua din dreapta. Operaiunea se repetpn cnd pe andrea rmne ultimul ochi, prin care se trece firul ce vine de la ghem, apoi firul sescoate de pe andrea, se nnoad i se rupe.

    3. Marginea dreapt

    Ochiurile de pe margine nu se lucreaz cnd se tricoteaz diferite detalii. Aceste ochiuri, numite iochiuri mrginae, se scot de pe andreaua din mna stng pe andreaua din mna dreapt, fr s setricoteze (Fig. 20). Ultimul ochi din rnd se tricoteaz ntotdeauna pe dos. n acest fel, marginile

    10

    http://andreaua.files.wordpress.com/2009/08/fig-18-19.jpg
  • 7/22/2019 134853047 Cum Sa Tricotezi

    11/589

    tricotului snt drepte. Acest procedeu se folosete la marginea jachetelor, a gulerului etc.

    Pentru obinerea unei margini n bucle primul ochi se scoate, iar ultimul ochi se tricoteaz pefa. Marginea obinut nu se lrgete uor i de aceea este foarte indicat pentru marginile de

    custur (la linia de subra, la mneci etc.).

    4. Marginea ncheiatAceast margine se folosete ndeosebi la linia de umr, care se lucreaz n linie nclinat. Pentruobinerea acestei linii, se procedeaz astfel:

    La tricotarea umerilor nu se lucreaz toate ochiurile pn la sfritul rndurilor, ci se lasnetricotate 3 5 ochiuri, dup cerinele tiparului. Dup aceasta tricotul se ntoarce pe dos, lsndu-se i aici acelai numr de ochiuri netricotate. Operaiunea se repet de cte ori o cere tiparulpentru formarea umrului. Cnd umrul este gata, se tricoteaz nc o dat toate ochiurile, dupcare se ncheie. n felul acesta se obine o linie armonioas. Dac s-a proceda prin ncheierea

    obinuit a ochiurilor, ar rezulta o linie n form de scar, fapt care ar duce la neajunsuri nfinisarea custurii de pe linia de umr.

    5. Tricotarea butonierelor

    Butonierele se pot face pe linie orizontal sau vertical.

    Butoniera orizontal se execut la o anumit distan de linia de margine a tricotului. n acest scopse tricoteaz de la nceputul marginii attea ochiuri ct snt indicate n model, apoi se ncheie 5 6ochiuri, dup marginea nasturelui, dup care se continu tricotarea urmtoarelor ochiuri. La rndulurmtor se monteaz pe andrea deasupra ochiurilor ncheiate, un numr corespunztor de ochiuri,

    iar n continuare se tricoteaz ochiurile pn la margine. Acest procedeu se folosete i laexecutarea buzunarelor.

    Butoniera vertical: se tricoteaz locul butonierei ntre 2 ochiuri acolo unde indic modelul. nlocul stabilit se mpart ochiurile lsnd la o parte pe andreaua stng, iar alt parte se trec pe oandrea de rezerv. Se tricoteaz apoi separat ochiurile de pe ambele andrele, folosind alt ghem deln pentru ochiurile de pe andreaua de rezerv. Dup ce s-a tricotat o poriune nalt ctdimensiunea necesar lungimii butonierei, se trec toate ochiurile pe o singur andrea i se continulucrul dup cerinele tiparului. Indiferent de poziia pe care o ocup butoniera, la sfrit ea se

    11

    http://andreaua.files.wordpress.com/2009/08/fig-20.jpg
  • 7/22/2019 134853047 Cum Sa Tricotezi

    12/589

    festoneaz de jur mprejur cu fir de ln folosind punctul de butonier. Pentru rezisten seaplic pe dos, n jurul butonierei, o benti pe fir drept, care s susin i marginea butonierei.

    Buzunarul:pentru executarea buzunarului se procedeaz astfel: se ncheie ochiurile pe o distanegal cu deschiztura ce urmeaz s-o prezinte buzunarul. Apoi separat se ncepe cptuealabuzunarului pe un numr de ochiuri echivalent cu deschiztura buzunarului. Dup ce se tricoteazo poriune egal cu nlimea ce urmeaz s-o prezinte buzunarul, se introduc ochiurile cptuelii n

    dreptul ochiurilor ncheiate pentru buzunar i apoi se continu lucrul.

    6. Tricotarea modelelor

    Tricotarea modelelor din borduri sau din contextul tricotajului se execut dup anumite modelealese dup mod i gust. Aceste modele pot fi executate din fire uni, adic ntr-o singur culoare,sau din fire divers colorate.

    Modelele uni snt mai uor de executat, ele cernd atenie numai la tehnica execuiei modeluluirepectiv.

    Modelele colorate cer o dubl atenie, adic att la tehnica execuiei modelului, ct i la mbinareafirelor colorate dup cerinele modelului.

    Modelele, indiferent dac snt uni sau divers colorate, pot fi compacte sau dantelate.

    n paginile ce urmeaz se vor prezenta cteva indicaii n legtur cu tricotarea modelelor coloratei a celor dantelate.

    Tricotarea modelelor colorate. Unele obiecte tricotate, mai ales articolele de sport i cele de copii,prezint garnituri din modele executate n diverse culori. Tricotarea modelelor n culori se face npunct de jerseu, fiind singurul punct care se preteaz la executarea modelelor n culori.

    Modelele colorate care se pot tricota snt modelele pentru chilim i pentru puncte n cruce.Aceste desene se copiaz pe hrtie milimetric sau cu ptrele mai mari i se coloreaz. Ele pot fin dou sau mai multe culori.

    Tricotarea modelelor n culori se face cu fire de diferite culori, dup cerinele modelului. Acestefire se tricoteaz n alternane cu firul culorii de fond, executnd din fiecare attea ochiuri ct ceremodelul. Firele nentrebuinate se trec pe dosul lucrului mai departe, n aa fel nct s nu strngmpletitura. La schimbarea culorilor se ncrucieaz firele ca s nu se formeze goluri. Executareamodelului se ncepe de la baz spre vrf sau spre marginea superioar a modelului.

    Modelele colorate pot fi i brodate pe ochiurile tricotate. n acest scop fondul tricotajului se

    execut cu punct de jerseu, iar punctul de broderie va urmri forma ochiurilor de pa faatricotajului.

    Tricotarea modelelor dantelate: modelele dantelate se obin din diverse combinaii a ochiurilorlucrate pe fa i pe dos cu jeteurile fcute dup anumite modele. La tricotarea acestor modele enecesar o atenie sporit i un control asupra numrului de ochiuri, efectuat ct mai des, ca s nuse scad sau s se sporeasc ochiurile nejustificat. Altfel nu se poate executa modelul n bunecondiiuni.

    12

  • 7/22/2019 134853047 Cum Sa Tricotezi

    13/589

    n general, la toate modelele, indiferent dac snt compacte sau dantelate, la numrtoareaochiurilor nu se include ochiul cu care se ncepe i se sfrete rndul adic ochiurile mrginae.n fiecare rnd, la nceput, se ridic primul ochi fr a-l tricota i urmtorul se tricoteaz pe falundu-l din spatele andrelei, iar la sfritul rndului, ultimul ochi se lucreaz luat pe dos.

    Tricotaje de mn, Ana Popescu, Ed. Tehnic, 1966.

    13

  • 7/22/2019 134853047 Cum Sa Tricotezi

    14/589

    Diferite puncte de tricotare

    Tricotajele, indiferent de piesa i modelul ce urmeaz a se tricota, cuprind diferite operaiuni delucru.

    1. Montarea ochiurilor pe andrele

    Se deir firul de pe ghem att ct s dubleze firul cu care trebuie s se monteze ochiurile, socotind1 2 cm pentru fiecare ochi. Acest calcul variaz dup grosimea firului de ln i a andrelelor cucare se execut tricotajul respectiv.

    Montarea ochiurilor se poate face n dou feluri: cu firul dublu, cnd tricotajul nu prezint o altgarnitur pe margine, sau cu firul simplu.

    Pentru montarea ochiurilor cu fir dublu se ndoaie firul de ln dublndu-l pe distana calculatpentru montarea numrului necesar de ochiuri i se nnoad uor captul liber al firului pe firul cese deir de pe ghem.

    Captul liber al firului dublu se trece dup degetul mare i cel arttor al minii stngi, potrivind cunodul fcut pe lungimea firului s se aeze n spatele degetului arttor. Captul liber al firuluidublu i firul de pe ghem se in n palm sub celelalte trei degete (Fig. 2). Cu mna dreapt se trecpe sub fir, de jos n sus ntre degetul mare i cel arttor, dou andrele strnse la un loc (Fig. 3) cucare se trage firul ctre degetul mare. Cu vrful andrelelor se prinde firul de pe degetul mare, apoise ia firul de pe degetul arttor i se trage prin bucla care se formeaz pe degetul mare (Fig. 4),dup care bucla se scoate de pe degetul mare i se strnge formndu-se primul ochi. Se repetoperaiunea pn se completeaz numrul necesar de ochiuri, dup care se scoate una din andrelei se trece la tricotarea primului rnd de ochiuri.

    14

    http://andreaua.wordpress.com/2009/08/10/diferite-puncte-de-tricotare/http://andreaua.wordpress.com/2009/08/10/diferite-puncte-de-tricotare/
  • 7/22/2019 134853047 Cum Sa Tricotezi

    15/589

    Dup ce se calculeaz lungimea necesar pentru montarea ochiurilor de la punctul fixat, firul setrece pe dup degetul mare, prinzndu-l dinspre interiorul minii, iar firul dinspre ghem se fixeaznfurndu-l pe degetul arttor. Pe sub firul trecut pe degetul mare se ntorc andrele dinspreexterior i se ia bucla desemnat de firul trecut pe dup deget, formnd astfel primul ochi. Operaiase repet pn se monteaz toate ochiurile necesare (Fig. 5).

    2. Stabilirea numrului necesar de ochiuriPentru stabilirea numrului necesar de ochiuri pe cm2 de tricot se execut o mostr de prob dinln cu andrelele cu care urmeaz a se tricota obiectul respectiv. n acest scop se monteaz 15 20de ochiuri i se lucreaz 6 7 cm din modelul stabilit. Se calc mpletitura, dup care se msoar 5cm n lungime i 5 cm n lime (adic pe vertical). n cadrul acestei msurtori se numr

    ochiuriule montate i ochiurile tricotate. Numerele obinute se mpart la 5 i se afl numrulochiurilor pe cm de lungime. De exp: n 5 cm2 se afl 10 ochiuri puse pe andrea i 8 ochiuritricotate pe vertical. n acest caz se va obine:

    10 : 5 = 2 deci 2 ochiuri pe cm;8 : 5 = 1,6 deci un ochi i ceva, adic un rnd i mai mult de jumtate de 1 cm. De aici rezult cpentru fiecare cm de lime a tiparului, se vor monta pe andrea 2 ochiuri, iar pentru fiecare cm delungime a tiparului, se va socoti un rnd i ceva mai mult de jumtate, tricotat pe vertical.

    15

    http://andreaua.files.wordpress.com/2009/08/fig-2-5.jpg
  • 7/22/2019 134853047 Cum Sa Tricotezi

    16/589

    La montarea ochiurilor pe andrele se vor monta 2 ochiuri n plus, ntruct primul i ultimul ochi depe andrea nu se lucreaz. Acestea au rolul s menin marginea dreapt, de aceea ele nu intr ncalculul numrului ochiurilor ce trebuie montate pe andrea. Aceste ochiuri poart numele deochiuri mrginae. Dup operaiunea de montarea a ochiurilor se ncepe lucrul.

    3. Tricorarea ochiurilorModul de tricotare a primului rnd de ochiuri, ca i a rndurilor urmtoare, este determinat de

    modelul ales i de gradul de elasticitate ce trebuie s prezinte linia de margine a lungimiiobiectului respectiv. Dac se cere o elasticitate redus, tricotarea primului rnd de ochiuri sencepe dup ce se scoate una din andrelele pe care s-au montat ochiurile. Cu acest procedeuochiurile se micoreaz prin ntinderea firului de ln respectiv. Dac ns tricotajul respectiv, cumsnt ciorapii, mnuile etc. cere o margine cu o elasticitate accentuat, tricotarea primului rnd seface lund ochiurile direct de pe ambele andrele pe care au fost montate. Prin acest procedeuochiurile rmn la mrimea lor iniial, fapt care ngduie o elasticitate mrit.

    Ochiurile montate pe andrele se pot tricota n diferite feluri, n funcie de cerinele modeluluirepectiv.

    Pentru tricotarea ochiurilor se procedeaz astfel:Andreaua cu ochiurile montate se ia n mna stng, iar firul de ln ce vine de la ghem se nfoarpe degetul arttor al minii stngi. n mna dreapt se ine andreaua liber cu care se tricoteaz.Ochiul mrgina se trece pe andreaua din mna dreapt fr s fie tricotat. Primul ochi este ochiulimediat urmtor dup ochiul mrgina. Ochiurile pot fi tricotate pe fa sau pe dos, iar modul cumsnt lucrate ochiurile de pe andrea imprim un anumit aspect modelului ce se execut.

    Tricotarea ochiurilor se poate face astfel:

    Ochiuri lucrate pe fa.- Ochi pe fa lucrat pe dreapta (Fig. 6). Aceste ochiuri se tricoteaz introducnd andreaua dreapt

    prin faa ochiului. Acesta este procedeul obinuit de tricotare a ochilor pe fa.

    - Ochi pe fa lucrat pe stnga. Aceste ochiuri se tricoteaz introducnd andreaua prin spateleochiului. Ochiul tricotat se scoate de pe andreaua din mna stng i se trece pe andreaua din mnadreapt. Procedeul se repet pn la terminarea rndului. Pe andreaua din dreapta se scoate apoiochiul mrgina fr s fie tricotat, apoi se repet operaiunea de tricotarea ochiurilor pe dos.

    Ochiuri lucrate pe dos. Tricotarea ochiurilor pe dos se face atfel dect ochiurile pe fa. n acestscop se va ine lucrul n mn ca i la tricotarea ochiurilor pe fa. Pe andreaua din mna dreapt sescoate ochiul mrgina netricotat. Firul cu care se lucreaz se trece pe andreaua din mna stng ise aaz pe faa ochiului urmtor. Andreaua din mna dreapt se trece prin primul ochi dinspre

    dreapta spre stnga pe sub firul cu care se lucreaz tricotnd ochiul dup una din varianteleurmtoare:

    16

  • 7/22/2019 134853047 Cum Sa Tricotezi

    17/589

    - Ochiul pe dos lucrat pe dreapta (Fig. 7). Aceste ochiuri se lucreaz prinznd firul cu andreauadreapt, de sus n jos. Acesta este procedeul obinuit de tricotarea ochiurilor pe dos.

    - Ochi pe dos lucrat pe stnga. Aceste ochiuri se execut prinznd firul cu andreaua din mnadreapt, de jos n sus.Dup ce se prinde firul se trage i ochiul format se scoate de pe andreaua din mna stng.

    - Jeteul (Fig. se execut ntre dou ochiuri unul aflat pe andreaua din dreapta i altul peandreaua din stnga, procednd astfel:Se trece firul n jurul andrelei din dreapta nfurndu-l o singur dat sau de dou ori printr-omicare pornind de la stnga spre dreapta apucnd firul din fa spre spate. n felul acesta serealizeaz un jeteu simplu sau dublu, dup cerinele modelului. Se combin appoi tricotareaochiului urmtor. Prin tricotarea jeteurilor, numrul ochiurilor de pe andreaua din mna dreaptsporete mereu. Dac ns e necesar s se pstreze numrul iniial de ochiuri, se tricoteaz

    mpreun dou ochiuri naintera jeteului i dou ochiuri dup jeteu.

    - Ochi ridicat. Se ridic un ochi procednd astfel: se introduce andreaua dreapt n ochiul urmtorprin patele andrelei stngi i se trece ochiul fr a se tricota de pe andreaua stng pe cea dreapt.Firul de ln rmne n faa sau n spatele andrelei, dup cerinele modelului.

    17

    http://andreaua.files.wordpress.com/2009/08/fig-8.jpghttp://andreaua.files.wordpress.com/2009/08/fig-6-7.jpg
  • 7/22/2019 134853047 Cum Sa Tricotezi

    18/589

    - Ochi sczut. Acest ochi este sczut peste cel urmtor, de pe andreaua stng. n acest scop seridic un ochi pe andreaua dreapt, se tricoteaz ochiul urmtor pe fa i apoi se trece prin ochiulridicat.

    - Ochi trasat. Acest ochi se execut tricotnd primul i al doilea ochi pe fa i apoi se trece primulochi prin ochiul al doilea. Aceast operaiune se repet ntr-un rnd de cte ori o cere modelul.

    - Ochiuri de acoperire. Se tricoteaz ochiurile n forma n care apar pe andrea, adic ochiurile careapar pe fa se lucreaz pe fa, iar cele care apar pe dos, se lucreaz pe dos.

    Prin mbinarea ochiurilior divers tricotate, se pot realiza diferite modele de tricotaje.

    4. Diferite puncte de tricotareDiversitatea modelelor de tricotaje depinde, dup cum s-a artat, de o ntreag gam de variaii nmodul de a monta i a lucra ochiurile de pe andrele, fapt care are ca rezultat formarea diferitelorpuncte de tricotaj, cum snt cele descrise n continuare.

    Punctul lene (Fig. 9) denumit i punct simplu, se tricoteaz cu toate rndurile pe fa, adic att

    rndul 1 ct i rndurile urmtoare, se lucreaz numai cu ochiuri pe fa.Acest punct asigur tricotajului o elasticitate special, care permite mularea perfect pe corp impletitura nu se ruleaz. Modelul care se formeaz este acela de rips i este folosit n tricotareagulerelor, manetelor, marginilor etc.De remarcat este c un rnd de punct lene care formeaz rndul este alctuit din 2 rnduritricotate cu ochiurile pe fa.

    Punctul de jerseu (Fig. 10) cunoscut i sub numele de punct de ciorap se tricoteaz 1 rnd pefa, 1 rnd pe dos, adic:

    - Rndul 1 i celelalte rnduri fr so (pe faa lucrului) se tricoteaz pe fa.- Rndul 2 i celelalte rnduri cu so (pe dosul lucrului) se tricoteaz pe dos.

    Modelul obinut este cel mai simplu model cu faa neted, ns este modelul cel mai greu deexecutat, ntruct solicit mult atenie n tricotarea ochiurilor care trebuie s fie egale i la fel de

    18

    http://andreaua.files.wordpress.com/2009/08/fig-9-10.jpg
  • 7/22/2019 134853047 Cum Sa Tricotezi

    19/589

    larg lucrate. Cea mai nensemnat greeal n execuia lor este vizibil i stric aspectul general altricotului.

    Punctul de jerseu rsucitse tricoteaz astfel:

    - Rndul 1 i celelalte rnduri fr so se lucreaz pe fa (ochiurile se iau din spatele andrelei);

    - Rndul 2 i celelalte rnduri cu so se lucreaz pe dos.

    Punctul de elastic (Fig. 11) se tricoteaz astfel:

    - Rndul 1: 1 ochi pe fa i 2 ochiuri pe dos, pn la sfritul rndului;

    - Rndul 2 i urmtoarele se tricoteaz ochiurile aa cum se prezint, adic ochiurile pe fa selucreaz pe fa, iar ochiurile pe dos se lucreaz tot pe dos. Elasticul poate fi tricotat i alternnd 3ochiuri pe fa, 3 ochiuri pe dos, sau 3 ochiuri pe fa i 2 ochiuri pe dos.

    Punct de semielastic (Fig. 12) se tricoteaz ca i punctul de elastic, cu deosebirea c se lucreaz

    cte 1 ochi pe fa i 1 ochi pe dos.

    Punctele de elastic i semielastic se folosesc pentru tricotarea marginilor, gulerelor, maneteloretc. Ambele fee ale elasticului i semielasticului snt identice.

    Punctul de elastic n relief(Fig. 13) se tricoteaz astfel:

    - Rndul 1 i celelalte rnduri fr so: 2 ochiuri pe fa, 2 ochiuri pe dos pn la sfritul rndului;

    - Rndul 2 i celelalte rnduri cu so: 1 ochi pe dos, 2 ochiuri pe fa, 2 ochiuri pe dos,1 ochi pefa, alternnd pn la sfritul rndului. Ambele fee snt identice. Acest punct se folosete laobiectele de sport.

    19

    http://andreaua.files.wordpress.com/2009/08/fig-11-12.jpg
  • 7/22/2019 134853047 Cum Sa Tricotezi

    20/589

    Punctul de orez(Fig. 14) se tricoteaz astfel:

    - Rndul 1: 1 ochi pe fa, 1 ochi pe dos, pn la sfritul rndului;

    - Rndul 2 i cele urmtoare: ochiul pe fa se lucreaz pe dos, cel pe dos se lucreaz pe fa.

    Punctul de orez alungit(Fig. 15) se tricoteaz astfel:

    - Rndul 1: 1 ochi pe fa, 1 ochi pe dos pn la sfritul rndului;

    - Rndul 2 i toate rndurile cu so: deasupra ochiului pe fa se lucreaz 1 ochi pe fa, iardeasupra ochiului pe dos se tricoteaz 1 ochi pe dos;

    - Rndul 3 i toate rndurile fr so: deasupra ochiului pe fa se tricoteaz 1 ochi pe dos, iar

    deasupra ochiului pe dos se tricoteaz 1 ochi pe fa.

    Rndurile 2 i 3 se repet.

    20

    http://andreaua.files.wordpress.com/2009/08/fig-13-14.jpg
  • 7/22/2019 134853047 Cum Sa Tricotezi

    21/589

    Punctul de estur se lucreaz astfel:

    - Rndul 1: 1 ochi pe fa, se ridic ochiul urmtor, alternnd pn la capt;

    - Rndul 2: pe dos, toate ochiurile;

    - Rndul 3: deasupra ochiului ridicat se lucreaz 1 ochi pe fa, iar deasupra ochiului pe fa seridic 1 ochi;

    - Rndul 4: pe dos, toate ochiurile.

    Aceste 4 rnduri se repet.

    Punctul pentru brid se tricoteaz peste un numr de ochiuri. Dac brida se face peste 6 ochiuri, se

    introduce andreaua din mna dreapt ntre ochiurile 6 i 7, se prinde firul de ln i se lucreaz 1ochi. Prin acest ochi se scoate apoi primul ochi de pe andreaua stng, ochi care se trece din nou peaceeai andrea, i se lucreaz mai departe modelul respectiv.

    Punctul de fantezie este alctuit din 2 ochiuri i se lucreaz astfel:

    - Primul ochi se monteaz pe andrea lund bucla de pe degetul mare cu andreaua introdus dinspreinterior spre exterior;

    - Al doilea ochi se monteaz pe andrea, lund bucla de pe degetul mare cu andreaua introdus dinafar spre interior.

    Aceste 2 ochiuri se repet i astfel se obine o margine frumoas ce se face mai ales la tricotajelefine.

    Tricotaje de mn, Ana Popescu, Ed. Tehnic, 1966.

    21

    http://andreaua.files.wordpress.com/2009/08/fig-15.jpg
  • 7/22/2019 134853047 Cum Sa Tricotezi

    22/589

    Desenarea tiparelor

    Tiparele reprezint diferitele pri ce alctuiesc un anumit obiect de mbrcminte. Ele sedeseneaz n general pe jumtate. Pentru desenarea tiparelor e nevoie de hrtie, creion, gum, liniei panglic metric.

    Ca s se poat desena cu uurin, tiparele se ncadreaz n diverse figuri geometrice ca unghiuri,dreptunghiuri, ptrate etc., n cadrul crora se folosesc i unele linii ajuttoare.

    Pentru o orientare uoar i exact n desenarea tiparelor se folosesc diferite litere n ordinealfabetic, cu care se noteaz liniile sau diversele puncte.

    Liniile verticale indic, n general, lungimea tiparului, iar liniile orizontale indic limea tiparului.Liniile de contur ale tiparului reprezint liniile pe care se execut custurile obiectului respectiv.

    Pentru executarea unui obiect tricotat, tiparul respectiv se decupeaz pe liniile de contur, cudeosebirea prilor care se tricoteaz ntregi (spate, mneci, guler etc.) pentru care decupareatiparului se face pe hrtie dubl ndoit pe linia de mijloc a tiparului. Pe aceste tipare se vor clcapiesele tricotate, care vor fi fixate cu ace cu gmlie.

    Tricotaje de mn, Ana Popescu, Ed. Tehnic, 1966.

    22

    http://andreaua.wordpress.com/2009/08/10/desenarea-tiparelor/http://andreaua.wordpress.com/2009/08/10/desenarea-tiparelor/
  • 7/22/2019 134853047 Cum Sa Tricotezi

    23/589

    Luarea msurilor

    Msurile snt de trei feluri:

    a. Msuri de lungime, care se iau pe linie vertical, ncepnd de la vertebra a 7-a cervical (nodulcefei) pentru bluze, jachete etc., sau din talie n jos, pentru fuste, rochii etc.

    b. Msuri de lime, din care nu se folosete dect msura de lime a spatelui i care se ia de laun bra la altul, n direcia omoplailor.

    c. Msuri de grosime, care se iau nconjurnd corpul n divere regiuni (bust, talie, old etc.).

    Pentru luarea msurilor snt necesare o panglic metric (centrimetru) i un iret lung de circa unmetru.Msurile de lungime se iau n general pe partea din spate a corpului, iar cele de grosime se iaupetrecnd panglica metric din fa spre spate.

    Msurile se iau lejere i se noteaz ntregi. Pentru desenarea tiparelor, msurile se folosesc ntregisau pe fraciuni, aa cum se va indica la tiparul respectiv.

    Modul de luare a msurilor este n general acelai pentru toate vrstele, cu excepia copiilor pn la2 ani, pentru care se folosesc msuri anume stabilite.

    nainte de a se trece la luarea msurilor, se potrivete corpul ntr-o inut corect i se fixeaz taliacu un iret ngust.

    23

    http://andreaua.wordpress.com/2009/08/10/luarea-masurilor/http://andreaua.wordpress.com/2009/08/10/luarea-masurilor/
  • 7/22/2019 134853047 Cum Sa Tricotezi

    24/589

    Msurile necesare construirii unui tipar snt n general urmtoarele (Fig. 1).

    1. Lungimea spatelui pn la talie, se ia de la nodul cefei i pn n talie.

    2. Lungimea feei pn n talie, se ia tot de la nodul cefei, trecnd panglica metric pe lng gt icobornd apoi pn n mijlocul feei pn n talie.

    3. Lungimea fustei, se ia n mijlocul spatelui din talie i pn unde se dorete a se stabili lungimearespectiv.

    4. Limea spatelui, se ia de la un bra la altul, trecnd cu panglica metric peste partea cea maidezvoltat a omoplailor, la 1/3 din lungimea spatelui, pn n talie.

    24

    http://andreaua.files.wordpress.com/2009/08/fig-1.jpg
  • 7/22/2019 134853047 Cum Sa Tricotezi

    25/589

    5. Grosimea bustului, se ia nconjurnd corpul cu panglica metric n direcia bustului.

    6. Grosimea taliei, se ia nconjurnd mijlocul corpului pe linia iretului, care indic linia de talie.

    7. Grosimea oldurilor. Msura aceasta se ia n partea cea mai dezvoltat a abdomenului i aoldurilor pentru fuste i rochii, iar pentru bluze, aceast msur se ia la nivelul unde se stabiletelungimea bluzei, jachetei i a puloverului. Din punctul unde s-a ncheiat panglica metric pentru

    grosimea oldurilor se msoar drept n sus distana dintre olduri i talie. Aceast msur indicla ce distan, fa de talie, s-a luat msura de grosime a oldului pentru fuste i rochii sau la cedistan fa de talie s-a stabilit lungimea bluzei, puloverului sau jachetei. Aceste msuri senoteaz ntregi i ub form de fracie, adic numrtorul indic grosimea oldului, iar numitorularat distana dintre old i talie.

    De exemplu: 80 = grosimea oldului_____________________________15 = distana dintre old i talie

    8. Grosimea gtului se ia nconjurnd gtul sub brbie plus 2 cm.

    9. Lungimea mnecii. Pentru luarea acestei msuri se ndoaie n unghi drept spre fa. Msura se iade la osul umrului i pn unde se stabilete lungimea mnecii.

    10. Grosimea braului se ia nconjurnd braul pn peste osul umrului.

    11. Grosimea braului sub cot se folosete la mnecile trei sferturi. Aceast msur se ianconjurnd braul mai jos de cot la nivelul unde s-a stabilit lungimea mnecii.

    12. Grosimea ncheieturii minii este necesar pentru mnecile lungi. Aceast msur se ianconjurnd ncheietura minii cu panglica metric.

    Msurile trebuie luate corect ntruct de exactitatea lor depinde reuita tiparelor.

    Pentru desenarea diferitelor tipare, se vor folosi din msurile enumerate, numai msurile tiparuluirespectiv, eliminnd ce nu trebuie sau adugnd ceea ce lipsete (diferite msuri specifice, indicatela tiparul respectiv).

    Tricotaje de mn, Ana Popescu, Ed. Tehnic, 1966.

    25

  • 7/22/2019 134853047 Cum Sa Tricotezi

    26/589

    Ustensile necesare

    La tricotarea diferitelor obiecte de mbrcminte se folosesc diverse andrele, croet i ace decanava speciale pentru fire groase de ln (de ln, bumbac, mtase etc.)

    Andrelele pot fi confecionate din lemn, os, material plastic sau din metal.

    - Andrelele din lemn, os i material plastic snt uoare, se mnuiesc bine, ns au rezisten mic.De aceea se folosesc la tricotarea cu ln fin a lucrurilor uoare (bluze, aluri etc.)

    - Andrelele din metal snt rezistente, ns trebuie s fie nichelate, ntruct altfel nnegresc firul deculoare deschis.

    Dup form se deosebesc:

    - Andrele ascuite numai la un capt. Acestea se folosesc la tricotarea pieselor drepte (fulare,aluri, bluze etc.).

    - Andrele ascuite la ambele capete. Ele se folosesc la tricotarea pieselor circulare (cciuli,ciorapi, mnui etc.).

    - Andrele circulare, cu ambele capete ascuite. Acestea se folosesc la tricotarea pieselor mari,executate tubular dintr-o singur bucat (fuste, rochii etc.).

    Indiferent de forma ce o prezint, andrelele trebuie s fie netede, lucioase, iar capetele s nu fieprea ascuite ca s nu rup firul.

    Dup grosime, andrelele se difereniaz, variind ca diametru ntre 2 i 10 mm. Lungimeadiametrului reprezint numrul categoriei de andrele. De exemplu andrele nr. 2; 2,5; 3 etc.

    Alegerea andrelelor dup grosime, depinde de grosimea firului cu care se tricoteaz, care la rndullui depinde de felul obiectului care se tricoteaz, ca i de modelul ales.

    - Andrelele nr. 2 se ntrebuineaz la tricotarea peiselor din ln subire.

    - Andrelele nr. 2,5 se folosesc la tricotaje din fire de grosime mijlocie, cum snt bluzele, rochiileetc.

    - Andrelele nr. 3; 3,5 i 4 se ntrebuineaz la tricotarea mbrcmintei sport.

    - Andrele pentru ciorapi (5 andrele) se folosesc la tricotarea ciorapilor, osetelor, mnuilor,botoeilor etc.

    E necesar s se acorde o atenie deosebit la alegerea mrimii andrelelor, ntruct ele trebuie s sepotriveasc cu firul cu care se tricoteaz. Dac se tricoteaz un fir subire cu andrele groase varezulta o mpletitur rar, care se va ntinde cu uurin. Rezultatul va fi invers, dac mpletitura se

    26

    http://andreaua.wordpress.com/2009/08/10/ustensile-necesare/http://andreaua.wordpress.com/2009/08/10/ustensile-necesare/
  • 7/22/2019 134853047 Cum Sa Tricotezi

    27/589

    va face cu andrele subiri la un fir gros. Pentru evitarea acestor neajunsuri, e bine ca nainte de a sencepe mpletitura, s se ncerce andrele ce se potrivesc la firul cu care se tricoteaz.

    Pe lng andrele, e necesar i o croet din metal nichelat, sau din os pentru tricotarea diverselorgarnituri i pentru tras pe dosul mpletiturii capetele firelor ce rmn dup tricotare.

    Pentru asamablarea diverselor piese tricotate ce compun un obiect de mbrcminte, este necesar

    ca trusa de ustensile s fie completat cu un ac de canava.

    Dup ce sa ales modelul, materialul i ustensilele necesare, se trece la desenarea unui tiparpotrivit cu obiectul propus pentru tricotare. n acest scop se iau diverse msuri direct pe corp.

    Tricotaje de mn, Ana Popescu, Ed. Tehnic, 1966.

    27

  • 7/22/2019 134853047 Cum Sa Tricotezi

    28/589

    Materiale folosite

    Dup ce s-a ales modelul, se va procura materialul necesar. Se pot folosi fire de ln, bumbac,mtase, fire sintetice etc.

    n cazul cnd se folosec materiale vechi, provenite din deirarea diverselor obiecte dembrcminte tricotate, se procedeaz astfel:

    - Se descoase obiectul respectiv, se deir i se nltur prile uzate, iar firele rezistente sennoad, se nfoar pe speteaza unui scaun i se leag lejer n dou locuri. Sculul obinut se spaln ap cldu n care s-a pus sod sau Alba Lux, Perlan alb sau fulgi de spun.Se cltete ncteva ape, iar n ultima ap se pune oet. Cnd se pune la uscat se scutur sculul bine de ap i seatrn la un capt o greutate care s ntind bine firul. Dup ce se usuc, firul se deapn lejer ngheme i apoi se d n lucru.

    - Chiar materialul nou, care se cumpr n scule, se deapn uor de pe scul pe ghem, peste doudegete, avnd grij ca ghemul s fie moale, mai ales n cazul firelor de ln, ntruct ele i pierdelasticitatea dac snt depnate prea strns.

    - n general e bine s se ntrebuineze material de bun calitate pentru a asigura durabilitate i unaspect frumos obiectului tricotat.

    Tricotaje de mn, Ana Popescu, Ed. Tehnic, 1966.

    28

    http://andreaua.wordpress.com/2009/08/10/materiale-folosite/http://andreaua.wordpress.com/2009/08/10/materiale-folosite/
  • 7/22/2019 134853047 Cum Sa Tricotezi

    29/589

    Alegerea modelelor

    n alegerea modelelor, ca i a culorilor, trebuie s se in seama de sex, vrst i de conformaie.

    - Pentru persoanele slabe, indiferent dac snt nalte, scunde sau mijlocii, se va adapta o linielejer, mpletituri complicate i culori deschise.

    - Pentru persoanele cu olduri mari sau cu talie plin, se va adapta o linie dreapt, iar lungimeabluzelor i a jachetelor va fi mai jos de talie. Ct privete modelul de tricotat, va fi alctuit din liniiverticale, iar culorile vor fi de nuane mai nchise.

    - Persoanele cu gtul scurt vor evita gulerele nalte i vor prefera decolteurile nguste i lungi.

    - Persoanele cu gtul lung vor purta, dimpotriv, numai gulere mari de orice form, ct maibogate.

    n general culorile variaz i ele, innd seama de indicaiile de mai sus. Pentru persoanele tinereculorile pot varia dup gust i dup culoarea ochilor, a prului sau a tenului.

    Pentru persoanele vrstnice se prefer n general culori ca: negru, maron, bleumarin, tabac, viiniu,verde nchis, gri, bej etc. Culorile mai deschise vor fi folosite pentru diverse garnituri.

    Pentru brbai se recomand de asemenea culorile de nuane nchise. Culorile vii snt i eleindicate uneori, mai ales pentru costumele sport.

    - Pentru copiii mici snd indicate culorile alb, bleu i roz.

    - Pentru copii mai mari, se recomand culorile vii cu garnituri bogate i foarte variate.

    Alegerea modelului de tricotat se face nainte de a se pregti materialul, dar numai atunci cnd sefolosesc materiale noi. n cazul cnd se folosesc materiale rezultate dintr-un tricotaj deirat,modelul se va alege dup ce se vor cunoate posibilitile ce le ofer materialul respectiv.

    Tricotaje de mn, Ana Popescu, Ed. Tehnic, 1966.

    29

    http://andreaua.wordpress.com/2009/08/10/alegerea-modelelor/http://andreaua.wordpress.com/2009/08/10/alegerea-modelelor/
  • 7/22/2019 134853047 Cum Sa Tricotezi

    30/589

    Modele pentru elastic

    Elasticul sub diverse variante se folosete pentru tricotarea bordurii, a manetelor, gulerelor etc.

    1. Elastic simplu (Fig. 21)

    Acest elastic se lucreaz atfel:- Rndul 1: un ochi pe fa lucrat pe dreapta, un ochi pe dos lucrat pe stnga.- Rndul 2: adic pe dosul lucrului, se lucreaz ca i rndul 1, tricotnd ochiurile aa cum apar ele pe fa i pe dos.

    Cele dou rnduri se repet pn la obinerea limii indicat de model. n formul se exprimelastic 1X1. Acet gen de elastic se folosete la tricotaje fine bluze, pulovere subiri, bolerourietc.

    Un elastic simplu n forme mai pline pentru seturi, jachete, articole de sport etc. se poate obineprin formulele:- 2X2: adic 2 ochiuri pe fa, 2 ochiuri pe dos;- 3X3: adic 3 ochiuri pe fa, 3 ochiuri pe dos;- 3X2: adic 3 ochiuri pe fa, 2 ochiuri pe dos;- 3X1: adic 3 ochiuri pe dos, 1 ochi pe fa.

    La toate variantele elasticului simplu, ambele fee snt la fel.

    30

    http://andreaua.wordpress.com/2009/08/11/modele-pentru-elastic/http://andreaua.files.wordpress.com/2009/08/21.jpghttp://andreaua.wordpress.com/2009/08/11/modele-pentru-elastic/
  • 7/22/2019 134853047 Cum Sa Tricotezi

    31/589

    2. Elasticul dublu (Fig. 22)Elasticul dublu se tricoteaz la obiectele care necesit trasarea unui iret pe linia de talie la bluze,jachete, fuste etc., sau la ciorapi etc. Acet elastic se obine tricotnd:

    - Rndul 1: 1 ochi pe fa, 1 ochi nelucrat, iar firul rmne n faa ochiului;- Rndul 2: 1 ochi pe dos, 1 ochi nelucrat, iar firul rmne n faa ochiului. De observat este cochiul nelucrat n primul rnd se lucreaz n rndul urmtor, iar firul trebuie s rmn obligatoriun faa ochiului.

    Ambele fee snt la fel.

    O alt variant a elasticului dublu se obine tricotnd:- Rndul 1: 1 ochi pe fa, 2 ochiuri nelucrate, iar firul rmne n faa lucrului;- Rndul 2: se lucreaz pe dos.

    3. Elastic cu o singur fa (Fig. 23).Tricotarea acestui elastic se face astfel:

    - Rndul 1: 2 ochiuri pe dos, 1 ochi nelucrat, iar firul rmne n faa lucrului;

    - Rndul 2: 1 ochi nelucrat, firul rmne n dosul lucrului i 2 ochiuri pe fa;- Rndul 3: se lucreaz la fel cu rndul 1;- Rndul 4: 1 ochi pe fa, 2 ochiuri pe dos.

    31

    http://andreaua.files.wordpress.com/2009/08/23.jpghttp://andreaua.files.wordpress.com/2009/08/22.jpg
  • 7/22/2019 134853047 Cum Sa Tricotezi

    32/589

    4. Elastic n relief(Fig. 24)Elasticul n relief se realizeaz tricotnd:

    - Rndul 1: 2 ochiuri pe fa, 2 ochiuri pe dos;- Rndul 2: ncepe cu 1 ochi pe dos, se continu cu 2 ochiuri pe fa, 2 ochiuri pe dos, terminndrndul cu 1 ochi pe fa.

    Acest elastic se folosete la mbrcmintea sport, la pulovere brbteti etc.

    5. Elastic cu ochiuri rsucite (Fig. 25)Acest elastic formeaz o garnitur foarte drgu i original. Se obine procednd astfel:

    - Rndul 1: 2 ochiuri pe fa, 2 ochiuri pe dos;- Rndul 2: 2 ochiuri care se prezint pe fa se lucreaz tot pe fa n felul urmtor. Se lucreaznti al 2-lea ochi din cele 2, luat pe stnga, fr s i se dea drumul de pe andrea, dup care selucreaz tot pe fa primul ochi din cele 2 luat pe dreapta. Apoi se trec ambele ochiuri pe andreauadin mna dreapt. Dup aceast operaie se tricoteaz pe dos urmtoarele 2 ochiuri. Alternareaochiurilor se face pn la capt;- Rndul 3 i urmtoarele se tricoteaz la fel ca rndul 2.

    32

    http://andreaua.files.wordpress.com/2009/08/24.jpghttp://andreaua.files.wordpress.com/2009/08/25.jpghttp://andreaua.files.wordpress.com/2009/08/24.jpg
  • 7/22/2019 134853047 Cum Sa Tricotezi

    33/589

    6. Elastic tighelit (Fig. 26)Tricotarea acestui elastic se face n modul urmtor:

    - Rndul 1 i urmtoarele 6 se tricoteaz 2 ochiuri pe fa, 2 ochiuri pe dos.- Rndul 8, care se tricoteaz pe faa lucrului se lucreaz astfel: dup ochiul mrgina se face unpunct de pitur pete 6 ochiuri, dup care se lucreaz 2 ochiuri pe fa i 2 ochiuri pe dos. Serepet pitura i apoi iar se lucreaz 2 ochiuri pe fa i 2 ochiuri pe dos. Aceast alternan seface pn la sfritul rndului. Aceste 8 rnduri se repet. Elasticul tighelit este folosit ca bordur idiverse garnituri i chiar ca lucrtur de context la jachete i pulovere brbteti.

    7. Elastic cu ochiurile ncruciate(Fig. 27)

    Acest gen de elastic se obine procednd astfel:- Rndul 1: 2 ochiuri pe dos i 4 ochiuri ncruciate care se tricoteaz astfel: se lucreaz pe fanti al 2-lea ochi din cele 4, luat pe stnga i nu se d drumul de pe andrea pn nu se lucreaz iprimul ochi pe fa luat pe dreapta. Aceste 2 ochiuri se trec pe andreaua din mna dreapt. Seprocedeaz la fel i cu urmtoarele 2 ochiuri. Se continu alternana de 2 ochiuri pe dos i 4ochiuri ncruciate pn la captul rndului;- Rndul 2: cele 4 ochiuri ncruciate n rndul 1 se tricoteaz pe dos, iar cele 2 ochiuri care au fostlucrate pe dos se lucreaz pe fa.

    Aplicat la un tricotaj simplu lucrat cu punct de jerseu, acest elastic face o garnitur foartefrumoas.

    33

    http://andreaua.files.wordpress.com/2009/08/27.jpghttp://andreaua.files.wordpress.com/2009/08/27.jpghttp://andreaua.files.wordpress.com/2009/08/26.jpg
  • 7/22/2019 134853047 Cum Sa Tricotezi

    34/589

    8. Elastic ajurat (Fig. 28)

    Acest gen de elastic se poate tricota n cteva variante.

    a) Se tricoteaz:- Rndul 1: 2 ochiuri lucrate mpreun pe fa, luate pe dreapta, un jeteu i 1 ochi nelucrat se ia peandreaua dn mna dreapt;- Rndul 2: se lucreaz ca primul rnd, avnd grij s se lucreze mpreun cu ochiul nelucrat ijeteul tricotat n rndul precedent.

    b) Se tricoteaz:- Rndul 1: 1 ochi pe fa, un jeteu, 1 ochi nelucrat, iar firul de ln se trece prin spatele ochiuluinelucrat;- Rndul 2: ochiul lucrat pe fa n rndul 1 se lucreaz aici pe dos, iar ochiul nelucrat i jeteul dinrndul 1 se lucreaz mpreun pe fa, luat pe dreapta;- Rndul 3: ochiul care a fost pe dos n rndul 2 se lucreaz aici pe fa, un jeteu, iar ochiul rezultatdin cele 2 ochiuri luate mpreun n rndul 2 se ia nelucrat pe andreaua din mna dreapt;- Rndul 4: se lucreaz la fel cu rndul 2. (Fig. 29)

    c) Se tricoteaz:

    - Rndul 1: 1 jeteu, 1 ochi nelucrat, iar firul trecut prin faa ochiului nelucrat, 1 ochi pe dos.- Rndul 2: ochiul care a fost lucrat pe dos n rndul precedent se lucreaz aici tot pe dos, iar ochiul

    34

    http://andreaua.files.wordpress.com/2009/08/29.jpghttp://andreaua.files.wordpress.com/2009/08/29.jpghttp://andreaua.files.wordpress.com/2009/08/28.jpg
  • 7/22/2019 134853047 Cum Sa Tricotezi

    35/589

    nelucrat i cu jeteul din rndul 1 se lucreaz mpreun pe dos, luat din dreapta (Fig. 30).

    d) Se tricoteaz:- Rndul 1: 1 ochi pe fa, 1 ochi pe dos;

    - Rndul 2: 3 ochiuri pe dos, 1 ochi pe fa;

    - Rndul 3: la fel cu rndul 1;- Rndul 4: la fel cu rndul 2 (Fig. 31).

    e) Se tricoteaz:- Rndul 1: 1 jeteu, 1 ochi nelucrat, 1 ochi pe dos;

    35

    http://andreaua.files.wordpress.com/2009/08/31.jpghttp://andreaua.files.wordpress.com/2009/08/30.jpg
  • 7/22/2019 134853047 Cum Sa Tricotezi

    36/589

    - Rndul 2: jeteul i ochiul nelucrat se lucreaz mpreun luat pe dreapta, iar ochiul lucrat pe dos se

    lucreaz tot pe dos (Fig. 32).

    f) Se tricoteaz:- Rndul 1: 1 jeteu, 2 ochiuri pe fa i jeteul se scap peste aceste ochiuri lucrate pe fa;- Rndul 2: se lucreaz pe dos.

    Modelele de elastic ajurat se folosesc la bluze, seturi etc. Prin aspectul lor ele formeaz o garnituroriginal.

    9. Elastic cu spinioriPrin aspectul lor deoebit, elasticul cu spiniori poate forma o garnitur foarte frumoas la bluze,jachete etc.

    Se tricoteaz:- Rndul 1: 2 ochiuri pe fa, 2 ochiuri pe dos;- Rndul 2: se lucreaz ochiurile pe fa i pe dos, aa cum se prezint foecare pe andrea;- Rndul 3: se ncepe cu 1 ochi pe dos, apoi se alterneaz pn la sfritul rndului cte 2 pe fa,dou pe dos;- Rndul 4: la fel cu rndul 2.

    Aceste 4 rnduri se repet.

    10. Elastic cu dungi late (Fig. 33)

    Elasticul cu dungi late formeaz borduri frumoasei poate constitui i model de context la pulovere i articole de sport. Alctuirea dungilor se poateface n diverse feluri:

    36

    http://andreaua.files.wordpress.com/2009/08/33.jpghttp://andreaua.files.wordpress.com/2009/08/32.jpg
  • 7/22/2019 134853047 Cum Sa Tricotezi

    37/589

    a) Se tricoteaz:- Rndul 1: 1 ochi pe fa, 2 ochiuri pe dos;- Rndul 2: toate ochiurile se lucreaz pe dos.

    Se repet acete 2 rnduri (Fig. 33).

    b) Se tricoteaz:

    - Rndul 1: 1 ochi pe dos, 3 ochiuri nelucrate, iar firul rmne n faa ochiurilor nelucrate;- Rndul 2: se lucreaz numai pe dos.

    Rndurile se repet.

    Modelele de elastic prezentate nu epuizeaz gama de modele ce se poate prezenta. Prin diverselecombinri ale punctelor de tricotaj se pot obine modele noi.

    Tricotaje de mn, Ana Popescu, Ed. Tehnic, 1966.

    37

  • 7/22/2019 134853047 Cum Sa Tricotezi

    38/589

    Modelul 1

    Se tricoteaz:Rndul 1 6: cu punct de jerseu, avnd grij ca ultimul rnd s fie pe dos;

    Rndul 7: 1 jeteu, 2 4 ochiuri (dup mrimea coliorului care se formeaz) se lucreazmpreun pe fa, luat pe dreapta;

    Rndul 8: se lucreaz pe dos.

    Rndul 9 15: se lucreaz cu punct de jerseu. Primele 6 rnduri lucrate cu punct de jerseu se

    ndoaie pe dosul lucrului i se lucreaz mpreun cu rndul 15 care se lucreaz pe fa. n acestscop se lucreaz mpreun cu fiecare ochi din rndul 15, cte 1 ochi luat din primul rnd. Acest tivse poate ncheia i coase uor pe dos.

    Marginea cu coluri rotunde ce se obine se poate tricota la tivit, bluze, gulere, mneci, mnui,osete etc. orificiile tricotate pentru obinerea colurilor se folosesc i pentru trasat nururi lamnui, ciorapi, botoei etc.

    Tricotaje de mn, Ana Popescu, Ed. Tehnic, 1966.

    38

    http://andreaua.wordpress.com/2009/08/11/modelul-1/http://andreaua.files.wordpress.com/2009/08/34.jpghttp://andreaua.wordpress.com/2009/08/11/modelul-1/
  • 7/22/2019 134853047 Cum Sa Tricotezi

    39/589

    Modelul 2

    Posted august 11, 2009 by Shortcut in carte,tricotaje.Las un comentariu

    Se tricoteaz:

    Rndurile 1 5: 6 puncte de jerseu;

    Rndurile 6, 8 i 10: 1 jeteu, 1 ochi ridicat, nelucrat, cu firul trecut prin spatele lui, 1 ochi lucratpe fa i trecut prin ochiul ridicat;

    Rndurile 7, 9 i 11: toate ochiurile se lucreaz pe dos.

    Acest model se preteaz i pentru formarea unui model. n acest caz se ndoaie pe dos primele 5rnduri tricotate cu punct de jerseu i se lucreaz o dat cu rndul 11, sau se coase.

    Benzile ajurate pe care le formeaz acest model creeaz garnituri frumoase pentru margini degulere, manete, tivuri, pltcue etc.

    Tricotaje de mn, Ana Popescu, Ed. Tehnic, 1966.

    39

    http://andreaua.wordpress.com/2009/08/11/modelul-2/http://ro.wordpress.com/tag/carte/http://ro.wordpress.com/tag/carte/http://ro.wordpress.com/tag/tricotaje/http://andreaua.wordpress.com/2009/08/11/modelul-2/#respondhttp://andreaua.wordpress.com/2009/08/11/modelul-2/#respondhttp://andreaua.files.wordpress.com/2009/08/35.jpghttp://andreaua.wordpress.com/2009/08/11/modelul-2/http://ro.wordpress.com/tag/carte/http://ro.wordpress.com/tag/tricotaje/http://andreaua.wordpress.com/2009/08/11/modelul-2/#respond
  • 7/22/2019 134853047 Cum Sa Tricotezi

    40/589

    Modelul 3

    Se tricoteaz:

    Rndul 1: 4 ochiuri pe dos, 1 jeteu, 3 ochiuri lucrate mpreun pe fa, 1 jeteu, 4 ochiuri pe dos.Alternana se repet pn la captul rndului;

    Rndul 2: 4 ochiuri pe fa, 3 ochiuri pe dos;

    Rndul 3: 4 ochiuri pe dos, 3 ochiuri pe fa;

    Rndul 4: la fel ca rndul 2.

    Aceste 4 rnduri se repet.

    Tricotaje de mn, Ana Popescu, Ed. Tehnic, 1966.

    40

    http://andreaua.wordpress.com/2009/08/11/modelul-3/http://andreaua.files.wordpress.com/2009/08/36.jpghttp://andreaua.wordpress.com/2009/08/11/modelul-3/
  • 7/22/2019 134853047 Cum Sa Tricotezi

    41/589

    Modelul 4 modele borduri

    Se tricoteaz:

    Rndul 1 7:punct de jerseu;

    Rndurile 8 i 9: toate ochiurile pe dos;

    Rndul 10: 2 ochiuri se tricoteaz mpreun, 1 jeteu alternnd astfel pn la capt;

    Rndurile 11 i 12: toate ochiurile pe dos.

    Se repet rndurile 1 7.

    Tricotaje de mn, Ana Popescu, Ed. Tehnic, 1966.

    41

    http://andreaua.wordpress.com/2009/08/11/modelul-4-modele-borduri/http://andreaua.files.wordpress.com/2009/08/37.jpghttp://andreaua.files.wordpress.com/2009/08/37.jpghttp://andreaua.wordpress.com/2009/08/11/modelul-4-modele-borduri/
  • 7/22/2019 134853047 Cum Sa Tricotezi

    42/589

    Model 5 Modele borduri

    Se tricoteaz:

    Rndul 1: 2 ochiuri pe dos, 1 jeteu, 1 ochi se scoate fr s se tricoteze, 2 ochiuri se tricoteazmpreun pe fa i se trag prin ochiul care a fost scos, 1 jeteu, 1 ochi pe fa, 1 jeteu, 1 ochi sescoate fr s se tricoteze, 2 ochiuri se tricoteaz mpreun pe fa i se trag prin ochiul scos, 1jeteu.

    Aceast alternan de ochiuri se repet pn la capt.

    Rndul 2: 2 ochiuri pe fa, 7 pe dos. Se repet pn la capt.

    Rndul 3: 2 ochiuri pe dos, 7 pe fa, alternnd pn la capt.

    Rndul 4: 2 ochiuri pe fa, 7 pe dos, cu repetare pn la capt.

    Tricotaje de mn, Ana Popescu, Ed. Tehnic, 1966.

    42

    http://andreaua.wordpress.com/2009/08/11/model-5-modele-borduri/http://andreaua.files.wordpress.com/2009/08/38.jpghttp://andreaua.wordpress.com/2009/08/11/model-5-modele-borduri/
  • 7/22/2019 134853047 Cum Sa Tricotezi

    43/589

    Modelul 6 Modele borduri

    Se tricoteaz:

    Rndul 1: toate ochiurile se lucreaz pe fa.

    Rndul 2 i toate rndurile cu so : se lucreaz cu toate ochiurile pe dos.

    Rndul 3: 2 ochiuri se tricoteaz mpreun pe fa, 1 jeteu, 1 ochi pe fa, 1 jeteu, 1 ochi se scoatefr a se tricota, 1 ochi se tricoteaz pe fa i se trage prin acul care nu a fost tricotat, 5 ochiuri pefa. Aceast alternan se repet pn la captul rndului.

    Rndul 5: se tricoteaz toate ochiurile pe fa.

    Rndul 7: 5 ochiuri pe fa, 2 ochiuri se tricoteaz mpreun pe fa, 1 jeteu, 1 ochi pe fa, 1jeteu, 1 ochi se scoate, 1 ochi se tricoteaz pe fa i se trage prin ochiul scos, 5 ochiuri pe fa.

    Aceast alternan de ochiuri se repet pn la capt.

    Rndul 9: se tricoteaz toate ochiurile pe fa.

    Rndul 10: se tricoteaz cu ochiurile pe dos.

    Aceast alternan a rndurilor se repet.

    Tricotaje de mn, Ana Popescu, Ed. Tehnic, 1966.

    43

    http://andreaua.wordpress.com/2009/08/11/modelul-6-modele-borduri/http://andreaua.files.wordpress.com/2009/08/39.jpghttp://andreaua.wordpress.com/2009/08/11/modelul-6-modele-borduri/
  • 7/22/2019 134853047 Cum Sa Tricotezi

    44/589

    Model 7 Modele borduri

    Se tricoteaz:

    Rndul 1: 1 ochi pe fa, 2 ochiuri tricotate mpreun pe fa, 1 jeteu, 8 ochiuri pe fa, 1 jeteu, 1ochi se scoate fr s se tricoteze, 1 ochi se tricoteaz pe fa i se trage prin ochiul nelucrat, 1ochi pe fa.

    Rndul 2 i toate rndurile cu so: se tricoteaz cu ochiuri pe dos.

    Rndul 3: 2 ochiuri se tricoteaz mpreun pe fa, 1 jeteu, 10 ochiuri pe fa, 1 jeteu, 1 ochi sescoate fr s se lucreze, 1 ochi se tricoteaz pe fa i se trage prin ochiul nelucrat.

    Rndul 5: 3 ochiuri se lucreaz pe fa, ochiurile 4 i 5 se scot pe o andrea de rezerv i se las pedosul lucrului; ochiurile 6 i 7 se tricoteaz pe fa i apoi ochiurile 4-5 de pe andreaua de rezervse tricoteaz tot pe fa; ochiurile 8 i 9 se scot pe andreaua de rezerv i se las pe faa lucrului,iar ochiurile 10 i 11 se tricoteaz pe fa, dup care se tricoteaz pe fa ochiurile 8 i 9 de peandreaua de rezerv. Aceast alternan se repet pn la captul rndului.

    Rndul 6: toate ochiurile pe dos.

    Cu acest rnd se ncheie modelul care apoi se repet ncepnd cu rndul 1.

    Tricotaje de mn, Ana Popescu, Ed. Tehnic, 1966.

    44

    http://andreaua.wordpress.com/2009/08/11/model-7-modele-borduri/http://andreaua.files.wordpress.com/2009/08/40.jpghttp://andreaua.wordpress.com/2009/08/11/model-7-modele-borduri/
  • 7/22/2019 134853047 Cum Sa Tricotezi

    45/589

    Model 8 Modele borduri

    Se tricoteaz:

    Rndul 1: 2 ochiuri pe dos, ochiul 3 pe fa, fr s fie luat pe andreaua stng, 1 jeteu, setricoteaz nc o dat ochiul precedent (ochiul 2) i se ia pe andreaua stng, formnd astfel 3

    ochiuri din unul singur. Se tricoteaz n continuare 1 ochi pe dos, iar din ochiul urmtor seformeaz iar 3 ochiuri, apoi se tricoteaz iar 2 ochiuri pe dos.

    Rndul 2: 2 ochiuri pe fa, 3 ochiuri pe dos, 1 ochi pe fa, 3 ochiuri pe dos, 1 ochi pe fa, 3ochiuri pe dos, 2 ochiuri pe fa. Aceast alternan urmeaz pn la sfritul rndului.

    Rndul 3: 2 ochiuri pe dos, 3 ochiuri pe fa, 1 ochi pe dos, 3 ochiuri pe fa, 2 ochiuri pe dos.

    Rndul 4: la fel cu rndul 2.

    Rndul 5: la fel cu rndul 3.

    Rndul 6: 2 ochiuri pe fa, 3 ochiuri se lucreaz mpreun pe dos, 1 ochi pe fa, 3 ochiuri luatempreun pe dos, 2 ochiuri pe fa.

    Alternana acestor rnduri se repet.

    Tricotaje de mn, Ana Popescu, Ed. Tehnic, 1966.

    45

    http://andreaua.wordpress.com/2009/08/11/model-8-modele-borduri/http://andreaua.files.wordpress.com/2009/08/model-8.jpghttp://andreaua.files.wordpress.com/2009/08/model-8.jpghttp://andreaua.wordpress.com/2009/08/11/model-8-modele-borduri/
  • 7/22/2019 134853047 Cum Sa Tricotezi

    46/589

    Model 9 Modele borduri

    Se tricoteaz:

    Rndul 1: 4 ochiuri pe fa, 3 ochiuri pe dos, 2 ochiuri pe fa, 3 ochiuri pe dos, 4 ochiuri pe fa.

    Rndul 2 8: se lucreaz aa cum apar ochiurile pe andrele (pe fa sau pe dos).

    Rndul 9: 4 ochiuri pe fa se iau pe o andrea de rezerv i se las n faa lucrului, 4 ochiuri pefa, se trec pe andreaua din stnga cele 4 ochiuri de pe andreaua de rezerv i se lucreaz pe fa,urmtoarele 4 ochiuri se trec pe andreaua de rezerv i se las pe dosul lucrului, 4 ochiuri pe fa,

    apoi se trec pe andreaua stng cele 4 ochiuri de pe andreaua de rezerv i se lucreaz pe fa.

    Rndul 9: toate ochiurile se lucreaz pe dos.

    Alternana rndurilor se repet.

    Tricotaje de mn, Ana Popescu, Ed. Tehnic, 1966.

    46

    http://andreaua.wordpress.com/2009/08/11/model-9-modele-borduri/http://andreaua.files.wordpress.com/2009/08/model-9.jpghttp://andreaua.wordpress.com/2009/08/11/model-9-modele-borduri/
  • 7/22/2019 134853047 Cum Sa Tricotezi

    47/589

    Model 10 Modele borduri

    Se tricoteaz:

    Rndul 1 i rndurile fr so: 3 ochiuri pe dos, 12 ochiuri pe fa, 3 ochiuri pe dos.

    Rndul 2 i toate rndurile cu so: se lucreaz pe dos.

    Rndul 13: 3 ochiuri pe dos, 6 ochiuri se iau pe o andrea de rezerv i se las pe faa lucrului, 6ochiuri se lucreaz pe fa, ochiurile de pe andreaua de rezerv se trec pe andreaua stng i selucreaz pe fa i n continuare 3 ochiuri pe dos.

    Rndul 14: ca rndul 2.

    Se continu cu alternana rndurilor.

    Tricotaje de mn, Ana Popescu, Ed. Tehnic, 1966.

    47

    http://andreaua.wordpress.com/2009/08/11/model-10-modele-borduri/http://andreaua.files.wordpress.com/2009/08/model-10.jpghttp://andreaua.wordpress.com/2009/08/11/model-10-modele-borduri/
  • 7/22/2019 134853047 Cum Sa Tricotezi

    48/589

    Model 11 Modele borduri

    Se tricoteaz:

    Rndul 1 4:punct de jerseu.

    Rndul 5: se adaug la primul fir, un fir din alt ghem de aceeai culoare sau de culoare diferit. Setricoteaz alternativ cte 1 ochi lucrat pe dos cu firul dintr-un ghem i 1 ochi lucrat pe dos dinghemul adugat. Ambele fire se trec prin faa mpletiturii i se ncrucieaz n de jos n suspornind de la cel care execut mpletitura.

    Rndul 6: se tricoteaz ochiurule numai pe fa, tot cu ambele fire, n aa fel nct ochiurile lucratedin firul aceluiai ghem s fie unul deasupra celuilalt, iar firele se ncrucieaz pe faa mpletiturii,de jos n sus.

    Tricotaje de mn, Ana Popescu, Ed. Tehnic, 1966.

    48

    http://andreaua.wordpress.com/2009/08/11/model-11-modele-borduri/http://andreaua.files.wordpress.com/2009/08/model-11.jpghttp://andreaua.wordpress.com/2009/08/11/model-11-modele-borduri/
  • 7/22/2019 134853047 Cum Sa Tricotezi

    49/589

    Model 12 Modele borduri

    Se tricoteaz:

    Rndul 1: 4 ochiuri pe dos, 1 jeteu, 3 ochiuri luate mpreun pe fa, 1 jeteu. Aceast alternan deochiuri se repet pn la sfritul rndului.

    Rndul 2: 4 ochiuri pe fa, 3 ochiuri pe dos.

    Rndul 3: 4 ochiuri pe dos, 3 ochiuri pe fa.

    Rndul 4: 4 ochiuri pe fa, 3 ochiuri pe dos.

    Aceast alternan de rnduri se repet.

    Tricotaje de mn, Ana Popescu, Ed. Tehnic, 1966.

    49

    http://andreaua.wordpress.com/2009/08/11/model-12-modele-borduri/http://andreaua.wordpress.com/2009/08/11/model-12-modele-borduri/
  • 7/22/2019 134853047 Cum Sa Tricotezi

    50/589

    Model 13 Modele borduri

    Se tricoteaz:

    Rndul 1: 1 ochi pe fa, 1 ochi pe dos.

    Rndul 2 i toate rndurile cu so: se tricoteaz ochiurile aa cum apar pe andrea, pe fa sau pedos.

    Rndul 3 i toate rndurile fr so: deasupra ochiului pe fa se tricoteaz 1 ochi pe dos,deasupra ochiului pe dos se tricoteaz 1 ochi pe fa.

    Rndurile 2 i 3 se repet.

    Tricotaje de mn, Ana Popescu, Ed. Tehnic, 1966.

    50

    http://andreaua.wordpress.com/2009/08/11/mode-13-modele-borduri/http://andreaua.files.wordpress.com/2009/08/model-13.jpghttp://andreaua.wordpress.com/2009/08/11/mode-13-modele-borduri/
  • 7/22/2019 134853047 Cum Sa Tricotezi

    51/589

    Model 14 Modele borduri

    Se tricoteaz:

    Rndul 1: se tricoteaz al 2-lea ochi de pe andrea naintea primului ochi fr s fie scos de peandreaua stng. Se tricoteaz i primul ochi i se scot de pe andrea ambele ochiuri deodat,formnd astfel o rsucitur.

    Rndul 2: ochiurile rsucite se tricoteaz pe dos, 1 ochi pe fa.

    Alternana acestor rnduri se repet.

    Tricotaje de mn, Ana Popescu, Ed. Tehnic, 1966.

    51

    http://andreaua.wordpress.com/2009/08/11/model-14-modele-borduri/http://andreaua.files.wordpress.com/2009/08/model-14.jpghttp://andreaua.wordpress.com/2009/08/11/model-14-modele-borduri/
  • 7/22/2019 134853047 Cum Sa Tricotezi

    52/589

    Model 15 Modele borduri

    Se tricoteaz:

    Rndul 1: se mpunge andreaua n primul ochi din spate spre fa, fr s fie tricotat, iar firulrmne pe dosul lucrului i se tricoteaz al 2-lea ochi pe fa fr s fie scoss de pe andrea. Setricoteaz i primul ochi luat din spate i apoi se trec ambele ochiuri pe andreaua dreapt i apar caochiuri ncruciate. n continuare se mai tricoteaz 1 ochi pe dos. Aceast alternan se repet.

    Rndul 2: Deasupra ochiului pe dos se tricoteaz 1 ochi pe fa, iar ochiurile ncruciate setricoteaz pe dos.

    Aceste 2 rnduri se repet.

    Tricotaje de mn, Ana Popescu, Ed. Tehnic, 1966.

    52

    http://andreaua.wordpress.com/2009/08/11/model-15-modele-borduri/http://andreaua.files.wordpress.com/2009/08/model-15.jpghttp://andreaua.files.wordpress.com/2009/08/model-15.jpghttp://andreaua.wordpress.com/2009/08/11/model-15-modele-borduri/
  • 7/22/2019 134853047 Cum Sa Tricotezi

    53/589

    Model 16 Modele borduri

    Se tricoteaz:

    Rndul 1: 1 ochi pe dos, o rsucitur din 2 ochiuri, adic se tricoteaz al 2-lea ochi pe fa nainteaprimului ochi, fr s fie scos de pe andrea. Se tricoteaz i primul ochi i se scot ambele ochiuride pe andreaua dreapt pe cea stng. Se repet alternana de ochiuri.

    Rndul 2: 1 ochi pe fa, iar cele 2 ochiuri rsucite se tricoteaz pe dos.

    Aceste 2 rnduri alterneaz.

    Tricotaje de mn, Ana Popescu, Ed. Tehnic, 1966.

    53

    http://andreaua.wordpress.com/2009/08/11/model-16-modele-borduri/http://andreaua.files.wordpress.com/2009/08/model-16.jpghttp://andreaua.wordpress.com/2009/08/11/model-16-modele-borduri/
  • 7/22/2019 134853047 Cum Sa Tricotezi

    54/589

    Model 17 Modele borduri

    Pentru executarea acestui model e necesar s se monteze pe andrea un numr de ochiuri fr so.

    Se tricoteaz:

    Rndul 1: 2 ochiuri pe fa, 2 ochiuri pe dos, ultimul ochi va fi pe fa sau pe dos.

    Rndul 2:- Dac ultimul ochi din primul rnd a fost tricotat pe dos, se ncepe rndul 2 cu 2 ochiuri pe fa ise continu alternnd cu 2 ochiuri pe dos.- Dac ultimul ochi din primul rnd a fost tricotat pe fa, se ncepe rndul 2 cu 2 ochiuri pe dos,alternnd cu 2 ochiuri pe fa.

    Acest model cere o atenie deosebit la nceputul fiecrui rnd.

    Tricotaje de mn, Ana Popescu, Ed. Tehnic, 1966.

    54

    http://andreaua.wordpress.com/2009/08/11/model-17-modele-borduri/http://andreaua.wordpress.com/2009/08/11/model-17-modele-borduri/
  • 7/22/2019 134853047 Cum Sa Tricotezi

    55/589

    Model 18 Modele borduri

    Se tricoteaz:

    Rndul 1: 2 ochiuri pe dos, 1 ochi pe fa luat din spate.

    Rndul 2: se tricoteaz aa cum apar ochiurile pe andrea, adic 2 ochiuri pe fa i 1 ochi pe dos.

    Rndurile se repet.

    Tricotaje de mn, Ana Popescu, Ed. Tehnic, 1966.

    Model 19 Modele borduri

    Se tricoteaz:

    Rndul 1 i 2: toate ochiurile se tricoteaz pe dos.

    Rndul 3: 1 jeteu, se ridic pe andreaua dreapt 1 ochi nelucrat, ochiul urmtor se lucreaz pe fai se trece prin ochiul ridicat.

    Rndul 4, 5 i 6: se lucreaz pe dos.

    Tricotaje de mn, Ana Popescu, Ed. Tehnic, 1966.

    55

    http://andreaua.wordpress.com/2009/08/11/model-18-modele-borduri/http://andreaua.wordpress.com/2009/08/11/model-19-modele-borduri/http://andreaua.files.wordpress.com/2009/08/model-19.jpghttp://andreaua.wordpress.com/2009/08/11/model-18-modele-borduri/http://andreaua.wordpress.com/2009/08/11/model-19-modele-borduri/
  • 7/22/2019 134853047 Cum Sa Tricotezi

    56/589

    Model 20 Modele borduri

    Se tricoteaz:

    Cteva rnduri (8 10) cu ochiuri pe dos, apoi ncepe modelul.

    Rndul 1: 2 ochiuri pe fa, 2 ochiuri pe dos, 2 ochiuri pe fa, 5 ochiuri pe dos. Aceast alternanse repet dup nevoie.

    Rndul 2, 3 i 4: se tricoteaz aa cum apar ochiurile pe andrea, pe fa i pe dos.

    Rndul 5: 2 ochiuri pe fa i 2 ochiuri pe dos se iau pe o andrea de rezerv i se las n spateleandrelei. n continuare se tricoteaz 2 ochiuri pe fa, apoi se trec de pe andreaua de rezerv peandreaua stng cele 2 ochiuri lucrate pe dos, iar andreaua de rerzev se trece n faa lucrului. Cele

    2 ochiuri pe dos se lucreaz pe dos i n continuare se lucreaz pe fa cele 2 ochiuri aflate peandreaua de rezerv. Prin aceast operaiune se obine mpletirea rndurilor. Se continu tricotareaa 5 ochiuri pe dos i apoi o nou mpletitur a rndurilor.

    Rndul 6: se tricoteaz ochiurile aa cum apar pe andrea, adic ochiurile pe fa se tricoteaz pefa, iar cele pe dos se tricoteaz pe dos.

    Aceste 6 rnduri se repet.

    Tricotaje de mn, Ana Popescu, Ed. Tehnic, 1966.

    56

    http://andreaua.wordpress.com/2009/08/11/model-20-modele-borduri/http://andreaua.files.wordpress.com/2009/08/model-20.jpghttp://andreaua.files.wordpress.com/2009/08/model-20.jpghttp://andreaua.wordpress.com/2009/08/11/model-20-modele-borduri/
  • 7/22/2019 134853047 Cum Sa Tricotezi

    57/589

    Model 21 Modele borduri

    Se tricoteaz:

    Rndul 1 5: 3 ochiuri pe fa, 3 ochiuri pe dos.

    Rndul 6: 3 ochiuri pe fa, apoi 3 ochiuri pe dos se tricoteaz mpreun pe fa.Rndul 7: 3 ochiuri pe dos, din ochiul urmtor se fac 3 ochiuri, adic 1 ochi pe fa, fr s sescoat de pe andrea, 1 jeteu i 1 ochi pe fa, dup care toate 3 ochiurile se scot de pe andrea.

    Motivul se repet ncepnd cu rndul 1.

    Tricotaje de mn, Ana Popescu, Ed. Tehnic, 1966.

    57

    http://andreaua.wordpress.com/2009/08/11/model-21-modele-borduri/http://andreaua.files.wordpress.com/2009/08/model-21.jpghttp://andreaua.wordpress.com/2009/08/11/model-21-modele-borduri/
  • 7/22/2019 134853047 Cum Sa Tricotezi

    58/589

    Model 22 Modele borduri

    Se tricoteaz:

    Rndul 1: 3 ochiuri pe dos, 10 ochiuri pe fa, 3 ochiuri pe dos.

    Rndul 2 6: se tricoteaz ochiurile aa cum apar pe andrea, pe fa i pe dos.

    Rndul 7: 3 ochiuri pe dos, ochiurile 4, 5, 6 i 7 se scot pe o andrea de rezerv i se trec pe dosullucrului i se tricoteaz pe fa ochiurile 8, 9, 10 i 11. Se tricoteaz apoi pe fa ochiurile 4, 5, 6 i7 aflate pe andreaua de rezerv. n continuare se scot ochiurile 12, 13, 14 i 15 se trec pe o andreade rezerv i se las pe faa lucrului, apoi se tricoteaz pe fa ochiurile 12, 13, 14 i 15, dup carese tricoteaz tot pe fa ochiurile scoase de pe andreaua de rezerv i se mai tricoteaz 3 ochiuri pe

    dos.

    Rndul 8: 3 ochiuri pe fa, 16 ochiuri pe dos, 3 ochiuri pe fa.

    Aceste rnduri se repet.

    Tricotaje de mn, Ana Popescu, Ed. Tehnic, 1966.

    58

    http://andreaua.wordpress.com/2009/08/11/model-22-modele-borduri/http://andreaua.files.wordpress.com/2009/08/model-22.jpghttp://andreaua.wordpress.com/2009/08/11/model-22-modele-borduri/
  • 7/22/2019 134853047 Cum Sa Tricotezi

    59/589

    Modele de context

    Modele de contextur formeaz o gam foarte larg i se pot realiza prin mbinarea diverselorpuncte de tricotaj obinnd modele compacte, ajurate i dantelate lucrate cu fire ntr-o singurculoare sau divers colorate.

    Modelele compacte se preteaz la tricotarea oricrei piese de mbrcminte, iar cele executate ndiverse culori au o larg aplicare la tricotajele sport pentru toate vrstele i la articolele pentrucopii.

    Modelele ajurate i dantelate snt folosite la tricotarea bluzelor, alurilor, ciorapilor etc.

    Pentru piesele tricotate cu modele dantelate se ntrebuineaz fire subiri i de bun calitate, pentruca mpletitura s ias fin i spumoas.

    Tricotaje de mn, Ana Popescu, Ed. Tehnic, 1966.

    59

    http://andreaua.wordpress.com/2009/08/11/modele-de-context/http://andreaua.wordpress.com/2009/08/11/modele-de-context/
  • 7/22/2019 134853047 Cum Sa Tricotezi

    60/589

    Model 1 Modele compacte

    Se tricoteaz:

    Rndul 1: toate ochiurile se lucreaz pe fa.

    Rndul 2: 1 ochi pe dos, de la ochiul 2 se ridic nodul pe andrea n faa ochiului, formnd astfel 2ochiuri care se lucreaz pe fa, luate pe stnga.

    Rndul 3: ca i toate rndurile de pe dosul lucrului, se lucreaz pe fa.

    Rndul 4: se lucreaz la fel cu rndul 2, cu deosebirea c se ridic nodul la ochiul care a fost lucratpe dos n rndul 2.

    Tricotaje de mn, Ana Popescu, Ed. Tehnic, 1966.

    60

    http://andreaua.wordpress.com/2009/08/11/model-1-modele-compacte/http://andreaua.files.wordpress.com/2009/08/model-1.jpghttp://andreaua.wordpress.com/2009/08/11/model-1-modele-compacte/
  • 7/22/2019 134853047 Cum Sa Tricotezi

    61/589

    Modelul 2 Modele compacte

    Se tricoteaz:

    Rndul 1: 2 ochiuri pe dos, 2 ochiuri se trec pe andrea nelucrate, cu firul lsat n faa ochiurilor.

    Rndul 2: ca i toate rndurile cu so, se va lucra n ntregime pe dos.

    Rndul 3: se lucreaz la fel cu rndul 1, cu deosebirea c aici se tricoteaz pe dos cele 2 ochiuricare n rndul 1 n-au fost lucrate, iar cele care au fost lucrate aici se trec pe andrea nelucrate.

    Aceste rnduri se repet.

    Tricotaje de mn, Ana Popescu, Ed. Tehnic, 1966.

    61

    http://andreaua.wordpress.com/2009/08/11/modelul-2-modele-compacte/http://andreaua.files.wordpress.com/2009/08/model-2.jpghttp://andreaua.wordpress.com/2009/08/11/modelul-2-modele-compacte/
  • 7/22/2019 134853047 Cum Sa Tricotezi

    62/589

    Modelul 3 Modele compacte

    Se tricoteaz:

    Rndul 1: 1 ochi pe dos, 1 ochi nelucrat, iar firul se las pe dosul lucrului.

    Rndul 2: 1 ochi nelucrat cu firul lsat pe faa lucrului (acesta va fi acelai ochi nelucrat i nrndul 1), 1 ochi pe fa.

    Rndul 3: la fel ca rndul 1.

    Rndul 4: toate ochiurile se lucreaz aa cum se prezint pe andrea, adic ochiul care a fost lucratpe dos n rndul precedent, aici apare pe fa i se lucreaz tot pe fa, iar ochiul care n-a fost lucratniciodat, aici se lucreaz pe dos.

    Rndul 5: se lucreaz la fel cu rndul 1, cu deosebirea c se inverseaz modelul astfel: ochiulnelucrat din modelul precedent se lucreaz aici pe dos, iar ochiul care a fost lucrat pe dos se trecepe andrea nelucrat.

    Rndurile urmtoare se lucreaz la fel ca rndurile 2, 3 i 4 de mai sus, apoi modelul se repetncepnd cu rndul 1.

    Tricotaje de mn, Ana Popescu, Ed. Tehnic, 1966.

    62

    http://andreaua.wordpress.com/2009/08/11/modelul-3-modele-compacte/http://andreaua.files.wordpress.com/2009/08/model-3.jpghttp://andreaua.wordpress.com/2009/08/11/modelul-3-modele-compacte/
  • 7/22/2019 134853047 Cum Sa Tricotezi

    63/589

    Modelul 4 Modele compacte

    Se tricoteaz:

    Rndul 1: 8 ochiuri pe fa, se pesc 3 ochiuri i se lucreaz ochiul 4, lundu-l larg pe andreaua

    dreapt, fr s fie scos de pe andreaua stng, apoi se lucreaz pe fa cele 3 ochiuri care au fostpite, i se trec pe andreaua dreapt mpreun cu ochiul 4 care a fost deja lucrat.

    Rndul 2: toate ochiurile se lucreaz pe dos.

    Rndul 3: se lucreaz toate ochiurile pe fa.

    Rndul 4: se lucreaz n ntregime pe dos.

    Rndul 5: 2 ochiuri pe fa, se pesc 3 ochiuri i se repet operaiunile modelului din rndul 1, iarn continuare se tricoteaz 6 ochiuri. Aceast alternan se repet pn la captul rndului.

    Rndul 6: toate ochiurile se lucreaz pe dos.

    Rndul 7: se lucreaz toate ochiurile pe fa.

    Rndul 8: toate ochiurile se lucreaz pe dos.

    Tricotaje de mn, Ana Popescu, Ed. Tehnic, 1966.

    63

    http://andreaua.wordpress.com/2009/08/11/modelul-4-modele-compacte/http://andreaua.files.wordpress.com/2009/08/model-4.jpghttp://andreaua.files.wordpress.com/2009/08/model-4.jpghttp://andreaua.wordpress.com/2009/08/11/modelul-4-modele-compacte/
  • 7/22/2019 134853047 Cum Sa Tricotezi

    64/589

    Modelul 5 Modele compacte

    Se tricoteaz:

    Rndul 1: 6 ochiuri pe fa, 2 ochiuri pe dos.

    Rndul 2 i toate rndurile cu so: se lucreaz aa cum se prezint.

    Rndul 3: la fel ca rndul 1.

    Rndul 5: 4 ochiuri pe fa, 1 ochi pe dos, 2 ochiuri pe fa, 1 ochi pe dos.

    Rndul 7: 2 ochiuri pe fa, 1 ochi pe dos, 4 ochiuri pe fa i 1 ochi pe dos.

    Rndul 9 i 11: 2 ochiuri pe dos, 6 ochiuri pe fa.

    Rndul 13: 1 ochi pe dos, 2 ochiuri pe fa, 1 ochi pe dos, 4 ochiuri pe fa.

    Rndul 15: 1 ochi pe dos, 4 ochiuri pe fa, 1 ochi pe dos, 2 ochiuri pe fa.

    Rndul 16: se lucreaz ca rndul 2.

    Aceste rnduri se repet.

    Tricotaje de mn, Ana Popescu, Ed. Tehnic, 1966.

    64

    http://andreaua.wordpress.com/2009/08/11/modelul-5-modele-compacte/http://andreaua.files.wordpress.com/2009/08/model-5.jpghttp://andreaua.wordpress.com/2009/08/11/modelul-5-modele-compacte/
  • 7/22/2019 134853047 Cum Sa Tricotezi

    65/589

    Modelul 6 Modele compacte

    Se tricoteaz:

    Rndul 1: 1 ochi pe fa, 1 ochi nelucrat care se ia rsucit, ntorcnd andreaua prin spateleochiului, iar firul rmne n spatele lucrului.

    Rndul 2 i toate rndurile cu so: se lucreaz pe dos.

    Rndul 3: se lucreaz ca rndul 1, dar se inverseaz modelul, adic ochiul nelucrat n rndul 1 selucreaz aici pe fa, iar ochiul lucrat pe fa n rndul 1 se ia aici pe andrea nelucrat i rsucit.

    Aceste rnduri se repet.

    Observaie:pentru reuita acestui model, este necesar s se lucreze toate ochiurile numai pedreapta, att pe faa, ct i pe dosul lucrului.

    Tricotaje de mn, Ana Popescu, Ed. Tehnic, 1966.

    65

    http://andreaua.wordpress.com/2009/08/11/modelul-6-modele-compacte/http://andreaua.files.wordpress.com/2009/08/model-6.jpghttp://andreaua.wordpress.com/2009/08/11/modelul-6-modele-compacte/
  • 7/22/2019 134853047 Cum Sa Tricotezi

    66/589

    Modelul 7 Modele compacte

    Se tricoteaz:

    Rndul 1: toate ochiurile se lucreaz pe dos.

    Rndul 2: toate ochiurile se lucreaz pe fa.

    Rndul 3: 4 ochiuri pe fa, 2 ochiuri nelucrate, iar firul rmne n dosul lucrului.

    Rndul 4: se lucreaz ochiurile aa cum se prezint pe a