123612425-retete-adunate

1636
Pui intreg la cuptor in stil turcesc Puiul intreg la cuptor este o reteta deosebita, iar stilul turcesc de preparare va cuceri prin gustul aromat si picant. Puiul este umplut cu un pilaf cu ciuperci, iar crusta sa este rumenita si crocanta, contrastand delicios cu suculenta carnii. Ingrediente: -un pui intreg mare -o cana de orez -o cutie de ciuperci -o ceapa -5-6 catei de usturoi -pasta de tomate -pasta de ardei iute (optional) -2 morcovi -cativa cartofi -2 tulpini telina

Transcript of 123612425-retete-adunate

Pui intreg la cuptor in stil turcesc

Puiul intreg la cuptor este o reteta deosebita, iar stilul turcesc de preparare va cuceri prin gustul aromat si picant. Puiul este umplut cu un pilaf cu ciuperci, iar crusta sa este rumenita si crocanta, contrastand delicios cu suculenta carnii.

Ingrediente: -un pui intreg mare -o cana de orez -o cutie de ciuperci -o ceapa -5-6 catei de usturoi -pasta de tomate -pasta de ardei iute (optional) -2 morcovi -cativa cartofi -2 tulpini telina

Fierbeti puiul intreg in apa cu sare timp de 15 minute. Adaugati in apa si un catel de usturoi, pentru gust.

Faceti pilaful cu ciuperci. Tocati ceapa si caliti-o, adaugati ciupercile, orezul. Adaugati zeama de pui si fierbeti la foc mic pana scade bine si orezul e fiert.

Umpleti puiul cu pilaf. Faceti un sos gros din usturoi macinat, pasta de ardei iute, 2 linguri de ulei de masline, 5 linguri sos tomate, sare. Ungeti puiul pe toate partile. Condimentati puiul cu boia si piper.

Incingeti cuptorul la 180 de grade Celsius.Ungeti tava cu ulei. Puneti puiul in tava, adaugati si cartofii taiati in bucati mari, morcovii si telina .Adaugati in tava putina zeama de la carne.

Ungeti din cand in cand puiul cu sosul tomat si cu sosul din tava. E gata in aproximativ 50 de minute, cand legumele sunt coapte si puiul e bine rumenit.

Se serveste cu restul de pilaf si legumele coapte.

Pofta buna!

Chec dietetic cu lamaie, nuci, migdale si cacao

Daca va doriti un desert simplu de facut, dar delicios, atunci incercati aceasta reteta de chec de lamaie(este reteta mamei mele, care are succes de fiecare data). Si daca folositi faina de soia in locul celei albe, clasice, atunci veti descoperi o prajitura foarte dietetica, aromata si pufoasa. Indiferent de faina aleasa, ceea ce e fantastic la acest chec este aroma: un mix de lamaie, nuci, migdale si cacao va va desfata cu siguranta simturile. Este perfect langa o cana de cafea sau ciocolata calda. Ingrediente: -200 gr de faina (eu am folosit de soia, dar reteta merge cu orice fel de faina de patiserie) -6 oua -200 gr zahar sau fructoza (eu am folosit fructoza,e mai dietetica) -70 gr nuci macinate -2 linguri de cacao -o lamaie -o portocala (folosim doar coaja razuita) -o jumatate de pliculet de praf de copt -6-7 linguri de ulei de floarea soarelui

Separati albusurile de galbenusuri. Bateti albusurile spuma cu un praf de sare.

Mixati galbenusurile cu zaharul/fructoza, apoi adaugati esente (vanilie, rom), sucul de lamaie,coaja rasa de lamaie si de portocala.

Mixati pana devine totul omogen si cremos. Adaugati treptat uleiul, mixand mereu.

Adaugati nucile macinate si mixati iar.

Stingeti praful de copt cu 2 lingurite de suc de lamaie.

Adaugati faina in ploaie in compozitia de galbenusuri, mixand mereu, apoi adaugati praful de copt.

Acum renuntati la mixer. Adaugati albusurile batute spuma, treptat, in compozitia de galbenusuri, amestecand lejer, de sus in jos, cu grija sa nu se strice spuma de albusuri.

Cand ati terminat de incorporat albusurile, compozitia a crescut mult in volum si e foarte pufoasa.

Varsati 3/4 din compozitie in forma de chec, iar cealalta parte o amestecati cu cacao.

Turnati compozitia de cacao pe mijlocul formei de chec.

Acum folositi o furculita pentru a amesteca cele 2 compozitii.

Presarati fulgi de migdale pe deasupra si dati forma la cuptor(incins deja la 180 de grade).Se coace la 180 de grade, cca 30 de minute, pana se rumeneste si devine elastic la apasare.

Se lasa sa se raceasca la temperatura camerei, apoi se scoate din forma si se taie felii.

Este pufos, deloc uscat (datorita sucului de lamaie), cu o delicioasa aroma. Va invit sa-l testati!

Pofta buna! P.S: daca nu aveti forme de silicon, atunci ungeti formele si tapetati-le cu faina inainte sa turnati compozitia.

Sos tzatzichi

Sosul grecesc tzatzichi este unul dintre cele mai cunoscute si delicioase sosuri pentru fripturi. Combinatia de iaurt gros cu castraveti, usturoi si otet este foarte placut aromata si deosebit de racoritoare, fiind ideal vara alaturi de carne, legume grilate, lipii, salate, in orice combinatie este foarte potrivit. Ingrediente: -200 gr iaurt grecesc (foarte gros) -un castravete mediu -sare marina -o lingura de ulei de masline -doua linguri de otet (de mere) -1-2 catei de usturoi -optional: marar proaspat

Se amesteca iaurtul cu sarea si uleiul. Se razuie castravetele pe razatoarea mare si se scurge de zeama. Se adauga castravetele si usturoiul macinat in sosul de iaurt. La final, adaugati otetul. Amestecati si dati la frigider, minim 30 de minute inainte de servire.

Optional, puteti sa adaugati si marar tocat fin. Pofta buna!

Pilaf sarbesc

Una dintre cele mai gustoase retete de orez este pilaful sarbesc. Plin de culoare si legume, pilaful sarbesc este o reteta foarte delicioasa, care poate fi combinata cu carnea de pui, sau poate constitui un fel principal vegetarian ideal pentru zilele de post.

Ingrediente: -o cana de orez (aprox. 250 gr) -un piept de pui -2 ardei grasi rosii -4-5 rosii -o ceapa mica -2 morcovi -2-3 catei de usturoi -sare, piper, boia -400 ml supa de pui

Tocati ceapa si caliti-o impreuna cu morcovul taiat cubulete.

Taiati pieptul de pui in fasii subtiri si caliti-l impreuna cu legumele.

Adaugati ardeiul tocat cubulete,usturoiul macinat, sare, piper, boia. Adaugati orezul. Apoi supa de pui calda.

Dupa ce fierbe cateva minute adaugati jumatate de lingurita de pasta de ardei iute.

Fierbeti pana cand orezul e fiert si sosul a scazut.

Adaugati rosiile tocate cubulete si dati orezul la cuptor.

Este gata cand e usor rumenit.

Se serveste fierbinte, alaturi de o salata de varza rosie.

Este foarte bun si rece, mai ales vara.

Pofta buna!

Placinta cu branza dulce, stafide si nectarine

Vara este sezonul nectarinelor,asa ca va invit la o placinta inedita: placinta cu branza dulce, nectarine si stafide. Combinatia de fructe zemoase si parfumate cu branza dulce va crea un desert de senzatie. Este perfecta atat claduta, cat si rece, de la frigider. Ingrediente: -un pachet de foi de placinta -800 gr branza dulce -5 nectarine -5-6 oua -200 gr stafide -coaja rasa de portocala -150 gr fructoza(sau zahar) -gem sau jeleu de mere (5 linguri-optional) -ulei -esente preferate: vanilie, rom, lamaie

Bateti ouale.

Adaugati branza si fructoza si bateti bine compozitia.

Adaugati coaja rasa de lamaie sau portocala.

Adaugati esentele. Amestecati bine.

Adaugati cele 5 linguri de jeleu de mere (optional).

In final, puneti stafidele.

Tocati nectarinele si adaugati-le si pe ele.

In final, montati placinta. Ungeti o tava antiaderenta cu ulei. Puneti 5-6 foi de placinta ca baza. Turnati apoi un strat de crema.

Continuati la fel, cateva foi, apoi un strat de crema, pana cand terminati compozitia. La final, puneti 3-4 foi de placinta. Ungeti-le cu foarte putin ulei.

Coaceti la 180 de grade pana cand se rumeneste, circa 40 de minute.

Foarte aromata!

Penne carbonara

Nu mai stiu unde citisem ca pastele carbonara nu se fac cu smantanaasa o fi? eu fac pastele astea cu smantana si ies taaare bune! In plus, dureaza doar 15 minute si sunt gata!

Ingrediente o bucata de kaizer 2 galbenusuri o cutiuta mica de smantana cativa catei de usturoi putin unt sare piper

parmesan paste Portii: 4

Timp de preparare: sub 15 minute

Mod de preparare reteta Penne carbonaraNu stiu de ce, dar mie imi plac pennele pentru carbonara, asa ca fierbem pastele dupa cum scrie pe pachet. Intre timp punem untul intr-o tigaie de teflon si cand s-a topit adaugam cativa catei de usturoi, intregi si chiar necuratati de coaja, doar pentru aroma. Punem apoi kaizerul taiat feliute si il lasam sa se rumeneasca putin. Il scoatem apoi din tigaie si indepartam usturoiul. Galbenusurile le amestecam cu smantana, putina sare si piper si adaugam si kaizerul. Cand pastele sunt fierte, le scurgem bine de apa si le punem fierbinti peste amestecul cu smantana si kaizer. Amestecam bine de tot si apoi presaram parmesan deasupra.

Cartofi cu piept de pui gratinati

Ingrediente 5-6 cartofi 1 piept de pui dezosat 1 morcov 1 ceapa

200 gr rosii in suc propriu 2 linguri ulei 1 canita supa de legume 1 lingurita oregano sare piper 130 gr cascaval patrunjelverde 1 lingurita unt Portii: 0 Timp de preparare: sub 90 minute

Mod de preparare reteta Cartofi cu piept de pui gratinatiCartofii ii decojim, ii spalam si ii taiem cubulete. Ii punem intr-un vas de apa la fiert cu putina sare si ii lasam pana se patrund pe trei sferturi, apoi ii scurgem de apa. Pieptul de pui il spalam si il taiem bucatele potrivite. Curatam ceapa si o tocam marunt. Morcovul il curatam si il taiem rondele. Rosiile le tocam maruntel. Cascavalul il dam pe razatoarea cu ochiuri mici. Intr-o tigaie punem uleiul la incins, apoi puiul il inabusim 3-4 minute pe ambele parti. Adaugam ceapa si morcovul, iar dupa vreo 3 minute supa de legume. Condimentam cu sare si piper dupa gust, oregano si lasam sa scada pe jumatate zeama. Punem apoi rosiile, mai dam doua- trei clocote si tragem tigaia de pe foc ( trebuie sa mai raman putina zeama sa nu fie scazut de tot puiul). Ungem un vas termorezistent cu unt. Punem cartofii (mai oprim 5-6 linguri doar), putin cascaval ras, puiul scazut, cartofii opriti iar deasupra imprastiem tot cascavalul. Spalam patrunjelul verde, il tocam si presaram deasupra. Bagam vasul in cuptor pe care il aprindem si reglam o temperatura potrivita. Cand deasupra se formeaza o crusta aurie inseamna ca preparatul este gata. Scoateti vasul, lasati putin la racorit si servitiCozonac

cu nuca si rahat

Noi nu obisnuim ca de sarbatorile de iarna sa facem cozonac,dar acum facand cornulete,aveam nuca macinata,aveam rahat si destule ingrediente si mama, s-a gandit ea, sa facem 2 cozonaci.Si ne apucam de cozonaci,dar am zis ce o fi o fi,ca nu ii aveam pe lista.Ca niciodata au iesit si pufosi si buni la gust ,exact cum ne plac noua.

Ingrediente 1 kg faina 4 oua 2 linguri untura cu varf 4-5 linguri smantana jumatate cana de zahar 1 cub drojdie(25 gr) apa minerala pentru framantat coaja de portocala rasa 1 praf de sare 1 esenta vanilie 1 lingura ulei pentru umplutura: un castron nuca macinata 1 lingura cu varf de cacao 2 albusuri de ou 4-5 linguri zahar 1 esenta rom coaja rasa de lamaie putin lapte(daca nu se inmoaie nuca doar cu albusul de ou,puneti si putin lapte) rahat 1 ou pentru uns

mac 1 lingura miere Portii: 2 Timp de preparare: peste 120 minute

Mod de preparare reteta Cozonac cu nuca si rahatUntura o topim pe baie de aburi(sa nu fie fierbinte.cand e topita o si luam de pe aburi) sau la microunde 10 secunde. Ouale(de la temperatura camerei) le batem spuma cu zaharul. Drojdia o frecam cu o lingurita de zahar. Punem circa 3 sferturi de cana cu apa minerala la incalzit,cat sa fie calduta. Faina o punem intr-un bol mai mare. Facem in mijlocul ei o gaura,in care turnam drojdia si o lasam vreo 10 minute asa. Deasupra punem ouale batute,smantana si untura topita. Amestecam putin,apoi adaugam praful de sare,coaja rasa de portocala,esenta de vanilie. Incorporam toate acestea,apoi punem cate putina apa minerala calduta si framantam bine. Am obtinut consistenta aluatului dorita(trebuie sa iasa un aluat elastic ,dar nelipicios). Framantam la urma 1 minut cu ulei,apoi punem bolul jos,luam aluatul si tot il trantim in bol de mai multe ori(ajuta ca aluatul sa devina mai pufos.nici eu nu stiam trucul asta pana acum vreo 2 ani). Il acoperim si il lasam la crescut,pana isi dubleaza volumul,dar intr-un loc cald. Umplutura: Mixam albusurile cu zaharul. Nuca o amestecam cu albusul batut,esenta de rom,cacaua,coaja rasa de lamaie. Amestecam bine pana obtinem o crema de nuca(daca nu s-a inmuiat suficient ,atunci punem putin lapte). Rahatul il taiem cubulete. Asadar ne apucam de modelat cozonacii. Presaram pe masa de lucru putina faina alba. Impartim aluatul in doua ,apoi fiecare jumatate in trei bucati. Intindem primele trei bucatatele cu sucitorul. Punem pe fiecare umplutura de nuca si bucatele de rahat. Le rulam,apoi impletim cozonacul din cele 3 suluri. La fel procedam si cu celalalt cozonac. Tapetam doua tavi cu putin unt si punem hartie de copt. Asezam cozonacii acolo si ii mai lasam cam 15 minute la crescut. Intre timp incingem cuptorul. Dupa ce au mai crescut si in tava,ii ungem cu ou batut si ii presaram cu mac. Ii dam in cuptorul incins,la o temperatura potrivita(eu la treapta 3 si jumatate i-am copt) si ii lasam acolo pana sunt copti(cam 50 de minute). Mierea o amestecam cu 3-4 linguri de apa.

Cand sunt gata cozonacii ii scoatem din cuptor,ii ungem cu amestecul de miere,apoi ii acoperim cu un prosop curat de bucatarie. Cand sunt reci ,incepem sa servim din ei.

Prajitura de CraciunAceasta prajitura este cadoul meu pentru toti vizitatorii acestui blog carora le doresc Craciun fericit!!... Sarbatori fericite, sanatate, bucurii, multe cadouri si liniste sufleteasca va doresc!! Sotul meu a avut ideea unei astfel de prajituri, de la ziua lui Mihai cand am facut tort cu foi dobos si crema de la amandina, eclere... I-au placut ambele foarte mult si mi-a zis ca ii aminteste crema de la eclere de un gust din copilarie, de un fel de Cremsnit facut de bunica lui cu 3 foi precum la tort si crema de la eclere.... Asa a aparut aceasta prajitura... Avand in vedere ca am facut-o acum si am gustat-o azi, de Craciun, i-am zis "prajitura de Craciun"... L-am chemat pe sot sa guste o bucatica in timp ce o taiam... M-am intors sa il intreb cum e... si am constatat ca in loc de o bucatica a "gustat" toata farfuria (erau vreo 8 bucati) in nici un minut ... A zis ca nu s-a putut opri... si ca e delicioasa... Mie personal nu-mi plac prajiturile cu crema de vanilie... deci ma bazez pe gustul lui... Ingredinete: Foi: - 8 oua - 8 linguri faina - 200 gr zahar Crema: - 600 ml lapte - 4 linguri jumate de amidon - 5 linguri zahar - zahar vanilat - coaja rasa citrice - 3 oua - 225 gr unt - 3 linguri zahar pudra - esenta de vanilie Preparare: Foi: Se freaca galbenusurile cu zaharul pana se fac o crema si se adauga faina cernuta si albusurile batute spuma. Intr-o tava se pune hartie de copt si se toarna 1/3 din compozitia de foi, se niveleaza sa fie uniform. Se da cuptor la foc mic pana prinde putina culoare (aprox 7 min). La fel si restul de compozitie. Crema: Se dizolva amidonul in lapte rece cat sa nu aibe cocoloase. Se pune laptele, amidonul dizolvat, ouale, zaharul intr-o craticioara la foc mediu, amestecandu-se continuu, pana incepe sa fiarba. Din acel moment se da incet focul si se mai lasa aproximativ 2 min , timp in care amestecati continuu. Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca. Intre timp batem f bine untul cu zaharul pudra, apoi se incorporeaza treptat crema fiarta, iar la sfarsit se adauga coaja rasa si esenta.

Se pune pe o tava prima foaie, se intinde jumatate de crema, se acopera cu a 2-a foaie, se pune si restul de crema si se acopera cu ultima foaie. Se da la frigider pentru minim 2 ore. Se pudreaza cu zahar si se taie in forma dorita. Craciun fericit!!

Torta della nonna - Tortul buniciiCred ca e de fapt o tarta cu crema pasticera, dar cum am facut mai multa crema a iesit inalta, asa ca i-am zis tort :)

Ingrediente: Ptr aluat: 300 g faina 1/2 praf de copt 120 g unt 170 g zahar 1 ou + un galbenus 1 varf de cutit de sare coaja rasa de la o lamaie

Ptr. crema: 1 l lapte 8 galbenusuri 200 g zahar 125 g faina sau amidon 1 plic zahar vanilat coaja de la 1/2 lamaie zahar pudra

Mod de preparare: Se face prima data crema. Se pune laptele la fiert impreuna cu coaja de lamaie si zaharul vanilat. Se mixeaza galbenusurile cu zaharul pana devin pufoase si se deschid la culoare, apoi se adauga faina sau amidonul. Se toarna peste compozitie laptele fierbinte si se fierbe pana se ingroasa amestecand mereu sa nu se formeze cocoloase. Se toarna in alt castron si se lasa sa se raceasca. Se prepara aluatul. Se cerne faina impreuna cu praful de copt, se adauga untul moale, coaja rasa de lamaie, oul intreg si galbenusul, zaharul si sarea. Se formeaza o bila si se da la frigider cel putin o ora. Se intinde 2 treimi din aluat in forma de cerc care sa acopere o forma de tort si peretii acesteia, se aseaza in forma unsa si tapetata. Se toarna crema peste blat, iar restul de aluat se intinde si se taie diverse firme sau fasii care se pun peste crema. Se coace la foc potrivit 40 de minute, se lasa sa se raceasca, apoi se pudreaza cu zahar si se serveste. Pofta buna!

Savarine

Ingrediente: 200 ml lapte 250 g faina 1 ou 15 g drojdie 2 linguri zahar 3 linguri ulei un praf de sare 200 ml frisca 200 ml apa 50 g zahar Mod de preparare: Se freaca bine drojdia cu o lingura de zahar, se adauga laptele caldut si restul de zahar si se amesteca pana se dizolva. Se bate bine oul cu un praf de sare, se adauga uleiul, laptele amestecat cu drojdie si faina. Se amesteca bine cu telul si se lasa la dospit cca 40 de minute acoperit cu un prosop in loc caldut. Se preincalzeste cuptorul la 170 de grade. Se pune cate o lingura si jumatate din aluat in forme, daca sunt din silicon nu trebuiesc unse. Se mai lasa sa creasca 10 minute si se coc cca 30 de minute sau pana se rumenesc. Se lasa sa se raceasca, timp in care se prepara siropul. Se pune apa la fiert impreuna cu zaharul si se fierbe cam 5 minute. Se bate frisca spuma tare. Se intorc savarinele cu susul in jos, se taie usor un capacel, dar nu de tot, se insiropeaza bine si se umplu cu frisca. Se poate pune motz dar eu am preferat sa le pudrez cu zahar. Pofta buna!

Supa mexicana cu perisoareO supa delicioasa, ma bucur mult ca am incercat-o pentru ca ne-a placut!

Ingrediente: 2 cepe mari 4 catei de usturoi 2 frunze de dafin 2 linguri ulei 750 ml rosii pasate 400 g rosii taiate cuburi 2,5 l supa de vita sau apa 1 ardei iute 1/2 legatura patrunjel 650 g carne tocata vita sau amestec 6 linguri malai 1 ou 50 ml lapte 1/2 ceasca orez sare,piper macinat, chimen macinat Mod de preparare: Se curata, se spala si se taie cubulete ardeiul iute, ceapa si usturoiul. Se pune uleiul la incins si se caleste jumatate din cantitatea de ceapa si usturoi impreuna cu frunzele de dafin. Dupa ce s-au inmuiat se adauga rosiile pasate, rosiile cuburi, ardeiul iute si supa de vita. Se aduce la fierbere si se fierbe la foc mic cca 15 minute. Se amesteca carnea tocata cu restul de ceapa si usturoi, cu oul, laptele, malaiul si jumatate din verdeata tocata. Se condimenteaza cu sare, piper si chimen. Se ia cate o lingurita din compozitie si se formeaza perisoarele. Se adauga perisoarele in supa impreuna cu orezul spalat bine si se lasa sa fiarba inca 15 minute, dupa care se condimenteaza cu sare si piper, se adauga restul de patrunjel si se mai lasa sa fiarba inca 5 minute. Pofta buna!

Cozonacul maicutei mele

In preajma sarbatorilor ne amintim cu totii de traditionalul cozonac pufos si ne apucam sa cautam retete de cozonaci! Cozonacii nelipsiti dau nota finala unei sarbatori, iar reusita lor aduce o satisfactie in plus gospodinelor ce isi pun tot sufletul in ei. Fiecare gospodina,de-a lungul anilor ,isi capata o anumita reteta de cozonac. Dar cel mai bun si mai gustos cozonac este cel facut de mama...

IngredientePentru aluat: 1,700 kg faina 500 g zahar 1 lingurita sare 3 oua 2 galbenusuri 1 lingurita turmenic sau un varf cutit sofran esenta rom esenta vanilie coaja rasa de la o lamaie 50 g drojdie 2 linguri untura Umplutura: 300 g nuca macinata 250 g zahar 250 g mac 130 g zahar coaja rasa de lamaie 100 g rahat 100 g stafide 2 linguri cacao

1 ou pentru uns deasupra Portii: 0 Timp de preparare: peste 120 minute

Mod de preparare reteta Cozonacul maicutei meleDrojdia sfaramata se pune in 200 ml lapte caldut si 50 g zahar ,la dospit.Cand maiaua a crescut se framinta bine de tot toate ingredientele pentru aluat aproximativ o ora. In timpul framantarii adaugam putin cate putin din untura lasata la temperatura camerei. Se ia 1/3 din aluat si se framanta cu cacaoa inmuiata in putin lapte, pina se omogenizeaza bine. Se lasa la cald la dospit o ora. Se pune pe masa presarata cu faina si partea fara cacao se imparte in 9 parti egale iar cea cu cacao in 3. Se acopera si se mai lasa la dospit 15 minute. Se intinde apoi cu sucitorul, fiecare bucata si se umple o parte cu nuca amestecata cu zahar , coaja de lamaie, stafide( care au fost tinute in apa calduta cu esenta de rom, apoi scurse bine) si esenta de vanilie. A doua parte se umple cu mac amestecat cu zahar , coaja de lamaie, esenta de vanilie. A treia parte se intinde o foaie cu cacao peste una simpla, apoi se umple cu stafide si rahat. Impletim cele 3 suluri in trei si le asezam in forme unse. Dupa ce s-au pus cozonacii in formele unse, se lasa la cald la dospit 20 minute, apoi se ung cu ou batut, inainte de a-i da la copt, la cuptor. Se lasa la copt pina fac o crusta frumos rumenita, cam 50 de minute, depinde si de cuptor. Cand ii scoatem copti din cuptor, ii ungem cu apa cu zahar pentru a capata luciu.Ii lasam sa se raceasca in forme 15-20 minute. Pofta buna !

Napolitane cu caramel si cocos

O reteta simpla, simpla de tot, dar care e foarte apreciata de piticii care cer "ceva bun" :))). La multi ani, Medi!!!!!La multi ani Cristi!!! Ingrediente * 250 gr zahar * 200 ml frisca lichida * 100 gr cocos * 3 foi de napolitana (mici) Mod de preparare Punem zaharul intr-o craticioara , la foc mic. Amestecam mereu pana capata culoarea chihlimbarului si este topit complet. Dam deoparte si adaugam frisca (grija la abur si reactii) Amestecam usor si punem iar pe foc. Fierbem la foc mic aprox. 5 minute. Adaugam nuca de cocos si mai fierbem 2 minute. Racim usor, impartim crema in doua si punem intre foile de napolitana. foaie/jumatate din crema/foaie/restul de crema/foaie.

Dam la rece apoi portionam.

Dulce de leche - gata in 10 minuteDulce de leche? Da! Gata in 10 minute? Da Usor de facut? Da Delicios? Daaaaaaaaaa :)) imi place tare mult dulce de leche si m-am bucurat cand am gasit reteta de preparare la microunde! extrem de usor de facut si mai mult decat delicios, dulce de leche se va regasi de-acum, tot timpul in frigiderul meu :))

ce ne trebuie: 1 cutie de lapte condensat (nu acela pt cafea, dar cu siguranta stiti) ~400g 1 bol destul de incapator, eu zic sa folosesti cel mai mare bol care-ti incape in cuptorul cu microunde 1 tel pt amestecat iata cum se face: 1. desfacem cutia si rasturnam continutul in bolul de mai sus 2. punem la putere maxima, pentru 2 minute 3. scoatem bolul si amestecam continutul pentru omogenizare 4. punem la putere medie, pentru alte 2 minute si apoi repetam pasul 3 :) si iar 4 si iar 3 :) si gata!

daca-ti place mai cremos si mai vascos poti repeta inca o data operatiunile 3 si 4!

se depoziteaza in borcane inchise ermetic si poate fi pastrat la frigider pentru aproximativ 3 saptamani! asta daca nu se termina pana atunci :) a iesit extra delicios si nu mi-a luat decat 10 minute!

la data de: 01/07/2011 Print PDF Sau ar trebui sa-i spun gem de zmeura, avand in vedere ca rezultatul final e aproape ca o pasta? Dulceata de zmeura (sau gem ce-o fi) e foarte buna si cat timp a fiert pe aragaz si o buna bucata de vreme dupa aceea a mirosit innebunitor in casa. Dar pe de alta parte e enervanta ) pentru ca e samburicioasa ) Pentru ca zmeura era dulce si foarte aromata am pastrat proportia de 2:1 Repet, e o chestie pur legata de preferinta mea de dulce, cine doreste poate pune mai mult.

1 kg de zmeura 500 g zahar Zmeura bine spalata si curatata se pune la fiert la foc foarte mic. Pana isi lasa zeama amestecam foarte putin. Cand zeama lasata de fructe a scazut cam la jumatate adaugam zaharul si amestecam usor cu o lingura de lemn. Din cand in cand curatam spuma de la suprafata si amestecam usor sa nu se prinda de fundul cratitei. Fierbem dulceata pana obtinem consistenta dorita. Pentru a ne da seama de consistenta scoatem din cand in cand cate putin pe o farfurie, pentru ca atunci cand se raceste se ingroasa destul de mult. Se pune fierbinte in borcane, se capseaza si se lasa sa se raceasca, cu capacul in jos.

Betisoare de piept de pui

INGREDIENTE: 500 g piept de pui pesmet 3 oua delikat,sare,piper ulei.

Am luat fiecare piept de pui, l-am spalat, l-am taiat in 2 pe lung ca sa fie mai subtire, apoi l-am batut ca sa fie mai fraged. Am taiat betisoare subtiri cu ajutorul unui cutit si am dat fiecare betisor prin pesmet, prin ou batut+condimente si apoi iar prin pesmet. Am prajit in ulei incins. Super bun!

Prajitura cu mure

Pentru ca ieri a fost aniversarea noastra si pentru faptul ca mai aveam ceva mure in congelator :), m-am gandit sa fac ceva bun pentru cel pe care il iubesc din toata inima, si anume scumpul meu Gabi! Prajitura a iesit minunat de buna! Avem nevoie de urmatoarele: BLAT: 7 oua 150g zahar 8 linguri faina 1 praf de copt vanilie 1 pliculet zahar vanilat. CREMA: 300g mure (sau orice fructe de padure aveti)+100g zahar 500g frisca lichida 2 pliculete gelatina. SIROP: 100g zahar 100 ml apa esenta rom. ORNAT: 2 pliculete jeleu mure. BLAT: -Separam galbenusurile de albusuri. -Galbenusurile le mixam bine cu zaharul si zaharul vanilat. -Adaugam treptat si restul ingredientelor iar la final incorporam cu grija albusurile batute spuma

cu un praf de sare. -Compozitia obtinuta o turnam in tava tapetata cu hartie de copt si o bagam in cuptorul preincalzit la 180C pana se rumeneste frumos. SIROP: -Caramelizam zaharul iar cand este deja lichid, turnam apa si amestecam pana se dizolva tot zaharul. -Lasam la racit. -Dupa ce se raceste, turnam putina esenta de rom. CREMA: -Facem un piure din mure iar 4 linguri de piure le punem la foc mic pana se incalzeste bine. Luam de pe foc si dizolvam in el gelatina. Lasam sa se umfle. -Intre timp, batem bine frisca, apoi o amestecam cu piureul de fructe. -Punem gelatina iarasi pe foc mic pana devine lichida, apoi o amestecam cu amestecul de frisca si mure. -Taiem blatul in doua. Asezam prima parte in tava, o insiropam si turnam 70% din crema, apoi deasupra asezam si cea de a doua parte a blatului pe care la fel o insiropam si cu grija turnam restul de crema. -Ornam cu mure iar deasupra turnam cu grija jeleul preparat dupa instructiunile de pe plic.

Tortilla de patatas - Omleta spaniola cu cartofi

Reteta postata in forum de mitinita Am vazut reteta aceasta mai demult la un cooking show din State ,facuta de Rachel Ray,care e foarte la moda.Mi-a placut reteta fiindca e foarte usoara si e perfecta daca ai musafiri care vin pe

neasteptate si nu ai nimic la frigider. Dureaza cam 20-25 de minute prajitul si 10 minute prepararea. Ingrediente: 6-7 cartofi potriviti 1 ceapa alba mare 6 oua mari ulei ptr prajit sare Mod de preparare: Se taie cartofii in cuburi mici. Se pune uleiul in tigaie si cand s-a infierbantat se pun cartofii. Cand sunt aproape prajiti,se adauga ceapa. Acum se poate adauga si sarea. Se mai prajeste putin pana se rumenesc si se adauga ouale batute. Cand s-au prajit pe o parte, aluneca usor omleta intr-o farfurie si intoarcea cu partea nefacuta in tigaie. Se mai tine putin pana se rumeneste si se serveste

Pateu din ficat de porc ficat pateu porc

Am facut de cateva ori acest pateu si de fiecare data a iesit nemaipomenit de gustos! 1 kg de ficat de porc (de data asta a fost feliat, n-am mai gasit bucati intregi) spalat bine:

L-am pus la fiert in apa, apoi am condimentat cu boabe de piper si foi de dafin. Cand a inceput sa fiarba, am luat spuma din cand in cand:

Dupa ce n-a mai facut spume ficatul, i-am dat drept companie o bucata de slanina (sarata si usor afumata):

Cat au fiert carnurile, am calit si 6 cepe mari:

Bucatile de ficat si slanina le-am dat pe razatoare, din lipsa de masina de tocat:

Am amestecat totul bine-bine, am condimentat cu piper si nucsoara, apoi am pus pesmet:

Am servit cu gogosari murati:

Pateul acesta are un gust nemaipomenit, poate fi consumat ca atare (intins pe paine), ori folosit la oua umplute sau rulada.

Ciuperci umplute cu legumeTags: ciuperci legume umplute

Sunt foarte bune, dar, din pacate, nu gasesc intotdeauna ciuperci mari. Am curatat bine ciupercile, coditele le-am tocat. Am mai folosit: ceapa rosie, cascaval, ardei rosu, telina (puteti folosi orice alta albitura) si verdeturi (marar si patrunjel) - toate le-am tocat marunt. Am spart si-un ou (crud):

Le-am amestecat, am pus sare si piper:

Palariile

le-am

pus

la

cuptor

15

minute,

cu

putin

unt: Dupa ce s-a topit untul, am adaugat compozitia:

Am pus cateva feliute de rosii deasupra:

Nu conteaza daca unele felii sunt mai mici si altele mai mari, se pot pune si mai multe pe-o ciuperca:

Si dupa 30 de minute, la 180 de grade:

Prajitura cu macReteta de 9Ramy9 0 Comentarii

Pentru stratul cu mac avem nevoie de: -500 grame seminte de mac -3 oua -240 grame zahar -150 grame unt -2 linguri miere -4 linguri ulei

-100 grame nuci macinate -100 grame fulgi de migdale Macul se piseaza.Se bat galbenusurile cu zahar si apoi se adauga untul.Se pune macul, nucile, mierea, migdalele si uleiul.Iar la sfarsit albusurile spuma. Se pune compozitia in tava si se da la cuptorul incalzit la 180 grade C, cam 20-30 minute(in functie de cuptorul fiecaruia).

Intre timp se prepara compozitia de burete. -5 oua -200 grame faina -200 grame zahar -1 pachet zahar vanilat -5 linguri ulei -2 lingurite praf de copt. Albusurile se bat bine cu zaharul si zaharul vanilat.Separat, galbenusurile se bat cu uleiul.Se adauga faina cu praful de copt.Se combina cele doua compozitii: albusuri si galbenusuri.Se toarna peste macul scos din cuptor si se mai lasa 20 de minute la copt.

Se scoate din cuptor ,se lasa la racit si se rastoarna.

Triunghiuri cu lamaie si cocos

Un fel de prajiturele rapide si foarte aromate, in procesul de coacere se separa stratul de nuca de cocos de celelalte si iese ca laPrajitura Inteligenta - sus un blat aromat si jos sufleu de lamaie. Se face foarte repede, doar sa aveti rabdare sa se raceasca complet. Este foarte gustoasa si aromata, a trebuit s-o ascund de Sofia pentru ca nu se mai oprea din mancat....

IngredienteUnt 50 g Lamaie 1 buc Zahar 170 g Lapte 200 ml Faina alba 200 ml 2/3 de pahar Nuca de cocos 50 g fulgi de nuca razuiti Oua 3 buc

Pasi de urmat

1Untul se topeste si se lasa putin la racorit.

2In acest timp se razuieste coaja de lamaie - aveti grija sa nu atingeti portiunea alba.

3Si se scurge toata zeama din lamaie.

4Intr-un bol turnati untul topit si restul ingredientelor - amestecati bine cu un tel sau mixer.

5Va iesi un aluat destul de lichid, asa si trebuie. Il turnati intr-o tava asternuta cu hartie de copt - eu am folosit una de silicon(28cm diametru) si nu am mai asternut-o.

6O coaceti la cuptor preincalzit la 180 grade timp de 40-45 minute.

7Lasati sa se racesca complet, taiati cum va place - eu le-am facut triunghiuri.

8Si savurati :) Pofta Buna!

Cantitate:500 g () Timp de preparare:120 min Dificultate:usor Timp total de pregatire:15 min

Cozonac rapid Tupperware

Ca sa te numesti gospodina moderna trebuie sa incerci si sa fii deschisa la noi instrumente si retete, permanenta informare si curiozitate (cred ca intelegeti:). Asa am ajuns eu la Cozonacul gatit in vasele Tupperware, mi s-a spus ca este rapid, ca nu trebuie framantat deloc cu mainile, fara prafuri si E-uri si bineinteles foarte gustos. Asa, si ieri de la ora 12 ca o gospodina previzibila (stiti ca la cozonac tre sa te apuci de dimineata sa fie gata seara:), am inceput sa fac cozonacul - si foarte mirata la ora 14 cu cozonacul gata copt si pus la racorit. Si mai placut am fost impresionata de gustul cozonacului, foarte, foarte bun si

aromat. Eu am pus doar stafide in cozonac, nu am vrut sa-l fac prea sofisticat, ma interesa mai mult coca - dar puteti pune si orice va place voua - la mine a fost ca un Pannetone. Deci recomand sa incercati si sa fiti deschisi la metodele noi si simple de gatit, plus ca puteti si sa castigati produsele Tupperware la concursul nostru si sa le aveti gratuit. De pe 11-13 februarie, puteti sa degustati cozonac si la Desert Expo de la Sun Plaza Bucuresti gasiti standul Tupperware cu produse si cozonacul.

IngredienteFaina alba calitate superioara 1 kg ar fi bine sa fie tinuta 24 de ore langa o sursa de caldura, sa fie uscata bine Oua 4 buc Lapte 450 ml Zahar 350 g Drojdie instant 2 buc 2 plicuri de drojdie rapida Dr.Oetker Ulei de floarea soarelui 10 linguri Sare 0.25 lingurite Stafide 1 pah pentru umputura puteti lua orice va place - cacao, rom, nuci, etc

Pasi de urmat

1Faina se cerne in Bolul Mixer, sau se zvanta cu o lingura. Acest bol mixer este vedeta principala a retetei, asa ca fara el mai greu.

2Adaugati sare si drojdie, amestecati bine.

3Separati albusurile de galbenusuri.

4Albusurile le bateti spuma cu mixerul, adaugati galbenusurile si mai mixati putin la viteza mai mica.

5Adaugati amestecul de oua la compozitia de faina, amestecati usor.

6Masurati 10 linguri cu ulei si il inclaziti putin la microunde.

7Laptele il aduceti la punctul de fierbere, dar nu lasati sa fiarba. Adaugati zaharul si amestecati pana se dizolva complet.

8Adaugati cate putin lapte in amestecul de faina, cu o lingura amestecati coca.

9Apoi adaugati 5 linguri de ulei incalzit si mai amestecati putin cu lingura pana il incorporati.

10Puneti capacul la vas si lasati la cald 15 minute (sau pana sare capacul singur) - este obligatoriu sa stea in bol mixer pt ca datorita peretilor si capacului are loc o crestere mai rapida a aluatului.

11Adaugam stafidele, vanilie/rom si urmatoarele 5 linguri de ulei cald, turnat pe marginile aluatului.

12Cu o lingura de lemn amestecati bine aluatul, vreo 2 minute, de jos in sus, rupand ca sa iasa aerul.

13Puneti din nou capacul si mai lasati pana vreo 30 de minute pana aluatul umple bolul. Daca in acest timp mai sare capacul, il puneti la loc si asteptati se se umple vasul. Dupa acest timp puteti pune aluatul pe o planseta si sa-i puneti orice

umplutura va place - daca il vreti cu umplutura, dupa mine as zice sa faceti coca putin mai uscata, la framantat sa adaugati mai putin lapte. Sau o turnati asa printre straturile de aluat cand il puneti in tava, daca aluatul este lichid.

14Turnati aluatul in 2 tavi de silicon puse pe un gratar, umplute cam pana putin mai mult de jumate. Lasati 15 minute sa creasca.

15Dupa 15 minute ungeti cozonacurile cu un ou batut si le dati la cuptor preincalzit la maxim - la mine au fost 250 grade.

16Lasati 10 minute la temperatura maxima (daca incepe sa se rumeneasca prea mult deasupra puneti o folie de aluminiu peste cozonaci sa nu le parpaliti), apoi 30 de minute la o temperatura medie 180-150 grade.

17Scoateti cozonacii din cuptor si din tavi, le puneti la racorit acoperiti cu un prosop. Perfect este sa-i lasati vreo 2-3 ore sa se racoreasca si patrunda bine.

18Dar pentru cei nerabdatori merge si asa mai proaspat :) Este perfect cu lapte, ceai sau cafea - perfect de dulce si aromat - este exact pe gustul meu, chiar nu ma asteptam :) Pofta Buna!

Cantitate:2 kg (2 cozonaci) Timp de preparare:60 min Dificultate:usor Timp total de pregatire:60 min

Placinta cu prune

O placinta foarte buna si usor de preparat. Aluatul este fraged si moale, prunele acrisoare, o combinatie perfecta.

IngredientePrune 1 kg incercati sa alegeti prune mai carnoase Unt 250 g Zahar 1 pah 1 pahar pentru aluat si o jumatate de pahar pentru prune Bicarbonat de sodiu 1 lingurite Bicarbonatul trebuie stins cu 2-3 linguri de otet. Sare 0.5 lingurite Smantana 1 pah Faina alba calitate superioara 5 pah 5-6 pahare

Pasi de urmat

1Atentie! Cantitatea de aluat este pentru o tava mare de cuptor, daca aveti tava mai mica, micsorati ingredientele in jumatate. Untul se taie bucati mici si se lasa la temperatura camerei, sa fie moale.

2Intr-un pahar se pune o lingurita de bicarbonat, se toarna 2-3 linguri otet, se agita bine. Se va face o spuma, care se toarna peste unt.

3Apoi se adauga sarea, zaharul, smantana.

4Cu un tel sau lingura se omogenizeaza compozitia.

5Adaugati faina, amestectati bine aluatul.

6Daca aluatul este lipicios, adaugati inca putina faina si cu mainile formati bila de aluat.

7Separati 1/3 din aluat si lasati deoparte. Cealalta parte de aluat se intinde cu facaletul si se pune in tava ridicand usor borturile.

8Prunele se spala, se scot samburii si se taie patrimi. Se aranjeaza peste aluatul din tava.

9Peste prune se presara putin zahar, aproximativ o jumatate de pahar.

10Aluatul care s-o pus deoparte la inceput, se intinde, si se pune peste prune. Se lipesc bine marginile.

11Se pune tava la cuptor aproximativ 40-45 de minute sa se rumeneasca bine placinta.

12Inainte de a taia placinta, se presara zahar pudra deasupra.

13Placinta de taie dupa ce se raceste. Pofta Buna!

Cantitate:2 kg (10 portii bune) Timp de preparare:60 min Dificultate:usor Timp total de pregatire:25 min

Tiramisu

Ce pot sa spun despre unul dintre cele mai delicioase deserturi din lume? Cred ca denumirea este suficienta ca sa provoace pofta la multi dintre voi, reteta foarte accesibila si simpla - deci puneti mana si alintati-va familia cu un Tiramisu italian! :)

IngredienteCrema de branza Mascarpone 500 g

Biscuiti Savoiardi(piscoturi) 450 g Oua 4 buc Zahar 125 g Lapte de vaca 125 ml sau vin Marsala/Lacrima lui Ovidiu Smantana dulce 32%(Dorna/Milli) 200 ml Zahar 3 linguri Cafea 2 linguri Lichior de cafea/ciocolata 2 linguri optional Cacao pudra 2 linguri

Pasi de urmat

1Pregatiti toate ingredientele pentru prajitura.

2Fierbeti o cafea tare, cu 2 linguri de cafea, 3 linguri de zahar si aproximativ 400 ml apa. Lasati sa se raceasca bine.

3Intr-un castronel(bun de pus pe baie de aburi sau pe foc) puneti galbenusurile separate de albusuri si 125 g de zahar.

4Cu mixerul bateti galbenusurile cu zahar, pana se fac o spuma alba.

5Apoi atent incorporati laptele, amestecati continuu si turnati cate putin lapte in galbenusuri. In reteta originala italiana se foloseste vin Marsala, se poate inlocui cu vinul Lacrima lui Ovidiu. Eu am inlocuit vinul cu lapte, pentru ca alaptez bebe-ul. Daca faceti desertul pentru copii, mai bine puneti si voi lapte.

6Puneti castronul pe baie de aburi, amestecand continuu pana nu incepe sa fiarba si se ingroasa ca un aluat de clatite.Procesul dureaza cam mult, asa ca sa aveti rabdare -sau faceti ca mine - am pus compozitita intr-un ceaun(sau cratita cu fundul gros) si la foc mic, amestecand permanent cu telul am avut acelas rezultat dar in timp mai scurt.

7Aproximativ asa arata compozitia de galbenusuri cand este gata. O scoateti de pe baia de aburi si mergem mai departe...

8Intr-un bol puneti Mascarpone, si cu o lingura il omogenizati putin.

9Peste mascarpone adaugati cate putin crema de galbenusuri, amestecand continuu cu telul sau mixerul la viteza mica.

10Amestecati bine sa nu fie cocoloase.

11Bateti smantana dulce pana se face frisca. Sau folositi frisca deja batuta, sau albusurile batute spuma tare(cele care au ramas de la galbenusurile folosite la crema) Adaugati in crema de mascarpone, amestecati bine - aceasta va fi crema folosita pentru prepararea prajiturii.

12Treceti cafeaua rece prin sita, adaugati lichior(dupa preferinta), amestecati bine. Daca va place mai mult sau mai putin dulce, reglati singuri cantitatea de zahar cand preparati cafeaua.

13Incepem montarea prajiturii. Intr-o tava cu borduri inalte aranjam primul strat de piscoturi inmuiate in cafea(doar le cufundati in cafea pentru 1 secunda, altfel se inmoaie prea tare).

14Peste stratul de piscoturi turnati jumatatea de crema de mascarpone si nivelati.

15Aranjati al 2-lea strat de piscoturi si turnati restul de crema. Nivelati bine compozitia.

16Peste suprafata prajiturii cerneti printr-o sita cacao pudra, acoperiti cu o folie alimentara tava cu prajitura si o puneti la rece minim 4 ore.

17Cand s-a racit bine prajitura, o portionati si savurati cu toata familia :) Pofta Buna!

Cantitate:2 kg (10-12 portii) Timp de preparare:240 min Dificultate:mediu Timp total de pregatire:30 min

Prajitura cu mac

Demult planificam sa incerc aceasta reteta, mai ales ca am primit-o cadou laAtelier de la cei mai dragi fani si utilizatori ai site-ului... Am fost impresionata in primul rand ca este foarte simplu de preparat si atat de frageda, gustoasa, fina - pentru amatorii copturilor cu mac, sa nu o ratati! Si nu treceti de pasul cu insiroparea, asta face diferenta intre "Prajitura cu mac" si "Placinta cu mac" - este atat de frageda ca o prajitura, usor o puteti manca si cu lingurita.

IngredienteFoi de placinta 1 buc adica 1 pachet - contine de obicei cam 12-14 foi Oua 4 buc Zahar 2 pah 1 pentru umplutura + 1 pentru sirop - paharul are 250g Ulei de floarea soarelui 1 pah de 250g Iaurt 500 g Praf de copt 20 g adica 2 plicuri Esenta de vanilie 2 buc Mac 200 g

Pasi de urmat

1In primul rand aveti grija sa decongelati foile de placinta. Apoi pregatim umplutura: - intr-un bol puneti ouale, iaurtul, 1 pahar de zahar, uleiul, praful de copt, 1 esenta de vanilie.

2Amestecati bine compozitia cu un tel si separat intr-un alt bol masurati si puneti 15 linguri din ea.

3In bolul mare adaugati macul si amestecati bine.

4Acum trecem la montarea prajiturii. Numarat foile de placinta si le impartiti in 3 - adica cam cate 4 foi grupate separat. Intr-o tava adanca puneti primul strat de foi si neaparat intre ele sa nu uitati sa ungeti cu putin ulei.

5Turnati jumatate din compozitia de mac peste foi.

6Urmeaza al 2-lea set de foi de placinta, ungeti cu ulei fiecare foaie.

7Turnati cealalta jumatate din umplutura cu mac, distribuiti pe toata suprafata foilor.

8Puneti ultimul strat de foi unse cu ulei intre ele. Deasupra turnati compozitia de iaurt fara mac, cele 15 linguri puse deoparte la inceput.

9Cu un cutit usor intepati prajitura in cateva locuri. Dati tava la cuptor preincalzit la 180 de grade si lasati 30-35 de minute. Aveti grija ca se bronzeaza destul de repede, dar o lasati totusi macar 30 de minute sa se faca bine inauntru.

10Cat timp se coace prajitura faceti siropul: - intr-o cratita puneti 2 pahare de apa, unul de zahar si esenta de vanilie. - puneti pe foc si amestecati periodic pana incepe sa fiarba, apoi opriti focul si lasati la o parte.

11Imediat cum scoateti prajitura din cuptor turnati siropul pe toata suprafata si lasati sa se racoreasca bine. Eu nu am avut rabdare, cam intr-o ora deja taiam din ea si nu-mi venea sa cred cat de buna poate fi.....

12Portionati si serviti cu mare placere - a fost f. apreciata de toata lumea... Daniela tot respectul si mii de multumiri pentru reteta, va pup! Pofta Buna!

Cantitate:1 kg (10-12 portii) Timp de preparare:60 min Dificultate:mediu Timp total de pregatire:15 min

Lasagna lightReteta perfecta de lasagna pentru cei ce tin la silueta si sunt atenti la calorii. Am vazut reteta intr-o emisiune la TV, mi-a placut mult ideea si am zis s-o incerc si eu. Vedeti in reteta care este smekeria :) La gust este foarte buna si aromata, chiar recomand s-o incercati.

SemipreparateSos Bolognese 1 buc

IngredienteFoi de lasagna 12 buc neaparat alegeti foi de lasagna din grau dur, perfect ar fi sa fie din grau dur integral, eu le-am gasit la un magazin bio Oua 5 buc veti folosi doar albusurile de la ele Crema de branza de 0.1% grasime 500 g Spanac congelat 200 g Mustar 1 lingurite Sare 1 lingurite Ierburi uscate(busuioc, patrunjel,etc) 1 lingurite Cascaval clasic 30 g Iaurt 200

Pasi de urmat

1Pregatiti o cantitate de Sos Bolognesedin reteta de pe site. Incercati sa-l faceti mai light - folositi mai putin ulei si carnea sa fie de vita sau amestec de vita cu porc, dar nu grasa.

2Cand este gata Sosul Bolognese, il lasati deoparte si vom prepara sosul alb, care va inlocui Sosul Bechamel, care este foarte caloric. Deci separati albusurile de galbenusuri, primele le bateti spuma tare, cu mixerul, pana nu mai curg din bol daca il intoarceti cu fundul in sus. Galbenusurile nu le vom folosi la lasagna.

3In albusuri adaugati crema de branza dietetica si iaurtul.

4Apoi mustarul, sarea si ierburile uscate. Daca va place un pic de nucsoara macinata sau piper negru. Amestecati toate ingredientele.

5Asa arata sosul alb pentru lasagna light.

6Intr-o tava dreptunghiulara cu borduri inalte incepem sa montam lasagna. Puneti pe fundul tavii 4-5 linguri de sos cu carne, apoi peste el 3-4 linguri de sos alb. Apoi puneti un strat de foi de lasagna peste ele, si iarasi mai puneti 4-5 linguri de sos cu carne sa acopere bine foile. Deci - sos bolognese - sos alb- foi lasagna - sos bolognese.

7Peste sosul de carne puneti un strat de spanac congelat (il decongelati inainte), desfaceti-l putin cu degetele.

8Puneti un strat de foi de lasagna si il ungeti din abundenta cu sos alb.

9Peste el puneti iarasi un strat de sos cu carne si spanac.

10Acoperiti cu foi de lasagna, ungeti bine cu sos alb si presarati putin cascaval ras deasupra. Puneti la cuptor la temeperatura medie, pana se rumeneste. O scoateti din cuptor si lasati 10 min sa se patrunda, inainte de servire.

11Se serveste calda cu o salata usoara. Pofta Buna!

Cantitate:1 kg (7-8 portii) Timp de preparare:60 min Dificultate:usor Timp total de pregatire:120 min

Salam de biscuiti

Chiar nu trebuie sa va spun mare lucru despre aceasta reteta - si in varianta simpla si in cea de post este absolut delicios, clasic si sigur va aminteste de dulciurile mamei...

IngredienteBiscuiti simpli 500 g eu folosesc de obicei biscuiti de casa, sau resturi - iese mai gustos Unt 200 g in varianta de post - margarina sau chiar unt de cocos sau palmier Lapte 1 pah in varianta de post lapte de soia sau apa Zahar 0.5 pah Esenta de vanilie 1 buc optional si esenta de rom/cafea Migdale 100 g foarte bine merg si alunele Nuca de cocos 100 g Cacao pudra 4 linguri

Pasi de urmat1Biscuitii se pun in robot sau masina de tocat carne. Eu as recomanda masina de tocat carne, pt ca le faramiteaza mai bine si mai uniform.

2Deci se paseaza/toaca bine, pana devin faramituri fine.

3In acest timp fierbeti laptele si dizolvati in el zaharul.

4Adaugati untul si amestecati pana se topeste.

5La faramiturile de biscuiti se adauga cacao si se amesteca bine.

6Aici avem 2 vase, deci gata de trecut la pasul cel mai important incorporarea lichidului in compozitia de biscuiti.

7Adaugam cate putin lapte si amestecam pe parcurs cu lingura sau o spatula. Observati ca biscuitii absorb bine lichidul, dar nu turnati totul o data - pe parcurs, pentru ca biscuitii sunt diferiti si pot absorbi de la caz la caz lichidul. Cand aveti compozitia mai groasa, o lasati 5 minute si apot vedeti ca se face mai uscacioasa, si iar adaugati lapte cu unt, amestecati.

8Si dupa ce ati facut compozitia de biscuiti, la urma, adaugati migdalele sau alunele - amestecati.

9Pe masa intindeti o bucata mai mare de folie alimentara, presarati pe ea putina nuca de cocos. Cu o lingura puneti din compozitia de biscuiti pe marginea foliei - sa fie de grosimea unui "salam", chiar putin mai mult.

10Rulati strans si presati bine cu degetele sa uniformizati salamul si dupa ce le-ati format pe toate(la mine au fost 3) le puneti la frigider pentru minim 2 ore.

11Dupa ce s-a intarit bine il taiati frumos si serviti cum va place. Pofta Buna!

Cantitate:1 kg (8-10 portii) Timp de preparare:120 min Dificultate:usor Timp total de pregatire:20 min

Budinca de macaroane

Este o reteteta traditionala din satul unde am copilarit(aceasta budinca se numeste Baba acolo), se face de obicei de sarbatori, evenimente importante, fiind un desert simplu si delicios, fara ingrediente sofisticate. Este foarte bun desert pentru copii si nu numai :)

IngredienteMacaroane sau spaghetti 500 g aici puteti folosi orice tip de paste doriti, unica conditie este sa fie

sub forma de spaghetti, adica lungi Oua 5 buc Lapte de vaca 100 ml Zahar 1 pah cantitatea de zahar se regleaza dupa gust - aici am pus sa fie mai dulce Stafide 1 pah Esenta de vanilie 1 buc

Pasi de urmat

1Pastele se fierb conform instructiunilor de pe pachet.

2Dupa ce au fiert le scurgeti de apa, clatiti cu un pic de apa rece. Apoi le turnati putin ulei rafinat - 2-3 linguri, amestecati bine, ca sa nu se lipeasca intre ele.

3Stafidele le clatiti cu apa fierbinte.

4Intr-un bol adanc bateti 5 oua, adaugati laptele, zaharul si esenta de vanilie.

5Cu un tel sau lingura le amestecati bine.

6Se adauga compozitia de oua la macaroane si se amesteca bine cu o lingura.

7Adaugati stafidele si mai amestecati o data.

8O tava de cuptor se asterne cu hartie de copt, asa ca sa aiba si bordurile acoperite. Ungeti bine hartia cu unt, va da un gust suplimentar la budinca si nu se va lipi de ea. Se toarna compozitia de macaroane in tava si se da la cuptor la foc mediu.

9O scoateti cand se rumeneste bine, o lasati putin sa se racoreasca in tava.

10O rasturnati pe un platou - sa fie cu fundul in sus.

11O portionati si savurati cu toata familia. Este buna si calda si rece. Pofta Buna!

Cantitate:1 kg (10 portii) Timp de preparare:60 min Dificultate:usor Timp total de pregatire:30 min

Cartofi crocanti la cuptor

Este o reteta pe care tot amanam s-o fac, si acum imi pare rau - sunt atat de buni ca i-as face in fiecare zi. Cartofii sunt deliciosi, crocanti deasupra si un pic pufosi in mijloc. Sunt o garnitura perfecta, dar si o mancare delicioasa pentru cei care tin post. Se pot manca cu salata, crema de branza sau iaurt, gratar, etc.

IngredienteCartofi 1 kg mai bine luati cartofi roz, au mai putin amidon si se comporta mai bine la cuptor Faina de malai 4 linguri din aia pt mamaliga Ulei de floarea soarelui 4 linguri Sare 0.5 lingurite Boia de ardei rosu dulce 1 lingurite Usturoi pudra 0.25 lingurite adica un varf de lingurita, optional puteti adauga curry sau amestec mexican de condimente

Pasi de urmat

1Spalati bine cartofii cu o perie de bucatarie. Se vor coace cu tot cu coaja, este si mai simplu si mai sanatos (datorita multor vitamine care se contin in ea).

2Intr-o farfurie amestecati faina de porumb cu sarea si mirodeniile.

3Cartofii se taie felii in 4 sau in 6, in functie de marimea cartofului.

4Puneti cartofii intr-o farfurie mai mare, adaugati uleuil si amestecati bine cu mainile - in asa fel ca fiecare bucatica de cartof sa fie acoperita cu ulei.

5Adaugati amestecul de malai peste cartofi si ii scuturati bine - toti cartofii trebuie sa fie cu o crusta de malai pe ei.

6Acoperiti o tava de cuptor cu hartie pergament si aranjati toti cartofii cu coaja in jos pe tava.

7Puneti tava la cuptor, aproximativ la 250 C timp de 45 de min - 1 ora. La mine cuptorull este din ala fara temperatura, am pus la o treapta mai mare de caldura, peste 30 de min i-am testat cu un cutit. Daca incepe sa intre usor cutitul in ei - cam in 15 min ii scoateti. Daca mai sunt tari, mariti temepratura cuptorului. Cel mai bine este sa-i serviti calzi, chiar dupa ce ii scoateti din cuptor dar au fost foarte buni si incalziti la microunde. Pofta Buna! Cantitate:1 kg (3-4 portii) Timp de preparare:60 min Dificultate:usor Timp total de pregatire:15 min

Placinte cu branza - reteta de la mama soacra

Stiam ceva retete de placinte, dar dupa ce mi-a aratat mama soacra acestea cum se fac, parca am uitat de toate si in ultimele luni doar asa le fac. Si sotul intotdeauna ma intreba daca stiu cum se fac asa tip de placinte, si sincera sa fiu chiar nu stiam, deci am luat lectii de la mama si acum le fac exemplar. Placintele sunt foarte gustoase, se topesc in gura, ingredientele simple, de baza - foarte important atentia la detalii pentru cei incepatori. Deci urmariti atent pasii si tot ce scrie acolo si va asigur ca veti da jos pe toti cu aceste placinte.

Un instrument obligatoriu este sa aveti o masa de bucatarie si un prosop de bumbac, rezervat special numai pt aceste placinte, un pic mai mare decat masa. Eu am folosit o fata de masa de bumbac care nu mai merge pentru alte scopuri.

IngredienteFaina alba calitate superioara 400 g eu folosesc de obicei Baneasa Sare 1 lingurite Ulei de floarea soarelui 5 linguri Branza de vaci 500 g Oua 6 buc Ceapa verde 3 buc Telemea de vaca 300 g Ulei de floarea soarelui 300 ml

Pasi de urmat

1Intr-un bol puneti faina, 1 lingurita de sare si 5 linguri de ulei. Incalziti aproximativ 1-2 pahare de apa pe care o veti folosi la aluat. Deci regula nr.1 - apa trebuie sa fie neaparat calda si aluatul trebuie lucrat la cald.

2Turnati cate putina apa in amestecul de faina si framantati un aluat moale si nelipicios.

3Apoi il scoateti pe o masa presarata cu faina si il mai framantati un pic. Acoperiti cu un prosop si lasati sa se odihneasca 15 min. Deci regula nr.2. Aluatul trebuie obligatoriu sa se odihneasca aceste 15 min.

4Dupa 15 min il framantati bine(pe masa sa fie presarata putina faina) pana devine un aluat neted si uniform. Observati diferenta intre poza de la pasul 3 si pasul 4.

5Daca aveti masa de bucatarie de macar 1 metru patrat atunci din aluatul format faceti 2 bile de aluat. Daca o aveti mai mica faceti mai bine 3 bile. Eu o am de 1mp, deci am facut 2 bile. Aluatul se mai lasa 10 min sa se odihneasca.

6Apoi aceste bile le intindeti cu facaletul sa fie de aporximativ 3-4 mm grosime. Le ungeti bine cu ulei si mai lasati 10 min. Atentie sa fie cald in bucatarie, mai bine inchideti geamul sa nu fie curenti de aer rece.

7In acest timp pregatiti umplutura de branza - branza de vaci se amesteca cu 5 oua, sare(aproximativ 1 lingura, ar trebui sa fie sarata mai bine umplutura) si ceapa verde sau alba taiata marunt (puteti sa faceti si fara ceapa). Amestecul de branza trebuie sa fie mai lichid, daca aveti branza mai uscata, si vedeti ca 5 oua nu ajung, mai adaugati cateva pana vedeti ca umplutura este asa cum trebuie. 8Asterneti prosopul pe masa de bucatarie, luati una din foile unse cu ulei si usor o intindeti. Puteti un pic s-o intindeti in maini, apoi o puneti pe prosop si usor, usor trageti de margini. O intindeti sa fie f.subtire, sa se vada prosopul prin ea si ii dati forma ovala, cam de dimensiunea mesei. Aici este important sa nu va grabiti, procesul chiar calmeaza sistemul nervos :)

9Ungeti foaia intinsa de aluat cu o pensula cu ulei. Apoi distribuiti uniform jumatate din cantitatea de branza pe toata suprafata.

10Apoi dati prin razatoarea mai mare, jumatate din cantitatea de telemea, direct pe placinta, uniform pe toata suprafata.

11Si acum incepe procesul cel mai placut. Ridicati una din laturile prosopului, scuturati usor ca marginile foii sa inceapa sa se ruleze, apoi mai ridicati pana ajungeti cu rulada la jumatatea mesei/foii.

12Repetati rularea cu cealalta latura a prosopului. Aici in poza se vede cum se apropie cele 2 rulade una de alta.

13Apropiati ruladele una de alta, taiati un pic din margini, ca acolo este mai gros aluatul si fara umplutura.

14Apoi taiati ruladele in 3-4 bucati, sa fie de latimea tavii in care le veti coace. Aici se vede cum tai rulada, si ma ghidez dupa dimensiunea tavii. Ungeti tava cu putin ulei si puneti rulada in ea.

15Dintr-o foaie de placinta, am taiat-o in 3 bucati, mi-au iesit in total 6 rulade mai mici - o tava plina.

16Din ambele foi de placinta mi-au iesit 2 tavi pline de rulade. Bateti un ou si ungeti bine cu el placintele. Dati la cuptor la temperatura medie.

17Lasati la cuptor pana se rumenesc bine, apoi scoateti si lasati 15 min in tava.

18Apoi intoarceti tava cu fundul in sus si rasturnati placintele pe o tava/platou. Lasati sa se mai racoreasca putin. Apoi le dezlipiti una de alta si taiati bucatele de marime medie, depinde cum va place.

19Placintele sunt f.bune atat calde cat si reci, sau incalzite la microunde 1 min. Sa nu va speriati daca nu va iese din prima perfect, chiar si eu am esuat la prima incercare - am folosit apa rece la framantat si aluatul nu vroia sa se intinda. Respectati instructiunile si pasii, si va asigur ca isi merita efortul - dupa ce va ies din prima, pe urma creste si viteza de lucru si indemanarea. Alte umpluturi pe care le puteti face in asa mod - cartofi fierti in coaja(piure), amestecati cu telemea si ceapa prajita, piper si sare: - carne tocata de pui calita cu ceapa, amestecata cu 2-3 oua si 2-3 linguri de smantana, sare si piper. Deci astea sunt umpluturile care le-am facut si au iesit perfect. Pofta Buna! Cantitate:2 kg (un platou plin ca cel din poza) Timp de preparare:90 min Dificultate:mediu Timp total de pregatire:60 min

Placinte cu cartofi si ceapa "de acasa"

Fiindca saptamana trecuta am pregatit o reteta care acasa la noi se facea f.des, era una din preferatele familiei - am zis sa fie asa. Aceste placinte se pregateau la noi impreuna cu painea (si painea nu se facea 1-2 bucati, da un cuptor din ala mare de lemne, sa ajunga pe 2 saptamani). Pregatitul painii era un proces important si lung, alta mancare nu prea se mai gatea in ziua respectiva. Si atunci se faceau 1-2 tavi de placinte din aluat de paine si cartofi+ceapa cruda. In timp ce painea era la cuptor, placintele erau gata mai repede - in jumate de ora, noi savuram placintele cu niste compot sau suc de rosii de casa. Placintele sunt foarte delicioase, aroma legumelor si zeama patrunde in aluatul de placinte, il inmoaie putin si il face f.fraged si aromat. Recomand cand mai faceti painica de casa, sa incercati sa faceti si asa 1-2 placinte, sunt sigura ca o sa va placa.

Nu voi posta in reteta ingredientele pentru paine, le luati dinReteta de paine de casa. Am mai pregatit o reteta din aceeasi categorie, niste mini painici (balabushte le spuneau la noi:) aromate cu usturoi, care la fel mergeau pe langa paine si placinte. Promit sa v-o pun cat mai repede.

IngredienteAluat de paine 500 g Vedeti reteta in pasi, mai jos Cartofi 1 kg Ceapa alba 3 buc Ulei de floarea soarelui 100 ml Piper negru 0.5 lingurite Sare 1 lingurita

Pasi de urmat

1Pregatiti aluatul de paine conform Retetei de paine de casa. Il lasati la dospit vreo ora.

2In acest timp pregatim umplutura. Cartofii se curata, se spala si se taie cubulete mici.

3Ceapa la fel, se curata, se spala si se taie cubulete - o adaugati peste cartofi.

4Adaugati 1 lingurita de sare, piper, ulei si amestecati bine totul. Asta-i toata umplutura, din produse de baza de la tzara.

5Din aluatul pregatit luati cam 6 bucati de aluat, care dupa un pic de framantat sa fie de marimea pumnului, poate un pic mai mici. Restul de aluat il lasati si pregatiti paine mai incolo, dupa ce puneti placintele la cuptor.

6Lasati bilele de aluat sa se odihneasca vreo 10 minute, apoi fiecare o intindeti cu sucitorul - sa fie cam de 2.5-3 mm grosime. Mijlocul placintelor ungeti cu putin ulei, marginile aveti grija sa nu le atingeti, ca sa le puteti lipi pe urma.

7Puneti umplutura pe fiecare placinta, este bine sa fie mai multa, atat cat sa puteti sa lipiti marginile mai apoi.

8Si acum facem placinta: - lipiti mai intai marginile opuse.

9Apoi celelalte margini opuse - luati doar varfurile, ca sa le prindeti usor unul de altul.

10Si asa va raman 4 colturi parca ramase mai fara treaba. Aceste colturi le luati pe rand, usor cu 2 degete si le indreptati pe lateral.

11Presati usor cu degetele si gata placinta.

12In asa fel le faceti pe toate, le puneti pe o tava de cuptor unsa cu putin ulei.

13Le puneti la cuptor preincalzit la 200 grade pentru 40-50 de minute. Daca se rumenesc prea repede le acoperiti cu o folie de aluminiu deasupra, sa se faca bine si legumele dinauntru. Eu nu eram sigura daca sunt gata legumele si atent am intepat o placinta pe lateral, cu o furculita am scos un cartof si am vazut ca sunt gata. Asa le puteti verifica si voi, mai ales cand le faceti prima data.

14Cat sunt fierbinti abia scoase din cuptor le ungeti deasupra cu o pensula cu putin ulei.

15Le intoarceti in tava cu fundul in sus si lasati 10 min sa se racoreasca si patrunda.

16Apoi le taiati jumatati sau sferturi si serviti cum va place - le-as recomanda cu niste compot, suc sau vin rosu. Sau in combinatie cu vreo ciorba mai acrisoara. Este posibil sa mai trebuiasca sa le sarati umplutura la mancare, eu nu pun multa sare in ei cruzi ca sa nu intareasca cartofii la copt, se fac mult mai repede asa. Sa aveti pofta buna si va astept si pe voi cu retete de acasa, care nu se gasesc prin carti de retete dar se transmit de la o generatie de gospodine la alta. Placintele sunt pufoase, aromate, satioase - recomand cu incredere! Cantitate:6 buc (6 placinte) Timp de preparare:60 min Dificultate:usor Timp total de pregatire:30 min

Budinca din branza de vaci, la cuptor

O reteta simpla dar cu rezultate bune - budinca iese moale si foarte fina. Aveti grija aici la branza de vaci sa fie potrivit de uscata si moale - sa nu luati cumva branza cremoasa, s-ar putea sa nu se prinda budinca. Cantitatile sunt pentru o tava mica - cam de 15 cm diametru, daca nu aveti - dublati cantitatile sau veti avea o budinca nu tare inalta.

IngredienteBranza de vaci 500 g Gris de grau 2 linguri Lapte 100 ml Zahar 4 linguri Oua 2 buc Faina 2 linguri Esenta de vanilie 1 buc Unt 1 lingura pentru uns tava

Pasi de urmat

1Laptele rece il amestecati cu grisul de grau si lasati la o parte 10 minute.

2In acest timp puneti restul ingredientelor intr-un blender si mixati bine compozitia sa fie foarte fina si moale.

3Tava pentru budinca se unge cu unt si se presara putin gris.

4In compozitia de branza adaugati laptele cu gris si mai blendati o data.

5Turnati acest amestec in tava si nivelati bine.

6Puneti tava la cuptor pentru 35-40 de minute la 180 de grade - pana se rumeneste frumos. Apoi o scoateti si lasati sa se raceasca.

7Se intoarce pe un platou/fund si este gata de servit. Pofta Buna!

Cantitate:700 g (6-7 portii) Timp de preparare:30 min Dificultate:usor Timp total de pregatire:15 min

Placinta cu carne de pui

O placinta delicioasa, foarte buna la micul dejun, aperitiv sau masa cu oaspeti.

IngredientePiept de pui 1 kg 2 piepti de pui Ceapa alba 3 buc cepe mari Smantana 300 g 200g pentru aluat si 3 linguri pentru umplutura Unt 200 g Faina alba calitate superioara 2.5 pah Bicarbonat de sodiu 0.5 lingurite Sare 2 lingurite Piper negru 0.5 lingurite Ulei de floarea soarelui 100 ml

Pasi de urmat

1Untul se scoate din frigider, se taie cuburi si se lasa se inmoaie, 10-15 min.

2Peste unt se pune faina, bicarbonatul de sodiu si 1 lingurita de sare.

3Cu mainile se face faramituri compozitia de faina si unt, apoi se adauga smantana si se framanta.

4Aluatul se pune la frigider pana se pregateste umplutura.

5Ceapa se taie nu marunt.

6Se caleste ceapa in ulei, sa se inmoie bine, dar sa nu faca crusta maronie.

7Dupa prajire se scoate ceapa din ulei, intr-o farfurie. In uleiul ramas in tigaie se va cali pieptul de pui.

8Pieptul se taie cubulete.

9Cantitatea de carne se imparte in 2 si se caleste pe rand, sa se albeasca bine si sa fiarba putin. Nu lasati sa se prajeasca tare.

10Pieptul calit se scoate din ulei, se amesteca cu ceapa, 3 linguri de smantana, 1 lingurita de sare si piperul. Atentie! Si ceapa si toata carne se calesc in acelasi ulei.

11Pieptul amestecat cu ceapa, smantana, sare si piper va fi umplutura placintei.

12Aluatul se imparte in 1/3 si 2/3.

13Prima 2/3 din aluat se intinde si se pune intr-o tava de cuptor, sa se ridice usor si pe borturi.

14Se toarna umplutura peste prima foaie, se uniformizeaza.

15Din 1/3 de aluat se face a 2-a foaie, se intinde peste umplutura si se unge cu galbenus de ou. Puneti la cuptor aproximativ 1 ora, pana se rumeneste bine.

16Placinta se scoate din cuptor, se lasa sa se racoreasca putin. Este foarte buna si calda si rece. Pofta Buna!

Cantitate:2 kg (10 portii) Timp de preparare:60 min Dificultate:mediu Timp total de pregatire:30 min

Placinta greceasca cu branza (Tiropita)

Reteta este una din variatiile placintei grecesti Tiropita, din cate am vazut pe net retete sunt multe si diverse, asta mi s-a parut mai interesanta pentru ca are in compozitieSosul alb Bechamel - unul din preferatele mele. Placinta este din categoria "mananci si nu te mai poti opri", deci foarte, foarte buna, moale, frageda, delicioasa si calda si rece. Recomad s-o incercati neaparat. In poza ar fi trebuit sa vedeti straturile de branza si aluat, dar am facut greseala sa-i dau sotului sa guste placinta si nu a mai avut rabdare sa se raceasca sa o tai si sa se vada

exemplar straturile :)

SemipreparateSos alb "Bechamel" 1 buc adica o portie din reteta

IngredienteFoi de placinta 1 buc am folosit aproximativ 6-7 foi, puteti folosi si aluat de foietaj dar intins mai subtire Unt 100 g Cascaval clasic 200 g Telemea de vaca 300 g sau telemea de oi sarata Oua 5 buc

Pasi de urmat

1Preparati Sosul Bechamel, il faceti sa fie de consistenta un pic mai lichida, puteti sa mai adaugati in plus 100 ml de lapte. Cat este fierbinte adaugati 150g de cascaval dat prin razatoare, amestecati si lasati sa se racoreasca bine - puteti amesteca periodic sa se raceasca mai repede.

2Cand s-a racit sosul, adaugati ouale unul cate unul, amestecati bine sosul dupa fiecare ou.

3Apoi adaugati telemeaua de vaca/oaie data prin razatoare si amestecati bine. Aceasta va fi umplutura placintei.

4Untul il topiti si ungeti cu el o tava dreptunghiulara mai adanca, o asterneti cu un strat de foi de placinta, asa ca sa iasa bine bordurile in afara. Ungeti bine foile de placinta cu unt.

5Turnati 1/4 din umplutura in tava, nivelati si uniformizati.

6Puneti 2 straturi de foi de placinta, le ungeti bine cu unt intre ele. In asa fel mai puneti inca 2 straturi de umplutura si 2 de foi de placinta. Deci placinta are urmatoarele straturi - foi+1/4 de umplutura+2 foi+1/de umplutura+2 foi+1/4 de umplutura + foi+ ultimul strat de umplutura. In total 4 straturi de foi si 4 de umplutura.

7Deci ultimul strat va fi cel de umplutura (si ultimul strat de foi sa fie bordurile care le-ati lasati la primul strat de foi pe dinafara), deasupra lui radeti 50g de cascaval, asa ca sa se distribuie uniform peste toata placinta. Cu un cutit gauriti un pic placinta pe toata suprafata, sa nu se umfle prea tare la coacere. Puneti placinta la cuptor la temperatura medie de 180-200 grade.

8Dupa ce se rumeneste bine o scoateti din cuptor, veti observa ca se mai lasa pe parcurs ce se raceste. Lasati sa se raceasca binisor, o intoarceti pe un fund, apoi o portionati si serviti - delicioasa si calda si rece. Observatie - In caz ca faceti placinta cu aluat de foietaj, faceti foile sa fie mai subtiri, umplutura o impartiti in 3 parti si deasupra nu mai puneti umplutura, lasati strat de foietaj, uns cu ou si presarat cu susan. Pofta Buna! Cantitate:1 kg (10-12 portii) Timp de preparare:60 min Dificultate:mediu Timp total de pregatire:40 min

Salata cu ciuperci, carne de pui si oua

Este o salata cu ingrediente simple si accesibile, o combinatie care de obicei nu da gres. O singura imbunatatire la ea ar fi sa mai adaugati porumb din conserva ca sa fie mai "usoara". Mai deosebit ar fi modul ei de asamblare, mi-o placut foarte mult - arata chiar apetisant.

SemipreparateMaioneza de casa 200 g

IngredientePiept de pui 1 buc Ciuperci conservate 2 buc adica 2 borcane de 300g Oua 5 buc Castraveti 500 g Salata verde 1 buc Ceapa alba 2 buc

Pasi de urmat

1Pieptul de pui se spala bine, se pune la fiert aproximativ 30-40 de min. Apoi se lasa la racit pe o farfurie.

2Ceapa se taie marunt si se pune la calit in putin ulei.

3Cand se rumeneste usor, se adauga ciupercile scurse de apa. Se amesteca bine.

4Lasati ciupercile 10 min sa se caleasca impreuna cu ceapa.

5Dupa 10 min, se scoate amestecul de ciuperci si ceapa intr-un bol in care se va amesteca salata, ca sa se racoreasca.

6Ouale se fierb tari, se lasa sa se racoreasca in apa rece, dupa care se curata.

7Carnea se taie marunt.

8Se adauga peste ciuperci.

9Ouale se taie marunt si se adauga la restul ingredientelor.

10Se adauga maioneza, se amesteca bine. Aveti grija sa nu puneti prea multa. Cum am spus mai sus, puteti adauga aici si porumb la conserva, sa fie mai usoara.

11Frunzele de salata se spala bine si se aranjeaza pe o farfurie.

12Castravetii se spala si se taie subtire de-a lungul lor.

13In mijlocul frunzelor de salata se pune amestecul de salata. Bucatile de castraveti se aranjeaza imprejurul salatei, formand un fel de trandafir verde, sau un fel de varza :)

14Asa ar trebuie sa arate varianta finala. Este foarte buna si satioasa, recomand sa o incercati. Pofta Buna!

Cantitate:1 kg (5-6 portii) Timp de preparare:20 min Dificultate:usor Timp total de pregatire:60 min

Parjoale moldovenesti

La mine acasa li se spune "parjoale", la mama acasa sunt "kotlety"(in rusa), aici in Romania le zice "chiftele" - deci fiecare le numeste cum stie, important este ca sunt delicioase si nelipsite de la orice masa festiva. Si mai gustoase decat la mama mea nu am mancat la nimeni, ea este expert si le face la fiecare sarbatoare, mai congeleaza din ele, asa gata facute - la orice ocazie are chiftele in congelator. Cel mai important factor pentru reteta de chiftele bune este sa stiti exact ce carne ati dat

prin masina de tocat, nici intr-un caz nu se cumpara carne gata tocata, plina de grasime si de proasta calitate. De obicei punem carne de vita si porc in proportii egale, mama face mai mult cu pulpa de porc, mai nou am invatat sa le fac doar din carne de vita/vitel, oricum aveti grija sa stiti exact ce carne s-a tocat pentru chiftele. Aici aveti si oreteta de chiftele cu carne de pui, cam dupa aceeasi metoda. Modul de gatit la fel poate varia, cele mai bune sunt cele facute in ulei, vedeti in pasi metoda - mai dietetice sunt facute la cuptor(aveti poza la pasul 8) sau pe tigaie ceramica fara ulei, un pic mai uscate dar la fel de deicioase. Deci, va recomand sa le incercati neaparat, oricine a gustat din parjoalele mele au cerut reteta. Recomand neaparat sa va faceti si rezerve in congelator, sunt foarte utile la musafiri neasteptati sau atunci cand nu aveti chef de gatit - isi pastreaza perfect gustul si textura dupa decongelare.

IngredienteCarne tocata amestec(vita/porc) 1 kg de preferat sa fie tocata acasa Ceapa alba 2 buc chiar si 3 bucati daca sunt mici Franzela simpla 100 g sau 3 linguri de pesmet Gris de grau 1 lingura optional Oua 3 buc Sare 1 lingura dupa gust Piper negru macinat 0.25 lingurite un varf de lingurita Ulei de floarea soarelui 200 ml

Pasi de urmat

1Carnea si ceapa se taie bucati medii, pentru a le da prin masina de tocat. Franzela(de preferat sa nu fie proaspata, trebuie una mai uscata si veche) se inmoaie in apa sau lapte.

2Se dau toate(carnea, ceapa si painea inmuiata si bine scursa) prin masina de tocat carne. Aici am folosit pesmet in loc de paine, l-am pus direct in tocatura de ceapa cu carne. Se pun intr-un bol mai adanc, se adauga ouale, grisul, sarea si piperul, apoi se amesteca bine, timp de 10 minute cu mainile, pana observati ca s-au incorporat toate ingredientele. Daca tocatura este prea tare si uscata mai adaugati oua, cate unul, dupa fiecare aveti grija sa verificati

daca tocatura este moale si elastica. Daca vi se pare ca este prea lichida, mai amestecati si bateti cu ea de masa/bol de 5-10 ori, sa se omogenizeze mai bine. 3Formati chiftelele:inmuiati mainile in apa sau ulei si se ia cate putina carne tocata(cam de marimea unei rosii medii, o mana), se framanta bine in maini, apoi se arunca dintr-o palma in alta de 2-3 ori, se formeaza o bila, o turtiti si formati parjoale rotunde sau lunguete. Le aranjati pe un fund sau farfurie unse cu putin ulei. Incalziti bine intr-o tigaie uleiul, puneti parjoalele.

4Acoperiti cu capac si lasati la foc mediu 5-10 minute.

5Apoi scoateti capacul si lasati sa se rumeneasca, le intoarceti pe cealalta parte si la fel, sa se rumeneasca, dar fara capac. Apoi le scoateti, cu o spatul de lemn adunati prajeala lasata de carne si puneti urmatoarea tura de chiftele la facut. Procedura cu capacul pus la inceputul prajirii va face chiftelele mai moi si pufoase, fragede, recomand neaparat sa le aburiti putin. 6Aici le vedeti in tava teflonata, unsa cu putin ulei, sau fara ulei. Le aranjez si le dau la cuptor, acoperite la inceput optional cu capac sau folie de aluminiu sa se abureasca putin.

7Apoi cand se rumenesc dedesubt le intoarceti pe cealalta parte si mai lasati la cuptor 10 minute. Daca nu aveti tigaie teflonata folositi hartie de copt, altfel se vor lipi tare de tava si nu le mai intoarceti bine.

8Aici cele de la cuptor, putin mai uscate dar la fel de gustoase.

9Aici cele de la tigaie, mai suculente si fragede - aveti grija sa le lasati la racorit pe o farfurie, aranjate in maxim 2 straturi. Dupa ce s-au racit bine le puteti congela, nici intr-un caz sa nu le puneti calde la congelator sau frigider. Cand le faceti de 2-3 ori veti simti diferenta de textura la carne si va vor iesi chiftele tot mai bune si mai bune, nu recomand sa folositi alte mirodenii, inhiba gustul natural al carnii si sunt prea aromate. La carnea de vitel si vita recomand sa puneti mai multa ceapa si oua, sa fie mai fragede. Urmati reteta, recomandarile si sigur veti avea cele mai bune parjoale mancate vreodata. Pofta Buna! Cantitate:1500 g Timp de preparare:60 min Dificultate:mediu Timp total de pregatire:30 min

Racituri de pui (Piftie)

Este reteta invatata de la mama, dar adaptata la conditiile actuale la ce se gaseste in magazin. Nu am avut cocos de tzara, care este perfect pentru racituri, si nu prea imi place piftia de porc(este prea grasa) - deci m-am descurcat cu ce am avut si ce este mai sanatos. Este o mancare care se face de sarbatori, foarte buna, sanatoasa si chiar cu calorii

rezonabile(pt cei ce tin regim de slabire este foarte buna).

IngredientePui intreg 1 buc daca aveti cocos de tzara, ar fi si mai bine Ceapa alba 1 buc Frunza de dafin 3 buc Usturoi 7 buc catei Gelatina 2 buc 2 plicuri pentru 1 litru de apa

Pasi de urmat

1Se spala bine carnea de pui sau cocos.

2Il portionati, si il puneti la fiert intr-o cratita cu apa.

3Cand incepe sa fiarba, faceti focul mic si lasati 10-15 min.

4Apoi scoateti carnea din apa, o spalati bine. Apa in care a fiert puiul o aruncati si spalati bine cratita. Procedura o recomand pentru a face supa de pui cat mai sanatoasa si mai clara (asa cika sunt raciturile de gospodina:). Eu am scos si pielea de pe pui, tot pt a evita substantele toxice cu care este tratat puiul.

5Turnati apa filtrata cat sa acopere carnea si puneti din nou cratita pe foc.

6Cand incepe sa fiarba, adaugati ceapa intreaga (curatata si spalata), frunza de dafin, faceti focul cat mai mic posibil, acoperiti cu capac(sa lasati o crapatura pentru a iesi aburii) si lasati sa fiarba. Daca faceti din pui de comert lasati 1-2 ore, daca din cocos sau picioare de porc/vita, trebuie sa fiarba 4-5 ore. Atentie! Trebuie sa fiarba foarte incet, abia sa se vada bulele de aer.

7Veti observa ca dupa ce a fiert bine, carnea este moale, se ia usor de pe oase si supa foarte aromata. Cand este gata, stingeti focul si mai lasati 1 ora sa se patrunda.

8Apoi separati supa de carne, in supa puneti gelatina si ar fi bine sa o puneti cat supa este calda bine, sa se dizolve gelatina(dar atent - gelatina isi pierde calitatile in apa foarte fierbinte).

9Apoi potriviti de sare si lasati sa se mai racoreasca. Cand este calduta se adauga usturoiul pisat si se amesteca. Ca sa faceti o racitura perfecta la gust sa stiti ca ar trebui sa sarati un pic mai mult decat va place(carnea va absorbi din sare) si un pic mai mult usturoi. Sa fie un gust puternic de usturoi si usor mai sarata.

10Carnea se scoate de pe oase si se pune uniform in 2-3 farfurii adanci, in cele de supa sau ciorba.

11Supa se toarna prin sita deasupra la carne, pana se umple farfuria obligatoriu trebuie sa acopere carnea.

12Lasati racitura la frigider, cateva ore pana se prinde.

13Apoi recomand sa o infrumusetati cu ceva legume. Eu folosesc morcov fiert pt a face un fel de trandafiri. Tai din o bucata de morcov fiert, de jur imprejur o banda de 1,5 cm latime.

14Apoi rulati banda.

15Si o asezati in picioare, deci asa ar trebui sa arate.

16Apoi mai folosesc rondele de ou fiert si verdeata. Astea le puneti dupa cum va place. Reteta este un pic cu inspiratie ucraineana, asa le face bunica, de la ea a invatat mama si asa mai departe....:) Piftia de cocos sau porc se face la fel, doar ca se fierbe mai mult - 4-5 ore si nu se pune gelatina. Carnea puteti s-o maruntiti cum va place bucati mai mari sau mai mici, dar recomand sa scoateti oasele. Pofta Buna! Cantitate:1 kg (2-3 farfurii) Timp de preparare:120 min Dificultate:mediu Timp total de pregatire:45 min

Lasagna

Lasagna este una dintre mancarurile preferate ale sotului meu, deci a fost obligatoriu sa invat s-o fac foarte buna :) Reteta aceasta este una clasica, exemplara - am respectat cam toate cerintele unei lasagna italiene(nu am folosit parmezan). Deci va asigur ca va iesi foarte buna, incercati cu incredere.

SemipreparateSos Bolognese 1 buc Sos alb "Bechamel" 2 buc

IngredienteFoi de lasagna 1 buc adica 1 pachet

Cascaval clasic 500 g

Pasi de urmat

1Se prepara Reteta de Sos Bolognese, eu am improvizat putin - inainte sa montez lasagna, in sos am pus jumatati de rosii cherry proaspete.

2Se prepara cantitate dubla de Sos Bechamel.

3Pentru a pregati lasagna am folosit o tava dreptunghiulara adanca, din sticla termorezistenta(arata bine si daca o puneti pe masa festiva). Pe fundul tavii se pune un strat cam de 1 cm de sos Bechamel, peste el aranjati un strat din foile de lasagna(sa fiti atenti sa respectati instructiunile de pe pachet, sunt unele care trebuie fierte inainte de folosire).

4Se ung foile de lasagna cu sos alb, peste el se pune un strat de sos bolognese.

5Apoi se da prin razatoare cascaval peste acest strat de sos bolognese. Mai departe se continua in aceeasi ordine - foi lasagna, sos bechamel, sos bolognese, cascaval - eu am pus 5 randuri de foi.

6Ultimul strat de foi se unge cu sos bechamel.

7Si peste acesta se da prin razatoare cascaval, acum se pune lasagna la cuptor pana se rumeneste si se inmoaie.

8Dupa ce o scoateti din cuptor o lasati 10-15 min sa se racoreasca apoi o savurati cu toata familia. Pofta Buna!

Cantitate:2 kg (8 portii) Timp de preparare:80 min Dificultate:mediu Timp total de pregatire:120 min

Tort "Alba ca Zapada" rapid (la microunde)

Tortul este f.gustos, pufos, cu aroma de lapte, vanilie si nuca de cocos - va dati seama de textura lui si dupa poza de prezentare. Blatul se prepara la microunde, la fel si crema dupaReteta de crema cu lapte si unt rapida de pe site. Mi-a luat cam o ora sa fac totul blaturile, crema si sa-l asamblez. Precizare - daca aveti tava de 26-28 cm in diametru (de silicon, sticla sau ceramica), veti face 2 blaturi. Daca tava este de 20-22 cm este suficient un blat pe care sa-l taiati in 2, doar ca tortul va fi mai mic. Eu am facut in tava rotunda de silicon de la Tupperware, de 28 cm diametru. Ingredientele le voi da pentru un singur blat - daca faceti 2, dublati cantitatile.

SemipreparateCrema cu lapte si unt rapida (la microunde) 500 ml

IngredienteUnt 100 g untul sa fie moale la temperatura camerei Zahar pudra 100 g Oua 2 buc Faina alba calitate superioara 75 g Nuca de cocos 25 g daca nu aveti nuca de cocos autoarea retetei recomanda s-o inlocuiti cu aceeasi cantitate de faina alba Praf de copt 1 lingurite Sare 0.25 lingurite un varf de lingurita Lapte 30 ml

Pasi de urmat

1Amestecati untul moale (eu l-am pus putin la microunde si s-a cam topit mai tare, dar a mers si asa) cu zaharul pudra.

2Apoi adaugati ouale si amestecati bine cu un tel sau cu mixerul.

3Urmeaza faina, nuca de cocos, praful de copt si sarea - amestecati bine si la urma adaugati laptele, omogenizati toata compozitia.

4Aluatul il turnati intr-o tava unsa cu unt (desi a mea este de silicon, am zis s-o ung oricum).

5Puneti tava la mcirounde si o acoperiti cu capacul de plastic pt microunde. Porniti microundele cam la 600-800W pentru 6 min.

6Dupa acest timp scoateti blatul din cuptorul cu microunde si il lasati 5-10 minute in tava.

7Dupa acest timp puteti sa scoateti blatul pe o farfurie sau gratar si sa faceti in tava al 2-lea blat cu aceleasi ingrediente. Aici vedeti in poza 2 blaturi, le-am lasat sa se racoreasca pana am facut crema.

8Preparati crema conform Retetei de crema de lapte si unt rapida. O lasati putin sa se racoreasca, dar nu mult, trebuie sa fie calda - va inmuia mai bine tortul. Ochiometric impartiti crema in 2 cantitati egale si cu una din ele ungeti primul blat de tort.

9Apoi puneti si al 2-lea blat, il ungeti cu cealalta cantitate de crema lasati cam 2-3 linguri de crema pentru bordurile tortului.

10Nivelati crema de deasupra, ungeti putin si bordurile tortului, infrumusetati cu nuca de cocos. Lasati tortul minim o ora sa se inmoaie si sa se patrunda - daca sunteti f.nerabdatori il puteti servi si peste 20-30 de minute. Noua ne-a placut mult si a 2-a zi, a fost mai patruns si mai fraged, deci vedeti cum faceti. Pofta Buna! Cantitate:1 buc Timp de preparare:45 min Dificultate:usor Timp total de pregatire:15 min

Pandispan

Este cea mai simpla reteta de pandispan, foarte pufos, se topeste in gura. Il fac de vreo 3 ani, si intotdeauna a fost un mare succes la masa festiva. Merge uns cu orice crema preferata, adaugand fructe si alte bunatati. Singura cerinta pentru reusita retetei este sa aveti un mixer.

IngredienteOua 5 buc Zahar 180 g un pahar nu plin Faina alba calitate superioara 80 g jumatate de pahar Amidon alimentar 2 linguri Se adauga in paharul cu faina

Pasi de urmat

1Pregatiti ingredientele - in paharul cu faina adaugati amidonul si amestecati. Daca nu folositi amidon, atunci puneti 100g de faina, adica un pahar nu plin.

2Separati albusurile de galbenusuri.

3Jumatatea din cantitatea de zahar o puneti peste galbenusuri.

4Albusurile le bateti spuma, cand incep sa se intareasca adaugati treptat restul de zahar. Bateti bine pana intoarceti bolul si ele nu curg.

5Galbenusurile le bateti bine, pana se fac spuma alba si cresc in volum de 3 ori.

6O treime din cantitatea de albus batut o amestecati atent cu galbenusurile. Miscarile trebuie sa fie lente si in directia sus-jos.

7Peste compozitia de mai sus adaugati faina amestecata cu amidon. La fel cu miscari lente, atent omogenizati totul. Daca doriti sa faceti pandispanul cu cacao sau cu nuci, alune, stafide - le adaugati in faina, apoi impreuna cu faina in galbenusuri.

8Adaugati restul albusurilor la compozitia de mai inainte. Amestecati foarte atent, de sus in jos - nici intr-un caz cu miscari circulare.

9Asa ar trebui sa fie compozitia finala.

10Puneti o bucata de hartie de copt la fundul tavii in care veti coace pandispanul(26-28cm). Peretii nu trebuie unsi si nici inveliti in hartie.

11Puneti aluatul de pandispan in tava, nivelati atent. Lasati la cuptor, aproximativ 30 de min, pana se rumeneste. Atentie! In primele 15 min de coacere nu deschideti cuptorul.

12Sa nu va speriati daca pandispanul se ridica mult la cuptor, iar dupa ce se raceste se mai lasa. Il lasati sa se raceasca.

13Dupa ce se raceste il scoateti din tava si il lasati sa stea minim 8 ore. Asta este timpul optim dupa care el va fi perfect gata pentru ornat si preparat torta. Cika atunci absoarbe cel mai bine crema. Il taiati in jumatate, sa fie 2 foi. Ideal este sa-l faceti seara, iar a 2-a zi sa-l ornati. Pofta Buna! Cantitate:1 kg (8 portii bune de tort) Timp de preparare:30 min

Dificultate:usor Timp total de pregatire:15 min

Toba de pui

Da,da - nu este greseala in titlu, intr-adevar este o toba delicioasa facuta din pui. Eu sunt din acele persoane care nu prea are incredere in unele mezeluri care se gasesc in magazine, printre acestea este si toba - niciodata nu am avut curajul sa iau, pentru ca prea sunt multe cerinte pentru a face o toba sanatoasa si buna. Mananc toba traditionala doar daca o facem acasa, cand sunt la tzara (la noi acasa i se spune Saltison) din ingrediente sigure si proaspete. Si tot asa multi ani da sarbatori cautam o reteta de toba cat mai simpla sa o pot face asa in conditii de oras. Abia luna trecuta am dat peste una care imediat am si facut-o - un rezultat extraordinar, foarte buna, consistenta si aromata. Important este sa alegeti un recipient de suc cu forma rotunda, vedeti in pozele de mai jos, pentru a da forma rotunda tobei.

IngredientePui intreg 1.5 kg un pui griller mai cu carne Gelatina 35 g Frunza de dafin 3 buc Piper negru(boabe) 5 buc Usturoi 5 buc 5 catei Sare 1 linguri

Pasi de urmat

1Carnea se spala bine, eu am scos si pielea de pe zonele mai grase - am lasat doar pe aripi.

2Intr-o cratita medie se pune carnea de pui, gelatina, frunza de dafin, boabele de piper si sarea.

3Cratita in care am pus carnea are aproximativ 3 litri. Mai luati o alta cratita mai mare de 5 litri, sau asa le alegeti ca sa incapa una in alta. In cea mai mare puneti apa pe jumatate, in cea mai mica sa fie carnea.

4Puneti cratita mica in cea mai mare care are apa in ea. Aveti grija sa fie apa sub cratita mica, dar sa nu iasa pe margini. Acum aprindeti focul, lasati sa inceapa sa fiarba bine apa din cratita mare, apoi faceti focul mic,mic, puneti un capac pe toata constructia si lasati asa 3 ore. Carnea va lasa sucul propriu si asa se va coace f.bine si incet - fara a deteriora proprietatile gelatinei.

5In acest timp mai intoarceti de vreo 2 ori bucatile de carne. Dupa 3 ore cam asa va arata compozitia din cratita. Daca in acest timp mai scade mult apa in cratita mare, mai adaugati cate putina apa fierbinte.

6Scoateti cratita mica din apa, bucatile de carne le luati pe o farfurie sa se racoreasca bine.

7IN acest timp pregatiti zeama de toba. Aici recomandarile cu usturoiul, dupa mine perfect este sa le pisati bine, amestecati cu zeama si apoi strecurati-o pe toata. Daca vreti toba mai picanta, puneti direct usturoiul maruntit in carne - vedeti mai jos. Zeama o potriviti de sare, gustati, perfect este sa fie un pic mai sarata decat trebuie - dupa gelifiere i se mai ia din sare si ar putea sa nu aiba un gust pronuntat. 8Carnea se alege de pe oase si se rupe bucatele medii. Eu am pus pentru prima data usturoi direct in carne si a fost foarte picanta cu aroma puternica de usturoi, dimineata pe paine mancata, riscam sa nu prea fiu agreata din cauza mirosului puternic de usturoi :) Deci depinde de voi, sau puneti usturoi in zeama si strecurati, va avea doar un miros usor de usturoi. Sau puneti pisat sau taiat f.marunt direct in carne si atunci va fi mai picanta toba.

9Puneti carnea intr-o cutie de la suc natural (vedeti forma perfecta a cutiei pe poze - sucul Tymbark are aceste cutii), taiata la "gat" si spalata bine. Turnati zeama asa ca sa acopere bine carnea si mai agitati putin cutia ca sa ajunga pana la fund.

10Acoperiti cutia cu o folie si puneti la frigider pentru cateva ore pefect este s-o puneti seara pana dimineata - sa se prinda bine.

11Dupa acest timp taiati cutia cu un foarfece si scoateti toba gata. Observati ca datorita formei cutiei toba este perfect dimensionata.

12O feliati dupa cum va place, se taie foarte frumos si uniform - se prinde beton gelatina:)

13Se pastreaza la frigider invelita in hartie de copt. Pofta Buna! Cantitate:1 buc (o toba cam de 10-15 cm) Timp de preparare:120 min Dificultate:mediu Timp total de pregatire:180 min

Tort Diplomat cu portocale

Va propun un tort foarte frumos si elegant - de gustos ce sa mai zic, vedeti ca nu ai cum sa dai gres cu combinatiile - inspirat si tot planificat dintr-unsite culinar cu vechime. Mi-a placut mult modul de asamblare, in schimb am simplificat crema si am folositpandispanul meu preferat. As recomanda in plus la reteta de mai jos, sa adaugati niste

portocale si in mijlocul tortului - si daca va place pandispan mai umed, sa-l insiropati cu putin suc de portocale.

IngredienteOua 5 buc pt pandispan Zahar 180 g Plus zahar pentru crema - eu am pus 1 pahar, sa fie un dulce