125488798 Curs 18 Infractiuni de Serviciu

39
INFRACŢIUNI CARE ADUC ATINGERE UNOR ACTIVITĂŢI DE INTERES PUBLIC SAU ALTOR ACTIVITĂŢI REGLEMENTATE DE LEGE Infracţiuni de serviciu sau în legătură cu serviciul

description

.

Transcript of 125488798 Curs 18 Infractiuni de Serviciu

  • INFRACIUNI CARE ADUC ATINGERE UNOR ACTIVITI DE INTERES PUBLIC SAU ALTOR ACTIVITI REGLEMENTATE DE LEGEInfraciuni de serviciu sau n legtur cu serviciul

  • NoiuneInfraciunile care aduc atingere unor activiti de interes public sau altor activiti reglementate de lege sunt cuprinse n Titlul VI al prii speciale a Codului penal, fiind grupate n mai multe capitole, n funcie de natura relaiilor sociale ce constituie obiectul lor juridic generic.Fac parte dintre aceste infraciuni faptele penale ce aduc atingere serviciului n cadrul persoanelor juridice, justiiei, siguranei circulaiei pe cile ferate, regimului juridic al armelor, muniiilor, materiilor explozive sau radioactive, precum i regimul juridic referitor la exercitarea unei profesii.

  • Infraciuni de serviciu sau n legtur cu serviciulObiectul juridic generic este alctuit din relaiile sociale privitoare la normala evoluie a relaiilor de serviciu, n acest sens pretinzndu-se o anumit conduit funcionarilor sau, n alte cazuri, oricrei persoane care prin aciunea sa poate periclita aceste relaii sociale.Obiectul material la aceste infraciuni exist, de cele mai multe ori, el fiind nsi obiectivarea atribuiilor de serviciu, actele materiale ce ncorporeaz atribuiile agentului.La unele infraciuni poate aprea i o valoare concret corespunztoare obiectului juridic special adiacent, cum este cazul faptelor incriminate n art. 246, 247, 249, 250 Cod penal.

  • Infraciuni de serviciu sau n legtur cu serviciuln mod eronat se identific n sfera obiectului material al acestor infraciuni valori care nu sunt destinate ab initio pentru a fi protejate de lege, ci constituie, uneori, mijloace cu care se svrete infraciunea. Spre exemplu, la luarea de mit, foloasele injuste obinute de funcionarul corupt nu sunt obiect material al faptei pentru c nu ele constituie obiectul ocrotirii penale, ci actele de serviciu.

  • Infraciuni de serviciu sau n legtur cu serviciulSubiectul activ la majoritatea infraciunilor este particularizat de lege. El este un funcionar public sau un funcionar n sensul art. 147 C.p., competent s nfptuiasc actul de serviciu prin intermediul cruia s-a produs urmarea prevzut de norma juridic.n mod exclusiv funcionarii sunt subieci activi ai infraciunilor de abuz n serviciu (art. 246, 247, 248 C.p.), neglijen n serviciu, purtare abuziv, neglijena n pstrarea secretului de stat, luarea de mit, primirea de foloase necuvenite.Darea de mit i traficul de influen pot avea ca subieci activi orice persoane, inclusiv funcionarii.Fapta exist chiar dac agentul este competent s nfptuiasc numai o parte din actul de serviciu n raport cu care s-a svrit infraciunea. Spre exemplu, luarea de mit va exista chiar dac funcionarul ndeplinete acte premergtoare, dar necesare ntocmirii actului de serviciu pe care urmrete s-l obin mituitorul.

  • Infraciuni de serviciu sau n legtur cu serviciulParticipaia, n toate formele ei, este posibil la toate infraciunile. Coautoratul, la faptele cu subiect activ calificat, va exista, n principiu, numai dac valabilitatea actului de serviciu prin intermediul cruia s-a produs urmarea socialmente periculoas depinde de exercitarea competenei tuturor fptuitorilor.Subiectul pasiv este, n principal, unitatea asupra creia s-a rsfrnt urmarea prevzut de lege, fie n mod obiectiv, fie sub forma unei stri de pericol. Aceasta este fie o unitate public, fie o alt instituie cu personalitate juridic.La unele infraciuni exist i un subiect pasiv secundar, dar indispensabil, care este persoana fizic sau juridic prejudiciat ntr-un drept al su. Este cazul faptelor incriminate n art. 246, 247, 249, 250 C.p.

  • Infraciuni de serviciu sau n legtur cu serviciulSituaia premis la infraciunile cu subiect activ particularizat de lege const n atribuiile fptuitorului de a ndeplini (total sau parial) actul de serviciu care prilejuiete svrirea faptei.Darea de mit are aceeai situaie premis ca i luarea de mit, iar traficul de influen presupune i el existena anterioar a unui funcionar competent s ndeplineasc actul de serviciu n legtur cu care se primesc ori se ncearc s se obin foloasele ilicite.n toate cazurile situaia premis se dovedete de ctre organul judiciar.

  • Infraciuni de serviciu sau n legtur cu serviciulLatura obiectiv a infraciunilor de serviciu sau n legtur cu serviciul const ntr-o aciune sau inaciune, privitoare la un act de serviciu corespunztor subiectului pasiv i care, n principal, produce o lezare (sau uneori numai o stare de pericol) a relaiilor sociale de serviciu n unitatea respectiv.Raportul de cauzalitate rezult de cele mai multe ori ex re.Vinovia fptuitorului const n principal din intenie direct sau indirect i n mod excepional din culp (art. 249 i 252 C.p.) sau praeterintenie (art. 250 alin. 4 i 5 C.p.).

  • Infraciuni de serviciu sau n legtur cu serviciulFormele de care legea leag rspunderea penal nu cuprind actele de pregtire i tentativa. Consumarea faptei depinde de elementul material i de producerea urmrii prevzute de lege, avnd n vedere caracterul de infraciune de pericol, dar i de rezultat.Sancionarea. Maximul sanciunii unor infraciuni prevzut de lege este de 15 ani (de ex. n cazul agravantei abuzului n serviciu contra intereselor publice). Pentru unele infraciuni este prevzut de lege i amenda (art. 249). Conform dispoziiilor art. 258, cnd prevederile art. 246 - 250 privitoare la funcionarii publici se aplic i celorlali funcionari.

    Art.258 - Dispoziiile art. 246-250 privitoare la funcionari publici se aplic i celorlali funcionari, n acest caz maximul pedepsei reducndu-se cu o treime. n cazul prevzut la alin. 1, pentru faptele prevzute la art. 246, 247 i 250 alin. 1-4, aciunea penal se pune n micare la plngerea prealabil a persoanei vtmate, cu excepia acelora care au fost svrite de o persoan dintre cele prevzute la art. 147 alin. 1.

  • Abuzul n serviciu contra intereselor persoanelorNoiune i caracterizare. Infraciunea propriu-zis de abuz n serviciu este incriminat n dreptul nostru n trei modaliti (art. 246, 247, 248 C.p.). Prima dintre acestea, n ordinea stabilit de legiuitor, este abuzul n serviciu contra intereselor persoanelor (art. 246 C.p.), adic fapta funcionarului public care cu intenie, efectundu-i atribuiile de serviciu n mod incorect, provoac o vtmare intereselor legale ale unei persoane fizice sau juridice (alta dect una dintre cele prevzute la art. 145 C.p.).

    Art. 246 - Fapta funcionarului public, care n exerciiul atribuiilor sale de serviciu, cu tiin, nu ndeplinete un act ori l ndeplinete n mod defectuos i prin aceasta cauzeaz o vtmare intereselor legale ale unei persoane, se pedepsete cu nchisoare de la 6 luni la 3 ani.

  • Abuzul n serviciu contra intereselor persoanelorObiectul infraciunii. Obiectul juridic special este reprezentat de relaiile sociale de serviciu, pentru protejarea crora este necesar ca orice funcionar public s-i ndeplineasc atribuiile conform statutului su juridic, evitnd astfel s aduc atingere intereselor legale ale unei persoane.n subsidiar, dar n intercondiionare cu acest obiect juridic principal, sunt protejate relaiile sociale privitoare la interesele legale ale persoanelor fizice sau juridice (de drept privat), interese la care se refer, direct sau indirect, actul de serviciu.

  • Abuzul n serviciu contra intereselor persoanelorSubiecii infraciunii. Subiectul activ este funcionarul public, menionat ca atare de textul de lege, dar, n conformitate cu art. 258 C.p., fapta poate fi comis de orice funcionar.Coninutul infraciunii. Latura obiectiv. Fapta se comite numai cu prilejul efecturii unui act de serviciu la care agentul era ndreptit s procedeze. Elementul material const ntr-o aciune ori o inaciune. Astfel, autorul nu ndeplinete actul de serviciu atunci cnd trebuia s fac acest lucru ori, dimpotriv, l realizeaz, dar ntr-un mod necorespunztor.Nedreapta luare, profitul din eroare, precum i refuzul de serviciu legalmente datorat (incriminri specifice Codului penal de la 1936, prevzute n art. 238, 239 i 243) sunt cuprinse n art. 246 din Codul penal actual.

  • Abuzul n serviciu contra intereselor persoanelorUrmarea infraciunii const, n principal, n atingerea adus calitii relaiilor de serviciu din unitatea n care i desfoar activitatea subiectul activ, fiind condiionat, ns, de apariia unei vtmri aduse intereselor unei persoane (prejudiciu moral sau material).Raportul de cauzalitate presupune nu numai dovedirea caracterului incorect al exercitrii atribuiilor de serviciu de ctre autor, dar i relevarea faptului c rezultatul acestei conduite necorespunztoare a fost, nemijlocit, o vtmare a drepturilor unei persoane.

  • Abuzul n serviciu contra intereselor persoanelorLatura subiectiv. Forma de vinovie cu care se svrete fapta este numai intenia (direct sau indirect). Formele infraciunii i sanciunea. Actele de pregtire i tentativa nu se pedepsesc. Pedeapsa prevzut de lege este nchisoarea de la 6 luni la 3 ani (respectiv 6 luni la 2 ani, n cazul comiterii faptei de ctre un funcionar, situaie n care aciunea penal se pune n micare la plngerea prealabil a persoanei vtmate, potrivit art. 258 alin. 2 C.p.). Varianta agravat este prevzut n art. 2481 C.p. Condiia de agravare a rspunderii penale const n producerea consecinelor deosebit de grave, n aces caz pedeapsa fiind nchisoarea de la 5 la 15 ani i interzicerea unor drepturi.

  • Abuzul n serviciu contra intereselor persoanelor n Codul penal 2009Abuzul n serviciu apare incriminat n art. 297 alin. (1) din Codul penal 2009, pedeapsa fiind nchisoarea de la 2 la 7 ani i interzicerea exercitrii dreptului de a ocupa o funcie public. Art. 308, referitor la infraciuni de corupie i de serviciu comise de alte persoane, arat c dispoziiile art. 289-292 i ale art. 297-301 privitoare la funcionarii publici se aplic n mod corespunztor i faptelor svrite de ctre sau n legtur cu persoanele care exercit, permanent sau temporar, cu sau fr o remuneraie, o nsrcinare de orice natur n serviciul unei persoane fizice dintre cele prevzute n art. 175 alin. (2) - adic o persoana care exercit un serviciu de interes public pentru care a fost nvestit de autoritile publice sau care este supus controlului ori supravegherii acestora cu privire la ndeplinirea respectivului serviciu public - sau n cadrul oricrei persoane juridice. n acest caz, limitele speciale ale pedepsei se reduc cu o treime.Potrivit art. 309, dac faptele prevzute n art. 295, art. 297, art. 298, art. 300, art. 303, art. 304, art. 306 sau art. 307 au produs consecine deosebit de grave, limitele speciale ale pedepsei prevzute de lege se majoreaz cu jumtate.

  • Abuzul n serviciu prin ngrdirea unor drepturiNoiune. Este fapta unui funcionar public care ngrdete folosina sau exerciiul drepturilor vreunui cetean ori creeaz pentru acesta o situaie de inferioritate pe motiv de pe temei de ras, naionalitate, etnie, limb, religie, gen, orientare sexual, opinie, apartenen politic, convingeri, avere, origine social, vrst, dizabilitate, boal cronic necontagioas sau infecie HIV/SIDA.

    Art. 247 - ngrdirea, de ctre un funcionar public, a folosinei sau a exerciiului drepturilor unei persoane ori crearea pentru aceasta a unei situaii de inferioritate pe temei de ras, naionalitate, etnie, limb, religie, gen, orientare sexual, opinie, apartenen politic, convingeri, avere, origine social, vrst, dizabilitate, boal cronic necontagioas sau infecie HIV/SIDA, se pedepsete cu nchisoare de la 6 luni la 5 ani.

  • Abuzul n serviciu prin ngrdirea unor drepturiObiectul juridic special adiacent l constituie relaiile sociale privitoare la capacitatea juridic a persoanei fizice, iar pe de alt parte, relaiile sociale referitoare la egalitatea n drepturi a persoanelor.Coninutul infraciunii. Elementul material al faptei are dou aspecte alternative: ngrdirea capacitii de folosin sau a aceleia de exerciiu i, n al doilea rnd, crearea unei situaii de inferioritate pentru subiectul pasiv imediat. ngrdirea acestei capaciti juridice se face prin acte de serviciu comisive sau omisive. O alt ipostaz a elementului material al faptei rezid n punerea subiectului pasiv secundar ntr-o stare de inferioritate fa de alte persoane pe temeiul unui anumit mobil (pe temei de ras, naionalitate, etnie, limb, religie, gen, orientare sexual, opinie, apartenen politic, convingeri, avere, origine social, vrst, dizabilitate, boal cronic necontagioas sau infecie HIV/SIDA).

  • Abuzul n serviciu prin ngrdirea unor drepturiUrmarea const, n principal, n starea de pericol ce apare pentru buna evoluie a relaiilor de serviciu. Aceast urmare este condiionat ns de un prejudiciu moral sau material care se aduce prii vtmate, prin atingerea unor drepturi ale sale. Raportul de cauzalitate rezult ex re.Latura subiectiv este complex, n sensul c pe lng forma de vinovie, care este intenia, direct sau indirect, legea prevede i un anume mobil (cerin esenial), care-l determin pe autor s fac deosebiri de valoare ntre oameni pe criterii de ras, naionalitate, etnie, limb, religie, gen, orientare sexual, opinie, apartenen politic, convingeri, avere, origine social, vrst, dizabilitate, boal cronic necontagioas sau infecie HIV/SIDA.

  • Abuzul n serviciu prin ngrdirea unor drepturiForme i sanciuni. Tentativa nu este incriminat, consumarea faptei avnd loc n momentul n care s-a produs efectiva ngrdire a drepturilor persoanei sau acesta a fost n starea de inferioritate.Sanciunea este nchisoarea de la 6 luni la 5 ani (respectiv de la 6 luni la 3 ani i 4 luni n cazul comiterii faptei de ctre funcionar, situaie n care aciunea penal se pune n micare la plngerea prealabil a persoanei vtmate, potrivit art. 258 alin. 2 C.p.).Pentru forma agravat pedeapsa este nchisoarea de la 5 la 15 ani i interzicerea unor drepturi (art. 2481 C.p.).n Codul penal 2009 aceeai fapt apare incriminat n art. 297 alin. (2), pedeapsa fiind nchisoarea de la 2 la 7 ani i interzicerea exercitrii dreptului de a ocupa o funcie public. Prevederile art. 308 i 309 din Codul penal 2009 se aplic n mod corespunztor.

  • Abuzul n serviciu contra intereselor publiceNoiune. Fapta incriminat n art. 248 C.p. reprezint o atingere a intereselor vreuneia dintre unitile prevzute n art. 145 C.p., svrit cu tiin de ctre un funcionar n exercitarea atribuiilor de serviciu.

    Art.248 - Fapta funcionarului public, care, n exerciiul atribuiilor sale de serviciu, cu tiin, nu ndeplinete un act ori l ndeplinete n mod defectuos i prin aceasta cauzeaz o tulburare nsemnat bunului mers al unui organ sau instituii de stat ori al unei alte uniti din cele la care se refer art.145 sau o pagub patrimonial acesteia se pedepsete cu nchisoare de la 6 luni la 5 ani.

  • Abuzul n serviciu contra intereselor publiceSubiectul activ este funcionar public sau funcionar (art. 258 C.p.).Coninutul infraciunii. Latura obiectiv. Elementul material al faptei const ntr-o aciune sau omisiune, dependent de atribuiile de serviciu ale autorului infraciunii.Funcionarul nu ndeplinete un act de serviciu sau, dimpotriv, l ndeplinete, dar n mod necorespunztor.Urmarea faptei este individualizat de lege n forma a dou situaii alternative: producerea unei tulburri nsemnate bunului mers al unei uniti dintre cele prevzute de art. 145 C.p. sau cauzarea unei pagube avutului acesteia.

  • Abuzul n serviciu contra intereselor publicePrin tulburare nsemnat nelegem o afectare important a relaiile de serviciu din unitate. n acest caz activitatea unitii se resimte serios n urma efecturii faptei.Paguba afecteaz patrimoniul unitii.Caracterul nsemnat al tulburrii i lezarea patrimoniului unitii se apreciaz suveran de ctre instana de judecat, motivndu-se n mod concret. Poate exista o tulburare nsemnat a bunului mers al unitii chiar dac nu se reine i existena unei pagube n patrimoniul acesteia.

  • Abuzul n serviciu contra intereselor publiceLatura subiectiv. Autorul svrete fapta cu tiin, adic cu intenie (direct sau indirect). Forme i sanciuni. Tentativa nu este incriminat. Consumarea are loc numai n momentul producerii efective a tulburrii nsemnate sau a pagubei. Fapta poate avea un caracter continuu sau continuat.Sanciunea pentru forma tipic este nchisoarea de la 6 luni la 5 ani (respectiv nchisoarea de la 6 luni la 3 ani i 4 luni pentru funcionar).Varianta agravant, prevzut de art. 2481 C.p., atrage aceeai pedeaps cu nchisoare de la 5 la 15 ani i interzicerea unor drepturi.Fapta nu se mai regsete incriminat ca atare n Codul penal 2009.

  • Neglijena n serviciuNoiune. Este fapta persoanei care, avnd calitatea de funcionar public (sau de funcionar), ncalc din culp o ndatorire de serviciu prin nendeplinirea acesteia sau prin ndeplinirea ei defectuoas, cauznd o tulburare nsemnat bunului mers al unui organ sau instituii de stat ori altei uniti dintre cele prevzute n art. 145 C.p. sau o pagub patrimoniului acesteia ori o vtmare important a intereselor legale ale unei persoane.

    Art.249 - nclcarea din culp, de ctre un funcionar public, a unei ndatoriri de serviciu, prin nendeplinirea acesteia sau prin ndeplinirea ei defectuoas, dac s-a cauzat o tulburare nsemnat bunului mers al unui organ sau instituii de stat ori al unei alte uniti din cele la care se refer art.145 sau o pagub patrimoniului acesteia ori o vtmare important intereselor legale ale unei persoane, se pedepsete cu nchisoare de la o lun la 2 ani sau cu amend.Fapta prevzut n alin. 1, dac a avut consecine deosebit de grave, se pedepsete cu nchisoare de la 2 la 10 ani.

  • Neglijena n serviciuObiectul infraciunii. Neglijena n serviciu are ca obiect juridic special raporturile sociale care depind de exercitarea corespunztoare a atribuiilor de serviciu ale funcionarilor n sensul c acetia s nu produc, prin actele de serviciu specifice funciei pe care o dein, perturbri nsemnate unitii, o pagub patrimoniului acesteia sau o vtmare important intereselor legale ale unei persoane.Ca obiect special adiacent ntlnim relaiile sociale privitoare la interesele legale ale persoanelor.

  • Neglijena n serviciuConinutul infraciunii. Latura obiectiv. Fapta const ntr-o aciune sau o inaciune efectuat n cadrul exercitrii legale a serviciului care, ns, reprezint fie o nendeplinire a ndatoririlor de serviciu (inaciune), fie o ndeplinire defectuoas a acestora (aciune).Urmarea infraciunii tipice se prezint sub forma a trei situaii alternative: o tulburare nsemnat adus bunului mers al unitii, o pagub pricinuit avutului acesteia sau o vtmare important a intereselor legale ale unei persoane.

  • Neglijena n serviciun ceea ce privete atingerea adus intereselor legale ale unei persoane, aceast urmare se deosebete de aceea prevzut n art. 246 C.p. doar prin faptul c, n cazul neglijenei n serviciu, ea trebuie s fie important. Aceast mprejurare se apreciaz n mod suveran de ctre instana de judecat.Latura subiectiv. Infraciunea se svrete numai din culp.

  • Neglijena n serviciuForme i sanciuni. Consumarea infraciunii are loc n momentul producerii efective a urmrii prevzute de lege. Neglijena n serviciu este o infraciune de rezultat i nu de pericol. n cazul culpei cu previziune este posibil forma continuat, iar n raport cu anumite urmri (tulburarea nsemnat) i forma continu.Sanciunea pentru forma tipic este alternativ: nchisoarea de la o lun la 2 ani sau amenda de la 500 la 30.000 RON. Pentru forma agravant sanciunea este nchisoare de la 2 la 10 ani.Varianta agravat. Art. 249 alin. 2 C.p. incrimineaz neglijena n serviciu care a avut ca urmare consecine deosebit de grave.

  • Neglijena n serviciu n Codul penal 2009Neglijena n serviciu se regsete incriminat n Codul penal 2009 n art. 298. nclcarea din culp de ctre un funcionar public a unei ndatoriri de serviciu, prin nendeplinirea acesteia sau prin ndeplinirea ei defectuoas, dac prin aceasta se cauzeaz o pagub ori o vtmare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepsete cu nchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amend.Prevederile art. 308 din codul penal 2009, privitoare la svrirea faptei de ctre sau n legtur cu persoanele care exercit, permanent sau temporar, cu sau fr o remuneraie, o nsrcinare de orice natur n serviciul unei persoane fizice dintre cele prevzute n art. 175 alin. (2) sau n cadrul oricrei persoane juridice, precum i cele ale art. 309 (faptele care au produs consecine deosebit de grave) se aplic n mod corespunztor.

  • Purtarea abuzivIncriminare modificat prin Legea nr. 278/2006, cnd s-a dorit o reglementare oarecum n oglind a infraciunilor de ultraj i cea de purtare abuziv. Noiune. Adresarea ntr-un mod jignitor unei persoane, lovirea sau alte violene, vtmarea corporal sau vtmare corporal grav a acesteia de ctre un funcionar public n exercitarea ndatoririlor de serviciu constituie infraciunea de purtare abuziv i se pedepsete n conformitate cu art. 250 C.p.

  • Purtarea abuzivObiectul juridic special cuprinde relaiile sociale care depind n existena i evoluia lor de atitudinea deferent, nonviolent a funcionarului public sau altui funcionar n raporturile cu persoanele fizice. Aceste relaii sociale se refer, n primul rnd, la serviciu, dar, n secundar, ele privesc i importante atribute ale omului (demnitatea, libertatea psihic, integritatea corporal sau sntatea sa).Subiectul activ este numai un funcionar public (sau funcionar).

  • Purtarea abuzivConinutul constitutiv. Elementul material al faptei tipice const n ntrebuinarea de expresii jignitoare. nelesul acestei noiuni coincide cu acela al elementului material al infraciunii de insult (art. 205 C.pen.). Elementul material al faptei se exercit nemijlocit asupra subiectului pasiv imediat, care este prezent la locul unde se svrete fapta. n cazul variantelor agravate de la alin. 2, 3, 4 i 5, elementul material coincide cu acela de la infraciunile de ameninare (art. 193 C.p.), lovire sau alte violene (art. 180 C.p.), vtmare corporal (art. 181 C.p.) i, respectiv vtmare corporal grav (art. 182 C.p.).

  • Purtarea abuziv Urmarea faptei are o structur complex n sensul c, n principal, se creeaz o stare de pericol pentru buna i normala desfurare a relaiilor de serviciu, iar n secundar se aduce atingere onoarei i reputaiei persoanei. n cazul variantelor agravate, subiectului pasiv nemijlocit i se lezeaz i libertatea, sntatea sau integritatea corporal.Raportul de cauzalitate rezult ex re, iar n cazul variantelor agravate de la alin. 4 i 5 legtura dintre fapt i urmarea mai grav (vtmarea corporal sau vtmarea corporal grav) trebuie dovedit.Subiectul pasiv care riposteaz la o asemenea purtare abuziv a unui funcionar ce ndeplinete o funcie care implic exerciiul autoritii de stat nu svrete infraciunea de ultraj.

  • Purtarea abuzivLatura subiectiv este intenia, pentru variante de la alin. 1, 2 i 3 i praeterintenia pentru alin. 4 i 5.Forme i sanciuni. Tentativa nu este incriminat. Infraciunea poate avea un caracter continuat.Sanciunea este, pentru varianta simpl, pedeapsa cu nchisoarea de la o lun la un an sau cu amend de la 300 la 15.000 RON; n cazul agravantei de la alin. 2 nchisoarea de la 6 luni la 2 ani sau amenda de la 500 la 30.000 RON; n cazul alin. 3 nchisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda de la 500 la 30.000 RON, n cazul agravantei de la alin. 4 nchisoarea de la 6 luni la 6 ani i n cazul alin. 5 nchisoarea de la 3 la 12 ani.Cnd se realizeaz coninutul mai multor alineate ale art. 250 Cod penal, se va aplica numai alineatul cuprinznd sanciunea cea mai grav. Atunci cnd prin violen s-au comis urmri care corespund art. 182 alin. 3 C.p., vom avea un concurs de infraciuni, ntre art. 250 alin. 1 sau 2 i art. 182 alin. 3 C.p.

  • Purtarea abuziv n Codul penal 2009n Codul penal 2009 , infraciunea de purtare abuziv este incriminat n art. 296, fapta constnd n ntrebuinarea de expresii jignitoare fa de o persoan de ctre cel aflat n exercitarea atribuiilor de serviciu, pedeapsa fiind nchisoarea de la o lun la 6 luni sau cu amend. Ameninarea ori lovirea sau alte violene svrite n condiiile alin. (1) se sancioneaz cu pedeapsa prevzut de lege pentru acea infraciune, ale crei limite speciale se majoreaz cu o treime.

  • Neglijena n pstrarea secretului de stat (art. 252)Noiune. Reprezint fapta unui funcionar care, din neglijen, determin distrugerea, alterarea, pierderea sau sustragerea unui document ce constituie informaie secret de stat sau care a dat prilejul altei persoane s afle un asemenea secret, dac fapta este de natur s aduc atingere intereselor statului.Fapta este periculoas pentru interesele de stat exprimate n documentele ce constituie informaii secrete de stat.

  • Neglijena n pstrarea secretului de statSubiectul activ nemijlocit este exclusiv un funcionar public (indiferent de unitatea la care lucreaz).Latura obiectiv. Elementul material const ntr-o aciune sau o inaciune a funcionarului care a avut ca urmare distrugerea, pierderea, alterarea sau sustragerea unui document ce constituie informaie secret de stat sau a dat prilejul altei persoane s afle un asemenea secret.Cerina esenial este ca fapta s fie de natur s aduc atingere intereselor statului.

  • Neglijena n pstrarea secretului de statLatura subiectiv: fapta se comite din culp. Intenia ar conduce la ncadrarea faptei ca infraciune de compromitere a unor interese de stat (art. 168 C.p.).Pedeapsa este nchisoarea de la 3 luni la 3 ani.

  • Neglijena n pstrarea informaiilorCodul penal 2009 incrimineaz n art. 305 neglijena n pstrarea informaiilor, care const n neglijena care are drept urmare distrugerea, alterarea, pierderea sau sustragerea unui document ce conine informaii secrete de stat, precum i neglijena care a prilejuit altei persoane aflarea unei asemenea informaii.Pedeapsa prevzut este nchisoarea de la 3 luni la un an sau amenda.