Curs 18 - Infractiuni de Serviciu

download Curs 18 - Infractiuni de Serviciu

of 39

 • date post

  09-Aug-2015
 • Category

  Documents

 • view

  113
 • download

  12

Embed Size (px)

Transcript of Curs 18 - Infractiuni de Serviciu

INFRACIUNI CARE ADUC ATINGERE UNOR ACTIVITI DE INTERES PUBLIC SAU ALTOR ACTIVITI REGLEMENTATE DE LEGEInfraciuni de serviciu sau n legtur cu serviciul

Noiune Infraciunile care aduc atingere unor activiti de interes public sau altor activiti reglementate de lege sunt cuprinse n Titlul VI al prii speciale a Codului penal, fiind grupate n mai multe capitole, n funcie de natura relaiilor sociale ce constituie obiectul lor juridic generic. Fac parte dintre aceste infraciuni faptele penale ce aduc atingere serviciului n cadrul persoanelor juridice, justiiei, siguranei circulaiei pe cile ferate, regimului juridic al armelor, muniiilor, materiilor explozive sau radioactive, precum i regimul juridic referitor la exercitarea unei profesii.

Infraciuni de serviciu sau n legtur cu serviciul Obiectul juridic generic este alctuit din relaiile sociale privitoare la normala evoluie a relaiilor de serviciu, n acest sens pretinzndu-se o anumit conduit funcionarilor sau, n alte cazuri, oricrei persoane care prin aciunea sa poate periclita aceste relaii sociale. Obiectul material la aceste infraciuni exist, de cele mai multe ori, el fiind nsi obiectivarea atribuiilor de serviciu, actele materiale ce ncorporeaz atribuiile agentului. La unele infraciuni poate aprea i o valoare concret corespunztoare obiectului juridic special adiacent, cum este cazul faptelor incriminate n art. 246, 247, 249, 250 Cod penal.

Infraciuni de serviciu sau n legtur cu serviciul

n mod eronat se identific n sfera obiectului material al acestor infraciuni valori care nu sunt destinate ab initio pentru a fi protejate de lege, ci constituie, uneori, mijloace cu care se svrete infraciunea. Spre exemplu, la luarea de mit, foloasele injuste obinute de funcionarul corupt nu sunt obiect material al faptei pentru c nu ele constituie obiectul ocrotirii penale, ci actele de serviciu.

Infraciuni de serviciu sau n legtur cu serviciul Subiectul activ la majoritatea infraciunilor este particularizat de lege. El este un funcionar public sau un funcionar n sensul art. 147 C.p., competent s nfptuiasc actul de serviciu prin intermediul cruia s-a produs urmarea prevzut de norma juridic. n mod exclusiv funcionarii sunt subieci activi ai infraciunilor de abuz n serviciu (art. 246, 247, 248 C.p.), neglijen n serviciu, purtare abuziv, neglijena n pstrarea secretului de stat, luarea de mit, primirea de foloase necuvenite. Darea de mit i traficul de influen pot avea ca subieci activi orice persoane, inclusiv funcionarii. Fapta exist chiar dac agentul este competent s nfptuiasc numai o parte din actul de serviciu n raport cu care s-a svrit infraciunea. Spre exemplu, luarea de mit va exista chiar dac funcionarul ndeplinete acte premergtoare, dar necesare ntocmirii actului de serviciu pe care urmrete s-l obin mituitorul.

Infraciuni de serviciu sau n legtur cu serviciul Participaia, n toate formele ei, este posibil la toate infraciunile. Coautoratul, la faptele cu subiect activ calificat, va exista, n principiu, numai dac valabilitatea actului de serviciu prin intermediul cruia s-a produs urmarea socialmente periculoas depinde de exercitarea competenei tuturor fptuitorilor. Subiectul pasiv este, n principal, unitatea asupra creia s-a rsfrnt urmarea prevzut de lege, fie n mod obiectiv, fie sub forma unei stri de pericol. Aceasta este fie o unitate public, fie o alt instituie cu personalitate juridic. La unele infraciuni exist i un subiect pasiv secundar, dar indispensabil, care este persoana fizic sau juridic prejudiciat ntr-un drept al su. Este cazul faptelor incriminate n art. 246, 247, 249, 250 C.p.

Infraciuni de serviciu sau n legtur cu serviciul Situaia premis la infraciunile cu subiect activ particularizat de lege const n atribuiile fptuitorului de a ndeplini (total sau parial) actul de serviciu care prilejuiete svrirea faptei. Darea de mit are aceeai situaie premis ca i luarea de mit, iar traficul de influen presupune i el existena anterioar a unui funcionar competent s ndeplineasc actul de serviciu n legtur cu care se primesc ori se ncearc s se obin foloasele ilicite. n toate cazurile situaia premis se dovedete de ctre organul judiciar.

Infraciuni de serviciu sau n legtur cu serviciul Latura obiectiv a infraciunilor de serviciu sau n legtur cu serviciul const ntr-o aciune sau inaciune, privitoare la un act de serviciu corespunztor subiectului pasiv i care, n principal, produce o lezare (sau uneori numai o stare de pericol) a relaiilor sociale de serviciu n unitatea respectiv. Raportul de cauzalitate rezult de cele mai multe ori ex re. Vinovia fptuitorului const n principal din intenie direct sau indirect i n mod excepional din culp (art. 249 i 252 C.p.) sau praeterintenie (art. 250 alin. 4 i 5 C.p.).

Infraciuni de serviciu sau n legtur cu serviciul Formele de care legea leag rspunderea penal nu cuprind actele de pregtire i tentativa. Consumarea faptei depinde de elementul material i de producerea urmrii prevzute de lege, avnd n vedere caracterul de infraciune de pericol, dar i de rezultat. Sancionarea. Maximul sanciunii unor infraciuni prevzut de lege este de 15 ani (de ex. n cazul agravantei abuzului n serviciu contra intereselor publice). Pentru unele infraciuni este prevzut de lege i amenda (art. 249). Conform dispoziiilor art. 258, cnd prevederile art. 246 - 250 privitoare la funcionarii publici se aplic i celorlali funcionari. Art.258 - Dispoziiile art. 246-250 privitoare la funcionari publici se aplic i celorlali funcionari, n acest caz maximul pedepsei reducndu-se cu o treime. n cazul prevzut la alin. 1, pentru faptele prevzute la art. 246, 247 i 250 alin. 14, aciunea penal se pune n micare la plngerea prealabil a persoanei vtmate, cu excepia acelora care au fost svrite de o persoan dintre cele prevzute la art. 147 alin. 1.

Abuzul n serviciu contra intereselor persoanelor Noiune i caracterizare. Infraciunea propriu-zis de abuz n serviciu este incriminat n dreptul nostru n trei modaliti (art. 246, 247, 248 C.p.). Prima dintre acestea, n ordinea stabilit de legiuitor, este abuzul n serviciu contra intereselor persoanelor (art. 246 C.p.), adic fapta funcionarului public care cu intenie, efectundu-i atribuiile de serviciu n mod incorect, provoac o vtmare intereselor legale ale unei persoane fizice sau juridice (alta dect una dintre cele prevzute la art. 145 C.p.). Art. 246 - Fapta funcionarului public, care n exerciiul atribuiilor sale de serviciu, cu tiin, nu ndeplinete un act ori l ndeplinete n mod defectuos i prin aceasta cauzeaz o vtmare intereselor legale ale unei persoane, se pedepsete cu nchisoare de la 6 luni la 3 ani.

Abuzul n serviciu contra intereselor persoanelor Obiectul infraciunii. Obiectul juridic special este reprezentat de relaiile sociale de serviciu, pentru protejarea crora este necesar ca orice funcionar public s-i ndeplineasc atribuiile conform statutului su juridic, evitnd astfel s aduc atingere intereselor legale ale unei persoane. n subsidiar, dar n intercondiionare cu acest obiect juridic principal, sunt protejate relaiile sociale privitoare la interesele legale ale persoanelor fizice sau juridice (de drept privat), interese la care se refer, direct sau indirect, actul de serviciu.

Abuzul n serviciu contra intereselor persoanelor Subiecii infraciunii. Subiectul activ este funcionarul public, menionat ca atare de textul de lege, dar, n conformitate cu art. 258 C.p., fapta poate fi comis de orice funcionar. Coninutul infraciunii. Latura obiectiv. Fapta se comite numai cu prilejul efecturii unui act de serviciu la care agentul era ndreptit s procedeze. Elementul material const ntr-o aciune ori o inaciune. Astfel, autorul nu ndeplinete actul de serviciu atunci cnd trebuia s fac acest lucru ori, dimpotriv, l realizeaz, dar ntr-un mod necorespunztor. Nedreapta luare, profitul din eroare, precum i refuzul de serviciu legalmente datorat (incriminri specifice Codului penal de la 1936, prevzute n art. 238, 239 i 243) sunt cuprinse n art. 246 din Codul penal actual.

Abuzul n serviciu contra intereselor persoanelor Urmarea infraciunii const, n principal, n atingerea adus calitii relaiilor de serviciu din unitatea n care i desfoar activitatea subiectul activ, fiind condiionat, ns, de apariia unei vtmri aduse intereselor unei persoane (prejudiciu moral sau material). Raportul de cauzalitate presupune nu numai dovedirea caracterului incorect al exercitrii atribuiilor de serviciu de ctre autor, dar i relevarea faptului c rezultatul acestei conduite necorespunztoare a fost, nemijlocit, o vtmare a drepturilor unei persoane.

Abuzul n serviciu contra intereselor persoanelor Latura subiectiv. Forma de vinovie cu care se svrete fapta este numai intenia (direct sau indirect). Formele infraciunii i sanciunea. Actele de pregtire i tentativa nu se pedepsesc. Pedeapsa prevzut de lege este nchisoarea de la 6 luni la 3 ani (respectiv 6 luni la 2 ani, n cazul comiterii faptei de ctre un funcionar, situaie n care aciunea penal se pune n micare la plngerea prealabil a persoanei vtmate, potrivit art. 258 alin. 2 C.p.). Varianta agravat este prevzut n art. 2481 C.p. Condiia de agravare a rspunderii penale const n producerea consecinelor deosebit de grave, n aces caz pedeapsa fiind nchisoarea de la 5 la 15 ani i interzicerea unor drepturi.

Abuzul n serviciu contra intereselor persoanelor n Codul penal 2009 Abuzul n serviciu apare incriminat n art. 297 alin. (1) din Codul penal 2009, pedeapsa fiind nchisoarea de la 2 la 7 ani i interzicerea exercitrii dreptului de a ocupa o funcie public. Art. 308, referitor la infraciuni de corupie i de serviciu comise de alte persoane, arat c dispoziiile art. 289-292 i ale art. 297-301 privitoare la funcionarii publici se aplic n mod corespunztor i faptelor svrite de ctre sau n legtur cu persoanele care exercit, permanent sau temporar, cu sau fr o remuneraie, o nsrcinare de orice natur n serviciul unei persoa